Nedelja, 26.02.2017.

16:36

Rusi slave neprijatelje: Procvetali smo zbog vas

Krizni uslovi i sankcije doveli su do značajnog rasta u ruskoj poljoprivredi, rekao je Jegor Strojev, počasni predsedavajući Saveta federacije.

Izvor: Capital.ba

Rusi slave neprijatelje: Procvetali smo zbog vas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 7 godina

Mislim da je bespredmetno omalovažavati Rusiju u pogledu tehnološkog napretka. Rusija je uvek imala i ima proizvodnju kombajna, traktora i ostalih poljoprivrednih mašina. Drugo, u pogledu elektronskih komponenata Ruske kompanije Angstrem T, Mikron i MCST imaju sopstvenu proizvodnju procesora u 28nM i 45nM tehnologiji. Međutim, ti procesori (Elbrus 2c i 4c kao i Baikal 8c - osmojezgarni procesor) uglavnom se koriste za vojne potrebe. U pogledu specijalnih procesora za veštačke satelite mislim da Rusija može da osvoji proizvodnju istih i da to nije nemoguće. Rusija je i ranije imala proizvodnju digitalnih procesora posebne namene kao i bivši SSSR koji je proizveo prvi digitalni procesor namenjen radarima sedamdesetih godina prošlog veka - familija procesora "Argon". Međutim Rusija nikada nije bila tržišno preterano aktivna, što jeste problem, pa su se sve te tehnologije koristile u vojne svrhe. Tako da danas u vojnom sektoru Ruska vojska koristi domaće procesore na vojnim laptopovima MCST i radnim stanicama, dok u civilnom sektoru gospodate Intelovi procesori koji su ruku na srce Top 1 na svetu, tu nema šta da se kaže. Ali ipak mislim da je omalovažavanje ruskog tehnološkog napretka ipak plod ili mržnje ili neznanja.

nisam ja, ja je

pre 7 godina

За производњу жита ти треба комбајн, нафта и сељак. (Жито уместо чипова 2, 26. februar 2017 21:50)

I pre svega - treba ti previse zemlje s kojom ne znas sta ces. E, tek toga zaista imaju! Oko zita treba jako malo rada, ali je i prihod nikakav. Kad Rusi budu proizvdili vrhunski, ili barem kvalitetan, sir, kad budu proizvodili vrhunska, ili barem kvalitetna vina, kad budu proizvodili kvalitetno voce, povrce, kad sve to budu kvalitetno preradjivali u sokove, zimnice, salse, dzemove... kad budu proizvodili meso i kvalitetne suhomesnate proizvode... i kad to ne budu ogledni uzorci, nego komercijalna proizvodnja u kolicinama za izvoz - e, to ce znaciti da su nesto ucilini od te svoje poljoprivrede. Cuj, psenica...

Sasa

pre 7 godina

Rusija nije slobodna zemlja. Da je slobodna ona bi razvijala privatni sektor i već pocetom 2000 tih podmirili sve svoje potrebe i nebi bili zavisni niotkoga. Medjutim, Rusijom vladaju oligarsi i radi se onako kako oni kažu ili kako kaže njihov vodja. U takvim uslovima ako oni odluče onda će se poljoprivreda razvijati ako odluče suprotno poljoprivredni se neće razvijati. Ovo sada je iznudjen potez koji nije bio volja Ruske vlasti ali jednostavno morali su malo da popuste.Ovo nije slučaj samo sa Rusijom ovo je slučaj sa svim zemljama ovakvog sistema. Nadam se da će rusi u svim sektorima privrede dozvoliti slobodan razvoj. Takva rusija bi za 20 godina postala najbogatija zemlja sveta. Ali se isto tako plašim da takav razvoj neće dozvoliti oligarsi i Putin jer kada si slobodan onda si i nezavistan a to urušava sistem koji trenutno podržava ruska elita (oligarsi i Putin).

CATAPA

pre 7 godina

Sankcije delimično smanje korupciju od spolja, ali povećaju unutrašnju. Tako se dobiju statistički podaci koji prikazuju rast, a stanje je isto.
Razvijene zemlje su razvijene jer stimulišu korupciju kod drugih i istovremeno sprečavaju kod sebe.
Primer: ono što Rusija radi u Srbiji nikada ne bi dozvolila u Rusiji. Za neke druge zemlje, Rusija je u tom statusu Srbije.

kiza

pre 7 godina

Hteoh da prokomentarisem "Zito umesto cipova", i da dodam da sankcije upravo pogadjaju naftnu industriju u Rusiji, jer su rusi uvozili 60% (za neke vrste busotina i do 80%) tehnologije sa zapada.
Zato su i obustavili istrazivanja artika - jednostavno ne mogu sami bez zapadnih tehnologija i firmi (kapitala).

Ali kad sam video ovaj komentar:
Да Јапанци живе и Србији, она би хранила пола Европе. А Срби би у Јапану умрли од глади.
(АБВ, 26. februar 2017 19:12)

Mogu samo da kazem tuzna, ali ipak istina. Nadam se da ce neke nove generacije Srba biti bolje.

Miki

pre 7 godina

Za "Žito umesto čipova": Da, počeli su od pre 4 godine da prave i čipove. Iz tog razloga je i došlo do naglog proboja u proizvodnji vojne tehnologije. Procesor koji prave je na nivou Intel i7 od pre dve godine, što je mnogo više nego što je potrebno za vojnu tehnologiju i druge primene. S druge strane, ni Ameri ne prave čipove, osim uzoraka, to za njih rade Kinezi. Da im cvetaju ruže, ne cvetaju im. Zemlja od 110 mil. ljudi treba da parira ostatku sveta koji želi da ih porobi zbog prirodnih resursa. To ih strašno iscrpljuje. U budućnosti, jedini način da opstsnu je ili da se predaju pa da ih stranci ekonomski porobe ili da izmisle neko novo oružje kojim bi pobili sve koji ih napadaju ili da dodje do velikog rata posle koga, ako bi neko i ostao živ, bi se crtale nove granice, ako bi ih i bilo.

Amerikanac

pre 7 godina

@Жито уместо чипова

Ja to pokusavam da objasnim ljudima ali ne moze srpski um to da pojmi. Snaga jedne zemlje je u njenoj industriji, moras nesto da pravis. Zito i meso ako imas preziveces, to je dobro, ali ne mozes da ocekujes progres. Cak i da ih izvozis u ogromnim kolicinama malo zaradjujes, jer je to sirovina a ne gotov proizvod, i pritom je vrlo jeftina sirovina. Ako pogledamo listu sto najvecih brendova na svetu ja sumnjam da postoji cak i jedan ruski brend. Ameri imaju apple, google, coca colu itd. Svedjani volvo, skania, ikea itd. Japanci toyota, nissan, sony itd. Svajcarci satove, farmaceutske kompanije, banke. Da ne nabrajam sad dalje sve razvijene zemlje imaju neke svoje brendove po kojima ih znaju. Rusi nece umreti od gladi sa svojim sirovinama ali nece ni napredovati. Isto kao i mi koji prodajemo sirovu malinu i mislimo da je to uspeh.

bizmark

pre 7 godina

U Rusiji ima dosta kapitala,koji traži da bude investiran.Investicije idu tamo gde su najisplativije,a eksploatacija sirovina,kojih u Rusiji ima u ogromnim količinama,je na prvom mestu.Čak i sada kada je cena nafte prepolovljena u odnosu na period do 2014-e zarada od te sirovine je velika.To treba imati u vidu kada se komentariše ruska privreda.Ne mogu se vlasnici krupnog kapitala naterati da investiraju u poslove,koji ne donose veliku i brzu zaradu.Tako je u celom svetu

Опет ја са мојим чиповима

pre 7 godina

Руси не извозе свемирске станице у Европу већ жито. Руси не задржавају своје научнике у Русији већ их извозе у Израел, Америку и Европу. Руси не извозе чипове, већ их увозе (и поред своје производње). Људи, у томе је проблем!!! Схватате ли?

