Subota, 04.02.2017.

15:30

15 analitičara zanemelo, Rusija briljira

Bruto domaći proizvod Rusije u prošloj godini bio je u minusu za 0,2 odsto, objavila je Savezna služba za statistiku, prenosi agencija "Blumberg".

Izvor: Tanjug

15 analitièara zanemelo, Rusija briljira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Dejan Pavlović

pre 7 godina

Rusija ipak radi na modernizaciji.Recimo novi model Lade Xray zatim Lada Vesta. Ruska kompanija Angstrem proizvodi mikroprocesore u 28nm arhitekturi,zatim ruske kompanije Rostec i Kret proizvode savremenu elektroniku. Naravno da Rusi nisu na nivou zapadnih giganata u pogledu elektronike za široku potrošnju ali rade na modernizaciji. Ne zaboravimo da je Rusija devedesetih bila na rubu kolapsa. Načinila je veliki skok ali mora još dosta da radi. Daimler, Reno, Bosh, Sagem su neke od zapadnih kompanija koje su ušle u Rusiju. Katar je kupio deonice Rosnjefta. Nije baš tako da je Rusija zatvorena.

mare

pre 7 godina

BDP Kalifornije 2.5 triliona
BDP Rusije oko 2 triliona
O čemu pričamo, da nemaju gas, naftu, minerale bili bi negde slični kao Ukrajina, radi se o strogo resursnoj ekononiji koja bukvalno živi od izvoza prirodnog bogatstva.
Sad je pitanje koliko Rusija stvara.
Činjenica je da su očajni kada se radi o proizvodnji robe široke potrošnje, Lada je žalosna i zaostala, ne znam nisam čuo za ruske televizore, šporete, alate, frižidere, kamione, avione...
Ostalo im je iz SSSR-a nuklearni program i vojska i to je to. Znate da nemaju svoj sistem platnih kartica.

Jel primetio neko

pre 7 godina

Kazu neki BDP Rusije i Španije isti
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
Russia 3745081
Spain 1674019
List by the International Monetary Fund, a slične podatke daju i CIA i svetska banka

Inače jel primetio još neko da je ova lista na wikipediji drastično promenjena, pa je sad Kina ispred USA, Rusija je bila kao Italija i Spanija a sada je skoro kao nemačka. I to se desilo skoro, krajem 2016.
Sa rastom, ondosno padom koji su imali to je nemoguće, nisu to čista posla

dragan

pre 7 godina

Ja bi planurao pad od 10% što ni u Somaliji nema i posle bi se hvalio kako napredujemo sa -5%.Shvatite minus je minus.Sve ispod +2% je ništa.

kiza

pre 7 godina

Svi ovde zaboravljaju da se igra ne vodi USA vs Rusija, ili zapad vs Rusija. Igra je mnogo kompleksija, i ima jos igraca. Nekad je neko saveznik sa ovim, nekad sa onim.
Zapadne sankcije nisu totalne sankcije, vec samo na neke delove ekonomije. Da zapad zeli, moze da ih pojaca, oni drze prst na obaracu. Ali verovatno se kalkulize jer tu je i Kina i ostale sile Brazil, Indija, itd.

Jedno je sigurno, svi (i Kina i Rusija) zavise od zapada, tamo su trzista, tehnologije, i zapadne sile su te koje se najvise pitaju.

Mi Srbi mozemo da navijamo za ove ili one (uvek sam se cudio zasto ne navijamo za sebe, al ajd), ali to su cinjenice.

Pokazatelj

pre 7 godina

Bio sam i u Rusiji i u Americi i zaista za prosecnog coveka je bolje u Americi. Pustite ove statisike, najbolji pokazatelj kada odete negde i potrazite posao u struci, otvorite novcanik i pogledate konkretnu primenu zakona makar na primeru obicnih ljudi(posto je jasno da zakon za bogate i mocne nigde nije isti kao za vecinu).

