Četvrtak, 26.01.2017.

16:59

"Ispit na bubicu? Ko će voditi ovu zemlju?"

Studenti koji na prevaru polažu ispite pre svih varaju sebe i trebalo bi ih udaljiti sa fakulteta, kaže profesor Dušan Milisavljević.

Izvor: B92

"Ispit na bubicu? Ko æe voditi ovu zemlju?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

realno

pre 7 godina

Jedan od problema je ispit na bubicu, drugi je korupcija, treci sto pojedini studenti ciji su roditelji profesori uopste ne dolaze na ispite a polazu i pritom su u savez studenata a stite samo sebe, cetvrti nekome su roditelji velike zverke pa polazu na lepe oci dobivsi 3 pitanja unapred, itd itd. Ima mnogo toga. A inace najisplativiji je biznis izdavanja bubica na fakultetu.

andreas kisser

pre 7 godina

Prepisivanje i laganje su deo kulture i opšteg sistema vrednosti.

Studenti društvenih nauka će većinom ostati u demoliranoj Srbiji da je "uređuju" i živeti na tuđoj grbači, pa je njihovo prepisivanje u skladu sa tim.

Studenti tehničkih nauka će svakako otići, pa nemaju potrebe da prepisuju. Osim ako uvide da su nesposobni, u kom slučaju će ostati ovde i shvatiti da je prepisivanje sasvim poželjno.
(Srbija, 26. januar 2017 17:19)

postovani, iako u nacelu na zalost delim vas pesimizam, moram da vas obavestim da na drustvenim fakultetima - konkretno na filozofskom fakultetu (bar pre bolonje, kada sam ja studirao i zavrsio sa prosekom preko 9) nema pismenih ispita, pa je stoga prepisivanje fizicki nemoguce :-) naravno, postoje druge vrste prevara, ali one uglavnom ukljucuju same profesore sa jedne, i decu 'jacih' roditelja sa druge strane. i to je procentualno jako mali broj studenata! a buduci da sam proveo i jednu godina na jednom od bgd tehnickih fakulteta pre nego sto sa shvatio da to nije za mene pa presao na filozofski, mogu vam reci da je bar tada (dakle pre 15ak godina) prepisivanje na pismenim i usmenim (posto se i usmeni uglavnom radi pismeno - zbog lenjosti profesora i asistenata) delovima ispita bilo prava posast!!! tako da 1) ne valja mnogo robovati predrasudama, jer ponekad mozete javno reci nesto smesno, 2) iz ove zemlje odlaze SVI koji nesto vrede i imaju neko znanje, nevezano za struku. inace ne znam otkud vam to da su drustvene nauke neproduktivne.

Srbijo zbogom zauvek, jedan zivot imam

pre 7 godina

Vodice je isti ti koji prepisuju i koji je vode i sada. E zbog toga cemo za koju nedelju, ja i moja posteno i u roku stecena diploma tehnickog fakulteta krenuti put aerodroma pa onda daleko van granica ove zemlje.

stari kadar

pre 7 godina

(Željko, 26. januar 2017 21:13)
(John, 26. januar 2017 22:28)

Problem i jeste upravo u tom zadovoljenju forme uz zanemarivanje sustine! A sve to vuce korene iz naopakog sistema u kome su diplome i zvanja vrednija od iskustva i znanja. Na intervjuima za posao kandidati retko prolaze kroz testove znanja, daleko vaznije je da im izvod iz maticne knjige rodjenih i uverenje o drzavljanstvu nisu stariji od 3 meseca, da su ostala dokumenta overena kod notara i u opstini, da sve ima propisane pecate ... i da imas upeglan CV, ne daj boze da si izabrao neki ruzan font, ccc ... Sve dok se ti ostaci socijalizma zauvek ne iskorene iz naseg drustva prepisivaci i ponavljaci ce voditi glavnu rec. I da, to nije fer prema ostalima, ali zivot ionako nije fer.

I jos nesto, za ove "fine" sto nece da "muljaju": ni na zapadu vas nece posmatrati kao genija samo zato sto ste hodajuce enciklopedije. Svaku firmu u kojoj radite interesuje samo jedno: da se posao obavi u dogovorenom roku i unutar raspolozivog budzeta. Tacka. Znaci, poenta je da to svoje znanje umete da primenite na ono sto vam je zadato, a ne samo da citirate nabubane cinjenice, to nikoga ne zanima.

Ursa Minor

pre 7 godina

Ima i gorih stvari od polaganja ispita na bubicu jer ti koji tako "polažu", barem fomalno izlaze na ispit.

A šta ćemo sa onima koji ne znaju čak ni kako izgleda "njihov" fakultet, a uredno su "diplomirali".

Šta ćemo s plagijatorima doktorata?

Šta ćemo sa uvaženim profesorima koji SVI nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše (i svi se blesavi napraviše) kad je nedavno trebalo ocenjivati verodostojnost "doktorata" nekih važnih i jakih ljudi iz (nadam se samo trenutne) vlasti?!

Tako da nemojmo kriviti studente bubičare. Zašto bi studenti bili bolji od proseka ovog rasula od društva i države? Oni se samo racionalno ponašaju u okruženju iz kojeg je davno proterano sve što je razumno, logično, pristojno i normalno!

John

pre 7 godina

(Željko, 26. januar 2017 21:13)

Sve to stoji i jeste tako, ali ništa od toga nije razlog niti opravdanje da se bubice koriste.
Ako ništa drugo, nepravedno je i nepošteno prema onima koji su seli i nabubali makar samo da bi zadovoljili formu i koje onda rešetaju profesori kompleksaši.

stalker

pre 7 godina

Kad dodjem u situaciju da profesor pocne da leci komplekse na meni ili kolegama koji su u prostoriji, a i sam vidim da ni on sam nema pojma o tome sto prica jer ga je tata uglavio tu gde jeste, uvek se setim Sekspirovog Hamleta i one legendarne recenice: "Biti ili ne biti, pitanje je sad"


ps: Biti ne tumaciti u smislu postojanja.

Željko

pre 7 godina

Sistem ucenja i bubanja na pamet , zastareo . Programi po kojima se uci nisu menjani decenijama . Profesori , u vecini slucajeva , kompleksasi , koji traze da se citiraju njihove misli i umotvorine. Nema kontinuiranog ucenja vec samo bubanja da bi se zadovoljila forma. Svi ste u krivu. I studijski programi i profesori pa i vi koji se svercate a kasnije ce vam puna usta biti vaseg uspeha na faxu. Na kraju pojma nemate. Potaknite razumevanje onoga sto se uci , ukljucite mozak , ne ucite napamet.

neko tamo

pre 7 godina

I ovako se ništa pametno ne može naučiti po fakultetima a praktično da se primeni još manje tako da i oni koji završe baz bubice su u istom položaju.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Na jednom fakultetu u Americi, ispit prolazi 60% od svih koji su polozili. Dakle, nije samo vazno da polozis, nego i da budes u 60% boljih. Tamo niko ne mora da cuva studente na ispitu, niko ne proverava bubice i puskice. Ako neko pokusa da vara, odmah se javi petoro kolega oko njega i prijavi pokusaj prevare. Zato jer niko nece dozvoliti da prevarant bude ispred njega na listi.