Када се ствари окрену у руску корист, онда можемо да причамо о томе да је Русији боље. Немојте мислити да ја желим Русима нешто лоше, јер су Руси уствари мали Срби, а нас на Балкану гледају као мале Русе. Ми зависимо од њих, али Русија још увек није испунила ни 20% својих капацитета да буде суперсила.

Волим Русе, посебно Рускиње, али знате и сами да Руси могу много боље од извоза жита и гаса. Много боље, као што могу и Срби. Само је питање да ли хоће.

Alex

pre 7 godina

aravno da i oni proizvode scoje cipove, na kraju krajeva imaju svoj sistem navigacije, koliko zemalja jos to ima ??
(hmm, 26. februar 2017 19:40)
Rusija nema fabrike cipova. Industrija poluprovodnika u Rusiji je smesna. Amerika je napravila GPS 60tih godina a 1983. Regan je otvorio GPS za civilnu upotrebu. To je stvoilu revoluciju u transportu. I danas kada vozite koristeci GPS, signal vam dolazi od americkih vojinh satelita. Rusija je prvi GLONASS satelit izbacila 2006. Preko 80% elektronike u GLONASS je francuskog i americkog porekla. GLONASS je razvijen u vreme kada su odnosi Rusije i zapada bili jako prijateljski. pre toga, Rusija nije imala mogucnost da razvije svoju navigaciju jer je proizvodnja svega sto treba za obradu digitalnih signala u Rusiji nepostojece. Ako mi ne verujes, procitaj na Sputnjiku. Njima mozes da verujes. U ovom clanku sa sputnik.com procitaces kako je modernizacija GLONASS odlozena zbog sankcija jer ne mogu da dobiju novu francusku i americku opremu. Oni se nadaju da ce do 2020. uspeti da imaju neko domace resenje ali vecina strucnjaka koji ovo prate tvrde da ce to biti nemoguce i da cak i da to ostvare, 2020. ce i dalje biti u debelom zaostatku. Procitaj clanak https://sputniknews.com/russia/201609261045705255-russia-glonass-satellites/

Uvek gresimo umesto da pomazemo

pre 7 godina

A mi se opet pravimo pametni i ne uvodimo im sankcije da im pomognemo. Posle se pitamo zasto nam oni nikada u istoriji nisu pomagali.

Mirko Pantic

pre 7 godina

(Жито уместо чипова 2, 26. februar 2017 21:50)
Svasta vidis,ali sve pogresno.
Rusi imaju svoju proizvodnju cipova,kako ARM,tako i x86 kompatibilne (elbrus,baikal...).
Nisu vrh ponude,ali su odlicni za vojne i civilne namene,pogotovo sto imaju punu kontrolu nad kodom koji je u njima.

Tuzno je sto pojedinci u svom neznanju podcenjuju drzavu koja je u stanju da salje ljude u svemir,proizvodi delove za ISS,neke od najboljih aviona na svetu,najbolje nuklearno naoruzanje i bez sumnje najbolje nuklearne elektrane na svetu.
Potpuno je slucajno sto je od deset najboljih strucnjaka u bilo kom institutu u Izraelu ,barem 9 iz Rusije,sto se otimaju za ruske naucnike po Zapadu i sto i dalje imaju vrhunske univerzitete,iako su americki kao sto je o MIT,Berkli,Yejl i sl. ipak bolji,jer raspolazu znacajno vecim sredstvima.
Ono gde rusi briljiraju jeste pisanje softvera,kao i razbijanje zastita na njima.
Glupo je podcenivati jake drzave kao sto su to Kina,Rusija ili Indija.Amerika je tehnoloski br.1 u svetu zato sto je u stanju da kupi strane strucnjake,plati ih vise nego bilo ko drugi u svetu i da im mogucnost da rade.Tako je bilo 70 godina,ali polako Kina to pocinje da radi isto,samo sa domacim kadrom,koga ima u izobiljnu,indijci takodje,dok rusi imaju tu tradiciju vec duze od sto godina.
Glupo je ocekivati da zemlja kao sto je rusija ,ne moze da proizvede dovoljno hrane ili bilo sta drugo sto im zatreba.

BBRS

pre 7 godina

Neki lik ovde tvrdi kako rusi nemaju tehnologiju?! Pominje čipove, misleći na elektroniku itd...
A gospodin zaboravlja da rusi imaju i svemirsku stanicu i orbiti, da izučavaju mars, čak i ovu novu galaksiju!!!
Dalje neću ni da govorim, razumeli ste suštinu.

Жито уместо чипова 2

pre 7 godina

Дечаци, нисте схватили поенту мог коментара - чипови доносе огроман профит и да Руси извозе исте имали би већу зараду него на житу, а тиме и више новца да им остане. За производњу жита ти треба комбајн, нафта и сељак. То све Руси имају. А за чипове ти требају инжењер, технологија и знање. То Руси немају. У томе је проблем. Срамота је што су тек сада досегли ниво да су први извозници жита у свету. Русија је пребогата земља у ресурсима, али сиромашна у људству, као и Србија. Јапан сам намерно узео као поређење, јер је то земља која увози 80% воде и 70% свих сировина, а имају приближно исти број као Русија и неколико пута бољи БДП, степен образованости становништва им је далеко виши него у Русији и да даље не набрајам. Амери купују руске ракетне моторе јер су бољи и јефтинији од америчких, али шта још купују поред тога? Ништа. Е, ту је проблем! Ако ви продајете жито, онда продајете СИРОВИНУ! ТО није добар посао. Као Срби када продају малину. Треба готов производ, а не сировина да иде на тржиште. Хоћете руско жито? ЊЕТ! Или купујте руско брашно или руски лебац. Нема сировине. Ви видите чипове и жито, ја видим ЗНАЊЕ којим се дошло до тих производа. Иначе, Руси имају највећи рудник дијаманта на свету и злата за бацање, али схватите - то није богатство. Богатство су људи! Ако су им требале санкције да схвате такве ствари онда имају дебео проблем.

Nenad

pre 7 godina

@krokodil,
Ja sam jedan od Srba koji je 22g u Rusiji i danas imam posla više nego ikad. Ti kojw pominješ su gradjevinci koji su se grebali o jeftine kredite sa zapada koje su Ruske firme dizale da bi gradile sa max.profitom. Sada kredita sa zapada nema, krediti kod ruskih banaka su skuplji i niko ne želi da sa njima gradi, tako da naši gradjevinci nemaju posla.
Svi ostali, uključujući i moj biznis imaju posla preko glave.

