Nedelja, 11.06.2017.

08:00

"Akcija NATO - uklanjaju Skoplje iz ruske slagalice"

NATO posle uvođenja Crne Gore u svoje članstvo planira da to uradi i sa Makedonijom, a akcija bi trebalo da bude završena do proleća 2018, piše Jutarnji.

Izvor: Tanjug

"Akcija NATO - uklanjaju Skoplje iz ruske slagalice" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Tumbe

pre 6 godina

@MM
Ti isti ivestitori koji ne bi ulagalu u zemlje koje flertuju sa Rusijom po toj istoj Rusiji, neprijateljskoj, nestabilnoj, diktatorskoj i pod sankcijama podižu fabrike već 15 godina unazad.

MM

pre 6 godina

SAmoPitam

Ulaskom u NATO drzava postaje interestanija za strane investitore sa zapada , a onda time znaci i mogucnost da plate budu vece jer sto vise investicija to je manja nezaposlenost i kada imate da nema radne sange i narod se poubni da nece da radi za 200 evra nego za 350,400 evra onda ce morati da dignu cenu rada osim kao im drzava ne titra pa dozvoli uvoz jefitniej radne snage .
jedno locino pitanej da ste vi investitor i da zelite da ulozite npr 100 miliona evra, da li bi ulozi u drzavu clanicu NATO i EU ili u neku vojno neutralnu koja flertuje sa Rusijom vojno, ekonomski, diplomati,i koja je samo na papiru kandidat za EU i stremi istoj.I da se odluciti za ulganej u drugoj, ko vam je garancija da se nece 2017 ili kasniej desti ono sto se desilo npr 1945 da se odluci da se imovina nacionalizuje to se ne moze desiti u EU i NATO clanica ali moze u Rusiji kao sto se desavalo posle rata u SFRJ,SSSR.

posteni janjicar

pre 6 godina

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru.
(Bojan, 11. jun 2017 10:59)

Osim toga, Turska tada i nije "napala" Kipar, nego je tadasnja grcka vojna hunta upravo bila organizovala drzavni udar na Kipru, uvela vojnu diktaturu (s ciljem prisajedinjenja Grckoj) i pocela pogrome protiv turske zajednice. Turska je, kao jedan od garanata kiparske nezavisnosti i drzavnog ustrojstava, imala pravo i *obavezu* na intervenciju. Druga je stvar sto se to potom izmetnulo u trajnu okupaciju i toboznju nezavisnu republiku Severni Kipar.

Father Berrigan

pre 6 godina

@Koperfild
Da, SAD imaju glavobolje na Bliskom Istorku, ratovi u Siriji i Jemenu ne idu po planu (nije im prvi put), Kina je najveci importer nafte sa Blistog Istoka i najveci importer u taj region (daleko bitnije za amerikance negoli ono sto rade po Africi) itd. Ali SAD su i dalje potpuno dominatni u tom delu sveta, decenijama im je to fokus spoljne politike (broj vojnih baza koje tamo imaju, obim ekonomskih investicija, politicki uticaj i savezi sa lokalnim diktarorima, niko drugi nije ni blizu). A kad bi neko drugi stvarno poceo da "drma" po Bliskom Istoku, amerikanci bi verovatano pokrenuli nuklearni rat. Izgubili Tursku? Ako je zahladjenje odnosa jednako "gubitku", onda je Obama bio izgubio cak i Saudijsku Arabiju kad je svojom voljom zabranio prodaju raketa sa laserskim navodjenem saudijcima (koju je Tramp posle brze bolje dozvolio), izmedju svega ostalog. Izgubili Katar? Najveca americka vojna baza na Bliskom Istoku je i dalje tamo, zar ne? Najdrasticnije sto moze da se desi sa Katarom je da nаjveci saveznici amerikanaca u regionu, saudijci, posalju vojsku da "zavede red" tamo, naravno uz eksplicito ili precutno odobrenje amerikanaca, kao pre nekoliko godina u Bahrejnu. Nazalost, koliko god da im je opala moc i uticaj u svetu (verovatno upola u odnosu na sredinu dvadesetog veka), SAD su i dalje potpuno superiorni, narocito u vojnoj sili ali i u svakom drugom pogledu, i nikakvi kinezi, rusi nito bilo ko drugi nece jos dugo biti u stanju da im ozbijlno parira.

Sasa

pre 6 godina

Ovde nije u pitanju ljubav prema NATO u ili RUSIJA ovde je u pitanju da li ćemo mi uskladiti naše interese pripadnost nekom vojnom savezu ili će mo možda biti neutralni jer smo suvise mali da bi bili NIGDE. Ako razmišljamo u srpskom interesu i razumom onda je to EU kao veliko i prosperitetno trziste za nase firme i sa druge strane NATO kao garancija opstanka EU i garancija tom trzistu. Ako razmišljamo protiv svog interesa onda je to ovde gde smo poslednjih 28 godina. NIGDE! Mi smo ovde pod jakim uticajem Rusije a oslobadjacemo se njenog zagrljaja onako kako ona bude slabila ili ako mi budemo finasijski jačali.

postar

pre 6 godina

Rusi nece da puste automobile iz Kragujevca sto bi znacilo uvodjenje smene i opstanak fabrike u Kragujevcu ali zato mi treba da odvlacimo nato snage iz komsiluka kada dodje do rata. Alo rodjaci pomozite malo bice nas vise u Srbiji nego u nato zemljama.

Srbin

pre 6 godina

Ja ne zelim u NATO, jel to znaci da sam rusofil? Ne zelim da moja drzava bude clan najbrutalnije alijanse na svetu. I ne dramite sto nas okruzuje nato, da nas nece mozda napasti?

Dragi

pre 6 godina

@Vladimir

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru. Nema pomoci ukoliko se ne zatrazi pa nisu pomagali ni 1981. Britancima protiv Argentine u sporu oko Folklendskih ostrva, ali su Francuzi I Amerikanci pomagali Britance (recimo da su Francuzi dali Miraze kakve su prodali Argentini da britanski piloti vezbaju...) Informisite se malo.
(Bojan, 11. jun 2017 10:59)

Informacije koje možemo pronaći na internetu nam govore da je NATO odbrambeni vojni savez. A ti se malo informiši gde se nalaze Foklandska ostrva pa nam javi.

DAVOR

pre 6 godina

Sasvim su jednostavne stvari. Crna Gora, Makedonija Albanija i Srbija su na istom nivou razvijenosti. A sada ce mo izbliza moci videti ko ce bolje proci mi kao rusofilski neutralni ili oni kao clanice NATO. Samo molim boga da ostane mir u ovom regionu i da ne platimo skupu cenu zbog tudjih interesa. A mislim da ce i ovi nasi koridori ako nas Kinezi ne izvuku iz kandzi Moskve biti propala investicija u slucaju jos veceg zaostravanja odnosa izmedju Moskve i zapada. Prosto ce poceti da nas zaobilaze dali kao ne bezbednu zemlju ili prosto po dekretu. A i EU je nedavno odobrila ogromna sredstva Hrvatskoj za izgradnju Peljeskog mosta koji je uslov za izgradnju savremene jadranske magistrale, a vec nam koridor kroz Bugarsku i Rumuniju odvlaci veliki deo transporta zbog laksih i kracih procedura prelaska granice.

SAmoPitam

pre 6 godina

Ako udjem u NATO hoce li nemacki Bosh ili Italijanski Mareli u Srbiji da povecaju platu sa 200 eura na 700 eura ..ako hoce evo nek udjemo u NATO ali svi znamo da nece jer je NATO samo ogranizacija za sluzenje americkim vojnim interesima i njihovoj zelji da vlada celim svetom..americkih vojnika i baza u svim zemljama a jel ima neka NATo zemlje vojnu bazu u americi?Jel ima mozda Spanija vojnu bazu u Americi

Nesvrstani

pre 6 godina

Čitam ove komentare, i ne mogu da se načudim... Zar nikome, ama baš nikome od nas ne bi smetalo kada bi sutra Srbija bila dio NATO-a, i kada bi taj isti NATO zbog interesa SAD-a bombardovao neku treću zemlju, zar baš nikome od nas ne bi smetalo da budemo saučesnici u pogibiji nečijih nedužnih civila???
I to zagovaraju isti oni koji su ogorčeni (dodaću: opravdano ogorčeni) što su u naše ime činjeni zločini tokom jugoslovenskih ratova. Ako su zaista ogorčeni zbog moralnih razloga, kako se onda taj moral uspava kada treba da kao dio NATO-a učestvujemo u zločinima za račun nekog drugog?
Ne dovodim u pitanje EU, ekonomski savezi su već nešto sasvim drugo, tu nikome ne donosimo štetu a sebi donosimo korist, ali ulaskom u NATO možemo postati saučesnici u smrti nečije tuđe djece.
Ostati neutralan, to je jedino ispravno i moralno. Ni NATO ni neki alternativni vojni savez sa Rusijom.
Šta, "briga nas za moral, treba da gledamo svoj interes, nije važno što će neko drugi zbog toga poginuti, bolje da gine neko drugi nego mi"? Tako, pod geslom "bolje da gine neko drugi nego mi", su razmišljali i svi koji su podržavali ratne zločine tokom jugoslovenskih ratova. Ako tako razmišljate, niste ništa bolji od bilo kog ratnog zločinca.

