Utorak, 07.02.2017.

21:17

"Tramp je Neron, Evropa se mora braniti od opasnog lidera"

Nakon prvih poteza predsednika SAD Donalda Trampa uredništvo nemačkog nedeljnika "Špigl" objavilo je dramatičan tekst o ulozi i izazovu koji čeka Nemačku.

Izvor: B92

"Tramp je Neron, Evropa se mora braniti od opasnog lidera" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Lalans

pre 7 godina

Ovo je normalan tok u razvoju jednog mocnog drustva. Civilizacije su propadale i nastajale. Carevi, Kraljevi su bili bolji ili losiji. Da li im (SAD-u) je dosao kraj ili ce iz ovog izaci bolji, zreliji, mocniji... Nama jedino ostaje da promatramo sa strane. I bolje bi bilo da se usresredimo na nase drustvo da ga podignemo na visi nivo, nego sto likujemo pobedu jednog bezlicno-bolesno-devijatnog vladara sveta!

branko

pre 7 godina

Evropa obozava Trampa. Njega jedino mrzi evropska oligarhija i njihovi politicari kao i mediji, sto se i vidi iz njihove vrlo dobro placene ali veoma providne propagande.
:-)

dusanmal

pre 7 godina

Izazov ideologiji Nemacke i EU te globalizmu. No, opet gledajte u njegova obecanja i akcije tokom samo par nedelja na vlasti:
1) Zamrzavanje zaposljavanja u drzavnom sektoru sto znaci kresanje velicine birokratskog i drzavnog aparata. Neron? Ili podrzavalac ogranicene moci drzave i vlasti?
2) Zamrzavanje regulativnog sistema sa klauzom da za svaku novu regulaciju dve moraju biti ukinute. To znaci smanjivanje moci birokratskog drzavnog sistema. Neron? Ili sta drugo?
3) Obecanja ali i prvi koraci da se a)smanje takse i ljudima i kompanijama b)ukine drzavno uplitanje u zdravstvo c)smanje bankarske kontrole,nameti i ogranicenja. Neron? Ili sta drugo?
4) Nacionalizam, da, ali odgovoran. Trazenje da druge clanice NATO POSTUJU zakone te alijanse i ne ocekuju da ih SAD brani svojim novcem; Trazenje da UN manje trosi i nagovestaj da ce i njima skresati kasu; Trezenje novih trgovinskih ugovora za korist SAD... Trazi beneficije za SVOJU drzavu te odgovornost drugih drzava... To nije politika Nerona vec nesto sto bi se ocekivalo od uspesne imperije, Kraljica Viktorija, mozda?
A zasto se Nemci bune-jer nema vise odbrane bez troska te jos vaznije-eto primera uspesne drzave na principu slobodarstva, MALE drzavne strukture, MALH poreza, MINIMALNOG regulativnog sistema... bez klanjanja Bogu Globalizma vec sopstvenom nacionalnom interesu. To je tolika suprotnost Nemackom/EU sistemu ogromne i svemocne drzave Progresivizma da moze biti zarazno... To je izazov.

Vlada M

pre 7 godina

Iako je u pravu, i iako je dobra istorijska prilika, nikada Nemačka neće biti politički lider Evrope zato što joj je jedna njena generacija nanela nezamislivo zlo. Tako isto ni Srbija nikad više neće biti lider regiona jer već skoro 30 godina bira slonove u staklarskoj radnji i ceo region je značajno unazadila u odnosu na Evropu.

Bozo the Clown

pre 7 godina

Ja se u potpunosti slažema sa ovom dijagnozom. Tramp je neobrazovan, bahat i netolerantan. On misli da će preporiditi naciju, ali zapravo je spreman da vlada beskrupulozno, ognjem i mačem. Pritom je lažov.

.

pre 7 godina

E ako ga neko zaustavi to je Nemacka :) Evropa je vojni patuljak, ekonomski zavisna od SAD. Ne bi morao Tramp cak ni da ratuje protiv njih, dovoljno je da povuce zastitu i pusti Ruse na ove demokrate. Puzili bi pred Amerima, samo da ih zastite.
Ali prazna prica nikome ne skodi. Nemci ocajnicki zele da se predstave kao zastitnici Evrope. Oni koji su je dva puta u crno zavili. I sad bas oni nadjose da je stite od Rusa i Amerikanaca, bez kojih bi Evropa danas bila etnicki ociscena pustara prepuna konc. logora u kojima bi robovi nize rase sluzili samozvane Arijevce.
Jos samo da Japan objavi kako ce da odbrani Aziju, narocito Kinu, od Amerikanaca i Rusa pa da komedija bude potpuna.

Knez

pre 7 godina

Demokratija je super samo dok dobijaju demokrate, a ako dobije neko drugi? Sta onda? Hah, dripacki sistem za kontrolisanje nerazvijene ljudske zajednice.

Redneksi na aparatima

pre 7 godina

Prilicno hrabro od Spigla. Mozda ce stvarno Tramp ojacati EU I Nemacku kao lidera. Realno Tramp osim neobrazovanijeg dela bele rase kod kuce plus Srbije I Rusije (ili su to sve iste kategorije), nema bas puno simpatizera. Sumnjam da ce izgurati ceo mandat. Stavise, ne bi me cudilo da se promeni I celokupno izborno zakonodavstvo u USA kako bi se sprecilo da ubucude neki ovakav cudak postane predsednik.

Oliver

pre 7 godina

Zalosno je u sta se Nemacka pretvorila.Sve je to anticipirao Thilo Sarrazin,bivsi predsednik Bundesbanke i politicar SPD-a u svojoj kultnoj knjizi Nemacka se ukida iz 2010.Od masovnih migracija,neuspeha integracije stranaca,islamizacije Nemacke do propasti evra.Na zalost,Nemci ga nisu poslusali,sto je posredno i potvrda jedne od njegovih teza kako su Nemci prilicno zaglupeli tokom nekoliko posleratnih decenija.Dve su velike istorijske ironije:prvo,Nemacka sa svojom nacistickom prosloscu danas je glavni bastion liberalizma i s visine drzi lekcije o multilateralizmu i multikulturalizmu,a drugo,taj Tramp je cisto nemackog porekla,ciji se deda Friedrich Trumpf,otisnuo preko Atlantika sa 16 godina.Istorija zaista ima smisla za humor.

Јован Стојковић

pre 7 godina

Каква разорна паника тресе Немачки естаблишмент, они се више не успевају суздржавати чак ни колико да не буду смешни. Замислите ту "слободну" и "поносну" нацију која сада брани вајни праведни светски поредак од фашисте Трампа а колико јуче су се преко медија немушто брецали када се открило да НСА прислушкује Меркелову! Молим вас, новине објављују да их њихов савезник прислушкује и ништа. Хоћете да ставите санкције Русији на штету ваше привреде-хоћемо. Хоћете да правите анти-руску еуфорију око путничког авиона који смо ми оборили-хоћемо. И на крају поред све понизности ништа не вреди. Разни облици либерал-шовинизма и ЕУ империјализма у виду Улрике Луначек ће ускоро,како они са славодобитном насладом воле да кажу: "Отићи на сметлиште историје". Ето да је само толико од Трампа, много је.

lauda

pre 7 godina

Mozda je bolje da ga porede sa Kaligulom. Inace, USA sebe smatra novim Rimskim carstvom, to naravno ne spominje javno, kao sto su to pokusavali da predstave Napoleon ili Hitler, uglavnom se pridrzavaju onog dela kada je Rim bio republika, sa minimalnim uticajem imperatora u svom bitisanju. Njihova politicka elita se obrazuje na vrlo sirokom poznavanju svih aspekata iz doba Rimskog carstva.

patrijota

pre 7 godina

ovoliko potenciranje trampa kao loseg momka vrlo lako moze da postane sasvim dobra stvar za novog predsednika. jednostavno ovolika hajka postaje smesna i degutantna u isto vreme, a samim tim u neozbiljna.

