Četvrtak, 20.04.2017.

08:12

"Rehabilitacija Nedića bi bila sramotna i nedopustiva"

Kvislinška vlada Milana Nedića i Nedić snose veliku odgovornost za Holokaust u Srbiji, ocenjeno je na tribini "Jevrejski identitet, antisemitizam i Holokaust".

Izvor: Tanjug

"Rehabilitacija Nediæa bi bila sramotna i nedopustiva" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Trampo

pre 7 godina

Sve vojske na prostoru bivse Jugoslavije za vreme drugog svetskog rata su bile otprilike kao sada vojske u Siriji (osim Asadove ) a saveznici onda izaberu sebi neku "umerenu" opoziciju koju je postaviti za pobednika .Uz pomoc Rusije to su bili Partizani a mogli su da budu i Cetnici da su njih izabrali .To su bile takticke igre "saveznika".

pajero

pre 7 godina

(Predrag, 20. april 2017 09:34)
Ako mi se dozvoli još jedan komentar... Prvo, „četnici“ nisu bili jedna vojska – to je jedan od falsifikata titoizma. VuO, koju je vodio Draža, se borila protiv okupatora, a Nemci su ga čak i poterali iz Srbije krajem 1942. i tražili „njegovu glavu“ – vodio je manje operacije, a posle masakara u KG i KŠ su se povukli. Zašto se već 1943. sramno borio na Neretvi protiv partizana je za istorijsku analizu. Najverovatnije je hteo da suzbije konkurenciju kad dođu saveznici (to je bila njegova procena). Pored VuO, bilo je mnogo drugih autonomih četničkih vojski i bilo ih je od pravih rojalista patriota do bandi (Baćović, Stanišić, Durišić, Pećanac, Đujić itd). Za istorijsku analizu je i zašto je Brozova istorigrafija poistovetila četnike i ustaše i njihove zločine – to je uvreda za preko 300.000 žrtava NDH (ali i od „ruke četnika“ je stradalo preko 20.000 civila, najviše Bošnjaka, ali i Srba, najmanje Hrvata). Kako god, meni se čini da je Draža bio loš vojnik, loš političar i čovek prevrtljive strategije – ali da nije bio zao lik. S druge strane, Broz je bio odvažan, hrabar, s jasnom strategijom i izraženim YU patriotizmom i zato je vremenom i pridobijao sve više ratnika, čak iako nisu bili komunisti.

Na laje pas sela radi...

pre 7 godina

Nije jasno šta treba da se rehabilituje i zašto. Ako treba da se rehabilituje Nedićevo ideološko stanovište (uključujući i antisemitizam), onda ne vidim zašto je to potrebno, u čemu je smisao toga, i kome to danas odgovara. Ako treba da se poništi nekakva klimava, posthumna presuda kojom je Milan Nedić lišen građanskih prava (koja se, pre svega, odnose na privatnu svojinu nad brojnim nekretninama), shvatam da je to danas moderno i veoma korisno naslednicima. Ipak, treba uzeti u obzira da je u Titovo vreme, nakon II svetskog rata, privatna svojina masovno oduzimana ne samo zato što je tzv. predratna buržoazija bila klasni neprijatelj komunistima koji su tada došli na vlast (KPJ), već i zato što je u ogromnom procentu slučajeva stečana na nepošten način, korupcijom, monopolima, vezama sa Dvorom, političkim strankama, i na kraju, otvorenom saradnjom sa nemačkim okupacionim režimom. Da li uviđate da, možda, postoji analogija sa sadašnjicom?

Branislav

pre 7 godina

Ne znam da li sam više gkuposti i netačnosti pročitao u tekstu ili komentarima. Prvo Nedićeva administracija nije učestvovala u Holokaustu. Drugo Nedić nikad nije pisao Hitleru da je Srbija judenfrei. To je pisao general Turner i odnosi se na Beograd. Nedić nije isto što i Pavelić koliko god to želeo komentator iz Zagreba.
Aprop tri četničke bitke s Nemcima: bitka za Loznicu, bitka za Stragare, bitka za Višegrad, bitka za Istočnu Bosnu. Operacije Trio 1 i 2 kao i Tojfel 3 bile su uperene protiv četnika Jezdimira Dangića i četnika na Ozrenu. Ne znam kakve veze to ima s Nedićem. I na kraju Nedića ne treba rehabilitovati. To ni sam nije tražio. Tražio je fer suđenje. Istorijska ocena mora biti lišena crno-belih slika i ideoloških konstrukcija.

my way

pre 7 godina

Ово је прилика не за рехабилитацију него прву пресуду Недићу, пошто му због смрти није суђено чак ни пред комунистичким назови судом. Можемо ми да разумемо његове мотиве, можда би многи од нас исто поступили, али то не мења чињеницу да бисмо били сарадници окупатора. Не може оно што нама одговара увек да буде и исправно, чак шта више, у животу врло ретко може и јаре и паре. Србија није рехабилитовала ниједног сарадника фашиста и нациста и ово не сме да буде први пут, у име свих жртава које је српски народ поднео од тог зла због своје антифашистичке борбе у четницима и партизанима. Због тога се ша шачицом Недићеваца и Љотићеваца само од Срба није могао направити никакав Хитлеров сателит и због тога је само нас Србима спровођен геноцид и добро позната освета Немаца.

Vozdovac

pre 7 godina

Komunizam je posle nacizma i fasizma najvece zlo na ovim prostorima, a i sire.. Masovne egzekucije bez sudjenja posle rata u kojima je doslovno izbrisana gradjanska klasa Beograda i Srbije, profesori, umetnici, trgovci, industrijalci, to su neoprostive stvari..

Pradeda mi je poginuo u partizanima, ali da je znao sta ce se desavati posle, nisam siguran da se ne bi kajao..

Sve ovo ne znaci da Nedica treba rehabilitovati.. Bio je saradnik okupatora, svojvoljni ucesnik u holokaustu. Kraj price.

Komša

pre 7 godina

@Predrag
O bitkama ne bih sada da se ne udaljimo se od teme (Nedić) ali ću kroz ove činjenice pokušati da te podstaknem na razmišljanje.
Pored nesumljivog Nedićevog učešća u pogromu Jevreja i Roma (isporučivanje nacistima) postoji i priča o Banjici i Jajincima.
Od 23.697 evidentiranih logoraša njih (66,1%) su bili u nemačkom delu interno nazvanom DM logor Dedinje.Zbog velike infiltriranosti propadnika DM organizacije u Nedićeve policijske strukture Gesrapo je imao anti DM odeljenje kojim je rukovodio kapetan Hajnrih Brant i koje je samo procesuiralo te rodoljube i punilo logor njima.
Komunisti i porodice pripadnika DM organizacije (vojnih oficira) su spadali u nadležnost Nedićeve specijalne policije.Takodje i taoci skupljani u blokadama.To je izjavio Toza Vujković ,upravnik logora Banjica (logor je imao Nedićevog upravnika i nemačkog komandanta) 8.Jula 1948. prilikom ispitivanja od strane UDBE.
Nemački general Majcner 1946. izjavljuje da noje siguran u tačan broj streljanih u Jajincima ali da je siguran da je na teritoriji Srbije 9 od 10 streljanih bilo simpatizera DM.
Razmisli- što bi im to radili ako nisu bili neprijatelji?

Jegulja

pre 7 godina

@konzulmne

prosetaj se ti do sela vranic koje se, ako ne znas, nalazi blizu beograda. tamo ti lepo priupitaj, sta se sve dogadjalo i to po naredjenju tvog "djenerala"

NDH (npr. clanica FIFE u to vreme) je bila formalno priznata kao nezavisna drzava od sila osovine (mada je realno bila marionetska drzava) za razliku od srbije koja je bila okupirana teritorija, protektorat. U tom smislu milan nedice je bukvalno sprovodio sve odluke treceg rajha a nezavisno je odlucivao samo u prostom odrzavanju reda i jos nekim stvarima od znacaja za stanovnistvo. u beogradu su "unisteni" svi jevreji, pre svega, jer je to bila naredba treceg rajha a "efikasnost" se moze opravdati i cinjenicom da ih je bilo relativno malo naspram ukupnog stanovnistva (mislim da je beograd imao oko 400.000 stanovnika a nasih sugradjana jevreja oko 1.500). lakse se i brze mogao sprovesti holokaust u beogradu nego, npr. u varsavi.

neka me neko ispravi ako gresim ali mislim da je fasisticka italija do 1943. godine bila mnogo "blaza" prema jevrejima nego posle, kada ju je okupirala nemacka.

licno, milana nedica smatram zlocincem i kvislingom mada istoricari imaju obavezu da istaknu i njegove pozitivne odluke ukoliko ih je bilo. kao i svi drugi zlocinci i saradnici okupatora iz tog perioda jedini razlog za njihovu rehabilitaciju vidim zbog toga sto su imali nepravilan sudski postupak a za to je odgovorna bahata vlast iz 1945. godine koja je mislila da ce trajati 1000 godina i da joj je sve dozvoljeno.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Nedić je verovatno bio jedna od retkih istorijskih ličnosti koje su bile svesne svoje uloge, i toga da će ih istorija posmatrati u negativnom svetlu. Nema zaista opravdanja za ono što je uradio, naravno, ali nipošto ne treba posmatrati Nedića i period njegove vlasti kroz prizmu nečega što se može smatrati posleratnom commie propagandom. Činjenica je da je Nedić pre rata gajio izvesne simpatije prema Nemačkoj - i NSDAP-u, of all things - na zgražanje jednog broja saradnika i prijatelja. Naročito saboraca iz WWI. Moguće je da je bio i antisemit, mada za to nema nekih ozbiljnih dokaza. Motiv učešća Nedića i njegovih saradnika u genocidu nad Jevrejima (Shoah), je čini se bio materijalne prirode. Nedić i saradnici su između sebe podelili gotovo svu imovinu stradalih srbijanskih Jevreja. Što celu stvar čini još gorom, rekao bih. S druge strane, Nedić i njegov režim jesu spasli živote između 30.000 i 40.000 Srba sa područja koja su proglašena Nezavisnom Državom Hrvatskom. I pružili utočište slovenačkim izbeglicama.
Usput, komuniste zapravo nije interesovala Nedićeva uloga u zločinima nad Jevrejima, pa u krajnjoj liniji ni to što je bio vođa kvislinške vlade, već njegova uloga u ubistvima komunista, skojevaca i slično. Koje je zbilja mrzio. Freudian excuse - sin mu je bio kolateralna žrtva nečega što se može smatrati commie terorističkim aktom.

Lično smatram da Nedić ne zaslužuje rehabilitaciju, ali i da se sama komunistička osuda Nedića, mora preispitati.

