Subota, 11.02.2017.

09:39

Nema polaganja: Austrija priznaje srpske vozačke dozvole

U Austriji je stupila na snagu izmena Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama, kojom se priznaju vozačke dozvole izdate u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Nema polaganja: Austrija priznaje srpske vozaèke dozvole IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

D Olle Milos

pre 6 godina

Postovani !
Bio bih vam zahvalan za pomoc
da li se Srpska VD moze zameniti za novu na Engleskom ...Kao sto pise na MSRS
5. Švedska – Ukoliko vozačka dozvola nije izdata u skladu sa Konvencijom o drumskom saobraćaju, potpisanom u Ženevi 1949. i Beču 1968. ili nisu izdate na nemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, iste će važiti u Švedskoj samo ukoliko se priloži verifikovani prevod na jedan od gorespomenutih jezika ili na švedski, danski ili norveški i međunarodna vozačka dozvola..
Zivm u Svedskoj i ne vozim osim kad krenem na put ka SR.

Maki

pre 7 godina

Zbog cega ne objavljujete komentare, samo sam postavio link Landespolizeidirektion gde se moze procitati sta treba od dokumenata za zamenu vozacke. Taj izvod iz registra vozackih dozvola ne treba. Bitno je samo da je vozacki ispit polozen pre prijave boravka u Austriji, inace se uopste ne moze zameniti.

K&K

pre 7 godina

3 god zivim u at i iz principa nisam hteo da im platim, kada bosanci nisu morali. Ko ceka taj doceka! (Cikajovo, 11. februar 2017 10:58)

Znaci Austrija te primi kao coveka, omoguci ti zivotnu sansu da zivis i zaradjujes kao covek, a ti zauzvrat "iz principa" ne zelis da platis ono sto tamosnji zakon od tebe trazi? Kako bih ja takve nezahvalne "filozofe" vracao nazad, bio bi red na granici!

Cikajovo

pre 7 godina

@zoran,
U at mozes voziti sa srpskom pola godine.posle ne mozes bez at. Ne postoji rok do kada moras da zamenis, jedino ne smes voziti posle 6 meseci bez at dozvole. Kada zamenis, oduzimaju srpsku. Sa at dozvolom ne mozes voziti na srpske tablice u srbiji. Dosta nasih muljatore je prijavljivalo lazno da su izgubili vozacku ali su ih uhvatili i dobili su kazne iznad 100,000din.

Makarid

pre 7 godina

Mala digresija. Posto ima ovih koji tvrde da ne moraju nista vise da uce jer su vozaci po 20-30 godina. Upravo zbog toga biste morali da priucite. Za poslednjih 3 godine se dosta toga izmenjalo, a ne za poslednjih 30.

boban

pre 7 godina

Sta vredi sto je priznata...(ako je priznata jer na zvanicnom sajtu Mup-Austrije nije nista objavljeno) profi vozaci i dalje nece moci da voze jer nemaju polozen KOD 95, Cije je polaganje Srbija trebala da organizuje jos kad je potpisala sporazum o Stabilizaciji i pridruzivanju EU. Znaci opet nista...Mlacenje prazne slame...

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

ee sad da vidite šta rade srpski šumaheri...fatalna greška
(pejafan, 11. februar 2017 09:52)
Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!
(Tomy, 11. februar 2017 10:11)
Ko svaki dan prodje, posle posla, Slaviju u spicu, u Austriji moze da vozi tri kilometara zatvorenih ociju.

mihajlo

pre 7 godina

Za ove nase, mozda i nije bilo lose, da prosto jos koj put potvrde vozacku, recimo u Becu. Kad uzmem u obzir sve one, koji su radili vozacki ispod zita, ne svi naravno, i dolaze iz sredine kde vise od jednog semafora i bez crta prestrojavanja nema, onda je jasno sta znaci za promet i bezbednost, kad takvog vozaca prosto pustis u promet sa prestrojavanjem kad je tramvajska stanica na istop pravcu kretanja, kad je kruzni tok sa vise traka ulaza i izlaza, semafor sa strelicama, itd., je gore od sistema ucenja plivanja prostim guranju u vodu, da nauci da pliva. A tek ako se odma i dohvati avta vecim nego sta je ikad u zivotu vozio pre dolazka u sistem prometa pod punom signalizacijom, onda katastrofa u najavi.

Arthur Bishop

pre 7 godina

@Nighthawk

Evo ga link, koji potvrdjuje da je tačno.

http://www.polizei.gv.at/wien/buergerservice/fuehrerschein/4/umschreibung.aspx

Zoran

pre 7 godina

"E vala cekanje se isplatilo. 3 god zivim u at i iz principa nisam hteo da im platim, kada bosanci nisu morali. Ko ceka taj doceka!"

Ne znam kako je u Austriji, ali u Nemackoj npr. sa instranom dozvolom mozes samo da vozis tri meseca, posle toga moras da je prevedes tada, a ne tri godine kasnije, posto tri godine kasnije ta kojagod isntrona dozvola vise nes vazi, pa onda ne moze ni da se prepise.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

E još u Nemačkoj da priznaju naše dozvole, pa da mogu ko čovek da vozim auto kad se budem tamo preselio, da ne gubim vreme i novac na polaganja i gluposti. Inače, poznajem lika koji živi i radi 5 godina u Nemačkoj, a vozi auto sa srpskom dozvolom. Kaže neću iz inata da im dajem pare i da idem u auto školu. :-) Ne znam šta će se desiti ako ga zaustave nemački panduri, a on ima srpsku dozvolu.

Mladen

pre 7 godina

@mihajlo, 11. februar 2017 13:15:Ovde su decenijama vozili i voze polupismeni tada Jugosloveni a sada Srbi i mogu reci da su u najmanju ruku isti vozaci ako ne i bolji vozaci od Austrijanaca.Ovde kad udjes u firmu i pokazes dozvolu vrlo cesto bez ikakvog papira dobijes firmin auto koji vrlo cesto mozes da ides kuci i koristis privatno bez da te gazda proverava gde si bio.Ja sam se navozao toliko vrsta od luksuznih do raznih kombija preso desetine hiljada kilometara bez problema.Ranije se Jugoslovenska dozvola menjala za austrijsku nakon godinu dana reularno provedenih u Austriji uz potvrdu bilo koga ko ima auto da si vozio namanje sest meseci.Ja imam trajnu
i nisam je menjao za ovu novu koja vazi 15 god.Ovde je inace vozacka isto sto i licna karta i vazi svuda u opstini policiji banci itd.U Becu ima tramvaja ali srbi voze tako da tvdnja koju iznosis ne stoji.

olus

pre 7 godina

Jedan mali primer: kod nas u auto školi te uče da daš pokazivač pravca kada ulazis u kruzni tok, u Austriji to znači da izlaziš na prvoj "krivini"... biće interesantno. O voznji na auto putu, gde npr. vozac (licno doziveo) pri ukljucivanju vozi do kraja ulazne teake i onda srane u ceka da mu se oslobodi prolaz ne zelim ni da zamislim... (Netačno, 11. februar 2017 12:26)Ne znam u kojoj školi se to uči,jer pravila u saobraćaju su ista u svim zemljama?Kada se ulazi u kružni tok ne treba migavac,jer je obavezan smer desno,ali se daje kada se izlazi iz kružnog toka.

