Utorak, 04.07.2017.

16:10

Stigao i katalog - kakve će biti cene u našoj IKEI

Švedska kompanija Ikea objavila je na sajtu katalog i cene proizvoda koje će prodavati robnoj kući te kompanije u Beogradu (<a href="http://www.ikea.com/rs/sr/catalog/allproducts/" class="text-link" target= "_blank">http://www.ikea.com/rs/)</a>.

Izvor: B92

Stigao i katalog - kakve æe biti cene u našoj IKEI IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Jana

pre 6 godina

Sramota za cene. U slovackoj u ikei jeftinije nego u srbiji a tamo su i vece plate.
Napr svecnjak u ikei slovackoj 3 e ovde takav isti 1500din
Pa luster na plafon 4 e u slovackoj ovde takav isti 1700din
Orhideje tamo 4 e ovde 900din
Tanjire tamo sto sam kupila komad 0.59e ovde 200 din takav isti SRAMOTA sve skuplje a plate manje.

Zoki

pre 6 godina

@Dragan - razlika od 1000 dinara između čaršava različite veličine je preterana, verovatno će je korigovati. Onaj od 200x140 cm košta u Nemačkoj 24,99 evra a u Srbiji 2999 dinara. U Mađarskoj je manji čaršav skuplji nego u Srbiji - a veći jeftiniji. Malih razlika u cenama će sigurno biti, ponekad će se pojaviti i velike. Ovde su u pitanju psihološke cene. U Srbiji 2999 pa 3999, u Mađarskoj 7999 pa 8999 - za nešto što u Nemačkoj košta 24,99 i 27,99 evra.

Karadjordje

pre 6 godina

Posto su cene vece u Srbiji neko preko, niko nece kupovati u Ikei. Bezobrazni su i pohlepni. Podrzite vaseg lokalnog stolara umesto ovih svetskih lesinara.

Nemanja

pre 6 godina

Sobzirom da sam kupovao u IKEA radnji u pesti, a da pritom znam da je Austrija / Nemacka jos jeftinija, na samo poredjenje cena izmedju Beograda i Budimpeste vidim da je BGD mnogoooo skuplji (recimo ja sam neki sto uzeo pre 2 godine za oko 5-4k - tabla, kutija i noge) ovde sa istim komponentama bi me to kostalo 13000!!!

SD

pre 6 godina

Generalno, cene su sarolike. Dosta stavri je u rangu cena u inostranstvu, nesto je i jeftinije ali ima i skupljih (pogledao sam svega par artikala za poredjenje i vec naleteh na stolicu 002.110.88 , kod "nas" 20% skuplja). Mozda ima veze sa carinom na robu van eu, ali i to je svega 10%...)
Videcemo hoce li biti korekcije, ali po ovim cenama jedno je sigurno, nije tacno da ce ovdasnja Ikea biti najjeftinija u regionu.

dukidule

pre 6 godina

vidim ja da ce IKEA otici odavde pre nego je i otvorila svoje prodajne objekte... strasno mi je da sve ove stvari kostaju barem duplo jeftinije u zemljama evrope i to bukvalno minimum duplo jeftinije a poneke su i vise nego duplo jeftinije....

Ovde smo mi ovce ako odemo umesto ako ne izbojkotujemo dok nam ne obore cene na one koje imaju clanice evropske unije u kojoj je najmanja plata 1250eu....

Nemam reci iskreno a taman sam se ponadao da cemo i mi dobiti napokon nesto sa istom cenom kao i u inostranstvu ali smo mi definitivno necije ispade smetliste...

RX

pre 6 godina

Nema sta da me neko ubedjuje i objasnjava, ja sam sada gledao cene za VÄRDEFULL pomagala za kuvanje (za ciscenje povrca, gnjecilica luka, otvarac konzervi, spatula...) uglavnom cene su od 20-30% vece.
Takodje sam gledao i druge proizvode i manje vise je svugde ista prica, ja da lovim tih 5 proizvoda sto su od 5000 artikala jeftiniji u Srbiji mi ne pada na pamet.

Sada zapisujem sve sto mi treba, polako pravim spisak i gledam koja je razlika u ceni i na kraju kada bude razlika narasla na nekih 50 eura (mada kako je sada krenulo ispasce 150 bez problema) za mene idem sa drugarom do Budimpeste kolima, posto i njemu dosta toga treba. Taman ce razlika u ceni da nam pokrije gorivo i putarine i hranu za taj dan -. Uopste nam ne pada na pamet da trazimo povracaj poreza - i cak i tako, bez povracaja ja cu jesti taj dan, platiti ogroman put i jos ustedeti da kupim jos koju stvarcicu!!

Thomas

pre 6 godina

I kada se Lidl kod nas bude otvorio isto će se desiti sa cenama.I Metro vam je primer,vise cene nego u Austriji,Mađarskoj,Bugarskoj,Grčkoj...

RTL, Vox ili, ne secam se bas...

pre 6 godina

@Shomy
"Ikea skupo a glupo!
Bolje da otvore POCO ,mnogo lepši izbor, i povoljnije cene za naše tržište.
Pozz iz Aachen"

Izgleda da radite drugu, pa ne gledate nemacku tv uvece . Pre mesec dva su testirali Ikeu i dve nemacke slicne robne kuce i Ikea ih je odrala skoro u svim disciplinama.
(

Zacudjen

pre 6 godina

Nisam kupovao davno u Ikea-i, ali za jedno sam siguran, pomocni stocic iz LACK serije je kostao 5.99 u Austriji,a ovde vidim da kosta 1499?!?

SrbHrv

pre 6 godina

> To će biti prva robna kuća koju taj švedski proizvodjač nameštaja i opreme za domaćinstva otvara u Srbiji

E ovo nije tačno, i pomalo je bezobrazno.

Postojala je IKEA u Beogradu još davne 1990 godine (zatvorena 1992), i to na znatno pristupačnijoj lokaciji, kod hotela Interkontinental na Novom Beogradu.

Znači, nije ovo ništa novo i neki osobit napredak, već se tek sad polako vraćamo gde smo bili pre skoro 30 godina. Lepo, a ipak pomalo tužno.

bbb

pre 6 godina

(d


Nisam znao da imao i Ikea botove. Pa nas sada ubedjuju kako su stvari najjeftinije u Srbiji tj neki modeli 20 % nego u Hrvatskoj samo zaboraviste da su plate u Hrvatskoj jos malo 100 % vece nego u Srbiji.

John

pre 6 godina

Dakle, neuporedivo više ljudi će tamo trošiti pare nego što će ih zarađivati...
Obaška što se uopšte ne zna kolike će plate biti. Mada, imajući u vidu profil većine radnih mesta (prodavci, kasirke, dostavljači, čistači, obezbeđenje, kuvari...) pretpostavljam tek nešto više od minimalca. A na "top" pozicije, ne bi me čudilo da dovedu strance.
I to se kod nas iščekuje godinama i slavi kao uspeh decenije - da dođu neki koji će da daju malo a uzimaju mnogo...

Zoki

pre 6 godina

Billy bibilioteka u Srbiji košta 10,499 - ali od toga je 20% PDV, znači bez poreza je oko 8,750. U Hrvatskoj je kada se odbije njihov PDV od 25%, oko 560 kuna, odnosno 9,100 dinara. U Mađarskoj je, kada se odbije njihov PDV oko 8,150. U Bugarskoj je 190 leva, kada se odbije PDV izađe oko 9,700. Kod drugog proizvoda bi odnos cena bio verovatno drugačiji, ali ne vidim razlog da se putuje van Srbije da bi se kupila Ikea. Što se tiče kvaliteta, u kućnoj kancelariji imam njihove police koje sam pre nekih 15 godina kupio za dnevnu sobu. Preživele su 2 selidbe. Ono što trenutno imam u dnevnoj sobi je lepše i skuplje, ali mislim da je odnos cene, kvaliteta i funkcionalnosti kod IKEA boji. Nameštaj već odavno nije nešto što se kupuje za potomstvo, a ne treba ni da bude nešto oko čega ćete se opterećivati, da se ne bi oštetio. Pre par godina sam za stan u Srbiji kupio Forma Ideale, mislim da je nameštaj sasvim OK, samo im je logistika loša.

Knez

pre 6 godina

Kupis krevet za 100 eur, i za 3-5 godina kupis opet...sta ti tesko, to je super! Nema vise onoga, namestam stan za ceo zivot, namestaj puno drvo da ostane praunucima.

JinxyAmazed

pre 6 godina

Cene iste ili slicne kao u njihovim objektima u Barseloni. Ko nece neka zaobidje, manja guzva. A za male plate kukajte na sve politicare koji su zadnjih 25 godina pljackali narod. JYCD6Q

d

pre 6 godina

Nije baš tako kako pišete...
Pogledajte ponudu kreveta npr: bračni kreveti (osnovni modeli - neophodnost u jednom stanu) su u Ikei SRB oko 15-25% jeftiniji nego u Hrvatskoj ili Madjarskoj...
S druge strane Ikea SRB deluje oko 10% skuplja u istom programu od Forma Ideale... ali mislim da Ikea ima i veći izbor i moderniji dizajn...
U svakom slučaju ne mracite mnogo... i kupujte gde god vam je volja...

Demos

pre 6 godina

@(Sramota, 04. jul 2017 18:59)
U Americi i Kanadi cene svih proizvoda su istaknute bez poreza. Svaku cenu koju vidite, bilo na sajtu, bilo u prodavnici morate uvećati za iznos takse (sales tax), što odgovara našem pdv-u. Za razliku od PDV-a koji je kod nas, ako se ne varam, 18%, u USA se iznos razlikuje od države do države, a različit je i za razne vrste proizvoda i usluga. Kreće se od 0% pa najviše do 13,5%, stim što je u većini država oko 7-8%. U Kanadi je slično, različite su stope od provincije do provincije, i u Ontariju je npr. 13%. Što se ovih cena IKEA-e tiče, po mom mišljenju, one su veoma visoke, obzirom na kvalitet, koji je dosta loš. U principu, cene su slične cenama u Evropi i Americi, ali problem je u našoj kupovnoj moći. Dati $100 za stolicu u npr. Kanadi, na platu $3500-$4000, nije problem, jeftino je, ali dati istu sumu u Srbiji, gde je to četvrtina plate, je veoma skupo. Mada, Ikea-in kvalitet i nije tako loš u Srbiji, s obzirom na ono najjefinije kinesko djubre koje sam video da se prodaje po našim tržnim centrima za smešno veliki novac. Sve u svemu, i nije tako loše.

srb

pre 6 godina

ako moze da se uzme besplatno:
lenjiri od papira i one olovke, plus dosipanje pića koliko želiš, videce da su se zeznuli... ima da budu u minisu samo tako :-)

EU je najmanje losa opcija

pre 6 godina

Dragi evroskeptici, kada budemo u EU, cene ce biti kao u EU. Do tada vi pljujte po EU i placajte robu skuplje zbog carine i uvoznih troskova. Neko je pomenuo da za EU robu nema carine, ali je to delimicno tacno jer se gleda preferencijalno poreklo robe. Na primer, ako je Ikea proizvod od ukrajinskog drveta, u Srbiji potpada lpod placanje carine bez obzira sto je fabrika u Svedskoj ili Poljskoj. Zato su kod nas cene vise nego u EU.

Ivan

pre 6 godina

Ne uporedjujte cene u Americi sa bilo kojim cenama u svetu - kod njih je vecina robe najjeftinija. Dolar i konzumerizam (velika potrosnja) uticu i zato su cene tamo niske.

