Aktuelno

Četvrtak, 09.03.2017.

14:47

Mošti Svetog Stefana Lazarevića stigle u Beograd (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Mošti Svetog Stefana Lazareviæa stigle u Beograd (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

@

pre 7 godina

@BSN
Ne pricam ja o veri jer mi je mnogo vazna, nego isticem paradoks da je hriscanski svetac neko ko je ubijao Hriscane a borio se na strani Muslimana. Vera je izuzetno bila vazna u to vreme, za Osmanlije je svaki rat protiv Hriscana bio sveti rat, da vera nije bila vazna, ne bi ni Hriscani podizali tolike krstaske ratove. Valjda znas kako su u Vatikanu gledali na Murata? Mnogi su ga smatrali Antihristom koji je dosao da unisti Hriscanstvo, jer je bio nepobediv!Nije tacno da je kljucni udarac Vizantiji zadat 1204, ona je kasnije uspela da se oporavi i bila je dosta mocna i bogata. Pre ce biti da su joj udarce zadali Srbi i Bugari s jedne i Muslimani s druge strane. Krstasi sve i da su hteli nisu bili u stanju da odbrane Vizantiju od Seldzuka, ali su ipak redovno ratovali protiv njih i ostalih muslimanskih drzava i najcesce gubili. Krstaska vojska je presla preko Srbije bez paljenja i unistavanja, nadji jedan podatak koji govori suprotno. Pokusavas da predstavis kao pozitivno stavljanje Lazarevica i Srbije na stranu Osmanlija protiv Hriscana? To je u to vreme bila najveca izdaja i ako znas ista o istoriji, znas i kako je docekana na Zapadu. I potpuno je nebitno feudalno ustrojstvo drzave. Stefan Lazarevic nije bio neki obicni feudalac nego Knez Srbije!
Da, bilo je 1500 Srba u vojsci koja je osvojila Carigrad, samo zaboravljas da je Srbija poslala zvanicno pomoc Turcima, inzenjere, minere itd, nisu to bili placenici kao ti grcki mornari (gusari u sluzbi Osmanlija).

BSN

pre 7 godina

(@, 12. mart 2017 15:33)

Pre bih rekao da si ti tabloidno nastrojen, s obzirom na versku zapenusenost tvog komentara. Odakle da pocnem?  Prvo, vazalstvo je pojam nastao i usvojen pre usvajanja hriscanske vere, a ovo pre usvajanja nacionalne pripadnosti. Plemic koji izgubi suverenost sebe i svoje podanike dovodi u vazalni polozaj, a to znaci i obezbedjenje vojne sile za novog gospodara. Pri cemu se vazalstvo, za razliku od vernosti, bazira na medjusobnim uslugama i moze se raskinuti ako se nadje mocniji gospodar. Drugo, antagonizam hriscanstva i islama nije bio toliki kako predstavljas, Turci su bili opasnost jer su bili osvajaci, a ne zato sto su bili muslimani. Da vera ima toliku ulogu u saveznistvu, ne bi nikad medjusobno ratovali Srbi, Bugari i Vizantinci, na primer. Tadasnje odnose je tesko danas razumeti i nemamo prava da tadasnjim ljudima propisujemo kako ce se ponasati prema danasnjim merilima. Trece, osvajanje Carigrada je DUGO pripremano, a najjaci udarac su mu zadali upravo Krstasi 1204. Posle toga je Vizantija bila grogirani bokser koji se teturao cekajuci nokaut 1453. Cetvrto, Krstasi su i ranije izneverili obecanja data Vizantiji da ce im predati osvojene teritorije na Bliskom istoku, nego su pravili krstaske drzave kratkog veka. I nije im padalo na um da rasture drzavu Turaka Seldzuka u Maloj Aziji, iako je Vizantija pozivala u pomoc. Peto, nijednoj zemlji prolaz ogromne krstaske vojske nije ostao u lepoj uspomeni, gde vojska gazi, civili kukaju. Sesto, u Osmanskoj vojsci koja je brojala najmanje 60000 ljudi, bilo je samo 1500 Srba, ali je bilo i nekoliko stotina Grka mornara u turskoj floti. A Madjar Orban je pravio topove za Turke. Ima jos, ali stvarno nemam vremena za dalje prepucavanje s tobom...

@

pre 7 godina

@BSN
Opet neznanje i zamena teza. Krstasi nisu Pravoslavce prodavali kao roblje, nisu im uveli danak u krvi i koliko znam, Srbija nije nikada okupirana od strane tih krstasa. Stefan Lazarevic je stao na stranu Muslimana i ubijao Hriscane koji su dosli da oslobode Balkan od Osmanlija. Cinjenica! Maricka bitka nema veze s tim. Doziveli su katastrofalan poraz, a mogli su i oni da izdaju sve i poljube noge Muratu, kao sto ih je Lazarevic ljubio Bajazitu. Sada bi za tebe Vukasin i Ugljesa bili heroji. Nisu krstasi Visantiji krivi za Turke, nego sama Vizantija koja je vise brinula o tlacenju Hriscana na Balkanu, nego o Turcima u Maloj Aziji. Isto tako je Car Dusan napadao Vizantiju umesto da razmislja o Osmanlijama. Kada je vizantijski car doveo Osmanlije u Evropu da ga brane od Dusana, zajedno sa Dusanom postao je odgovoran za ono sto se kasnije desavalo. Inace, da si ucio istoriju, znao bi da su ti katolici branili Carigrad od Osmanlija, dok su SRBI pomagali Osmanlijama pri miniranju zidina Carigrada. Jedini Hriscani koji su pomagali Turcima da osvoje Carigrad. Istorija se ne uci iz tabloida.

BSN

pre 7 godina

@(@ i ostali replikanti istoga)

nisi ti nikakav vatikansko-masonski agent, nego pra-cukun unuk Ilije Garasanina koji je bezao sa casova istorije ili imao vrlo loseg nastavnika. Verovatno si jedan od onih koji i patrijarha Arsenija proglasava za izdajnika SrBstva jer je odveo Srbe sa Kosova i prepustio Svetu Teritoriju Arbanasima, Turcima, Arapima i ostalim Crnim Djavolima.
Za "izdajnike srpstva" kako bi se recnikom iz XIX veka reklo, treba prvo proglasiti Amatersko Vojnicko Drustvo "Marica 1371" koje je ne samo glavom platilo svoju neozbiljnost, nego i oslabilo srpsku odbrambenu moc i ostavilo kneza Lazara bez lepe vojne sile. Da js ta akcija izvedena ozbiljnije, prodor Turaka, iako neizbezan, bio bi odlozen za mozda 100 godina a dotle bi sve bilo drugacije.
Sto se tice Krstasa, njihove lepe namere prema Pravoslavlju su pokazane 200 godina ranije kada su rasturili i opljackali Carigrad, a nisu se zanimali da malo poteraju Turke koji su vec bili unaokolo u Maloj Aziji.
Kad bi se vremeplovom vratio u XIII vek i sleteo pored nekog tezaka na polju i pitao ga "Jesi li ti Srbin?" on bi ti rekao "Ne, ja sam kmet Vukanov". Toliko o nacionalnom bulaznjenju savremenog doba projektovanom u srednji vek.
Mogao bih da pisem jos o " izdajnicima srpstva" ali prvo nauci istoriju iz knjiga a ne kafanskih rasprava, pa cemo razgovarati.

@

pre 7 godina

@Alideda
Sve si pogodio majstore, ja sam zapravo vatikansko-masonsko-americki agent, posao mi je da srpske genijalce i patriote demantujem u komentarima, to je svim neprijateljima srpstva jako bitno!
@BSN
Ma menjam kompjutere svakodnevno, internet provajdere takodje, sluzba ne zali novca za lajk! Ne razumes ti svoju istoriju, to je tvoja sramota, menjas teze i mesas feudalni sistem sa izdajom svoje vere i naroda. Stefan Lazarevic je Hriscanin koji je ratovao protiv Hriscana u slavu ubice svog oca, Sultana Bajazita. To ti je CINJENICA!

BSN

pre 7 godina

@Alideda

U pitanju je neko ko ne razume feudalno ustrojstvo tog vremena, ko misli da je despot Stefan licnost iz XIX veka, i neko ko menja nickove i resetuje modem da bi glasao sam za sebe.

