Sreda, 05.04.2017.

08:27

Šok zakon: Dizelašima odbrojani dani

Evropski parlament usvojio je strože propise koji imaju za cilj da spreče ponavljanje Folksvagenovog skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova.

Izvor: Tanjug

Šok zakon: Dizelašima odbrojani dani IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Noblesova nagrada

pre 7 godina

Ovde je prica o izduvnim gasovima a ne o potrosnji ! Trenutno benzinski motori trose od 10 - 15 % vise od dizela slicne kubikaze ali su daleko manji zagadjivaci sto je i poenta ovog clanka !

Srbijo tugo...

pre 7 godina

Svet prelazi na struju a balkanci kukaju za lož uljem.
Majko mila koliko smo zaostali.
Ako je cilj ekonomična vožnja ugradite plin ili metan oni su ujedno i najmanji zagađivači od svih goriva.
Nego u Vučićevoj Srbiji ni to nije rešeuje, najveći nameti su na najekološkija goriva i plus je plin prepun katrana što nigde drugo nisam video niti sam ikad igde čuo za katran u plinu osim u Srbiji.

4x4

pre 7 godina

@miki
Proizvodnja baterija iziskuje izuzetno prljavu tehnologiju tako da ukupno gledano zagađenje električnih i hibrida je daleko veće nego dizela.

Joca

pre 7 godina

EU zapravo kasni
(severoistok, 5. april 2017 11:59)
Nimalo slučajno. VW je imao izuzetno jak lobi u EU parlamentu. Ako se to promenilo, to je i najveća korist od skandala sa lažiranjem.

vladalj

pre 7 godina

U ovom trenutku ima 55 komentara i samo jedan je pomenuo jednu bitnu činjenicu - novi benzinci takođe proizvode NOx, manje od dizelaša, ali ne toliko bitno. Nije teško naći podatke. Benzinci 20-30 mg/km, dizelaši približne snage 40-50 mg/km. Sa dodatnim smanjivanjem radne zapremine i povisivanjem kompresije ka kojima se ide ova razlika će samo da se smanjuje.

mup

pre 7 godina

Najbolji štos je što mi uvozimo te dizel trovače iz EU po tim euro 3,4,5... standardima, a ne smemo da uvezemo kola iz Amerike ili Kanade. Ne znam dali je moguć uvoz polovnjaka iz Emirata jer su kola dzabe. AudiTT 2011 4000€, VW Buba 2012 4500€, BMW X5 2010 7500€ ovo sam video svojim ocima prošle godine.

Petar

pre 7 godina

Ljudi nije problem u Srbinu koji voli dizelase, auto na plin i sl. Srbin kao svaki covek bezi prinudno od visoke cene goriva koju namecu ovi eu i srpski socijalisti. Neka bude cena benzina slicna kao u usa i nece biti dizela skoro nigde. Tamo auto na dizel ne vozi niko. Zakoni i sudovi kao u USA, cena benzina kao u USA, demontirati monopole i da posten svet pocne da zivi normalno. Dosta ovih socijalistcko-komunistickih lazi.

Dzo

pre 7 godina

Kina smanjuje zagadjenje tako sto proizvodnju koja zagadjuje premesta u zemlje gde kriminalne Vlade i politicari zatvaraju oci na zagadnje sredine. Odlican primer je bas Srbija gde su Kinezi pokupovali neke prljave industrijske fabrike (sad ce i RTB Bor) i gde ce proizvoditi i zagadjivati kod nas umesto kod njih. Politicari srecni jer su im dzepovi puni para a i Kinezi isto jer zagadjenje izmestaju iz svoje zemlje.

Ivan ZG

pre 7 godina

I treba ih postepeno mijenjat jer imaju najgore ispušne plinove. NO ili dušični (azotni) oksid je najopasniji jer je štetan za pluća čovjeka. Uz vodenu paru iz zraka tvori dušičnu kiselinu.
Kod benzinaca je bio problem sa sumporom, ali kako su njegove koncentracije u gorivu drastično smanjene nema više puno ni u ispušnim plinovima.
Inače ovi 20-30 godina stari auti (prije katalizatora) zagađuju svaki kao 100 novih!
Zato naprijed hibridi, barem po centrima gradova. I taksistima svima uvjetovati hibride za vožnju gradom. A to što zagađuju u Kini i Indiji tu ništa ne možemo, ali nije opravdanje da mi nešto ne poduzmemo.

poznavalac pasa

pre 7 godina

@Sad naša država treba hitno da reaguje i zavrani uvoz polovnih dizel putničih automobila. U suprotnom će nas preplaviti jevtini dizelaši iz EU, pa ćemo samo mi ostati da se trujemo.

Inače bi trebalo napraviti plan zabrane i benzina na globalnom nivou u narednih par godina. Dati subvencije za adaptaciju moyora da pređu na vodonik i raditi na infrastrukturi distribucije vodonika. Naravno i elektro vozila takođe.

Ovo ne bi previše smanjilo globalno zagađenje, ali bi nam gradovi prodisali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Me, myself and I, 5. april 2017 12:07)

Slozio bih se sa ovim komentatorom stoprocentno samo kad se 99% srbalja ne bi zimi grejalo na DRVA, sto je ekoloski problem BROJ JEDAN u nesretnoj Srbiji - prvo zbog sece suma a onda i zbog mega zagadjenja vazduha koje se time zimi emituje u svim gradovima Srbije. Kad se ovaj problem resi - e onda udri na diesele i slicno iz visih spiritualnih sfera. A dokle god nam 99% gradjana zimi zivi kao u starijem kamenom dobu, zabrana diesel auta u Srbiji nema apsolutno nikakve svrhe ni smisla.

Nikola

pre 7 godina

Tako i treba, pametna odluka. Treba napraviti tranziciju ka električnim automobilima koji su jeftiniji za održavanje jer imaju manje mehaničkih delova i naravno manje zagađuju životnu sredinu. Struje ima dovoljno i tek će je biti. Danas u Srbiji može da se uvede solarni sistem instalisane snage od 2 kW, što je oko 300 kWh mesečno, za manje od 3,000 evra i to ključ u ruke. Od toga mogu da rade kućni aparati i da se pune baterije za kola.

ilaminat

pre 7 godina

@Nazdravlje

Slazem se skroz, bravo. Takodje, srpski seljak je isto veoma brizan prema svojim sunarodnicima. Vise otrova jedemo nego sto udisemo, ali polako, izjednacice se to...

danger

pre 7 godina

@Zoran: E pa nije baš tako. Imam Sharana od 16 godina, ogroman auto, stane kao u kamion. I 4 god starog hyundaia i10, može da stane samo ono što kupiš u samoposluzi,maleni gradski auto.
Uredno vođena statistika mi kaže: troškovi goriva (na 100km) su otprilike isti!

T2

pre 7 godina

Ovde postoji zabuna oko vrste stetnih gasova: nije pitanje ugljen-dioksida, dizel motori ga proizvode manje od benzinaca. Problem je u oksidima azota i cadji. Oni nece unistiti planetu, nego su opasni za ljude koji se nalaze pored motora koji ih proizvode. Tako da poredjenje sa brodovima i kineskim elektranama ne stoji - cilj je smanjiti okside azota i cadj u gradovima.

serifi i wanna be krimosi

pre 7 godina

(Statuskan, 5. april 2017 11:32)
Da spaljujes dizel i pravis struju za e-automobile to bi bilo i jeftinije i cistije od dizel motora...

