Subota, 11.03.2017.

11:59

"Istina je - Kosovo je nezavisno; Da, izgubljeno je ratom"

Lider LSV koji je najavio predsedničku kandidaturu Nenad Čanak izjavio je da mora da se prizna "notorna istina" da je Kosovo nezavisno od Srbije.

Izvor: Beta

"Istina je - Kosovo je nezavisno; Da, izgubljeno je ratom" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Građanin

pre 7 godina

@Izgubljeno je u ratu protiv NATO.
(vladimir, 11. mart 2017 22:35). Nije. Izgubljeno je u ratu protiv kosovskog naroda i nepoštivanja ljudskih prava na Kosovu.

pera

pre 7 godina

au bre sta je vama narode

koja je poenta priznavanja kosova???
koja je poenta ne priznavanja???
slepo crevo mafije.
problem je mnogo dublji i treba ga resiti. ne nezavisnoscu nego najvisim stepenom autonomije. njima njihovo nama ono sto je ostalo od naseg. naravno pod zastavom srbije.

Ivan

pre 7 godina

Kaze se da je silom oteto Kosovo od Srbije. Jeste, ali je silom 1912. i prikljuceno Srbiji, kao i Makedonija. Takodje 1918.godine u Vojvodini je bilo samo 35% srba, a ona je pripojena Srbiji, kao rezultat I svetskog rata, dakle silom. Da je tada sprovodjen referendum nikada ne bi Vojvodina usla u sastav Srbije. Takodje posle I svetskog rata, Kraljevini SHS pripojene su Crna Gora,na reziranoj podgorickoj skupstini (dakle takodje silom), i Bosna i Hercegovina, gde bi vecina stanovnistva da se pitala na referenumu sigurno ne bi izabrala da bude u drzavi sa Srbijom (dakle i to silom). Da ne govorimo o Sloveniji i Hrvatskoj. Dakle sve teritorije prikljucene su silom, samo sto je sila tada bila na strani Srbije, a sada vise nije. Kada je bilo koji od ovih naroda dobio pravo da se izjasni svi su se izjasnili protiv toga da budu sa Srbijom! Nazalost braco Srbi!

.орг

pre 7 godina

хоћу и ја да се играм аналогије-
примим подстанара.
подстанар каже да 13% мог дома више није моје, него је од сада тај део само његов.
ја не пристајем. он ме нападне.
ја узвратим. он подвије реп и доведе локалне силеџије.
исти ме истерају и дан данас су тамо. али им треба мој потпис. због катастра.
када бих и дао потпис, шта мислите? шта следи након тога?

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo?...''
(Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bojan, 11. mart 2017 16:48)
Da bismo civilizovanom svetu pokazali i dokazali da smo politički zreli i odgovorni, da verujemo u političku realost a ne u mit i samoobmanu, da verujemo onome što jeste a ne onome što bismo želeli - pa da se prema nama odnose kao prema svakom normalnom, racionalnom narodu a ne kao do sada nama ovakvim koji odbijaju da prihvate neporecivu istinu.

Kampango

pre 7 godina

Prema tumačenju zvaničnika Srbije, SRJ nije bila nezavisna i suverena država tokom bombarodvanja NATO. Naime bez obzira što Kosovo priznaje oko 60% država sveta, zvaničnici Srbije odbijaju da priznaju da je Kosovo država jer "ne priznaju ga Ujedinjene Nacije". Pa ako je uslov državnosti "priznanje" od Ujedinjenih Nacija onda ni Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) NIJE bila država tokom bombardovanja jer kao što se zna SRJ je postala članica UN tek Novembra 2000 tj. više od godinu dana posle bombardovanja.

Sada ili NATO nije bombardovao suverenu državu i Kosovo nije država ili, s druge strane, SRJ je bila država ali i Kosovo JESTE država. Tako je ako nemamo duple standarde. Pa neka izaberu.
(pravda, 11. mart 2017 18:22)

Netacno. Suverenost odredjuju tri atributa: nezavisnost vlasti u odnosima sa vlastima drugih drzava, suprematija drzavne vlasti nad vlastima na njenoj teritoriji i pravna neogranicenost tj. mogucnost drzave da donosi pravne akte bez spoljnih i unutrasnjih mesanja, u izvesnoj meri umanjena sa pojavom medjunarodnih institucija. Srbija Kosovu ne priznaje drzavnost a samim tim ni pravo da postane clanica UN zbog ilegalne secesije i Rezolucije 1244 kojom je ono definisano kao teritorija pod upravom UN do resavanja pitanja konacnog statusa. To sto Canak propagira uvazavanje de fakto stanja kao konacnog statusa, govori koliko je politicki neodgovoran, ako ni prema kome onda prema Srbima na Kosovu koji ne zele da zive pod drzavom Kosovo.

Јабучило

pre 7 godina

Косово* није призната држава. Односно, билатерално је призната од низа држава, али не и од Уједињених нација. Да нашим непријатељима није неопходно да га признамо да би се садашњој окупацији дао легитимитет, не би нас ни "стимулисали" да "преговарамо". Занимљиво је и да се равнотежа снага у свету мења, а да Чанак, ево, заступа неке интересе који нису сагласни са српским.

tudje necemo

pre 7 godina

Ne moramo da ratujemo za Kosovo ali ga NIKAD ne treba priznati kao suverenu drzavu, promenice se vremena, pravda je, sto kazu, spora ali dostizna

Kampango

pre 7 godina

Ostavila me žena a ja i dalje svima pričam da smo u braku! Ona se i udade ponovo i rodi decu, živi lepo ali ja i dalje tvrdim da to nije istina i da je ona moja žena i da je lagala na sudu u parnici. I vreme prolazi, mladost prodje, život prolazi, gledaju me kao budalu ali ja cu i dalje biti pametniji od svih i tvrditi da je ona i dalje moja žena ništa ne uradivsi u životu tvrdeći da bih nešto uradio da se nisu svi urotili protiv mene! Pogledajte koliko su se u Evropi menjale granice poslednjih 100 god. Nismo imali srece i naša se promenila! De facto i de jure promelila!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anonymous, 11. mart 2017 18:58)

Analogija je pogresna, nije problem zena, nego deca i imovina. Recimo da su Srbi na Kosovu deca koja ne zele da zive sa tom zenom, i recimo da zena svojata imovinu koju nije zakonito stekla, poput akumulacije Gazivode, Kombinata Trepca, Nacionalnog Parka Sar Planina itd. I tu nema nicega de jure, u pitanju je cisto sprovodjenje sile, problem za koji Canak i njemu slicni misli da ce nestati ako prosto prizna fakticno stanje.

BeKo

pre 7 godina

Član 1 Montevidejske konvencije navodi opšteprihvaćene pravne kriterijume za državu:
"Država, kao osoba prema međunarodnom pravu, mora imati sedeće osobine:
(a) stalno stanovništvo
(b) definisanu teritoriju
(c) vlast
(d) sposobnost da stvara odnose s drugim državama.
Montevidejska konvencija je regionalna američka konvencija, ali načela iz ovog člana prihvaćena su svuda kao precizan iskaz običajnog međunarodnog prava.

Iz ovoga zaključujem da je Kosovo više država od Srbije jer npr. Srbija nema definisanu teritoriju (uslov b) za razliku od Kosova.
Priznanjem Kosova Srbija postaje država !!!

posle mene potop

pre 7 godina

srbija bi zelela da bude kao izrael,odnosno kao jevreji,sto ce reci da maltretira svoje susjede i da je toliko bogata da moze da radi sta hoce.medjutim jevreji imaju preko 5700 godina istorije a srbija 1400 god.,i jevreji nisu uvijek bili bogati.2000 god. jevreji su cekali da se vrate u jerusalem.da li srbi mogu da cekaju 2000 god za kosovo...ne znam

Alfonso De Palanka

pre 7 godina

Za Canka je Kosovo i Metohija nezavisno a za mene Alfonsa nije. On ima svoje misljenje a imam ga i ja.Ko je on a ko sam ja?
Kladim se da ako izadjem subotom na pijacan dan skupiti bar 11 000 glasova!

Vladan

pre 7 godina

E otkrio je Čanak toplu vodu - problem Kosova je previše složen da bi se samo tek ustvrdilo da je nezavisno ili samo naše - vekovima se tu sve i svašta preplitalo i bilo naše, njihovo, svačije, malo o tome mislite, istorija nije završena 1999...ne treba se uzbuđivatio oko toga previše.

