Četvrtak, 16.03.2017.

20:05

Drama na nebu: Ugasio se motor hrvatskog MiG-a tokom leta

Motor MiG-a 21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva iznenada se ugasio tokom leta u sredu, javljaju hrvatski mediji.

Izvor: Jutarnji list

Drama na nebu: Ugasio se motor hrvatskog MiG-a tokom leta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

leptirica

pre 7 godina

ma ovo vam je propaganda, kako bi opravdali narodu nabavku F-16tica. Kraj price
(xx lazar, 16. mart 2017 23:36)

Vrlo vjerojatno, makar ni nije daleko od istine. Radi se o starim avionima, koji još doduše služe, ali su već daleko od idealne eskadrile. Da ne zaboravimo da i SAD traži povećanje budžeta za obranu. Na kraju priča se i o mig35 i o f16 i o eurofighter već duže vrijeme pa ćemo vidjeti.

narod sve plati

pre 7 godina

Mozda se stvarno motor ugasio a možda je to samo priča za narod da se opravda uzmanje kredita i kupi novu eskadrilu? Narod sve plati i to po nekoliko puta. Prvo plati puste poreze na plaću, pa poreze kod kupivanja bilo čega, pa plati cestu, pa plati da se vozi po cesti koju je platio, pa plati gorivo da bi se vozio i sa gorivom plati opet nešto za cestu, plaća kamate, plati kupnju Migova, plati 'remont' koji očito nije ni obavljen, pa onda plati nove avione koje vjerojatno nikad neće koristit u svrhu za koju ih kupuje. Istovremeno narod ne zna kako da plati struju, telefon, školarinu, lijekove. Narod je izgradio bolnice, školovao doktore, kupio aparate i onda preko godinu dana čeka pregled ili opet plati dva puta jer mora da ode kod privatnika na pregled. Narod je previše dobar, previše strpljiv i previše neorganiziran da na efikasan način reši te probleme.

Džoni

pre 7 godina

Ako se i ugasi motor on može da se startuje jednom do dva puta na svoje akumulatore kojih mig 21 ima dva i koštaju pravo malo bogatstvo jer su umesto olovnih ploča u njima srebrne. Avion se na zemlji pre poletanja uvek zapušta uz pomoć ape(specijalni starter koji se uglavnom nalazi na nadgradnji kamiona a može da bude i statičan ako se nalazi na primer u kaponiru) upravo zbog toga da mu se sačuva energija akumulatora za taj jedan ili dva pokušaja startovanja motora usled nepredviđenih okolnosti.

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 7 godina

ovo je najnovija fora kako maznuti lovu koju nemaš dok država bukvalno krvari. svi će to da rade mi smo počeli sad će hrvati crnogorci model po kome će da izlete pare iz zemlje očas posla. mi smo banana države a naši predsednici premijeri verni kučići koji s vremena na vreme jedni drugima la.u kako bi ispali veliki u našim očima jad i beda dno još za nas još nemaju uvek iskopaju rupu u rupi za nas.

Pajke

pre 7 godina

Mig-21 apsolutno nikada ne bi mogao da sleti sa ugašenim motorom. Potpuna vest glasi da se motor ugasio u letu, ali je pilot uspeo ponovo da ga startuje i vratio se u bazu. Zašto to nije napisano?

prosto

pre 7 godina

Svaka drzava je DUZNA da brani svoj vazdusni prostor zbog civilnog vazduhoplovstva ili da za to placa druge drzave. Ako ne, onda se vazdusni saobracaj skrece na teritorije drugih drzava. Samo da naglasim da se preletanje teritorije PLACA. Zato su i nama potrbni ISPRAVNI MIG-ovi.

Miloš

pre 7 godina

(abraham, 16. mart 2017 21:25)

Aman to je odavno za penziju, probijen je svaki resurs zato Rusi NECE da ista rade na MiG-21, zadnji koji su kod njih svoje modernizovali bili su Indusi.

Bolje kupiti nove F-7 od Kineza koji inace resavaju glavne tri boljke MiG-21, malo goriva, kratak vek motora i malo krilo. Inace imaju novu elektroniku.

Nisu za borbu sa vece daljine ko Indijski ali su sasvim okej za balkanske zemlje ali nazalost ovde niko ne sme da prdne a da to ne odobre Ameri ili Rusi zavisno o kojoj zemlji pricamo pa zato kineske lovce necemo videti.

Darth Shone

pre 7 godina

U je, koliko stručnjaka iz oblasti avijacije, avionike, pvo, ma čudo jedno da nismo mi jedina supersila na planeti a ne tamo neki. Mikojan Gurevič 21 je kanta čiji je radni vek prošao i ni jedna renovacija mu neće pomoći da se nađe na repu F16, on naime nije moga da se nosi ni sa Tomketima koji 74 godište, a o nošenju u dog fightu, jer velika većina ovih naših stručnjaka tako zamišlja avio borbe sa novijim modelima zapadnih aviajacija nema ni govora. Da nije tako, ne bi bio razvijan model 29, a koji se nadate da će vam bratja isporučiti sa najmodernijom avionikom, za male pare odmah. E pa neće da može, oružje se ne poklanja, ono se kupuje, a da se pri tome najbolji modeli, najbolje opremljeni ostavljaju za sebe. Da rusi veoma malo zaostaju od amerikanaca u avionici to je evidentno, ali to ne znači da mogu da ih pobede. Pata karta, nema direktnog susreta Ruskih i Američkih pilota u dog fightu, a ni drugačije, mašine se možda i sretnu, ali za upravljačima su paceri, a modeli kojima upravljaju su daleko od vrhunskih koje obe države ljubomorno čuvaju za sebe. A ako smo već toliko pametni, hajde onda lepo napravite od kanti lovce pete generacije... pošto su već tako dobri...