Me, myself and I

pre 7 godina

Sad naša država treba hitno da reaguje i zavrani uvoz polovnih dizel putničih automobila. U suprotnom će nas preplaviti jevtini dizelaši iz EU, pa ćemo samo mi ostati da se trujemo.

Inače bi trebalo napraviti plan zabrane i benzina na globalnom nivou u narednih par godina. Dati subvencije za adaptaciju moyora da pređu na vodonik i raditi na infrastrukturi distribucije vodonika. Naravno i elektro vozila takođe.

Ovo ne bi previše smanjilo globalno zagađenje, ali bi nam gradovi prodisali.

Dundan

pre 7 godina

Obožavam ove zabrinute kojima Kina zagađuje ceo svet. A kinezi inače tamo proizvode isključivo drvene etno štapiće za nudle. Ne znam samo gde su ovi ekološki dušebrižnici iselili proizvodnju svega na svetu ili zašto i tamo ne primenjuju ekološke standarde ko u Švajcarskoj ako se već toliko brinu za planetu!?

Камичак

pre 7 godina

(Igor, 5. april 2017 09:49)

У праву си потпуно. А да ли си приметио да нико не разматра прелазак на коришћење гаса као погонског горива? То је чисто гориво, има га довољно, једино би лоби који намеће електричне аутомобиле остало кратких рукава.

severoistok

pre 7 godina

SAD je odavno primenjivao stroga pravila za izduvne gasove. I istoj, VV nije uspeo uvaliti sranje o cistim dizel agregatima, a i tu lekciju je VV skupo platio.
Švajcarska, ima neprimetan broj dizel vozila. Verovatno i ovde bi bilo tesko VV i drugim dizel mafijasima da uvale tzv. cisti dizel.

EU - Brisel, kasni 20 godina u odnosu na Švajcarce i Amere.

Ostali po pola stoleca, i neki i tisucama godina (Indija, Kina), Afrika.

Mi, tu negde izmedju! Ali prvo cemo dobiti milione jevtinih dizelasa, svi ti Audiji, Golfovi, Mecke, pa ima da bude mir i da cveta ljubav na Balkanu.


EU zapravo kasni

Dizlo je zlo

pre 7 godina

Bravo! Probajte u bilo kom gradu da kupite uveče novine na trafici na autobuskom stajalištu, biće prekrivene prašinom od čađi.Dok prosečan glasač shvati da ga dizel truje, osim što troši više od kola na plin,jer ima mnogo skuplje održavanje, proći će dosta vremena.Sa plinom imate potrošnju dizela, a održavanje benzinca.

sale

pre 7 godina

Svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem optimizovan na malu potrošnju goriva, odnosno sa visokim stepenom kompresije, generisaće azotne okside i ozon (ne onaj, dobri, stratosferski, nego onaj nizinski, što "ljušti" farbu). To važi za dizele ali i za turbo benzince sa komon rejl-om.

Jedino rešenje koje može da pomiri malu potrošnju i visoku čistoću vazduha je motor sa izolovanim radnim gasom (Stirling mašina) i hibridnim pogonom, koji bi radio na gorivo sa visokim sadržajem vodonika (metan, tj. "krio-gas")

superhik

pre 7 godina

Vratite proizvodnju sa Dalekog istoka u svoje zemlje! Najveci dizeli na svetu se nalaze u ogromnim brodovima sto voze robu u Evropu i Ameriku. Nemaju katalizatore, nikad se ne gase(ne isplati se) samo kad idu u reciklazu ili potonu!

Statuskan

pre 7 godina

Forsira se prodaja električnih vozila. Pitam se samo ko će proizvoditi toliku električnu energiju. Da neće možda na svakoj ledini da niknu vetro-parkovi. Nemaju sve zemlje hidro potencijal a nuklerne i termo elektrane su baš ekološki prihvatljive. Glupost nevidjena.

V.B

pre 7 godina

Ubedjuju nas u Evropi u cuvanje zivotne sredine, masovne pare se daju da sve sto zagadjuje smanji stetnost za po nekoliko procenata... A u isto vreme, Kina zagadjuje planetu 5x vise nego cela Evropa zajedno (ne mislim samo na EU, vec na sve evropske zemlje, Rusiju i Tursku), i nikom nista.(Marko, 05. april 2017 10:19)Svet se brzo menja.Kina,bez obzira na to što je zemlja u razvoju,je pre nekoliko godina donela plan o smanjenju zagađivanja do 2030-e.Svet mnogo više treba da brine o velikim zagađivačima u S.Americi(SAD i Kanada),jer tamošnje velike komapanije su veoma moćne i imaju veliki uticaj na politiku.

Marko

pre 7 godina

Ubedjuju nas u Evropi u cuvanje zivotne sredine, masovne pare se daju da sve sto zagadjuje smanji stetnost za po nekoliko procenata...

A u isto vreme, Kina zagadjuje planetu 5x vise nego cela Evropa zajedno (ne mislim samo na EU, vec na sve evropske zemlje, Rusiju i Tursku), i nikom nista.

Skretnicar

pre 7 godina

Zivela Briselska birokratija : To zanimanje nije niko u istoriji uspeo da unisti. To je takav samonikli korov da je za gledati.
Da li se neko seca ili zna kakvo voce i povrce moze da se prodaje u EU ?
Krastavci i banane moraju biti simetricnog i pravilnog oblika ( neme krivih banana i krivih krastavaca )
Zasto vas sada cudi ovaj predlog za dizel automobile Nemci ne mogu da naprave takav motor a nece komonrejli sistem i jednostavno sve zabranimo ...

L23

pre 7 godina

Pa bolje da prestanu da jedu meso, dizelaši nisu ništa u odnosu na gasove od farmi, one štete životnoj sredini više nego svi vidovi transporta zajedno, ali igramo se brige o štetnim gasovima...

zagor te nej

pre 7 godina

toplana u vreocima i elektrana u vel.crljenima izbaci za jedan sat koliko sva dizel vozila u opstini za godinu dana...verovatno i vise!!

Zoran

pre 7 godina

Hvala bogu. Dizel je stvar proslosti, novi malolitrazni benzinski motori su po svemu superiorniji. Ja vec 6 godina vozim VW TSI motor koji je sjajan...al ubedi ti Srbina koji ne može bez dizela a brojke o potrošnji su napumpane i svi dizeli troše više nego što je deklarisano...

Nazdravlje

pre 7 godina

....nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!
(Brano, 5. april 2017 08:51)

Zbog tih nekakvih izduvnih gasova, kako dizela tako i "olovnog" benzina koji smo poslednji napustili u EU, toksina i hemije u hrani masovno umiremo od kancera. Sva sreca sto je tu NATO bombardovanje kao dzoker pa imamo koga da krivimo. Nasi politicari ne moraju da se zamaraju tim sitnicama. Dovoljno je da sa vremena na vreme popiju po casu mleka, a mi mozemo da se vozimo u gradskim autobusima koji cade iznutra, ili da ostajemo u oblaku dima od dizelasa koji su presli "samo 100.000 km".

kataklinger

pre 7 godina

nisu kod nas najveci problem dizel motori(mada po jednoj studiji kod nas udisaj izduvnog gasa iz starijeg gsp autobusa je jednak nekoliko desetina popusenih paklica cigareta odjednom) vec lozenje na sve i svasta. to je toliko masovno, a zbog siromastva bice jos cesce, da se mi bukvalno zimi gusimo u tom otrovu, da su razne plucne bolesti postale ekstremno ceste(to je ona prica o raku pluca kod nepusaca) i nikom nista. englezi su pre nekih 50 i nesto godina zabranili lozenje u Londonu jednim ukazom, jer su dosli u situaciju da se tokom zimskog perioda vidljivost smanjuje na nekoliko desetina metara, a kazu da su zabelezeni slucajevi kad ljudi na ulici nisu mogli da vide svoja stopala. kad bi se to konacno i kod nas zabranilo, barem u gradovima, ovde bi se zagadjenje prepolovilo, a kad to odrade onda mogu i da se bace na dizelase, krave, dezodoranse,....