Antigona

pre 7 godina

Na zvanicnom, drzavnom sajtu nagradne igre sa fiskalnim racunima, stoje detaljne tabele svih opstina i gradova u Srbiji koje su dobijale koverte i iz kojih su ljudi slali racune. Ukljuceno je i Kosovo. U tim tabelama stoje podaci o broju stanovnika i o prosecnoj zaradi. Ja sam to detaljno pregledala i skrenula mi je paznju najvisa prosecna zarada od 90000 dinara. Znate li gde je? U Prištini. Svi gradovi u Srbiji imaju prosek od 20000-50000 dinara, ali Pristina mnogo vise. Zato jer je nazavisna.

anonymous

pre 7 godina

Ostavila me žena a ja i dalje svima pričam da smo u braku! Ona se i udade ponovo i rodi decu, živi lepo ali ja i dalje tvrdim da to nije istina i da je ona moja žena i da je lagala na sudu u parnici. I vreme prolazi, mladost prodje, život prolazi, gledaju me kao budalu ali ja cu i dalje biti pametniji od svih i tvrditi da je ona i dalje moja žena ništa ne uradivsi u životu tvrdeći da bih nešto uradio da se nisu svi urotili protiv mene! Pogledajte koliko su se u Evropi menjale granice poslednjih 100 god. Nismo imali srece i naša se promenila! De facto i de jure promelila!

Mika Sumikinen

pre 7 godina

E ja glasam za tebe! Kad ja kazem da sam za nato i da imam vise postovanja prema onome ko kaze "nemoj to da radis da ne bi dobio po p...", nego svima koji su govorili "vas niko ne sme da bije", pa ili te on bije ili te PRODA da te drugi biju, niko nece da objavi!

zalosno ali istinito

pre 7 godina

(Sin lovca na medvede, 11. mart 2017 17:58)

Na nasu zalost nisi u pravu. Kosovo je za vreme ove vlasti mnogo uznapredovalo u nezavisnoti, vise nego u zadnjih 17 godina. Vucic je kosovu dao MEDJUNARODNI pozivni broj, podelio je imovinu Srbije sa kosovskim vlastima, kosovo ima svog predsednika (zamisli a nije Toma Nikolic), imaju svoju vladu, svoj parlament... i probaj da udjes na Kosvo bez pasosa i sve to za poslednje 4 godine.

ivan

pre 7 godina

'Ono sto premijer ne sme da kaze, reci ce nam Ceda Jovanovic i Nenad Čanak. Obojica rade za Vucica'

Ne rade za Vucica, vec za buducnost Srbije!

NATO, EU i zamrzavanje svih odnosa sa Rusijom su prioritet Srbije...

Coco Bill

pre 7 godina

Kosovo je u sastavu Srbije samo u vremenskoj prognozi. Posto su oni `okupirani` od strane NATO-a, meni je vise interesantmo sta bismo radili sa Kosovom kad bi nam ga sutra neko vratio, tacnije sta sa stanovnistvom ?! Samo da pitam Da li bi onda izgledali kao Makedonija danas ?! Mozda ne odmah ali za nekoliko godina, mozda cak i gore !!!

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

Čanak se tek sada setio da kaže ono što je svakom već godinama jasno: Kosovo nije deo teritorije, Kosovo jeste nezavisna država - i što pre mi u Srbiji to shvatimo, prihvatimo i priznamo, to će biti bolje za nas.

pravda

pre 7 godina

"a nije NATO mimo odluke SB UN i protivno medjunarodnom pravu izvrsio agresiju na suverenu SRJ i time omogucio secesiju i nezavisnost Kosova.
(Kampango, 11. mart 2017 17:21)

Prema tumačenju zvaničnika Srbije, SRJ nije bila nezavisna i suverena država tokom bombarodvanja NATO. Naime bez obzira što Kosovo priznaje oko 60% država sveta, zvaničnici Srbije odbijaju da priznaju da je Kosovo država jer "ne priznaju ga Ujedinjene Nacije". Pa ako je uslov državnosti "priznanje" od Ujedinjenih Nacija onda ni Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) NIJE bila država tokom bombardovanja jer kao što se zna SRJ je postala članica UN tek Novembra 2000 tj. više od godinu dana posle bombardovanja.

Sada ili NATO nije bombardovao suverenu državu i Kosovo nije država ili, s druge strane, SRJ je bila država ali i Kosovo JESTE država. Tako je ako nemamo duple standarde. Pa neka izaberu.

miki

pre 7 godina

Znate sta je problem.I jedni i drugi ste u pravu.Istina je da na Kosovu nema Srbije ali je istina da je njima i te kako stalo da ga bas mi priznamo.A nisu ga priznale neke velike svetske sile:Rusija,Kina,Brazil,mislim ni Indija ali nisam siguran.Pa ni neke zemlje EU.Politika je to!

кап

pre 7 godina

Kosmet je okupirana teritorija u ratu koji nije zavrsen.
(srki, 11. mart 2017 13:28)

Окупирана од стране кога, својих становника који не желе ништа да имају са Србијом?

Zbunjeni birac

pre 7 godina

Mozda Kosovo i nije nase a o tome se da raspravljati. Medjutim, sta je sa nasom imovinom pravnih i fizickih lica Crkvenom imovinom? Gde se delo cuveno zapadno pravo privatne svojine? Kao i sva ostala zanemarena prava, recimo manjina i sl. zbog kojih su nas zlostavljali?

Simpson

pre 7 godina

Znam samo da ce iz Srbije otici stotine hiljada obrazovanih ljudi kao posledica nepriznavanja Kosova kao drzave. Slazem se da je Kosovo deo nase teritorije i da je oteto ali slazem se i da cemo ostati bez izuzetnih mladih ljudi jer ovde nemaju velike sanse da izgrade pristojan zivot. Hocemo li obrazovanu i vrednu mladost ili KiM (doduse u domenu teirije)? Hteo bih jos da kazem da danasnje politicare razumem sto se tice Kosova, nije njihovo da ga daju ali zapamtite da i oni u svojoj politici opipavaju puls naroda tako da ako narod izabere KiM u teoriji u odnosu na nasu mladost onda ce i politicari tako uraditi.

BunikaH

pre 7 godina

Dobrim delom tacno, ali sve je to lose receno. Stara boljka nasih politicara koji ne mogu a da ne budu provokativni. Jedno je imati zdrav stav prema aktuelnoj situaciji i gledati joj u oci, a drugo smisljati neke nebulozne poteze koji nista ne resavaju. Sta bi Srbiji pomoglo u vezi Kosova da udje u NATO? I otkad je posao NATO-a demilitarizacija? Glupo je forsirati takve naivnosti i provocirati ljude.
Stvaranjem tenzije preko forsiranja dve potpuno oprecne (i beskorisne po Srbiju, kako smo mogli da vidimo od 1999.) struje - pro-ruske i pro-NATO, u ljudima se stvaraju konflikt i konfuzija, a paznja se skrece sa stvarnih i ozbiljnih unutrasnjih problema.
Niti jedna nasa politicka partija i niti jedan politicar nisu jos uvek potkovani da se bave spoljnom politikom, ma niti teoretski.

istina

pre 7 godina

Dok ga ne priznaju sve vece zemlje , a od 17 najvecih priznalo ga je 3 , Kosovo je nase.
(aleksandar, 11. mart 2017 16:26)

Ne, dok Kosovo ne prizna i zadnja ptica ne može biti nezavisno.

nehuman tip

pre 7 godina

Da su tako razmišljali Albanci, nikad ne bi bili u ovoj poziciji.
Mnogo bitnije pitanje je da li je to naš najveći problem u ovom trenutku, ili treba energiju uložiti u nešto drugo?
Mi gubimo bitku po pitanju stanovništva, a to je uvek preče pitanje od teritorije.

Sin lovca na medvede

pre 7 godina

Ne. Istina je da nije istina da je Kosovo nezavisno.
G. Čanak nezavisnost Kosova jedino vidi i meri u odnosu prema Srbiji.
To da Srbija nema direktni uticaj na Kosovu nije njegova nezavisnost.
Kosovo je klasični protektorat Zapada na čelu sa NATO. I to je sve tu je kraj priče.

ipak se okrece

pre 7 godina

Ali zasto onda traze od nas da ga priznamo? zasto jednostavno ne idu svojim putem, mi smo i tako mala i siromašna zemlja. sta ce im nase priznanje.
I gospodo, na Kosmetu nema 2.5m Albanaca, ne lažite!!! Nema ih ni blizu toliko.

Trovach

pre 7 godina

Cinjenica je da smo izgubili Kosovo i da ne mozemo da ga vratimo. Nisu Albanci ulozili toliko truda i sredstava da bi naprasno odlucili da se vrate, sve da mi naprasno postanemo bogata i uredjena drzava kao Svajcarska. Previse smo sitni i nebitni da bi od nas nesto zavisilo i da se neko ozbiljno zauzme za nas. Ostaje nam da ostatak drzave uredimo sto je moguce bolje.

