Petak, 17.03.2017.

15:13

Kijev osuđuje Srbiju: Poslanici vlasti na Krimu krše zakon

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je posetu grupe srpskih poslanika Krimu i pozvalo ambasadora Srbije u Ukrajini da pruži objašnjenja o tom pitanju

Izvor: Sputnjik

Kijev osuðuje Srbiju: Poslanici vlasti na Krimu krše zakon IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

CarloNS

pre 7 godina

Mnogi ovde navode kako Ukrajina nije priznala Kosovo, a nisu svesni da bi ona to vrlo brzo učinila da Rusija nije pripojila Krim. Smešan je onaj koji misli da bi oni bili principijelni, pored svih pritisaka i šargarepa sa zapada. Tamo sada kauboji vode kolo, a na vlasti su najobičnije marionete.
(nebitan, 17. mart 2017 17:25)

Čekali su 15 godina, i baš sad kada su hteli da priznaju oteli im Krim pa se predomislili. Šta sve ove može da se pročita, da čovek ne poveruje...

s.

pre 7 godina

"Ovakva odluka se može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite", rekao je tada Aleksandrovič.

Zato što ne mogu drukčije, takvi su.Rusoljublje je bolest.
Neizlečiva.

Potemkinov seljak

pre 7 godina

Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare i da tumaci cinjenice proizvoljno.
Krim je u sastavu Rusije od XVII veka (pre formiranja SAD) i nakon formiranja SSSR bio u sastavu RSFSR sve do odluke komunistcke partije SSSR 1954,(Predsednik SSSR je bio Nikita Hrusco , ukrajinac) i tada je pripojen Ukrajini ( formirana 1922 g. za vreme Lenjna) (Krim i istina, 17. mart 2017 16:19)

A) Moskovija (samoprozvana Rusija) osvojila je Krim, ne u 17., nego koncem 18.stoljeca, u vreme americkog rata za nezavisnost. (Kako na Krimu nije bilo ruskog stanovnistva, ne samo "Rusa", tj. Moskvica, nego ni pravih Rusa, ciji se potomci danas nazivaju Ukrajincima, danasnje rusko stanovnistvo Krima potice potice od poslusnika i narocito pouzdanih podanika svih rezima, koje se, buduci da u Rusiji nikad nije bilo slobode kretanja, tamo slala Moskva, po zadatku, ili za nagradu). B) Hruscov nije bio Ukrajinac, nego etnicki Rus (doduse, sa same granice s Ukrajinom), koji je iz Moskve bio poslan da vlada Ukrajincima. C) Ukrajina nije formirana 1922., nego 1917., nakon Februarske Revolucije u Rusiji. I imala je medjunarodno priznanje, ukljucujuci i rusko. Koncem iste godine, nakon Oktobarske Revolucije, proglasena je *Sovjetska* Ukrajina, ali nije uspela da uspostavi vlast u Kijevu. 1919. je zauzela Harkiv (u gradjanskom ratu protiv vlade u Kijevu), 3 godine je ta sovjetska Ukrajina bila na papiru nezavisna, a 1922. je pripojena SSSR-u. Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare.

Gde ja živim

pre 7 godina

Hajde da odgovorim svima da vas ne navodim zasebno. Moja opservacija je bila vezana za problem našeg konstantnog mešanja u sve živo. Ćuti i gledaj svoja posla i brani ono što je tvoje. Neki put imam utisak da pojedinci više gledaju šta se dešava u Rusiji nego ovde kod nas. I kao da su u fazonu "daj da se dodvorim Putinu, a kako će to da se reflektuje na moju zemlju me zabole". Znam ja svašta i o Krimu i o SSSR-u, ali me mnogo više interesuje Srbija. Svi ste vi verovatno u pravu sa nekog aspekta. Ponekad mislim da živim u pogrešno vreme jer sam idealista, ali sam za poštovanje zakona i međunarodnog prava (jeste da ga svi krše). Okrenimo se ovoj našoj zemlji i ne vodimo svetsku politiku kad ni domaću ne umemo.

Pera

pre 7 godina

Su to oni isti ukrainci ciji je ministar spoljnih poslova izjavio u poseti albaniji da ne priznaju kosovo kao nezavisnu drzavu samo zato sto je rusi izjdnacavaju sa Krimom?
Viva la dvostruki standardi

EU Citizen

pre 7 godina

Problem nije to što poslanici odlaze na Krim, opozicioni poslanici to sebi mogu da dozvole, ali ne i poslanici valdajuće većine, jer je u tom slučaju to blisko zvaničnom stavu države. Plus, od te stranke, koja se zalaže za ostanak Kosova u Srbiji (da ne ulazim sad u to koliko je cela ta priča suluda ili nije), radi se o krajnjem licemerju, jer podržavaju otcepljenje dela teritorije suverene države silom, isto kao što je otcepljenje Kosova, samo sa joe manje legitimiteta, jer je krimska pro-secesiona većina, ako je uopšte postojala, što na potpuno nelegitimnom i neregularnom referendumu uz prisustvo paravojske na biračkim mestima, prethodno etničko i političko čišćenje elektorata i stalno zastrašivanje nije bilo moguće pravovaljano utvrditi, svakako bila daleko tanja od one kosovske.

Bane

pre 7 godina

Činjenice u vezi Koasova i Krima su sledeće: I Kosovo kao i Krim su vekovima bili delovi teritorija Srbije odn. Rusije. Onda se našao neki pametnjaković u SSSR-u (mislim da je Hruščov u pitanju) i taj deo Rusije poklonio Ukrajini. OK. Ali Ukrajina je tada bila deo SSSR-a i to nije bilo od nekog naročitog značaja za teritoriju u celini. Onog momenta kada je Ukrajina promenila stranu i stvari su postale drugačije. Da li iko normalan veruje da je Rusija mogla da posmatra tu transformaciju nezainteresovano? Da Krim i tako strateški važnu luku Sevastoplj prepusti NATO-u...? Naravno da ne. Hoćete u NATO ... Krim ide nazad pravim vlasnicima. To je potpuno logično i opravdano. Tako bi uradila i bilo koja druga sila poput Rusije.
Što se Kosova tiče, rekoh ... i ta teritorija je bila vekovima srpska ... a što sad nije možemo opet da zahvalimo interesu jedne od velikih sila... baza u sred Balkana je za njih od ogromnog značaja ... a što Srbija nije Rusija pa da to spreči ... to je fakat i tu mi ništa ne možemo ...

Jos jedan primer

pre 7 godina

Ako se danas sutra Skotska odvoji od Velike Britanije, da li ce i tada
Srpska delegacija (i druge delegacije iz drugih drzava) morati pitati
London, da li smiju posetiti Skotsku ili ne?
Sigurno NE!

Budjav lebac

pre 7 godina

Krim nije isto sto i KiM. Ko je iole upucen u istoriju zna da je ustvari logično podržati Krim u sastavu Ruske federacije a KiM kao deo Srbije.

jasdf

pre 7 godina

Odgovor svima koji spominju Hruscova i poklanjanje Krima Ukrajini. Ako je to nelegalno i zbog toga treba vratiti Krim Rusiji, onda i Belgorod, koji je istog dana odvojen iz Ukrajine i predat Rusiji treba da se vrati? Ili je ta razmena nelegalna samo u delu u kojem Rusija daje teritoriju, a ne i u delu u kojem dobija teritoriju? Uzgred, Belgorod je u tom periodu imao i vise stanovnika i veci BDP. Takodje bitna stvar je i Bidempestanski ugovor. Rusija je garant suvereniteta Ukrajine u granicama koje su dogovorene 1994, za Uzvrat se Ukrsjina odrekla nuklearnog srsenala. Pitanje je bi li Rusija uradila ovo da Ukrajina ima nuklearno oruzje. Neko spominje da je Krim uzet bez zrtava, izvestaj savetnika Predsrdnika Ruske federacije govori suprotno. Neko spominje da bi ameri uzeli Krim, Ameri su poslednji put izvrsili anrksiju krajem XIX veka, anektirali su Kraljevinu Havaje, uz predhodni dogovor sa vlastima te zemlje. Na osnovu cega se izvlaci ideja da bi protivpravno anektirali Krim? To je sa jedne strane, sa druge je krajnje sve jedno ko je okupirao deo teritorije Ukrajine? To je uradila Rusija i to treba osuditi, da su SAD to uradile takodje bi trebalo osuditi.

demokratija

pre 7 godina

Poslanici imaju obavezu prema svojim glasačima,a ne prema vladi i strankama.Njihovo je pravo da posećuju bilo koji deo sveta,jer su za to dobili podršku na izborima.Naravno oni u svetu reprezentuju i državu.Inače Krim su,nakon otcepljena od Ukrajine,posećivale parlamentarne delegacije brojnih zapadnih zemalja,iako su njihove vlade žestoko protiv Moskve.

Dule

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Kao rusofil ti kažem samo da si u pravu i nemam pojma šta se glupiraju ti političari tamo i guraju nos u tuđe probleme i hoće da budu zaprška u svakoj čorbi.

Uopšte ne vidim šta se to nas tiče, i voleo bi da vidim jedan sukob a da mi tu nismo umešani.

Moj stav

pre 7 godina

Moj stav prema poseti Srpske delegacije Krimu je sasvim drugaciji.
Ako Nemacki, Italijanski i Francuski politicari mogu posecivati Krim, koji su ujedno
priznali nezavisnost Kosova, zasto i Srpski poslanici ne mogu posetiti Krim?
Ako su pozvani od Krimskih politicara, neznam, zasto to ne mogu uciniti?
Ja, npr. imam prijatelja na Krimu i on me pozove u goste, zar ja moram pitati Kiev,
da li ga mogu posetiti, sigurno NE. Uostalom, za pripojenje Krima Rusiji glasalo
je vise od 80% populacije tog poluostva, proslo 3 godine od referenduma i do
sada se nista nije promenilo, osim, sto su Ukrajinci uz pomoc SAD odnosno
zapada nezakonito svrgli legalno izabranog predsednika Janukovica i to sta je
Rusija izglasla u Dumi, da prihvata odluku svog naroda sa Krima i poceli su da
investiraju ogromna sredstva za poboljsanje zivota svog naroda.
A to, sto Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, time nam nece pomoci da
ga povratimo do daljnjega.
Da li se to nekome svidja ili ne, neka sam odluci.