Igor

pre 6 godina

Koliko vidim cene su između Ikee u Mađarskoj i švercera koji donose tu robu iz Mađarske. S tim što im je vrlo skupa dostava za krupnije stvari, 6000 dinara van Beograda.

DB

pre 6 godina

@Овце су за шишање
Ovce se svega plaše. Ne znam koje sve firme za proizvodnju i prodaju namestaja vas sve placaju da pljujete po Ikei, ali u poredjenju sa kvalitetom njihovih proizvida i cenama to je kao da poredite dupe i nošu ako uporedjujwte Ikeu sa postojecim firmama kod nas. Naravno, Ikea je 22 koplja iznad. Zato tišina pljuvaci. Nece vam uspeti.

Tazo

pre 6 godina

Cene su slicne kao u Kanadi, nesto malo jeftiniije, nesto malo skuplje... s tim sto je u Srbiji prikazana cena ta koju i placas, dok se u Kanadi na cenu dodatno placa porez na kasi... u vecini provinicija to je izmedju 10-15%.... tako da na kraju izgleda da je u Srbiji malo jefitnije.

khm

pre 6 godina

Uvek sam za to da se kupi namestaj kod majstora koji to radi na malo i zivi od toga. Uvek je kvalitetnije a i za cenu se dogovoris. Plus ne placas poreze te ne hranis botove i dzabalebarose.

bozza

pre 6 godina

@
(Sramota, 04. jul 2017 18:59)

Ikea je profitabilno orijentisana kompanija, koja je dosla u Srbiju da zaradi, ne da odrzava standard lokalnog stanovnistva.

U Americi je vecina robe jeftinija od ostatka sveta iz nekoliko razloga:
1. Bogato drustvo mnogo trosi pa se obrtom nadoknadjuje niza stopa profita
2. Daleko jaca konkurencija diktira nize cene
3. Vecina osnovne proizvodnje se obavlja lokalno, pa su transportni troskovi nizi.

Sto se tice naseg standarda, tu bi pre sebe trebali da zapitamo... Kako biramo i kako radimo?

Kale*

pre 6 godina

Prijavio sam se za posao kod njih,trebao im je neko iskusan,sa poznavanjem rada na računaru i na ručnom terminalu,sa vozačkom dozvolom,po potrebi da zna da rukuje i viljuškarom i da ume da uradi prateću dokumentaciju za ulaze i izlaze robe,da solidno se snalazi i sa engleskim jezikom i.....još koješta.
Kad sam im rekao, da umem sve to da radim i da bi pristao na platu od 70 000 din,jer ovde, gde sad radim, imam 15000 manje, razgovor je bio završen, kao da sam tražio 7000 evra!
Poželeo sam im sreću i rekao im da će im trebati.
Obećana im je robovska radna snaga, zato su i došli.

Vanja Petrović

pre 6 godina

Iverica, loš kvalitet i preskupo.
Imamo Ikeu već godinama u Atini; na početku je bila pomama, a posle izvesnog vremena je sve splasnulo. Sada stalno nude popuste i do 50%, i stalno su sniženja, no slaba vajda...

CJ

pre 6 godina

Ovde i dalje neko misli da se u Srbiji otvaraju tržni centri da bi se zaradile neke pare od prodaje?
Možda CA, HM, Waikiki i slični nešto i prodaju ali znam milion prodavnica gde rade i neki moji prijatelji koje za dan ne uspeju ni čarape da prodaju (što je baš čudno obzirom da iste koštaju 800 dinara).

Sibica

pre 6 godina

Relativne cene dosta zavise od proizvoda. Pogledala sam jedan krevet i jednu trpezarijsku stolicu koje sam kupila u SAD. Krevet je vise od 100 dolara jeftiniji a stolica je ista ili cak malo skuplja.

Chilli

pre 6 godina

Cene su i vise nego fer, nemojte da hejtujete bas svaku vest pobogu. Ikea ce biti puna k'o oko u avgustu, zivi bili pa videli. Slazem se da ima kvalitetnijih brendova na trzistu, ali Ikea se i ne pozicionira kao premium brend. Samo opusteno, sve ce biti ok :)

Frack

pre 6 godina

Ljudi... nada umire zadnji! Ikea -ok vidjeno. štikliraj. Idemo dalje... Šta je sledeće lidl?... pa izbori... sve je ok dok ima stimulansa da bi se dalje nadali... pametniji od mene su već...

M.

pre 6 godina

Ljudi ne kapiraju da nas namestaj Simpo, Forest, Dasa i drugi je 10x izdrzljiviji i kvalitetniji. Ovo je za narode sa jacim standardom koji ceo stan izmene na svake 3 godine....

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

Koliko vidim , cekaju nas skupoca i bofl roba. Hvala, ja kupujem srpsko, kvalitetno, a jeftinije.
(Ljiljana, 4. jul 2017 18:56)
Jel, a gde to? Nemoj samo da bude Forma Ideale i sl, kod kineza je kvalitetnije...

Doktor

pre 6 godina

Nema carine na uvoz iz eu prema ssp. ...
(Aleksandar jovovic, 04. jul 2017 18:39)
Nema carine na stvari proizvedene u EU, ovde je mnogo toga iz Kine...

Mici

pre 6 godina

Ok su cene, roba od najeftinije do skupe. Za svakoga po nesto. To je normalno kod njih. Ali kod nas su problem plate ali to se obratite vlastodrscima !

boki

pre 6 godina

@macan
Koja komoda? Dokaz crno na belo. Link 1 i Link 2...to je bar lako.

Kad sam bio u poseti kod prijatelja u Becu, video sam jednu komodu koja bi mi legla za 139e....ta ista komoda je kod nas 115e?!

http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/50214555/

http://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/10315288/#/50214555

zamb

pre 6 godina

Koliko vidim , cekaju nas skupoca i bofl roba. Hvala, ja kupujem srpsko, kvalitetno, a jeftinije.
(Ljiljana, 4. jul 2017 18:56)
Molim vas da me uputite, šta je to što je, u smislu nameštaja, srpsko, kvalitetnije i jeftinije od Ikeje?

mihajlo

pre 6 godina

@Sramota
Ima nesto i do toga kde je sta proizvedeno, koliki je namet itd.. Recicu ti primer kuhinja kupljena u Udinama u Italiji je slabijeg kvaliteta nego isti tip kuhinje kupljene u Austriji u Gracu ;), s tim sto je u Italiji i skuplja zbog viseg PDV-a. Znam iz prve ruke, nije ista kvaliteta materiala i ako ce ti u Ikeji reci da je, sve je jednako ali nijanse cine cuda.

vlasta

pre 6 godina

@Misha
U toj tvojoj racunici,kako je opravdano sto je kod nas skuplje,preskocio si deo sa platama radnika.To se ne racuna kao profit?Radnik u Srbiji 250e,a recimo u Nemackoj barem 1500e.Pa,valjda rade isti posao?I ako ima 400 radnika,razlika preko hiljadu evra,lako je izracunati ustedu samo na platama.
E sad,da smo normalan narod,da taj novi "motor razvoja" bojkotujemo,da se oni lepo slikaju.Ali nevredi,prvog ce mene moja gospodja uzjahati da pojurimo na otvaranje..

oknarb

pre 6 godina

U poredjenju sa Grckom ne vidim da je skuplje, ako racunate da je kurs 100 onda jeste. Ne razumem prethodne komentare, ono sto sam poredio je jednako ili jeftinije odnosno kurs od 100 do 120 za EUR. Madjarsku nisam gledao, tu racunajte i konverziju HUF->EUR->RSD

Blek

pre 6 godina

@miki maus Zaista ne znam gde si se informisao, ali drugar koji tamo radi na sastavljanju namestaja ima platu od 60.000 sa tim sto bi trebalo da u dogledno vreme dobije povecanje

Pokondirena tikvica

pre 6 godina

Svi se bre bunite a kad vam premijer/predsednik/kralj kaze da smo lideri u regionu vi ne verujete.Pa kad smo lideri i kad su nam plate najvece onda nije problem ni da platimo vise tih 10-15%.

Dejan

pre 6 godina

Besmisleno je komentarisati cene, stavljajući ih samo u kontekst odnosa prema cenama drugde. Cena je proizvod mnogo faktora, ali je otvoreno tržište (i konkurencija) izuzetno važan faktor. Kada toga nema (ili je nerazvijeno), onda su i cene relativno visoke. Zato i postoji čitava paleta cenovnih odnosa, počev od monopola (gde si jedini ponudjač), pa do drugog kraja (gde vas ima u velikom broju, pa se takmičite da privučete kupca baš kod vas). Nije sve tako jednostavno objasniti u kratkom novinskom tekstu, ali je problem što često novinari (ne znajući materiju) mogu da zavedu čitaoce. Pozz

zm bgd

pre 6 godina

plata prodavaca bice oko 29000 din,zvali me i ljubazno sam se zahvalio,za te pare neka rade Vucicevi botovi a ne jedan arhitekta koji u SPS-SNS-DS drzavi bezuspesno trazi posao u struci pa mora da se ponizava...

monden

pre 6 godina

Kupio sam, pre 9 godina, izuzetno kvalitetan veliki ležaj kod domaćeg proizvođača nameštaja.Firma se zove DRVOTEX.Ležaj se nije "pomerio".Kao da sam ga sada kupio.Ne vidim da nam je potrebna tamo neka IKEA.Za onaj najjeftiniji "krš" nameštaj imamo FORMAIDEALE, za kvalitetniji imamo široku lepezu odličnih domaćih proizvođača.

Hardy

pre 6 godina

Videce oni da od te robne kuce nema leba, samo strance ako zavrnu! Ko je lud da nesto kupi tu. Ispasce kao JYSC ili kako vec. Bombarduju te sa popustom od 70%, a kada pogledas, jeftinije je da odes do Kopaonika za vikend, kupis na buvljaku u Krusevcu, Brusu, i jos se provedes sa zenom i decom!

Aman ljudi

pre 6 godina

Ikea kao Ikea uglavnom ništa ne znači običnom čoveku. Nit' je do sad bolje živeo bez nje, niti će od sada sa njom. Ono što JESTE bitno je da država ima potpuno drugi kredibilitet kada neka globalna kompanija posluje u njoj. Ikea zbog toga jeste bitna. A to da li će da propadnu ili ne, ostavite njima. Nisu uzalud čekali ovako dugo da uđu na tržište, znaju oni to odlično.

tamo neko

pre 6 godina

Prosetah se malo kroz sajt Ikea, ovaj sa srpsim cenama. Iskreno, malo šta mi se dopalo. Ne ulazim u cenu niti sam ih upoređivao sa drugim proizvođačima ali mislim da Black Red and White ima neuporedivo lepši dizajn (bacite pogled ako vas ne mrzi pa ćete videte)

Sramota

pre 6 godina

Zasto su kod nas cene vece nego u Americi? Pa standard nam je 10 puta nizi!?