Već viđeno

pre 7 godina

I Sloba je tvrdio da nam sankcije pomažu, da je privreda ojačala, bla bla bla....
Pa sada zavidimo Albancima, Bugarima i Rumunima, a o Poljacima i Česima da i ne govorimo.

Bivsi administrator

pre 7 godina

Abit.....ne rade oni to zbog tebe nego da bi oni bolje ziveli,nego da te pitam oces li uzivati ako EU ukine njima sankcije a oni nastave i dalje sa sankcijama EU? strateski,na duze staze to bi za njih bilo fenomenalno

kopro

pre 7 godina

Nisu sankcije dobre za Rusiju. Ali sve ima svoje pozitivne i negativne strane. Ovim su pokazali koje su dobre strane. Ukoliko se sankije dignu u narednih 5 god. Ruska privreda ce skociti brzo i biti jace nego ikada. Ukoliko ne, jos strmoglaviji pad je za ocekivati. Mada nije sve u sankcijama. Njima je samo bitna veca cena nafte i plina, a sto su oni zabrinuti sto njihov sir i meso ne moze u evropu, mislim da i nisu, posto nikada nije ni isao tamo.

Dol

pre 7 godina

Kao neko ko je u Moskvi radio poslednjih punih 11 godina mogu vam reci da je ekonomija u rasulu. Bogatasi begaju, radnici ostaju bez para. Vratio sam se bez izgleda da se vracam. A ove price mogu da progutaju samo ovdasnje 'patrijote' kod kojih racio nema znacajnu ulogu.

Krokodil

pre 7 godina

Smesan tekst. Pucaju Ruje po svim savovima. Koliko znam ljudi da su sutnutih sa poslova u Rusiji u poslednje dve godine jer su firme pocele da propadaju zbog sankcija, a radili su tamo 10, 20 godina bez problema.

АБВ

pre 7 godina

@Жито - Јапан и да хоће, нема где да сади пшеницу, немају земље. Зато су се окренули мору. Није то само питање воље, него и географије. Док је Русија неколико пута већа од Европе, са огромном површином обрадиве земље.
Али слажем се са тобом да су људи највећи ресурс сваке земље. Да Јапанци живе и Србији, она би хранила пола Европе. А Срби би у Јапану умрли од глади.

hmm

pre 7 godina

(Жито уместо чипова, 26. februar 2017 18:48)

Jel znas cije raketne motore kupuje Amerika, cak i u vreme sankcija?? Ova komparacija sa zitom i Japanom je smesna, pa zar mislis da oni imaju uopste prostora da sade nesto.Opsednut si cipovima, naravno da i oni proizvode scoje cipove, na kraju krajeva imaju svoj sistem navigacije, koliko zemalja jos to ima ?? Pre par dana je bila vest o tome da ce Rusija 2025 cim istekne resurs ISS poslati svoju svemirsku stanicu, da...Sojuzom sad lete do nje ako nisi znao. Ovo sa zitom je izuzetan uspeh s obzirom da su pod sankcijama.

Жито уместо чипова

pre 7 godina

Била би вест да су Руси почели са производњом чипова, а не чипсова. Пшеница? Шта са њом? Лепо је све то, али то није технологија која обрће паре. Да, тачно је да је храна важна, али није профитабилна. Да јесте, Јапан би одавно садио пшеницу, а не чипове. Немојте мислити да не волим Русе, напротив. Али не могу да подржим нешто што није истина. Осим тога, треба знати да санкције и немају неки утицај на Русију. Има цена нафте, само што то овде коментатори не знају. Санкције су уведене појединцима на имовину и паре у иностранству, на оружане технологије. Цена нафте је преполовила рубљу, а не санкције. Пре санкција је кренуло посрнуће цене нафте и осакатило и економију Венецуеле. Само, овде неки коментатори који пишу небулозе не могу да повежу тако једноставне податке.

hmm

pre 7 godina

cisto da se zna, prosle godine najvise psenice na svetu je proizvela Rusija, druga je USA. I tu psenicu izvozi, najvise u Egipat, Alzir i ostale zemlje koje kubure sa psenicom

mary

pre 7 godina

"Rusija sad MOZE da proizvede hranu i za susedne zemlje..." izjavio je Jegor Strojev pocasni ....itd.

Moze,ali da li i proizvodi? Da li su susedne zemlje zainteresovane za rusku hranu? Ako jesu,da li je izvoz vec poceo,ako nije,kad ce?

Dus

pre 7 godina

Ako niste znali,Rusija je najveći proizvođač pšenice na svijetu,a ovo im je prilika da pokrenu neke grane koje su zapostavili i tako smanje zavisnost od uvoza i izvuku korist iz trenutne štete.

jasdf

pre 7 godina

Bas im dobro ide. Citam izvestaj vlade Ruske federacije i vidim da su prezadovoljni sto je pad manji od ocekivanog. Sa druge strane, pre sankcija su imali konstantan privredni rast od 5+%

АБВ

pre 7 godina

@Жито - Јапан и да хоће, нема где да сади пшеницу, немају земље. Зато су се окренули мору. Није то само питање воље, него и географије. Док је Русија неколико пута већа од Европе, са огромном површином обрадиве земље.
Али слажем се са тобом да су људи највећи ресурс сваке земље. Да Јапанци живе и Србији, она би хранила пола Европе. А Срби би у Јапану умрли од глади.

hmm

pre 7 godina

cisto da se zna, prosle godine najvise psenice na svetu je proizvela Rusija, druga je USA. I tu psenicu izvozi, najvise u Egipat, Alzir i ostale zemlje koje kubure sa psenicom

Dus

pre 7 godina

Ako niste znali,Rusija je najveći proizvođač pšenice na svijetu,a ovo im je prilika da pokrenu neke grane koje su zapostavili i tako smanje zavisnost od uvoza i izvuku korist iz trenutne štete.

Mirko Pantic

pre 7 godina

(Жито уместо чипова 2, 26. februar 2017 21:50)
Svasta vidis,ali sve pogresno.
Rusi imaju svoju proizvodnju cipova,kako ARM,tako i x86 kompatibilne (elbrus,baikal...).
Nisu vrh ponude,ali su odlicni za vojne i civilne namene,pogotovo sto imaju punu kontrolu nad kodom koji je u njima.