SV1214

pre 7 godina

A ja morao sve da polazem!
U svakom slucaju dobro za nase ljude vece sanse da se posao nadje jer svi traze vozace!
Imam sve kategorije i verujte mi toliko je sve zajedno kostalo da ne mozete ni da zamislite..
Pozz iz Nemacke, cuo sam i ja da ce se to srediti sa priznavanjem dozvola e sad da li ce samo B biti priznano ili sve to ne znam?!

Netačno

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!
(Tomy)

Jedan mali primer: kod nas u auto školi te uče da daš pokazivač pravca kada ulazis u kruzni tok, u Austriji to znači da izlaziš na prvoj "krivini"... biće interesantno. O voznji na auto putu, gde npr. vozac (licno doziveo) pri ukljucivanju vozi do kraja ulazne teake i onda srane u ceka da mu se oslobodi prolaz ne zelim ni da zamislim...

Milos

pre 7 godina

U Belgiji predao nasu vozacku i za 2 meseca mi izdali belgijsku vozacku. Nikakvo polaganje, niti ispit, udjes, platis 25€ i izadjes :)

Eklipso

pre 7 godina

A ja polozio pre dve nedelje i pukao oko 400€! Al dobro ja nisam ni mogao da cekam,morao sam zbog firme da požurim,inace vozim par godina vec sa našom u Beču. A za ovo za zelenu strelicu na semaforu je ziva istina, kod nas ti je uslovno slobodan prolaz u desno ako nema nikoga dok u Austriji ti je kao zeleno na semaforu,dakle apsolutno slobodan prolaz. I tacno je da se na kruznom toku pri ulazu ne daje zmigavac. Meni je pri ponovnom polaganju u Beču najgore bilo da se da se odviknem od moje voznje (ruka na menjac i malo ostrija vožnja) i da naucim ta njihova 3 pogleda (u srednji retrovizor,u spoljni i u mrtav ugao) i to uvek pre nego sto das zmigavac,pre nego sto skrecenes i vec u raskrsnici da vidis bicikliste i pesake).

Sloba

pre 7 godina

Dok u Srbiji zelena strelica znaci uslovno zeleno u Holandiji znaci da svi ostali imaju crveno t.j. apsolutna prednost sto je total o suprotno navedenom znacenju u Srbiji. Trebalo bi to uskladiti jer je opasno.

papaja

pre 7 godina

A ja polozio pre 3 nedelje :/ Ovo se znalo jos krajem godine ali se cekalo da dodje na red. U saobracajnom magistratu nisu znali da kazu kada ce se i desiti a u autoskolama su naravno spominjali kraj godine.

Na dozvolu ce se svakako cekati oko 3 meseca. Biokratija je i ovde po tom pitanju ft1p.

Kako god, svuda su vozaci slicni. Broj nesreca se smanjuje sprovodjenjem zakona i ostrim kaznama. Srpski vozaci nisu nista losiji od drugih koji ovu privilegiju odavno koriste.

U Becu ima mnogo jednosmernih ulica i to pravi probleme nasim vozacima. Iz tog razloga bih savetovao cas-dva voznje sbim "novajlijama"

Dule

pre 7 godina

@A mi u Nemackoj cekamo li cekamo! Ako neko ima info neka napise!
(boban, 11. februar 2017 11:21)

Po nekim informacijama koje sam pročitao po internetu očekuje se finaliziranje sporazuma Nemačke i Srbije do kraja februara. Naime dokumenta su prevedena na Nemački, Engleski i usaglašena i poslata nazad u Srbiju. Sada se očekuje potpis sa naše strane i to bi trebalo da je to.
Ja se iskreno nadam da ce tako biti. Ako se ne desi nista do kraja februara ja polažem.

tugaa

pre 7 godina

Da hoce i Italija uraditi isto sa BiH dozvolama posto Srb.vec priznaju,ali samo ko ima prijavu boravka do 4 godine i kome je vozacka starija od prve prijave boravka.Sto znaci ako imas prijavu od 2012 a polozio si 2013 ne mozes je zameniti,moras polagati sve od nule.
U mom slucaju imam prijavu boravka od 2010 a polozio sam 2012 u R.Srpskoj jer sam tad isao u skolu dole,i ne mogu tu dozvolu zameniti niti vazi ovde.Bezveze...

marko

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv. 
(Tomy, 11. februar 2017 10:11) 

Nije istina. Ja sam pre pola godine polagao za austrijsku, pre toga sam imao C kod nas.
Iako mislim da je ponovno polaganje bila besmislica, posebno za ljude koji voze vise od 10 godina njihova obuka i ispit su bolji. Pricam o staroj obuci u Srbiji, nadam se da je sada situacija bolja. Mene cak ni za C kategoriju niko nije ucio kako funkcionise kocioni sistem, kako se proveravaju tecnosti, gume, prazan hod, zatim kako se vrsi testiranje kocnica pri stajanju i pri voznji itd. U Austriji ako jednom na testu pri svakom skretanju ne pogledas u centralni retroviror, spoljni retrovizor i na kraju iza ramena, pao si.
Mislim da se mnogo vise obraca paznja na kontrolu vozila, i to mi se bas svidelo.

NoviDan

pre 7 godina

@Fililp
Nisi ti Nemacku video i nemoj siriti dezinformacije ljudima.
Nebitno iz koje non-EU dolazite, osiguranje vaseg vozila zavisi od toga koliko dugo ste imali svoj automobil i iskustvo, sa potvrdom od osiguranja, naravno, prevedenom na Nemacki. Dakle, ako niste imali vozilo i kupili ste u Nemackoj, platicete npr. 150% cenu osiguranja, dakle 1.5 puta ono sto bi platio Nemac koji je tamo polagao i vozio vec. Svake godine vam ta suma opada (za isti auto) ukoliko nemate neke vece prekrsaje. Ja sam imao 5 godina auto u Srbiji i na osnovu toga sam platio 115% osiguranje....

Stari stajerac

pre 7 godina

Jel moze neko da stavi originalni link sa nekog austriskog drzavnog sajta gde se moze procitati da je ta uredba usvojena i koje papire tacno zahtevaju? Ja gledao malopre i nisam nista novo nasao na tu temu. Hvala unapred

Dr.JOoe

pre 7 godina

Da li neko ima informacije za priznavanje naše vozacke u Nemackoj. Vec godinama nas vuku za nos, te bice za par meseci I tako naodogled vec godinama. Sad su nesto kao najavili da ce biti uskoro ali im nista vise ne verujem. Mislim na našu administarciju. Pozdrav

Pa nista

pre 7 godina

Zivim u Australiji i od 1 Februara tekuce godine vozacke dozvole iz Srbije vaze. Vec godinama isto tako vaze dozvole iz BIH i CRO. Zasto mi zaostajemo? To je pitanje za MIP. Jos jedno pitanje, posto imam dozvolu za CE, srpsku, hoce da mi priznaju u AU, ali ne znaju u koju grupu da je klasifikuju. Devojka koja radi na izdavanju, trazila je na sajtu mupa RS i nigde nema nikakvih podataka kako su klasifikovane kategorije vozackih dozvola, a kamoli nesto na Engleskom. Sramota!

Sloba

pre 7 godina

Ima apsurdnih situacija u evropskim zemljama, u Holandiji na primer. Bez problema moze da se iznajmi auto sa srpskom vozackom ali ne i da vozis svoj automobil ( osim prve godine po dolasku).