Feniks

pre 6 godina

Ovo je se sa ciljem uvlačenja Srbije u NATO. Pošto smo decidno za neutralnost, mamo vise-manje dobru saradnju sa Rusijom, a pri tome nismo Švajcarska kada nas okruže NATO zemlje mi više nećemo imati ništa sem da pristupimo i mi.

glupost nema granice

pre 6 godina

mi nepogresivo biramo opciju koja nam je na stetu.
doziveli smo da - iako smo nekad za njih bili san - poljska, ceska, slovacka, madjarska, pa i rumunija sada budu san za nas.
logika ? ma koga to zanima.
samo brate rusi i kosovo.
i 30000 srba manje godisnje.
status kvo je imperativ oligarhije.
*ebes sirotinju.

vlad

pre 6 godina

Mi smo zadnjih par decenija pokazali da ne umemo da razmisljamo i da stizemo ubedljivo poslednji na svaku civilizacijsku stanicu. Cak smo debelo retrogadniji od drzavica i naroda u neposrednom okruzenju kojima bi mi kao trebalo da budemo regionalni uzor.
Mi sad i da hocemo da udjemo u NATO, ne mozemo dok ne priznamo punopravno Kosovo, prekinemo spec. odnose sa Republikom Srpskom i privolimo ih na integraciju sa muslimansko-hrvatskom federacijom. Potom mozemo da trazimo NATO clanstvo. A tek posle svega ovoga mozemo se nadati prijemu u EU u buducnosti. I to svi na vlasti dobro znaju. Naravno da ce prijemom CG i Makedonije vlast biti u nebranom grozdju, a sa druge strane Rusi ce jace da povuku uzicu i do nereda i do raspada NISa. Znajuci kakav kapacitet nam je na vlasti, ocekujem samo najgore. Tavorenje jos 15ak godina, a onda pokusaj da se tako raspadnut uclani negde gde je trebalo pre 35 godina.

joksa

pre 6 godina

Treba se vise otkaciti od te Rusije, pomazu nam samo deklerativno, protesti, note, migovi pred istekom resursa i sl. Izguglajte samo koliko je Eu i Amerika dala para za Srbiju, makar nesto konkretno. Nije da ih volim ali cinjenice su cinjenice.

Djuro

pre 6 godina

Makedoniji je ovo zadnji voz,da joj ne mesetare vojni analiticar I diplomate po skupstini spremajuci haos.Ne vide u okruzenju spas,hvataju se za slamku spasa preko NATO.Koliko je dobro vidjecemo,Ali ovo I'm je najmanje "zlo" trenutno I odluka koju su prinudjeni da donesu.Rusija je prilicno nezainteresovano igrala na Balkanu a NATO bio azuran u pravom trenutku.Mislim da ce Srbija da plati cijenu ruske trgovine cime ce ostati emotivni saveznik do konacne odluke o njenoj "nesvrstanoj" medjunarodnoj politici.
Eventualne posljedice I revansizam bice poznate,slovenske I pravoslavno hriscanske,kao kroz istoriju.

navijac stara garda

pre 6 godina

poltro
ubacili bi oni nas samo kad bi i mi znali sta hocemo , rumuni i bugari su bili za eu, nato , njet rusima , a mi , danas ovo , sutra ono

Zoran

pre 6 godina

Turska je u NATO pa se raspada u gadjanskom ratu, treba biti oprezan sa takvom vrstom saveza.
(seljadin, 11. jun 2017 08:57)

Kad si poslednji put bio u Turskoj? Ne lupaj sreće ti!

A ovome što reče da je Turska, iako je članica NATO okrenuta ka Rusiji, da li to znači da mi treba da se okrenemo ka Turskoj, šta li?

Bože slatki kako je ovaj narod sluđen. Sve je lepo opisao ovaj dole što je spomenuo Belize i Mozambik... Ili što bi rek'o B. Đorđević, "Mrze nas Japanci i Liliputanci"...

Labrador

pre 6 godina

Ja ne znam jeste li lobisti ili "plitki" ili mladi. Ulazak u NATO odnosno ulazi se u NATO da se bude protiv Rusije. Taj savez je osnovan kao vojni savez protiv SSSRa a danas protiv Rusije. Hoće li Srbija učestvovati u ratu protiv Rusije koji je neminovan? Male balkanske zemlje primaju da "očiste" pozadinu kao dio priprema neminovna sukoba.Sukob može početu sutra,može za 10 godina ali je neminovan.Zato treba sve promisliti , ne srljati kao da smo u tržnom centru pa trčimo na "popuste" koji se nude.

prijatelj

pre 6 godina

Ako je prijatelj onaj koji ti dobro misli onda mi nemamo prijatelja. Ovde je samo pitanje kojem "prijatelju" poveriti naše glave i ruke i kod koga će manje da boli. Ako iko misli drugačije tom je ili jako dobro ( stanje podmazanih koji se prave slepi i gluvi i glupi ) ili ne zna gde udara glavom ( porodican covek koji i dalje veruje da se postenje isplati ).

Vladimir

pre 6 godina

Kad su Turci,okupirali sever Kipra,i Grcka i Turska su bile u Nato paktu!,sta je Grckoj to pomoglo?mislite da ce Crnoj Gori, clanstvo u Nato-u, biti garancija, da ce recimo Ulcinj i okoliba biti u CG, zauvek?!,ili na koju bi se stranu,Nato okrenuo u Makedoniji!, zemlje Balkana, u Nato paktu su takozvano topovsko meso,za neka buduca vremena i za Nato baze, na koje ce Rusija,morati da okrene u tom slucaju,nuklearno naoruzanje!!, a za svo to vreme moraju se odvajati velike pare,za finansiranje,tog clanstva!

Вања

pre 6 godina

Руси ме разорачали подршком бившег диктатора Николе Груевског. Ово кажем као русофил.

Bojan

pre 6 godina

@Che Gevara

Ne placa se 2% za "zajednicku" vec sopstvenu bezbednost i vojsku. Prednosti clanstva u NATO su zajednicka vojna obuka sa SAD (koje imaju izuzetno iskustvo u vodjenju modernog rata), garant bezbednosti i spoljnih granica, i kupovina vojne opreme i naoruzanja iz zemalja NATO po povoljnim uslovima.

dolmaš

pre 6 godina

@Aleksandar Veliki - Još samo Kosovo? Kosovo je vojno pod upravom Nata. Posle Makedonije, ostaje rupa zvana Srbija. I ona će u NATO, ovako ili onako. Samo je pitanje uz koju cenu i koliko će poda Rusija s nama obrisati.

Bojan

pre 6 godina

@Vladimir

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru. Nema pomoci ukoliko se ne zatrazi pa nisu pomagali ni 1981. Britancima protiv Argentine u sporu oko Folklendskih ostrva, ali su Francuzi I Amerikanci pomagali Britance (recimo da su Francuzi dali Miraze kakve su prodali Argentini da britanski piloti vezbaju...) Informisite se malo.

vlada

pre 6 godina

Za sve one koji prozivaju Rusiju, mislite li stvarno, da ce vas u Nato paktu, braniti neki Hans ili Dzon, ili Pjer ili Pablo??,ili je prirodno da vam pomogne neko ko je iste vere,jezika,pisma religije!!,zar zaista vise verujete nekom Hansu ili Donaldu?!, nego svom imenjaku,koji vas nije NIKAD napao!

Saul Goodman

pre 6 godina

Svako ko je bio u Rusiji zna da Rusi veze nemaju ko su Srbi, a kada im ispričate priču o "bratstvu", tek onda se pogube... Pogledajte samo kako izgleda Srbija sa Rusijom kao saveznikom...Izgubili smo Kosovo, u svetu nas niko ne ceni... Ne treba nama novi "brat", već treba da shvatimo da nas savezništvo sa Rusijom tera u novu propast. Mi treba da se okrenemo evropskim integracijama i Nato savezu, ma koliko to zvučalo odvratno... Interes nas zanima, ljubav ostavite za porodicu...

mmajstor

pre 6 godina

Ni sa Rusima, ni u NATO. Kao Austrija i Svedska. Ako mogu oni, mozemo i mi. Razumece svi, znaju da su nas bombardovali pa nece insistirati.

Paja Patak

pre 6 godina

Posle Makedonije,Srbija je sledeća članica NATO.Živi bili pa videli.Za članstvo u NATO nije potreban referendum.Što se mene tiče podržavam ulazak Srbije u NATO,jer će sa članstvom u NATO Srbija biti na dobitku.

White Power

pre 6 godina

Tako i treba!
Kamo srece da je vlast u Svrbiji jedan gram manje zaljubljena u isprazne ruske bajalice o "bratstvu", pa da se jednom zauvek stavi tacka na tu nezdravu, protivprirodnu floskulu o nekoj "dobroj nameri" rusa prema Srbima.

Nemanja

pre 6 godina

Srbija, ako želi da opstane, mora smesta da pozove Rusiju da razmesti svoju vojsku ovde, u Niš za početak!

Rusija jeste jedini garant bezbednosti i opstanka za Srbiju opkoljenu državama kojima je istorijski antisrpstvo nacionalni hobi!!!

Che Gevara

pre 6 godina

Trebamo i mi u NATO, inace cemo biti okruzeni zemljama NATO pa cemo biti primorani kao Finska za vreme SSSR da radimo sta nam kazu i van NATO. Ovako bi imali korist od clanstva u NATO.
(Bojan, 11. jun 2017 08:15)

Pa zar ne uvidjas nedoslednost svoju.Ja sam da budemo vojno-neutralni a kad bi bili u NATO, morali bi da platimo prilagodjavanje NATO standardu plus svake godine 2% od BDP za koleltivnu bezbednost.NATO nije kulturno-umetnicko drustvo nego vojni savez a vojni savezi kostaju.

Ovako, vojno-neutralni i okruzeni NATO clanicama .... naplacujemo im prolaz i ne mesamo se u njihovo pitanje.Prosto receno, uzivamo kolektivnu bezbednost, gratis!

