Utorak, 21.03.2017.

08:33

Fijon o Krimu: I mi smo menjali granice, setimo se Kosova

Kandidat za predsednika Francuske Fransoa Fijon govoreći o ulasku Krima u sastav Rusije, tokom televizijske debate pomenuo je pitanje Kosova.

Izvor: B92

Fijon o Krimu: I mi smo menjali granice, setimo se Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Petar S.

pre 7 godina

@(Pisimo Latinicom, 21. mart 2017 10:21)

Poznata je izjava Ibrahima Rugove data stranim medijima (kada su ga pitali o pravima Albanacca) u kojoj kaze, parafraziram:

"Mene ne zanimaju ni ljudska ni manjinska prava Albanaca u Srbiji. Zanima me Teritorija u kojoj zive Albanci".

Stalno se zaboravlja da su kosovski Albanci podrzavali S. Milosevica na vlasti svojim bojkotom izbora u Srbiji citavu jednu deceniju.

1992 godine Milan Panic americki biznismen srpskog porekla, je na predsednickim izborima PROTIV S. Milosevica, isao kod Ibrahima Rugove da trazi podrsku kosovskih Albanaca.

Rugova ga je odbio.
Milosevic je uprkos medijima na svojoj strani JEDVA pobedio.
Kosovski Albanci dele odgovornost za politiku Slobodana Milosevica.
Petar S.

Geografija

pre 7 godina

@Srba
Uopste nisam tvog misljenja, tvoje teorije, gde zivi ogromna vecina, da to je
njihova teritorija. Krim je uvek bio deo Rusije, dok ga Hruscov (Ukrajinac) nije
poklonio Ukrajini za vreme SSSR-a. Tacno je, da na Kosovu zivi vise Albanaca,
ali od kada?
Secam se iz skole (geografije), da je na Kosovu zivelo oko 500.000 Albanaca,
a danas i sa diasporom ima 2 miliona, a poznato je, da su mnogi pobegli iz
Albanije od tadasnjeg Hodjinog rezima i nastanili se na Kosovu. Zatim, njihova
strategija (imati najmanje 5 deteta) dovelo je do toga da ih sada ima mnogo na
Kosovu. Cak je i neki dan Erdogan Turcima u Nemackoj porucio, nemajte 3, vec
imajte najmanje 5 deteta, kako bi povecao broj Turaka u Nemackoj. Zato je
natalitet najbolje oruzje protiv drugog naroda bez rata i ubistava.

citiraj sve a ne samo ono sto ti odgovara

pre 7 godina

@(dejvid, 21. mart 2017 15:29)

Badinterova komisija je odlucila da se SFRJ raspala da granice republika postaju spoljne granice drzava.

TT

pre 7 godina

@dejvid

Beskrajno zabavlja kako vi Albanci "kreativno tumacite" sve, od Ilira, vremena kada se nesto desavalo, preko Ustava Jugoslavije do R1244, jednostranog i bespravnog menjanja granica kao u slucaju Krima i Kosova i cega svega ne . Problem u tom vasem "kreativnom tumacenju" je u tpme da je zaista sve tako, vec davno bi ta vasa tvorevina na Kosovu bila legalizovana i u UN-u.

Marko Markovic

pre 7 godina

Turci i komunisti (boljsevici) su dva najveca zla koja se mogu dogoditi jednoj zemlji. Upravo to je razlog svih problema u srba, plus par losih povijesnih okolnosti recept je za svu ovu golgotu. Jaka inteligencija i diplomacija nisu se razvijali paralelno sa ostatkom europe da brane nacionalne interese i stvaraju i okrupnjuju nacionalnu drzavu, kad je za to bilo pravo vrijeme. Zato su se vukli repovi i nelogicnosti, narod van maticne zemlje i sve drugo. Paralelno sa inteligencijom, aristokracijom i diplomacijom trebalo je na vrijeme opismenit, osvijestit i kultivizirat narod, smjestit ga u evropski kulturoloski kodex, da osjeca pripadnost i da se poistovjeti sa europskom a ne sa turskom kulturom. Da se to dogodilo narod u srbiji nebi bio podijeljen kao danas, ne znaju tko su niti gdje pripadaju. U toj nacionalnoj drzavi, na svim teritorijima trebalo je uspostavit cvrste ekonomske veze, kuturoloske veze, prosperitet, izvuci te krajeve iz turskog mraka, priblizit ih europskim principima. Nikada se albanci, makedonci, cg-ci, bosanci nebi odvojili. Ujedinjenje kao sto je prosla fr, njem, it, spanj..i druge eu zemlje. Sad je kasno!!

dejvid

pre 7 godina

Krim je aneksiara Rusija, i pripojila Rusiji, dok Kosovo nije aneksirana ni od koje drzave npr.Albanije, nego je proglasila nezavisnost kao protektorat UN po rezpluciji 1244 SB UN, i priznata od strane 114 drzava. Tu je sasvim druga pesma! Ustav SFRJ nije imao nijednu odredbu koje govore o samostaljenju ili izlasku iz SFRJ. Badenterova komisija, odlucila poslje proglasenje nezavisnosti Republika! sto znaci samo je potvrdila raspad SFRJ.!

.орг

pre 7 godina

jer ne moze prevariti Istoriju.Ona sve pamti i belezi.
(e-krem, 21. mart 2017 09:33)
...памти и све бележи за разлику од тебе.

Milan_PT

pre 7 godina

@logika, Kosovo po Ustavu SFRJ iz 1974 nije bilo konstutitivni element jugoslovenske federacije. To su bile samo republike. KiM i Vojvodina su bile autonomne pokrajine u okviru Republike Srbije. Za njihov izlazak iz Srbije morao bi da se organizuje referendum na CELOJ teritoriji konstitutivnog elementa, a to je republika. Da budem još precizniji: referendum kao osnov izlaska iz federacije nije postojao u okviru Ustava. SFRJ je bila formirana kao federacija, ali ustavom nije bio predviđen način njenog napuštanja. Zato su naknadno došla tumačenja od strane Badinterove (danas Venecijanske) komisije da su referendumi za izlazak iz SFRJ iako nelegalni, tj nepredviđeni ustavom, bili jedini demokratski način izlaska iz SFRJ, jer nije postojao nijedan drugi put u skladu sa Ustavom u SFRJ.
Referendum na teritoriji Kosova (ili Vojvodine) nije u skladu ni sa Ustavom, a ni sa Venecijanskom komisijom. Zato referenduma na Kosovu nije ni bilo (iako je Obama 2x rekao da jeste). Jer da je održan referendum na Kosovu i Zapad ga priznao, onda bi morali priznati i eventualni referendum u Republici Srpskoj, koja u ovom trenutku ima praktično isti status u BiH, kao što su ga autonomne pokrajine KiM i Vojvodina imale na Republici Srbiji...

NS

pre 7 godina

@ Pisimo Latinicom

E pa nemoj tako bato: kulturno, kratko, ubedljivo... kako cemo sad da pravdamo sopstvenu glupost, aroganciju i ratobornost? Ubi nam sve izgovore i pokvari kuknjavu za 'neduzno bombardovaje'...
I sta radi ovaj moderator? Spava? Ovakvi komentari da se zabrane odmah, da ih ne bude - kao Novosadjana na novosadskom mitingu AV!

marko

pre 7 godina

Krim je samo jedna od posledica kosovskog kresenja medjunarodnog prava a bice Jos posledica sve dok zapad ne prekine nit I resi uzrok problema. To je zvanicni stav Ruske federacije od samog pocetka.