Evo link; http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/series/07488/

Trosed fotelja u Americi $379 ili EUR335, a kod nas ista ta za RSD49,999 ili EUR420. EUR85 skuplja ili 25%

Herbalajzer

pre 6 godina

Srbima ,kao i uvek,sve smeta i nista ne valja.Najbolje da se nista ne otvori u ovoj zemlji.
Pa idite onda do Madjarske i Bugarske i kupujte tamo.

konacno

pre 6 godina

Konacno Ikea. super!
Za ove sto se zale na cene, ne razumem vas. Ove stvari se ne proizvode u Srbiji tako da ih uvoze i kako nismo deo EU onda platis i uvoz (a po vecini komentara mi se cini i da mnogi ne zele biti u EU). Sve sto je uvezeno je skuplje u Srbiji nego tamo, pocevsi od bombona i cokolada do auta. Tako da ne razumem zasto su svi ocekivali da ce Ikea biti jeftinija.
A sada, recite mi neku domacu marku namestaja koja ima dobar dizajn? (nisam ironican, stvarno pitam jer ne znam)

n6

pre 6 godina

koliko vidim cene u bugarskoj ikei su dosta jeftinije nego u beogradu. meni koji sam iz niša se puta 2 vise isplati da skoknem do sofije koja mi je kao na pola puta do beograda i kupim svasta nesto po jeftinijoj ceni nego li idem za beograd!

Michishige Sayumi

pre 6 godina

Skuplji nego kod komsija!!! Znaci jos jedna u nizu farsi.......hihihihi.....pa ovo postaje sve bolje i bolje. Dodjite u Srbiju najludja zabava na planeti, nema pravila nema zabrana a ovaca za sisanje nekih devet miliona i sve zeljno iscekuju vase makaze plus dobijate tretman bolji nego carevi a jos vam ovcice i placaju podsticaj za svaku osisanu!

Peca

pre 6 godina

Samo pamet u glavu i ne kupujte ko muve bez glave.Nisu bogom dani.Poslednji put u Ikei u Solunu nisam skoro nista kupio,mozda za deset evra.Ne treba silovati kupovinu kad većina sitnica za kuću i kuhinju ima kod kineza gde je kvalitet znatno poboljšan.Vidi se da su neki proizvodi identični samo se drugačije brendiraju.

NN

pre 6 godina

Izgleda ce nasa Ikea biti najskuplja u regionu kada se cene uporede u evrima , a i sa primanjima gradjana, dok ce radnici radiit za najmanje plate od svih Ikea u regionu a nasa vlasti se toliko slihtale da oni dodju da su pomerili zbog njih naplatnu rampu, uveli cak liniju gradskog prevoza koja ce voziti od cak Bezanijske kose do radnje Ikea.

bg

pre 6 godina

Daj, moderni dizajn i bofl to vam je Ikea, na primer naš Simpo je izmislio kvalitet za Ikeu, ali kvalitet košta. Nešto kao H&M ali sam za nameštaj.

Vlada

pre 6 godina

Odlično je što su izbacili katalog da naši ljudi koji misle da je tamo džabe ne prave nepodnošljive gužve prvih nedelju dana.
Što se cena tiče, nešto su veće nego u Mađarskoj ali ne treba zaboraviti da je Mađarska u EU kao i da u Budimpešti ima bar još 10 ozbiljnih prodavnica nameštaja. Valjalo bi da dođe još koji veliki proizvođač pa bi i cene pale.
Sve u svemu, radujem se otvaranju Ikee i već sam namerio par stvari da pazarim.

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

(Misha, 4. jul 2017 16:58)
U Madjarskoj vec 15% jeftinije, pa jos trazis povrat PDV-a (valjda 25%), platis i carinu i porez na granici, prevoz i izadje te 10-15% jeftinije nego u Beogradu...

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

(macan, 4. jul 2017 16:35)
Zasto ista ili manja cena kad smo mi motor regiona, jos malo kao Nemci i Svajcarci? Ne znamo sta cemo s parama pa pravimo kule i jarbole od nekoliko stotina metara i sl.

igor lj

pre 6 godina

@gardener

Nemoj da obmanjujes ljude, taj stocic je u nasoj Ikei 899 dinara. Prvo lepo pogledaj, pa komentarisi.
Duze vreme pratim Ikeu u Hrvatskoj, kod nas ce cene biti priblizno iste kao tamo, nesto je malo jeftinije, nesto malo skuplje.
I jos nesto o Ikei uopsteno - kod nas ljudi naivno misle da su cene jeftine, jer to svi kazu. Jesu, ali za one koji zive u inostranstvu. Za nas nisu, ima jeftinih stvari, ali stvari koje su kvalitetne i lepe, nisu za nas jeftine. Međutim, i pored toga, nadam se da ce ljudi vise kupovati u Ikei nego u Formi ideale i Vitorogu, jer je Ikea mnogo bolja.

shopiholichar

pre 6 godina

A cene u poredjenju sa "preko" sacuvaj me Boze. Imate sajtove madjarske, hrvatske,... i ostalih Ikea pa uporedjujte. Ja pogledao za par proizvoda i nemam vise sta reci. Valjda je nece zatvoriti pre Nove godine...

Gardener

pre 6 godina

Za sve koji su zeljno iscekivali dokazak te famozne Ikee. Pomocni beli stocic, 55x55cm, sa 4 nogare koje se brzo montiraju, da kazem jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda, kod nas okruglo duplo skuplje nego u Hrvatskoj! Na sajtu hrvatske Ikee, LACK Stocic pomocni 43,90kn, sto je oko 750din, dok je kod nas 1499din. Ako uzmemo u obzir i povracaj poreza na granici ako proizvod kupite u inostranstvu, mislim da je glupo bilo sta vise govoriti.......... Srbija!

Овце су за шишање

pre 6 godina

Изаберете један производ, отворите каталог у нпр. у Словачкој где су цене у еврима, или у Хрватској и видите разлику у цени.

macan

pre 6 godina

tamo neka polica za tv kosta 44999 dinara, a u madjarskoj ista takva isto preko njihovog sajta preracunata iz forinti ispadne 38880 dinara, sto je razlika 6119 dinara, iliti nasa je skuplja preko 15%. ako se zna da su kod nas cene radne snage, elektricne energije, transporta i drugog jeftinije od madjarske, mogla je cena barem da bude priblizno ists, ako vec ne moze manja.. e ikeo medju sljivama

Ozi

pre 6 godina

Cene su uglavnom iste kao u Australiji. Neke su malo više, neke niže, zavisno od artikla. Uglavnom, sve što sam gledao je tu negde, 300 din gore dole (zavisi kako se računa kurs).
Jedino što su plate u Australiji malkice vece nego u Srbiji, pa za opremanje jednog stana potrošis jednu mesečnu platu ovde, dok u Srbiji... Paaaa... Skoro godišnju platu.

Deki

pre 6 godina

Cene u IKEI su iste u Madjarskoj(forinte),Bugarskoj(lev)i u Grckoj(evro),nase okruzenje!Od Niša do Sofije(Ikea je na drugom delu grada)170 km.Putarina15 leva(8e).Niš Beograd 1600 dinara!!!Jeftinije gorivo 1e evrodizel.Tako da em nam je blize em jeftinije!Tako da se na ovaj nacin zahvaljujem drzavi!!!

Nikola

pre 6 godina

Ikea u Nemackoj minimalno jeftinija. Verovatno ce biti dosta veca ponuda, za sada u svakom cenovnom rangu ima dosta manje artikala nego po inostranim Ikeama.

Misha

pre 6 godina

@VLadan

Uzeo sam i uporedio cene. Otprilike je nekih 15% skuplje nego tamo, sto je i logicno donekle. 10% je carina (najveci deo proizvoda se uvozi, gotovo 99%). Preostalih 5% razlike je pretpostavljam trosak prevoza jer, koliko znam, ne idu isti kamioni za nas i za EU, drugaciji je postupak zbog carine koja kod nas postoji a nema je u EU.

Sve u svemu, ko se nadao da ce IKEA biti jeftinija, taj bas nema pojma sa zivotom. Nije ni preskupa u odnosu na Madjarsku, taman skuplja koliko bi trebalo da bude. Da bi bila jeftinija ili ista cena kao u Madjarskoj, IKEA bi morala da ima gubitak a, slozicemo se, sto bi? :)

Ostaje da oni koji idu nekim poslom u Budimpestu ili Zagreb mogu par sitnica da kupe jeftinije i donesu ih bez da plate carinu. Za krupnije stvari koje su do sada donosene iz Budimpeste preko "posrednika", bice manje vise isto jer im je naknada (barem ovo sto sam ja placao bila od 15-20% vise na cenu iz Madjarskog kataloga).

macan

pre 6 godina

tamo neka polica za tv kosta 44999 dinara, a u madjarskoj ista takva isto preko njihovog sajta preracunata iz forinti ispadne 38880 dinara, sto je razlika 6119 dinara, iliti nasa je skuplja preko 15%. ako se zna da su kod nas cene radne snage, elektricne energije, transporta i drugog jeftinije od madjarske, mogla je cena barem da bude priblizno ists, ako vec ne moze manja.. e ikeo medju sljivama

Gardener

pre 6 godina

Za sve koji su zeljno iscekivali dokazak te famozne Ikee. Pomocni beli stocic, 55x55cm, sa 4 nogare koje se brzo montiraju, da kazem jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda, kod nas okruglo duplo skuplje nego u Hrvatskoj! Na sajtu hrvatske Ikee, LACK Stocic pomocni 43,90kn, sto je oko 750din, dok je kod nas 1499din. Ako uzmemo u obzir i povracaj poreza na granici ako proizvod kupite u inostranstvu, mislim da je glupo bilo sta vise govoriti.......... Srbija!

zm bgd

pre 6 godina

plata prodavaca bice oko 29000 din,zvali me i ljubazno sam se zahvalio,za te pare neka rade Vucicevi botovi a ne jedan arhitekta koji u SPS-SNS-DS drzavi bezuspesno trazi posao u struci pa mora da se ponizava...

Ozi

pre 6 godina

Cene su uglavnom iste kao u Australiji. Neke su malo više, neke niže, zavisno od artikla. Uglavnom, sve što sam gledao je tu negde, 300 din gore dole (zavisi kako se računa kurs).
Jedino što su plate u Australiji malkice vece nego u Srbiji, pa za opremanje jednog stana potrošis jednu mesečnu platu ovde, dok u Srbiji... Paaaa... Skoro godišnju platu.

monden

pre 6 godina

Kupio sam, pre 9 godina, izuzetno kvalitetan veliki ležaj kod domaćeg proizvođača nameštaja.Firma se zove DRVOTEX.Ležaj se nije "pomerio".Kao da sam ga sada kupio.Ne vidim da nam je potrebna tamo neka IKEA.Za onaj najjeftiniji "krš" nameštaj imamo FORMAIDEALE, za kvalitetniji imamo široku lepezu odličnih domaćih proizvođača.

NN

pre 6 godina

Izgleda ce nasa Ikea biti najskuplja u regionu kada se cene uporede u evrima , a i sa primanjima gradjana, dok ce radnici radiit za najmanje plate od svih Ikea u regionu a nasa vlasti se toliko slihtale da oni dodju da su pomerili zbog njih naplatnu rampu, uveli cak liniju gradskog prevoza koja ce voziti od cak Bezanijske kose do radnje Ikea.

Sramota

pre 6 godina

Zasto su kod nas cene vece nego u Americi? Pa standard nam je 10 puta nizi!?

Evo link; http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/series/07488/

Trosed fotelja u Americi $379 ili EUR335, a kod nas ista ta za RSD49,999 ili EUR420. EUR85 skuplja ili 25%

Deki

pre 6 godina

Cene u IKEI su iste u Madjarskoj(forinte),Bugarskoj(lev)i u Grckoj(evro),nase okruzenje!Od Niša do Sofije(Ikea je na drugom delu grada)170 km.Putarina15 leva(8e).Niš Beograd 1600 dinara!!!Jeftinije gorivo 1e evrodizel.Tako da em nam je blize em jeftinije!Tako da se na ovaj nacin zahvaljujem drzavi!!!

shopiholichar

pre 6 godina

A cene u poredjenju sa "preko" sacuvaj me Boze. Imate sajtove madjarske, hrvatske,... i ostalih Ikea pa uporedjujte. Ja pogledao za par proizvoda i nemam vise sta reci. Valjda je nece zatvoriti pre Nove godine...