Pametnjakovic

pre 7 godina

Tvoj problem je sto stvari gledas sa moralne ili eticke strane, i to je ok. Medjutim mi trenutno zivimo u svetu u kome se ne postuju nikakve moralne norme a posebno ih ne postoju velike sile. Zapravo oni ne postuju ni dokumente koje su licno potpisali a oni bi trebalo da imaju jos vecu tezinu. Ako je raspad SFRJ ok, a Hrvatske i BIH ne, a opet sa druge strane raspad Srbije je ok a raspad Kosova ne, kako mozes da nas osudjujes sto ne podrzavamo nezavisnost Kosova a podrzavamo nezavisnost Krima i recimo RS ili severa Kosova. Kao sto vidis jesmo losi ali zasto da mi igramo sah dok drugi igraju boks mec?
(cvexi, 17. mart 2017 17:27)
Sve si pomijesao. Ono F u SFRJ znaci da je drzava bila Federativna Republika, a bila je sastavljena od vec postojecih drzava, republika. Prije AVNOJ-a bio je ZAVNOH, ZAVNOBIH itd itd.. Dakle prvo su formirane republike koje su se onda udruzile u Federaciju.

Goran

pre 7 godina

Kakvi neozbiljni komentari. I Kosovo posećuju razne poslaničke grupe različitih polititičkih programa iz zemalja koje su priznale i koje nisu priznale Kosovo . Ovo se posebno odnosi na grupe iz evropskog parlamenta. To nisu zvanične vladine delegacije. Poljska je priznala Kosovo, ali ne i pasoše!!!???

cvexi

pre 7 godina

Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Tvoj problem je sto stvari gledas sa moralne ili eticke strane, i to je ok. Medjutim mi trenutno zivimo u svetu u kome se ne postuju nikakve moralne norme a posebno ih ne postoju velike sile. Zapravo oni ne postuju ni dokumente koje su licno potpisali a oni bi trebalo da imaju jos vecu tezinu. Ako je raspad SFRJ ok, a Hrvatske i BIH ne, a opet sa druge strane raspad Srbije je ok a raspad Kosova ne, kako mozes da nas osudjujes sto ne podrzavamo nezavisnost Kosova a podrzavamo nezavisnost Krima i recimo RS ili severa Kosova. Kao sto vidis jesmo losi ali zasto da mi igramo sah dok drugi igraju boks mec?

kataklinger

pre 7 godina

kad ove nase nije zabolelo kad su sami, na celu sa velikim vodjom u Briselu priznali Kosovo, zasto bi ih tek zabolelo da to isto uradi Ukrajina(koja ne da priznanje samo iz sopstvenih interesa zbog Krima)?

nnidza

pre 7 godina

Kosovo i Krim nisu isti. Sever Kosova i Krim međutim jesu... I jedna i druga regija su priključeni drugim državama/republikama/pokrajinama iz ekonomsko-političkih razloga. Siromašna Ukrajina i AP Kosovo i Metohija su dobili deo teritorije zbog ruda, mora, strateških ciljeva...

aaa

pre 7 godina

@(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)
Mislim da je u ovom slucaju pogresno praviti analogiju izmedju Srbije i Ukrajine .Mozda bi ispravnije bilo porediti Srbiju i Rusiju, naravno principijelno ne sigurno kao vojnu ili ekonomsku ,ili bilo kakvu silu na kraju krajeva.Naime prica se da je Krim pripojen Ukrajini ,ne tako davno , pre nekoliko decenija , po odluci tadasnjih komunistickih vodja SSSR-a .Isto tako je Kosovo odlukom nekih drugih mocnika otcepljeno od Srbije a fakticki je sada vise deo Albanije nego sto je kao formalno nezavisno a slicna sudbina ceka i zapadnu Makedoniju.Dakle ,sada smo u periodu kada neko crta nove karte a mi ,Makedonci ,Albanci i najbrojniji Kurdi smo direktni ucesnici tog rijalitija, na nasu zalost.

nebitan

pre 7 godina

Mnogi ovde navode kako Ukrajina nije priznala Kosovo, a nisu svesni da bi ona to vrlo brzo učinila da Rusija nije pripojila Krim. Smešan je onaj koji misli da bi oni bili principijelni, pored svih pritisaka i šargarepa sa zapada. Tamo sada kauboji vode kolo, a na vlasti su najobičnije marionete.

Milan

pre 7 godina

Ni Ukrajinci nisu korektni, Krim su dobili na poklon od Hruščova 1956. godine, ali pod uslovom da budu u okviru SSSR-a, a sada bi da trajno zadrže teritoriju koja u istoriji nije bila njihova. S druge strane, Kosovo je uvek bilo srpsko, a odvojeno je na silu...

Jure

pre 7 godina

Dragi ukrajinci, oprostite nam zbog njih troje samoživih. Sa jedne strane propagiraju Kosovo kao deo Srbije, a sa druge zaboravljaju vašu podršku svih ovih godina i podržavaju otcepljenje vaše suverene teritorije. Ovo je sramno za te poslanike ali ne i za srpski narod koji vas podržava u nastojanju zaštite vašeg teritorijalnog intergriteta, kao što se mi trudimo da očuvamo naš. Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina.

nb

pre 7 godina

Ako cemo realno, na Krimu zivi vecinsko rusko stanovnistvo, kao i na Kosovu vecinsko albansko. Cije ovce, njegova i livada. Na kraju ce ae desiti, neki dogovor izmedju Rusa i Amerikanaca gde ce se priznati status quo. Niti se mi tu nesto pitamo, niti Ukrajinci.

Крим је Русија!

pre 7 godina

Крим је црноморски драгуљ Русије и нема никакве, али буквално никакве историјске везе са Украјином. Крим је ушао у састав царске Русије још 1772, а комплетно острво Русија у односу на Османску империју, анкетирано је 1784. Од тада, па све до 1954, Крим је непрекидно био у саставу Русије. Тада је комунистички диктатор Никита Хрушчов на правно нелегалан начин (1954) издвојо Крим из састава Русије и острво преваром припојио Украјини, све под изговорм, како то нема никакве везе, како је то једна држава (СССР), а како су Украјинци и Руси један народ. Нажалост, време је показало, да је Хрушчов начинио опасан преседан, а руско становништво, које сачињава огромну већину острвског популације, никада није прихватило Украјину као своју државу. Уосталом, то су показали и резултати на референдумима који су одржани 1991. и 2014. Случај Крима може да се пореди само са сличним потезом који су направили наши комунисти, када су средином педесетих одвојили Ибарски Колашин (данашња територија северног Косова, заједно са Митровицом) и под истим изговорима које је користио и Хрушчов ту територију изузели из уже Србије и нелегално је припојили такозваној АП Косово и Метохија. Да не дужим, амбасадор "мајданске Украјине" није у праву, Он тражи нешто што никада легално није припадало Украјини, тако да поредити лоповлук Никите Хрушчова и историјске везе које српски народ има са Косовом и Метохијом може да ради само неук или злонамеран човек!

RRajko

pre 7 godina

Украјина има принципијелни став непризнавања Косова. Нису признали косовске пасоше. Такву политику очекују и од званичне Србије, која декларативно подржава територијални интегритет Украјине. Очекујемо званични став владе Србије. Посланици могу и шврљати, али Влада мора имати свој став
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vasilj, 17. mart 2017 15:39)
OK. Šta je problem? Srbija je po ko zna koji put izjavila da poštuje teritorijalnu celovitost i integritet Ukrajine. Kad i gde je Srbija reagovala zbog posete političara tzv.Kosovu, a ti političari potiču iz zemlje koja nije priznala tzv.Kosovo? Ne, nije u redu saopštenje i zvanično reagovanje Ukrajine. Zar treba da Srbija i pored rečenog uvede i zabranu kretanja svojim građanima? Pa nije ovo Severna Koreja!

Milan1989g

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Evo ukratko da ti objasnim razliku. Krim je nekada bio ruski, kada je bukvalno poklonjen Ukrajini, sada posle nekog vremena stanovnistvo Krima se vise ne oseca bezbednim i ne zeli da zivi u Ukrajini, Rusi su bez jedne zrtve vratili Krim i gotova prica. Zamisli kakav bi im sad zivot bio na Krimu da ih nije preuzela Rusija, vladao bi haos kao i u istocnoj Ukrajini.

Krim i istina

pre 7 godina

Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare i da tumaci cinjenice proizvoljno.
Krim je u sastavu Rusije od XVII veka (pre formiranja SAD) i nakon formiranja SSSR bio u sastavu RSFSR sve do odluke komunistcke partije SSSR 1954,(Predsednik SSSR je bio Nikita Hrusco , ukrajinac) i tada je pripojen Ukrajini ( formirana 1922 g. za vreme Lenjna) i od tada je imao status Autonomne republike i taj status je zadrzao raspadom SSSR i kao republika shodno medjunarodnoj praksi kao sto je bio slucaj sa SFRJ, imao pravo samopredeljenja i otcepljenja. Paralela sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija nikako nije moguca. Hvala na paznji i voleo bih da ovaj komentar objavite.

Lala

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)
Da tvoje pitanje malo preokrenemo. Pa zašto onda po tom tvom principu Većinska Evropa, Amerika i preostali deo od pola sveta, po tim istim principima, priznaje Kosovo, a ne priznaje Krim?

gavran

pre 7 godina

Kako ne razumes g. Aleksandrovicu? Pa srpska politika se vec vekovima (s manjim pauzama) zasniva na ideji podilazenja i dokazivanja "majci Rusiji". I nista drugo nije prece od toga! Prosto...

