Subota, 11.03.2017.

17:19

Kad studentski kredit postane noćna mora VIDEO

Studentski krediti bi trebalo da olakšaju studiranje, međutim, za pojedine su postali noćna mora.

Izvor: B92

Kad studentski kredit postane noæna mora VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Zarko

pre 7 godina

kada ce se vise uvesti pravilo da oni koji studiraju i skoluju se o trosku stanovnika, tj. budzeta imaju obavezu da odrade 5, 10 godina u drzavi ciji narod ih je skolovao ?!

Crna Djordjija

pre 7 godina

@Objavite za Boga!
Sve si ti u pravu ali zar ne mislis da ne treba svi zajedno da se menjamo. Tj ona da vraca kredit koji je potpisala i procitala pravila a nije ispostovala, tako i nadlezni da kazne velike kriminalce. Meni generalno nema razlike osim u sumi.

Je suis OLOŠ!

pre 7 godina

Dete,idi opet u tu Nemačku i ne vraćaj se.Kredit ćeš lako otplatiti.
(prokleta avlija, 11. mart 2017 17:55)

Začudićeš se, ali u Nemačkoj se krediti vraćaju. Ne kapiram, šta ti misliš da ja treba da vraćam nečije kredite? Niko nikome ništa nije dužan. Svako treba da se bori za sebe. Uzeo si kreditz, vrati ga. Možda je ova avlija i prokleta, ali pronađi mi rajsku avliju u kojoj se kjredit ne vraća. Čekam.

x

pre 7 godina

Samo opusteno, i ne pomisljaj da u skorije vreme vracas kredit. Posto je inflacija veca od kamate (koju si ptpisala), sacekaj jedno desetak godina pa onda vrati kredit.

dr.med dr.phil

pre 7 godina

Ja sam svoje uverenje o diplomiranju poslao postom cim sam diplomiro. Jel ona diplomirala u Njemackoj a tamo nema posti? Pravila su tu da se postuju.

dno smo već probili

pre 7 godina

@ đole, da dodam ! Naučiće i da se ne.gleda na stranačku pripadnost, nauciće da se rad ceni i isplati , .....

drvobradi

pre 7 godina

@Veliki brat
Hajde jednom da porastemo i prestanemo da se ponašamo kao deca socijalizma o kojima država mora stalno da brine. Fakultet nema veze sa ugovorom izmedju nje i države, samim tim nema potrebu nikoga da obaveštava niti da gradi i održava infrastrukturu za te potrebe. Dobila ugovor, nije ispostovala svojom voljom, snosi posledice. Ako misli da je u pravu može da tuži i dobije presudu.

ASOT

pre 7 godina

Medju studentima se dobro zna to da ako me posaljes uverenje da si zavrsio u roku vracas kredit u potpunosti, pa onda imaju neki procenti u zavisnosti od prosecne ocene. Ona je znala i nije poslala,a sad joj je lakse da se zali medijima.

milan

pre 7 godina

kredit bese 6100 dinara mesecno. Oko 3600 dinara mi je islo za menzu, 1400 za dom i 1000 za markicu/busplus. Ostane coveku za 100 grama "dobro" kafe. Tri godine prodje od diplome, nisam poceo da vracam.

Перица

pre 7 godina

Као изузетан студент сам имао државну стипендију. Један од услова је био да се ради у СРЈ дупло дуже него што се примала стипендија.

Један сам од ретких који је испунио тај услов. И вратио се у Србију да у Србији плаћам порез!

Нека смање порезе, добри студенти ће наћи стипендије. Овако Срби плаћају школовање за немачке лекаре и инжењере. Докле бре???

Objavite za Boga!

pre 7 godina

Onolike pljacke po kolubari, ukradene milijarde eura, pa milijarde od zelezare, zeleznica i koje kakvih drustvenih preduzeca i sve pretvoreno u javni dug, a ovu boraniju od studentarije maltretirate za po 100.000din. Pljujem na ovakvu drzavu! I da napomenem, nisam bio korisnik ovakvog vida kreditiranja posto nikada nisam ni upisao studije. Vr. dobar đak u Moc Rakovica, ali zavrsio srednju skolu i pristojno zarađujem kao KV. Varioc u Grčkoj.