Radmilo

pre 7 godina

Kad pročitam komentare zaključujem da: 1. Znamo da Kosmet nije naš,2. Mi smo ga izgubili ratom sa SAD i satelitima, ali to ne priznajemo, 3. Ko još nije priznao Kosmet ima svoje razloge u kojima NISMO mi, 4. Svi priznajemo da postoje granični prelazi ali to nije važno itd.
Dakle, šizofreno. Potpuno se slažem sa očiglednim, ono što postoji postoji i što ne postoji ne postoji, priznali mi to ili ne. Uz svo ogromno poštovanje kineskog naroda, da li je Kina priznala Kosmet ili nije ima značaja samo za svetska potkosurivanja Kine i ostalih velikih sila. Mi tu ne igramo nikakvu ulogu. Srbija nikako ne sme da prizna Kosmet ali treba da prizna ono što jeste.

nasa paranoja

pre 7 godina

@miki,
naravno da je politika to. Ceo zivot je politika i svaki gleda svoju korist. I oni sto su ga priznali kao i oni sto nisu. Svi imaju svoje razloge zasto. Samo mi izgubljeni u vremenu i prostoru trabunjamo o vekovnim prijateljima i neprijateljima.

Kampango

pre 7 godina

Dakle, prema gosn Canku, Milosevic je poveo rat protiv NATO (ili Kosova?) i time nas izlozio bombardovanju, a nije NATO mimo odluke SB UN i protivno medjunarodnom pravu izvrsio agresiju na suverenu SRJ i time omogucio secesiju i nezavisnost Kosova. I sad gosn Canak zagovara da, Srbija tj. ovo sto je ostalo od nje, kako bi tu nemilu situaciju prevazisla, uvazi ili prizna tu i takvu nezavisnost Kosova, sto pre udje u vojni savez (NATO) kako bi ukinula svoju vojsku (demilitarizuje se), u jeku najava nezavisnog Kosova o formiranju svoje vojske. A to sve da bi taj isti NATO sa kojim je Srbija bila u ratu i izgubila, branio Srbiju od najvece pretnje za nju, Rusije.

Ovakvi politicki koncepti, odnosno redovno opstajanje njihovih proponenata u politickom zivotu, samo govore o sizofrenosti birackog tela u Srbiji.

Mile

pre 7 godina

Svi pljuju Canka to samo pokazuje a kakvim lazima zivi vecina Srba. Ja sam Srbin, da Kosovo je samostalna drzava. Da, Srbije nema na Kosovu.Da, postoje granice na nasoj strani i na njihovoj strani. Da, Srpski politicare nemogu da udju na teritoriju Kosova bez odobrenja. I sta sada, jel treba da i narednih 100 godina da zivimo u spstvenoj lazi koju namecu ovi kvazi politicari, koji dobro znaju koliki je procenat nepismenih ljudi pa sa njima lako manipulisu i dobijaju njihove glasove.

Srdjan

pre 7 godina

Tesko je priznati, ali je sve ovo tacno sto je napisano ...
A ovi koji su doveli Srbiju u ovu situaciju su i dalje na vlasti: SPS i Radikali ....i nadaju se da smo zaboravili devedesete ....

.орг

pre 7 godina

"Nemam problem da kažem da je Kosovo nezavisno od Srbije."
али зато имаш проблем да кажеш да су косово и метохија под окупацијом nato пакта.

...

pre 7 godina

Nije nezavisno jer je u interesu o zapada i Rusije da žar stalno tinja oko ovog bureta baruta. Zato su ih neki priznali a neki ne, sigurno ne iz ljubavi prema Srbima ili Albancima.
Al nije ni naše jer ne možemo tamo ni da prism*dimo.

Srboljub

pre 7 godina

"Bolno, ali je tako...
(Racio, 11. mart 2017 12:12)"
Bolno je bilo dok se ratovalo, a otad, počevši sa Slobinim proglašenjem "pobede", nastavljajući sa preambulistom Koštunom, pa na ovamo, bolovi su isključivo FANTOMSKE prirode i isključivo zbog nesposobnosti? kukavičluka? vladajuće elite da se činjenice sagledaju i prihvate. Svaka baba s pijace znala je u leto '99. da je Kosovo izgubljeno odlaskom, tačnije povlačenjem vojske i milicije, pa opet, malo propagande, više rijalitija i naši opsenari gutanje de facto gorke pilule ostavljaju sledećim generacijama i tešku odluku odlažu čekajući Godoa, treći svetski, propast zapada... dopisati po nahođenju.

Bojan

pre 7 godina

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, zašto se toliko ustručavaju?“, reči su Matije Bećkovića koje odjekuju danas možda više nego ikad.

C i n i k

pre 7 godina

To sto je rekao je vise nego tacno. Ne znam da li uopste neko stvarno misli da je Kosovo u Srbiji a 2.5 miliona Albanaca da su gradjani Srbije?!
Slazem se da smo vec trebali da budemo u Nato,odavno,da jesmo to bi danas bila potpuno druga prica,a Srbija bi tada stvarno i mogla da se okrene drugim vaznijim stvarima i da pare za vojsku ulozi u prosvetu i obrazovanje naroda jer smo najnepismeniji narod u Evropi.
Srbija ce postati zemlja motaca kablova,pametna deca odavno odlaze odavde pa nam je prosek starosti 48 godina !
To sto prica Canak je ispravno,ali ko njega da razume? 96% stanovnistva ima osnovnu ili srednju skolu!

Zlato

pre 7 godina

To niko ne spori.

Oko čega se sporimo: kako ga vratiti.

"Što je ratom oteto, ratom se i vraća", kaže jedan davnasnji vladar.
Ali nas ubedjuju u pregovore, ustupke, lažu, mažu...

Dakle, dosta fraza, pamfleta, opstih mesta o boljitku, Evropi, platama, pa i o KiM:
Čuj, nezavisno! Ajde!

Nemanja

pre 7 godina

Tako je ! Čanak je u pravu političari u Beogradu nas lažu od 1999. Povukli smo vojsku - znači izgubili rat i predali Kosovo Albancima. Kraj priče.

Nemanja

pre 7 godina

Tako je ! Čanak je u pravu političari u Beogradu nas lažu od 1999. Povukli smo vojsku - znači izgubili rat i predali Kosovo Albancima. Kraj priče.

C i n i k

pre 7 godina

To sto je rekao je vise nego tacno. Ne znam da li uopste neko stvarno misli da je Kosovo u Srbiji a 2.5 miliona Albanaca da su gradjani Srbije?!
Slazem se da smo vec trebali da budemo u Nato,odavno,da jesmo to bi danas bila potpuno druga prica,a Srbija bi tada stvarno i mogla da se okrene drugim vaznijim stvarima i da pare za vojsku ulozi u prosvetu i obrazovanje naroda jer smo najnepismeniji narod u Evropi.
Srbija ce postati zemlja motaca kablova,pametna deca odavno odlaze odavde pa nam je prosek starosti 48 godina !
To sto prica Canak je ispravno,ali ko njega da razume? 96% stanovnistva ima osnovnu ili srednju skolu!

Zlato

pre 7 godina

To niko ne spori.

Oko čega se sporimo: kako ga vratiti.

"Što je ratom oteto, ratom se i vraća", kaže jedan davnasnji vladar.
Ali nas ubedjuju u pregovore, ustupke, lažu, mažu...

Dakle, dosta fraza, pamfleta, opstih mesta o boljitku, Evropi, platama, pa i o KiM:
Čuj, nezavisno! Ajde!

Bojan

pre 7 godina

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, zašto se toliko ustručavaju?“, reči su Matije Bećkovića koje odjekuju danas možda više nego ikad.

Mile

pre 7 godina

Svi pljuju Canka to samo pokazuje a kakvim lazima zivi vecina Srba. Ja sam Srbin, da Kosovo je samostalna drzava. Da, Srbije nema na Kosovu.Da, postoje granice na nasoj strani i na njihovoj strani. Da, Srpski politicare nemogu da udju na teritoriju Kosova bez odobrenja. I sta sada, jel treba da i narednih 100 godina da zivimo u spstvenoj lazi koju namecu ovi kvazi politicari, koji dobro znaju koliki je procenat nepismenih ljudi pa sa njima lako manipulisu i dobijaju njihove glasove.

Srdjan

pre 7 godina

Tesko je priznati, ali je sve ovo tacno sto je napisano ...
A ovi koji su doveli Srbiju u ovu situaciju su i dalje na vlasti: SPS i Radikali ....i nadaju se da smo zaboravili devedesete ....

.орг

pre 7 godina

"Nemam problem da kažem da je Kosovo nezavisno od Srbije."
али зато имаш проблем да кажеш да су косово и метохија под окупацијом nato пакта.