Tasmanijska djavolica

pre 7 godina

Kakav smo mi narod, zamislite, hipoteticki, da srbija prosperira, postane jedna od vodecih sila u evropi, standard ko u svajcarskoj recimo i kosovo se predomisli i pozeli da se vrati u sastav srbije, evo ruku bih dala da bi mi srbi tada rekli neee, sami ste se odvojili nema sad nazad, sta ce nam dva miliona albanaca, mi smo sad drugi nivo itd itd. Svi bismo zaboravili svu pricu od danas. Slazete li se? Svi se mi danas hranimo nekim patriotizmom kobajagi, jer nam je to jedino ostalo. A o javnim debatama nemam sta da kazem, mi smo dno dna.

слађан

pre 7 godina

Сви ви што пишете да је Русија (анектирала) тј. насилно одузела Крим ,где су вам аргументи за тако нешто? ја колико знам на Криму је био референдум, народ је изашао на гласање и изгласао своје, шта би сте ви сад да браните вољу народа који је решио да не жели више да живи у Украјини већ жели да живи у Русији? и друго колико исто знам на Криму буквално није испаљен метак нити је Русија ратовала против Украјине да би заузела Крим ,народ је уместо тога рекао своје и то је то, ваљда живимо у време демократије или се тај појам двоструко схвата што се тиче западних сила , које прекрајају мапу света како им се прохте и интервенишу свуда по свету како им је воља, када се распадала бивша СФРЈ такође је спроведен референдум прво у Словенији а потом и у Хрватској и све западне силе су то листом поздравиле и једва чекале да признају нове земље, а са друге стране су пре тих референдума (наводно) подржавале Југославију у целости и говорили су да неће признати једнострану сецесију дакле лицемерје на квадрат на делу, колико год прикључивање Крима Русији изгледало нелегално и нерегуларно толико је запад са својом ударном песницом НАТО-ом највише допринео томе, зато што је први увео политику двоструких стандарда ,негирајући сам све законе и међународна права која постоје у УН ,Русија је само узвратила на ту политику ,типа када можете ви што не би могли и ми,а на крају крајева јасно је колико Крим геостратечки значи, да га Русија није ставила под своје имала би велики проблем данас !

Antidervis

pre 7 godina

(jasdf, 21. mart 2017 09:48)

Ja sam vrlo jasno definisao princip promene granica. Sta se desava posle nije stvar tog principa, nego konkretne situacije...

'56. u Madjarskoj nisu menjane granice - ostale su u pedalj potpuno identicne.

'99. su promenjene granice nezavisne clanice UN - bez mandata UN. To je uradio NATO, jer je ima dovoljnu silu.
NATO rezonom to moze da uradi kad god zeli, gde god zeli bukvalno svako, ako raspolaze dovoljnom silom.

Postoje entiteti u svetu - kao Rusija i Kina - koji raspolazu dovoljnom silom. I, kao i NATO, bez mandata UN, po sopstvenom nahodjenju, menjaju granice nezavisnih clanica UN.

Srbi, Hrvati, Albanci, Makedonci, Ukrajinci, Filipinci, Marsovci - za princip je to potpuno nevazno - taj princip vazi svuda i uvek, dok se ne uspostavi neki novi, koji ce da ga zameni.

Toliko jednostavno...

Pisimo Latinicom

pre 7 godina

Kosovo je odavno nezavisno, a Zapad je samo pomogao Srbiji da se resi bede.

Da je Srbija htela da zadrzi Kosovo, Milosevic bi pregovarao sa Azemom Vlasijem i Ibrahimom Rugovom.

Ignorisani su lideri Albanaca, pa onda je Beograd stvorio Hasima Tacija time sto nije dao politicki legitimitet liderima koji su bili za politicku borbu.

Srbija je ispala glupa, kao i u vecini kriza u ex-YU.

srdjan

pre 7 godina

Od kako su dosli naprednjaci na vlast nema vise politickih duela i debata samo na nasim izborima,ovo je praksa u svim demokratskim drzavama kod nas svakog dana jedan kandidat ima 95%prostora na tv toliko o naprednjackoj demokratiji to jest diktaturi.

Zox

pre 7 godina

Sad ce svi Srbi da glasaju za ovoga kao sto su glasali za Trampa. Ono sta cemo dobiti od obojice ne smem da napisem da se ne bih zakacio sa administratorom.

goran

pre 7 godina

Nisu Francuzi menjali vec kosovski Albanci. Da je Kosovo postalo deo Francuske bilo bi slicno, posto je nezavisno nije slicno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2017 09:02)
Kazes kosovski Albanci menjali? a da ipak nije NATO nasilno menjao ,pritom gazeci sve medjunarodne propise zakone i norme,krseci cak i osnovna nacela UN-a jer je bombardovao jednu suverenu i medjunarodno priznatu zemlju bez mandata tj. saglasnosti UN-a...dakle ne mesaj babe i zabe ,jasno je ko dan da je zapad napravio veliku nepravdu Srbiji koristeci politiku dvostrukih standarda protiv nje pocev od raspada SFRJ pa do bombardovanja SRJ 99- te , no opet hvala Bogu ima i tamo cestitih ljudi koji sada uvidjaju koliko je ta politika pogubna i koliko ce ih presedan Kosova tek kostati , Krim je malo dete za ono sto im se sprema u buducnosti, sta mislis zasto 6 zemalja EU jos uvek nije priznala Kosovo iako trpe enormne pritiske ,jel` to zbog masnih kolaca ?

Logika

pre 7 godina

@logika moze da priznaju ili ne ali Rusija je sa Krimom uradila isto sto je zapad nama,a to je nasilno oduzimanje teritorije!I sto da ne ako tako funkcionise svet?Zapad je licemeran i misli da za njih pravila ne vaze zato sto su najaci ali im je Rusija pokazala da i ona moze da igra tu igru,i sve sankcije koje zapad uvede samo pokazuju nemoc zato sto uopste nisu ispunile svoje ciljeve,a to je konacni slom Rusije!

srdjan

pre 7 godina

Na mene je najveci utisak ove vesti, da su svi predsednicki kandidati, javno na TV, medjusobno razgovarali o mnogo tema.
Kada ce to biti u mojoj Srbiji ?

jasdf

pre 7 godina

@antidervis
Kosovo je princip Pridnjestrovja. NATO je postupio slicno Rusiji u Moldaviji i stforio de facto drzavu na teritoriji suverene drzave. Abhazija je takodje slican princip. Krim je drugaciji princip, Rusija pokusava da de jure pripoji sebi deo trritorije neke suverene drzave, ciji je garant suvereniteta i gde se obavezala da ce i oruzanom silom braniti suverenitet i nepovredivost granica Ukrajine. Krim nije uspostavlnen kao nezavisni entitet (Kosovo, Pridnjestrovje, abhazija, Juzna Osetije, Donjeck, Luhansk) vec kao deo Ruske Federacije.
Kada pricamo o hronoloskon redosledu, prvo su bili Pridnjedtrovje, Abhazija i Juzna Osetija (Nagorno Karabah, Juzni Sudan...) pa tek onda Kosovo. Ispalo bi da su princip stvaranja jednostranih nezavisnosti uveli Sudanci ili Timorci (Istocni Timor je vise puta jednostrano proglasavao nezavisnost), bese i nesto u Nigeriji osamdesetih... Upotrebu gole sile bez UN od kada postoje isti je patentirao SSSR u Madjarskoj. Jednostrano pripajanje deliva suverene drzave se desilo samo jednom, u slucaju Rusije i Ukrajine.