Marko

pre 7 godina

Ja zivim u Nemackoj i citajuci vase komentare shvatio sam da sam na rubu propasti, da je samnom gotovo i da su mi dani srece odbrojani. Vracam se u Srbiju, zemlju mira, gde vlada demokratija, gde se mozes profesionalno ostvariti bez politickih stranaka, gde je sloboda medija na najvisem nivou i gde je ekonomija najrazvijenija u Evropi. Srbijo, eve me...

bot92

pre 7 godina

ne verujem u demokratiju..danasnji svet jre izopacen..demokratija se uvodi ratom, drzavama vladaju korporacije..a svi zlotvori se bune protiv trampa..pocecu da verujem da nije njihov..

NaivniMarkic

pre 7 godina

Niko ne brani pravo Amerikanaca na samoopredeljenje kroz demokratske izbore. Međutim, ako to samoopredeljenje podrazumeva nacizam, rasizam ili ekstremni militarizam, naravno da sa punim pravom možemo suprotstaviti takvom njihovom odlukom. Demokratija je volja naroda, ako je narod loš, onda je i to loša volja.
Neki narodi izaberu Tomu za predsednika, a Aleka za predsednika vlade, na primer.

Maratonac

pre 7 godina

Zamislite kako bi se Sovjetski Savez ponašao da je 1965 godine u Sovjetskom Savezu na izborima pobedio Ronald Regan. Tako danas se ponaša,, demokratski zapad " kada je pobedio Donald Tram.

.

pre 7 godina

Ima mnogo ekstremnijih i opasnijih politicara u Americi od Trampa. Ovima je bolje da slave sto je on iskoristio porast nacionalizma u SAD-u, a ne neki od onih koji se zalazu za terorisanje pola sveta. Isto kao sto bi trebali da slave sto na celu Rusije, umesto njima omrazenog Putina nije npr. Zirinovski koji se otvoreno zalaze za okupaciju Evrope i osvajanje teritorija u Aziji koje bi Rusiji omogucile izlaz na Tihi Okean.
Nemacka nije sila, zavisi od podrske SAD-a i cutace i raditi ono sto SAD. zele.

bangy

pre 7 godina

Ne znam kako vi, ali meni je više pun kufer ovih analiza, Tramp ovo, Tramp ono. Te Trampu šiška na levo, pa mu na desno, pa Melanija ima smešak, pa ga nema. Aman bre ljudi dosta više.
Čovek se ponaša kao pravi biznismen (mi u Srbiji to zvanje malo (mnogo) deformisano tumačimo, pa ćemo to naše tumačenje ostaviti po strani) i povlači poteze kao takav.

Iskreni demokrata

pre 7 godina

Trump je diktator. Rečenica da ako se nešto desi krivite sud koji će oboriti moju odluku o zabrani ulaska ljudima iz 7 zemalja je klasičan primer ljubavi diktatora prema apsolutnoj vlasti tj. sejanje straha i omalovazavanje sudstva. Medjutim, demokratija je jako ukorenjena u ovaj sistem tako da se nadam da ce ga ona održavati i sprecavati da napravi gluposti.

p

pre 7 godina

U nemackoj, koja nema svoju vojsku, je stacionirano 50 000 americkih vojnika. Amerika im nije dozvolila da imaju ustav, I dan danas.

Tako da bih bas voleo da vidim kako ce da se rese toga - a tek kako ce da budu razumni sa ostalim EU zemljama koje sad treba da su im najveci saveznici.

Zoki

pre 7 godina

Čak i na čelu sa Donaldom Trampom, Amerika je mnogo otvorenije društvo nego Nemačka. Evropska Unija na ovaj način na koji je vidi Nemačka je osuđena na propast. EU je moguća isključivo kao ravnopravna zajednica suverenih država, gde bi vladalo pravilo jedna država jedan glas. Zajedničko tržište je moguće i poželjno - ali na onaj način na koji je funkcionisalo unutar EEZ - a ne sa zajedničkom valutom koja dovodi manje države u neravnopravan položaj. Prema tome, ako Nemačka hoće da se suprotstavlja Americi - samo napred, ali neka govori u svoje ime a neka se ne zaklanja iza EU.

Mikiveliki

pre 7 godina

Под разно разним изговорима многи нападају Трампа, а заправо ради се о следећем. Многи којима иде добро не желе да се ишта мења. Њих је 5%, а са друге стране имамо оних 95%који живе све горе и горе. Управо мултинационалне компаније и владе најразвијенијих економија предводе борбу против Трампа. Његов однос према нелегалним усељеницима и забрани уласка у земљу из појединих држава, обилно се користе да би се што је могуће више оцрнио, толико да и један "угледан " лист из Немачке може себи да дозволи да га назове Нероном. Није искључено да Трамп буде и опозван из разлога горе наведених. Комбинација великог новца и подршке политичара свакога могу да "одувају ".

mrmot

pre 7 godina

Nemacka trese kavez Trampu. i ovde se nesto opasno desava i ne mirise na dobro. Zdrava logika mi govori da ovakvi clanci moraju da budu odobreni od strane Menadzmenta lista a Spiegel nije bas lokalni list znaci da skoro pa odrazava drzavnu politiku. Sto znaci da je clanak nemacki samar Americi. A za Trampa se zna da je egoista i da ne ostaje duzan. Tako da,samo lose moze izaci iz ovoga.

Makarije

pre 7 godina

Nemacka elita je listom bila podrzala Hilari Klinton. Zasto? Zato sto bi to bio nastavak eksportomanije nemacke robe u Ameriku, to je sva sustina. Kako je Trump resio da vrati realnu privredu u USA on mora da posegne za protekcionizmom jer samo tako se ponovo podize realna privreda. To znaci uvodjenje carine na robu iz Kine, Meksika, Nemacke a smanjenje poreza u domacoj industriji. To opet znaci za Nemacku i Kinu milijarde dolara manje. Nikakve ideologije tu nema sa nemacke strane, nisu oni ni sposobni za ideologiju vise niti se ideologija maze na hleb ili sipa u traktor (kako rece Palma) - u pitanju je jedino novac.

balkancaffe

pre 7 godina

Nemačka ne mora da izgradi savez protiv Donalda Trampa jer ce vrlo brzo skoro svaka evropska zemlja imati svog Trumpa.
(Branimir,

Daj boze,napokon da vide ovi polupismeni desnicari sta je prava" igranka"!