Petar

pre 7 godina

Bolna tema za Balkance. Svaki dan psujem kada prodjem izanekog dizela ili kada mi napoune sobu smradovima i pitam se kako je mogice da je ovo dozovljeno zakonom.

Realno

pre 7 godina

Kad uparkiram 1,6tdi u garažu i izađem iz auta baš se oseti neprijatan miris,glava me zaboli.Gde je nestao onaj stari dobri aromatični smrad od pre 30 godina?

cudak

pre 7 godina

Slobodno drustvo je li!? Skupi se 1000 likova koji primaju masan novac i donesu uredbu da je nesto lose za nas i automatski to je zabranjeno a kazne drakonske. Danas dizel, sutra, nesto drugo, nakon toga pravo na zivot. Sve pod okriljem demokratije. Koje smo mi ovce.

Igor

pre 7 godina

Teraju nas da menjamo sijalice, kako bismo ustedeli 5W po sijalici, teraju nas da kupujemo nove TV, frizidere, pegle, kako bismo ustedeli par desetina W. A onda od jednom, nemojte da vozite na naftu, vozite na struju (polu-upotrebljiva kola). Pitam se - odakle ce da se pojave EXAVATI potrebne elektricne energije!? Odakle tolika struja, ako bismo sav transport prebacili na struju? "Cisti" izvori energije su nedovoljni i u najrazvijenijim zemljama, a konvencionalni izvori energije su termo-, hidro- i nuklearne elektrane, a svaka od njih utice na prirodu izuzetno. Da, cak i hidro-elektrana, jer kad napravite akumulaciono jezero, onda potopite ogromnu povrsinu i promenite joj eko-sistem. Bojim se da cemo placati 5 Evra po kilomentru, kad jednom pobedi ova suluda inicijativa. Kao Tesla automobili... Prvo dajemo besplatno da punite kola, pa morate da platite, pa nema vise subvencije, pa na kraju ce biti - nema dovoljno struje, platite 20x skuplje za kola, nego za domacinstvo. Za to vreme, ukucajte u Google Images "new delhi air", pa vidite koliko je besmisleno ovo sto oni rade u EU. Dok ce 500 miliona ljudi placati ogromne svote i imati strasne restrikcije, tamo 3 MILIJARDI Kineza i Indijaca purnja i zagadjuje nemilice!

bar

pre 7 godina

uzasno dugo se muva sa dizelasima da bi se podilazilo zelji kupaca za velikim snagama motora sa "ekonomicnom" potrosnjom. to nije jedina stvar sa kojom se manipulise, zbog dizajna se prave kompromisi sa opstom preglednoscu iz automobila, guraju se prakticno lazna terenska vozila koja su opasnija pa druge ucesnike samo zbog uzdignute karoserije, automobili su "porasli" iako su se realne potrebe za velicinom smanjile... tako da umesto da vozimo kompaktna, bezbedna, ekonomicna vozila sedimo u drumskim ladjama koje gore naftu i extra su bezbedne po vozaca ali smrtonosne po sve ostale.

Sremac

pre 7 godina

Dizelaši su postali suviše ekonomični, previše tihi, startni... a to se nije očekivalo od njih. Preveliki dio tržišta su osvojili i postali kočnica za plasman nekih novih, za sada skupih projekata.

Nenad-EU

pre 7 godina

Bolje ti je, Evropski parlamente, da se baviš problemima migranata, ubijanjima, silovanjima, pijanstvima, tučama i zamiranjem evropske kulture na evropskom tlu, nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!
(Brano, 05. april 2017 08:51)

Bolje ali je lakše baviti se ovim, standardizovanjem punjača za mobilne telefone, oblikom voća i sličnim glupostima... i sve to za par desetina hiljada mesečno.

frlj

pre 7 godina

Ja mislim da je najbolje da naterate sve da kupe nova "ekoloska" vozila na benzin. Pa kad proizvodjacima zafali para, a vi zabranite i uvedite hibride, pa na vodonik, pa elektricna a mi cemo samo da kupujemo, na svakih 5 godina maksimum.

Brano

pre 7 godina

Bolje ti je, Evropski parlamente, da se baviš problemima migranata, ubijanjima, silovanjima, pijanstvima, tučama i zamiranjem evropske kulture na evropskom tlu, nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!

bar

pre 7 godina

uzasno dugo se muva sa dizelasima da bi se podilazilo zelji kupaca za velikim snagama motora sa "ekonomicnom" potrosnjom. to nije jedina stvar sa kojom se manipulise, zbog dizajna se prave kompromisi sa opstom preglednoscu iz automobila, guraju se prakticno lazna terenska vozila koja su opasnija pa druge ucesnike samo zbog uzdignute karoserije, automobili su "porasli" iako su se realne potrebe za velicinom smanjile... tako da umesto da vozimo kompaktna, bezbedna, ekonomicna vozila sedimo u drumskim ladjama koje gore naftu i extra su bezbedne po vozaca ali smrtonosne po sve ostale.

cudak

pre 7 godina

Slobodno drustvo je li!? Skupi se 1000 likova koji primaju masan novac i donesu uredbu da je nesto lose za nas i automatski to je zabranjeno a kazne drakonske. Danas dizel, sutra, nesto drugo, nakon toga pravo na zivot. Sve pod okriljem demokratije. Koje smo mi ovce.

Brano

pre 7 godina

Bolje ti je, Evropski parlamente, da se baviš problemima migranata, ubijanjima, silovanjima, pijanstvima, tučama i zamiranjem evropske kulture na evropskom tlu, nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!

frlj

pre 7 godina

Ja mislim da je najbolje da naterate sve da kupe nova "ekoloska" vozila na benzin. Pa kad proizvodjacima zafali para, a vi zabranite i uvedite hibride, pa na vodonik, pa elektricna a mi cemo samo da kupujemo, na svakih 5 godina maksimum.

Marko

pre 7 godina

Ubedjuju nas u Evropi u cuvanje zivotne sredine, masovne pare se daju da sve sto zagadjuje smanji stetnost za po nekoliko procenata...

A u isto vreme, Kina zagadjuje planetu 5x vise nego cela Evropa zajedno (ne mislim samo na EU, vec na sve evropske zemlje, Rusiju i Tursku), i nikom nista.

