Subota, 21.01.2017.

16:29

Koliki je vaš račun za struju?

Decembarski računi za struju zapanjili su građane širom Srbije.

Izvor: B92

Koliki je vaš raèun za struju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Branislav

pre 5 godina

Moj račun za decembar iznosi 35000din,radi jedan norveški radijator,a ostalo grejemo drvima.Nije mi jasno kako je moguć ovaj iznos,a već smo imali problem sa neispravnim brojilom platili smo dug koji nismo trebali.Stizali su nam računi od 19000din do 90000.Ovo je stvarno katastrofa kome čovek više da se žali...Pozdrav..

Ljubica

pre 7 godina

Prethodni racun 28.000 din.. sa ukljucivanjem ta peci nocu [ jeftina struja]... poslednji racun 48.888,ista potrosnja, odnosno JADNA STEDNJA !!!
u ovom jadnom zivotu...

radimo samo za racune,, a ionako nista ne mozemo da zaradimo...

Danijela

pre 7 godina

Oktobar,novembar,decembar sve isto ukljucivano,sve je isto radilo. Prvo stigao racun 14000,a sad zadnji 17000 pa da se grejem na ne znam sta ne bi mi stigla tolika struja! Ovo je jadno...

Markec

pre 7 godina

Meni je uvecan racun za 35% a isto sam trosio kao u novembru! A u info stanu zajednicka el.energija svaki mesec ista iako su odavno postavili sijalice na Led!

Miloš Jovanović

pre 7 godina

Moj račun za struju za 12/2016 je 28,78% veći od računa za 12/2015 a da pri tome nije bilo nikakve dodatne potrošnje niti novih uređaja u domaćinstvu.

Jovana

pre 7 godina

Ne grejem se na struju, takodje nemam ni bojler, toplu vodu plaćam odvojeno. Moj racun za struju je oko 1700 dinara, za decembar je bio 2100, bez povecanja potrosnje. Mene su ukrali za 400 dinara, sto jeste malo u odnosu na sugradjane kod kojih je globa veća, ali necu da me bilo ko vara ni za dinar. Meni znaci tih 400 dinara i odakle im pravo da mi ih uzimaju. Ukoliko tamo u EPS-u ne umete da radite posao za koji ste placani, onda oslobodite radna mesta za one koji umeju.

Marija

pre 7 godina

Kome ja da se obratim posto moj sat i kad mi je sve iskljuceno radi kao lud pocne da zuji koliko brzo okrece.Obracala sam se elekto vojvodini ali oni ne reaguju.Moja mesecna rata je ogromna 7 hiljada dinara kao da imam fabriku .Ako neko zna kome da se obratim neka mi javi hvala.

FBI

pre 7 godina

Korisnik sam centralnog grejanja koje je papreno, struja mi je oko 6.000 Novembar mi je stigao 8.500, Decembar 10.500 pritom nista drugacije ne radimo nego u Septembru... Svi aparati su nam A+++, ceo stan u LED-u masine rade 80% nocu pa sram vas bilo kako vas nije sramota!!!

Jova

pre 7 godina

Imam stan u kome niko ne živi više od jedne godine.Potrošnja je 0(nula,zero,ništica).Račun 780,00 din.??? I to samo kojekakve takse i td.

AM?

pre 7 godina

Svaki mesec je racun oko 2000-2500,a sad za decembar je stigao 4500. Da naglasim, NE KORISTIMO nikakvo dogrevanje na struju, samo centralno grejanje???

darius

pre 7 godina

Strujomeri ne mere tačno. 1 kw nije 1 kw.Pogledaljte kad prebacuje na jefino!Godinama se sat pomera. I kod mene došli u proleće zamemenili i od tada trošimo 30% više.Bili smo u zelenioj zoni,a sada nikako.Ne grejemo na struju.
I moj šef iz nemačke samo čudi kako mi ovde ako malo više trošimo extremno više plaćamo?Kaže kod njih zone nemaju i nema veze koliko troše,čak i dobiju popust.

Samac

pre 7 godina

2100 din, nov bojler, centralno grejanje, protočni u kuhinji.Indukciona ploča za kuvanje.Ostalo mali potrošači, (led sijalice ...) 54 m stan.

aleksandar grozni

pre 7 godina

Potrosim kilovata za nekih 450,500,dinara,a dobijem racun 1.300 dinara,pa mi nije jasna racunica o ,,jevtinim,,kilovatima u Srbiji,,.Neko nas pravi budalama?.

