Nedelja, 14.05.2017.

11:39

Ivanović: Albance smo pogrešno procenili i potcenili

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je da rešavanje otvorenih pitanja sa Albancima treba da bude prioritet državne politike Srbije.

Izvor: Tanjug

Ivanoviæ: Albance smo pogrešno procenili i potcenili IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Jagodinac

pre 7 godina

Ne mogu da prepoznam Ivanovića.Sve što govori govorio je i ČedaJovanović pre više godina a i danas govori.Ivanović je potpuno u pravu,iznenadjen sam pozitivno njegovim izlaganjem.Znam da će mnogi nacionalisti reći da je kupljen,ali kako on predlaže i govori tako se vodi državna politika.

dejvid

pre 7 godina

Normalana izjava Ivanovica o albancima. Srbi su gajaili puno predrasuda o albancima, i tacno je da ne znaju njihovu istoriju ili nece da znaju. Srbi i albanci su dva najveca naroda u ZB, koji treba da gaje dobre medjusobne odnose za bolji prosperitet oba naroda. Treba da otklone steerotipe o sa obe strane, jer se dovolno ne poznaju. Treba da citaju realnu istoriju o sebi, time bi imali vise medjusobno postovanje i upoznavanje. Mladje generacije oba naroda treba da vaspitavaju da mogu da zive i rade normalno kao svi narodi u EU, bez prerasuda.

Filip

pre 7 godina

Za ove sto porede Vojvodinu i Kosovo. Srbija je Vojvodinu dobila nakon cetvorogodisnjeg svetskog rata u kome je bila napadnuta i sto je potvrdjeno na versajskoj mirovnoj konferenciji. Kosovo je dobilo nezavisnost tako sto su Albanci organizovali oruzanu pobunu nakon cega su Srbi bombardovani bez ikakvog odobrenja UN. Ta nezavisna drzava nije clanica UN, a po danasnjem kriterijumu takve drzave nisu nezavisne, vec drzave sa ogranicenim priznanjem na ciju teritoriju pravo polaze medjunarodno priznata drzava clanica UN. Dakle Kosovo je de facto drzava, a de jure deo Srbije. Takvih primera ima sirom sveta. To sto Albance podrzavaju zapadne zemlje ne znaci da mi moramo da priznamo tu nezavisnost. Mnogi komentatori banalizuju stvari kada kazu "Jel moze predsednik da ide na Kosovo?".

avfu

pre 7 godina

Sa Hrvatima Srbija nema nikakve probleme niti ih je imala. Hrvati nisu ušli u Srbiju niti prelazili srbijansku granicu. Hrvati su branili svoje a nisu napadali. Albanci su ratoborniji narod i naseljevaju enklave u Srbiji i naravno da su srbijanski problemi sa Albancima a ne sa Hrvatima. Srbija je protjerala miran hrvatski narod iz Vojvodine 90-ih., njih oko 40 000, Hrtkovci postali Srbobran.
(Toma, 14. maj 2017 12:17)

Dobro. Shvatili smo da vam je dobrano ispran mozak i da svi verujete u mantru "odbrambenog rata", ali ako zelite da komentarisete, bar se protrudilte da ne pisete kojestarije kao sto je izjava da su Hrtkovci postali Srbobran.

gradjanin normalan

pre 7 godina

@vaso,
tacno da je izjava Ivanovica normalnija od vecine koje smo culi sa nase strane. Ali i on grdno gresi kao i vecina kod nas u jednom stavu, da je Kosovo Srbija. To je isto kao kada bi Madjarska tvrdila da je Vojvodina Madjarska. Albanci su osvojili Kosovo skoro na identican nacin kao mi Vojvodinu. Ne zaboravimo, mi smo cinili samo trecinu kada je Vojvodina oduzeta Madjarskoj. I sta smo mi cinili? Sistematski naseljavali Vojvodinu nasim zivljem. Prvenstveno Srbima. Danas ne postoji ni teoretska sansa da se pokrene bilo kakvo pitanje Vojvodine. Tako je i sa Kosovom. Vecina to nece da prizna i sumnjam da ce moderator objaviti ovaj komentar ali je to ipak cinjenica.
Toliko o nasoj zabludi sto se tice Kosova.

Reality Check

pre 7 godina

G. Ivanovicu ne znam da li vas je zatvor malo zbunio ali Kiparski model se nikako ne moze primeniti u slucaju Kosova jer Turski deo Kipra ne priznaje nijedna drzava EU tako da je, za njih, bilo veoma lako da se odluce o tome da li hoce (Grcki) Kipar u njihovom sastavu.