Jasno

pre 7 godina

Rusi zive jako bedno tako da njima pad i od 0,1 znaci. Mizerija je to velika. Ko je bio u Moskvi zna o cemu pricam. Porediti njih i zapad je smesno. Lepse zive cak i Bugari u Sofiji a da ne pricam o Holandiji, Nemackoj itd.Sve zavisi od polazne tacke gledista. Mi zivimo bolje od Etiopije. I Rusi isto

Nikola

pre 7 godina

Sankcije su zestoko poremetile Rusiju, to je cinjenica. Rusija je prije sankcija imala 7+ rast BDP-a, taj rast se iz godine u godinu uvecavao, i tim tempom bi za 10-20 godina stigli standard najrazvijenijih zemalja svijeta. Ali sankcije nisu unistile Rusiju kao sto je bila namjera zapada. To je bitno. Obican gradjanin Rusije nije osjetio ove sankcije. Ekonomija vec od ove godine ide u plus, pa kakav god da je. To je veliki uspjeh.
P.S. Tih 20% Etiopije je isto kao Srpsko 0,1 mozda. Ovaj u komentarima to uporedjuje sa Rusijom cak...

Hmmm

pre 7 godina

Cak i kada matematika jasno nesto pokaze, u Srbiji toliko vole Rusiju da lupaju minuse na tacne komentare. Nisam ni na jednoj strani, ali Rusija nema ozbiljan proizvod koji svet trazi, osim oruzija i energenata. Ozbiljna idustrija je u Evropi i Americi sa nekoliko azijskih zemalja. Osim nesto vozova, masina i aviona (koje samo oni koriste) nemaju nista da ponude. Koji ruski proizvod koriste ovi sto lupaju minuse? Voze li Ladu? Nise ruski mobilni telefon? Lece se ruskim lekovima? Koriste ruske IT proizvode? Ne verujem. Rusija ima problem jer nisu sposobni da budu konkurentni u mnooogo grana. Dugorocno, nece moci da drze korak, pogotovu sa Kinom. Nadam se da ce promeniti kurs razmisljanja, jer Rusija ima ogroman potencijal da izvozi daleko vise, ds inovira. Ali uz trenutni mentalitet, tesko.

Русофил сам и тим се дичим

pre 7 godina

Не упоређујте Русију са Америком или било којом државом. То раде болесни људи. Видите, ја много волим Русију, као и Србију, као и себе самог, али себе никада не упоређујем са другима, већ само гледам шта ја могу и шта би требало да могу. То ће рећи - није важно како је Америци или Шпанији, већ како је Русији. Русија нема ни један једини аргумент да јој економија буде бедна. Имају све, само као и Срби, немају памет да то што имају искористе до максимума. У томе лежи проблем. Рецимо, ако Америка сутра пропадне, а Русија буде мало боља економски него данас, да ли ће то нешто значити за Русе? Не претерано. За Русе ће значити само онај моменат када сви грађани буди осетили бољитак на својој кожи.
Иначе, често читам коментаре русофоба (ваљда зато што им је деда остао под Стаљинградом 1942), како се у Москви живи, а све ван умире. Истина. Идите у Америку, па запуцајте у унутрашњост, да видите како људи живе у приколицама, раде се кристалним метом и проституишу за једну туру мета. Тако је свуда, али то не теши ни сиромашне Американце, ни сиромашне Русе, а најмање треба да теши нас, сиромашне Србе.

Волите себе и своју земљу/државу, без упоређивања са неким или нечим другим.

Srba87

pre 7 godina

Rusija je po površini najveća zemlja ba svetu - 17 miliona i 78.000 km/2 (Srbija ima 78.000). Ameri su priznali da ih je Rusija pretekla u proizvodnji pšenice. Svetsko stanovništvo beleži godišnji rast od 90 miliona. Izvoze oružje (čiji je kvalitet pokazan u Siriji) i energetski nemaju premca. Ključni izazov: kako očuvati unutrašnju stabilnost na južnim granicama. Poučeni iskustvom iz Otadžbinskog rata (27 miliona života), odlučili su da više ne ratuju na svojoj teritoriji. Nisu autsorsovali proizvodnju (industriju) i u tome je njihova velika prednost. Sa Kinezima na duži rok mogu imati problematične odnose.

novi svetski predak

pre 7 godina

Ljudi i dalje izgleda nisu naucili osnovnu zivotnu lekciju, imali dece ili ne, imali zavrsen fakultet ili ne, neimali ili imali godina zivota... vidim nema te sile koja ce opametiti coveka da misli svojom glavom, a o emocijama da ne govorim.

Kakve veze ima BDP kao samo BDP? Kakve alo ako se ne gleda dug???
Jel bolje zivi onaj koji ima zaradu mesecnu 3000eur, a duga,obaveza 70% i vise, ili onaj koji ima 800e a dugova i obaveza nema?