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Eto kakve krševe su nam uvalili i nama rusi. 
Za malo više para smo mogli da kupimo nove sa Zapada.
(b, 16. mart 2017 21:30)

Као прво, увалили су им Украјинци, а не Руси.
Као друго, увалили су им МИГ-21, а ми узимамо МИГ-29.
Као треће, једино за МНОГО више пара смо могли да купимо нове са запада.
Као четврто, у ВЗ МОСТ имаш инжињере и стручњаке који су оспособљени за одржавање МИГ-29.
Као пето, за МИГ-29 имаш већ обучене и ишколоване пилоте, а за западне немаш, па би их морао слати на запад на обуку и наравно, скупо платити.
Као шесто, само неука особа може назвати МИГ-29 кршем.

Dovla

pre 7 godina

Jutros je bio clanak kako moraju da kupe nove avione, a novac mora da se izdvoji iz budzeta. Neko je rekao da je sreca sto avion nije do sada pao na naseljeno mesto kolike su to kante...
A nekoliko sati kasnije pisu kako je avion padao kao cigla i na kraju normalno sleteo. Sta dalje da kazem, jednostavno oni moraju da imaju naoruzanje, prate nas u stopu.

Roka

pre 7 godina

Па ви после исмевајте наше МИГ 29 "канте"...

Pa naši i ne lete! Ko ne leti ne može da padne, msm svašta ... !!!!

rebel

pre 7 godina

Migovi 21 mogu dobro da se upotrebe u sadejstvu sa znatno boljim avionima koji imaju daleko bolje radare, rakete i odbrambene sisteme. Brzi su i mogu da se brzo dovedu u zonu i poziciju dejstva i da odmah "beže" odatle ako "prežive", a u tome mogu da im pomognu znatno bolje opremljeni avioni u sadejstvu. Mogu i da prave "radarsku masku" za neki bolji avion pratilac , misliš ide ti u susret jedan avion, a kad ono u poslednjem trenutku (kad je možda već kasno) vidiš da idu dva. Pitajte iskusne borbene pilote , oni znaju tačno o čemu se radi.

kvadratura kruga

pre 7 godina

Island nema ni jedan borbeni avion niti ratno vazduhoplpvstvo, pogotovu nema ni vojsku, pa je ta drzava ipak punopravni clan NATO-pakta.

Posmatrac

pre 7 godina

@abraham
"neuporedivo bolje manevarske sposobnosti nego f-16."
Pa nije bas tako. Zbog jakog motora i malih krila, Mig 21 ce teziti borbi "po vertikali", a F-16 "po horizontali". Ovo su iskustva iz Vijetnama, iz direktnih sukoba Mig-21 i F-4.

Didulica

pre 7 godina

I tako Kolinda i ministr pripremaju teren za nabavku nečeg novog.

Novo je novo, ali da li treba baš sada?
Onda s druge strane ako piloti nemaju na čemu letjeti onda valjda treba nešto i kupiti. Nije da su iznenađeni, zna se odavno godište aviona kao i predviđeno vrijeme do kada mogu sigurno letjeti pa imali oni remont ili ne i dalje je to nesto što je staro skoro pola stoljeća.

Pera

pre 7 godina

Pitanje je sta je ovo? Mig 21 je izuzetno pouzdan avion i kako kazu piloti iz Srbije , u vise od 40 godina koriscenja, ovakve se stvari nisu desavale. Da nije ovo neka njihova interna igra. Mozda vid pritiska na Vladu i javnost da se uzme kredit i za ozbiljne pare nabave neki moderniji i visestruko skuplji avioni. E sad krivca za ovu "predstavu" bi trebali traziti kod onih koji ce zaraditi tom poslu.
A mozda ja i umisljam. Ipak je to njihov problem i njihovi novci.

alex

pre 7 godina

Kao prvo, na slici nije MIG-21 nego MIG-29. Sto se tice MIG-21 ako se uradi remont kako treba avion apsolutno nije krs kako neki pisu. Naravno da nema letne karakteristike kao moderniji avioni, ali sa ugradjenom novom elektronikom i MIG-21 je je itekako upotrebljiv avion. E sad, ako je slabo uradjen remont onda ce i moderni avioni imati slicne efekte.

abraham

pre 7 godina

sa dobrom avionikom, jacim osmatrackim radarom, novijim nisanskim radarom i novijim raketama srednjeg dometa bio bi bolji lovac od f-16, tornada, mirage.. mala silueta ga cini teze uocljivim osmatrackim radarima, dovoljno je brz da obavi bilo koji presretacki zadatak, neuporedivo bolje manevarske sposobnosti nego f-16. samo treba uloziti u modernizaciju i taj posao povjeriti dobrim firmama (izrael, rusija, rumunija..) a odrzavanje je krajnje jeftino. ali politicari vise vole da se ugrade u skuplje lovce novije generacije. sto skuplje, to bolji procenat u privatne dzepove.

