Subota, 10.06.2017.

13:59

Prva krivična za uznemiravanje: Namigivao, palacao jezikom

Prva krivična prijava za novo krivično delo polno uznemiravanje podneta je protiv H.D. (56) u Beogradu koji se na uvredljiv način obraćao dvema maloletnicama.

Izvor: Tanjug

Prva krivièna za uznemiravanje: Namigivao, palacao jezikom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

mrak

pre 6 godina

Polno uznemiravanje predstavlja svako nepristojno dobacivanje, ponašanje, ponižavajući ili uvredljivi komentari, koji vređaju dostojanstvo osobe kojoj su upućeni


Brate, koliko polnog uznemiravanja ima po nasim utakmicama

Zoran

pre 6 godina

Ne odobravam uznemiravanje bilo koga, bilo kad i na bilo koji način. Mene, recimo, svakomalo pa zovu telefonom da mi očiste klima uređaj koji ja niti imam niti ću ga ikada imati. Ili, kad dignem slušalicu a pevajući ženski glas, posle mog odgovora da imam preko 60 godina, krene u recitovanje kolika je smrtnost osoba moje dobi od srcačne kaplje, moždanog udara ili raka prostate.

A što se ove dve devojčice tiče, da su bile u školskim uniformama, sa suknjicom "do pola kolena" i sa dokolenicama, verovatno ne bi isprovocirale čak ni najobičniju pijanu budalu da im dobacuje. Deca se danas vrlo često oblače neprimereno svom uzrastu, što jeste normalno, takvo je vreme i tako je svuda. A budala je bilo, ima ih i biće ih, na žalost.

Пера Ложач

pre 6 godina

Како је кренуло од овог закона нема ништа. Имаћемо оваквих ситуација у изобиљу. Незадовољни могу да зезају систем до бесвести пријављивањем полног узнемиравања. Па ако девојку или жену неко погледа иоле значајно она може да се осети злостављаном а још ако помисли да је рекао "добра риба" онда је проблем повелики.
Ево примера потенцијалне злоупотребе закона.
Скупе се двадесетак опозиционарки и прошетају поред неке јавне установе и пријаве сваког мушкарца кога су среле за полно узнемиравање. Успут све сниме. А баје осумњичене за полно узнемиравање из противничког табора. Док се оперу да нису спопадали дотичне пропаде им каријера.
Посла за полицију односно надлежне поприлично. На другом крају града могу у миру да очисте пар станова лопови јер неће бити довољно полиције да интервенише.

LondonCalling

pre 6 godina

Gledajuci odnos pluseva i minuseva na komentare koji podrzavaju novi zakon, dosao sam do zakljucka da ce novi zakon biti primenljiv na otprilike dvadesetak posto muske populacije (oni koji su udarali minuse)...malo li je kretena?

vozac

pre 6 godina

krivicna prijava a kazna je novcana? nece taj videti zatvor! pa to je prekrsajna prijava! zna se sta je krivicna kazna, kakvi novci kakvi drustveno korisni radovi. robija godinu dana pa kada ga iznabadaju u zatvoru, nece mu pasti na pamet da vise palaca jezikom.

Zvezdan

pre 6 godina

@Uros (Ne mozes vise posteno ni da se udvaras devojkama...)

Ma kakvo bre "pošteno udvaranje"??? Reč "udvaranje" već prejudicira da nešto nije u redu. A od kada je "pošteno" ili čak civilizovano da se jednoj osobi u alkoholizovanom stanju i palacajuci jezikom udvaraš? A pogotovo ne maloletnoj deci!!!! U kojoj šumi si ti odrasto???

Znači došlo je vreme sa se neki srpski momci civilizovano ponašaju kad ih žena interesuje. Super!!!! Evo nekih ideja za tebe: flertuj (bez da si se pre toga "omudrio" alkoholom) lepo nasmeši osobi da proveriš da li se i ti njoj svidjaš, ili da li je slobodna. Ako misliš da jeste, lepo je zapitaj da li volela da se sretnete na kafu ili piće.Ako ne, pristojno se zahvali i poželi joj dobar dan.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Mene samo interesuje kako ce neko da dokaze u odredjenim slucajevima da je doslo do seksualnog/verbalnog uznemiravanja ako nema svedoka? Mislim da ce ovde biti zloupotreba od strane 'ostecenih'
(Hanibal, 10. jun 2017 14:28)

Hanibale, Ti i Tvoji istomišljenici ćete morati da prvo vrlo pažljivo pogledate da li vas neko može videti a ako nikog nema, onda odmah krenite da ženskoj osobi namigujete, da se kezite, da palacate jezikom i sve ostalo što volite i što ste i do sada radili - dok se ne dogodi da svedok / svedokinja postoji, ali niste videli.