Stvari male koje sreću kvare

pre 7 godina

Ima jedna sitnica koja nije pomenuta. Kada konvertujete srpsku vozačku dozvolu u austrijsku, to ne znači da sa tom austrijskom vozačkom dozvolom imate potpuno ista prava kao da ste položili vozački ispit u Austriji. Naime, prema EU regulativi iz ove oblasti, vozačke dozvole sadrže kod (šifru) iz koga se vidi u kojoj državi vam je izdata prva, originalna vozačka dozvola, tako da, na primer, tu "novopečenu" austrijsku vozačku dozvolu ne možete da konvertujete u npr. francusku ili belgijsku.

Milos

pre 7 godina

Ja sam polagao prakticni. Nije ni puno kostalo oko 200e, ali mi je lepo doslo obnovio sam znanje popunio rupe. Od tada vozim bolje I pazljivije. Meni se isplati.

Mile

pre 7 godina

Kada ce ovako nesto vaziti za UK? Dajte sada je prilika kada UK pocne pregovore oko brexit-a, sa svakom drzavom ce razgovarati posebno i ovo moze biti tema.

Filip

pre 7 godina

Cinjenica je da su osiguravajuca drustva u Nemackoj trazila da vozaci iz Turske, Srbije i Arapskih zemalja, placaju vecu cenu osiguranja jer vozaci iz tih zemalja prave enormno visoku stetu. Taj zahtev je odbijen iz cisto politickih razloga jer bi to bila navodno diskriminacija po nacionalnosti. Osiguravajuca drustva cim vide nekoga iz narecenih zemalja pokusavaju na sve nacine da se rese takvih klijenata.

yes sir

pre 7 godina

"Yes sir, my leader!"
Austrija, Evropa, Australija i preostali svet priznaju sve srpske vozačke dozvole kategorije B za privatni prevoz.
Za profesionalne potrebe neophodno je polaganje ispita (teorija i praksa) kategorija C i D, koje ni u Austriji ne vrede bez psiho-tehničkog testa, redovne kontrole zdravlja, i svojeručno pisane grafologije u okviru znanja jezika zemlje u kojoj se živi i radi.

Yes sir, my leader!

marinko

pre 7 godina

U Austriji priznata srpska dozvola a Austrija se nije ni pominjala prethodnih meseci kada se pisalo o priznavanju srpske dozvole u Nemackoj..Svaka cast, u svakom slucaju, ce to znaciti nasim ljudima tamo.A U Nemackoj se to jos nije desilo i sto je najgore ovde Nemci nemaju pojma o tome...Ispada da je sve bila samo propaganda.Ja apelujem bar na vas novinare da malo istrazite to i da napisete clanak sta se desava sa tim.Receno je od 1og jan pa onda jos par nedelja navodno a i dalje se nista ne desava.Strasno!

Tomy

pre 7 godina

ee sad da vidite šta rade srpski šumaheri...fatalna greška
(pejafan, 11. februar 2017 09:52)
Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!

Milan

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.
(Tomy, 11. februar 2017 10:11)

Evo ja u to ne verujem.
Živim u Beogradu i većina vozača sa BG tablicama nema elementarno poznavanje propisa već voze na osećaj ili ko je jači. Evo npr. čuvajte se ako imate zeleno na semaforu a iz bočne ulice nailazi auto koji ima crveno svetlo i zelenu strelicu za skretanje. Desetine puta sam se uverio da vozači sa zelenom strelicom ubeđeni da je to isto kao da imaju zeleno svetlo i da imaju prvenstvo prolaza. O kružnim tokovima da ne govorimo ne zna se da li su gori oni bahati koji uleću u kružni tok bez kočenja ili zaustavljanja i nemaju nameru da puste one koji su već unutra i imaju prvenstvo ili oni bojažljivi koji uđu u kružni tok, stanu i daju migavac za levo jer ih bahati koji skreću desno "jašu" u koloni kroz kružni tok sa leve strane. Ta dva primera su dovoljna da ovo ekspresno ukinu i nikada nam više ne odobre.

Radoje golub

pre 7 godina

Naravno,nedostaje vozaca svih ostalih kategorija osim "B". Videli u evidenciji koliko sada vec ima profesionalnih vozaca iz Srbije,znaju stanje u nasoj zemlji,znaju za naklonost nasih ljudi prema Austriji i malu udaljenost i ljudi olaksali sebi zaposljavanje potencijalnih vozaca odavde.

Zoran

pre 7 godina

Prosto ne mogu da verujem, koliko ljudi ne znaju, pa eto ni novinari:

Zar stvarno mislite da ko je god dosao u Nemacku u poslednjih 20 godina, i morao da je da polaze praktican ispit za prepis u nemacku vozacku dozvolu, da je cekao na ovu izmenu zakona??

Svi su ti ljudi odavno vec imaju nemacke dozvole, i jedini kojima ce ovo olaksati malkice zivot, su oni koji ce tek doci u buducnosti.

Radoje golub

pre 7 godina

Naravno,nedostaje vozaca svih ostalih kategorija osim "B". Videli u evidenciji koliko sada vec ima profesionalnih vozaca iz Srbije,znaju stanje u nasoj zemlji,znaju za naklonost nasih ljudi prema Austriji i malu udaljenost i ljudi olaksali sebi zaposljavanje potencijalnih vozaca odavde.

marinko

pre 7 godina

U Austriji priznata srpska dozvola a Austrija se nije ni pominjala prethodnih meseci kada se pisalo o priznavanju srpske dozvole u Nemackoj..Svaka cast, u svakom slucaju, ce to znaciti nasim ljudima tamo.A U Nemackoj se to jos nije desilo i sto je najgore ovde Nemci nemaju pojma o tome...Ispada da je sve bila samo propaganda.Ja apelujem bar na vas novinare da malo istrazite to i da napisete clanak sta se desava sa tim.Receno je od 1og jan pa onda jos par nedelja navodno a i dalje se nista ne desava.Strasno!

Tomy

pre 7 godina

ee sad da vidite šta rade srpski šumaheri...fatalna greška
(pejafan, 11. februar 2017 09:52)
Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!

Milan

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.
(Tomy, 11. februar 2017 10:11)

Evo ja u to ne verujem.
Živim u Beogradu i većina vozača sa BG tablicama nema elementarno poznavanje propisa već voze na osećaj ili ko je jači. Evo npr. čuvajte se ako imate zeleno na semaforu a iz bočne ulice nailazi auto koji ima crveno svetlo i zelenu strelicu za skretanje. Desetine puta sam se uverio da vozači sa zelenom strelicom ubeđeni da je to isto kao da imaju zeleno svetlo i da imaju prvenstvo prolaza. O kružnim tokovima da ne govorimo ne zna se da li su gori oni bahati koji uleću u kružni tok bez kočenja ili zaustavljanja i nemaju nameru da puste one koji su već unutra i imaju prvenstvo ili oni bojažljivi koji uđu u kružni tok, stanu i daju migavac za levo jer ih bahati koji skreću desno "jašu" u koloni kroz kružni tok sa leve strane. Ta dva primera su dovoljna da ovo ekspresno ukinu i nikada nam više ne odobre.