Stari Taja

pre 7 godina

Posle ce nam djavo biti kriv, kada Ukrajina, insce dosledna u ne priznavanju Kosova, isto prizna.Kratko pamcenje, Rusi su npr pre Amera, priznali Hrvatsku.

kalimero

pre 7 godina

@Gde ja zivim
jednu stvar si samo zaboravio. jedina razlika izmedju kosova I krima je ta, da je kosovo uvek bilo srpsko a krim nije bio ukrajinski vec ruski.

IzPrikrajka

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Ma kako si ti to lepo uprostio do te mere da ispadne da je logicno...a nije.Kosovo i Krim uopste nisu istw price. Kosovo su oteli Amerikanci a Rusi vekovima zive na tom Krimu, nikada ranije nije ni pripadao Ukrajini. Da ga Rusi nisu uzeli uzeli bi ga Amerikanci, oko toga i jeste bila igranka. Pa sada da te pitam - imaju li vise prava na Krim Rusi ili Amerikanci i njihovi poslusnici u Kijevu?

Камичак

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Ево ја ћу покушати да објасним моје виђење разлике између Крима и Косова. Дакле, да не пишем већ сто пута прежвакану причу о Хрушчову и издвалању Крима из Руске совјетске републике, већ оно што се десило фебруара 1991. у СССР-у. Из одређених разлога, Украјинска ССР је хтела да утврди положај Крима у њиховом саставу и организовала је народни плебисцит о статусу Крима. (Тада у СССР-у није био популаран термин референдум) На плебисциту се мимо очекивања, већина изјаснила за то да Крим постане независни ентитет у СССР-у, односно република. Украјина није прихватила резултате плебисцита, већ је Крим постао аутономна република у оквиру Украјине, а добили су свог председника, свој устав, свој парламент и власништво над државном својином. После распада СССР-а, Украјина је уз благослов Јељцина, ускратила много од тога. Изгубила је и независног председника, устав је потпао под украјински и на крају, свом државном имовином је почео да располаже Кијев. Током приватизације на Криму, све су паре завршиле у Кијеву. Са Косовом је ситуација супротна, из Београда су паре ишле у Приштину да се као Косово развије а искоришћене су за откуп кућа и земље чији су власници били Срби. Дакле, ово је питање права и правде која је на страни Крима, а није на страни независног Косова.

Gde ja živim

pre 7 godina

Ja moram nešto da pitam jer me veće dugo kopka. Jer mi priznajemo Kosovo? Ne. A zašto? Zato što je veliki zli imperijalista došao i oteo nam ga koristeći samo golu silu. Dobro. A zašto onda neki od nas priznaju Krim? Jer koliko znam i tamo je došao imperijalista (za njih je zao, za nas ne toliko) i uzeo ga primenjujući silu. „Ali narod Krima je većinski za Rusiju“ reći će neko . Ali i narod Kosova je većinski za Albaniju ili ja pogrešno tumačim njihova osećanja. „Ali na Krimu je bio referendum“. Pa, mogao je da bude i na Kosovu i rezultat bi verovatno bio isti. Da me niko ne shvati krivo, ja poštujem Rusiju, velika sila (ne treba ih ljutiti, ali biti principijelan), mi smo ista vera, slična smo nacija, obožavam rusku književnost, voleo bih da posetim Ermitaž i da jedem peljmene, ali ne mogu i neću da volim Rusiju više nego Srbiju. Dakle ako ne priznajem Kosovo (iako mene i nas, generalno, niko ništa i ne pita) onda ne mogu da priznam ni Krim, ni Tibet, Kataloniju niti bilo koju drugu teritoriju. Naravno, mi ne možemo da im uvedemo sankcije jer bi nas bolelo mnogo više, ali lepo izađete i kažete (i vlast i opozicija) „mi poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine isto kao i Srbije“. Ajde da razumem da mi to iz inata, onako. Mada mi Sanda, Đukanović i ostali onomad nisu izgledali kao da se inate. Izvinjavam se na dužini, ali moralo je. A sad Rusofili navalite.

sistem

pre 7 godina

Eto, šta reći nego budale, sami sebi štetu radimo. Ukrajinci nisu priznali Kosovo, kakve mi koristi od Krima pa možemo imati. To što oni imaju problem sa Rusima tu stranu ne treba da biramo. Ima li pametnog političara u ovoj zemlji a da ne misli samo na svoj džep i bednu reklamu?

Bedno sa naše strane

pre 7 godina

Srbija sa ovom vlašću nikada neće biti deo EU. Ovo je velika sramota.
Imamo priliku da im pokažemo gde im je mesto. Svi na izbore za promene.

Ćutim a govorim

pre 7 godina

Kako okupiran Krim,pa zar tu ne zivi narod koji je ziveo i pre odcepljenja od Ukrajine,druga stvar niko ih na silu nije oteo,sami su resili da se pripoje Rusiji !

Adam

pre 7 godina

Aman ljudi! Imamo li mi uopste sabranog ministra inostranih poslova??? Za putovanje na Krim treba ukrajinsko odobrenje. Ukrajina nije niti ce priznati Kosovo. Za Rusiju je pitanje Kosova pitanje politicke procene, kao i za Srbiju. Pre ce Srbika priznati Kosovo nego Ukrajina.

Ako je nekom u Srbiji sporno da se zvanicnicima druge drzave u poseti Presevu ne svira srpska himna, verujte da je jos spornija poseta spornoj i nepriznatoj teritoriji bez saglasnosti menjunarodno priznate drzave od koje je ta teritorija oteta! Bruka i sramota!

Dragan BL

pre 7 godina

Ovo nije fer sta se radi Ukrajini koja nam je pravi prijatelj i koja jos nije priznala Kosovo. I u redu je da su pozvali ambasadora na raport, a ne bi me cudilo da ga proteraju, sa punim opravdanjem.

Kontras

pre 7 godina

U pravu je. S obzirom da Ukrajina ne priznaje Kosovo, nu Srbija ne treba da salje poslanike na Krim. Rusija ce tu nasu poziciju razumeti. Ovako sami sebi skacemo u stomak.

Pametne zemlje tu kazu da ne zele da se mesaju u konflikt dve prijateljske zemlje.

vasilj

pre 7 godina

Украјина има принципијелни став непризнавања Косова. Нису признали косовске пасоше. Такву политику очекују и од званичне Србије, која декларативно подржава територијални интегритет Украјине. Очекујемо званични став владе Србије. Посланици могу и шврљати, али Влада мора имати свој став

Berliner

pre 7 godina

"Ona je istakla da su srpski poslanici prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo." Ja bih gospodju pitao koji to zakon, odnosno koji njegov clan je prekrsen time sto neko poseti Krim?! Kakva nebuloza...

Gde ja živim

pre 7 godina

Ja moram nešto da pitam jer me veće dugo kopka. Jer mi priznajemo Kosovo? Ne. A zašto? Zato što je veliki zli imperijalista došao i oteo nam ga koristeći samo golu silu. Dobro. A zašto onda neki od nas priznaju Krim? Jer koliko znam i tamo je došao imperijalista (za njih je zao, za nas ne toliko) i uzeo ga primenjujući silu. „Ali narod Krima je većinski za Rusiju“ reći će neko . Ali i narod Kosova je većinski za Albaniju ili ja pogrešno tumačim njihova osećanja. „Ali na Krimu je bio referendum“. Pa, mogao je da bude i na Kosovu i rezultat bi verovatno bio isti. Da me niko ne shvati krivo, ja poštujem Rusiju, velika sila (ne treba ih ljutiti, ali biti principijelan), mi smo ista vera, slična smo nacija, obožavam rusku književnost, voleo bih da posetim Ermitaž i da jedem peljmene, ali ne mogu i neću da volim Rusiju više nego Srbiju. Dakle ako ne priznajem Kosovo (iako mene i nas, generalno, niko ništa i ne pita) onda ne mogu da priznam ni Krim, ni Tibet, Kataloniju niti bilo koju drugu teritoriju. Naravno, mi ne možemo da im uvedemo sankcije jer bi nas bolelo mnogo više, ali lepo izađete i kažete (i vlast i opozicija) „mi poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine isto kao i Srbije“. Ajde da razumem da mi to iz inata, onako. Mada mi Sanda, Đukanović i ostali onomad nisu izgledali kao da se inate. Izvinjavam se na dužini, ali moralo je. A sad Rusofili navalite.

Adam

pre 7 godina

Aman ljudi! Imamo li mi uopste sabranog ministra inostranih poslova??? Za putovanje na Krim treba ukrajinsko odobrenje. Ukrajina nije niti ce priznati Kosovo. Za Rusiju je pitanje Kosova pitanje politicke procene, kao i za Srbiju. Pre ce Srbika priznati Kosovo nego Ukrajina.

Ako je nekom u Srbiji sporno da se zvanicnicima druge drzave u poseti Presevu ne svira srpska himna, verujte da je jos spornija poseta spornoj i nepriznatoj teritoriji bez saglasnosti menjunarodno priznate drzave od koje je ta teritorija oteta! Bruka i sramota!

Kontras

pre 7 godina

U pravu je. S obzirom da Ukrajina ne priznaje Kosovo, nu Srbija ne treba da salje poslanike na Krim. Rusija ce tu nasu poziciju razumeti. Ovako sami sebi skacemo u stomak.

Pametne zemlje tu kazu da ne zele da se mesaju u konflikt dve prijateljske zemlje.

vasilj

pre 7 godina

Украјина има принципијелни став непризнавања Косова. Нису признали косовске пасоше. Такву политику очекују и од званичне Србије, која декларативно подржава територијални интегритет Украјине. Очекујемо званични став владе Србије. Посланици могу и шврљати, али Влада мора имати свој став

Dragan BL

pre 7 godina

Ovo nije fer sta se radi Ukrajini koja nam je pravi prijatelj i koja jos nije priznala Kosovo. I u redu je da su pozvali ambasadora na raport, a ne bi me cudilo da ga proteraju, sa punim opravdanjem.