U slucaju Kosova je situacija totalno obrnuta, 23 od 28 clanica priznaje Kosovo kao nezavisnu i suverenu drzavu na njenim sadasnjim granicama, i kao takve, nijedna od tih drzava nece nikako da prihvati clanstvo drzave (Srbije) koja ima jasne i otvorene pretenzije prema teritoriji drzave koju su oni priznali (Kosovo).

Srbija ne moze, ama bas nikada, da postane deo EU dok ne priznaje Kosovo. Kome ovo nije jasno, nikada nista nece biti jasno.

Čiča Miloje

pre 7 godina

Bravo gospodine Ivanoviću! Najzad da neko kaže prave stvari o Albancima. Decenijama smo gradili stereotip o tom narodu koji je kroz istoriju propatio kao i mi, od istog zavojevača, ali pod još gorim ekonomskim uslovima. A potom smo ih i mi najašili (kako samo mi umemo) . Umesto velikih i vernih prijatelja stvorili smo ogorčene neprijatelje. Sve je lepo opisao Dimitrije Tucović u knjizi Srbija i Arbanija. Trebalo bi je pročitati , ima je i na internetu, nije preduga!

Simo

pre 7 godina

Podržavam pregovore, jer jedino dobronamernim dogovorom može se postići više nego ratom, a nisam uveren ni da bi bilo koja majka rado slala svoje sinove da ratuju i ginu za KiM niti bilo koji deo zemlje.

Autoreklama

pre 7 godina

Malo kritike Srbiji, opet najvecu podrsku ipak Srbiji po najbitnijom pitanju drzavnosti i granice Kosova - i evo ti jedna autoreklama. Dzabe Ivanovicu. Nista novo niste rekli. Ni Vi niste u stanju da procenite i da ocenite albance usprkos toga da ste shvatili da su ratoborniji.

vaso

pre 7 godina

Odavnonesto normalnije kao opservaciju stanja nisam procitao. A dokle smo smo dosli i zasto. To se mora uvek imati na umu. Kao ipak mali narod, devedesitih smo na vlst dovukli arogantnog coveka, koji nije hteo da raazgovara ni sa kim na svetu. Ni sa opozicijom koja je deo njegovog naroda. Na sve je gledao sa visine. Mogle se jos tada sve zavrsiti dogovorima. I bilo je i tada pametnih ljudi na vaznim mestima u Srbiji i Jugoslaviji, i nisu ni tada albanci bili vanzemaljci, naravno da se znalo mnogo o tom narodu, a cak mnogi od njih su bili na vaznim funkcijama i zeleli da razgovaraju, cak sta vise, bili su kao Veton Suroi clanovi UJDIja, ko se jos toga seca Ujedinjena Jugoslovenska Demokratska Inicijativa. Nije vredelo, a da se ne lazemo, bio je gromoglasno podrzan od vecine Srba. Glas razuma je tada bio = glas izdaje. Nisi hteo Suroia, dobio si Rugovu. Nisi hteo Rugovu dobio si Tacija. Neces Tacija dobices Kurtija.

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

Upitan da li će Kosovo ponovo jednom istinski opet biti deo Srbije, on je rekao da "Kosovo neće prestati da bude deo Srbije i moraće još jednom da se sedne i da se ozbiljno razgovara o statusu Kosova".
"To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu", smatra Ivanović.
Sada Srbija treba da veruje da su neozbiljne sve države koje su priznale nezavisnost Kosova, da ne drže do svog dostojanstva i svog digniteta - među njima i Nemačka, Francuska, SAD - pa će to priznanje povući? Naravno da priznanje neće povući a mi ćemo i dalje biti tvrdoglavi i neracionalni, pa ćemo unedogled ponavljati naše mantre: ,,Kosovo južna srpska pokrajina'' i ,,Kosovo je Srbija''.

e

pre 7 godina

Manje, više slažem se sa izlaganjem Ivanovića.Tačno je to da i ubuduće živetćemo jedni pored drugih. Dali će to biti jedna ili više država neznam, ali da ih moramo dobro proučiti to stoji. Najvažnije od svega je da Srbija ovakva danas mora svim sredstvima da uđe u EU, da tu ostane i da napreduje na svim nivoima, a da odnos za KiM ostane kakav je danas.Ukoliko uspemo dostići ekonomski nivo po meri čoveka, da nam mladi ne beže iz Srbije prestaće i Albansko besnilo.Onda kada ekonomija bude u odnosu kao što su imale dve nemačke države Albanci će tražiti srpske pasoše a verovatno i referendum o povratku u svoju državu. Sve to da bi postigli mi u Srbiji moramo misliti ko nam tu pomaže, a ko odmaže. Za početak sigurno nam odmaže SPS.