Mik

pre 7 godina

To je tako kada razmazeni bogatas postane predsednik SAD. Medjutim, nije ni prvi, a verovatno ni poslednji. Setimo se samo Busa ( i jednog i drugog) koji je poveo Ameriku u rat za svoj privatni racun. Ne secam se da se digla intelektualna kuka i motika da ga u tome spreci. Da ne govorimo o bombardovanju nase zemlje kada su zaobidjene i izvrgnute ruglu sve te "dragocene" medjunarodne organizacije. Ne svidja mi se Tramp. On je samo jedan od onih koji misle da ih je novac kvalifikovao da budu bogomdani. Ali ne mislim da je moralno neispravniji od bilo kojeg od americkih predsednika u poslednjih 30 godina. Bar ne za sada!

manga

pre 7 godina

Aman više, pomirite se sa tim da je čovek dobio izbore (po mom mišljenju vrlo diskutabilna ličnost i složio bih se sa gomilom stavova koji su izneti). Ali pozivati se na načela i principe koja su pre njega ne samo pogazena već silovana i bačena u prašinu je smešno. Gde ste bili kada su silom menjana prava ljudi po svetu kada su birali svoje predstavnike i vlade (da se razumemo i tu je bilo šljama i fukara), nego sad očajavate kao deca koja su ostala bez lizalice. Niko se nije bunio kada su u ime "demokratije" ginule stotine hiljada nekih drugih i nebitnih, potrošnih...

Srba

pre 7 godina

Nisam citao da je nemacko tuzilastvo reagovalo kad je Spigl objavio naslovnicu sa likom izabranog predsednika saveznicke drzave kao ID glavosece. Paradoksalno je da jedna strana njegove politike usmerena protiv tih osvedocenih snaga haosa.

Ne vidim da je za gradjane jedne visoko prosperitetne i uzor drzave nesto lose kad drzavni poglavar, kad dodje na vlast, praktikuje politiku na osnovu koje je dobio izbore: Amerika na prvom mestu!

Na ovaj nacin on u velikom stilu pokazuje da je politika "umetnost vladanja" a ne prljava rabota.
Svaka cast izabranom predsedniku.

konzervativac

pre 7 godina

Jel ovi Nemci shvataju da su jedini ostali u odbrani starog propalog sistema?Pokusaji da se Tramp diskredituje izgledaju pateticno,Nemacka ne moze da zavede red ni u najblizem susedstvu,bolje bi joj bilo da prihvati nuzne promene pa da ostane kakva takva Eu,koja inace njima najvise i odgovara.U suprotnom ce se Evropa potpuno destabilizovati a najvecu stetu ce pretrpeti Nemci,njihov izvoz i njihove kompanije.

sledi krckanje ili bar pokušaj

pre 7 godina

Deligitimizacija aktuelnog američkog predsednika nije neki uspeh. Jer SAD ne mogu da budu poražene a ni njihovi interesi obrisani ako se Tramp svrgne kao opasan element. Možda se nekome u Nemačkoj čini da bi recimo preduzetnički modus SAD umesto merkatilnog bio povoljniji jer Nmeačka sama pripadam preduzetničkom modusu, ali ni merkatilni nije opasnost dokle god Nemačka ne pokuša da pravi trgovinske sporazume sa recimo japanom. Iz nekog razloga ova situacija je slična sa situacijom koja je postojala za vreme francuske revolucije. Proglašena je okončanom, da su se desile promene, ali tek je trebalo izaći na kraj sa do tada vladajućim elementima koju su napravili tajne dogovore za povratak na vlast zbog kojih im je i glava skinuta. Napoleon je takodje bio popularan u evropi na sličan način i objavio je rat kome god je trebalo i pobrinuo se da ga slomi.

Dušan K.

pre 7 godina

Apsolutno tačno. I apsolutno strašno. Ili ćemo biti deo Evrope i braniti naše vrednosti i najbolje evropske tradicije: slobode i jednakosti, ili ćemo potonuti u mulj nacionalizma, ksenofobije i zaostalosti.

Milo

pre 7 godina

Ovako se pisalo u Berlinu u vreme pred prvi i drugi svecki rat. "Nemci treba da okupe svoje partnere u Africi i Aziji i da se suprostave US i Rusiji". To nezvuči dobro, posebno ne zato što kako kažu računaju na Evropske partnere koje su dosad često morali da primoravaju da slušaju diktat Merkelove. Što se tiče optužba za trampa, nisu tačne tvrdnje da je rasista. Mada ga mainstream štampa večito boji rasističkim bojama, ja dosad nisam video nijedan dokaz da je čovek rasista.

San

pre 7 godina

Nemci ce postati svjetska i vojna velesila vrlo brzo. U tome ce im Trump pomoci i ne planirajuci to. EU, Kina i Rusija svjetske velesile. Moje misljenje.

Mujo11

pre 7 godina

"Tramp je Neron, Evropa se mora braniti od opasnog lidera"

Tramp je "Neron"...?! Ja sam mislio da Tramp je porijeklom od Njemacke, da je on u stvari i njemac, i nece zaboraviti njegove korenje, bice svakako kao poseban prijatejl Njemacke...?
A ko je stvarno Tramp "Neron", onda sta je Putin, AL Asad, Erdogan, kineski predsednik..., da ne govorimo o taj S Korejski predsednik...?
U svijetu ima puno "Nerona", a o Trampu jos je rano reci da on je takav.
I za Ronalda Regana rekli su da u Beloj kuci dolazi jedan"kauboj" i on ce da pocne ww3, ali on je bio jedan od najboli predsednika SAD.
Ko zna, mozda takav(kao Regan) ce biti i Tramp?

gandra

pre 7 godina

spigel naziva coveka koji komanduje vojskom od valjda 100 000 vojnika koji su stacionirani - vidi cuda - svuda po nemackoj - mislim da ce ovaj clanak nemacki narod jako skupo kostati

Mik

pre 7 godina

To je tako kada razmazeni bogatas postane predsednik SAD. Medjutim, nije ni prvi, a verovatno ni poslednji. Setimo se samo Busa ( i jednog i drugog) koji je poveo Ameriku u rat za svoj privatni racun. Ne secam se da se digla intelektualna kuka i motika da ga u tome spreci. Da ne govorimo o bombardovanju nase zemlje kada su zaobidjene i izvrgnute ruglu sve te "dragocene" medjunarodne organizacije. Ne svidja mi se Tramp. On je samo jedan od onih koji misle da ih je novac kvalifikovao da budu bogomdani. Ali ne mislim da je moralno neispravniji od bilo kojeg od americkih predsednika u poslednjih 30 godina. Bar ne za sada!

Marko

pre 7 godina

Ja zivim u Nemackoj i citajuci vase komentare shvatio sam da sam na rubu propasti, da je samnom gotovo i da su mi dani srece odbrojani. Vracam se u Srbiju, zemlju mira, gde vlada demokratija, gde se mozes profesionalno ostvariti bez politickih stranaka, gde je sloboda medija na najvisem nivou i gde je ekonomija najrazvijenija u Evropi. Srbijo, eve me...

manga

pre 7 godina

Aman više, pomirite se sa tim da je čovek dobio izbore (po mom mišljenju vrlo diskutabilna ličnost i složio bih se sa gomilom stavova koji su izneti). Ali pozivati se na načela i principe koja su pre njega ne samo pogazena već silovana i bačena u prašinu je smešno. Gde ste bili kada su silom menjana prava ljudi po svetu kada su birali svoje predstavnike i vlade (da se razumemo i tu je bilo šljama i fukara), nego sad očajavate kao deca koja su ostala bez lizalice. Niko se nije bunio kada su u ime "demokratije" ginule stotine hiljada nekih drugih i nebitnih, potrošnih...

konzervativac

pre 7 godina

Jel ovi Nemci shvataju da su jedini ostali u odbrani starog propalog sistema?Pokusaji da se Tramp diskredituje izgledaju pateticno,Nemacka ne moze da zavede red ni u najblizem susedstvu,bolje bi joj bilo da prihvati nuzne promene pa da ostane kakva takva Eu,koja inace njima najvise i odgovara.U suprotnom ce se Evropa potpuno destabilizovati a najvecu stetu ce pretrpeti Nemci,njihov izvoz i njihove kompanije.

gandra

pre 7 godina

spigel naziva coveka koji komanduje vojskom od valjda 100 000 vojnika koji su stacionirani - vidi cuda - svuda po nemackoj - mislim da ce ovaj clanak nemacki narod jako skupo kostati

patrijota

pre 7 godina

ovoliko potenciranje trampa kao loseg momka vrlo lako moze da postane sasvim dobra stvar za novog predsednika. jednostavno ovolika hajka postaje smesna i degutantna u isto vreme, a samim tim u neozbiljna.

