Petak, 26.05.2017.

18:23

"Odluka o Kalabiću – sramota, slaviće i ustaše i Stepinca"

Rehabilitacija Nikole Kalabića je sramota i olakšaće "pretvaranje" Alojzija Stepinca u sveca.

Izvor: Tanjug

"Odluka o Kalabiæu – sramota, slaviæe i ustaše i Stepinca" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

dfbnfgb

pre 6 godina

Ma samo je u pitanju lova. Da bi naslednici dosli do nekih nekretnina. Narode pustite to ispiranje nasih mozgova,ostavite se ideologije dajte da zivimo kao sav normalan svet.
(Dragan, 27. maj 2017 00:21)

I to je tebi opravdanje, naslednici žele nekretnine i pare pa ajde da rehabilitujemo zločince i koljače koji nisu birali, ubijali su i sopstveni narod?!
Potomci nacista menjali imena, Geringovi unuci se dali sterilizovati da zlo ne ide dalje, a Nedićev unuk ponosan na dedu i on bi da ga se rehabilituje da dođe do para i nekretnina!

daneibs

pre 6 godina

cega se pametan stidi glup se hvali....
sramota !!! koji je to sud u Valjevu ? - drzavni ?
rehabilitacija drzavnog suda ...!?!?
Mi nesto drzimo slovo Hrvatima ??
Bolje da se pokrijemo usima ...a Vulin Dacic i politicari da reaguju ...

Srboljub

pre 6 godina

Osta Mita Ljotić još... neće dugo: tempo u deljenju kolajni, rehabilitacijama i doterivanju istorije dnevnim potrebama su vazdan naše omiljene discipline. Ova (uvek) prisutna i vladajuća garnitura (bez obzira na poziciju, opoziciju), izbačena talasom antikomunizma 90-tih, iz mulja užeglih, prevaziđenih ideja, ustvari "čisti" svoje ideološke uzore i time biografije. Postaćemo jedini narod koji nije imao kolaboracioniste tokom WWII, how sweet it is? Decenijama posle borbi, evo, četnici pobeđuju: ko se poslednji smeje, najslađe se smeje; ko prvi zakolje, široko mu polje...

Kralj Beljo

pre 6 godina

Pogledao sam mnoge materijale na tu temu da su cetnici bili anti-fasisticki pokret, dugo najveci u Evropi... Cak ima i dobar dokumentarac na YT, neki potomak gasterbajter... I taj pristrasni dokumentarac ne moze da spomene bar nekoliko velikih bitaka protiv okupatora, kaze da su meta okupljanja Njemaca i borba na i oko Sutjeske bili cetnici, ali se tu zatekli Partizani, ne moze da kaze nijedno veliko cetnicko ime koje je poginulo u borbama... Ovamo samo kazes Sava Kovacevic i obesmislis svu pricu o "heroju" Drazi. Za kojeg se i audio snimak sa sudjenja uzima kao neki "dokaz" o njegovoj "velicini", a ako ko to slusa nekako nezavisno, primijetice da Draza nije bio bas mnogo inteligentan i rjecit covjek. Tako da RTS ne bi smio sve i svasta da pusta da narod gleda, zbog Save Kovacevica i slicnih. A i zbog onih imena iz cetnickog pokreta koja su definitivno cinila zlodjela.

danguba

pre 6 godina

Ajde lijepo da se popisamo na svo antifasticko naslijedje, vazdignemo i ove novokomponovane heroje Karadzica, Mladica, Arkana..., i nastavimo mrziti i ratovati protiv svih susjeda, mrskih nam neprijatelja. Eh da, braca Rusi ce nam poslati avione i tenkove, samo se trebamo snaci za dijelove...

John

pre 6 godina

(Istina, 26. maj 2017 22:30)

Немачки записник са преговора са четницима 11.8.1944.
Са ДМ-стране: мајор Рачић, капетан Нешко Недић, капетан Калабић.
...
Кнез Вреде је затим сумирао предлоге и жеље представника ДМ на следећи начин:
1. ДМ жели да разговара са опуномоћеником фирера за југоисточни простор.
2. Он тежи окупљању свих националних српских снага.
3. Мобилизација и наоружавање свих за оружје способних Срба за борбу против комунизма. Наоружавање и вођство под немачким Вермахтом.
4. ДМ моли да сам остане у илегали.
5. Припадници ДМ-покрета не треба да буду у немачким униформама.
6. Место састанка не треба ни у ком случају да буде Београд или неки други већи град.
Наше жеље:
1. ДМ се слаже да евентуални уговор буде усмен и ни у ком случају писмен.
2. Он обећава да ће бити обустављене све мере уперене против немачке војне управе.

10 dana kasnije, feldmaršal Vajks referisao je lično Hitleru:
"Кад ДМ, из нужде, због ситуације у којој се налази, данас више-мање ултимативно захтева муницију и оружје, то се, на основу досадашњих искустава, може бити убеђен да ће он то оружје и муницију употребити у борби против Тита. "
I finale: Закључујући, фирер је устанпвио, да он
а) нема ништа против "малих тактичких маневара" с покретом ДМ

Hvala na pažnji i prijatno veče.

tt

pre 6 godina

Legendarnog doktora Mladena Stojanovica, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, borca protiv ustasa i Nemaca, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ubili su ranjenog cetnici!!!! Danas je doktor Mladen ,,sklonjen" iz Banja Luke a jedna ulica u tom gradu je dobila ime cetnika, njegovog ubice. Rehabiltacija Kalabica nije iznenadjenje u nasem nipodastavanju i odricanju antifasizma.

Dragan

pre 6 godina

Ma samo je u pitanju lova. Da bi naslednici dosli do nekih nekretnina. Narode pustite to ispiranje nasih mozgova,ostavite se ideologije dajte da zivimo kao sav normalan svet.

Udarnik

pre 6 godina

Moj ćale je '31 godište, živ je i u izvanrednoj je mentalnoj kondiciji. SVEDOĆI kako su 27.10.1942 ćetnici ( u prisustvu nemaca) vešali 11 uglednih građana Majdanpeka a zatim zapalili centar mesta.Postoje fotografije koje to OVEKOVEČUJU kao i fontana, spomenik ubijenim u centru grada.
Ubili su mu učitelja, gazdu kafane ...
O batinama koje je dobio nekoliko puta od četnika kao dete, i dan danas priča sa strahom i dečijom mržnjom u očima.
Ja moram da verujem mom ocu više nego valjevskom sudu.
PS
2041 očekujem suđenje Staljinu za ratne zločine i napad na nevin i miroljubiv nemački narod.

Vel Santic

pre 6 godina

iako je JVuO-i ispočetka nastala kao antifašistički i antinacistički pokret, sve su vrlo brzo uprskali ogromno. njihov fanatični antikomunizam ih je poveo kolaboracionizmu s svima sem s partizanima. kalabić i đurišić i đujić i pećanac itd... se naročito ističu kao zločinci što prema svom srpskom narodu (naročito, kalabić) što prema civilima drugih naroda. ne piše u srpskoj Vikipediji bez razloga Никола Калабић је био озлоглашен међу четницима, као и „Краљева гарда“ којој је стајао на челу. Један Калабићев официр писао је Михаиловићу новембра 1943. да се народ више плаши када чује да долазе четници у село него Немци, Бугари, „Арнаути“ и друге „вере“.
rehabilitovati takvog zločinbačkog gada mogu samo isti oni koji su devedesetih vodili Srbiju tj. zlobamiloševićev režim u koje spada šešelj i njihovi potomci koji sebe sada zovu "srpska napredna stranka" a koja je zavela desničarsku diktaturu u Srbiji. ovako se nikako ne može u EU kao što ni Hrvatska nije smela da bude primljena u EU jer nije prošla kroz deustašizaciju.

dragan

pre 6 godina

Spominje se Blajburg-tamo su sahranjeni ustaše i četnici pri povlačenju.Otkud četnici u NDH nego da su sarađivalu sa ustašama.Sa njima su i bežali ka Austriji.Nijedan ratni sukob četnika i ustaša.Na you tube sam našao dva govora Tita o ustašama,Jasenovcu a ni jedna o četnicima.Četnike je Ruzvelt odlikovao jer su bili anti komunisti.Američki general Paton je po okončanju rata tražio da krene na SSSR ali je penzionisan zbi dogovora na Jalti.Četnici,nemci,ustaše su imale zajednički imenitelj-uništiti komuniste svim raspoloživim sredstvima.

neutralni felsh

pre 6 godina

Kada nijedan od komunista nije osudjen neka i on bude rehabilitovan. 
Ili osuditi sve koji su cinili zlocine (nebitno cetnici ili partizani) ili ne osuditi nikog. A ovde vidim dvostruke arsine.
(123, 26. maj 2017 23:17)


naravno da nikad prema fasistima i antifasistima ne treba imati iste arsine!

razuma bez

pre 6 godina

(Dejan P., 26. maj 2017 23:00) # Link komentara


Kraljevina Jugoslavija je prestala da postoji trenutkom potpisivanja kapitulacije, 17. aprila 1941. Samim tim, prestala je da postoji i "regularna vojska kraljevine jugoslavije".

Drugo, cetnicki odredi nikada nisu bili "regularna vojska", vec paravojne jedinice koje su sluzile za obavljanje "prljavih poslova"... Nesto slicno tigrovima i skorpionima u novijoj istoriji...

Dejan P.

pre 6 godina

Da bi naš narod mogao da komentariše ovu odluku potrebno je prvo da zaboravi svu istoriju koju je učio od 1945 do danas.
Treba da pročita ogroman broj knjiga da bi shvatio ko je bio regularna vojska Kraljevine Jugoslavije, ko je sa druge strane izazvao gradjanski rat za vreme okupacije Jugoslavije, ko je štitio Srbe u Hercegovini, gde su bili partizani u Srbiji posle pada užičke republike.........
Koliko je Nemaca poginulo na Kadinjači - nijedan, a žrtvovan ceo radnički bataljon.
Koliko je za vreme drugog svetskog rata poginulo Nemaca u Beogradu do trenutka oslobadjanja - dva, a Beograd je bio odredišno mesto za odmor nemačkih vojnika i oficira koji su se vraćali sa istočnog fronta.
Koliko je partizana imao slavni Slaviša Vajner Čiča na Romaniji - šesnaest.
Koliko su komunisti na čelu sa Titom, Rankovićem i Krcunom pobili Srba posle drugog svetskog rata.
Ko su bili Kalabić, Draža Mihailović, pop Djujić.............
Četničku vojsku treba razlikovati od lokalnih bandi koje su sebe proglašavali četnicima da bi pljačkali i ubijali komšije.
Jedno je vojska, drugo su bande
Istoriju ponovo treba napisati, biti nepristrasan i objasniti narodu ko je bio ko u drugom svetskom ratu i šta se dešavalo u posleratnom periodu.
Takodje treba objasniti ko je bio najveći krvnik srpskog naroda, ko je zabranio povratak Srba na Kosovo, ko je preselio Srbe iz Krajine u foksdojčerske kuće u Vojvodini, ko je sada doneo zakon da se te kuće vrate

123

pre 6 godina

Kada nijedan od komunista nije osudjen neka i on bude rehabilitovan.
Ili osuditi sve koji su cinili zlocine (nebitno cetnici ili partizani) ili ne osuditi nikog. A ovde vidim dvostruke arsine.

anonymous

pre 6 godina

Pametni ljudi izmislise svasta, unapredise dosta, odoše na mesec, u medjuvremenu će i na mars, a mi ne ismislismo nista, unazadismo i ovo što zatekosmo, ne odosmo nigde a u medjuvremenu rehabilitovasmo Nikolu Kalabica!