Tuzno je sto pojedinci u svom neznanju podcenjuju drzavu koja je u stanju da salje ljude u svemir,proizvodi delove za ISS,neke od najboljih aviona na svetu,najbolje nuklearno naoruzanje i bez sumnje najbolje nuklearne elektrane na svetu.
Potpuno je slucajno sto je od deset najboljih strucnjaka u bilo kom institutu u Izraelu ,barem 9 iz Rusije,sto se otimaju za ruske naucnike po Zapadu i sto i dalje imaju vrhunske univerzitete,iako su americki kao sto je o MIT,Berkli,Yejl i sl. ipak bolji,jer raspolazu znacajno vecim sredstvima.
Ono gde rusi briljiraju jeste pisanje softvera,kao i razbijanje zastita na njima.
Glupo je podcenivati jake drzave kao sto su to Kina,Rusija ili Indija.Amerika je tehnoloski br.1 u svetu zato sto je u stanju da kupi strane strucnjake,plati ih vise nego bilo ko drugi u svetu i da im mogucnost da rade.Tako je bilo 70 godina,ali polako Kina to pocinje da radi isto,samo sa domacim kadrom,koga ima u izobiljnu,indijci takodje,dok rusi imaju tu tradiciju vec duze od sto godina.
Glupo je ocekivati da zemlja kao sto je rusija ,ne moze da proizvede dovoljno hrane ili bilo sta drugo sto im zatreba.

jasdf

pre 7 godina

Bas im dobro ide. Citam izvestaj vlade Ruske federacije i vidim da su prezadovoljni sto je pad manji od ocekivanog. Sa druge strane, pre sankcija su imali konstantan privredni rast od 5+%

hmm

pre 7 godina

(Жито уместо чипова, 26. februar 2017 18:48)

Jel znas cije raketne motore kupuje Amerika, cak i u vreme sankcija?? Ova komparacija sa zitom i Japanom je smesna, pa zar mislis da oni imaju uopste prostora da sade nesto.Opsednut si cipovima, naravno da i oni proizvode scoje cipove, na kraju krajeva imaju svoj sistem navigacije, koliko zemalja jos to ima ?? Pre par dana je bila vest o tome da ce Rusija 2025 cim istekne resurs ISS poslati svoju svemirsku stanicu, da...Sojuzom sad lete do nje ako nisi znao. Ovo sa zitom je izuzetan uspeh s obzirom da su pod sankcijama.

Nenad

pre 7 godina

@krokodil,
Ja sam jedan od Srba koji je 22g u Rusiji i danas imam posla više nego ikad. Ti kojw pominješ su gradjevinci koji su se grebali o jeftine kredite sa zapada koje su Ruske firme dizale da bi gradile sa max.profitom. Sada kredita sa zapada nema, krediti kod ruskih banaka su skuplji i niko ne želi da sa njima gradi, tako da naši gradjevinci nemaju posla.
Svi ostali, uključujući i moj biznis imaju posla preko glave.

mary

pre 7 godina

"Rusija sad MOZE da proizvede hranu i za susedne zemlje..." izjavio je Jegor Strojev pocasni ....itd.

Moze,ali da li i proizvodi? Da li su susedne zemlje zainteresovane za rusku hranu? Ako jesu,da li je izvoz vec poceo,ako nije,kad ce?

Жито уместо чипова

pre 7 godina

Била би вест да су Руси почели са производњом чипова, а не чипсова. Пшеница? Шта са њом? Лепо је све то, али то није технологија која обрће паре. Да, тачно је да је храна важна, али није профитабилна. Да јесте, Јапан би одавно садио пшеницу, а не чипове. Немојте мислити да не волим Русе, напротив. Али не могу да подржим нешто што није истина. Осим тога, треба знати да санкције и немају неки утицај на Русију. Има цена нафте, само што то овде коментатори не знају. Санкције су уведене појединцима на имовину и паре у иностранству, на оружане технологије. Цена нафте је преполовила рубљу, а не санкције. Пре санкција је кренуло посрнуће цене нафте и осакатило и економију Венецуеле. Само, овде неки коментатори који пишу небулозе не могу да повежу тако једноставне податке.

Жито уместо чипова 2

pre 7 godina

Дечаци, нисте схватили поенту мог коментара - чипови доносе огроман профит и да Руси извозе исте имали би већу зараду него на житу, а тиме и више новца да им остане. За производњу жита ти треба комбајн, нафта и сељак. То све Руси имају. А за чипове ти требају инжењер, технологија и знање. То Руси немају. У томе је проблем. Срамота је што су тек сада досегли ниво да су први извозници жита у свету. Русија је пребогата земља у ресурсима, али сиромашна у људству, као и Србија. Јапан сам намерно узео као поређење, јер је то земља која увози 80% воде и 70% свих сировина, а имају приближно исти број као Русија и неколико пута бољи БДП, степен образованости становништва им је далеко виши него у Русији и да даље не набрајам. Амери купују руске ракетне моторе јер су бољи и јефтинији од америчких, али шта још купују поред тога? Ништа. Е, ту је проблем! Ако ви продајете жито, онда продајете СИРОВИНУ! ТО није добар посао. Као Срби када продају малину. Треба готов производ, а не сировина да иде на тржиште. Хоћете руско жито? ЊЕТ! Или купујте руско брашно или руски лебац. Нема сировине. Ви видите чипове и жито, ја видим ЗНАЊЕ којим се дошло до тих производа. Иначе, Руси имају највећи рудник дијаманта на свету и злата за бацање, али схватите - то није богатство. Богатство су људи! Ако су им требале санкције да схвате такве ствари онда имају дебео проблем.

Već viđeno

pre 7 godina

I Sloba je tvrdio da nam sankcije pomažu, da je privreda ojačala, bla bla bla....
Pa sada zavidimo Albancima, Bugarima i Rumunima, a o Poljacima i Česima da i ne govorimo.

Dol

pre 7 godina

Kao neko ko je u Moskvi radio poslednjih punih 11 godina mogu vam reci da je ekonomija u rasulu. Bogatasi begaju, radnici ostaju bez para. Vratio sam se bez izgleda da se vracam. A ove price mogu da progutaju samo ovdasnje 'patrijote' kod kojih racio nema znacajnu ulogu.

BBRS

pre 7 godina

Neki lik ovde tvrdi kako rusi nemaju tehnologiju?! Pominje čipove, misleći na elektroniku itd...
A gospodin zaboravlja da rusi imaju i svemirsku stanicu i orbiti, da izučavaju mars, čak i ovu novu galaksiju!!!
Dalje neću ni da govorim, razumeli ste suštinu.

Krokodil

pre 7 godina

Smesan tekst. Pucaju Ruje po svim savovima. Koliko znam ljudi da su sutnutih sa poslova u Rusiji u poslednje dve godine jer su firme pocele da propadaju zbog sankcija, a radili su tamo 10, 20 godina bez problema.

kopro

pre 7 godina

Nisu sankcije dobre za Rusiju. Ali sve ima svoje pozitivne i negativne strane. Ovim su pokazali koje su dobre strane. Ukoliko se sankije dignu u narednih 5 god. Ruska privreda ce skociti brzo i biti jace nego ikada. Ukoliko ne, jos strmoglaviji pad je za ocekivati. Mada nije sve u sankcijama. Njima je samo bitna veca cena nafte i plina, a sto su oni zabrinuti sto njihov sir i meso ne moze u evropu, mislim da i nisu, posto nikada nije ni isao tamo.

Uvek gresimo umesto da pomazemo

pre 7 godina

A mi se opet pravimo pametni i ne uvodimo im sankcije da im pomognemo. Posle se pitamo zasto nam oni nikada u istoriji nisu pomagali.