Alideda

pre 7 godina

Imam utisak da je pola ovih negativnih komentara napisao isti lik. Toliko je covek imao potrebu da nam saopsti poznatu stvar, da je despot bio vazal, i onda menjao po dvadeset puta nadimak u komentarima. Strasno.

@

pre 7 godina

@Cira
Bio postovan u sve tri religije? Vidi lepo sta su pisali o njemu oni koje je ubijao u slavu Osmanlija. Bas su ga postovali. Vizantijski car ga je strasno voleo, narocito kada je ovaj pobio vojsku koja je dosla da otera Turke koji su zbrisali Vizantiju. Taj Car je radio ono sto mu se naredi i ono sto mu plate da radi. A Stefan je imao dubok dzep. Narod nije patio!? Narod je hapsen, ubijan, mucen pod njegovom vladavinom, ubijao je sve koji su slavili njegovog oca, pobio je i proterao sve ratnike sa Kosova kojima se gadilo njegovo vazalstvo i poltronstvo Prema Turcima. Slao je Srbe da ginu za Bajazita, a ti pricas o nekom cvetanju i rastu Srbije!? Srbija je bila vazalna zemlja u kojoj su Turci radili sta su hteli. Turske pljackaske horde nesmetano su palile po Srhiji, a Stefan je zabranio da ih bilo ko ometa u tome, da se ne uvredi gospodar Bajazit! Lazarevic je uhapsio i Turcima predao Vuka Brankovica jer se Brankovic nije mirio sa ropstvom koje je Lazarevic prihvatio. Stefanu Lazarevicu oca je ubio Bajazit, narod mu je izginuo boreci se za slobodu od Turaka i od Islama, a Stefan Lazarevic je ljubio noge Bajazitu, ubici svog oca, dao sestru u Bajazitov harem i ratovao protiv Hriscana braneci Islam i Osmanlije!

@

pre 7 godina

@nemi svedok
Ma ne patrioto, oni su neprijatelji Srba i Pravoslavlja jer su poslali vojsku da otera Osmanlije, a Stefan Lazarevic je veliki Srbin i Hriscanin jer je ratovao na strani Muslimana protiv Hriscana.

Cira

pre 7 godina

Koliko etiketiranja i koliko kleveta na jednom mestu za jednog od najvecih Srba ikada, pa to je necuveno.

Ocigledno su i vizantijski car (pravoslavac) i ugarski kralj (katolik) znali koliko je Stefanova hirscanska uloga velika i bitna. Verovatno su mu bezveze dali titulu despota i viteza reda zmaja... Covek je bio cenjen i postovan u sve tri religije. Uradio je ono sto verovatno niko pre ni posle njega nije.

A ono sto je najbitnije, Srbija je cvetala, rasla i narod nije patio.

Sve sam pametnjakovic do pametnjakovica.

Trovach

pre 7 godina

@BG...I ne samo to, nego je proglasen za sveca, a drugi izdajnik, marko kraljevic (namerno mala slova) je opevan kao junak, dok je jedini pravi borac protiv Osmanlija, Vuk Brankovic, proglasen za izdajnika. Ko je tu lud? Nema nikakvog opravdanja sto je tu bio mir zbog vazalnog odnosa. Po toj logici je cela Evropa trebala dozvoliti Turcima da uzmu sve sto im treba.

@

pre 7 godina

@Opal
Istorija tebi ocigledno predstavlja veliku slabost. Gde su bili Hriscani 1389!? Bili su na Kosovu, dobar deo evropskih drzava poslao je pomoc Srbima. A nisu imali obavezu, jer, gde su bili Srbi kada je padala Vizantija, gde su bili kada je padala Bugarska? Car Dusan je oslabio Vizantiju, zbog njega je vizantijski car trazio pomoc Osmanlija i Sultana Orhana, tako da su Osmanlije presle u Evropu prvi put da bi branile Vizantiju od Dusana i porazile su Dusanovu vojsku u dve bitke. A Lazarevic je napao krstase koji su dosli njegovu zemlju da spasu od Osmanlija, Hriscanina koji ratuje na strani Muslimana protiv Hriscana, nema vece izdaje.

Opal

pre 7 godina

Већини видим историја није јача страна или је тумаче селективно. Тумаче Стефанову улогу у Никопољу и (не)хришћанску страну, а где су били ти хришћани кад се бранила Србија 1389, и раније? То су исти хришћани који су век раније заузели и уништили Констатинопољ и Византију, што је био прави узрок свег оног после, процвата Османлија и продора ислама у Европу. Србија је под Стефаном још била слободна (као и народ и вера), иако у вазалном односу.

Педро

pre 7 godina

On je vrlo pozitivna istorijska licnost, ali treba biti iskren i reci da je Slovo Ljubve pisao svom decku, a ne bratu.
(toto, 09. mart 2017 16:16)

Лично ти је рекао, у поверењу..

BG

pre 7 godina

@Srbiji ne treba velika zemlja jer je Njeno Carstvo Nebesko
Dobio zadatak da vrati Bajazitovog sina oa zavrsio u Tamerlanovom zarobljenistvu i samo miloscu Tamerlana sacuvao zivu glavu.
Poznat inace kao Hriscanin koji je sa svojom vojskom spasao Osmanlije od poraza u bitci protiv krstasa i tako omogucio Muslimanima da vladaju Balkanom. Nisam siguran da za takve ima mesta u Hristovoj vojsci.

nemi svedok

pre 7 godina

@Posmatrac
U Vikipediji piše da su sa krstaške strane bili ''... Краљевина Угарска, Свето римско царство, Француска, Влашка, Пољска, Краљевина Енглеска, Краљевина Шкотска, Стара швајцарска конфедерација, Република Венеција, Република Ђенова и витезови Јовановци ....''
Pa i ja bi se odlučio za turke kad bi mi sa suprotne strane bili ovakvi ljubitelji srba i pravoslavlja iz tog vremena.

1396

pre 7 godina

@Joc@
Rece on i povede Srbe da ubijaju Hriscane u slavu Sultana Bajazita i Osmanlijskog Carstva! Strasan vladar! Pomogao Turcima da ucvrste vlast na Balkanu.

!?

pre 7 godina

@rejnald
Porazen je kod Angore 1402 i zarobljen sa svojom vojskom, tako da nije bio nepobediv. Izdao je i oca i narod i veru tako sto je Osmanlijama pomogao da poraze krstasku vojsku i tako zapecatio sudbinu Srba i ostalih Hriscana na Balkanu u narednim vekovima! Krstasi dosli da oteraju Osmanlije i oslobode Hriscane, a Lazarevic ih napao. I ne trebaju nikada to da nam oproste! Srbi su tada uveli Islam u Evropu!
Nije casno oslobodjen iz Tamerlanovog zarboljenistva jer mu je sestra ostala da gola sluzi Tamerlana i njegove goste jos godinu dana.

rejnald

pre 7 godina

Despot Stefan Lazarevic velika istorijska licnost i kao drzavnik i ratnik mnogo veci od svog oca Lazara ali u narodnom predanju zbog svoje istorijske uloge ostao zapostavljen...
Treba napomenuti:
* Da je imao duplo vecu drzavu od svog oca.
*Pobednik svih bitaka u kojima je ucestvovao,zato je i imao nadimak,,Nepobedivi"
*Slomio krstasku vojsku kod Nikopolja 1396,sto nam zapad nikad nije oprostio
*U bici kod Angore 1402 odlicno ratovao protiv do tada nepobedivih mongola,i od samog Tamerlana dobio casno otpustanje iz zarobljenistva

Monika Milosavljević

pre 7 godina

Vuk Lazarević je imao oko 30 godina prilikom smrti, dok je Stefan Lazarević imao 50 godina u trenutku smrti. Prema rezultatima fizičko-antropološke analize, osoba sahranjena u Manasiji je imala je 50 godina starosti. Zaključak je jasan.