Per aspera ad astra

pre 6 godina

Jedan istoricar bi morao znati da se cetnici i ustase ne mogu izjednacavati ni po jednom osnovu, to je pre svega apsurdno, a onda i vrhunski bezobrazluk, pritom to izjavi istoricar srpskog etnickog korpusa. Ustase su imale plan za sistematsko unistenje nekoliko naroda, uokviren cak i u zakonima NDH! Cetnici, da im se saberu svi zlocini koje su zaista pocinili i one koji su im komunisti krivotvorili, ne bi se dosegnula ta monstruozna ideja ustastva samim tim ni ravnoteza izmedju ta dva pokreta. Cetnici nisu imali plan niti strategiju za genocid tj. sistrmatsko unistenje bilo kog naroda. Sa ovakvim ljudima i ovakvim nedostatkom samopostovanja, Srbima stvarno neprijatelji nisu potrebni

Žoao mi je

pre 6 godina

Narodnog heroja Živana Đurđevića, seljaka iz sela Balinović je ovaj zlikovac sa svojom bandom 1943. posle torture i mučenja živog ispekao na ražnju na Debelom brdu, na magistralnom putu Valjevo-Rogačica, gde postoji i spomenik,naravno danas zapušten i osknavljen u novom srpskom duhu, a o zločinima tih bandita i danas postoje živi svedoci u gotovo svakom selu valjevskog kraja. Ovaj čovek je ubijao sopstveni narod koji danas ovim što se radi biva ponovo klan i mučen i ovo je još jedan krupan doprinos našem konačnom nestanku.

Iliaz Bazna

pre 6 godina

@Nikola
-Nima tu podele na partizane i cetnike!Jednostavno,partizani su bili oslobodioci i gerila protiv okupatora i kvislinga,a cetnici su bili kvislinzi.Toliko ima fotografija na kojima su cetnici sa Nemcima,Italijanima,Bugarima,ustasama,albanskim zoguovcima(Legalitet)...Pavle Djurisic ima vise slika sa Italijanima,nego sa svojim cetnicima.Nadjite i jednu sliku gde su partizani sa okupatorom ili ustasama,zoguovcima...Nema je!Sto se Kalabica tice,neka su ga rehabilitovali,on je pri kraju rata uvideo ko su cetnici,pa je saradjivao sa OZN-om u hvatanju cica Draze.Mada je,posle rata,ziveo u BGD kao slobodan covek,a ubijen je u namestenoj kafanskoj tuci od pripadnika ravnogorskog pokreta.

Istina

pre 6 godina

A po nemačkim dokumentima najbolje se vidi koliki su četnici bili antiašisti.
(John, 26. maj 2017 19:54)

Nemacki general Ler: "Naš osnovni zadatak bio je, po Hitlerovom najstrožem naređenju u vojnim operacijama 1943. godine (Neretva - Sutjeska), hvatanje živog generala Draže Mihailovića i 35.000 četnika: za to su angažovane italijanske, ustaško-domobranske, nemačke, bugarske jedinice..." - ispisuje Aleksander Ler.

Nikola

pre 6 godina

Predrag Markovič je rekao istinu Rehabilitacija Nikole Kalabića je sramota.
Narod smo koji ne poštuje svoje žrtve i zaslužili smo sve nevolje koje su nas stigle i one koje nas stižu.

popinski borci

pre 6 godina

Predrag Marković član glavnog odbora SPS-a je ovo izgovorio kao političar,a ne kao istoričar.Trebali su novinari da se informišu kod istoričara,koji mnogo bolje poznaju istoriju Drugog svetskog rata na ovim prostorima.Samo poređenje Kalabića i Stepinca je glupo i nemoguće.Stepinac je bio na čelu crkve u NDH i aktivno učestvovao u svim društvenim i političkim aktivnostima.Stepinac nijednom nije osudio zločine nad Srbima,Jevrejima i Romima,ali je zato nakon oslobođenja napadao komuniste zbog njihovog obračuna sa ustašama,zbog čega je i bio osuđen.Kalabić je bio komandant jednog dela gerilskog pokreta,koji se borio protiv okupatora(nacista).Zločine nad civilima su počinila oba pokreta otpora.Državna komisija je po imenu i prezimenu našla preko 60000 ljudi koje su komunisti streljani nakon oslobođenja(oktobar 1944-mart 1945).Međutim nezvanično se smatra da je za tih 6 meseci streljano preko 100000 ljudi u Srbiji.Samo mali broj je prošao kroz suđenje,koje je ionako bilo neregularno.Mnogima se i ne zna gde su sahranjeni.Ubijena je celokupna srpska inteligencija i svako ko se našao na putu novoj ideologiji.Bez obzira na zločine,koje su počinila ova dva pokreta ipak se ne može umanjiti činjenica da su se oba pokreta borila protiv okupatora,a jedno malo vreme su to radili zajedno.

mitar

pre 6 godina

Mi I Hrvati braća rođena. Pa da li moguće da u ovom trenutku nekoga zanimaju ljudi kao što su Stepinac i Kalabić. Za mene su isti obojica. Nema nama na Balkanu 'leba još dugo dugo.

jašta

pre 6 godina

(Mailman, 26. maj 2017 19:43)

Jes vala, nikad nismo videli da su četnici šurovali sa nacistima. Mhm, da. To što ih nisu dočekali sa cvećem nego sa prasetom i rakijom, to definitivno nije isto. Ali nije ni tako kao što ti opisuješ, kao da su bili uglađeni rojalisti, a ne raspasana bradata gerila.

Drugovčanin

pre 6 godina

Bruka i sramota. Neka tzv. sudija iz Valjeva dodje u selo Drugovac koje se nalazi u Smederevskoj opštini i neka pogleda u oči potomcima onih koje je Kalabić, zajedno sa Lazovićem, Dokmanovićem i ostlom bagrom, streljao i zaklao. Još ima živih u Drugovcu koji taj zločin mogu da potvrde.

Maksim

pre 6 godina

Šta očekivati od četničke bratije, koja je većinska u Srbiji. Sremci su svi bili psrtizani, poibegli u Frušku od ustaške kame. Gde je bio vaš Čiča da ih zaštiti? Krkao gibanicu sa Nemcima. I onda kažete da smo autonomaši, a ko ne bi bio? Posraliste nam se na predake, koji su život dali za slobodu, da bi vi sad sa kamom u ustima mogli da balavite.

S.F. - S.N.! M.V.M.J. (znate vi šta sam hteo da kažem)

pre 6 godina

Ala me nasmeja! Pokret otpora?! Otpora kome? Koje su to sve slavne bitke koje je ta banda povela protiv Nemaca? Znamo da im ni saradnja s ustašama nije bila gadljiva. Isto tako znamo i za Vranić, Boleč, Drugovac, Jagodinu i brojna druga mesta koje su te ubice zavile u crno. I to u Srbiji koja im je kao bila sveta. Smatram da su uzevši sve u obzir posle rata i dobro prošli. Omogućeno im je da podele jamu sa svojim crnokošuljaškim prijateljima.

lal

pre 6 godina

ko onaj vic...
ko su bili partizani??? to su divni, dobri ljudi koji su se borili protiv nacizma i dali nam slobodu...
a ko su bili cetnici??? deda, cale, stric, teca...

Nikola

pre 6 godina

Podele na partizane i cetnike je najgluplji nacin za podelu Srba. Nazalost mi smo takav narod da lako zamrzimo svoj narod. partizani-cetnici, delije-grobari. To su samo nacini da ljudi budu kivni jedni na druge da bi opet raznorazni mocnici mogli da kontrolisu narod. Da smo slozni i ujedinjeni ne bi padalo napamet sorosu i ekipi da pokusaju da nas svadjaju. Nekada davno Delije i Grobari su zajedno isli da gledaju derbi. Nepokolebljivi smo tada bili a pogledaj sada Srbi tuku Srbe juce vest ispred Hrama masovna tuca... Zbog cega? Zbog Partizana i Zvezde jel to vredno? Zbog cetnika i partizana? Nismo ni bili u planu kada se to sve desavalo al narod je glup u nemastini i sirotinji lako je posvadjati i bracu rodjenu a kamoli komsije.

BG

pre 6 godina

Kakva zamena teza. Ove se nije sudilo četnicima nego pojedincu. Taj pojedinac je poklao žene i decu čiji su miževi i očevi bili u partizanima.
Ova presuda je oslobodila zlikovca od tih dela, kao da se ništa nije desilo.
Pa čak da je i taj pokret na kraju preuzeo vlast, morao bi suditi Kalabiću za te zločine.

Taj zločinac je dobio sramno malu kaznu, samo zato što je bio ono što danas zovemo svedokom saradnikom.

samo tako

pre 6 godina

I mi i hrvati rehabilitujemo one koji su klali srbe. Podigli smo spomenik esesovcima iz Banata....ostalo je još Hitleru mauzolej da izgradimo. Ima nešto jako bolesno u nama kada toliko obožavamo sopstvene dželate, kada se tako lako pridružujemo onima koji nas satiru. Nema pravde ako ono što govore i zločinci i žrtve ima istu težinu. Pravda je bila meka i zato se vraćaju duhovi prošlosti.

my way

pre 6 godina

Sacuvaj me Boze i ovakvih istoricara i komentara, sramnih paralela ! Hrvatska seta ulicama i trgovima Mile Budaka sa sve Pavelicevim kunama u dzepovima, neoustaskoj bagri formiranoj na dan NDH tacno pola veka kasnije podigla spomenik bas usred Jasenovca naziva, te likove naziva braniteljima Jasenovca i Hrvatske, herojima, verskog poglavara NDH smatra svecem... u Srbiji niko nije rehabilitovao ni Nedica ni Ljotica iako se ni izmedju njih i ustasa nikakva paralela ne moze praviti, niti su kao saradnici okupatora sa Hrvatima ratovali, kamoli nad njima radili ono sto su ustase nad Srbima. O izjednacavanju cetnika i ustasa je tek neukusno vise pricati, na cast svima koji na taj nacin mogu istinu, pravdu i zrtve da gaze! Jos jedna stvar, Blajburg je za Hrvate odavno hodocasce te zaista ne znam kako ce to ova rehabilitacija jednog komandanta JVUO omoguciti. I kako se to istorija, i to drugog svetskog rata ravna po onome sto je nacistima milo i to u ime, gle apsurda, antifasizma?

sitizenkane

pre 6 godina

Zanimljivo je da je dokazano da je Kalabic ubijen pre datuma kada je Draza Mihajlovic uhvacen od strane partizana. Mada nasi partizanski istoricari govore o izdaji Kalabica uvek je bila cudna verzija njegove smrti. Po carsijskim pricama on je poginuo u tuci u nekoj kafani a navodno je i streljan. Sta je tu istina a sta komunisticka propaganda?

Vladan.

pre 6 godina

Kod vecine danasnjih rehabilitacija ne radi se o ideologiji vec pre svega o novcu. Rehabilitacija podrazumeva da naslednici mogu punim pravom da traze i restituciju konfiskovane imovine. I naravno onda tu imamo djavolje advokate koji se bave ovom materijom. Naravno ovde izuzimam neke stvarno nevine ljude koji su proglaseni narodnim neprijateljima. A i toga je bilo.

Don Armando

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не

Draža

pre 6 godina

Na znam mnogo o tom Kalabiću, znam da su nas u školi učili da je četnik i zločinac al to je bilo 80-ih još po Titovim udžbenicima. Elem, ne verujem da je neki materijal za idola, ali i on kao i svi ima pravo na pravično suđenje.
No, ne znam kako Marković misli da će ovo "omogućiti" Blajburške terevenke? Pa one su odavno omogućene i ne vidim kako bi Kalabić uticao na to, a tek kakve veze ima sa Stepincem za sveca - blage veze nema. O tome odlučuje Vatikan na osnovu njihovih kriterijuma a ne na osnovu toga dal je Kalabić rehabilitovan ili ne. To apsolutno ne može sa utiče, makar ne presudno ni na šta od navedenog. Blajburg ie odavno već postao tradicija nažalost, a i Stepinac je već odavno blaženi.