Bivsi administrator

pre 7 godina

Abit.....ne rade oni to zbog tebe nego da bi oni bolje ziveli,nego da te pitam oces li uzivati ako EU ukine njima sankcije a oni nastave i dalje sa sankcijama EU? strateski,na duze staze to bi za njih bilo fenomenalno

Dejan

pre 7 godina

Mislim da je bespredmetno omalovažavati Rusiju u pogledu tehnološkog napretka. Rusija je uvek imala i ima proizvodnju kombajna, traktora i ostalih poljoprivrednih mašina. Drugo, u pogledu elektronskih komponenata Ruske kompanije Angstrem T, Mikron i MCST imaju sopstvenu proizvodnju procesora u 28nM i 45nM tehnologiji. Međutim, ti procesori (Elbrus 2c i 4c kao i Baikal 8c - osmojezgarni procesor) uglavnom se koriste za vojne potrebe. U pogledu specijalnih procesora za veštačke satelite mislim da Rusija može da osvoji proizvodnju istih i da to nije nemoguće. Rusija je i ranije imala proizvodnju digitalnih procesora posebne namene kao i bivši SSSR koji je proizveo prvi digitalni procesor namenjen radarima sedamdesetih godina prošlog veka - familija procesora "Argon". Međutim Rusija nikada nije bila tržišno preterano aktivna, što jeste problem, pa su se sve te tehnologije koristile u vojne svrhe. Tako da danas u vojnom sektoru Ruska vojska koristi domaće procesore na vojnim laptopovima MCST i radnim stanicama, dok u civilnom sektoru gospodate Intelovi procesori koji su ruku na srce Top 1 na svetu, tu nema šta da se kaže. Ali ipak mislim da je omalovažavanje ruskog tehnološkog napretka ipak plod ili mržnje ili neznanja.

Sasa

pre 7 godina

Rusija nije slobodna zemlja. Da je slobodna ona bi razvijala privatni sektor i već pocetom 2000 tih podmirili sve svoje potrebe i nebi bili zavisni niotkoga. Medjutim, Rusijom vladaju oligarsi i radi se onako kako oni kažu ili kako kaže njihov vodja. U takvim uslovima ako oni odluče onda će se poljoprivreda razvijati ako odluče suprotno poljoprivredni se neće razvijati. Ovo sada je iznudjen potez koji nije bio volja Ruske vlasti ali jednostavno morali su malo da popuste.Ovo nije slučaj samo sa Rusijom ovo je slučaj sa svim zemljama ovakvog sistema. Nadam se da će rusi u svim sektorima privrede dozvoliti slobodan razvoj. Takva rusija bi za 20 godina postala najbogatija zemlja sveta. Ali se isto tako plašim da takav razvoj neće dozvoliti oligarsi i Putin jer kada si slobodan onda si i nezavistan a to urušava sistem koji trenutno podržava ruska elita (oligarsi i Putin).

nisam ja, ja je

pre 7 godina

За производњу жита ти треба комбајн, нафта и сељак. (Жито уместо чипова 2, 26. februar 2017 21:50)

I pre svega - treba ti previse zemlje s kojom ne znas sta ces. E, tek toga zaista imaju! Oko zita treba jako malo rada, ali je i prihod nikakav. Kad Rusi budu proizvdili vrhunski, ili barem kvalitetan, sir, kad budu proizvodili vrhunska, ili barem kvalitetna vina, kad budu proizvodili kvalitetno voce, povrce, kad sve to budu kvalitetno preradjivali u sokove, zimnice, salse, dzemove... kad budu proizvodili meso i kvalitetne suhomesnate proizvode... i kad to ne budu ogledni uzorci, nego komercijalna proizvodnja u kolicinama za izvoz - e, to ce znaciti da su nesto ucilini od te svoje poljoprivrede. Cuj, psenica...

Опет ја са мојим чиповима

pre 7 godina

Руси не извозе свемирске станице у Европу већ жито. Руси не задржавају своје научнике у Русији већ их извозе у Израел, Америку и Европу. Руси не извозе чипове, већ их увозе (и поред своје производње). Људи, у томе је проблем!!! Схватате ли?

Када се ствари окрену у руску корист, онда можемо да причамо о томе да је Русији боље. Немојте мислити да ја желим Русима нешто лоше, јер су Руси уствари мали Срби, а нас на Балкану гледају као мале Русе. Ми зависимо од њих, али Русија још увек није испунила ни 20% својих капацитета да буде суперсила.

Волим Русе, посебно Рускиње, али знате и сами да Руси могу много боље од извоза жита и гаса. Много боље, као што могу и Срби. Само је питање да ли хоће.

Amerikanac

pre 7 godina

@Жито уместо чипова

Ja to pokusavam da objasnim ljudima ali ne moze srpski um to da pojmi. Snaga jedne zemlje je u njenoj industriji, moras nesto da pravis. Zito i meso ako imas preziveces, to je dobro, ali ne mozes da ocekujes progres. Cak i da ih izvozis u ogromnim kolicinama malo zaradjujes, jer je to sirovina a ne gotov proizvod, i pritom je vrlo jeftina sirovina. Ako pogledamo listu sto najvecih brendova na svetu ja sumnjam da postoji cak i jedan ruski brend. Ameri imaju apple, google, coca colu itd. Svedjani volvo, skania, ikea itd. Japanci toyota, nissan, sony itd. Svajcarci satove, farmaceutske kompanije, banke. Da ne nabrajam sad dalje sve razvijene zemlje imaju neke svoje brendove po kojima ih znaju. Rusi nece umreti od gladi sa svojim sirovinama ali nece ni napredovati. Isto kao i mi koji prodajemo sirovu malinu i mislimo da je to uspeh.

kiza

pre 7 godina

Hteoh da prokomentarisem "Zito umesto cipova", i da dodam da sankcije upravo pogadjaju naftnu industriju u Rusiji, jer su rusi uvozili 60% (za neke vrste busotina i do 80%) tehnologije sa zapada.
Zato su i obustavili istrazivanja artika - jednostavno ne mogu sami bez zapadnih tehnologija i firmi (kapitala).

Ali kad sam video ovaj komentar:
Да Јапанци живе и Србији, она би хранила пола Европе. А Срби би у Јапану умрли од глади.
(АБВ, 26. februar 2017 19:12)

Mogu samo da kazem tuzna, ali ipak istina. Nadam se da ce neke nove generacije Srba biti bolje.

Miki

pre 7 godina

Za "Žito umesto čipova": Da, počeli su od pre 4 godine da prave i čipove. Iz tog razloga je i došlo do naglog proboja u proizvodnji vojne tehnologije. Procesor koji prave je na nivou Intel i7 od pre dve godine, što je mnogo više nego što je potrebno za vojnu tehnologiju i druge primene. S druge strane, ni Ameri ne prave čipove, osim uzoraka, to za njih rade Kinezi. Da im cvetaju ruže, ne cvetaju im. Zemlja od 110 mil. ljudi treba da parira ostatku sveta koji želi da ih porobi zbog prirodnih resursa. To ih strašno iscrpljuje. U budućnosti, jedini način da opstsnu je ili da se predaju pa da ih stranci ekonomski porobe ili da izmisle neko novo oružje kojim bi pobili sve koji ih napadaju ili da dodje do velikog rata posle koga, ako bi neko i ostao živ, bi se crtale nove granice, ako bi ih i bilo.