Zoran

pre 7 godina

Prosto ne mogu da verujem, koliko ljudi ne znaju, pa eto ni novinari:

Zar stvarno mislite da ko je god dosao u Nemacku u poslednjih 20 godina, i morao da je da polaze praktican ispit za prepis u nemacku vozacku dozvolu, da je cekao na ovu izmenu zakona??

Svi su ti ljudi odavno vec imaju nemacke dozvole, i jedini kojima ce ovo olaksati malkice zivot, su oni koji ce tek doci u buducnosti.

Pa nista

pre 7 godina

Zivim u Australiji i od 1 Februara tekuce godine vozacke dozvole iz Srbije vaze. Vec godinama isto tako vaze dozvole iz BIH i CRO. Zasto mi zaostajemo? To je pitanje za MIP. Jos jedno pitanje, posto imam dozvolu za CE, srpsku, hoce da mi priznaju u AU, ali ne znaju u koju grupu da je klasifikuju. Devojka koja radi na izdavanju, trazila je na sajtu mupa RS i nigde nema nikakvih podataka kako su klasifikovane kategorije vozackih dozvola, a kamoli nesto na Engleskom. Sramota!

Milos

pre 7 godina

Ja sam polagao prakticni. Nije ni puno kostalo oko 200e, ali mi je lepo doslo obnovio sam znanje popunio rupe. Od tada vozim bolje I pazljivije. Meni se isplati.

marko

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv. 
(Tomy, 11. februar 2017 10:11) 

Nije istina. Ja sam pre pola godine polagao za austrijsku, pre toga sam imao C kod nas.
Iako mislim da je ponovno polaganje bila besmislica, posebno za ljude koji voze vise od 10 godina njihova obuka i ispit su bolji. Pricam o staroj obuci u Srbiji, nadam se da je sada situacija bolja. Mene cak ni za C kategoriju niko nije ucio kako funkcionise kocioni sistem, kako se proveravaju tecnosti, gume, prazan hod, zatim kako se vrsi testiranje kocnica pri stajanju i pri voznji itd. U Austriji ako jednom na testu pri svakom skretanju ne pogledas u centralni retroviror, spoljni retrovizor i na kraju iza ramena, pao si.
Mislim da se mnogo vise obraca paznja na kontrolu vozila, i to mi se bas svidelo.

olus

pre 7 godina

Jedan mali primer: kod nas u auto školi te uče da daš pokazivač pravca kada ulazis u kruzni tok, u Austriji to znači da izlaziš na prvoj "krivini"... biće interesantno. O voznji na auto putu, gde npr. vozac (licno doziveo) pri ukljucivanju vozi do kraja ulazne teake i onda srane u ceka da mu se oslobodi prolaz ne zelim ni da zamislim... (Netačno, 11. februar 2017 12:26)Ne znam u kojoj školi se to uči,jer pravila u saobraćaju su ista u svim zemljama?Kada se ulazi u kružni tok ne treba migavac,jer je obavezan smer desno,ali se daje kada se izlazi iz kružnog toka.

Stvari male koje sreću kvare

pre 7 godina

Ima jedna sitnica koja nije pomenuta. Kada konvertujete srpsku vozačku dozvolu u austrijsku, to ne znači da sa tom austrijskom vozačkom dozvolom imate potpuno ista prava kao da ste položili vozački ispit u Austriji. Naime, prema EU regulativi iz ove oblasti, vozačke dozvole sadrže kod (šifru) iz koga se vidi u kojoj državi vam je izdata prva, originalna vozačka dozvola, tako da, na primer, tu "novopečenu" austrijsku vozačku dozvolu ne možete da konvertujete u npr. francusku ili belgijsku.

Sloba

pre 7 godina

Dok u Srbiji zelena strelica znaci uslovno zeleno u Holandiji znaci da svi ostali imaju crveno t.j. apsolutna prednost sto je total o suprotno navedenom znacenju u Srbiji. Trebalo bi to uskladiti jer je opasno.

Milos

pre 7 godina

U Belgiji predao nasu vozacku i za 2 meseca mi izdali belgijsku vozacku. Nikakvo polaganje, niti ispit, udjes, platis 25€ i izadjes :)

papaja

pre 7 godina

A ja polozio pre 3 nedelje :/ Ovo se znalo jos krajem godine ali se cekalo da dodje na red. U saobracajnom magistratu nisu znali da kazu kada ce se i desiti a u autoskolama su naravno spominjali kraj godine.

Na dozvolu ce se svakako cekati oko 3 meseca. Biokratija je i ovde po tom pitanju ft1p.

Kako god, svuda su vozaci slicni. Broj nesreca se smanjuje sprovodjenjem zakona i ostrim kaznama. Srpski vozaci nisu nista losiji od drugih koji ovu privilegiju odavno koriste.

U Becu ima mnogo jednosmernih ulica i to pravi probleme nasim vozacima. Iz tog razloga bih savetovao cas-dva voznje sbim "novajlijama"

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

ee sad da vidite šta rade srpski šumaheri...fatalna greška
(pejafan, 11. februar 2017 09:52)
Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!
(Tomy, 11. februar 2017 10:11)
Ko svaki dan prodje, posle posla, Slaviju u spicu, u Austriji moze da vozi tri kilometara zatvorenih ociju.

NoviDan

pre 7 godina

@Fililp
Nisi ti Nemacku video i nemoj siriti dezinformacije ljudima.
Nebitno iz koje non-EU dolazite, osiguranje vaseg vozila zavisi od toga koliko dugo ste imali svoj automobil i iskustvo, sa potvrdom od osiguranja, naravno, prevedenom na Nemacki. Dakle, ako niste imali vozilo i kupili ste u Nemackoj, platicete npr. 150% cenu osiguranja, dakle 1.5 puta ono sto bi platio Nemac koji je tamo polagao i vozio vec. Svake godine vam ta suma opada (za isti auto) ukoliko nemate neke vece prekrsaje. Ja sam imao 5 godina auto u Srbiji i na osnovu toga sam platio 115% osiguranje....

Filip

pre 7 godina

Cinjenica je da su osiguravajuca drustva u Nemackoj trazila da vozaci iz Turske, Srbije i Arapskih zemalja, placaju vecu cenu osiguranja jer vozaci iz tih zemalja prave enormno visoku stetu. Taj zahtev je odbijen iz cisto politickih razloga jer bi to bila navodno diskriminacija po nacionalnosti. Osiguravajuca drustva cim vide nekoga iz narecenih zemalja pokusavaju na sve nacine da se rese takvih klijenata.

Eklipso

pre 7 godina

A ja polozio pre dve nedelje i pukao oko 400€! Al dobro ja nisam ni mogao da cekam,morao sam zbog firme da požurim,inace vozim par godina vec sa našom u Beču. A za ovo za zelenu strelicu na semaforu je ziva istina, kod nas ti je uslovno slobodan prolaz u desno ako nema nikoga dok u Austriji ti je kao zeleno na semaforu,dakle apsolutno slobodan prolaz. I tacno je da se na kruznom toku pri ulazu ne daje zmigavac. Meni je pri ponovnom polaganju u Beču najgore bilo da se da se odviknem od moje voznje (ruka na menjac i malo ostrija vožnja) i da naucim ta njihova 3 pogleda (u srednji retrovizor,u spoljni i u mrtav ugao) i to uvek pre nego sto das zmigavac,pre nego sto skrecenes i vec u raskrsnici da vidis bicikliste i pesake).