marko, nis

pre 7 godina

Dajte Rusiji Krim da zauzvrat prizna Kosovo, da i Srbiji svane i da se vise ne zamlacuje mitom o Kosovu u Srbiji i ulasku u evroazijsku uniju...

fakenews

pre 7 godina

Ukucajte u google "kosovo is not crimea" i videcete milion clanaka u zapadnim medijima gde "detaljno" objanjavaju zasto je KOsovo legalno i Krim nelegalno ..pa tako izmisljaju da Kosovo imalo pravo na referendum,genocid na albancima itd..i onaj obican covek na zapadu kad to cita po 5 put a nema pravu istinu da procita on naravno u to poveruje

e-krem

pre 7 godina

Ili ni ovaj ne vidi razlike izmedju Krima i Kosova (mozda i zbog srpskih biraca) ili covek kao obican srpski gradjanin ne zna da ovo:
1.Kosovo je proslo kroz prOces u UN-u pa je na kraju UN-izaslanik Ahtisario sastavio Ustav REPUBLIKE KOSOVO,
2.Na Kosovu je drava uputila uputila odbrambene snage koje su te iste gradjane trebala da zastite a one su ubijale,silovale,zarile,palile i proterivale svoje platise,
3.Kosovo se nije propojilo nikom i cak mu je Ustavom zabranjeno tako nesto.
Kada neko precutkuje ovakve stvari jasno je da vara i sebe i narod i treba da je svesna svoje odgovornosti jer ne moze prevariti Istoriju.Ona sve pamti i belezi.

Antidervis

pre 7 godina

Nisu Francuzi menjali vec kosovski Albanci. Da je Kosovo postalo deo Francuske bilo bi slicno, posto je nezavisno nije slicno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2017 09:02)


Fijon je pricao o principu rada.

Dodjes u nezavisnu zemlju, bez mandata UN i golom silom promenis granicu - imas dovoljnu silu, moze ti se i nikakav mandat UN ti nije potreban.

Identicno je uradila Rusija u Osetiji i Krimu, sledeci je Donbas - primenila je princip NATO iz '99. Ima silu, mandat UN joj nije potreban i promenila je granicu nezavisne zemlje.

Identicno kao NATO s Kosovom radi i Kina u Juznokineskom moru - medjunarodne vode, Kina ima dovoljnu silu, principom NATO na Kosovu menja granice bez mandata UN-a.

ns ja

pre 7 godina

Ali KiM nisu odvojeni od matice Srbije, osim u glavama albanskih secesionista, terorista, kao i nekih zapadnih diktatura koje to još uvek pokušavaju da izvedu - da nam otmu naše KiM. Dokaz za navedeno je upravo to da nas i dalje guraju i pričaju sa nama o Kosovu i Metohiji, odnosno pritiskaju nas i forsiraju da ga priznamo!? Pa ako nije naše, zašto nas teraju da im ga priznamo!?Zašto uopšte pritiskaju Srbiju na bilo šta u vezi sa KiM ako je ono "nezavisno"!? Evo zaista, ja ne razumem!?

HanSolo

pre 7 godina

" Teško je odrediti ko je pobednik, pošto niko nije grešio".. To su političari.. A ne ovi naši koji nam ne govore šta je potpisano u Briselu pa moramo da čekamo albansku izjavu pa da znamo.. Mi imamo najgore političare u Evropi.. Samo držu svoju stolicu a za narod njih nije briga.. Ni su oni tu zbog nas...

ja sam

pre 7 godina

da pojednostavimo, korzika da postane nezavisna, alzas takodje. kakvo licemerje zapadnih politicara, posle 18 godina pricaju o tome a sve zbog prevelikog zalogaja u vidu sankcija rusiji. uzas.

logika

pre 7 godina

Identicno je uradila Rusija u Osetiji i Krimu, sledeci je Donbas - primenila je princip NATO iz '99. Ima silu, mandat UN joj nije potreban i promenila je granicu nezavisne zemlje.
(Antidervis, 21. mart 2017 09:30)

Postoje neki "detalji" koji bitno menjaju ovu sliku. Kosovo je imalo status konstitutivnog elementa jugsolovenske federacije tj. nezavisne i suverene države koja je RASPALA. Srbija u SFRJ nije bila samo deo nezavisne države (SFRJ)

Krim niti je imao takav status niti Ukrajina se raspala.

I još nešto - o tome ko postaje nezavisna država ODLUCUJE medjunarodna zajednica koja je 1992 odlucila da samo bivše republike SFRJ budu nezavisne ali poslo onoga što Srbija učinila na Kosovo tu odluku su menjali i u velikoj meri podržali nezavisno Kosovo. Do sada 114 suveenih država na formalan način i 10 ili 20 ostalih neformalno, od 193 koliko im UN.

Krim, kao deo Rusije, niko do sada nije prihvatio.

fakenews

pre 7 godina

Ukucajte u google "kosovo is not crimea" i videcete milion clanaka u zapadnim medijima gde "detaljno" objanjavaju zasto je KOsovo legalno i Krim nelegalno ..pa tako izmisljaju da Kosovo imalo pravo na referendum,genocid na albancima itd..i onaj obican covek na zapadu kad to cita po 5 put a nema pravu istinu da procita on naravno u to poveruje

Antidervis

pre 7 godina

Nisu Francuzi menjali vec kosovski Albanci. Da je Kosovo postalo deo Francuske bilo bi slicno, posto je nezavisno nije slicno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2017 09:02)


Fijon je pricao o principu rada.

Dodjes u nezavisnu zemlju, bez mandata UN i golom silom promenis granicu - imas dovoljnu silu, moze ti se i nikakav mandat UN ti nije potreban.

Identicno je uradila Rusija u Osetiji i Krimu, sledeci je Donbas - primenila je princip NATO iz '99. Ima silu, mandat UN joj nije potreban i promenila je granicu nezavisne zemlje.

Identicno kao NATO s Kosovom radi i Kina u Juznokineskom moru - medjunarodne vode, Kina ima dovoljnu silu, principom NATO na Kosovu menja granice bez mandata UN-a.

goran

pre 7 godina

Nisu Francuzi menjali vec kosovski Albanci. Da je Kosovo postalo deo Francuske bilo bi slicno, posto je nezavisno nije slicno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2017 09:02)
Kazes kosovski Albanci menjali? a da ipak nije NATO nasilno menjao ,pritom gazeci sve medjunarodne propise zakone i norme,krseci cak i osnovna nacela UN-a jer je bombardovao jednu suverenu i medjunarodno priznatu zemlju bez mandata tj. saglasnosti UN-a...dakle ne mesaj babe i zabe ,jasno je ko dan da je zapad napravio veliku nepravdu Srbiji koristeci politiku dvostrukih standarda protiv nje pocev od raspada SFRJ pa do bombardovanja SRJ 99- te , no opet hvala Bogu ima i tamo cestitih ljudi koji sada uvidjaju koliko je ta politika pogubna i koliko ce ih presedan Kosova tek kostati , Krim je malo dete za ono sto im se sprema u buducnosti, sta mislis zasto 6 zemalja EU jos uvek nije priznala Kosovo iako trpe enormne pritiske ,jel` to zbog masnih kolaca ?

ja sam

pre 7 godina

da pojednostavimo, korzika da postane nezavisna, alzas takodje. kakvo licemerje zapadnih politicara, posle 18 godina pricaju o tome a sve zbog prevelikog zalogaja u vidu sankcija rusiji. uzas.

srdjan

pre 7 godina

Od kako su dosli naprednjaci na vlast nema vise politickih duela i debata samo na nasim izborima,ovo je praksa u svim demokratskim drzavama kod nas svakog dana jedan kandidat ima 95%prostora na tv toliko o naprednjackoj demokratiji to jest diktaturi.

marko, nis

pre 7 godina

Dajte Rusiji Krim da zauzvrat prizna Kosovo, da i Srbiji svane i da se vise ne zamlacuje mitom o Kosovu u Srbiji i ulasku u evroazijsku uniju...