Nikola

pre 6 godina

Pitajte dede i babe razgovarajte sa njima oni su ziveli u to vreme. Podrzavati partizane i podrzavati Tita nije isto. Ja sam podrzavao cetnike u svakoj prici dok nisam razgovarao sa nekim ko je preziveo sve to. Tito je bio neprijatelj Srba..Medjutim u Lici,Kordunu... Srbe su branili partizani. Draza i Tito su se borili na istoj strani na pocetku medjutim kad je Tito video da je Drazo postao jak i da je sposoban da preuzme Srbiju, Tito ga je proglasio neprijateljem i izdajnikom. Ipak u toj regiji su partizani branili Srbe. Dok su na to na drugim delovima drzave branili cetnici. Ono sto hocu da kazem je da ko god zastupa samo jednu stranu. Ili nema blage veze o ratu ili nije realan ili nema dovoljno informacija i svoje misljenje gradi na osnovu prica vecinom roditelja. Sami interes je bio u pitanju a narod nije imao informacije sta se desava. Budite pametni otvorite oci. Nikakvi ideali nisu postajalo sami interes. Ko je god bio vidjenij Srbin zavrsio je na golom otoku.

gojko 12

pre 6 godina

Strašno. Dotakli smo samo dno. Nemamo apsolutno pravo da prigovaramo Hrvatima na kanonizaciji Stepinca i rehabilitovanju ustaša. Mi smo ista bagra. 
Kukamo što nam nije isporučen Haradinaj a mi krvnike iz naših redova slavimo i štitimo od sudova. 
Sve što nam se dešava - apsolutno smo zaslužili.
(Negativni, 26. maj 2017 18:36)

Ne lupetaj gluposti....
Šta ti uopšte znaš o Stepincu a pogotovo o Kalabiću...
Kalabić je tragična ličnost Srpske istorije kao i Draža, pre svega je bio Srpski rodoljub učestvovao u oslobađanju Užica, Prijepolja, Kraljeva, Loznice.... sa svojim vojskom stigao skoro do Sarajeva oslobodivši celu Romaniju... Streljan je od komunista zajedno sa sinom - dete od 15 godina.
Stepinca je za to vreme služio Paveliću dok su Srpski Patrijarh Dožić i Sv. Vladika Nikolaj Velimirović bili hapšeni i zatvarani od Nemaca da bi na kraju obojica završila u logoru Dahau.

Krcun

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не
(Don Armando, 26. maj 2017 19:04)
I ja verujem u Deda Mraza.

Mailman

pre 6 godina

(Negativni, 26. maj 2017 18:36)
Tebi, a i svim drugima. Cetnici su bili u Srbiji bili kontrarevolucionarni pokret koji su u gradjanskom ratu borio protiv komunista i da u tom ratu su neki pripadnici pokreta cinili zlocine isto kao i komunisti. Problem je bio sto su ovi drugi bili pobednici i kao takvi svoje zlocine precutali, a cetnicke preuvelicali. U Hrvatskoj su cetnici bili ustanici protiv ustaskih zlocina i da neki su vrsili zlocine, mahom iz osvete.
S druge strane ustaski pokret je bio saradnik nacista, koji se borio na njihovoj strani i van NDH, jedini koji je imao logore pored Nemaca, koji izvrsio genocid, holokaust i sve druge zlocine strasne zlocine po ugledu na trci rajh.

John

pre 6 godina

nije isto! cetnici su bili antifasisti, tako da nikad nece ustase i cetnici bit isto!
(zoka_mip, 26. maj 2017 18:56)

Pa naravno da nisu isto. TO što su i jedni i drugi ubijali narod po Kozari je slučajno. Slučajno je i što su zajedno bežali, pa dobili šta su zaslužili.
I to što se glavni četnik u Hrvatskoj (Đujić) izvukao tako da mu ni dlaka sa glave (i brade) nije falila dok je prolazio kroz ustaše, to je takođe slučajno.

A po nemačkim dokumentima najbolje se vidi koliki su četnici bili antiašisti.

Meister Jakob

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не
(Don Armando, 26. maj 2017 19:04)

Vi derete po onoj Geoebbelsovoj, 1000 puta ponovljena laž postaje istina!
Četnici i ustaše su dvije strane istog novčića i zajedno su se borili za naciste, Nedić i Pavelić bili glavni pajtosi, ko Tuđman i Milošević.
Ako su Hrvati monstrumi se borili za naciste protiv Rusije a Srbija bila antifašistički saveznik koji se hvale da su imali čak dva zasebna antifašistička pokreta i uvijek kako Vučić kaže ste bili "na strani slobode" ili Vulin "na pravoj strani", kako to da Rusi kad su organizirali proslavu kraja 2. svjetskog rata niti jednom nisu pozvali Srbiju, a predsjednika Hrvatske jesu, i to dva hrvatska predsjednika, Tuđmana i Mesića koji su na proslavi bili počasni gosti i iz predsjedničke lože gledali paradu, i obojicu odlikovali upravo za doprinos u borbi protiv fašizma, Tuđmana Jeljcin a Mesića Putin.

Mailman

pre 6 godina

Ljudi nemoj te da poredite rehabilitaciju Kalabica, Nedica... sa kanonizacijom Stepinaca. To sto je neko rehabilitovan je samo koriscenje cinjenice da su komunisti krsili pravne postupke. I to sto je neko rehabilitovan znaci da presuda po kojoj je optuzen nevazeca iz proceduralnih stvari, ali njihove zlocine i Nedicevu veleizdaju niko ne negira. Hrvati ne pokusavaju da rehabilituju Stepinca, sto mogli po istoj logici kao sudovi u Srbiji, niti samo da negiraju zlocine vec od takvog zlocinca naprave SVECA, a to je bitna razlika.

ded

pre 6 godina

Ljudi u Srbiji ne shvataju u čemu je problem a vole da komentarišu i ono što ne razumeju. Nije bitno da li su Kalabić i npr Nedić krivi ili ne. Bitno je kako su osudjeni. A osuđeni su u vrlo aljkavo vođenim procesima i za to se njihovi naslednici hvataju. Povraćaj oduzete imovine ratnim zločincima i izdajnicima nije moguć i zato naslednici moraju prvo da rehabilituju pretke da bi dobili njihovu imovinu nazad. Pravno gledano, Nedić nije bio kriv jer nije ni došao do suda. Proleteo je kroz prozor pre toga. Sada je naslednicima lako da dokažu da presude nisu pravno gledano ispravne. Sud istorije je nešto sasvim drugo i ne treba ga poistovećivati sa pravom.
Slučaj Stepinac je potpuno druga priča. Tu se radi o glorifikovanju zločinca, dok Kalabića i Nedića niko ne glorifikuje ili kanonizuje.

1.maj

pre 6 godina

Tolike žrtve tokom NOB-a smo podneli, a tako ga se lako odričemo.
Mi smo društvo koje dovodi u pitanje Darvinovu teoriju, destabilizuje susedne države(Makedonija, C. Gora), noću ruši objekte, suspenduje rad parlamenta tokom predizborne kampanje, legalizuje dečiji rad kroz dualno obrazovanje a evo, bavi se i rehabilitacijom ratnih zločinaca.

Kakav primer dajemo svojoj deci?
PROMENA SISTEMA! X

dejan

pre 6 godina

Predrag Markovic izgleda i dalje veruje u komunisticku istoriju,gde su izjednacili Cetnike i Ustase,da bi prikrili monstruozne ustaske zlocine i na silu stvorili bratstvo i jedinstvo.

ceva

pre 6 godina

Kakvo je ovo ludilo. Kunu se u Putina, obozavaju rusiji, negiraju partizane, mrze Tita, mrze USA, obozavaju Trampa pa onda mtze Trampa, mrze EU, aboliraju cetnike, sve nazive ulica ruskih marsala i generala promene pa onda ih opet aktiviraju. Totalno smo poremecen narod.

Konstantin

pre 6 godina

Pa, da mu je suđeno kako treba, a ne staljinističkim metodama, ne bi bilo ni prilike ni potrebe ni za kakvom "rehabilitacijom" (jugoslovenski komunisti su se u to vreme upadljivo trudili da po svemu prevaziđu svoje sovjetske gospodare; čitajte njihove memoare, Dedijerov dnevnik... Sami to kažu).

Negativni

pre 6 godina

Strašno. Dotakli smo samo dno. Nemamo apsolutno pravo da prigovaramo Hrvatima na kanonizaciji Stepinca i rehabilitovanju ustaša. Mi smo ista bagra.
Kukamo što nam nije isporučen Haradinaj a mi krvnike iz naših redova slavimo i štitimo od sudova.
Sve što nam se dešava - apsolutno smo zaslužili.

Negativni

pre 6 godina

Strašno. Dotakli smo samo dno. Nemamo apsolutno pravo da prigovaramo Hrvatima na kanonizaciji Stepinca i rehabilitovanju ustaša. Mi smo ista bagra.
Kukamo što nam nije isporučen Haradinaj a mi krvnike iz naših redova slavimo i štitimo od sudova.
Sve što nam se dešava - apsolutno smo zaslužili.

ceva

pre 6 godina

Kakvo je ovo ludilo. Kunu se u Putina, obozavaju rusiji, negiraju partizane, mrze Tita, mrze USA, obozavaju Trampa pa onda mtze Trampa, mrze EU, aboliraju cetnike, sve nazive ulica ruskih marsala i generala promene pa onda ih opet aktiviraju. Totalno smo poremecen narod.

Don Armando

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не

Drugovčanin

pre 6 godina

Bruka i sramota. Neka tzv. sudija iz Valjeva dodje u selo Drugovac koje se nalazi u Smederevskoj opštini i neka pogleda u oči potomcima onih koje je Kalabić, zajedno sa Lazovićem, Dokmanovićem i ostlom bagrom, streljao i zaklao. Još ima živih u Drugovcu koji taj zločin mogu da potvrde.

1.maj

pre 6 godina

Tolike žrtve tokom NOB-a smo podneli, a tako ga se lako odričemo.
Mi smo društvo koje dovodi u pitanje Darvinovu teoriju, destabilizuje susedne države(Makedonija, C. Gora), noću ruši objekte, suspenduje rad parlamenta tokom predizborne kampanje, legalizuje dečiji rad kroz dualno obrazovanje a evo, bavi se i rehabilitacijom ratnih zločinaca.

Kakav primer dajemo svojoj deci?
PROMENA SISTEMA! X

Žoao mi je

pre 6 godina

Narodnog heroja Živana Đurđevića, seljaka iz sela Balinović je ovaj zlikovac sa svojom bandom 1943. posle torture i mučenja živog ispekao na ražnju na Debelom brdu, na magistralnom putu Valjevo-Rogačica, gde postoji i spomenik,naravno danas zapušten i osknavljen u novom srpskom duhu, a o zločinima tih bandita i danas postoje živi svedoci u gotovo svakom selu valjevskog kraja. Ovaj čovek je ubijao sopstveni narod koji danas ovim što se radi biva ponovo klan i mučen i ovo je još jedan krupan doprinos našem konačnom nestanku.

Maksim

pre 6 godina

Šta očekivati od četničke bratije, koja je većinska u Srbiji. Sremci su svi bili psrtizani, poibegli u Frušku od ustaške kame. Gde je bio vaš Čiča da ih zaštiti? Krkao gibanicu sa Nemcima. I onda kažete da smo autonomaši, a ko ne bi bio? Posraliste nam se na predake, koji su život dali za slobodu, da bi vi sad sa kamom u ustima mogli da balavite.

Mailman

pre 6 godina

(Negativni, 26. maj 2017 18:36)
Tebi, a i svim drugima. Cetnici su bili u Srbiji bili kontrarevolucionarni pokret koji su u gradjanskom ratu borio protiv komunista i da u tom ratu su neki pripadnici pokreta cinili zlocine isto kao i komunisti. Problem je bio sto su ovi drugi bili pobednici i kao takvi svoje zlocine precutali, a cetnicke preuvelicali. U Hrvatskoj su cetnici bili ustanici protiv ustaskih zlocina i da neki su vrsili zlocine, mahom iz osvete.
S druge strane ustaski pokret je bio saradnik nacista, koji se borio na njihovoj strani i van NDH, jedini koji je imao logore pored Nemaca, koji izvrsio genocid, holokaust i sve druge zlocine strasne zlocine po ugledu na trci rajh.