Nikola

pre 7 godina

Mig 21 je zastareo i prevazidjen jos pre 20 godina, i ma kakva modernizacija mu ne moze pomoci da se bilo kome suprotstavi u vazduhu. Danas se koristi kao trenazni avion i nista vise od toga, tako i da je pao nije neka steta... Za nase 29 ke cemo videti, ako nista makar su generaciju dve ispred.

pakleni_

pre 7 godina

Ugasio se motor, padao je ko cigla, ali ipak je uspio sletjeti kao da se niš nije dogodilo. I to na aerodrom. Ne na autoput ili na školsko igralište malom Ivici na nogu.
Možebitno, ali bez jaaako puno sreće više zvuči kao probni balon. Priča na koju će ona naša đikača od predsjednice izjavit kako je ona uvijek govorila da moramo kupit nove avione jer su nam oni, ne potrebni, nego su suštinski neophodni. I onda će potrošit 'miljon' novaca koje nema.
Da sutra može reć kako je zapravo spasila Hr i da zahvaljujući njoj (kao da ih je ona platila) imamo najsvašta avione u regiji (to je region u Hr), a da srbi imaju samo one polovne ruske kante.

Btw; inače živim u Ch i tu je prošle godine bio referendum na kojemu su građani odlučili da Ch nema love za nabavku novih aviona.

sve je igra a nebo briga

pre 7 godina

Mig 21 i jeste leteća cigla, njime ne može da leti svako. Ali mislim da spremaju svoju javnost za rasprodaju imovine kako bi skupili novac i nabavili potrebne letelice (a možda popuste amerima kada su u pitanju njihovi zahtevi oko gasa i nafte da bi dobili vojnu pomoć). Koja država bi priznala da nema para i to reklamirala ako nije nešto smislila. Videćemo šta su smislili.

hours of love

pre 7 godina

Treba podsetiti da su clanica NATO i da su u EU, a nemaju krsten avion!

Mi imamo 10 modernih i ispravnih, a nit smo blizu EU, a kamo li NATO !

dragan

pre 7 godina

Zar nije Milanović rekao skoro da Srbija ima krševe od aviona i da će padati kao muve... Ne znam čiji su krševi, ali malo-malo pa neki Hrvatski "zrakoplov" padne ili zamalo da padne...

Bojan

pre 7 godina

Treba podsetiti da su clanica NATO i da su u EU, a nemaju krsten avion!

Mi imamo 10 modernih i ispravnih, a nit smo blizu EU, a kamo li NATO !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hours of love, 16. mart 2017 20:14)

U je, do juce ih nismo imali, a sada su postali i moderni i ispravni. Ti avioni nece biti u upotrebnom stanju godinama (dok se ne remontuju i ne podigne specifikacija na nivo M2).

Opet, bar imamo i to, da ne placamo Rumunima air-policing.

nista cudno

pre 7 godina

MIG 21 se ne proizvodi vec 30 godina, to su krsevi koji su im ostali jos od druga Tita.
Dva puta su remontovani ali i Hrvati otvoreno priznaju da se bez ikakve vojne vazduhoplovne flote.NATO nikom nista ne daje, samo uzima.

dzoni

pre 7 godina

Mig 21 je odlican avion bio...u Vijetnamskom ratu..oborio je par hiljada americkih aviona od cega 500 F4 ..cek kad bese bio Vijetnamski rat..sezdeset neke

артиљерац

pre 7 godina

Ремонт Миг-ова им радили Украјинци.А своје авионе нису у стању да одржавају.Код рспада СССР,Украјини је остало 1400 борбених авиона.
С тим бројем били су 3.ваздухопловство на свету,по бројности.Сад ако
имају 50 оперативних,добро је.Кад су Руси ушли на Крим,у Симферопољу
су затекли 24 авиона(Миг-29 и Су-27).Исправна су била 2.И Хрвати
нашли цркву где ће да се моле.

dragan

pre 7 godina

Zar nije Milanović rekao skoro da Srbija ima krševe od aviona i da će padati kao muve... Ne znam čiji su krševi, ali malo-malo pa neki Hrvatski "zrakoplov" padne ili zamalo da padne...

dzoni

pre 7 godina

Mig 21 je odlican avion bio...u Vijetnamskom ratu..oborio je par hiljada americkih aviona od cega 500 F4 ..cek kad bese bio Vijetnamski rat..sezdeset neke

nista cudno

pre 7 godina

MIG 21 se ne proizvodi vec 30 godina, to su krsevi koji su im ostali jos od druga Tita.
Dva puta su remontovani ali i Hrvati otvoreno priznaju da se bez ikakve vojne vazduhoplovne flote.NATO nikom nista ne daje, samo uzima.

pakleni_

pre 7 godina

Ugasio se motor, padao je ko cigla, ali ipak je uspio sletjeti kao da se niš nije dogodilo. I to na aerodrom. Ne na autoput ili na školsko igralište malom Ivici na nogu.
Možebitno, ali bez jaaako puno sreće više zvuči kao probni balon. Priča na koju će ona naša đikača od predsjednice izjavit kako je ona uvijek govorila da moramo kupit nove avione jer su nam oni, ne potrebni, nego su suštinski neophodni. I onda će potrošit 'miljon' novaca koje nema.
Da sutra može reć kako je zapravo spasila Hr i da zahvaljujući njoj (kao da ih je ona platila) imamo najsvašta avione u regiji (to je region u Hr), a da srbi imaju samo one polovne ruske kante.