Nazdravlje

pre 7 godina

....nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!
(Brano, 5. april 2017 08:51)

Zbog tih nekakvih izduvnih gasova, kako dizela tako i "olovnog" benzina koji smo poslednji napustili u EU, toksina i hemije u hrani masovno umiremo od kancera. Sva sreca sto je tu NATO bombardovanje kao dzoker pa imamo koga da krivimo. Nasi politicari ne moraju da se zamaraju tim sitnicama. Dovoljno je da sa vremena na vreme popiju po casu mleka, a mi mozemo da se vozimo u gradskim autobusima koji cade iznutra, ili da ostajemo u oblaku dima od dizelasa koji su presli "samo 100.000 km".

Igor

pre 7 godina

Teraju nas da menjamo sijalice, kako bismo ustedeli 5W po sijalici, teraju nas da kupujemo nove TV, frizidere, pegle, kako bismo ustedeli par desetina W. A onda od jednom, nemojte da vozite na naftu, vozite na struju (polu-upotrebljiva kola). Pitam se - odakle ce da se pojave EXAVATI potrebne elektricne energije!? Odakle tolika struja, ako bismo sav transport prebacili na struju? "Cisti" izvori energije su nedovoljni i u najrazvijenijim zemljama, a konvencionalni izvori energije su termo-, hidro- i nuklearne elektrane, a svaka od njih utice na prirodu izuzetno. Da, cak i hidro-elektrana, jer kad napravite akumulaciono jezero, onda potopite ogromnu povrsinu i promenite joj eko-sistem. Bojim se da cemo placati 5 Evra po kilomentru, kad jednom pobedi ova suluda inicijativa. Kao Tesla automobili... Prvo dajemo besplatno da punite kola, pa morate da platite, pa nema vise subvencije, pa na kraju ce biti - nema dovoljno struje, platite 20x skuplje za kola, nego za domacinstvo. Za to vreme, ukucajte u Google Images "new delhi air", pa vidite koliko je besmisleno ovo sto oni rade u EU. Dok ce 500 miliona ljudi placati ogromne svote i imati strasne restrikcije, tamo 3 MILIJARDI Kineza i Indijaca purnja i zagadjuje nemilice!

Sremac

pre 7 godina

Dizelaši su postali suviše ekonomični, previše tihi, startni... a to se nije očekivalo od njih. Preveliki dio tržišta su osvojili i postali kočnica za plasman nekih novih, za sada skupih projekata.

Realno

pre 7 godina

Kad uparkiram 1,6tdi u garažu i izađem iz auta baš se oseti neprijatan miris,glava me zaboli.Gde je nestao onaj stari dobri aromatični smrad od pre 30 godina?

Nenad-EU

pre 7 godina

Bolje ti je, Evropski parlamente, da se baviš problemima migranata, ubijanjima, silovanjima, pijanstvima, tučama i zamiranjem evropske kulture na evropskom tlu, nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!
(Brano, 05. april 2017 08:51)

Bolje ali je lakše baviti se ovim, standardizovanjem punjača za mobilne telefone, oblikom voća i sličnim glupostima... i sve to za par desetina hiljada mesečno.

Skretnicar

pre 7 godina

Zivela Briselska birokratija : To zanimanje nije niko u istoriji uspeo da unisti. To je takav samonikli korov da je za gledati.
Da li se neko seca ili zna kakvo voce i povrce moze da se prodaje u EU ?
Krastavci i banane moraju biti simetricnog i pravilnog oblika ( neme krivih banana i krivih krastavaca )
Zasto vas sada cudi ovaj predlog za dizel automobile Nemci ne mogu da naprave takav motor a nece komonrejli sistem i jednostavno sve zabranimo ...

superhik

pre 7 godina

Vratite proizvodnju sa Dalekog istoka u svoje zemlje! Najveci dizeli na svetu se nalaze u ogromnim brodovima sto voze robu u Evropu i Ameriku. Nemaju katalizatore, nikad se ne gase(ne isplati se) samo kad idu u reciklazu ili potonu!

Petar

pre 7 godina

Ljudi nije problem u Srbinu koji voli dizelase, auto na plin i sl. Srbin kao svaki covek bezi prinudno od visoke cene goriva koju namecu ovi eu i srpski socijalisti. Neka bude cena benzina slicna kao u usa i nece biti dizela skoro nigde. Tamo auto na dizel ne vozi niko. Zakoni i sudovi kao u USA, cena benzina kao u USA, demontirati monopole i da posten svet pocne da zivi normalno. Dosta ovih socijalistcko-komunistickih lazi.

Petar

pre 7 godina

Bolna tema za Balkance. Svaki dan psujem kada prodjem izanekog dizela ili kada mi napoune sobu smradovima i pitam se kako je mogice da je ovo dozovljeno zakonom.

severoistok

pre 7 godina

SAD je odavno primenjivao stroga pravila za izduvne gasove. I istoj, VV nije uspeo uvaliti sranje o cistim dizel agregatima, a i tu lekciju je VV skupo platio.
Švajcarska, ima neprimetan broj dizel vozila. Verovatno i ovde bi bilo tesko VV i drugim dizel mafijasima da uvale tzv. cisti dizel.

EU - Brisel, kasni 20 godina u odnosu na Švajcarce i Amere.

Ostali po pola stoleca, i neki i tisucama godina (Indija, Kina), Afrika.

Mi, tu negde izmedju! Ali prvo cemo dobiti milione jevtinih dizelasa, svi ti Audiji, Golfovi, Mecke, pa ima da bude mir i da cveta ljubav na Balkanu.


EU zapravo kasni

kataklinger

pre 7 godina

nisu kod nas najveci problem dizel motori(mada po jednoj studiji kod nas udisaj izduvnog gasa iz starijeg gsp autobusa je jednak nekoliko desetina popusenih paklica cigareta odjednom) vec lozenje na sve i svasta. to je toliko masovno, a zbog siromastva bice jos cesce, da se mi bukvalno zimi gusimo u tom otrovu, da su razne plucne bolesti postale ekstremno ceste(to je ona prica o raku pluca kod nepusaca) i nikom nista. englezi su pre nekih 50 i nesto godina zabranili lozenje u Londonu jednim ukazom, jer su dosli u situaciju da se tokom zimskog perioda vidljivost smanjuje na nekoliko desetina metara, a kazu da su zabelezeni slucajevi kad ljudi na ulici nisu mogli da vide svoja stopala. kad bi se to konacno i kod nas zabranilo, barem u gradovima, ovde bi se zagadjenje prepolovilo, a kad to odrade onda mogu i da se bace na dizelase, krave, dezodoranse,....

zagor te nej

pre 7 godina

toplana u vreocima i elektrana u vel.crljenima izbaci za jedan sat koliko sva dizel vozila u opstini za godinu dana...verovatno i vise!!

Dizlo je zlo

pre 7 godina

Bravo! Probajte u bilo kom gradu da kupite uveče novine na trafici na autobuskom stajalištu, biće prekrivene prašinom od čađi.Dok prosečan glasač shvati da ga dizel truje, osim što troši više od kola na plin,jer ima mnogo skuplje održavanje, proći će dosta vremena.Sa plinom imate potrošnju dizela, a održavanje benzinca.

Statuskan

pre 7 godina

Forsira se prodaja električnih vozila. Pitam se samo ko će proizvoditi toliku električnu energiju. Da neće možda na svakoj ledini da niknu vetro-parkovi. Nemaju sve zemlje hidro potencijal a nuklerne i termo elektrane su baš ekološki prihvatljive. Glupost nevidjena.