.

pre 7 godina

E ako ga neko zaustavi to je Nemacka :) Evropa je vojni patuljak, ekonomski zavisna od SAD. Ne bi morao Tramp cak ni da ratuje protiv njih, dovoljno je da povuce zastitu i pusti Ruse na ove demokrate. Puzili bi pred Amerima, samo da ih zastite.
Ali prazna prica nikome ne skodi. Nemci ocajnicki zele da se predstave kao zastitnici Evrope. Oni koji su je dva puta u crno zavili. I sad bas oni nadjose da je stite od Rusa i Amerikanaca, bez kojih bi Evropa danas bila etnicki ociscena pustara prepuna konc. logora u kojima bi robovi nize rase sluzili samozvane Arijevce.
Jos samo da Japan objavi kako ce da odbrani Aziju, narocito Kinu, od Amerikanaca i Rusa pa da komedija bude potpuna.

Milo

pre 7 godina

Ovako se pisalo u Berlinu u vreme pred prvi i drugi svecki rat. "Nemci treba da okupe svoje partnere u Africi i Aziji i da se suprostave US i Rusiji". To nezvuči dobro, posebno ne zato što kako kažu računaju na Evropske partnere koje su dosad često morali da primoravaju da slušaju diktat Merkelove. Što se tiče optužba za trampa, nisu tačne tvrdnje da je rasista. Mada ga mainstream štampa večito boji rasističkim bojama, ja dosad nisam video nijedan dokaz da je čovek rasista.

Makarije

pre 7 godina

Nemacka elita je listom bila podrzala Hilari Klinton. Zasto? Zato sto bi to bio nastavak eksportomanije nemacke robe u Ameriku, to je sva sustina. Kako je Trump resio da vrati realnu privredu u USA on mora da posegne za protekcionizmom jer samo tako se ponovo podize realna privreda. To znaci uvodjenje carine na robu iz Kine, Meksika, Nemacke a smanjenje poreza u domacoj industriji. To opet znaci za Nemacku i Kinu milijarde dolara manje. Nikakve ideologije tu nema sa nemacke strane, nisu oni ni sposobni za ideologiju vise niti se ideologija maze na hleb ili sipa u traktor (kako rece Palma) - u pitanju je jedino novac.

mrmot

pre 7 godina

Nemacka trese kavez Trampu. i ovde se nesto opasno desava i ne mirise na dobro. Zdrava logika mi govori da ovakvi clanci moraju da budu odobreni od strane Menadzmenta lista a Spiegel nije bas lokalni list znaci da skoro pa odrazava drzavnu politiku. Sto znaci da je clanak nemacki samar Americi. A za Trampa se zna da je egoista i da ne ostaje duzan. Tako da,samo lose moze izaci iz ovoga.

Knez

pre 7 godina

Demokratija je super samo dok dobijaju demokrate, a ako dobije neko drugi? Sta onda? Hah, dripacki sistem za kontrolisanje nerazvijene ljudske zajednice.

Dušan K.

pre 7 godina

Apsolutno tačno. I apsolutno strašno. Ili ćemo biti deo Evrope i braniti naše vrednosti i najbolje evropske tradicije: slobode i jednakosti, ili ćemo potonuti u mulj nacionalizma, ksenofobije i zaostalosti.

bangy

pre 7 godina

Ne znam kako vi, ali meni je više pun kufer ovih analiza, Tramp ovo, Tramp ono. Te Trampu šiška na levo, pa mu na desno, pa Melanija ima smešak, pa ga nema. Aman bre ljudi dosta više.
Čovek se ponaša kao pravi biznismen (mi u Srbiji to zvanje malo (mnogo) deformisano tumačimo, pa ćemo to naše tumačenje ostaviti po strani) i povlači poteze kao takav.

bot92

pre 7 godina

ne verujem u demokratiju..danasnji svet jre izopacen..demokratija se uvodi ratom, drzavama vladaju korporacije..a svi zlotvori se bune protiv trampa..pocecu da verujem da nije njihov..

Oliver

pre 7 godina

Zalosno je u sta se Nemacka pretvorila.Sve je to anticipirao Thilo Sarrazin,bivsi predsednik Bundesbanke i politicar SPD-a u svojoj kultnoj knjizi Nemacka se ukida iz 2010.Od masovnih migracija,neuspeha integracije stranaca,islamizacije Nemacke do propasti evra.Na zalost,Nemci ga nisu poslusali,sto je posredno i potvrda jedne od njegovih teza kako su Nemci prilicno zaglupeli tokom nekoliko posleratnih decenija.Dve su velike istorijske ironije:prvo,Nemacka sa svojom nacistickom prosloscu danas je glavni bastion liberalizma i s visine drzi lekcije o multilateralizmu i multikulturalizmu,a drugo,taj Tramp je cisto nemackog porekla,ciji se deda Friedrich Trumpf,otisnuo preko Atlantika sa 16 godina.Istorija zaista ima smisla za humor.

.

pre 7 godina

Ima mnogo ekstremnijih i opasnijih politicara u Americi od Trampa. Ovima je bolje da slave sto je on iskoristio porast nacionalizma u SAD-u, a ne neki od onih koji se zalazu za terorisanje pola sveta. Isto kao sto bi trebali da slave sto na celu Rusije, umesto njima omrazenog Putina nije npr. Zirinovski koji se otvoreno zalaze za okupaciju Evrope i osvajanje teritorija u Aziji koje bi Rusiji omogucile izlaz na Tihi Okean.
Nemacka nije sila, zavisi od podrske SAD-a i cutace i raditi ono sto SAD. zele.

Јован Стојковић

pre 7 godina

Каква разорна паника тресе Немачки естаблишмент, они се више не успевају суздржавати чак ни колико да не буду смешни. Замислите ту "слободну" и "поносну" нацију која сада брани вајни праведни светски поредак од фашисте Трампа а колико јуче су се преко медија немушто брецали када се открило да НСА прислушкује Меркелову! Молим вас, новине објављују да их њихов савезник прислушкује и ништа. Хоћете да ставите санкције Русији на штету ваше привреде-хоћемо. Хоћете да правите анти-руску еуфорију око путничког авиона који смо ми оборили-хоћемо. И на крају поред све понизности ништа не вреди. Разни облици либерал-шовинизма и ЕУ империјализма у виду Улрике Луначек ће ускоро,како они са славодобитном насладом воле да кажу: "Отићи на сметлиште историје". Ето да је само толико од Трампа, много је.

Srba

pre 7 godina

Nisam citao da je nemacko tuzilastvo reagovalo kad je Spigl objavio naslovnicu sa likom izabranog predsednika saveznicke drzave kao ID glavosece. Paradoksalno je da jedna strana njegove politike usmerena protiv tih osvedocenih snaga haosa.