Alisa

pre 7 godina

Ako Kosovo bude opet nase,ako Srbi nastave da imaju dvoje,jedno ili nijedno dete u porodici,ako Albanci nastave da radjaju po desetoro dece,ako 30.000 mladih godisnje nastavi da napusta Srbiju, ..... da li smo spremni da nam pola skupstine cine poslanici Albanci, a da nam premijer i predsednik budu recimo Taci i Haradinaj?!?

Ako je odgovor potvrdan,onda nista......

istina

pre 7 godina

Upitan da li će Kosovo ponovo jednom istinski opet biti deo Srbije, on je rekao da "Kosovo neće prestati da bude deo Srbije i moraće još jednom da se sedne i da se ozbiljno razgovara o statusu Kosova".

"To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu", smatra Ivanović.


A di li ti Olivere malo sanjaš? Kiparski model bi bio na stolu ako NIJEDNA članica EU ne bi priznala Kosovo a ne kao što jeste slučaj - 23 od 28 članica EU (sada) ili 22 od 27 (kada Velika Britanija napušta EU).

Pa čak i na taj nemoguči scenaraio tj. da Srbija bude članica EU a da nije se odrekla Kosova, nema političara na Kosovo koji bi mogao da se odrekne nezavisnosti Kosova iliosakačenju Kosova ma ko to bio.

Ljubitelj sporta

pre 7 godina

Hrtkovci su i danas Hrtkovci, nalaze se u opštini Ruma. A Srbobran se nekad zvao Sentomaš. To je sve bila Ugarska a dobili smo je kao što smo izgubili Kosovo - naseljavanje i nakon rata. Nekada su u srpskom Vojvodstvu bili i Vukovar, Baja, Temišvar, ali je bilo i 300,000 Nemaca koji odlaze nakon 2. svetskog rata. Istorija je učiteljica života, a mi smo zaboravili da učimo gosn. Ivanoviću.

Sremac

pre 7 godina

@Toma Hrvata je po popisu iz 2002. godine bilo oko 26.000 manje nego 1991. godine, a polovina njih je otišlo iz Srbije jer su radili u saveznim ustanovama i JNA. Sremsko selo Hrtkovci i dalje ima isto ime, a Srbobran je mesto u Bačkoj. S druge strane, Srba u Hrvatskoj je popisu iz 1991. godine bilo oko 580.000, a 2011. ih je bilo svega 186.000.

Milivoj

pre 7 godina

Ko je Ivanovicu pravio barikade na KiM? Ocete reci pravi razlog? Jel da bi rusili Tadica koi nije hteo da potpisuje Briselski sporazum ili ste zeleli Tomu i Vucica da potpisu?

Toma

pre 7 godina

Sa Hrvatima Srbija nema nikakve probleme niti ih je imala. Hrvati nisu ušli u Srbiju niti prelazili srbijansku granicu. Hrvati su branili svoje a nisu napadali. Albanci su ratoborniji narod i naseljevaju enklave u Srbiji i naravno da su srbijanski problemi sa Albancima a ne sa Hrvatima. Srbija je protjerala miran hrvatski narod iz Vojvodine 90-ih., njih oko 40 000, Hrtkovci postali Srbobran.

Ljubitelj sporta

pre 7 godina

Hrtkovci su i danas Hrtkovci, nalaze se u opštini Ruma. A Srbobran se nekad zvao Sentomaš. To je sve bila Ugarska a dobili smo je kao što smo izgubili Kosovo - naseljavanje i nakon rata. Nekada su u srpskom Vojvodstvu bili i Vukovar, Baja, Temišvar, ali je bilo i 300,000 Nemaca koji odlaze nakon 2. svetskog rata. Istorija je učiteljica života, a mi smo zaboravili da učimo gosn. Ivanoviću.

Sremac

pre 7 godina

@Toma Hrvata je po popisu iz 2002. godine bilo oko 26.000 manje nego 1991. godine, a polovina njih je otišlo iz Srbije jer su radili u saveznim ustanovama i JNA. Sremsko selo Hrtkovci i dalje ima isto ime, a Srbobran je mesto u Bačkoj. S druge strane, Srba u Hrvatskoj je popisu iz 1991. godine bilo oko 580.000, a 2011. ih je bilo svega 186.000.