Profeor Dr.Srboljub Zivanovic

pre 7 godina

Javnost je pogresno obavestena o prenosu "mostiju" Sv.despota Stefana. U Manasiji, iz koga poticu te mosti sahranjen je Vuk Lazarevic, odnosno njegova glava, a nezna se cije je telo uz koje je nadjena glava. Nikada nije dozvoljeno strucnjacima da ispitaju telo. Mosti Sv.despota Stefana su u Koporinu I tu ih je postavio episkop Pavle (potonji patrijarh SPC. To je poznato Sv.arhijerejskom saboru SPC, a potvrdjno je I u presudi Prvog okruznog suda u Beogradu. Ocigledno je da sadasnji episkop Branicevski Ignjatije Midic I njegovi sledbenici pokusavaju da se suprotstave odluci Sv.arhijerejskog sabo ra I aptrijarha germana I Pavla, sprovodeci svoju neosnovanu tvrdnju.Mosti Sv.despota Stefana su u manastiru Koporinu, a analiza popdatak nadjenih na ostacima skeletal vrsena je pred kamerama beogradske televizije, koja je napravila dve emisije o tom dogadjaju.

Zoki

pre 7 godina

On je sveti ko što sam ja Isus.Da pinovi reči iz starog zaveta"Javlja će se razni sveci,pririci ali znajte Bog je jedan i JEDINI".SPC je satanistička crkva.

Игор Ђуровић

pre 7 godina

Јављам се добронамерно, археолог сам по струци и желим да упозорим све вернике да не улазе у забуну, праве су мошти деспотове у Копорину које носе рану на десној потколеници из ангорске битке, која се закомпликовала и изазвала срчану болест од које је и умро 1427, што се све слаже са историјским подацима. Марин Брмболић који је ископавао Манасију и тврдио да је пронашао мошти деспота заправо је вероватно пронашао мошти његовог брата Вука Лазаревића. На скупу српског археолошког друштва у Краљеву 2011 др Ђорђе Јанковић је критиковао Брмболићево изнето мишљење, указујући да је пронађеном скелету одсечена глава јер је нађена под лактом, што је смрт која је задесила Вука Лазаревића, као и то да остаци фресака испод скелета указују да је тај гроб из периода након девастирања манастира и турског упада.

Stanoje

pre 7 godina

Koja je ovo godina? Koji je ovo vek? Tako su nosili mošti i 1988 i zato smo tu gde jesmo, sami i izopćen od civilizacije. Nit ikog volimo, nit volimo sebe, sve neki lažan sjaj a u suštini velika beda. Umesto da govore o boljem životu i duhovnoj obnovi oni nama serviraju veru i to u najkonzervativnijem obliku i to u 21. veku. Svaka nam čast!

Meister Jakob

pre 7 godina

Svi sveci, pravoslavni i katolički jednako su lažni idoli i ne treba im se klanjati, ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!

potparol djoksijev

pre 7 godina

a sto ne napisete da je taj stefan lazarevic priskocio turcima u pomoc kad se desila odsudna bitka izmedju hriscanstva i islama u bitki na nikipolju hriscani su dobijali bitku a onda je na scenu stupio stefan i turci su dobili tu bitku. od te bitke pa narednih 500godina srbija i balkan su vezani u islam i nebi imali pola ovdasnjih problema da nije bilo njega. kad pisete o njemu napisite sve "zasluge". i zamislite sad on je sada srpski svetac. a da se borio na hriscanskoj strani nikad islam nebi provirio u evropu a kamoli u bosnu,sandzak,albaniju.

Posmatrac

pre 7 godina

Svetac ... Ucestvovao u Nikopoljskoj bici na strani turaka i imao kljucnu ulogu u pobedi Turske , sto je uzrokovalo pad Bugarske i brze napredovanje muslimana u Evropu. Pomagao turcima u napadu i osvajanju Bosne ... Da nije malo cudno sto su skoro svi sveci SPC iz vladarske loze ?

.

pre 7 godina

Covek koji je u bici kod Nikopolja na strani Osmanlija ratovao protiv Krstasa koji su dosli da oslobode Balkan od Turaka, proglasen za sveca!? Covek koji je pobio i proterao prezivele vitezove njegovog oca Lazara, jer oni nisu hteli da budu turski vazali? Covek koji se fanaticno borio da spase Bajazita u bici kod Angore kao da mu je rod najrodjeniji? Njega slave kao heroja, a Vuka Brankovica koji se i posle Kosova borio protiv Turaka dok nije od strane Stefana Lazarevica i Bajazita zarobljen i bacen da umre u mukama u tamnici, proglasavaju izdajnikom?

Srbiji ne treba velika zemlja, jer je Njeno Carstvo Nebesko!!!

pre 7 godina

Naš svetitelj je konjicom razbijao bok mongola, gde se o tom ratničkom žaru piše i u njihovim spisima. I kao najjača jedinica u toj bitci, dobila je zadatak da bezbedno vrati Bajazitovog sina po naređenju Bajazita.

Ceo svet ima tek par filmova o čuvenim bitkama, i to u glavnom mnogoljudnih zemalja. Mi imamo takvih podviga kao maloljudna zemlja da se snima filmova i filmova, i da ujedno zasene i Viljama Volasa, i Leonidu i ostalu ekipu.

Ali naravno germanima to ne ide u prilog i njihovj deluziji o višoj rasi i ostalim skaradnostima, a oni su vlastodršci (ne)kulture i oblikovanja opšte (ne)svesti.

Samo jedno bih napomenuo... ima tih bitaka koliko voliš i u drugim narodima, ali uglavnom kao okršaji oko prevlasti i dominacije, a ne odbrane. Zato i nemaju svetitelje među njima.

Kad na Nebo dođu ti germani... mislim da će u čudu biti kada vide svitu oko Hrista i koliko u toj Vojsci ("mali")Srbi imaju svojih Generala!

Joc@

pre 7 godina

''Али све ово
и ина чудодела Божја,
што ни оштровидни ум
сагледати не може,
љубав превазилази,
и није чудо, јер Бог се зове љубав,
као што рече Јован Громов.''
Св. деспот Стефан Лазаревић (1377-1427) ("Слово љубве")

Игор Ђуровић

pre 7 godina

Јављам се добронамерно, археолог сам по струци и желим да упозорим све вернике да не улазе у забуну, праве су мошти деспотове у Копорину које носе рану на десној потколеници из ангорске битке, која се закомпликовала и изазвала срчану болест од које је и умро 1427, што се све слаже са историјским подацима. Марин Брмболић који је ископавао Манасију и тврдио да је пронашао мошти деспота заправо је вероватно пронашао мошти његовог брата Вука Лазаревића. На скупу српског археолошког друштва у Краљеву 2011 др Ђорђе Јанковић је критиковао Брмболићево изнето мишљење, указујући да је пронађеном скелету одсечена глава јер је нађена под лактом, што је смрт која је задесила Вука Лазаревића, као и то да остаци фресака испод скелета указују да је тај гроб из периода након девастирања манастира и турског упада.

Stanoje

pre 7 godina

Koja je ovo godina? Koji je ovo vek? Tako su nosili mošti i 1988 i zato smo tu gde jesmo, sami i izopćen od civilizacije. Nit ikog volimo, nit volimo sebe, sve neki lažan sjaj a u suštini velika beda. Umesto da govore o boljem životu i duhovnoj obnovi oni nama serviraju veru i to u najkonzervativnijem obliku i to u 21. veku. Svaka nam čast!

Meister Jakob

pre 7 godina

Svi sveci, pravoslavni i katolički jednako su lažni idoli i ne treba im se klanjati, ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!

.

pre 7 godina

Covek koji je u bici kod Nikopolja na strani Osmanlija ratovao protiv Krstasa koji su dosli da oslobode Balkan od Turaka, proglasen za sveca!? Covek koji je pobio i proterao prezivele vitezove njegovog oca Lazara, jer oni nisu hteli da budu turski vazali? Covek koji se fanaticno borio da spase Bajazita u bici kod Angore kao da mu je rod najrodjeniji? Njega slave kao heroja, a Vuka Brankovica koji se i posle Kosova borio protiv Turaka dok nije od strane Stefana Lazarevica i Bajazita zarobljen i bacen da umre u mukama u tamnici, proglasavaju izdajnikom?

potparol djoksijev

pre 7 godina

a sto ne napisete da je taj stefan lazarevic priskocio turcima u pomoc kad se desila odsudna bitka izmedju hriscanstva i islama u bitki na nikipolju hriscani su dobijali bitku a onda je na scenu stupio stefan i turci su dobili tu bitku. od te bitke pa narednih 500godina srbija i balkan su vezani u islam i nebi imali pola ovdasnjih problema da nije bilo njega. kad pisete o njemu napisite sve "zasluge". i zamislite sad on je sada srpski svetac. a da se borio na hriscanskoj strani nikad islam nebi provirio u evropu a kamoli u bosnu,sandzak,albaniju.

