Sreda, 15.02.2017.

17:35

"Jutarnji": Kako se jedno hrvatsko selo zaglavilo u Srbiji

Zagrebački portal “Jutarnji” piše o životu Hrvata u naselju Kenđija, koje se katastarski vodi kao teritorija Hrvatske, iako se nalazi uz “srpsku obalu Dunava”.

Izvor: Jutarnji list

"Jutarnji": Kako se jedno hrvatsko selo zaglavilo u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

get a life

pre 7 godina

@Urbini

Ma `ajde? Bas iz 1945. godine? Smesni ste k`o bioskop, ali stvarno. A najbolji deo je onaj sa potenciranjem "civilizovanosti", to je kada kompleksi prorade a koliko ste "civilizovani" ste pokazali u sporu sa Slovenijom, tako da...

sremac

pre 7 godina

Glupost Srbi u Hrvatskoj moraju imati njihova drzavljanstva ovi kod nas ne sta radi zakon po tom pitajnu kako moze ziviti u Srbiji sa stanim drzavljanstvom ???

david

pre 7 godina

To selo je na levoj obali Dunava i pripada Srbiji i to je jasno ,
mislim da u tom ,, granicnom ,, sporu treba postaviti piatnje Baranje kao legitimno dok je Madjari jos nisu uzeli , a izgleda imaju nameru ,

име

pre 7 godina

Selo Kenđija ne postoji. Nikada nije ni postojalo.
Kenđija je potez od sela Bezdan, koje se nalazi u Srbiji, prema Dunavu u Gornjem Podunavlju.
Na tom potezu, na svega nekoliko kilometara od centra Bezdana, se nalaze salaši i kuće.
Bez obzira na nacionalnu pripadnost, salaše SVI redom napuštaju: i Hrvati i Srbi i Mađari. Nema uslova za normalan život, kao i na stotinama drugih salaša ili u selima. A najvažnije, nema posla.
Na Kenđiji je u zadnjih 15-ak godina izgrađeno vikend naselje, na obali Bajskog kanala. Vikendice su izgrađene na praznim placevima. Nisu "mnogi Srbi" kupili vikendice od Hrvata, jer vikendica ranije nije ni bilo.
Između dve države ima granica i granični prelaz i međunarodna pravila o prenosu robe. Dakle problem nije vezan za pojedince ili Hrvatsku manjinu u Srbiji, nego su takva pravila.
Istina je da su mnogi lokalni stanovnici Bezdana, uzeli Hrvatsko ali i Mađarsko državljanstvo. Niko ih nije na to naterao, već je razlog odlazak iz Srbije u potrazi za poslom.
Jedino što se "zaglavilo" u celome članku "Jutarnjeg lista" je senzacionalistički pristup novinara temi i tvrdnjama Hrvatskih zvaničnika da postoji spor oko granice na Dunavu. Spor ne postoji, granica je sredina reke.

objasnjenje

pre 7 godina

@Panonski mrmot

Hrvatska je izgubila arbitrazu sa Slovenijom pa su posle toga rekli da ne priznaju arbitrazu. Sa takvima nema rasprave, jednostavno odbijas sve njihove zahteve i kraj.

Šta reci

pre 7 godina

Granice iscrtane od strane AVNOJa su bile čist profit za Hrvate. Dobili su delove Srbije koji im nikada nisu pripadali. Problem ovog sela je sto Hrvati neće da prihvate zamenu jer onda bi pristali na 10 puta manju teritoriju koju bi dobili, ali neće da pristanu ni da granica bude samo po sredini Dunava jer im se ne daje ni ta teritorija sa srpske strane Dunava. Najveći problem je kako objasniti narodu da si pristao da das tu terioriju na srpskoj strani gde zive njihovi gradjani. Znaci morao bi da ih preselis odatle ili da oni koji nisu prihvate srpsko drzavljanstvo ili izvade boravak u Srbiji. Da ne pričamo sto bi onda tu važili iskljucivo zakoni Srbije. Zamrsena situacija i razumem Hrvate sto drže pata kartu jer su u nepovoljnijoj situaciji trenutno.