Zemljoradnik

pre 6 godina

@ (...Prava..., 10. jun 2017 14:57)
- Očigledno, radi se o nekakvoj budali u alkoholisanom stanju koji treba da se otrezni, odrobija i da se prizove pameti. Nema normalnog muškarca koji bi to radio ni normalne devojke kojoj bi se to svidelo.

mala

pre 6 godina

@Marko - pijan radi šta trezan misli. Tako da bi ovima u alkoholisanom stanju izrekla duplu kaznu. I za misli treznog i za radnje pijanog. A muškarci koji imaju tehniku muvanja koja bi se mogla okarakterisati kao seksualno uznemiravanje- šta to nije u redu sa vama? Bolje se to zapitajte, nego šta nije u redu sa zakonom.

džigi

pre 6 godina

ne nismo svi bili pijani i radili ove stvari, a ako misliš da jesmo trebao bi da potražiš pomoć lekara. kako je sasvim normalno da kaže pa svi smo mi bili u alkoholisanom stanju nekad i ovo radili, da li sam ja zaboravio jer živim na zapadu da smo mi ovako primitivni, ili je ovo samo jedan moron.

iz iskustva

pre 6 godina

@Marko
To sto je neko bio pijan nije izgovor. Bio sam pijan mnogo puta u svom zivotu ali nikad nisam palacao jezikom ili vredjao zansku osobu. Doduse, desavalao mi se da budem nepristojan (podrginem, derem se kao kreten na neku pesmu koja me je udarila u srce itd.) ali da napadnem zenu nikad. Desilo mi se jednom kada je ona prvo meni zveknula samarcinu jer sam je nesto bio iznervirao (a bilo je i toga). Ukratko, kad te neko nece onda te nece i to pravilo vazi za oba pola. Nema potrebe za nasiljem.

samo ja

pre 6 godina

Pre par godina sam dozivela situaciju da mi neko pozvoni na vrata,otvorila sam najnormalnije kad ono muskarac stariji od mene oko 5-8g kaze: cao, ja sam tvoj komsija mozes li da mi pozajmis usisivac? pri tom coveka nikad nisam videla u svojoj zgradi koja je mala i sve komsije poznajem. Neki strah me je uhvatio a on je nastavio: Pa hajde posle kad usisam da dodjes kod mene na kafu da se druzimo i smeje se...nekako sam sva zbunjena promrmljala pokvaren mi je usisivac ne radi, nista, hvala dovidjenja i zatvorila vrata.Par dana nisam znala ko je sta je, dok ga nisam videla par kuca,zgrada da stanuje od mene, prosla sam tom ulicom na putu do stana on me spazio i za mnom: komsinice cekaj a kafa? hajde hajde sta se neckas, vidjacemo se mi jos, navaljujuci non-stop..ja sam samo cutala, gledala pravo i hodala sa strahom, izbegavala sam tuda da prolazim a kasnije se i odselila. Da li je to "neuspelo muvanje"( kako neki komentarisu) ili uznemiravanje ? ali nije bilo ni malo prijatno da ti neko banjava na vrata ..nemam nista protiv muvanja ali imam protiv navaljivanja ako se jasno da do znanja da jedna strana nije zainteresovana.

Nikad kao Bane. . .

pre 6 godina

Nema potrebe ovakve slati u zatvor, da ih tamo neko siluje i napravi od njih ili zivotinje ili hodajuce zombije. Od toga niko nema koristi, a i nema smisla da kazna bude veca od krivicnog dela. Nego lepo drustveno koristan rad, da se jave svako jutro godinu dana da ciste i okopavaju, da malo sredimo grad, da se zavrse putevi koji kasne, a oni dok rade da imaju vremena da razmisle.

dule

pre 6 godina

Ja licno mislim da ovaj zakon nije los ali mi u Srbiji svaki zakon zloupotrebimo pa cemo i ovaj

Kod nas je donet zakon o potrosacima a to je u Srbiji protumaceno uzmem haljinu nosim 15 dana i onda je vratim i trazim pare.

Takav smo narod

Ovde ce neka devojka iz ko zna kojih pobuda da kaze uznemiravao me je neko i policija dodje da ga uhapsi

Mi smo narod sklon zloupotrebama e to je problem

Ali videcemo ....

Jeste

pre 6 godina

Podržavam obračunavanje sa bolesnicima i voleo bih da vidim da naše pravosuđe zaista profunkcioniše.

Ali istovremeno ovi i ovakvi zakoni stvaraju prostor za puno manipulacija u "strejt" komunikacijama. Zašto je naše društvo krenulo u ovom smeru? U prošloj državi nije bilo ovakvih zakona ali ni puno ovakvih problema. Sve se rešavalo jako efikasno a bolesnici su brzo završavali tamo gde im je mesto.

...

pre 6 godina

Три године,па толико не добије убица или дилер наркотика...онда дилер или убица треба да добију доживотну или ти смртну...који однос...ово кажем јер испаде да нам је држава правна,поштена и праведна...далеко смо ми од доброг...