Srboljub

pre 7 godina

"Bolno, ali je tako...
(Racio, 11. mart 2017 12:12)"
Bolno je bilo dok se ratovalo, a otad, počevši sa Slobinim proglašenjem "pobede", nastavljajući sa preambulistom Koštunom, pa na ovamo, bolovi su isključivo FANTOMSKE prirode i isključivo zbog nesposobnosti? kukavičluka? vladajuće elite da se činjenice sagledaju i prihvate. Svaka baba s pijace znala je u leto '99. da je Kosovo izgubljeno odlaskom, tačnije povlačenjem vojske i milicije, pa opet, malo propagande, više rijalitija i naši opsenari gutanje de facto gorke pilule ostavljaju sledećim generacijama i tešku odluku odlažu čekajući Godoa, treći svetski, propast zapada... dopisati po nahođenju.

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

Čanak se tek sada setio da kaže ono što je svakom već godinama jasno: Kosovo nije deo teritorije, Kosovo jeste nezavisna država - i što pre mi u Srbiji to shvatimo, prihvatimo i priznamo, to će biti bolje za nas.

zalosno ali istinito

pre 7 godina

(Sin lovca na medvede, 11. mart 2017 17:58)

Na nasu zalost nisi u pravu. Kosovo je za vreme ove vlasti mnogo uznapredovalo u nezavisnoti, vise nego u zadnjih 17 godina. Vucic je kosovu dao MEDJUNARODNI pozivni broj, podelio je imovinu Srbije sa kosovskim vlastima, kosovo ima svog predsednika (zamisli a nije Toma Nikolic), imaju svoju vladu, svoj parlament... i probaj da udjes na Kosvo bez pasosa i sve to za poslednje 4 godine.

anonymous

pre 7 godina

Ostavila me žena a ja i dalje svima pričam da smo u braku! Ona se i udade ponovo i rodi decu, živi lepo ali ja i dalje tvrdim da to nije istina i da je ona moja žena i da je lagala na sudu u parnici. I vreme prolazi, mladost prodje, život prolazi, gledaju me kao budalu ali ja cu i dalje biti pametniji od svih i tvrditi da je ona i dalje moja žena ništa ne uradivsi u životu tvrdeći da bih nešto uradio da se nisu svi urotili protiv mene! Pogledajte koliko su se u Evropi menjale granice poslednjih 100 god. Nismo imali srece i naša se promenila! De facto i de jure promelila!

nehuman tip

pre 7 godina

Da su tako razmišljali Albanci, nikad ne bi bili u ovoj poziciji.
Mnogo bitnije pitanje je da li je to naš najveći problem u ovom trenutku, ili treba energiju uložiti u nešto drugo?
Mi gubimo bitku po pitanju stanovništva, a to je uvek preče pitanje od teritorije.

кап

pre 7 godina

Kosmet je okupirana teritorija u ratu koji nije zavrsen.
(srki, 11. mart 2017 13:28)

Окупирана од стране кога, својих становника који не желе ништа да имају са Србијом?

Coco Bill

pre 7 godina

Kosovo je u sastavu Srbije samo u vremenskoj prognozi. Posto su oni `okupirani` od strane NATO-a, meni je vise interesantmo sta bismo radili sa Kosovom kad bi nam ga sutra neko vratio, tacnije sta sa stanovnistvom ?! Samo da pitam Da li bi onda izgledali kao Makedonija danas ?! Mozda ne odmah ali za nekoliko godina, mozda cak i gore !!!

...

pre 7 godina

Nije nezavisno jer je u interesu o zapada i Rusije da žar stalno tinja oko ovog bureta baruta. Zato su ih neki priznali a neki ne, sigurno ne iz ljubavi prema Srbima ili Albancima.
Al nije ni naše jer ne možemo tamo ni da prism*dimo.

Kampango

pre 7 godina

Dakle, prema gosn Canku, Milosevic je poveo rat protiv NATO (ili Kosova?) i time nas izlozio bombardovanju, a nije NATO mimo odluke SB UN i protivno medjunarodnom pravu izvrsio agresiju na suverenu SRJ i time omogucio secesiju i nezavisnost Kosova. I sad gosn Canak zagovara da, Srbija tj. ovo sto je ostalo od nje, kako bi tu nemilu situaciju prevazisla, uvazi ili prizna tu i takvu nezavisnost Kosova, sto pre udje u vojni savez (NATO) kako bi ukinula svoju vojsku (demilitarizuje se), u jeku najava nezavisnog Kosova o formiranju svoje vojske. A to sve da bi taj isti NATO sa kojim je Srbija bila u ratu i izgubila, branio Srbiju od najvece pretnje za nju, Rusije.

Ovakvi politicki koncepti, odnosno redovno opstajanje njihovih proponenata u politickom zivotu, samo govore o sizofrenosti birackog tela u Srbiji.

ivan

pre 7 godina

'Ono sto premijer ne sme da kaze, reci ce nam Ceda Jovanovic i Nenad Čanak. Obojica rade za Vucica'

Ne rade za Vucica, vec za buducnost Srbije!

NATO, EU i zamrzavanje svih odnosa sa Rusijom su prioritet Srbije...

BeKo

pre 7 godina

Član 1 Montevidejske konvencije navodi opšteprihvaćene pravne kriterijume za državu:
"Država, kao osoba prema međunarodnom pravu, mora imati sedeće osobine:
(a) stalno stanovništvo
(b) definisanu teritoriju
(c) vlast
(d) sposobnost da stvara odnose s drugim državama.
Montevidejska konvencija je regionalna američka konvencija, ali načela iz ovog člana prihvaćena su svuda kao precizan iskaz običajnog međunarodnog prava.

Iz ovoga zaključujem da je Kosovo više država od Srbije jer npr. Srbija nema definisanu teritoriju (uslov b) za razliku od Kosova.
Priznanjem Kosova Srbija postaje država !!!

Mika Sumikinen

pre 7 godina

E ja glasam za tebe! Kad ja kazem da sam za nato i da imam vise postovanja prema onome ko kaze "nemoj to da radis da ne bi dobio po p...", nego svima koji su govorili "vas niko ne sme da bije", pa ili te on bije ili te PRODA da te drugi biju, niko nece da objavi!

Trovach

pre 7 godina

Cinjenica je da smo izgubili Kosovo i da ne mozemo da ga vratimo. Nisu Albanci ulozili toliko truda i sredstava da bi naprasno odlucili da se vrate, sve da mi naprasno postanemo bogata i uredjena drzava kao Svajcarska. Previse smo sitni i nebitni da bi od nas nesto zavisilo i da se neko ozbiljno zauzme za nas. Ostaje nam da ostatak drzave uredimo sto je moguce bolje.

Sin lovca na medvede

pre 7 godina

Ne. Istina je da nije istina da je Kosovo nezavisno.
G. Čanak nezavisnost Kosova jedino vidi i meri u odnosu prema Srbiji.
To da Srbija nema direktni uticaj na Kosovu nije njegova nezavisnost.
Kosovo je klasični protektorat Zapada na čelu sa NATO. I to je sve tu je kraj priče.

Antigona

pre 7 godina

Na zvanicnom, drzavnom sajtu nagradne igre sa fiskalnim racunima, stoje detaljne tabele svih opstina i gradova u Srbiji koje su dobijale koverte i iz kojih su ljudi slali racune. Ukljuceno je i Kosovo. U tim tabelama stoje podaci o broju stanovnika i o prosecnoj zaradi. Ja sam to detaljno pregledala i skrenula mi je paznju najvisa prosecna zarada od 90000 dinara. Znate li gde je? U Prištini. Svi gradovi u Srbiji imaju prosek od 20000-50000 dinara, ali Pristina mnogo vise. Zato jer je nazavisna.

Ivan

pre 7 godina

Kaze se da je silom oteto Kosovo od Srbije. Jeste, ali je silom 1912. i prikljuceno Srbiji, kao i Makedonija. Takodje 1918.godine u Vojvodini je bilo samo 35% srba, a ona je pripojena Srbiji, kao rezultat I svetskog rata, dakle silom. Da je tada sprovodjen referendum nikada ne bi Vojvodina usla u sastav Srbije. Takodje posle I svetskog rata, Kraljevini SHS pripojene su Crna Gora,na reziranoj podgorickoj skupstini (dakle takodje silom), i Bosna i Hercegovina, gde bi vecina stanovnistva da se pitala na referenumu sigurno ne bi izabrala da bude u drzavi sa Srbijom (dakle i to silom). Da ne govorimo o Sloveniji i Hrvatskoj. Dakle sve teritorije prikljucene su silom, samo sto je sila tada bila na strani Srbije, a sada vise nije. Kada je bilo koji od ovih naroda dobio pravo da se izjasni svi su se izjasnili protiv toga da budu sa Srbijom! Nazalost braco Srbi!