Alex

pre 7 godina

aravno da i oni proizvode scoje cipove, na kraju krajeva imaju svoj sistem navigacije, koliko zemalja jos to ima ??
(hmm, 26. februar 2017 19:40)
Rusija nema fabrike cipova. Industrija poluprovodnika u Rusiji je smesna. Amerika je napravila GPS 60tih godina a 1983. Regan je otvorio GPS za civilnu upotrebu. To je stvoilu revoluciju u transportu. I danas kada vozite koristeci GPS, signal vam dolazi od americkih vojinh satelita. Rusija je prvi GLONASS satelit izbacila 2006. Preko 80% elektronike u GLONASS je francuskog i americkog porekla. GLONASS je razvijen u vreme kada su odnosi Rusije i zapada bili jako prijateljski. pre toga, Rusija nije imala mogucnost da razvije svoju navigaciju jer je proizvodnja svega sto treba za obradu digitalnih signala u Rusiji nepostojece. Ako mi ne verujes, procitaj na Sputnjiku. Njima mozes da verujes. U ovom clanku sa sputnik.com procitaces kako je modernizacija GLONASS odlozena zbog sankcija jer ne mogu da dobiju novu francusku i americku opremu. Oni se nadaju da ce do 2020. uspeti da imaju neko domace resenje ali vecina strucnjaka koji ovo prate tvrde da ce to biti nemoguce i da cak i da to ostvare, 2020. ce i dalje biti u debelom zaostatku. Procitaj clanak https://sputniknews.com/russia/201609261045705255-russia-glonass-satellites/

bizmark

pre 7 godina

U Rusiji ima dosta kapitala,koji traži da bude investiran.Investicije idu tamo gde su najisplativije,a eksploatacija sirovina,kojih u Rusiji ima u ogromnim količinama,je na prvom mestu.Čak i sada kada je cena nafte prepolovljena u odnosu na period do 2014-e zarada od te sirovine je velika.To treba imati u vidu kada se komentariše ruska privreda.Ne mogu se vlasnici krupnog kapitala naterati da investiraju u poslove,koji ne donose veliku i brzu zaradu.Tako je u celom svetu

CATAPA

pre 7 godina

Sankcije delimično smanje korupciju od spolja, ali povećaju unutrašnju. Tako se dobiju statistički podaci koji prikazuju rast, a stanje je isto.
Razvijene zemlje su razvijene jer stimulišu korupciju kod drugih i istovremeno sprečavaju kod sebe.
Primer: ono što Rusija radi u Srbiji nikada ne bi dozvolila u Rusiji. Za neke druge zemlje, Rusija je u tom statusu Srbije.

jasdf

pre 7 godina

Bas im dobro ide. Citam izvestaj vlade Ruske federacije i vidim da su prezadovoljni sto je pad manji od ocekivanog. Sa druge strane, pre sankcija su imali konstantan privredni rast od 5+%

mary

pre 7 godina

"Rusija sad MOZE da proizvede hranu i za susedne zemlje..." izjavio je Jegor Strojev pocasni ....itd.

Moze,ali da li i proizvodi? Da li su susedne zemlje zainteresovane za rusku hranu? Ako jesu,da li je izvoz vec poceo,ako nije,kad ce?

Krokodil

pre 7 godina

Smesan tekst. Pucaju Ruje po svim savovima. Koliko znam ljudi da su sutnutih sa poslova u Rusiji u poslednje dve godine jer su firme pocele da propadaju zbog sankcija, a radili su tamo 10, 20 godina bez problema.

Жито уместо чипова

pre 7 godina

Била би вест да су Руси почели са производњом чипова, а не чипсова. Пшеница? Шта са њом? Лепо је све то, али то није технологија која обрће паре. Да, тачно је да је храна важна, али није профитабилна. Да јесте, Јапан би одавно садио пшеницу, а не чипове. Немојте мислити да не волим Русе, напротив. Али не могу да подржим нешто што није истина. Осим тога, треба знати да санкције и немају неки утицај на Русију. Има цена нафте, само што то овде коментатори не знају. Санкције су уведене појединцима на имовину и паре у иностранству, на оружане технологије. Цена нафте је преполовила рубљу, а не санкције. Пре санкција је кренуло посрнуће цене нафте и осакатило и економију Венецуеле. Само, овде неки коментатори који пишу небулозе не могу да повежу тако једноставне податке.

Dol

pre 7 godina

Kao neko ko je u Moskvi radio poslednjih punih 11 godina mogu vam reci da je ekonomija u rasulu. Bogatasi begaju, radnici ostaju bez para. Vratio sam se bez izgleda da se vracam. A ove price mogu da progutaju samo ovdasnje 'patrijote' kod kojih racio nema znacajnu ulogu.

Жито уместо чипова 2

pre 7 godina

Дечаци, нисте схватили поенту мог коментара - чипови доносе огроман профит и да Руси извозе исте имали би већу зараду него на житу, а тиме и више новца да им остане. За производњу жита ти треба комбајн, нафта и сељак. То све Руси имају. А за чипове ти требају инжењер, технологија и знање. То Руси немају. У томе је проблем. Срамота је што су тек сада досегли ниво да су први извозници жита у свету. Русија је пребогата земља у ресурсима, али сиромашна у људству, као и Србија. Јапан сам намерно узео као поређење, јер је то земља која увози 80% воде и 70% свих сировина, а имају приближно исти број као Русија и неколико пута бољи БДП, степен образованости становништва им је далеко виши него у Русији и да даље не набрајам. Амери купују руске ракетне моторе јер су бољи и јефтинији од америчких, али шта још купују поред тога? Ништа. Е, ту је проблем! Ако ви продајете жито, онда продајете СИРОВИНУ! ТО није добар посао. Као Срби када продају малину. Треба готов производ, а не сировина да иде на тржиште. Хоћете руско жито? ЊЕТ! Или купујте руско брашно или руски лебац. Нема сировине. Ви видите чипове и жито, ја видим ЗНАЊЕ којим се дошло до тих производа. Иначе, Руси имају највећи рудник дијаманта на свету и злата за бацање, али схватите - то није богатство. Богатство су људи! Ако су им требале санкције да схвате такве ствари онда имају дебео проблем.

Već viđeno

pre 7 godina

I Sloba je tvrdio da nam sankcije pomažu, da je privreda ojačala, bla bla bla....
Pa sada zavidimo Albancima, Bugarima i Rumunima, a o Poljacima i Česima da i ne govorimo.

hmm

pre 7 godina

(Жито уместо чипова, 26. februar 2017 18:48)

Jel znas cije raketne motore kupuje Amerika, cak i u vreme sankcija?? Ova komparacija sa zitom i Japanom je smesna, pa zar mislis da oni imaju uopste prostora da sade nesto.Opsednut si cipovima, naravno da i oni proizvode scoje cipove, na kraju krajeva imaju svoj sistem navigacije, koliko zemalja jos to ima ?? Pre par dana je bila vest o tome da ce Rusija 2025 cim istekne resurs ISS poslati svoju svemirsku stanicu, da...Sojuzom sad lete do nje ako nisi znao. Ovo sa zitom je izuzetan uspeh s obzirom da su pod sankcijama.