JMj

pre 6 godina

Puste manijaka na ulicu i sutra nadje te devojke da im se osveti za prijavu ili pocne da ih proganja. I sta su time resili?
Za takve treba specijalan rezim, treznjenje i kao sto neko rece u komentarima kopanje kamena, cisto da vidi kako je biti rob pa mozda se dozove pameti. Rad leci.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Ne mozes vise posteno ni da se udvaras devojkama.Sad kad je uveden ovaj novi zakon ima i za jedno namigivanje devojke da nas prijave.Ne branim ovog sto je dobio prijavu nego kazem uopsteno.
Nego sta uraditi u obrnutom slucaju odnosno ako devojke nas muskarce tako uznemiravaju?

Драган Којић Кеба

pre 6 godina

Ово је педофилија, а не нови закон по коме је свако неуспело мување кривично дело.

boris

pre 6 godina

A što su ga pustili?
Voleo bih videti te "junake" na izgradnji nekog puta ili vodovoda u kamenjaru. Kopanje kanala za odvodnjavanje je isto dobra terapija.
Naravno ručno, jer je jeftinije i ekološkije.

Farmakomafijas

pre 6 godina

Urose, evo ja sam mnogo puta prilazio devojkama, mnogo puta popio korpu, ali i prosao kod njih. Nijedna od njih ne bi mogla da me tuzi, a to je zato sto sam uvek pokusavao da muvam kroz salu, osmeh, provod i djuskanje. Ko izigrava maco muskarca pa onda vacari,fura fazon da devojka ne sme da ga odbije pa navaljuje da je poljubi ili kako vec, neka se granici sa ovim zakonom jer to i zasluzuje.
Kod ovakvih slucajeva kao sto je ovaj 'gospodin' nema dileme i nadam se prvoj presudi.
Zenama zelim da se izbore za svoja prava i za svoje dostojanstvo. Podrska za zakon.

zekan17

pre 6 godina

Ubacuvanjem novih krivicnih dela samo su povecali posao tuzilastvo,policiji i sudovima. Nista se prakticno nece resiti,osim sto ce svaka druga devojka osetiti moc pa da prijavljuje i kad treba i kad ne treba.

Hanibal

pre 6 godina

Mene samo interesuje kako ce neko da dokaze u odredjenim slucajevima da je doslo do seksualnog/verbalnog uznemiravanja ako nema svedoka? Mislim da ce ovde biti zloupotreba od strane 'ostecenih'

...Prava...

pre 6 godina

Ne razumem ove likove koji muvaju devojke/zene palacanjem, maltretiranjem i slično. Mislim ima i raznih žena, ne znam šta kome prija. Ali meni je oduvek bilo odbojno kada mi neko zviždi, dobacuje... ali kada razgovara sa mnom, priča zanimljive teme i flertuje to mi je jako privlačno. Nikad nisam navela muškarca da misli da želim nešto od njega ako ne želim. Ali znam i da pokažem interesovanje, suptilno kada me privlači. Poenta je da nema maltretiranja, kada vas neko odbije ne znači ma hoće samo se pravi itd. Znači neće produži dalje.

Zbunjeni

pre 6 godina

Meni nije jasno na tom stajalistu uvek stoji gomile ljudi koji cekaju autobuse od jutra do mraka, i da niko od njih ne vidi i ne spreci to palacanje jezikom, namigivanje i nudjenja novca da one udju u autobus sa njim.

Драган Којић Кеба

pre 6 godina

Ово је педофилија, а не нови закон по коме је свако неуспело мување кривично дело.

Hanibal

pre 6 godina

Mene samo interesuje kako ce neko da dokaze u odredjenim slucajevima da je doslo do seksualnog/verbalnog uznemiravanja ako nema svedoka? Mislim da ce ovde biti zloupotreba od strane 'ostecenih'

...

pre 6 godina

Три године,па толико не добије убица или дилер наркотика...онда дилер или убица треба да добију доживотну или ти смртну...који однос...ово кажем јер испаде да нам је држава правна,поштена и праведна...далеко смо ми од доброг...

boris

pre 6 godina

A što su ga pustili?
Voleo bih videti te "junake" na izgradnji nekog puta ili vodovoda u kamenjaru. Kopanje kanala za odvodnjavanje je isto dobra terapija.
Naravno ručno, jer je jeftinije i ekološkije.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Ne mozes vise posteno ni da se udvaras devojkama.Sad kad je uveden ovaj novi zakon ima i za jedno namigivanje devojke da nas prijave.Ne branim ovog sto je dobio prijavu nego kazem uopsteno.
Nego sta uraditi u obrnutom slucaju odnosno ako devojke nas muskarce tako uznemiravaju?