Realista

pre 7 godina

Ja sam pre deset godina zavrsio fakultet drustvenih nauka. Vec na prvoj godini sam video da uvek moram da spremim bar 95% gradiva, minimum, jer sam se dva puta oslonio na srecu, zanemario po par stranica i redovno dobijao minimum jedno pitanje iz njih. Jednom sam cak dobio sva tri pitanja iz poglavlja koje sam preskocio. Odmah posle toga sam sve ispite spremao vrlo temeljno. Nisam bio odlikas, jer sam paralelno i radio, ali sve sam davao u roku. I pored toga, cesto mnogim profesorima nisam bio po ukusu, valjda nikad nisam bio dovoljno kul. Jedan od njih mi je na ispitu koji smo polagali nas 12, na kraju dao 8, dok je ostalih 11 dobilo 10 i 9. Cak i danas mogu da tvrdim da je samo jedna devojka jedina zasluzila 10, u odnosu na nju ni ja nisam, ali svakako nisam zasluzio ni to da na meni leci svoje komplekse, jer je citave godine prema meni gajio animozitet. Pricamo o ljudima koji su akademski gradjani, neki pedagozi, i profesionalci po vokaciji. Sve u svemu, na kraju sam bio nepozeljan i za akademsku karijeru, jer nije sve u znanju. Doslovce mi je tako receno.
To se kasnije prenelo i na posao, jer mi je bar 80% sefova do sada reklo da sam budala jer sam uvek temeljan i radim za trojicu. Svi tvrde da necu daleko da doguram. I cesto moram da menjam poslove jer sam principijelan, sto se kaze, ne volim da se "snadjem" i da muljam.

Marko

pre 7 godina

Ako je ispit usmenog tipa i izvlače se 3 cedulje iz 3 grupe pitanja a student je naučio 50% gradiva svake grupe pitanja. Koja je verovatnoća prolaska? 1/2*1/2*1/2= čitavih 12.5%! Hajde da pretpostavimo da je student bio vredan i naučio 90% gradiva iz svake grupe pitanja i dobićemo neverovatnu šansu prolaska od 72.9%! Hajde da budemo realistični i kažemo da je student naučio 80% gradiva iz svake grupe pitanja i dobijamo verovatnoću izvlačenja pitanja na koje zna odgovor od 51.2%! Znači, u situaciji u kojoj, tehnički, student zna 50% gradiva (ravnomerno raspodeljenog) ima tričavu sansu od 12.5% za prolaz, ako zna na granici između 8 i 9 ima 50% šansu da padne a ako zna dovoljno gradiva gotovo za 10 ima šansu od 27.1% da će pasti. I onda kao sistem nije namešten... Ali neka, studenti su krivi za sve, profesori su svi divni i sistem je fenomenalan! Dokle god ne promenite ceo sistem ispitivanja, ukinete arbitrarne ocene znanja putem vadjenja cedulja, prestanete da insistirate na arbitrarnim "definicijama" od reci do reci i podelama podela podele u formi od 800 strana studenti ce nastaviti da varaju i da se dovijaju da sto bezbolnije prezive traume koje dobijaju zbog sujete i zaostalosti pojedinih profesora.

Kad se nisu kupovale diplome...

pre 7 godina

Nisam hteo juce da komentarisem, jer me je mrzelo da kucam nekoliko strana obrazlozenja mog stava, ali evo,pa je srecom dosao ovaj tekst.
E, sad se opet lepo zalazite i udarajte na sva zvona kako doktor nauka, profesor i ostale "ucene glave" - koje su, zaboga, ucili toliko godina, teskom mukom stekli znanje, i tako dalje, i tome slicno - treba da ima vecu platu od cistacice, majstora, vodoinstalatera, radnika Gradske cistoce, vozaca u GSP...
Dakle, koji doktori? Kakvo ucenje godinama? Koje znanje su stekli i imaju ga? A o tome sta i kako rade, bolje da ne pricam. Dva fakulteta sam zavrsio, i tamo sam video sve i svasta. Znam odlicno sta pricam. Samo 10-20% od onih koji se upisu vredi, svi ostali dolaze do diplome snalazenjem na sve moguce nacine.

###

pre 7 godina

Lose je osmisljen (na drustvenim fakultetima) sistem rada, profesori prakticno priznaju da su izmisljali ispite kako bi popunili ESPB prostor zbog Bolonje. Na nekim ispitima profesori bukvalno daju prostor studentima za prepisivanje (citajuci knjigu za vreme pismenih ispita, dajuci dosta prolaznih ocena itd). Studenti sigurno ne pretenduju da vode drzavu, svi gledaju da idu preko, ili imaju vezu za posao (koji nema veze sa vodjenjem drzave). Prema tome, ovakav sistem odgovara svima i nece se menjati u skorije vreme.

Stojan Radenovic

pre 7 godina

Bez ikakvih pretenzija da kao penzionisani profesor fakulteta delim savete. Ali bih preporucio poshtovanom profesoru (koji je ocigledno dobronameran) da ako slucajno ima vremena pogleda na "Spskoj naucnoj televiziji" emisiju "Naucnici Srbije" moj intervju gde je bilo reci i o profesorima univerziteta. Unapred hvala!

master

pre 7 godina

Kao i u svim ostalim sferama i ovde samo pretnje i represija. Ne ne treba se boriti protiv toga nego naci nacin da niko to ne koristi dakle prevencija. Cenjeni profesori, malo vise postovanja prema studnetima, neki oslobadjajuci kolokvijumi, pohvale, seminarski radovi, dogovor oko termina ispita, izlazenje u susret oko termina kolokvijuma. Dok god vas studenti budu jurili po hodnicima za konsultacije, dok god budete odlagali ispit u 10 ujutru a obavestenje izadje na sajtu u 10i 15, dok god budete tretirali studente kao stoku, dokle god budete obarali zbog definicije, dok ne prilagodite gradivo potrebama trzista a ne da vam neko bubaci vasih 800 prepisanih i citiranih strana, dokle god student ne moze da vas shvati jer pricate nebuloze, imacete i varanje na ispitu.

duki

pre 7 godina

Kakve ja budale znam da su se 'posvetili' akademskoj karijeri a nisu u stanju ulicu da predju kako treba. Pre 30. oni postanu doktori nauka!? A da nikada nisu u zivotu videli ili uradili nesto prakticno. Sve neki projekti, ovo ono, da se pri.ere normalnom coveku. Moj otac je doktorirao u kasnim tridesetim, tada bez dugogodisnje prakse nisi mogao da pomislis da doktoriras. Ovo danas je cisto prevodjenje stranih radova, kamuflaza, da bi samo mogli u nekoj prilici masno da naplate svoj potpis i titulu. Nije ni cudo sto ne rade jer su na doktorskim i nemaju vremena. Sramota.

kinetik

pre 7 godina

Podrzavam.
Dodao bih jos nesto: pre neki dan sam polozio ispit a profesorka se nije udostojila da dodje i upise nam ocene. Indekse je asistent odneo u kabinet i rekao nam da se vratimo za pola sata. Asistent nam ih je i vratio sa potpisom profesorke.
Postovanje mora da se zaradi gospodo profesori.