Vel Santic

pre 7 godina

Srbija i ostale zemlje bivše Yu moraju da se ugledaju na progresivne zemlje Evrope a ne na npr. Ameriku gde se postsekundarno školstvo tretira kao luksuzni biznis i sve je svedeno na novac. Ova devojka je primer upravo primernog i zadivljujućeg studenta koji je uložio tj. uložila i sav trud i znanje i postala stručnjak a takvih nam treba! Postsekundarno školstvo i edukacija za društvo i naciju koje žele da imaju budućnost trebaju da budu PRIORITET a ne luksuzni prohtev tipa vila vikendica. stoga, država treba da ulaže u besplatno ili zaista jeftino a potpuno kvalitetno visoko školstvo umesto što se daje prostora finansijskim bankarskim muljavinama da otežavaju i kvare preko potrebnu edukaciju i usavršavanje mladih ali i svih drugih intelektualnih i praktičnih stručnjaka! jer, Valentina nije postizala uspehe samo za sebe već i za celo društvo i naciju!

Yolo

pre 7 godina

Kakvih sve komentara ima ovde... Vi isterivaci pravde i moralne gromade udjite ponekad u neku bolnicu, kliniku da vidite ko, kako i gde se sta radi pa onda krenite da ispravljate krivu drinu od temelja a ne od ovakvih pojedinacnih slucajeva. Jedan namesten tender u KCS vam vredi kao 100 ovih kredita. Uzimajuci u obzir nebulozu da ovi krediti treba da stimulisu studente da budu najbolji i da im se omoguci dalji strucni napredak ti papiri i ostale formalnosti su tu samo da otezaju ljudima zivot u ovoj mizernoj drzavi. A i kada diplomiras sa 9-10 prosekom ceka te ista beda i izivljavanje kao da zavrsis u mitrovici sa prosekom 7. Zato je sreca da druge drzave znaju da cene nase doktore kad ne zna nas narod da ceni odricanje 6 godina studija i 5-7 godina specijalizacije. idite sad kod sns doktora i placite sto vam beze doktori.

Sab

pre 7 godina

Nas na fakultetu nisu ni obavestili da moze da se otpise kredit ako se studije zavrse pre roka. Ja sam ih pre roka zavrsio ali mi je doslo resenje o vracanju kredita. Isti taj kredit i dan danas otplacujem.

Miodrag

pre 7 godina

Eh. Uverenje čak i neko drugi može da uzme ili fakultet izda, skenira, pošalje mailom.
Tek kad ministarstvo ne bi priznalo dostavljanje mailom bio bi "slučaj za novine". Ovako zvuči kao opravdanje djaka prvaka.

Mika

pre 7 godina

Nisam ocekivao da u komentarima procitam da je trebalo da postuje ugovor. Zao mi njene nemarnosti ali mi drago za komentare.
Samo zakon Srbina spasava.

Veliki brat

pre 7 godina

OK, i u toj Nemačkoj ako se ne dostavi neki papir, propade posao.


Međutim, ova država je stvarno pukla. Sad će hiljade diplomaca da dostavlja neke papire, pa će to neko ručno da unosi u računar????

Zar nije jednostavnije da fakulteti dostavljaju Ministarstvu spisak diplomiranih studenata, to se unese u bazu i automatski se evidentira da su dobitnici stipendija ispunili ili nisu ispunili uslov za "opraštanje" stipendije.

Mogli bi da se ugledaju na Hrvatsku koja je preko projekta platila izradu Informacionog sistema za sve fakultete, koji se onda lako može umrežiti na nivou univerziteta ili čak cele države.

Kod nas muku muče na Beogradskom univerzitetu da obezbede razmenu podataka između fakulteta, a koliko sam shvatio, za potrebe interdisciplinarnih studija koje bi se realizovale na nivou univerziteta (a ne nekog pojedinačnog fakulteta).

Tako je to kad su još krajem 90-ih fakulteti prepušteni sami sebi da se snalaze pa su mnogi u svojoj režiji izradili imformacioni sistem, dok su oni manji kupovali od većih fakulteta, i tako sada imamo čak i na nivou jednog univerziteta po 5-6 različitih rešenja koja međusobno nisu kompatibilna.