Farmakomafijas

pre 6 godina

Urose, evo ja sam mnogo puta prilazio devojkama, mnogo puta popio korpu, ali i prosao kod njih. Nijedna od njih ne bi mogla da me tuzi, a to je zato sto sam uvek pokusavao da muvam kroz salu, osmeh, provod i djuskanje. Ko izigrava maco muskarca pa onda vacari,fura fazon da devojka ne sme da ga odbije pa navaljuje da je poljubi ili kako vec, neka se granici sa ovim zakonom jer to i zasluzuje.
Kod ovakvih slucajeva kao sto je ovaj 'gospodin' nema dileme i nadam se prvoj presudi.
Zenama zelim da se izbore za svoja prava i za svoje dostojanstvo. Podrska za zakon.

...Prava...

pre 6 godina

Ne razumem ove likove koji muvaju devojke/zene palacanjem, maltretiranjem i slično. Mislim ima i raznih žena, ne znam šta kome prija. Ali meni je oduvek bilo odbojno kada mi neko zviždi, dobacuje... ali kada razgovara sa mnom, priča zanimljive teme i flertuje to mi je jako privlačno. Nikad nisam navela muškarca da misli da želim nešto od njega ako ne želim. Ali znam i da pokažem interesovanje, suptilno kada me privlači. Poenta je da nema maltretiranja, kada vas neko odbije ne znači ma hoće samo se pravi itd. Znači neće produži dalje.

samo ja

pre 6 godina

Pre par godina sam dozivela situaciju da mi neko pozvoni na vrata,otvorila sam najnormalnije kad ono muskarac stariji od mene oko 5-8g kaze: cao, ja sam tvoj komsija mozes li da mi pozajmis usisivac? pri tom coveka nikad nisam videla u svojoj zgradi koja je mala i sve komsije poznajem. Neki strah me je uhvatio a on je nastavio: Pa hajde posle kad usisam da dodjes kod mene na kafu da se druzimo i smeje se...nekako sam sva zbunjena promrmljala pokvaren mi je usisivac ne radi, nista, hvala dovidjenja i zatvorila vrata.Par dana nisam znala ko je sta je, dok ga nisam videla par kuca,zgrada da stanuje od mene, prosla sam tom ulicom na putu do stana on me spazio i za mnom: komsinice cekaj a kafa? hajde hajde sta se neckas, vidjacemo se mi jos, navaljujuci non-stop..ja sam samo cutala, gledala pravo i hodala sa strahom, izbegavala sam tuda da prolazim a kasnije se i odselila. Da li je to "neuspelo muvanje"( kako neki komentarisu) ili uznemiravanje ? ali nije bilo ni malo prijatno da ti neko banjava na vrata ..nemam nista protiv muvanja ali imam protiv navaljivanja ako se jasno da do znanja da jedna strana nije zainteresovana.

Nikad kao Bane. . .

pre 6 godina

Nema potrebe ovakve slati u zatvor, da ih tamo neko siluje i napravi od njih ili zivotinje ili hodajuce zombije. Od toga niko nema koristi, a i nema smisla da kazna bude veca od krivicnog dela. Nego lepo drustveno koristan rad, da se jave svako jutro godinu dana da ciste i okopavaju, da malo sredimo grad, da se zavrse putevi koji kasne, a oni dok rade da imaju vremena da razmisle.

dule

pre 6 godina

Ja licno mislim da ovaj zakon nije los ali mi u Srbiji svaki zakon zloupotrebimo pa cemo i ovaj

Kod nas je donet zakon o potrosacima a to je u Srbiji protumaceno uzmem haljinu nosim 15 dana i onda je vratim i trazim pare.

Takav smo narod

Ovde ce neka devojka iz ko zna kojih pobuda da kaze uznemiravao me je neko i policija dodje da ga uhapsi

Mi smo narod sklon zloupotrebama e to je problem

Ali videcemo ....

Zbunjeni

pre 6 godina

Meni nije jasno na tom stajalistu uvek stoji gomile ljudi koji cekaju autobuse od jutra do mraka, i da niko od njih ne vidi i ne spreci to palacanje jezikom, namigivanje i nudjenja novca da one udju u autobus sa njim.