Sirok dunav

pre 7 godina

1.za ovog sto trazi 3 cetnicke bitke : 1.iz 41.oslobodjenje loznice, 2.napad na keserovica na kopaoniku 42.bitka kod krive reke, 3.oslobodjenje krusevca 44. Ako ga jos zanima, neka pogleda iz 41.napade na krusevac i kraljevo...
2. Za tog istog, ne vidim zasto tvrds da cetnixi brane nedica, kad je nwdic veci deo rata ne samo bio protiv njih, vec i vodio bitke. Posebno kad su mu ljoticevci prisli kao deo sds.
3. Za onog koji kaze da je nedic imao ambadadora u ndh, molio bih da nauci nesto iz prava i istorije!! Nedic tj.okupirana srbija nije imala amabsadora u ndh, niti bilo gde, jer je nedic bio civilna lokalna uprava okupirane teritorije ostatka srbije, nad kojom je svaku drugu "drzavnu" vlast imala nemacka vojska!! S druge strane, iako drzava satelit - ndh jeste imala ambadadora u bg, bila primljena u fifa, npr.i imala je jos neke diplmatske odnose. To naravno ne znaci da nedic nije saradjivao s okupatorimа, ali svakako pravi bitnu rqzliku izmedju nedica i ndh koju vecina komentatora ovde ne samo da ne primecuje, vec i ne razume.
4. Zanimljivo je da je taj izdajnik nedic imao k.mitrovicu u toj okupiranoj srbijici, dok mnogi danas slobodoljubivi kazu :"ma,pusti kosovo"...

смена страже

pre 7 godina

Рехабилитација овог злотвора би био најмрачнији део савремене историје.

Ingram011

pre 7 godina

Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović.”
(NN_lice, 20. april 2017 09:31)

Hahaha, Srbija bila vezana za intelektualce... Ah, kakva je ovo samo bljutava neistina... Pa koji procenat stanovnistva u Srbiji je uopste bio pismen u prvoj polovini 20. veka, koliki broj ljudi u celoj drzavi je ikad ista procitao od dela Sl. Jovanovica, a kamoli ih razmatrao i slagao se sa njima?
Tacno je da je poprilicno uticaja imala crkva i dinastija, ali upravo zato sto je rec bila o jednom tada zatucanom i zaostalom narodu, kome je u dusi (da parafraziram) bilo turskog vise nego evropskog, a takav je uvek dobar za dugotrajno jahanje od strane klera i dinastickih parazita...

vojkan

pre 7 godina

sebe smatram nacionalistom,koji voli svoj narod vise od svega,ali koji postuje svaki drugi narod,ali sam protiv rehabilitacije doticnog brigadnog generala,jer ipak je njegova straza vrsila duznost u banjickom logoru i samo ta cinjenica mi je dovoljna da budem protiv i mislim da rusimo sebi ugled tako sto uopste i otvaramo ovo pitanje....Srbi moji,budite svesni,da je Milan Nedic bio saradnik najveceg zla koje je istorija osvedocila,bez obzira na njegove motive.....ponekad je put do pakla poplocan dobrim namerama

Gori je on zločinac od Kvislinga

pre 7 godina

Povraća mi se kad kažu on je pustio izbeglice koje su bežali iz NDH u Srbiju i iz Slovenije.
Šta trebao je da postavi mitraljez i da ih roka?
Taj zločinac je sarađivao sa NDH na državnom nivou.
ŠTA KAO NIJE ZNAO ŠTA SE DEŠAVA U TOJ USTAŠKOJ DRŽAVI?

Bajloni

pre 7 godina

Kako su Neadići stekli imovinu? Pošteno? A izdajnik ostaje izdajnik i hiljadu godina posle izdaje. Misle li naši istoricari da rehabilituju Hitlera?

konzulmne

pre 7 godina

Za "Predrag"a komentar da mu se navedu cetnicke bitke...
Dragi covjece, 4 godine je trajao rat i bitke su se vodile. Ali su se dokumentovale i usle u istorijske knjige tek posle rata. A posle rata pobjednik pise istoriju. Tako da ti mora biti jasno zasto nisi ucio ni cuo o bitkama cetnika.
Nemoj da me shvatas pogresno i da osporavam uspijehe partizana i dobrodusnost velikog broja ljudi koji su bili sa njima. Ali osporavam dobrodusnost i patriotizam kod celnih ljudi koji su odlucivali i unistili tvoju i moju zemlju sa dijeljenjem i "bratstvom i jedinstvom".
Zamisli da su pobjedili cetnici? Kapitalizam i napredak kao i kod ostalih zapadnih zemalja. Izbjegli bi rat 90estih jer ne bi bilo granica medju republikama, a moguce ni Hrvata sa nama jer cetnici su htjeli da ih puste posle kraja rata da se sami brinu o sebi (naravno uz manje teritorije negi sada sto imaju), Kosovo bi bilo nase i dalje, Crna Gora uz Srbiju, kao i Makedonija. Bosna bi bila usto tu. Samo ne bi bilo hrvata i slovenaca.
Nije tesko zamisliti sta bi bilo, jer samo okrenes politiku u drugom smjeru, smjeru gdje Srbija dobija a ne gubi sve.
Ali vi srbijanci ste prokleti. Opet ces ti reci nela ga bolje ovako, zivio Tito. Dok je zivio Tito Srbija je umirala na parcice.
Pozdrav iz CG od unuka ciji je djed bio cetnik, njegova braca isto, i niko od njih nije klao ni krao, vec zelio bolje srpstvu i nasem narodu (bez hrvata i slovenaca).
Molim vas objavite mi komentar.

M.I.A

pre 7 godina

Pravi Cetnici su postojali do prvog svetskog rata ti tkz Cetnici u drugom svetskom ratu su samo uzeli to ime .
Vecina ljudi ne znaju istoriju Cetnika .

Srboljub

pre 7 godina

@konzulmne, čovek je pitao za tri (3) bitke, ništa više. ja, takođe (želim da) verujem da mnogi četnici nisu "isprljali ruke", ipak, zanimaju me samo tri bitke, jer kako je SADAŠNJIM pobednicima (posle više od pola veka, inače), krenulo sa doterivanjem istorije, na devetomajske parade u Moskvi slaćemo četničke trojke.

zg

pre 7 godina

Nekoliko digresija s obzirom na neke od komentara;

NDH u HR nije rehabilitirana, niti su Ustaše i Ante Pavelic.

Ustaše, kao niti Nedic, nisu legitimo izabrani, niti su bili izraz volje hrvatskog naroda.

Nedic je mjesec dana ranije negoli NDH izdao proglas o nosenju Davidove zvijezde oko ruke. Također je prvi u Europi izvjestio Hitlera o rijesenom zidovskom pitanju u Srbiji.
U kolovozu '42 Nijemci su Srbiju i službeno proglasili judenfrei zonom (oko 15000 pobijenih).

I da se krivo ne shvati, ovdje nije riječ o bilo kakvom umanjivanju zločina ustaskog režima.

ded

pre 7 godina

Ovde se brkaju babe i žabe. Jedno je sud istorije, a drugo je pravo. Kao istoričar, mogu da kažem da Nedića treba predstaviti onakvim kakav je bio - dakle saradnik okupatora i jedna većim delom negativna istorijska ličnost. Ovde je problem druge vrste. Nedić nije živ osuđen jer se navodno ubio skokom kroz prozor. Sud ga je posthumno proglasio izdajnikom u jednom loše vođenom procesu koji je bio prepun nepravilnosti. To se lako može dokazati i njegovi naslednici na tome insistiraju jer ne mogu tražiti povratak oduzete imovine ako je njihov predak na pravno gledano ispravan način lišen svega. Ako i bude rehabilitovan, to ne znači da on zaista nije bio ratni zločinac, ali usijanim glavama je teško bilo šta objasniti. Pravo i pravda nisu jedno te isto.

portos

pre 7 godina

Rodbina MNedića je imala pravo na podnošenje ovog zakona. Sud će odlučiti kako će odlučiti, ali i ja mislim da bi bila sramota ako se izvrsi njegova rehabilitacija.

C3

pre 7 godina

Jel su ovi istoricari izneli svoje argumente pred Sudom pred kojim se vodi postupak? A nisu ih naveli ni ovde ili bar nije preneto? Dajte jednom da cujemo i jedne i druge, i naravno argumente, da znamo sta je sta. Ovde mi se cini sve do jedno, opsta mesta i pausalne izjave, za razliku od pomenutih istoricara ove druge strane, koji su detaljnije obrazlagali i argumentovali svoje misljenje?

Predrag

pre 7 godina

Sve poštovaoce četničkog pokreta bih zamolio jedno: da mi navedu samo 3 iole ozbiljnije bitke četnika protiv nemačkog okupatora za 4 godine rata. Ne udaraje mi minuse, pružite mi odgovor.

Petar Nikolic

pre 7 godina

Ja bih ovde samo pratio trag novca.
Pretpostavljam da ljudima nije poznato da je (porodica) Nedić posedovao veliki broj nekretnina u tada, a i sada, elitnim delovima Beograda i širom Srbije.
Nakon rehabilitacije, može se nacionalizovana potraživati nazad.
Ko su naslednici i ko je možda sa aktualnim političarima na vlasti sklopio dil?
Eto priče za novinsko (insajdersko) istraživanje.

NN_lice

pre 7 godina

Što se tiče M.Nedića, ništa ne može biti crno-belo. Činjenica je da bio kvisling i saradnik okupatora, da je veliki broj domaćih jevreja ubijen, ali takođe treba reći da je u Srbiji tada utočište našao i veliki broj prekodrinskih srba i oko 30.000 slovenaca koji su bežali pred ustaškim koljačima. Veći broj omladine je sklonjen iz gradova na rad širom Srbije kako na bi pristupili ni četnicima ni komunistima i kako ne bi bili ubijeni u streljanjima „sto srba za jednog nemca“. Sam Nedić je rekao da ako pobede četnici ili partizani, on će biti osuđen na smrt. Od kraja 1941. do praktično leta-jeseni 1944. godine, u Srbiji nije bilo ni četnika ni komunista, što će reći da je u Srbiji vladao prividan mir bez masovnih streljanja.
Prema objavljenom, publikovanom dnevniku Dragutina Rankovića koji je pisan za vreme okupacije u Beogradu, raspoloženje građana je bilo negatvno prema Nedićevoj vlasti zbog korupcije i neorganizovanosti, loše ishrane stanovništva, a ponajviše zbog saradnje sa okupatorom. Građani su u većini iščekivali povratak kralja i pobedu Ravnogorskog pokreta, a bili su protiv komunista gotovo bez ostatka, što nije ni čudo jer je skojevaca i partijaca bilo tek nekoliko hiljada pre rata, a KP Srbije je osnovana tek 1945. Što bi rekao jedan od „čuvenih“ „oznaša“: „Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane. Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović.” Sve ostalo je istorija

Nik

pre 7 godina

Zahtev za rehabilitaciju Nedica je podnela rodbina i svako ima to pravo pa i oni. Nemojte da kritikujete narod i drzavu jer i sami znate da Nedic nije imao podrsku u narodu a ni kod kralja. Nadam se da ce rehabilitacija biti odbijena jer svako drugo resenje nema potporu.

dragan

pre 7 godina

Nije mi samo jasno zašto bi neko ovo uradio. Neke druge istočno-evropske zemlje kroz rehabilitaciju kvislinških i fašističkih režima distanciraju se od omraženih Rusa. To im je kao neki simbol te distance, koliko god pogrešan bio. Hrvati se identifikuju sa nekom svojom državnošću iz tog vremena, veličinom te zlikovačke tvorevine, i tako možda i simbolično jedni drugima demonstriraju zajendičku odbojnost prema Srbima - opet pogrešno, ali eto, ima nekog rezona.