Ne uradite u početku neku stvar kako treba, posle imate na stotine problema, i to je suština svih problema u ovoj državi, jer kad bi sve bilo uređeno i svi podaci dostupni kome treba da budu dostupni, i korupciju bi bilo mnogo lakše iskoreniti.

đole

pre 7 godina

U Nemačkoj će da nauči i shvati da se svaki ugovor striktno poštuje. Nego su samo kod nas ljudi navikli da imaju izgovore za takve stvari da misle da to prolazi.

m

pre 7 godina

Ruku na srce studentkinja nije ispoštovala klauzulu o dostavi potvrde o diplomiranju, slab je izgovor to sto je dobila stipendiju za Nemačku, imala je mesec dana a potvrda se vadi za 5 min

Novosadjanin

pre 7 godina

Ako ja dobro shvatam: potpisala je ugovor koji je obavezuje da joj kredit moze biti "oprosten" SAMO ako diplomira sa dobrim prosekom i to javi u roku od mesec dana nakon diplomiranja. Svaka njoj cast na trudu i uspesnim studijama, takvih nam treba sto vise. Medjutim, nije mi jasno zasto smatra da ne treba da postuje ugovor koji je sama potpisala. Dosta je gledanja kroz prste. Zasluzila si, imala si mesec dana da si htela, medjutim nisi. Znala je koliko ce je kostati odlazak u nemacku pre nego sto posalje jedan papir banci.

Coa

pre 7 godina

Sa prosekom 9.81 svakako da nije najbolja. Uostalom, znaju se uslovi, nije ispunila svoju obavezu i prijavila kraj studija. Zao mi je devojke, naravno, ali je tuzba potpuno besmislena...

smesko

pre 7 godina

ovo je opšte poznat problem, i meni je kao diplomiranom studentu stalno na pameti bilo, kao i prva stvar po diplomiranju koju sam uradio, da odmah odnesem tu potvrdu, koja se uzgred dobija za 2 minuta. Sa druge strane, poznavao sam ne baš mali broj kolega koji su na to zaboravili ili išli po onoj 'ima vremena, sutra ću', pa su morali da vraćaju novac zbog striktnih propisa banke i Ministarstva...

mason

pre 7 godina

Ma nije valjda, Srbija da joj plaća kredit a ona da se zaposli u Nemačkoj (a prethodno studirala o trošku građana Srbije). Mora se ovo podhitno regulisati, nema smisla da plaćamo obuku nemačkim doktorima.

Doktor

pre 7 godina

Nije opravdan razlog inostrana stipendija, jer sigurno nije na dan diplomiranja otputovala u Nemacku: pretpostavljam da je stipendiju mogla poceti koristiti tek posto je dokazala da je diplomirala. Ali cak i da jeste otputovala isti dan (a u Nemackoj nisu od nje trazili potvrdu o zavrsenim studijama) doticna je znajuci koje obaveze ima prema Ministarstvu prosvete kao davaocu stipendije mogla nekog npr. iz porodice zamoliti da posalje kopiju Uverenja o diplomiranju Ministarstvu. U sustini, ona jeste preksila ugovor.

Novosadjanin

pre 7 godina

Ako ja dobro shvatam: potpisala je ugovor koji je obavezuje da joj kredit moze biti "oprosten" SAMO ako diplomira sa dobrim prosekom i to javi u roku od mesec dana nakon diplomiranja. Svaka njoj cast na trudu i uspesnim studijama, takvih nam treba sto vise. Medjutim, nije mi jasno zasto smatra da ne treba da postuje ugovor koji je sama potpisala. Dosta je gledanja kroz prste. Zasluzila si, imala si mesec dana da si htela, medjutim nisi. Znala je koliko ce je kostati odlazak u nemacku pre nego sto posalje jedan papir banci.

smesko

pre 7 godina

ovo je opšte poznat problem, i meni je kao diplomiranom studentu stalno na pameti bilo, kao i prva stvar po diplomiranju koju sam uradio, da odmah odnesem tu potvrdu, koja se uzgred dobija za 2 minuta. Sa druge strane, poznavao sam ne baš mali broj kolega koji su na to zaboravili ili išli po onoj 'ima vremena, sutra ću', pa su morali da vraćaju novac zbog striktnih propisa banke i Ministarstva...