Dus

pre 7 godina

Ako niste znali,Rusija je najveći proizvođač pšenice na svijetu,a ovo im je prilika da pokrenu neke grane koje su zapostavili i tako smanje zavisnost od uvoza i izvuku korist iz trenutne štete.

Uvek gresimo umesto da pomazemo

pre 7 godina

A mi se opet pravimo pametni i ne uvodimo im sankcije da im pomognemo. Posle se pitamo zasto nam oni nikada u istoriji nisu pomagali.

Mirko Pantic

pre 7 godina

(Жито уместо чипова 2, 26. februar 2017 21:50)
Svasta vidis,ali sve pogresno.
Rusi imaju svoju proizvodnju cipova,kako ARM,tako i x86 kompatibilne (elbrus,baikal...).
Nisu vrh ponude,ali su odlicni za vojne i civilne namene,pogotovo sto imaju punu kontrolu nad kodom koji je u njima.

Tuzno je sto pojedinci u svom neznanju podcenjuju drzavu koja je u stanju da salje ljude u svemir,proizvodi delove za ISS,neke od najboljih aviona na svetu,najbolje nuklearno naoruzanje i bez sumnje najbolje nuklearne elektrane na svetu.
Potpuno je slucajno sto je od deset najboljih strucnjaka u bilo kom institutu u Izraelu ,barem 9 iz Rusije,sto se otimaju za ruske naucnike po Zapadu i sto i dalje imaju vrhunske univerzitete,iako su americki kao sto je o MIT,Berkli,Yejl i sl. ipak bolji,jer raspolazu znacajno vecim sredstvima.
Ono gde rusi briljiraju jeste pisanje softvera,kao i razbijanje zastita na njima.
Glupo je podcenivati jake drzave kao sto su to Kina,Rusija ili Indija.Amerika je tehnoloski br.1 u svetu zato sto je u stanju da kupi strane strucnjake,plati ih vise nego bilo ko drugi u svetu i da im mogucnost da rade.Tako je bilo 70 godina,ali polako Kina to pocinje da radi isto,samo sa domacim kadrom,koga ima u izobiljnu,indijci takodje,dok rusi imaju tu tradiciju vec duze od sto godina.
Glupo je ocekivati da zemlja kao sto je rusija ,ne moze da proizvede dovoljno hrane ili bilo sta drugo sto im zatreba.

hmm

pre 7 godina

cisto da se zna, prosle godine najvise psenice na svetu je proizvela Rusija, druga je USA. I tu psenicu izvozi, najvise u Egipat, Alzir i ostale zemlje koje kubure sa psenicom

BBRS

pre 7 godina

Neki lik ovde tvrdi kako rusi nemaju tehnologiju?! Pominje čipove, misleći na elektroniku itd...
A gospodin zaboravlja da rusi imaju i svemirsku stanicu i orbiti, da izučavaju mars, čak i ovu novu galaksiju!!!
Dalje neću ni da govorim, razumeli ste suštinu.

Nenad

pre 7 godina

@krokodil,
Ja sam jedan od Srba koji je 22g u Rusiji i danas imam posla više nego ikad. Ti kojw pominješ su gradjevinci koji su se grebali o jeftine kredite sa zapada koje su Ruske firme dizale da bi gradile sa max.profitom. Sada kredita sa zapada nema, krediti kod ruskih banaka su skuplji i niko ne želi da sa njima gradi, tako da naši gradjevinci nemaju posla.
Svi ostali, uključujući i moj biznis imaju posla preko glave.

АБВ

pre 7 godina

@Жито - Јапан и да хоће, нема где да сади пшеницу, немају земље. Зато су се окренули мору. Није то само питање воље, него и географије. Док је Русија неколико пута већа од Европе, са огромном површином обрадиве земље.
Али слажем се са тобом да су људи највећи ресурс сваке земље. Да Јапанци живе и Србији, она би хранила пола Европе. А Срби би у Јапану умрли од глади.

kopro

pre 7 godina

Nisu sankcije dobre za Rusiju. Ali sve ima svoje pozitivne i negativne strane. Ovim su pokazali koje su dobre strane. Ukoliko se sankije dignu u narednih 5 god. Ruska privreda ce skociti brzo i biti jace nego ikada. Ukoliko ne, jos strmoglaviji pad je za ocekivati. Mada nije sve u sankcijama. Njima je samo bitna veca cena nafte i plina, a sto su oni zabrinuti sto njihov sir i meso ne moze u evropu, mislim da i nisu, posto nikada nije ni isao tamo.

Bivsi administrator

pre 7 godina

Abit.....ne rade oni to zbog tebe nego da bi oni bolje ziveli,nego da te pitam oces li uzivati ako EU ukine njima sankcije a oni nastave i dalje sa sankcijama EU? strateski,na duze staze to bi za njih bilo fenomenalno

Sasa

pre 7 godina

Rusija nije slobodna zemlja. Da je slobodna ona bi razvijala privatni sektor i već pocetom 2000 tih podmirili sve svoje potrebe i nebi bili zavisni niotkoga. Medjutim, Rusijom vladaju oligarsi i radi se onako kako oni kažu ili kako kaže njihov vodja. U takvim uslovima ako oni odluče onda će se poljoprivreda razvijati ako odluče suprotno poljoprivredni se neće razvijati. Ovo sada je iznudjen potez koji nije bio volja Ruske vlasti ali jednostavno morali su malo da popuste.Ovo nije slučaj samo sa Rusijom ovo je slučaj sa svim zemljama ovakvog sistema. Nadam se da će rusi u svim sektorima privrede dozvoliti slobodan razvoj. Takva rusija bi za 20 godina postala najbogatija zemlja sveta. Ali se isto tako plašim da takav razvoj neće dozvoliti oligarsi i Putin jer kada si slobodan onda si i nezavistan a to urušava sistem koji trenutno podržava ruska elita (oligarsi i Putin).

Alex

pre 7 godina

aravno da i oni proizvode scoje cipove, na kraju krajeva imaju svoj sistem navigacije, koliko zemalja jos to ima ??
(hmm, 26. februar 2017 19:40)
Rusija nema fabrike cipova. Industrija poluprovodnika u Rusiji je smesna. Amerika je napravila GPS 60tih godina a 1983. Regan je otvorio GPS za civilnu upotrebu. To je stvoilu revoluciju u transportu. I danas kada vozite koristeci GPS, signal vam dolazi od americkih vojinh satelita. Rusija je prvi GLONASS satelit izbacila 2006. Preko 80% elektronike u GLONASS je francuskog i americkog porekla. GLONASS je razvijen u vreme kada su odnosi Rusije i zapada bili jako prijateljski. pre toga, Rusija nije imala mogucnost da razvije svoju navigaciju jer je proizvodnja svega sto treba za obradu digitalnih signala u Rusiji nepostojece. Ako mi ne verujes, procitaj na Sputnjiku. Njima mozes da verujes. U ovom clanku sa sputnik.com procitaces kako je modernizacija GLONASS odlozena zbog sankcija jer ne mogu da dobiju novu francusku i americku opremu. Oni se nadaju da ce do 2020. uspeti da imaju neko domace resenje ali vecina strucnjaka koji ovo prate tvrde da ce to biti nemoguce i da cak i da to ostvare, 2020. ce i dalje biti u debelom zaostatku. Procitaj clanak https://sputniknews.com/russia/201609261045705255-russia-glonass-satellites/

nisam ja, ja je

pre 7 godina

За производњу жита ти треба комбајн, нафта и сељак. (Жито уместо чипова 2, 26. februar 2017 21:50)

I pre svega - treba ti previse zemlje s kojom ne znas sta ces. E, tek toga zaista imaju! Oko zita treba jako malo rada, ali je i prihod nikakav. Kad Rusi budu proizvdili vrhunski, ili barem kvalitetan, sir, kad budu proizvodili vrhunska, ili barem kvalitetna vina, kad budu proizvodili kvalitetno voce, povrce, kad sve to budu kvalitetno preradjivali u sokove, zimnice, salse, dzemove... kad budu proizvodili meso i kvalitetne suhomesnate proizvode... i kad to ne budu ogledni uzorci, nego komercijalna proizvodnja u kolicinama za izvoz - e, to ce znaciti da su nesto ucilini od te svoje poljoprivrede. Cuj, psenica...