Dr.JOoe

pre 7 godina

Da li neko ima informacije za priznavanje naše vozacke u Nemackoj. Vec godinama nas vuku za nos, te bice za par meseci I tako naodogled vec godinama. Sad su nesto kao najavili da ce biti uskoro ali im nista vise ne verujem. Mislim na našu administarciju. Pozdrav

Dule

pre 7 godina

@A mi u Nemackoj cekamo li cekamo! Ako neko ima info neka napise!
(boban, 11. februar 2017 11:21)

Po nekim informacijama koje sam pročitao po internetu očekuje se finaliziranje sporazuma Nemačke i Srbije do kraja februara. Naime dokumenta su prevedena na Nemački, Engleski i usaglašena i poslata nazad u Srbiju. Sada se očekuje potpis sa naše strane i to bi trebalo da je to.
Ja se iskreno nadam da ce tako biti. Ako se ne desi nista do kraja februara ja polažem.

K&K

pre 7 godina

3 god zivim u at i iz principa nisam hteo da im platim, kada bosanci nisu morali. Ko ceka taj doceka! (Cikajovo, 11. februar 2017 10:58)

Znaci Austrija te primi kao coveka, omoguci ti zivotnu sansu da zivis i zaradjujes kao covek, a ti zauzvrat "iz principa" ne zelis da platis ono sto tamosnji zakon od tebe trazi? Kako bih ja takve nezahvalne "filozofe" vracao nazad, bio bi red na granici!

Svetski Mega Car

pre 7 godina

E još u Nemačkoj da priznaju naše dozvole, pa da mogu ko čovek da vozim auto kad se budem tamo preselio, da ne gubim vreme i novac na polaganja i gluposti. Inače, poznajem lika koji živi i radi 5 godina u Nemačkoj, a vozi auto sa srpskom dozvolom. Kaže neću iz inata da im dajem pare i da idem u auto školu. :-) Ne znam šta će se desiti ako ga zaustave nemački panduri, a on ima srpsku dozvolu.

Stari stajerac

pre 7 godina

Jel moze neko da stavi originalni link sa nekog austriskog drzavnog sajta gde se moze procitati da je ta uredba usvojena i koje papire tacno zahtevaju? Ja gledao malopre i nisam nista novo nasao na tu temu. Hvala unapred

tugaa

pre 7 godina

Da hoce i Italija uraditi isto sa BiH dozvolama posto Srb.vec priznaju,ali samo ko ima prijavu boravka do 4 godine i kome je vozacka starija od prve prijave boravka.Sto znaci ako imas prijavu od 2012 a polozio si 2013 ne mozes je zameniti,moras polagati sve od nule.
U mom slucaju imam prijavu boravka od 2010 a polozio sam 2012 u R.Srpskoj jer sam tad isao u skolu dole,i ne mogu tu dozvolu zameniti niti vazi ovde.Bezveze...

Mladen

pre 7 godina

@mihajlo, 11. februar 2017 13:15:Ovde su decenijama vozili i voze polupismeni tada Jugosloveni a sada Srbi i mogu reci da su u najmanju ruku isti vozaci ako ne i bolji vozaci od Austrijanaca.Ovde kad udjes u firmu i pokazes dozvolu vrlo cesto bez ikakvog papira dobijes firmin auto koji vrlo cesto mozes da ides kuci i koristis privatno bez da te gazda proverava gde si bio.Ja sam se navozao toliko vrsta od luksuznih do raznih kombija preso desetine hiljada kilometara bez problema.Ranije se Jugoslovenska dozvola menjala za austrijsku nakon godinu dana reularno provedenih u Austriji uz potvrdu bilo koga ko ima auto da si vozio namanje sest meseci.Ja imam trajnu
i nisam je menjao za ovu novu koja vazi 15 god.Ovde je inace vozacka isto sto i licna karta i vazi svuda u opstini policiji banci itd.U Becu ima tramvaja ali srbi voze tako da tvdnja koju iznosis ne stoji.

SV1214

pre 7 godina

A ja morao sve da polazem!
U svakom slucaju dobro za nase ljude vece sanse da se posao nadje jer svi traze vozace!
Imam sve kategorije i verujte mi toliko je sve zajedno kostalo da ne mozete ni da zamislite..
Pozz iz Nemacke, cuo sam i ja da ce se to srediti sa priznavanjem dozvola e sad da li ce samo B biti priznano ili sve to ne znam?!

Makarid

pre 7 godina

Mala digresija. Posto ima ovih koji tvrde da ne moraju nista vise da uce jer su vozaci po 20-30 godina. Upravo zbog toga biste morali da priucite. Za poslednjih 3 godine se dosta toga izmenjalo, a ne za poslednjih 30.

Sloba

pre 7 godina

Ima apsurdnih situacija u evropskim zemljama, u Holandiji na primer. Bez problema moze da se iznajmi auto sa srpskom vozackom ali ne i da vozis svoj automobil ( osim prve godine po dolasku).

mihajlo

pre 7 godina

Za ove nase, mozda i nije bilo lose, da prosto jos koj put potvrde vozacku, recimo u Becu. Kad uzmem u obzir sve one, koji su radili vozacki ispod zita, ne svi naravno, i dolaze iz sredine kde vise od jednog semafora i bez crta prestrojavanja nema, onda je jasno sta znaci za promet i bezbednost, kad takvog vozaca prosto pustis u promet sa prestrojavanjem kad je tramvajska stanica na istop pravcu kretanja, kad je kruzni tok sa vise traka ulaza i izlaza, semafor sa strelicama, itd., je gore od sistema ucenja plivanja prostim guranju u vodu, da nauci da pliva. A tek ako se odma i dohvati avta vecim nego sta je ikad u zivotu vozio pre dolazka u sistem prometa pod punom signalizacijom, onda katastrofa u najavi.

Mile

pre 7 godina

Kada ce ovako nesto vaziti za UK? Dajte sada je prilika kada UK pocne pregovore oko brexit-a, sa svakom drzavom ce razgovarati posebno i ovo moze biti tema.

yes sir

pre 7 godina

"Yes sir, my leader!"
Austrija, Evropa, Australija i preostali svet priznaju sve srpske vozačke dozvole kategorije B za privatni prevoz.
Za profesionalne potrebe neophodno je polaganje ispita (teorija i praksa) kategorija C i D, koje ni u Austriji ne vrede bez psiho-tehničkog testa, redovne kontrole zdravlja, i svojeručno pisane grafologije u okviru znanja jezika zemlje u kojoj se živi i radi.

Yes sir, my leader!

Netačno

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!
(Tomy)

Jedan mali primer: kod nas u auto školi te uče da daš pokazivač pravca kada ulazis u kruzni tok, u Austriji to znači da izlaziš na prvoj "krivini"... biće interesantno. O voznji na auto putu, gde npr. vozac (licno doziveo) pri ukljucivanju vozi do kraja ulazne teake i onda srane u ceka da mu se oslobodi prolaz ne zelim ni da zamislim...