Pisimo Latinicom

pre 7 godina

Kosovo je odavno nezavisno, a Zapad je samo pomogao Srbiji da se resi bede.

Da je Srbija htela da zadrzi Kosovo, Milosevic bi pregovarao sa Azemom Vlasijem i Ibrahimom Rugovom.

Ignorisani su lideri Albanaca, pa onda je Beograd stvorio Hasima Tacija time sto nije dao politicki legitimitet liderima koji su bili za politicku borbu.

Srbija je ispala glupa, kao i u vecini kriza u ex-YU.

srdjan

pre 7 godina

Na mene je najveci utisak ove vesti, da su svi predsednicki kandidati, javno na TV, medjusobno razgovarali o mnogo tema.
Kada ce to biti u mojoj Srbiji ?

ns ja

pre 7 godina

Ali KiM nisu odvojeni od matice Srbije, osim u glavama albanskih secesionista, terorista, kao i nekih zapadnih diktatura koje to još uvek pokušavaju da izvedu - da nam otmu naše KiM. Dokaz za navedeno je upravo to da nas i dalje guraju i pričaju sa nama o Kosovu i Metohiji, odnosno pritiskaju nas i forsiraju da ga priznamo!? Pa ako nije naše, zašto nas teraju da im ga priznamo!?Zašto uopšte pritiskaju Srbiju na bilo šta u vezi sa KiM ako je ono "nezavisno"!? Evo zaista, ja ne razumem!?

marko

pre 7 godina

Krim je samo jedna od posledica kosovskog kresenja medjunarodnog prava a bice Jos posledica sve dok zapad ne prekine nit I resi uzrok problema. To je zvanicni stav Ruske federacije od samog pocetka.

Antidervis

pre 7 godina

(jasdf, 21. mart 2017 09:48)

Ja sam vrlo jasno definisao princip promene granica. Sta se desava posle nije stvar tog principa, nego konkretne situacije...

'56. u Madjarskoj nisu menjane granice - ostale su u pedalj potpuno identicne.

'99. su promenjene granice nezavisne clanice UN - bez mandata UN. To je uradio NATO, jer je ima dovoljnu silu.
NATO rezonom to moze da uradi kad god zeli, gde god zeli bukvalno svako, ako raspolaze dovoljnom silom.

Postoje entiteti u svetu - kao Rusija i Kina - koji raspolazu dovoljnom silom. I, kao i NATO, bez mandata UN, po sopstvenom nahodjenju, menjaju granice nezavisnih clanica UN.

Srbi, Hrvati, Albanci, Makedonci, Ukrajinci, Filipinci, Marsovci - za princip je to potpuno nevazno - taj princip vazi svuda i uvek, dok se ne uspostavi neki novi, koji ce da ga zameni.

Toliko jednostavno...

слађан

pre 7 godina

Сви ви што пишете да је Русија (анектирала) тј. насилно одузела Крим ,где су вам аргументи за тако нешто? ја колико знам на Криму је био референдум, народ је изашао на гласање и изгласао своје, шта би сте ви сад да браните вољу народа који је решио да не жели више да живи у Украјини већ жели да живи у Русији? и друго колико исто знам на Криму буквално није испаљен метак нити је Русија ратовала против Украјине да би заузела Крим ,народ је уместо тога рекао своје и то је то, ваљда живимо у време демократије или се тај појам двоструко схвата што се тиче западних сила , које прекрајају мапу света како им се прохте и интервенишу свуда по свету како им је воља, када се распадала бивша СФРЈ такође је спроведен референдум прво у Словенији а потом и у Хрватској и све западне силе су то листом поздравиле и једва чекале да признају нове земље, а са друге стране су пре тих референдума (наводно) подржавале Југославију у целости и говорили су да неће признати једнострану сецесију дакле лицемерје на квадрат на делу, колико год прикључивање Крима Русији изгледало нелегално и нерегуларно толико је запад са својом ударном песницом НАТО-ом највише допринео томе, зато што је први увео политику двоструких стандарда ,негирајући сам све законе и међународна права која постоје у УН ,Русија је само узвратила на ту политику ,типа када можете ви што не би могли и ми,а на крају крајева јасно је колико Крим геостратечки значи, да га Русија није ставила под своје имала би велики проблем данас !

e-krem

pre 7 godina

Ili ni ovaj ne vidi razlike izmedju Krima i Kosova (mozda i zbog srpskih biraca) ili covek kao obican srpski gradjanin ne zna da ovo:
1.Kosovo je proslo kroz prOces u UN-u pa je na kraju UN-izaslanik Ahtisario sastavio Ustav REPUBLIKE KOSOVO,
2.Na Kosovu je drava uputila uputila odbrambene snage koje su te iste gradjane trebala da zastite a one su ubijale,silovale,zarile,palile i proterivale svoje platise,
3.Kosovo se nije propojilo nikom i cak mu je Ustavom zabranjeno tako nesto.
Kada neko precutkuje ovakve stvari jasno je da vara i sebe i narod i treba da je svesna svoje odgovornosti jer ne moze prevariti Istoriju.Ona sve pamti i belezi.

Logika

pre 7 godina

@logika moze da priznaju ili ne ali Rusija je sa Krimom uradila isto sto je zapad nama,a to je nasilno oduzimanje teritorije!I sto da ne ako tako funkcionise svet?Zapad je licemeran i misli da za njih pravila ne vaze zato sto su najaci ali im je Rusija pokazala da i ona moze da igra tu igru,i sve sankcije koje zapad uvede samo pokazuju nemoc zato sto uopste nisu ispunile svoje ciljeve,a to je konacni slom Rusije!

Tasmanijska djavolica

pre 7 godina

Kakav smo mi narod, zamislite, hipoteticki, da srbija prosperira, postane jedna od vodecih sila u evropi, standard ko u svajcarskoj recimo i kosovo se predomisli i pozeli da se vrati u sastav srbije, evo ruku bih dala da bi mi srbi tada rekli neee, sami ste se odvojili nema sad nazad, sta ce nam dva miliona albanaca, mi smo sad drugi nivo itd itd. Svi bismo zaboravili svu pricu od danas. Slazete li se? Svi se mi danas hranimo nekim patriotizmom kobajagi, jer nam je to jedino ostalo. A o javnim debatama nemam sta da kazem, mi smo dno dna.