Камичак

pre 7 godina

(Igor, 5. april 2017 09:49)

У праву си потпуно. А да ли си приметио да нико не разматра прелазак на коришћење гаса као погонског горива? То је чисто гориво, има га довољно, једино би лоби који намеће електричне аутомобиле остало кратких рукава.

Me, myself and I

pre 7 godina

Sad naša država treba hitno da reaguje i zavrani uvoz polovnih dizel putničih automobila. U suprotnom će nas preplaviti jevtini dizelaši iz EU, pa ćemo samo mi ostati da se trujemo.

Inače bi trebalo napraviti plan zabrane i benzina na globalnom nivou u narednih par godina. Dati subvencije za adaptaciju moyora da pređu na vodonik i raditi na infrastrukturi distribucije vodonika. Naravno i elektro vozila takođe.

Ovo ne bi previše smanjilo globalno zagađenje, ali bi nam gradovi prodisali.

mup

pre 7 godina

Najbolji štos je što mi uvozimo te dizel trovače iz EU po tim euro 3,4,5... standardima, a ne smemo da uvezemo kola iz Amerike ili Kanade. Ne znam dali je moguć uvoz polovnjaka iz Emirata jer su kola dzabe. AudiTT 2011 4000€, VW Buba 2012 4500€, BMW X5 2010 7500€ ovo sam video svojim ocima prošle godine.

Zoran

pre 7 godina

Hvala bogu. Dizel je stvar proslosti, novi malolitrazni benzinski motori su po svemu superiorniji. Ja vec 6 godina vozim VW TSI motor koji je sjajan...al ubedi ti Srbina koji ne može bez dizela a brojke o potrošnji su napumpane i svi dizeli troše više nego što je deklarisano...

sale

pre 7 godina

Svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem optimizovan na malu potrošnju goriva, odnosno sa visokim stepenom kompresije, generisaće azotne okside i ozon (ne onaj, dobri, stratosferski, nego onaj nizinski, što "ljušti" farbu). To važi za dizele ali i za turbo benzince sa komon rejl-om.

Jedino rešenje koje može da pomiri malu potrošnju i visoku čistoću vazduha je motor sa izolovanim radnim gasom (Stirling mašina) i hibridnim pogonom, koji bi radio na gorivo sa visokim sadržajem vodonika (metan, tj. "krio-gas")

V.B

pre 7 godina

Ubedjuju nas u Evropi u cuvanje zivotne sredine, masovne pare se daju da sve sto zagadjuje smanji stetnost za po nekoliko procenata... A u isto vreme, Kina zagadjuje planetu 5x vise nego cela Evropa zajedno (ne mislim samo na EU, vec na sve evropske zemlje, Rusiju i Tursku), i nikom nista.(Marko, 05. april 2017 10:19)Svet se brzo menja.Kina,bez obzira na to što je zemlja u razvoju,je pre nekoliko godina donela plan o smanjenju zagađivanja do 2030-e.Svet mnogo više treba da brine o velikim zagađivačima u S.Americi(SAD i Kanada),jer tamošnje velike komapanije su veoma moćne i imaju veliki uticaj na politiku.

Dzo

pre 7 godina

Kina smanjuje zagadjenje tako sto proizvodnju koja zagadjuje premesta u zemlje gde kriminalne Vlade i politicari zatvaraju oci na zagadnje sredine. Odlican primer je bas Srbija gde su Kinezi pokupovali neke prljave industrijske fabrike (sad ce i RTB Bor) i gde ce proizvoditi i zagadjivati kod nas umesto kod njih. Politicari srecni jer su im dzepovi puni para a i Kinezi isto jer zagadjenje izmestaju iz svoje zemlje.

L23

pre 7 godina

Pa bolje da prestanu da jedu meso, dizelaši nisu ništa u odnosu na gasove od farmi, one štete životnoj sredini više nego svi vidovi transporta zajedno, ali igramo se brige o štetnim gasovima...

Ivan ZG

pre 7 godina

I treba ih postepeno mijenjat jer imaju najgore ispušne plinove. NO ili dušični (azotni) oksid je najopasniji jer je štetan za pluća čovjeka. Uz vodenu paru iz zraka tvori dušičnu kiselinu.
Kod benzinaca je bio problem sa sumporom, ali kako su njegove koncentracije u gorivu drastično smanjene nema više puno ni u ispušnim plinovima.
Inače ovi 20-30 godina stari auti (prije katalizatora) zagađuju svaki kao 100 novih!
Zato naprijed hibridi, barem po centrima gradova. I taksistima svima uvjetovati hibride za vožnju gradom. A to što zagađuju u Kini i Indiji tu ništa ne možemo, ali nije opravdanje da mi nešto ne poduzmemo.

Srbijo tugo...

pre 7 godina

Svet prelazi na struju a balkanci kukaju za lož uljem.
Majko mila koliko smo zaostali.
Ako je cilj ekonomična vožnja ugradite plin ili metan oni su ujedno i najmanji zagađivači od svih goriva.
Nego u Vučićevoj Srbiji ni to nije rešeuje, najveći nameti su na najekološkija goriva i plus je plin prepun katrana što nigde drugo nisam video niti sam ikad igde čuo za katran u plinu osim u Srbiji.

poznavalac pasa

pre 7 godina

@Sad naša država treba hitno da reaguje i zavrani uvoz polovnih dizel putničih automobila. U suprotnom će nas preplaviti jevtini dizelaši iz EU, pa ćemo samo mi ostati da se trujemo.

Inače bi trebalo napraviti plan zabrane i benzina na globalnom nivou u narednih par godina. Dati subvencije za adaptaciju moyora da pređu na vodonik i raditi na infrastrukturi distribucije vodonika. Naravno i elektro vozila takođe.

Ovo ne bi previše smanjilo globalno zagađenje, ali bi nam gradovi prodisali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Me, myself and I, 5. april 2017 12:07)

Slozio bih se sa ovim komentatorom stoprocentno samo kad se 99% srbalja ne bi zimi grejalo na DRVA, sto je ekoloski problem BROJ JEDAN u nesretnoj Srbiji - prvo zbog sece suma a onda i zbog mega zagadjenja vazduha koje se time zimi emituje u svim gradovima Srbije. Kad se ovaj problem resi - e onda udri na diesele i slicno iz visih spiritualnih sfera. A dokle god nam 99% gradjana zimi zivi kao u starijem kamenom dobu, zabrana diesel auta u Srbiji nema apsolutno nikakve svrhe ni smisla.

T2

pre 7 godina

Ovde postoji zabuna oko vrste stetnih gasova: nije pitanje ugljen-dioksida, dizel motori ga proizvode manje od benzinaca. Problem je u oksidima azota i cadji. Oni nece unistiti planetu, nego su opasni za ljude koji se nalaze pored motora koji ih proizvode. Tako da poredjenje sa brodovima i kineskim elektranama ne stoji - cilj je smanjiti okside azota i cadj u gradovima.