Po meni, NATO ima ozbiljan plan za Makedoniju.Makedonija treba malo da iskoristi svoj uticaj i udje u EU.Ako im zapelo da Makedonija bude u NATO, moze Makedonija onda da bude deo i politicko-ekonomskog bloka zvan Evropska Unija!Makedoncima je sad prilika da to urade!Iskoristite to!

Šumadinac pali topa!

pre 6 godina

Sad se oni plaše Rusije koja je 2000 km odatle.. A mi treba da uđemo u savez sa Belizeom jer nam preti opasnost od tradicionalnog neprijatelja - Mozambika. Paranoja prvog reda.

brzi

pre 6 godina

Najbolje za nas je da ostanemo neutralni. Od Rusije imamo vece stete nego koristi. Sta ce nama migovi? Je l' ste zaboravili '99. kad je major(slava mu) poleteo sa nasih 6.migova protiv celog nato-a i kako se zavrsilo. Em cemo papreno platiti te migove, em nam ne trebaju. Citam kom.da Rusi naprave i rasporede bazu u Nisu, sta ce ti? Gde su oni bili '99.? Jesu prekinuli bombardovanje, nisu! Zbog Milosevica su nas bombardovali, a Kosovo je otislo kad se Juga raspala, danas je drzava za sebe to je cinjenica svidjalo se to nekom ili ne tako je. Ako nas vec nateraju da se opredelimo izmedju NATO i Rusije, mislim da je pametnije da udjemo u NATO jer je cela Evropa tamo, a mi pripadamo Evropi. '99. oprosti, ne zaboravi. Sreca u nesreci je to sto nemamo naftu.

xXx

pre 6 godina

Da li je neko primetio broj pluseva na komentare u kojima se podržava članstvo u NATO, sve mi liči na pripremu terena za naš ulazak u taj savez.Da se razumemo,ja jesam za tu opciju jer će se bar dovesti u red Vojska Srbije koja pati od komunističke zaostavštine i ruskog ustrojstva.Dokle god ne uđemo i prihvatimo standarde,sve ovo što činimo danas su samo kozmetičke promene

Dr.Jovanovic

pre 6 godina

U zivotu zasluzujes da imas samo ono za sta se izboris,ja verujem da cemo i mi uskoro pod Nato(iako to ne podrzavam)ali cemo biti prinudjeni ako zelimo bolji zivot!Rusija ili nema snage,ili nema iskrenog interesa da se bori za ovaj region
P.s kada su u Rusiji radili anketu koji je narod najbolji prijatelj Rusa,Srbi nisu bili ni medju prvih 5(a npr Turci jesu)oni su totalno nesvesni naseg postojanja,toliko o nasem bratstvu!

Kiki

pre 6 godina

Bićemo okruženi članicama NATO...ali, mi se ne damo, nama su baćuške sve i svja. Zapravo, dokle god nad izvesnim vlastodršcima u Srbiji visi Haški Demoklov mač, dotle smo kao narod taoci. Nemam reči, jednostavno, manjak inteligencije i obrazovanja naroda nije donelo ništa dobro nijednom narodu...tako ni nama neće.

Bojan

pre 6 godina

Trebamo i mi u NATO, inace cemo biti okruzeni zemljama NATO pa cemo biti primorani kao Finska za vreme SSSR da radimo sta nam kazu i van NATO. Ovako bi imali korist od clanstva u NATO.

socrat

pre 6 godina

Ne mogu da verujem koliko paranoje prema Rusima u jednom clanku: Makedonija nikada nije bila pod ruskim uticajem! Sta znaci recimo Rusima Makedonija kada je okruzena NATO-m sa svih strana, osim sa severa

vanja

pre 6 godina

Bojim se da ce posle ulaska Makedonoje u NATO Rusija zubima i noktima da se drzi za Srbiju i svim mogucim sredstvima i ucenama da je sprecava da i ona udje u NATO.... Svedoci smo ruskog gneva koji se ovih dana obrusio na Crnu Goru....

Pitam se,da li cemo mi,tj nasa vlast,imati dovoljno snage, hrabrosti i mudrosti da se zahvalimo Rusiji na svemu,i kao ceo Balkan i veci deo Evrope postanemo clanica NATO saveza.......

(I nemojte sad da mi kazete: NATO nas je bombardovao,a Rusi nisu.... Pa ne bi nas bombardovali da Sloba nije raspisao referendum sa tako formulisanim pitanjem,da je odgovor bio;"Necemo!"
Onda su nas bombardovali,a Sloba je u Kumanovu potpisao sve sto su od njega trazili,a on pre toga odbijao, zaklanjajuci se iza volje naroda......)

Mozda ovog puta budemo mudriji?!? Ko zna......

zaseda

pre 6 godina

Izgleda da od članstva u EU nema ništa,pa se nalaze drugi mehanizmi kako bi zapad kontrolisao region.Za članstvo u Nato paktu nisu potrebni standardi,poput demokratije,vladavine prava,slobode medija,finasijske discipline,niskog stepena kriminala i korupcije...Mada vidimo da ni EU više ne insistira na tome,možda zato što ne računa na članstvo ovih zemalja,a možda zato što i u samoj uniji ima sve manje demokratije.U svakom slučaju Nato pakt je vojni savez i ne može da se poredi ili zameni EU.Zemlje članice ove alijanse nemaju skoro nikakvih benefita od toga,osim SAD-a i par moćnijih članica,koje opet moraju da slušaju zapovednika iz Pentagona.U Nato paktu nema jedinstvenog tržišta,slobode kretanja,osim za vojsku,monetarne unije...A što se FRJM tiče ona je od nastanka pod šapom Nato pakta i sve zahteve iz Brisela je ispunjavala,tako da članstvom u toj alijansi neće postati politički stabilna i neće sprečiti albansku manjinu u njenoj težnji za nezavisnošću i da će se dalja dezintegracija nastaviti,samo bez sukoba.

Koperfild

pre 6 godina

Dok se rusi sire po bliskom istoku NATO to kompenzuje na nebitnim zemljama kao sto su Srbija,BJRM,CG,Albanija ... koje su i tako pod ruskom ekonomskom zavisnoscu jer je ruski kapital duboko u njima a i kineski ulazi sve vise.
Izgubiti Tursku,Katar,Siriju,Jemen...a dobiti ove balkanske nedodjije je izuzetan uspeh :)
Kinezi drmaju afrikom,rusi bliskim istokom a ovi ulaze u Skoplje,da je bar gasovod isao preko BJRM ovo bi bio odlican potez ali obzirom da su Nemci to blokirali i grade severni tok 2 balkan nikom nije zanimljiv osim kao predstava za mase.

Koperfild

pre 6 godina

Dok se rusi sire po bliskom istoku NATO to kompenzuje na nebitnim zemljama kao sto su Srbija,BJRM,CG,Albanija ... koje su i tako pod ruskom ekonomskom zavisnoscu jer je ruski kapital duboko u njima a i kineski ulazi sve vise.
Izgubiti Tursku,Katar,Siriju,Jemen...a dobiti ove balkanske nedodjije je izuzetan uspeh :)
Kinezi drmaju afrikom,rusi bliskim istokom a ovi ulaze u Skoplje,da je bar gasovod isao preko BJRM ovo bi bio odlican potez ali obzirom da su Nemci to blokirali i grade severni tok 2 balkan nikom nije zanimljiv osim kao predstava za mase.

Dr.Jovanovic

pre 6 godina

U zivotu zasluzujes da imas samo ono za sta se izboris,ja verujem da cemo i mi uskoro pod Nato(iako to ne podrzavam)ali cemo biti prinudjeni ako zelimo bolji zivot!Rusija ili nema snage,ili nema iskrenog interesa da se bori za ovaj region
P.s kada su u Rusiji radili anketu koji je narod najbolji prijatelj Rusa,Srbi nisu bili ni medju prvih 5(a npr Turci jesu)oni su totalno nesvesni naseg postojanja,toliko o nasem bratstvu!

socrat

pre 6 godina

Ne mogu da verujem koliko paranoje prema Rusima u jednom clanku: Makedonija nikada nije bila pod ruskim uticajem! Sta znaci recimo Rusima Makedonija kada je okruzena NATO-m sa svih strana, osim sa severa

Bojan

pre 6 godina

Trebamo i mi u NATO, inace cemo biti okruzeni zemljama NATO pa cemo biti primorani kao Finska za vreme SSSR da radimo sta nam kazu i van NATO. Ovako bi imali korist od clanstva u NATO.

White Power

pre 6 godina

Tako i treba!
Kamo srece da je vlast u Svrbiji jedan gram manje zaljubljena u isprazne ruske bajalice o "bratstvu", pa da se jednom zauvek stavi tacka na tu nezdravu, protivprirodnu floskulu o nekoj "dobroj nameri" rusa prema Srbima.

vanja

pre 6 godina

Bojim se da ce posle ulaska Makedonoje u NATO Rusija zubima i noktima da se drzi za Srbiju i svim mogucim sredstvima i ucenama da je sprecava da i ona udje u NATO.... Svedoci smo ruskog gneva koji se ovih dana obrusio na Crnu Goru....

Pitam se,da li cemo mi,tj nasa vlast,imati dovoljno snage, hrabrosti i mudrosti da se zahvalimo Rusiji na svemu,i kao ceo Balkan i veci deo Evrope postanemo clanica NATO saveza.......

(I nemojte sad da mi kazete: NATO nas je bombardovao,a Rusi nisu.... Pa ne bi nas bombardovali da Sloba nije raspisao referendum sa tako formulisanim pitanjem,da je odgovor bio;"Necemo!"
Onda su nas bombardovali,a Sloba je u Kumanovu potpisao sve sto su od njega trazili,a on pre toga odbijao, zaklanjajuci se iza volje naroda......)