Pokondirena tikvica

pre 6 godina

Svi se bre bunite a kad vam premijer/predsednik/kralj kaze da smo lideri u regionu vi ne verujete.Pa kad smo lideri i kad su nam plate najvece onda nije problem ni da platimo vise tih 10-15%.

Овце су за шишање

pre 6 godina

Изаберете један производ, отворите каталог у нпр. у Словачкој где су цене у еврима, или у Хрватској и видите разлику у цени.

Aman ljudi

pre 6 godina

Ikea kao Ikea uglavnom ništa ne znači običnom čoveku. Nit' je do sad bolje živeo bez nje, niti će od sada sa njom. Ono što JESTE bitno je da država ima potpuno drugi kredibilitet kada neka globalna kompanija posluje u njoj. Ikea zbog toga jeste bitna. A to da li će da propadnu ili ne, ostavite njima. Nisu uzalud čekali ovako dugo da uđu na tržište, znaju oni to odlično.

Kale*

pre 6 godina

Prijavio sam se za posao kod njih,trebao im je neko iskusan,sa poznavanjem rada na računaru i na ručnom terminalu,sa vozačkom dozvolom,po potrebi da zna da rukuje i viljuškarom i da ume da uradi prateću dokumentaciju za ulaze i izlaze robe,da solidno se snalazi i sa engleskim jezikom i.....još koješta.
Kad sam im rekao, da umem sve to da radim i da bi pristao na platu od 70 000 din,jer ovde, gde sad radim, imam 15000 manje, razgovor je bio završen, kao da sam tražio 7000 evra!
Poželeo sam im sreću i rekao im da će im trebati.
Obećana im je robovska radna snaga, zato su i došli.

n6

pre 6 godina

koliko vidim cene u bugarskoj ikei su dosta jeftinije nego u beogradu. meni koji sam iz niša se puta 2 vise isplati da skoknem do sofije koja mi je kao na pola puta do beograda i kupim svasta nesto po jeftinijoj ceni nego li idem za beograd!

JinxyAmazed

pre 6 godina

Cene iste ili slicne kao u njihovim objektima u Barseloni. Ko nece neka zaobidje, manja guzva. A za male plate kukajte na sve politicare koji su zadnjih 25 godina pljackali narod. JYCD6Q

vlasta

pre 6 godina

@Misha
U toj tvojoj racunici,kako je opravdano sto je kod nas skuplje,preskocio si deo sa platama radnika.To se ne racuna kao profit?Radnik u Srbiji 250e,a recimo u Nemackoj barem 1500e.Pa,valjda rade isti posao?I ako ima 400 radnika,razlika preko hiljadu evra,lako je izracunati ustedu samo na platama.
E sad,da smo normalan narod,da taj novi "motor razvoja" bojkotujemo,da se oni lepo slikaju.Ali nevredi,prvog ce mene moja gospodja uzjahati da pojurimo na otvaranje..

d

pre 6 godina

Nije baš tako kako pišete...
Pogledajte ponudu kreveta npr: bračni kreveti (osnovni modeli - neophodnost u jednom stanu) su u Ikei SRB oko 15-25% jeftiniji nego u Hrvatskoj ili Madjarskoj...
S druge strane Ikea SRB deluje oko 10% skuplja u istom programu od Forma Ideale... ali mislim da Ikea ima i veći izbor i moderniji dizajn...
U svakom slučaju ne mracite mnogo... i kupujte gde god vam je volja...

Herbalajzer

pre 6 godina

Srbima ,kao i uvek,sve smeta i nista ne valja.Najbolje da se nista ne otvori u ovoj zemlji.
Pa idite onda do Madjarske i Bugarske i kupujte tamo.

Hardy

pre 6 godina

Videce oni da od te robne kuce nema leba, samo strance ako zavrnu! Ko je lud da nesto kupi tu. Ispasce kao JYSC ili kako vec. Bombarduju te sa popustom od 70%, a kada pogledas, jeftinije je da odes do Kopaonika za vikend, kupis na buvljaku u Krusevcu, Brusu, i jos se provedes sa zenom i decom!

bg

pre 6 godina

Daj, moderni dizajn i bofl to vam je Ikea, na primer naš Simpo je izmislio kvalitet za Ikeu, ali kvalitet košta. Nešto kao H&M ali sam za nameštaj.

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

(Misha, 4. jul 2017 16:58)
U Madjarskoj vec 15% jeftinije, pa jos trazis povrat PDV-a (valjda 25%), platis i carinu i porez na granici, prevoz i izadje te 10-15% jeftinije nego u Beogradu...

SrbHrv

pre 6 godina

> To će biti prva robna kuća koju taj švedski proizvodjač nameštaja i opreme za domaćinstva otvara u Srbiji

E ovo nije tačno, i pomalo je bezobrazno.

Postojala je IKEA u Beogradu još davne 1990 godine (zatvorena 1992), i to na znatno pristupačnijoj lokaciji, kod hotela Interkontinental na Novom Beogradu.

Znači, nije ovo ništa novo i neki osobit napredak, već se tek sad polako vraćamo gde smo bili pre skoro 30 godina. Lepo, a ipak pomalo tužno.

Michishige Sayumi

pre 6 godina

Skuplji nego kod komsija!!! Znaci jos jedna u nizu farsi.......hihihihi.....pa ovo postaje sve bolje i bolje. Dodjite u Srbiju najludja zabava na planeti, nema pravila nema zabrana a ovaca za sisanje nekih devet miliona i sve zeljno iscekuju vase makaze plus dobijate tretman bolji nego carevi a jos vam ovcice i placaju podsticaj za svaku osisanu!

srb

pre 6 godina

ako moze da se uzme besplatno:
lenjiri od papira i one olovke, plus dosipanje pića koliko želiš, videce da su se zeznuli... ima da budu u minisu samo tako :-)

Peca

pre 6 godina

Samo pamet u glavu i ne kupujte ko muve bez glave.Nisu bogom dani.Poslednji put u Ikei u Solunu nisam skoro nista kupio,mozda za deset evra.Ne treba silovati kupovinu kad većina sitnica za kuću i kuhinju ima kod kineza gde je kvalitet znatno poboljšan.Vidi se da su neki proizvodi identični samo se drugačije brendiraju.

Misha

pre 6 godina

@VLadan

Uzeo sam i uporedio cene. Otprilike je nekih 15% skuplje nego tamo, sto je i logicno donekle. 10% je carina (najveci deo proizvoda se uvozi, gotovo 99%). Preostalih 5% razlike je pretpostavljam trosak prevoza jer, koliko znam, ne idu isti kamioni za nas i za EU, drugaciji je postupak zbog carine koja kod nas postoji a nema je u EU.

Sve u svemu, ko se nadao da ce IKEA biti jeftinija, taj bas nema pojma sa zivotom. Nije ni preskupa u odnosu na Madjarsku, taman skuplja koliko bi trebalo da bude. Da bi bila jeftinija ili ista cena kao u Madjarskoj, IKEA bi morala da ima gubitak a, slozicemo se, sto bi? :)

Ostaje da oni koji idu nekim poslom u Budimpestu ili Zagreb mogu par sitnica da kupe jeftinije i donesu ih bez da plate carinu. Za krupnije stvari koje su do sada donosene iz Budimpeste preko "posrednika", bice manje vise isto jer im je naknada (barem ovo sto sam ja placao bila od 15-20% vise na cenu iz Madjarskog kataloga).

Ivan

pre 6 godina

Ne uporedjujte cene u Americi sa bilo kojim cenama u svetu - kod njih je vecina robe najjeftinija. Dolar i konzumerizam (velika potrosnja) uticu i zato su cene tamo niske.

igor lj

pre 6 godina

@gardener

Nemoj da obmanjujes ljude, taj stocic je u nasoj Ikei 899 dinara. Prvo lepo pogledaj, pa komentarisi.
Duze vreme pratim Ikeu u Hrvatskoj, kod nas ce cene biti priblizno iste kao tamo, nesto je malo jeftinije, nesto malo skuplje.
I jos nesto o Ikei uopsteno - kod nas ljudi naivno misle da su cene jeftine, jer to svi kazu. Jesu, ali za one koji zive u inostranstvu. Za nas nisu, ima jeftinih stvari, ali stvari koje su kvalitetne i lepe, nisu za nas jeftine. Međutim, i pored toga, nadam se da ce ljudi vise kupovati u Ikei nego u Formi ideale i Vitorogu, jer je Ikea mnogo bolja.

khm

pre 6 godina

Uvek sam za to da se kupi namestaj kod majstora koji to radi na malo i zivi od toga. Uvek je kvalitetnije a i za cenu se dogovoris. Plus ne placas poreze te ne hranis botove i dzabalebarose.

Demos

pre 6 godina

@(Sramota, 04. jul 2017 18:59)
U Americi i Kanadi cene svih proizvoda su istaknute bez poreza. Svaku cenu koju vidite, bilo na sajtu, bilo u prodavnici morate uvećati za iznos takse (sales tax), što odgovara našem pdv-u. Za razliku od PDV-a koji je kod nas, ako se ne varam, 18%, u USA se iznos razlikuje od države do države, a različit je i za razne vrste proizvoda i usluga. Kreće se od 0% pa najviše do 13,5%, stim što je u većini država oko 7-8%. U Kanadi je slično, različite su stope od provincije do provincije, i u Ontariju je npr. 13%. Što se ovih cena IKEA-e tiče, po mom mišljenju, one su veoma visoke, obzirom na kvalitet, koji je dosta loš. U principu, cene su slične cenama u Evropi i Americi, ali problem je u našoj kupovnoj moći. Dati $100 za stolicu u npr. Kanadi, na platu $3500-$4000, nije problem, jeftino je, ali dati istu sumu u Srbiji, gde je to četvrtina plate, je veoma skupo. Mada, Ikea-in kvalitet i nije tako loš u Srbiji, s obzirom na ono najjefinije kinesko djubre koje sam video da se prodaje po našim tržnim centrima za smešno veliki novac. Sve u svemu, i nije tako loše.

bozza

pre 6 godina

@
(Sramota, 04. jul 2017 18:59)

Ikea je profitabilno orijentisana kompanija, koja je dosla u Srbiju da zaradi, ne da odrzava standard lokalnog stanovnistva.

U Americi je vecina robe jeftinija od ostatka sveta iz nekoliko razloga:
1. Bogato drustvo mnogo trosi pa se obrtom nadoknadjuje niza stopa profita
2. Daleko jaca konkurencija diktira nize cene
3. Vecina osnovne proizvodnje se obavlja lokalno, pa su transportni troskovi nizi.

Sto se tice naseg standarda, tu bi pre sebe trebali da zapitamo... Kako biramo i kako radimo?