Ne vidim da je za gradjane jedne visoko prosperitetne i uzor drzave nesto lose kad drzavni poglavar, kad dodje na vlast, praktikuje politiku na osnovu koje je dobio izbore: Amerika na prvom mestu!

Na ovaj nacin on u velikom stilu pokazuje da je politika "umetnost vladanja" a ne prljava rabota.
Svaka cast izabranom predsedniku.

NaivniMarkic

pre 7 godina

Niko ne brani pravo Amerikanaca na samoopredeljenje kroz demokratske izbore. Međutim, ako to samoopredeljenje podrazumeva nacizam, rasizam ili ekstremni militarizam, naravno da sa punim pravom možemo suprotstaviti takvom njihovom odlukom. Demokratija je volja naroda, ako je narod loš, onda je i to loša volja.
Neki narodi izaberu Tomu za predsednika, a Aleka za predsednika vlade, na primer.

Mikiveliki

pre 7 godina

Под разно разним изговорима многи нападају Трампа, а заправо ради се о следећем. Многи којима иде добро не желе да се ишта мења. Њих је 5%, а са друге стране имамо оних 95%који живе све горе и горе. Управо мултинационалне компаније и владе најразвијенијих економија предводе борбу против Трампа. Његов однос према нелегалним усељеницима и забрани уласка у земљу из појединих држава, обилно се користе да би се што је могуће више оцрнио, толико да и један "угледан " лист из Немачке може себи да дозволи да га назове Нероном. Није искључено да Трамп буде и опозван из разлога горе наведених. Комбинација великог новца и подршке политичара свакога могу да "одувају ".

Zoki

pre 7 godina

Čak i na čelu sa Donaldom Trampom, Amerika je mnogo otvorenije društvo nego Nemačka. Evropska Unija na ovaj način na koji je vidi Nemačka je osuđena na propast. EU je moguća isključivo kao ravnopravna zajednica suverenih država, gde bi vladalo pravilo jedna država jedan glas. Zajedničko tržište je moguće i poželjno - ali na onaj način na koji je funkcionisalo unutar EEZ - a ne sa zajedničkom valutom koja dovodi manje države u neravnopravan položaj. Prema tome, ako Nemačka hoće da se suprotstavlja Americi - samo napred, ali neka govori u svoje ime a neka se ne zaklanja iza EU.

lauda

pre 7 godina

Mozda je bolje da ga porede sa Kaligulom. Inace, USA sebe smatra novim Rimskim carstvom, to naravno ne spominje javno, kao sto su to pokusavali da predstave Napoleon ili Hitler, uglavnom se pridrzavaju onog dela kada je Rim bio republika, sa minimalnim uticajem imperatora u svom bitisanju. Njihova politicka elita se obrazuje na vrlo sirokom poznavanju svih aspekata iz doba Rimskog carstva.

Iskreni demokrata

pre 7 godina

Trump je diktator. Rečenica da ako se nešto desi krivite sud koji će oboriti moju odluku o zabrani ulaska ljudima iz 7 zemalja je klasičan primer ljubavi diktatora prema apsolutnoj vlasti tj. sejanje straha i omalovazavanje sudstva. Medjutim, demokratija je jako ukorenjena u ovaj sistem tako da se nadam da ce ga ona održavati i sprecavati da napravi gluposti.

p

pre 7 godina

U nemackoj, koja nema svoju vojsku, je stacionirano 50 000 americkih vojnika. Amerika im nije dozvolila da imaju ustav, I dan danas.

Tako da bih bas voleo da vidim kako ce da se rese toga - a tek kako ce da budu razumni sa ostalim EU zemljama koje sad treba da su im najveci saveznici.

Redneksi na aparatima

pre 7 godina

Prilicno hrabro od Spigla. Mozda ce stvarno Tramp ojacati EU I Nemacku kao lidera. Realno Tramp osim neobrazovanijeg dela bele rase kod kuce plus Srbije I Rusije (ili su to sve iste kategorije), nema bas puno simpatizera. Sumnjam da ce izgurati ceo mandat. Stavise, ne bi me cudilo da se promeni I celokupno izborno zakonodavstvo u USA kako bi se sprecilo da ubucude neki ovakav cudak postane predsednik.

Maratonac

pre 7 godina

Zamislite kako bi se Sovjetski Savez ponašao da je 1965 godine u Sovjetskom Savezu na izborima pobedio Ronald Regan. Tako danas se ponaša,, demokratski zapad " kada je pobedio Donald Tram.

San

pre 7 godina

Nemci ce postati svjetska i vojna velesila vrlo brzo. U tome ce im Trump pomoci i ne planirajuci to. EU, Kina i Rusija svjetske velesile. Moje misljenje.

Mujo11

pre 7 godina

"Tramp je Neron, Evropa se mora braniti od opasnog lidera"

Tramp je "Neron"...?! Ja sam mislio da Tramp je porijeklom od Njemacke, da je on u stvari i njemac, i nece zaboraviti njegove korenje, bice svakako kao poseban prijatejl Njemacke...?
A ko je stvarno Tramp "Neron", onda sta je Putin, AL Asad, Erdogan, kineski predsednik..., da ne govorimo o taj S Korejski predsednik...?
U svijetu ima puno "Nerona", a o Trampu jos je rano reci da on je takav.
I za Ronalda Regana rekli su da u Beloj kuci dolazi jedan"kauboj" i on ce da pocne ww3, ali on je bio jedan od najboli predsednika SAD.
Ko zna, mozda takav(kao Regan) ce biti i Tramp?

balkancaffe

pre 7 godina

Nemačka ne mora da izgradi savez protiv Donalda Trampa jer ce vrlo brzo skoro svaka evropska zemlja imati svog Trumpa.
(Branimir,

Daj boze,napokon da vide ovi polupismeni desnicari sta je prava" igranka"!

sledi krckanje ili bar pokušaj

pre 7 godina

Deligitimizacija aktuelnog američkog predsednika nije neki uspeh. Jer SAD ne mogu da budu poražene a ni njihovi interesi obrisani ako se Tramp svrgne kao opasan element. Možda se nekome u Nemačkoj čini da bi recimo preduzetnički modus SAD umesto merkatilnog bio povoljniji jer Nmeačka sama pripadam preduzetničkom modusu, ali ni merkatilni nije opasnost dokle god Nemačka ne pokuša da pravi trgovinske sporazume sa recimo japanom. Iz nekog razloga ova situacija je slična sa situacijom koja je postojala za vreme francuske revolucije. Proglašena je okončanom, da su se desile promene, ali tek je trebalo izaći na kraj sa do tada vladajućim elementima koju su napravili tajne dogovore za povratak na vlast zbog kojih im je i glava skinuta. Napoleon je takodje bio popularan u evropi na sličan način i objavio je rat kome god je trebalo i pobrinuo se da ga slomi.

Lalans

pre 7 godina

Ovo je normalan tok u razvoju jednog mocnog drustva. Civilizacije su propadale i nastajale. Carevi, Kraljevi su bili bolji ili losiji. Da li im (SAD-u) je dosao kraj ili ce iz ovog izaci bolji, zreliji, mocniji... Nama jedino ostaje da promatramo sa strane. I bolje bi bilo da se usresredimo na nase drustvo da ga podignemo na visi nivo, nego sto likujemo pobedu jednog bezlicno-bolesno-devijatnog vladara sveta!