m

pre 7 godina

Ruku na srce studentkinja nije ispoštovala klauzulu o dostavi potvrde o diplomiranju, slab je izgovor to sto je dobila stipendiju za Nemačku, imala je mesec dana a potvrda se vadi za 5 min

đole

pre 7 godina

U Nemačkoj će da nauči i shvati da se svaki ugovor striktno poštuje. Nego su samo kod nas ljudi navikli da imaju izgovore za takve stvari da misle da to prolazi.

mason

pre 7 godina

Ma nije valjda, Srbija da joj plaća kredit a ona da se zaposli u Nemačkoj (a prethodno studirala o trošku građana Srbije). Mora se ovo podhitno regulisati, nema smisla da plaćamo obuku nemačkim doktorima.

Doktor

pre 7 godina

Nije opravdan razlog inostrana stipendija, jer sigurno nije na dan diplomiranja otputovala u Nemacku: pretpostavljam da je stipendiju mogla poceti koristiti tek posto je dokazala da je diplomirala. Ali cak i da jeste otputovala isti dan (a u Nemackoj nisu od nje trazili potvrdu o zavrsenim studijama) doticna je znajuci koje obaveze ima prema Ministarstvu prosvete kao davaocu stipendije mogla nekog npr. iz porodice zamoliti da posalje kopiju Uverenja o diplomiranju Ministarstvu. U sustini, ona jeste preksila ugovor.

Mika

pre 7 godina

Nisam ocekivao da u komentarima procitam da je trebalo da postuje ugovor. Zao mi njene nemarnosti ali mi drago za komentare.
Samo zakon Srbina spasava.

Coa

pre 7 godina

Sa prosekom 9.81 svakako da nije najbolja. Uostalom, znaju se uslovi, nije ispunila svoju obavezu i prijavila kraj studija. Zao mi je devojke, naravno, ali je tuzba potpuno besmislena...

Sab

pre 7 godina

Nas na fakultetu nisu ni obavestili da moze da se otpise kredit ako se studije zavrse pre roka. Ja sam ih pre roka zavrsio ali mi je doslo resenje o vracanju kredita. Isti taj kredit i dan danas otplacujem.

Veliki brat

pre 7 godina

OK, i u toj Nemačkoj ako se ne dostavi neki papir, propade posao.


Međutim, ova država je stvarno pukla. Sad će hiljade diplomaca da dostavlja neke papire, pa će to neko ručno da unosi u računar????

Zar nije jednostavnije da fakulteti dostavljaju Ministarstvu spisak diplomiranih studenata, to se unese u bazu i automatski se evidentira da su dobitnici stipendija ispunili ili nisu ispunili uslov za "opraštanje" stipendije.

Mogli bi da se ugledaju na Hrvatsku koja je preko projekta platila izradu Informacionog sistema za sve fakultete, koji se onda lako može umrežiti na nivou univerziteta ili čak cele države.

Kod nas muku muče na Beogradskom univerzitetu da obezbede razmenu podataka između fakulteta, a koliko sam shvatio, za potrebe interdisciplinarnih studija koje bi se realizovale na nivou univerziteta (a ne nekog pojedinačnog fakulteta).

Tako je to kad su još krajem 90-ih fakulteti prepušteni sami sebi da se snalaze pa su mnogi u svojoj režiji izradili imformacioni sistem, dok su oni manji kupovali od većih fakulteta, i tako sada imamo čak i na nivou jednog univerziteta po 5-6 različitih rešenja koja međusobno nisu kompatibilna.

Ne uradite u početku neku stvar kako treba, posle imate na stotine problema, i to je suština svih problema u ovoj državi, jer kad bi sve bilo uređeno i svi podaci dostupni kome treba da budu dostupni, i korupciju bi bilo mnogo lakše iskoreniti.

Yolo

pre 7 godina

Kakvih sve komentara ima ovde... Vi isterivaci pravde i moralne gromade udjite ponekad u neku bolnicu, kliniku da vidite ko, kako i gde se sta radi pa onda krenite da ispravljate krivu drinu od temelja a ne od ovakvih pojedinacnih slucajeva. Jedan namesten tender u KCS vam vredi kao 100 ovih kredita. Uzimajuci u obzir nebulozu da ovi krediti treba da stimulisu studente da budu najbolji i da im se omoguci dalji strucni napredak ti papiri i ostale formalnosti su tu samo da otezaju ljudima zivot u ovoj mizernoj drzavi. A i kada diplomiras sa 9-10 prosekom ceka te ista beda i izivljavanje kao da zavrsis u mitrovici sa prosekom 7. Zato je sreca da druge drzave znaju da cene nase doktore kad ne zna nas narod da ceni odricanje 6 godina studija i 5-7 godina specijalizacije. idite sad kod sns doktora i placite sto vam beze doktori.