Bedno sa naše strane

pre 7 godina

Srbija sa ovom vlašću nikada neće biti deo EU. Ovo je velika sramota.
Imamo priliku da im pokažemo gde im je mesto. Svi na izbore za promene.

sistem

pre 7 godina

Eto, šta reći nego budale, sami sebi štetu radimo. Ukrajinci nisu priznali Kosovo, kakve mi koristi od Krima pa možemo imati. To što oni imaju problem sa Rusima tu stranu ne treba da biramo. Ima li pametnog političara u ovoj zemlji a da ne misli samo na svoj džep i bednu reklamu?

Ćutim a govorim

pre 7 godina

Kako okupiran Krim,pa zar tu ne zivi narod koji je ziveo i pre odcepljenja od Ukrajine,druga stvar niko ih na silu nije oteo,sami su resili da se pripoje Rusiji !

Stari Taja

pre 7 godina

Posle ce nam djavo biti kriv, kada Ukrajina, insce dosledna u ne priznavanju Kosova, isto prizna.Kratko pamcenje, Rusi su npr pre Amera, priznali Hrvatsku.

Berliner

pre 7 godina

"Ona je istakla da su srpski poslanici prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo." Ja bih gospodju pitao koji to zakon, odnosno koji njegov clan je prekrsen time sto neko poseti Krim?! Kakva nebuloza...

gavran

pre 7 godina

Kako ne razumes g. Aleksandrovicu? Pa srpska politika se vec vekovima (s manjim pauzama) zasniva na ideji podilazenja i dokazivanja "majci Rusiji". I nista drugo nije prece od toga! Prosto...

Камичак

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Ево ја ћу покушати да објасним моје виђење разлике између Крима и Косова. Дакле, да не пишем већ сто пута прежвакану причу о Хрушчову и издвалању Крима из Руске совјетске републике, већ оно што се десило фебруара 1991. у СССР-у. Из одређених разлога, Украјинска ССР је хтела да утврди положај Крима у њиховом саставу и организовала је народни плебисцит о статусу Крима. (Тада у СССР-у није био популаран термин референдум) На плебисциту се мимо очекивања, већина изјаснила за то да Крим постане независни ентитет у СССР-у, односно република. Украјина није прихватила резултате плебисцита, већ је Крим постао аутономна република у оквиру Украјине, а добили су свог председника, свој устав, свој парламент и власништво над државном својином. После распада СССР-а, Украјина је уз благослов Јељцина, ускратила много од тога. Изгубила је и независног председника, устав је потпао под украјински и на крају, свом државном имовином је почео да располаже Кијев. Током приватизације на Криму, све су паре завршиле у Кијеву. Са Косовом је ситуација супротна, из Београда су паре ишле у Приштину да се као Косово развије а искоришћене су за откуп кућа и земље чији су власници били Срби. Дакле, ово је питање права и правде која је на страни Крима, а није на страни независног Косова.

jasdf

pre 7 godina

Odgovor svima koji spominju Hruscova i poklanjanje Krima Ukrajini. Ako je to nelegalno i zbog toga treba vratiti Krim Rusiji, onda i Belgorod, koji je istog dana odvojen iz Ukrajine i predat Rusiji treba da se vrati? Ili je ta razmena nelegalna samo u delu u kojem Rusija daje teritoriju, a ne i u delu u kojem dobija teritoriju? Uzgred, Belgorod je u tom periodu imao i vise stanovnika i veci BDP. Takodje bitna stvar je i Bidempestanski ugovor. Rusija je garant suvereniteta Ukrajine u granicama koje su dogovorene 1994, za Uzvrat se Ukrsjina odrekla nuklearnog srsenala. Pitanje je bi li Rusija uradila ovo da Ukrajina ima nuklearno oruzje. Neko spominje da je Krim uzet bez zrtava, izvestaj savetnika Predsrdnika Ruske federacije govori suprotno. Neko spominje da bi ameri uzeli Krim, Ameri su poslednji put izvrsili anrksiju krajem XIX veka, anektirali su Kraljevinu Havaje, uz predhodni dogovor sa vlastima te zemlje. Na osnovu cega se izvlaci ideja da bi protivpravno anektirali Krim? To je sa jedne strane, sa druge je krajnje sve jedno ko je okupirao deo teritorije Ukrajine? To je uradila Rusija i to treba osuditi, da su SAD to uradile takodje bi trebalo osuditi.

Milan1989g

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Evo ukratko da ti objasnim razliku. Krim je nekada bio ruski, kada je bukvalno poklonjen Ukrajini, sada posle nekog vremena stanovnistvo Krima se vise ne oseca bezbednim i ne zeli da zivi u Ukrajini, Rusi su bez jedne zrtve vratili Krim i gotova prica. Zamisli kakav bi im sad zivot bio na Krimu da ih nije preuzela Rusija, vladao bi haos kao i u istocnoj Ukrajini.

Lala

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)
Da tvoje pitanje malo preokrenemo. Pa zašto onda po tom tvom principu Većinska Evropa, Amerika i preostali deo od pola sveta, po tim istim principima, priznaje Kosovo, a ne priznaje Krim?

Dule

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Kao rusofil ti kažem samo da si u pravu i nemam pojma šta se glupiraju ti političari tamo i guraju nos u tuđe probleme i hoće da budu zaprška u svakoj čorbi.

Uopšte ne vidim šta se to nas tiče, i voleo bi da vidim jedan sukob a da mi tu nismo umešani.

Krim i istina

pre 7 godina

Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare i da tumaci cinjenice proizvoljno.
Krim je u sastavu Rusije od XVII veka (pre formiranja SAD) i nakon formiranja SSSR bio u sastavu RSFSR sve do odluke komunistcke partije SSSR 1954,(Predsednik SSSR je bio Nikita Hrusco , ukrajinac) i tada je pripojen Ukrajini ( formirana 1922 g. za vreme Lenjna) i od tada je imao status Autonomne republike i taj status je zadrzao raspadom SSSR i kao republika shodno medjunarodnoj praksi kao sto je bio slucaj sa SFRJ, imao pravo samopredeljenja i otcepljenja. Paralela sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija nikako nije moguca. Hvala na paznji i voleo bih da ovaj komentar objavite.

kalimero

pre 7 godina

@Gde ja zivim
jednu stvar si samo zaboravio. jedina razlika izmedju kosova I krima je ta, da je kosovo uvek bilo srpsko a krim nije bio ukrajinski vec ruski.

nebitan

pre 7 godina

Mnogi ovde navode kako Ukrajina nije priznala Kosovo, a nisu svesni da bi ona to vrlo brzo učinila da Rusija nije pripojila Krim. Smešan je onaj koji misli da bi oni bili principijelni, pored svih pritisaka i šargarepa sa zapada. Tamo sada kauboji vode kolo, a na vlasti su najobičnije marionete.

Jure

pre 7 godina

Dragi ukrajinci, oprostite nam zbog njih troje samoživih. Sa jedne strane propagiraju Kosovo kao deo Srbije, a sa druge zaboravljaju vašu podršku svih ovih godina i podržavaju otcepljenje vaše suverene teritorije. Ovo je sramno za te poslanike ali ne i za srpski narod koji vas podržava u nastojanju zaštite vašeg teritorijalnog intergriteta, kao što se mi trudimo da očuvamo naš. Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina.

s.

pre 7 godina

"Ovakva odluka se može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite", rekao je tada Aleksandrovič.

Zato što ne mogu drukčije, takvi su.Rusoljublje je bolest.
Neizlečiva.

Milan

pre 7 godina

Ni Ukrajinci nisu korektni, Krim su dobili na poklon od Hruščova 1956. godine, ali pod uslovom da budu u okviru SSSR-a, a sada bi da trajno zadrže teritoriju koja u istoriji nije bila njihova. S druge strane, Kosovo je uvek bilo srpsko, a odvojeno je na silu...

IzPrikrajka

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Ma kako si ti to lepo uprostio do te mere da ispadne da je logicno...a nije.Kosovo i Krim uopste nisu istw price. Kosovo su oteli Amerikanci a Rusi vekovima zive na tom Krimu, nikada ranije nije ni pripadao Ukrajini. Da ga Rusi nisu uzeli uzeli bi ga Amerikanci, oko toga i jeste bila igranka. Pa sada da te pitam - imaju li vise prava na Krim Rusi ili Amerikanci i njihovi poslusnici u Kijevu?

Gde ja živim

pre 7 godina

Hajde da odgovorim svima da vas ne navodim zasebno. Moja opservacija je bila vezana za problem našeg konstantnog mešanja u sve živo. Ćuti i gledaj svoja posla i brani ono što je tvoje. Neki put imam utisak da pojedinci više gledaju šta se dešava u Rusiji nego ovde kod nas. I kao da su u fazonu "daj da se dodvorim Putinu, a kako će to da se reflektuje na moju zemlju me zabole". Znam ja svašta i o Krimu i o SSSR-u, ali me mnogo više interesuje Srbija. Svi ste vi verovatno u pravu sa nekog aspekta. Ponekad mislim da živim u pogrešno vreme jer sam idealista, ali sam za poštovanje zakona i međunarodnog prava (jeste da ga svi krše). Okrenimo se ovoj našoj zemlji i ne vodimo svetsku politiku kad ni domaću ne umemo.

Budjav lebac

pre 7 godina

Krim nije isto sto i KiM. Ko je iole upucen u istoriju zna da je ustvari logično podržati Krim u sastavu Ruske federacije a KiM kao deo Srbije.