Mozda ovog puta budemo mudriji?!? Ko zna......

Paja Patak

pre 6 godina

Posle Makedonije,Srbija je sledeća članica NATO.Živi bili pa videli.Za članstvo u NATO nije potreban referendum.Što se mene tiče podržavam ulazak Srbije u NATO,jer će sa članstvom u NATO Srbija biti na dobitku.

Nemanja

pre 6 godina

Srbija, ako želi da opstane, mora smesta da pozove Rusiju da razmesti svoju vojsku ovde, u Niš za početak!

Rusija jeste jedini garant bezbednosti i opstanka za Srbiju opkoljenu državama kojima je istorijski antisrpstvo nacionalni hobi!!!

Kiki

pre 6 godina

Bićemo okruženi članicama NATO...ali, mi se ne damo, nama su baćuške sve i svja. Zapravo, dokle god nad izvesnim vlastodršcima u Srbiji visi Haški Demoklov mač, dotle smo kao narod taoci. Nemam reči, jednostavno, manjak inteligencije i obrazovanja naroda nije donelo ništa dobro nijednom narodu...tako ni nama neće.

joksa

pre 6 godina

Treba se vise otkaciti od te Rusije, pomazu nam samo deklerativno, protesti, note, migovi pred istekom resursa i sl. Izguglajte samo koliko je Eu i Amerika dala para za Srbiju, makar nesto konkretno. Nije da ih volim ali cinjenice su cinjenice.

dolmaš

pre 6 godina

@Aleksandar Veliki - Još samo Kosovo? Kosovo je vojno pod upravom Nata. Posle Makedonije, ostaje rupa zvana Srbija. I ona će u NATO, ovako ili onako. Samo je pitanje uz koju cenu i koliko će poda Rusija s nama obrisati.

Šumadinac pali topa!

pre 6 godina

Sad se oni plaše Rusije koja je 2000 km odatle.. A mi treba da uđemo u savez sa Belizeom jer nam preti opasnost od tradicionalnog neprijatelja - Mozambika. Paranoja prvog reda.

Saul Goodman

pre 6 godina

Svako ko je bio u Rusiji zna da Rusi veze nemaju ko su Srbi, a kada im ispričate priču o "bratstvu", tek onda se pogube... Pogledajte samo kako izgleda Srbija sa Rusijom kao saveznikom...Izgubili smo Kosovo, u svetu nas niko ne ceni... Ne treba nama novi "brat", već treba da shvatimo da nas savezništvo sa Rusijom tera u novu propast. Mi treba da se okrenemo evropskim integracijama i Nato savezu, ma koliko to zvučalo odvratno... Interes nas zanima, ljubav ostavite za porodicu...

Srbin

pre 6 godina

Ja ne zelim u NATO, jel to znaci da sam rusofil? Ne zelim da moja drzava bude clan najbrutalnije alijanse na svetu. I ne dramite sto nas okruzuje nato, da nas nece mozda napasti?

glupost nema granice

pre 6 godina

mi nepogresivo biramo opciju koja nam je na stetu.
doziveli smo da - iako smo nekad za njih bili san - poljska, ceska, slovacka, madjarska, pa i rumunija sada budu san za nas.
logika ? ma koga to zanima.
samo brate rusi i kosovo.
i 30000 srba manje godisnje.
status kvo je imperativ oligarhije.
*ebes sirotinju.

zaseda

pre 6 godina

Izgleda da od članstva u EU nema ništa,pa se nalaze drugi mehanizmi kako bi zapad kontrolisao region.Za članstvo u Nato paktu nisu potrebni standardi,poput demokratije,vladavine prava,slobode medija,finasijske discipline,niskog stepena kriminala i korupcije...Mada vidimo da ni EU više ne insistira na tome,možda zato što ne računa na članstvo ovih zemalja,a možda zato što i u samoj uniji ima sve manje demokratije.U svakom slučaju Nato pakt je vojni savez i ne može da se poredi ili zameni EU.Zemlje članice ove alijanse nemaju skoro nikakvih benefita od toga,osim SAD-a i par moćnijih članica,koje opet moraju da slušaju zapovednika iz Pentagona.U Nato paktu nema jedinstvenog tržišta,slobode kretanja,osim za vojsku,monetarne unije...A što se FRJM tiče ona je od nastanka pod šapom Nato pakta i sve zahteve iz Brisela je ispunjavala,tako da članstvom u toj alijansi neće postati politički stabilna i neće sprečiti albansku manjinu u njenoj težnji za nezavisnošću i da će se dalja dezintegracija nastaviti,samo bez sukoba.

navijac stara garda

pre 6 godina

poltro
ubacili bi oni nas samo kad bi i mi znali sta hocemo , rumuni i bugari su bili za eu, nato , njet rusima , a mi , danas ovo , sutra ono

Bojan

pre 6 godina

@Che Gevara

Ne placa se 2% za "zajednicku" vec sopstvenu bezbednost i vojsku. Prednosti clanstva u NATO su zajednicka vojna obuka sa SAD (koje imaju izuzetno iskustvo u vodjenju modernog rata), garant bezbednosti i spoljnih granica, i kupovina vojne opreme i naoruzanja iz zemalja NATO po povoljnim uslovima.

brzi

pre 6 godina

Najbolje za nas je da ostanemo neutralni. Od Rusije imamo vece stete nego koristi. Sta ce nama migovi? Je l' ste zaboravili '99. kad je major(slava mu) poleteo sa nasih 6.migova protiv celog nato-a i kako se zavrsilo. Em cemo papreno platiti te migove, em nam ne trebaju. Citam kom.da Rusi naprave i rasporede bazu u Nisu, sta ce ti? Gde su oni bili '99.? Jesu prekinuli bombardovanje, nisu! Zbog Milosevica su nas bombardovali, a Kosovo je otislo kad se Juga raspala, danas je drzava za sebe to je cinjenica svidjalo se to nekom ili ne tako je. Ako nas vec nateraju da se opredelimo izmedju NATO i Rusije, mislim da je pametnije da udjemo u NATO jer je cela Evropa tamo, a mi pripadamo Evropi. '99. oprosti, ne zaboravi. Sreca u nesreci je to sto nemamo naftu.

Zoran

pre 6 godina

Turska je u NATO pa se raspada u gadjanskom ratu, treba biti oprezan sa takvom vrstom saveza.
(seljadin, 11. jun 2017 08:57)

Kad si poslednji put bio u Turskoj? Ne lupaj sreće ti!

A ovome što reče da je Turska, iako je članica NATO okrenuta ka Rusiji, da li to znači da mi treba da se okrenemo ka Turskoj, šta li?

Bože slatki kako je ovaj narod sluđen. Sve je lepo opisao ovaj dole što je spomenuo Belize i Mozambik... Ili što bi rek'o B. Đorđević, "Mrze nas Japanci i Liliputanci"...

xXx

pre 6 godina

Da li je neko primetio broj pluseva na komentare u kojima se podržava članstvo u NATO, sve mi liči na pripremu terena za naš ulazak u taj savez.Da se razumemo,ja jesam za tu opciju jer će se bar dovesti u red Vojska Srbije koja pati od komunističke zaostavštine i ruskog ustrojstva.Dokle god ne uđemo i prihvatimo standarde,sve ovo što činimo danas su samo kozmetičke promene

mmajstor

pre 6 godina

Ni sa Rusima, ni u NATO. Kao Austrija i Svedska. Ako mogu oni, mozemo i mi. Razumece svi, znaju da su nas bombardovali pa nece insistirati.

vlada

pre 6 godina

Za sve one koji prozivaju Rusiju, mislite li stvarno, da ce vas u Nato paktu, braniti neki Hans ili Dzon, ili Pjer ili Pablo??,ili je prirodno da vam pomogne neko ko je iste vere,jezika,pisma religije!!,zar zaista vise verujete nekom Hansu ili Donaldu?!, nego svom imenjaku,koji vas nije NIKAD napao!

SAmoPitam

pre 6 godina

Ako udjem u NATO hoce li nemacki Bosh ili Italijanski Mareli u Srbiji da povecaju platu sa 200 eura na 700 eura ..ako hoce evo nek udjemo u NATO ali svi znamo da nece jer je NATO samo ogranizacija za sluzenje americkim vojnim interesima i njihovoj zelji da vlada celim svetom..americkih vojnika i baza u svim zemljama a jel ima neka NATo zemlje vojnu bazu u americi?Jel ima mozda Spanija vojnu bazu u Americi

Labrador

pre 6 godina

Ja ne znam jeste li lobisti ili "plitki" ili mladi. Ulazak u NATO odnosno ulazi se u NATO da se bude protiv Rusije. Taj savez je osnovan kao vojni savez protiv SSSRa a danas protiv Rusije. Hoće li Srbija učestvovati u ratu protiv Rusije koji je neminovan? Male balkanske zemlje primaju da "očiste" pozadinu kao dio priprema neminovna sukoba.Sukob može početu sutra,može za 10 godina ali je neminovan.Zato treba sve promisliti , ne srljati kao da smo u tržnom centru pa trčimo na "popuste" koji se nude.

