Četvrtak, 06.07.2017.

10:58

Neobična mapa sveta: U jednoj zemlji se govori čak 16 jezika

Izvor: indy100.com

Neobièna mapa sveta: U jednoj zemlji se govori èak 16 jezika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Veliki brat

pre 6 godina

@(Vlad, 6. jul 2017 15:39)

Ne bih se složio sa više stvari po pitanju "kineskog" (pošto jedan kineski jezik ne postoji, već postoji samo pismo).


Prvo, SVI kinezi pišu 99% istim pismom (ako zanemarimo tradicionalne i pojednostavljene karaktere koje su uveli komunisti da bi običan seljak lakše naučio da piše, tj. ako posmatramo npr. samo pojednostavljene karaktere unutar Kine) i tako se lako sporazumevaju ako ne govore isti dijalekt. Postoje neke specifičnosti u pisanom kantonskom jeziku u Hong Kongu, ali unutar komunističke Kine od građanskog rata na ovamo svi pišu maltene identičnim pismom, tako da su izbrisane i one male razlike koje su ranije postojale.

Drugo, to što ti zoveš narečja (mandarinski, kantonski, Vu...) nisu narečja, već bukvalno različiti jezici, od kojih neki gotovo ništa zajedničko nemaju, osim što su tonalni.

Čak i Wu dijalekt se po regionima razlikuje do nemogućnosti sporazumevanja, pa tako Šanghaj, Sudžou i Vendžou imaju svoje poddijalekte Wu dijalekta. O mandarinskom ne vredi pričati, jer čak i na ulicama Pekinga se ne govori isti mandarinski kao onaj oficijelni koji se uči u školama (zbog slenga i sl.).


I skidam kapu fanatičnim strancima koji toliko dobro nauče i mandarinski i kantonski sa raznim varijacijama tako da se mogu sporazumevati na ulici.



Interesantno bi bilo napraviti mapu sličnosti jezika koji se govore u određenim područjima sa jezicima koji su se govorili pre 1000 i više godina.

Poslovodja sedmorice patuljaka

pre 6 godina

@darko
Dobio si plus na pola komentara. A onda je na red doslo drustveno uredjenje sa vrhovnicima, religijama, granicama i eto nas sad gdje smo.
Pozz

Goran

pre 6 godina

Srpski, hrvatski, madjarski, slovacki, rumunski, rusinski. Sest, ne jedan. 
(angie, 06. jul 2017 14:10) 

Ako ja odem npr. u Somaliju da živim i tamo pričam srpski, to ne znači da će i srpski biti zvanični jezik.
(Ilija Dukić, 06. jul 2017 14:35)

Ako hoces u Somaliju samo izvoli, ali samo da znas, sve gore navedeni jezici su ZVANICNI u Vojvodini.

Indija

pre 6 godina

U sluzbenoj pismenoj komunikaciji 16 jezika, a jos uz to 17 koji su polu-sluzbeni. Preko 700 dijalekata...
Niko ne zna sve sluzbene jezike tako da se sluze indo-engleskim kao univerzalniom jezikom.

Darko

pre 6 godina

@ cito

Probacu da ti objasnim. Na pocetku je verovatno bilo jedno pleme i imalo je neki svoj vid komunikacije. Godinama ili vekovima kasnije deo tog plemena je resio da promeni stanoviste i ode daleko od svog maticnog plemena. Vremenom su ta plemena napredovala, postali su inteligentniji i pametniji pa su razvijali neki jezik za komunikaciju. Jednostavno su bili preterano daleko jedni od drugih da bi zajedno ucili. Nije mogao tadasnji covek iz Afrike da zna isto i da koristi jezik naroda iz Amerike ili nekog drugog kontinenta. Svako je morao da razvija svoj jezik kako su ucili i napredovali.