John

pre 6 godina

nije isto! cetnici su bili antifasisti, tako da nikad nece ustase i cetnici bit isto!
(zoka_mip, 26. maj 2017 18:56)

Pa naravno da nisu isto. TO što su i jedni i drugi ubijali narod po Kozari je slučajno. Slučajno je i što su zajedno bežali, pa dobili šta su zaslužili.
I to što se glavni četnik u Hrvatskoj (Đujić) izvukao tako da mu ni dlaka sa glave (i brade) nije falila dok je prolazio kroz ustaše, to je takođe slučajno.

A po nemačkim dokumentima najbolje se vidi koliki su četnici bili antiašisti.

dejan

pre 6 godina

Predrag Markovic izgleda i dalje veruje u komunisticku istoriju,gde su izjednacili Cetnike i Ustase,da bi prikrili monstruozne ustaske zlocine i na silu stvorili bratstvo i jedinstvo.

anonymous

pre 6 godina

Pametni ljudi izmislise svasta, unapredise dosta, odoše na mesec, u medjuvremenu će i na mars, a mi ne ismislismo nista, unazadismo i ovo što zatekosmo, ne odosmo nigde a u medjuvremenu rehabilitovasmo Nikolu Kalabica!

S.F. - S.N.! M.V.M.J. (znate vi šta sam hteo da kažem)

pre 6 godina

Ala me nasmeja! Pokret otpora?! Otpora kome? Koje su to sve slavne bitke koje je ta banda povela protiv Nemaca? Znamo da im ni saradnja s ustašama nije bila gadljiva. Isto tako znamo i za Vranić, Boleč, Drugovac, Jagodinu i brojna druga mesta koje su te ubice zavile u crno. I to u Srbiji koja im je kao bila sveta. Smatram da su uzevši sve u obzir posle rata i dobro prošli. Omogućeno im je da podele jamu sa svojim crnokošuljaškim prijateljima.

Nikola

pre 6 godina

Pitajte dede i babe razgovarajte sa njima oni su ziveli u to vreme. Podrzavati partizane i podrzavati Tita nije isto. Ja sam podrzavao cetnike u svakoj prici dok nisam razgovarao sa nekim ko je preziveo sve to. Tito je bio neprijatelj Srba..Medjutim u Lici,Kordunu... Srbe su branili partizani. Draza i Tito su se borili na istoj strani na pocetku medjutim kad je Tito video da je Drazo postao jak i da je sposoban da preuzme Srbiju, Tito ga je proglasio neprijateljem i izdajnikom. Ipak u toj regiji su partizani branili Srbe. Dok su na to na drugim delovima drzave branili cetnici. Ono sto hocu da kazem je da ko god zastupa samo jednu stranu. Ili nema blage veze o ratu ili nije realan ili nema dovoljno informacija i svoje misljenje gradi na osnovu prica vecinom roditelja. Sami interes je bio u pitanju a narod nije imao informacije sta se desava. Budite pametni otvorite oci. Nikakvi ideali nisu postajalo sami interes. Ko je god bio vidjenij Srbin zavrsio je na golom otoku.

razuma bez

pre 6 godina

(Dejan P., 26. maj 2017 23:00) # Link komentara


Kraljevina Jugoslavija je prestala da postoji trenutkom potpisivanja kapitulacije, 17. aprila 1941. Samim tim, prestala je da postoji i "regularna vojska kraljevine jugoslavije".

Drugo, cetnicki odredi nikada nisu bili "regularna vojska", vec paravojne jedinice koje su sluzile za obavljanje "prljavih poslova"... Nesto slicno tigrovima i skorpionima u novijoj istoriji...

BG

pre 6 godina

Kakva zamena teza. Ove se nije sudilo četnicima nego pojedincu. Taj pojedinac je poklao žene i decu čiji su miževi i očevi bili u partizanima.
Ova presuda je oslobodila zlikovca od tih dela, kao da se ništa nije desilo.
Pa čak da je i taj pokret na kraju preuzeo vlast, morao bi suditi Kalabiću za te zločine.

Taj zločinac je dobio sramno malu kaznu, samo zato što je bio ono što danas zovemo svedokom saradnikom.

Vel Santic

pre 6 godina

iako je JVuO-i ispočetka nastala kao antifašistički i antinacistički pokret, sve su vrlo brzo uprskali ogromno. njihov fanatični antikomunizam ih je poveo kolaboracionizmu s svima sem s partizanima. kalabić i đurišić i đujić i pećanac itd... se naročito ističu kao zločinci što prema svom srpskom narodu (naročito, kalabić) što prema civilima drugih naroda. ne piše u srpskoj Vikipediji bez razloga Никола Калабић је био озлоглашен међу четницима, као и „Краљева гарда“ којој је стајао на челу. Један Калабићев официр писао је Михаиловићу новембра 1943. да се народ више плаши када чује да долазе четници у село него Немци, Бугари, „Арнаути“ и друге „вере“.
rehabilitovati takvog zločinbačkog gada mogu samo isti oni koji su devedesetih vodili Srbiju tj. zlobamiloševićev režim u koje spada šešelj i njihovi potomci koji sebe sada zovu "srpska napredna stranka" a koja je zavela desničarsku diktaturu u Srbiji. ovako se nikako ne može u EU kao što ni Hrvatska nije smela da bude primljena u EU jer nije prošla kroz deustašizaciju.

Krcun

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не
(Don Armando, 26. maj 2017 19:04)
I ja verujem u Deda Mraza.

mitar

pre 6 godina

Mi I Hrvati braća rođena. Pa da li moguće da u ovom trenutku nekoga zanimaju ljudi kao što su Stepinac i Kalabić. Za mene su isti obojica. Nema nama na Balkanu 'leba još dugo dugo.

samo tako

pre 6 godina

I mi i hrvati rehabilitujemo one koji su klali srbe. Podigli smo spomenik esesovcima iz Banata....ostalo je još Hitleru mauzolej da izgradimo. Ima nešto jako bolesno u nama kada toliko obožavamo sopstvene dželate, kada se tako lako pridružujemo onima koji nas satiru. Nema pravde ako ono što govore i zločinci i žrtve ima istu težinu. Pravda je bila meka i zato se vraćaju duhovi prošlosti.

gojko 12

pre 6 godina

Strašno. Dotakli smo samo dno. Nemamo apsolutno pravo da prigovaramo Hrvatima na kanonizaciji Stepinca i rehabilitovanju ustaša. Mi smo ista bagra. 
Kukamo što nam nije isporučen Haradinaj a mi krvnike iz naših redova slavimo i štitimo od sudova. 
Sve što nam se dešava - apsolutno smo zaslužili.
(Negativni, 26. maj 2017 18:36)

Ne lupetaj gluposti....
Šta ti uopšte znaš o Stepincu a pogotovo o Kalabiću...
Kalabić je tragična ličnost Srpske istorije kao i Draža, pre svega je bio Srpski rodoljub učestvovao u oslobađanju Užica, Prijepolja, Kraljeva, Loznice.... sa svojim vojskom stigao skoro do Sarajeva oslobodivši celu Romaniju... Streljan je od komunista zajedno sa sinom - dete od 15 godina.
Stepinca je za to vreme služio Paveliću dok su Srpski Patrijarh Dožić i Sv. Vladika Nikolaj Velimirović bili hapšeni i zatvarani od Nemaca da bi na kraju obojica završila u logoru Dahau.

lal

pre 6 godina

ko onaj vic...
ko su bili partizani??? to su divni, dobri ljudi koji su se borili protiv nacizma i dali nam slobodu...
a ko su bili cetnici??? deda, cale, stric, teca...

Nikola

pre 6 godina

Predrag Markovič je rekao istinu Rehabilitacija Nikole Kalabića je sramota.
Narod smo koji ne poštuje svoje žrtve i zaslužili smo sve nevolje koje su nas stigle i one koje nas stižu.

Meister Jakob

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не
(Don Armando, 26. maj 2017 19:04)

Vi derete po onoj Geoebbelsovoj, 1000 puta ponovljena laž postaje istina!
Četnici i ustaše su dvije strane istog novčića i zajedno su se borili za naciste, Nedić i Pavelić bili glavni pajtosi, ko Tuđman i Milošević.
Ako su Hrvati monstrumi se borili za naciste protiv Rusije a Srbija bila antifašistički saveznik koji se hvale da su imali čak dva zasebna antifašistička pokreta i uvijek kako Vučić kaže ste bili "na strani slobode" ili Vulin "na pravoj strani", kako to da Rusi kad su organizirali proslavu kraja 2. svjetskog rata niti jednom nisu pozvali Srbiju, a predsjednika Hrvatske jesu, i to dva hrvatska predsjednika, Tuđmana i Mesića koji su na proslavi bili počasni gosti i iz predsjedničke lože gledali paradu, i obojicu odlikovali upravo za doprinos u borbi protiv fašizma, Tuđmana Jeljcin a Mesića Putin.

Vladan.

pre 6 godina

Kod vecine danasnjih rehabilitacija ne radi se o ideologiji vec pre svega o novcu. Rehabilitacija podrazumeva da naslednici mogu punim pravom da traze i restituciju konfiskovane imovine. I naravno onda tu imamo djavolje advokate koji se bave ovom materijom. Naravno ovde izuzimam neke stvarno nevine ljude koji su proglaseni narodnim neprijateljima. A i toga je bilo.

Dejan P.

pre 6 godina

Da bi naš narod mogao da komentariše ovu odluku potrebno je prvo da zaboravi svu istoriju koju je učio od 1945 do danas.
Treba da pročita ogroman broj knjiga da bi shvatio ko je bio regularna vojska Kraljevine Jugoslavije, ko je sa druge strane izazvao gradjanski rat za vreme okupacije Jugoslavije, ko je štitio Srbe u Hercegovini, gde su bili partizani u Srbiji posle pada užičke republike.........
Koliko je Nemaca poginulo na Kadinjači - nijedan, a žrtvovan ceo radnički bataljon.
Koliko je za vreme drugog svetskog rata poginulo Nemaca u Beogradu do trenutka oslobadjanja - dva, a Beograd je bio odredišno mesto za odmor nemačkih vojnika i oficira koji su se vraćali sa istočnog fronta.
Koliko je partizana imao slavni Slaviša Vajner Čiča na Romaniji - šesnaest.
Koliko su komunisti na čelu sa Titom, Rankovićem i Krcunom pobili Srba posle drugog svetskog rata.
Ko su bili Kalabić, Draža Mihailović, pop Djujić.............
Četničku vojsku treba razlikovati od lokalnih bandi koje su sebe proglašavali četnicima da bi pljačkali i ubijali komšije.
Jedno je vojska, drugo su bande
Istoriju ponovo treba napisati, biti nepristrasan i objasniti narodu ko je bio ko u drugom svetskom ratu i šta se dešavalo u posleratnom periodu.
Takodje treba objasniti ko je bio najveći krvnik srpskog naroda, ko je zabranio povratak Srba na Kosovo, ko je preselio Srbe iz Krajine u foksdojčerske kuće u Vojvodini, ko je sada doneo zakon da se te kuće vrate

jašta

pre 6 godina

(Mailman, 26. maj 2017 19:43)

Jes vala, nikad nismo videli da su četnici šurovali sa nacistima. Mhm, da. To što ih nisu dočekali sa cvećem nego sa prasetom i rakijom, to definitivno nije isto. Ali nije ni tako kao što ti opisuješ, kao da su bili uglađeni rojalisti, a ne raspasana bradata gerila.

ded

pre 6 godina

Ljudi u Srbiji ne shvataju u čemu je problem a vole da komentarišu i ono što ne razumeju. Nije bitno da li su Kalabić i npr Nedić krivi ili ne. Bitno je kako su osudjeni. A osuđeni su u vrlo aljkavo vođenim procesima i za to se njihovi naslednici hvataju. Povraćaj oduzete imovine ratnim zločincima i izdajnicima nije moguć i zato naslednici moraju prvo da rehabilituju pretke da bi dobili njihovu imovinu nazad. Pravno gledano, Nedić nije bio kriv jer nije ni došao do suda. Proleteo je kroz prozor pre toga. Sada je naslednicima lako da dokažu da presude nisu pravno gledano ispravne. Sud istorije je nešto sasvim drugo i ne treba ga poistovećivati sa pravom.
Slučaj Stepinac je potpuno druga priča. Tu se radi o glorifikovanju zločinca, dok Kalabića i Nedića niko ne glorifikuje ili kanonizuje.