Posmatrac

pre 7 godina

Svetac ... Ucestvovao u Nikopoljskoj bici na strani turaka i imao kljucnu ulogu u pobedi Turske , sto je uzrokovalo pad Bugarske i brze napredovanje muslimana u Evropu. Pomagao turcima u napadu i osvajanju Bosne ... Da nije malo cudno sto su skoro svi sveci SPC iz vladarske loze ?

Profeor Dr.Srboljub Zivanovic

pre 7 godina

Javnost je pogresno obavestena o prenosu "mostiju" Sv.despota Stefana. U Manasiji, iz koga poticu te mosti sahranjen je Vuk Lazarevic, odnosno njegova glava, a nezna se cije je telo uz koje je nadjena glava. Nikada nije dozvoljeno strucnjacima da ispitaju telo. Mosti Sv.despota Stefana su u Koporinu I tu ih je postavio episkop Pavle (potonji patrijarh SPC. To je poznato Sv.arhijerejskom saboru SPC, a potvrdjno je I u presudi Prvog okruznog suda u Beogradu. Ocigledno je da sadasnji episkop Branicevski Ignjatije Midic I njegovi sledbenici pokusavaju da se suprotstave odluci Sv.arhijerejskog sabo ra I aptrijarha germana I Pavla, sprovodeci svoju neosnovanu tvrdnju.Mosti Sv.despota Stefana su u manastiru Koporinu, a analiza popdatak nadjenih na ostacima skeletal vrsena je pred kamerama beogradske televizije, koja je napravila dve emisije o tom dogadjaju.

rejnald

pre 7 godina

Despot Stefan Lazarevic velika istorijska licnost i kao drzavnik i ratnik mnogo veci od svog oca Lazara ali u narodnom predanju zbog svoje istorijske uloge ostao zapostavljen...
Treba napomenuti:
* Da je imao duplo vecu drzavu od svog oca.
*Pobednik svih bitaka u kojima je ucestvovao,zato je i imao nadimak,,Nepobedivi"
*Slomio krstasku vojsku kod Nikopolja 1396,sto nam zapad nikad nije oprostio
*U bici kod Angore 1402 odlicno ratovao protiv do tada nepobedivih mongola,i od samog Tamerlana dobio casno otpustanje iz zarobljenistva

Zoki

pre 7 godina

On je sveti ko što sam ja Isus.Da pinovi reči iz starog zaveta"Javlja će se razni sveci,pririci ali znajte Bog je jedan i JEDINI".SPC je satanistička crkva.

Joc@

pre 7 godina

''Али све ово
и ина чудодела Божја,
што ни оштровидни ум
сагледати не може,
љубав превазилази,
и није чудо, јер Бог се зове љубав,
као што рече Јован Громов.''
Св. деспот Стефан Лазаревић (1377-1427) ("Слово љубве")

Monika Milosavljević

pre 7 godina

Vuk Lazarević je imao oko 30 godina prilikom smrti, dok je Stefan Lazarević imao 50 godina u trenutku smrti. Prema rezultatima fizičko-antropološke analize, osoba sahranjena u Manasiji je imala je 50 godina starosti. Zaključak je jasan.

Srbiji ne treba velika zemlja, jer je Njeno Carstvo Nebesko!!!

pre 7 godina

Naš svetitelj je konjicom razbijao bok mongola, gde se o tom ratničkom žaru piše i u njihovim spisima. I kao najjača jedinica u toj bitci, dobila je zadatak da bezbedno vrati Bajazitovog sina po naređenju Bajazita.

Ceo svet ima tek par filmova o čuvenim bitkama, i to u glavnom mnogoljudnih zemalja. Mi imamo takvih podviga kao maloljudna zemlja da se snima filmova i filmova, i da ujedno zasene i Viljama Volasa, i Leonidu i ostalu ekipu.

Ali naravno germanima to ne ide u prilog i njihovj deluziji o višoj rasi i ostalim skaradnostima, a oni su vlastodršci (ne)kulture i oblikovanja opšte (ne)svesti.

Samo jedno bih napomenuo... ima tih bitaka koliko voliš i u drugim narodima, ali uglavnom kao okršaji oko prevlasti i dominacije, a ne odbrane. Zato i nemaju svetitelje među njima.

Kad na Nebo dođu ti germani... mislim da će u čudu biti kada vide svitu oko Hrista i koliko u toj Vojsci ("mali")Srbi imaju svojih Generala!

Cira

pre 7 godina

Koliko etiketiranja i koliko kleveta na jednom mestu za jednog od najvecih Srba ikada, pa to je necuveno.

Ocigledno su i vizantijski car (pravoslavac) i ugarski kralj (katolik) znali koliko je Stefanova hirscanska uloga velika i bitna. Verovatno su mu bezveze dali titulu despota i viteza reda zmaja... Covek je bio cenjen i postovan u sve tri religije. Uradio je ono sto verovatno niko pre ni posle njega nije.

A ono sto je najbitnije, Srbija je cvetala, rasla i narod nije patio.

Sve sam pametnjakovic do pametnjakovica.

@

pre 7 godina

@nemi svedok
Ma ne patrioto, oni su neprijatelji Srba i Pravoslavlja jer su poslali vojsku da otera Osmanlije, a Stefan Lazarevic je veliki Srbin i Hriscanin jer je ratovao na strani Muslimana protiv Hriscana.

1396

pre 7 godina

@Joc@
Rece on i povede Srbe da ubijaju Hriscane u slavu Sultana Bajazita i Osmanlijskog Carstva! Strasan vladar! Pomogao Turcima da ucvrste vlast na Balkanu.

Opal

pre 7 godina

Већини видим историја није јача страна или је тумаче селективно. Тумаче Стефанову улогу у Никопољу и (не)хришћанску страну, а где су били ти хришћани кад се бранила Србија 1389, и раније? То су исти хришћани који су век раније заузели и уништили Констатинопољ и Византију, што је био прави узрок свег оног после, процвата Османлија и продора ислама у Европу. Србија је под Стефаном још била слободна (као и народ и вера), иако у вазалном односу.

@

pre 7 godina

@Opal
Istorija tebi ocigledno predstavlja veliku slabost. Gde su bili Hriscani 1389!? Bili su na Kosovu, dobar deo evropskih drzava poslao je pomoc Srbima. A nisu imali obavezu, jer, gde su bili Srbi kada je padala Vizantija, gde su bili kada je padala Bugarska? Car Dusan je oslabio Vizantiju, zbog njega je vizantijski car trazio pomoc Osmanlija i Sultana Orhana, tako da su Osmanlije presle u Evropu prvi put da bi branile Vizantiju od Dusana i porazile su Dusanovu vojsku u dve bitke. A Lazarevic je napao krstase koji su dosli njegovu zemlju da spasu od Osmanlija, Hriscanina koji ratuje na strani Muslimana protiv Hriscana, nema vece izdaje.

Педро

pre 7 godina

On je vrlo pozitivna istorijska licnost, ali treba biti iskren i reci da je Slovo Ljubve pisao svom decku, a ne bratu.
(toto, 09. mart 2017 16:16)

Лично ти је рекао, у поверењу..

Trovach

pre 7 godina

@BG...I ne samo to, nego je proglasen za sveca, a drugi izdajnik, marko kraljevic (namerno mala slova) je opevan kao junak, dok je jedini pravi borac protiv Osmanlija, Vuk Brankovic, proglasen za izdajnika. Ko je tu lud? Nema nikakvog opravdanja sto je tu bio mir zbog vazalnog odnosa. Po toj logici je cela Evropa trebala dozvoliti Turcima da uzmu sve sto im treba.

!?

pre 7 godina

@rejnald
Porazen je kod Angore 1402 i zarobljen sa svojom vojskom, tako da nije bio nepobediv. Izdao je i oca i narod i veru tako sto je Osmanlijama pomogao da poraze krstasku vojsku i tako zapecatio sudbinu Srba i ostalih Hriscana na Balkanu u narednim vekovima! Krstasi dosli da oteraju Osmanlije i oslobode Hriscane, a Lazarevic ih napao. I ne trebaju nikada to da nam oproste! Srbi su tada uveli Islam u Evropu!
Nije casno oslobodjen iz Tamerlanovog zarboljenistva jer mu je sestra ostala da gola sluzi Tamerlana i njegove goste jos godinu dana.