D1V1

pre 7 godina

Ok, stoji, sve na mjestu ali...
Mogli ste malo modifikovati plan i program, znam da ne smijete, treba se ipak sukobiti sa ostacima komunistickog kadra koji je i dalje uticajan a koji se ni u kom slucaju nije modernizovao jer ko ce, pobogu, da uci citav zivot nego hajde da predajemo ono sto znamo.
Recimo, ja sam zavrsio ETF u NS, pri tome je nas plan i program solidno i modernizovan, narocito na visim godinama, ali opet ima bar 50% ispita koje sam bukvalno dzaba spremao, evo blizi mi se i 10a godina rada u struci i 50% stvari koje sam tamo ucio ama bas ni jednom nisam koristio. Kad pricam sa nekim ljudima koji su sad tamo na studijama prosto se najezim kad se sjetim koliko sam se borio da ispolazem neke od tih ispita a kakve su to neupotrebive gluposti, da gluposti gospodo, gluposti.

realista

pre 7 godina

gde ovaj zivi.pa ko nam je predstednik?gde je on zavrsio,diplomirao u nedelju.a premijer nema dana radnog staza kao ni pod predsednici

Iza svakog "lako ćemo" leži barem sto "teško ćemo"

pre 7 godina

Suština problema leži u tome što je ceo sistem zasnovan na prevarama. Naravno, to ne opravdadava studente da varaju na ispitima, niti treba da obeshrabri ljude koji još uvek imaju i poštuju čvrste moralne principe.

poštenjačina

pre 7 godina

Gomila mojih kolega je na kriminalan nacin završila fakultet, dok sam ja sve pošteno uradio. I ko je napravio posao? Pa oni, kako su završili, tako su došli i do radnih mesta, a ja sam nezaposlen već godinama. Smeju mi se što nisam napravio "rupu u znanju", jer rupe su opasne. Ovde je važno završiti posao, metode nisu bitne, jer znanje i pamet više niko ne gleda, čak ni privatne firme. Jedan vlasnik privatne telekomunikacione firme mi je otvoreno rekao, "Ti meni ne trebaš, jer ne znaš da muljaš". Prema tome, ništa njima neće biti, bolje će proći od nas koji smo pošteno završili. Nama jedino ostaje da nekako odemo preko grane, a to nije nimalo lako, ukoliko nemate dosta novca, adekvatna praktična znanja, ili rodbinu.

Srbija

pre 7 godina

Prepisivanje i laganje su deo kulture i opšteg sistema vrednosti.

Studenti društvenih nauka će većinom ostati u demoliranoj Srbiji da je "uređuju" i živeti na tuđoj grbači, pa je njihovo prepisivanje u skladu sa tim.

Studenti tehničkih nauka će svakako otići, pa nemaju potrebe da prepisuju. Osim ako uvide da su nesposobni, u kom slučaju će ostati ovde i shvatiti da je prepisivanje sasvim poželjno.

Neko iz mase

pre 7 godina

Sad su studenti problem jer varaju na ispitima, jel? A varanje na ispitama je novijeg doba? Od koga su naučili da se to isplati? Šta je sa diplomom Onog Čoveka koji nije video fakultet? Šta je "doktoratima" Određenih Osoba? O kakvim posledicama se ovde priča više?

Sarkazam

pre 7 godina

Stvarno? Samo vi imate taj problem? A da malo pogledate kako se takve stvari resavaju po svetu pre nego sto pocnete ponovo da izmisljate rupu na saksiji?

lucky

pre 7 godina

Posto imam visegodisnje iskustvo sa studentima, mogu da vam kazem, i da odgovorim dobrom profesoru (iako me nije pitao) je da studenti ovako razmisljaju: daj samo da prodjem, sto bolju ocenu dobijem utoliko bolje, posle da doguram diplome ili nekih postdiplomskih, a kasnije cu se vec snaci (uglavnom preko stranke)...i tako razmisljaju prakticno od prve godine. Problem je sto su nazalost studenti savrseno odgovarajuci fakultetima koje upisuju, jer i tamo vlada lenjost, javasluk i hvatanje krivina. Ne znam ko prvi treba da pocne da bude dobar, ali znam da niko nikad nista tacnije nije rekao od Gase Knezevica pre 13ak godina: da dobri studenti uspevaju uprkos sistemu, a ne zahvaljujuci sistemu.

Radim, pa vidim

pre 7 godina

"Pametni" sat postoji godinama unazad. Velika većina prof. nije ni svesna koliko načina za varanje na ispitu postoji.
Najžalosnije je što neki od tih varalica postaju asistenti.

lucky

pre 7 godina

Posto imam visegodisnje iskustvo sa studentima, mogu da vam kazem, i da odgovorim dobrom profesoru (iako me nije pitao) je da studenti ovako razmisljaju: daj samo da prodjem, sto bolju ocenu dobijem utoliko bolje, posle da doguram diplome ili nekih postdiplomskih, a kasnije cu se vec snaci (uglavnom preko stranke)...i tako razmisljaju prakticno od prve godine. Problem je sto su nazalost studenti savrseno odgovarajuci fakultetima koje upisuju, jer i tamo vlada lenjost, javasluk i hvatanje krivina. Ne znam ko prvi treba da pocne da bude dobar, ali znam da niko nikad nista tacnije nije rekao od Gase Knezevica pre 13ak godina: da dobri studenti uspevaju uprkos sistemu, a ne zahvaljujuci sistemu.

Neko iz mase

pre 7 godina

Sad su studenti problem jer varaju na ispitima, jel? A varanje na ispitama je novijeg doba? Od koga su naučili da se to isplati? Šta je sa diplomom Onog Čoveka koji nije video fakultet? Šta je "doktoratima" Određenih Osoba? O kakvim posledicama se ovde priča više?

kinetik

pre 7 godina

Podrzavam.
Dodao bih jos nesto: pre neki dan sam polozio ispit a profesorka se nije udostojila da dodje i upise nam ocene. Indekse je asistent odneo u kabinet i rekao nam da se vratimo za pola sata. Asistent nam ih je i vratio sa potpisom profesorke.
Postovanje mora da se zaradi gospodo profesori.

poštenjačina

pre 7 godina

Gomila mojih kolega je na kriminalan nacin završila fakultet, dok sam ja sve pošteno uradio. I ko je napravio posao? Pa oni, kako su završili, tako su došli i do radnih mesta, a ja sam nezaposlen već godinama. Smeju mi se što nisam napravio "rupu u znanju", jer rupe su opasne. Ovde je važno završiti posao, metode nisu bitne, jer znanje i pamet više niko ne gleda, čak ni privatne firme. Jedan vlasnik privatne telekomunikacione firme mi je otvoreno rekao, "Ti meni ne trebaš, jer ne znaš da muljaš". Prema tome, ništa njima neće biti, bolje će proći od nas koji smo pošteno završili. Nama jedino ostaje da nekako odemo preko grane, a to nije nimalo lako, ukoliko nemate dosta novca, adekvatna praktična znanja, ili rodbinu.