Dakle ako gledate BDP, lepo pogledajte i dug drzave koji je, pa cete sami videti koja Vam se pesma vise svidja, ako imate morala i pameti barem malo.
Rusija je i sila i pametna, niko joj nije ni do noznog clanka, koliko para toliko muzike, to je njihova filozofija, kad ima ima, kad nema onda nema.
poyy

артиљерац

pre 7 godina

@ obzerver Имају снажан раст и 20 000 милијарди$ спољног дуга,140%
БДП,од чега само Русија држи 1200 милијарди$ америчких државних
обвезница.О Кини да не причам.

aco

pre 7 godina

Rusija pod sankcijama ima stabilnost. Pad od 0,2% pod sankcijama je odlican rezultat. Ove godine ce verovatno imati pozitivan rast. Kad se ukinu sankcije sledi bum od 15-20%.

Jaka Rusija

pre 7 godina

Rusiji sledi veliki oporavak nakon rasta cena energenata, a potrošnja gasa ove godine je bila povećana. Rusija je izdržala sankcije bez da se slomila.

Louis

pre 7 godina

@Rastko, znas li da je Etiopija imala rast BDP od 10.20%. Da li bi uporedjivao Etiopiju i njihov pravac rasta sa Evropom i Amerikom? Rusija ima 130 miliona stanovnika i ogromnu zemlju po prostranstvu. Spanija ima 45 miliona stanovnika i BDP Spanije je isti kao BDP Rusije. Da li uporedjujes Spaniju sa Amerikom i Evropom? Rusija ne igra u istoj ligi. Rusija igra u trecoj, sa Spanijom. I jos su nereseno. Americka ekonomija raste 2.5% i ti uporedjujes sa ruskim padom od 0.2% koje je, wow, mnogo manji nego ocekivani pad od 0.5%?! Ljudima stvarno treba malo da budu sretni

Power is Power

pre 7 godina

SAD rastu 2.5% godišnje, Rusija u minusu. Ko ovde briljirao, nije mi jasno?
(ha, 04. februar 2017 17:40)
Amerika ne dobija 100% svog bdpa, uzevsi dugove i javni dug..

Rastko

pre 7 godina

Rusija pod sankcijama ima bolje kretanje BDP-a od Evrope i Amerike, uz to što Rusiji pripada sav njen BDP dok američki u jednoj većoj meri pripada Kini i drugim nacijama vlasnicima američkog spoljnog duga.

Pera

pre 7 godina

(obzerver, 04. februar 2017 16:44)
Da imaš iole ekonomskog obrazovanja znao bio da je ovo blizu čuda. Porast ekonomske proizvodnje i minimalni pad BDP-a, uz konzervativnu projekciju da će rasti ove godine je izuzetan uspeh za zemlju koja je pod jakim sankcijama od strane svojih najvećih ekonomskih partnera. Sve mi se čini da su se rusi dobro pripremili za sve što se dogadja, znaju već nekoliko poteza unapred šta im zapad/SAD sprema, vidi se da su dobri šahisti. I ne nisam rusofil, daleko od toga. Živim u Kanadi već 20 godina ali pokušavam da budem realan.

obzerver

pre 7 godina

Svi smo zanemeli što su imali manji pad od očekivanog. Em im je osnova dosta niža od zapadnih država, em padaju - dok Amerika ima snažan rast.

Pera

pre 7 godina

(obzerver, 04. februar 2017 16:44)
Da imaš iole ekonomskog obrazovanja znao bio da je ovo blizu čuda. Porast ekonomske proizvodnje i minimalni pad BDP-a, uz konzervativnu projekciju da će rasti ove godine je izuzetan uspeh za zemlju koja je pod jakim sankcijama od strane svojih najvećih ekonomskih partnera. Sve mi se čini da su se rusi dobro pripremili za sve što se dogadja, znaju već nekoliko poteza unapred šta im zapad/SAD sprema, vidi se da su dobri šahisti. I ne nisam rusofil, daleko od toga. Živim u Kanadi već 20 godina ali pokušavam da budem realan.

Rastko

pre 7 godina

Rusija pod sankcijama ima bolje kretanje BDP-a od Evrope i Amerike, uz to što Rusiji pripada sav njen BDP dok američki u jednoj većoj meri pripada Kini i drugim nacijama vlasnicima američkog spoljnog duga.

Jaka Rusija

pre 7 godina

Rusiji sledi veliki oporavak nakon rasta cena energenata, a potrošnja gasa ove godine je bila povećana. Rusija je izdržala sankcije bez da se slomila.