Zemljoradnik

pre 6 godina

@ (Abrakapokus, 06. jul 2017 14:59)
- Za Bosnu u redu, tri jezika. Pogrešili su za Crnu Goru. Tamo su dva jezika: crnski i gorski.

ja

pre 6 godina

@ (Nisam svajcarac, 06. jul 2017 14:07)

Ima grešaka koliko hoćeš. Npr. Velika Britanija nema zvaničan jezik u užem smislu te reči - engleski je u opštoj upotrebi, a priznato je i 6 regionalnih jezika, Srbija ima 9 (pored srpskog kao zvaničnog, priznati jezici manjina su: hrvatski, bošnjački, mađarski, slovački, rusinski, rumunski, albanski i bugarski), Kina 4 (mandarinski, kantonski, engleski i portugalski), a ne jedan, Indija 25 a ne 16 (hindi i engleski kao zvanični i još 23 priznata regionalna jezika),... I to je samo od onog što sam znao bez da proveravam. Čini mi se da ima više grešaka nego tačnih podataka.

ja

pre 6 godina

U Rusiji ima 36 zvaničnih jezika. Pored Ruskog koji je zvanični na celoj teritoriji RF, postoji i priznatih 35 jezika u pojedinim regionima.

ja

pre 6 godina

@ (nemesis, 06. jul 2017 13:11)

Devet, a ne šest. Pored srpskog i pokrajinskih jezika koje si naveo, zvanični su manjinski jezici u pojedinim opštinama - bošnjački (u raškoj oblasti), albanski (u tzv. "Preševskoj dolini" i bugarski (Dimitrovgrad i, mislim, Bosilegrad).

Vlad

pre 6 godina

Kako nas lingvistika uči, razvoj jezika, a samim tim i jezička kompetencija govornika, nikada ne prelazi potrebe zajednice koja govori te jezike.

Tako na primer, imamo kineska narečja. Mandarinski, šangajski, honkonški i tajvanski. Sem mandarinskog, koji je svima zvaničan jezik kojim se svi podjednako dobro koriste, međutim, ostalim narečjima se ne služe svi podjednako dobro iako su odrasli tamo gde se govori, niti su ta ostala narečja u istoj meri razvijena kao jezik, u poređenju sa mandarinskim. Osoba odrasla u Šangaju tako može da razume šangajski, ali ne mora da znači da ga govori. Ako ga i govori, teško da može na tom narečju da, recimo, napiše naučni rad.

Tako ja sretnem osobu iz Butana. Kaže osoba: ja govorim 5 jezika (i nabroja ih). Prvi mi je engleski, kaže ta osoba. Ja: Sem engleskog, da li možeš na tim jezicima koje govoriš da pročitaš knjigu, gledaš i razumeš vesti itd. Osoba: ne mogu; mogu samo malo da popričam sa ljudima.

Tako da je kriterijum za "govore se jezici", širom sveta, veoma diskutabilan. :)

brm

pre 6 godina

U Svicarskoj su 4 a ne 3 sluzbena jezika: njemacki, francuski, talijanski i retoromanski...
(jakov, 6. jul 2017 13:02)

Zapravo romaniš. Retroromanski je grupa jezika kojoj romaniš pripada. To kao da za Rumune kažeš da govore istočnoromanskim jezikom.

Nisam svajcarac

pre 6 godina

Za Svajcarsku je greska, oni imaju 4 a ne tri zvanicna jezika :Nemacki, Francuski, Italijanski i Romans.
Verovatno ima jos gresaka ovo mi je odmah upalo u oci

Pa kako ne

pre 6 godina

U Svajcarskoj jesu 4 sluzbena jezika. A, sluzbeno se zovu Helvetia, da ne favorizuju nijedan od ovih, zato i ono poznato CH, Confederacija Helvetia. Bila bi dobra ovako mapa sa drzavama u kojima se prica vise jezika i koliko njih prica. Jer npr Romans u Svajcarskoj mozda prica 15.000 ljudi, to na Alpima gore ka Austriji. Svaki dokument drzavni i ostala pisma, racuni dolaze bez tog Romans. Dosta racuna takodje ni na italijanskom ne dolaze. Svugde cete sigurno videti nemacki ili kako kazu svajcarci (svajcarski nemacki :) ) , i francuski. I u tom francuskom su dosta reci izmenili u odnosu na francuze. Tipa 80 ne kazu svajcarci kao francuzi, ako dodje francuz i kaze 80 kada nesto kupuje, ljudi ovde mu se u sali podsmehuju, tako isto francuzi njima. Svajcarci skoro isto pricaju francuski kao belgijanci. Inace sto neko pominje Vojvodinu kako se pricaju svi ti jezici, to nisu zvanicni. Svajcarsku kad bi gledali 150.000 srba, oko 400.000 portugalaca, albanaca ima kao srba ako ne i vise. Pritom sto ima dosta spanjola, poljaka, bosanaca, turaka i onda u sve manjem broju svaka nacija sto postoji na svetu, ima u CH. Inace se ovde dosta njih sali 'covece treba mi portugalski u Ch' zbog toga sto ih je mnooogo. Ali nemaju skole na svom jeziku kao i niko sto nema. Dok npr Srbiji traze i Srb daje manjinama. Ovde ne. Vise imas portugalaca u CH nego italijaski deo stanovnika, pa portugalci nikad nista nisu dobili, a i ne traze jer dzabe ce se trositi :)