realista

pre 7 godina

gde ovaj zivi.pa ko nam je predstednik?gde je on zavrsio,diplomirao u nedelju.a premijer nema dana radnog staza kao ni pod predsednici

duki

pre 7 godina

Kakve ja budale znam da su se 'posvetili' akademskoj karijeri a nisu u stanju ulicu da predju kako treba. Pre 30. oni postanu doktori nauka!? A da nikada nisu u zivotu videli ili uradili nesto prakticno. Sve neki projekti, ovo ono, da se pri.ere normalnom coveku. Moj otac je doktorirao u kasnim tridesetim, tada bez dugogodisnje prakse nisi mogao da pomislis da doktoriras. Ovo danas je cisto prevodjenje stranih radova, kamuflaza, da bi samo mogli u nekoj prilici masno da naplate svoj potpis i titulu. Nije ni cudo sto ne rade jer su na doktorskim i nemaju vremena. Sramota.

Radim, pa vidim

pre 7 godina

"Pametni" sat postoji godinama unazad. Velika većina prof. nije ni svesna koliko načina za varanje na ispitu postoji.
Najžalosnije je što neki od tih varalica postaju asistenti.

Iza svakog "lako ćemo" leži barem sto "teško ćemo"

pre 7 godina

Suština problema leži u tome što je ceo sistem zasnovan na prevarama. Naravno, to ne opravdadava studente da varaju na ispitima, niti treba da obeshrabri ljude koji još uvek imaju i poštuju čvrste moralne principe.

D1V1

pre 7 godina

Ok, stoji, sve na mjestu ali...
Mogli ste malo modifikovati plan i program, znam da ne smijete, treba se ipak sukobiti sa ostacima komunistickog kadra koji je i dalje uticajan a koji se ni u kom slucaju nije modernizovao jer ko ce, pobogu, da uci citav zivot nego hajde da predajemo ono sto znamo.
Recimo, ja sam zavrsio ETF u NS, pri tome je nas plan i program solidno i modernizovan, narocito na visim godinama, ali opet ima bar 50% ispita koje sam bukvalno dzaba spremao, evo blizi mi se i 10a godina rada u struci i 50% stvari koje sam tamo ucio ama bas ni jednom nisam koristio. Kad pricam sa nekim ljudima koji su sad tamo na studijama prosto se najezim kad se sjetim koliko sam se borio da ispolazem neke od tih ispita a kakve su to neupotrebive gluposti, da gluposti gospodo, gluposti.

Srbija

pre 7 godina

Prepisivanje i laganje su deo kulture i opšteg sistema vrednosti.

Studenti društvenih nauka će većinom ostati u demoliranoj Srbiji da je "uređuju" i živeti na tuđoj grbači, pa je njihovo prepisivanje u skladu sa tim.

Studenti tehničkih nauka će svakako otići, pa nemaju potrebe da prepisuju. Osim ako uvide da su nesposobni, u kom slučaju će ostati ovde i shvatiti da je prepisivanje sasvim poželjno.

master

pre 7 godina

Kao i u svim ostalim sferama i ovde samo pretnje i represija. Ne ne treba se boriti protiv toga nego naci nacin da niko to ne koristi dakle prevencija. Cenjeni profesori, malo vise postovanja prema studnetima, neki oslobadjajuci kolokvijumi, pohvale, seminarski radovi, dogovor oko termina ispita, izlazenje u susret oko termina kolokvijuma. Dok god vas studenti budu jurili po hodnicima za konsultacije, dok god budete odlagali ispit u 10 ujutru a obavestenje izadje na sajtu u 10i 15, dok god budete tretirali studente kao stoku, dokle god budete obarali zbog definicije, dok ne prilagodite gradivo potrebama trzista a ne da vam neko bubaci vasih 800 prepisanih i citiranih strana, dokle god student ne moze da vas shvati jer pricate nebuloze, imacete i varanje na ispitu.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Na jednom fakultetu u Americi, ispit prolazi 60% od svih koji su polozili. Dakle, nije samo vazno da polozis, nego i da budes u 60% boljih. Tamo niko ne mora da cuva studente na ispitu, niko ne proverava bubice i puskice. Ako neko pokusa da vara, odmah se javi petoro kolega oko njega i prijavi pokusaj prevare. Zato jer niko nece dozvoliti da prevarant bude ispred njega na listi.

Marko

pre 7 godina

Ako je ispit usmenog tipa i izvlače se 3 cedulje iz 3 grupe pitanja a student je naučio 50% gradiva svake grupe pitanja. Koja je verovatnoća prolaska? 1/2*1/2*1/2= čitavih 12.5%! Hajde da pretpostavimo da je student bio vredan i naučio 90% gradiva iz svake grupe pitanja i dobićemo neverovatnu šansu prolaska od 72.9%! Hajde da budemo realistični i kažemo da je student naučio 80% gradiva iz svake grupe pitanja i dobijamo verovatnoću izvlačenja pitanja na koje zna odgovor od 51.2%! Znači, u situaciji u kojoj, tehnički, student zna 50% gradiva (ravnomerno raspodeljenog) ima tričavu sansu od 12.5% za prolaz, ako zna na granici između 8 i 9 ima 50% šansu da padne a ako zna dovoljno gradiva gotovo za 10 ima šansu od 27.1% da će pasti. I onda kao sistem nije namešten... Ali neka, studenti su krivi za sve, profesori su svi divni i sistem je fenomenalan! Dokle god ne promenite ceo sistem ispitivanja, ukinete arbitrarne ocene znanja putem vadjenja cedulja, prestanete da insistirate na arbitrarnim "definicijama" od reci do reci i podelama podela podele u formi od 800 strana studenti ce nastaviti da varaju i da se dovijaju da sto bezbolnije prezive traume koje dobijaju zbog sujete i zaostalosti pojedinih profesora.

Stojan Radenovic

pre 7 godina

Bez ikakvih pretenzija da kao penzionisani profesor fakulteta delim savete. Ali bih preporucio poshtovanom profesoru (koji je ocigledno dobronameran) da ako slucajno ima vremena pogleda na "Spskoj naucnoj televiziji" emisiju "Naucnici Srbije" moj intervju gde je bilo reci i o profesorima univerziteta. Unapred hvala!

Sarkazam

pre 7 godina

Stvarno? Samo vi imate taj problem? A da malo pogledate kako se takve stvari resavaju po svetu pre nego sto pocnete ponovo da izmisljate rupu na saksiji?