Btw; inače živim u Ch i tu je prošle godine bio referendum na kojemu su građani odlučili da Ch nema love za nabavku novih aviona.

артиљерац

pre 7 godina

Ремонт Миг-ова им радили Украјинци.А своје авионе нису у стању да одржавају.Код рспада СССР,Украјини је остало 1400 борбених авиона.
С тим бројем били су 3.ваздухопловство на свету,по бројности.Сад ако
имају 50 оперативних,добро је.Кад су Руси ушли на Крим,у Симферопољу
су затекли 24 авиона(Миг-29 и Су-27).Исправна су била 2.И Хрвати
нашли цркву где ће да се моле.

Pera

pre 7 godina

Pitanje je sta je ovo? Mig 21 je izuzetno pouzdan avion i kako kazu piloti iz Srbije , u vise od 40 godina koriscenja, ovakve se stvari nisu desavale. Da nije ovo neka njihova interna igra. Mozda vid pritiska na Vladu i javnost da se uzme kredit i za ozbiljne pare nabave neki moderniji i visestruko skuplji avioni. E sad krivca za ovu "predstavu" bi trebali traziti kod onih koji ce zaraditi tom poslu.
A mozda ja i umisljam. Ipak je to njihov problem i njihovi novci.

Bojan

pre 7 godina

Treba podsetiti da su clanica NATO i da su u EU, a nemaju krsten avion!

Mi imamo 10 modernih i ispravnih, a nit smo blizu EU, a kamo li NATO !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hours of love, 16. mart 2017 20:14)

U je, do juce ih nismo imali, a sada su postali i moderni i ispravni. Ti avioni nece biti u upotrebnom stanju godinama (dok se ne remontuju i ne podigne specifikacija na nivo M2).

Opet, bar imamo i to, da ne placamo Rumunima air-policing.

abraham

pre 7 godina

sa dobrom avionikom, jacim osmatrackim radarom, novijim nisanskim radarom i novijim raketama srednjeg dometa bio bi bolji lovac od f-16, tornada, mirage.. mala silueta ga cini teze uocljivim osmatrackim radarima, dovoljno je brz da obavi bilo koji presretacki zadatak, neuporedivo bolje manevarske sposobnosti nego f-16. samo treba uloziti u modernizaciju i taj posao povjeriti dobrim firmama (izrael, rusija, rumunija..) a odrzavanje je krajnje jeftino. ali politicari vise vole da se ugrade u skuplje lovce novije generacije. sto skuplje, to bolji procenat u privatne dzepove.

Nikola

pre 7 godina

Mig 21 je zastareo i prevazidjen jos pre 20 godina, i ma kakva modernizacija mu ne moze pomoci da se bilo kome suprotstavi u vazduhu. Danas se koristi kao trenazni avion i nista vise od toga, tako i da je pao nije neka steta... Za nase 29 ke cemo videti, ako nista makar su generaciju dve ispred.

hours of love

pre 7 godina

Treba podsetiti da su clanica NATO i da su u EU, a nemaju krsten avion!

Mi imamo 10 modernih i ispravnih, a nit smo blizu EU, a kamo li NATO !

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Eto kakve krševe su nam uvalili i nama rusi. 
Za malo više para smo mogli da kupimo nove sa Zapada.
(b, 16. mart 2017 21:30)

Као прво, увалили су им Украјинци, а не Руси.
Као друго, увалили су им МИГ-21, а ми узимамо МИГ-29.
Као треће, једино за МНОГО више пара смо могли да купимо нове са запада.
Као четврто, у ВЗ МОСТ имаш инжињере и стручњаке који су оспособљени за одржавање МИГ-29.
Као пето, за МИГ-29 имаш већ обучене и ишколоване пилоте, а за западне немаш, па би их морао слати на запад на обуку и наравно, скупо платити.
Као шесто, само неука особа може назвати МИГ-29 кршем.

Roka

pre 7 godina

Па ви после исмевајте наше МИГ 29 "канте"...

Pa naši i ne lete! Ko ne leti ne može da padne, msm svašta ... !!!!

alex

pre 7 godina

Kao prvo, na slici nije MIG-21 nego MIG-29. Sto se tice MIG-21 ako se uradi remont kako treba avion apsolutno nije krs kako neki pisu. Naravno da nema letne karakteristike kao moderniji avioni, ali sa ugradjenom novom elektronikom i MIG-21 je je itekako upotrebljiv avion. E sad, ako je slabo uradjen remont onda ce i moderni avioni imati slicne efekte.

rebel

pre 7 godina

Migovi 21 mogu dobro da se upotrebe u sadejstvu sa znatno boljim avionima koji imaju daleko bolje radare, rakete i odbrambene sisteme. Brzi su i mogu da se brzo dovedu u zonu i poziciju dejstva i da odmah "beže" odatle ako "prežive", a u tome mogu da im pomognu znatno bolje opremljeni avioni u sadejstvu. Mogu i da prave "radarsku masku" za neki bolji avion pratilac , misliš ide ti u susret jedan avion, a kad ono u poslednjem trenutku (kad je možda već kasno) vidiš da idu dva. Pitajte iskusne borbene pilote , oni znaju tačno o čemu se radi.

sve je igra a nebo briga

pre 7 godina

Mig 21 i jeste leteća cigla, njime ne može da leti svako. Ali mislim da spremaju svoju javnost za rasprodaju imovine kako bi skupili novac i nabavili potrebne letelice (a možda popuste amerima kada su u pitanju njihovi zahtevi oko gasa i nafte da bi dobili vojnu pomoć). Koja država bi priznala da nema para i to reklamirala ako nije nešto smislila. Videćemo šta su smislili.