andreas kisser

pre 6 godina

za indiju je zanimljivo da je jezik administracije hindi (on je malo jednakiji od ostalih 15 jezika), medjutim rani pokusaji po sticanju nezavisnosti da se hindi nametne i kao jedini sluzbeni jezik i kao takav osnova indijskog nacionalnog preporoda, nisu uspeli. kada bi se recimo se recimo po jedan stanovnik mumbajia, delija (nju delhi), chenaja (madras), bangalora i ahmedabada nasli zajedno, jezik na kome bi pricali je engleski! inace razlike u jezicima (i rasnoj strukturi) izmedju severa i juga indije su kao izmedju indo-evropskih i semitskih jezika - recimo tamil i hindi pripadaju potpuno drugim porodicama jezika i razlikuju se vise nego recimo nemacki i bugarski. opsti je stav istoricara (i to indijskih) da bi indija danas tesko bila jedna drzava (tj, tri, ako racunamo i pakistan i banglades) da nije bilo britanskog kolonijalizma koji je ujedinio potkontinent. luda zemlja... i prelepa. ali nije za svakoga!

Moje Ime

pre 6 godina

HAHAHAHAHAH - bosanski i hrvatski "jezik"... neprocenjivo! Isto tako ima i američki, austrijski, dubrovački, istranski, vojvođanski, južnosrpski,...
;D

Ilija Dukić

pre 6 godina

Srpski, hrvatski, madjarski, slovacki, rumunski, rusinski. Sest, ne jedan.
(angie, 06. jul 2017 14:10)

Ako ja odem npr. u Somaliju da živim i tamo pričam srpski, to ne znači da će i srpski biti zvanični jezik.

Abrakapokus

pre 6 godina

Mene najviše brinu ovi u Bosni...kako li se sporazumevaju s obzirom na to da su ta tri jezika potpuno različita? Mora da imaju dosta prevodilaca.

nemesis

pre 6 godina

Pogrešno su naveli npr Austriju sa 4 zvanična jezika i naglasili da su 3 jezika (pored nemačkog) u upotrebi svaki u jednoj regiji.
U Vojvodini je u službenoj upotrebi srpski, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik!
Po toj logici u Srbiji postoje čak 6 jezika u službenoj upotrebi od kojih su 5 u jednoj regiji/pokrajini.

cito

pre 6 godina

Mene i dalje zanima kako imamo toliko jezika na planeti. Covek je postao od jedne vrste majmuna, znaci imali su neki svoj "jezik". I ako su se u nekom trenutku razisli, zadrzali su taj isti jezik, zar ne? Kako se ovo sve izdesavalo?

Nisam svajcarac

pre 6 godina

Za Svajcarsku je greska, oni imaju 4 a ne tri zvanicna jezika :Nemacki, Francuski, Italijanski i Romans.
Verovatno ima jos gresaka ovo mi je odmah upalo u oci

nemesis

pre 6 godina

Pogrešno su naveli npr Austriju sa 4 zvanična jezika i naglasili da su 3 jezika (pored nemačkog) u upotrebi svaki u jednoj regiji.
U Vojvodini je u službenoj upotrebi srpski, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik!
Po toj logici u Srbiji postoje čak 6 jezika u službenoj upotrebi od kojih su 5 u jednoj regiji/pokrajini.

Abrakapokus

pre 6 godina

Mene najviše brinu ovi u Bosni...kako li se sporazumevaju s obzirom na to da su ta tri jezika potpuno različita? Mora da imaju dosta prevodilaca.

Goran

pre 6 godina

Srpski, hrvatski, madjarski, slovacki, rumunski, rusinski. Sest, ne jedan. 
(angie, 06. jul 2017 14:10) 

Ako ja odem npr. u Somaliju da živim i tamo pričam srpski, to ne znači da će i srpski biti zvanični jezik.
(Ilija Dukić, 06. jul 2017 14:35)

Ako hoces u Somaliju samo izvoli, ali samo da znas, sve gore navedeni jezici su ZVANICNI u Vojvodini.