JMj

pre 6 godina

Puste manijaka na ulicu i sutra nadje te devojke da im se osveti za prijavu ili pocne da ih proganja. I sta su time resili?
Za takve treba specijalan rezim, treznjenje i kao sto neko rece u komentarima kopanje kamena, cisto da vidi kako je biti rob pa mozda se dozove pameti. Rad leci.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Mene samo interesuje kako ce neko da dokaze u odredjenim slucajevima da je doslo do seksualnog/verbalnog uznemiravanja ako nema svedoka? Mislim da ce ovde biti zloupotreba od strane 'ostecenih'
(Hanibal, 10. jun 2017 14:28)

Hanibale, Ti i Tvoji istomišljenici ćete morati da prvo vrlo pažljivo pogledate da li vas neko može videti a ako nikog nema, onda odmah krenite da ženskoj osobi namigujete, da se kezite, da palacate jezikom i sve ostalo što volite i što ste i do sada radili - dok se ne dogodi da svedok / svedokinja postoji, ali niste videli.

zekan17

pre 6 godina

Ubacuvanjem novih krivicnih dela samo su povecali posao tuzilastvo,policiji i sudovima. Nista se prakticno nece resiti,osim sto ce svaka druga devojka osetiti moc pa da prijavljuje i kad treba i kad ne treba.

iz iskustva

pre 6 godina

@Marko
To sto je neko bio pijan nije izgovor. Bio sam pijan mnogo puta u svom zivotu ali nikad nisam palacao jezikom ili vredjao zansku osobu. Doduse, desavalao mi se da budem nepristojan (podrginem, derem se kao kreten na neku pesmu koja me je udarila u srce itd.) ali da napadnem zenu nikad. Desilo mi se jednom kada je ona prvo meni zveknula samarcinu jer sam je nesto bio iznervirao (a bilo je i toga). Ukratko, kad te neko nece onda te nece i to pravilo vazi za oba pola. Nema potrebe za nasiljem.

mala

pre 6 godina

@Marko - pijan radi šta trezan misli. Tako da bi ovima u alkoholisanom stanju izrekla duplu kaznu. I za misli treznog i za radnje pijanog. A muškarci koji imaju tehniku muvanja koja bi se mogla okarakterisati kao seksualno uznemiravanje- šta to nije u redu sa vama? Bolje se to zapitajte, nego šta nije u redu sa zakonom.

Zvezdan

pre 6 godina

@Uros (Ne mozes vise posteno ni da se udvaras devojkama...)

Ma kakvo bre "pošteno udvaranje"??? Reč "udvaranje" već prejudicira da nešto nije u redu. A od kada je "pošteno" ili čak civilizovano da se jednoj osobi u alkoholizovanom stanju i palacajuci jezikom udvaraš? A pogotovo ne maloletnoj deci!!!! U kojoj šumi si ti odrasto???

Znači došlo je vreme sa se neki srpski momci civilizovano ponašaju kad ih žena interesuje. Super!!!! Evo nekih ideja za tebe: flertuj (bez da si se pre toga "omudrio" alkoholom) lepo nasmeši osobi da proveriš da li se i ti njoj svidjaš, ili da li je slobodna. Ako misliš da jeste, lepo je zapitaj da li volela da se sretnete na kafu ili piće.Ako ne, pristojno se zahvali i poželi joj dobar dan.

Zemljoradnik

pre 6 godina

@ (...Prava..., 10. jun 2017 14:57)
- Očigledno, radi se o nekakvoj budali u alkoholisanom stanju koji treba da se otrezni, odrobija i da se prizove pameti. Nema normalnog muškarca koji bi to radio ni normalne devojke kojoj bi se to svidelo.

džigi

pre 6 godina

ne nismo svi bili pijani i radili ove stvari, a ako misliš da jesmo trebao bi da potražiš pomoć lekara. kako je sasvim normalno da kaže pa svi smo mi bili u alkoholisanom stanju nekad i ovo radili, da li sam ja zaboravio jer živim na zapadu da smo mi ovako primitivni, ili je ovo samo jedan moron.

Jeste

pre 6 godina

Podržavam obračunavanje sa bolesnicima i voleo bih da vidim da naše pravosuđe zaista profunkcioniše.

Ali istovremeno ovi i ovakvi zakoni stvaraju prostor za puno manipulacija u "strejt" komunikacijama. Zašto je naše društvo krenulo u ovom smeru? U prošloj državi nije bilo ovakvih zakona ali ni puno ovakvih problema. Sve se rešavalo jako efikasno a bolesnici su brzo završavali tamo gde im je mesto.

vozac

pre 6 godina

krivicna prijava a kazna je novcana? nece taj videti zatvor! pa to je prekrsajna prijava! zna se sta je krivicna kazna, kakvi novci kakvi drustveno korisni radovi. robija godinu dana pa kada ga iznabadaju u zatvoru, nece mu pasti na pamet da vise palaca jezikom.

LondonCalling

pre 6 godina

Gledajuci odnos pluseva i minuseva na komentare koji podrzavaju novi zakon, dosao sam do zakljucka da ce novi zakon biti primenljiv na otprilike dvadesetak posto muske populacije (oni koji su udarali minuse)...malo li je kretena?

Zoran

pre 6 godina

Ne odobravam uznemiravanje bilo koga, bilo kad i na bilo koji način. Mene, recimo, svakomalo pa zovu telefonom da mi očiste klima uređaj koji ja niti imam niti ću ga ikada imati. Ili, kad dignem slušalicu a pevajući ženski glas, posle mog odgovora da imam preko 60 godina, krene u recitovanje kolika je smrtnost osoba moje dobi od srcačne kaplje, moždanog udara ili raka prostate.

