Petak, 10.02.2017.

08:47

"Jedino još Ante Pavelić nije dobio spomenik u Hrvatskoj"

Podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku je novi dokaz da se Hrvatska nije suočila sa svojom nacifašističkom prošlošću, kaže Miodrag Linta.

Izvor: Tanjug

"Jedino još Ante Paveliæ nije dobio spomenik u Hrvatskoj" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Partizan WW2

pre 7 godina

Prisiljen sam napisati ovaj komentar, jer sam ogorcen i vidim da mnogi ne uzimaju
za zlo to, da su Stepincu podigli spomenik, a tko zna mozda ce nekad i Pavelicu. Zatim, mnogi se pitaju, zasto su Srbi podigli spomenike Nedicu i Drazi, a da o tome ne kazu ni reci. Sada zelim sve te "umerene" upitati, da li su Nedic i Draza izgradili koncentracioni logor smrti i ubijali na najbrutalniji nacin pripadnike drugih nacija (pa cak decu, zene i starce), o kojim zlocinima su se cak i nacisti zgrazali. Zato prestanite vec jednom ublazavati, podrzavati i uvelicavati djela Pavelica, Budaka, Stepinca, Tudjmana i ostalih ustasa.

vsn

pre 7 godina

Djelovanje Stepinca proučavale su mnoge nezavisne zajednice, Židovi su bili vrlo uključeni u istraživanje "slučaja Stepinac" ne samo oni koji žive u Izraelu već i Americi itd. Nitko od njih nije donio zaključak da je Stepinac bio zločinac. Ne znam zašto to Srbiji nije prihvatljivo, da li se uopće netko u Srbiji ozbiljno kao kod nas i u svijetu bavio Stepincem.
(bbb, 10. februar 2017 14:02)

Dakle, niko nije ni rekao da je Stepinac zlocinac, tj da je njegova uloga jednaka ulozi Pavelica. Covek je dao blagoslov NDH i Pavelicu i ucestvovao je u procesu pokatolicavanja Srba, Jevreja i drugih. Dakle, bio je deo ustaskog klera koji je vodio tu nesrecnu NDH i bio je blizak nacistima. Nije ucestvovao u ubijanjima ali jeste ucestvovao u nekim drugim aktivnostima NDH. Iz tog razloga je Izrael vec dva puta odbo hrvatske zahteve da se Stepinac proglasi za pravednika medju narodima, jer je Izrael nesumljivo utvrdio tu ulogu Stepinca i njegovu vezu sa nacistima. Ali vi iz Hrvatske namerno zaboravljate na tu cinjenicu i velicate lik i delo saradnika ustasa i nacista.

vsn

pre 7 godina

Izrael bi mogao da priupita, a sta je sa popom Djuricem, Drazom i Nedicem i koliko oni imaju spomenmika i vernih postovaoca. Ocigledno da nemamo pravu sliku o Stepincu i ocekujemo nadlezne da ovo pitanje skine sa dnevno-politickog razracunavanja sa Hrvatima s kojima moramo da živimo u korektnim odnosima jer su nam oni prve zapadne komsije a i trebace nam za ulazak u EU.
(Dragan BL, 10. februar 2017 12:59)
Izrael bi mogao da priupita za Nedića koji je kao kvisling učestvovao u progonu Jevreja, ali Izrael baš briga za Djuića i Dražu koji sa progonom Jevreja nisu imali baš ništa, pogotovo ne Draža koga su zapadni saveznici 2 puta odlikovali. Centar Simon Vizental je u prošlosti već reagovao po pitanju Stepinca, a reagovaće i sad. Država Izrael je dva puta odbila hrvatske zahteve da se Stepicu dodeli titula pravednika medju narodima uz obrazloženje da to zvanje ne može dobiti neko ko je bio saradnik nacista i ko je učestvovao u prevodjenju Jevreja i pravoslavaca u katolike. Ko sada ima pogrešnu sliku o Stepincu? Dobri odnosi sa Hrvatskom se mogu zasnivati jedino na obostranom poštovanju i fer odnosu, nikako da dopuštanju pravdanja zločina i falsifikovanju istorije, tako da naši po ovom pitanju ne smeju da popuste komšijama.

bbb

pre 7 godina

Djelovanje Stepinca proučavale su mnoge nezavisne zajednice, Židovi su bili vrlo uključeni u istraživanje "slučaja Stepinac" ne samo oni koji žive u Izraelu već i Americi itd. Nitko od njih nije donio zaključak da je Stepinac bio zločinac. Ne znam zašto to Srbiji nije prihvatljivo, da li se uopće netko u Srbiji ozbiljno kao kod nas i u svijetu bavio Stepincem.

vsn

pre 7 godina

molio bih da mi neko pak nabroji koliko je spomenika i oblezja podignuto drazi mihajlovicu sirom srbije?! objasnjenja radi, nisam hrvat , srbin sam .
(Brasa, 10. februar 2017 10:07)

Lepo si rekao, kad si ti u bivšoj Jugoslaviji učio istoriju, ideologija i politika su zahtevale da Pavelić i Draža budu isto. A ja bih tebe zamolio da nam objasniš po čemu su oni to isto? Prvo, nema znaka jednakosti izmedju zločina ustaša i četnika, ni po sistematičnosti, ni po obimu ni po nameri. Drugo, Draža je dugo bio na nemačkom poternicama, smatran je banditom, a za to vreme zapad ga je odlikovao i smatrao saveznikom. Dakle, sada nam ti moliću lepo objasni po kom osnovu ti porediš Pavelića i Dražu? Objašnjenja radi, i ja sam Srbin, ali Srbin koga zanimaju činjenice a ne lažno izjednačavanje stvari u cilju neke kvazi političke korektnosti.