Realista

pre 7 godina

Ja sam pre deset godina zavrsio fakultet drustvenih nauka. Vec na prvoj godini sam video da uvek moram da spremim bar 95% gradiva, minimum, jer sam se dva puta oslonio na srecu, zanemario po par stranica i redovno dobijao minimum jedno pitanje iz njih. Jednom sam cak dobio sva tri pitanja iz poglavlja koje sam preskocio. Odmah posle toga sam sve ispite spremao vrlo temeljno. Nisam bio odlikas, jer sam paralelno i radio, ali sve sam davao u roku. I pored toga, cesto mnogim profesorima nisam bio po ukusu, valjda nikad nisam bio dovoljno kul. Jedan od njih mi je na ispitu koji smo polagali nas 12, na kraju dao 8, dok je ostalih 11 dobilo 10 i 9. Cak i danas mogu da tvrdim da je samo jedna devojka jedina zasluzila 10, u odnosu na nju ni ja nisam, ali svakako nisam zasluzio ni to da na meni leci svoje komplekse, jer je citave godine prema meni gajio animozitet. Pricamo o ljudima koji su akademski gradjani, neki pedagozi, i profesionalci po vokaciji. Sve u svemu, na kraju sam bio nepozeljan i za akademsku karijeru, jer nije sve u znanju. Doslovce mi je tako receno.
To se kasnije prenelo i na posao, jer mi je bar 80% sefova do sada reklo da sam budala jer sam uvek temeljan i radim za trojicu. Svi tvrde da necu daleko da doguram. I cesto moram da menjam poslove jer sam principijelan, sto se kaze, ne volim da se "snadjem" i da muljam.

Željko

pre 7 godina

Sistem ucenja i bubanja na pamet , zastareo . Programi po kojima se uci nisu menjani decenijama . Profesori , u vecini slucajeva , kompleksasi , koji traze da se citiraju njihove misli i umotvorine. Nema kontinuiranog ucenja vec samo bubanja da bi se zadovoljila forma. Svi ste u krivu. I studijski programi i profesori pa i vi koji se svercate a kasnije ce vam puna usta biti vaseg uspeha na faxu. Na kraju pojma nemate. Potaknite razumevanje onoga sto se uci , ukljucite mozak , ne ucite napamet.

###

pre 7 godina

Lose je osmisljen (na drustvenim fakultetima) sistem rada, profesori prakticno priznaju da su izmisljali ispite kako bi popunili ESPB prostor zbog Bolonje. Na nekim ispitima profesori bukvalno daju prostor studentima za prepisivanje (citajuci knjigu za vreme pismenih ispita, dajuci dosta prolaznih ocena itd). Studenti sigurno ne pretenduju da vode drzavu, svi gledaju da idu preko, ili imaju vezu za posao (koji nema veze sa vodjenjem drzave). Prema tome, ovakav sistem odgovara svima i nece se menjati u skorije vreme.

Kad se nisu kupovale diplome...

pre 7 godina

Nisam hteo juce da komentarisem, jer me je mrzelo da kucam nekoliko strana obrazlozenja mog stava, ali evo,pa je srecom dosao ovaj tekst.
E, sad se opet lepo zalazite i udarajte na sva zvona kako doktor nauka, profesor i ostale "ucene glave" - koje su, zaboga, ucili toliko godina, teskom mukom stekli znanje, i tako dalje, i tome slicno - treba da ima vecu platu od cistacice, majstora, vodoinstalatera, radnika Gradske cistoce, vozaca u GSP...
Dakle, koji doktori? Kakvo ucenje godinama? Koje znanje su stekli i imaju ga? A o tome sta i kako rade, bolje da ne pricam. Dva fakulteta sam zavrsio, i tamo sam video sve i svasta. Znam odlicno sta pricam. Samo 10-20% od onih koji se upisu vredi, svi ostali dolaze do diplome snalazenjem na sve moguce nacine.

neko tamo

pre 7 godina

I ovako se ništa pametno ne može naučiti po fakultetima a praktično da se primeni još manje tako da i oni koji završe baz bubice su u istom položaju.

andreas kisser

pre 7 godina

Prepisivanje i laganje su deo kulture i opšteg sistema vrednosti.

Studenti društvenih nauka će većinom ostati u demoliranoj Srbiji da je "uređuju" i živeti na tuđoj grbači, pa je njihovo prepisivanje u skladu sa tim.

Studenti tehničkih nauka će svakako otići, pa nemaju potrebe da prepisuju. Osim ako uvide da su nesposobni, u kom slučaju će ostati ovde i shvatiti da je prepisivanje sasvim poželjno.
(Srbija, 26. januar 2017 17:19)

postovani, iako u nacelu na zalost delim vas pesimizam, moram da vas obavestim da na drustvenim fakultetima - konkretno na filozofskom fakultetu (bar pre bolonje, kada sam ja studirao i zavrsio sa prosekom preko 9) nema pismenih ispita, pa je stoga prepisivanje fizicki nemoguce :-) naravno, postoje druge vrste prevara, ali one uglavnom ukljucuju same profesore sa jedne, i decu 'jacih' roditelja sa druge strane. i to je procentualno jako mali broj studenata! a buduci da sam proveo i jednu godina na jednom od bgd tehnickih fakulteta pre nego sto sa shvatio da to nije za mene pa presao na filozofski, mogu vam reci da je bar tada (dakle pre 15ak godina) prepisivanje na pismenim i usmenim (posto se i usmeni uglavnom radi pismeno - zbog lenjosti profesora i asistenata) delovima ispita bilo prava posast!!! tako da 1) ne valja mnogo robovati predrasudama, jer ponekad mozete javno reci nesto smesno, 2) iz ove zemlje odlaze SVI koji nesto vrede i imaju neko znanje, nevezano za struku. inace ne znam otkud vam to da su drustvene nauke neproduktivne.

John

pre 7 godina

(Željko, 26. januar 2017 21:13)

Sve to stoji i jeste tako, ali ništa od toga nije razlog niti opravdanje da se bubice koriste.
Ako ništa drugo, nepravedno je i nepošteno prema onima koji su seli i nabubali makar samo da bi zadovoljili formu i koje onda rešetaju profesori kompleksaši.

Ursa Minor

pre 7 godina

Ima i gorih stvari od polaganja ispita na bubicu jer ti koji tako "polažu", barem fomalno izlaze na ispit.

A šta ćemo sa onima koji ne znaju čak ni kako izgleda "njihov" fakultet, a uredno su "diplomirali".

Šta ćemo s plagijatorima doktorata?

Šta ćemo sa uvaženim profesorima koji SVI nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše (i svi se blesavi napraviše) kad je nedavno trebalo ocenjivati verodostojnost "doktorata" nekih važnih i jakih ljudi iz (nadam se samo trenutne) vlasti?!

Tako da nemojmo kriviti studente bubičare. Zašto bi studenti bili bolji od proseka ovog rasula od društva i države? Oni se samo racionalno ponašaju u okruženju iz kojeg je davno proterano sve što je razumno, logično, pristojno i normalno!

stalker

pre 7 godina

Kad dodjem u situaciju da profesor pocne da leci komplekse na meni ili kolegama koji su u prostoriji, a i sam vidim da ni on sam nema pojma o tome sto prica jer ga je tata uglavio tu gde jeste, uvek se setim Sekspirovog Hamleta i one legendarne recenice: "Biti ili ne biti, pitanje je sad"


ps: Biti ne tumaciti u smislu postojanja.