Moje Ime

pre 6 godina

HAHAHAHAHAH - bosanski i hrvatski "jezik"... neprocenjivo! Isto tako ima i američki, austrijski, dubrovački, istranski, vojvođanski, južnosrpski,...
;D

cito

pre 6 godina

Mene i dalje zanima kako imamo toliko jezika na planeti. Covek je postao od jedne vrste majmuna, znaci imali su neki svoj "jezik". I ako su se u nekom trenutku razisli, zadrzali su taj isti jezik, zar ne? Kako se ovo sve izdesavalo?

Zemljoradnik

pre 6 godina

@ (Abrakapokus, 06. jul 2017 14:59)
- Za Bosnu u redu, tri jezika. Pogrešili su za Crnu Goru. Tamo su dva jezika: crnski i gorski.

ja

pre 6 godina

@ (Nisam svajcarac, 06. jul 2017 14:07)

Ima grešaka koliko hoćeš. Npr. Velika Britanija nema zvaničan jezik u užem smislu te reči - engleski je u opštoj upotrebi, a priznato je i 6 regionalnih jezika, Srbija ima 9 (pored srpskog kao zvaničnog, priznati jezici manjina su: hrvatski, bošnjački, mađarski, slovački, rusinski, rumunski, albanski i bugarski), Kina 4 (mandarinski, kantonski, engleski i portugalski), a ne jedan, Indija 25 a ne 16 (hindi i engleski kao zvanični i još 23 priznata regionalna jezika),... I to je samo od onog što sam znao bez da proveravam. Čini mi se da ima više grešaka nego tačnih podataka.

Darko

pre 6 godina

@ cito

Probacu da ti objasnim. Na pocetku je verovatno bilo jedno pleme i imalo je neki svoj vid komunikacije. Godinama ili vekovima kasnije deo tog plemena je resio da promeni stanoviste i ode daleko od svog maticnog plemena. Vremenom su ta plemena napredovala, postali su inteligentniji i pametniji pa su razvijali neki jezik za komunikaciju. Jednostavno su bili preterano daleko jedni od drugih da bi zajedno ucili. Nije mogao tadasnji covek iz Afrike da zna isto i da koristi jezik naroda iz Amerike ili nekog drugog kontinenta. Svako je morao da razvija svoj jezik kako su ucili i napredovali.

andreas kisser

pre 6 godina

za indiju je zanimljivo da je jezik administracije hindi (on je malo jednakiji od ostalih 15 jezika), medjutim rani pokusaji po sticanju nezavisnosti da se hindi nametne i kao jedini sluzbeni jezik i kao takav osnova indijskog nacionalnog preporoda, nisu uspeli. kada bi se recimo se recimo po jedan stanovnik mumbajia, delija (nju delhi), chenaja (madras), bangalora i ahmedabada nasli zajedno, jezik na kome bi pricali je engleski! inace razlike u jezicima (i rasnoj strukturi) izmedju severa i juga indije su kao izmedju indo-evropskih i semitskih jezika - recimo tamil i hindi pripadaju potpuno drugim porodicama jezika i razlikuju se vise nego recimo nemacki i bugarski. opsti je stav istoricara (i to indijskih) da bi indija danas tesko bila jedna drzava (tj, tri, ako racunamo i pakistan i banglades) da nije bilo britanskog kolonijalizma koji je ujedinio potkontinent. luda zemlja... i prelepa. ali nije za svakoga!

Indija

pre 6 godina

U sluzbenoj pismenoj komunikaciji 16 jezika, a jos uz to 17 koji su polu-sluzbeni. Preko 700 dijalekata...
Niko ne zna sve sluzbene jezike tako da se sluze indo-engleskim kao univerzalniom jezikom.

Vlad

pre 6 godina

Kako nas lingvistika uči, razvoj jezika, a samim tim i jezička kompetencija govornika, nikada ne prelazi potrebe zajednice koja govori te jezike.

Tako na primer, imamo kineska narečja. Mandarinski, šangajski, honkonški i tajvanski. Sem mandarinskog, koji je svima zvaničan jezik kojim se svi podjednako dobro koriste, međutim, ostalim narečjima se ne služe svi podjednako dobro iako su odrasli tamo gde se govori, niti su ta ostala narečja u istoj meri razvijena kao jezik, u poređenju sa mandarinskim. Osoba odrasla u Šangaju tako može da razume šangajski, ali ne mora da znači da ga govori. Ako ga i govori, teško da može na tom narečju da, recimo, napiše naučni rad.