Kod nas nema smisla. Mi smo bili ubedljivo većinski na strani antifašizma, pobednici, narod heroj, narod koji je strašno propatio, okružen fašistima i naci kolaboracionistima, strana koju je i fašizam doživeo kao teškog neprijatelja i zato dodatno ugnjetavao. I mi sad hoćemo da rehabilitujemo tu manjinsku, zločinačku, sramotnu Srbiju, tu gnjidu od čoveka kao predstavnika. Bez ikakvog propratnog benefita hoćemo da se prebacimo na stranu zla, pri čemu nam to niko ne traži. To bi bio čist mazohizam i pucanje sebi u nogu.

crni sin

pre 7 godina

narod na ovim prostorima je kompletno poludeo. u hrvatskoj rehabilituju ustase i za jasenovac govore kako je ustvario bio odmaraliste, dok se u srbiji za heroje proglasavaju bradati koljaci koji se nisu libili ni da kolju srpske bebe u kolevci (masakr u vranicu "vojske" DM-a) i ovakve moralne nakaze poput izdajnika milana nedica

Branko

pre 7 godina

Ja sam protiv rehabilitacije Milana Nedića. Pa ni on sam ne bi sebe rehabilitovao. Taj čovek je bio potpuno svestan onoga što je radio. Mislio je da radi na spasu Srbije, ali je znao da su njegove metode pogrešne i da će kod Srba u istoriji ostati prepoznat kao izdajnik, što i jeste bio.
Velika bi sramota i nepravda bila prema svim njegovim žrtvama, prema svim rodoljubima koji su dali živote u oba antifašistička pokreta, ako bi on bio rehabilitovan. Sramota i prema svim slavnim precima našim koji kroz istoriju svoje živote dadoše za slobodu Srbije.

VUK

pre 7 godina

76 godina od okupacije Beograda i Srbije ,a mi još nismo podelili uloge u tom istorijkom komadu. Ko je dobar a ko loš ? Nedić je imao više grupacija ondašnje populacije u Srbiji o kojoj je vodio računa. Nesporno je da je Srbima koji su bili odani Kraljevini ,želeo samo dobro i činio sve da im spase glave..činjenica je da je sa svojom policijom činio sve da uhvati i ubije pripadnike tada mladog revolucionarnog komustičkog pokreta, činjenica je da je i u toj kontrarevolucionarnoj borbi želeo Nemce za saveznike i da bi ih pridobio , progonio je Jevreje koji su čitav jedan vek uz Cincare bili nosioci civilizacijskog razvoja postosmanlijskog Beograda i čitave Srbije. Oduzeo im je imovinu i predao ih Nemcima na egzekuciju. Uspeo je da stvori koncetracioni logor koji je Beograd sramno postavio na mapu logora smrti nacističke Nemačke. Komunizam nam je kasnije doneo veliko zlo..Nedićeva borba za očuvanje kraljevine zaslužuje respekt , ali služenje okupatoru i saučesništvo u genocidu nad Jevrejima , vezalo je ruke današnjim srpskim rodoljubima i monarhistima da ga rehabilituju u potpunosti.

Kucamo na vrata zaboravljenih asova...

pre 7 godina

Kad se pomene ante pavelić u negativnom kontekstu, ne treba zaboraviti nikada da mu je milan nedić bio saradnik. Nikada ne treba zaboraviti da su pavelić i nedić radili na sprovodjenju iste ideje!!!!

Takodje kad se pomene alojz stepinac, ne treba zaboraviti da su on i milan nedić bili saradnici na ostvarivanju ideje trećeg rajha, kad se pomene Jasenovac, Jadovno,.. ne treba zaboraviti da je milan nedić bio saradnik režima u kojima su funkcionisale ove fabrike smrti.



I takvog čoveka da herabilitujmo? Pa jel vas nije sramota srbi? Pokušavamo da prepravimo stranice istorije naše, gde smo se borili na strani pravde, protiv okupatora, protiv najmonstruoznijeg režima ikad, režima koji je direktan krivac za smrt preko 70 miliona ljudi... ej i mi želimo da se svrstamo u kolonu sa nacističkom nemačkom i njenim satelitima EJ!!!

Jovan

pre 7 godina

Zamislite šta bi se desilo u Francuskoj da neko samo proba da rehabilituje maršala Petena i Pjera Lavala. Vlada izdajnika Milana Nedića osim saradnje sa Nacističkom Nemačkom imala je i diplomataske odnose sa NDH, od 1941. do 1944. godine u Beogradu je radio konzulat NDH, dok je logor Jasenovac radio punom parom. Tolko o takozvanoj "srpskoj majci".

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 7 godina

Potpuno se slažem da bi rehabilitacija bila sramotna i nedopustiva. Njeni zagovornici tvrde kako je Nedić pomogao mnogim izbeglicama iz NDH i slične stvari. Ali neke dobre stvari koje je učinio ne mogu nikako da potru one loše - da se "skrate", kao u razlomku - i za njih mora da se snosi odgovornost.

pajero

pre 7 godina

Neverovatno je da je uopšte dozvoljeno da se priča o rehabilitaciji Nedića. Svi "argumenti" u njegovu korist su nerelevantni. To što je bio veteran i imao "čistu biografiju" do 1941. ga nikako ne lišava odgovornosti. Njegova je životna i profesionalna procena bila da 1941. nastupa "kraj istorije" i da će Nemci vladati svetom, pa im se pridružio. On je bio saučesnik u čistkama naših sugrađana i državljana, bilo da su Jevreji, bilo da su Srbi. I tu je kraj priče. A priča sa Mihailovićem je mnogo složenija i dvojicu nikako ne treba gurati u isti koš. Ali i oko Mihailovića se ne vodi javna rasprava već ulična rasprava.

Џони

pre 7 godina

Sanja Petrović Todosijević je ocenila da eventualna sudska rehabilitacija Nedića suštinski ne bi donela ništa posebno novo, jer je "većinska nacionalistička tendencija u društvu Nedića već rehabilitovala".

Ово је политичка изјава, а не историјска оцена. На овај начин, поменута госпођа је саму себе дисквалификовала као експерта и придружила се политичким активистима какав је Бешлин. Иначе, Недића не би требало рехабилитовати.

pajero

pre 7 godina

Neverovatno je da je uopšte dozvoljeno da se priča o rehabilitaciji Nedića. Svi "argumenti" u njegovu korist su nerelevantni. To što je bio veteran i imao "čistu biografiju" do 1941. ga nikako ne lišava odgovornosti. Njegova je životna i profesionalna procena bila da 1941. nastupa "kraj istorije" i da će Nemci vladati svetom, pa im se pridružio. On je bio saučesnik u čistkama naših sugrađana i državljana, bilo da su Jevreji, bilo da su Srbi. I tu je kraj priče. A priča sa Mihailovićem je mnogo složenija i dvojicu nikako ne treba gurati u isti koš. Ali i oko Mihailovića se ne vodi javna rasprava već ulična rasprava.

Predrag

pre 7 godina

Sve poštovaoce četničkog pokreta bih zamolio jedno: da mi navedu samo 3 iole ozbiljnije bitke četnika protiv nemačkog okupatora za 4 godine rata. Ne udaraje mi minuse, pružite mi odgovor.

Kucamo na vrata zaboravljenih asova...

pre 7 godina

Kad se pomene ante pavelić u negativnom kontekstu, ne treba zaboraviti nikada da mu je milan nedić bio saradnik. Nikada ne treba zaboraviti da su pavelić i nedić radili na sprovodjenju iste ideje!!!!

Takodje kad se pomene alojz stepinac, ne treba zaboraviti da su on i milan nedić bili saradnici na ostvarivanju ideje trećeg rajha, kad se pomene Jasenovac, Jadovno,.. ne treba zaboraviti da je milan nedić bio saradnik režima u kojima su funkcionisale ove fabrike smrti.



I takvog čoveka da herabilitujmo? Pa jel vas nije sramota srbi? Pokušavamo da prepravimo stranice istorije naše, gde smo se borili na strani pravde, protiv okupatora, protiv najmonstruoznijeg režima ikad, režima koji je direktan krivac za smrt preko 70 miliona ljudi... ej i mi želimo da se svrstamo u kolonu sa nacističkom nemačkom i njenim satelitima EJ!!!

Jovan

pre 7 godina

Zamislite šta bi se desilo u Francuskoj da neko samo proba da rehabilituje maršala Petena i Pjera Lavala. Vlada izdajnika Milana Nedića osim saradnje sa Nacističkom Nemačkom imala je i diplomataske odnose sa NDH, od 1941. do 1944. godine u Beogradu je radio konzulat NDH, dok je logor Jasenovac radio punom parom. Tolko o takozvanoj "srpskoj majci".

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 7 godina

Potpuno se slažem da bi rehabilitacija bila sramotna i nedopustiva. Njeni zagovornici tvrde kako je Nedić pomogao mnogim izbeglicama iz NDH i slične stvari. Ali neke dobre stvari koje je učinio ne mogu nikako da potru one loše - da se "skrate", kao u razlomku - i za njih mora da se snosi odgovornost.

dragan

pre 7 godina

Nije mi samo jasno zašto bi neko ovo uradio. Neke druge istočno-evropske zemlje kroz rehabilitaciju kvislinških i fašističkih režima distanciraju se od omraženih Rusa. To im je kao neki simbol te distance, koliko god pogrešan bio. Hrvati se identifikuju sa nekom svojom državnošću iz tog vremena, veličinom te zlikovačke tvorevine, i tako možda i simbolično jedni drugima demonstriraju zajendičku odbojnost prema Srbima - opet pogrešno, ali eto, ima nekog rezona.