Bojan

pre 7 godina

Starac od 84 godine je naravno egzistencijalno ugrozen zbog svojih godina i majke prirode. Nevidim zasto bi bio ugrozen zbog srpske strane na bilo koji nacin. Mislim da bi mu gore bilo da mora da prelazi Dunav svaki put kada ide da kupuje hrvaCko ili da pokazuje pasos kad ide u susedno selo u Srbiji.

Steve G

pre 7 godina

Nisu bili zivotno ugrozeni (za razliku od Srba u hrvatskoj), al su zato egzistencijalno ugrozeni!? Pa, i mi, Srbi smo egzistencijalno ugrozeni u Srbiji!

Urbini

pre 7 godina

Naravno da ce granica ići sredinom Dunava, što je tu nejasno? Samo sredinom korita iz 1945! To ste predvidjeli kao i činjenicu da se Dunav stalno pomiče na zapad sto znaci da HR gubi teritorij zbog zemljine rotacije sto nije u redu. Postoje i zemljišne knige koje kod civiliziranih naroda sluzi za razgraničavanje tako da nema frke, HR je spremna i na arbitražu ako niste za sporazum.

RXa

pre 7 godina

Mogu oni da pricaju o Srbiji sta god hoce, ali jedno stoje, da su kojim slucajem srpska porodica, em ne bi ziveli u Hrvatskoj danas jedno 95%, em da sada zive posle ovakvih izjava odmah sutradan bi im bili ili ispisani zidovi na kuci nekim fasistickim porukama ili bi im bili polupani prozori, tel. pretnje bi svakako dobili.

Nisu oni ovde egzistencijalno ugroeni zato sto su Hrvati, vec su svi gradjani Srbije egzistencijalno ugrozeni u Srbiji, takva nam je politicka i ekonomska elita, sta da se radi.

živiš negde a onda se probudiš gde ničeg nema

pre 7 godina

Još jedan divan primer kako granice zapravo odredjuju jezik i tehnološke kompatibilnosti i infrastruktura. Granica ispada da je smo područje veštački (zapravo zbog jurisdikcije to jest poštovanje suvereniteta)ostavljeno bez razvoja to jest infrastrukture i podjednako daleko od obe jurisdikcije. Definicija granice, mesto koje ne postoji i na kome ništa ne postoji.

my way

pre 7 godina

Међународно право је ту јасно, граница је средина Дунава, јер се увек прати ток пловних река, па и промене. Само вазда преобјективним Хрватима може пасти на памет да границом секу Дунав 19 пута (да, 19 пута), но од народа који је сам себе одлуком сопственог сабора окупирао војском сопствене државе и почео бранитељски рат (помислио би неко да је то апсурдно, али не, то је њихова верзија историје, па чак ветеране називају "бранитељима" не би ли ваљда сами себе у то убедили и лаж изговорили милион пута да постене истина) против исте и Срба који су тражили далеко мање право, да у својој држави са својим сународницима остану, ништа се друго ни не може очекивати. Што нико не може, па ни Чак Норис, што нигде нема има код нас, па зашто не би и овај идиотлук са сечењем Дунава 19 пута био изузетак?.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 7 godina

Politika je zagazila duboko u probleme koje je sama stvorila. Istina je da je Kendjija tamo gde je
ali je i istina da je granica izmedju Vojvodine i Hrvatske tamo negde dokle doseže Baranja.
Zagreb je pokušao da dobije i Sombor i Suboticu po nagovoru lično Tita sa objašnjenjem
tražite Sombor i Suboticu da bi ste zadržali Baranju.

pax

pre 7 godina

@Đilas je u pravu - Ako Hrvatska tvrdi da crta ide sredinom toka Dunava iz 1945, problem je rešen! To je manje više tok od danas. Ali Hrvatska želi tok iz 19. veka otkad su i katastarske granice i ispravljanje toka. Nije uopšte istina da je tok promenjen 1960-ih. Drugim rečima, i Srbija ima snažne argumente.

XxX

pre 7 godina

Djilasova komisija je odredila pose 2. Sv. Rata da je granica sredina Dunava. Vise je Srpskih sela i gradova ostalo sa leve, nego Hrvatskih sa desne. Nadjite originalni dokument.
(Petar, 15. februar 2017 21:28)

Malo si pomiješao strane lijevo-desno. Što se tiče ovog argumenta da granica ide sredinom Dunava, za dvjesto godina bi Dunav mogao proticati kroz Osijek tako da se ipak mora naći neko fiksno rješenje. Recimo da uzmemo sredinu Dunava iz 1945. i granicu definiramo GPS koordinatama određene razlučivosti.