Čiča Miloje

pre 7 godina

Bravo gospodine Ivanoviću! Najzad da neko kaže prave stvari o Albancima. Decenijama smo gradili stereotip o tom narodu koji je kroz istoriju propatio kao i mi, od istog zavojevača, ali pod još gorim ekonomskim uslovima. A potom smo ih i mi najašili (kako samo mi umemo) . Umesto velikih i vernih prijatelja stvorili smo ogorčene neprijatelje. Sve je lepo opisao Dimitrije Tucović u knjizi Srbija i Arbanija. Trebalo bi je pročitati , ima je i na internetu, nije preduga!

Reality Check

pre 7 godina

G. Ivanovicu ne znam da li vas je zatvor malo zbunio ali Kiparski model se nikako ne moze primeniti u slucaju Kosova jer Turski deo Kipra ne priznaje nijedna drzava EU tako da je, za njih, bilo veoma lako da se odluce o tome da li hoce (Grcki) Kipar u njihovom sastavu.

U slucaju Kosova je situacija totalno obrnuta, 23 od 28 clanica priznaje Kosovo kao nezavisnu i suverenu drzavu na njenim sadasnjim granicama, i kao takve, nijedna od tih drzava nece nikako da prihvati clanstvo drzave (Srbije) koja ima jasne i otvorene pretenzije prema teritoriji drzave koju su oni priznali (Kosovo).

Srbija ne moze, ama bas nikada, da postane deo EU dok ne priznaje Kosovo. Kome ovo nije jasno, nikada nista nece biti jasno.

Milivoj

pre 7 godina

Ko je Ivanovicu pravio barikade na KiM? Ocete reci pravi razlog? Jel da bi rusili Tadica koi nije hteo da potpisuje Briselski sporazum ili ste zeleli Tomu i Vucica da potpisu?

Toma

pre 7 godina

Sa Hrvatima Srbija nema nikakve probleme niti ih je imala. Hrvati nisu ušli u Srbiju niti prelazili srbijansku granicu. Hrvati su branili svoje a nisu napadali. Albanci su ratoborniji narod i naseljevaju enklave u Srbiji i naravno da su srbijanski problemi sa Albancima a ne sa Hrvatima. Srbija je protjerala miran hrvatski narod iz Vojvodine 90-ih., njih oko 40 000, Hrtkovci postali Srbobran.

gradjanin normalan

pre 7 godina

@vaso,
tacno da je izjava Ivanovica normalnija od vecine koje smo culi sa nase strane. Ali i on grdno gresi kao i vecina kod nas u jednom stavu, da je Kosovo Srbija. To je isto kao kada bi Madjarska tvrdila da je Vojvodina Madjarska. Albanci su osvojili Kosovo skoro na identican nacin kao mi Vojvodinu. Ne zaboravimo, mi smo cinili samo trecinu kada je Vojvodina oduzeta Madjarskoj. I sta smo mi cinili? Sistematski naseljavali Vojvodinu nasim zivljem. Prvenstveno Srbima. Danas ne postoji ni teoretska sansa da se pokrene bilo kakvo pitanje Vojvodine. Tako je i sa Kosovom. Vecina to nece da prizna i sumnjam da ce moderator objaviti ovaj komentar ali je to ipak cinjenica.
Toliko o nasoj zabludi sto se tice Kosova.

vaso

pre 7 godina

Odavnonesto normalnije kao opservaciju stanja nisam procitao. A dokle smo smo dosli i zasto. To se mora uvek imati na umu. Kao ipak mali narod, devedesitih smo na vlst dovukli arogantnog coveka, koji nije hteo da raazgovara ni sa kim na svetu. Ni sa opozicijom koja je deo njegovog naroda. Na sve je gledao sa visine. Mogle se jos tada sve zavrsiti dogovorima. I bilo je i tada pametnih ljudi na vaznim mestima u Srbiji i Jugoslaviji, i nisu ni tada albanci bili vanzemaljci, naravno da se znalo mnogo o tom narodu, a cak mnogi od njih su bili na vaznim funkcijama i zeleli da razgovaraju, cak sta vise, bili su kao Veton Suroi clanovi UJDIja, ko se jos toga seca Ujedinjena Jugoslovenska Demokratska Inicijativa. Nije vredelo, a da se ne lazemo, bio je gromoglasno podrzan od vecine Srba. Glas razuma je tada bio = glas izdaje. Nisi hteo Suroia, dobio si Rugovu. Nisi hteo Rugovu dobio si Tacija. Neces Tacija dobices Kurtija.

Alisa

pre 7 godina

Ako Kosovo bude opet nase,ako Srbi nastave da imaju dvoje,jedno ili nijedno dete u porodici,ako Albanci nastave da radjaju po desetoro dece,ako 30.000 mladih godisnje nastavi da napusta Srbiju, ..... da li smo spremni da nam pola skupstine cine poslanici Albanci, a da nam premijer i predsednik budu recimo Taci i Haradinaj?!?