Kod nas nema smisla. Mi smo bili ubedljivo većinski na strani antifašizma, pobednici, narod heroj, narod koji je strašno propatio, okružen fašistima i naci kolaboracionistima, strana koju je i fašizam doživeo kao teškog neprijatelja i zato dodatno ugnjetavao. I mi sad hoćemo da rehabilitujemo tu manjinsku, zločinačku, sramotnu Srbiju, tu gnjidu od čoveka kao predstavnika. Bez ikakvog propratnog benefita hoćemo da se prebacimo na stranu zla, pri čemu nam to niko ne traži. To bi bio čist mazohizam i pucanje sebi u nogu.

Branko

pre 7 godina

Ja sam protiv rehabilitacije Milana Nedića. Pa ni on sam ne bi sebe rehabilitovao. Taj čovek je bio potpuno svestan onoga što je radio. Mislio je da radi na spasu Srbije, ali je znao da su njegove metode pogrešne i da će kod Srba u istoriji ostati prepoznat kao izdajnik, što i jeste bio.
Velika bi sramota i nepravda bila prema svim njegovim žrtvama, prema svim rodoljubima koji su dali živote u oba antifašistička pokreta, ako bi on bio rehabilitovan. Sramota i prema svim slavnim precima našim koji kroz istoriju svoje živote dadoše za slobodu Srbije.

Nik

pre 7 godina

Zahtev za rehabilitaciju Nedica je podnela rodbina i svako ima to pravo pa i oni. Nemojte da kritikujete narod i drzavu jer i sami znate da Nedic nije imao podrsku u narodu a ni kod kralja. Nadam se da ce rehabilitacija biti odbijena jer svako drugo resenje nema potporu.

crni sin

pre 7 godina

narod na ovim prostorima je kompletno poludeo. u hrvatskoj rehabilituju ustase i za jasenovac govore kako je ustvario bio odmaraliste, dok se u srbiji za heroje proglasavaju bradati koljaci koji se nisu libili ni da kolju srpske bebe u kolevci (masakr u vranicu "vojske" DM-a) i ovakve moralne nakaze poput izdajnika milana nedica

Џони

pre 7 godina

Sanja Petrović Todosijević je ocenila da eventualna sudska rehabilitacija Nedića suštinski ne bi donela ništa posebno novo, jer je "većinska nacionalistička tendencija u društvu Nedića već rehabilitovala".

Ово је политичка изјава, а не историјска оцена. На овај начин, поменута госпођа је саму себе дисквалификовала као експерта и придружила се политичким активистима какав је Бешлин. Иначе, Недића не би требало рехабилитовати.

NN_lice

pre 7 godina

Što se tiče M.Nedića, ništa ne može biti crno-belo. Činjenica je da bio kvisling i saradnik okupatora, da je veliki broj domaćih jevreja ubijen, ali takođe treba reći da je u Srbiji tada utočište našao i veliki broj prekodrinskih srba i oko 30.000 slovenaca koji su bežali pred ustaškim koljačima. Veći broj omladine je sklonjen iz gradova na rad širom Srbije kako na bi pristupili ni četnicima ni komunistima i kako ne bi bili ubijeni u streljanjima „sto srba za jednog nemca“. Sam Nedić je rekao da ako pobede četnici ili partizani, on će biti osuđen na smrt. Od kraja 1941. do praktično leta-jeseni 1944. godine, u Srbiji nije bilo ni četnika ni komunista, što će reći da je u Srbiji vladao prividan mir bez masovnih streljanja.
Prema objavljenom, publikovanom dnevniku Dragutina Rankovića koji je pisan za vreme okupacije u Beogradu, raspoloženje građana je bilo negatvno prema Nedićevoj vlasti zbog korupcije i neorganizovanosti, loše ishrane stanovništva, a ponajviše zbog saradnje sa okupatorom. Građani su u većini iščekivali povratak kralja i pobedu Ravnogorskog pokreta, a bili su protiv komunista gotovo bez ostatka, što nije ni čudo jer je skojevaca i partijaca bilo tek nekoliko hiljada pre rata, a KP Srbije je osnovana tek 1945. Što bi rekao jedan od „čuvenih“ „oznaša“: „Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane. Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović.” Sve ostalo je istorija

zg

pre 7 godina

Nekoliko digresija s obzirom na neke od komentara;

NDH u HR nije rehabilitirana, niti su Ustaše i Ante Pavelic.

Ustaše, kao niti Nedic, nisu legitimo izabrani, niti su bili izraz volje hrvatskog naroda.

Nedic je mjesec dana ranije negoli NDH izdao proglas o nosenju Davidove zvijezde oko ruke. Također je prvi u Europi izvjestio Hitlera o rijesenom zidovskom pitanju u Srbiji.
U kolovozu '42 Nijemci su Srbiju i službeno proglasili judenfrei zonom (oko 15000 pobijenih).

I da se krivo ne shvati, ovdje nije riječ o bilo kakvom umanjivanju zločina ustaskog režima.

konzulmne

pre 7 godina

Za "Predrag"a komentar da mu se navedu cetnicke bitke...
Dragi covjece, 4 godine je trajao rat i bitke su se vodile. Ali su se dokumentovale i usle u istorijske knjige tek posle rata. A posle rata pobjednik pise istoriju. Tako da ti mora biti jasno zasto nisi ucio ni cuo o bitkama cetnika.
Nemoj da me shvatas pogresno i da osporavam uspijehe partizana i dobrodusnost velikog broja ljudi koji su bili sa njima. Ali osporavam dobrodusnost i patriotizam kod celnih ljudi koji su odlucivali i unistili tvoju i moju zemlju sa dijeljenjem i "bratstvom i jedinstvom".
Zamisli da su pobjedili cetnici? Kapitalizam i napredak kao i kod ostalih zapadnih zemalja. Izbjegli bi rat 90estih jer ne bi bilo granica medju republikama, a moguce ni Hrvata sa nama jer cetnici su htjeli da ih puste posle kraja rata da se sami brinu o sebi (naravno uz manje teritorije negi sada sto imaju), Kosovo bi bilo nase i dalje, Crna Gora uz Srbiju, kao i Makedonija. Bosna bi bila usto tu. Samo ne bi bilo hrvata i slovenaca.
Nije tesko zamisliti sta bi bilo, jer samo okrenes politiku u drugom smjeru, smjeru gdje Srbija dobija a ne gubi sve.
Ali vi srbijanci ste prokleti. Opet ces ti reci nela ga bolje ovako, zivio Tito. Dok je zivio Tito Srbija je umirala na parcice.
Pozdrav iz CG od unuka ciji je djed bio cetnik, njegova braca isto, i niko od njih nije klao ni krao, vec zelio bolje srpstvu i nasem narodu (bez hrvata i slovenaca).
Molim vas objavite mi komentar.

VUK

pre 7 godina

76 godina od okupacije Beograda i Srbije ,a mi još nismo podelili uloge u tom istorijkom komadu. Ko je dobar a ko loš ? Nedić je imao više grupacija ondašnje populacije u Srbiji o kojoj je vodio računa. Nesporno je da je Srbima koji su bili odani Kraljevini ,želeo samo dobro i činio sve da im spase glave..činjenica je da je sa svojom policijom činio sve da uhvati i ubije pripadnike tada mladog revolucionarnog komustičkog pokreta, činjenica je da je i u toj kontrarevolucionarnoj borbi želeo Nemce za saveznike i da bi ih pridobio , progonio je Jevreje koji su čitav jedan vek uz Cincare bili nosioci civilizacijskog razvoja postosmanlijskog Beograda i čitave Srbije. Oduzeo im je imovinu i predao ih Nemcima na egzekuciju. Uspeo je da stvori koncetracioni logor koji je Beograd sramno postavio na mapu logora smrti nacističke Nemačke. Komunizam nam je kasnije doneo veliko zlo..Nedićeva borba za očuvanje kraljevine zaslužuje respekt , ali služenje okupatoru i saučesništvo u genocidu nad Jevrejima , vezalo je ruke današnjim srpskim rodoljubima i monarhistima da ga rehabilituju u potpunosti.

M.I.A

pre 7 godina

Pravi Cetnici su postojali do prvog svetskog rata ti tkz Cetnici u drugom svetskom ratu su samo uzeli to ime .
Vecina ljudi ne znaju istoriju Cetnika .

Gori je on zločinac od Kvislinga

pre 7 godina

Povraća mi se kad kažu on je pustio izbeglice koje su bežali iz NDH u Srbiju i iz Slovenije.
Šta trebao je da postavi mitraljez i da ih roka?
Taj zločinac je sarađivao sa NDH na državnom nivou.
ŠTA KAO NIJE ZNAO ŠTA SE DEŠAVA U TOJ USTAŠKOJ DRŽAVI?

Petar Nikolic

pre 7 godina

Ja bih ovde samo pratio trag novca.
Pretpostavljam da ljudima nije poznato da je (porodica) Nedić posedovao veliki broj nekretnina u tada, a i sada, elitnim delovima Beograda i širom Srbije.
Nakon rehabilitacije, može se nacionalizovana potraživati nazad.
Ko su naslednici i ko je možda sa aktualnim političarima na vlasti sklopio dil?
Eto priče za novinsko (insajdersko) istraživanje.

Bajloni

pre 7 godina

Kako su Neadići stekli imovinu? Pošteno? A izdajnik ostaje izdajnik i hiljadu godina posle izdaje. Misle li naši istoricari da rehabilituju Hitlera?

ded

pre 7 godina

Ovde se brkaju babe i žabe. Jedno je sud istorije, a drugo je pravo. Kao istoričar, mogu da kažem da Nedića treba predstaviti onakvim kakav je bio - dakle saradnik okupatora i jedna većim delom negativna istorijska ličnost. Ovde je problem druge vrste. Nedić nije živ osuđen jer se navodno ubio skokom kroz prozor. Sud ga je posthumno proglasio izdajnikom u jednom loše vođenom procesu koji je bio prepun nepravilnosti. To se lako može dokazati i njegovi naslednici na tome insistiraju jer ne mogu tražiti povratak oduzete imovine ako je njihov predak na pravno gledano ispravan način lišen svega. Ako i bude rehabilitovan, to ne znači da on zaista nije bio ratni zločinac, ali usijanim glavama je teško bilo šta objasniti. Pravo i pravda nisu jedno te isto.

portos

pre 7 godina

Rodbina MNedića je imala pravo na podnošenje ovog zakona. Sud će odlučiti kako će odlučiti, ali i ja mislim da bi bila sramota ako se izvrsi njegova rehabilitacija.