A što se ove dve devojčice tiče, da su bile u školskim uniformama, sa suknjicom "do pola kolena" i sa dokolenicama, verovatno ne bi isprovocirale čak ni najobičniju pijanu budalu da im dobacuje. Deca se danas vrlo često oblače neprimereno svom uzrastu, što jeste normalno, takvo je vreme i tako je svuda. A budala je bilo, ima ih i biće ih, na žalost.

mrak

pre 6 godina

Polno uznemiravanje predstavlja svako nepristojno dobacivanje, ponašanje, ponižavajući ili uvredljivi komentari, koji vređaju dostojanstvo osobe kojoj su upućeni


Brate, koliko polnog uznemiravanja ima po nasim utakmicama

Пера Ложач

pre 6 godina

Како је кренуло од овог закона нема ништа. Имаћемо оваквих ситуација у изобиљу. Незадовољни могу да зезају систем до бесвести пријављивањем полног узнемиравања. Па ако девојку или жену неко погледа иоле значајно она може да се осети злостављаном а још ако помисли да је рекао "добра риба" онда је проблем повелики.
Ево примера потенцијалне злоупотребе закона.
Скупе се двадесетак опозиционарки и прошетају поред неке јавне установе и пријаве сваког мушкарца кога су среле за полно узнемиравање. Успут све сниме. А баје осумњичене за полно узнемиравање из противничког табора. Док се оперу да нису спопадали дотичне пропаде им каријера.
Посла за полицију односно надлежне поприлично. На другом крају града могу у миру да очисте пар станова лопови јер неће бити довољно полиције да интервенише.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

Ne mozes vise posteno ni da se udvaras devojkama.Sad kad je uveden ovaj novi zakon ima i za jedno namigivanje devojke da nas prijave.Ne branim ovog sto je dobio prijavu nego kazem uopsteno.
Nego sta uraditi u obrnutom slucaju odnosno ako devojke nas muskarce tako uznemiravaju?

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Mene samo interesuje kako ce neko da dokaze u odredjenim slucajevima da je doslo do seksualnog/verbalnog uznemiravanja ako nema svedoka? Mislim da ce ovde biti zloupotreba od strane 'ostecenih'
(Hanibal, 10. jun 2017 14:28)

Hanibale, Ti i Tvoji istomišljenici ćete morati da prvo vrlo pažljivo pogledate da li vas neko može videti a ako nikog nema, onda odmah krenite da ženskoj osobi namigujete, da se kezite, da palacate jezikom i sve ostalo što volite i što ste i do sada radili - dok se ne dogodi da svedok / svedokinja postoji, ali niste videli.

Hanibal

pre 6 godina

Mene samo interesuje kako ce neko da dokaze u odredjenim slucajevima da je doslo do seksualnog/verbalnog uznemiravanja ako nema svedoka? Mislim da ce ovde biti zloupotreba od strane 'ostecenih'

zekan17

pre 6 godina

Ubacuvanjem novih krivicnih dela samo su povecali posao tuzilastvo,policiji i sudovima. Nista se prakticno nece resiti,osim sto ce svaka druga devojka osetiti moc pa da prijavljuje i kad treba i kad ne treba.

Zbunjeni

pre 6 godina

Meni nije jasno na tom stajalistu uvek stoji gomile ljudi koji cekaju autobuse od jutra do mraka, i da niko od njih ne vidi i ne spreci to palacanje jezikom, namigivanje i nudjenja novca da one udju u autobus sa njim.

boris

pre 6 godina

A što su ga pustili?
Voleo bih videti te "junake" na izgradnji nekog puta ili vodovoda u kamenjaru. Kopanje kanala za odvodnjavanje je isto dobra terapija.
Naravno ručno, jer je jeftinije i ekološkije.

Драган Којић Кеба

pre 6 godina

Ово је педофилија, а не нови закон по коме је свако неуспело мување кривично дело.

Farmakomafijas

pre 6 godina

Urose, evo ja sam mnogo puta prilazio devojkama, mnogo puta popio korpu, ali i prosao kod njih. Nijedna od njih ne bi mogla da me tuzi, a to je zato sto sam uvek pokusavao da muvam kroz salu, osmeh, provod i djuskanje. Ko izigrava maco muskarca pa onda vacari,fura fazon da devojka ne sme da ga odbije pa navaljuje da je poljubi ili kako vec, neka se granici sa ovim zakonom jer to i zasluzuje.
Kod ovakvih slucajeva kao sto je ovaj 'gospodin' nema dileme i nadam se prvoj presudi.
Zenama zelim da se izbore za svoja prava i za svoje dostojanstvo. Podrska za zakon.

vozac

pre 6 godina

krivicna prijava a kazna je novcana? nece taj videti zatvor! pa to je prekrsajna prijava! zna se sta je krivicna kazna, kakvi novci kakvi drustveno korisni radovi. robija godinu dana pa kada ga iznabadaju u zatvoru, nece mu pasti na pamet da vise palaca jezikom.