Srbijo zbogom zauvek, jedan zivot imam

pre 7 godina

Vodice je isti ti koji prepisuju i koji je vode i sada. E zbog toga cemo za koju nedelju, ja i moja posteno i u roku stecena diploma tehnickog fakulteta krenuti put aerodroma pa onda daleko van granica ove zemlje.

stari kadar

pre 7 godina

(Željko, 26. januar 2017 21:13)
(John, 26. januar 2017 22:28)

Problem i jeste upravo u tom zadovoljenju forme uz zanemarivanje sustine! A sve to vuce korene iz naopakog sistema u kome su diplome i zvanja vrednija od iskustva i znanja. Na intervjuima za posao kandidati retko prolaze kroz testove znanja, daleko vaznije je da im izvod iz maticne knjige rodjenih i uverenje o drzavljanstvu nisu stariji od 3 meseca, da su ostala dokumenta overena kod notara i u opstini, da sve ima propisane pecate ... i da imas upeglan CV, ne daj boze da si izabrao neki ruzan font, ccc ... Sve dok se ti ostaci socijalizma zauvek ne iskorene iz naseg drustva prepisivaci i ponavljaci ce voditi glavnu rec. I da, to nije fer prema ostalima, ali zivot ionako nije fer.

I jos nesto, za ove "fine" sto nece da "muljaju": ni na zapadu vas nece posmatrati kao genija samo zato sto ste hodajuce enciklopedije. Svaku firmu u kojoj radite interesuje samo jedno: da se posao obavi u dogovorenom roku i unutar raspolozivog budzeta. Tacka. Znaci, poenta je da to svoje znanje umete da primenite na ono sto vam je zadato, a ne samo da citirate nabubane cinjenice, to nikoga ne zanima.

realno

pre 7 godina

Jedan od problema je ispit na bubicu, drugi je korupcija, treci sto pojedini studenti ciji su roditelji profesori uopste ne dolaze na ispite a polazu i pritom su u savez studenata a stite samo sebe, cetvrti nekome su roditelji velike zverke pa polazu na lepe oci dobivsi 3 pitanja unapred, itd itd. Ima mnogo toga. A inace najisplativiji je biznis izdavanja bubica na fakultetu.

master

pre 7 godina

Kao i u svim ostalim sferama i ovde samo pretnje i represija. Ne ne treba se boriti protiv toga nego naci nacin da niko to ne koristi dakle prevencija. Cenjeni profesori, malo vise postovanja prema studnetima, neki oslobadjajuci kolokvijumi, pohvale, seminarski radovi, dogovor oko termina ispita, izlazenje u susret oko termina kolokvijuma. Dok god vas studenti budu jurili po hodnicima za konsultacije, dok god budete odlagali ispit u 10 ujutru a obavestenje izadje na sajtu u 10i 15, dok god budete tretirali studente kao stoku, dokle god budete obarali zbog definicije, dok ne prilagodite gradivo potrebama trzista a ne da vam neko bubaci vasih 800 prepisanih i citiranih strana, dokle god student ne moze da vas shvati jer pricate nebuloze, imacete i varanje na ispitu.

neko tamo

pre 7 godina

I ovako se ništa pametno ne može naučiti po fakultetima a praktično da se primeni još manje tako da i oni koji završe baz bubice su u istom položaju.

D1V1

pre 7 godina

Ok, stoji, sve na mjestu ali...
Mogli ste malo modifikovati plan i program, znam da ne smijete, treba se ipak sukobiti sa ostacima komunistickog kadra koji je i dalje uticajan a koji se ni u kom slucaju nije modernizovao jer ko ce, pobogu, da uci citav zivot nego hajde da predajemo ono sto znamo.
Recimo, ja sam zavrsio ETF u NS, pri tome je nas plan i program solidno i modernizovan, narocito na visim godinama, ali opet ima bar 50% ispita koje sam bukvalno dzaba spremao, evo blizi mi se i 10a godina rada u struci i 50% stvari koje sam tamo ucio ama bas ni jednom nisam koristio. Kad pricam sa nekim ljudima koji su sad tamo na studijama prosto se najezim kad se sjetim koliko sam se borio da ispolazem neke od tih ispita a kakve su to neupotrebive gluposti, da gluposti gospodo, gluposti.

Marko

pre 7 godina

Ako je ispit usmenog tipa i izvlače se 3 cedulje iz 3 grupe pitanja a student je naučio 50% gradiva svake grupe pitanja. Koja je verovatnoća prolaska? 1/2*1/2*1/2= čitavih 12.5%! Hajde da pretpostavimo da je student bio vredan i naučio 90% gradiva iz svake grupe pitanja i dobićemo neverovatnu šansu prolaska od 72.9%! Hajde da budemo realistični i kažemo da je student naučio 80% gradiva iz svake grupe pitanja i dobijamo verovatnoću izvlačenja pitanja na koje zna odgovor od 51.2%! Znači, u situaciji u kojoj, tehnički, student zna 50% gradiva (ravnomerno raspodeljenog) ima tričavu sansu od 12.5% za prolaz, ako zna na granici između 8 i 9 ima 50% šansu da padne a ako zna dovoljno gradiva gotovo za 10 ima šansu od 27.1% da će pasti. I onda kao sistem nije namešten... Ali neka, studenti su krivi za sve, profesori su svi divni i sistem je fenomenalan! Dokle god ne promenite ceo sistem ispitivanja, ukinete arbitrarne ocene znanja putem vadjenja cedulja, prestanete da insistirate na arbitrarnim "definicijama" od reci do reci i podelama podela podele u formi od 800 strana studenti ce nastaviti da varaju i da se dovijaju da sto bezbolnije prezive traume koje dobijaju zbog sujete i zaostalosti pojedinih profesora.

Neko iz mase

pre 7 godina

Sad su studenti problem jer varaju na ispitima, jel? A varanje na ispitama je novijeg doba? Od koga su naučili da se to isplati? Šta je sa diplomom Onog Čoveka koji nije video fakultet? Šta je "doktoratima" Određenih Osoba? O kakvim posledicama se ovde priča više?

Sarkazam

pre 7 godina

Stvarno? Samo vi imate taj problem? A da malo pogledate kako se takve stvari resavaju po svetu pre nego sto pocnete ponovo da izmisljate rupu na saksiji?

Srbija

pre 7 godina

Prepisivanje i laganje su deo kulture i opšteg sistema vrednosti.

Studenti društvenih nauka će većinom ostati u demoliranoj Srbiji da je "uređuju" i živeti na tuđoj grbači, pa je njihovo prepisivanje u skladu sa tim.

Studenti tehničkih nauka će svakako otići, pa nemaju potrebe da prepisuju. Osim ako uvide da su nesposobni, u kom slučaju će ostati ovde i shvatiti da je prepisivanje sasvim poželjno.