Ako je odgovor potvrdan,onda nista......

istina

pre 7 godina

Upitan da li će Kosovo ponovo jednom istinski opet biti deo Srbije, on je rekao da "Kosovo neće prestati da bude deo Srbije i moraće još jednom da se sedne i da se ozbiljno razgovara o statusu Kosova".

"To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu", smatra Ivanović.


A di li ti Olivere malo sanjaš? Kiparski model bi bio na stolu ako NIJEDNA članica EU ne bi priznala Kosovo a ne kao što jeste slučaj - 23 od 28 članica EU (sada) ili 22 od 27 (kada Velika Britanija napušta EU).

Pa čak i na taj nemoguči scenaraio tj. da Srbija bude članica EU a da nije se odrekla Kosova, nema političara na Kosovo koji bi mogao da se odrekne nezavisnosti Kosova iliosakačenju Kosova ma ko to bio.

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

Upitan da li će Kosovo ponovo jednom istinski opet biti deo Srbije, on je rekao da "Kosovo neće prestati da bude deo Srbije i moraće još jednom da se sedne i da se ozbiljno razgovara o statusu Kosova".
"To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu", smatra Ivanović.
Sada Srbija treba da veruje da su neozbiljne sve države koje su priznale nezavisnost Kosova, da ne drže do svog dostojanstva i svog digniteta - među njima i Nemačka, Francuska, SAD - pa će to priznanje povući? Naravno da priznanje neće povući a mi ćemo i dalje biti tvrdoglavi i neracionalni, pa ćemo unedogled ponavljati naše mantre: ,,Kosovo južna srpska pokrajina'' i ,,Kosovo je Srbija''.

Simo

pre 7 godina

Podržavam pregovore, jer jedino dobronamernim dogovorom može se postići više nego ratom, a nisam uveren ni da bi bilo koja majka rado slala svoje sinove da ratuju i ginu za KiM niti bilo koji deo zemlje.

avfu

pre 7 godina

Sa Hrvatima Srbija nema nikakve probleme niti ih je imala. Hrvati nisu ušli u Srbiju niti prelazili srbijansku granicu. Hrvati su branili svoje a nisu napadali. Albanci su ratoborniji narod i naseljevaju enklave u Srbiji i naravno da su srbijanski problemi sa Albancima a ne sa Hrvatima. Srbija je protjerala miran hrvatski narod iz Vojvodine 90-ih., njih oko 40 000, Hrtkovci postali Srbobran.
(Toma, 14. maj 2017 12:17)

Dobro. Shvatili smo da vam je dobrano ispran mozak i da svi verujete u mantru "odbrambenog rata", ali ako zelite da komentarisete, bar se protrudilte da ne pisete kojestarije kao sto je izjava da su Hrtkovci postali Srbobran.

Autoreklama

pre 7 godina

Malo kritike Srbiji, opet najvecu podrsku ipak Srbiji po najbitnijom pitanju drzavnosti i granice Kosova - i evo ti jedna autoreklama. Dzabe Ivanovicu. Nista novo niste rekli. Ni Vi niste u stanju da procenite i da ocenite albance usprkos toga da ste shvatili da su ratoborniji.

e

pre 7 godina

Manje, više slažem se sa izlaganjem Ivanovića.Tačno je to da i ubuduće živetćemo jedni pored drugih. Dali će to biti jedna ili više država neznam, ali da ih moramo dobro proučiti to stoji. Najvažnije od svega je da Srbija ovakva danas mora svim sredstvima da uđe u EU, da tu ostane i da napreduje na svim nivoima, a da odnos za KiM ostane kakav je danas.Ukoliko uspemo dostići ekonomski nivo po meri čoveka, da nam mladi ne beže iz Srbije prestaće i Albansko besnilo.Onda kada ekonomija bude u odnosu kao što su imale dve nemačke države Albanci će tražiti srpske pasoše a verovatno i referendum o povratku u svoju državu. Sve to da bi postigli mi u Srbiji moramo misliti ko nam tu pomaže, a ko odmaže. Za početak sigurno nam odmaže SPS.