Tako ja sretnem osobu iz Butana. Kaže osoba: ja govorim 5 jezika (i nabroja ih). Prvi mi je engleski, kaže ta osoba. Ja: Sem engleskog, da li možeš na tim jezicima koje govoriš da pročitaš knjigu, gledaš i razumeš vesti itd. Osoba: ne mogu; mogu samo malo da popričam sa ljudima.

Tako da je kriterijum za "govore se jezici", širom sveta, veoma diskutabilan. :)

ja

pre 6 godina

U Rusiji ima 36 zvaničnih jezika. Pored Ruskog koji je zvanični na celoj teritoriji RF, postoji i priznatih 35 jezika u pojedinim regionima.

brm

pre 6 godina

U Svicarskoj su 4 a ne 3 sluzbena jezika: njemacki, francuski, talijanski i retoromanski...
(jakov, 6. jul 2017 13:02)

Zapravo romaniš. Retroromanski je grupa jezika kojoj romaniš pripada. To kao da za Rumune kažeš da govore istočnoromanskim jezikom.

Pa kako ne

pre 6 godina

U Svajcarskoj jesu 4 sluzbena jezika. A, sluzbeno se zovu Helvetia, da ne favorizuju nijedan od ovih, zato i ono poznato CH, Confederacija Helvetia. Bila bi dobra ovako mapa sa drzavama u kojima se prica vise jezika i koliko njih prica. Jer npr Romans u Svajcarskoj mozda prica 15.000 ljudi, to na Alpima gore ka Austriji. Svaki dokument drzavni i ostala pisma, racuni dolaze bez tog Romans. Dosta racuna takodje ni na italijanskom ne dolaze. Svugde cete sigurno videti nemacki ili kako kazu svajcarci (svajcarski nemacki :) ) , i francuski. I u tom francuskom su dosta reci izmenili u odnosu na francuze. Tipa 80 ne kazu svajcarci kao francuzi, ako dodje francuz i kaze 80 kada nesto kupuje, ljudi ovde mu se u sali podsmehuju, tako isto francuzi njima. Svajcarci skoro isto pricaju francuski kao belgijanci. Inace sto neko pominje Vojvodinu kako se pricaju svi ti jezici, to nisu zvanicni. Svajcarsku kad bi gledali 150.000 srba, oko 400.000 portugalaca, albanaca ima kao srba ako ne i vise. Pritom sto ima dosta spanjola, poljaka, bosanaca, turaka i onda u sve manjem broju svaka nacija sto postoji na svetu, ima u CH. Inace se ovde dosta njih sali 'covece treba mi portugalski u Ch' zbog toga sto ih je mnooogo. Ali nemaju skole na svom jeziku kao i niko sto nema. Dok npr Srbiji traze i Srb daje manjinama. Ovde ne. Vise imas portugalaca u CH nego italijaski deo stanovnika, pa portugalci nikad nista nisu dobili, a i ne traze jer dzabe ce se trositi :)

ja

pre 6 godina

@ (nemesis, 06. jul 2017 13:11)

Devet, a ne šest. Pored srpskog i pokrajinskih jezika koje si naveo, zvanični su manjinski jezici u pojedinim opštinama - bošnjački (u raškoj oblasti), albanski (u tzv. "Preševskoj dolini" i bugarski (Dimitrovgrad i, mislim, Bosilegrad).

Ilija Dukić

pre 6 godina

Srpski, hrvatski, madjarski, slovacki, rumunski, rusinski. Sest, ne jedan.
(angie, 06. jul 2017 14:10)

Ako ja odem npr. u Somaliju da živim i tamo pričam srpski, to ne znači da će i srpski biti zvanični jezik.

Veliki brat

pre 6 godina

@(Vlad, 6. jul 2017 15:39)

Ne bih se složio sa više stvari po pitanju "kineskog" (pošto jedan kineski jezik ne postoji, već postoji samo pismo).