Radmilo

pre 7 godina

Kad pročitam komentare zaključujem da: 1. Znamo da Kosmet nije naš,2. Mi smo ga izgubili ratom sa SAD i satelitima, ali to ne priznajemo, 3. Ko još nije priznao Kosmet ima svoje razloge u kojima NISMO mi, 4. Svi priznajemo da postoje granični prelazi ali to nije važno itd.
Dakle, šizofreno. Potpuno se slažem sa očiglednim, ono što postoji postoji i što ne postoji ne postoji, priznali mi to ili ne. Uz svo ogromno poštovanje kineskog naroda, da li je Kina priznala Kosmet ili nije ima značaja samo za svetska potkosurivanja Kine i ostalih velikih sila. Mi tu ne igramo nikakvu ulogu. Srbija nikako ne sme da prizna Kosmet ali treba da prizna ono što jeste.

istina

pre 7 godina

Dok ga ne priznaju sve vece zemlje , a od 17 najvecih priznalo ga je 3 , Kosovo je nase.
(aleksandar, 11. mart 2017 16:26)

Ne, dok Kosovo ne prizna i zadnja ptica ne može biti nezavisno.

ipak se okrece

pre 7 godina

Ali zasto onda traze od nas da ga priznamo? zasto jednostavno ne idu svojim putem, mi smo i tako mala i siromašna zemlja. sta ce im nase priznanje.
I gospodo, na Kosmetu nema 2.5m Albanaca, ne lažite!!! Nema ih ni blizu toliko.

pravda

pre 7 godina

"a nije NATO mimo odluke SB UN i protivno medjunarodnom pravu izvrsio agresiju na suverenu SRJ i time omogucio secesiju i nezavisnost Kosova.
(Kampango, 11. mart 2017 17:21)

Prema tumačenju zvaničnika Srbije, SRJ nije bila nezavisna i suverena država tokom bombarodvanja NATO. Naime bez obzira što Kosovo priznaje oko 60% država sveta, zvaničnici Srbije odbijaju da priznaju da je Kosovo država jer "ne priznaju ga Ujedinjene Nacije". Pa ako je uslov državnosti "priznanje" od Ujedinjenih Nacija onda ni Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) NIJE bila država tokom bombardovanja jer kao što se zna SRJ je postala članica UN tek Novembra 2000 tj. više od godinu dana posle bombardovanja.

Sada ili NATO nije bombardovao suverenu državu i Kosovo nije država ili, s druge strane, SRJ je bila država ali i Kosovo JESTE država. Tako je ako nemamo duple standarde. Pa neka izaberu.

Alfonso De Palanka

pre 7 godina

Za Canka je Kosovo i Metohija nezavisno a za mene Alfonsa nije. On ima svoje misljenje a imam ga i ja.Ko je on a ko sam ja?
Kladim se da ako izadjem subotom na pijacan dan skupiti bar 11 000 glasova!

miki

pre 7 godina

Znate sta je problem.I jedni i drugi ste u pravu.Istina je da na Kosovu nema Srbije ali je istina da je njima i te kako stalo da ga bas mi priznamo.A nisu ga priznale neke velike svetske sile:Rusija,Kina,Brazil,mislim ni Indija ali nisam siguran.Pa ni neke zemlje EU.Politika je to!

tudje necemo

pre 7 godina

Ne moramo da ratujemo za Kosovo ali ga NIKAD ne treba priznati kao suverenu drzavu, promenice se vremena, pravda je, sto kazu, spora ali dostizna

Zbunjeni birac

pre 7 godina

Mozda Kosovo i nije nase a o tome se da raspravljati. Medjutim, sta je sa nasom imovinom pravnih i fizickih lica Crkvenom imovinom? Gde se delo cuveno zapadno pravo privatne svojine? Kao i sva ostala zanemarena prava, recimo manjina i sl. zbog kojih su nas zlostavljali?

Vladan

pre 7 godina

E otkrio je Čanak toplu vodu - problem Kosova je previše složen da bi se samo tek ustvrdilo da je nezavisno ili samo naše - vekovima se tu sve i svašta preplitalo i bilo naše, njihovo, svačije, malo o tome mislite, istorija nije završena 1999...ne treba se uzbuđivatio oko toga previše.

posle mene potop

pre 7 godina

srbija bi zelela da bude kao izrael,odnosno kao jevreji,sto ce reci da maltretira svoje susjede i da je toliko bogata da moze da radi sta hoce.medjutim jevreji imaju preko 5700 godina istorije a srbija 1400 god.,i jevreji nisu uvijek bili bogati.2000 god. jevreji su cekali da se vrate u jerusalem.da li srbi mogu da cekaju 2000 god za kosovo...ne znam

Јабучило

pre 7 godina

Косово* није призната држава. Односно, билатерално је призната од низа држава, али не и од Уједињених нација. Да нашим непријатељима није неопходно да га признамо да би се садашњој окупацији дао легитимитет, не би нас ни "стимулисали" да "преговарамо". Занимљиво је и да се равнотежа снага у свету мења, а да Чанак, ево, заступа неке интересе који нису сагласни са српским.

Kampango

pre 7 godina

Ostavila me žena a ja i dalje svima pričam da smo u braku! Ona se i udade ponovo i rodi decu, živi lepo ali ja i dalje tvrdim da to nije istina i da je ona moja žena i da je lagala na sudu u parnici. I vreme prolazi, mladost prodje, život prolazi, gledaju me kao budalu ali ja cu i dalje biti pametniji od svih i tvrditi da je ona i dalje moja žena ništa ne uradivsi u životu tvrdeći da bih nešto uradio da se nisu svi urotili protiv mene! Pogledajte koliko su se u Evropi menjale granice poslednjih 100 god. Nismo imali srece i naša se promenila! De facto i de jure promelila!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anonymous, 11. mart 2017 18:58)

Analogija je pogresna, nije problem zena, nego deca i imovina. Recimo da su Srbi na Kosovu deca koja ne zele da zive sa tom zenom, i recimo da zena svojata imovinu koju nije zakonito stekla, poput akumulacije Gazivode, Kombinata Trepca, Nacionalnog Parka Sar Planina itd. I tu nema nicega de jure, u pitanju je cisto sprovodjenje sile, problem za koji Canak i njemu slicni misli da ce nestati ako prosto prizna fakticno stanje.

Simpson

pre 7 godina

Znam samo da ce iz Srbije otici stotine hiljada obrazovanih ljudi kao posledica nepriznavanja Kosova kao drzave. Slazem se da je Kosovo deo nase teritorije i da je oteto ali slazem se i da cemo ostati bez izuzetnih mladih ljudi jer ovde nemaju velike sanse da izgrade pristojan zivot. Hocemo li obrazovanu i vrednu mladost ili KiM (doduse u domenu teirije)? Hteo bih jos da kazem da danasnje politicare razumem sto se tice Kosova, nije njihovo da ga daju ali zapamtite da i oni u svojoj politici opipavaju puls naroda tako da ako narod izabere KiM u teoriji u odnosu na nasu mladost onda ce i politicari tako uraditi.

BunikaH

pre 7 godina

Dobrim delom tacno, ali sve je to lose receno. Stara boljka nasih politicara koji ne mogu a da ne budu provokativni. Jedno je imati zdrav stav prema aktuelnoj situaciji i gledati joj u oci, a drugo smisljati neke nebulozne poteze koji nista ne resavaju. Sta bi Srbiji pomoglo u vezi Kosova da udje u NATO? I otkad je posao NATO-a demilitarizacija? Glupo je forsirati takve naivnosti i provocirati ljude.
Stvaranjem tenzije preko forsiranja dve potpuno oprecne (i beskorisne po Srbiju, kako smo mogli da vidimo od 1999.) struje - pro-ruske i pro-NATO, u ljudima se stvaraju konflikt i konfuzija, a paznja se skrece sa stvarnih i ozbiljnih unutrasnjih problema.
Niti jedna nasa politicka partija i niti jedan politicar nisu jos uvek potkovani da se bave spoljnom politikom, ma niti teoretski.

.орг

pre 7 godina

хоћу и ја да се играм аналогије-
примим подстанара.
подстанар каже да 13% мог дома више није моје, него је од сада тај део само његов.
ја не пристајем. он ме нападне.
ја узвратим. он подвије реп и доведе локалне силеџије.
исти ме истерају и дан данас су тамо. али им треба мој потпис. због катастра.
када бих и дао потпис, шта мислите? шта следи након тога?

nasa paranoja

pre 7 godina

@miki,
naravno da je politika to. Ceo zivot je politika i svaki gleda svoju korist. I oni sto su ga priznali kao i oni sto nisu. Svi imaju svoje razloge zasto. Samo mi izgubljeni u vremenu i prostoru trabunjamo o vekovnim prijateljima i neprijateljima.