Bozo the Clown

pre 7 godina

Ja se u potpunosti slažema sa ovom dijagnozom. Tramp je neobrazovan, bahat i netolerantan. On misli da će preporiditi naciju, ali zapravo je spreman da vlada beskrupulozno, ognjem i mačem. Pritom je lažov.

Vlada M

pre 7 godina

Iako je u pravu, i iako je dobra istorijska prilika, nikada Nemačka neće biti politički lider Evrope zato što joj je jedna njena generacija nanela nezamislivo zlo. Tako isto ni Srbija nikad više neće biti lider regiona jer već skoro 30 godina bira slonove u staklarskoj radnji i ceo region je značajno unazadila u odnosu na Evropu.

branko

pre 7 godina

Evropa obozava Trampa. Njega jedino mrzi evropska oligarhija i njihovi politicari kao i mediji, sto se i vidi iz njihove vrlo dobro placene ali veoma providne propagande.
:-)

dusanmal

pre 7 godina

Izazov ideologiji Nemacke i EU te globalizmu. No, opet gledajte u njegova obecanja i akcije tokom samo par nedelja na vlasti:
1) Zamrzavanje zaposljavanja u drzavnom sektoru sto znaci kresanje velicine birokratskog i drzavnog aparata. Neron? Ili podrzavalac ogranicene moci drzave i vlasti?
2) Zamrzavanje regulativnog sistema sa klauzom da za svaku novu regulaciju dve moraju biti ukinute. To znaci smanjivanje moci birokratskog drzavnog sistema. Neron? Ili sta drugo?
3) Obecanja ali i prvi koraci da se a)smanje takse i ljudima i kompanijama b)ukine drzavno uplitanje u zdravstvo c)smanje bankarske kontrole,nameti i ogranicenja. Neron? Ili sta drugo?
4) Nacionalizam, da, ali odgovoran. Trazenje da druge clanice NATO POSTUJU zakone te alijanse i ne ocekuju da ih SAD brani svojim novcem; Trazenje da UN manje trosi i nagovestaj da ce i njima skresati kasu; Trezenje novih trgovinskih ugovora za korist SAD... Trazi beneficije za SVOJU drzavu te odgovornost drugih drzava... To nije politika Nerona vec nesto sto bi se ocekivalo od uspesne imperije, Kraljica Viktorija, mozda?
A zasto se Nemci bune-jer nema vise odbrane bez troska te jos vaznije-eto primera uspesne drzave na principu slobodarstva, MALE drzavne strukture, MALH poreza, MINIMALNOG regulativnog sistema... bez klanjanja Bogu Globalizma vec sopstvenom nacionalnom interesu. To je tolika suprotnost Nemackom/EU sistemu ogromne i svemocne drzave Progresivizma da moze biti zarazno... To je izazov.

Dušan K.

pre 7 godina

Apsolutno tačno. I apsolutno strašno. Ili ćemo biti deo Evrope i braniti naše vrednosti i najbolje evropske tradicije: slobode i jednakosti, ili ćemo potonuti u mulj nacionalizma, ksenofobije i zaostalosti.

San

pre 7 godina

Nemci ce postati svjetska i vojna velesila vrlo brzo. U tome ce im Trump pomoci i ne planirajuci to. EU, Kina i Rusija svjetske velesile. Moje misljenje.

Marko

pre 7 godina

Ja zivim u Nemackoj i citajuci vase komentare shvatio sam da sam na rubu propasti, da je samnom gotovo i da su mi dani srece odbrojani. Vracam se u Srbiju, zemlju mira, gde vlada demokratija, gde se mozes profesionalno ostvariti bez politickih stranaka, gde je sloboda medija na najvisem nivou i gde je ekonomija najrazvijenija u Evropi. Srbijo, eve me...

Redneksi na aparatima

pre 7 godina

Prilicno hrabro od Spigla. Mozda ce stvarno Tramp ojacati EU I Nemacku kao lidera. Realno Tramp osim neobrazovanijeg dela bele rase kod kuce plus Srbije I Rusije (ili su to sve iste kategorije), nema bas puno simpatizera. Sumnjam da ce izgurati ceo mandat. Stavise, ne bi me cudilo da se promeni I celokupno izborno zakonodavstvo u USA kako bi se sprecilo da ubucude neki ovakav cudak postane predsednik.

Iskreni demokrata

pre 7 godina

Trump je diktator. Rečenica da ako se nešto desi krivite sud koji će oboriti moju odluku o zabrani ulaska ljudima iz 7 zemalja je klasičan primer ljubavi diktatora prema apsolutnoj vlasti tj. sejanje straha i omalovazavanje sudstva. Medjutim, demokratija je jako ukorenjena u ovaj sistem tako da se nadam da ce ga ona održavati i sprecavati da napravi gluposti.

konzervativac

pre 7 godina

Jel ovi Nemci shvataju da su jedini ostali u odbrani starog propalog sistema?Pokusaji da se Tramp diskredituje izgledaju pateticno,Nemacka ne moze da zavede red ni u najblizem susedstvu,bolje bi joj bilo da prihvati nuzne promene pa da ostane kakva takva Eu,koja inace njima najvise i odgovara.U suprotnom ce se Evropa potpuno destabilizovati a najvecu stetu ce pretrpeti Nemci,njihov izvoz i njihove kompanije.

Mik

pre 7 godina

To je tako kada razmazeni bogatas postane predsednik SAD. Medjutim, nije ni prvi, a verovatno ni poslednji. Setimo se samo Busa ( i jednog i drugog) koji je poveo Ameriku u rat za svoj privatni racun. Ne secam se da se digla intelektualna kuka i motika da ga u tome spreci. Da ne govorimo o bombardovanju nase zemlje kada su zaobidjene i izvrgnute ruglu sve te "dragocene" medjunarodne organizacije. Ne svidja mi se Tramp. On je samo jedan od onih koji misle da ih je novac kvalifikovao da budu bogomdani. Ali ne mislim da je moralno neispravniji od bilo kojeg od americkih predsednika u poslednjih 30 godina. Bar ne za sada!

Mujo11

pre 7 godina

"Tramp je Neron, Evropa se mora braniti od opasnog lidera"

Tramp je "Neron"...?! Ja sam mislio da Tramp je porijeklom od Njemacke, da je on u stvari i njemac, i nece zaboraviti njegove korenje, bice svakako kao poseban prijatejl Njemacke...?
A ko je stvarno Tramp "Neron", onda sta je Putin, AL Asad, Erdogan, kineski predsednik..., da ne govorimo o taj S Korejski predsednik...?
U svijetu ima puno "Nerona", a o Trampu jos je rano reci da on je takav.
I za Ronalda Regana rekli su da u Beloj kuci dolazi jedan"kauboj" i on ce da pocne ww3, ali on je bio jedan od najboli predsednika SAD.
Ko zna, mozda takav(kao Regan) ce biti i Tramp?

Milo

pre 7 godina

Ovako se pisalo u Berlinu u vreme pred prvi i drugi svecki rat. "Nemci treba da okupe svoje partnere u Africi i Aziji i da se suprostave US i Rusiji". To nezvuči dobro, posebno ne zato što kako kažu računaju na Evropske partnere koje su dosad često morali da primoravaju da slušaju diktat Merkelove. Što se tiče optužba za trampa, nisu tačne tvrdnje da je rasista. Mada ga mainstream štampa večito boji rasističkim bojama, ja dosad nisam video nijedan dokaz da je čovek rasista.

gandra

pre 7 godina

spigel naziva coveka koji komanduje vojskom od valjda 100 000 vojnika koji su stacionirani - vidi cuda - svuda po nemackoj - mislim da ce ovaj clanak nemacki narod jako skupo kostati

balkancaffe

pre 7 godina

Nemačka ne mora da izgradi savez protiv Donalda Trampa jer ce vrlo brzo skoro svaka evropska zemlja imati svog Trumpa.
(Branimir,

Daj boze,napokon da vide ovi polupismeni desnicari sta je prava" igranka"!