Djuro

pre 6 godina

Makedoniji je ovo zadnji voz,da joj ne mesetare vojni analiticar I diplomate po skupstini spremajuci haos.Ne vide u okruzenju spas,hvataju se za slamku spasa preko NATO.Koliko je dobro vidjecemo,Ali ovo I'm je najmanje "zlo" trenutno I odluka koju su prinudjeni da donesu.Rusija je prilicno nezainteresovano igrala na Balkanu a NATO bio azuran u pravom trenutku.Mislim da ce Srbija da plati cijenu ruske trgovine cime ce ostati emotivni saveznik do konacne odluke o njenoj "nesvrstanoj" medjunarodnoj politici.
Eventualne posljedice I revansizam bice poznate,slovenske I pravoslavno hriscanske,kao kroz istoriju.

vlad

pre 6 godina

Mi smo zadnjih par decenija pokazali da ne umemo da razmisljamo i da stizemo ubedljivo poslednji na svaku civilizacijsku stanicu. Cak smo debelo retrogadniji od drzavica i naroda u neposrednom okruzenju kojima bi mi kao trebalo da budemo regionalni uzor.
Mi sad i da hocemo da udjemo u NATO, ne mozemo dok ne priznamo punopravno Kosovo, prekinemo spec. odnose sa Republikom Srpskom i privolimo ih na integraciju sa muslimansko-hrvatskom federacijom. Potom mozemo da trazimo NATO clanstvo. A tek posle svega ovoga mozemo se nadati prijemu u EU u buducnosti. I to svi na vlasti dobro znaju. Naravno da ce prijemom CG i Makedonije vlast biti u nebranom grozdju, a sa druge strane Rusi ce jace da povuku uzicu i do nereda i do raspada NISa. Znajuci kakav kapacitet nam je na vlasti, ocekujem samo najgore. Tavorenje jos 15ak godina, a onda pokusaj da se tako raspadnut uclani negde gde je trebalo pre 35 godina.

Che Gevara

pre 6 godina

Trebamo i mi u NATO, inace cemo biti okruzeni zemljama NATO pa cemo biti primorani kao Finska za vreme SSSR da radimo sta nam kazu i van NATO. Ovako bi imali korist od clanstva u NATO.
(Bojan, 11. jun 2017 08:15)

Pa zar ne uvidjas nedoslednost svoju.Ja sam da budemo vojno-neutralni a kad bi bili u NATO, morali bi da platimo prilagodjavanje NATO standardu plus svake godine 2% od BDP za koleltivnu bezbednost.NATO nije kulturno-umetnicko drustvo nego vojni savez a vojni savezi kostaju.

Ovako, vojno-neutralni i okruzeni NATO clanicama .... naplacujemo im prolaz i ne mesamo se u njihovo pitanje.Prosto receno, uzivamo kolektivnu bezbednost, gratis!

Po meni, NATO ima ozbiljan plan za Makedoniju.Makedonija treba malo da iskoristi svoj uticaj i udje u EU.Ako im zapelo da Makedonija bude u NATO, moze Makedonija onda da bude deo i politicko-ekonomskog bloka zvan Evropska Unija!Makedoncima je sad prilika da to urade!Iskoristite to!

prijatelj

pre 6 godina

Ako je prijatelj onaj koji ti dobro misli onda mi nemamo prijatelja. Ovde je samo pitanje kojem "prijatelju" poveriti naše glave i ruke i kod koga će manje da boli. Ako iko misli drugačije tom je ili jako dobro ( stanje podmazanih koji se prave slepi i gluvi i glupi ) ili ne zna gde udara glavom ( porodican covek koji i dalje veruje da se postenje isplati ).

Vladimir

pre 6 godina

Kad su Turci,okupirali sever Kipra,i Grcka i Turska su bile u Nato paktu!,sta je Grckoj to pomoglo?mislite da ce Crnoj Gori, clanstvo u Nato-u, biti garancija, da ce recimo Ulcinj i okoliba biti u CG, zauvek?!,ili na koju bi se stranu,Nato okrenuo u Makedoniji!, zemlje Balkana, u Nato paktu su takozvano topovsko meso,za neka buduca vremena i za Nato baze, na koje ce Rusija,morati da okrene u tom slucaju,nuklearno naoruzanje!!, a za svo to vreme moraju se odvajati velike pare,za finansiranje,tog clanstva!

Feniks

pre 6 godina

Ovo je se sa ciljem uvlačenja Srbije u NATO. Pošto smo decidno za neutralnost, mamo vise-manje dobru saradnju sa Rusijom, a pri tome nismo Švajcarska kada nas okruže NATO zemlje mi više nećemo imati ništa sem da pristupimo i mi.

Nesvrstani

pre 6 godina

Čitam ove komentare, i ne mogu da se načudim... Zar nikome, ama baš nikome od nas ne bi smetalo kada bi sutra Srbija bila dio NATO-a, i kada bi taj isti NATO zbog interesa SAD-a bombardovao neku treću zemlju, zar baš nikome od nas ne bi smetalo da budemo saučesnici u pogibiji nečijih nedužnih civila???
I to zagovaraju isti oni koji su ogorčeni (dodaću: opravdano ogorčeni) što su u naše ime činjeni zločini tokom jugoslovenskih ratova. Ako su zaista ogorčeni zbog moralnih razloga, kako se onda taj moral uspava kada treba da kao dio NATO-a učestvujemo u zločinima za račun nekog drugog?
Ne dovodim u pitanje EU, ekonomski savezi su već nešto sasvim drugo, tu nikome ne donosimo štetu a sebi donosimo korist, ali ulaskom u NATO možemo postati saučesnici u smrti nečije tuđe djece.
Ostati neutralan, to je jedino ispravno i moralno. Ni NATO ni neki alternativni vojni savez sa Rusijom.
Šta, "briga nas za moral, treba da gledamo svoj interes, nije važno što će neko drugi zbog toga poginuti, bolje da gine neko drugi nego mi"? Tako, pod geslom "bolje da gine neko drugi nego mi", su razmišljali i svi koji su podržavali ratne zločine tokom jugoslovenskih ratova. Ako tako razmišljate, niste ništa bolji od bilo kog ratnog zločinca.

Вања

pre 6 godina

Руси ме разорачали подршком бившег диктатора Николе Груевског. Ово кажем као русофил.

DAVOR

pre 6 godina

Sasvim su jednostavne stvari. Crna Gora, Makedonija Albanija i Srbija su na istom nivou razvijenosti. A sada ce mo izbliza moci videti ko ce bolje proci mi kao rusofilski neutralni ili oni kao clanice NATO. Samo molim boga da ostane mir u ovom regionu i da ne platimo skupu cenu zbog tudjih interesa. A mislim da ce i ovi nasi koridori ako nas Kinezi ne izvuku iz kandzi Moskve biti propala investicija u slucaju jos veceg zaostravanja odnosa izmedju Moskve i zapada. Prosto ce poceti da nas zaobilaze dali kao ne bezbednu zemlju ili prosto po dekretu. A i EU je nedavno odobrila ogromna sredstva Hrvatskoj za izgradnju Peljeskog mosta koji je uslov za izgradnju savremene jadranske magistrale, a vec nam koridor kroz Bugarsku i Rumuniju odvlaci veliki deo transporta zbog laksih i kracih procedura prelaska granice.

postar

pre 6 godina

Rusi nece da puste automobile iz Kragujevca sto bi znacilo uvodjenje smene i opstanak fabrike u Kragujevcu ali zato mi treba da odvlacimo nato snage iz komsiluka kada dodje do rata. Alo rodjaci pomozite malo bice nas vise u Srbiji nego u nato zemljama.

Dragi

pre 6 godina

@Vladimir

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru. Nema pomoci ukoliko se ne zatrazi pa nisu pomagali ni 1981. Britancima protiv Argentine u sporu oko Folklendskih ostrva, ali su Francuzi I Amerikanci pomagali Britance (recimo da su Francuzi dali Miraze kakve su prodali Argentini da britanski piloti vezbaju...) Informisite se malo.
(Bojan, 11. jun 2017 10:59)

Informacije koje možemo pronaći na internetu nam govore da je NATO odbrambeni vojni savez. A ti se malo informiši gde se nalaze Foklandska ostrva pa nam javi.

Bojan

pre 6 godina

@Vladimir

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru. Nema pomoci ukoliko se ne zatrazi pa nisu pomagali ni 1981. Britancima protiv Argentine u sporu oko Folklendskih ostrva, ali su Francuzi I Amerikanci pomagali Britance (recimo da su Francuzi dali Miraze kakve su prodali Argentini da britanski piloti vezbaju...) Informisite se malo.

Sasa

pre 6 godina

Ovde nije u pitanju ljubav prema NATO u ili RUSIJA ovde je u pitanju da li ćemo mi uskladiti naše interese pripadnost nekom vojnom savezu ili će mo možda biti neutralni jer smo suvise mali da bi bili NIGDE. Ako razmišljamo u srpskom interesu i razumom onda je to EU kao veliko i prosperitetno trziste za nase firme i sa druge strane NATO kao garancija opstanka EU i garancija tom trzistu. Ako razmišljamo protiv svog interesa onda je to ovde gde smo poslednjih 28 godina. NIGDE! Mi smo ovde pod jakim uticajem Rusije a oslobadjacemo se njenog zagrljaja onako kako ona bude slabila ili ako mi budemo finasijski jačali.

posteni janjicar

pre 6 godina

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru.
(Bojan, 11. jun 2017 10:59)

Osim toga, Turska tada i nije "napala" Kipar, nego je tadasnja grcka vojna hunta upravo bila organizovala drzavni udar na Kipru, uvela vojnu diktaturu (s ciljem prisajedinjenja Grckoj) i pocela pogrome protiv turske zajednice. Turska je, kao jedan od garanata kiparske nezavisnosti i drzavnog ustrojstava, imala pravo i *obavezu* na intervenciju. Druga je stvar sto se to potom izmetnulo u trajnu okupaciju i toboznju nezavisnu republiku Severni Kipar.