Перица

pre 7 godina

Као изузетан студент сам имао државну стипендију. Један од услова је био да се ради у СРЈ дупло дуже него што се примала стипендија.

Један сам од ретких који је испунио тај услов. И вратио се у Србију да у Србији плаћам порез!

Нека смање порезе, добри студенти ће наћи стипендије. Овако Срби плаћају школовање за немачке лекаре и инжењере. Докле бре???

Miodrag

pre 7 godina

Eh. Uverenje čak i neko drugi može da uzme ili fakultet izda, skenira, pošalje mailom.
Tek kad ministarstvo ne bi priznalo dostavljanje mailom bio bi "slučaj za novine". Ovako zvuči kao opravdanje djaka prvaka.

dr.med dr.phil

pre 7 godina

Ja sam svoje uverenje o diplomiranju poslao postom cim sam diplomiro. Jel ona diplomirala u Njemackoj a tamo nema posti? Pravila su tu da se postuju.

drvobradi

pre 7 godina

@Veliki brat
Hajde jednom da porastemo i prestanemo da se ponašamo kao deca socijalizma o kojima država mora stalno da brine. Fakultet nema veze sa ugovorom izmedju nje i države, samim tim nema potrebu nikoga da obaveštava niti da gradi i održava infrastrukturu za te potrebe. Dobila ugovor, nije ispostovala svojom voljom, snosi posledice. Ako misli da je u pravu može da tuži i dobije presudu.

ASOT

pre 7 godina

Medju studentima se dobro zna to da ako me posaljes uverenje da si zavrsio u roku vracas kredit u potpunosti, pa onda imaju neki procenti u zavisnosti od prosecne ocene. Ona je znala i nije poslala,a sad joj je lakse da se zali medijima.

Objavite za Boga!

pre 7 godina

Onolike pljacke po kolubari, ukradene milijarde eura, pa milijarde od zelezare, zeleznica i koje kakvih drustvenih preduzeca i sve pretvoreno u javni dug, a ovu boraniju od studentarije maltretirate za po 100.000din. Pljujem na ovakvu drzavu! I da napomenem, nisam bio korisnik ovakvog vida kreditiranja posto nikada nisam ni upisao studije. Vr. dobar đak u Moc Rakovica, ali zavrsio srednju skolu i pristojno zarađujem kao KV. Varioc u Grčkoj.

x

pre 7 godina

Samo opusteno, i ne pomisljaj da u skorije vreme vracas kredit. Posto je inflacija veca od kamate (koju si ptpisala), sacekaj jedno desetak godina pa onda vrati kredit.

Je suis OLOŠ!

pre 7 godina

Dete,idi opet u tu Nemačku i ne vraćaj se.Kredit ćeš lako otplatiti.
(prokleta avlija, 11. mart 2017 17:55)

Začudićeš se, ali u Nemačkoj se krediti vraćaju. Ne kapiram, šta ti misliš da ja treba da vraćam nečije kredite? Niko nikome ništa nije dužan. Svako treba da se bori za sebe. Uzeo si kreditz, vrati ga. Možda je ova avlija i prokleta, ali pronađi mi rajsku avliju u kojoj se kjredit ne vraća. Čekam.

milan

pre 7 godina

kredit bese 6100 dinara mesecno. Oko 3600 dinara mi je islo za menzu, 1400 za dom i 1000 za markicu/busplus. Ostane coveku za 100 grama "dobro" kafe. Tri godine prodje od diplome, nisam poceo da vracam.