.

pre 7 godina

E ako ga neko zaustavi to je Nemacka :) Evropa je vojni patuljak, ekonomski zavisna od SAD. Ne bi morao Tramp cak ni da ratuje protiv njih, dovoljno je da povuce zastitu i pusti Ruse na ove demokrate. Puzili bi pred Amerima, samo da ih zastite.
Ali prazna prica nikome ne skodi. Nemci ocajnicki zele da se predstave kao zastitnici Evrope. Oni koji su je dva puta u crno zavili. I sad bas oni nadjose da je stite od Rusa i Amerikanaca, bez kojih bi Evropa danas bila etnicki ociscena pustara prepuna konc. logora u kojima bi robovi nize rase sluzili samozvane Arijevce.
Jos samo da Japan objavi kako ce da odbrani Aziju, narocito Kinu, od Amerikanaca i Rusa pa da komedija bude potpuna.

.

pre 7 godina

Ima mnogo ekstremnijih i opasnijih politicara u Americi od Trampa. Ovima je bolje da slave sto je on iskoristio porast nacionalizma u SAD-u, a ne neki od onih koji se zalazu za terorisanje pola sveta. Isto kao sto bi trebali da slave sto na celu Rusije, umesto njima omrazenog Putina nije npr. Zirinovski koji se otvoreno zalaze za okupaciju Evrope i osvajanje teritorija u Aziji koje bi Rusiji omogucile izlaz na Tihi Okean.
Nemacka nije sila, zavisi od podrske SAD-a i cutace i raditi ono sto SAD. zele.

patrijota

pre 7 godina

ovoliko potenciranje trampa kao loseg momka vrlo lako moze da postane sasvim dobra stvar za novog predsednika. jednostavno ovolika hajka postaje smesna i degutantna u isto vreme, a samim tim u neozbiljna.

Srba

pre 7 godina

Nisam citao da je nemacko tuzilastvo reagovalo kad je Spigl objavio naslovnicu sa likom izabranog predsednika saveznicke drzave kao ID glavosece. Paradoksalno je da jedna strana njegove politike usmerena protiv tih osvedocenih snaga haosa.

Ne vidim da je za gradjane jedne visoko prosperitetne i uzor drzave nesto lose kad drzavni poglavar, kad dodje na vlast, praktikuje politiku na osnovu koje je dobio izbore: Amerika na prvom mestu!

Na ovaj nacin on u velikom stilu pokazuje da je politika "umetnost vladanja" a ne prljava rabota.
Svaka cast izabranom predsedniku.

bangy

pre 7 godina

Ne znam kako vi, ali meni je više pun kufer ovih analiza, Tramp ovo, Tramp ono. Te Trampu šiška na levo, pa mu na desno, pa Melanija ima smešak, pa ga nema. Aman bre ljudi dosta više.
Čovek se ponaša kao pravi biznismen (mi u Srbiji to zvanje malo (mnogo) deformisano tumačimo, pa ćemo to naše tumačenje ostaviti po strani) i povlači poteze kao takav.

Knez

pre 7 godina

Demokratija je super samo dok dobijaju demokrate, a ako dobije neko drugi? Sta onda? Hah, dripacki sistem za kontrolisanje nerazvijene ljudske zajednice.

Јован Стојковић

pre 7 godina

Каква разорна паника тресе Немачки естаблишмент, они се више не успевају суздржавати чак ни колико да не буду смешни. Замислите ту "слободну" и "поносну" нацију која сада брани вајни праведни светски поредак од фашисте Трампа а колико јуче су се преко медија немушто брецали када се открило да НСА прислушкује Меркелову! Молим вас, новине објављују да их њихов савезник прислушкује и ништа. Хоћете да ставите санкције Русији на штету ваше привреде-хоћемо. Хоћете да правите анти-руску еуфорију око путничког авиона који смо ми оборили-хоћемо. И на крају поред све понизности ништа не вреди. Разни облици либерал-шовинизма и ЕУ империјализма у виду Улрике Луначек ће ускоро,како они са славодобитном насладом воле да кажу: "Отићи на сметлиште историје". Ето да је само толико од Трампа, много је.

Mikiveliki

pre 7 godina

Под разно разним изговорима многи нападају Трампа, а заправо ради се о следећем. Многи којима иде добро не желе да се ишта мења. Њих је 5%, а са друге стране имамо оних 95%који живе све горе и горе. Управо мултинационалне компаније и владе најразвијенијих економија предводе борбу против Трампа. Његов однос према нелегалним усељеницима и забрани уласка у земљу из појединих држава, обилно се користе да би се што је могуће више оцрнио, толико да и један "угледан " лист из Немачке може себи да дозволи да га назове Нероном. Није искључено да Трамп буде и опозван из разлога горе наведених. Комбинација великог новца и подршке политичара свакога могу да "одувају ".

Zoki

pre 7 godina

Čak i na čelu sa Donaldom Trampom, Amerika je mnogo otvorenije društvo nego Nemačka. Evropska Unija na ovaj način na koji je vidi Nemačka je osuđena na propast. EU je moguća isključivo kao ravnopravna zajednica suverenih država, gde bi vladalo pravilo jedna država jedan glas. Zajedničko tržište je moguće i poželjno - ali na onaj način na koji je funkcionisalo unutar EEZ - a ne sa zajedničkom valutom koja dovodi manje države u neravnopravan položaj. Prema tome, ako Nemačka hoće da se suprotstavlja Americi - samo napred, ali neka govori u svoje ime a neka se ne zaklanja iza EU.

NaivniMarkic

pre 7 godina

Niko ne brani pravo Amerikanaca na samoopredeljenje kroz demokratske izbore. Međutim, ako to samoopredeljenje podrazumeva nacizam, rasizam ili ekstremni militarizam, naravno da sa punim pravom možemo suprotstaviti takvom njihovom odlukom. Demokratija je volja naroda, ako je narod loš, onda je i to loša volja.
Neki narodi izaberu Tomu za predsednika, a Aleka za predsednika vlade, na primer.

manga

pre 7 godina

Aman više, pomirite se sa tim da je čovek dobio izbore (po mom mišljenju vrlo diskutabilna ličnost i složio bih se sa gomilom stavova koji su izneti). Ali pozivati se na načela i principe koja su pre njega ne samo pogazena već silovana i bačena u prašinu je smešno. Gde ste bili kada su silom menjana prava ljudi po svetu kada su birali svoje predstavnike i vlade (da se razumemo i tu je bilo šljama i fukara), nego sad očajavate kao deca koja su ostala bez lizalice. Niko se nije bunio kada su u ime "demokratije" ginule stotine hiljada nekih drugih i nebitnih, potrošnih...