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo?...''
(Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bojan, 11. mart 2017 16:48)
Da bismo civilizovanom svetu pokazali i dokazali da smo politički zreli i odgovorni, da verujemo u političku realost a ne u mit i samoobmanu, da verujemo onome što jeste a ne onome što bismo želeli - pa da se prema nama odnose kao prema svakom normalnom, racionalnom narodu a ne kao do sada nama ovakvim koji odbijaju da prihvate neporecivu istinu.

Kampango

pre 7 godina

Prema tumačenju zvaničnika Srbije, SRJ nije bila nezavisna i suverena država tokom bombarodvanja NATO. Naime bez obzira što Kosovo priznaje oko 60% država sveta, zvaničnici Srbije odbijaju da priznaju da je Kosovo država jer "ne priznaju ga Ujedinjene Nacije". Pa ako je uslov državnosti "priznanje" od Ujedinjenih Nacija onda ni Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) NIJE bila država tokom bombardovanja jer kao što se zna SRJ je postala članica UN tek Novembra 2000 tj. više od godinu dana posle bombardovanja.

Sada ili NATO nije bombardovao suverenu državu i Kosovo nije država ili, s druge strane, SRJ je bila država ali i Kosovo JESTE država. Tako je ako nemamo duple standarde. Pa neka izaberu.
(pravda, 11. mart 2017 18:22)

Netacno. Suverenost odredjuju tri atributa: nezavisnost vlasti u odnosima sa vlastima drugih drzava, suprematija drzavne vlasti nad vlastima na njenoj teritoriji i pravna neogranicenost tj. mogucnost drzave da donosi pravne akte bez spoljnih i unutrasnjih mesanja, u izvesnoj meri umanjena sa pojavom medjunarodnih institucija. Srbija Kosovu ne priznaje drzavnost a samim tim ni pravo da postane clanica UN zbog ilegalne secesije i Rezolucije 1244 kojom je ono definisano kao teritorija pod upravom UN do resavanja pitanja konacnog statusa. To sto Canak propagira uvazavanje de fakto stanja kao konacnog statusa, govori koliko je politicki neodgovoran, ako ni prema kome onda prema Srbima na Kosovu koji ne zele da zive pod drzavom Kosovo.

pera

pre 7 godina

au bre sta je vama narode

koja je poenta priznavanja kosova???
koja je poenta ne priznavanja???
slepo crevo mafije.
problem je mnogo dublji i treba ga resiti. ne nezavisnoscu nego najvisim stepenom autonomije. njima njihovo nama ono sto je ostalo od naseg. naravno pod zastavom srbije.

Građanin

pre 7 godina

@Izgubljeno je u ratu protiv NATO.
(vladimir, 11. mart 2017 22:35). Nije. Izgubljeno je u ratu protiv kosovskog naroda i nepoštivanja ljudskih prava na Kosovu.

C i n i k

pre 7 godina

To sto je rekao je vise nego tacno. Ne znam da li uopste neko stvarno misli da je Kosovo u Srbiji a 2.5 miliona Albanaca da su gradjani Srbije?!
Slazem se da smo vec trebali da budemo u Nato,odavno,da jesmo to bi danas bila potpuno druga prica,a Srbija bi tada stvarno i mogla da se okrene drugim vaznijim stvarima i da pare za vojsku ulozi u prosvetu i obrazovanje naroda jer smo najnepismeniji narod u Evropi.
Srbija ce postati zemlja motaca kablova,pametna deca odavno odlaze odavde pa nam je prosek starosti 48 godina !
To sto prica Canak je ispravno,ali ko njega da razume? 96% stanovnistva ima osnovnu ili srednju skolu!

Nemanja

pre 7 godina

Tako je ! Čanak je u pravu političari u Beogradu nas lažu od 1999. Povukli smo vojsku - znači izgubili rat i predali Kosovo Albancima. Kraj priče.

Zlato

pre 7 godina

To niko ne spori.

Oko čega se sporimo: kako ga vratiti.

"Što je ratom oteto, ratom se i vraća", kaže jedan davnasnji vladar.
Ali nas ubedjuju u pregovore, ustupke, lažu, mažu...

Dakle, dosta fraza, pamfleta, opstih mesta o boljitku, Evropi, platama, pa i o KiM:
Čuj, nezavisno! Ajde!

Mile

pre 7 godina

Svi pljuju Canka to samo pokazuje a kakvim lazima zivi vecina Srba. Ja sam Srbin, da Kosovo je samostalna drzava. Da, Srbije nema na Kosovu.Da, postoje granice na nasoj strani i na njihovoj strani. Da, Srpski politicare nemogu da udju na teritoriju Kosova bez odobrenja. I sta sada, jel treba da i narednih 100 godina da zivimo u spstvenoj lazi koju namecu ovi kvazi politicari, koji dobro znaju koliki je procenat nepismenih ljudi pa sa njima lako manipulisu i dobijaju njihove glasove.

кап

pre 7 godina

Kosmet je okupirana teritorija u ratu koji nije zavrsen.
(srki, 11. mart 2017 13:28)

Окупирана од стране кога, својих становника који не желе ништа да имају са Србијом?

ivan

pre 7 godina

'Ono sto premijer ne sme da kaze, reci ce nam Ceda Jovanovic i Nenad Čanak. Obojica rade za Vucica'

Ne rade za Vucica, vec za buducnost Srbije!

NATO, EU i zamrzavanje svih odnosa sa Rusijom su prioritet Srbije...

Srdjan

pre 7 godina

Tesko je priznati, ali je sve ovo tacno sto je napisano ...
A ovi koji su doveli Srbiju u ovu situaciju su i dalje na vlasti: SPS i Radikali ....i nadaju se da smo zaboravili devedesete ....

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

Čanak se tek sada setio da kaže ono što je svakom već godinama jasno: Kosovo nije deo teritorije, Kosovo jeste nezavisna država - i što pre mi u Srbiji to shvatimo, prihvatimo i priznamo, to će biti bolje za nas.

Sin lovca na medvede

pre 7 godina

Ne. Istina je da nije istina da je Kosovo nezavisno.
G. Čanak nezavisnost Kosova jedino vidi i meri u odnosu prema Srbiji.
To da Srbija nema direktni uticaj na Kosovu nije njegova nezavisnost.
Kosovo je klasični protektorat Zapada na čelu sa NATO. I to je sve tu je kraj priče.

BeKo

pre 7 godina

Član 1 Montevidejske konvencije navodi opšteprihvaćene pravne kriterijume za državu:
"Država, kao osoba prema međunarodnom pravu, mora imati sedeće osobine:
(a) stalno stanovništvo
(b) definisanu teritoriju
(c) vlast
(d) sposobnost da stvara odnose s drugim državama.
Montevidejska konvencija je regionalna američka konvencija, ali načela iz ovog člana prihvaćena su svuda kao precizan iskaz običajnog međunarodnog prava.

Iz ovoga zaključujem da je Kosovo više država od Srbije jer npr. Srbija nema definisanu teritoriju (uslov b) za razliku od Kosova.
Priznanjem Kosova Srbija postaje država !!!

.орг

pre 7 godina

"Nemam problem da kažem da je Kosovo nezavisno od Srbije."
али зато имаш проблем да кажеш да су косово и метохија под окупацијом nato пакта.

Bojan

pre 7 godina

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, zašto se toliko ustručavaju?“, reči su Matije Bećkovića koje odjekuju danas možda više nego ikad.

anonymous

pre 7 godina

Ostavila me žena a ja i dalje svima pričam da smo u braku! Ona se i udade ponovo i rodi decu, živi lepo ali ja i dalje tvrdim da to nije istina i da je ona moja žena i da je lagala na sudu u parnici. I vreme prolazi, mladost prodje, život prolazi, gledaju me kao budalu ali ja cu i dalje biti pametniji od svih i tvrditi da je ona i dalje moja žena ništa ne uradivsi u životu tvrdeći da bih nešto uradio da se nisu svi urotili protiv mene! Pogledajte koliko su se u Evropi menjale granice poslednjih 100 god. Nismo imali srece i naša se promenila! De facto i de jure promelila!

Mika Sumikinen

pre 7 godina

E ja glasam za tebe! Kad ja kazem da sam za nato i da imam vise postovanja prema onome ko kaze "nemoj to da radis da ne bi dobio po p...", nego svima koji su govorili "vas niko ne sme da bije", pa ili te on bije ili te PRODA da te drugi biju, niko nece da objavi!