BSN

pre 7 godina

@Alideda

U pitanju je neko ko ne razume feudalno ustrojstvo tog vremena, ko misli da je despot Stefan licnost iz XIX veka, i neko ko menja nickove i resetuje modem da bi glasao sam za sebe.

BG

pre 7 godina

@Srbiji ne treba velika zemlja jer je Njeno Carstvo Nebesko
Dobio zadatak da vrati Bajazitovog sina oa zavrsio u Tamerlanovom zarobljenistvu i samo miloscu Tamerlana sacuvao zivu glavu.
Poznat inace kao Hriscanin koji je sa svojom vojskom spasao Osmanlije od poraza u bitci protiv krstasa i tako omogucio Muslimanima da vladaju Balkanom. Nisam siguran da za takve ima mesta u Hristovoj vojsci.

@

pre 7 godina

@Cira
Bio postovan u sve tri religije? Vidi lepo sta su pisali o njemu oni koje je ubijao u slavu Osmanlija. Bas su ga postovali. Vizantijski car ga je strasno voleo, narocito kada je ovaj pobio vojsku koja je dosla da otera Turke koji su zbrisali Vizantiju. Taj Car je radio ono sto mu se naredi i ono sto mu plate da radi. A Stefan je imao dubok dzep. Narod nije patio!? Narod je hapsen, ubijan, mucen pod njegovom vladavinom, ubijao je sve koji su slavili njegovog oca, pobio je i proterao sve ratnike sa Kosova kojima se gadilo njegovo vazalstvo i poltronstvo Prema Turcima. Slao je Srbe da ginu za Bajazita, a ti pricas o nekom cvetanju i rastu Srbije!? Srbija je bila vazalna zemlja u kojoj su Turci radili sta su hteli. Turske pljackaske horde nesmetano su palile po Srhiji, a Stefan je zabranio da ih bilo ko ometa u tome, da se ne uvredi gospodar Bajazit! Lazarevic je uhapsio i Turcima predao Vuka Brankovica jer se Brankovic nije mirio sa ropstvom koje je Lazarevic prihvatio. Stefanu Lazarevicu oca je ubio Bajazit, narod mu je izginuo boreci se za slobodu od Turaka i od Islama, a Stefan Lazarevic je ljubio noge Bajazitu, ubici svog oca, dao sestru u Bajazitov harem i ratovao protiv Hriscana braneci Islam i Osmanlije!

BSN

pre 7 godina

@(@ i ostali replikanti istoga)

nisi ti nikakav vatikansko-masonski agent, nego pra-cukun unuk Ilije Garasanina koji je bezao sa casova istorije ili imao vrlo loseg nastavnika. Verovatno si jedan od onih koji i patrijarha Arsenija proglasava za izdajnika SrBstva jer je odveo Srbe sa Kosova i prepustio Svetu Teritoriju Arbanasima, Turcima, Arapima i ostalim Crnim Djavolima.
Za "izdajnike srpstva" kako bi se recnikom iz XIX veka reklo, treba prvo proglasiti Amatersko Vojnicko Drustvo "Marica 1371" koje je ne samo glavom platilo svoju neozbiljnost, nego i oslabilo srpsku odbrambenu moc i ostavilo kneza Lazara bez lepe vojne sile. Da js ta akcija izvedena ozbiljnije, prodor Turaka, iako neizbezan, bio bi odlozen za mozda 100 godina a dotle bi sve bilo drugacije.
Sto se tice Krstasa, njihove lepe namere prema Pravoslavlju su pokazane 200 godina ranije kada su rasturili i opljackali Carigrad, a nisu se zanimali da malo poteraju Turke koji su vec bili unaokolo u Maloj Aziji.
Kad bi se vremeplovom vratio u XIII vek i sleteo pored nekog tezaka na polju i pitao ga "Jesi li ti Srbin?" on bi ti rekao "Ne, ja sam kmet Vukanov". Toliko o nacionalnom bulaznjenju savremenog doba projektovanom u srednji vek.
Mogao bih da pisem jos o " izdajnicima srpstva" ali prvo nauci istoriju iz knjiga a ne kafanskih rasprava, pa cemo razgovarati.

nemi svedok

pre 7 godina

@Posmatrac
U Vikipediji piše da su sa krstaške strane bili ''... Краљевина Угарска, Свето римско царство, Француска, Влашка, Пољска, Краљевина Енглеска, Краљевина Шкотска, Стара швајцарска конфедерација, Република Венеција, Република Ђенова и витезови Јовановци ....''
Pa i ja bi se odlučio za turke kad bi mi sa suprotne strane bili ovakvi ljubitelji srba i pravoslavlja iz tog vremena.

Alideda

pre 7 godina

Imam utisak da je pola ovih negativnih komentara napisao isti lik. Toliko je covek imao potrebu da nam saopsti poznatu stvar, da je despot bio vazal, i onda menjao po dvadeset puta nadimak u komentarima. Strasno.

@

pre 7 godina

@BSN
Opet neznanje i zamena teza. Krstasi nisu Pravoslavce prodavali kao roblje, nisu im uveli danak u krvi i koliko znam, Srbija nije nikada okupirana od strane tih krstasa. Stefan Lazarevic je stao na stranu Muslimana i ubijao Hriscane koji su dosli da oslobode Balkan od Osmanlija. Cinjenica! Maricka bitka nema veze s tim. Doziveli su katastrofalan poraz, a mogli su i oni da izdaju sve i poljube noge Muratu, kao sto ih je Lazarevic ljubio Bajazitu. Sada bi za tebe Vukasin i Ugljesa bili heroji. Nisu krstasi Visantiji krivi za Turke, nego sama Vizantija koja je vise brinula o tlacenju Hriscana na Balkanu, nego o Turcima u Maloj Aziji. Isto tako je Car Dusan napadao Vizantiju umesto da razmislja o Osmanlijama. Kada je vizantijski car doveo Osmanlije u Evropu da ga brane od Dusana, zajedno sa Dusanom postao je odgovoran za ono sto se kasnije desavalo. Inace, da si ucio istoriju, znao bi da su ti katolici branili Carigrad od Osmanlija, dok su SRBI pomagali Osmanlijama pri miniranju zidina Carigrada. Jedini Hriscani koji su pomagali Turcima da osvoje Carigrad. Istorija se ne uci iz tabloida.

BSN

pre 7 godina

(@, 12. mart 2017 15:33)

Pre bih rekao da si ti tabloidno nastrojen, s obzirom na versku zapenusenost tvog komentara. Odakle da pocnem?  Prvo, vazalstvo je pojam nastao i usvojen pre usvajanja hriscanske vere, a ovo pre usvajanja nacionalne pripadnosti. Plemic koji izgubi suverenost sebe i svoje podanike dovodi u vazalni polozaj, a to znaci i obezbedjenje vojne sile za novog gospodara. Pri cemu se vazalstvo, za razliku od vernosti, bazira na medjusobnim uslugama i moze se raskinuti ako se nadje mocniji gospodar. Drugo, antagonizam hriscanstva i islama nije bio toliki kako predstavljas, Turci su bili opasnost jer su bili osvajaci, a ne zato sto su bili muslimani. Da vera ima toliku ulogu u saveznistvu, ne bi nikad medjusobno ratovali Srbi, Bugari i Vizantinci, na primer. Tadasnje odnose je tesko danas razumeti i nemamo prava da tadasnjim ljudima propisujemo kako ce se ponasati prema danasnjim merilima. Trece, osvajanje Carigrada je DUGO pripremano, a najjaci udarac su mu zadali upravo Krstasi 1204. Posle toga je Vizantija bila grogirani bokser koji se teturao cekajuci nokaut 1453. Cetvrto, Krstasi su i ranije izneverili obecanja data Vizantiji da ce im predati osvojene teritorije na Bliskom istoku, nego su pravili krstaske drzave kratkog veka. I nije im padalo na um da rasture drzavu Turaka Seldzuka u Maloj Aziji, iako je Vizantija pozivala u pomoc. Peto, nijednoj zemlji prolaz ogromne krstaske vojske nije ostao u lepoj uspomeni, gde vojska gazi, civili kukaju. Sesto, u Osmanskoj vojsci koja je brojala najmanje 60000 ljudi, bilo je samo 1500 Srba, ali je bilo i nekoliko stotina Grka mornara u turskoj floti. A Madjar Orban je pravio topove za Turke. Ima jos, ali stvarno nemam vremena za dalje prepucavanje s tobom...