Sila

pre 7 godina

Oni bar dizu spomenike svojima jer su ti njihovi samo nas klali a mi dizemo i slavimo svoje svoje cetnike koji su najvise nas ubijali.....

Dragan BL

pre 7 godina

Зашто јевреји ћуте ? Зашто Израел ћути ?
(да да, 10. februar 2017 09:32)
Bravo! Veoma dobro pitanje, mozda zato sto oni znaju pravu istinu a ne onu "Lintinu" i "SPS-ovu" pa ljudi ne zele da se blamiraju jer su oni, jelte ipak ozbiljnija od nas i sve sta rade, rade pametno i utemeljeno. Jer, dok mi "cackamo meckui" Izrael bi mogao da priupita, a sta je sa popom Djuricem, Drazom i Nedicem i koliko oni imaju spomenmika i vernih postovaoca. Ocigledno da nemamo pravu sliku o Stepincu i ocekujemo nadlezne da ovo pitanje skine sa dnevno-politickog razracunavanja sa Hrvatima s kojima moramo da zivimo u korektnim odnosima jer su nam oni prve zapadne komsije a i trebace nam za ulazak u EU.

VladaBGD

pre 7 godina

Vrlo je interesantno kako se poslednjih godina u EU, pa time i u HR, pod pritiskom dnevne politike menjaju istorijske činjenice i prekraja istorija drugog svedskog rata, a po potrebi i prvog. Tako je ubijanje okupatora na sopstvenoj teritoriji terorizam, podižu se spomenici ubicama ambasadora, pa i ovom zločincu. EU ćuti jer i sama u tome učestvuje u zavisnosti od toga kad joj i kako odgovara.
Pitanje za sve one koji porede Dražu Mihajlovića sa Pavelićem je: Kako je moguće d a je Draža bio saradnik okupatora, a da se krio na Ravnoj gori. Da je bio saradnik verovatno bi kao Nedić imao kancelariju u Beogradu. Kako je kao saradnik bio na poternici gestapoa? De Gol nikada nije posetio SFRJ iz protesta zbog streljanja Draže. U SAD mu je podignut spomenik. Tako da nije moguće da je bio ni sličan onima iz NDH

zambezi

pre 7 godina

(Brasa, 10. februar 2017 10:07)
Pa učili su vas pogrešnu istoriju. Istoriografija Jugoslavije je izjednačila četnike i ustaše što je pogrešno po dva ključna osnova. Prvi je da su ustaše bili zvanična vojska zvanične države u čiji su ustav i zakone ugrađeni rasna mržnja i zatiranje manjina, prvenstveno Srba, Jevreja i Roma. I to je sprovedeno "uspešno" - preko 300.000 Srba (ne 700.000) je stradalo u NDH i preko 30.000 Jevreja. Drugi osnov je da "četnici" uopšte nisu bili jedna vojska. To je bio jedan termin korišćen za svakakve gerile od kojih je većina nastupala potpuno autonomno. Vojska u otadžbini (VuO) pukovnika Mihailovića je bila jedno. A gerile Baćovića, Đurišića, Đujića, Pećanca i mnogih drugih - nešto drugo. Njihove operativne veze su bile minimalne (likvidaciju Pećanca je i naredio Mihailović). U najgorem slučaju, ako pričamo o Mihailoviću, radi se o čoveku koji je znao za zločine nad Bošnjacima (Sandžak, Podrinje), ali da nije ništa uradio. Zločini Đujića nad Hrvatima definitivno nemaju veze sa VuO. I ratovao je Draža protiv partizana na Neretvi. Istorija treba još dosta da kaže na tu temu i što se mene tiče, nemam problem s tim da se Mihailoviću potvrdi status kvislinga. Ali porediti ga po bilo kom osnovu sa Pavelićem je uvreda za preko 300.000 srpskih žrtava NDH. U Srbiji u Drugom svetskom ratu je stradao jedan Hrvat - Stjepan Filipović. Konačno, neoustaše i neočetnici 90-ih jesu po skoro svemu isti, kao i današnji šovinisti.

BVB

pre 7 godina

Navedite mi jedan razlog da poredite JVuO (Draza) i NDH, ustase, Pavelica, Stepinca...??!! Cetnici su bili gerila, borili se protiv nacizma ...Draza je bio i na nemackoj poternici. Cinili su pojedinacne zlocine, mnoge iz osvete sto takodje cvrsto osudjujem i stidim se. Ali ne mozete ih porediti sa sistemom za istrebljenje koji je vladao u NDH. Ja, takodje, ne poredim Hrvate sa tim "robotima" . Oni nemaju nikakve veze sa tim pokretom koji je stvoren mrznjom i sa ciljem istrebljenja. RH i NDH nemaju nikakve veze i Hrvati moraju da se odreknu NDH.

Tisućljetni san, nepravda i laž

pre 7 godina

@rh Ponovo bratstvo-jedinstveni komentari, mešanje baba i žaba, neznanje, bezobrazluk, ludilo. Porediti Ante Pavelića i Dražu Mihailovića, ustaštvo i četništvo je strašan bezobrazluk. Ne sećam se da su četnici, odnosno JVuO imali bezbrojne jame, Jasenovac, Gradišku, Jadovno, logore za decu-Jastrebarsko, Sisak, Pag... Ne sećam se da su počinili takva nezapamćena zverstva i genocid. I pored zločina, kojih je nedvosmisleno bilo, poređenje je besmisleno. I sustinški i formalno. Ustaše su bile NACISTI, što se nikako ne može reći za JVuO, ali moramo biti, radi bratstva-jedinstva, "simetrični". Sve što je bilo u NDH, moralo je biti i "ovde", da bude "ravnoteža". Sramno i bezobrazno.