Petar

pre 7 godina

Djilasova komisija je odredila pose 2. Sv. Rata da je granica sredina Dunava. Vise je Srpskih sela i gradova ostalo sa leve, nego Hrvatskih sa desne. Nadjite originalni dokument.

Petar

pre 7 godina

@brana
Prelazi, i to je onaj čuveni Libarland. Što je samo još jedan pokazatelj koliko je sve to komično.

Elem, sredina dunava je bila i "skojevska" granica, a onda su komšije rešile da se pozovu na nešto što datira iz austro-ugarskog doba. Potpuno bezveze, i na kraju verovatno neće proći, ali iskoristiće to kao "ustupak", za nešto drugo u pregovorima sa nama.

Dudelange

pre 7 godina

Postoji li ijedna država sa kojom se graniči Hrvatska, a da nemaju granične sporove?!
Sa Slovencima se decenijama sude zbog Piranskog zaliva i litra morske vode, sa Crnogorcima su se sporili oko Prevlake, sa BiH dole oko Neuma, sa Srbijom oko granice na Dunavu... Naravno, svi drugi su u krivu, samo su oni u pravu!
(Somborac, 15. februar 2017 19:30)

Neke drzave imaju granicne sporove sa svim drzavama s kojima granice, a neke ratuju sa svim drzavama s kojima granice.
P.S. Naravno da nismo u svim tim sporovima u pravu, to znaju i nasi politicari, ali moraju potezat za nase vlastite interese jer je to politicki popularno, tako je u svakoj drzavi pa i u Hrvatskoj.

Panonski mrmot

pre 7 godina

Ne razumem zašto ovo ne damo na arbitražu. Dobili bi je! Tudjman je pogrešio (srećom, nije samo Sloba grešio) kada je 1997. potpisao da je državna granica na sredini reke Dunavu, iako je dokumentom precizirano da je to privremeno. Priznao je da je došlo do nove situacije, što je na arbitraži dovoljno da se granica i ostavi na polovini reke, jer ukoliko dođe do bilo kakve korekcije granice i potom arbitražnog spora, arbitražna komisija granicu postavlja na sredinu reke, jer je to jedino u skladu sa pravom regulativom. Oko ovog pitanja će nas mučiti pri ulasku u EU, ali ne smemo odustati, stvar na arbitražu i šlus. Dobijamo :)

Ilija Cvorovic

pre 7 godina

SAO desna obala, prvo balvane onda izjava nezavisnosti, onda odcepljenje, naravno zastava, mediji, i tako to....već vidjeno...ajmo...

Somborac

pre 7 godina

Postoji li ijedna država sa kojom se graniči Hrvatska, a da nemaju granične sporove?!
Sa Slovencima se decenijama sude zbog Piranskog zaliva i litra morske vode, sa Crnogorcima su se sporili oko Prevlake, sa BiH dole oko Neuma, sa Srbijom oko granice na Dunavu... Naravno, svi drugi su u krivu, samo su oni u pravu!

Somborac

pre 7 godina

Postoji li ijedna država sa kojom se graniči Hrvatska, a da nemaju granične sporove?!
Sa Slovencima se decenijama sude zbog Piranskog zaliva i litra morske vode, sa Crnogorcima su se sporili oko Prevlake, sa BiH dole oko Neuma, sa Srbijom oko granice na Dunavu... Naravno, svi drugi su u krivu, samo su oni u pravu!

Panonski mrmot

pre 7 godina

Ne razumem zašto ovo ne damo na arbitražu. Dobili bi je! Tudjman je pogrešio (srećom, nije samo Sloba grešio) kada je 1997. potpisao da je državna granica na sredini reke Dunavu, iako je dokumentom precizirano da je to privremeno. Priznao je da je došlo do nove situacije, što je na arbitraži dovoljno da se granica i ostavi na polovini reke, jer ukoliko dođe do bilo kakve korekcije granice i potom arbitražnog spora, arbitražna komisija granicu postavlja na sredinu reke, jer je to jedino u skladu sa pravom regulativom. Oko ovog pitanja će nas mučiti pri ulasku u EU, ali ne smemo odustati, stvar na arbitražu i šlus. Dobijamo :)

Petar

pre 7 godina

@brana
Prelazi, i to je onaj čuveni Libarland. Što je samo još jedan pokazatelj koliko je sve to komično.