Vel Santic

pre 7 godina

Srbija i ostale zemlje bivše Yu moraju da se ugledaju na progresivne zemlje Evrope a ne na npr. Ameriku gde se postsekundarno školstvo tretira kao luksuzni biznis i sve je svedeno na novac. Ova devojka je primer upravo primernog i zadivljujućeg studenta koji je uložio tj. uložila i sav trud i znanje i postala stručnjak a takvih nam treba! Postsekundarno školstvo i edukacija za društvo i naciju koje žele da imaju budućnost trebaju da budu PRIORITET a ne luksuzni prohtev tipa vila vikendica. stoga, država treba da ulaže u besplatno ili zaista jeftino a potpuno kvalitetno visoko školstvo umesto što se daje prostora finansijskim bankarskim muljavinama da otežavaju i kvare preko potrebnu edukaciju i usavršavanje mladih ali i svih drugih intelektualnih i praktičnih stručnjaka! jer, Valentina nije postizala uspehe samo za sebe već i za celo društvo i naciju!

Crna Djordjija

pre 7 godina

@Objavite za Boga!
Sve si ti u pravu ali zar ne mislis da ne treba svi zajedno da se menjamo. Tj ona da vraca kredit koji je potpisala i procitala pravila a nije ispostovala, tako i nadlezni da kazne velike kriminalce. Meni generalno nema razlike osim u sumi.

Zarko

pre 7 godina

kada ce se vise uvesti pravilo da oni koji studiraju i skoluju se o trosku stanovnika, tj. budzeta imaju obavezu da odrade 5, 10 godina u drzavi ciji narod ih je skolovao ?!

dno smo već probili

pre 7 godina

@ đole, da dodam ! Naučiće i da se ne.gleda na stranačku pripadnost, nauciće da se rad ceni i isplati , .....

mason

pre 7 godina

Ma nije valjda, Srbija da joj plaća kredit a ona da se zaposli u Nemačkoj (a prethodno studirala o trošku građana Srbije). Mora se ovo podhitno regulisati, nema smisla da plaćamo obuku nemačkim doktorima.

Coa

pre 7 godina

Sa prosekom 9.81 svakako da nije najbolja. Uostalom, znaju se uslovi, nije ispunila svoju obavezu i prijavila kraj studija. Zao mi je devojke, naravno, ali je tuzba potpuno besmislena...

Novosadjanin

pre 7 godina

Ako ja dobro shvatam: potpisala je ugovor koji je obavezuje da joj kredit moze biti "oprosten" SAMO ako diplomira sa dobrim prosekom i to javi u roku od mesec dana nakon diplomiranja. Svaka njoj cast na trudu i uspesnim studijama, takvih nam treba sto vise. Medjutim, nije mi jasno zasto smatra da ne treba da postuje ugovor koji je sama potpisala. Dosta je gledanja kroz prste. Zasluzila si, imala si mesec dana da si htela, medjutim nisi. Znala je koliko ce je kostati odlazak u nemacku pre nego sto posalje jedan papir banci.

m

pre 7 godina

Ruku na srce studentkinja nije ispoštovala klauzulu o dostavi potvrde o diplomiranju, slab je izgovor to sto je dobila stipendiju za Nemačku, imala je mesec dana a potvrda se vadi za 5 min

đole

pre 7 godina

U Nemačkoj će da nauči i shvati da se svaki ugovor striktno poštuje. Nego su samo kod nas ljudi navikli da imaju izgovore za takve stvari da misle da to prolazi.

Miodrag

pre 7 godina

Eh. Uverenje čak i neko drugi može da uzme ili fakultet izda, skenira, pošalje mailom.
Tek kad ministarstvo ne bi priznalo dostavljanje mailom bio bi "slučaj za novine". Ovako zvuči kao opravdanje djaka prvaka.

Zarko

pre 7 godina

kada ce se vise uvesti pravilo da oni koji studiraju i skoluju se o trosku stanovnika, tj. budzeta imaju obavezu da odrade 5, 10 godina u drzavi ciji narod ih je skolovao ?!

Doktor

pre 7 godina

Nije opravdan razlog inostrana stipendija, jer sigurno nije na dan diplomiranja otputovala u Nemacku: pretpostavljam da je stipendiju mogla poceti koristiti tek posto je dokazala da je diplomirala. Ali cak i da jeste otputovala isti dan (a u Nemackoj nisu od nje trazili potvrdu o zavrsenim studijama) doticna je znajuci koje obaveze ima prema Ministarstvu prosvete kao davaocu stipendije mogla nekog npr. iz porodice zamoliti da posalje kopiju Uverenja o diplomiranju Ministarstvu. U sustini, ona jeste preksila ugovor.