miško

pre 7 godina

Зашто јевреји ћуте ? Зашто Израел ћути ?

hmhm, opet Srbi imaju jednu viziju, ostatak sveta drugu
možda Stepinac ipak nije tako strašan ko što nam naši pričaju,
a možda, da manje guramo nos u tuđe dvorište

aco

pre 7 godina

@Brasa
Kad ste Vi ucili istoriju u SFRJ...
Dovoljno ste rekli. Ko je govorio istinu, zavrsavao je na Golom otoku. Ucili ste istoriju pod diktaturom i to o dogadjajima koji se ticu upravo komunistickog rezima. Sad se uci malo drugacija istorija. Vise verujem sadasnjim istoricarima koji nece zavrsiti na Golom otoku zbog svog stava, nego istoricarima u SFRJ.

m@rio

pre 7 godina

Izrael šuti jer možda nije histeričan u pretjerivanju poput Srbije. A i Hrvatska je Izraelu jedan od čvršćih oslonaca u EU i blokira svaku deklaraciju EU uperenu protiv Izraela, zajedno s Njemačkom. To vam se još zove real politika.

a

pre 7 godina

Četnici su bili kvislinzi(saradnici okupatota).Ali su učestvovali
i u borbama protiv okupatora.Spašavali su i američke pilote(500).
Nisu imali logore,i sve vreme su bili gerila.Draža Mihajlović je
bio čak i na nemačkoj poternici.Na kojoj je poternici bio A.Pavelić ?
Koliko su američkih pilota spasile ustaše...?Vrh srpskog sveštenstva
je bio u Mathauzenu,a Stepinac pozdravljao fašističkim pozdravom i
do kraja bio uz ustaše(nemce).

Brasa

pre 7 godina

kada sam ja u bivsoj jugoslaviji ucio istoriju , nama je u svakoj prilici o dogadjajima u 2-sv. ratu objasnjavano da su najveci ratni zlocinci bili ante pavelic i draza mihajlovic . jos mi nije poznato da je u hrvatskoj podignut spomenik pavelicu . molio bih da mi neko pak nabroji koliko je spomenika i oblezja podignuto drazi mihajlovicu sirom srbije?! objasnjenja radi, nisam hrvat , srbin sam .

Petar S.

pre 7 godina

@(Brasa, 10. februar 2017 10:07)

Prvo, D. Mihajlovic je dva puta odlikovan odrenom od Saveznickih snaga (Harija Trumana i Sarl DeGola). Naj veca operacija spasavanja Saveznickih pilota u CELOM 2 Sv. ratu je bila organizovana od strane Cetnika (Ravnogoraca) D. Mihajlovica.

"Zaboravljenih 500" je knjiga koju bi trebalo da procitaju oni koji proglasavaju D. Mihajlovica za kolaboracionistu i zlocinca u HR kao i u SrB.

[link]
https://www.youtube.com/watch?v=Y5CXope9ncI
Ovo su CINJENICE koje priznaju Saveznici.

I ako mogu da navedu koji je Ustaski poglavnik, komandir, ili Alozje Stepinac Poglavar, Katolicke Crkve u Hr (Inace Slovenac, a ne Hrvat) odlikovan od bilo kog saveznickog Lidera.

rh

pre 7 godina

nema spora, ante pavelic je ratni zlocinac koji je nanio mnogo zla srbima, jevrejima, romima... ako hrvati podizu spomenik njemu to govori o njima i s tim treba da se bavi hrvati, to ce biti njima na cast. ali, dragi, srbi, sto se vi ne razracunate sa spomenicima drazi, spomen plocama nedicu ... mislite da je to zlo moze pravdati tudjim zlom? treba prvo ocistiti svoje dvoriste da bi imali makar moralno pravo nekom drugom reci nesto za osudu.

Bosanac i Hercegovac

pre 7 godina

Nisu trebali jer su ustase bile veliko zlo,a sta je sa Drazom i cetnicima,pa zar su vasi fasisti bolji od njihovih.Bez uvrede al vi ste isti ko jaje jajetu,steta sto vam nisu drazi partizani od tih fasista

a

pre 7 godina

Četnici su bili kvislinzi(saradnici okupatota).Ali su učestvovali
i u borbama protiv okupatora.Spašavali su i američke pilote(500).
Nisu imali logore,i sve vreme su bili gerila.Draža Mihajlović je
bio čak i na nemačkoj poternici.Na kojoj je poternici bio A.Pavelić ?
Koliko su američkih pilota spasile ustaše...?Vrh srpskog sveštenstva
je bio u Mathauzenu,a Stepinac pozdravljao fašističkim pozdravom i
do kraja bio uz ustaše(nemce).

Brasa

pre 7 godina

kada sam ja u bivsoj jugoslaviji ucio istoriju , nama je u svakoj prilici o dogadjajima u 2-sv. ratu objasnjavano da su najveci ratni zlocinci bili ante pavelic i draza mihajlovic . jos mi nije poznato da je u hrvatskoj podignut spomenik pavelicu . molio bih da mi neko pak nabroji koliko je spomenika i oblezja podignuto drazi mihajlovicu sirom srbije?! objasnjenja radi, nisam hrvat , srbin sam .

miško

pre 7 godina

Зашто јевреји ћуте ? Зашто Израел ћути ?

hmhm, opet Srbi imaju jednu viziju, ostatak sveta drugu
možda Stepinac ipak nije tako strašan ko što nam naši pričaju,
a možda, da manje guramo nos u tuđe dvorište