Elem, sredina dunava je bila i "skojevska" granica, a onda su komšije rešile da se pozovu na nešto što datira iz austro-ugarskog doba. Potpuno bezveze, i na kraju verovatno neće proći, ali iskoristiće to kao "ustupak", za nešto drugo u pregovorima sa nama.

Petar

pre 7 godina

Djilasova komisija je odredila pose 2. Sv. Rata da je granica sredina Dunava. Vise je Srpskih sela i gradova ostalo sa leve, nego Hrvatskih sa desne. Nadjite originalni dokument.

Dudelange

pre 7 godina

Postoji li ijedna država sa kojom se graniči Hrvatska, a da nemaju granične sporove?!
Sa Slovencima se decenijama sude zbog Piranskog zaliva i litra morske vode, sa Crnogorcima su se sporili oko Prevlake, sa BiH dole oko Neuma, sa Srbijom oko granice na Dunavu... Naravno, svi drugi su u krivu, samo su oni u pravu!
(Somborac, 15. februar 2017 19:30)

Neke drzave imaju granicne sporove sa svim drzavama s kojima granice, a neke ratuju sa svim drzavama s kojima granice.
P.S. Naravno da nismo u svim tim sporovima u pravu, to znaju i nasi politicari, ali moraju potezat za nase vlastite interese jer je to politicki popularno, tako je u svakoj drzavi pa i u Hrvatskoj.

Ilija Cvorovic

pre 7 godina

SAO desna obala, prvo balvane onda izjava nezavisnosti, onda odcepljenje, naravno zastava, mediji, i tako to....već vidjeno...ajmo...

име

pre 7 godina

Selo Kenđija ne postoji. Nikada nije ni postojalo.
Kenđija je potez od sela Bezdan, koje se nalazi u Srbiji, prema Dunavu u Gornjem Podunavlju.
Na tom potezu, na svega nekoliko kilometara od centra Bezdana, se nalaze salaši i kuće.
Bez obzira na nacionalnu pripadnost, salaše SVI redom napuštaju: i Hrvati i Srbi i Mađari. Nema uslova za normalan život, kao i na stotinama drugih salaša ili u selima. A najvažnije, nema posla.
Na Kenđiji je u zadnjih 15-ak godina izgrađeno vikend naselje, na obali Bajskog kanala. Vikendice su izgrađene na praznim placevima. Nisu "mnogi Srbi" kupili vikendice od Hrvata, jer vikendica ranije nije ni bilo.
Između dve države ima granica i granični prelaz i međunarodna pravila o prenosu robe. Dakle problem nije vezan za pojedince ili Hrvatsku manjinu u Srbiji, nego su takva pravila.
Istina je da su mnogi lokalni stanovnici Bezdana, uzeli Hrvatsko ali i Mađarsko državljanstvo. Niko ih nije na to naterao, već je razlog odlazak iz Srbije u potrazi za poslom.
Jedino što se "zaglavilo" u celome članku "Jutarnjeg lista" je senzacionalistički pristup novinara temi i tvrdnjama Hrvatskih zvaničnika da postoji spor oko granice na Dunavu. Spor ne postoji, granica je sredina reke.

Steve G

pre 7 godina

Nisu bili zivotno ugrozeni (za razliku od Srba u hrvatskoj), al su zato egzistencijalno ugrozeni!? Pa, i mi, Srbi smo egzistencijalno ugrozeni u Srbiji!

objasnjenje

pre 7 godina

@Panonski mrmot

Hrvatska je izgubila arbitrazu sa Slovenijom pa su posle toga rekli da ne priznaju arbitrazu. Sa takvima nema rasprave, jednostavno odbijas sve njihove zahteve i kraj.

my way

pre 7 godina

Међународно право је ту јасно, граница је средина Дунава, јер се увек прати ток пловних река, па и промене. Само вазда преобјективним Хрватима може пасти на памет да границом секу Дунав 19 пута (да, 19 пута), но од народа који је сам себе одлуком сопственог сабора окупирао војском сопствене државе и почео бранитељски рат (помислио би неко да је то апсурдно, али не, то је њихова верзија историје, па чак ветеране називају "бранитељима" не би ли ваљда сами себе у то убедили и лаж изговорили милион пута да постене истина) против исте и Срба који су тражили далеко мање право, да у својој држави са својим сународницима остану, ништа се друго ни не може очекивати. Што нико не може, па ни Чак Норис, што нигде нема има код нас, па зашто не би и овај идиотлук са сечењем Дунава 19 пута био изузетак?.