Noblesova nagrada

pre 7 godina

Ovde je prica o izduvnim gasovima a ne o potrosnji ! Trenutno benzinski motori trose od 10 - 15 % vise od dizela slicne kubikaze ali su daleko manji zagadjivaci sto je i poenta ovog clanka !

vladalj

pre 7 godina

U ovom trenutku ima 55 komentara i samo jedan je pomenuo jednu bitnu činjenicu - novi benzinci takođe proizvode NOx, manje od dizelaša, ali ne toliko bitno. Nije teško naći podatke. Benzinci 20-30 mg/km, dizelaši približne snage 40-50 mg/km. Sa dodatnim smanjivanjem radne zapremine i povisivanjem kompresije ka kojima se ide ova razlika će samo da se smanjuje.

ilaminat

pre 7 godina

@Nazdravlje

Slazem se skroz, bravo. Takodje, srpski seljak je isto veoma brizan prema svojim sunarodnicima. Vise otrova jedemo nego sto udisemo, ali polako, izjednacice se to...

danger

pre 7 godina

@Zoran: E pa nije baš tako. Imam Sharana od 16 godina, ogroman auto, stane kao u kamion. I 4 god starog hyundaia i10, može da stane samo ono što kupiš u samoposluzi,maleni gradski auto.
Uredno vođena statistika mi kaže: troškovi goriva (na 100km) su otprilike isti!

Dundan

pre 7 godina

Obožavam ove zabrinute kojima Kina zagađuje ceo svet. A kinezi inače tamo proizvode isključivo drvene etno štapiće za nudle. Ne znam samo gde su ovi ekološki dušebrižnici iselili proizvodnju svega na svetu ili zašto i tamo ne primenjuju ekološke standarde ko u Švajcarskoj ako se već toliko brinu za planetu!?

4x4

pre 7 godina

@miki
Proizvodnja baterija iziskuje izuzetno prljavu tehnologiju tako da ukupno gledano zagađenje električnih i hibrida je daleko veće nego dizela.

Nikola

pre 7 godina

Tako i treba, pametna odluka. Treba napraviti tranziciju ka električnim automobilima koji su jeftiniji za održavanje jer imaju manje mehaničkih delova i naravno manje zagađuju životnu sredinu. Struje ima dovoljno i tek će je biti. Danas u Srbiji može da se uvede solarni sistem instalisane snage od 2 kW, što je oko 300 kWh mesečno, za manje od 3,000 evra i to ključ u ruke. Od toga mogu da rade kućni aparati i da se pune baterije za kola.

serifi i wanna be krimosi

pre 7 godina

(Statuskan, 5. april 2017 11:32)
Da spaljujes dizel i pravis struju za e-automobile to bi bilo i jeftinije i cistije od dizel motora...

Joca

pre 7 godina

EU zapravo kasni
(severoistok, 5. april 2017 11:59)
Nimalo slučajno. VW je imao izuzetno jak lobi u EU parlamentu. Ako se to promenilo, to je i najveća korist od skandala sa lažiranjem.

Brano

pre 7 godina

Bolje ti je, Evropski parlamente, da se baviš problemima migranata, ubijanjima, silovanjima, pijanstvima, tučama i zamiranjem evropske kulture na evropskom tlu, nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!

cudak

pre 7 godina

Slobodno drustvo je li!? Skupi se 1000 likova koji primaju masan novac i donesu uredbu da je nesto lose za nas i automatski to je zabranjeno a kazne drakonske. Danas dizel, sutra, nesto drugo, nakon toga pravo na zivot. Sve pod okriljem demokratije. Koje smo mi ovce.

Me, myself and I

pre 7 godina

Sad naša država treba hitno da reaguje i zavrani uvoz polovnih dizel putničih automobila. U suprotnom će nas preplaviti jevtini dizelaši iz EU, pa ćemo samo mi ostati da se trujemo.

Inače bi trebalo napraviti plan zabrane i benzina na globalnom nivou u narednih par godina. Dati subvencije za adaptaciju moyora da pređu na vodonik i raditi na infrastrukturi distribucije vodonika. Naravno i elektro vozila takođe.

Ovo ne bi previše smanjilo globalno zagađenje, ali bi nam gradovi prodisali.

Zoran

pre 7 godina

Hvala bogu. Dizel je stvar proslosti, novi malolitrazni benzinski motori su po svemu superiorniji. Ja vec 6 godina vozim VW TSI motor koji je sjajan...al ubedi ti Srbina koji ne može bez dizela a brojke o potrošnji su napumpane i svi dizeli troše više nego što je deklarisano...

Sremac

pre 7 godina

Dizelaši su postali suviše ekonomični, previše tihi, startni... a to se nije očekivalo od njih. Preveliki dio tržišta su osvojili i postali kočnica za plasman nekih novih, za sada skupih projekata.

Skretnicar

pre 7 godina

Zivela Briselska birokratija : To zanimanje nije niko u istoriji uspeo da unisti. To je takav samonikli korov da je za gledati.
Da li se neko seca ili zna kakvo voce i povrce moze da se prodaje u EU ?
Krastavci i banane moraju biti simetricnog i pravilnog oblika ( neme krivih banana i krivih krastavaca )
Zasto vas sada cudi ovaj predlog za dizel automobile Nemci ne mogu da naprave takav motor a nece komonrejli sistem i jednostavno sve zabranimo ...

frlj

pre 7 godina

Ja mislim da je najbolje da naterate sve da kupe nova "ekoloska" vozila na benzin. Pa kad proizvodjacima zafali para, a vi zabranite i uvedite hibride, pa na vodonik, pa elektricna a mi cemo samo da kupujemo, na svakih 5 godina maksimum.

bar

pre 7 godina

uzasno dugo se muva sa dizelasima da bi se podilazilo zelji kupaca za velikim snagama motora sa "ekonomicnom" potrosnjom. to nije jedina stvar sa kojom se manipulise, zbog dizajna se prave kompromisi sa opstom preglednoscu iz automobila, guraju se prakticno lazna terenska vozila koja su opasnija pa druge ucesnike samo zbog uzdignute karoserije, automobili su "porasli" iako su se realne potrebe za velicinom smanjile... tako da umesto da vozimo kompaktna, bezbedna, ekonomicna vozila sedimo u drumskim ladjama koje gore naftu i extra su bezbedne po vozaca ali smrtonosne po sve ostale.

Nazdravlje

pre 7 godina

....nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!
(Brano, 5. april 2017 08:51)

Zbog tih nekakvih izduvnih gasova, kako dizela tako i "olovnog" benzina koji smo poslednji napustili u EU, toksina i hemije u hrani masovno umiremo od kancera. Sva sreca sto je tu NATO bombardovanje kao dzoker pa imamo koga da krivimo. Nasi politicari ne moraju da se zamaraju tim sitnicama. Dovoljno je da sa vremena na vreme popiju po casu mleka, a mi mozemo da se vozimo u gradskim autobusima koji cade iznutra, ili da ostajemo u oblaku dima od dizelasa koji su presli "samo 100.000 km".

L23

pre 7 godina

Pa bolje da prestanu da jedu meso, dizelaši nisu ništa u odnosu na gasove od farmi, one štete životnoj sredini više nego svi vidovi transporta zajedno, ali igramo se brige o štetnim gasovima...

Dizlo je zlo

pre 7 godina

Bravo! Probajte u bilo kom gradu da kupite uveče novine na trafici na autobuskom stajalištu, biće prekrivene prašinom od čađi.Dok prosečan glasač shvati da ga dizel truje, osim što troši više od kola na plin,jer ima mnogo skuplje održavanje, proći će dosta vremena.Sa plinom imate potrošnju dizela, a održavanje benzinca.