артиљерац

pre 7 godina

@ obzerver Имају снажан раст и 20 000 милијарди$ спољног дуга,140%
БДП,од чега само Русија држи 1200 милијарди$ америчких државних
обвезница.О Кини да не причам.

Power is Power

pre 7 godina

SAD rastu 2.5% godišnje, Rusija u minusu. Ko ovde briljirao, nije mi jasno?
(ha, 04. februar 2017 17:40)
Amerika ne dobija 100% svog bdpa, uzevsi dugove i javni dug..

Louis

pre 7 godina

@Rastko, znas li da je Etiopija imala rast BDP od 10.20%. Da li bi uporedjivao Etiopiju i njihov pravac rasta sa Evropom i Amerikom? Rusija ima 130 miliona stanovnika i ogromnu zemlju po prostranstvu. Spanija ima 45 miliona stanovnika i BDP Spanije je isti kao BDP Rusije. Da li uporedjujes Spaniju sa Amerikom i Evropom? Rusija ne igra u istoj ligi. Rusija igra u trecoj, sa Spanijom. I jos su nereseno. Americka ekonomija raste 2.5% i ti uporedjujes sa ruskim padom od 0.2% koje je, wow, mnogo manji nego ocekivani pad od 0.5%?! Ljudima stvarno treba malo da budu sretni

aco

pre 7 godina

Rusija pod sankcijama ima stabilnost. Pad od 0,2% pod sankcijama je odlican rezultat. Ove godine ce verovatno imati pozitivan rast. Kad se ukinu sankcije sledi bum od 15-20%.

Русофил сам и тим се дичим

pre 7 godina

Не упоређујте Русију са Америком или било којом државом. То раде болесни људи. Видите, ја много волим Русију, као и Србију, као и себе самог, али себе никада не упоређујем са другима, већ само гледам шта ја могу и шта би требало да могу. То ће рећи - није важно како је Америци или Шпанији, већ како је Русији. Русија нема ни један једини аргумент да јој економија буде бедна. Имају све, само као и Срби, немају памет да то што имају искористе до максимума. У томе лежи проблем. Рецимо, ако Америка сутра пропадне, а Русија буде мало боља економски него данас, да ли ће то нешто значити за Русе? Не претерано. За Русе ће значити само онај моменат када сви грађани буди осетили бољитак на својој кожи.
Иначе, често читам коментаре русофоба (ваљда зато што им је деда остао под Стаљинградом 1942), како се у Москви живи, а све ван умире. Истина. Идите у Америку, па запуцајте у унутрашњост, да видите како људи живе у приколицама, раде се кристалним метом и проституишу за једну туру мета. Тако је свуда, али то не теши ни сиромашне Американце, ни сиромашне Русе, а најмање треба да теши нас, сиромашне Србе.

Волите себе и своју земљу/државу, без упоређивања са неким или нечим другим.

obzerver

pre 7 godina

Svi smo zanemeli što su imali manji pad od očekivanog. Em im je osnova dosta niža od zapadnih država, em padaju - dok Amerika ima snažan rast.

Nikola

pre 7 godina

Sankcije su zestoko poremetile Rusiju, to je cinjenica. Rusija je prije sankcija imala 7+ rast BDP-a, taj rast se iz godine u godinu uvecavao, i tim tempom bi za 10-20 godina stigli standard najrazvijenijih zemalja svijeta. Ali sankcije nisu unistile Rusiju kao sto je bila namjera zapada. To je bitno. Obican gradjanin Rusije nije osjetio ove sankcije. Ekonomija vec od ove godine ide u plus, pa kakav god da je. To je veliki uspjeh.
P.S. Tih 20% Etiopije je isto kao Srpsko 0,1 mozda. Ovaj u komentarima to uporedjuje sa Rusijom cak...

Hmmm

pre 7 godina

Cak i kada matematika jasno nesto pokaze, u Srbiji toliko vole Rusiju da lupaju minuse na tacne komentare. Nisam ni na jednoj strani, ali Rusija nema ozbiljan proizvod koji svet trazi, osim oruzija i energenata. Ozbiljna idustrija je u Evropi i Americi sa nekoliko azijskih zemalja. Osim nesto vozova, masina i aviona (koje samo oni koriste) nemaju nista da ponude. Koji ruski proizvod koriste ovi sto lupaju minuse? Voze li Ladu? Nise ruski mobilni telefon? Lece se ruskim lekovima? Koriste ruske IT proizvode? Ne verujem. Rusija ima problem jer nisu sposobni da budu konkurentni u mnooogo grana. Dugorocno, nece moci da drze korak, pogotovu sa Kinom. Nadam se da ce promeniti kurs razmisljanja, jer Rusija ima ogroman potencijal da izvozi daleko vise, ds inovira. Ali uz trenutni mentalitet, tesko.