RXa

pre 7 godina

Mogu oni da pricaju o Srbiji sta god hoce, ali jedno stoje, da su kojim slucajem srpska porodica, em ne bi ziveli u Hrvatskoj danas jedno 95%, em da sada zive posle ovakvih izjava odmah sutradan bi im bili ili ispisani zidovi na kuci nekim fasistickim porukama ili bi im bili polupani prozori, tel. pretnje bi svakako dobili.

Nisu oni ovde egzistencijalno ugroeni zato sto su Hrvati, vec su svi gradjani Srbije egzistencijalno ugrozeni u Srbiji, takva nam je politicka i ekonomska elita, sta da se radi.

Urbini

pre 7 godina

Naravno da ce granica ići sredinom Dunava, što je tu nejasno? Samo sredinom korita iz 1945! To ste predvidjeli kao i činjenicu da se Dunav stalno pomiče na zapad sto znaci da HR gubi teritorij zbog zemljine rotacije sto nije u redu. Postoje i zemljišne knige koje kod civiliziranih naroda sluzi za razgraničavanje tako da nema frke, HR je spremna i na arbitražu ako niste za sporazum.

Šta reci

pre 7 godina

Granice iscrtane od strane AVNOJa su bile čist profit za Hrvate. Dobili su delove Srbije koji im nikada nisu pripadali. Problem ovog sela je sto Hrvati neće da prihvate zamenu jer onda bi pristali na 10 puta manju teritoriju koju bi dobili, ali neće da pristanu ni da granica bude samo po sredini Dunava jer im se ne daje ni ta teritorija sa srpske strane Dunava. Najveći problem je kako objasniti narodu da si pristao da das tu terioriju na srpskoj strani gde zive njihovi gradjani. Znaci morao bi da ih preselis odatle ili da oni koji nisu prihvate srpsko drzavljanstvo ili izvade boravak u Srbiji. Da ne pričamo sto bi onda tu važili iskljucivo zakoni Srbije. Zamrsena situacija i razumem Hrvate sto drže pata kartu jer su u nepovoljnijoj situaciji trenutno.

sremac

pre 7 godina

Glupost Srbi u Hrvatskoj moraju imati njihova drzavljanstva ovi kod nas ne sta radi zakon po tom pitajnu kako moze ziviti u Srbiji sa stanim drzavljanstvom ???

david

pre 7 godina

To selo je na levoj obali Dunava i pripada Srbiji i to je jasno ,
mislim da u tom ,, granicnom ,, sporu treba postaviti piatnje Baranje kao legitimno dok je Madjari jos nisu uzeli , a izgleda imaju nameru ,

pax

pre 7 godina

@Đilas je u pravu - Ako Hrvatska tvrdi da crta ide sredinom toka Dunava iz 1945, problem je rešen! To je manje više tok od danas. Ali Hrvatska želi tok iz 19. veka otkad su i katastarske granice i ispravljanje toka. Nije uopšte istina da je tok promenjen 1960-ih. Drugim rečima, i Srbija ima snažne argumente.

XxX

pre 7 godina

Djilasova komisija je odredila pose 2. Sv. Rata da je granica sredina Dunava. Vise je Srpskih sela i gradova ostalo sa leve, nego Hrvatskih sa desne. Nadjite originalni dokument.
(Petar, 15. februar 2017 21:28)

Malo si pomiješao strane lijevo-desno. Što se tiče ovog argumenta da granica ide sredinom Dunava, za dvjesto godina bi Dunav mogao proticati kroz Osijek tako da se ipak mora naći neko fiksno rješenje. Recimo da uzmemo sredinu Dunava iz 1945. i granicu definiramo GPS koordinatama određene razlučivosti.