Bosanac i Hercegovac

pre 7 godina

Nisu trebali jer su ustase bile veliko zlo,a sta je sa Drazom i cetnicima,pa zar su vasi fasisti bolji od njihovih.Bez uvrede al vi ste isti ko jaje jajetu,steta sto vam nisu drazi partizani od tih fasista

rh

pre 7 godina

nema spora, ante pavelic je ratni zlocinac koji je nanio mnogo zla srbima, jevrejima, romima... ako hrvati podizu spomenik njemu to govori o njima i s tim treba da se bavi hrvati, to ce biti njima na cast. ali, dragi, srbi, sto se vi ne razracunate sa spomenicima drazi, spomen plocama nedicu ... mislite da je to zlo moze pravdati tudjim zlom? treba prvo ocistiti svoje dvoriste da bi imali makar moralno pravo nekom drugom reci nesto za osudu.

m@rio

pre 7 godina

Izrael šuti jer možda nije histeričan u pretjerivanju poput Srbije. A i Hrvatska je Izraelu jedan od čvršćih oslonaca u EU i blokira svaku deklaraciju EU uperenu protiv Izraela, zajedno s Njemačkom. To vam se još zove real politika.

aco

pre 7 godina

@Brasa
Kad ste Vi ucili istoriju u SFRJ...
Dovoljno ste rekli. Ko je govorio istinu, zavrsavao je na Golom otoku. Ucili ste istoriju pod diktaturom i to o dogadjajima koji se ticu upravo komunistickog rezima. Sad se uci malo drugacija istorija. Vise verujem sadasnjim istoricarima koji nece zavrsiti na Golom otoku zbog svog stava, nego istoricarima u SFRJ.

Tisućljetni san, nepravda i laž

pre 7 godina

@rh Ponovo bratstvo-jedinstveni komentari, mešanje baba i žaba, neznanje, bezobrazluk, ludilo. Porediti Ante Pavelića i Dražu Mihailovića, ustaštvo i četništvo je strašan bezobrazluk. Ne sećam se da su četnici, odnosno JVuO imali bezbrojne jame, Jasenovac, Gradišku, Jadovno, logore za decu-Jastrebarsko, Sisak, Pag... Ne sećam se da su počinili takva nezapamćena zverstva i genocid. I pored zločina, kojih je nedvosmisleno bilo, poređenje je besmisleno. I sustinški i formalno. Ustaše su bile NACISTI, što se nikako ne može reći za JVuO, ali moramo biti, radi bratstva-jedinstva, "simetrični". Sve što je bilo u NDH, moralo je biti i "ovde", da bude "ravnoteža". Sramno i bezobrazno.

BVB

pre 7 godina

Navedite mi jedan razlog da poredite JVuO (Draza) i NDH, ustase, Pavelica, Stepinca...??!! Cetnici su bili gerila, borili se protiv nacizma ...Draza je bio i na nemackoj poternici. Cinili su pojedinacne zlocine, mnoge iz osvete sto takodje cvrsto osudjujem i stidim se. Ali ne mozete ih porediti sa sistemom za istrebljenje koji je vladao u NDH. Ja, takodje, ne poredim Hrvate sa tim "robotima" . Oni nemaju nikakve veze sa tim pokretom koji je stvoren mrznjom i sa ciljem istrebljenja. RH i NDH nemaju nikakve veze i Hrvati moraju da se odreknu NDH.

Petar S.

pre 7 godina

@(Brasa, 10. februar 2017 10:07)

Prvo, D. Mihajlovic je dva puta odlikovan odrenom od Saveznickih snaga (Harija Trumana i Sarl DeGola). Naj veca operacija spasavanja Saveznickih pilota u CELOM 2 Sv. ratu je bila organizovana od strane Cetnika (Ravnogoraca) D. Mihajlovica.

"Zaboravljenih 500" je knjiga koju bi trebalo da procitaju oni koji proglasavaju D. Mihajlovica za kolaboracionistu i zlocinca u HR kao i u SrB.

[link]
https://www.youtube.com/watch?v=Y5CXope9ncI
Ovo su CINJENICE koje priznaju Saveznici.

I ako mogu da navedu koji je Ustaski poglavnik, komandir, ili Alozje Stepinac Poglavar, Katolicke Crkve u Hr (Inace Slovenac, a ne Hrvat) odlikovan od bilo kog saveznickog Lidera.

bbb

pre 7 godina

Djelovanje Stepinca proučavale su mnoge nezavisne zajednice, Židovi su bili vrlo uključeni u istraživanje "slučaja Stepinac" ne samo oni koji žive u Izraelu već i Americi itd. Nitko od njih nije donio zaključak da je Stepinac bio zločinac. Ne znam zašto to Srbiji nije prihvatljivo, da li se uopće netko u Srbiji ozbiljno kao kod nas i u svijetu bavio Stepincem.

Dragan BL

pre 7 godina

Зашто јевреји ћуте ? Зашто Израел ћути ?
(да да, 10. februar 2017 09:32)
Bravo! Veoma dobro pitanje, mozda zato sto oni znaju pravu istinu a ne onu "Lintinu" i "SPS-ovu" pa ljudi ne zele da se blamiraju jer su oni, jelte ipak ozbiljnija od nas i sve sta rade, rade pametno i utemeljeno. Jer, dok mi "cackamo meckui" Izrael bi mogao da priupita, a sta je sa popom Djuricem, Drazom i Nedicem i koliko oni imaju spomenmika i vernih postovaoca. Ocigledno da nemamo pravu sliku o Stepincu i ocekujemo nadlezne da ovo pitanje skine sa dnevno-politickog razracunavanja sa Hrvatima s kojima moramo da zivimo u korektnim odnosima jer su nam oni prve zapadne komsije a i trebace nam za ulazak u EU.