Arthur Bishop

pre 7 godina

@Nighthawk

Evo ga link, koji potvrdjuje da je tačno.

http://www.polizei.gv.at/wien/buergerservice/fuehrerschein/4/umschreibung.aspx

Cikajovo

pre 7 godina

@zoran,
U at mozes voziti sa srpskom pola godine.posle ne mozes bez at. Ne postoji rok do kada moras da zamenis, jedino ne smes voziti posle 6 meseci bez at dozvole. Kada zamenis, oduzimaju srpsku. Sa at dozvolom ne mozes voziti na srpske tablice u srbiji. Dosta nasih muljatore je prijavljivalo lazno da su izgubili vozacku ali su ih uhvatili i dobili su kazne iznad 100,000din.

boban

pre 7 godina

Sta vredi sto je priznata...(ako je priznata jer na zvanicnom sajtu Mup-Austrije nije nista objavljeno) profi vozaci i dalje nece moci da voze jer nemaju polozen KOD 95, Cije je polaganje Srbija trebala da organizuje jos kad je potpisala sporazum o Stabilizaciji i pridruzivanju EU. Znaci opet nista...Mlacenje prazne slame...

Maki

pre 7 godina

Zbog cega ne objavljujete komentare, samo sam postavio link Landespolizeidirektion gde se moze procitati sta treba od dokumenata za zamenu vozacke. Taj izvod iz registra vozackih dozvola ne treba. Bitno je samo da je vozacki ispit polozen pre prijave boravka u Austriji, inace se uopste ne moze zameniti.

Zoran

pre 7 godina

"E vala cekanje se isplatilo. 3 god zivim u at i iz principa nisam hteo da im platim, kada bosanci nisu morali. Ko ceka taj doceka!"

Ne znam kako je u Austriji, ali u Nemackoj npr. sa instranom dozvolom mozes samo da vozis tri meseca, posle toga moras da je prevedes tada, a ne tri godine kasnije, posto tri godine kasnije ta kojagod isntrona dozvola vise nes vazi, pa onda ne moze ni da se prepise.

D Olle Milos

pre 6 godina

Postovani !
Bio bih vam zahvalan za pomoc
da li se Srpska VD moze zameniti za novu na Engleskom ...Kao sto pise na MSRS
5. Švedska – Ukoliko vozačka dozvola nije izdata u skladu sa Konvencijom o drumskom saobraćaju, potpisanom u Ženevi 1949. i Beču 1968. ili nisu izdate na nemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, iste će važiti u Švedskoj samo ukoliko se priloži verifikovani prevod na jedan od gorespomenutih jezika ili na švedski, danski ili norveški i međunarodna vozačka dozvola..
Zivm u Svedskoj i ne vozim osim kad krenem na put ka SR.

Tomy

pre 7 godina

ee sad da vidite šta rade srpski šumaheri...fatalna greška
(pejafan, 11. februar 2017 09:52)
Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!

Milan

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.
(Tomy, 11. februar 2017 10:11)

Evo ja u to ne verujem.
Živim u Beogradu i većina vozača sa BG tablicama nema elementarno poznavanje propisa već voze na osećaj ili ko je jači. Evo npr. čuvajte se ako imate zeleno na semaforu a iz bočne ulice nailazi auto koji ima crveno svetlo i zelenu strelicu za skretanje. Desetine puta sam se uverio da vozači sa zelenom strelicom ubeđeni da je to isto kao da imaju zeleno svetlo i da imaju prvenstvo prolaza. O kružnim tokovima da ne govorimo ne zna se da li su gori oni bahati koji uleću u kružni tok bez kočenja ili zaustavljanja i nemaju nameru da puste one koji su već unutra i imaju prvenstvo ili oni bojažljivi koji uđu u kružni tok, stanu i daju migavac za levo jer ih bahati koji skreću desno "jašu" u koloni kroz kružni tok sa leve strane. Ta dva primera su dovoljna da ovo ekspresno ukinu i nikada nam više ne odobre.

yes sir

pre 7 godina

"Yes sir, my leader!"
Austrija, Evropa, Australija i preostali svet priznaju sve srpske vozačke dozvole kategorije B za privatni prevoz.
Za profesionalne potrebe neophodno je polaganje ispita (teorija i praksa) kategorija C i D, koje ni u Austriji ne vrede bez psiho-tehničkog testa, redovne kontrole zdravlja, i svojeručno pisane grafologije u okviru znanja jezika zemlje u kojoj se živi i radi.

Yes sir, my leader!

Filip

pre 7 godina

Cinjenica je da su osiguravajuca drustva u Nemackoj trazila da vozaci iz Turske, Srbije i Arapskih zemalja, placaju vecu cenu osiguranja jer vozaci iz tih zemalja prave enormno visoku stetu. Taj zahtev je odbijen iz cisto politickih razloga jer bi to bila navodno diskriminacija po nacionalnosti. Osiguravajuca drustva cim vide nekoga iz narecenih zemalja pokusavaju na sve nacine da se rese takvih klijenata.

Netačno

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!
(Tomy)

Jedan mali primer: kod nas u auto školi te uče da daš pokazivač pravca kada ulazis u kruzni tok, u Austriji to znači da izlaziš na prvoj "krivini"... biće interesantno. O voznji na auto putu, gde npr. vozac (licno doziveo) pri ukljucivanju vozi do kraja ulazne teake i onda srane u ceka da mu se oslobodi prolaz ne zelim ni da zamislim...

Zoran

pre 7 godina

Prosto ne mogu da verujem, koliko ljudi ne znaju, pa eto ni novinari:

Zar stvarno mislite da ko je god dosao u Nemacku u poslednjih 20 godina, i morao da je da polaze praktican ispit za prepis u nemacku vozacku dozvolu, da je cekao na ovu izmenu zakona??

Svi su ti ljudi odavno vec imaju nemacke dozvole, i jedini kojima ce ovo olaksati malkice zivot, su oni koji ce tek doci u buducnosti.

Radoje golub

pre 7 godina

Naravno,nedostaje vozaca svih ostalih kategorija osim "B". Videli u evidenciji koliko sada vec ima profesionalnih vozaca iz Srbije,znaju stanje u nasoj zemlji,znaju za naklonost nasih ljudi prema Austriji i malu udaljenost i ljudi olaksali sebi zaposljavanje potencijalnih vozaca odavde.

Zoran

pre 7 godina

"E vala cekanje se isplatilo. 3 god zivim u at i iz principa nisam hteo da im platim, kada bosanci nisu morali. Ko ceka taj doceka!"

Ne znam kako je u Austriji, ali u Nemackoj npr. sa instranom dozvolom mozes samo da vozis tri meseca, posle toga moras da je prevedes tada, a ne tri godine kasnije, posto tri godine kasnije ta kojagod isntrona dozvola vise nes vazi, pa onda ne moze ni da se prepise.

marinko

pre 7 godina

U Austriji priznata srpska dozvola a Austrija se nije ni pominjala prethodnih meseci kada se pisalo o priznavanju srpske dozvole u Nemackoj..Svaka cast, u svakom slucaju, ce to znaciti nasim ljudima tamo.A U Nemackoj se to jos nije desilo i sto je najgore ovde Nemci nemaju pojma o tome...Ispada da je sve bila samo propaganda.Ja apelujem bar na vas novinare da malo istrazite to i da napisete clanak sta se desava sa tim.Receno je od 1og jan pa onda jos par nedelja navodno a i dalje se nista ne desava.Strasno!

Mile

pre 7 godina

Kada ce ovako nesto vaziti za UK? Dajte sada je prilika kada UK pocne pregovore oko brexit-a, sa svakom drzavom ce razgovarati posebno i ovo moze biti tema.