Posmatrac

pre 7 godina

@abraham
"neuporedivo bolje manevarske sposobnosti nego f-16."
Pa nije bas tako. Zbog jakog motora i malih krila, Mig 21 ce teziti borbi "po vertikali", a F-16 "po horizontali". Ovo su iskustva iz Vijetnama, iz direktnih sukoba Mig-21 i F-4.

kvadratura kruga

pre 7 godina

Island nema ni jedan borbeni avion niti ratno vazduhoplpvstvo, pogotovu nema ni vojsku, pa je ta drzava ipak punopravni clan NATO-pakta.

prosto

pre 7 godina

Svaka drzava je DUZNA da brani svoj vazdusni prostor zbog civilnog vazduhoplovstva ili da za to placa druge drzave. Ako ne, onda se vazdusni saobracaj skrece na teritorije drugih drzava. Samo da naglasim da se preletanje teritorije PLACA. Zato su i nama potrbni ISPRAVNI MIG-ovi.

Dovla

pre 7 godina

Jutros je bio clanak kako moraju da kupe nove avione, a novac mora da se izdvoji iz budzeta. Neko je rekao da je sreca sto avion nije do sada pao na naseljeno mesto kolike su to kante...
A nekoliko sati kasnije pisu kako je avion padao kao cigla i na kraju normalno sleteo. Sta dalje da kazem, jednostavno oni moraju da imaju naoruzanje, prate nas u stopu.

Miloš

pre 7 godina

(abraham, 16. mart 2017 21:25)

Aman to je odavno za penziju, probijen je svaki resurs zato Rusi NECE da ista rade na MiG-21, zadnji koji su kod njih svoje modernizovali bili su Indusi.

Bolje kupiti nove F-7 od Kineza koji inace resavaju glavne tri boljke MiG-21, malo goriva, kratak vek motora i malo krilo. Inace imaju novu elektroniku.

Nisu za borbu sa vece daljine ko Indijski ali su sasvim okej za balkanske zemlje ali nazalost ovde niko ne sme da prdne a da to ne odobre Ameri ili Rusi zavisno o kojoj zemlji pricamo pa zato kineske lovce necemo videti.

Darth Shone

pre 7 godina

U je, koliko stručnjaka iz oblasti avijacije, avionike, pvo, ma čudo jedno da nismo mi jedina supersila na planeti a ne tamo neki. Mikojan Gurevič 21 je kanta čiji je radni vek prošao i ni jedna renovacija mu neće pomoći da se nađe na repu F16, on naime nije moga da se nosi ni sa Tomketima koji 74 godište, a o nošenju u dog fightu, jer velika većina ovih naših stručnjaka tako zamišlja avio borbe sa novijim modelima zapadnih aviajacija nema ni govora. Da nije tako, ne bi bio razvijan model 29, a koji se nadate da će vam bratja isporučiti sa najmodernijom avionikom, za male pare odmah. E pa neće da može, oružje se ne poklanja, ono se kupuje, a da se pri tome najbolji modeli, najbolje opremljeni ostavljaju za sebe. Da rusi veoma malo zaostaju od amerikanaca u avionici to je evidentno, ali to ne znači da mogu da ih pobede. Pata karta, nema direktnog susreta Ruskih i Američkih pilota u dog fightu, a ni drugačije, mašine se možda i sretnu, ali za upravljačima su paceri, a modeli kojima upravljaju su daleko od vrhunskih koje obe države ljubomorno čuvaju za sebe. A ako smo već toliko pametni, hajde onda lepo napravite od kanti lovce pete generacije... pošto su već tako dobri...

Didulica

pre 7 godina

I tako Kolinda i ministr pripremaju teren za nabavku nečeg novog.

Novo je novo, ali da li treba baš sada?
Onda s druge strane ako piloti nemaju na čemu letjeti onda valjda treba nešto i kupiti. Nije da su iznenađeni, zna se odavno godište aviona kao i predviđeno vrijeme do kada mogu sigurno letjeti pa imali oni remont ili ne i dalje je to nesto što je staro skoro pola stoljeća.

narod sve plati

pre 7 godina

Mozda se stvarno motor ugasio a možda je to samo priča za narod da se opravda uzmanje kredita i kupi novu eskadrilu? Narod sve plati i to po nekoliko puta. Prvo plati puste poreze na plaću, pa poreze kod kupivanja bilo čega, pa plati cestu, pa plati da se vozi po cesti koju je platio, pa plati gorivo da bi se vozio i sa gorivom plati opet nešto za cestu, plaća kamate, plati kupnju Migova, plati 'remont' koji očito nije ni obavljen, pa onda plati nove avione koje vjerojatno nikad neće koristit u svrhu za koju ih kupuje. Istovremeno narod ne zna kako da plati struju, telefon, školarinu, lijekove. Narod je izgradio bolnice, školovao doktore, kupio aparate i onda preko godinu dana čeka pregled ili opet plati dva puta jer mora da ode kod privatnika na pregled. Narod je previše dobar, previše strpljiv i previše neorganiziran da na efikasan način reši te probleme.