Draža

pre 6 godina

Na znam mnogo o tom Kalabiću, znam da su nas u školi učili da je četnik i zločinac al to je bilo 80-ih još po Titovim udžbenicima. Elem, ne verujem da je neki materijal za idola, ali i on kao i svi ima pravo na pravično suđenje.
No, ne znam kako Marković misli da će ovo "omogućiti" Blajburške terevenke? Pa one su odavno omogućene i ne vidim kako bi Kalabić uticao na to, a tek kakve veze ima sa Stepincem za sveca - blage veze nema. O tome odlučuje Vatikan na osnovu njihovih kriterijuma a ne na osnovu toga dal je Kalabić rehabilitovan ili ne. To apsolutno ne može sa utiče, makar ne presudno ni na šta od navedenog. Blajburg ie odavno već postao tradicija nažalost, a i Stepinac je već odavno blaženi.

Per aspera ad astra

pre 6 godina

Jedan istoricar bi morao znati da se cetnici i ustase ne mogu izjednacavati ni po jednom osnovu, to je pre svega apsurdno, a onda i vrhunski bezobrazluk, pritom to izjavi istoricar srpskog etnickog korpusa. Ustase su imale plan za sistematsko unistenje nekoliko naroda, uokviren cak i u zakonima NDH! Cetnici, da im se saberu svi zlocini koje su zaista pocinili i one koji su im komunisti krivotvorili, ne bi se dosegnula ta monstruozna ideja ustastva samim tim ni ravnoteza izmedju ta dva pokreta. Cetnici nisu imali plan niti strategiju za genocid tj. sistrmatsko unistenje bilo kog naroda. Sa ovakvim ljudima i ovakvim nedostatkom samopostovanja, Srbima stvarno neprijatelji nisu potrebni

Istina

pre 6 godina

A po nemačkim dokumentima najbolje se vidi koliki su četnici bili antiašisti.
(John, 26. maj 2017 19:54)

Nemacki general Ler: "Naš osnovni zadatak bio je, po Hitlerovom najstrožem naređenju u vojnim operacijama 1943. godine (Neretva - Sutjeska), hvatanje živog generala Draže Mihailovića i 35.000 četnika: za to su angažovane italijanske, ustaško-domobranske, nemačke, bugarske jedinice..." - ispisuje Aleksander Ler.

my way

pre 6 godina

Sacuvaj me Boze i ovakvih istoricara i komentara, sramnih paralela ! Hrvatska seta ulicama i trgovima Mile Budaka sa sve Pavelicevim kunama u dzepovima, neoustaskoj bagri formiranoj na dan NDH tacno pola veka kasnije podigla spomenik bas usred Jasenovca naziva, te likove naziva braniteljima Jasenovca i Hrvatske, herojima, verskog poglavara NDH smatra svecem... u Srbiji niko nije rehabilitovao ni Nedica ni Ljotica iako se ni izmedju njih i ustasa nikakva paralela ne moze praviti, niti su kao saradnici okupatora sa Hrvatima ratovali, kamoli nad njima radili ono sto su ustase nad Srbima. O izjednacavanju cetnika i ustasa je tek neukusno vise pricati, na cast svima koji na taj nacin mogu istinu, pravdu i zrtve da gaze! Jos jedna stvar, Blajburg je za Hrvate odavno hodocasce te zaista ne znam kako ce to ova rehabilitacija jednog komandanta JVUO omoguciti. I kako se to istorija, i to drugog svetskog rata ravna po onome sto je nacistima milo i to u ime, gle apsurda, antifasizma?

Konstantin

pre 6 godina

Pa, da mu je suđeno kako treba, a ne staljinističkim metodama, ne bi bilo ni prilike ni potrebe ni za kakvom "rehabilitacijom" (jugoslovenski komunisti su se u to vreme upadljivo trudili da po svemu prevaziđu svoje sovjetske gospodare; čitajte njihove memoare, Dedijerov dnevnik... Sami to kažu).

popinski borci

pre 6 godina

Predrag Marković član glavnog odbora SPS-a je ovo izgovorio kao političar,a ne kao istoričar.Trebali su novinari da se informišu kod istoričara,koji mnogo bolje poznaju istoriju Drugog svetskog rata na ovim prostorima.Samo poređenje Kalabića i Stepinca je glupo i nemoguće.Stepinac je bio na čelu crkve u NDH i aktivno učestvovao u svim društvenim i političkim aktivnostima.Stepinac nijednom nije osudio zločine nad Srbima,Jevrejima i Romima,ali je zato nakon oslobođenja napadao komuniste zbog njihovog obračuna sa ustašama,zbog čega je i bio osuđen.Kalabić je bio komandant jednog dela gerilskog pokreta,koji se borio protiv okupatora(nacista).Zločine nad civilima su počinila oba pokreta otpora.Državna komisija je po imenu i prezimenu našla preko 60000 ljudi koje su komunisti streljani nakon oslobođenja(oktobar 1944-mart 1945).Međutim nezvanično se smatra da je za tih 6 meseci streljano preko 100000 ljudi u Srbiji.Samo mali broj je prošao kroz suđenje,koje je ionako bilo neregularno.Mnogima se i ne zna gde su sahranjeni.Ubijena je celokupna srpska inteligencija i svako ko se našao na putu novoj ideologiji.Bez obzira na zločine,koje su počinila ova dva pokreta ipak se ne može umanjiti činjenica da su se oba pokreta borila protiv okupatora,a jedno malo vreme su to radili zajedno.

neutralni felsh

pre 6 godina

Kada nijedan od komunista nije osudjen neka i on bude rehabilitovan. 
Ili osuditi sve koji su cinili zlocine (nebitno cetnici ili partizani) ili ne osuditi nikog. A ovde vidim dvostruke arsine.
(123, 26. maj 2017 23:17)


naravno da nikad prema fasistima i antifasistima ne treba imati iste arsine!

Nikola

pre 6 godina

Podele na partizane i cetnike je najgluplji nacin za podelu Srba. Nazalost mi smo takav narod da lako zamrzimo svoj narod. partizani-cetnici, delije-grobari. To su samo nacini da ljudi budu kivni jedni na druge da bi opet raznorazni mocnici mogli da kontrolisu narod. Da smo slozni i ujedinjeni ne bi padalo napamet sorosu i ekipi da pokusaju da nas svadjaju. Nekada davno Delije i Grobari su zajedno isli da gledaju derbi. Nepokolebljivi smo tada bili a pogledaj sada Srbi tuku Srbe juce vest ispred Hrama masovna tuca... Zbog cega? Zbog Partizana i Zvezde jel to vredno? Zbog cetnika i partizana? Nismo ni bili u planu kada se to sve desavalo al narod je glup u nemastini i sirotinji lako je posvadjati i bracu rodjenu a kamoli komsije.

sitizenkane

pre 6 godina

Zanimljivo je da je dokazano da je Kalabic ubijen pre datuma kada je Draza Mihajlovic uhvacen od strane partizana. Mada nasi partizanski istoricari govore o izdaji Kalabica uvek je bila cudna verzija njegove smrti. Po carsijskim pricama on je poginuo u tuci u nekoj kafani a navodno je i streljan. Sta je tu istina a sta komunisticka propaganda?

Mailman

pre 6 godina

Ljudi nemoj te da poredite rehabilitaciju Kalabica, Nedica... sa kanonizacijom Stepinaca. To sto je neko rehabilitovan je samo koriscenje cinjenice da su komunisti krsili pravne postupke. I to sto je neko rehabilitovan znaci da presuda po kojoj je optuzen nevazeca iz proceduralnih stvari, ali njihove zlocine i Nedicevu veleizdaju niko ne negira. Hrvati ne pokusavaju da rehabilituju Stepinca, sto mogli po istoj logici kao sudovi u Srbiji, niti samo da negiraju zlocine vec od takvog zlocinca naprave SVECA, a to je bitna razlika.

Iliaz Bazna

pre 6 godina

@Nikola
-Nima tu podele na partizane i cetnike!Jednostavno,partizani su bili oslobodioci i gerila protiv okupatora i kvislinga,a cetnici su bili kvislinzi.Toliko ima fotografija na kojima su cetnici sa Nemcima,Italijanima,Bugarima,ustasama,albanskim zoguovcima(Legalitet)...Pavle Djurisic ima vise slika sa Italijanima,nego sa svojim cetnicima.Nadjite i jednu sliku gde su partizani sa okupatorom ili ustasama,zoguovcima...Nema je!Sto se Kalabica tice,neka su ga rehabilitovali,on je pri kraju rata uvideo ko su cetnici,pa je saradjivao sa OZN-om u hvatanju cica Draze.Mada je,posle rata,ziveo u BGD kao slobodan covek,a ubijen je u namestenoj kafanskoj tuci od pripadnika ravnogorskog pokreta.

dragan

pre 6 godina

Spominje se Blajburg-tamo su sahranjeni ustaše i četnici pri povlačenju.Otkud četnici u NDH nego da su sarađivalu sa ustašama.Sa njima su i bežali ka Austriji.Nijedan ratni sukob četnika i ustaša.Na you tube sam našao dva govora Tita o ustašama,Jasenovcu a ni jedna o četnicima.Četnike je Ruzvelt odlikovao jer su bili anti komunisti.Američki general Paton je po okončanju rata tražio da krene na SSSR ali je penzionisan zbi dogovora na Jalti.Četnici,nemci,ustaše su imale zajednički imenitelj-uništiti komuniste svim raspoloživim sredstvima.

Udarnik

pre 6 godina

Moj ćale je '31 godište, živ je i u izvanrednoj je mentalnoj kondiciji. SVEDOĆI kako su 27.10.1942 ćetnici ( u prisustvu nemaca) vešali 11 uglednih građana Majdanpeka a zatim zapalili centar mesta.Postoje fotografije koje to OVEKOVEČUJU kao i fontana, spomenik ubijenim u centru grada.
Ubili su mu učitelja, gazdu kafane ...
O batinama koje je dobio nekoliko puta od četnika kao dete, i dan danas priča sa strahom i dečijom mržnjom u očima.
Ja moram da verujem mom ocu više nego valjevskom sudu.
PS
2041 očekujem suđenje Staljinu za ratne zločine i napad na nevin i miroljubiv nemački narod.

123

pre 6 godina

Kada nijedan od komunista nije osudjen neka i on bude rehabilitovan.
Ili osuditi sve koji su cinili zlocine (nebitno cetnici ili partizani) ili ne osuditi nikog. A ovde vidim dvostruke arsine.

tt

pre 6 godina

Legendarnog doktora Mladena Stojanovica, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, borca protiv ustasa i Nemaca, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ubili su ranjenog cetnici!!!! Danas je doktor Mladen ,,sklonjen" iz Banja Luke a jedna ulica u tom gradu je dobila ime cetnika, njegovog ubice. Rehabiltacija Kalabica nije iznenadjenje u nasem nipodastavanju i odricanju antifasizma.

daneibs

pre 6 godina

cega se pametan stidi glup se hvali....
sramota !!! koji je to sud u Valjevu ? - drzavni ?
rehabilitacija drzavnog suda ...!?!?
Mi nesto drzimo slovo Hrvatima ??
Bolje da se pokrijemo usima ...a Vulin Dacic i politicari da reaguju ...

Srboljub

pre 6 godina

Osta Mita Ljotić još... neće dugo: tempo u deljenju kolajni, rehabilitacijama i doterivanju istorije dnevnim potrebama su vazdan naše omiljene discipline. Ova (uvek) prisutna i vladajuća garnitura (bez obzira na poziciju, opoziciju), izbačena talasom antikomunizma 90-tih, iz mulja užeglih, prevaziđenih ideja, ustvari "čisti" svoje ideološke uzore i time biografije. Postaćemo jedini narod koji nije imao kolaboracioniste tokom WWII, how sweet it is? Decenijama posle borbi, evo, četnici pobeđuju: ko se poslednji smeje, najslađe se smeje; ko prvi zakolje, široko mu polje...

danguba

pre 6 godina

Ajde lijepo da se popisamo na svo antifasticko naslijedje, vazdignemo i ove novokomponovane heroje Karadzica, Mladica, Arkana..., i nastavimo mrziti i ratovati protiv svih susjeda, mrskih nam neprijatelja. Eh da, braca Rusi ce nam poslati avione i tenkove, samo se trebamo snaci za dijelove...