Makarije

pre 7 godina

Nemacka elita je listom bila podrzala Hilari Klinton. Zasto? Zato sto bi to bio nastavak eksportomanije nemacke robe u Ameriku, to je sva sustina. Kako je Trump resio da vrati realnu privredu u USA on mora da posegne za protekcionizmom jer samo tako se ponovo podize realna privreda. To znaci uvodjenje carine na robu iz Kine, Meksika, Nemacke a smanjenje poreza u domacoj industriji. To opet znaci za Nemacku i Kinu milijarde dolara manje. Nikakve ideologije tu nema sa nemacke strane, nisu oni ni sposobni za ideologiju vise niti se ideologija maze na hleb ili sipa u traktor (kako rece Palma) - u pitanju je jedino novac.

bot92

pre 7 godina

ne verujem u demokratiju..danasnji svet jre izopacen..demokratija se uvodi ratom, drzavama vladaju korporacije..a svi zlotvori se bune protiv trampa..pocecu da verujem da nije njihov..

Oliver

pre 7 godina

Zalosno je u sta se Nemacka pretvorila.Sve je to anticipirao Thilo Sarrazin,bivsi predsednik Bundesbanke i politicar SPD-a u svojoj kultnoj knjizi Nemacka se ukida iz 2010.Od masovnih migracija,neuspeha integracije stranaca,islamizacije Nemacke do propasti evra.Na zalost,Nemci ga nisu poslusali,sto je posredno i potvrda jedne od njegovih teza kako su Nemci prilicno zaglupeli tokom nekoliko posleratnih decenija.Dve su velike istorijske ironije:prvo,Nemacka sa svojom nacistickom prosloscu danas je glavni bastion liberalizma i s visine drzi lekcije o multilateralizmu i multikulturalizmu,a drugo,taj Tramp je cisto nemackog porekla,ciji se deda Friedrich Trumpf,otisnuo preko Atlantika sa 16 godina.Istorija zaista ima smisla za humor.

p

pre 7 godina

U nemackoj, koja nema svoju vojsku, je stacionirano 50 000 americkih vojnika. Amerika im nije dozvolila da imaju ustav, I dan danas.

Tako da bih bas voleo da vidim kako ce da se rese toga - a tek kako ce da budu razumni sa ostalim EU zemljama koje sad treba da su im najveci saveznici.

Maratonac

pre 7 godina

Zamislite kako bi se Sovjetski Savez ponašao da je 1965 godine u Sovjetskom Savezu na izborima pobedio Ronald Regan. Tako danas se ponaša,, demokratski zapad " kada je pobedio Donald Tram.

lauda

pre 7 godina

Mozda je bolje da ga porede sa Kaligulom. Inace, USA sebe smatra novim Rimskim carstvom, to naravno ne spominje javno, kao sto su to pokusavali da predstave Napoleon ili Hitler, uglavnom se pridrzavaju onog dela kada je Rim bio republika, sa minimalnim uticajem imperatora u svom bitisanju. Njihova politicka elita se obrazuje na vrlo sirokom poznavanju svih aspekata iz doba Rimskog carstva.

mrmot

pre 7 godina

Nemacka trese kavez Trampu. i ovde se nesto opasno desava i ne mirise na dobro. Zdrava logika mi govori da ovakvi clanci moraju da budu odobreni od strane Menadzmenta lista a Spiegel nije bas lokalni list znaci da skoro pa odrazava drzavnu politiku. Sto znaci da je clanak nemacki samar Americi. A za Trampa se zna da je egoista i da ne ostaje duzan. Tako da,samo lose moze izaci iz ovoga.

sledi krckanje ili bar pokušaj

pre 7 godina

Deligitimizacija aktuelnog američkog predsednika nije neki uspeh. Jer SAD ne mogu da budu poražene a ni njihovi interesi obrisani ako se Tramp svrgne kao opasan element. Možda se nekome u Nemačkoj čini da bi recimo preduzetnički modus SAD umesto merkatilnog bio povoljniji jer Nmeačka sama pripadam preduzetničkom modusu, ali ni merkatilni nije opasnost dokle god Nemačka ne pokuša da pravi trgovinske sporazume sa recimo japanom. Iz nekog razloga ova situacija je slična sa situacijom koja je postojala za vreme francuske revolucije. Proglašena je okončanom, da su se desile promene, ali tek je trebalo izaći na kraj sa do tada vladajućim elementima koju su napravili tajne dogovore za povratak na vlast zbog kojih im je i glava skinuta. Napoleon je takodje bio popularan u evropi na sličan način i objavio je rat kome god je trebalo i pobrinuo se da ga slomi.

Bozo the Clown

pre 7 godina

Ja se u potpunosti slažema sa ovom dijagnozom. Tramp je neobrazovan, bahat i netolerantan. On misli da će preporiditi naciju, ali zapravo je spreman da vlada beskrupulozno, ognjem i mačem. Pritom je lažov.

branko

pre 7 godina

Evropa obozava Trampa. Njega jedino mrzi evropska oligarhija i njihovi politicari kao i mediji, sto se i vidi iz njihove vrlo dobro placene ali veoma providne propagande.
:-)

dusanmal

pre 7 godina

Izazov ideologiji Nemacke i EU te globalizmu. No, opet gledajte u njegova obecanja i akcije tokom samo par nedelja na vlasti:
1) Zamrzavanje zaposljavanja u drzavnom sektoru sto znaci kresanje velicine birokratskog i drzavnog aparata. Neron? Ili podrzavalac ogranicene moci drzave i vlasti?
2) Zamrzavanje regulativnog sistema sa klauzom da za svaku novu regulaciju dve moraju biti ukinute. To znaci smanjivanje moci birokratskog drzavnog sistema. Neron? Ili sta drugo?
3) Obecanja ali i prvi koraci da se a)smanje takse i ljudima i kompanijama b)ukine drzavno uplitanje u zdravstvo c)smanje bankarske kontrole,nameti i ogranicenja. Neron? Ili sta drugo?
4) Nacionalizam, da, ali odgovoran. Trazenje da druge clanice NATO POSTUJU zakone te alijanse i ne ocekuju da ih SAD brani svojim novcem; Trazenje da UN manje trosi i nagovestaj da ce i njima skresati kasu; Trezenje novih trgovinskih ugovora za korist SAD... Trazi beneficije za SVOJU drzavu te odgovornost drugih drzava... To nije politika Nerona vec nesto sto bi se ocekivalo od uspesne imperije, Kraljica Viktorija, mozda?
A zasto se Nemci bune-jer nema vise odbrane bez troska te jos vaznije-eto primera uspesne drzave na principu slobodarstva, MALE drzavne strukture, MALH poreza, MINIMALNOG regulativnog sistema... bez klanjanja Bogu Globalizma vec sopstvenom nacionalnom interesu. To je tolika suprotnost Nemackom/EU sistemu ogromne i svemocne drzave Progresivizma da moze biti zarazno... To je izazov.

Vlada M

pre 7 godina

Iako je u pravu, i iako je dobra istorijska prilika, nikada Nemačka neće biti politički lider Evrope zato što joj je jedna njena generacija nanela nezamislivo zlo. Tako isto ni Srbija nikad više neće biti lider regiona jer već skoro 30 godina bira slonove u staklarskoj radnji i ceo region je značajno unazadila u odnosu na Evropu.

Lalans

pre 7 godina

Ovo je normalan tok u razvoju jednog mocnog drustva. Civilizacije su propadale i nastajale. Carevi, Kraljevi su bili bolji ili losiji. Da li im (SAD-u) je dosao kraj ili ce iz ovog izaci bolji, zreliji, mocniji... Nama jedino ostaje da promatramo sa strane. I bolje bi bilo da se usresredimo na nase drustvo da ga podignemo na visi nivo, nego sto likujemo pobedu jednog bezlicno-bolesno-devijatnog vladara sveta!