Kad se nisu kupovale diplome...

pre 7 godina

Nisam hteo juce da komentarisem, jer me je mrzelo da kucam nekoliko strana obrazlozenja mog stava, ali evo,pa je srecom dosao ovaj tekst.
E, sad se opet lepo zalazite i udarajte na sva zvona kako doktor nauka, profesor i ostale "ucene glave" - koje su, zaboga, ucili toliko godina, teskom mukom stekli znanje, i tako dalje, i tome slicno - treba da ima vecu platu od cistacice, majstora, vodoinstalatera, radnika Gradske cistoce, vozaca u GSP...
Dakle, koji doktori? Kakvo ucenje godinama? Koje znanje su stekli i imaju ga? A o tome sta i kako rade, bolje da ne pricam. Dva fakulteta sam zavrsio, i tamo sam video sve i svasta. Znam odlicno sta pricam. Samo 10-20% od onih koji se upisu vredi, svi ostali dolaze do diplome snalazenjem na sve moguce nacine.

###

pre 7 godina

Lose je osmisljen (na drustvenim fakultetima) sistem rada, profesori prakticno priznaju da su izmisljali ispite kako bi popunili ESPB prostor zbog Bolonje. Na nekim ispitima profesori bukvalno daju prostor studentima za prepisivanje (citajuci knjigu za vreme pismenih ispita, dajuci dosta prolaznih ocena itd). Studenti sigurno ne pretenduju da vode drzavu, svi gledaju da idu preko, ili imaju vezu za posao (koji nema veze sa vodjenjem drzave). Prema tome, ovakav sistem odgovara svima i nece se menjati u skorije vreme.

Željko

pre 7 godina

Sistem ucenja i bubanja na pamet , zastareo . Programi po kojima se uci nisu menjani decenijama . Profesori , u vecini slucajeva , kompleksasi , koji traze da se citiraju njihove misli i umotvorine. Nema kontinuiranog ucenja vec samo bubanja da bi se zadovoljila forma. Svi ste u krivu. I studijski programi i profesori pa i vi koji se svercate a kasnije ce vam puna usta biti vaseg uspeha na faxu. Na kraju pojma nemate. Potaknite razumevanje onoga sto se uci , ukljucite mozak , ne ucite napamet.

poštenjačina

pre 7 godina

Gomila mojih kolega je na kriminalan nacin završila fakultet, dok sam ja sve pošteno uradio. I ko je napravio posao? Pa oni, kako su završili, tako su došli i do radnih mesta, a ja sam nezaposlen već godinama. Smeju mi se što nisam napravio "rupu u znanju", jer rupe su opasne. Ovde je važno završiti posao, metode nisu bitne, jer znanje i pamet više niko ne gleda, čak ni privatne firme. Jedan vlasnik privatne telekomunikacione firme mi je otvoreno rekao, "Ti meni ne trebaš, jer ne znaš da muljaš". Prema tome, ništa njima neće biti, bolje će proći od nas koji smo pošteno završili. Nama jedino ostaje da nekako odemo preko grane, a to nije nimalo lako, ukoliko nemate dosta novca, adekvatna praktična znanja, ili rodbinu.

stalker

pre 7 godina

Kad dodjem u situaciju da profesor pocne da leci komplekse na meni ili kolegama koji su u prostoriji, a i sam vidim da ni on sam nema pojma o tome sto prica jer ga je tata uglavio tu gde jeste, uvek se setim Sekspirovog Hamleta i one legendarne recenice: "Biti ili ne biti, pitanje je sad"


ps: Biti ne tumaciti u smislu postojanja.

duki

pre 7 godina

Kakve ja budale znam da su se 'posvetili' akademskoj karijeri a nisu u stanju ulicu da predju kako treba. Pre 30. oni postanu doktori nauka!? A da nikada nisu u zivotu videli ili uradili nesto prakticno. Sve neki projekti, ovo ono, da se pri.ere normalnom coveku. Moj otac je doktorirao u kasnim tridesetim, tada bez dugogodisnje prakse nisi mogao da pomislis da doktoriras. Ovo danas je cisto prevodjenje stranih radova, kamuflaza, da bi samo mogli u nekoj prilici masno da naplate svoj potpis i titulu. Nije ni cudo sto ne rade jer su na doktorskim i nemaju vremena. Sramota.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Na jednom fakultetu u Americi, ispit prolazi 60% od svih koji su polozili. Dakle, nije samo vazno da polozis, nego i da budes u 60% boljih. Tamo niko ne mora da cuva studente na ispitu, niko ne proverava bubice i puskice. Ako neko pokusa da vara, odmah se javi petoro kolega oko njega i prijavi pokusaj prevare. Zato jer niko nece dozvoliti da prevarant bude ispred njega na listi.

lucky

pre 7 godina

Posto imam visegodisnje iskustvo sa studentima, mogu da vam kazem, i da odgovorim dobrom profesoru (iako me nije pitao) je da studenti ovako razmisljaju: daj samo da prodjem, sto bolju ocenu dobijem utoliko bolje, posle da doguram diplome ili nekih postdiplomskih, a kasnije cu se vec snaci (uglavnom preko stranke)...i tako razmisljaju prakticno od prve godine. Problem je sto su nazalost studenti savrseno odgovarajuci fakultetima koje upisuju, jer i tamo vlada lenjost, javasluk i hvatanje krivina. Ne znam ko prvi treba da pocne da bude dobar, ali znam da niko nikad nista tacnije nije rekao od Gase Knezevica pre 13ak godina: da dobri studenti uspevaju uprkos sistemu, a ne zahvaljujuci sistemu.

Realista

pre 7 godina

Ja sam pre deset godina zavrsio fakultet drustvenih nauka. Vec na prvoj godini sam video da uvek moram da spremim bar 95% gradiva, minimum, jer sam se dva puta oslonio na srecu, zanemario po par stranica i redovno dobijao minimum jedno pitanje iz njih. Jednom sam cak dobio sva tri pitanja iz poglavlja koje sam preskocio. Odmah posle toga sam sve ispite spremao vrlo temeljno. Nisam bio odlikas, jer sam paralelno i radio, ali sve sam davao u roku. I pored toga, cesto mnogim profesorima nisam bio po ukusu, valjda nikad nisam bio dovoljno kul. Jedan od njih mi je na ispitu koji smo polagali nas 12, na kraju dao 8, dok je ostalih 11 dobilo 10 i 9. Cak i danas mogu da tvrdim da je samo jedna devojka jedina zasluzila 10, u odnosu na nju ni ja nisam, ali svakako nisam zasluzio ni to da na meni leci svoje komplekse, jer je citave godine prema meni gajio animozitet. Pricamo o ljudima koji su akademski gradjani, neki pedagozi, i profesionalci po vokaciji. Sve u svemu, na kraju sam bio nepozeljan i za akademsku karijeru, jer nije sve u znanju. Doslovce mi je tako receno.
To se kasnije prenelo i na posao, jer mi je bar 80% sefova do sada reklo da sam budala jer sam uvek temeljan i radim za trojicu. Svi tvrde da necu daleko da doguram. I cesto moram da menjam poslove jer sam principijelan, sto se kaze, ne volim da se "snadjem" i da muljam.

realista

pre 7 godina

gde ovaj zivi.pa ko nam je predstednik?gde je on zavrsio,diplomirao u nedelju.a premijer nema dana radnog staza kao ni pod predsednici

kinetik

pre 7 godina

Podrzavam.
Dodao bih jos nesto: pre neki dan sam polozio ispit a profesorka se nije udostojila da dodje i upise nam ocene. Indekse je asistent odneo u kabinet i rekao nam da se vratimo za pola sata. Asistent nam ih je i vratio sa potpisom profesorke.
Postovanje mora da se zaradi gospodo profesori.