Bane

pre 7 godina

Činjenice u vezi Koasova i Krima su sledeće: I Kosovo kao i Krim su vekovima bili delovi teritorija Srbije odn. Rusije. Onda se našao neki pametnjaković u SSSR-u (mislim da je Hruščov u pitanju) i taj deo Rusije poklonio Ukrajini. OK. Ali Ukrajina je tada bila deo SSSR-a i to nije bilo od nekog naročitog značaja za teritoriju u celini. Onog momenta kada je Ukrajina promenila stranu i stvari su postale drugačije. Da li iko normalan veruje da je Rusija mogla da posmatra tu transformaciju nezainteresovano? Da Krim i tako strateški važnu luku Sevastoplj prepusti NATO-u...? Naravno da ne. Hoćete u NATO ... Krim ide nazad pravim vlasnicima. To je potpuno logično i opravdano. Tako bi uradila i bilo koja druga sila poput Rusije.
Što se Kosova tiče, rekoh ... i ta teritorija je bila vekovima srpska ... a što sad nije možemo opet da zahvalimo interesu jedne od velikih sila... baza u sred Balkana je za njih od ogromnog značaja ... a što Srbija nije Rusija pa da to spreči ... to je fakat i tu mi ništa ne možemo ...

EU Citizen

pre 7 godina

Problem nije to što poslanici odlaze na Krim, opozicioni poslanici to sebi mogu da dozvole, ali ne i poslanici valdajuće većine, jer je u tom slučaju to blisko zvaničnom stavu države. Plus, od te stranke, koja se zalaže za ostanak Kosova u Srbiji (da ne ulazim sad u to koliko je cela ta priča suluda ili nije), radi se o krajnjem licemerju, jer podržavaju otcepljenje dela teritorije suverene države silom, isto kao što je otcepljenje Kosova, samo sa joe manje legitimiteta, jer je krimska pro-secesiona većina, ako je uopšte postojala, što na potpuno nelegitimnom i neregularnom referendumu uz prisustvo paravojske na biračkim mestima, prethodno etničko i političko čišćenje elektorata i stalno zastrašivanje nije bilo moguće pravovaljano utvrditi, svakako bila daleko tanja od one kosovske.

Крим је Русија!

pre 7 godina

Крим је црноморски драгуљ Русије и нема никакве, али буквално никакве историјске везе са Украјином. Крим је ушао у састав царске Русије још 1772, а комплетно острво Русија у односу на Османску империју, анкетирано је 1784. Од тада, па све до 1954, Крим је непрекидно био у саставу Русије. Тада је комунистички диктатор Никита Хрушчов на правно нелегалан начин (1954) издвојо Крим из састава Русије и острво преваром припојио Украјини, све под изговорм, како то нема никакве везе, како је то једна држава (СССР), а како су Украјинци и Руси један народ. Нажалост, време је показало, да је Хрушчов начинио опасан преседан, а руско становништво, које сачињава огромну већину острвског популације, никада није прихватило Украјину као своју државу. Уосталом, то су показали и резултати на референдумима који су одржани 1991. и 2014. Случај Крима може да се пореди само са сличним потезом који су направили наши комунисти, када су средином педесетих одвојили Ибарски Колашин (данашња територија северног Косова, заједно са Митровицом) и под истим изговорима које је користио и Хрушчов ту територију изузели из уже Србије и нелегално је припојили такозваној АП Косово и Метохија. Да не дужим, амбасадор "мајданске Украјине" није у праву, Он тражи нешто што никада легално није припадало Украјини, тако да поредити лоповлук Никите Хрушчова и историјске везе које српски народ има са Косовом и Метохијом може да ради само неук или злонамеран човек!

kataklinger

pre 7 godina

kad ove nase nije zabolelo kad su sami, na celu sa velikim vodjom u Briselu priznali Kosovo, zasto bi ih tek zabolelo da to isto uradi Ukrajina(koja ne da priznanje samo iz sopstvenih interesa zbog Krima)?

Moj stav

pre 7 godina

Moj stav prema poseti Srpske delegacije Krimu je sasvim drugaciji.
Ako Nemacki, Italijanski i Francuski politicari mogu posecivati Krim, koji su ujedno
priznali nezavisnost Kosova, zasto i Srpski poslanici ne mogu posetiti Krim?
Ako su pozvani od Krimskih politicara, neznam, zasto to ne mogu uciniti?
Ja, npr. imam prijatelja na Krimu i on me pozove u goste, zar ja moram pitati Kiev,
da li ga mogu posetiti, sigurno NE. Uostalom, za pripojenje Krima Rusiji glasalo
je vise od 80% populacije tog poluostva, proslo 3 godine od referenduma i do
sada se nista nije promenilo, osim, sto su Ukrajinci uz pomoc SAD odnosno
zapada nezakonito svrgli legalno izabranog predsednika Janukovica i to sta je
Rusija izglasla u Dumi, da prihvata odluku svog naroda sa Krima i poceli su da
investiraju ogromna sredstva za poboljsanje zivota svog naroda.
A to, sto Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, time nam nece pomoci da
ga povratimo do daljnjega.
Da li se to nekome svidja ili ne, neka sam odluci.

Jos jedan primer

pre 7 godina

Ako se danas sutra Skotska odvoji od Velike Britanije, da li ce i tada
Srpska delegacija (i druge delegacije iz drugih drzava) morati pitati
London, da li smiju posetiti Skotsku ili ne?
Sigurno NE!

RRajko

pre 7 godina

Украјина има принципијелни став непризнавања Косова. Нису признали косовске пасоше. Такву политику очекују и од званичне Србије, која декларативно подржава територијални интегритет Украјине. Очекујемо званични став владе Србије. Посланици могу и шврљати, али Влада мора имати свој став
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vasilj, 17. mart 2017 15:39)
OK. Šta je problem? Srbija je po ko zna koji put izjavila da poštuje teritorijalnu celovitost i integritet Ukrajine. Kad i gde je Srbija reagovala zbog posete političara tzv.Kosovu, a ti političari potiču iz zemlje koja nije priznala tzv.Kosovo? Ne, nije u redu saopštenje i zvanično reagovanje Ukrajine. Zar treba da Srbija i pored rečenog uvede i zabranu kretanja svojim građanima? Pa nije ovo Severna Koreja!

cvexi

pre 7 godina

Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Tvoj problem je sto stvari gledas sa moralne ili eticke strane, i to je ok. Medjutim mi trenutno zivimo u svetu u kome se ne postuju nikakve moralne norme a posebno ih ne postoju velike sile. Zapravo oni ne postuju ni dokumente koje su licno potpisali a oni bi trebalo da imaju jos vecu tezinu. Ako je raspad SFRJ ok, a Hrvatske i BIH ne, a opet sa druge strane raspad Srbije je ok a raspad Kosova ne, kako mozes da nas osudjujes sto ne podrzavamo nezavisnost Kosova a podrzavamo nezavisnost Krima i recimo RS ili severa Kosova. Kao sto vidis jesmo losi ali zasto da mi igramo sah dok drugi igraju boks mec?

CarloNS

pre 7 godina

Mnogi ovde navode kako Ukrajina nije priznala Kosovo, a nisu svesni da bi ona to vrlo brzo učinila da Rusija nije pripojila Krim. Smešan je onaj koji misli da bi oni bili principijelni, pored svih pritisaka i šargarepa sa zapada. Tamo sada kauboji vode kolo, a na vlasti su najobičnije marionete.
(nebitan, 17. mart 2017 17:25)

Čekali su 15 godina, i baš sad kada su hteli da priznaju oteli im Krim pa se predomislili. Šta sve ove može da se pročita, da čovek ne poveruje...

Potemkinov seljak

pre 7 godina

Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare i da tumaci cinjenice proizvoljno.
Krim je u sastavu Rusije od XVII veka (pre formiranja SAD) i nakon formiranja SSSR bio u sastavu RSFSR sve do odluke komunistcke partije SSSR 1954,(Predsednik SSSR je bio Nikita Hrusco , ukrajinac) i tada je pripojen Ukrajini ( formirana 1922 g. za vreme Lenjna) (Krim i istina, 17. mart 2017 16:19)

A) Moskovija (samoprozvana Rusija) osvojila je Krim, ne u 17., nego koncem 18.stoljeca, u vreme americkog rata za nezavisnost. (Kako na Krimu nije bilo ruskog stanovnistva, ne samo "Rusa", tj. Moskvica, nego ni pravih Rusa, ciji se potomci danas nazivaju Ukrajincima, danasnje rusko stanovnistvo Krima potice potice od poslusnika i narocito pouzdanih podanika svih rezima, koje se, buduci da u Rusiji nikad nije bilo slobode kretanja, tamo slala Moskva, po zadatku, ili za nagradu). B) Hruscov nije bio Ukrajinac, nego etnicki Rus (doduse, sa same granice s Ukrajinom), koji je iz Moskve bio poslan da vlada Ukrajincima. C) Ukrajina nije formirana 1922., nego 1917., nakon Februarske Revolucije u Rusiji. I imala je medjunarodno priznanje, ukljucujuci i rusko. Koncem iste godine, nakon Oktobarske Revolucije, proglasena je *Sovjetska* Ukrajina, ali nije uspela da uspostavi vlast u Kijevu. 1919. je zauzela Harkiv (u gradjanskom ratu protiv vlade u Kijevu), 3 godine je ta sovjetska Ukrajina bila na papiru nezavisna, a 1922. je pripojena SSSR-u. Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare.

nb

pre 7 godina

Ako cemo realno, na Krimu zivi vecinsko rusko stanovnistvo, kao i na Kosovu vecinsko albansko. Cije ovce, njegova i livada. Na kraju ce ae desiti, neki dogovor izmedju Rusa i Amerikanaca gde ce se priznati status quo. Niti se mi tu nesto pitamo, niti Ukrajinci.