Yolo

pre 7 godina

Kakvih sve komentara ima ovde... Vi isterivaci pravde i moralne gromade udjite ponekad u neku bolnicu, kliniku da vidite ko, kako i gde se sta radi pa onda krenite da ispravljate krivu drinu od temelja a ne od ovakvih pojedinacnih slucajeva. Jedan namesten tender u KCS vam vredi kao 100 ovih kredita. Uzimajuci u obzir nebulozu da ovi krediti treba da stimulisu studente da budu najbolji i da im se omoguci dalji strucni napredak ti papiri i ostale formalnosti su tu samo da otezaju ljudima zivot u ovoj mizernoj drzavi. A i kada diplomiras sa 9-10 prosekom ceka te ista beda i izivljavanje kao da zavrsis u mitrovici sa prosekom 7. Zato je sreca da druge drzave znaju da cene nase doktore kad ne zna nas narod da ceni odricanje 6 godina studija i 5-7 godina specijalizacije. idite sad kod sns doktora i placite sto vam beze doktori.

Перица

pre 7 godina

Као изузетан студент сам имао државну стипендију. Један од услова је био да се ради у СРЈ дупло дуже него што се примала стипендија.

Један сам од ретких који је испунио тај услов. И вратио се у Србију да у Србији плаћам порез!

Нека смање порезе, добри студенти ће наћи стипендије. Овако Срби плаћају школовање за немачке лекаре и инжењере. Докле бре???

dr.med dr.phil

pre 7 godina

Ja sam svoje uverenje o diplomiranju poslao postom cim sam diplomiro. Jel ona diplomirala u Njemackoj a tamo nema posti? Pravila su tu da se postuju.

smesko

pre 7 godina

ovo je opšte poznat problem, i meni je kao diplomiranom studentu stalno na pameti bilo, kao i prva stvar po diplomiranju koju sam uradio, da odmah odnesem tu potvrdu, koja se uzgred dobija za 2 minuta. Sa druge strane, poznavao sam ne baš mali broj kolega koji su na to zaboravili ili išli po onoj 'ima vremena, sutra ću', pa su morali da vraćaju novac zbog striktnih propisa banke i Ministarstva...

Mika

pre 7 godina

Nisam ocekivao da u komentarima procitam da je trebalo da postuje ugovor. Zao mi njene nemarnosti ali mi drago za komentare.
Samo zakon Srbina spasava.

Je suis OLOŠ!

pre 7 godina

Dete,idi opet u tu Nemačku i ne vraćaj se.Kredit ćeš lako otplatiti.
(prokleta avlija, 11. mart 2017 17:55)

Začudićeš se, ali u Nemačkoj se krediti vraćaju. Ne kapiram, šta ti misliš da ja treba da vraćam nečije kredite? Niko nikome ništa nije dužan. Svako treba da se bori za sebe. Uzeo si kreditz, vrati ga. Možda je ova avlija i prokleta, ali pronađi mi rajsku avliju u kojoj se kjredit ne vraća. Čekam.

Objavite za Boga!

pre 7 godina

Onolike pljacke po kolubari, ukradene milijarde eura, pa milijarde od zelezare, zeleznica i koje kakvih drustvenih preduzeca i sve pretvoreno u javni dug, a ovu boraniju od studentarije maltretirate za po 100.000din. Pljujem na ovakvu drzavu! I da napomenem, nisam bio korisnik ovakvog vida kreditiranja posto nikada nisam ni upisao studije. Vr. dobar đak u Moc Rakovica, ali zavrsio srednju skolu i pristojno zarađujem kao KV. Varioc u Grčkoj.

Sab

pre 7 godina

Nas na fakultetu nisu ni obavestili da moze da se otpise kredit ako se studije zavrse pre roka. Ja sam ih pre roka zavrsio ali mi je doslo resenje o vracanju kredita. Isti taj kredit i dan danas otplacujem.