Srboljub

pre 7 godina

@konzulmne, čovek je pitao za tri (3) bitke, ništa više. ja, takođe (želim da) verujem da mnogi četnici nisu "isprljali ruke", ipak, zanimaju me samo tri bitke, jer kako je SADAŠNJIM pobednicima (posle više od pola veka, inače), krenulo sa doterivanjem istorije, na devetomajske parade u Moskvi slaćemo četničke trojke.

C3

pre 7 godina

Jel su ovi istoricari izneli svoje argumente pred Sudom pred kojim se vodi postupak? A nisu ih naveli ni ovde ili bar nije preneto? Dajte jednom da cujemo i jedne i druge, i naravno argumente, da znamo sta je sta. Ovde mi se cini sve do jedno, opsta mesta i pausalne izjave, za razliku od pomenutih istoricara ove druge strane, koji su detaljnije obrazlagali i argumentovali svoje misljenje?

смена страже

pre 7 godina

Рехабилитација овог злотвора би био најмрачнији део савремене историје.

Ingram011

pre 7 godina

Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović.”
(NN_lice, 20. april 2017 09:31)

Hahaha, Srbija bila vezana za intelektualce... Ah, kakva je ovo samo bljutava neistina... Pa koji procenat stanovnistva u Srbiji je uopste bio pismen u prvoj polovini 20. veka, koliki broj ljudi u celoj drzavi je ikad ista procitao od dela Sl. Jovanovica, a kamoli ih razmatrao i slagao se sa njima?
Tacno je da je poprilicno uticaja imala crkva i dinastija, ali upravo zato sto je rec bila o jednom tada zatucanom i zaostalom narodu, kome je u dusi (da parafraziram) bilo turskog vise nego evropskog, a takav je uvek dobar za dugotrajno jahanje od strane klera i dinastickih parazita...

vojkan

pre 7 godina

sebe smatram nacionalistom,koji voli svoj narod vise od svega,ali koji postuje svaki drugi narod,ali sam protiv rehabilitacije doticnog brigadnog generala,jer ipak je njegova straza vrsila duznost u banjickom logoru i samo ta cinjenica mi je dovoljna da budem protiv i mislim da rusimo sebi ugled tako sto uopste i otvaramo ovo pitanje....Srbi moji,budite svesni,da je Milan Nedic bio saradnik najveceg zla koje je istorija osvedocila,bez obzira na njegove motive.....ponekad je put do pakla poplocan dobrim namerama

Sirok dunav

pre 7 godina

1.za ovog sto trazi 3 cetnicke bitke : 1.iz 41.oslobodjenje loznice, 2.napad na keserovica na kopaoniku 42.bitka kod krive reke, 3.oslobodjenje krusevca 44. Ako ga jos zanima, neka pogleda iz 41.napade na krusevac i kraljevo...
2. Za tog istog, ne vidim zasto tvrds da cetnixi brane nedica, kad je nwdic veci deo rata ne samo bio protiv njih, vec i vodio bitke. Posebno kad su mu ljoticevci prisli kao deo sds.
3. Za onog koji kaze da je nedic imao ambadadora u ndh, molio bih da nauci nesto iz prava i istorije!! Nedic tj.okupirana srbija nije imala amabsadora u ndh, niti bilo gde, jer je nedic bio civilna lokalna uprava okupirane teritorije ostatka srbije, nad kojom je svaku drugu "drzavnu" vlast imala nemacka vojska!! S druge strane, iako drzava satelit - ndh jeste imala ambadadora u bg, bila primljena u fifa, npr.i imala je jos neke diplmatske odnose. To naravno ne znaci da nedic nije saradjivao s okupatorimа, ali svakako pravi bitnu rqzliku izmedju nedica i ndh koju vecina komentatora ovde ne samo da ne primecuje, vec i ne razume.
4. Zanimljivo je da je taj izdajnik nedic imao k.mitrovicu u toj okupiranoj srbijici, dok mnogi danas slobodoljubivi kazu :"ma,pusti kosovo"...

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Nedić je verovatno bio jedna od retkih istorijskih ličnosti koje su bile svesne svoje uloge, i toga da će ih istorija posmatrati u negativnom svetlu. Nema zaista opravdanja za ono što je uradio, naravno, ali nipošto ne treba posmatrati Nedića i period njegove vlasti kroz prizmu nečega što se može smatrati posleratnom commie propagandom. Činjenica je da je Nedić pre rata gajio izvesne simpatije prema Nemačkoj - i NSDAP-u, of all things - na zgražanje jednog broja saradnika i prijatelja. Naročito saboraca iz WWI. Moguće je da je bio i antisemit, mada za to nema nekih ozbiljnih dokaza. Motiv učešća Nedića i njegovih saradnika u genocidu nad Jevrejima (Shoah), je čini se bio materijalne prirode. Nedić i saradnici su između sebe podelili gotovo svu imovinu stradalih srbijanskih Jevreja. Što celu stvar čini još gorom, rekao bih. S druge strane, Nedić i njegov režim jesu spasli živote između 30.000 i 40.000 Srba sa područja koja su proglašena Nezavisnom Državom Hrvatskom. I pružili utočište slovenačkim izbeglicama.
Usput, komuniste zapravo nije interesovala Nedićeva uloga u zločinima nad Jevrejima, pa u krajnjoj liniji ni to što je bio vođa kvislinške vlade, već njegova uloga u ubistvima komunista, skojevaca i slično. Koje je zbilja mrzio. Freudian excuse - sin mu je bio kolateralna žrtva nečega što se može smatrati commie terorističkim aktom.

Lično smatram da Nedić ne zaslužuje rehabilitaciju, ali i da se sama komunistička osuda Nedića, mora preispitati.

Jegulja

pre 7 godina

@konzulmne

prosetaj se ti do sela vranic koje se, ako ne znas, nalazi blizu beograda. tamo ti lepo priupitaj, sta se sve dogadjalo i to po naredjenju tvog "djenerala"

NDH (npr. clanica FIFE u to vreme) je bila formalno priznata kao nezavisna drzava od sila osovine (mada je realno bila marionetska drzava) za razliku od srbije koja je bila okupirana teritorija, protektorat. U tom smislu milan nedice je bukvalno sprovodio sve odluke treceg rajha a nezavisno je odlucivao samo u prostom odrzavanju reda i jos nekim stvarima od znacaja za stanovnistvo. u beogradu su "unisteni" svi jevreji, pre svega, jer je to bila naredba treceg rajha a "efikasnost" se moze opravdati i cinjenicom da ih je bilo relativno malo naspram ukupnog stanovnistva (mislim da je beograd imao oko 400.000 stanovnika a nasih sugradjana jevreja oko 1.500). lakse se i brze mogao sprovesti holokaust u beogradu nego, npr. u varsavi.

neka me neko ispravi ako gresim ali mislim da je fasisticka italija do 1943. godine bila mnogo "blaza" prema jevrejima nego posle, kada ju je okupirala nemacka.

licno, milana nedica smatram zlocincem i kvislingom mada istoricari imaju obavezu da istaknu i njegove pozitivne odluke ukoliko ih je bilo. kao i svi drugi zlocinci i saradnici okupatora iz tog perioda jedini razlog za njihovu rehabilitaciju vidim zbog toga sto su imali nepravilan sudski postupak a za to je odgovorna bahata vlast iz 1945. godine koja je mislila da ce trajati 1000 godina i da joj je sve dozvoljeno.

Vozdovac

pre 7 godina

Komunizam je posle nacizma i fasizma najvece zlo na ovim prostorima, a i sire.. Masovne egzekucije bez sudjenja posle rata u kojima je doslovno izbrisana gradjanska klasa Beograda i Srbije, profesori, umetnici, trgovci, industrijalci, to su neoprostive stvari..

Pradeda mi je poginuo u partizanima, ali da je znao sta ce se desavati posle, nisam siguran da se ne bi kajao..

Sve ovo ne znaci da Nedica treba rehabilitovati.. Bio je saradnik okupatora, svojvoljni ucesnik u holokaustu. Kraj price.

Branislav

pre 7 godina

Ne znam da li sam više gkuposti i netačnosti pročitao u tekstu ili komentarima. Prvo Nedićeva administracija nije učestvovala u Holokaustu. Drugo Nedić nikad nije pisao Hitleru da je Srbija judenfrei. To je pisao general Turner i odnosi se na Beograd. Nedić nije isto što i Pavelić koliko god to želeo komentator iz Zagreba.
Aprop tri četničke bitke s Nemcima: bitka za Loznicu, bitka za Stragare, bitka za Višegrad, bitka za Istočnu Bosnu. Operacije Trio 1 i 2 kao i Tojfel 3 bile su uperene protiv četnika Jezdimira Dangića i četnika na Ozrenu. Ne znam kakve veze to ima s Nedićem. I na kraju Nedića ne treba rehabilitovati. To ni sam nije tražio. Tražio je fer suđenje. Istorijska ocena mora biti lišena crno-belih slika i ideoloških konstrukcija.

Komša

pre 7 godina

@Predrag
O bitkama ne bih sada da se ne udaljimo se od teme (Nedić) ali ću kroz ove činjenice pokušati da te podstaknem na razmišljanje.
Pored nesumljivog Nedićevog učešća u pogromu Jevreja i Roma (isporučivanje nacistima) postoji i priča o Banjici i Jajincima.
Od 23.697 evidentiranih logoraša njih (66,1%) su bili u nemačkom delu interno nazvanom DM logor Dedinje.Zbog velike infiltriranosti propadnika DM organizacije u Nedićeve policijske strukture Gesrapo je imao anti DM odeljenje kojim je rukovodio kapetan Hajnrih Brant i koje je samo procesuiralo te rodoljube i punilo logor njima.
Komunisti i porodice pripadnika DM organizacije (vojnih oficira) su spadali u nadležnost Nedićeve specijalne policije.Takodje i taoci skupljani u blokadama.To je izjavio Toza Vujković ,upravnik logora Banjica (logor je imao Nedićevog upravnika i nemačkog komandanta) 8.Jula 1948. prilikom ispitivanja od strane UDBE.
Nemački general Majcner 1946. izjavljuje da noje siguran u tačan broj streljanih u Jajincima ali da je siguran da je na teritoriji Srbije 9 od 10 streljanih bilo simpatizera DM.
Razmisli- što bi im to radili ako nisu bili neprijatelji?