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

(macan, 4. jul 2017 16:35)
Zasto ista ili manja cena kad smo mi motor regiona, jos malo kao Nemci i Svajcarci? Ne znamo sta cemo s parama pa pravimo kule i jarbole od nekoliko stotina metara i sl.

konacno

pre 6 godina

Konacno Ikea. super!
Za ove sto se zale na cene, ne razumem vas. Ove stvari se ne proizvode u Srbiji tako da ih uvoze i kako nismo deo EU onda platis i uvoz (a po vecini komentara mi se cini i da mnogi ne zele biti u EU). Sve sto je uvezeno je skuplje u Srbiji nego tamo, pocevsi od bombona i cokolada do auta. Tako da ne razumem zasto su svi ocekivali da ce Ikea biti jeftinija.
A sada, recite mi neku domacu marku namestaja koja ima dobar dizajn? (nisam ironican, stvarno pitam jer ne znam)

Vlada

pre 6 godina

Odlično je što su izbacili katalog da naši ljudi koji misle da je tamo džabe ne prave nepodnošljive gužve prvih nedelju dana.
Što se cena tiče, nešto su veće nego u Mađarskoj ali ne treba zaboraviti da je Mađarska u EU kao i da u Budimpešti ima bar još 10 ozbiljnih prodavnica nameštaja. Valjalo bi da dođe još koji veliki proizvođač pa bi i cene pale.
Sve u svemu, radujem se otvaranju Ikee i već sam namerio par stvari da pazarim.

Zacudjen

pre 6 godina

Nisam kupovao davno u Ikea-i, ali za jedno sam siguran, pomocni stocic iz LACK serije je kostao 5.99 u Austriji,a ovde vidim da kosta 1499?!?

tamo neko

pre 6 godina

Prosetah se malo kroz sajt Ikea, ovaj sa srpsim cenama. Iskreno, malo šta mi se dopalo. Ne ulazim u cenu niti sam ih upoređivao sa drugim proizvođačima ali mislim da Black Red and White ima neuporedivo lepši dizajn (bacite pogled ako vas ne mrzi pa ćete videte)

bbb

pre 6 godina

(d


Nisam znao da imao i Ikea botove. Pa nas sada ubedjuju kako su stvari najjeftinije u Srbiji tj neki modeli 20 % nego u Hrvatskoj samo zaboraviste da su plate u Hrvatskoj jos malo 100 % vece nego u Srbiji.

DB

pre 6 godina

@Овце су за шишање
Ovce se svega plaše. Ne znam koje sve firme za proizvodnju i prodaju namestaja vas sve placaju da pljujete po Ikei, ali u poredjenju sa kvalitetom njihovih proizvida i cenama to je kao da poredite dupe i nošu ako uporedjujwte Ikeu sa postojecim firmama kod nas. Naravno, Ikea je 22 koplja iznad. Zato tišina pljuvaci. Nece vam uspeti.

Nikola

pre 6 godina

Ikea u Nemackoj minimalno jeftinija. Verovatno ce biti dosta veca ponuda, za sada u svakom cenovnom rangu ima dosta manje artikala nego po inostranim Ikeama.

EU je najmanje losa opcija

pre 6 godina

Dragi evroskeptici, kada budemo u EU, cene ce biti kao u EU. Do tada vi pljujte po EU i placajte robu skuplje zbog carine i uvoznih troskova. Neko je pomenuo da za EU robu nema carine, ali je to delimicno tacno jer se gleda preferencijalno poreklo robe. Na primer, ako je Ikea proizvod od ukrajinskog drveta, u Srbiji potpada lpod placanje carine bez obzira sto je fabrika u Svedskoj ili Poljskoj. Zato su kod nas cene vise nego u EU.

zamb

pre 6 godina

Koliko vidim , cekaju nas skupoca i bofl roba. Hvala, ja kupujem srpsko, kvalitetno, a jeftinije.
(Ljiljana, 4. jul 2017 18:56)
Molim vas da me uputite, šta je to što je, u smislu nameštaja, srpsko, kvalitetnije i jeftinije od Ikeje?

Dejan

pre 6 godina

Besmisleno je komentarisati cene, stavljajući ih samo u kontekst odnosa prema cenama drugde. Cena je proizvod mnogo faktora, ali je otvoreno tržište (i konkurencija) izuzetno važan faktor. Kada toga nema (ili je nerazvijeno), onda su i cene relativno visoke. Zato i postoji čitava paleta cenovnih odnosa, počev od monopola (gde si jedini ponudjač), pa do drugog kraja (gde vas ima u velikom broju, pa se takmičite da privučete kupca baš kod vas). Nije sve tako jednostavno objasniti u kratkom novinskom tekstu, ali je problem što često novinari (ne znajući materiju) mogu da zavedu čitaoce. Pozz

Vanja Petrović

pre 6 godina

Iverica, loš kvalitet i preskupo.
Imamo Ikeu već godinama u Atini; na početku je bila pomama, a posle izvesnog vremena je sve splasnulo. Sada stalno nude popuste i do 50%, i stalno su sniženja, no slaba vajda...

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

Koliko vidim , cekaju nas skupoca i bofl roba. Hvala, ja kupujem srpsko, kvalitetno, a jeftinije.
(Ljiljana, 4. jul 2017 18:56)
Jel, a gde to? Nemoj samo da bude Forma Ideale i sl, kod kineza je kvalitetnije...

Chilli

pre 6 godina

Cene su i vise nego fer, nemojte da hejtujete bas svaku vest pobogu. Ikea ce biti puna k'o oko u avgustu, zivi bili pa videli. Slazem se da ima kvalitetnijih brendova na trzistu, ali Ikea se i ne pozicionira kao premium brend. Samo opusteno, sve ce biti ok :)

Tazo

pre 6 godina

Cene su slicne kao u Kanadi, nesto malo jeftiniije, nesto malo skuplje... s tim sto je u Srbiji prikazana cena ta koju i placas, dok se u Kanadi na cenu dodatno placa porez na kasi... u vecini provinicija to je izmedju 10-15%.... tako da na kraju izgleda da je u Srbiji malo jefitnije.

M.

pre 6 godina

Ljudi ne kapiraju da nas namestaj Simpo, Forest, Dasa i drugi je 10x izdrzljiviji i kvalitetniji. Ovo je za narode sa jacim standardom koji ceo stan izmene na svake 3 godine....

Karadjordje

pre 6 godina

Posto su cene vece u Srbiji neko preko, niko nece kupovati u Ikei. Bezobrazni su i pohlepni. Podrzite vaseg lokalnog stolara umesto ovih svetskih lesinara.

Knez

pre 6 godina

Kupis krevet za 100 eur, i za 3-5 godina kupis opet...sta ti tesko, to je super! Nema vise onoga, namestam stan za ceo zivot, namestaj puno drvo da ostane praunucima.

Zoki

pre 6 godina

Billy bibilioteka u Srbiji košta 10,499 - ali od toga je 20% PDV, znači bez poreza je oko 8,750. U Hrvatskoj je kada se odbije njihov PDV od 25%, oko 560 kuna, odnosno 9,100 dinara. U Mađarskoj je, kada se odbije njihov PDV oko 8,150. U Bugarskoj je 190 leva, kada se odbije PDV izađe oko 9,700. Kod drugog proizvoda bi odnos cena bio verovatno drugačiji, ali ne vidim razlog da se putuje van Srbije da bi se kupila Ikea. Što se tiče kvaliteta, u kućnoj kancelariji imam njihove police koje sam pre nekih 15 godina kupio za dnevnu sobu. Preživele su 2 selidbe. Ono što trenutno imam u dnevnoj sobi je lepše i skuplje, ali mislim da je odnos cene, kvaliteta i funkcionalnosti kod IKEA boji. Nameštaj već odavno nije nešto što se kupuje za potomstvo, a ne treba ni da bude nešto oko čega ćete se opterećivati, da se ne bi oštetio. Pre par godina sam za stan u Srbiji kupio Forma Ideale, mislim da je nameštaj sasvim OK, samo im je logistika loša.

dukidule

pre 6 godina

vidim ja da ce IKEA otici odavde pre nego je i otvorila svoje prodajne objekte... strasno mi je da sve ove stvari kostaju barem duplo jeftinije u zemljama evrope i to bukvalno minimum duplo jeftinije a poneke su i vise nego duplo jeftinije....

Ovde smo mi ovce ako odemo umesto ako ne izbojkotujemo dok nam ne obore cene na one koje imaju clanice evropske unije u kojoj je najmanja plata 1250eu....

Nemam reci iskreno a taman sam se ponadao da cemo i mi dobiti napokon nesto sa istom cenom kao i u inostranstvu ali smo mi definitivno necije ispade smetliste...

Thomas

pre 6 godina

I kada se Lidl kod nas bude otvorio isto će se desiti sa cenama.I Metro vam je primer,vise cene nego u Austriji,Mađarskoj,Bugarskoj,Grčkoj...

Frack

pre 6 godina

Ljudi... nada umire zadnji! Ikea -ok vidjeno. štikliraj. Idemo dalje... Šta je sledeće lidl?... pa izbori... sve je ok dok ima stimulansa da bi se dalje nadali... pametniji od mene su već...

CJ

pre 6 godina

Ovde i dalje neko misli da se u Srbiji otvaraju tržni centri da bi se zaradile neke pare od prodaje?
Možda CA, HM, Waikiki i slični nešto i prodaju ali znam milion prodavnica gde rade i neki moji prijatelji koje za dan ne uspeju ni čarape da prodaju (što je baš čudno obzirom da iste koštaju 800 dinara).

John

pre 6 godina

Dakle, neuporedivo više ljudi će tamo trošiti pare nego što će ih zarađivati...
Obaška što se uopšte ne zna kolike će plate biti. Mada, imajući u vidu profil većine radnih mesta (prodavci, kasirke, dostavljači, čistači, obezbeđenje, kuvari...) pretpostavljam tek nešto više od minimalca. A na "top" pozicije, ne bi me čudilo da dovedu strance.
I to se kod nas iščekuje godinama i slavi kao uspeh decenije - da dođu neki koji će da daju malo a uzimaju mnogo...

Mici

pre 6 godina

Ok su cene, roba od najeftinije do skupe. Za svakoga po nesto. To je normalno kod njih. Ali kod nas su problem plate ali to se obratite vlastodrscima !

Doktor

pre 6 godina

Nema carine na uvoz iz eu prema ssp. ...
(Aleksandar jovovic, 04. jul 2017 18:39)
Nema carine na stvari proizvedene u EU, ovde je mnogo toga iz Kine...

Blek

pre 6 godina

@miki maus Zaista ne znam gde si se informisao, ali drugar koji tamo radi na sastavljanju namestaja ima platu od 60.000 sa tim sto bi trebalo da u dogledno vreme dobije povecanje

SD

pre 6 godina

Generalno, cene su sarolike. Dosta stavri je u rangu cena u inostranstvu, nesto je i jeftinije ali ima i skupljih (pogledao sam svega par artikala za poredjenje i vec naleteh na stolicu 002.110.88 , kod "nas" 20% skuplja). Mozda ima veze sa carinom na robu van eu, ali i to je svega 10%...)
Videcemo hoce li biti korekcije, ali po ovim cenama jedno je sigurno, nije tacno da ce ovdasnja Ikea biti najjeftinija u regionu.

RX

pre 6 godina

Nema sta da me neko ubedjuje i objasnjava, ja sam sada gledao cene za VÄRDEFULL pomagala za kuvanje (za ciscenje povrca, gnjecilica luka, otvarac konzervi, spatula...) uglavnom cene su od 20-30% vece.
Takodje sam gledao i druge proizvode i manje vise je svugde ista prica, ja da lovim tih 5 proizvoda sto su od 5000 artikala jeftiniji u Srbiji mi ne pada na pamet.