Filip

pre 7 godina

Za ove sto porede Vojvodinu i Kosovo. Srbija je Vojvodinu dobila nakon cetvorogodisnjeg svetskog rata u kome je bila napadnuta i sto je potvrdjeno na versajskoj mirovnoj konferenciji. Kosovo je dobilo nezavisnost tako sto su Albanci organizovali oruzanu pobunu nakon cega su Srbi bombardovani bez ikakvog odobrenja UN. Ta nezavisna drzava nije clanica UN, a po danasnjem kriterijumu takve drzave nisu nezavisne, vec drzave sa ogranicenim priznanjem na ciju teritoriju pravo polaze medjunarodno priznata drzava clanica UN. Dakle Kosovo je de facto drzava, a de jure deo Srbije. Takvih primera ima sirom sveta. To sto Albance podrzavaju zapadne zemlje ne znaci da mi moramo da priznamo tu nezavisnost. Mnogi komentatori banalizuju stvari kada kazu "Jel moze predsednik da ide na Kosovo?".

dejvid

pre 7 godina

Normalana izjava Ivanovica o albancima. Srbi su gajaili puno predrasuda o albancima, i tacno je da ne znaju njihovu istoriju ili nece da znaju. Srbi i albanci su dva najveca naroda u ZB, koji treba da gaje dobre medjusobne odnose za bolji prosperitet oba naroda. Treba da otklone steerotipe o sa obe strane, jer se dovolno ne poznaju. Treba da citaju realnu istoriju o sebi, time bi imali vise medjusobno postovanje i upoznavanje. Mladje generacije oba naroda treba da vaspitavaju da mogu da zive i rade normalno kao svi narodi u EU, bez prerasuda.

Jagodinac

pre 7 godina

Ne mogu da prepoznam Ivanovića.Sve što govori govorio je i ČedaJovanović pre više godina a i danas govori.Ivanović je potpuno u pravu,iznenadjen sam pozitivno njegovim izlaganjem.Znam da će mnogi nacionalisti reći da je kupljen,ali kako on predlaže i govori tako se vodi državna politika.

Toma

pre 7 godina

Sa Hrvatima Srbija nema nikakve probleme niti ih je imala. Hrvati nisu ušli u Srbiju niti prelazili srbijansku granicu. Hrvati su branili svoje a nisu napadali. Albanci su ratoborniji narod i naseljevaju enklave u Srbiji i naravno da su srbijanski problemi sa Albancima a ne sa Hrvatima. Srbija je protjerala miran hrvatski narod iz Vojvodine 90-ih., njih oko 40 000, Hrtkovci postali Srbobran.

e

pre 7 godina

Manje, više slažem se sa izlaganjem Ivanovića.Tačno je to da i ubuduće živetćemo jedni pored drugih. Dali će to biti jedna ili više država neznam, ali da ih moramo dobro proučiti to stoji. Najvažnije od svega je da Srbija ovakva danas mora svim sredstvima da uđe u EU, da tu ostane i da napreduje na svim nivoima, a da odnos za KiM ostane kakav je danas.Ukoliko uspemo dostići ekonomski nivo po meri čoveka, da nam mladi ne beže iz Srbije prestaće i Albansko besnilo.Onda kada ekonomija bude u odnosu kao što su imale dve nemačke države Albanci će tražiti srpske pasoše a verovatno i referendum o povratku u svoju državu. Sve to da bi postigli mi u Srbiji moramo misliti ko nam tu pomaže, a ko odmaže. Za početak sigurno nam odmaže SPS.

istina

pre 7 godina

Upitan da li će Kosovo ponovo jednom istinski opet biti deo Srbije, on je rekao da "Kosovo neće prestati da bude deo Srbije i moraće još jednom da se sedne i da se ozbiljno razgovara o statusu Kosova".

"To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu", smatra Ivanović.


A di li ti Olivere malo sanjaš? Kiparski model bi bio na stolu ako NIJEDNA članica EU ne bi priznala Kosovo a ne kao što jeste slučaj - 23 od 28 članica EU (sada) ili 22 od 27 (kada Velika Britanija napušta EU).

Pa čak i na taj nemoguči scenaraio tj. da Srbija bude članica EU a da nije se odrekla Kosova, nema političara na Kosovo koji bi mogao da se odrekne nezavisnosti Kosova iliosakačenju Kosova ma ko to bio.

Sremac

pre 7 godina

@Toma Hrvata je po popisu iz 2002. godine bilo oko 26.000 manje nego 1991. godine, a polovina njih je otišlo iz Srbije jer su radili u saveznim ustanovama i JNA. Sremsko selo Hrtkovci i dalje ima isto ime, a Srbobran je mesto u Bačkoj. S druge strane, Srba u Hrvatskoj je popisu iz 1991. godine bilo oko 580.000, a 2011. ih je bilo svega 186.000.