MM

pre 6 godina

SAmoPitam

Ulaskom u NATO drzava postaje interestanija za strane investitore sa zapada , a onda time znaci i mogucnost da plate budu vece jer sto vise investicija to je manja nezaposlenost i kada imate da nema radne sange i narod se poubni da nece da radi za 200 evra nego za 350,400 evra onda ce morati da dignu cenu rada osim kao im drzava ne titra pa dozvoli uvoz jefitniej radne snage .
jedno locino pitanej da ste vi investitor i da zelite da ulozite npr 100 miliona evra, da li bi ulozi u drzavu clanicu NATO i EU ili u neku vojno neutralnu koja flertuje sa Rusijom vojno, ekonomski, diplomati,i koja je samo na papiru kandidat za EU i stremi istoj.I da se odluciti za ulganej u drugoj, ko vam je garancija da se nece 2017 ili kasniej desti ono sto se desilo npr 1945 da se odluci da se imovina nacionalizuje to se ne moze desiti u EU i NATO clanica ali moze u Rusiji kao sto se desavalo posle rata u SFRJ,SSSR.

Father Berrigan

pre 6 godina

@Koperfild
Da, SAD imaju glavobolje na Bliskom Istorku, ratovi u Siriji i Jemenu ne idu po planu (nije im prvi put), Kina je najveci importer nafte sa Blistog Istoka i najveci importer u taj region (daleko bitnije za amerikance negoli ono sto rade po Africi) itd. Ali SAD su i dalje potpuno dominatni u tom delu sveta, decenijama im je to fokus spoljne politike (broj vojnih baza koje tamo imaju, obim ekonomskih investicija, politicki uticaj i savezi sa lokalnim diktarorima, niko drugi nije ni blizu). A kad bi neko drugi stvarno poceo da "drma" po Bliskom Istoku, amerikanci bi verovatano pokrenuli nuklearni rat. Izgubili Tursku? Ako je zahladjenje odnosa jednako "gubitku", onda je Obama bio izgubio cak i Saudijsku Arabiju kad je svojom voljom zabranio prodaju raketa sa laserskim navodjenem saudijcima (koju je Tramp posle brze bolje dozvolio), izmedju svega ostalog. Izgubili Katar? Najveca americka vojna baza na Bliskom Istoku je i dalje tamo, zar ne? Najdrasticnije sto moze da se desi sa Katarom je da nаjveci saveznici amerikanaca u regionu, saudijci, posalju vojsku da "zavede red" tamo, naravno uz eksplicito ili precutno odobrenje amerikanaca, kao pre nekoliko godina u Bahrejnu. Nazalost, koliko god da im je opala moc i uticaj u svetu (verovatno upola u odnosu na sredinu dvadesetog veka), SAD su i dalje potpuno superiorni, narocito u vojnoj sili ali i u svakom drugom pogledu, i nikakvi kinezi, rusi nito bilo ko drugi nece jos dugo biti u stanju da im ozbijlno parira.

Tumbe

pre 6 godina

@MM
Ti isti ivestitori koji ne bi ulagalu u zemlje koje flertuju sa Rusijom po toj istoj Rusiji, neprijateljskoj, nestabilnoj, diktatorskoj i pod sankcijama podižu fabrike već 15 godina unazad.

Nemanja

pre 6 godina

Srbija, ako želi da opstane, mora smesta da pozove Rusiju da razmesti svoju vojsku ovde, u Niš za početak!

Rusija jeste jedini garant bezbednosti i opstanka za Srbiju opkoljenu državama kojima je istorijski antisrpstvo nacionalni hobi!!!

Bojan

pre 6 godina

Trebamo i mi u NATO, inace cemo biti okruzeni zemljama NATO pa cemo biti primorani kao Finska za vreme SSSR da radimo sta nam kazu i van NATO. Ovako bi imali korist od clanstva u NATO.

socrat

pre 6 godina

Ne mogu da verujem koliko paranoje prema Rusima u jednom clanku: Makedonija nikada nije bila pod ruskim uticajem! Sta znaci recimo Rusima Makedonija kada je okruzena NATO-m sa svih strana, osim sa severa

Koperfild

pre 6 godina

Dok se rusi sire po bliskom istoku NATO to kompenzuje na nebitnim zemljama kao sto su Srbija,BJRM,CG,Albanija ... koje su i tako pod ruskom ekonomskom zavisnoscu jer je ruski kapital duboko u njima a i kineski ulazi sve vise.
Izgubiti Tursku,Katar,Siriju,Jemen...a dobiti ove balkanske nedodjije je izuzetan uspeh :)
Kinezi drmaju afrikom,rusi bliskim istokom a ovi ulaze u Skoplje,da je bar gasovod isao preko BJRM ovo bi bio odlican potez ali obzirom da su Nemci to blokirali i grade severni tok 2 balkan nikom nije zanimljiv osim kao predstava za mase.

White Power

pre 6 godina

Tako i treba!
Kamo srece da je vlast u Svrbiji jedan gram manje zaljubljena u isprazne ruske bajalice o "bratstvu", pa da se jednom zauvek stavi tacka na tu nezdravu, protivprirodnu floskulu o nekoj "dobroj nameri" rusa prema Srbima.

Paja Patak

pre 6 godina

Posle Makedonije,Srbija je sledeća članica NATO.Živi bili pa videli.Za članstvo u NATO nije potreban referendum.Što se mene tiče podržavam ulazak Srbije u NATO,jer će sa članstvom u NATO Srbija biti na dobitku.

vanja

pre 6 godina

Bojim se da ce posle ulaska Makedonoje u NATO Rusija zubima i noktima da se drzi za Srbiju i svim mogucim sredstvima i ucenama da je sprecava da i ona udje u NATO.... Svedoci smo ruskog gneva koji se ovih dana obrusio na Crnu Goru....

Pitam se,da li cemo mi,tj nasa vlast,imati dovoljno snage, hrabrosti i mudrosti da se zahvalimo Rusiji na svemu,i kao ceo Balkan i veci deo Evrope postanemo clanica NATO saveza.......

(I nemojte sad da mi kazete: NATO nas je bombardovao,a Rusi nisu.... Pa ne bi nas bombardovali da Sloba nije raspisao referendum sa tako formulisanim pitanjem,da je odgovor bio;"Necemo!"
Onda su nas bombardovali,a Sloba je u Kumanovu potpisao sve sto su od njega trazili,a on pre toga odbijao, zaklanjajuci se iza volje naroda......)

Mozda ovog puta budemo mudriji?!? Ko zna......

Kiki

pre 6 godina

Bićemo okruženi članicama NATO...ali, mi se ne damo, nama su baćuške sve i svja. Zapravo, dokle god nad izvesnim vlastodršcima u Srbiji visi Haški Demoklov mač, dotle smo kao narod taoci. Nemam reči, jednostavno, manjak inteligencije i obrazovanja naroda nije donelo ništa dobro nijednom narodu...tako ni nama neće.

Dr.Jovanovic

pre 6 godina

U zivotu zasluzujes da imas samo ono za sta se izboris,ja verujem da cemo i mi uskoro pod Nato(iako to ne podrzavam)ali cemo biti prinudjeni ako zelimo bolji zivot!Rusija ili nema snage,ili nema iskrenog interesa da se bori za ovaj region
P.s kada su u Rusiji radili anketu koji je narod najbolji prijatelj Rusa,Srbi nisu bili ni medju prvih 5(a npr Turci jesu)oni su totalno nesvesni naseg postojanja,toliko o nasem bratstvu!

Saul Goodman

pre 6 godina

Svako ko je bio u Rusiji zna da Rusi veze nemaju ko su Srbi, a kada im ispričate priču o "bratstvu", tek onda se pogube... Pogledajte samo kako izgleda Srbija sa Rusijom kao saveznikom...Izgubili smo Kosovo, u svetu nas niko ne ceni... Ne treba nama novi "brat", već treba da shvatimo da nas savezništvo sa Rusijom tera u novu propast. Mi treba da se okrenemo evropskim integracijama i Nato savezu, ma koliko to zvučalo odvratno... Interes nas zanima, ljubav ostavite za porodicu...

joksa

pre 6 godina

Treba se vise otkaciti od te Rusije, pomazu nam samo deklerativno, protesti, note, migovi pred istekom resursa i sl. Izguglajte samo koliko je Eu i Amerika dala para za Srbiju, makar nesto konkretno. Nije da ih volim ali cinjenice su cinjenice.

Srbin

pre 6 godina

Ja ne zelim u NATO, jel to znaci da sam rusofil? Ne zelim da moja drzava bude clan najbrutalnije alijanse na svetu. I ne dramite sto nas okruzuje nato, da nas nece mozda napasti?

vlada

pre 6 godina

Za sve one koji prozivaju Rusiju, mislite li stvarno, da ce vas u Nato paktu, braniti neki Hans ili Dzon, ili Pjer ili Pablo??,ili je prirodno da vam pomogne neko ko je iste vere,jezika,pisma religije!!,zar zaista vise verujete nekom Hansu ili Donaldu?!, nego svom imenjaku,koji vas nije NIKAD napao!

Bojan

pre 6 godina

@Che Gevara

Ne placa se 2% za "zajednicku" vec sopstvenu bezbednost i vojsku. Prednosti clanstva u NATO su zajednicka vojna obuka sa SAD (koje imaju izuzetno iskustvo u vodjenju modernog rata), garant bezbednosti i spoljnih granica, i kupovina vojne opreme i naoruzanja iz zemalja NATO po povoljnim uslovima.

dolmaš

pre 6 godina

@Aleksandar Veliki - Još samo Kosovo? Kosovo je vojno pod upravom Nata. Posle Makedonije, ostaje rupa zvana Srbija. I ona će u NATO, ovako ili onako. Samo je pitanje uz koju cenu i koliko će poda Rusija s nama obrisati.