@

pre 7 godina

@Alideda
Sve si pogodio majstore, ja sam zapravo vatikansko-masonsko-americki agent, posao mi je da srpske genijalce i patriote demantujem u komentarima, to je svim neprijateljima srpstva jako bitno!
@BSN
Ma menjam kompjutere svakodnevno, internet provajdere takodje, sluzba ne zali novca za lajk! Ne razumes ti svoju istoriju, to je tvoja sramota, menjas teze i mesas feudalni sistem sa izdajom svoje vere i naroda. Stefan Lazarevic je Hriscanin koji je ratovao protiv Hriscana u slavu ubice svog oca, Sultana Bajazita. To ti je CINJENICA!

@

pre 7 godina

@BSN
Ne pricam ja o veri jer mi je mnogo vazna, nego isticem paradoks da je hriscanski svetac neko ko je ubijao Hriscane a borio se na strani Muslimana. Vera je izuzetno bila vazna u to vreme, za Osmanlije je svaki rat protiv Hriscana bio sveti rat, da vera nije bila vazna, ne bi ni Hriscani podizali tolike krstaske ratove. Valjda znas kako su u Vatikanu gledali na Murata? Mnogi su ga smatrali Antihristom koji je dosao da unisti Hriscanstvo, jer je bio nepobediv!Nije tacno da je kljucni udarac Vizantiji zadat 1204, ona je kasnije uspela da se oporavi i bila je dosta mocna i bogata. Pre ce biti da su joj udarce zadali Srbi i Bugari s jedne i Muslimani s druge strane. Krstasi sve i da su hteli nisu bili u stanju da odbrane Vizantiju od Seldzuka, ali su ipak redovno ratovali protiv njih i ostalih muslimanskih drzava i najcesce gubili. Krstaska vojska je presla preko Srbije bez paljenja i unistavanja, nadji jedan podatak koji govori suprotno. Pokusavas da predstavis kao pozitivno stavljanje Lazarevica i Srbije na stranu Osmanlija protiv Hriscana? To je u to vreme bila najveca izdaja i ako znas ista o istoriji, znas i kako je docekana na Zapadu. I potpuno je nebitno feudalno ustrojstvo drzave. Stefan Lazarevic nije bio neki obicni feudalac nego Knez Srbije!
Da, bilo je 1500 Srba u vojsci koja je osvojila Carigrad, samo zaboravljas da je Srbija poslala zvanicno pomoc Turcima, inzenjere, minere itd, nisu to bili placenici kao ti grcki mornari (gusari u sluzbi Osmanlija).

Stanoje

pre 7 godina

Koja je ovo godina? Koji je ovo vek? Tako su nosili mošti i 1988 i zato smo tu gde jesmo, sami i izopćen od civilizacije. Nit ikog volimo, nit volimo sebe, sve neki lažan sjaj a u suštini velika beda. Umesto da govore o boljem životu i duhovnoj obnovi oni nama serviraju veru i to u najkonzervativnijem obliku i to u 21. veku. Svaka nam čast!

Meister Jakob

pre 7 godina

Svi sveci, pravoslavni i katolički jednako su lažni idoli i ne treba im se klanjati, ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!

Srbiji ne treba velika zemlja, jer je Njeno Carstvo Nebesko!!!

pre 7 godina

Naš svetitelj je konjicom razbijao bok mongola, gde se o tom ratničkom žaru piše i u njihovim spisima. I kao najjača jedinica u toj bitci, dobila je zadatak da bezbedno vrati Bajazitovog sina po naređenju Bajazita.

Ceo svet ima tek par filmova o čuvenim bitkama, i to u glavnom mnogoljudnih zemalja. Mi imamo takvih podviga kao maloljudna zemlja da se snima filmova i filmova, i da ujedno zasene i Viljama Volasa, i Leonidu i ostalu ekipu.

Ali naravno germanima to ne ide u prilog i njihovj deluziji o višoj rasi i ostalim skaradnostima, a oni su vlastodršci (ne)kulture i oblikovanja opšte (ne)svesti.

Samo jedno bih napomenuo... ima tih bitaka koliko voliš i u drugim narodima, ali uglavnom kao okršaji oko prevlasti i dominacije, a ne odbrane. Zato i nemaju svetitelje među njima.

Kad na Nebo dođu ti germani... mislim da će u čudu biti kada vide svitu oko Hrista i koliko u toj Vojsci ("mali")Srbi imaju svojih Generala!

Zoki

pre 7 godina

On je sveti ko što sam ja Isus.Da pinovi reči iz starog zaveta"Javlja će se razni sveci,pririci ali znajte Bog je jedan i JEDINI".SPC je satanistička crkva.

rejnald

pre 7 godina

Despot Stefan Lazarevic velika istorijska licnost i kao drzavnik i ratnik mnogo veci od svog oca Lazara ali u narodnom predanju zbog svoje istorijske uloge ostao zapostavljen...
Treba napomenuti:
* Da je imao duplo vecu drzavu od svog oca.
*Pobednik svih bitaka u kojima je ucestvovao,zato je i imao nadimak,,Nepobedivi"
*Slomio krstasku vojsku kod Nikopolja 1396,sto nam zapad nikad nije oprostio
*U bici kod Angore 1402 odlicno ratovao protiv do tada nepobedivih mongola,i od samog Tamerlana dobio casno otpustanje iz zarobljenistva

Joc@

pre 7 godina

''Али све ово
и ина чудодела Божја,
што ни оштровидни ум
сагледати не може,
љубав превазилази,
и није чудо, јер Бог се зове љубав,
као што рече Јован Громов.''
Св. деспот Стефан Лазаревић (1377-1427) ("Слово љубве")

.

pre 7 godina

Covek koji je u bici kod Nikopolja na strani Osmanlija ratovao protiv Krstasa koji su dosli da oslobode Balkan od Turaka, proglasen za sveca!? Covek koji je pobio i proterao prezivele vitezove njegovog oca Lazara, jer oni nisu hteli da budu turski vazali? Covek koji se fanaticno borio da spase Bajazita u bici kod Angore kao da mu je rod najrodjeniji? Njega slave kao heroja, a Vuka Brankovica koji se i posle Kosova borio protiv Turaka dok nije od strane Stefana Lazarevica i Bajazita zarobljen i bacen da umre u mukama u tamnici, proglasavaju izdajnikom?

potparol djoksijev

pre 7 godina

a sto ne napisete da je taj stefan lazarevic priskocio turcima u pomoc kad se desila odsudna bitka izmedju hriscanstva i islama u bitki na nikipolju hriscani su dobijali bitku a onda je na scenu stupio stefan i turci su dobili tu bitku. od te bitke pa narednih 500godina srbija i balkan su vezani u islam i nebi imali pola ovdasnjih problema da nije bilo njega. kad pisete o njemu napisite sve "zasluge". i zamislite sad on je sada srpski svetac. a da se borio na hriscanskoj strani nikad islam nebi provirio u evropu a kamoli u bosnu,sandzak,albaniju.

nemi svedok

pre 7 godina

@Posmatrac
U Vikipediji piše da su sa krstaške strane bili ''... Краљевина Угарска, Свето римско царство, Француска, Влашка, Пољска, Краљевина Енглеска, Краљевина Шкотска, Стара швајцарска конфедерација, Република Венеција, Република Ђенова и витезови Јовановци ....''
Pa i ja bi se odlučio za turke kad bi mi sa suprotne strane bili ovakvi ljubitelji srba i pravoslavlja iz tog vremena.

Monika Milosavljević

pre 7 godina

Vuk Lazarević je imao oko 30 godina prilikom smrti, dok je Stefan Lazarević imao 50 godina u trenutku smrti. Prema rezultatima fizičko-antropološke analize, osoba sahranjena u Manasiji je imala je 50 godina starosti. Zaključak je jasan.