Milos

pre 7 godina

Ja sam polagao prakticni. Nije ni puno kostalo oko 200e, ali mi je lepo doslo obnovio sam znanje popunio rupe. Od tada vozim bolje I pazljivije. Meni se isplati.

boban

pre 7 godina

Sta vredi sto je priznata...(ako je priznata jer na zvanicnom sajtu Mup-Austrije nije nista objavljeno) profi vozaci i dalje nece moci da voze jer nemaju polozen KOD 95, Cije je polaganje Srbija trebala da organizuje jos kad je potpisala sporazum o Stabilizaciji i pridruzivanju EU. Znaci opet nista...Mlacenje prazne slame...

K&K

pre 7 godina

3 god zivim u at i iz principa nisam hteo da im platim, kada bosanci nisu morali. Ko ceka taj doceka! (Cikajovo, 11. februar 2017 10:58)

Znaci Austrija te primi kao coveka, omoguci ti zivotnu sansu da zivis i zaradjujes kao covek, a ti zauzvrat "iz principa" ne zelis da platis ono sto tamosnji zakon od tebe trazi? Kako bih ja takve nezahvalne "filozofe" vracao nazad, bio bi red na granici!

Sloba

pre 7 godina

Dok u Srbiji zelena strelica znaci uslovno zeleno u Holandiji znaci da svi ostali imaju crveno t.j. apsolutna prednost sto je total o suprotno navedenom znacenju u Srbiji. Trebalo bi to uskladiti jer je opasno.

olus

pre 7 godina

Jedan mali primer: kod nas u auto školi te uče da daš pokazivač pravca kada ulazis u kruzni tok, u Austriji to znači da izlaziš na prvoj "krivini"... biće interesantno. O voznji na auto putu, gde npr. vozac (licno doziveo) pri ukljucivanju vozi do kraja ulazne teake i onda srane u ceka da mu se oslobodi prolaz ne zelim ni da zamislim... (Netačno, 11. februar 2017 12:26)Ne znam u kojoj školi se to uči,jer pravila u saobraćaju su ista u svim zemljama?Kada se ulazi u kružni tok ne treba migavac,jer je obavezan smer desno,ali se daje kada se izlazi iz kružnog toka.

Stvari male koje sreću kvare

pre 7 godina

Ima jedna sitnica koja nije pomenuta. Kada konvertujete srpsku vozačku dozvolu u austrijsku, to ne znači da sa tom austrijskom vozačkom dozvolom imate potpuno ista prava kao da ste položili vozački ispit u Austriji. Naime, prema EU regulativi iz ove oblasti, vozačke dozvole sadrže kod (šifru) iz koga se vidi u kojoj državi vam je izdata prva, originalna vozačka dozvola, tako da, na primer, tu "novopečenu" austrijsku vozačku dozvolu ne možete da konvertujete u npr. francusku ili belgijsku.

Pa nista

pre 7 godina

Zivim u Australiji i od 1 Februara tekuce godine vozacke dozvole iz Srbije vaze. Vec godinama isto tako vaze dozvole iz BIH i CRO. Zasto mi zaostajemo? To je pitanje za MIP. Jos jedno pitanje, posto imam dozvolu za CE, srpsku, hoce da mi priznaju u AU, ali ne znaju u koju grupu da je klasifikuju. Devojka koja radi na izdavanju, trazila je na sajtu mupa RS i nigde nema nikakvih podataka kako su klasifikovane kategorije vozackih dozvola, a kamoli nesto na Engleskom. Sramota!

mihajlo

pre 7 godina

Za ove nase, mozda i nije bilo lose, da prosto jos koj put potvrde vozacku, recimo u Becu. Kad uzmem u obzir sve one, koji su radili vozacki ispod zita, ne svi naravno, i dolaze iz sredine kde vise od jednog semafora i bez crta prestrojavanja nema, onda je jasno sta znaci za promet i bezbednost, kad takvog vozaca prosto pustis u promet sa prestrojavanjem kad je tramvajska stanica na istop pravcu kretanja, kad je kruzni tok sa vise traka ulaza i izlaza, semafor sa strelicama, itd., je gore od sistema ucenja plivanja prostim guranju u vodu, da nauci da pliva. A tek ako se odma i dohvati avta vecim nego sta je ikad u zivotu vozio pre dolazka u sistem prometa pod punom signalizacijom, onda katastrofa u najavi.

Sloba

pre 7 godina

Ima apsurdnih situacija u evropskim zemljama, u Holandiji na primer. Bez problema moze da se iznajmi auto sa srpskom vozackom ali ne i da vozis svoj automobil ( osim prve godine po dolasku).

Eklipso

pre 7 godina

A ja polozio pre dve nedelje i pukao oko 400€! Al dobro ja nisam ni mogao da cekam,morao sam zbog firme da požurim,inace vozim par godina vec sa našom u Beču. A za ovo za zelenu strelicu na semaforu je ziva istina, kod nas ti je uslovno slobodan prolaz u desno ako nema nikoga dok u Austriji ti je kao zeleno na semaforu,dakle apsolutno slobodan prolaz. I tacno je da se na kruznom toku pri ulazu ne daje zmigavac. Meni je pri ponovnom polaganju u Beču najgore bilo da se da se odviknem od moje voznje (ruka na menjac i malo ostrija vožnja) i da naucim ta njihova 3 pogleda (u srednji retrovizor,u spoljni i u mrtav ugao) i to uvek pre nego sto das zmigavac,pre nego sto skrecenes i vec u raskrsnici da vidis bicikliste i pesake).

Svetski Mega Car

pre 7 godina

E još u Nemačkoj da priznaju naše dozvole, pa da mogu ko čovek da vozim auto kad se budem tamo preselio, da ne gubim vreme i novac na polaganja i gluposti. Inače, poznajem lika koji živi i radi 5 godina u Nemačkoj, a vozi auto sa srpskom dozvolom. Kaže neću iz inata da im dajem pare i da idem u auto školu. :-) Ne znam šta će se desiti ako ga zaustave nemački panduri, a on ima srpsku dozvolu.

Makarid

pre 7 godina

Mala digresija. Posto ima ovih koji tvrde da ne moraju nista vise da uce jer su vozaci po 20-30 godina. Upravo zbog toga biste morali da priucite. Za poslednjih 3 godine se dosta toga izmenjalo, a ne za poslednjih 30.

Maki

pre 7 godina

Zbog cega ne objavljujete komentare, samo sam postavio link Landespolizeidirektion gde se moze procitati sta treba od dokumenata za zamenu vozacke. Taj izvod iz registra vozackih dozvola ne treba. Bitno je samo da je vozacki ispit polozen pre prijave boravka u Austriji, inace se uopste ne moze zameniti.

marko

pre 7 godina

Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv. 
(Tomy, 11. februar 2017 10:11) 

Nije istina. Ja sam pre pola godine polagao za austrijsku, pre toga sam imao C kod nas.
Iako mislim da je ponovno polaganje bila besmislica, posebno za ljude koji voze vise od 10 godina njihova obuka i ispit su bolji. Pricam o staroj obuci u Srbiji, nadam se da je sada situacija bolja. Mene cak ni za C kategoriju niko nije ucio kako funkcionise kocioni sistem, kako se proveravaju tecnosti, gume, prazan hod, zatim kako se vrsi testiranje kocnica pri stajanju i pri voznji itd. U Austriji ako jednom na testu pri svakom skretanju ne pogledas u centralni retroviror, spoljni retrovizor i na kraju iza ramena, pao si.
Mislim da se mnogo vise obraca paznja na kontrolu vozila, i to mi se bas svidelo.

tugaa

pre 7 godina

Da hoce i Italija uraditi isto sa BiH dozvolama posto Srb.vec priznaju,ali samo ko ima prijavu boravka do 4 godine i kome je vozacka starija od prve prijave boravka.Sto znaci ako imas prijavu od 2012 a polozio si 2013 ne mozes je zameniti,moras polagati sve od nule.
U mom slucaju imam prijavu boravka od 2010 a polozio sam 2012 u R.Srpskoj jer sam tad isao u skolu dole,i ne mogu tu dozvolu zameniti niti vazi ovde.Bezveze...

papaja

pre 7 godina

A ja polozio pre 3 nedelje :/ Ovo se znalo jos krajem godine ali se cekalo da dodje na red. U saobracajnom magistratu nisu znali da kazu kada ce se i desiti a u autoskolama su naravno spominjali kraj godine.