Alfonso De Palanka

pre 7 godina

Za Canka je Kosovo i Metohija nezavisno a za mene Alfonsa nije. On ima svoje misljenje a imam ga i ja.Ko je on a ko sam ja?
Kladim se da ako izadjem subotom na pijacan dan skupiti bar 11 000 glasova!

tudje necemo

pre 7 godina

Ne moramo da ratujemo za Kosovo ali ga NIKAD ne treba priznati kao suverenu drzavu, promenice se vremena, pravda je, sto kazu, spora ali dostizna

posle mene potop

pre 7 godina

srbija bi zelela da bude kao izrael,odnosno kao jevreji,sto ce reci da maltretira svoje susjede i da je toliko bogata da moze da radi sta hoce.medjutim jevreji imaju preko 5700 godina istorije a srbija 1400 god.,i jevreji nisu uvijek bili bogati.2000 god. jevreji su cekali da se vrate u jerusalem.da li srbi mogu da cekaju 2000 god za kosovo...ne znam

Kampango

pre 7 godina

Dakle, prema gosn Canku, Milosevic je poveo rat protiv NATO (ili Kosova?) i time nas izlozio bombardovanju, a nije NATO mimo odluke SB UN i protivno medjunarodnom pravu izvrsio agresiju na suverenu SRJ i time omogucio secesiju i nezavisnost Kosova. I sad gosn Canak zagovara da, Srbija tj. ovo sto je ostalo od nje, kako bi tu nemilu situaciju prevazisla, uvazi ili prizna tu i takvu nezavisnost Kosova, sto pre udje u vojni savez (NATO) kako bi ukinula svoju vojsku (demilitarizuje se), u jeku najava nezavisnog Kosova o formiranju svoje vojske. A to sve da bi taj isti NATO sa kojim je Srbija bila u ratu i izgubila, branio Srbiju od najvece pretnje za nju, Rusije.

Ovakvi politicki koncepti, odnosno redovno opstajanje njihovih proponenata u politickom zivotu, samo govore o sizofrenosti birackog tela u Srbiji.

Srboljub

pre 7 godina

"Bolno, ali je tako...
(Racio, 11. mart 2017 12:12)"
Bolno je bilo dok se ratovalo, a otad, počevši sa Slobinim proglašenjem "pobede", nastavljajući sa preambulistom Koštunom, pa na ovamo, bolovi su isključivo FANTOMSKE prirode i isključivo zbog nesposobnosti? kukavičluka? vladajuće elite da se činjenice sagledaju i prihvate. Svaka baba s pijace znala je u leto '99. da je Kosovo izgubljeno odlaskom, tačnije povlačenjem vojske i milicije, pa opet, malo propagande, više rijalitija i naši opsenari gutanje de facto gorke pilule ostavljaju sledećim generacijama i tešku odluku odlažu čekajući Godoa, treći svetski, propast zapada... dopisati po nahođenju.

istina

pre 7 godina

Dok ga ne priznaju sve vece zemlje , a od 17 najvecih priznalo ga je 3 , Kosovo je nase.
(aleksandar, 11. mart 2017 16:26)

Ne, dok Kosovo ne prizna i zadnja ptica ne može biti nezavisno.

Kampango

pre 7 godina

Ostavila me žena a ja i dalje svima pričam da smo u braku! Ona se i udade ponovo i rodi decu, živi lepo ali ja i dalje tvrdim da to nije istina i da je ona moja žena i da je lagala na sudu u parnici. I vreme prolazi, mladost prodje, život prolazi, gledaju me kao budalu ali ja cu i dalje biti pametniji od svih i tvrditi da je ona i dalje moja žena ništa ne uradivsi u životu tvrdeći da bih nešto uradio da se nisu svi urotili protiv mene! Pogledajte koliko su se u Evropi menjale granice poslednjih 100 god. Nismo imali srece i naša se promenila! De facto i de jure promelila!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anonymous, 11. mart 2017 18:58)

Analogija je pogresna, nije problem zena, nego deca i imovina. Recimo da su Srbi na Kosovu deca koja ne zele da zive sa tom zenom, i recimo da zena svojata imovinu koju nije zakonito stekla, poput akumulacije Gazivode, Kombinata Trepca, Nacionalnog Parka Sar Planina itd. I tu nema nicega de jure, u pitanju je cisto sprovodjenje sile, problem za koji Canak i njemu slicni misli da ce nestati ako prosto prizna fakticno stanje.

Јабучило

pre 7 godina

Косово* није призната држава. Односно, билатерално је призната од низа држава, али не и од Уједињених нација. Да нашим непријатељима није неопходно да га признамо да би се садашњој окупацији дао легитимитет, не би нас ни "стимулисали" да "преговарамо". Занимљиво је и да се равнотежа снага у свету мења, а да Чанак, ево, заступа неке интересе који нису сагласни са српским.

ipak se okrece

pre 7 godina

Ali zasto onda traze od nas da ga priznamo? zasto jednostavno ne idu svojim putem, mi smo i tako mala i siromašna zemlja. sta ce im nase priznanje.
I gospodo, na Kosmetu nema 2.5m Albanaca, ne lažite!!! Nema ih ni blizu toliko.

pravda

pre 7 godina

"a nije NATO mimo odluke SB UN i protivno medjunarodnom pravu izvrsio agresiju na suverenu SRJ i time omogucio secesiju i nezavisnost Kosova.
(Kampango, 11. mart 2017 17:21)

Prema tumačenju zvaničnika Srbije, SRJ nije bila nezavisna i suverena država tokom bombarodvanja NATO. Naime bez obzira što Kosovo priznaje oko 60% država sveta, zvaničnici Srbije odbijaju da priznaju da je Kosovo država jer "ne priznaju ga Ujedinjene Nacije". Pa ako je uslov državnosti "priznanje" od Ujedinjenih Nacija onda ni Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) NIJE bila država tokom bombardovanja jer kao što se zna SRJ je postala članica UN tek Novembra 2000 tj. više od godinu dana posle bombardovanja.

Sada ili NATO nije bombardovao suverenu državu i Kosovo nije država ili, s druge strane, SRJ je bila država ali i Kosovo JESTE država. Tako je ako nemamo duple standarde. Pa neka izaberu.

Trovach

pre 7 godina

Cinjenica je da smo izgubili Kosovo i da ne mozemo da ga vratimo. Nisu Albanci ulozili toliko truda i sredstava da bi naprasno odlucili da se vrate, sve da mi naprasno postanemo bogata i uredjena drzava kao Svajcarska. Previse smo sitni i nebitni da bi od nas nesto zavisilo i da se neko ozbiljno zauzme za nas. Ostaje nam da ostatak drzave uredimo sto je moguce bolje.

Radmilo

pre 7 godina

Kad pročitam komentare zaključujem da: 1. Znamo da Kosmet nije naš,2. Mi smo ga izgubili ratom sa SAD i satelitima, ali to ne priznajemo, 3. Ko još nije priznao Kosmet ima svoje razloge u kojima NISMO mi, 4. Svi priznajemo da postoje granični prelazi ali to nije važno itd.
Dakle, šizofreno. Potpuno se slažem sa očiglednim, ono što postoji postoji i što ne postoji ne postoji, priznali mi to ili ne. Uz svo ogromno poštovanje kineskog naroda, da li je Kina priznala Kosmet ili nije ima značaja samo za svetska potkosurivanja Kine i ostalih velikih sila. Mi tu ne igramo nikakvu ulogu. Srbija nikako ne sme da prizna Kosmet ali treba da prizna ono što jeste.

Vladan

pre 7 godina

E otkrio je Čanak toplu vodu - problem Kosova je previše složen da bi se samo tek ustvrdilo da je nezavisno ili samo naše - vekovima se tu sve i svašta preplitalo i bilo naše, njihovo, svačije, malo o tome mislite, istorija nije završena 1999...ne treba se uzbuđivatio oko toga previše.

Coco Bill

pre 7 godina

Kosovo je u sastavu Srbije samo u vremenskoj prognozi. Posto su oni `okupirani` od strane NATO-a, meni je vise interesantmo sta bismo radili sa Kosovom kad bi nam ga sutra neko vratio, tacnije sta sa stanovnistvom ?! Samo da pitam Da li bi onda izgledali kao Makedonija danas ?! Mozda ne odmah ali za nekoliko godina, mozda cak i gore !!!

Antigona

pre 7 godina

Na zvanicnom, drzavnom sajtu nagradne igre sa fiskalnim racunima, stoje detaljne tabele svih opstina i gradova u Srbiji koje su dobijale koverte i iz kojih su ljudi slali racune. Ukljuceno je i Kosovo. U tim tabelama stoje podaci o broju stanovnika i o prosecnoj zaradi. Ja sam to detaljno pregledala i skrenula mi je paznju najvisa prosecna zarada od 90000 dinara. Znate li gde je? U Prištini. Svi gradovi u Srbiji imaju prosek od 20000-50000 dinara, ali Pristina mnogo vise. Zato jer je nazavisna.