Opal

pre 7 godina

Већини видим историја није јача страна или је тумаче селективно. Тумаче Стефанову улогу у Никопољу и (не)хришћанску страну, а где су били ти хришћани кад се бранила Србија 1389, и раније? То су исти хришћани који су век раније заузели и уништили Констатинопољ и Византију, што је био прави узрок свег оног после, процвата Османлија и продора ислама у Европу. Србија је под Стефаном још била слободна (као и народ и вера), иако у вазалном односу.

Posmatrac

pre 7 godina

Svetac ... Ucestvovao u Nikopoljskoj bici na strani turaka i imao kljucnu ulogu u pobedi Turske , sto je uzrokovalo pad Bugarske i brze napredovanje muslimana u Evropu. Pomagao turcima u napadu i osvajanju Bosne ... Da nije malo cudno sto su skoro svi sveci SPC iz vladarske loze ?

@

pre 7 godina

@Opal
Istorija tebi ocigledno predstavlja veliku slabost. Gde su bili Hriscani 1389!? Bili su na Kosovu, dobar deo evropskih drzava poslao je pomoc Srbima. A nisu imali obavezu, jer, gde su bili Srbi kada je padala Vizantija, gde su bili kada je padala Bugarska? Car Dusan je oslabio Vizantiju, zbog njega je vizantijski car trazio pomoc Osmanlija i Sultana Orhana, tako da su Osmanlije presle u Evropu prvi put da bi branile Vizantiju od Dusana i porazile su Dusanovu vojsku u dve bitke. A Lazarevic je napao krstase koji su dosli njegovu zemlju da spasu od Osmanlija, Hriscanina koji ratuje na strani Muslimana protiv Hriscana, nema vece izdaje.

Cira

pre 7 godina

Koliko etiketiranja i koliko kleveta na jednom mestu za jednog od najvecih Srba ikada, pa to je necuveno.

Ocigledno su i vizantijski car (pravoslavac) i ugarski kralj (katolik) znali koliko je Stefanova hirscanska uloga velika i bitna. Verovatno su mu bezveze dali titulu despota i viteza reda zmaja... Covek je bio cenjen i postovan u sve tri religije. Uradio je ono sto verovatno niko pre ni posle njega nije.

A ono sto je najbitnije, Srbija je cvetala, rasla i narod nije patio.

Sve sam pametnjakovic do pametnjakovica.

@

pre 7 godina

@Cira
Bio postovan u sve tri religije? Vidi lepo sta su pisali o njemu oni koje je ubijao u slavu Osmanlija. Bas su ga postovali. Vizantijski car ga je strasno voleo, narocito kada je ovaj pobio vojsku koja je dosla da otera Turke koji su zbrisali Vizantiju. Taj Car je radio ono sto mu se naredi i ono sto mu plate da radi. A Stefan je imao dubok dzep. Narod nije patio!? Narod je hapsen, ubijan, mucen pod njegovom vladavinom, ubijao je sve koji su slavili njegovog oca, pobio je i proterao sve ratnike sa Kosova kojima se gadilo njegovo vazalstvo i poltronstvo Prema Turcima. Slao je Srbe da ginu za Bajazita, a ti pricas o nekom cvetanju i rastu Srbije!? Srbija je bila vazalna zemlja u kojoj su Turci radili sta su hteli. Turske pljackaske horde nesmetano su palile po Srhiji, a Stefan je zabranio da ih bilo ko ometa u tome, da se ne uvredi gospodar Bajazit! Lazarevic je uhapsio i Turcima predao Vuka Brankovica jer se Brankovic nije mirio sa ropstvom koje je Lazarevic prihvatio. Stefanu Lazarevicu oca je ubio Bajazit, narod mu je izginuo boreci se za slobodu od Turaka i od Islama, a Stefan Lazarevic je ljubio noge Bajazitu, ubici svog oca, dao sestru u Bajazitov harem i ratovao protiv Hriscana braneci Islam i Osmanlije!

Trovach

pre 7 godina

@BG...I ne samo to, nego je proglasen za sveca, a drugi izdajnik, marko kraljevic (namerno mala slova) je opevan kao junak, dok je jedini pravi borac protiv Osmanlija, Vuk Brankovic, proglasen za izdajnika. Ko je tu lud? Nema nikakvog opravdanja sto je tu bio mir zbog vazalnog odnosa. Po toj logici je cela Evropa trebala dozvoliti Turcima da uzmu sve sto im treba.

@

pre 7 godina

@BSN
Opet neznanje i zamena teza. Krstasi nisu Pravoslavce prodavali kao roblje, nisu im uveli danak u krvi i koliko znam, Srbija nije nikada okupirana od strane tih krstasa. Stefan Lazarevic je stao na stranu Muslimana i ubijao Hriscane koji su dosli da oslobode Balkan od Osmanlija. Cinjenica! Maricka bitka nema veze s tim. Doziveli su katastrofalan poraz, a mogli su i oni da izdaju sve i poljube noge Muratu, kao sto ih je Lazarevic ljubio Bajazitu. Sada bi za tebe Vukasin i Ugljesa bili heroji. Nisu krstasi Visantiji krivi za Turke, nego sama Vizantija koja je vise brinula o tlacenju Hriscana na Balkanu, nego o Turcima u Maloj Aziji. Isto tako je Car Dusan napadao Vizantiju umesto da razmislja o Osmanlijama. Kada je vizantijski car doveo Osmanlije u Evropu da ga brane od Dusana, zajedno sa Dusanom postao je odgovoran za ono sto se kasnije desavalo. Inace, da si ucio istoriju, znao bi da su ti katolici branili Carigrad od Osmanlija, dok su SRBI pomagali Osmanlijama pri miniranju zidina Carigrada. Jedini Hriscani koji su pomagali Turcima da osvoje Carigrad. Istorija se ne uci iz tabloida.

1396

pre 7 godina

@Joc@
Rece on i povede Srbe da ubijaju Hriscane u slavu Sultana Bajazita i Osmanlijskog Carstva! Strasan vladar! Pomogao Turcima da ucvrste vlast na Balkanu.

@

pre 7 godina

@nemi svedok
Ma ne patrioto, oni su neprijatelji Srba i Pravoslavlja jer su poslali vojsku da otera Osmanlije, a Stefan Lazarevic je veliki Srbin i Hriscanin jer je ratovao na strani Muslimana protiv Hriscana.

Alideda

pre 7 godina

Imam utisak da je pola ovih negativnih komentara napisao isti lik. Toliko je covek imao potrebu da nam saopsti poznatu stvar, da je despot bio vazal, i onda menjao po dvadeset puta nadimak u komentarima. Strasno.

@

pre 7 godina

@Alideda
Sve si pogodio majstore, ja sam zapravo vatikansko-masonsko-americki agent, posao mi je da srpske genijalce i patriote demantujem u komentarima, to je svim neprijateljima srpstva jako bitno!
@BSN
Ma menjam kompjutere svakodnevno, internet provajdere takodje, sluzba ne zali novca za lajk! Ne razumes ti svoju istoriju, to je tvoja sramota, menjas teze i mesas feudalni sistem sa izdajom svoje vere i naroda. Stefan Lazarevic je Hriscanin koji je ratovao protiv Hriscana u slavu ubice svog oca, Sultana Bajazita. To ti je CINJENICA!

!?

pre 7 godina

@rejnald
Porazen je kod Angore 1402 i zarobljen sa svojom vojskom, tako da nije bio nepobediv. Izdao je i oca i narod i veru tako sto je Osmanlijama pomogao da poraze krstasku vojsku i tako zapecatio sudbinu Srba i ostalih Hriscana na Balkanu u narednim vekovima! Krstasi dosli da oteraju Osmanlije i oslobode Hriscane, a Lazarevic ih napao. I ne trebaju nikada to da nam oproste! Srbi su tada uveli Islam u Evropu!
Nije casno oslobodjen iz Tamerlanovog zarboljenistva jer mu je sestra ostala da gola sluzi Tamerlana i njegove goste jos godinu dana.

BG

pre 7 godina

@Srbiji ne treba velika zemlja jer je Njeno Carstvo Nebesko
Dobio zadatak da vrati Bajazitovog sina oa zavrsio u Tamerlanovom zarobljenistvu i samo miloscu Tamerlana sacuvao zivu glavu.
Poznat inace kao Hriscanin koji je sa svojom vojskom spasao Osmanlije od poraza u bitci protiv krstasa i tako omogucio Muslimanima da vladaju Balkanom. Nisam siguran da za takve ima mesta u Hristovoj vojsci.