Na dozvolu ce se svakako cekati oko 3 meseca. Biokratija je i ovde po tom pitanju ft1p.

Kako god, svuda su vozaci slicni. Broj nesreca se smanjuje sprovodjenjem zakona i ostrim kaznama. Srpski vozaci nisu nista losiji od drugih koji ovu privilegiju odavno koriste.

U Becu ima mnogo jednosmernih ulica i to pravi probleme nasim vozacima. Iz tog razloga bih savetovao cas-dva voznje sbim "novajlijama"

NoviDan

pre 7 godina

@Fililp
Nisi ti Nemacku video i nemoj siriti dezinformacije ljudima.
Nebitno iz koje non-EU dolazite, osiguranje vaseg vozila zavisi od toga koliko dugo ste imali svoj automobil i iskustvo, sa potvrdom od osiguranja, naravno, prevedenom na Nemacki. Dakle, ako niste imali vozilo i kupili ste u Nemackoj, platicete npr. 150% cenu osiguranja, dakle 1.5 puta ono sto bi platio Nemac koji je tamo polagao i vozio vec. Svake godine vam ta suma opada (za isti auto) ukoliko nemate neke vece prekrsaje. Ja sam imao 5 godina auto u Srbiji i na osnovu toga sam platio 115% osiguranje....

Milos

pre 7 godina

U Belgiji predao nasu vozacku i za 2 meseca mi izdali belgijsku vozacku. Nikakvo polaganje, niti ispit, udjes, platis 25€ i izadjes :)

Mladen

pre 7 godina

@mihajlo, 11. februar 2017 13:15:Ovde su decenijama vozili i voze polupismeni tada Jugosloveni a sada Srbi i mogu reci da su u najmanju ruku isti vozaci ako ne i bolji vozaci od Austrijanaca.Ovde kad udjes u firmu i pokazes dozvolu vrlo cesto bez ikakvog papira dobijes firmin auto koji vrlo cesto mozes da ides kuci i koristis privatno bez da te gazda proverava gde si bio.Ja sam se navozao toliko vrsta od luksuznih do raznih kombija preso desetine hiljada kilometara bez problema.Ranije se Jugoslovenska dozvola menjala za austrijsku nakon godinu dana reularno provedenih u Austriji uz potvrdu bilo koga ko ima auto da si vozio namanje sest meseci.Ja imam trajnu
i nisam je menjao za ovu novu koja vazi 15 god.Ovde je inace vozacka isto sto i licna karta i vazi svuda u opstini policiji banci itd.U Becu ima tramvaja ali srbi voze tako da tvdnja koju iznosis ne stoji.

Arthur Bishop

pre 7 godina

@Nighthawk

Evo ga link, koji potvrdjuje da je tačno.

http://www.polizei.gv.at/wien/buergerservice/fuehrerschein/4/umschreibung.aspx

Stari stajerac

pre 7 godina

Jel moze neko da stavi originalni link sa nekog austriskog drzavnog sajta gde se moze procitati da je ta uredba usvojena i koje papire tacno zahtevaju? Ja gledao malopre i nisam nista novo nasao na tu temu. Hvala unapred

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

ee sad da vidite šta rade srpski šumaheri...fatalna greška
(pejafan, 11. februar 2017 09:52)
Vjerovao ti ili ne ali ko prodje našu obuku i položi nije ništa lošiji od bilo koje zapadne zemlje,naprotiv.A to u nije tako opasna stvar je se samom vožnjom stiče iskustvo ta kratko vreme.Retki su udesi gde je razlog da neko ne zna da vozi,uglavnom je alkohol,brzina i sl.Srbi su odlični vozači!
(Tomy, 11. februar 2017 10:11)
Ko svaki dan prodje, posle posla, Slaviju u spicu, u Austriji moze da vozi tri kilometara zatvorenih ociju.

Cikajovo

pre 7 godina

@zoran,
U at mozes voziti sa srpskom pola godine.posle ne mozes bez at. Ne postoji rok do kada moras da zamenis, jedino ne smes voziti posle 6 meseci bez at dozvole. Kada zamenis, oduzimaju srpsku. Sa at dozvolom ne mozes voziti na srpske tablice u srbiji. Dosta nasih muljatore je prijavljivalo lazno da su izgubili vozacku ali su ih uhvatili i dobili su kazne iznad 100,000din.

Dule

pre 7 godina

@A mi u Nemackoj cekamo li cekamo! Ako neko ima info neka napise!
(boban, 11. februar 2017 11:21)

Po nekim informacijama koje sam pročitao po internetu očekuje se finaliziranje sporazuma Nemačke i Srbije do kraja februara. Naime dokumenta su prevedena na Nemački, Engleski i usaglašena i poslata nazad u Srbiju. Sada se očekuje potpis sa naše strane i to bi trebalo da je to.
Ja se iskreno nadam da ce tako biti. Ako se ne desi nista do kraja februara ja polažem.

Dr.JOoe

pre 7 godina

Da li neko ima informacije za priznavanje naše vozacke u Nemackoj. Vec godinama nas vuku za nos, te bice za par meseci I tako naodogled vec godinama. Sad su nesto kao najavili da ce biti uskoro ali im nista vise ne verujem. Mislim na našu administarciju. Pozdrav

SV1214

pre 7 godina

A ja morao sve da polazem!
U svakom slucaju dobro za nase ljude vece sanse da se posao nadje jer svi traze vozace!
Imam sve kategorije i verujte mi toliko je sve zajedno kostalo da ne mozete ni da zamislite..
Pozz iz Nemacke, cuo sam i ja da ce se to srediti sa priznavanjem dozvola e sad da li ce samo B biti priznano ili sve to ne znam?!

D Olle Milos

pre 6 godina

Postovani !
Bio bih vam zahvalan za pomoc
da li se Srpska VD moze zameniti za novu na Engleskom ...Kao sto pise na MSRS
5. Švedska – Ukoliko vozačka dozvola nije izdata u skladu sa Konvencijom o drumskom saobraćaju, potpisanom u Ženevi 1949. i Beču 1968. ili nisu izdate na nemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, iste će važiti u Švedskoj samo ukoliko se priloži verifikovani prevod na jedan od gorespomenutih jezika ili na švedski, danski ili norveški i međunarodna vozačka dozvola..
Zivm u Svedskoj i ne vozim osim kad krenem na put ka SR.