Pametnjakovic

pre 7 godina

Tvoj problem je sto stvari gledas sa moralne ili eticke strane, i to je ok. Medjutim mi trenutno zivimo u svetu u kome se ne postuju nikakve moralne norme a posebno ih ne postoju velike sile. Zapravo oni ne postuju ni dokumente koje su licno potpisali a oni bi trebalo da imaju jos vecu tezinu. Ako je raspad SFRJ ok, a Hrvatske i BIH ne, a opet sa druge strane raspad Srbije je ok a raspad Kosova ne, kako mozes da nas osudjujes sto ne podrzavamo nezavisnost Kosova a podrzavamo nezavisnost Krima i recimo RS ili severa Kosova. Kao sto vidis jesmo losi ali zasto da mi igramo sah dok drugi igraju boks mec?
(cvexi, 17. mart 2017 17:27)
Sve si pomijesao. Ono F u SFRJ znaci da je drzava bila Federativna Republika, a bila je sastavljena od vec postojecih drzava, republika. Prije AVNOJ-a bio je ZAVNOH, ZAVNOBIH itd itd.. Dakle prvo su formirane republike koje su se onda udruzile u Federaciju.

Pera

pre 7 godina

Su to oni isti ukrainci ciji je ministar spoljnih poslova izjavio u poseti albaniji da ne priznaju kosovo kao nezavisnu drzavu samo zato sto je rusi izjdnacavaju sa Krimom?
Viva la dvostruki standardi

demokratija

pre 7 godina

Poslanici imaju obavezu prema svojim glasačima,a ne prema vladi i strankama.Njihovo je pravo da posećuju bilo koji deo sveta,jer su za to dobili podršku na izborima.Naravno oni u svetu reprezentuju i državu.Inače Krim su,nakon otcepljena od Ukrajine,posećivale parlamentarne delegacije brojnih zapadnih zemalja,iako su njihove vlade žestoko protiv Moskve.

aaa

pre 7 godina

@(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)
Mislim da je u ovom slucaju pogresno praviti analogiju izmedju Srbije i Ukrajine .Mozda bi ispravnije bilo porediti Srbiju i Rusiju, naravno principijelno ne sigurno kao vojnu ili ekonomsku ,ili bilo kakvu silu na kraju krajeva.Naime prica se da je Krim pripojen Ukrajini ,ne tako davno , pre nekoliko decenija , po odluci tadasnjih komunistickih vodja SSSR-a .Isto tako je Kosovo odlukom nekih drugih mocnika otcepljeno od Srbije a fakticki je sada vise deo Albanije nego sto je kao formalno nezavisno a slicna sudbina ceka i zapadnu Makedoniju.Dakle ,sada smo u periodu kada neko crta nove karte a mi ,Makedonci ,Albanci i najbrojniji Kurdi smo direktni ucesnici tog rijalitija, na nasu zalost.

Goran

pre 7 godina

Kakvi neozbiljni komentari. I Kosovo posećuju razne poslaničke grupe različitih polititičkih programa iz zemalja koje su priznale i koje nisu priznale Kosovo . Ovo se posebno odnosi na grupe iz evropskog parlamenta. To nisu zvanične vladine delegacije. Poljska je priznala Kosovo, ali ne i pasoše!!!???

nnidza

pre 7 godina

Kosovo i Krim nisu isti. Sever Kosova i Krim međutim jesu... I jedna i druga regija su priključeni drugim državama/republikama/pokrajinama iz ekonomsko-političkih razloga. Siromašna Ukrajina i AP Kosovo i Metohija su dobili deo teritorije zbog ruda, mora, strateških ciljeva...

Ćutim a govorim

pre 7 godina

Kako okupiran Krim,pa zar tu ne zivi narod koji je ziveo i pre odcepljenja od Ukrajine,druga stvar niko ih na silu nije oteo,sami su resili da se pripoje Rusiji !

Berliner

pre 7 godina

"Ona je istakla da su srpski poslanici prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo." Ja bih gospodju pitao koji to zakon, odnosno koji njegov clan je prekrsen time sto neko poseti Krim?! Kakva nebuloza...

Gde ja živim

pre 7 godina

Ja moram nešto da pitam jer me veće dugo kopka. Jer mi priznajemo Kosovo? Ne. A zašto? Zato što je veliki zli imperijalista došao i oteo nam ga koristeći samo golu silu. Dobro. A zašto onda neki od nas priznaju Krim? Jer koliko znam i tamo je došao imperijalista (za njih je zao, za nas ne toliko) i uzeo ga primenjujući silu. „Ali narod Krima je većinski za Rusiju“ reći će neko . Ali i narod Kosova je većinski za Albaniju ili ja pogrešno tumačim njihova osećanja. „Ali na Krimu je bio referendum“. Pa, mogao je da bude i na Kosovu i rezultat bi verovatno bio isti. Da me niko ne shvati krivo, ja poštujem Rusiju, velika sila (ne treba ih ljutiti, ali biti principijelan), mi smo ista vera, slična smo nacija, obožavam rusku književnost, voleo bih da posetim Ermitaž i da jedem peljmene, ali ne mogu i neću da volim Rusiju više nego Srbiju. Dakle ako ne priznajem Kosovo (iako mene i nas, generalno, niko ništa i ne pita) onda ne mogu da priznam ni Krim, ni Tibet, Kataloniju niti bilo koju drugu teritoriju. Naravno, mi ne možemo da im uvedemo sankcije jer bi nas bolelo mnogo više, ali lepo izađete i kažete (i vlast i opozicija) „mi poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine isto kao i Srbije“. Ajde da razumem da mi to iz inata, onako. Mada mi Sanda, Đukanović i ostali onomad nisu izgledali kao da se inate. Izvinjavam se na dužini, ali moralo je. A sad Rusofili navalite.

Adam

pre 7 godina

Aman ljudi! Imamo li mi uopste sabranog ministra inostranih poslova??? Za putovanje na Krim treba ukrajinsko odobrenje. Ukrajina nije niti ce priznati Kosovo. Za Rusiju je pitanje Kosova pitanje politicke procene, kao i za Srbiju. Pre ce Srbika priznati Kosovo nego Ukrajina.

Ako je nekom u Srbiji sporno da se zvanicnicima druge drzave u poseti Presevu ne svira srpska himna, verujte da je jos spornija poseta spornoj i nepriznatoj teritoriji bez saglasnosti menjunarodno priznate drzave od koje je ta teritorija oteta! Bruka i sramota!

Milan1989g

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Evo ukratko da ti objasnim razliku. Krim je nekada bio ruski, kada je bukvalno poklonjen Ukrajini, sada posle nekog vremena stanovnistvo Krima se vise ne oseca bezbednim i ne zeli da zivi u Ukrajini, Rusi su bez jedne zrtve vratili Krim i gotova prica. Zamisli kakav bi im sad zivot bio na Krimu da ih nije preuzela Rusija, vladao bi haos kao i u istocnoj Ukrajini.

Bedno sa naše strane

pre 7 godina

Srbija sa ovom vlašću nikada neće biti deo EU. Ovo je velika sramota.
Imamo priliku da im pokažemo gde im je mesto. Svi na izbore za promene.

Dragan BL

pre 7 godina

Ovo nije fer sta se radi Ukrajini koja nam je pravi prijatelj i koja jos nije priznala Kosovo. I u redu je da su pozvali ambasadora na raport, a ne bi me cudilo da ga proteraju, sa punim opravdanjem.

gavran

pre 7 godina

Kako ne razumes g. Aleksandrovicu? Pa srpska politika se vec vekovima (s manjim pauzama) zasniva na ideji podilazenja i dokazivanja "majci Rusiji". I nista drugo nije prece od toga! Prosto...

Budjav lebac

pre 7 godina

Krim nije isto sto i KiM. Ko je iole upucen u istoriju zna da je ustvari logično podržati Krim u sastavu Ruske federacije a KiM kao deo Srbije.

vasilj

pre 7 godina

Украјина има принципијелни став непризнавања Косова. Нису признали косовске пасоше. Такву политику очекују и од званичне Србије, која декларативно подржава територијални интегритет Украјине. Очекујемо званични став владе Србије. Посланици могу и шврљати, али Влада мора имати свој став

Bane

pre 7 godina

Činjenice u vezi Koasova i Krima su sledeće: I Kosovo kao i Krim su vekovima bili delovi teritorija Srbije odn. Rusije. Onda se našao neki pametnjaković u SSSR-u (mislim da je Hruščov u pitanju) i taj deo Rusije poklonio Ukrajini. OK. Ali Ukrajina je tada bila deo SSSR-a i to nije bilo od nekog naročitog značaja za teritoriju u celini. Onog momenta kada je Ukrajina promenila stranu i stvari su postale drugačije. Da li iko normalan veruje da je Rusija mogla da posmatra tu transformaciju nezainteresovano? Da Krim i tako strateški važnu luku Sevastoplj prepusti NATO-u...? Naravno da ne. Hoćete u NATO ... Krim ide nazad pravim vlasnicima. To je potpuno logično i opravdano. Tako bi uradila i bilo koja druga sila poput Rusije.
Što se Kosova tiče, rekoh ... i ta teritorija je bila vekovima srpska ... a što sad nije možemo opet da zahvalimo interesu jedne od velikih sila... baza u sred Balkana je za njih od ogromnog značaja ... a što Srbija nije Rusija pa da to spreči ... to je fakat i tu mi ništa ne možemo ...

sistem

pre 7 godina

Eto, šta reći nego budale, sami sebi štetu radimo. Ukrajinci nisu priznali Kosovo, kakve mi koristi od Krima pa možemo imati. To što oni imaju problem sa Rusima tu stranu ne treba da biramo. Ima li pametnog političara u ovoj zemlji a da ne misli samo na svoj džep i bednu reklamu?