Srba87

pre 7 godina

Rusija je po površini najveća zemlja ba svetu - 17 miliona i 78.000 km/2 (Srbija ima 78.000). Ameri su priznali da ih je Rusija pretekla u proizvodnji pšenice. Svetsko stanovništvo beleži godišnji rast od 90 miliona. Izvoze oružje (čiji je kvalitet pokazan u Siriji) i energetski nemaju premca. Ključni izazov: kako očuvati unutrašnju stabilnost na južnim granicama. Poučeni iskustvom iz Otadžbinskog rata (27 miliona života), odlučili su da više ne ratuju na svojoj teritoriji. Nisu autsorsovali proizvodnju (industriju) i u tome je njihova velika prednost. Sa Kinezima na duži rok mogu imati problematične odnose.

novi svetski predak

pre 7 godina

Ljudi i dalje izgleda nisu naucili osnovnu zivotnu lekciju, imali dece ili ne, imali zavrsen fakultet ili ne, neimali ili imali godina zivota... vidim nema te sile koja ce opametiti coveka da misli svojom glavom, a o emocijama da ne govorim.

Kakve veze ima BDP kao samo BDP? Kakve alo ako se ne gleda dug???
Jel bolje zivi onaj koji ima zaradu mesecnu 3000eur, a duga,obaveza 70% i vise, ili onaj koji ima 800e a dugova i obaveza nema?

Dakle ako gledate BDP, lepo pogledajte i dug drzave koji je, pa cete sami videti koja Vam se pesma vise svidja, ako imate morala i pameti barem malo.
Rusija je i sila i pametna, niko joj nije ni do noznog clanka, koliko para toliko muzike, to je njihova filozofija, kad ima ima, kad nema onda nema.
poyy

Pokazatelj

pre 7 godina

Bio sam i u Rusiji i u Americi i zaista za prosecnog coveka je bolje u Americi. Pustite ove statisike, najbolji pokazatelj kada odete negde i potrazite posao u struci, otvorite novcanik i pogledate konkretnu primenu zakona makar na primeru obicnih ljudi(posto je jasno da zakon za bogate i mocne nigde nije isti kao za vecinu).

Jasno

pre 7 godina

Rusi zive jako bedno tako da njima pad i od 0,1 znaci. Mizerija je to velika. Ko je bio u Moskvi zna o cemu pricam. Porediti njih i zapad je smesno. Lepse zive cak i Bugari u Sofiji a da ne pricam o Holandiji, Nemackoj itd.Sve zavisi od polazne tacke gledista. Mi zivimo bolje od Etiopije. I Rusi isto

kiza

pre 7 godina

Svi ovde zaboravljaju da se igra ne vodi USA vs Rusija, ili zapad vs Rusija. Igra je mnogo kompleksija, i ima jos igraca. Nekad je neko saveznik sa ovim, nekad sa onim.
Zapadne sankcije nisu totalne sankcije, vec samo na neke delove ekonomije. Da zapad zeli, moze da ih pojaca, oni drze prst na obaracu. Ali verovatno se kalkulize jer tu je i Kina i ostale sile Brazil, Indija, itd.

Jedno je sigurno, svi (i Kina i Rusija) zavise od zapada, tamo su trzista, tehnologije, i zapadne sile su te koje se najvise pitaju.

Mi Srbi mozemo da navijamo za ove ili one (uvek sam se cudio zasto ne navijamo za sebe, al ajd), ali to su cinjenice.

dragan

pre 7 godina

Ja bi planurao pad od 10% što ni u Somaliji nema i posle bi se hvalio kako napredujemo sa -5%.Shvatite minus je minus.Sve ispod +2% je ništa.

mare

pre 7 godina

BDP Kalifornije 2.5 triliona
BDP Rusije oko 2 triliona
O čemu pričamo, da nemaju gas, naftu, minerale bili bi negde slični kao Ukrajina, radi se o strogo resursnoj ekononiji koja bukvalno živi od izvoza prirodnog bogatstva.
Sad je pitanje koliko Rusija stvara.
Činjenica je da su očajni kada se radi o proizvodnji robe široke potrošnje, Lada je žalosna i zaostala, ne znam nisam čuo za ruske televizore, šporete, alate, frižidere, kamione, avione...
Ostalo im je iz SSSR-a nuklearni program i vojska i to je to. Znate da nemaju svoj sistem platnih kartica.