Milan_PT

pre 7 godina

@logika, Kosovo po Ustavu SFRJ iz 1974 nije bilo konstutitivni element jugoslovenske federacije. To su bile samo republike. KiM i Vojvodina su bile autonomne pokrajine u okviru Republike Srbije. Za njihov izlazak iz Srbije morao bi da se organizuje referendum na CELOJ teritoriji konstitutivnog elementa, a to je republika. Da budem još precizniji: referendum kao osnov izlaska iz federacije nije postojao u okviru Ustava. SFRJ je bila formirana kao federacija, ali ustavom nije bio predviđen način njenog napuštanja. Zato su naknadno došla tumačenja od strane Badinterove (danas Venecijanske) komisije da su referendumi za izlazak iz SFRJ iako nelegalni, tj nepredviđeni ustavom, bili jedini demokratski način izlaska iz SFRJ, jer nije postojao nijedan drugi put u skladu sa Ustavom u SFRJ.
Referendum na teritoriji Kosova (ili Vojvodine) nije u skladu ni sa Ustavom, a ni sa Venecijanskom komisijom. Zato referenduma na Kosovu nije ni bilo (iako je Obama 2x rekao da jeste). Jer da je održan referendum na Kosovu i Zapad ga priznao, onda bi morali priznati i eventualni referendum u Republici Srpskoj, koja u ovom trenutku ima praktično isti status u BiH, kao što su ga autonomne pokrajine KiM i Vojvodina imale na Republici Srbiji...

HanSolo

pre 7 godina

" Teško je odrediti ko je pobednik, pošto niko nije grešio".. To su političari.. A ne ovi naši koji nam ne govore šta je potpisano u Briselu pa moramo da čekamo albansku izjavu pa da znamo.. Mi imamo najgore političare u Evropi.. Samo držu svoju stolicu a za narod njih nije briga.. Ni su oni tu zbog nas...

Zox

pre 7 godina

Sad ce svi Srbi da glasaju za ovoga kao sto su glasali za Trampa. Ono sta cemo dobiti od obojice ne smem da napisem da se ne bih zakacio sa administratorom.

logika

pre 7 godina

Identicno je uradila Rusija u Osetiji i Krimu, sledeci je Donbas - primenila je princip NATO iz '99. Ima silu, mandat UN joj nije potreban i promenila je granicu nezavisne zemlje.
(Antidervis, 21. mart 2017 09:30)

Postoje neki "detalji" koji bitno menjaju ovu sliku. Kosovo je imalo status konstitutivnog elementa jugsolovenske federacije tj. nezavisne i suverene države koja je RASPALA. Srbija u SFRJ nije bila samo deo nezavisne države (SFRJ)

Krim niti je imao takav status niti Ukrajina se raspala.

I još nešto - o tome ko postaje nezavisna država ODLUCUJE medjunarodna zajednica koja je 1992 odlucila da samo bivše republike SFRJ budu nezavisne ali poslo onoga što Srbija učinila na Kosovo tu odluku su menjali i u velikoj meri podržali nezavisno Kosovo. Do sada 114 suveenih država na formalan način i 10 ili 20 ostalih neformalno, od 193 koliko im UN.

Krim, kao deo Rusije, niko do sada nije prihvatio.

.орг

pre 7 godina

jer ne moze prevariti Istoriju.Ona sve pamti i belezi.
(e-krem, 21. mart 2017 09:33)
...памти и све бележи за разлику од тебе.

jasdf

pre 7 godina

@antidervis
Kosovo je princip Pridnjestrovja. NATO je postupio slicno Rusiji u Moldaviji i stforio de facto drzavu na teritoriji suverene drzave. Abhazija je takodje slican princip. Krim je drugaciji princip, Rusija pokusava da de jure pripoji sebi deo trritorije neke suverene drzave, ciji je garant suvereniteta i gde se obavezala da ce i oruzanom silom braniti suverenitet i nepovredivost granica Ukrajine. Krim nije uspostavlnen kao nezavisni entitet (Kosovo, Pridnjestrovje, abhazija, Juzna Osetije, Donjeck, Luhansk) vec kao deo Ruske Federacije.
Kada pricamo o hronoloskon redosledu, prvo su bili Pridnjedtrovje, Abhazija i Juzna Osetija (Nagorno Karabah, Juzni Sudan...) pa tek onda Kosovo. Ispalo bi da su princip stvaranja jednostranih nezavisnosti uveli Sudanci ili Timorci (Istocni Timor je vise puta jednostrano proglasavao nezavisnost), bese i nesto u Nigeriji osamdesetih... Upotrebu gole sile bez UN od kada postoje isti je patentirao SSSR u Madjarskoj. Jednostrano pripajanje deliva suverene drzave se desilo samo jednom, u slucaju Rusije i Ukrajine.

NS

pre 7 godina

@ Pisimo Latinicom

E pa nemoj tako bato: kulturno, kratko, ubedljivo... kako cemo sad da pravdamo sopstvenu glupost, aroganciju i ratobornost? Ubi nam sve izgovore i pokvari kuknjavu za 'neduzno bombardovaje'...
I sta radi ovaj moderator? Spava? Ovakvi komentari da se zabrane odmah, da ih ne bude - kao Novosadjana na novosadskom mitingu AV!

TT

pre 7 godina

@dejvid

Beskrajno zabavlja kako vi Albanci "kreativno tumacite" sve, od Ilira, vremena kada se nesto desavalo, preko Ustava Jugoslavije do R1244, jednostranog i bespravnog menjanja granica kao u slucaju Krima i Kosova i cega svega ne . Problem u tom vasem "kreativnom tumacenju" je u tpme da je zaista sve tako, vec davno bi ta vasa tvorevina na Kosovu bila legalizovana i u UN-u.

Marko Markovic

pre 7 godina

Turci i komunisti (boljsevici) su dva najveca zla koja se mogu dogoditi jednoj zemlji. Upravo to je razlog svih problema u srba, plus par losih povijesnih okolnosti recept je za svu ovu golgotu. Jaka inteligencija i diplomacija nisu se razvijali paralelno sa ostatkom europe da brane nacionalne interese i stvaraju i okrupnjuju nacionalnu drzavu, kad je za to bilo pravo vrijeme. Zato su se vukli repovi i nelogicnosti, narod van maticne zemlje i sve drugo. Paralelno sa inteligencijom, aristokracijom i diplomacijom trebalo je na vrijeme opismenit, osvijestit i kultivizirat narod, smjestit ga u evropski kulturoloski kodex, da osjeca pripadnost i da se poistovjeti sa europskom a ne sa turskom kulturom. Da se to dogodilo narod u srbiji nebi bio podijeljen kao danas, ne znaju tko su niti gdje pripadaju. U toj nacionalnoj drzavi, na svim teritorijima trebalo je uspostavit cvrste ekonomske veze, kuturoloske veze, prosperitet, izvuci te krajeve iz turskog mraka, priblizit ih europskim principima. Nikada se albanci, makedonci, cg-ci, bosanci nebi odvojili. Ujedinjenje kao sto je prosla fr, njem, it, spanj..i druge eu zemlje. Sad je kasno!!

dejvid

pre 7 godina

Krim je aneksiara Rusija, i pripojila Rusiji, dok Kosovo nije aneksirana ni od koje drzave npr.Albanije, nego je proglasila nezavisnost kao protektorat UN po rezpluciji 1244 SB UN, i priznata od strane 114 drzava. Tu je sasvim druga pesma! Ustav SFRJ nije imao nijednu odredbu koje govore o samostaljenju ili izlasku iz SFRJ. Badenterova komisija, odlucila poslje proglasenje nezavisnosti Republika! sto znaci samo je potvrdila raspad SFRJ.!