Prvo, SVI kinezi pišu 99% istim pismom (ako zanemarimo tradicionalne i pojednostavljene karaktere koje su uveli komunisti da bi običan seljak lakše naučio da piše, tj. ako posmatramo npr. samo pojednostavljene karaktere unutar Kine) i tako se lako sporazumevaju ako ne govore isti dijalekt. Postoje neke specifičnosti u pisanom kantonskom jeziku u Hong Kongu, ali unutar komunističke Kine od građanskog rata na ovamo svi pišu maltene identičnim pismom, tako da su izbrisane i one male razlike koje su ranije postojale.

Drugo, to što ti zoveš narečja (mandarinski, kantonski, Vu...) nisu narečja, već bukvalno različiti jezici, od kojih neki gotovo ništa zajedničko nemaju, osim što su tonalni.

Čak i Wu dijalekt se po regionima razlikuje do nemogućnosti sporazumevanja, pa tako Šanghaj, Sudžou i Vendžou imaju svoje poddijalekte Wu dijalekta. O mandarinskom ne vredi pričati, jer čak i na ulicama Pekinga se ne govori isti mandarinski kao onaj oficijelni koji se uči u školama (zbog slenga i sl.).


I skidam kapu fanatičnim strancima koji toliko dobro nauče i mandarinski i kantonski sa raznim varijacijama tako da se mogu sporazumevati na ulici.



Interesantno bi bilo napraviti mapu sličnosti jezika koji se govore u određenim područjima sa jezicima koji su se govorili pre 1000 i više godina.

Poslovodja sedmorice patuljaka

pre 6 godina

@darko
Dobio si plus na pola komentara. A onda je na red doslo drustveno uredjenje sa vrhovnicima, religijama, granicama i eto nas sad gdje smo.
Pozz

cito

pre 6 godina

Mene i dalje zanima kako imamo toliko jezika na planeti. Covek je postao od jedne vrste majmuna, znaci imali su neki svoj "jezik". I ako su se u nekom trenutku razisli, zadrzali su taj isti jezik, zar ne? Kako se ovo sve izdesavalo?

Ilija Dukić

pre 6 godina

Srpski, hrvatski, madjarski, slovacki, rumunski, rusinski. Sest, ne jedan.
(angie, 06. jul 2017 14:10)

Ako ja odem npr. u Somaliju da živim i tamo pričam srpski, to ne znači da će i srpski biti zvanični jezik.

Moje Ime

pre 6 godina

HAHAHAHAHAH - bosanski i hrvatski "jezik"... neprocenjivo! Isto tako ima i američki, austrijski, dubrovački, istranski, vojvođanski, južnosrpski,...
;D

nemesis

pre 6 godina

Pogrešno su naveli npr Austriju sa 4 zvanična jezika i naglasili da su 3 jezika (pored nemačkog) u upotrebi svaki u jednoj regiji.
U Vojvodini je u službenoj upotrebi srpski, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik!
Po toj logici u Srbiji postoje čak 6 jezika u službenoj upotrebi od kojih su 5 u jednoj regiji/pokrajini.

brm

pre 6 godina

U Svicarskoj su 4 a ne 3 sluzbena jezika: njemacki, francuski, talijanski i retoromanski...
(jakov, 6. jul 2017 13:02)

Zapravo romaniš. Retroromanski je grupa jezika kojoj romaniš pripada. To kao da za Rumune kažeš da govore istočnoromanskim jezikom.

Pa kako ne

pre 6 godina

U Svajcarskoj jesu 4 sluzbena jezika. A, sluzbeno se zovu Helvetia, da ne favorizuju nijedan od ovih, zato i ono poznato CH, Confederacija Helvetia. Bila bi dobra ovako mapa sa drzavama u kojima se prica vise jezika i koliko njih prica. Jer npr Romans u Svajcarskoj mozda prica 15.000 ljudi, to na Alpima gore ka Austriji. Svaki dokument drzavni i ostala pisma, racuni dolaze bez tog Romans. Dosta racuna takodje ni na italijanskom ne dolaze. Svugde cete sigurno videti nemacki ili kako kazu svajcarci (svajcarski nemacki :) ) , i francuski. I u tom francuskom su dosta reci izmenili u odnosu na francuze. Tipa 80 ne kazu svajcarci kao francuzi, ako dodje francuz i kaze 80 kada nesto kupuje, ljudi ovde mu se u sali podsmehuju, tako isto francuzi njima. Svajcarci skoro isto pricaju francuski kao belgijanci. Inace sto neko pominje Vojvodinu kako se pricaju svi ti jezici, to nisu zvanicni. Svajcarsku kad bi gledali 150.000 srba, oko 400.000 portugalaca, albanaca ima kao srba ako ne i vise. Pritom sto ima dosta spanjola, poljaka, bosanaca, turaka i onda u sve manjem broju svaka nacija sto postoji na svetu, ima u CH. Inace se ovde dosta njih sali 'covece treba mi portugalski u Ch' zbog toga sto ih je mnooogo. Ali nemaju skole na svom jeziku kao i niko sto nema. Dok npr Srbiji traze i Srb daje manjinama. Ovde ne. Vise imas portugalaca u CH nego italijaski deo stanovnika, pa portugalci nikad nista nisu dobili, a i ne traze jer dzabe ce se trositi :)