VladaBGD

pre 7 godina

Vrlo je interesantno kako se poslednjih godina u EU, pa time i u HR, pod pritiskom dnevne politike menjaju istorijske činjenice i prekraja istorija drugog svedskog rata, a po potrebi i prvog. Tako je ubijanje okupatora na sopstvenoj teritoriji terorizam, podižu se spomenici ubicama ambasadora, pa i ovom zločincu. EU ćuti jer i sama u tome učestvuje u zavisnosti od toga kad joj i kako odgovara.
Pitanje za sve one koji porede Dražu Mihajlovića sa Pavelićem je: Kako je moguće d a je Draža bio saradnik okupatora, a da se krio na Ravnoj gori. Da je bio saradnik verovatno bi kao Nedić imao kancelariju u Beogradu. Kako je kao saradnik bio na poternici gestapoa? De Gol nikada nije posetio SFRJ iz protesta zbog streljanja Draže. U SAD mu je podignut spomenik. Tako da nije moguće da je bio ni sličan onima iz NDH

zambezi

pre 7 godina

(Brasa, 10. februar 2017 10:07)
Pa učili su vas pogrešnu istoriju. Istoriografija Jugoslavije je izjednačila četnike i ustaše što je pogrešno po dva ključna osnova. Prvi je da su ustaše bili zvanična vojska zvanične države u čiji su ustav i zakone ugrađeni rasna mržnja i zatiranje manjina, prvenstveno Srba, Jevreja i Roma. I to je sprovedeno "uspešno" - preko 300.000 Srba (ne 700.000) je stradalo u NDH i preko 30.000 Jevreja. Drugi osnov je da "četnici" uopšte nisu bili jedna vojska. To je bio jedan termin korišćen za svakakve gerile od kojih je većina nastupala potpuno autonomno. Vojska u otadžbini (VuO) pukovnika Mihailovića je bila jedno. A gerile Baćovića, Đurišića, Đujića, Pećanca i mnogih drugih - nešto drugo. Njihove operativne veze su bile minimalne (likvidaciju Pećanca je i naredio Mihailović). U najgorem slučaju, ako pričamo o Mihailoviću, radi se o čoveku koji je znao za zločine nad Bošnjacima (Sandžak, Podrinje), ali da nije ništa uradio. Zločini Đujića nad Hrvatima definitivno nemaju veze sa VuO. I ratovao je Draža protiv partizana na Neretvi. Istorija treba još dosta da kaže na tu temu i što se mene tiče, nemam problem s tim da se Mihailoviću potvrdi status kvislinga. Ali porediti ga po bilo kom osnovu sa Pavelićem je uvreda za preko 300.000 srpskih žrtava NDH. U Srbiji u Drugom svetskom ratu je stradao jedan Hrvat - Stjepan Filipović. Konačno, neoustaše i neočetnici 90-ih jesu po skoro svemu isti, kao i današnji šovinisti.

Sila

pre 7 godina

Oni bar dizu spomenike svojima jer su ti njihovi samo nas klali a mi dizemo i slavimo svoje svoje cetnike koji su najvise nas ubijali.....

vsn

pre 7 godina

molio bih da mi neko pak nabroji koliko je spomenika i oblezja podignuto drazi mihajlovicu sirom srbije?! objasnjenja radi, nisam hrvat , srbin sam .
(Brasa, 10. februar 2017 10:07)

Lepo si rekao, kad si ti u bivšoj Jugoslaviji učio istoriju, ideologija i politika su zahtevale da Pavelić i Draža budu isto. A ja bih tebe zamolio da nam objasniš po čemu su oni to isto? Prvo, nema znaka jednakosti izmedju zločina ustaša i četnika, ni po sistematičnosti, ni po obimu ni po nameri. Drugo, Draža je dugo bio na nemačkom poternicama, smatran je banditom, a za to vreme zapad ga je odlikovao i smatrao saveznikom. Dakle, sada nam ti moliću lepo objasni po kom osnovu ti porediš Pavelića i Dražu? Objašnjenja radi, i ja sam Srbin, ali Srbin koga zanimaju činjenice a ne lažno izjednačavanje stvari u cilju neke kvazi političke korektnosti.

vsn

pre 7 godina

Izrael bi mogao da priupita, a sta je sa popom Djuricem, Drazom i Nedicem i koliko oni imaju spomenmika i vernih postovaoca. Ocigledno da nemamo pravu sliku o Stepincu i ocekujemo nadlezne da ovo pitanje skine sa dnevno-politickog razracunavanja sa Hrvatima s kojima moramo da živimo u korektnim odnosima jer su nam oni prve zapadne komsije a i trebace nam za ulazak u EU.
(Dragan BL, 10. februar 2017 12:59)
Izrael bi mogao da priupita za Nedića koji je kao kvisling učestvovao u progonu Jevreja, ali Izrael baš briga za Djuića i Dražu koji sa progonom Jevreja nisu imali baš ništa, pogotovo ne Draža koga su zapadni saveznici 2 puta odlikovali. Centar Simon Vizental je u prošlosti već reagovao po pitanju Stepinca, a reagovaće i sad. Država Izrael je dva puta odbila hrvatske zahteve da se Stepicu dodeli titula pravednika medju narodima uz obrazloženje da to zvanje ne može dobiti neko ko je bio saradnik nacista i ko je učestvovao u prevodjenju Jevreja i pravoslavaca u katolike. Ko sada ima pogrešnu sliku o Stepincu? Dobri odnosi sa Hrvatskom se mogu zasnivati jedino na obostranom poštovanju i fer odnosu, nikako da dopuštanju pravdanja zločina i falsifikovanju istorije, tako da naši po ovom pitanju ne smeju da popuste komšijama.