Krim i istina

pre 7 godina

Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare i da tumaci cinjenice proizvoljno.
Krim je u sastavu Rusije od XVII veka (pre formiranja SAD) i nakon formiranja SSSR bio u sastavu RSFSR sve do odluke komunistcke partije SSSR 1954,(Predsednik SSSR je bio Nikita Hrusco , ukrajinac) i tada je pripojen Ukrajini ( formirana 1922 g. za vreme Lenjna) i od tada je imao status Autonomne republike i taj status je zadrzao raspadom SSSR i kao republika shodno medjunarodnoj praksi kao sto je bio slucaj sa SFRJ, imao pravo samopredeljenja i otcepljenja. Paralela sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija nikako nije moguca. Hvala na paznji i voleo bih da ovaj komentar objavite.

kalimero

pre 7 godina

@Gde ja zivim
jednu stvar si samo zaboravio. jedina razlika izmedju kosova I krima je ta, da je kosovo uvek bilo srpsko a krim nije bio ukrajinski vec ruski.

Milan

pre 7 godina

Ni Ukrajinci nisu korektni, Krim su dobili na poklon od Hruščova 1956. godine, ali pod uslovom da budu u okviru SSSR-a, a sada bi da trajno zadrže teritoriju koja u istoriji nije bila njihova. S druge strane, Kosovo je uvek bilo srpsko, a odvojeno je na silu...

nebitan

pre 7 godina

Mnogi ovde navode kako Ukrajina nije priznala Kosovo, a nisu svesni da bi ona to vrlo brzo učinila da Rusija nije pripojila Krim. Smešan je onaj koji misli da bi oni bili principijelni, pored svih pritisaka i šargarepa sa zapada. Tamo sada kauboji vode kolo, a na vlasti su najobičnije marionete.

Jure

pre 7 godina

Dragi ukrajinci, oprostite nam zbog njih troje samoživih. Sa jedne strane propagiraju Kosovo kao deo Srbije, a sa druge zaboravljaju vašu podršku svih ovih godina i podržavaju otcepljenje vaše suverene teritorije. Ovo je sramno za te poslanike ali ne i za srpski narod koji vas podržava u nastojanju zaštite vašeg teritorijalnog intergriteta, kao što se mi trudimo da očuvamo naš. Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina.

jasdf

pre 7 godina

Odgovor svima koji spominju Hruscova i poklanjanje Krima Ukrajini. Ako je to nelegalno i zbog toga treba vratiti Krim Rusiji, onda i Belgorod, koji je istog dana odvojen iz Ukrajine i predat Rusiji treba da se vrati? Ili je ta razmena nelegalna samo u delu u kojem Rusija daje teritoriju, a ne i u delu u kojem dobija teritoriju? Uzgred, Belgorod je u tom periodu imao i vise stanovnika i veci BDP. Takodje bitna stvar je i Bidempestanski ugovor. Rusija je garant suvereniteta Ukrajine u granicama koje su dogovorene 1994, za Uzvrat se Ukrsjina odrekla nuklearnog srsenala. Pitanje je bi li Rusija uradila ovo da Ukrajina ima nuklearno oruzje. Neko spominje da je Krim uzet bez zrtava, izvestaj savetnika Predsrdnika Ruske federacije govori suprotno. Neko spominje da bi ameri uzeli Krim, Ameri su poslednji put izvrsili anrksiju krajem XIX veka, anektirali su Kraljevinu Havaje, uz predhodni dogovor sa vlastima te zemlje. Na osnovu cega se izvlaci ideja da bi protivpravno anektirali Krim? To je sa jedne strane, sa druge je krajnje sve jedno ko je okupirao deo teritorije Ukrajine? To je uradila Rusija i to treba osuditi, da su SAD to uradile takodje bi trebalo osuditi.

Kontras

pre 7 godina

U pravu je. S obzirom da Ukrajina ne priznaje Kosovo, nu Srbija ne treba da salje poslanike na Krim. Rusija ce tu nasu poziciju razumeti. Ovako sami sebi skacemo u stomak.

Pametne zemlje tu kazu da ne zele da se mesaju u konflikt dve prijateljske zemlje.

Moj stav

pre 7 godina

Moj stav prema poseti Srpske delegacije Krimu je sasvim drugaciji.
Ako Nemacki, Italijanski i Francuski politicari mogu posecivati Krim, koji su ujedno
priznali nezavisnost Kosova, zasto i Srpski poslanici ne mogu posetiti Krim?
Ako su pozvani od Krimskih politicara, neznam, zasto to ne mogu uciniti?
Ja, npr. imam prijatelja na Krimu i on me pozove u goste, zar ja moram pitati Kiev,
da li ga mogu posetiti, sigurno NE. Uostalom, za pripojenje Krima Rusiji glasalo
je vise od 80% populacije tog poluostva, proslo 3 godine od referenduma i do
sada se nista nije promenilo, osim, sto su Ukrajinci uz pomoc SAD odnosno
zapada nezakonito svrgli legalno izabranog predsednika Janukovica i to sta je
Rusija izglasla u Dumi, da prihvata odluku svog naroda sa Krima i poceli su da
investiraju ogromna sredstva za poboljsanje zivota svog naroda.
A to, sto Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, time nam nece pomoci da
ga povratimo do daljnjega.
Da li se to nekome svidja ili ne, neka sam odluci.

Potemkinov seljak

pre 7 godina

Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare i da tumaci cinjenice proizvoljno.
Krim je u sastavu Rusije od XVII veka (pre formiranja SAD) i nakon formiranja SSSR bio u sastavu RSFSR sve do odluke komunistcke partije SSSR 1954,(Predsednik SSSR je bio Nikita Hrusco , ukrajinac) i tada je pripojen Ukrajini ( formirana 1922 g. za vreme Lenjna) (Krim i istina, 17. mart 2017 16:19)

A) Moskovija (samoprozvana Rusija) osvojila je Krim, ne u 17., nego koncem 18.stoljeca, u vreme americkog rata za nezavisnost. (Kako na Krimu nije bilo ruskog stanovnistva, ne samo "Rusa", tj. Moskvica, nego ni pravih Rusa, ciji se potomci danas nazivaju Ukrajincima, danasnje rusko stanovnistvo Krima potice potice od poslusnika i narocito pouzdanih podanika svih rezima, koje se, buduci da u Rusiji nikad nije bilo slobode kretanja, tamo slala Moskva, po zadatku, ili za nagradu). B) Hruscov nije bio Ukrajinac, nego etnicki Rus (doduse, sa same granice s Ukrajinom), koji je iz Moskve bio poslan da vlada Ukrajincima. C) Ukrajina nije formirana 1922., nego 1917., nakon Februarske Revolucije u Rusiji. I imala je medjunarodno priznanje, ukljucujuci i rusko. Koncem iste godine, nakon Oktobarske Revolucije, proglasena je *Sovjetska* Ukrajina, ali nije uspela da uspostavi vlast u Kijevu. 1919. je zauzela Harkiv (u gradjanskom ratu protiv vlade u Kijevu), 3 godine je ta sovjetska Ukrajina bila na papiru nezavisna, a 1922. je pripojena SSSR-u. Ko ne poznaje istoriju ne treba da pise komentare.

Камичак

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Ево ја ћу покушати да објасним моје виђење разлике између Крима и Косова. Дакле, да не пишем већ сто пута прежвакану причу о Хрушчову и издвалању Крима из Руске совјетске републике, већ оно што се десило фебруара 1991. у СССР-у. Из одређених разлога, Украјинска ССР је хтела да утврди положај Крима у њиховом саставу и организовала је народни плебисцит о статусу Крима. (Тада у СССР-у није био популаран термин референдум) На плебисциту се мимо очекивања, већина изјаснила за то да Крим постане независни ентитет у СССР-у, односно република. Украјина није прихватила резултате плебисцита, већ је Крим постао аутономна република у оквиру Украјине, а добили су свог председника, свој устав, свој парламент и власништво над државном својином. После распада СССР-а, Украјина је уз благослов Јељцина, ускратила много од тога. Изгубила је и независног председника, устав је потпао под украјински и на крају, свом државном имовином је почео да располаже Кијев. Током приватизације на Криму, све су паре завршиле у Кијеву. Са Косовом је ситуација супротна, из Београда су паре ишле у Приштину да се као Косово развије а искоришћене су за откуп кућа и земље чији су власници били Срби. Дакле, ово је питање права и правде која је на страни Крима, а није на страни независног Косова.

Jos jedan primer

pre 7 godina

Ako se danas sutra Skotska odvoji od Velike Britanije, da li ce i tada
Srpska delegacija (i druge delegacije iz drugih drzava) morati pitati
London, da li smiju posetiti Skotsku ili ne?
Sigurno NE!

Stari Taja

pre 7 godina

Posle ce nam djavo biti kriv, kada Ukrajina, insce dosledna u ne priznavanju Kosova, isto prizna.Kratko pamcenje, Rusi su npr pre Amera, priznali Hrvatsku.

IzPrikrajka

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Ma kako si ti to lepo uprostio do te mere da ispadne da je logicno...a nije.Kosovo i Krim uopste nisu istw price. Kosovo su oteli Amerikanci a Rusi vekovima zive na tom Krimu, nikada ranije nije ni pripadao Ukrajini. Da ga Rusi nisu uzeli uzeli bi ga Amerikanci, oko toga i jeste bila igranka. Pa sada da te pitam - imaju li vise prava na Krim Rusi ili Amerikanci i njihovi poslusnici u Kijevu?