Pajke

pre 7 godina

Mig-21 apsolutno nikada ne bi mogao da sleti sa ugašenim motorom. Potpuna vest glasi da se motor ugasio u letu, ali je pilot uspeo ponovo da ga startuje i vratio se u bazu. Zašto to nije napisano?

Džoni

pre 7 godina

Ako se i ugasi motor on može da se startuje jednom do dva puta na svoje akumulatore kojih mig 21 ima dva i koštaju pravo malo bogatstvo jer su umesto olovnih ploča u njima srebrne. Avion se na zemlji pre poletanja uvek zapušta uz pomoć ape(specijalni starter koji se uglavnom nalazi na nadgradnji kamiona a može da bude i statičan ako se nalazi na primer u kaponiru) upravo zbog toga da mu se sačuva energija akumulatora za taj jedan ili dva pokušaja startovanja motora usled nepredviđenih okolnosti.

leptirica

pre 7 godina

ma ovo vam je propaganda, kako bi opravdali narodu nabavku F-16tica. Kraj price
(xx lazar, 16. mart 2017 23:36)

Vrlo vjerojatno, makar ni nije daleko od istine. Radi se o starim avionima, koji još doduše služe, ali su već daleko od idealne eskadrile. Da ne zaboravimo da i SAD traži povećanje budžeta za obranu. Na kraju priča se i o mig35 i o f16 i o eurofighter već duže vrijeme pa ćemo vidjeti.

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 7 godina

ovo je najnovija fora kako maznuti lovu koju nemaš dok država bukvalno krvari. svi će to da rade mi smo počeli sad će hrvati crnogorci model po kome će da izlete pare iz zemlje očas posla. mi smo banana države a naši predsednici premijeri verni kučići koji s vremena na vreme jedni drugima la.u kako bi ispali veliki u našim očima jad i beda dno još za nas još nemaju uvek iskopaju rupu u rupi za nas.

hours of love

pre 7 godina

Treba podsetiti da su clanica NATO i da su u EU, a nemaju krsten avion!

Mi imamo 10 modernih i ispravnih, a nit smo blizu EU, a kamo li NATO !

abraham

pre 7 godina

sa dobrom avionikom, jacim osmatrackim radarom, novijim nisanskim radarom i novijim raketama srednjeg dometa bio bi bolji lovac od f-16, tornada, mirage.. mala silueta ga cini teze uocljivim osmatrackim radarima, dovoljno je brz da obavi bilo koji presretacki zadatak, neuporedivo bolje manevarske sposobnosti nego f-16. samo treba uloziti u modernizaciju i taj posao povjeriti dobrim firmama (izrael, rusija, rumunija..) a odrzavanje je krajnje jeftino. ali politicari vise vole da se ugrade u skuplje lovce novije generacije. sto skuplje, to bolji procenat u privatne dzepove.

dzoni

pre 7 godina

Mig 21 je odlican avion bio...u Vijetnamskom ratu..oborio je par hiljada americkih aviona od cega 500 F4 ..cek kad bese bio Vijetnamski rat..sezdeset neke

Roka

pre 7 godina

Па ви после исмевајте наше МИГ 29 "канте"...

Pa naši i ne lete! Ko ne leti ne može da padne, msm svašta ... !!!!

dragan

pre 7 godina

Zar nije Milanović rekao skoro da Srbija ima krševe od aviona i da će padati kao muve... Ne znam čiji su krševi, ali malo-malo pa neki Hrvatski "zrakoplov" padne ili zamalo da padne...

nista cudno

pre 7 godina

MIG 21 se ne proizvodi vec 30 godina, to su krsevi koji su im ostali jos od druga Tita.
Dva puta su remontovani ali i Hrvati otvoreno priznaju da se bez ikakve vojne vazduhoplovne flote.NATO nikom nista ne daje, samo uzima.

Nikola

pre 7 godina

Mig 21 je zastareo i prevazidjen jos pre 20 godina, i ma kakva modernizacija mu ne moze pomoci da se bilo kome suprotstavi u vazduhu. Danas se koristi kao trenazni avion i nista vise od toga, tako i da je pao nije neka steta... Za nase 29 ke cemo videti, ako nista makar su generaciju dve ispred.

Darth Shone

pre 7 godina

U je, koliko stručnjaka iz oblasti avijacije, avionike, pvo, ma čudo jedno da nismo mi jedina supersila na planeti a ne tamo neki. Mikojan Gurevič 21 je kanta čiji je radni vek prošao i ni jedna renovacija mu neće pomoći da se nađe na repu F16, on naime nije moga da se nosi ni sa Tomketima koji 74 godište, a o nošenju u dog fightu, jer velika većina ovih naših stručnjaka tako zamišlja avio borbe sa novijim modelima zapadnih aviajacija nema ni govora. Da nije tako, ne bi bio razvijan model 29, a koji se nadate da će vam bratja isporučiti sa najmodernijom avionikom, za male pare odmah. E pa neće da može, oružje se ne poklanja, ono se kupuje, a da se pri tome najbolji modeli, najbolje opremljeni ostavljaju za sebe. Da rusi veoma malo zaostaju od amerikanaca u avionici to je evidentno, ali to ne znači da mogu da ih pobede. Pata karta, nema direktnog susreta Ruskih i Američkih pilota u dog fightu, a ni drugačije, mašine se možda i sretnu, ali za upravljačima su paceri, a modeli kojima upravljaju su daleko od vrhunskih koje obe države ljubomorno čuvaju za sebe. A ako smo već toliko pametni, hajde onda lepo napravite od kanti lovce pete generacije... pošto su već tako dobri...