vsn

pre 7 godina

Djelovanje Stepinca proučavale su mnoge nezavisne zajednice, Židovi su bili vrlo uključeni u istraživanje "slučaja Stepinac" ne samo oni koji žive u Izraelu već i Americi itd. Nitko od njih nije donio zaključak da je Stepinac bio zločinac. Ne znam zašto to Srbiji nije prihvatljivo, da li se uopće netko u Srbiji ozbiljno kao kod nas i u svijetu bavio Stepincem.
(bbb, 10. februar 2017 14:02)

Dakle, niko nije ni rekao da je Stepinac zlocinac, tj da je njegova uloga jednaka ulozi Pavelica. Covek je dao blagoslov NDH i Pavelicu i ucestvovao je u procesu pokatolicavanja Srba, Jevreja i drugih. Dakle, bio je deo ustaskog klera koji je vodio tu nesrecnu NDH i bio je blizak nacistima. Nije ucestvovao u ubijanjima ali jeste ucestvovao u nekim drugim aktivnostima NDH. Iz tog razloga je Izrael vec dva puta odbo hrvatske zahteve da se Stepinac proglasi za pravednika medju narodima, jer je Izrael nesumljivo utvrdio tu ulogu Stepinca i njegovu vezu sa nacistima. Ali vi iz Hrvatske namerno zaboravljate na tu cinjenicu i velicate lik i delo saradnika ustasa i nacista.

Partizan WW2

pre 7 godina

Prisiljen sam napisati ovaj komentar, jer sam ogorcen i vidim da mnogi ne uzimaju
za zlo to, da su Stepincu podigli spomenik, a tko zna mozda ce nekad i Pavelicu. Zatim, mnogi se pitaju, zasto su Srbi podigli spomenike Nedicu i Drazi, a da o tome ne kazu ni reci. Sada zelim sve te "umerene" upitati, da li su Nedic i Draza izgradili koncentracioni logor smrti i ubijali na najbrutalniji nacin pripadnike drugih nacija (pa cak decu, zene i starce), o kojim zlocinima su se cak i nacisti zgrazali. Zato prestanite vec jednom ublazavati, podrzavati i uvelicavati djela Pavelica, Budaka, Stepinca, Tudjmana i ostalih ustasa.

Bosanac i Hercegovac

pre 7 godina

Nisu trebali jer su ustase bile veliko zlo,a sta je sa Drazom i cetnicima,pa zar su vasi fasisti bolji od njihovih.Bez uvrede al vi ste isti ko jaje jajetu,steta sto vam nisu drazi partizani od tih fasista

Brasa

pre 7 godina

kada sam ja u bivsoj jugoslaviji ucio istoriju , nama je u svakoj prilici o dogadjajima u 2-sv. ratu objasnjavano da su najveci ratni zlocinci bili ante pavelic i draza mihajlovic . jos mi nije poznato da je u hrvatskoj podignut spomenik pavelicu . molio bih da mi neko pak nabroji koliko je spomenika i oblezja podignuto drazi mihajlovicu sirom srbije?! objasnjenja radi, nisam hrvat , srbin sam .

miško

pre 7 godina

Зашто јевреји ћуте ? Зашто Израел ћути ?

hmhm, opet Srbi imaju jednu viziju, ostatak sveta drugu
možda Stepinac ipak nije tako strašan ko što nam naši pričaju,
a možda, da manje guramo nos u tuđe dvorište

m@rio

pre 7 godina

Izrael šuti jer možda nije histeričan u pretjerivanju poput Srbije. A i Hrvatska je Izraelu jedan od čvršćih oslonaca u EU i blokira svaku deklaraciju EU uperenu protiv Izraela, zajedno s Njemačkom. To vam se još zove real politika.

rh

pre 7 godina

nema spora, ante pavelic je ratni zlocinac koji je nanio mnogo zla srbima, jevrejima, romima... ako hrvati podizu spomenik njemu to govori o njima i s tim treba da se bavi hrvati, to ce biti njima na cast. ali, dragi, srbi, sto se vi ne razracunate sa spomenicima drazi, spomen plocama nedicu ... mislite da je to zlo moze pravdati tudjim zlom? treba prvo ocistiti svoje dvoriste da bi imali makar moralno pravo nekom drugom reci nesto za osudu.

a

pre 7 godina

Četnici su bili kvislinzi(saradnici okupatota).Ali su učestvovali
i u borbama protiv okupatora.Spašavali su i američke pilote(500).
Nisu imali logore,i sve vreme su bili gerila.Draža Mihajlović je
bio čak i na nemačkoj poternici.Na kojoj je poternici bio A.Pavelić ?
Koliko su američkih pilota spasile ustaše...?Vrh srpskog sveštenstva
je bio u Mathauzenu,a Stepinac pozdravljao fašističkim pozdravom i
do kraja bio uz ustaše(nemce).

aco

pre 7 godina

@Brasa
Kad ste Vi ucili istoriju u SFRJ...
Dovoljno ste rekli. Ko je govorio istinu, zavrsavao je na Golom otoku. Ucili ste istoriju pod diktaturom i to o dogadjajima koji se ticu upravo komunistickog rezima. Sad se uci malo drugacija istorija. Vise verujem sadasnjim istoricarima koji nece zavrsiti na Golom otoku zbog svog stava, nego istoricarima u SFRJ.

Tisućljetni san, nepravda i laž

pre 7 godina

@rh Ponovo bratstvo-jedinstveni komentari, mešanje baba i žaba, neznanje, bezobrazluk, ludilo. Porediti Ante Pavelića i Dražu Mihailovića, ustaštvo i četništvo je strašan bezobrazluk. Ne sećam se da su četnici, odnosno JVuO imali bezbrojne jame, Jasenovac, Gradišku, Jadovno, logore za decu-Jastrebarsko, Sisak, Pag... Ne sećam se da su počinili takva nezapamćena zverstva i genocid. I pored zločina, kojih je nedvosmisleno bilo, poređenje je besmisleno. I sustinški i formalno. Ustaše su bile NACISTI, što se nikako ne može reći za JVuO, ali moramo biti, radi bratstva-jedinstva, "simetrični". Sve što je bilo u NDH, moralo je biti i "ovde", da bude "ravnoteža". Sramno i bezobrazno.