Kralj Beljo

pre 6 godina

Pogledao sam mnoge materijale na tu temu da su cetnici bili anti-fasisticki pokret, dugo najveci u Evropi... Cak ima i dobar dokumentarac na YT, neki potomak gasterbajter... I taj pristrasni dokumentarac ne moze da spomene bar nekoliko velikih bitaka protiv okupatora, kaze da su meta okupljanja Njemaca i borba na i oko Sutjeske bili cetnici, ali se tu zatekli Partizani, ne moze da kaze nijedno veliko cetnicko ime koje je poginulo u borbama... Ovamo samo kazes Sava Kovacevic i obesmislis svu pricu o "heroju" Drazi. Za kojeg se i audio snimak sa sudjenja uzima kao neki "dokaz" o njegovoj "velicini", a ako ko to slusa nekako nezavisno, primijetice da Draza nije bio bas mnogo inteligentan i rjecit covjek. Tako da RTS ne bi smio sve i svasta da pusta da narod gleda, zbog Save Kovacevica i slicnih. A i zbog onih imena iz cetnickog pokreta koja su definitivno cinila zlodjela.

John

pre 6 godina

(Istina, 26. maj 2017 22:30)

Немачки записник са преговора са четницима 11.8.1944.
Са ДМ-стране: мајор Рачић, капетан Нешко Недић, капетан Калабић.
...
Кнез Вреде је затим сумирао предлоге и жеље представника ДМ на следећи начин:
1. ДМ жели да разговара са опуномоћеником фирера за југоисточни простор.
2. Он тежи окупљању свих националних српских снага.
3. Мобилизација и наоружавање свих за оружје способних Срба за борбу против комунизма. Наоружавање и вођство под немачким Вермахтом.
4. ДМ моли да сам остане у илегали.
5. Припадници ДМ-покрета не треба да буду у немачким униформама.
6. Место састанка не треба ни у ком случају да буде Београд или неки други већи град.
Наше жеље:
1. ДМ се слаже да евентуални уговор буде усмен и ни у ком случају писмен.
2. Он обећава да ће бити обустављене све мере уперене против немачке војне управе.

10 dana kasnije, feldmaršal Vajks referisao je lično Hitleru:
"Кад ДМ, из нужде, због ситуације у којој се налази, данас више-мање ултимативно захтева муницију и оружје, то се, на основу досадашњих искустава, може бити убеђен да ће он то оружје и муницију употребити у борби против Тита. "
I finale: Закључујући, фирер је устанпвио, да он
а) нема ништа против "малих тактичких маневара" с покретом ДМ

Hvala na pažnji i prijatno veče.

dfbnfgb

pre 6 godina

Ma samo je u pitanju lova. Da bi naslednici dosli do nekih nekretnina. Narode pustite to ispiranje nasih mozgova,ostavite se ideologije dajte da zivimo kao sav normalan svet.
(Dragan, 27. maj 2017 00:21)

I to je tebi opravdanje, naslednici žele nekretnine i pare pa ajde da rehabilitujemo zločince i koljače koji nisu birali, ubijali su i sopstveni narod?!
Potomci nacista menjali imena, Geringovi unuci se dali sterilizovati da zlo ne ide dalje, a Nedićev unuk ponosan na dedu i on bi da ga se rehabilituje da dođe do para i nekretnina!

Dragan

pre 6 godina

Ma samo je u pitanju lova. Da bi naslednici dosli do nekih nekretnina. Narode pustite to ispiranje nasih mozgova,ostavite se ideologije dajte da zivimo kao sav normalan svet.

Negativni

pre 6 godina

Strašno. Dotakli smo samo dno. Nemamo apsolutno pravo da prigovaramo Hrvatima na kanonizaciji Stepinca i rehabilitovanju ustaša. Mi smo ista bagra.
Kukamo što nam nije isporučen Haradinaj a mi krvnike iz naših redova slavimo i štitimo od sudova.
Sve što nam se dešava - apsolutno smo zaslužili.

Don Armando

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не

dejan

pre 6 godina

Predrag Markovic izgleda i dalje veruje u komunisticku istoriju,gde su izjednacili Cetnike i Ustase,da bi prikrili monstruozne ustaske zlocine i na silu stvorili bratstvo i jedinstvo.

gojko 12

pre 6 godina

Strašno. Dotakli smo samo dno. Nemamo apsolutno pravo da prigovaramo Hrvatima na kanonizaciji Stepinca i rehabilitovanju ustaša. Mi smo ista bagra. 
Kukamo što nam nije isporučen Haradinaj a mi krvnike iz naših redova slavimo i štitimo od sudova. 
Sve što nam se dešava - apsolutno smo zaslužili.
(Negativni, 26. maj 2017 18:36)

Ne lupetaj gluposti....
Šta ti uopšte znaš o Stepincu a pogotovo o Kalabiću...
Kalabić je tragična ličnost Srpske istorije kao i Draža, pre svega je bio Srpski rodoljub učestvovao u oslobađanju Užica, Prijepolja, Kraljeva, Loznice.... sa svojim vojskom stigao skoro do Sarajeva oslobodivši celu Romaniju... Streljan je od komunista zajedno sa sinom - dete od 15 godina.
Stepinca je za to vreme služio Paveliću dok su Srpski Patrijarh Dožić i Sv. Vladika Nikolaj Velimirović bili hapšeni i zatvarani od Nemaca da bi na kraju obojica završila u logoru Dahau.

Krcun

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не
(Don Armando, 26. maj 2017 19:04)
I ja verujem u Deda Mraza.

my way

pre 6 godina

Sacuvaj me Boze i ovakvih istoricara i komentara, sramnih paralela ! Hrvatska seta ulicama i trgovima Mile Budaka sa sve Pavelicevim kunama u dzepovima, neoustaskoj bagri formiranoj na dan NDH tacno pola veka kasnije podigla spomenik bas usred Jasenovca naziva, te likove naziva braniteljima Jasenovca i Hrvatske, herojima, verskog poglavara NDH smatra svecem... u Srbiji niko nije rehabilitovao ni Nedica ni Ljotica iako se ni izmedju njih i ustasa nikakva paralela ne moze praviti, niti su kao saradnici okupatora sa Hrvatima ratovali, kamoli nad njima radili ono sto su ustase nad Srbima. O izjednacavanju cetnika i ustasa je tek neukusno vise pricati, na cast svima koji na taj nacin mogu istinu, pravdu i zrtve da gaze! Jos jedna stvar, Blajburg je za Hrvate odavno hodocasce te zaista ne znam kako ce to ova rehabilitacija jednog komandanta JVUO omoguciti. I kako se to istorija, i to drugog svetskog rata ravna po onome sto je nacistima milo i to u ime, gle apsurda, antifasizma?

Maksim

pre 6 godina

Šta očekivati od četničke bratije, koja je većinska u Srbiji. Sremci su svi bili psrtizani, poibegli u Frušku od ustaške kame. Gde je bio vaš Čiča da ih zaštiti? Krkao gibanicu sa Nemcima. I onda kažete da smo autonomaši, a ko ne bi bio? Posraliste nam se na predake, koji su život dali za slobodu, da bi vi sad sa kamom u ustima mogli da balavite.

Nikola

pre 6 godina

Pitajte dede i babe razgovarajte sa njima oni su ziveli u to vreme. Podrzavati partizane i podrzavati Tita nije isto. Ja sam podrzavao cetnike u svakoj prici dok nisam razgovarao sa nekim ko je preziveo sve to. Tito je bio neprijatelj Srba..Medjutim u Lici,Kordunu... Srbe su branili partizani. Draza i Tito su se borili na istoj strani na pocetku medjutim kad je Tito video da je Drazo postao jak i da je sposoban da preuzme Srbiju, Tito ga je proglasio neprijateljem i izdajnikom. Ipak u toj regiji su partizani branili Srbe. Dok su na to na drugim delovima drzave branili cetnici. Ono sto hocu da kazem je da ko god zastupa samo jednu stranu. Ili nema blage veze o ratu ili nije realan ili nema dovoljno informacija i svoje misljenje gradi na osnovu prica vecinom roditelja. Sami interes je bio u pitanju a narod nije imao informacije sta se desava. Budite pametni otvorite oci. Nikakvi ideali nisu postajalo sami interes. Ko je god bio vidjenij Srbin zavrsio je na golom otoku.

123

pre 6 godina

Kada nijedan od komunista nije osudjen neka i on bude rehabilitovan.
Ili osuditi sve koji su cinili zlocine (nebitno cetnici ili partizani) ili ne osuditi nikog. A ovde vidim dvostruke arsine.

Mailman

pre 6 godina

(Negativni, 26. maj 2017 18:36)
Tebi, a i svim drugima. Cetnici su bili u Srbiji bili kontrarevolucionarni pokret koji su u gradjanskom ratu borio protiv komunista i da u tom ratu su neki pripadnici pokreta cinili zlocine isto kao i komunisti. Problem je bio sto su ovi drugi bili pobednici i kao takvi svoje zlocine precutali, a cetnicke preuvelicali. U Hrvatskoj su cetnici bili ustanici protiv ustaskih zlocina i da neki su vrsili zlocine, mahom iz osvete.
S druge strane ustaski pokret je bio saradnik nacista, koji se borio na njihovoj strani i van NDH, jedini koji je imao logore pored Nemaca, koji izvrsio genocid, holokaust i sve druge zlocine strasne zlocine po ugledu na trci rajh.

Per aspera ad astra

pre 6 godina

Jedan istoricar bi morao znati da se cetnici i ustase ne mogu izjednacavati ni po jednom osnovu, to je pre svega apsurdno, a onda i vrhunski bezobrazluk, pritom to izjavi istoricar srpskog etnickog korpusa. Ustase su imale plan za sistematsko unistenje nekoliko naroda, uokviren cak i u zakonima NDH! Cetnici, da im se saberu svi zlocini koje su zaista pocinili i one koji su im komunisti krivotvorili, ne bi se dosegnula ta monstruozna ideja ustastva samim tim ni ravnoteza izmedju ta dva pokreta. Cetnici nisu imali plan niti strategiju za genocid tj. sistrmatsko unistenje bilo kog naroda. Sa ovakvim ljudima i ovakvim nedostatkom samopostovanja, Srbima stvarno neprijatelji nisu potrebni

popinski borci

pre 6 godina

Predrag Marković član glavnog odbora SPS-a je ovo izgovorio kao političar,a ne kao istoričar.Trebali su novinari da se informišu kod istoričara,koji mnogo bolje poznaju istoriju Drugog svetskog rata na ovim prostorima.Samo poređenje Kalabića i Stepinca je glupo i nemoguće.Stepinac je bio na čelu crkve u NDH i aktivno učestvovao u svim društvenim i političkim aktivnostima.Stepinac nijednom nije osudio zločine nad Srbima,Jevrejima i Romima,ali je zato nakon oslobođenja napadao komuniste zbog njihovog obračuna sa ustašama,zbog čega je i bio osuđen.Kalabić je bio komandant jednog dela gerilskog pokreta,koji se borio protiv okupatora(nacista).Zločine nad civilima su počinila oba pokreta otpora.Državna komisija je po imenu i prezimenu našla preko 60000 ljudi koje su komunisti streljani nakon oslobođenja(oktobar 1944-mart 1945).Međutim nezvanično se smatra da je za tih 6 meseci streljano preko 100000 ljudi u Srbiji.Samo mali broj je prošao kroz suđenje,koje je ionako bilo neregularno.Mnogima se i ne zna gde su sahranjeni.Ubijena je celokupna srpska inteligencija i svako ko se našao na putu novoj ideologiji.Bez obzira na zločine,koje su počinila ova dva pokreta ipak se ne može umanjiti činjenica da su se oba pokreta borila protiv okupatora,a jedno malo vreme su to radili zajedno.

ded

pre 6 godina

Ljudi u Srbiji ne shvataju u čemu je problem a vole da komentarišu i ono što ne razumeju. Nije bitno da li su Kalabić i npr Nedić krivi ili ne. Bitno je kako su osudjeni. A osuđeni su u vrlo aljkavo vođenim procesima i za to se njihovi naslednici hvataju. Povraćaj oduzete imovine ratnim zločincima i izdajnicima nije moguć i zato naslednici moraju prvo da rehabilituju pretke da bi dobili njihovu imovinu nazad. Pravno gledano, Nedić nije bio kriv jer nije ni došao do suda. Proleteo je kroz prozor pre toga. Sada je naslednicima lako da dokažu da presude nisu pravno gledano ispravne. Sud istorije je nešto sasvim drugo i ne treba ga poistovećivati sa pravom.
Slučaj Stepinac je potpuno druga priča. Tu se radi o glorifikovanju zločinca, dok Kalabića i Nedića niko ne glorifikuje ili kanonizuje.