Igor

pre 7 godina

Teraju nas da menjamo sijalice, kako bismo ustedeli 5W po sijalici, teraju nas da kupujemo nove TV, frizidere, pegle, kako bismo ustedeli par desetina W. A onda od jednom, nemojte da vozite na naftu, vozite na struju (polu-upotrebljiva kola). Pitam se - odakle ce da se pojave EXAVATI potrebne elektricne energije!? Odakle tolika struja, ako bismo sav transport prebacili na struju? "Cisti" izvori energije su nedovoljni i u najrazvijenijim zemljama, a konvencionalni izvori energije su termo-, hidro- i nuklearne elektrane, a svaka od njih utice na prirodu izuzetno. Da, cak i hidro-elektrana, jer kad napravite akumulaciono jezero, onda potopite ogromnu povrsinu i promenite joj eko-sistem. Bojim se da cemo placati 5 Evra po kilomentru, kad jednom pobedi ova suluda inicijativa. Kao Tesla automobili... Prvo dajemo besplatno da punite kola, pa morate da platite, pa nema vise subvencije, pa na kraju ce biti - nema dovoljno struje, platite 20x skuplje za kola, nego za domacinstvo. Za to vreme, ukucajte u Google Images "new delhi air", pa vidite koliko je besmisleno ovo sto oni rade u EU. Dok ce 500 miliona ljudi placati ogromne svote i imati strasne restrikcije, tamo 3 MILIJARDI Kineza i Indijaca purnja i zagadjuje nemilice!

Petar

pre 7 godina

Bolna tema za Balkance. Svaki dan psujem kada prodjem izanekog dizela ili kada mi napoune sobu smradovima i pitam se kako je mogice da je ovo dozovljeno zakonom.

Nenad-EU

pre 7 godina

Bolje ti je, Evropski parlamente, da se baviš problemima migranata, ubijanjima, silovanjima, pijanstvima, tučama i zamiranjem evropske kulture na evropskom tlu, nego nekakvim izduvnim gasovima dizel motora!!!
(Brano, 05. april 2017 08:51)

Bolje ali je lakše baviti se ovim, standardizovanjem punjača za mobilne telefone, oblikom voća i sličnim glupostima... i sve to za par desetina hiljada mesečno.

Marko

pre 7 godina

Ubedjuju nas u Evropi u cuvanje zivotne sredine, masovne pare se daju da sve sto zagadjuje smanji stetnost za po nekoliko procenata...

A u isto vreme, Kina zagadjuje planetu 5x vise nego cela Evropa zajedno (ne mislim samo na EU, vec na sve evropske zemlje, Rusiju i Tursku), i nikom nista.

Statuskan

pre 7 godina

Forsira se prodaja električnih vozila. Pitam se samo ko će proizvoditi toliku električnu energiju. Da neće možda na svakoj ledini da niknu vetro-parkovi. Nemaju sve zemlje hidro potencijal a nuklerne i termo elektrane su baš ekološki prihvatljive. Glupost nevidjena.

poznavalac pasa

pre 7 godina

@Sad naša država treba hitno da reaguje i zavrani uvoz polovnih dizel putničih automobila. U suprotnom će nas preplaviti jevtini dizelaši iz EU, pa ćemo samo mi ostati da se trujemo.

Inače bi trebalo napraviti plan zabrane i benzina na globalnom nivou u narednih par godina. Dati subvencije za adaptaciju moyora da pređu na vodonik i raditi na infrastrukturi distribucije vodonika. Naravno i elektro vozila takođe.

Ovo ne bi previše smanjilo globalno zagađenje, ali bi nam gradovi prodisali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Me, myself and I, 5. april 2017 12:07)

Slozio bih se sa ovim komentatorom stoprocentno samo kad se 99% srbalja ne bi zimi grejalo na DRVA, sto je ekoloski problem BROJ JEDAN u nesretnoj Srbiji - prvo zbog sece suma a onda i zbog mega zagadjenja vazduha koje se time zimi emituje u svim gradovima Srbije. Kad se ovaj problem resi - e onda udri na diesele i slicno iz visih spiritualnih sfera. A dokle god nam 99% gradjana zimi zivi kao u starijem kamenom dobu, zabrana diesel auta u Srbiji nema apsolutno nikakve svrhe ni smisla.

Realno

pre 7 godina

Kad uparkiram 1,6tdi u garažu i izađem iz auta baš se oseti neprijatan miris,glava me zaboli.Gde je nestao onaj stari dobri aromatični smrad od pre 30 godina?

severoistok

pre 7 godina

SAD je odavno primenjivao stroga pravila za izduvne gasove. I istoj, VV nije uspeo uvaliti sranje o cistim dizel agregatima, a i tu lekciju je VV skupo platio.
Švajcarska, ima neprimetan broj dizel vozila. Verovatno i ovde bi bilo tesko VV i drugim dizel mafijasima da uvale tzv. cisti dizel.

EU - Brisel, kasni 20 godina u odnosu na Švajcarce i Amere.

Ostali po pola stoleca, i neki i tisucama godina (Indija, Kina), Afrika.

Mi, tu negde izmedju! Ali prvo cemo dobiti milione jevtinih dizelasa, svi ti Audiji, Golfovi, Mecke, pa ima da bude mir i da cveta ljubav na Balkanu.


EU zapravo kasni

Камичак

pre 7 godina

(Igor, 5. april 2017 09:49)

У праву си потпуно. А да ли си приметио да нико не разматра прелазак на коришћење гаса као погонског горива? То је чисто гориво, има га довољно, једино би лоби који намеће електричне аутомобиле остало кратких рукава.

Nikola

pre 7 godina

Tako i treba, pametna odluka. Treba napraviti tranziciju ka električnim automobilima koji su jeftiniji za održavanje jer imaju manje mehaničkih delova i naravno manje zagađuju životnu sredinu. Struje ima dovoljno i tek će je biti. Danas u Srbiji može da se uvede solarni sistem instalisane snage od 2 kW, što je oko 300 kWh mesečno, za manje od 3,000 evra i to ključ u ruke. Od toga mogu da rade kućni aparati i da se pune baterije za kola.

4x4

pre 7 godina

@miki
Proizvodnja baterija iziskuje izuzetno prljavu tehnologiju tako da ukupno gledano zagađenje električnih i hibrida je daleko veće nego dizela.

zagor te nej

pre 7 godina

toplana u vreocima i elektrana u vel.crljenima izbaci za jedan sat koliko sva dizel vozila u opstini za godinu dana...verovatno i vise!!

Ivan ZG

pre 7 godina

I treba ih postepeno mijenjat jer imaju najgore ispušne plinove. NO ili dušični (azotni) oksid je najopasniji jer je štetan za pluća čovjeka. Uz vodenu paru iz zraka tvori dušičnu kiselinu.
Kod benzinaca je bio problem sa sumporom, ali kako su njegove koncentracije u gorivu drastično smanjene nema više puno ni u ispušnim plinovima.
Inače ovi 20-30 godina stari auti (prije katalizatora) zagađuju svaki kao 100 novih!
Zato naprijed hibridi, barem po centrima gradova. I taksistima svima uvjetovati hibride za vožnju gradom. A to što zagađuju u Kini i Indiji tu ništa ne možemo, ali nije opravdanje da mi nešto ne poduzmemo.