Šumadinac pali topa!

pre 6 godina

Sad se oni plaše Rusije koja je 2000 km odatle.. A mi treba da uđemo u savez sa Belizeom jer nam preti opasnost od tradicionalnog neprijatelja - Mozambika. Paranoja prvog reda.

brzi

pre 6 godina

Najbolje za nas je da ostanemo neutralni. Od Rusije imamo vece stete nego koristi. Sta ce nama migovi? Je l' ste zaboravili '99. kad je major(slava mu) poleteo sa nasih 6.migova protiv celog nato-a i kako se zavrsilo. Em cemo papreno platiti te migove, em nam ne trebaju. Citam kom.da Rusi naprave i rasporede bazu u Nisu, sta ce ti? Gde su oni bili '99.? Jesu prekinuli bombardovanje, nisu! Zbog Milosevica su nas bombardovali, a Kosovo je otislo kad se Juga raspala, danas je drzava za sebe to je cinjenica svidjalo se to nekom ili ne tako je. Ako nas vec nateraju da se opredelimo izmedju NATO i Rusije, mislim da je pametnije da udjemo u NATO jer je cela Evropa tamo, a mi pripadamo Evropi. '99. oprosti, ne zaboravi. Sreca u nesreci je to sto nemamo naftu.

zaseda

pre 6 godina

Izgleda da od članstva u EU nema ništa,pa se nalaze drugi mehanizmi kako bi zapad kontrolisao region.Za članstvo u Nato paktu nisu potrebni standardi,poput demokratije,vladavine prava,slobode medija,finasijske discipline,niskog stepena kriminala i korupcije...Mada vidimo da ni EU više ne insistira na tome,možda zato što ne računa na članstvo ovih zemalja,a možda zato što i u samoj uniji ima sve manje demokratije.U svakom slučaju Nato pakt je vojni savez i ne može da se poredi ili zameni EU.Zemlje članice ove alijanse nemaju skoro nikakvih benefita od toga,osim SAD-a i par moćnijih članica,koje opet moraju da slušaju zapovednika iz Pentagona.U Nato paktu nema jedinstvenog tržišta,slobode kretanja,osim za vojsku,monetarne unije...A što se FRJM tiče ona je od nastanka pod šapom Nato pakta i sve zahteve iz Brisela je ispunjavala,tako da članstvom u toj alijansi neće postati politički stabilna i neće sprečiti albansku manjinu u njenoj težnji za nezavisnošću i da će se dalja dezintegracija nastaviti,samo bez sukoba.

xXx

pre 6 godina

Da li je neko primetio broj pluseva na komentare u kojima se podržava članstvo u NATO, sve mi liči na pripremu terena za naš ulazak u taj savez.Da se razumemo,ja jesam za tu opciju jer će se bar dovesti u red Vojska Srbije koja pati od komunističke zaostavštine i ruskog ustrojstva.Dokle god ne uđemo i prihvatimo standarde,sve ovo što činimo danas su samo kozmetičke promene

mmajstor

pre 6 godina

Ni sa Rusima, ni u NATO. Kao Austrija i Svedska. Ako mogu oni, mozemo i mi. Razumece svi, znaju da su nas bombardovali pa nece insistirati.

Che Gevara

pre 6 godina

Trebamo i mi u NATO, inace cemo biti okruzeni zemljama NATO pa cemo biti primorani kao Finska za vreme SSSR da radimo sta nam kazu i van NATO. Ovako bi imali korist od clanstva u NATO.
(Bojan, 11. jun 2017 08:15)

Pa zar ne uvidjas nedoslednost svoju.Ja sam da budemo vojno-neutralni a kad bi bili u NATO, morali bi da platimo prilagodjavanje NATO standardu plus svake godine 2% od BDP za koleltivnu bezbednost.NATO nije kulturno-umetnicko drustvo nego vojni savez a vojni savezi kostaju.

Ovako, vojno-neutralni i okruzeni NATO clanicama .... naplacujemo im prolaz i ne mesamo se u njihovo pitanje.Prosto receno, uzivamo kolektivnu bezbednost, gratis!

Po meni, NATO ima ozbiljan plan za Makedoniju.Makedonija treba malo da iskoristi svoj uticaj i udje u EU.Ako im zapelo da Makedonija bude u NATO, moze Makedonija onda da bude deo i politicko-ekonomskog bloka zvan Evropska Unija!Makedoncima je sad prilika da to urade!Iskoristite to!

Labrador

pre 6 godina

Ja ne znam jeste li lobisti ili "plitki" ili mladi. Ulazak u NATO odnosno ulazi se u NATO da se bude protiv Rusije. Taj savez je osnovan kao vojni savez protiv SSSRa a danas protiv Rusije. Hoće li Srbija učestvovati u ratu protiv Rusije koji je neminovan? Male balkanske zemlje primaju da "očiste" pozadinu kao dio priprema neminovna sukoba.Sukob može početu sutra,može za 10 godina ali je neminovan.Zato treba sve promisliti , ne srljati kao da smo u tržnom centru pa trčimo na "popuste" koji se nude.

Vladimir

pre 6 godina

Kad su Turci,okupirali sever Kipra,i Grcka i Turska su bile u Nato paktu!,sta je Grckoj to pomoglo?mislite da ce Crnoj Gori, clanstvo u Nato-u, biti garancija, da ce recimo Ulcinj i okoliba biti u CG, zauvek?!,ili na koju bi se stranu,Nato okrenuo u Makedoniji!, zemlje Balkana, u Nato paktu su takozvano topovsko meso,za neka buduca vremena i za Nato baze, na koje ce Rusija,morati da okrene u tom slucaju,nuklearno naoruzanje!!, a za svo to vreme moraju se odvajati velike pare,za finansiranje,tog clanstva!

Вања

pre 6 godina

Руси ме разорачали подршком бившег диктатора Николе Груевског. Ово кажем као русофил.

Zoran

pre 6 godina

Turska je u NATO pa se raspada u gadjanskom ratu, treba biti oprezan sa takvom vrstom saveza.
(seljadin, 11. jun 2017 08:57)

Kad si poslednji put bio u Turskoj? Ne lupaj sreće ti!

A ovome što reče da je Turska, iako je članica NATO okrenuta ka Rusiji, da li to znači da mi treba da se okrenemo ka Turskoj, šta li?

Bože slatki kako je ovaj narod sluđen. Sve je lepo opisao ovaj dole što je spomenuo Belize i Mozambik... Ili što bi rek'o B. Đorđević, "Mrze nas Japanci i Liliputanci"...

glupost nema granice

pre 6 godina

mi nepogresivo biramo opciju koja nam je na stetu.
doziveli smo da - iako smo nekad za njih bili san - poljska, ceska, slovacka, madjarska, pa i rumunija sada budu san za nas.
logika ? ma koga to zanima.
samo brate rusi i kosovo.
i 30000 srba manje godisnje.
status kvo je imperativ oligarhije.
*ebes sirotinju.

Feniks

pre 6 godina

Ovo je se sa ciljem uvlačenja Srbije u NATO. Pošto smo decidno za neutralnost, mamo vise-manje dobru saradnju sa Rusijom, a pri tome nismo Švajcarska kada nas okruže NATO zemlje mi više nećemo imati ništa sem da pristupimo i mi.

postar

pre 6 godina

Rusi nece da puste automobile iz Kragujevca sto bi znacilo uvodjenje smene i opstanak fabrike u Kragujevcu ali zato mi treba da odvlacimo nato snage iz komsiluka kada dodje do rata. Alo rodjaci pomozite malo bice nas vise u Srbiji nego u nato zemljama.

SAmoPitam

pre 6 godina

Ako udjem u NATO hoce li nemacki Bosh ili Italijanski Mareli u Srbiji da povecaju platu sa 200 eura na 700 eura ..ako hoce evo nek udjemo u NATO ali svi znamo da nece jer je NATO samo ogranizacija za sluzenje americkim vojnim interesima i njihovoj zelji da vlada celim svetom..americkih vojnika i baza u svim zemljama a jel ima neka NATo zemlje vojnu bazu u americi?Jel ima mozda Spanija vojnu bazu u Americi

Nesvrstani

pre 6 godina

Čitam ove komentare, i ne mogu da se načudim... Zar nikome, ama baš nikome od nas ne bi smetalo kada bi sutra Srbija bila dio NATO-a, i kada bi taj isti NATO zbog interesa SAD-a bombardovao neku treću zemlju, zar baš nikome od nas ne bi smetalo da budemo saučesnici u pogibiji nečijih nedužnih civila???
I to zagovaraju isti oni koji su ogorčeni (dodaću: opravdano ogorčeni) što su u naše ime činjeni zločini tokom jugoslovenskih ratova. Ako su zaista ogorčeni zbog moralnih razloga, kako se onda taj moral uspava kada treba da kao dio NATO-a učestvujemo u zločinima za račun nekog drugog?
Ne dovodim u pitanje EU, ekonomski savezi su već nešto sasvim drugo, tu nikome ne donosimo štetu a sebi donosimo korist, ali ulaskom u NATO možemo postati saučesnici u smrti nečije tuđe djece.
Ostati neutralan, to je jedino ispravno i moralno. Ni NATO ni neki alternativni vojni savez sa Rusijom.
Šta, "briga nas za moral, treba da gledamo svoj interes, nije važno što će neko drugi zbog toga poginuti, bolje da gine neko drugi nego mi"? Tako, pod geslom "bolje da gine neko drugi nego mi", su razmišljali i svi koji su podržavali ratne zločine tokom jugoslovenskih ratova. Ako tako razmišljate, niste ništa bolji od bilo kog ratnog zločinca.

vlad

pre 6 godina

Mi smo zadnjih par decenija pokazali da ne umemo da razmisljamo i da stizemo ubedljivo poslednji na svaku civilizacijsku stanicu. Cak smo debelo retrogadniji od drzavica i naroda u neposrednom okruzenju kojima bi mi kao trebalo da budemo regionalni uzor.
Mi sad i da hocemo da udjemo u NATO, ne mozemo dok ne priznamo punopravno Kosovo, prekinemo spec. odnose sa Republikom Srpskom i privolimo ih na integraciju sa muslimansko-hrvatskom federacijom. Potom mozemo da trazimo NATO clanstvo. A tek posle svega ovoga mozemo se nadati prijemu u EU u buducnosti. I to svi na vlasti dobro znaju. Naravno da ce prijemom CG i Makedonije vlast biti u nebranom grozdju, a sa druge strane Rusi ce jace da povuku uzicu i do nereda i do raspada NISa. Znajuci kakav kapacitet nam je na vlasti, ocekujem samo najgore. Tavorenje jos 15ak godina, a onda pokusaj da se tako raspadnut uclani negde gde je trebalo pre 35 godina.