Petar S.

pre 7 godina

@(Brasa, 10. februar 2017 10:07)

Prvo, D. Mihajlovic je dva puta odlikovan odrenom od Saveznickih snaga (Harija Trumana i Sarl DeGola). Naj veca operacija spasavanja Saveznickih pilota u CELOM 2 Sv. ratu je bila organizovana od strane Cetnika (Ravnogoraca) D. Mihajlovica.

"Zaboravljenih 500" je knjiga koju bi trebalo da procitaju oni koji proglasavaju D. Mihajlovica za kolaboracionistu i zlocinca u HR kao i u SrB.

[link]
https://www.youtube.com/watch?v=Y5CXope9ncI
Ovo su CINJENICE koje priznaju Saveznici.

I ako mogu da navedu koji je Ustaski poglavnik, komandir, ili Alozje Stepinac Poglavar, Katolicke Crkve u Hr (Inace Slovenac, a ne Hrvat) odlikovan od bilo kog saveznickog Lidera.

VladaBGD

pre 7 godina

Vrlo je interesantno kako se poslednjih godina u EU, pa time i u HR, pod pritiskom dnevne politike menjaju istorijske činjenice i prekraja istorija drugog svedskog rata, a po potrebi i prvog. Tako je ubijanje okupatora na sopstvenoj teritoriji terorizam, podižu se spomenici ubicama ambasadora, pa i ovom zločincu. EU ćuti jer i sama u tome učestvuje u zavisnosti od toga kad joj i kako odgovara.
Pitanje za sve one koji porede Dražu Mihajlovića sa Pavelićem je: Kako je moguće d a je Draža bio saradnik okupatora, a da se krio na Ravnoj gori. Da je bio saradnik verovatno bi kao Nedić imao kancelariju u Beogradu. Kako je kao saradnik bio na poternici gestapoa? De Gol nikada nije posetio SFRJ iz protesta zbog streljanja Draže. U SAD mu je podignut spomenik. Tako da nije moguće da je bio ni sličan onima iz NDH

BVB

pre 7 godina

Navedite mi jedan razlog da poredite JVuO (Draza) i NDH, ustase, Pavelica, Stepinca...??!! Cetnici su bili gerila, borili se protiv nacizma ...Draza je bio i na nemackoj poternici. Cinili su pojedinacne zlocine, mnoge iz osvete sto takodje cvrsto osudjujem i stidim se. Ali ne mozete ih porediti sa sistemom za istrebljenje koji je vladao u NDH. Ja, takodje, ne poredim Hrvate sa tim "robotima" . Oni nemaju nikakve veze sa tim pokretom koji je stvoren mrznjom i sa ciljem istrebljenja. RH i NDH nemaju nikakve veze i Hrvati moraju da se odreknu NDH.

zambezi

pre 7 godina

(Brasa, 10. februar 2017 10:07)
Pa učili su vas pogrešnu istoriju. Istoriografija Jugoslavije je izjednačila četnike i ustaše što je pogrešno po dva ključna osnova. Prvi je da su ustaše bili zvanična vojska zvanične države u čiji su ustav i zakone ugrađeni rasna mržnja i zatiranje manjina, prvenstveno Srba, Jevreja i Roma. I to je sprovedeno "uspešno" - preko 300.000 Srba (ne 700.000) je stradalo u NDH i preko 30.000 Jevreja. Drugi osnov je da "četnici" uopšte nisu bili jedna vojska. To je bio jedan termin korišćen za svakakve gerile od kojih je većina nastupala potpuno autonomno. Vojska u otadžbini (VuO) pukovnika Mihailovića je bila jedno. A gerile Baćovića, Đurišića, Đujića, Pećanca i mnogih drugih - nešto drugo. Njihove operativne veze su bile minimalne (likvidaciju Pećanca je i naredio Mihailović). U najgorem slučaju, ako pričamo o Mihailoviću, radi se o čoveku koji je znao za zločine nad Bošnjacima (Sandžak, Podrinje), ali da nije ništa uradio. Zločini Đujića nad Hrvatima definitivno nemaju veze sa VuO. I ratovao je Draža protiv partizana na Neretvi. Istorija treba još dosta da kaže na tu temu i što se mene tiče, nemam problem s tim da se Mihailoviću potvrdi status kvislinga. Ali porediti ga po bilo kom osnovu sa Pavelićem je uvreda za preko 300.000 srpskih žrtava NDH. U Srbiji u Drugom svetskom ratu je stradao jedan Hrvat - Stjepan Filipović. Konačno, neoustaše i neočetnici 90-ih jesu po skoro svemu isti, kao i današnji šovinisti.

bbb

pre 7 godina

Djelovanje Stepinca proučavale su mnoge nezavisne zajednice, Židovi su bili vrlo uključeni u istraživanje "slučaja Stepinac" ne samo oni koji žive u Izraelu već i Americi itd. Nitko od njih nije donio zaključak da je Stepinac bio zločinac. Ne znam zašto to Srbiji nije prihvatljivo, da li se uopće netko u Srbiji ozbiljno kao kod nas i u svijetu bavio Stepincem.

Sila

pre 7 godina

Oni bar dizu spomenike svojima jer su ti njihovi samo nas klali a mi dizemo i slavimo svoje svoje cetnike koji su najvise nas ubijali.....