Abrakapokus

pre 6 godina

Mene najviše brinu ovi u Bosni...kako li se sporazumevaju s obzirom na to da su ta tri jezika potpuno različita? Mora da imaju dosta prevodilaca.

ja

pre 6 godina

@ (nemesis, 06. jul 2017 13:11)

Devet, a ne šest. Pored srpskog i pokrajinskih jezika koje si naveo, zvanični su manjinski jezici u pojedinim opštinama - bošnjački (u raškoj oblasti), albanski (u tzv. "Preševskoj dolini" i bugarski (Dimitrovgrad i, mislim, Bosilegrad).

Goran

pre 6 godina

Srpski, hrvatski, madjarski, slovacki, rumunski, rusinski. Sest, ne jedan. 
(angie, 06. jul 2017 14:10) 

Ako ja odem npr. u Somaliju da živim i tamo pričam srpski, to ne znači da će i srpski biti zvanični jezik.
(Ilija Dukić, 06. jul 2017 14:35)

Ako hoces u Somaliju samo izvoli, ali samo da znas, sve gore navedeni jezici su ZVANICNI u Vojvodini.

Nisam svajcarac

pre 6 godina

Za Svajcarsku je greska, oni imaju 4 a ne tri zvanicna jezika :Nemacki, Francuski, Italijanski i Romans.
Verovatno ima jos gresaka ovo mi je odmah upalo u oci

ja

pre 6 godina

@ (Nisam svajcarac, 06. jul 2017 14:07)

Ima grešaka koliko hoćeš. Npr. Velika Britanija nema zvaničan jezik u užem smislu te reči - engleski je u opštoj upotrebi, a priznato je i 6 regionalnih jezika, Srbija ima 9 (pored srpskog kao zvaničnog, priznati jezici manjina su: hrvatski, bošnjački, mađarski, slovački, rusinski, rumunski, albanski i bugarski), Kina 4 (mandarinski, kantonski, engleski i portugalski), a ne jedan, Indija 25 a ne 16 (hindi i engleski kao zvanični i još 23 priznata regionalna jezika),... I to je samo od onog što sam znao bez da proveravam. Čini mi se da ima više grešaka nego tačnih podataka.

Darko

pre 6 godina

@ cito

Probacu da ti objasnim. Na pocetku je verovatno bilo jedno pleme i imalo je neki svoj vid komunikacije. Godinama ili vekovima kasnije deo tog plemena je resio da promeni stanoviste i ode daleko od svog maticnog plemena. Vremenom su ta plemena napredovala, postali su inteligentniji i pametniji pa su razvijali neki jezik za komunikaciju. Jednostavno su bili preterano daleko jedni od drugih da bi zajedno ucili. Nije mogao tadasnji covek iz Afrike da zna isto i da koristi jezik naroda iz Amerike ili nekog drugog kontinenta. Svako je morao da razvija svoj jezik kako su ucili i napredovali.

andreas kisser

pre 6 godina

za indiju je zanimljivo da je jezik administracije hindi (on je malo jednakiji od ostalih 15 jezika), medjutim rani pokusaji po sticanju nezavisnosti da se hindi nametne i kao jedini sluzbeni jezik i kao takav osnova indijskog nacionalnog preporoda, nisu uspeli. kada bi se recimo se recimo po jedan stanovnik mumbajia, delija (nju delhi), chenaja (madras), bangalora i ahmedabada nasli zajedno, jezik na kome bi pricali je engleski! inace razlike u jezicima (i rasnoj strukturi) izmedju severa i juga indije su kao izmedju indo-evropskih i semitskih jezika - recimo tamil i hindi pripadaju potpuno drugim porodicama jezika i razlikuju se vise nego recimo nemacki i bugarski. opsti je stav istoricara (i to indijskih) da bi indija danas tesko bila jedna drzava (tj, tri, ako racunamo i pakistan i banglades) da nije bilo britanskog kolonijalizma koji je ujedinio potkontinent. luda zemlja... i prelepa. ali nije za svakoga!