Na laje pas sela radi...

pre 7 godina

Nije jasno šta treba da se rehabilituje i zašto. Ako treba da se rehabilituje Nedićevo ideološko stanovište (uključujući i antisemitizam), onda ne vidim zašto je to potrebno, u čemu je smisao toga, i kome to danas odgovara. Ako treba da se poništi nekakva klimava, posthumna presuda kojom je Milan Nedić lišen građanskih prava (koja se, pre svega, odnose na privatnu svojinu nad brojnim nekretninama), shvatam da je to danas moderno i veoma korisno naslednicima. Ipak, treba uzeti u obzira da je u Titovo vreme, nakon II svetskog rata, privatna svojina masovno oduzimana ne samo zato što je tzv. predratna buržoazija bila klasni neprijatelj komunistima koji su tada došli na vlast (KPJ), već i zato što je u ogromnom procentu slučajeva stečana na nepošten način, korupcijom, monopolima, vezama sa Dvorom, političkim strankama, i na kraju, otvorenom saradnjom sa nemačkim okupacionim režimom. Da li uviđate da, možda, postoji analogija sa sadašnjicom?

my way

pre 7 godina

Ово је прилика не за рехабилитацију него прву пресуду Недићу, пошто му због смрти није суђено чак ни пред комунистичким назови судом. Можемо ми да разумемо његове мотиве, можда би многи од нас исто поступили, али то не мења чињеницу да бисмо били сарадници окупатора. Не може оно што нама одговара увек да буде и исправно, чак шта више, у животу врло ретко може и јаре и паре. Србија није рехабилитовала ниједног сарадника фашиста и нациста и ово не сме да буде први пут, у име свих жртава које је српски народ поднео од тог зла због своје антифашистичке борбе у четницима и партизанима. Због тога се ша шачицом Недићеваца и Љотићеваца само од Срба није могао направити никакав Хитлеров сателит и због тога је само нас Србима спровођен геноцид и добро позната освета Немаца.

pajero

pre 7 godina

(Predrag, 20. april 2017 09:34)
Ako mi se dozvoli još jedan komentar... Prvo, „četnici“ nisu bili jedna vojska – to je jedan od falsifikata titoizma. VuO, koju je vodio Draža, se borila protiv okupatora, a Nemci su ga čak i poterali iz Srbije krajem 1942. i tražili „njegovu glavu“ – vodio je manje operacije, a posle masakara u KG i KŠ su se povukli. Zašto se već 1943. sramno borio na Neretvi protiv partizana je za istorijsku analizu. Najverovatnije je hteo da suzbije konkurenciju kad dođu saveznici (to je bila njegova procena). Pored VuO, bilo je mnogo drugih autonomih četničkih vojski i bilo ih je od pravih rojalista patriota do bandi (Baćović, Stanišić, Durišić, Pećanac, Đujić itd). Za istorijsku analizu je i zašto je Brozova istorigrafija poistovetila četnike i ustaše i njihove zločine – to je uvreda za preko 300.000 žrtava NDH (ali i od „ruke četnika“ je stradalo preko 20.000 civila, najviše Bošnjaka, ali i Srba, najmanje Hrvata). Kako god, meni se čini da je Draža bio loš vojnik, loš političar i čovek prevrtljive strategije – ali da nije bio zao lik. S druge strane, Broz je bio odvažan, hrabar, s jasnom strategijom i izraženim YU patriotizmom i zato je vremenom i pridobijao sve više ratnika, čak iako nisu bili komunisti.

Trampo

pre 7 godina

Sve vojske na prostoru bivse Jugoslavije za vreme drugog svetskog rata su bile otprilike kao sada vojske u Siriji (osim Asadove ) a saveznici onda izaberu sebi neku "umerenu" opoziciju koju je postaviti za pobednika .Uz pomoc Rusije to su bili Partizani a mogli su da budu i Cetnici da su njih izabrali .To su bile takticke igre "saveznika".

Predrag

pre 7 godina

Sve poštovaoce četničkog pokreta bih zamolio jedno: da mi navedu samo 3 iole ozbiljnije bitke četnika protiv nemačkog okupatora za 4 godine rata. Ne udaraje mi minuse, pružite mi odgovor.

konzulmne

pre 7 godina

Za "Predrag"a komentar da mu se navedu cetnicke bitke...
Dragi covjece, 4 godine je trajao rat i bitke su se vodile. Ali su se dokumentovale i usle u istorijske knjige tek posle rata. A posle rata pobjednik pise istoriju. Tako da ti mora biti jasno zasto nisi ucio ni cuo o bitkama cetnika.
Nemoj da me shvatas pogresno i da osporavam uspijehe partizana i dobrodusnost velikog broja ljudi koji su bili sa njima. Ali osporavam dobrodusnost i patriotizam kod celnih ljudi koji su odlucivali i unistili tvoju i moju zemlju sa dijeljenjem i "bratstvom i jedinstvom".
Zamisli da su pobjedili cetnici? Kapitalizam i napredak kao i kod ostalih zapadnih zemalja. Izbjegli bi rat 90estih jer ne bi bilo granica medju republikama, a moguce ni Hrvata sa nama jer cetnici su htjeli da ih puste posle kraja rata da se sami brinu o sebi (naravno uz manje teritorije negi sada sto imaju), Kosovo bi bilo nase i dalje, Crna Gora uz Srbiju, kao i Makedonija. Bosna bi bila usto tu. Samo ne bi bilo hrvata i slovenaca.
Nije tesko zamisliti sta bi bilo, jer samo okrenes politiku u drugom smjeru, smjeru gdje Srbija dobija a ne gubi sve.
Ali vi srbijanci ste prokleti. Opet ces ti reci nela ga bolje ovako, zivio Tito. Dok je zivio Tito Srbija je umirala na parcice.
Pozdrav iz CG od unuka ciji je djed bio cetnik, njegova braca isto, i niko od njih nije klao ni krao, vec zelio bolje srpstvu i nasem narodu (bez hrvata i slovenaca).
Molim vas objavite mi komentar.

Kucamo na vrata zaboravljenih asova...

pre 7 godina

Kad se pomene ante pavelić u negativnom kontekstu, ne treba zaboraviti nikada da mu je milan nedić bio saradnik. Nikada ne treba zaboraviti da su pavelić i nedić radili na sprovodjenju iste ideje!!!!

Takodje kad se pomene alojz stepinac, ne treba zaboraviti da su on i milan nedić bili saradnici na ostvarivanju ideje trećeg rajha, kad se pomene Jasenovac, Jadovno,.. ne treba zaboraviti da je milan nedić bio saradnik režima u kojima su funkcionisale ove fabrike smrti.



I takvog čoveka da herabilitujmo? Pa jel vas nije sramota srbi? Pokušavamo da prepravimo stranice istorije naše, gde smo se borili na strani pravde, protiv okupatora, protiv najmonstruoznijeg režima ikad, režima koji je direktan krivac za smrt preko 70 miliona ljudi... ej i mi želimo da se svrstamo u kolonu sa nacističkom nemačkom i njenim satelitima EJ!!!

crni sin

pre 7 godina

narod na ovim prostorima je kompletno poludeo. u hrvatskoj rehabilituju ustase i za jasenovac govore kako je ustvario bio odmaraliste, dok se u srbiji za heroje proglasavaju bradati koljaci koji se nisu libili ni da kolju srpske bebe u kolevci (masakr u vranicu "vojske" DM-a) i ovakve moralne nakaze poput izdajnika milana nedica

pajero

pre 7 godina

Neverovatno je da je uopšte dozvoljeno da se priča o rehabilitaciji Nedića. Svi "argumenti" u njegovu korist su nerelevantni. To što je bio veteran i imao "čistu biografiju" do 1941. ga nikako ne lišava odgovornosti. Njegova je životna i profesionalna procena bila da 1941. nastupa "kraj istorije" i da će Nemci vladati svetom, pa im se pridružio. On je bio saučesnik u čistkama naših sugrađana i državljana, bilo da su Jevreji, bilo da su Srbi. I tu je kraj priče. A priča sa Mihailovićem je mnogo složenija i dvojicu nikako ne treba gurati u isti koš. Ali i oko Mihailovića se ne vodi javna rasprava već ulična rasprava.

NN_lice

pre 7 godina

Što se tiče M.Nedića, ništa ne može biti crno-belo. Činjenica je da bio kvisling i saradnik okupatora, da je veliki broj domaćih jevreja ubijen, ali takođe treba reći da je u Srbiji tada utočište našao i veliki broj prekodrinskih srba i oko 30.000 slovenaca koji su bežali pred ustaškim koljačima. Veći broj omladine je sklonjen iz gradova na rad širom Srbije kako na bi pristupili ni četnicima ni komunistima i kako ne bi bili ubijeni u streljanjima „sto srba za jednog nemca“. Sam Nedić je rekao da ako pobede četnici ili partizani, on će biti osuđen na smrt. Od kraja 1941. do praktično leta-jeseni 1944. godine, u Srbiji nije bilo ni četnika ni komunista, što će reći da je u Srbiji vladao prividan mir bez masovnih streljanja.
Prema objavljenom, publikovanom dnevniku Dragutina Rankovića koji je pisan za vreme okupacije u Beogradu, raspoloženje građana je bilo negatvno prema Nedićevoj vlasti zbog korupcije i neorganizovanosti, loše ishrane stanovništva, a ponajviše zbog saradnje sa okupatorom. Građani su u većini iščekivali povratak kralja i pobedu Ravnogorskog pokreta, a bili su protiv komunista gotovo bez ostatka, što nije ni čudo jer je skojevaca i partijaca bilo tek nekoliko hiljada pre rata, a KP Srbije je osnovana tek 1945. Što bi rekao jedan od „čuvenih“ „oznaša“: „Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane. Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović.” Sve ostalo je istorija

VUK

pre 7 godina

76 godina od okupacije Beograda i Srbije ,a mi još nismo podelili uloge u tom istorijkom komadu. Ko je dobar a ko loš ? Nedić je imao više grupacija ondašnje populacije u Srbiji o kojoj je vodio računa. Nesporno je da je Srbima koji su bili odani Kraljevini ,želeo samo dobro i činio sve da im spase glave..činjenica je da je sa svojom policijom činio sve da uhvati i ubije pripadnike tada mladog revolucionarnog komustičkog pokreta, činjenica je da je i u toj kontrarevolucionarnoj borbi želeo Nemce za saveznike i da bi ih pridobio , progonio je Jevreje koji su čitav jedan vek uz Cincare bili nosioci civilizacijskog razvoja postosmanlijskog Beograda i čitave Srbije. Oduzeo im je imovinu i predao ih Nemcima na egzekuciju. Uspeo je da stvori koncetracioni logor koji je Beograd sramno postavio na mapu logora smrti nacističke Nemačke. Komunizam nam je kasnije doneo veliko zlo..Nedićeva borba za očuvanje kraljevine zaslužuje respekt , ali služenje okupatoru i saučesništvo u genocidu nad Jevrejima , vezalo je ruke današnjim srpskim rodoljubima i monarhistima da ga rehabilituju u potpunosti.