Dragan BL

pre 7 godina

Зашто јевреји ћуте ? Зашто Израел ћути ?
(да да, 10. februar 2017 09:32)
Bravo! Veoma dobro pitanje, mozda zato sto oni znaju pravu istinu a ne onu "Lintinu" i "SPS-ovu" pa ljudi ne zele da se blamiraju jer su oni, jelte ipak ozbiljnija od nas i sve sta rade, rade pametno i utemeljeno. Jer, dok mi "cackamo meckui" Izrael bi mogao da priupita, a sta je sa popom Djuricem, Drazom i Nedicem i koliko oni imaju spomenmika i vernih postovaoca. Ocigledno da nemamo pravu sliku o Stepincu i ocekujemo nadlezne da ovo pitanje skine sa dnevno-politickog razracunavanja sa Hrvatima s kojima moramo da zivimo u korektnim odnosima jer su nam oni prve zapadne komsije a i trebace nam za ulazak u EU.

vsn

pre 7 godina

Izrael bi mogao da priupita, a sta je sa popom Djuricem, Drazom i Nedicem i koliko oni imaju spomenmika i vernih postovaoca. Ocigledno da nemamo pravu sliku o Stepincu i ocekujemo nadlezne da ovo pitanje skine sa dnevno-politickog razracunavanja sa Hrvatima s kojima moramo da živimo u korektnim odnosima jer su nam oni prve zapadne komsije a i trebace nam za ulazak u EU.
(Dragan BL, 10. februar 2017 12:59)
Izrael bi mogao da priupita za Nedića koji je kao kvisling učestvovao u progonu Jevreja, ali Izrael baš briga za Djuića i Dražu koji sa progonom Jevreja nisu imali baš ništa, pogotovo ne Draža koga su zapadni saveznici 2 puta odlikovali. Centar Simon Vizental je u prošlosti već reagovao po pitanju Stepinca, a reagovaće i sad. Država Izrael je dva puta odbila hrvatske zahteve da se Stepicu dodeli titula pravednika medju narodima uz obrazloženje da to zvanje ne može dobiti neko ko je bio saradnik nacista i ko je učestvovao u prevodjenju Jevreja i pravoslavaca u katolike. Ko sada ima pogrešnu sliku o Stepincu? Dobri odnosi sa Hrvatskom se mogu zasnivati jedino na obostranom poštovanju i fer odnosu, nikako da dopuštanju pravdanja zločina i falsifikovanju istorije, tako da naši po ovom pitanju ne smeju da popuste komšijama.

vsn

pre 7 godina

molio bih da mi neko pak nabroji koliko je spomenika i oblezja podignuto drazi mihajlovicu sirom srbije?! objasnjenja radi, nisam hrvat , srbin sam .
(Brasa, 10. februar 2017 10:07)

Lepo si rekao, kad si ti u bivšoj Jugoslaviji učio istoriju, ideologija i politika su zahtevale da Pavelić i Draža budu isto. A ja bih tebe zamolio da nam objasniš po čemu su oni to isto? Prvo, nema znaka jednakosti izmedju zločina ustaša i četnika, ni po sistematičnosti, ni po obimu ni po nameri. Drugo, Draža je dugo bio na nemačkom poternicama, smatran je banditom, a za to vreme zapad ga je odlikovao i smatrao saveznikom. Dakle, sada nam ti moliću lepo objasni po kom osnovu ti porediš Pavelića i Dražu? Objašnjenja radi, i ja sam Srbin, ali Srbin koga zanimaju činjenice a ne lažno izjednačavanje stvari u cilju neke kvazi političke korektnosti.

vsn

pre 7 godina

Djelovanje Stepinca proučavale su mnoge nezavisne zajednice, Židovi su bili vrlo uključeni u istraživanje "slučaja Stepinac" ne samo oni koji žive u Izraelu već i Americi itd. Nitko od njih nije donio zaključak da je Stepinac bio zločinac. Ne znam zašto to Srbiji nije prihvatljivo, da li se uopće netko u Srbiji ozbiljno kao kod nas i u svijetu bavio Stepincem.
(bbb, 10. februar 2017 14:02)

Dakle, niko nije ni rekao da je Stepinac zlocinac, tj da je njegova uloga jednaka ulozi Pavelica. Covek je dao blagoslov NDH i Pavelicu i ucestvovao je u procesu pokatolicavanja Srba, Jevreja i drugih. Dakle, bio je deo ustaskog klera koji je vodio tu nesrecnu NDH i bio je blizak nacistima. Nije ucestvovao u ubijanjima ali jeste ucestvovao u nekim drugim aktivnostima NDH. Iz tog razloga je Izrael vec dva puta odbo hrvatske zahteve da se Stepinac proglasi za pravednika medju narodima, jer je Izrael nesumljivo utvrdio tu ulogu Stepinca i njegovu vezu sa nacistima. Ali vi iz Hrvatske namerno zaboravljate na tu cinjenicu i velicate lik i delo saradnika ustasa i nacista.

Partizan WW2

pre 7 godina

Prisiljen sam napisati ovaj komentar, jer sam ogorcen i vidim da mnogi ne uzimaju
za zlo to, da su Stepincu podigli spomenik, a tko zna mozda ce nekad i Pavelicu. Zatim, mnogi se pitaju, zasto su Srbi podigli spomenike Nedicu i Drazi, a da o tome ne kazu ni reci. Sada zelim sve te "umerene" upitati, da li su Nedic i Draza izgradili koncentracioni logor smrti i ubijali na najbrutalniji nacin pripadnike drugih nacija (pa cak decu, zene i starce), o kojim zlocinima su se cak i nacisti zgrazali. Zato prestanite vec jednom ublazavati, podrzavati i uvelicavati djela Pavelica, Budaka, Stepinca, Tudjmana i ostalih ustasa.