Sada zapisujem sve sto mi treba, polako pravim spisak i gledam koja je razlika u ceni i na kraju kada bude razlika narasla na nekih 50 eura (mada kako je sada krenulo ispasce 150 bez problema) za mene idem sa drugarom do Budimpeste kolima, posto i njemu dosta toga treba. Taman ce razlika u ceni da nam pokrije gorivo i putarine i hranu za taj dan -. Uopste nam ne pada na pamet da trazimo povracaj poreza - i cak i tako, bez povracaja ja cu jesti taj dan, platiti ogroman put i jos ustedeti da kupim jos koju stvarcicu!!

oknarb

pre 6 godina

U poredjenju sa Grckom ne vidim da je skuplje, ako racunate da je kurs 100 onda jeste. Ne razumem prethodne komentare, ono sto sam poredio je jednako ili jeftinije odnosno kurs od 100 do 120 za EUR. Madjarsku nisam gledao, tu racunajte i konverziju HUF->EUR->RSD

Igor

pre 6 godina

Koliko vidim cene su između Ikee u Mađarskoj i švercera koji donose tu robu iz Mađarske. S tim što im je vrlo skupa dostava za krupnije stvari, 6000 dinara van Beograda.

mihajlo

pre 6 godina

@Sramota
Ima nesto i do toga kde je sta proizvedeno, koliki je namet itd.. Recicu ti primer kuhinja kupljena u Udinama u Italiji je slabijeg kvaliteta nego isti tip kuhinje kupljene u Austriji u Gracu ;), s tim sto je u Italiji i skuplja zbog viseg PDV-a. Znam iz prve ruke, nije ista kvaliteta materiala i ako ce ti u Ikeji reci da je, sve je jednako ali nijanse cine cuda.

boki

pre 6 godina

@macan
Koja komoda? Dokaz crno na belo. Link 1 i Link 2...to je bar lako.

Kad sam bio u poseti kod prijatelja u Becu, video sam jednu komodu koja bi mi legla za 139e....ta ista komoda je kod nas 115e?!

http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/50214555/

http://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/10315288/#/50214555

Nemanja

pre 6 godina

Sobzirom da sam kupovao u IKEA radnji u pesti, a da pritom znam da je Austrija / Nemacka jos jeftinija, na samo poredjenje cena izmedju Beograda i Budimpeste vidim da je BGD mnogoooo skuplji (recimo ja sam neki sto uzeo pre 2 godine za oko 5-4k - tabla, kutija i noge) ovde sa istim komponentama bi me to kostalo 13000!!!

RTL, Vox ili, ne secam se bas...

pre 6 godina

@Shomy
"Ikea skupo a glupo!
Bolje da otvore POCO ,mnogo lepši izbor, i povoljnije cene za naše tržište.
Pozz iz Aachen"

Izgleda da radite drugu, pa ne gledate nemacku tv uvece . Pre mesec dva su testirali Ikeu i dve nemacke slicne robne kuce i Ikea ih je odrala skoro u svim disciplinama.
(

Sibica

pre 6 godina

Relativne cene dosta zavise od proizvoda. Pogledala sam jedan krevet i jednu trpezarijsku stolicu koje sam kupila u SAD. Krevet je vise od 100 dolara jeftiniji a stolica je ista ili cak malo skuplja.

Jana

pre 6 godina

Sramota za cene. U slovackoj u ikei jeftinije nego u srbiji a tamo su i vece plate.
Napr svecnjak u ikei slovackoj 3 e ovde takav isti 1500din
Pa luster na plafon 4 e u slovackoj ovde takav isti 1700din
Orhideje tamo 4 e ovde 900din
Tanjire tamo sto sam kupila komad 0.59e ovde 200 din takav isti SRAMOTA sve skuplje a plate manje.

Zoki

pre 6 godina

@Dragan - razlika od 1000 dinara između čaršava različite veličine je preterana, verovatno će je korigovati. Onaj od 200x140 cm košta u Nemačkoj 24,99 evra a u Srbiji 2999 dinara. U Mađarskoj je manji čaršav skuplji nego u Srbiji - a veći jeftiniji. Malih razlika u cenama će sigurno biti, ponekad će se pojaviti i velike. Ovde su u pitanju psihološke cene. U Srbiji 2999 pa 3999, u Mađarskoj 7999 pa 8999 - za nešto što u Nemačkoj košta 24,99 i 27,99 evra.

Herbalajzer

pre 6 godina

Srbima ,kao i uvek,sve smeta i nista ne valja.Najbolje da se nista ne otvori u ovoj zemlji.
Pa idite onda do Madjarske i Bugarske i kupujte tamo.

monden

pre 6 godina

Kupio sam, pre 9 godina, izuzetno kvalitetan veliki ležaj kod domaćeg proizvođača nameštaja.Firma se zove DRVOTEX.Ležaj se nije "pomerio".Kao da sam ga sada kupio.Ne vidim da nam je potrebna tamo neka IKEA.Za onaj najjeftiniji "krš" nameštaj imamo FORMAIDEALE, za kvalitetniji imamo široku lepezu odličnih domaćih proizvođača.

Hardy

pre 6 godina

Videce oni da od te robne kuce nema leba, samo strance ako zavrnu! Ko je lud da nesto kupi tu. Ispasce kao JYSC ili kako vec. Bombarduju te sa popustom od 70%, a kada pogledas, jeftinije je da odes do Kopaonika za vikend, kupis na buvljaku u Krusevcu, Brusu, i jos se provedes sa zenom i decom!

konacno

pre 6 godina

Konacno Ikea. super!
Za ove sto se zale na cene, ne razumem vas. Ove stvari se ne proizvode u Srbiji tako da ih uvoze i kako nismo deo EU onda platis i uvoz (a po vecini komentara mi se cini i da mnogi ne zele biti u EU). Sve sto je uvezeno je skuplje u Srbiji nego tamo, pocevsi od bombona i cokolada do auta. Tako da ne razumem zasto su svi ocekivali da ce Ikea biti jeftinija.
A sada, recite mi neku domacu marku namestaja koja ima dobar dizajn? (nisam ironican, stvarno pitam jer ne znam)

EU je najmanje losa opcija

pre 6 godina

Dragi evroskeptici, kada budemo u EU, cene ce biti kao u EU. Do tada vi pljujte po EU i placajte robu skuplje zbog carine i uvoznih troskova. Neko je pomenuo da za EU robu nema carine, ali je to delimicno tacno jer se gleda preferencijalno poreklo robe. Na primer, ako je Ikea proizvod od ukrajinskog drveta, u Srbiji potpada lpod placanje carine bez obzira sto je fabrika u Svedskoj ili Poljskoj. Zato su kod nas cene vise nego u EU.

igor lj

pre 6 godina

@gardener

Nemoj da obmanjujes ljude, taj stocic je u nasoj Ikei 899 dinara. Prvo lepo pogledaj, pa komentarisi.
Duze vreme pratim Ikeu u Hrvatskoj, kod nas ce cene biti priblizno iste kao tamo, nesto je malo jeftinije, nesto malo skuplje.
I jos nesto o Ikei uopsteno - kod nas ljudi naivno misle da su cene jeftine, jer to svi kazu. Jesu, ali za one koji zive u inostranstvu. Za nas nisu, ima jeftinih stvari, ali stvari koje su kvalitetne i lepe, nisu za nas jeftine. Međutim, i pored toga, nadam se da ce ljudi vise kupovati u Ikei nego u Formi ideale i Vitorogu, jer je Ikea mnogo bolja.

bg

pre 6 godina

Daj, moderni dizajn i bofl to vam je Ikea, na primer naš Simpo je izmislio kvalitet za Ikeu, ali kvalitet košta. Nešto kao H&M ali sam za nameštaj.

Peca

pre 6 godina

Samo pamet u glavu i ne kupujte ko muve bez glave.Nisu bogom dani.Poslednji put u Ikei u Solunu nisam skoro nista kupio,mozda za deset evra.Ne treba silovati kupovinu kad većina sitnica za kuću i kuhinju ima kod kineza gde je kvalitet znatno poboljšan.Vidi se da su neki proizvodi identični samo se drugačije brendiraju.

Blek

pre 6 godina

@miki maus Zaista ne znam gde si se informisao, ali drugar koji tamo radi na sastavljanju namestaja ima platu od 60.000 sa tim sto bi trebalo da u dogledno vreme dobije povecanje

DB

pre 6 godina

@Овце су за шишање
Ovce se svega plaše. Ne znam koje sve firme za proizvodnju i prodaju namestaja vas sve placaju da pljujete po Ikei, ali u poredjenju sa kvalitetom njihovih proizvida i cenama to je kao da poredite dupe i nošu ako uporedjujwte Ikeu sa postojecim firmama kod nas. Naravno, Ikea je 22 koplja iznad. Zato tišina pljuvaci. Nece vam uspeti.

zm bgd

pre 6 godina

plata prodavaca bice oko 29000 din,zvali me i ljubazno sam se zahvalio,za te pare neka rade Vucicevi botovi a ne jedan arhitekta koji u SPS-SNS-DS drzavi bezuspesno trazi posao u struci pa mora da se ponizava...

khm

pre 6 godina

Uvek sam za to da se kupi namestaj kod majstora koji to radi na malo i zivi od toga. Uvek je kvalitetnije a i za cenu se dogovoris. Plus ne placas poreze te ne hranis botove i dzabalebarose.

Misha

pre 6 godina

@VLadan

Uzeo sam i uporedio cene. Otprilike je nekih 15% skuplje nego tamo, sto je i logicno donekle. 10% je carina (najveci deo proizvoda se uvozi, gotovo 99%). Preostalih 5% razlike je pretpostavljam trosak prevoza jer, koliko znam, ne idu isti kamioni za nas i za EU, drugaciji je postupak zbog carine koja kod nas postoji a nema je u EU.

Sve u svemu, ko se nadao da ce IKEA biti jeftinija, taj bas nema pojma sa zivotom. Nije ni preskupa u odnosu na Madjarsku, taman skuplja koliko bi trebalo da bude. Da bi bila jeftinija ili ista cena kao u Madjarskoj, IKEA bi morala da ima gubitak a, slozicemo se, sto bi? :)

Ostaje da oni koji idu nekim poslom u Budimpestu ili Zagreb mogu par sitnica da kupe jeftinije i donesu ih bez da plate carinu. Za krupnije stvari koje su do sada donosene iz Budimpeste preko "posrednika", bice manje vise isto jer im je naknada (barem ovo sto sam ja placao bila od 15-20% vise na cenu iz Madjarskog kataloga).