kvadratura kruga

pre 7 godina

Island nema ni jedan borbeni avion niti ratno vazduhoplpvstvo, pogotovu nema ni vojsku, pa je ta drzava ipak punopravni clan NATO-pakta.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Eto kakve krševe su nam uvalili i nama rusi. 
Za malo više para smo mogli da kupimo nove sa Zapada.
(b, 16. mart 2017 21:30)

Као прво, увалили су им Украјинци, а не Руси.
Као друго, увалили су им МИГ-21, а ми узимамо МИГ-29.
Као треће, једино за МНОГО више пара смо могли да купимо нове са запада.
Као четврто, у ВЗ МОСТ имаш инжињере и стручњаке који су оспособљени за одржавање МИГ-29.
Као пето, за МИГ-29 имаш већ обучене и ишколоване пилоте, а за западне немаш, па би их морао слати на запад на обуку и наравно, скупо платити.
Као шесто, само неука особа може назвати МИГ-29 кршем.

Bojan

pre 7 godina

Treba podsetiti da su clanica NATO i da su u EU, a nemaju krsten avion!

Mi imamo 10 modernih i ispravnih, a nit smo blizu EU, a kamo li NATO !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hours of love, 16. mart 2017 20:14)

U je, do juce ih nismo imali, a sada su postali i moderni i ispravni. Ti avioni nece biti u upotrebnom stanju godinama (dok se ne remontuju i ne podigne specifikacija na nivo M2).

Opet, bar imamo i to, da ne placamo Rumunima air-policing.

артиљерац

pre 7 godina

Ремонт Миг-ова им радили Украјинци.А своје авионе нису у стању да одржавају.Код рспада СССР,Украјини је остало 1400 борбених авиона.
С тим бројем били су 3.ваздухопловство на свету,по бројности.Сад ако
имају 50 оперативних,добро је.Кад су Руси ушли на Крим,у Симферопољу
су затекли 24 авиона(Миг-29 и Су-27).Исправна су била 2.И Хрвати
нашли цркву где ће да се моле.

pakleni_

pre 7 godina

Ugasio se motor, padao je ko cigla, ali ipak je uspio sletjeti kao da se niš nije dogodilo. I to na aerodrom. Ne na autoput ili na školsko igralište malom Ivici na nogu.
Možebitno, ali bez jaaako puno sreće više zvuči kao probni balon. Priča na koju će ona naša đikača od predsjednice izjavit kako je ona uvijek govorila da moramo kupit nove avione jer su nam oni, ne potrebni, nego su suštinski neophodni. I onda će potrošit 'miljon' novaca koje nema.
Da sutra može reć kako je zapravo spasila Hr i da zahvaljujući njoj (kao da ih je ona platila) imamo najsvašta avione u regiji (to je region u Hr), a da srbi imaju samo one polovne ruske kante.

Btw; inače živim u Ch i tu je prošle godine bio referendum na kojemu su građani odlučili da Ch nema love za nabavku novih aviona.

Posmatrac

pre 7 godina

@abraham
"neuporedivo bolje manevarske sposobnosti nego f-16."
Pa nije bas tako. Zbog jakog motora i malih krila, Mig 21 ce teziti borbi "po vertikali", a F-16 "po horizontali". Ovo su iskustva iz Vijetnama, iz direktnih sukoba Mig-21 i F-4.

rebel

pre 7 godina

Migovi 21 mogu dobro da se upotrebe u sadejstvu sa znatno boljim avionima koji imaju daleko bolje radare, rakete i odbrambene sisteme. Brzi su i mogu da se brzo dovedu u zonu i poziciju dejstva i da odmah "beže" odatle ako "prežive", a u tome mogu da im pomognu znatno bolje opremljeni avioni u sadejstvu. Mogu i da prave "radarsku masku" za neki bolji avion pratilac , misliš ide ti u susret jedan avion, a kad ono u poslednjem trenutku (kad je možda već kasno) vidiš da idu dva. Pitajte iskusne borbene pilote , oni znaju tačno o čemu se radi.

alex

pre 7 godina

Kao prvo, na slici nije MIG-21 nego MIG-29. Sto se tice MIG-21 ako se uradi remont kako treba avion apsolutno nije krs kako neki pisu. Naravno da nema letne karakteristike kao moderniji avioni, ali sa ugradjenom novom elektronikom i MIG-21 je je itekako upotrebljiv avion. E sad, ako je slabo uradjen remont onda ce i moderni avioni imati slicne efekte.

Pera

pre 7 godina

Pitanje je sta je ovo? Mig 21 je izuzetno pouzdan avion i kako kazu piloti iz Srbije , u vise od 40 godina koriscenja, ovakve se stvari nisu desavale. Da nije ovo neka njihova interna igra. Mozda vid pritiska na Vladu i javnost da se uzme kredit i za ozbiljne pare nabave neki moderniji i visestruko skuplji avioni. E sad krivca za ovu "predstavu" bi trebali traziti kod onih koji ce zaraditi tom poslu.
A mozda ja i umisljam. Ipak je to njihov problem i njihovi novci.

sve je igra a nebo briga

pre 7 godina

Mig 21 i jeste leteća cigla, njime ne može da leti svako. Ali mislim da spremaju svoju javnost za rasprodaju imovine kako bi skupili novac i nabavili potrebne letelice (a možda popuste amerima kada su u pitanju njihovi zahtevi oko gasa i nafte da bi dobili vojnu pomoć). Koja država bi priznala da nema para i to reklamirala ako nije nešto smislila. Videćemo šta su smislili.