Jel primetio neko

pre 7 godina

Kazu neki BDP Rusije i Španije isti
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
Russia 3745081
Spain 1674019
List by the International Monetary Fund, a slične podatke daju i CIA i svetska banka

Inače jel primetio još neko da je ova lista na wikipediji drastično promenjena, pa je sad Kina ispred USA, Rusija je bila kao Italija i Spanija a sada je skoro kao nemačka. I to se desilo skoro, krajem 2016.
Sa rastom, ondosno padom koji su imali to je nemoguće, nisu to čista posla

Dejan Pavlović

pre 7 godina

Rusija ipak radi na modernizaciji.Recimo novi model Lade Xray zatim Lada Vesta. Ruska kompanija Angstrem proizvodi mikroprocesore u 28nm arhitekturi,zatim ruske kompanije Rostec i Kret proizvode savremenu elektroniku. Naravno da Rusi nisu na nivou zapadnih giganata u pogledu elektronike za široku potrošnju ali rade na modernizaciji. Ne zaboravimo da je Rusija devedesetih bila na rubu kolapsa. Načinila je veliki skok ali mora još dosta da radi. Daimler, Reno, Bosh, Sagem su neke od zapadnih kompanija koje su ušle u Rusiju. Katar je kupio deonice Rosnjefta. Nije baš tako da je Rusija zatvorena.

obzerver

pre 7 godina

Svi smo zanemeli što su imali manji pad od očekivanog. Em im je osnova dosta niža od zapadnih država, em padaju - dok Amerika ima snažan rast.

Louis

pre 7 godina

@Rastko, znas li da je Etiopija imala rast BDP od 10.20%. Da li bi uporedjivao Etiopiju i njihov pravac rasta sa Evropom i Amerikom? Rusija ima 130 miliona stanovnika i ogromnu zemlju po prostranstvu. Spanija ima 45 miliona stanovnika i BDP Spanije je isti kao BDP Rusije. Da li uporedjujes Spaniju sa Amerikom i Evropom? Rusija ne igra u istoj ligi. Rusija igra u trecoj, sa Spanijom. I jos su nereseno. Americka ekonomija raste 2.5% i ti uporedjujes sa ruskim padom od 0.2% koje je, wow, mnogo manji nego ocekivani pad od 0.5%?! Ljudima stvarno treba malo da budu sretni

Rastko

pre 7 godina

Rusija pod sankcijama ima bolje kretanje BDP-a od Evrope i Amerike, uz to što Rusiji pripada sav njen BDP dok američki u jednoj većoj meri pripada Kini i drugim nacijama vlasnicima američkog spoljnog duga.

Hmmm

pre 7 godina

Cak i kada matematika jasno nesto pokaze, u Srbiji toliko vole Rusiju da lupaju minuse na tacne komentare. Nisam ni na jednoj strani, ali Rusija nema ozbiljan proizvod koji svet trazi, osim oruzija i energenata. Ozbiljna idustrija je u Evropi i Americi sa nekoliko azijskih zemalja. Osim nesto vozova, masina i aviona (koje samo oni koriste) nemaju nista da ponude. Koji ruski proizvod koriste ovi sto lupaju minuse? Voze li Ladu? Nise ruski mobilni telefon? Lece se ruskim lekovima? Koriste ruske IT proizvode? Ne verujem. Rusija ima problem jer nisu sposobni da budu konkurentni u mnooogo grana. Dugorocno, nece moci da drze korak, pogotovu sa Kinom. Nadam se da ce promeniti kurs razmisljanja, jer Rusija ima ogroman potencijal da izvozi daleko vise, ds inovira. Ali uz trenutni mentalitet, tesko.

aco

pre 7 godina

Rusija pod sankcijama ima stabilnost. Pad od 0,2% pod sankcijama je odlican rezultat. Ove godine ce verovatno imati pozitivan rast. Kad se ukinu sankcije sledi bum od 15-20%.

Jaka Rusija

pre 7 godina

Rusiji sledi veliki oporavak nakon rasta cena energenata, a potrošnja gasa ove godine je bila povećana. Rusija je izdržala sankcije bez da se slomila.