M.

pre 6 godina

Ljudi ne kapiraju da nas namestaj Simpo, Forest, Dasa i drugi je 10x izdrzljiviji i kvalitetniji. Ovo je za narode sa jacim standardom koji ceo stan izmene na svake 3 godine....

zamb

pre 6 godina

Koliko vidim , cekaju nas skupoca i bofl roba. Hvala, ja kupujem srpsko, kvalitetno, a jeftinije.
(Ljiljana, 4. jul 2017 18:56)
Molim vas da me uputite, šta je to što je, u smislu nameštaja, srpsko, kvalitetnije i jeftinije od Ikeje?

oknarb

pre 6 godina

U poredjenju sa Grckom ne vidim da je skuplje, ako racunate da je kurs 100 onda jeste. Ne razumem prethodne komentare, ono sto sam poredio je jednako ili jeftinije odnosno kurs od 100 do 120 za EUR. Madjarsku nisam gledao, tu racunajte i konverziju HUF->EUR->RSD

Gardener

pre 6 godina

Za sve koji su zeljno iscekivali dokazak te famozne Ikee. Pomocni beli stocic, 55x55cm, sa 4 nogare koje se brzo montiraju, da kazem jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda, kod nas okruglo duplo skuplje nego u Hrvatskoj! Na sajtu hrvatske Ikee, LACK Stocic pomocni 43,90kn, sto je oko 750din, dok je kod nas 1499din. Ako uzmemo u obzir i povracaj poreza na granici ako proizvod kupite u inostranstvu, mislim da je glupo bilo sta vise govoriti.......... Srbija!

macan

pre 6 godina

tamo neka polica za tv kosta 44999 dinara, a u madjarskoj ista takva isto preko njihovog sajta preracunata iz forinti ispadne 38880 dinara, sto je razlika 6119 dinara, iliti nasa je skuplja preko 15%. ako se zna da su kod nas cene radne snage, elektricne energije, transporta i drugog jeftinije od madjarske, mogla je cena barem da bude priblizno ists, ako vec ne moze manja.. e ikeo medju sljivama

Michishige Sayumi

pre 6 godina

Skuplji nego kod komsija!!! Znaci jos jedna u nizu farsi.......hihihihi.....pa ovo postaje sve bolje i bolje. Dodjite u Srbiju najludja zabava na planeti, nema pravila nema zabrana a ovaca za sisanje nekih devet miliona i sve zeljno iscekuju vase makaze plus dobijate tretman bolji nego carevi a jos vam ovcice i placaju podsticaj za svaku osisanu!

n6

pre 6 godina

koliko vidim cene u bugarskoj ikei su dosta jeftinije nego u beogradu. meni koji sam iz niša se puta 2 vise isplati da skoknem do sofije koja mi je kao na pola puta do beograda i kupim svasta nesto po jeftinijoj ceni nego li idem za beograd!

tamo neko

pre 6 godina

Prosetah se malo kroz sajt Ikea, ovaj sa srpsim cenama. Iskreno, malo šta mi se dopalo. Ne ulazim u cenu niti sam ih upoređivao sa drugim proizvođačima ali mislim da Black Red and White ima neuporedivo lepši dizajn (bacite pogled ako vas ne mrzi pa ćete videte)

Vanja Petrović

pre 6 godina

Iverica, loš kvalitet i preskupo.
Imamo Ikeu već godinama u Atini; na početku je bila pomama, a posle izvesnog vremena je sve splasnulo. Sada stalno nude popuste i do 50%, i stalno su sniženja, no slaba vajda...

Aman ljudi

pre 6 godina

Ikea kao Ikea uglavnom ništa ne znači običnom čoveku. Nit' je do sad bolje živeo bez nje, niti će od sada sa njom. Ono što JESTE bitno je da država ima potpuno drugi kredibilitet kada neka globalna kompanija posluje u njoj. Ikea zbog toga jeste bitna. A to da li će da propadnu ili ne, ostavite njima. Nisu uzalud čekali ovako dugo da uđu na tržište, znaju oni to odlično.

NN

pre 6 godina

Izgleda ce nasa Ikea biti najskuplja u regionu kada se cene uporede u evrima , a i sa primanjima gradjana, dok ce radnici radiit za najmanje plate od svih Ikea u regionu a nasa vlasti se toliko slihtale da oni dodju da su pomerili zbog njih naplatnu rampu, uveli cak liniju gradskog prevoza koja ce voziti od cak Bezanijske kose do radnje Ikea.

Vlada

pre 6 godina

Odlično je što su izbacili katalog da naši ljudi koji misle da je tamo džabe ne prave nepodnošljive gužve prvih nedelju dana.
Što se cena tiče, nešto su veće nego u Mađarskoj ali ne treba zaboraviti da je Mađarska u EU kao i da u Budimpešti ima bar još 10 ozbiljnih prodavnica nameštaja. Valjalo bi da dođe još koji veliki proizvođač pa bi i cene pale.
Sve u svemu, radujem se otvaranju Ikee i već sam namerio par stvari da pazarim.

Deki

pre 6 godina

Cene u IKEI su iste u Madjarskoj(forinte),Bugarskoj(lev)i u Grckoj(evro),nase okruzenje!Od Niša do Sofije(Ikea je na drugom delu grada)170 km.Putarina15 leva(8e).Niš Beograd 1600 dinara!!!Jeftinije gorivo 1e evrodizel.Tako da em nam je blize em jeftinije!Tako da se na ovaj nacin zahvaljujem drzavi!!!

Sramota

pre 6 godina

Zasto su kod nas cene vece nego u Americi? Pa standard nam je 10 puta nizi!?

Evo link; http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/series/07488/

Trosed fotelja u Americi $379 ili EUR335, a kod nas ista ta za RSD49,999 ili EUR420. EUR85 skuplja ili 25%

shopiholichar

pre 6 godina

A cene u poredjenju sa "preko" sacuvaj me Boze. Imate sajtove madjarske, hrvatske,... i ostalih Ikea pa uporedjujte. Ja pogledao za par proizvoda i nemam vise sta reci. Valjda je nece zatvoriti pre Nove godine...

d

pre 6 godina

Nije baš tako kako pišete...
Pogledajte ponudu kreveta npr: bračni kreveti (osnovni modeli - neophodnost u jednom stanu) su u Ikei SRB oko 15-25% jeftiniji nego u Hrvatskoj ili Madjarskoj...
S druge strane Ikea SRB deluje oko 10% skuplja u istom programu od Forma Ideale... ali mislim da Ikea ima i veći izbor i moderniji dizajn...
U svakom slučaju ne mracite mnogo... i kupujte gde god vam je volja...

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

(Misha, 4. jul 2017 16:58)
U Madjarskoj vec 15% jeftinije, pa jos trazis povrat PDV-a (valjda 25%), platis i carinu i porez na granici, prevoz i izadje te 10-15% jeftinije nego u Beogradu...

Chilli

pre 6 godina

Cene su i vise nego fer, nemojte da hejtujete bas svaku vest pobogu. Ikea ce biti puna k'o oko u avgustu, zivi bili pa videli. Slazem se da ima kvalitetnijih brendova na trzistu, ali Ikea se i ne pozicionira kao premium brend. Samo opusteno, sve ce biti ok :)

Karadjordje

pre 6 godina

Posto su cene vece u Srbiji neko preko, niko nece kupovati u Ikei. Bezobrazni su i pohlepni. Podrzite vaseg lokalnog stolara umesto ovih svetskih lesinara.

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

Koliko vidim , cekaju nas skupoca i bofl roba. Hvala, ja kupujem srpsko, kvalitetno, a jeftinije.
(Ljiljana, 4. jul 2017 18:56)
Jel, a gde to? Nemoj samo da bude Forma Ideale i sl, kod kineza je kvalitetnije...

Kale*

pre 6 godina

Prijavio sam se za posao kod njih,trebao im je neko iskusan,sa poznavanjem rada na računaru i na ručnom terminalu,sa vozačkom dozvolom,po potrebi da zna da rukuje i viljuškarom i da ume da uradi prateću dokumentaciju za ulaze i izlaze robe,da solidno se snalazi i sa engleskim jezikom i.....još koješta.
Kad sam im rekao, da umem sve to da radim i da bi pristao na platu od 70 000 din,jer ovde, gde sad radim, imam 15000 manje, razgovor je bio završen, kao da sam tražio 7000 evra!
Poželeo sam im sreću i rekao im da će im trebati.
Obećana im je robovska radna snaga, zato su i došli.

bbb

pre 6 godina

(d


Nisam znao da imao i Ikea botove. Pa nas sada ubedjuju kako su stvari najjeftinije u Srbiji tj neki modeli 20 % nego u Hrvatskoj samo zaboraviste da su plate u Hrvatskoj jos malo 100 % vece nego u Srbiji.

JinxyAmazed

pre 6 godina

Cene iste ili slicne kao u njihovim objektima u Barseloni. Ko nece neka zaobidje, manja guzva. A za male plate kukajte na sve politicare koji su zadnjih 25 godina pljackali narod. JYCD6Q

vlasta

pre 6 godina

@Misha
U toj tvojoj racunici,kako je opravdano sto je kod nas skuplje,preskocio si deo sa platama radnika.To se ne racuna kao profit?Radnik u Srbiji 250e,a recimo u Nemackoj barem 1500e.Pa,valjda rade isti posao?I ako ima 400 radnika,razlika preko hiljadu evra,lako je izracunati ustedu samo na platama.
E sad,da smo normalan narod,da taj novi "motor razvoja" bojkotujemo,da se oni lepo slikaju.Ali nevredi,prvog ce mene moja gospodja uzjahati da pojurimo na otvaranje..

Demos

pre 6 godina

@(Sramota, 04. jul 2017 18:59)
U Americi i Kanadi cene svih proizvoda su istaknute bez poreza. Svaku cenu koju vidite, bilo na sajtu, bilo u prodavnici morate uvećati za iznos takse (sales tax), što odgovara našem pdv-u. Za razliku od PDV-a koji je kod nas, ako se ne varam, 18%, u USA se iznos razlikuje od države do države, a različit je i za razne vrste proizvoda i usluga. Kreće se od 0% pa najviše do 13,5%, stim što je u većini država oko 7-8%. U Kanadi je slično, različite su stope od provincije do provincije, i u Ontariju je npr. 13%. Što se ovih cena IKEA-e tiče, po mom mišljenju, one su veoma visoke, obzirom na kvalitet, koji je dosta loš. U principu, cene su slične cenama u Evropi i Americi, ali problem je u našoj kupovnoj moći. Dati $100 za stolicu u npr. Kanadi, na platu $3500-$4000, nije problem, jeftino je, ali dati istu sumu u Srbiji, gde je to četvrtina plate, je veoma skupo. Mada, Ikea-in kvalitet i nije tako loš u Srbiji, s obzirom na ono najjefinije kinesko djubre koje sam video da se prodaje po našim tržnim centrima za smešno veliki novac. Sve u svemu, i nije tako loše.

srb

pre 6 godina

ako moze da se uzme besplatno:
lenjiri od papira i one olovke, plus dosipanje pića koliko želiš, videce da su se zeznuli... ima da budu u minisu samo tako :-)

Zacudjen

pre 6 godina

Nisam kupovao davno u Ikea-i, ali za jedno sam siguran, pomocni stocic iz LACK serije je kostao 5.99 u Austriji,a ovde vidim da kosta 1499?!?

Pokondirena tikvica

pre 6 godina

Svi se bre bunite a kad vam premijer/predsednik/kralj kaze da smo lideri u regionu vi ne verujete.Pa kad smo lideri i kad su nam plate najvece onda nije problem ni da platimo vise tih 10-15%.

SrbHrv

pre 6 godina

> To će biti prva robna kuća koju taj švedski proizvodjač nameštaja i opreme za domaćinstva otvara u Srbiji

E ovo nije tačno, i pomalo je bezobrazno.

Postojala je IKEA u Beogradu još davne 1990 godine (zatvorena 1992), i to na znatno pristupačnijoj lokaciji, kod hotela Interkontinental na Novom Beogradu.

Znači, nije ovo ništa novo i neki osobit napredak, već se tek sad polako vraćamo gde smo bili pre skoro 30 godina. Lepo, a ipak pomalo tužno.

Knez

pre 6 godina

Kupis krevet za 100 eur, i za 3-5 godina kupis opet...sta ti tesko, to je super! Nema vise onoga, namestam stan za ceo zivot, namestaj puno drvo da ostane praunucima.

RX

pre 6 godina

Nema sta da me neko ubedjuje i objasnjava, ja sam sada gledao cene za VÄRDEFULL pomagala za kuvanje (za ciscenje povrca, gnjecilica luka, otvarac konzervi, spatula...) uglavnom cene su od 20-30% vece.
Takodje sam gledao i druge proizvode i manje vise je svugde ista prica, ja da lovim tih 5 proizvoda sto su od 5000 artikala jeftiniji u Srbiji mi ne pada na pamet.