Dovla

pre 7 godina

Jutros je bio clanak kako moraju da kupe nove avione, a novac mora da se izdvoji iz budzeta. Neko je rekao da je sreca sto avion nije do sada pao na naseljeno mesto kolike su to kante...
A nekoliko sati kasnije pisu kako je avion padao kao cigla i na kraju normalno sleteo. Sta dalje da kazem, jednostavno oni moraju da imaju naoruzanje, prate nas u stopu.

Miloš

pre 7 godina

(abraham, 16. mart 2017 21:25)

Aman to je odavno za penziju, probijen je svaki resurs zato Rusi NECE da ista rade na MiG-21, zadnji koji su kod njih svoje modernizovali bili su Indusi.

Bolje kupiti nove F-7 od Kineza koji inace resavaju glavne tri boljke MiG-21, malo goriva, kratak vek motora i malo krilo. Inace imaju novu elektroniku.

Nisu za borbu sa vece daljine ko Indijski ali su sasvim okej za balkanske zemlje ali nazalost ovde niko ne sme da prdne a da to ne odobre Ameri ili Rusi zavisno o kojoj zemlji pricamo pa zato kineske lovce necemo videti.

prosto

pre 7 godina

Svaka drzava je DUZNA da brani svoj vazdusni prostor zbog civilnog vazduhoplovstva ili da za to placa druge drzave. Ako ne, onda se vazdusni saobracaj skrece na teritorije drugih drzava. Samo da naglasim da se preletanje teritorije PLACA. Zato su i nama potrbni ISPRAVNI MIG-ovi.

Didulica

pre 7 godina

I tako Kolinda i ministr pripremaju teren za nabavku nečeg novog.

Novo je novo, ali da li treba baš sada?
Onda s druge strane ako piloti nemaju na čemu letjeti onda valjda treba nešto i kupiti. Nije da su iznenađeni, zna se odavno godište aviona kao i predviđeno vrijeme do kada mogu sigurno letjeti pa imali oni remont ili ne i dalje je to nesto što je staro skoro pola stoljeća.

leptirica

pre 7 godina

ma ovo vam je propaganda, kako bi opravdali narodu nabavku F-16tica. Kraj price
(xx lazar, 16. mart 2017 23:36)

Vrlo vjerojatno, makar ni nije daleko od istine. Radi se o starim avionima, koji još doduše služe, ali su već daleko od idealne eskadrile. Da ne zaboravimo da i SAD traži povećanje budžeta za obranu. Na kraju priča se i o mig35 i o f16 i o eurofighter već duže vrijeme pa ćemo vidjeti.

Pajke

pre 7 godina

Mig-21 apsolutno nikada ne bi mogao da sleti sa ugašenim motorom. Potpuna vest glasi da se motor ugasio u letu, ali je pilot uspeo ponovo da ga startuje i vratio se u bazu. Zašto to nije napisano?

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 7 godina

ovo je najnovija fora kako maznuti lovu koju nemaš dok država bukvalno krvari. svi će to da rade mi smo počeli sad će hrvati crnogorci model po kome će da izlete pare iz zemlje očas posla. mi smo banana države a naši predsednici premijeri verni kučići koji s vremena na vreme jedni drugima la.u kako bi ispali veliki u našim očima jad i beda dno još za nas još nemaju uvek iskopaju rupu u rupi za nas.

Džoni

pre 7 godina

Ako se i ugasi motor on može da se startuje jednom do dva puta na svoje akumulatore kojih mig 21 ima dva i koštaju pravo malo bogatstvo jer su umesto olovnih ploča u njima srebrne. Avion se na zemlji pre poletanja uvek zapušta uz pomoć ape(specijalni starter koji se uglavnom nalazi na nadgradnji kamiona a može da bude i statičan ako se nalazi na primer u kaponiru) upravo zbog toga da mu se sačuva energija akumulatora za taj jedan ili dva pokušaja startovanja motora usled nepredviđenih okolnosti.

narod sve plati

pre 7 godina

Mozda se stvarno motor ugasio a možda je to samo priča za narod da se opravda uzmanje kredita i kupi novu eskadrilu? Narod sve plati i to po nekoliko puta. Prvo plati puste poreze na plaću, pa poreze kod kupivanja bilo čega, pa plati cestu, pa plati da se vozi po cesti koju je platio, pa plati gorivo da bi se vozio i sa gorivom plati opet nešto za cestu, plaća kamate, plati kupnju Migova, plati 'remont' koji očito nije ni obavljen, pa onda plati nove avione koje vjerojatno nikad neće koristit u svrhu za koju ih kupuje. Istovremeno narod ne zna kako da plati struju, telefon, školarinu, lijekove. Narod je izgradio bolnice, školovao doktore, kupio aparate i onda preko godinu dana čeka pregled ili opet plati dva puta jer mora da ode kod privatnika na pregled. Narod je previše dobar, previše strpljiv i previše neorganiziran da na efikasan način reši te probleme.