Bojan

pre 7 godina

Starac od 84 godine je naravno egzistencijalno ugrozen zbog svojih godina i majke prirode. Nevidim zasto bi bio ugrozen zbog srpske strane na bilo koji nacin. Mislim da bi mu gore bilo da mora da prelazi Dunav svaki put kada ide da kupuje hrvaCko ili da pokazuje pasos kad ide u susedno selo u Srbiji.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 7 godina

Politika je zagazila duboko u probleme koje je sama stvorila. Istina je da je Kendjija tamo gde je
ali je i istina da je granica izmedju Vojvodine i Hrvatske tamo negde dokle doseže Baranja.
Zagreb je pokušao da dobije i Sombor i Suboticu po nagovoru lično Tita sa objašnjenjem
tražite Sombor i Suboticu da bi ste zadržali Baranju.

get a life

pre 7 godina

@Urbini

Ma `ajde? Bas iz 1945. godine? Smesni ste k`o bioskop, ali stvarno. A najbolji deo je onaj sa potenciranjem "civilizovanosti", to je kada kompleksi prorade a koliko ste "civilizovani" ste pokazali u sporu sa Slovenijom, tako da...

živiš negde a onda se probudiš gde ničeg nema

pre 7 godina

Još jedan divan primer kako granice zapravo odredjuju jezik i tehnološke kompatibilnosti i infrastruktura. Granica ispada da je smo područje veštački (zapravo zbog jurisdikcije to jest poštovanje suvereniteta)ostavljeno bez razvoja to jest infrastrukture i podjednako daleko od obe jurisdikcije. Definicija granice, mesto koje ne postoji i na kome ništa ne postoji.

Dudelange

pre 7 godina

Postoji li ijedna država sa kojom se graniči Hrvatska, a da nemaju granične sporove?!
Sa Slovencima se decenijama sude zbog Piranskog zaliva i litra morske vode, sa Crnogorcima su se sporili oko Prevlake, sa BiH dole oko Neuma, sa Srbijom oko granice na Dunavu... Naravno, svi drugi su u krivu, samo su oni u pravu!
(Somborac, 15. februar 2017 19:30)

Neke drzave imaju granicne sporove sa svim drzavama s kojima granice, a neke ratuju sa svim drzavama s kojima granice.
P.S. Naravno da nismo u svim tim sporovima u pravu, to znaju i nasi politicari, ali moraju potezat za nase vlastite interese jer je to politicki popularno, tako je u svakoj drzavi pa i u Hrvatskoj.

Somborac

pre 7 godina

Postoji li ijedna država sa kojom se graniči Hrvatska, a da nemaju granične sporove?!
Sa Slovencima se decenijama sude zbog Piranskog zaliva i litra morske vode, sa Crnogorcima su se sporili oko Prevlake, sa BiH dole oko Neuma, sa Srbijom oko granice na Dunavu... Naravno, svi drugi su u krivu, samo su oni u pravu!

Panonski mrmot

pre 7 godina

Ne razumem zašto ovo ne damo na arbitražu. Dobili bi je! Tudjman je pogrešio (srećom, nije samo Sloba grešio) kada je 1997. potpisao da je državna granica na sredini reke Dunavu, iako je dokumentom precizirano da je to privremeno. Priznao je da je došlo do nove situacije, što je na arbitraži dovoljno da se granica i ostavi na polovini reke, jer ukoliko dođe do bilo kakve korekcije granice i potom arbitražnog spora, arbitražna komisija granicu postavlja na sredinu reke, jer je to jedino u skladu sa pravom regulativom. Oko ovog pitanja će nas mučiti pri ulasku u EU, ali ne smemo odustati, stvar na arbitražu i šlus. Dobijamo :)

Ilija Cvorovic

pre 7 godina

SAO desna obala, prvo balvane onda izjava nezavisnosti, onda odcepljenje, naravno zastava, mediji, i tako to....već vidjeno...ajmo...

Petar

pre 7 godina

Djilasova komisija je odredila pose 2. Sv. Rata da je granica sredina Dunava. Vise je Srpskih sela i gradova ostalo sa leve, nego Hrvatskih sa desne. Nadjite originalni dokument.