Geografija

pre 7 godina

@Srba
Uopste nisam tvog misljenja, tvoje teorije, gde zivi ogromna vecina, da to je
njihova teritorija. Krim je uvek bio deo Rusije, dok ga Hruscov (Ukrajinac) nije
poklonio Ukrajini za vreme SSSR-a. Tacno je, da na Kosovu zivi vise Albanaca,
ali od kada?
Secam se iz skole (geografije), da je na Kosovu zivelo oko 500.000 Albanaca,
a danas i sa diasporom ima 2 miliona, a poznato je, da su mnogi pobegli iz
Albanije od tadasnjeg Hodjinog rezima i nastanili se na Kosovu. Zatim, njihova
strategija (imati najmanje 5 deteta) dovelo je do toga da ih sada ima mnogo na
Kosovu. Cak je i neki dan Erdogan Turcima u Nemackoj porucio, nemajte 3, vec
imajte najmanje 5 deteta, kako bi povecao broj Turaka u Nemackoj. Zato je
natalitet najbolje oruzje protiv drugog naroda bez rata i ubistava.

citiraj sve a ne samo ono sto ti odgovara

pre 7 godina

@(dejvid, 21. mart 2017 15:29)

Badinterova komisija je odlucila da se SFRJ raspala da granice republika postaju spoljne granice drzava.

Petar S.

pre 7 godina

@(Pisimo Latinicom, 21. mart 2017 10:21)

Poznata je izjava Ibrahima Rugove data stranim medijima (kada su ga pitali o pravima Albanacca) u kojoj kaze, parafraziram:

"Mene ne zanimaju ni ljudska ni manjinska prava Albanaca u Srbiji. Zanima me Teritorija u kojoj zive Albanci".

Stalno se zaboravlja da su kosovski Albanci podrzavali S. Milosevica na vlasti svojim bojkotom izbora u Srbiji citavu jednu deceniju.

1992 godine Milan Panic americki biznismen srpskog porekla, je na predsednickim izborima PROTIV S. Milosevica, isao kod Ibrahima Rugove da trazi podrsku kosovskih Albanaca.

Rugova ga je odbio.
Milosevic je uprkos medijima na svojoj strani JEDVA pobedio.
Kosovski Albanci dele odgovornost za politiku Slobodana Milosevica.
Petar S.

e-krem

pre 7 godina

Ili ni ovaj ne vidi razlike izmedju Krima i Kosova (mozda i zbog srpskih biraca) ili covek kao obican srpski gradjanin ne zna da ovo:
1.Kosovo je proslo kroz prOces u UN-u pa je na kraju UN-izaslanik Ahtisario sastavio Ustav REPUBLIKE KOSOVO,
2.Na Kosovu je drava uputila uputila odbrambene snage koje su te iste gradjane trebala da zastite a one su ubijale,silovale,zarile,palile i proterivale svoje platise,
3.Kosovo se nije propojilo nikom i cak mu je Ustavom zabranjeno tako nesto.
Kada neko precutkuje ovakve stvari jasno je da vara i sebe i narod i treba da je svesna svoje odgovornosti jer ne moze prevariti Istoriju.Ona sve pamti i belezi.

marko, nis

pre 7 godina

Dajte Rusiji Krim da zauzvrat prizna Kosovo, da i Srbiji svane i da se vise ne zamlacuje mitom o Kosovu u Srbiji i ulasku u evroazijsku uniju...

Pisimo Latinicom

pre 7 godina

Kosovo je odavno nezavisno, a Zapad je samo pomogao Srbiji da se resi bede.

Da je Srbija htela da zadrzi Kosovo, Milosevic bi pregovarao sa Azemom Vlasijem i Ibrahimom Rugovom.

Ignorisani su lideri Albanaca, pa onda je Beograd stvorio Hasima Tacija time sto nije dao politicki legitimitet liderima koji su bili za politicku borbu.

Srbija je ispala glupa, kao i u vecini kriza u ex-YU.

logika

pre 7 godina

Identicno je uradila Rusija u Osetiji i Krimu, sledeci je Donbas - primenila je princip NATO iz '99. Ima silu, mandat UN joj nije potreban i promenila je granicu nezavisne zemlje.
(Antidervis, 21. mart 2017 09:30)

Postoje neki "detalji" koji bitno menjaju ovu sliku. Kosovo je imalo status konstitutivnog elementa jugsolovenske federacije tj. nezavisne i suverene države koja je RASPALA. Srbija u SFRJ nije bila samo deo nezavisne države (SFRJ)

Krim niti je imao takav status niti Ukrajina se raspala.

I još nešto - o tome ko postaje nezavisna država ODLUCUJE medjunarodna zajednica koja je 1992 odlucila da samo bivše republike SFRJ budu nezavisne ali poslo onoga što Srbija učinila na Kosovo tu odluku su menjali i u velikoj meri podržali nezavisno Kosovo. Do sada 114 suveenih država na formalan način i 10 ili 20 ostalih neformalno, od 193 koliko im UN.

Krim, kao deo Rusije, niko do sada nije prihvatio.

jasdf

pre 7 godina

@antidervis
Kosovo je princip Pridnjestrovja. NATO je postupio slicno Rusiji u Moldaviji i stforio de facto drzavu na teritoriji suverene drzave. Abhazija je takodje slican princip. Krim je drugaciji princip, Rusija pokusava da de jure pripoji sebi deo trritorije neke suverene drzave, ciji je garant suvereniteta i gde se obavezala da ce i oruzanom silom braniti suverenitet i nepovredivost granica Ukrajine. Krim nije uspostavlnen kao nezavisni entitet (Kosovo, Pridnjestrovje, abhazija, Juzna Osetije, Donjeck, Luhansk) vec kao deo Ruske Federacije.
Kada pricamo o hronoloskon redosledu, prvo su bili Pridnjedtrovje, Abhazija i Juzna Osetija (Nagorno Karabah, Juzni Sudan...) pa tek onda Kosovo. Ispalo bi da su princip stvaranja jednostranih nezavisnosti uveli Sudanci ili Timorci (Istocni Timor je vise puta jednostrano proglasavao nezavisnost), bese i nesto u Nigeriji osamdesetih... Upotrebu gole sile bez UN od kada postoje isti je patentirao SSSR u Madjarskoj. Jednostrano pripajanje deliva suverene drzave se desilo samo jednom, u slucaju Rusije i Ukrajine.

NS

pre 7 godina

@ Pisimo Latinicom

E pa nemoj tako bato: kulturno, kratko, ubedljivo... kako cemo sad da pravdamo sopstvenu glupost, aroganciju i ratobornost? Ubi nam sve izgovore i pokvari kuknjavu za 'neduzno bombardovaje'...
I sta radi ovaj moderator? Spava? Ovakvi komentari da se zabrane odmah, da ih ne bude - kao Novosadjana na novosadskom mitingu AV!