Sada zapisujem sve sto mi treba, polako pravim spisak i gledam koja je razlika u ceni i na kraju kada bude razlika narasla na nekih 50 eura (mada kako je sada krenulo ispasce 150 bez problema) za mene idem sa drugarom do Budimpeste kolima, posto i njemu dosta toga treba. Taman ce razlika u ceni da nam pokrije gorivo i putarine i hranu za taj dan -. Uopste nam ne pada na pamet da trazimo povracaj poreza - i cak i tako, bez povracaja ja cu jesti taj dan, platiti ogroman put i jos ustedeti da kupim jos koju stvarcicu!!

dukidule

pre 6 godina

vidim ja da ce IKEA otici odavde pre nego je i otvorila svoje prodajne objekte... strasno mi je da sve ove stvari kostaju barem duplo jeftinije u zemljama evrope i to bukvalno minimum duplo jeftinije a poneke su i vise nego duplo jeftinije....

Ovde smo mi ovce ako odemo umesto ako ne izbojkotujemo dok nam ne obore cene na one koje imaju clanice evropske unije u kojoj je najmanja plata 1250eu....

Nemam reci iskreno a taman sam se ponadao da cemo i mi dobiti napokon nesto sa istom cenom kao i u inostranstvu ali smo mi definitivno necije ispade smetliste...

Zoki

pre 6 godina

Billy bibilioteka u Srbiji košta 10,499 - ali od toga je 20% PDV, znači bez poreza je oko 8,750. U Hrvatskoj je kada se odbije njihov PDV od 25%, oko 560 kuna, odnosno 9,100 dinara. U Mađarskoj je, kada se odbije njihov PDV oko 8,150. U Bugarskoj je 190 leva, kada se odbije PDV izađe oko 9,700. Kod drugog proizvoda bi odnos cena bio verovatno drugačiji, ali ne vidim razlog da se putuje van Srbije da bi se kupila Ikea. Što se tiče kvaliteta, u kućnoj kancelariji imam njihove police koje sam pre nekih 15 godina kupio za dnevnu sobu. Preživele su 2 selidbe. Ono što trenutno imam u dnevnoj sobi je lepše i skuplje, ali mislim da je odnos cene, kvaliteta i funkcionalnosti kod IKEA boji. Nameštaj već odavno nije nešto što se kupuje za potomstvo, a ne treba ni da bude nešto oko čega ćete se opterećivati, da se ne bi oštetio. Pre par godina sam za stan u Srbiji kupio Forma Ideale, mislim da je nameštaj sasvim OK, samo im je logistika loša.

Овце су за шишање

pre 6 godina

Изаберете један производ, отворите каталог у нпр. у Словачкој где су цене у еврима, или у Хрватској и видите разлику у цени.

Dejan

pre 6 godina

Besmisleno je komentarisati cene, stavljajući ih samo u kontekst odnosa prema cenama drugde. Cena je proizvod mnogo faktora, ali je otvoreno tržište (i konkurencija) izuzetno važan faktor. Kada toga nema (ili je nerazvijeno), onda su i cene relativno visoke. Zato i postoji čitava paleta cenovnih odnosa, počev od monopola (gde si jedini ponudjač), pa do drugog kraja (gde vas ima u velikom broju, pa se takmičite da privučete kupca baš kod vas). Nije sve tako jednostavno objasniti u kratkom novinskom tekstu, ali je problem što često novinari (ne znajući materiju) mogu da zavedu čitaoce. Pozz

bozza

pre 6 godina

@
(Sramota, 04. jul 2017 18:59)

Ikea je profitabilno orijentisana kompanija, koja je dosla u Srbiju da zaradi, ne da odrzava standard lokalnog stanovnistva.

U Americi je vecina robe jeftinija od ostatka sveta iz nekoliko razloga:
1. Bogato drustvo mnogo trosi pa se obrtom nadoknadjuje niza stopa profita
2. Daleko jaca konkurencija diktira nize cene
3. Vecina osnovne proizvodnje se obavlja lokalno, pa su transportni troskovi nizi.

Sto se tice naseg standarda, tu bi pre sebe trebali da zapitamo... Kako biramo i kako radimo?

Nemanja

pre 6 godina

Sobzirom da sam kupovao u IKEA radnji u pesti, a da pritom znam da je Austrija / Nemacka jos jeftinija, na samo poredjenje cena izmedju Beograda i Budimpeste vidim da je BGD mnogoooo skuplji (recimo ja sam neki sto uzeo pre 2 godine za oko 5-4k - tabla, kutija i noge) ovde sa istim komponentama bi me to kostalo 13000!!!

Ozi

pre 6 godina

Cene su uglavnom iste kao u Australiji. Neke su malo više, neke niže, zavisno od artikla. Uglavnom, sve što sam gledao je tu negde, 300 din gore dole (zavisi kako se računa kurs).
Jedino što su plate u Australiji malkice vece nego u Srbiji, pa za opremanje jednog stana potrošis jednu mesečnu platu ovde, dok u Srbiji... Paaaa... Skoro godišnju platu.

boki

pre 6 godina

@macan
Koja komoda? Dokaz crno na belo. Link 1 i Link 2...to je bar lako.

Kad sam bio u poseti kod prijatelja u Becu, video sam jednu komodu koja bi mi legla za 139e....ta ista komoda je kod nas 115e?!

http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/50214555/

http://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/10315288/#/50214555

Ivan

pre 6 godina

Ne uporedjujte cene u Americi sa bilo kojim cenama u svetu - kod njih je vecina robe najjeftinija. Dolar i konzumerizam (velika potrosnja) uticu i zato su cene tamo niske.

reko ministar molim lepo

pre 6 godina

(macan, 4. jul 2017 16:35)
Zasto ista ili manja cena kad smo mi motor regiona, jos malo kao Nemci i Svajcarci? Ne znamo sta cemo s parama pa pravimo kule i jarbole od nekoliko stotina metara i sl.

Sibica

pre 6 godina

Relativne cene dosta zavise od proizvoda. Pogledala sam jedan krevet i jednu trpezarijsku stolicu koje sam kupila u SAD. Krevet je vise od 100 dolara jeftiniji a stolica je ista ili cak malo skuplja.

Tazo

pre 6 godina

Cene su slicne kao u Kanadi, nesto malo jeftiniije, nesto malo skuplje... s tim sto je u Srbiji prikazana cena ta koju i placas, dok se u Kanadi na cenu dodatno placa porez na kasi... u vecini provinicija to je izmedju 10-15%.... tako da na kraju izgleda da je u Srbiji malo jefitnije.

John

pre 6 godina

Dakle, neuporedivo više ljudi će tamo trošiti pare nego što će ih zarađivati...
Obaška što se uopšte ne zna kolike će plate biti. Mada, imajući u vidu profil većine radnih mesta (prodavci, kasirke, dostavljači, čistači, obezbeđenje, kuvari...) pretpostavljam tek nešto više od minimalca. A na "top" pozicije, ne bi me čudilo da dovedu strance.
I to se kod nas iščekuje godinama i slavi kao uspeh decenije - da dođu neki koji će da daju malo a uzimaju mnogo...

CJ

pre 6 godina

Ovde i dalje neko misli da se u Srbiji otvaraju tržni centri da bi se zaradile neke pare od prodaje?
Možda CA, HM, Waikiki i slični nešto i prodaju ali znam milion prodavnica gde rade i neki moji prijatelji koje za dan ne uspeju ni čarape da prodaju (što je baš čudno obzirom da iste koštaju 800 dinara).

Frack

pre 6 godina

Ljudi... nada umire zadnji! Ikea -ok vidjeno. štikliraj. Idemo dalje... Šta je sledeće lidl?... pa izbori... sve je ok dok ima stimulansa da bi se dalje nadali... pametniji od mene su već...

Nikola

pre 6 godina

Ikea u Nemackoj minimalno jeftinija. Verovatno ce biti dosta veca ponuda, za sada u svakom cenovnom rangu ima dosta manje artikala nego po inostranim Ikeama.

Doktor

pre 6 godina

Nema carine na uvoz iz eu prema ssp. ...
(Aleksandar jovovic, 04. jul 2017 18:39)
Nema carine na stvari proizvedene u EU, ovde je mnogo toga iz Kine...

Thomas

pre 6 godina

I kada se Lidl kod nas bude otvorio isto će se desiti sa cenama.I Metro vam je primer,vise cene nego u Austriji,Mađarskoj,Bugarskoj,Grčkoj...

mihajlo

pre 6 godina

@Sramota
Ima nesto i do toga kde je sta proizvedeno, koliki je namet itd.. Recicu ti primer kuhinja kupljena u Udinama u Italiji je slabijeg kvaliteta nego isti tip kuhinje kupljene u Austriji u Gracu ;), s tim sto je u Italiji i skuplja zbog viseg PDV-a. Znam iz prve ruke, nije ista kvaliteta materiala i ako ce ti u Ikeji reci da je, sve je jednako ali nijanse cine cuda.

Mici

pre 6 godina

Ok su cene, roba od najeftinije do skupe. Za svakoga po nesto. To je normalno kod njih. Ali kod nas su problem plate ali to se obratite vlastodrscima !

Igor

pre 6 godina

Koliko vidim cene su između Ikee u Mađarskoj i švercera koji donose tu robu iz Mađarske. S tim što im je vrlo skupa dostava za krupnije stvari, 6000 dinara van Beograda.

RTL, Vox ili, ne secam se bas...

pre 6 godina

@Shomy
"Ikea skupo a glupo!
Bolje da otvore POCO ,mnogo lepši izbor, i povoljnije cene za naše tržište.
Pozz iz Aachen"

Izgleda da radite drugu, pa ne gledate nemacku tv uvece . Pre mesec dva su testirali Ikeu i dve nemacke slicne robne kuce i Ikea ih je odrala skoro u svim disciplinama.
(

SD

pre 6 godina

Generalno, cene su sarolike. Dosta stavri je u rangu cena u inostranstvu, nesto je i jeftinije ali ima i skupljih (pogledao sam svega par artikala za poredjenje i vec naleteh na stolicu 002.110.88 , kod "nas" 20% skuplja). Mozda ima veze sa carinom na robu van eu, ali i to je svega 10%...)
Videcemo hoce li biti korekcije, ali po ovim cenama jedno je sigurno, nije tacno da ce ovdasnja Ikea biti najjeftinija u regionu.

Jana

pre 6 godina

Sramota za cene. U slovackoj u ikei jeftinije nego u srbiji a tamo su i vece plate.
Napr svecnjak u ikei slovackoj 3 e ovde takav isti 1500din
Pa luster na plafon 4 e u slovackoj ovde takav isti 1700din
Orhideje tamo 4 e ovde 900din
Tanjire tamo sto sam kupila komad 0.59e ovde 200 din takav isti SRAMOTA sve skuplje a plate manje.

Zoki

pre 6 godina

@Dragan - razlika od 1000 dinara između čaršava različite veličine je preterana, verovatno će je korigovati. Onaj od 200x140 cm košta u Nemačkoj 24,99 evra a u Srbiji 2999 dinara. U Mađarskoj je manji čaršav skuplji nego u Srbiji - a veći jeftiniji. Malih razlika u cenama će sigurno biti, ponekad će se pojaviti i velike. Ovde su u pitanju psihološke cene. U Srbiji 2999 pa 3999, u Mađarskoj 7999 pa 8999 - za nešto što u Nemačkoj košta 24,99 i 27,99 evra.