Urbini

pre 7 godina

Naravno da ce granica ići sredinom Dunava, što je tu nejasno? Samo sredinom korita iz 1945! To ste predvidjeli kao i činjenicu da se Dunav stalno pomiče na zapad sto znaci da HR gubi teritorij zbog zemljine rotacije sto nije u redu. Postoje i zemljišne knige koje kod civiliziranih naroda sluzi za razgraničavanje tako da nema frke, HR je spremna i na arbitražu ako niste za sporazum.

Petar

pre 7 godina

@brana
Prelazi, i to je onaj čuveni Libarland. Što je samo još jedan pokazatelj koliko je sve to komično.

Elem, sredina dunava je bila i "skojevska" granica, a onda su komšije rešile da se pozovu na nešto što datira iz austro-ugarskog doba. Potpuno bezveze, i na kraju verovatno neće proći, ali iskoristiće to kao "ustupak", za nešto drugo u pregovorima sa nama.

objasnjenje

pre 7 godina

@Panonski mrmot

Hrvatska je izgubila arbitrazu sa Slovenijom pa su posle toga rekli da ne priznaju arbitrazu. Sa takvima nema rasprave, jednostavno odbijas sve njihove zahteve i kraj.

име

pre 7 godina

Selo Kenđija ne postoji. Nikada nije ni postojalo.
Kenđija je potez od sela Bezdan, koje se nalazi u Srbiji, prema Dunavu u Gornjem Podunavlju.
Na tom potezu, na svega nekoliko kilometara od centra Bezdana, se nalaze salaši i kuće.
Bez obzira na nacionalnu pripadnost, salaše SVI redom napuštaju: i Hrvati i Srbi i Mađari. Nema uslova za normalan život, kao i na stotinama drugih salaša ili u selima. A najvažnije, nema posla.
Na Kenđiji je u zadnjih 15-ak godina izgrađeno vikend naselje, na obali Bajskog kanala. Vikendice su izgrađene na praznim placevima. Nisu "mnogi Srbi" kupili vikendice od Hrvata, jer vikendica ranije nije ni bilo.
Između dve države ima granica i granični prelaz i međunarodna pravila o prenosu robe. Dakle problem nije vezan za pojedince ili Hrvatsku manjinu u Srbiji, nego su takva pravila.
Istina je da su mnogi lokalni stanovnici Bezdana, uzeli Hrvatsko ali i Mađarsko državljanstvo. Niko ih nije na to naterao, već je razlog odlazak iz Srbije u potrazi za poslom.
Jedino što se "zaglavilo" u celome članku "Jutarnjeg lista" je senzacionalistički pristup novinara temi i tvrdnjama Hrvatskih zvaničnika da postoji spor oko granice na Dunavu. Spor ne postoji, granica je sredina reke.

XxX

pre 7 godina

Djilasova komisija je odredila pose 2. Sv. Rata da je granica sredina Dunava. Vise je Srpskih sela i gradova ostalo sa leve, nego Hrvatskih sa desne. Nadjite originalni dokument.
(Petar, 15. februar 2017 21:28)

Malo si pomiješao strane lijevo-desno. Što se tiče ovog argumenta da granica ide sredinom Dunava, za dvjesto godina bi Dunav mogao proticati kroz Osijek tako da se ipak mora naći neko fiksno rješenje. Recimo da uzmemo sredinu Dunava iz 1945. i granicu definiramo GPS koordinatama određene razlučivosti.

david

pre 7 godina

To selo je na levoj obali Dunava i pripada Srbiji i to je jasno ,
mislim da u tom ,, granicnom ,, sporu treba postaviti piatnje Baranje kao legitimno dok je Madjari jos nisu uzeli , a izgleda imaju nameru ,

Šta reci

pre 7 godina

Granice iscrtane od strane AVNOJa su bile čist profit za Hrvate. Dobili su delove Srbije koji im nikada nisu pripadali. Problem ovog sela je sto Hrvati neće da prihvate zamenu jer onda bi pristali na 10 puta manju teritoriju koju bi dobili, ali neće da pristanu ni da granica bude samo po sredini Dunava jer im se ne daje ni ta teritorija sa srpske strane Dunava. Najveći problem je kako objasniti narodu da si pristao da das tu terioriju na srpskoj strani gde zive njihovi gradjani. Znaci morao bi da ih preselis odatle ili da oni koji nisu prihvate srpsko drzavljanstvo ili izvade boravak u Srbiji. Da ne pričamo sto bi onda tu važili iskljucivo zakoni Srbije. Zamrsena situacija i razumem Hrvate sto drže pata kartu jer su u nepovoljnijoj situaciji trenutno.