Tasmanijska djavolica

pre 7 godina

Kakav smo mi narod, zamislite, hipoteticki, da srbija prosperira, postane jedna od vodecih sila u evropi, standard ko u svajcarskoj recimo i kosovo se predomisli i pozeli da se vrati u sastav srbije, evo ruku bih dala da bi mi srbi tada rekli neee, sami ste se odvojili nema sad nazad, sta ce nam dva miliona albanaca, mi smo sad drugi nivo itd itd. Svi bismo zaboravili svu pricu od danas. Slazete li se? Svi se mi danas hranimo nekim patriotizmom kobajagi, jer nam je to jedino ostalo. A o javnim debatama nemam sta da kazem, mi smo dno dna.

fakenews

pre 7 godina

Ukucajte u google "kosovo is not crimea" i videcete milion clanaka u zapadnim medijima gde "detaljno" objanjavaju zasto je KOsovo legalno i Krim nelegalno ..pa tako izmisljaju da Kosovo imalo pravo na referendum,genocid na albancima itd..i onaj obican covek na zapadu kad to cita po 5 put a nema pravu istinu da procita on naravno u to poveruje

ns ja

pre 7 godina

Ali KiM nisu odvojeni od matice Srbije, osim u glavama albanskih secesionista, terorista, kao i nekih zapadnih diktatura koje to još uvek pokušavaju da izvedu - da nam otmu naše KiM. Dokaz za navedeno je upravo to da nas i dalje guraju i pričaju sa nama o Kosovu i Metohiji, odnosno pritiskaju nas i forsiraju da ga priznamo!? Pa ako nije naše, zašto nas teraju da im ga priznamo!?Zašto uopšte pritiskaju Srbiju na bilo šta u vezi sa KiM ako je ono "nezavisno"!? Evo zaista, ja ne razumem!?

Zox

pre 7 godina

Sad ce svi Srbi da glasaju za ovoga kao sto su glasali za Trampa. Ono sta cemo dobiti od obojice ne smem da napisem da se ne bih zakacio sa administratorom.

Antidervis

pre 7 godina

Nisu Francuzi menjali vec kosovski Albanci. Da je Kosovo postalo deo Francuske bilo bi slicno, posto je nezavisno nije slicno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2017 09:02)


Fijon je pricao o principu rada.

Dodjes u nezavisnu zemlju, bez mandata UN i golom silom promenis granicu - imas dovoljnu silu, moze ti se i nikakav mandat UN ti nije potreban.

Identicno je uradila Rusija u Osetiji i Krimu, sledeci je Donbas - primenila je princip NATO iz '99. Ima silu, mandat UN joj nije potreban i promenila je granicu nezavisne zemlje.

Identicno kao NATO s Kosovom radi i Kina u Juznokineskom moru - medjunarodne vode, Kina ima dovoljnu silu, principom NATO na Kosovu menja granice bez mandata UN-a.

goran

pre 7 godina

Nisu Francuzi menjali vec kosovski Albanci. Da je Kosovo postalo deo Francuske bilo bi slicno, posto je nezavisno nije slicno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jasdf, 21. mart 2017 09:02)
Kazes kosovski Albanci menjali? a da ipak nije NATO nasilno menjao ,pritom gazeci sve medjunarodne propise zakone i norme,krseci cak i osnovna nacela UN-a jer je bombardovao jednu suverenu i medjunarodno priznatu zemlju bez mandata tj. saglasnosti UN-a...dakle ne mesaj babe i zabe ,jasno je ko dan da je zapad napravio veliku nepravdu Srbiji koristeci politiku dvostrukih standarda protiv nje pocev od raspada SFRJ pa do bombardovanja SRJ 99- te , no opet hvala Bogu ima i tamo cestitih ljudi koji sada uvidjaju koliko je ta politika pogubna i koliko ce ih presedan Kosova tek kostati , Krim je malo dete za ono sto im se sprema u buducnosti, sta mislis zasto 6 zemalja EU jos uvek nije priznala Kosovo iako trpe enormne pritiske ,jel` to zbog masnih kolaca ?

слађан

pre 7 godina

Сви ви што пишете да је Русија (анектирала) тј. насилно одузела Крим ,где су вам аргументи за тако нешто? ја колико знам на Криму је био референдум, народ је изашао на гласање и изгласао своје, шта би сте ви сад да браните вољу народа који је решио да не жели више да живи у Украјини већ жели да живи у Русији? и друго колико исто знам на Криму буквално није испаљен метак нити је Русија ратовала против Украјине да би заузела Крим ,народ је уместо тога рекао своје и то је то, ваљда живимо у време демократије или се тај појам двоструко схвата што се тиче западних сила , које прекрајају мапу света како им се прохте и интервенишу свуда по свету како им је воља, када се распадала бивша СФРЈ такође је спроведен референдум прво у Словенији а потом и у Хрватској и све западне силе су то листом поздравиле и једва чекале да признају нове земље, а са друге стране су пре тих референдума (наводно) подржавале Југославију у целости и говорили су да неће признати једнострану сецесију дакле лицемерје на квадрат на делу, колико год прикључивање Крима Русији изгледало нелегално и нерегуларно толико је запад са својом ударном песницом НАТО-ом највише допринео томе, зато што је први увео политику двоструких стандарда ,негирајући сам све законе и међународна права која постоје у УН ,Русија је само узвратила на ту политику ,типа када можете ви што не би могли и ми,а на крају крајева јасно је колико Крим геостратечки значи, да га Русија није ставила под своје имала би велики проблем данас !

Logika

pre 7 godina

@logika moze da priznaju ili ne ali Rusija je sa Krimom uradila isto sto je zapad nama,a to je nasilno oduzimanje teritorije!I sto da ne ako tako funkcionise svet?Zapad je licemeran i misli da za njih pravila ne vaze zato sto su najaci ali im je Rusija pokazala da i ona moze da igra tu igru,i sve sankcije koje zapad uvede samo pokazuju nemoc zato sto uopste nisu ispunile svoje ciljeve,a to je konacni slom Rusije!

ja sam

pre 7 godina

da pojednostavimo, korzika da postane nezavisna, alzas takodje. kakvo licemerje zapadnih politicara, posle 18 godina pricaju o tome a sve zbog prevelikog zalogaja u vidu sankcija rusiji. uzas.

dejvid

pre 7 godina

Krim je aneksiara Rusija, i pripojila Rusiji, dok Kosovo nije aneksirana ni od koje drzave npr.Albanije, nego je proglasila nezavisnost kao protektorat UN po rezpluciji 1244 SB UN, i priznata od strane 114 drzava. Tu je sasvim druga pesma! Ustav SFRJ nije imao nijednu odredbu koje govore o samostaljenju ili izlasku iz SFRJ. Badenterova komisija, odlucila poslje proglasenje nezavisnosti Republika! sto znaci samo je potvrdila raspad SFRJ.!