Педро

pre 7 godina

On je vrlo pozitivna istorijska licnost, ali treba biti iskren i reci da je Slovo Ljubve pisao svom decku, a ne bratu.
(toto, 09. mart 2017 16:16)

Лично ти је рекао, у поверењу..

Игор Ђуровић

pre 7 godina

Јављам се добронамерно, археолог сам по струци и желим да упозорим све вернике да не улазе у забуну, праве су мошти деспотове у Копорину које носе рану на десној потколеници из ангорске битке, која се закомпликовала и изазвала срчану болест од које је и умро 1427, што се све слаже са историјским подацима. Марин Брмболић који је ископавао Манасију и тврдио да је пронашао мошти деспота заправо је вероватно пронашао мошти његовог брата Вука Лазаревића. На скупу српског археолошког друштва у Краљеву 2011 др Ђорђе Јанковић је критиковао Брмболићево изнето мишљење, указујући да је пронађеном скелету одсечена глава јер је нађена под лактом, што је смрт која је задесила Вука Лазаревића, као и то да остаци фресака испод скелета указују да је тај гроб из периода након девастирања манастира и турског упада.

Profeor Dr.Srboljub Zivanovic

pre 7 godina

Javnost je pogresno obavestena o prenosu "mostiju" Sv.despota Stefana. U Manasiji, iz koga poticu te mosti sahranjen je Vuk Lazarevic, odnosno njegova glava, a nezna se cije je telo uz koje je nadjena glava. Nikada nije dozvoljeno strucnjacima da ispitaju telo. Mosti Sv.despota Stefana su u Koporinu I tu ih je postavio episkop Pavle (potonji patrijarh SPC. To je poznato Sv.arhijerejskom saboru SPC, a potvrdjno je I u presudi Prvog okruznog suda u Beogradu. Ocigledno je da sadasnji episkop Branicevski Ignjatije Midic I njegovi sledbenici pokusavaju da se suprotstave odluci Sv.arhijerejskog sabo ra I aptrijarha germana I Pavla, sprovodeci svoju neosnovanu tvrdnju.Mosti Sv.despota Stefana su u manastiru Koporinu, a analiza popdatak nadjenih na ostacima skeletal vrsena je pred kamerama beogradske televizije, koja je napravila dve emisije o tom dogadjaju.

BSN

pre 7 godina

@Alideda

U pitanju je neko ko ne razume feudalno ustrojstvo tog vremena, ko misli da je despot Stefan licnost iz XIX veka, i neko ko menja nickove i resetuje modem da bi glasao sam za sebe.

BSN

pre 7 godina

@(@ i ostali replikanti istoga)

nisi ti nikakav vatikansko-masonski agent, nego pra-cukun unuk Ilije Garasanina koji je bezao sa casova istorije ili imao vrlo loseg nastavnika. Verovatno si jedan od onih koji i patrijarha Arsenija proglasava za izdajnika SrBstva jer je odveo Srbe sa Kosova i prepustio Svetu Teritoriju Arbanasima, Turcima, Arapima i ostalim Crnim Djavolima.
Za "izdajnike srpstva" kako bi se recnikom iz XIX veka reklo, treba prvo proglasiti Amatersko Vojnicko Drustvo "Marica 1371" koje je ne samo glavom platilo svoju neozbiljnost, nego i oslabilo srpsku odbrambenu moc i ostavilo kneza Lazara bez lepe vojne sile. Da js ta akcija izvedena ozbiljnije, prodor Turaka, iako neizbezan, bio bi odlozen za mozda 100 godina a dotle bi sve bilo drugacije.
Sto se tice Krstasa, njihove lepe namere prema Pravoslavlju su pokazane 200 godina ranije kada su rasturili i opljackali Carigrad, a nisu se zanimali da malo poteraju Turke koji su vec bili unaokolo u Maloj Aziji.
Kad bi se vremeplovom vratio u XIII vek i sleteo pored nekog tezaka na polju i pitao ga "Jesi li ti Srbin?" on bi ti rekao "Ne, ja sam kmet Vukanov". Toliko o nacionalnom bulaznjenju savremenog doba projektovanom u srednji vek.
Mogao bih da pisem jos o " izdajnicima srpstva" ali prvo nauci istoriju iz knjiga a ne kafanskih rasprava, pa cemo razgovarati.

BSN

pre 7 godina

(@, 12. mart 2017 15:33)

Pre bih rekao da si ti tabloidno nastrojen, s obzirom na versku zapenusenost tvog komentara. Odakle da pocnem?  Prvo, vazalstvo je pojam nastao i usvojen pre usvajanja hriscanske vere, a ovo pre usvajanja nacionalne pripadnosti. Plemic koji izgubi suverenost sebe i svoje podanike dovodi u vazalni polozaj, a to znaci i obezbedjenje vojne sile za novog gospodara. Pri cemu se vazalstvo, za razliku od vernosti, bazira na medjusobnim uslugama i moze se raskinuti ako se nadje mocniji gospodar. Drugo, antagonizam hriscanstva i islama nije bio toliki kako predstavljas, Turci su bili opasnost jer su bili osvajaci, a ne zato sto su bili muslimani. Da vera ima toliku ulogu u saveznistvu, ne bi nikad medjusobno ratovali Srbi, Bugari i Vizantinci, na primer. Tadasnje odnose je tesko danas razumeti i nemamo prava da tadasnjim ljudima propisujemo kako ce se ponasati prema danasnjim merilima. Trece, osvajanje Carigrada je DUGO pripremano, a najjaci udarac su mu zadali upravo Krstasi 1204. Posle toga je Vizantija bila grogirani bokser koji se teturao cekajuci nokaut 1453. Cetvrto, Krstasi su i ranije izneverili obecanja data Vizantiji da ce im predati osvojene teritorije na Bliskom istoku, nego su pravili krstaske drzave kratkog veka. I nije im padalo na um da rasture drzavu Turaka Seldzuka u Maloj Aziji, iako je Vizantija pozivala u pomoc. Peto, nijednoj zemlji prolaz ogromne krstaske vojske nije ostao u lepoj uspomeni, gde vojska gazi, civili kukaju. Sesto, u Osmanskoj vojsci koja je brojala najmanje 60000 ljudi, bilo je samo 1500 Srba, ali je bilo i nekoliko stotina Grka mornara u turskoj floti. A Madjar Orban je pravio topove za Turke. Ima jos, ali stvarno nemam vremena za dalje prepucavanje s tobom...

@

pre 7 godina

@BSN
Ne pricam ja o veri jer mi je mnogo vazna, nego isticem paradoks da je hriscanski svetac neko ko je ubijao Hriscane a borio se na strani Muslimana. Vera je izuzetno bila vazna u to vreme, za Osmanlije je svaki rat protiv Hriscana bio sveti rat, da vera nije bila vazna, ne bi ni Hriscani podizali tolike krstaske ratove. Valjda znas kako su u Vatikanu gledali na Murata? Mnogi su ga smatrali Antihristom koji je dosao da unisti Hriscanstvo, jer je bio nepobediv!Nije tacno da je kljucni udarac Vizantiji zadat 1204, ona je kasnije uspela da se oporavi i bila je dosta mocna i bogata. Pre ce biti da su joj udarce zadali Srbi i Bugari s jedne i Muslimani s druge strane. Krstasi sve i da su hteli nisu bili u stanju da odbrane Vizantiju od Seldzuka, ali su ipak redovno ratovali protiv njih i ostalih muslimanskih drzava i najcesce gubili. Krstaska vojska je presla preko Srbije bez paljenja i unistavanja, nadji jedan podatak koji govori suprotno. Pokusavas da predstavis kao pozitivno stavljanje Lazarevica i Srbije na stranu Osmanlija protiv Hriscana? To je u to vreme bila najveca izdaja i ako znas ista o istoriji, znas i kako je docekana na Zapadu. I potpuno je nebitno feudalno ustrojstvo drzave. Stefan Lazarevic nije bio neki obicni feudalac nego Knez Srbije!
Da, bilo je 1500 Srba u vojsci koja je osvojila Carigrad, samo zaboravljas da je Srbija poslala zvanicno pomoc Turcima, inzenjere, minere itd, nisu to bili placenici kao ti grcki mornari (gusari u sluzbi Osmanlija).