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

Upitan da li će Kosovo ponovo jednom istinski opet biti deo Srbije, on je rekao da "Kosovo neće prestati da bude deo Srbije i moraće još jednom da se sedne i da se ozbiljno razgovara o statusu Kosova".
"To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu", smatra Ivanović.
Sada Srbija treba da veruje da su neozbiljne sve države koje su priznale nezavisnost Kosova, da ne drže do svog dostojanstva i svog digniteta - među njima i Nemačka, Francuska, SAD - pa će to priznanje povući? Naravno da priznanje neće povući a mi ćemo i dalje biti tvrdoglavi i neracionalni, pa ćemo unedogled ponavljati naše mantre: ,,Kosovo južna srpska pokrajina'' i ,,Kosovo je Srbija''.

gradjanin normalan

pre 7 godina

@vaso,
tacno da je izjava Ivanovica normalnija od vecine koje smo culi sa nase strane. Ali i on grdno gresi kao i vecina kod nas u jednom stavu, da je Kosovo Srbija. To je isto kao kada bi Madjarska tvrdila da je Vojvodina Madjarska. Albanci su osvojili Kosovo skoro na identican nacin kao mi Vojvodinu. Ne zaboravimo, mi smo cinili samo trecinu kada je Vojvodina oduzeta Madjarskoj. I sta smo mi cinili? Sistematski naseljavali Vojvodinu nasim zivljem. Prvenstveno Srbima. Danas ne postoji ni teoretska sansa da se pokrene bilo kakvo pitanje Vojvodine. Tako je i sa Kosovom. Vecina to nece da prizna i sumnjam da ce moderator objaviti ovaj komentar ali je to ipak cinjenica.
Toliko o nasoj zabludi sto se tice Kosova.

Reality Check

pre 7 godina

G. Ivanovicu ne znam da li vas je zatvor malo zbunio ali Kiparski model se nikako ne moze primeniti u slucaju Kosova jer Turski deo Kipra ne priznaje nijedna drzava EU tako da je, za njih, bilo veoma lako da se odluce o tome da li hoce (Grcki) Kipar u njihovom sastavu.

U slucaju Kosova je situacija totalno obrnuta, 23 od 28 clanica priznaje Kosovo kao nezavisnu i suverenu drzavu na njenim sadasnjim granicama, i kao takve, nijedna od tih drzava nece nikako da prihvati clanstvo drzave (Srbije) koja ima jasne i otvorene pretenzije prema teritoriji drzave koju su oni priznali (Kosovo).

Srbija ne moze, ama bas nikada, da postane deo EU dok ne priznaje Kosovo. Kome ovo nije jasno, nikada nista nece biti jasno.

Alisa

pre 7 godina

Ako Kosovo bude opet nase,ako Srbi nastave da imaju dvoje,jedno ili nijedno dete u porodici,ako Albanci nastave da radjaju po desetoro dece,ako 30.000 mladih godisnje nastavi da napusta Srbiju, ..... da li smo spremni da nam pola skupstine cine poslanici Albanci, a da nam premijer i predsednik budu recimo Taci i Haradinaj?!?

Ako je odgovor potvrdan,onda nista......

Ljubitelj sporta

pre 7 godina

Hrtkovci su i danas Hrtkovci, nalaze se u opštini Ruma. A Srbobran se nekad zvao Sentomaš. To je sve bila Ugarska a dobili smo je kao što smo izgubili Kosovo - naseljavanje i nakon rata. Nekada su u srpskom Vojvodstvu bili i Vukovar, Baja, Temišvar, ali je bilo i 300,000 Nemaca koji odlaze nakon 2. svetskog rata. Istorija je učiteljica života, a mi smo zaboravili da učimo gosn. Ivanoviću.

Čiča Miloje

pre 7 godina

Bravo gospodine Ivanoviću! Najzad da neko kaže prave stvari o Albancima. Decenijama smo gradili stereotip o tom narodu koji je kroz istoriju propatio kao i mi, od istog zavojevača, ali pod još gorim ekonomskim uslovima. A potom smo ih i mi najašili (kako samo mi umemo) . Umesto velikih i vernih prijatelja stvorili smo ogorčene neprijatelje. Sve je lepo opisao Dimitrije Tucović u knjizi Srbija i Arbanija. Trebalo bi je pročitati , ima je i na internetu, nije preduga!

avfu

pre 7 godina

Sa Hrvatima Srbija nema nikakve probleme niti ih je imala. Hrvati nisu ušli u Srbiju niti prelazili srbijansku granicu. Hrvati su branili svoje a nisu napadali. Albanci su ratoborniji narod i naseljevaju enklave u Srbiji i naravno da su srbijanski problemi sa Albancima a ne sa Hrvatima. Srbija je protjerala miran hrvatski narod iz Vojvodine 90-ih., njih oko 40 000, Hrtkovci postali Srbobran.
(Toma, 14. maj 2017 12:17)

Dobro. Shvatili smo da vam je dobrano ispran mozak i da svi verujete u mantru "odbrambenog rata", ali ako zelite da komentarisete, bar se protrudilte da ne pisete kojestarije kao sto je izjava da su Hrtkovci postali Srbobran.