артиљерац

pre 7 godina

@ obzerver Имају снажан раст и 20 000 милијарди$ спољног дуга,140%
БДП,од чега само Русија држи 1200 милијарди$ америчких државних
обвезница.О Кини да не причам.

Pera

pre 7 godina

(obzerver, 04. februar 2017 16:44)
Da imaš iole ekonomskog obrazovanja znao bio da je ovo blizu čuda. Porast ekonomske proizvodnje i minimalni pad BDP-a, uz konzervativnu projekciju da će rasti ove godine je izuzetan uspeh za zemlju koja je pod jakim sankcijama od strane svojih najvećih ekonomskih partnera. Sve mi se čini da su se rusi dobro pripremili za sve što se dogadja, znaju već nekoliko poteza unapred šta im zapad/SAD sprema, vidi se da su dobri šahisti. I ne nisam rusofil, daleko od toga. Živim u Kanadi već 20 godina ali pokušavam da budem realan.

Power is Power

pre 7 godina

SAD rastu 2.5% godišnje, Rusija u minusu. Ko ovde briljirao, nije mi jasno?
(ha, 04. februar 2017 17:40)
Amerika ne dobija 100% svog bdpa, uzevsi dugove i javni dug..

novi svetski predak

pre 7 godina

Ljudi i dalje izgleda nisu naucili osnovnu zivotnu lekciju, imali dece ili ne, imali zavrsen fakultet ili ne, neimali ili imali godina zivota... vidim nema te sile koja ce opametiti coveka da misli svojom glavom, a o emocijama da ne govorim.

Kakve veze ima BDP kao samo BDP? Kakve alo ako se ne gleda dug???
Jel bolje zivi onaj koji ima zaradu mesecnu 3000eur, a duga,obaveza 70% i vise, ili onaj koji ima 800e a dugova i obaveza nema?

Dakle ako gledate BDP, lepo pogledajte i dug drzave koji je, pa cete sami videti koja Vam se pesma vise svidja, ako imate morala i pameti barem malo.
Rusija je i sila i pametna, niko joj nije ni do noznog clanka, koliko para toliko muzike, to je njihova filozofija, kad ima ima, kad nema onda nema.
poyy

Jasno

pre 7 godina

Rusi zive jako bedno tako da njima pad i od 0,1 znaci. Mizerija je to velika. Ko je bio u Moskvi zna o cemu pricam. Porediti njih i zapad je smesno. Lepse zive cak i Bugari u Sofiji a da ne pricam o Holandiji, Nemackoj itd.Sve zavisi od polazne tacke gledista. Mi zivimo bolje od Etiopije. I Rusi isto

Srba87

pre 7 godina

Rusija je po površini najveća zemlja ba svetu - 17 miliona i 78.000 km/2 (Srbija ima 78.000). Ameri su priznali da ih je Rusija pretekla u proizvodnji pšenice. Svetsko stanovništvo beleži godišnji rast od 90 miliona. Izvoze oružje (čiji je kvalitet pokazan u Siriji) i energetski nemaju premca. Ključni izazov: kako očuvati unutrašnju stabilnost na južnim granicama. Poučeni iskustvom iz Otadžbinskog rata (27 miliona života), odlučili su da više ne ratuju na svojoj teritoriji. Nisu autsorsovali proizvodnju (industriju) i u tome je njihova velika prednost. Sa Kinezima na duži rok mogu imati problematične odnose.

Nikola

pre 7 godina

Sankcije su zestoko poremetile Rusiju, to je cinjenica. Rusija je prije sankcija imala 7+ rast BDP-a, taj rast se iz godine u godinu uvecavao, i tim tempom bi za 10-20 godina stigli standard najrazvijenijih zemalja svijeta. Ali sankcije nisu unistile Rusiju kao sto je bila namjera zapada. To je bitno. Obican gradjanin Rusije nije osjetio ove sankcije. Ekonomija vec od ove godine ide u plus, pa kakav god da je. To je veliki uspjeh.
P.S. Tih 20% Etiopije je isto kao Srpsko 0,1 mozda. Ovaj u komentarima to uporedjuje sa Rusijom cak...