Istina

pre 6 godina

A po nemačkim dokumentima najbolje se vidi koliki su četnici bili antiašisti.
(John, 26. maj 2017 19:54)

Nemacki general Ler: "Naš osnovni zadatak bio je, po Hitlerovom najstrožem naređenju u vojnim operacijama 1943. godine (Neretva - Sutjeska), hvatanje živog generala Draže Mihailovića i 35.000 četnika: za to su angažovane italijanske, ustaško-domobranske, nemačke, bugarske jedinice..." - ispisuje Aleksander Ler.

Konstantin

pre 6 godina

Pa, da mu je suđeno kako treba, a ne staljinističkim metodama, ne bi bilo ni prilike ni potrebe ni za kakvom "rehabilitacijom" (jugoslovenski komunisti su se u to vreme upadljivo trudili da po svemu prevaziđu svoje sovjetske gospodare; čitajte njihove memoare, Dedijerov dnevnik... Sami to kažu).

Dejan P.

pre 6 godina

Da bi naš narod mogao da komentariše ovu odluku potrebno je prvo da zaboravi svu istoriju koju je učio od 1945 do danas.
Treba da pročita ogroman broj knjiga da bi shvatio ko je bio regularna vojska Kraljevine Jugoslavije, ko je sa druge strane izazvao gradjanski rat za vreme okupacije Jugoslavije, ko je štitio Srbe u Hercegovini, gde su bili partizani u Srbiji posle pada užičke republike.........
Koliko je Nemaca poginulo na Kadinjači - nijedan, a žrtvovan ceo radnički bataljon.
Koliko je za vreme drugog svetskog rata poginulo Nemaca u Beogradu do trenutka oslobadjanja - dva, a Beograd je bio odredišno mesto za odmor nemačkih vojnika i oficira koji su se vraćali sa istočnog fronta.
Koliko je partizana imao slavni Slaviša Vajner Čiča na Romaniji - šesnaest.
Koliko su komunisti na čelu sa Titom, Rankovićem i Krcunom pobili Srba posle drugog svetskog rata.
Ko su bili Kalabić, Draža Mihailović, pop Djujić.............
Četničku vojsku treba razlikovati od lokalnih bandi koje su sebe proglašavali četnicima da bi pljačkali i ubijali komšije.
Jedno je vojska, drugo su bande
Istoriju ponovo treba napisati, biti nepristrasan i objasniti narodu ko je bio ko u drugom svetskom ratu i šta se dešavalo u posleratnom periodu.
Takodje treba objasniti ko je bio najveći krvnik srpskog naroda, ko je zabranio povratak Srba na Kosovo, ko je preselio Srbe iz Krajine u foksdojčerske kuće u Vojvodini, ko je sada doneo zakon da se te kuće vrate

S.F. - S.N.! M.V.M.J. (znate vi šta sam hteo da kažem)

pre 6 godina

Ala me nasmeja! Pokret otpora?! Otpora kome? Koje su to sve slavne bitke koje je ta banda povela protiv Nemaca? Znamo da im ni saradnja s ustašama nije bila gadljiva. Isto tako znamo i za Vranić, Boleč, Drugovac, Jagodinu i brojna druga mesta koje su te ubice zavile u crno. I to u Srbiji koja im je kao bila sveta. Smatram da su uzevši sve u obzir posle rata i dobro prošli. Omogućeno im je da podele jamu sa svojim crnokošuljaškim prijateljima.

Meister Jakob

pre 6 godina

Да ли је могуће да се и даље изједначавају усташе и четници? Четници су били први покрет отпора док комунисти који се и даље кују у звезде нису прстом макнули док Немачка није напала СССР... Историјска чињеница, свиђало се то некоме или не
(Don Armando, 26. maj 2017 19:04)

Vi derete po onoj Geoebbelsovoj, 1000 puta ponovljena laž postaje istina!
Četnici i ustaše su dvije strane istog novčića i zajedno su se borili za naciste, Nedić i Pavelić bili glavni pajtosi, ko Tuđman i Milošević.
Ako su Hrvati monstrumi se borili za naciste protiv Rusije a Srbija bila antifašistički saveznik koji se hvale da su imali čak dva zasebna antifašistička pokreta i uvijek kako Vučić kaže ste bili "na strani slobode" ili Vulin "na pravoj strani", kako to da Rusi kad su organizirali proslavu kraja 2. svjetskog rata niti jednom nisu pozvali Srbiju, a predsjednika Hrvatske jesu, i to dva hrvatska predsjednika, Tuđmana i Mesića koji su na proslavi bili počasni gosti i iz predsjedničke lože gledali paradu, i obojicu odlikovali upravo za doprinos u borbi protiv fašizma, Tuđmana Jeljcin a Mesića Putin.

Mailman

pre 6 godina

Ljudi nemoj te da poredite rehabilitaciju Kalabica, Nedica... sa kanonizacijom Stepinaca. To sto je neko rehabilitovan je samo koriscenje cinjenice da su komunisti krsili pravne postupke. I to sto je neko rehabilitovan znaci da presuda po kojoj je optuzen nevazeca iz proceduralnih stvari, ali njihove zlocine i Nedicevu veleizdaju niko ne negira. Hrvati ne pokusavaju da rehabilituju Stepinca, sto mogli po istoj logici kao sudovi u Srbiji, niti samo da negiraju zlocine vec od takvog zlocinca naprave SVECA, a to je bitna razlika.

Iliaz Bazna

pre 6 godina

@Nikola
-Nima tu podele na partizane i cetnike!Jednostavno,partizani su bili oslobodioci i gerila protiv okupatora i kvislinga,a cetnici su bili kvislinzi.Toliko ima fotografija na kojima su cetnici sa Nemcima,Italijanima,Bugarima,ustasama,albanskim zoguovcima(Legalitet)...Pavle Djurisic ima vise slika sa Italijanima,nego sa svojim cetnicima.Nadjite i jednu sliku gde su partizani sa okupatorom ili ustasama,zoguovcima...Nema je!Sto se Kalabica tice,neka su ga rehabilitovali,on je pri kraju rata uvideo ko su cetnici,pa je saradjivao sa OZN-om u hvatanju cica Draze.Mada je,posle rata,ziveo u BGD kao slobodan covek,a ubijen je u namestenoj kafanskoj tuci od pripadnika ravnogorskog pokreta.

razuma bez

pre 6 godina

(Dejan P., 26. maj 2017 23:00) # Link komentara


Kraljevina Jugoslavija je prestala da postoji trenutkom potpisivanja kapitulacije, 17. aprila 1941. Samim tim, prestala je da postoji i "regularna vojska kraljevine jugoslavije".

Drugo, cetnicki odredi nikada nisu bili "regularna vojska", vec paravojne jedinice koje su sluzile za obavljanje "prljavih poslova"... Nesto slicno tigrovima i skorpionima u novijoj istoriji...

1.maj

pre 6 godina

Tolike žrtve tokom NOB-a smo podneli, a tako ga se lako odričemo.
Mi smo društvo koje dovodi u pitanje Darvinovu teoriju, destabilizuje susedne države(Makedonija, C. Gora), noću ruši objekte, suspenduje rad parlamenta tokom predizborne kampanje, legalizuje dečiji rad kroz dualno obrazovanje a evo, bavi se i rehabilitacijom ratnih zločinaca.

Kakav primer dajemo svojoj deci?
PROMENA SISTEMA! X

John

pre 6 godina

nije isto! cetnici su bili antifasisti, tako da nikad nece ustase i cetnici bit isto!
(zoka_mip, 26. maj 2017 18:56)

Pa naravno da nisu isto. TO što su i jedni i drugi ubijali narod po Kozari je slučajno. Slučajno je i što su zajedno bežali, pa dobili šta su zaslužili.
I to što se glavni četnik u Hrvatskoj (Đujić) izvukao tako da mu ni dlaka sa glave (i brade) nije falila dok je prolazio kroz ustaše, to je takođe slučajno.

A po nemačkim dokumentima najbolje se vidi koliki su četnici bili antiašisti.

ceva

pre 6 godina

Kakvo je ovo ludilo. Kunu se u Putina, obozavaju rusiji, negiraju partizane, mrze Tita, mrze USA, obozavaju Trampa pa onda mtze Trampa, mrze EU, aboliraju cetnike, sve nazive ulica ruskih marsala i generala promene pa onda ih opet aktiviraju. Totalno smo poremecen narod.

Drugovčanin

pre 6 godina

Bruka i sramota. Neka tzv. sudija iz Valjeva dodje u selo Drugovac koje se nalazi u Smederevskoj opštini i neka pogleda u oči potomcima onih koje je Kalabić, zajedno sa Lazovićem, Dokmanovićem i ostlom bagrom, streljao i zaklao. Još ima živih u Drugovcu koji taj zločin mogu da potvrde.

mitar

pre 6 godina

Mi I Hrvati braća rođena. Pa da li moguće da u ovom trenutku nekoga zanimaju ljudi kao što su Stepinac i Kalabić. Za mene su isti obojica. Nema nama na Balkanu 'leba još dugo dugo.

jašta

pre 6 godina

(Mailman, 26. maj 2017 19:43)

Jes vala, nikad nismo videli da su četnici šurovali sa nacistima. Mhm, da. To što ih nisu dočekali sa cvećem nego sa prasetom i rakijom, to definitivno nije isto. Ali nije ni tako kao što ti opisuješ, kao da su bili uglađeni rojalisti, a ne raspasana bradata gerila.

Nikola

pre 6 godina

Podele na partizane i cetnike je najgluplji nacin za podelu Srba. Nazalost mi smo takav narod da lako zamrzimo svoj narod. partizani-cetnici, delije-grobari. To su samo nacini da ljudi budu kivni jedni na druge da bi opet raznorazni mocnici mogli da kontrolisu narod. Da smo slozni i ujedinjeni ne bi padalo napamet sorosu i ekipi da pokusaju da nas svadjaju. Nekada davno Delije i Grobari su zajedno isli da gledaju derbi. Nepokolebljivi smo tada bili a pogledaj sada Srbi tuku Srbe juce vest ispred Hrama masovna tuca... Zbog cega? Zbog Partizana i Zvezde jel to vredno? Zbog cetnika i partizana? Nismo ni bili u planu kada se to sve desavalo al narod je glup u nemastini i sirotinji lako je posvadjati i bracu rodjenu a kamoli komsije.

Nikola

pre 6 godina

Predrag Markovič je rekao istinu Rehabilitacija Nikole Kalabića je sramota.
Narod smo koji ne poštuje svoje žrtve i zaslužili smo sve nevolje koje su nas stigle i one koje nas stižu.