...

pre 6 godina

Три године,па толико не добије убица или дилер наркотика...онда дилер или убица треба да добију доживотну или ти смртну...који однос...ово кажем јер испаде да нам је држава правна,поштена и праведна...далеко смо ми од доброг...

Jeste

pre 6 godina

Podržavam obračunavanje sa bolesnicima i voleo bih da vidim da naše pravosuđe zaista profunkcioniše.

Ali istovremeno ovi i ovakvi zakoni stvaraju prostor za puno manipulacija u "strejt" komunikacijama. Zašto je naše društvo krenulo u ovom smeru? U prošloj državi nije bilo ovakvih zakona ali ni puno ovakvih problema. Sve se rešavalo jako efikasno a bolesnici su brzo završavali tamo gde im je mesto.

samo ja

pre 6 godina

Pre par godina sam dozivela situaciju da mi neko pozvoni na vrata,otvorila sam najnormalnije kad ono muskarac stariji od mene oko 5-8g kaze: cao, ja sam tvoj komsija mozes li da mi pozajmis usisivac? pri tom coveka nikad nisam videla u svojoj zgradi koja je mala i sve komsije poznajem. Neki strah me je uhvatio a on je nastavio: Pa hajde posle kad usisam da dodjes kod mene na kafu da se druzimo i smeje se...nekako sam sva zbunjena promrmljala pokvaren mi je usisivac ne radi, nista, hvala dovidjenja i zatvorila vrata.Par dana nisam znala ko je sta je, dok ga nisam videla par kuca,zgrada da stanuje od mene, prosla sam tom ulicom na putu do stana on me spazio i za mnom: komsinice cekaj a kafa? hajde hajde sta se neckas, vidjacemo se mi jos, navaljujuci non-stop..ja sam samo cutala, gledala pravo i hodala sa strahom, izbegavala sam tuda da prolazim a kasnije se i odselila. Da li je to "neuspelo muvanje"( kako neki komentarisu) ili uznemiravanje ? ali nije bilo ni malo prijatno da ti neko banjava na vrata ..nemam nista protiv muvanja ali imam protiv navaljivanja ako se jasno da do znanja da jedna strana nije zainteresovana.

mala

pre 6 godina

@Marko - pijan radi šta trezan misli. Tako da bi ovima u alkoholisanom stanju izrekla duplu kaznu. I za misli treznog i za radnje pijanog. A muškarci koji imaju tehniku muvanja koja bi se mogla okarakterisati kao seksualno uznemiravanje- šta to nije u redu sa vama? Bolje se to zapitajte, nego šta nije u redu sa zakonom.

JMj

pre 6 godina

Puste manijaka na ulicu i sutra nadje te devojke da im se osveti za prijavu ili pocne da ih proganja. I sta su time resili?
Za takve treba specijalan rezim, treznjenje i kao sto neko rece u komentarima kopanje kamena, cisto da vidi kako je biti rob pa mozda se dozove pameti. Rad leci.

...Prava...

pre 6 godina

Ne razumem ove likove koji muvaju devojke/zene palacanjem, maltretiranjem i slično. Mislim ima i raznih žena, ne znam šta kome prija. Ali meni je oduvek bilo odbojno kada mi neko zviždi, dobacuje... ali kada razgovara sa mnom, priča zanimljive teme i flertuje to mi je jako privlačno. Nikad nisam navela muškarca da misli da želim nešto od njega ako ne želim. Ali znam i da pokažem interesovanje, suptilno kada me privlači. Poenta je da nema maltretiranja, kada vas neko odbije ne znači ma hoće samo se pravi itd. Znači neće produži dalje.

iz iskustva

pre 6 godina

@Marko
To sto je neko bio pijan nije izgovor. Bio sam pijan mnogo puta u svom zivotu ali nikad nisam palacao jezikom ili vredjao zansku osobu. Doduse, desavalao mi se da budem nepristojan (podrginem, derem se kao kreten na neku pesmu koja me je udarila u srce itd.) ali da napadnem zenu nikad. Desilo mi se jednom kada je ona prvo meni zveknula samarcinu jer sam je nesto bio iznervirao (a bilo je i toga). Ukratko, kad te neko nece onda te nece i to pravilo vazi za oba pola. Nema potrebe za nasiljem.

Zoran

pre 6 godina

Ne odobravam uznemiravanje bilo koga, bilo kad i na bilo koji način. Mene, recimo, svakomalo pa zovu telefonom da mi očiste klima uređaj koji ja niti imam niti ću ga ikada imati. Ili, kad dignem slušalicu a pevajući ženski glas, posle mog odgovora da imam preko 60 godina, krene u recitovanje kolika je smrtnost osoba moje dobi od srcačne kaplje, moždanog udara ili raka prostate.