Џони

pre 7 godina

Sanja Petrović Todosijević je ocenila da eventualna sudska rehabilitacija Nedića suštinski ne bi donela ništa posebno novo, jer je "većinska nacionalistička tendencija u društvu Nedića već rehabilitovala".

Ово је политичка изјава, а не историјска оцена. На овај начин, поменута госпођа је саму себе дисквалификовала као експерта и придружила се политичким активистима какав је Бешлин. Иначе, Недића не би требало рехабилитовати.

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 7 godina

Potpuno se slažem da bi rehabilitacija bila sramotna i nedopustiva. Njeni zagovornici tvrde kako je Nedić pomogao mnogim izbeglicama iz NDH i slične stvari. Ali neke dobre stvari koje je učinio ne mogu nikako da potru one loše - da se "skrate", kao u razlomku - i za njih mora da se snosi odgovornost.

zg

pre 7 godina

Nekoliko digresija s obzirom na neke od komentara;

NDH u HR nije rehabilitirana, niti su Ustaše i Ante Pavelic.

Ustaše, kao niti Nedic, nisu legitimo izabrani, niti su bili izraz volje hrvatskog naroda.

Nedic je mjesec dana ranije negoli NDH izdao proglas o nosenju Davidove zvijezde oko ruke. Također je prvi u Europi izvjestio Hitlera o rijesenom zidovskom pitanju u Srbiji.
U kolovozu '42 Nijemci su Srbiju i službeno proglasili judenfrei zonom (oko 15000 pobijenih).

I da se krivo ne shvati, ovdje nije riječ o bilo kakvom umanjivanju zločina ustaskog režima.

Jovan

pre 7 godina

Zamislite šta bi se desilo u Francuskoj da neko samo proba da rehabilituje maršala Petena i Pjera Lavala. Vlada izdajnika Milana Nedića osim saradnje sa Nacističkom Nemačkom imala je i diplomataske odnose sa NDH, od 1941. do 1944. godine u Beogradu je radio konzulat NDH, dok je logor Jasenovac radio punom parom. Tolko o takozvanoj "srpskoj majci".

Nik

pre 7 godina

Zahtev za rehabilitaciju Nedica je podnela rodbina i svako ima to pravo pa i oni. Nemojte da kritikujete narod i drzavu jer i sami znate da Nedic nije imao podrsku u narodu a ni kod kralja. Nadam se da ce rehabilitacija biti odbijena jer svako drugo resenje nema potporu.

dragan

pre 7 godina

Nije mi samo jasno zašto bi neko ovo uradio. Neke druge istočno-evropske zemlje kroz rehabilitaciju kvislinških i fašističkih režima distanciraju se od omraženih Rusa. To im je kao neki simbol te distance, koliko god pogrešan bio. Hrvati se identifikuju sa nekom svojom državnošću iz tog vremena, veličinom te zlikovačke tvorevine, i tako možda i simbolično jedni drugima demonstriraju zajendičku odbojnost prema Srbima - opet pogrešno, ali eto, ima nekog rezona.

Kod nas nema smisla. Mi smo bili ubedljivo većinski na strani antifašizma, pobednici, narod heroj, narod koji je strašno propatio, okružen fašistima i naci kolaboracionistima, strana koju je i fašizam doživeo kao teškog neprijatelja i zato dodatno ugnjetavao. I mi sad hoćemo da rehabilitujemo tu manjinsku, zločinačku, sramotnu Srbiju, tu gnjidu od čoveka kao predstavnika. Bez ikakvog propratnog benefita hoćemo da se prebacimo na stranu zla, pri čemu nam to niko ne traži. To bi bio čist mazohizam i pucanje sebi u nogu.

Gori je on zločinac od Kvislinga

pre 7 godina

Povraća mi se kad kažu on je pustio izbeglice koje su bežali iz NDH u Srbiju i iz Slovenije.
Šta trebao je da postavi mitraljez i da ih roka?
Taj zločinac je sarađivao sa NDH na državnom nivou.
ŠTA KAO NIJE ZNAO ŠTA SE DEŠAVA U TOJ USTAŠKOJ DRŽAVI?

Bajloni

pre 7 godina

Kako su Neadići stekli imovinu? Pošteno? A izdajnik ostaje izdajnik i hiljadu godina posle izdaje. Misle li naši istoricari da rehabilituju Hitlera?

Branko

pre 7 godina

Ja sam protiv rehabilitacije Milana Nedića. Pa ni on sam ne bi sebe rehabilitovao. Taj čovek je bio potpuno svestan onoga što je radio. Mislio je da radi na spasu Srbije, ali je znao da su njegove metode pogrešne i da će kod Srba u istoriji ostati prepoznat kao izdajnik, što i jeste bio.
Velika bi sramota i nepravda bila prema svim njegovim žrtvama, prema svim rodoljubima koji su dali živote u oba antifašistička pokreta, ako bi on bio rehabilitovan. Sramota i prema svim slavnim precima našim koji kroz istoriju svoje živote dadoše za slobodu Srbije.

M.I.A

pre 7 godina

Pravi Cetnici su postojali do prvog svetskog rata ti tkz Cetnici u drugom svetskom ratu su samo uzeli to ime .
Vecina ljudi ne znaju istoriju Cetnika .

Srboljub

pre 7 godina

@konzulmne, čovek je pitao za tri (3) bitke, ništa više. ja, takođe (želim da) verujem da mnogi četnici nisu "isprljali ruke", ipak, zanimaju me samo tri bitke, jer kako je SADAŠNJIM pobednicima (posle više od pola veka, inače), krenulo sa doterivanjem istorije, na devetomajske parade u Moskvi slaćemo četničke trojke.

Ingram011

pre 7 godina

Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović.”
(NN_lice, 20. april 2017 09:31)

Hahaha, Srbija bila vezana za intelektualce... Ah, kakva je ovo samo bljutava neistina... Pa koji procenat stanovnistva u Srbiji je uopste bio pismen u prvoj polovini 20. veka, koliki broj ljudi u celoj drzavi je ikad ista procitao od dela Sl. Jovanovica, a kamoli ih razmatrao i slagao se sa njima?
Tacno je da je poprilicno uticaja imala crkva i dinastija, ali upravo zato sto je rec bila o jednom tada zatucanom i zaostalom narodu, kome je u dusi (da parafraziram) bilo turskog vise nego evropskog, a takav je uvek dobar za dugotrajno jahanje od strane klera i dinastickih parazita...

portos

pre 7 godina

Rodbina MNedića je imala pravo na podnošenje ovog zakona. Sud će odlučiti kako će odlučiti, ali i ja mislim da bi bila sramota ako se izvrsi njegova rehabilitacija.

Sirok dunav

pre 7 godina

1.za ovog sto trazi 3 cetnicke bitke : 1.iz 41.oslobodjenje loznice, 2.napad na keserovica na kopaoniku 42.bitka kod krive reke, 3.oslobodjenje krusevca 44. Ako ga jos zanima, neka pogleda iz 41.napade na krusevac i kraljevo...
2. Za tog istog, ne vidim zasto tvrds da cetnixi brane nedica, kad je nwdic veci deo rata ne samo bio protiv njih, vec i vodio bitke. Posebno kad su mu ljoticevci prisli kao deo sds.
3. Za onog koji kaze da je nedic imao ambadadora u ndh, molio bih da nauci nesto iz prava i istorije!! Nedic tj.okupirana srbija nije imala amabsadora u ndh, niti bilo gde, jer je nedic bio civilna lokalna uprava okupirane teritorije ostatka srbije, nad kojom je svaku drugu "drzavnu" vlast imala nemacka vojska!! S druge strane, iako drzava satelit - ndh jeste imala ambadadora u bg, bila primljena u fifa, npr.i imala je jos neke diplmatske odnose. To naravno ne znaci da nedic nije saradjivao s okupatorimа, ali svakako pravi bitnu rqzliku izmedju nedica i ndh koju vecina komentatora ovde ne samo da ne primecuje, vec i ne razume.
4. Zanimljivo je da je taj izdajnik nedic imao k.mitrovicu u toj okupiranoj srbijici, dok mnogi danas slobodoljubivi kazu :"ma,pusti kosovo"...

ded

pre 7 godina

Ovde se brkaju babe i žabe. Jedno je sud istorije, a drugo je pravo. Kao istoričar, mogu da kažem da Nedića treba predstaviti onakvim kakav je bio - dakle saradnik okupatora i jedna većim delom negativna istorijska ličnost. Ovde je problem druge vrste. Nedić nije živ osuđen jer se navodno ubio skokom kroz prozor. Sud ga je posthumno proglasio izdajnikom u jednom loše vođenom procesu koji je bio prepun nepravilnosti. To se lako može dokazati i njegovi naslednici na tome insistiraju jer ne mogu tražiti povratak oduzete imovine ako je njihov predak na pravno gledano ispravan način lišen svega. Ako i bude rehabilitovan, to ne znači da on zaista nije bio ratni zločinac, ali usijanim glavama je teško bilo šta objasniti. Pravo i pravda nisu jedno te isto.

C3

pre 7 godina

Jel su ovi istoricari izneli svoje argumente pred Sudom pred kojim se vodi postupak? A nisu ih naveli ni ovde ili bar nije preneto? Dajte jednom da cujemo i jedne i druge, i naravno argumente, da znamo sta je sta. Ovde mi se cini sve do jedno, opsta mesta i pausalne izjave, za razliku od pomenutih istoricara ove druge strane, koji su detaljnije obrazlagali i argumentovali svoje misljenje?

Petar Nikolic

pre 7 godina

Ja bih ovde samo pratio trag novca.
Pretpostavljam da ljudima nije poznato da je (porodica) Nedić posedovao veliki broj nekretnina u tada, a i sada, elitnim delovima Beograda i širom Srbije.
Nakon rehabilitacije, može se nacionalizovana potraživati nazad.
Ko su naslednici i ko je možda sa aktualnim političarima na vlasti sklopio dil?
Eto priče za novinsko (insajdersko) istraživanje.

смена страже

pre 7 godina

Рехабилитација овог злотвора би био најмрачнији део савремене историје.