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo?...''
(Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bojan, 11. mart 2017 16:48)
Da bismo civilizovanom svetu pokazali i dokazali da smo politički zreli i odgovorni, da verujemo u političku realost a ne u mit i samoobmanu, da verujemo onome što jeste a ne onome što bismo želeli - pa da se prema nama odnose kao prema svakom normalnom, racionalnom narodu a ne kao do sada nama ovakvim koji odbijaju da prihvate neporecivu istinu.

Simpson

pre 7 godina

Znam samo da ce iz Srbije otici stotine hiljada obrazovanih ljudi kao posledica nepriznavanja Kosova kao drzave. Slazem se da je Kosovo deo nase teritorije i da je oteto ali slazem se i da cemo ostati bez izuzetnih mladih ljudi jer ovde nemaju velike sanse da izgrade pristojan zivot. Hocemo li obrazovanu i vrednu mladost ili KiM (doduse u domenu teirije)? Hteo bih jos da kazem da danasnje politicare razumem sto se tice Kosova, nije njihovo da ga daju ali zapamtite da i oni u svojoj politici opipavaju puls naroda tako da ako narod izabere KiM u teoriji u odnosu na nasu mladost onda ce i politicari tako uraditi.

Ivan

pre 7 godina

Kaze se da je silom oteto Kosovo od Srbije. Jeste, ali je silom 1912. i prikljuceno Srbiji, kao i Makedonija. Takodje 1918.godine u Vojvodini je bilo samo 35% srba, a ona je pripojena Srbiji, kao rezultat I svetskog rata, dakle silom. Da je tada sprovodjen referendum nikada ne bi Vojvodina usla u sastav Srbije. Takodje posle I svetskog rata, Kraljevini SHS pripojene su Crna Gora,na reziranoj podgorickoj skupstini (dakle takodje silom), i Bosna i Hercegovina, gde bi vecina stanovnistva da se pitala na referenumu sigurno ne bi izabrala da bude u drzavi sa Srbijom (dakle i to silom). Da ne govorimo o Sloveniji i Hrvatskoj. Dakle sve teritorije prikljucene su silom, samo sto je sila tada bila na strani Srbije, a sada vise nije. Kada je bilo koji od ovih naroda dobio pravo da se izjasni svi su se izjasnili protiv toga da budu sa Srbijom! Nazalost braco Srbi!

.орг

pre 7 godina

хоћу и ја да се играм аналогије-
примим подстанара.
подстанар каже да 13% мог дома више није моје, него је од сада тај део само његов.
ја не пристајем. он ме нападне.
ја узвратим. он подвије реп и доведе локалне силеџије.
исти ме истерају и дан данас су тамо. али им треба мој потпис. због катастра.
када бих и дао потпис, шта мислите? шта следи након тога?

...

pre 7 godina

Nije nezavisno jer je u interesu o zapada i Rusije da žar stalno tinja oko ovog bureta baruta. Zato su ih neki priznali a neki ne, sigurno ne iz ljubavi prema Srbima ili Albancima.
Al nije ni naše jer ne možemo tamo ni da prism*dimo.

miki

pre 7 godina

Znate sta je problem.I jedni i drugi ste u pravu.Istina je da na Kosovu nema Srbije ali je istina da je njima i te kako stalo da ga bas mi priznamo.A nisu ga priznale neke velike svetske sile:Rusija,Kina,Brazil,mislim ni Indija ali nisam siguran.Pa ni neke zemlje EU.Politika je to!

Kampango

pre 7 godina

Prema tumačenju zvaničnika Srbije, SRJ nije bila nezavisna i suverena država tokom bombarodvanja NATO. Naime bez obzira što Kosovo priznaje oko 60% država sveta, zvaničnici Srbije odbijaju da priznaju da je Kosovo država jer "ne priznaju ga Ujedinjene Nacije". Pa ako je uslov državnosti "priznanje" od Ujedinjenih Nacija onda ni Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) NIJE bila država tokom bombardovanja jer kao što se zna SRJ je postala članica UN tek Novembra 2000 tj. više od godinu dana posle bombardovanja.

Sada ili NATO nije bombardovao suverenu državu i Kosovo nije država ili, s druge strane, SRJ je bila država ali i Kosovo JESTE država. Tako je ako nemamo duple standarde. Pa neka izaberu.
(pravda, 11. mart 2017 18:22)

Netacno. Suverenost odredjuju tri atributa: nezavisnost vlasti u odnosima sa vlastima drugih drzava, suprematija drzavne vlasti nad vlastima na njenoj teritoriji i pravna neogranicenost tj. mogucnost drzave da donosi pravne akte bez spoljnih i unutrasnjih mesanja, u izvesnoj meri umanjena sa pojavom medjunarodnih institucija. Srbija Kosovu ne priznaje drzavnost a samim tim ni pravo da postane clanica UN zbog ilegalne secesije i Rezolucije 1244 kojom je ono definisano kao teritorija pod upravom UN do resavanja pitanja konacnog statusa. To sto Canak propagira uvazavanje de fakto stanja kao konacnog statusa, govori koliko je politicki neodgovoran, ako ni prema kome onda prema Srbima na Kosovu koji ne zele da zive pod drzavom Kosovo.

Zbunjeni birac

pre 7 godina

Mozda Kosovo i nije nase a o tome se da raspravljati. Medjutim, sta je sa nasom imovinom pravnih i fizickih lica Crkvenom imovinom? Gde se delo cuveno zapadno pravo privatne svojine? Kao i sva ostala zanemarena prava, recimo manjina i sl. zbog kojih su nas zlostavljali?

zalosno ali istinito

pre 7 godina

(Sin lovca na medvede, 11. mart 2017 17:58)

Na nasu zalost nisi u pravu. Kosovo je za vreme ove vlasti mnogo uznapredovalo u nezavisnoti, vise nego u zadnjih 17 godina. Vucic je kosovu dao MEDJUNARODNI pozivni broj, podelio je imovinu Srbije sa kosovskim vlastima, kosovo ima svog predsednika (zamisli a nije Toma Nikolic), imaju svoju vladu, svoj parlament... i probaj da udjes na Kosvo bez pasosa i sve to za poslednje 4 godine.

nehuman tip

pre 7 godina

Da su tako razmišljali Albanci, nikad ne bi bili u ovoj poziciji.
Mnogo bitnije pitanje je da li je to naš najveći problem u ovom trenutku, ili treba energiju uložiti u nešto drugo?
Mi gubimo bitku po pitanju stanovništva, a to je uvek preče pitanje od teritorije.

pera

pre 7 godina

au bre sta je vama narode

koja je poenta priznavanja kosova???
koja je poenta ne priznavanja???
slepo crevo mafije.
problem je mnogo dublji i treba ga resiti. ne nezavisnoscu nego najvisim stepenom autonomije. njima njihovo nama ono sto je ostalo od naseg. naravno pod zastavom srbije.

BunikaH

pre 7 godina

Dobrim delom tacno, ali sve je to lose receno. Stara boljka nasih politicara koji ne mogu a da ne budu provokativni. Jedno je imati zdrav stav prema aktuelnoj situaciji i gledati joj u oci, a drugo smisljati neke nebulozne poteze koji nista ne resavaju. Sta bi Srbiji pomoglo u vezi Kosova da udje u NATO? I otkad je posao NATO-a demilitarizacija? Glupo je forsirati takve naivnosti i provocirati ljude.
Stvaranjem tenzije preko forsiranja dve potpuno oprecne (i beskorisne po Srbiju, kako smo mogli da vidimo od 1999.) struje - pro-ruske i pro-NATO, u ljudima se stvaraju konflikt i konfuzija, a paznja se skrece sa stvarnih i ozbiljnih unutrasnjih problema.
Niti jedna nasa politicka partija i niti jedan politicar nisu jos uvek potkovani da se bave spoljnom politikom, ma niti teoretski.

nasa paranoja

pre 7 godina

@miki,
naravno da je politika to. Ceo zivot je politika i svaki gleda svoju korist. I oni sto su ga priznali kao i oni sto nisu. Svi imaju svoje razloge zasto. Samo mi izgubljeni u vremenu i prostoru trabunjamo o vekovnim prijateljima i neprijateljima.

Građanin

pre 7 godina

@Izgubljeno je u ratu protiv NATO.
(vladimir, 11. mart 2017 22:35). Nije. Izgubljeno je u ratu protiv kosovskog naroda i nepoštivanja ljudskih prava na Kosovu.