A što se ove dve devojčice tiče, da su bile u školskim uniformama, sa suknjicom "do pola kolena" i sa dokolenicama, verovatno ne bi isprovocirale čak ni najobičniju pijanu budalu da im dobacuje. Deca se danas vrlo često oblače neprimereno svom uzrastu, što jeste normalno, takvo je vreme i tako je svuda. A budala je bilo, ima ih i biće ih, na žalost.

dule

pre 6 godina

Ja licno mislim da ovaj zakon nije los ali mi u Srbiji svaki zakon zloupotrebimo pa cemo i ovaj

Kod nas je donet zakon o potrosacima a to je u Srbiji protumaceno uzmem haljinu nosim 15 dana i onda je vratim i trazim pare.

Takav smo narod

Ovde ce neka devojka iz ko zna kojih pobuda da kaze uznemiravao me je neko i policija dodje da ga uhapsi

Mi smo narod sklon zloupotrebama e to je problem

Ali videcemo ....

džigi

pre 6 godina

ne nismo svi bili pijani i radili ove stvari, a ako misliš da jesmo trebao bi da potražiš pomoć lekara. kako je sasvim normalno da kaže pa svi smo mi bili u alkoholisanom stanju nekad i ovo radili, da li sam ja zaboravio jer živim na zapadu da smo mi ovako primitivni, ili je ovo samo jedan moron.

Пера Ложач

pre 6 godina

Како је кренуло од овог закона нема ништа. Имаћемо оваквих ситуација у изобиљу. Незадовољни могу да зезају систем до бесвести пријављивањем полног узнемиравања. Па ако девојку или жену неко погледа иоле значајно она може да се осети злостављаном а још ако помисли да је рекао "добра риба" онда је проблем повелики.
Ево примера потенцијалне злоупотребе закона.
Скупе се двадесетак опозиционарки и прошетају поред неке јавне установе и пријаве сваког мушкарца кога су среле за полно узнемиравање. Успут све сниме. А баје осумњичене за полно узнемиравање из противничког табора. Док се оперу да нису спопадали дотичне пропаде им каријера.
Посла за полицију односно надлежне поприлично. На другом крају града могу у миру да очисте пар станова лопови јер неће бити довољно полиције да интервенише.

Zvezdan

pre 6 godina

@Uros (Ne mozes vise posteno ni da se udvaras devojkama...)

Ma kakvo bre "pošteno udvaranje"??? Reč "udvaranje" već prejudicira da nešto nije u redu. A od kada je "pošteno" ili čak civilizovano da se jednoj osobi u alkoholizovanom stanju i palacajuci jezikom udvaraš? A pogotovo ne maloletnoj deci!!!! U kojoj šumi si ti odrasto???

Znači došlo je vreme sa se neki srpski momci civilizovano ponašaju kad ih žena interesuje. Super!!!! Evo nekih ideja za tebe: flertuj (bez da si se pre toga "omudrio" alkoholom) lepo nasmeši osobi da proveriš da li se i ti njoj svidjaš, ili da li je slobodna. Ako misliš da jeste, lepo je zapitaj da li volela da se sretnete na kafu ili piće.Ako ne, pristojno se zahvali i poželi joj dobar dan.

Nikad kao Bane. . .

pre 6 godina

Nema potrebe ovakve slati u zatvor, da ih tamo neko siluje i napravi od njih ili zivotinje ili hodajuce zombije. Od toga niko nema koristi, a i nema smisla da kazna bude veca od krivicnog dela. Nego lepo drustveno koristan rad, da se jave svako jutro godinu dana da ciste i okopavaju, da malo sredimo grad, da se zavrse putevi koji kasne, a oni dok rade da imaju vremena da razmisle.

LondonCalling

pre 6 godina

Gledajuci odnos pluseva i minuseva na komentare koji podrzavaju novi zakon, dosao sam do zakljucka da ce novi zakon biti primenljiv na otprilike dvadesetak posto muske populacije (oni koji su udarali minuse)...malo li je kretena?

Zemljoradnik

pre 6 godina

@ (...Prava..., 10. jun 2017 14:57)
- Očigledno, radi se o nekakvoj budali u alkoholisanom stanju koji treba da se otrezni, odrobija i da se prizove pameti. Nema normalnog muškarca koji bi to radio ni normalne devojke kojoj bi se to svidelo.

mrak

pre 6 godina

Polno uznemiravanje predstavlja svako nepristojno dobacivanje, ponašanje, ponižavajući ili uvredljivi komentari, koji vređaju dostojanstvo osobe kojoj su upućeni


Brate, koliko polnog uznemiravanja ima po nasim utakmicama