Autoreklama

pre 7 godina

Malo kritike Srbiji, opet najvecu podrsku ipak Srbiji po najbitnijom pitanju drzavnosti i granice Kosova - i evo ti jedna autoreklama. Dzabe Ivanovicu. Nista novo niste rekli. Ni Vi niste u stanju da procenite i da ocenite albance usprkos toga da ste shvatili da su ratoborniji.

Filip

pre 7 godina

Za ove sto porede Vojvodinu i Kosovo. Srbija je Vojvodinu dobila nakon cetvorogodisnjeg svetskog rata u kome je bila napadnuta i sto je potvrdjeno na versajskoj mirovnoj konferenciji. Kosovo je dobilo nezavisnost tako sto su Albanci organizovali oruzanu pobunu nakon cega su Srbi bombardovani bez ikakvog odobrenja UN. Ta nezavisna drzava nije clanica UN, a po danasnjem kriterijumu takve drzave nisu nezavisne, vec drzave sa ogranicenim priznanjem na ciju teritoriju pravo polaze medjunarodno priznata drzava clanica UN. Dakle Kosovo je de facto drzava, a de jure deo Srbije. Takvih primera ima sirom sveta. To sto Albance podrzavaju zapadne zemlje ne znaci da mi moramo da priznamo tu nezavisnost. Mnogi komentatori banalizuju stvari kada kazu "Jel moze predsednik da ide na Kosovo?".

Simo

pre 7 godina

Podržavam pregovore, jer jedino dobronamernim dogovorom može se postići više nego ratom, a nisam uveren ni da bi bilo koja majka rado slala svoje sinove da ratuju i ginu za KiM niti bilo koji deo zemlje.

vaso

pre 7 godina

Odavnonesto normalnije kao opservaciju stanja nisam procitao. A dokle smo smo dosli i zasto. To se mora uvek imati na umu. Kao ipak mali narod, devedesitih smo na vlst dovukli arogantnog coveka, koji nije hteo da raazgovara ni sa kim na svetu. Ni sa opozicijom koja je deo njegovog naroda. Na sve je gledao sa visine. Mogle se jos tada sve zavrsiti dogovorima. I bilo je i tada pametnih ljudi na vaznim mestima u Srbiji i Jugoslaviji, i nisu ni tada albanci bili vanzemaljci, naravno da se znalo mnogo o tom narodu, a cak mnogi od njih su bili na vaznim funkcijama i zeleli da razgovaraju, cak sta vise, bili su kao Veton Suroi clanovi UJDIja, ko se jos toga seca Ujedinjena Jugoslovenska Demokratska Inicijativa. Nije vredelo, a da se ne lazemo, bio je gromoglasno podrzan od vecine Srba. Glas razuma je tada bio = glas izdaje. Nisi hteo Suroia, dobio si Rugovu. Nisi hteo Rugovu dobio si Tacija. Neces Tacija dobices Kurtija.

Milivoj

pre 7 godina

Ko je Ivanovicu pravio barikade na KiM? Ocete reci pravi razlog? Jel da bi rusili Tadica koi nije hteo da potpisuje Briselski sporazum ili ste zeleli Tomu i Vucica da potpisu?

dejvid

pre 7 godina

Normalana izjava Ivanovica o albancima. Srbi su gajaili puno predrasuda o albancima, i tacno je da ne znaju njihovu istoriju ili nece da znaju. Srbi i albanci su dva najveca naroda u ZB, koji treba da gaje dobre medjusobne odnose za bolji prosperitet oba naroda. Treba da otklone steerotipe o sa obe strane, jer se dovolno ne poznaju. Treba da citaju realnu istoriju o sebi, time bi imali vise medjusobno postovanje i upoznavanje. Mladje generacije oba naroda treba da vaspitavaju da mogu da zive i rade normalno kao svi narodi u EU, bez prerasuda.

Jagodinac

pre 7 godina

Ne mogu da prepoznam Ivanovića.Sve što govori govorio je i ČedaJovanović pre više godina a i danas govori.Ivanović je potpuno u pravu,iznenadjen sam pozitivno njegovim izlaganjem.Znam da će mnogi nacionalisti reći da je kupljen,ali kako on predlaže i govori tako se vodi državna politika.