CATAPA

pre 7 godina

Sankcije delimično smanje korupciju od spolja, ali povećaju unutrašnju. Tako se dobiju statistički podaci koji prikazuju rast, a stanje je isto.
Razvijene zemlje su razvijene jer stimulišu korupciju kod drugih i istovremeno sprečavaju kod sebe.
Primer: ono što Rusija radi u Srbiji nikada ne bi dozvolila u Rusiji. Za neke druge zemlje, Rusija je u tom statusu Srbije.

Dejan

pre 7 godina

Mislim da je bespredmetno omalovažavati Rusiju u pogledu tehnološkog napretka. Rusija je uvek imala i ima proizvodnju kombajna, traktora i ostalih poljoprivrednih mašina. Drugo, u pogledu elektronskih komponenata Ruske kompanije Angstrem T, Mikron i MCST imaju sopstvenu proizvodnju procesora u 28nM i 45nM tehnologiji. Međutim, ti procesori (Elbrus 2c i 4c kao i Baikal 8c - osmojezgarni procesor) uglavnom se koriste za vojne potrebe. U pogledu specijalnih procesora za veštačke satelite mislim da Rusija može da osvoji proizvodnju istih i da to nije nemoguće. Rusija je i ranije imala proizvodnju digitalnih procesora posebne namene kao i bivši SSSR koji je proizveo prvi digitalni procesor namenjen radarima sedamdesetih godina prošlog veka - familija procesora "Argon". Međutim Rusija nikada nije bila tržišno preterano aktivna, što jeste problem, pa su se sve te tehnologije koristile u vojne svrhe. Tako da danas u vojnom sektoru Ruska vojska koristi domaće procesore na vojnim laptopovima MCST i radnim stanicama, dok u civilnom sektoru gospodate Intelovi procesori koji su ruku na srce Top 1 na svetu, tu nema šta da se kaže. Ali ipak mislim da je omalovažavanje ruskog tehnološkog napretka ipak plod ili mržnje ili neznanja.

Amerikanac

pre 7 godina

@Жито уместо чипова

Ja to pokusavam da objasnim ljudima ali ne moze srpski um to da pojmi. Snaga jedne zemlje je u njenoj industriji, moras nesto da pravis. Zito i meso ako imas preziveces, to je dobro, ali ne mozes da ocekujes progres. Cak i da ih izvozis u ogromnim kolicinama malo zaradjujes, jer je to sirovina a ne gotov proizvod, i pritom je vrlo jeftina sirovina. Ako pogledamo listu sto najvecih brendova na svetu ja sumnjam da postoji cak i jedan ruski brend. Ameri imaju apple, google, coca colu itd. Svedjani volvo, skania, ikea itd. Japanci toyota, nissan, sony itd. Svajcarci satove, farmaceutske kompanije, banke. Da ne nabrajam sad dalje sve razvijene zemlje imaju neke svoje brendove po kojima ih znaju. Rusi nece umreti od gladi sa svojim sirovinama ali nece ni napredovati. Isto kao i mi koji prodajemo sirovu malinu i mislimo da je to uspeh.

Опет ја са мојим чиповима

pre 7 godina

Руси не извозе свемирске станице у Европу већ жито. Руси не задржавају своје научнике у Русији већ их извозе у Израел, Америку и Европу. Руси не извозе чипове, већ их увозе (и поред своје производње). Људи, у томе је проблем!!! Схватате ли?

Када се ствари окрену у руску корист, онда можемо да причамо о томе да је Русији боље. Немојте мислити да ја желим Русима нешто лоше, јер су Руси уствари мали Срби, а нас на Балкану гледају као мале Русе. Ми зависимо од њих, али Русија још увек није испунила ни 20% својих капацитета да буде суперсила.

Волим Русе, посебно Рускиње, али знате и сами да Руси могу много боље од извоза жита и гаса. Много боље, као што могу и Срби. Само је питање да ли хоће.

bizmark

pre 7 godina

U Rusiji ima dosta kapitala,koji traži da bude investiran.Investicije idu tamo gde su najisplativije,a eksploatacija sirovina,kojih u Rusiji ima u ogromnim količinama,je na prvom mestu.Čak i sada kada je cena nafte prepolovljena u odnosu na period do 2014-e zarada od te sirovine je velika.To treba imati u vidu kada se komentariše ruska privreda.Ne mogu se vlasnici krupnog kapitala naterati da investiraju u poslove,koji ne donose veliku i brzu zaradu.Tako je u celom svetu

kiza

pre 7 godina

Hteoh da prokomentarisem "Zito umesto cipova", i da dodam da sankcije upravo pogadjaju naftnu industriju u Rusiji, jer su rusi uvozili 60% (za neke vrste busotina i do 80%) tehnologije sa zapada.
Zato su i obustavili istrazivanja artika - jednostavno ne mogu sami bez zapadnih tehnologija i firmi (kapitala).

Ali kad sam video ovaj komentar:
Да Јапанци живе и Србији, она би хранила пола Европе. А Срби би у Јапану умрли од глади.
(АБВ, 26. februar 2017 19:12)

Mogu samo da kazem tuzna, ali ipak istina. Nadam se da ce neke nove generacije Srba biti bolje.

Miki

pre 7 godina

Za "Žito umesto čipova": Da, počeli su od pre 4 godine da prave i čipove. Iz tog razloga je i došlo do naglog proboja u proizvodnji vojne tehnologije. Procesor koji prave je na nivou Intel i7 od pre dve godine, što je mnogo više nego što je potrebno za vojnu tehnologiju i druge primene. S druge strane, ni Ameri ne prave čipove, osim uzoraka, to za njih rade Kinezi. Da im cvetaju ruže, ne cvetaju im. Zemlja od 110 mil. ljudi treba da parira ostatku sveta koji želi da ih porobi zbog prirodnih resursa. To ih strašno iscrpljuje. U budućnosti, jedini način da opstsnu je ili da se predaju pa da ih stranci ekonomski porobe ili da izmisle neko novo oružje kojim bi pobili sve koji ih napadaju ili da dodje do velikog rata posle koga, ako bi neko i ostao živ, bi se crtale nove granice, ako bi ih i bilo.