Branislav

pre 7 godina

Ne znam da li sam više gkuposti i netačnosti pročitao u tekstu ili komentarima. Prvo Nedićeva administracija nije učestvovala u Holokaustu. Drugo Nedić nikad nije pisao Hitleru da je Srbija judenfrei. To je pisao general Turner i odnosi se na Beograd. Nedić nije isto što i Pavelić koliko god to želeo komentator iz Zagreba.
Aprop tri četničke bitke s Nemcima: bitka za Loznicu, bitka za Stragare, bitka za Višegrad, bitka za Istočnu Bosnu. Operacije Trio 1 i 2 kao i Tojfel 3 bile su uperene protiv četnika Jezdimira Dangića i četnika na Ozrenu. Ne znam kakve veze to ima s Nedićem. I na kraju Nedića ne treba rehabilitovati. To ni sam nije tražio. Tražio je fer suđenje. Istorijska ocena mora biti lišena crno-belih slika i ideoloških konstrukcija.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Nedić je verovatno bio jedna od retkih istorijskih ličnosti koje su bile svesne svoje uloge, i toga da će ih istorija posmatrati u negativnom svetlu. Nema zaista opravdanja za ono što je uradio, naravno, ali nipošto ne treba posmatrati Nedića i period njegove vlasti kroz prizmu nečega što se može smatrati posleratnom commie propagandom. Činjenica je da je Nedić pre rata gajio izvesne simpatije prema Nemačkoj - i NSDAP-u, of all things - na zgražanje jednog broja saradnika i prijatelja. Naročito saboraca iz WWI. Moguće je da je bio i antisemit, mada za to nema nekih ozbiljnih dokaza. Motiv učešća Nedića i njegovih saradnika u genocidu nad Jevrejima (Shoah), je čini se bio materijalne prirode. Nedić i saradnici su između sebe podelili gotovo svu imovinu stradalih srbijanskih Jevreja. Što celu stvar čini još gorom, rekao bih. S druge strane, Nedić i njegov režim jesu spasli živote između 30.000 i 40.000 Srba sa područja koja su proglašena Nezavisnom Državom Hrvatskom. I pružili utočište slovenačkim izbeglicama.
Usput, komuniste zapravo nije interesovala Nedićeva uloga u zločinima nad Jevrejima, pa u krajnjoj liniji ni to što je bio vođa kvislinške vlade, već njegova uloga u ubistvima komunista, skojevaca i slično. Koje je zbilja mrzio. Freudian excuse - sin mu je bio kolateralna žrtva nečega što se može smatrati commie terorističkim aktom.

Lično smatram da Nedić ne zaslužuje rehabilitaciju, ali i da se sama komunistička osuda Nedića, mora preispitati.

pajero

pre 7 godina

(Predrag, 20. april 2017 09:34)
Ako mi se dozvoli još jedan komentar... Prvo, „četnici“ nisu bili jedna vojska – to je jedan od falsifikata titoizma. VuO, koju je vodio Draža, se borila protiv okupatora, a Nemci su ga čak i poterali iz Srbije krajem 1942. i tražili „njegovu glavu“ – vodio je manje operacije, a posle masakara u KG i KŠ su se povukli. Zašto se već 1943. sramno borio na Neretvi protiv partizana je za istorijsku analizu. Najverovatnije je hteo da suzbije konkurenciju kad dođu saveznici (to je bila njegova procena). Pored VuO, bilo je mnogo drugih autonomih četničkih vojski i bilo ih je od pravih rojalista patriota do bandi (Baćović, Stanišić, Durišić, Pećanac, Đujić itd). Za istorijsku analizu je i zašto je Brozova istorigrafija poistovetila četnike i ustaše i njihove zločine – to je uvreda za preko 300.000 žrtava NDH (ali i od „ruke četnika“ je stradalo preko 20.000 civila, najviše Bošnjaka, ali i Srba, najmanje Hrvata). Kako god, meni se čini da je Draža bio loš vojnik, loš političar i čovek prevrtljive strategije – ali da nije bio zao lik. S druge strane, Broz je bio odvažan, hrabar, s jasnom strategijom i izraženim YU patriotizmom i zato je vremenom i pridobijao sve više ratnika, čak iako nisu bili komunisti.

Jegulja

pre 7 godina

@konzulmne

prosetaj se ti do sela vranic koje se, ako ne znas, nalazi blizu beograda. tamo ti lepo priupitaj, sta se sve dogadjalo i to po naredjenju tvog "djenerala"

NDH (npr. clanica FIFE u to vreme) je bila formalno priznata kao nezavisna drzava od sila osovine (mada je realno bila marionetska drzava) za razliku od srbije koja je bila okupirana teritorija, protektorat. U tom smislu milan nedice je bukvalno sprovodio sve odluke treceg rajha a nezavisno je odlucivao samo u prostom odrzavanju reda i jos nekim stvarima od znacaja za stanovnistvo. u beogradu su "unisteni" svi jevreji, pre svega, jer je to bila naredba treceg rajha a "efikasnost" se moze opravdati i cinjenicom da ih je bilo relativno malo naspram ukupnog stanovnistva (mislim da je beograd imao oko 400.000 stanovnika a nasih sugradjana jevreja oko 1.500). lakse se i brze mogao sprovesti holokaust u beogradu nego, npr. u varsavi.

neka me neko ispravi ako gresim ali mislim da je fasisticka italija do 1943. godine bila mnogo "blaza" prema jevrejima nego posle, kada ju je okupirala nemacka.

licno, milana nedica smatram zlocincem i kvislingom mada istoricari imaju obavezu da istaknu i njegove pozitivne odluke ukoliko ih je bilo. kao i svi drugi zlocinci i saradnici okupatora iz tog perioda jedini razlog za njihovu rehabilitaciju vidim zbog toga sto su imali nepravilan sudski postupak a za to je odgovorna bahata vlast iz 1945. godine koja je mislila da ce trajati 1000 godina i da joj je sve dozvoljeno.

vojkan

pre 7 godina

sebe smatram nacionalistom,koji voli svoj narod vise od svega,ali koji postuje svaki drugi narod,ali sam protiv rehabilitacije doticnog brigadnog generala,jer ipak je njegova straza vrsila duznost u banjickom logoru i samo ta cinjenica mi je dovoljna da budem protiv i mislim da rusimo sebi ugled tako sto uopste i otvaramo ovo pitanje....Srbi moji,budite svesni,da je Milan Nedic bio saradnik najveceg zla koje je istorija osvedocila,bez obzira na njegove motive.....ponekad je put do pakla poplocan dobrim namerama

Vozdovac

pre 7 godina

Komunizam je posle nacizma i fasizma najvece zlo na ovim prostorima, a i sire.. Masovne egzekucije bez sudjenja posle rata u kojima je doslovno izbrisana gradjanska klasa Beograda i Srbije, profesori, umetnici, trgovci, industrijalci, to su neoprostive stvari..

Pradeda mi je poginuo u partizanima, ali da je znao sta ce se desavati posle, nisam siguran da se ne bi kajao..

Sve ovo ne znaci da Nedica treba rehabilitovati.. Bio je saradnik okupatora, svojvoljni ucesnik u holokaustu. Kraj price.

Trampo

pre 7 godina

Sve vojske na prostoru bivse Jugoslavije za vreme drugog svetskog rata su bile otprilike kao sada vojske u Siriji (osim Asadove ) a saveznici onda izaberu sebi neku "umerenu" opoziciju koju je postaviti za pobednika .Uz pomoc Rusije to su bili Partizani a mogli su da budu i Cetnici da su njih izabrali .To su bile takticke igre "saveznika".

my way

pre 7 godina

Ово је прилика не за рехабилитацију него прву пресуду Недићу, пошто му због смрти није суђено чак ни пред комунистичким назови судом. Можемо ми да разумемо његове мотиве, можда би многи од нас исто поступили, али то не мења чињеницу да бисмо били сарадници окупатора. Не може оно што нама одговара увек да буде и исправно, чак шта више, у животу врло ретко може и јаре и паре. Србија није рехабилитовала ниједног сарадника фашиста и нациста и ово не сме да буде први пут, у име свих жртава које је српски народ поднео од тог зла због своје антифашистичке борбе у четницима и партизанима. Због тога се ша шачицом Недићеваца и Љотићеваца само од Срба није могао направити никакав Хитлеров сателит и због тога је само нас Србима спровођен геноцид и добро позната освета Немаца.

Na laje pas sela radi...

pre 7 godina

Nije jasno šta treba da se rehabilituje i zašto. Ako treba da se rehabilituje Nedićevo ideološko stanovište (uključujući i antisemitizam), onda ne vidim zašto je to potrebno, u čemu je smisao toga, i kome to danas odgovara. Ako treba da se poništi nekakva klimava, posthumna presuda kojom je Milan Nedić lišen građanskih prava (koja se, pre svega, odnose na privatnu svojinu nad brojnim nekretninama), shvatam da je to danas moderno i veoma korisno naslednicima. Ipak, treba uzeti u obzira da je u Titovo vreme, nakon II svetskog rata, privatna svojina masovno oduzimana ne samo zato što je tzv. predratna buržoazija bila klasni neprijatelj komunistima koji su tada došli na vlast (KPJ), već i zato što je u ogromnom procentu slučajeva stečana na nepošten način, korupcijom, monopolima, vezama sa Dvorom, političkim strankama, i na kraju, otvorenom saradnjom sa nemačkim okupacionim režimom. Da li uviđate da, možda, postoji analogija sa sadašnjicom?

Komša

pre 7 godina

@Predrag
O bitkama ne bih sada da se ne udaljimo se od teme (Nedić) ali ću kroz ove činjenice pokušati da te podstaknem na razmišljanje.
Pored nesumljivog Nedićevog učešća u pogromu Jevreja i Roma (isporučivanje nacistima) postoji i priča o Banjici i Jajincima.
Od 23.697 evidentiranih logoraša njih (66,1%) su bili u nemačkom delu interno nazvanom DM logor Dedinje.Zbog velike infiltriranosti propadnika DM organizacije u Nedićeve policijske strukture Gesrapo je imao anti DM odeljenje kojim je rukovodio kapetan Hajnrih Brant i koje je samo procesuiralo te rodoljube i punilo logor njima.
Komunisti i porodice pripadnika DM organizacije (vojnih oficira) su spadali u nadležnost Nedićeve specijalne policije.Takodje i taoci skupljani u blokadama.To je izjavio Toza Vujković ,upravnik logora Banjica (logor je imao Nedićevog upravnika i nemačkog komandanta) 8.Jula 1948. prilikom ispitivanja od strane UDBE.
Nemački general Majcner 1946. izjavljuje da noje siguran u tačan broj streljanih u Jajincima ali da je siguran da je na teritoriji Srbije 9 od 10 streljanih bilo simpatizera DM.
Razmisli- što bi im to radili ako nisu bili neprijatelji?