Русофил сам и тим се дичим

pre 7 godina

Не упоређујте Русију са Америком или било којом државом. То раде болесни људи. Видите, ја много волим Русију, као и Србију, као и себе самог, али себе никада не упоређујем са другима, већ само гледам шта ја могу и шта би требало да могу. То ће рећи - није важно како је Америци или Шпанији, већ како је Русији. Русија нема ни један једини аргумент да јој економија буде бедна. Имају све, само као и Срби, немају памет да то што имају искористе до максимума. У томе лежи проблем. Рецимо, ако Америка сутра пропадне, а Русија буде мало боља економски него данас, да ли ће то нешто значити за Русе? Не претерано. За Русе ће значити само онај моменат када сви грађани буди осетили бољитак на својој кожи.
Иначе, често читам коментаре русофоба (ваљда зато што им је деда остао под Стаљинградом 1942), како се у Москви живи, а све ван умире. Истина. Идите у Америку, па запуцајте у унутрашњост, да видите како људи живе у приколицама, раде се кристалним метом и проституишу за једну туру мета. Тако је свуда, али то не теши ни сиромашне Американце, ни сиромашне Русе, а најмање треба да теши нас, сиромашне Србе.

Волите себе и своју земљу/државу, без упоређивања са неким или нечим другим.

mare

pre 7 godina

BDP Kalifornije 2.5 triliona
BDP Rusije oko 2 triliona
O čemu pričamo, da nemaju gas, naftu, minerale bili bi negde slični kao Ukrajina, radi se o strogo resursnoj ekononiji koja bukvalno živi od izvoza prirodnog bogatstva.
Sad je pitanje koliko Rusija stvara.
Činjenica je da su očajni kada se radi o proizvodnji robe široke potrošnje, Lada je žalosna i zaostala, ne znam nisam čuo za ruske televizore, šporete, alate, frižidere, kamione, avione...
Ostalo im je iz SSSR-a nuklearni program i vojska i to je to. Znate da nemaju svoj sistem platnih kartica.

dragan

pre 7 godina

Ja bi planurao pad od 10% što ni u Somaliji nema i posle bi se hvalio kako napredujemo sa -5%.Shvatite minus je minus.Sve ispod +2% je ništa.

kiza

pre 7 godina

Svi ovde zaboravljaju da se igra ne vodi USA vs Rusija, ili zapad vs Rusija. Igra je mnogo kompleksija, i ima jos igraca. Nekad je neko saveznik sa ovim, nekad sa onim.
Zapadne sankcije nisu totalne sankcije, vec samo na neke delove ekonomije. Da zapad zeli, moze da ih pojaca, oni drze prst na obaracu. Ali verovatno se kalkulize jer tu je i Kina i ostale sile Brazil, Indija, itd.

Jedno je sigurno, svi (i Kina i Rusija) zavise od zapada, tamo su trzista, tehnologije, i zapadne sile su te koje se najvise pitaju.

Mi Srbi mozemo da navijamo za ove ili one (uvek sam se cudio zasto ne navijamo za sebe, al ajd), ali to su cinjenice.

Pokazatelj

pre 7 godina

Bio sam i u Rusiji i u Americi i zaista za prosecnog coveka je bolje u Americi. Pustite ove statisike, najbolji pokazatelj kada odete negde i potrazite posao u struci, otvorite novcanik i pogledate konkretnu primenu zakona makar na primeru obicnih ljudi(posto je jasno da zakon za bogate i mocne nigde nije isti kao za vecinu).

Jel primetio neko

pre 7 godina

Kazu neki BDP Rusije i Španije isti
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
Russia 3745081
Spain 1674019
List by the International Monetary Fund, a slične podatke daju i CIA i svetska banka

Inače jel primetio još neko da je ova lista na wikipediji drastično promenjena, pa je sad Kina ispred USA, Rusija je bila kao Italija i Spanija a sada je skoro kao nemačka. I to se desilo skoro, krajem 2016.
Sa rastom, ondosno padom koji su imali to je nemoguće, nisu to čista posla

Dejan Pavlović

pre 7 godina

Rusija ipak radi na modernizaciji.Recimo novi model Lade Xray zatim Lada Vesta. Ruska kompanija Angstrem proizvodi mikroprocesore u 28nm arhitekturi,zatim ruske kompanije Rostec i Kret proizvode savremenu elektroniku. Naravno da Rusi nisu na nivou zapadnih giganata u pogledu elektronike za široku potrošnju ali rade na modernizaciji. Ne zaboravimo da je Rusija devedesetih bila na rubu kolapsa. Načinila je veliki skok ali mora još dosta da radi. Daimler, Reno, Bosh, Sagem su neke od zapadnih kompanija koje su ušle u Rusiju. Katar je kupio deonice Rosnjefta. Nije baš tako da je Rusija zatvorena.