Vlad

pre 6 godina

Kako nas lingvistika uči, razvoj jezika, a samim tim i jezička kompetencija govornika, nikada ne prelazi potrebe zajednice koja govori te jezike.

Tako na primer, imamo kineska narečja. Mandarinski, šangajski, honkonški i tajvanski. Sem mandarinskog, koji je svima zvaničan jezik kojim se svi podjednako dobro koriste, međutim, ostalim narečjima se ne služe svi podjednako dobro iako su odrasli tamo gde se govori, niti su ta ostala narečja u istoj meri razvijena kao jezik, u poređenju sa mandarinskim. Osoba odrasla u Šangaju tako može da razume šangajski, ali ne mora da znači da ga govori. Ako ga i govori, teško da može na tom narečju da, recimo, napiše naučni rad.

Tako ja sretnem osobu iz Butana. Kaže osoba: ja govorim 5 jezika (i nabroja ih). Prvi mi je engleski, kaže ta osoba. Ja: Sem engleskog, da li možeš na tim jezicima koje govoriš da pročitaš knjigu, gledaš i razumeš vesti itd. Osoba: ne mogu; mogu samo malo da popričam sa ljudima.

Tako da je kriterijum za "govore se jezici", širom sveta, veoma diskutabilan. :)

ja

pre 6 godina

U Rusiji ima 36 zvaničnih jezika. Pored Ruskog koji je zvanični na celoj teritoriji RF, postoji i priznatih 35 jezika u pojedinim regionima.

Zemljoradnik

pre 6 godina

@ (Abrakapokus, 06. jul 2017 14:59)
- Za Bosnu u redu, tri jezika. Pogrešili su za Crnu Goru. Tamo su dva jezika: crnski i gorski.

Indija

pre 6 godina

U sluzbenoj pismenoj komunikaciji 16 jezika, a jos uz to 17 koji su polu-sluzbeni. Preko 700 dijalekata...
Niko ne zna sve sluzbene jezike tako da se sluze indo-engleskim kao univerzalniom jezikom.

Poslovodja sedmorice patuljaka

pre 6 godina

@darko
Dobio si plus na pola komentara. A onda je na red doslo drustveno uredjenje sa vrhovnicima, religijama, granicama i eto nas sad gdje smo.
Pozz

Veliki brat

pre 6 godina

@(Vlad, 6. jul 2017 15:39)

Ne bih se složio sa više stvari po pitanju "kineskog" (pošto jedan kineski jezik ne postoji, već postoji samo pismo).


Prvo, SVI kinezi pišu 99% istim pismom (ako zanemarimo tradicionalne i pojednostavljene karaktere koje su uveli komunisti da bi običan seljak lakše naučio da piše, tj. ako posmatramo npr. samo pojednostavljene karaktere unutar Kine) i tako se lako sporazumevaju ako ne govore isti dijalekt. Postoje neke specifičnosti u pisanom kantonskom jeziku u Hong Kongu, ali unutar komunističke Kine od građanskog rata na ovamo svi pišu maltene identičnim pismom, tako da su izbrisane i one male razlike koje su ranije postojale.

Drugo, to što ti zoveš narečja (mandarinski, kantonski, Vu...) nisu narečja, već bukvalno različiti jezici, od kojih neki gotovo ništa zajedničko nemaju, osim što su tonalni.

Čak i Wu dijalekt se po regionima razlikuje do nemogućnosti sporazumevanja, pa tako Šanghaj, Sudžou i Vendžou imaju svoje poddijalekte Wu dijalekta. O mandarinskom ne vredi pričati, jer čak i na ulicama Pekinga se ne govori isti mandarinski kao onaj oficijelni koji se uči u školama (zbog slenga i sl.).


I skidam kapu fanatičnim strancima koji toliko dobro nauče i mandarinski i kantonski sa raznim varijacijama tako da se mogu sporazumevati na ulici.



Interesantno bi bilo napraviti mapu sličnosti jezika koji se govore u određenim područjima sa jezicima koji su se govorili pre 1000 i više godina.