Stojan Radenovic

pre 7 godina

Bez ikakvih pretenzija da kao penzionisani profesor fakulteta delim savete. Ali bih preporucio poshtovanom profesoru (koji je ocigledno dobronameran) da ako slucajno ima vremena pogleda na "Spskoj naucnoj televiziji" emisiju "Naucnici Srbije" moj intervju gde je bilo reci i o profesorima univerziteta. Unapred hvala!

stari kadar

pre 7 godina

(Željko, 26. januar 2017 21:13)
(John, 26. januar 2017 22:28)

Problem i jeste upravo u tom zadovoljenju forme uz zanemarivanje sustine! A sve to vuce korene iz naopakog sistema u kome su diplome i zvanja vrednija od iskustva i znanja. Na intervjuima za posao kandidati retko prolaze kroz testove znanja, daleko vaznije je da im izvod iz maticne knjige rodjenih i uverenje o drzavljanstvu nisu stariji od 3 meseca, da su ostala dokumenta overena kod notara i u opstini, da sve ima propisane pecate ... i da imas upeglan CV, ne daj boze da si izabrao neki ruzan font, ccc ... Sve dok se ti ostaci socijalizma zauvek ne iskorene iz naseg drustva prepisivaci i ponavljaci ce voditi glavnu rec. I da, to nije fer prema ostalima, ali zivot ionako nije fer.

I jos nesto, za ove "fine" sto nece da "muljaju": ni na zapadu vas nece posmatrati kao genija samo zato sto ste hodajuce enciklopedije. Svaku firmu u kojoj radite interesuje samo jedno: da se posao obavi u dogovorenom roku i unutar raspolozivog budzeta. Tacka. Znaci, poenta je da to svoje znanje umete da primenite na ono sto vam je zadato, a ne samo da citirate nabubane cinjenice, to nikoga ne zanima.

Iza svakog "lako ćemo" leži barem sto "teško ćemo"

pre 7 godina

Suština problema leži u tome što je ceo sistem zasnovan na prevarama. Naravno, to ne opravdadava studente da varaju na ispitima, niti treba da obeshrabri ljude koji još uvek imaju i poštuju čvrste moralne principe.

Radim, pa vidim

pre 7 godina

"Pametni" sat postoji godinama unazad. Velika većina prof. nije ni svesna koliko načina za varanje na ispitu postoji.
Najžalosnije je što neki od tih varalica postaju asistenti.

andreas kisser

pre 7 godina

Prepisivanje i laganje su deo kulture i opšteg sistema vrednosti.

Studenti društvenih nauka će većinom ostati u demoliranoj Srbiji da je "uređuju" i živeti na tuđoj grbači, pa je njihovo prepisivanje u skladu sa tim.

Studenti tehničkih nauka će svakako otići, pa nemaju potrebe da prepisuju. Osim ako uvide da su nesposobni, u kom slučaju će ostati ovde i shvatiti da je prepisivanje sasvim poželjno.
(Srbija, 26. januar 2017 17:19)

postovani, iako u nacelu na zalost delim vas pesimizam, moram da vas obavestim da na drustvenim fakultetima - konkretno na filozofskom fakultetu (bar pre bolonje, kada sam ja studirao i zavrsio sa prosekom preko 9) nema pismenih ispita, pa je stoga prepisivanje fizicki nemoguce :-) naravno, postoje druge vrste prevara, ali one uglavnom ukljucuju same profesore sa jedne, i decu 'jacih' roditelja sa druge strane. i to je procentualno jako mali broj studenata! a buduci da sam proveo i jednu godina na jednom od bgd tehnickih fakulteta pre nego sto sa shvatio da to nije za mene pa presao na filozofski, mogu vam reci da je bar tada (dakle pre 15ak godina) prepisivanje na pismenim i usmenim (posto se i usmeni uglavnom radi pismeno - zbog lenjosti profesora i asistenata) delovima ispita bilo prava posast!!! tako da 1) ne valja mnogo robovati predrasudama, jer ponekad mozete javno reci nesto smesno, 2) iz ove zemlje odlaze SVI koji nesto vrede i imaju neko znanje, nevezano za struku. inace ne znam otkud vam to da su drustvene nauke neproduktivne.

Srbijo zbogom zauvek, jedan zivot imam

pre 7 godina

Vodice je isti ti koji prepisuju i koji je vode i sada. E zbog toga cemo za koju nedelju, ja i moja posteno i u roku stecena diploma tehnickog fakulteta krenuti put aerodroma pa onda daleko van granica ove zemlje.

John

pre 7 godina

(Željko, 26. januar 2017 21:13)

Sve to stoji i jeste tako, ali ništa od toga nije razlog niti opravdanje da se bubice koriste.
Ako ništa drugo, nepravedno je i nepošteno prema onima koji su seli i nabubali makar samo da bi zadovoljili formu i koje onda rešetaju profesori kompleksaši.

Ursa Minor

pre 7 godina

Ima i gorih stvari od polaganja ispita na bubicu jer ti koji tako "polažu", barem fomalno izlaze na ispit.

A šta ćemo sa onima koji ne znaju čak ni kako izgleda "njihov" fakultet, a uredno su "diplomirali".

Šta ćemo s plagijatorima doktorata?

Šta ćemo sa uvaženim profesorima koji SVI nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše (i svi se blesavi napraviše) kad je nedavno trebalo ocenjivati verodostojnost "doktorata" nekih važnih i jakih ljudi iz (nadam se samo trenutne) vlasti?!

Tako da nemojmo kriviti studente bubičare. Zašto bi studenti bili bolji od proseka ovog rasula od društva i države? Oni se samo racionalno ponašaju u okruženju iz kojeg je davno proterano sve što je razumno, logično, pristojno i normalno!

realno

pre 7 godina

Jedan od problema je ispit na bubicu, drugi je korupcija, treci sto pojedini studenti ciji su roditelji profesori uopste ne dolaze na ispite a polazu i pritom su u savez studenata a stite samo sebe, cetvrti nekome su roditelji velike zverke pa polazu na lepe oci dobivsi 3 pitanja unapred, itd itd. Ima mnogo toga. A inace najisplativiji je biznis izdavanja bubica na fakultetu.