Milan_PT

pre 7 godina

@logika, Kosovo po Ustavu SFRJ iz 1974 nije bilo konstutitivni element jugoslovenske federacije. To su bile samo republike. KiM i Vojvodina su bile autonomne pokrajine u okviru Republike Srbije. Za njihov izlazak iz Srbije morao bi da se organizuje referendum na CELOJ teritoriji konstitutivnog elementa, a to je republika. Da budem još precizniji: referendum kao osnov izlaska iz federacije nije postojao u okviru Ustava. SFRJ je bila formirana kao federacija, ali ustavom nije bio predviđen način njenog napuštanja. Zato su naknadno došla tumačenja od strane Badinterove (danas Venecijanske) komisije da su referendumi za izlazak iz SFRJ iako nelegalni, tj nepredviđeni ustavom, bili jedini demokratski način izlaska iz SFRJ, jer nije postojao nijedan drugi put u skladu sa Ustavom u SFRJ.
Referendum na teritoriji Kosova (ili Vojvodine) nije u skladu ni sa Ustavom, a ni sa Venecijanskom komisijom. Zato referenduma na Kosovu nije ni bilo (iako je Obama 2x rekao da jeste). Jer da je održan referendum na Kosovu i Zapad ga priznao, onda bi morali priznati i eventualni referendum u Republici Srpskoj, koja u ovom trenutku ima praktično isti status u BiH, kao što su ga autonomne pokrajine KiM i Vojvodina imale na Republici Srbiji...

srdjan

pre 7 godina

Od kako su dosli naprednjaci na vlast nema vise politickih duela i debata samo na nasim izborima,ovo je praksa u svim demokratskim drzavama kod nas svakog dana jedan kandidat ima 95%prostora na tv toliko o naprednjackoj demokratiji to jest diktaturi.

marko

pre 7 godina

Krim je samo jedna od posledica kosovskog kresenja medjunarodnog prava a bice Jos posledica sve dok zapad ne prekine nit I resi uzrok problema. To je zvanicni stav Ruske federacije od samog pocetka.

Antidervis

pre 7 godina

(jasdf, 21. mart 2017 09:48)

Ja sam vrlo jasno definisao princip promene granica. Sta se desava posle nije stvar tog principa, nego konkretne situacije...

'56. u Madjarskoj nisu menjane granice - ostale su u pedalj potpuno identicne.

'99. su promenjene granice nezavisne clanice UN - bez mandata UN. To je uradio NATO, jer je ima dovoljnu silu.
NATO rezonom to moze da uradi kad god zeli, gde god zeli bukvalno svako, ako raspolaze dovoljnom silom.

Postoje entiteti u svetu - kao Rusija i Kina - koji raspolazu dovoljnom silom. I, kao i NATO, bez mandata UN, po sopstvenom nahodjenju, menjaju granice nezavisnih clanica UN.

Srbi, Hrvati, Albanci, Makedonci, Ukrajinci, Filipinci, Marsovci - za princip je to potpuno nevazno - taj princip vazi svuda i uvek, dok se ne uspostavi neki novi, koji ce da ga zameni.

Toliko jednostavno...

srdjan

pre 7 godina

Na mene je najveci utisak ove vesti, da su svi predsednicki kandidati, javno na TV, medjusobno razgovarali o mnogo tema.
Kada ce to biti u mojoj Srbiji ?

.орг

pre 7 godina

jer ne moze prevariti Istoriju.Ona sve pamti i belezi.
(e-krem, 21. mart 2017 09:33)
...памти и све бележи за разлику од тебе.

HanSolo

pre 7 godina

" Teško je odrediti ko je pobednik, pošto niko nije grešio".. To su političari.. A ne ovi naši koji nam ne govore šta je potpisano u Briselu pa moramo da čekamo albansku izjavu pa da znamo.. Mi imamo najgore političare u Evropi.. Samo držu svoju stolicu a za narod njih nije briga.. Ni su oni tu zbog nas...

TT

pre 7 godina

@dejvid

Beskrajno zabavlja kako vi Albanci "kreativno tumacite" sve, od Ilira, vremena kada se nesto desavalo, preko Ustava Jugoslavije do R1244, jednostranog i bespravnog menjanja granica kao u slucaju Krima i Kosova i cega svega ne . Problem u tom vasem "kreativnom tumacenju" je u tpme da je zaista sve tako, vec davno bi ta vasa tvorevina na Kosovu bila legalizovana i u UN-u.

Marko Markovic

pre 7 godina

Turci i komunisti (boljsevici) su dva najveca zla koja se mogu dogoditi jednoj zemlji. Upravo to je razlog svih problema u srba, plus par losih povijesnih okolnosti recept je za svu ovu golgotu. Jaka inteligencija i diplomacija nisu se razvijali paralelno sa ostatkom europe da brane nacionalne interese i stvaraju i okrupnjuju nacionalnu drzavu, kad je za to bilo pravo vrijeme. Zato su se vukli repovi i nelogicnosti, narod van maticne zemlje i sve drugo. Paralelno sa inteligencijom, aristokracijom i diplomacijom trebalo je na vrijeme opismenit, osvijestit i kultivizirat narod, smjestit ga u evropski kulturoloski kodex, da osjeca pripadnost i da se poistovjeti sa europskom a ne sa turskom kulturom. Da se to dogodilo narod u srbiji nebi bio podijeljen kao danas, ne znaju tko su niti gdje pripadaju. U toj nacionalnoj drzavi, na svim teritorijima trebalo je uspostavit cvrste ekonomske veze, kuturoloske veze, prosperitet, izvuci te krajeve iz turskog mraka, priblizit ih europskim principima. Nikada se albanci, makedonci, cg-ci, bosanci nebi odvojili. Ujedinjenje kao sto je prosla fr, njem, it, spanj..i druge eu zemlje. Sad je kasno!!

Geografija

pre 7 godina

@Srba
Uopste nisam tvog misljenja, tvoje teorije, gde zivi ogromna vecina, da to je
njihova teritorija. Krim je uvek bio deo Rusije, dok ga Hruscov (Ukrajinac) nije
poklonio Ukrajini za vreme SSSR-a. Tacno je, da na Kosovu zivi vise Albanaca,
ali od kada?
Secam se iz skole (geografije), da je na Kosovu zivelo oko 500.000 Albanaca,
a danas i sa diasporom ima 2 miliona, a poznato je, da su mnogi pobegli iz
Albanije od tadasnjeg Hodjinog rezima i nastanili se na Kosovu. Zatim, njihova
strategija (imati najmanje 5 deteta) dovelo je do toga da ih sada ima mnogo na
Kosovu. Cak je i neki dan Erdogan Turcima u Nemackoj porucio, nemajte 3, vec
imajte najmanje 5 deteta, kako bi povecao broj Turaka u Nemackoj. Zato je
natalitet najbolje oruzje protiv drugog naroda bez rata i ubistava.

citiraj sve a ne samo ono sto ti odgovara

pre 7 godina

@(dejvid, 21. mart 2017 15:29)

Badinterova komisija je odlucila da se SFRJ raspala da granice republika postaju spoljne granice drzava.

Petar S.

pre 7 godina

@(Pisimo Latinicom, 21. mart 2017 10:21)

Poznata je izjava Ibrahima Rugove data stranim medijima (kada su ga pitali o pravima Albanacca) u kojoj kaze, parafraziram:

"Mene ne zanimaju ni ljudska ni manjinska prava Albanaca u Srbiji. Zanima me Teritorija u kojoj zive Albanci".

Stalno se zaboravlja da su kosovski Albanci podrzavali S. Milosevica na vlasti svojim bojkotom izbora u Srbiji citavu jednu deceniju.

1992 godine Milan Panic americki biznismen srpskog porekla, je na predsednickim izborima PROTIV S. Milosevica, isao kod Ibrahima Rugove da trazi podrsku kosovskih Albanaca.

Rugova ga je odbio.
Milosevic je uprkos medijima na svojoj strani JEDVA pobedio.
Kosovski Albanci dele odgovornost za politiku Slobodana Milosevica.
Petar S.