my way

pre 7 godina

Међународно право је ту јасно, граница је средина Дунава, јер се увек прати ток пловних река, па и промене. Само вазда преобјективним Хрватима може пасти на памет да границом секу Дунав 19 пута (да, 19 пута), но од народа који је сам себе одлуком сопственог сабора окупирао војском сопствене државе и почео бранитељски рат (помислио би неко да је то апсурдно, али не, то је њихова верзија историје, па чак ветеране називају "бранитељима" не би ли ваљда сами себе у то убедили и лаж изговорили милион пута да постене истина) против исте и Срба који су тражили далеко мање право, да у својој држави са својим сународницима остану, ништа се друго ни не може очекивати. Што нико не може, па ни Чак Норис, што нигде нема има код нас, па зашто не би и овај идиотлук са сечењем Дунава 19 пута био изузетак?.

get a life

pre 7 godina

@Urbini

Ma `ajde? Bas iz 1945. godine? Smesni ste k`o bioskop, ali stvarno. A najbolji deo je onaj sa potenciranjem "civilizovanosti", to je kada kompleksi prorade a koliko ste "civilizovani" ste pokazali u sporu sa Slovenijom, tako da...

pax

pre 7 godina

@Đilas je u pravu - Ako Hrvatska tvrdi da crta ide sredinom toka Dunava iz 1945, problem je rešen! To je manje više tok od danas. Ali Hrvatska želi tok iz 19. veka otkad su i katastarske granice i ispravljanje toka. Nije uopšte istina da je tok promenjen 1960-ih. Drugim rečima, i Srbija ima snažne argumente.

Steve G

pre 7 godina

Nisu bili zivotno ugrozeni (za razliku od Srba u hrvatskoj), al su zato egzistencijalno ugrozeni!? Pa, i mi, Srbi smo egzistencijalno ugrozeni u Srbiji!

sremac

pre 7 godina

Glupost Srbi u Hrvatskoj moraju imati njihova drzavljanstva ovi kod nas ne sta radi zakon po tom pitajnu kako moze ziviti u Srbiji sa stanim drzavljanstvom ???

Milovan S Nikolić Sombor

pre 7 godina

Politika je zagazila duboko u probleme koje je sama stvorila. Istina je da je Kendjija tamo gde je
ali je i istina da je granica izmedju Vojvodine i Hrvatske tamo negde dokle doseže Baranja.
Zagreb je pokušao da dobije i Sombor i Suboticu po nagovoru lično Tita sa objašnjenjem
tražite Sombor i Suboticu da bi ste zadržali Baranju.

RXa

pre 7 godina

Mogu oni da pricaju o Srbiji sta god hoce, ali jedno stoje, da su kojim slucajem srpska porodica, em ne bi ziveli u Hrvatskoj danas jedno 95%, em da sada zive posle ovakvih izjava odmah sutradan bi im bili ili ispisani zidovi na kuci nekim fasistickim porukama ili bi im bili polupani prozori, tel. pretnje bi svakako dobili.

Nisu oni ovde egzistencijalno ugroeni zato sto su Hrvati, vec su svi gradjani Srbije egzistencijalno ugrozeni u Srbiji, takva nam je politicka i ekonomska elita, sta da se radi.

Bojan

pre 7 godina

Starac od 84 godine je naravno egzistencijalno ugrozen zbog svojih godina i majke prirode. Nevidim zasto bi bio ugrozen zbog srpske strane na bilo koji nacin. Mislim da bi mu gore bilo da mora da prelazi Dunav svaki put kada ide da kupuje hrvaCko ili da pokazuje pasos kad ide u susedno selo u Srbiji.

živiš negde a onda se probudiš gde ničeg nema

pre 7 godina

Još jedan divan primer kako granice zapravo odredjuju jezik i tehnološke kompatibilnosti i infrastruktura. Granica ispada da je smo područje veštački (zapravo zbog jurisdikcije to jest poštovanje suvereniteta)ostavljeno bez razvoja to jest infrastrukture i podjednako daleko od obe jurisdikcije. Definicija granice, mesto koje ne postoji i na kome ništa ne postoji.