Draža

pre 6 godina

Na znam mnogo o tom Kalabiću, znam da su nas u školi učili da je četnik i zločinac al to je bilo 80-ih još po Titovim udžbenicima. Elem, ne verujem da je neki materijal za idola, ali i on kao i svi ima pravo na pravično suđenje.
No, ne znam kako Marković misli da će ovo "omogućiti" Blajburške terevenke? Pa one su odavno omogućene i ne vidim kako bi Kalabić uticao na to, a tek kakve veze ima sa Stepincem za sveca - blage veze nema. O tome odlučuje Vatikan na osnovu njihovih kriterijuma a ne na osnovu toga dal je Kalabić rehabilitovan ili ne. To apsolutno ne može sa utiče, makar ne presudno ni na šta od navedenog. Blajburg ie odavno već postao tradicija nažalost, a i Stepinac je već odavno blaženi.

neutralni felsh

pre 6 godina

Kada nijedan od komunista nije osudjen neka i on bude rehabilitovan. 
Ili osuditi sve koji su cinili zlocine (nebitno cetnici ili partizani) ili ne osuditi nikog. A ovde vidim dvostruke arsine.
(123, 26. maj 2017 23:17)


naravno da nikad prema fasistima i antifasistima ne treba imati iste arsine!

Vel Santic

pre 6 godina

iako je JVuO-i ispočetka nastala kao antifašistički i antinacistički pokret, sve su vrlo brzo uprskali ogromno. njihov fanatični antikomunizam ih je poveo kolaboracionizmu s svima sem s partizanima. kalabić i đurišić i đujić i pećanac itd... se naročito ističu kao zločinci što prema svom srpskom narodu (naročito, kalabić) što prema civilima drugih naroda. ne piše u srpskoj Vikipediji bez razloga Никола Калабић је био озлоглашен међу четницима, као и „Краљева гарда“ којој је стајао на челу. Један Калабићев официр писао је Михаиловићу новембра 1943. да се народ више плаши када чује да долазе четници у село него Немци, Бугари, „Арнаути“ и друге „вере“.
rehabilitovati takvog zločinbačkog gada mogu samo isti oni koji su devedesetih vodili Srbiju tj. zlobamiloševićev režim u koje spada šešelj i njihovi potomci koji sebe sada zovu "srpska napredna stranka" a koja je zavela desničarsku diktaturu u Srbiji. ovako se nikako ne može u EU kao što ni Hrvatska nije smela da bude primljena u EU jer nije prošla kroz deustašizaciju.

Žoao mi je

pre 6 godina

Narodnog heroja Živana Đurđevića, seljaka iz sela Balinović je ovaj zlikovac sa svojom bandom 1943. posle torture i mučenja živog ispekao na ražnju na Debelom brdu, na magistralnom putu Valjevo-Rogačica, gde postoji i spomenik,naravno danas zapušten i osknavljen u novom srpskom duhu, a o zločinima tih bandita i danas postoje živi svedoci u gotovo svakom selu valjevskog kraja. Ovaj čovek je ubijao sopstveni narod koji danas ovim što se radi biva ponovo klan i mučen i ovo je još jedan krupan doprinos našem konačnom nestanku.

dragan

pre 6 godina

Spominje se Blajburg-tamo su sahranjeni ustaše i četnici pri povlačenju.Otkud četnici u NDH nego da su sarađivalu sa ustašama.Sa njima su i bežali ka Austriji.Nijedan ratni sukob četnika i ustaša.Na you tube sam našao dva govora Tita o ustašama,Jasenovcu a ni jedna o četnicima.Četnike je Ruzvelt odlikovao jer su bili anti komunisti.Američki general Paton je po okončanju rata tražio da krene na SSSR ali je penzionisan zbi dogovora na Jalti.Četnici,nemci,ustaše su imale zajednički imenitelj-uništiti komuniste svim raspoloživim sredstvima.

samo tako

pre 6 godina

I mi i hrvati rehabilitujemo one koji su klali srbe. Podigli smo spomenik esesovcima iz Banata....ostalo je još Hitleru mauzolej da izgradimo. Ima nešto jako bolesno u nama kada toliko obožavamo sopstvene dželate, kada se tako lako pridružujemo onima koji nas satiru. Nema pravde ako ono što govore i zločinci i žrtve ima istu težinu. Pravda je bila meka i zato se vraćaju duhovi prošlosti.

BG

pre 6 godina

Kakva zamena teza. Ove se nije sudilo četnicima nego pojedincu. Taj pojedinac je poklao žene i decu čiji su miževi i očevi bili u partizanima.
Ova presuda je oslobodila zlikovca od tih dela, kao da se ništa nije desilo.
Pa čak da je i taj pokret na kraju preuzeo vlast, morao bi suditi Kalabiću za te zločine.

Taj zločinac je dobio sramno malu kaznu, samo zato što je bio ono što danas zovemo svedokom saradnikom.

sitizenkane

pre 6 godina

Zanimljivo je da je dokazano da je Kalabic ubijen pre datuma kada je Draza Mihajlovic uhvacen od strane partizana. Mada nasi partizanski istoricari govore o izdaji Kalabica uvek je bila cudna verzija njegove smrti. Po carsijskim pricama on je poginuo u tuci u nekoj kafani a navodno je i streljan. Sta je tu istina a sta komunisticka propaganda?

anonymous

pre 6 godina

Pametni ljudi izmislise svasta, unapredise dosta, odoše na mesec, u medjuvremenu će i na mars, a mi ne ismislismo nista, unazadismo i ovo što zatekosmo, ne odosmo nigde a u medjuvremenu rehabilitovasmo Nikolu Kalabica!

Vladan.

pre 6 godina

Kod vecine danasnjih rehabilitacija ne radi se o ideologiji vec pre svega o novcu. Rehabilitacija podrazumeva da naslednici mogu punim pravom da traze i restituciju konfiskovane imovine. I naravno onda tu imamo djavolje advokate koji se bave ovom materijom. Naravno ovde izuzimam neke stvarno nevine ljude koji su proglaseni narodnim neprijateljima. A i toga je bilo.

Kralj Beljo

pre 6 godina

Pogledao sam mnoge materijale na tu temu da su cetnici bili anti-fasisticki pokret, dugo najveci u Evropi... Cak ima i dobar dokumentarac na YT, neki potomak gasterbajter... I taj pristrasni dokumentarac ne moze da spomene bar nekoliko velikih bitaka protiv okupatora, kaze da su meta okupljanja Njemaca i borba na i oko Sutjeske bili cetnici, ali se tu zatekli Partizani, ne moze da kaze nijedno veliko cetnicko ime koje je poginulo u borbama... Ovamo samo kazes Sava Kovacevic i obesmislis svu pricu o "heroju" Drazi. Za kojeg se i audio snimak sa sudjenja uzima kao neki "dokaz" o njegovoj "velicini", a ako ko to slusa nekako nezavisno, primijetice da Draza nije bio bas mnogo inteligentan i rjecit covjek. Tako da RTS ne bi smio sve i svasta da pusta da narod gleda, zbog Save Kovacevica i slicnih. A i zbog onih imena iz cetnickog pokreta koja su definitivno cinila zlodjela.

lal

pre 6 godina

ko onaj vic...
ko su bili partizani??? to su divni, dobri ljudi koji su se borili protiv nacizma i dali nam slobodu...
a ko su bili cetnici??? deda, cale, stric, teca...

Udarnik

pre 6 godina

Moj ćale je '31 godište, živ je i u izvanrednoj je mentalnoj kondiciji. SVEDOĆI kako su 27.10.1942 ćetnici ( u prisustvu nemaca) vešali 11 uglednih građana Majdanpeka a zatim zapalili centar mesta.Postoje fotografije koje to OVEKOVEČUJU kao i fontana, spomenik ubijenim u centru grada.
Ubili su mu učitelja, gazdu kafane ...
O batinama koje je dobio nekoliko puta od četnika kao dete, i dan danas priča sa strahom i dečijom mržnjom u očima.
Ja moram da verujem mom ocu više nego valjevskom sudu.
PS
2041 očekujem suđenje Staljinu za ratne zločine i napad na nevin i miroljubiv nemački narod.

daneibs

pre 6 godina

cega se pametan stidi glup se hvali....
sramota !!! koji je to sud u Valjevu ? - drzavni ?
rehabilitacija drzavnog suda ...!?!?
Mi nesto drzimo slovo Hrvatima ??
Bolje da se pokrijemo usima ...a Vulin Dacic i politicari da reaguju ...

John

pre 6 godina

(Istina, 26. maj 2017 22:30)

Немачки записник са преговора са четницима 11.8.1944.
Са ДМ-стране: мајор Рачић, капетан Нешко Недић, капетан Калабић.
...
Кнез Вреде је затим сумирао предлоге и жеље представника ДМ на следећи начин:
1. ДМ жели да разговара са опуномоћеником фирера за југоисточни простор.
2. Он тежи окупљању свих националних српских снага.
3. Мобилизација и наоружавање свих за оружје способних Срба за борбу против комунизма. Наоружавање и вођство под немачким Вермахтом.
4. ДМ моли да сам остане у илегали.
5. Припадници ДМ-покрета не треба да буду у немачким униформама.
6. Место састанка не треба ни у ком случају да буде Београд или неки други већи град.
Наше жеље:
1. ДМ се слаже да евентуални уговор буде усмен и ни у ком случају писмен.
2. Он обећава да ће бити обустављене све мере уперене против немачке војне управе.

10 dana kasnije, feldmaršal Vajks referisao je lično Hitleru:
"Кад ДМ, из нужде, због ситуације у којој се налази, данас више-мање ултимативно захтева муницију и оружје, то се, на основу досадашњих искустава, може бити убеђен да ће он то оружје и муницију употребити у борби против Тита. "
I finale: Закључујући, фирер је устанпвио, да он
а) нема ништа против "малих тактичких маневара" с покретом ДМ

Hvala na pažnji i prijatno veče.

tt

pre 6 godina

Legendarnog doktora Mladena Stojanovica, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, borca protiv ustasa i Nemaca, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ubili su ranjenog cetnici!!!! Danas je doktor Mladen ,,sklonjen" iz Banja Luke a jedna ulica u tom gradu je dobila ime cetnika, njegovog ubice. Rehabiltacija Kalabica nije iznenadjenje u nasem nipodastavanju i odricanju antifasizma.

Dragan

pre 6 godina

Ma samo je u pitanju lova. Da bi naslednici dosli do nekih nekretnina. Narode pustite to ispiranje nasih mozgova,ostavite se ideologije dajte da zivimo kao sav normalan svet.

danguba

pre 6 godina

Ajde lijepo da se popisamo na svo antifasticko naslijedje, vazdignemo i ove novokomponovane heroje Karadzica, Mladica, Arkana..., i nastavimo mrziti i ratovati protiv svih susjeda, mrskih nam neprijatelja. Eh da, braca Rusi ce nam poslati avione i tenkove, samo se trebamo snaci za dijelove...

Srboljub

pre 6 godina

Osta Mita Ljotić još... neće dugo: tempo u deljenju kolajni, rehabilitacijama i doterivanju istorije dnevnim potrebama su vazdan naše omiljene discipline. Ova (uvek) prisutna i vladajuća garnitura (bez obzira na poziciju, opoziciju), izbačena talasom antikomunizma 90-tih, iz mulja užeglih, prevaziđenih ideja, ustvari "čisti" svoje ideološke uzore i time biografije. Postaćemo jedini narod koji nije imao kolaboracioniste tokom WWII, how sweet it is? Decenijama posle borbi, evo, četnici pobeđuju: ko se poslednji smeje, najslađe se smeje; ko prvi zakolje, široko mu polje...

dfbnfgb

pre 6 godina

Ma samo je u pitanju lova. Da bi naslednici dosli do nekih nekretnina. Narode pustite to ispiranje nasih mozgova,ostavite se ideologije dajte da zivimo kao sav normalan svet.
(Dragan, 27. maj 2017 00:21)

I to je tebi opravdanje, naslednici žele nekretnine i pare pa ajde da rehabilitujemo zločince i koljače koji nisu birali, ubijali su i sopstveni narod?!
Potomci nacista menjali imena, Geringovi unuci se dali sterilizovati da zlo ne ide dalje, a Nedićev unuk ponosan na dedu i on bi da ga se rehabilituje da dođe do para i nekretnina!