DAVOR

pre 6 godina

Sasvim su jednostavne stvari. Crna Gora, Makedonija Albanija i Srbija su na istom nivou razvijenosti. A sada ce mo izbliza moci videti ko ce bolje proci mi kao rusofilski neutralni ili oni kao clanice NATO. Samo molim boga da ostane mir u ovom regionu i da ne platimo skupu cenu zbog tudjih interesa. A mislim da ce i ovi nasi koridori ako nas Kinezi ne izvuku iz kandzi Moskve biti propala investicija u slucaju jos veceg zaostravanja odnosa izmedju Moskve i zapada. Prosto ce poceti da nas zaobilaze dali kao ne bezbednu zemlju ili prosto po dekretu. A i EU je nedavno odobrila ogromna sredstva Hrvatskoj za izgradnju Peljeskog mosta koji je uslov za izgradnju savremene jadranske magistrale, a vec nam koridor kroz Bugarsku i Rumuniju odvlaci veliki deo transporta zbog laksih i kracih procedura prelaska granice.

Sasa

pre 6 godina

Ovde nije u pitanju ljubav prema NATO u ili RUSIJA ovde je u pitanju da li ćemo mi uskladiti naše interese pripadnost nekom vojnom savezu ili će mo možda biti neutralni jer smo suvise mali da bi bili NIGDE. Ako razmišljamo u srpskom interesu i razumom onda je to EU kao veliko i prosperitetno trziste za nase firme i sa druge strane NATO kao garancija opstanka EU i garancija tom trzistu. Ako razmišljamo protiv svog interesa onda je to ovde gde smo poslednjih 28 godina. NIGDE! Mi smo ovde pod jakim uticajem Rusije a oslobadjacemo se njenog zagrljaja onako kako ona bude slabila ili ako mi budemo finasijski jačali.

Djuro

pre 6 godina

Makedoniji je ovo zadnji voz,da joj ne mesetare vojni analiticar I diplomate po skupstini spremajuci haos.Ne vide u okruzenju spas,hvataju se za slamku spasa preko NATO.Koliko je dobro vidjecemo,Ali ovo I'm je najmanje "zlo" trenutno I odluka koju su prinudjeni da donesu.Rusija je prilicno nezainteresovano igrala na Balkanu a NATO bio azuran u pravom trenutku.Mislim da ce Srbija da plati cijenu ruske trgovine cime ce ostati emotivni saveznik do konacne odluke o njenoj "nesvrstanoj" medjunarodnoj politici.
Eventualne posljedice I revansizam bice poznate,slovenske I pravoslavno hriscanske,kao kroz istoriju.

navijac stara garda

pre 6 godina

poltro
ubacili bi oni nas samo kad bi i mi znali sta hocemo , rumuni i bugari su bili za eu, nato , njet rusima , a mi , danas ovo , sutra ono

Bojan

pre 6 godina

@Vladimir

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru. Nema pomoci ukoliko se ne zatrazi pa nisu pomagali ni 1981. Britancima protiv Argentine u sporu oko Folklendskih ostrva, ali su Francuzi I Amerikanci pomagali Britance (recimo da su Francuzi dali Miraze kakve su prodali Argentini da britanski piloti vezbaju...) Informisite se malo.

MM

pre 6 godina

SAmoPitam

Ulaskom u NATO drzava postaje interestanija za strane investitore sa zapada , a onda time znaci i mogucnost da plate budu vece jer sto vise investicija to je manja nezaposlenost i kada imate da nema radne sange i narod se poubni da nece da radi za 200 evra nego za 350,400 evra onda ce morati da dignu cenu rada osim kao im drzava ne titra pa dozvoli uvoz jefitniej radne snage .
jedno locino pitanej da ste vi investitor i da zelite da ulozite npr 100 miliona evra, da li bi ulozi u drzavu clanicu NATO i EU ili u neku vojno neutralnu koja flertuje sa Rusijom vojno, ekonomski, diplomati,i koja je samo na papiru kandidat za EU i stremi istoj.I da se odluciti za ulganej u drugoj, ko vam je garancija da se nece 2017 ili kasniej desti ono sto se desilo npr 1945 da se odluci da se imovina nacionalizuje to se ne moze desiti u EU i NATO clanica ali moze u Rusiji kao sto se desavalo posle rata u SFRJ,SSSR.

prijatelj

pre 6 godina

Ako je prijatelj onaj koji ti dobro misli onda mi nemamo prijatelja. Ovde je samo pitanje kojem "prijatelju" poveriti naše glave i ruke i kod koga će manje da boli. Ako iko misli drugačije tom je ili jako dobro ( stanje podmazanih koji se prave slepi i gluvi i glupi ) ili ne zna gde udara glavom ( porodican covek koji i dalje veruje da se postenje isplati ).

Dragi

pre 6 godina

@Vladimir

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru. Nema pomoci ukoliko se ne zatrazi pa nisu pomagali ni 1981. Britancima protiv Argentine u sporu oko Folklendskih ostrva, ali su Francuzi I Amerikanci pomagali Britance (recimo da su Francuzi dali Miraze kakve su prodali Argentini da britanski piloti vezbaju...) Informisite se malo.
(Bojan, 11. jun 2017 10:59)

Informacije koje možemo pronaći na internetu nam govore da je NATO odbrambeni vojni savez. A ti se malo informiši gde se nalaze Foklandska ostrva pa nam javi.

posteni janjicar

pre 6 godina

Te 1974. kad je Turska napala Kipar, Kipar nije bio u NATO, niti deo Grcke vec samostalna drzava, pa NATO nije imao nikakvu obavezu prema Kipru.
(Bojan, 11. jun 2017 10:59)

Osim toga, Turska tada i nije "napala" Kipar, nego je tadasnja grcka vojna hunta upravo bila organizovala drzavni udar na Kipru, uvela vojnu diktaturu (s ciljem prisajedinjenja Grckoj) i pocela pogrome protiv turske zajednice. Turska je, kao jedan od garanata kiparske nezavisnosti i drzavnog ustrojstava, imala pravo i *obavezu* na intervenciju. Druga je stvar sto se to potom izmetnulo u trajnu okupaciju i toboznju nezavisnu republiku Severni Kipar.

Tumbe

pre 6 godina

@MM
Ti isti ivestitori koji ne bi ulagalu u zemlje koje flertuju sa Rusijom po toj istoj Rusiji, neprijateljskoj, nestabilnoj, diktatorskoj i pod sankcijama podižu fabrike već 15 godina unazad.

Father Berrigan

pre 6 godina

@Koperfild
Da, SAD imaju glavobolje na Bliskom Istorku, ratovi u Siriji i Jemenu ne idu po planu (nije im prvi put), Kina je najveci importer nafte sa Blistog Istoka i najveci importer u taj region (daleko bitnije za amerikance negoli ono sto rade po Africi) itd. Ali SAD su i dalje potpuno dominatni u tom delu sveta, decenijama im je to fokus spoljne politike (broj vojnih baza koje tamo imaju, obim ekonomskih investicija, politicki uticaj i savezi sa lokalnim diktarorima, niko drugi nije ni blizu). A kad bi neko drugi stvarno poceo da "drma" po Bliskom Istoku, amerikanci bi verovatano pokrenuli nuklearni rat. Izgubili Tursku? Ako je zahladjenje odnosa jednako "gubitku", onda je Obama bio izgubio cak i Saudijsku Arabiju kad je svojom voljom zabranio prodaju raketa sa laserskim navodjenem saudijcima (koju je Tramp posle brze bolje dozvolio), izmedju svega ostalog. Izgubili Katar? Najveca americka vojna baza na Bliskom Istoku je i dalje tamo, zar ne? Najdrasticnije sto moze da se desi sa Katarom je da nаjveci saveznici amerikanaca u regionu, saudijci, posalju vojsku da "zavede red" tamo, naravno uz eksplicito ili precutno odobrenje amerikanaca, kao pre nekoliko godina u Bahrejnu. Nazalost, koliko god da im je opala moc i uticaj u svetu (verovatno upola u odnosu na sredinu dvadesetog veka), SAD su i dalje potpuno superiorni, narocito u vojnoj sili ali i u svakom drugom pogledu, i nikakvi kinezi, rusi nito bilo ko drugi nece jos dugo biti u stanju da im ozbijlno parira.