Pametnjakovic

pre 7 godina

Tvoj problem je sto stvari gledas sa moralne ili eticke strane, i to je ok. Medjutim mi trenutno zivimo u svetu u kome se ne postuju nikakve moralne norme a posebno ih ne postoju velike sile. Zapravo oni ne postuju ni dokumente koje su licno potpisali a oni bi trebalo da imaju jos vecu tezinu. Ako je raspad SFRJ ok, a Hrvatske i BIH ne, a opet sa druge strane raspad Srbije je ok a raspad Kosova ne, kako mozes da nas osudjujes sto ne podrzavamo nezavisnost Kosova a podrzavamo nezavisnost Krima i recimo RS ili severa Kosova. Kao sto vidis jesmo losi ali zasto da mi igramo sah dok drugi igraju boks mec?
(cvexi, 17. mart 2017 17:27)
Sve si pomijesao. Ono F u SFRJ znaci da je drzava bila Federativna Republika, a bila je sastavljena od vec postojecih drzava, republika. Prije AVNOJ-a bio je ZAVNOH, ZAVNOBIH itd itd.. Dakle prvo su formirane republike koje su se onda udruzile u Federaciju.

demokratija

pre 7 godina

Poslanici imaju obavezu prema svojim glasačima,a ne prema vladi i strankama.Njihovo je pravo da posećuju bilo koji deo sveta,jer su za to dobili podršku na izborima.Naravno oni u svetu reprezentuju i državu.Inače Krim su,nakon otcepljena od Ukrajine,posećivale parlamentarne delegacije brojnih zapadnih zemalja,iako su njihove vlade žestoko protiv Moskve.

s.

pre 7 godina

"Ovakva odluka se može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite", rekao je tada Aleksandrovič.

Zato što ne mogu drukčije, takvi su.Rusoljublje je bolest.
Neizlečiva.

Крим је Русија!

pre 7 godina

Крим је црноморски драгуљ Русије и нема никакве, али буквално никакве историјске везе са Украјином. Крим је ушао у састав царске Русије још 1772, а комплетно острво Русија у односу на Османску империју, анкетирано је 1784. Од тада, па све до 1954, Крим је непрекидно био у саставу Русије. Тада је комунистички диктатор Никита Хрушчов на правно нелегалан начин (1954) издвојо Крим из састава Русије и острво преваром припојио Украјини, све под изговорм, како то нема никакве везе, како је то једна држава (СССР), а како су Украјинци и Руси један народ. Нажалост, време је показало, да је Хрушчов начинио опасан преседан, а руско становништво, које сачињава огромну већину острвског популације, никада није прихватило Украјину као своју државу. Уосталом, то су показали и резултати на референдумима који су одржани 1991. и 2014. Случај Крима може да се пореди само са сличним потезом који су направили наши комунисти, када су средином педесетих одвојили Ибарски Колашин (данашња територија северног Косова, заједно са Митровицом) и под истим изговорима које је користио и Хрушчов ту територију изузели из уже Србије и нелегално је припојили такозваној АП Косово и Метохија. Да не дужим, амбасадор "мајданске Украјине" није у праву, Он тражи нешто што никада легално није припадало Украјини, тако да поредити лоповлук Никите Хрушчова и историјске везе које српски народ има са Косовом и Метохијом може да ради само неук или злонамеран човек!

Lala

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)
Da tvoje pitanje malo preokrenemo. Pa zašto onda po tom tvom principu Većinska Evropa, Amerika i preostali deo od pola sveta, po tim istim principima, priznaje Kosovo, a ne priznaje Krim?

EU Citizen

pre 7 godina

Problem nije to što poslanici odlaze na Krim, opozicioni poslanici to sebi mogu da dozvole, ali ne i poslanici valdajuće većine, jer je u tom slučaju to blisko zvaničnom stavu države. Plus, od te stranke, koja se zalaže za ostanak Kosova u Srbiji (da ne ulazim sad u to koliko je cela ta priča suluda ili nije), radi se o krajnjem licemerju, jer podržavaju otcepljenje dela teritorije suverene države silom, isto kao što je otcepljenje Kosova, samo sa joe manje legitimiteta, jer je krimska pro-secesiona većina, ako je uopšte postojala, što na potpuno nelegitimnom i neregularnom referendumu uz prisustvo paravojske na biračkim mestima, prethodno etničko i političko čišćenje elektorata i stalno zastrašivanje nije bilo moguće pravovaljano utvrditi, svakako bila daleko tanja od one kosovske.

RRajko

pre 7 godina

Украјина има принципијелни став непризнавања Косова. Нису признали косовске пасоше. Такву политику очекују и од званичне Србије, која декларативно подржава територијални интегритет Украјине. Очекујемо званични став владе Србије. Посланици могу и шврљати, али Влада мора имати свој став
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vasilj, 17. mart 2017 15:39)
OK. Šta je problem? Srbija je po ko zna koji put izjavila da poštuje teritorijalnu celovitost i integritet Ukrajine. Kad i gde je Srbija reagovala zbog posete političara tzv.Kosovu, a ti političari potiču iz zemlje koja nije priznala tzv.Kosovo? Ne, nije u redu saopštenje i zvanično reagovanje Ukrajine. Zar treba da Srbija i pored rečenog uvede i zabranu kretanja svojim građanima? Pa nije ovo Severna Koreja!

Pera

pre 7 godina

Su to oni isti ukrainci ciji je ministar spoljnih poslova izjavio u poseti albaniji da ne priznaju kosovo kao nezavisnu drzavu samo zato sto je rusi izjdnacavaju sa Krimom?
Viva la dvostruki standardi

CarloNS

pre 7 godina

Mnogi ovde navode kako Ukrajina nije priznala Kosovo, a nisu svesni da bi ona to vrlo brzo učinila da Rusija nije pripojila Krim. Smešan je onaj koji misli da bi oni bili principijelni, pored svih pritisaka i šargarepa sa zapada. Tamo sada kauboji vode kolo, a na vlasti su najobičnije marionete.
(nebitan, 17. mart 2017 17:25)

Čekali su 15 godina, i baš sad kada su hteli da priznaju oteli im Krim pa se predomislili. Šta sve ove može da se pročita, da čovek ne poveruje...

nb

pre 7 godina

Ako cemo realno, na Krimu zivi vecinsko rusko stanovnistvo, kao i na Kosovu vecinsko albansko. Cije ovce, njegova i livada. Na kraju ce ae desiti, neki dogovor izmedju Rusa i Amerikanaca gde ce se priznati status quo. Niti se mi tu nesto pitamo, niti Ukrajinci.

Goran

pre 7 godina

Kakvi neozbiljni komentari. I Kosovo posećuju razne poslaničke grupe različitih polititičkih programa iz zemalja koje su priznale i koje nisu priznale Kosovo . Ovo se posebno odnosi na grupe iz evropskog parlamenta. To nisu zvanične vladine delegacije. Poljska je priznala Kosovo, ali ne i pasoše!!!???

cvexi

pre 7 godina

Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Tvoj problem je sto stvari gledas sa moralne ili eticke strane, i to je ok. Medjutim mi trenutno zivimo u svetu u kome se ne postuju nikakve moralne norme a posebno ih ne postoju velike sile. Zapravo oni ne postuju ni dokumente koje su licno potpisali a oni bi trebalo da imaju jos vecu tezinu. Ako je raspad SFRJ ok, a Hrvatske i BIH ne, a opet sa druge strane raspad Srbije je ok a raspad Kosova ne, kako mozes da nas osudjujes sto ne podrzavamo nezavisnost Kosova a podrzavamo nezavisnost Krima i recimo RS ili severa Kosova. Kao sto vidis jesmo losi ali zasto da mi igramo sah dok drugi igraju boks mec?

Dule

pre 7 godina

(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)

Kao rusofil ti kažem samo da si u pravu i nemam pojma šta se glupiraju ti političari tamo i guraju nos u tuđe probleme i hoće da budu zaprška u svakoj čorbi.

Uopšte ne vidim šta se to nas tiče, i voleo bi da vidim jedan sukob a da mi tu nismo umešani.

Gde ja živim

pre 7 godina

Hajde da odgovorim svima da vas ne navodim zasebno. Moja opservacija je bila vezana za problem našeg konstantnog mešanja u sve živo. Ćuti i gledaj svoja posla i brani ono što je tvoje. Neki put imam utisak da pojedinci više gledaju šta se dešava u Rusiji nego ovde kod nas. I kao da su u fazonu "daj da se dodvorim Putinu, a kako će to da se reflektuje na moju zemlju me zabole". Znam ja svašta i o Krimu i o SSSR-u, ali me mnogo više interesuje Srbija. Svi ste vi verovatno u pravu sa nekog aspekta. Ponekad mislim da živim u pogrešno vreme jer sam idealista, ali sam za poštovanje zakona i međunarodnog prava (jeste da ga svi krše). Okrenimo se ovoj našoj zemlji i ne vodimo svetsku politiku kad ni domaću ne umemo.

aaa

pre 7 godina

@(Gde ja živim, 17. mart 2017 16:01)
Mislim da je u ovom slucaju pogresno praviti analogiju izmedju Srbije i Ukrajine .Mozda bi ispravnije bilo porediti Srbiju i Rusiju, naravno principijelno ne sigurno kao vojnu ili ekonomsku ,ili bilo kakvu silu na kraju krajeva.Naime prica se da je Krim pripojen Ukrajini ,ne tako davno , pre nekoliko decenija , po odluci tadasnjih komunistickih vodja SSSR-a .Isto tako je Kosovo odlukom nekih drugih mocnika otcepljeno od Srbije a fakticki je sada vise deo Albanije nego sto je kao formalno nezavisno a slicna sudbina ceka i zapadnu Makedoniju.Dakle ,sada smo u periodu kada neko crta nove karte a mi ,Makedonci ,Albanci i najbrojniji Kurdi smo direktni ucesnici tog rijalitija, na nasu zalost.

nnidza

pre 7 godina

Kosovo i Krim nisu isti. Sever Kosova i Krim međutim jesu... I jedna i druga regija su priključeni drugim državama/republikama/pokrajinama iz ekonomsko-političkih razloga. Siromašna Ukrajina i AP Kosovo i Metohija su dobili deo teritorije zbog ruda, mora, strateških ciljeva...

kataklinger

pre 7 godina

kad ove nase nije zabolelo kad su sami, na celu sa velikim vodjom u Briselu priznali Kosovo, zasto bi ih tek zabolelo da to isto uradi Ukrajina(koja ne da priznanje samo iz sopstvenih interesa zbog Krima)?