Vel Santic

pre 7 godina

Srbija i ostale zemlje bivše Yu moraju da se ugledaju na progresivne zemlje Evrope a ne na npr. Ameriku gde se postsekundarno školstvo tretira kao luksuzni biznis i sve je svedeno na novac. Ova devojka je primer upravo primernog i zadivljujućeg studenta koji je uložio tj. uložila i sav trud i znanje i postala stručnjak a takvih nam treba! Postsekundarno školstvo i edukacija za društvo i naciju koje žele da imaju budućnost trebaju da budu PRIORITET a ne luksuzni prohtev tipa vila vikendica. stoga, država treba da ulaže u besplatno ili zaista jeftino a potpuno kvalitetno visoko školstvo umesto što se daje prostora finansijskim bankarskim muljavinama da otežavaju i kvare preko potrebnu edukaciju i usavršavanje mladih ali i svih drugih intelektualnih i praktičnih stručnjaka! jer, Valentina nije postizala uspehe samo za sebe već i za celo društvo i naciju!

ASOT

pre 7 godina

Medju studentima se dobro zna to da ako me posaljes uverenje da si zavrsio u roku vracas kredit u potpunosti, pa onda imaju neki procenti u zavisnosti od prosecne ocene. Ona je znala i nije poslala,a sad joj je lakse da se zali medijima.

Veliki brat

pre 7 godina

OK, i u toj Nemačkoj ako se ne dostavi neki papir, propade posao.


Međutim, ova država je stvarno pukla. Sad će hiljade diplomaca da dostavlja neke papire, pa će to neko ručno da unosi u računar????

Zar nije jednostavnije da fakulteti dostavljaju Ministarstvu spisak diplomiranih studenata, to se unese u bazu i automatski se evidentira da su dobitnici stipendija ispunili ili nisu ispunili uslov za "opraštanje" stipendije.

Mogli bi da se ugledaju na Hrvatsku koja je preko projekta platila izradu Informacionog sistema za sve fakultete, koji se onda lako može umrežiti na nivou univerziteta ili čak cele države.

Kod nas muku muče na Beogradskom univerzitetu da obezbede razmenu podataka između fakulteta, a koliko sam shvatio, za potrebe interdisciplinarnih studija koje bi se realizovale na nivou univerziteta (a ne nekog pojedinačnog fakulteta).

Tako je to kad su još krajem 90-ih fakulteti prepušteni sami sebi da se snalaze pa su mnogi u svojoj režiji izradili imformacioni sistem, dok su oni manji kupovali od većih fakulteta, i tako sada imamo čak i na nivou jednog univerziteta po 5-6 različitih rešenja koja međusobno nisu kompatibilna.

Ne uradite u početku neku stvar kako treba, posle imate na stotine problema, i to je suština svih problema u ovoj državi, jer kad bi sve bilo uređeno i svi podaci dostupni kome treba da budu dostupni, i korupciju bi bilo mnogo lakše iskoreniti.

milan

pre 7 godina

kredit bese 6100 dinara mesecno. Oko 3600 dinara mi je islo za menzu, 1400 za dom i 1000 za markicu/busplus. Ostane coveku za 100 grama "dobro" kafe. Tri godine prodje od diplome, nisam poceo da vracam.

drvobradi

pre 7 godina

@Veliki brat
Hajde jednom da porastemo i prestanemo da se ponašamo kao deca socijalizma o kojima država mora stalno da brine. Fakultet nema veze sa ugovorom izmedju nje i države, samim tim nema potrebu nikoga da obaveštava niti da gradi i održava infrastrukturu za te potrebe. Dobila ugovor, nije ispostovala svojom voljom, snosi posledice. Ako misli da je u pravu može da tuži i dobije presudu.

x

pre 7 godina

Samo opusteno, i ne pomisljaj da u skorije vreme vracas kredit. Posto je inflacija veca od kamate (koju si ptpisala), sacekaj jedno desetak godina pa onda vrati kredit.

Crna Djordjija

pre 7 godina

@Objavite za Boga!
Sve si ti u pravu ali zar ne mislis da ne treba svi zajedno da se menjamo. Tj ona da vraca kredit koji je potpisala i procitala pravila a nije ispostovala, tako i nadlezni da kazne velike kriminalce. Meni generalno nema razlike osim u sumi.

dno smo već probili

pre 7 godina

@ đole, da dodam ! Naučiće i da se ne.gleda na stranačku pripadnost, nauciće da se rad ceni i isplati , .....