V.B

pre 7 godina

Ubedjuju nas u Evropi u cuvanje zivotne sredine, masovne pare se daju da sve sto zagadjuje smanji stetnost za po nekoliko procenata... A u isto vreme, Kina zagadjuje planetu 5x vise nego cela Evropa zajedno (ne mislim samo na EU, vec na sve evropske zemlje, Rusiju i Tursku), i nikom nista.(Marko, 05. april 2017 10:19)Svet se brzo menja.Kina,bez obzira na to što je zemlja u razvoju,je pre nekoliko godina donela plan o smanjenju zagađivanja do 2030-e.Svet mnogo više treba da brine o velikim zagađivačima u S.Americi(SAD i Kanada),jer tamošnje velike komapanije su veoma moćne i imaju veliki uticaj na politiku.

sale

pre 7 godina

Svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem optimizovan na malu potrošnju goriva, odnosno sa visokim stepenom kompresije, generisaće azotne okside i ozon (ne onaj, dobri, stratosferski, nego onaj nizinski, što "ljušti" farbu). To važi za dizele ali i za turbo benzince sa komon rejl-om.

Jedino rešenje koje može da pomiri malu potrošnju i visoku čistoću vazduha je motor sa izolovanim radnim gasom (Stirling mašina) i hibridnim pogonom, koji bi radio na gorivo sa visokim sadržajem vodonika (metan, tj. "krio-gas")

Petar

pre 7 godina

Ljudi nije problem u Srbinu koji voli dizelase, auto na plin i sl. Srbin kao svaki covek bezi prinudno od visoke cene goriva koju namecu ovi eu i srpski socijalisti. Neka bude cena benzina slicna kao u usa i nece biti dizela skoro nigde. Tamo auto na dizel ne vozi niko. Zakoni i sudovi kao u USA, cena benzina kao u USA, demontirati monopole i da posten svet pocne da zivi normalno. Dosta ovih socijalistcko-komunistickih lazi.

danger

pre 7 godina

@Zoran: E pa nije baš tako. Imam Sharana od 16 godina, ogroman auto, stane kao u kamion. I 4 god starog hyundaia i10, može da stane samo ono što kupiš u samoposluzi,maleni gradski auto.
Uredno vođena statistika mi kaže: troškovi goriva (na 100km) su otprilike isti!

Srbijo tugo...

pre 7 godina

Svet prelazi na struju a balkanci kukaju za lož uljem.
Majko mila koliko smo zaostali.
Ako je cilj ekonomična vožnja ugradite plin ili metan oni su ujedno i najmanji zagađivači od svih goriva.
Nego u Vučićevoj Srbiji ni to nije rešeuje, najveći nameti su na najekološkija goriva i plus je plin prepun katrana što nigde drugo nisam video niti sam ikad igde čuo za katran u plinu osim u Srbiji.

serifi i wanna be krimosi

pre 7 godina

(Statuskan, 5. april 2017 11:32)
Da spaljujes dizel i pravis struju za e-automobile to bi bilo i jeftinije i cistije od dizel motora...

kataklinger

pre 7 godina

nisu kod nas najveci problem dizel motori(mada po jednoj studiji kod nas udisaj izduvnog gasa iz starijeg gsp autobusa je jednak nekoliko desetina popusenih paklica cigareta odjednom) vec lozenje na sve i svasta. to je toliko masovno, a zbog siromastva bice jos cesce, da se mi bukvalno zimi gusimo u tom otrovu, da su razne plucne bolesti postale ekstremno ceste(to je ona prica o raku pluca kod nepusaca) i nikom nista. englezi su pre nekih 50 i nesto godina zabranili lozenje u Londonu jednim ukazom, jer su dosli u situaciju da se tokom zimskog perioda vidljivost smanjuje na nekoliko desetina metara, a kazu da su zabelezeni slucajevi kad ljudi na ulici nisu mogli da vide svoja stopala. kad bi se to konacno i kod nas zabranilo, barem u gradovima, ovde bi se zagadjenje prepolovilo, a kad to odrade onda mogu i da se bace na dizelase, krave, dezodoranse,....

Dzo

pre 7 godina

Kina smanjuje zagadjenje tako sto proizvodnju koja zagadjuje premesta u zemlje gde kriminalne Vlade i politicari zatvaraju oci na zagadnje sredine. Odlican primer je bas Srbija gde su Kinezi pokupovali neke prljave industrijske fabrike (sad ce i RTB Bor) i gde ce proizvoditi i zagadjivati kod nas umesto kod njih. Politicari srecni jer su im dzepovi puni para a i Kinezi isto jer zagadjenje izmestaju iz svoje zemlje.

Noblesova nagrada

pre 7 godina

Ovde je prica o izduvnim gasovima a ne o potrosnji ! Trenutno benzinski motori trose od 10 - 15 % vise od dizela slicne kubikaze ali su daleko manji zagadjivaci sto je i poenta ovog clanka !

superhik

pre 7 godina

Vratite proizvodnju sa Dalekog istoka u svoje zemlje! Najveci dizeli na svetu se nalaze u ogromnim brodovima sto voze robu u Evropu i Ameriku. Nemaju katalizatore, nikad se ne gase(ne isplati se) samo kad idu u reciklazu ili potonu!

Dundan

pre 7 godina

Obožavam ove zabrinute kojima Kina zagađuje ceo svet. A kinezi inače tamo proizvode isključivo drvene etno štapiće za nudle. Ne znam samo gde su ovi ekološki dušebrižnici iselili proizvodnju svega na svetu ili zašto i tamo ne primenjuju ekološke standarde ko u Švajcarskoj ako se već toliko brinu za planetu!?

mup

pre 7 godina

Najbolji štos je što mi uvozimo te dizel trovače iz EU po tim euro 3,4,5... standardima, a ne smemo da uvezemo kola iz Amerike ili Kanade. Ne znam dali je moguć uvoz polovnjaka iz Emirata jer su kola dzabe. AudiTT 2011 4000€, VW Buba 2012 4500€, BMW X5 2010 7500€ ovo sam video svojim ocima prošle godine.

vladalj

pre 7 godina

U ovom trenutku ima 55 komentara i samo jedan je pomenuo jednu bitnu činjenicu - novi benzinci takođe proizvode NOx, manje od dizelaša, ali ne toliko bitno. Nije teško naći podatke. Benzinci 20-30 mg/km, dizelaši približne snage 40-50 mg/km. Sa dodatnim smanjivanjem radne zapremine i povisivanjem kompresije ka kojima se ide ova razlika će samo da se smanjuje.

Joca

pre 7 godina

EU zapravo kasni
(severoistok, 5. april 2017 11:59)
Nimalo slučajno. VW je imao izuzetno jak lobi u EU parlamentu. Ako se to promenilo, to je i najveća korist od skandala sa lažiranjem.

ilaminat

pre 7 godina

@Nazdravlje

Slazem se skroz, bravo. Takodje, srpski seljak je isto veoma brizan prema svojim sunarodnicima. Vise otrova jedemo nego sto udisemo, ali polako, izjednacice se to...

T2

pre 7 godina

Ovde postoji zabuna oko vrste stetnih gasova: nije pitanje ugljen-dioksida, dizel motori ga proizvode manje od benzinaca. Problem je u oksidima azota i cadji. Oni nece unistiti planetu, nego su opasni za ljude koji se nalaze pored motora koji ih proizvode. Tako da poredjenje sa brodovima i kineskim elektranama ne stoji - cilj je smanjiti okside azota i cadj u gradovima.