Alfonso De Palanka

pre 7 godina

Pa ko misli da mu je racun veci nego sto bi trebalo da bude moze slobodno da podnese reklamaciju.Reklamacija bice uvazena ukoliko imate validan dokaz.Dzaba kuknjava.

DEX

pre 7 godina

U firmi se ne grejem na struju. Trosim je za osvetljenje a ne radimo po mraku, i za bojler iskljucivo za pranje ruku. Potrosim 100 kw mesecno a racun 2200 din.?

Laloš

pre 7 godina

Stan sa gradskim centralnim grejanjem,Novi Sad, prosečno ranijih meseci računi od 3700-4500 dinara,leti više zbog klime. Sada račun 6500 ne slavimo slavu a za NG baba sve skuvala ispekla i donela. Ovo je ozbiljna pljačka!

Deki

pre 7 godina

Pa ja sam dobio 27.000 a niko mi nije očitao već dva meseca
imao sam dug 2-3.000 i 11 i 12 mesec mi nisu očitali
I to rade oko svake nove godine već desetak godina, uglavnom decembar iskoriste za korekcije računa, da bi podelili svoje bonuse i zakrpili rupe koje naprave
Jedan moj kolega dobio novo brojilo, na ulici, a nije im dao da mu skinu staro, na kući.
Ovo novo mu zaračunava 30-40 % veću potrošnju i vrti čak i kad je sve isključeno u kući za razliku od starog koje stoji

Botina

pre 7 godina

Ne grejem se na struju a račun mi je znatno veći, iako je cela porodica bila nedelju dana van kuće. Ovo je za mene pljačka, jer ne znam ko može ovo da mi opravda kao normalno...

Glas Razuma

pre 7 godina

Da li vi koji komentarišete ovde uopšte znate da pročitate šta piše na računu za struju? Čini mi se da ne, pošto se samo žalite na ukupan račun a utrošak struje ne pominjete. Dogrevam jednu sobu na struju, i za decembar sam potrošio 694 kilovata (402 u višoj i 292 u nižoj tarifi), što ukupno iznosi 5500 dinara, harač za tv uključen. Ukupan obračunski period je bio 31 dan, stanej se naravno slaže na strujomeru, i kada se sve izračuna račun je apsolutno tačan.

Ako mislite da vas neko krade, jednostavno je: uporedite brojeve na strujomeru i na računu (postoji i online opcija, nadam se da to znate?!?), proverite datum očitavanja, preračunajte sami iznos na osnovu potrošnje a uvažavajući pravila za odnos skupe/jeftine i zona, i voila, za minut se uverite u tačnost računa.

Eps jeste leglo korupcije i nepotizma, popis struje rade "omladinci" političkih partija, to je svima jasno i to treba kritikovati, i ta kritika treba da bude smislena, ovako svi zajedno ispadamo smešni i zaobilazimo i ne raspravljamo o pravim problemima u epsu.

A.

pre 7 godina

Ako je brojilo pročitano 7 dana kasnije (što se dešava u januaru), a 'broj dana' koji se vidi na računu nije, na primer, 37, onda dobijamo račun od koga boli glava, naročito ako se grejemo na struju.
Jer, tada je plava zona, na primer, kao za 30 dana (od 351 kWh do 1600 kWh), a trebalo bi da bude od 431,69 kWh do 1973,31 kWh (kao za 37 dana). Tj., ako 'broj dana' nije 37 nego 30, oko 80 kWh upadne u plavu zonu, a trebalo je da budu u zelenoj, a oko 370 kWh upadne u crvenu zonu, a trebalo je da budu u plavoj zoni.
Ovo možda nije razlog velikih računa, a biće interesantno uporediti decembarski i januarski račun, s obzirom da je januar mnogo hladniji.

expert

pre 7 godina

za novembar1500kw=7.500din
za decembar 2500kw=20.000din
20. januara popisem struju da vidim o cemu se radi i imam potroseno 100kw skupe i 500kw jeftine po njihovom ocitavanju,evo vi zakljucite jel to normalno da sam za 20 dana potrosio 600 kw a za "32" decembra 2500kw.idioti i to bezobrazni,kad odete na salter da prijavite nesto oni bi se svadjali sa vama do prekosutra,toliko o edb u odzacima.

todor

pre 7 godina

meni je oko 2.200, sve sijalice štedljive, svi uredjaji viša energetska klasa, mašinama odložen start, umerena štednja, mašina za veš štekće svaki dan
grejanje beoelektrane gradsko(najskuplje u Evropi).

Pera

pre 7 godina

Meni je za 500 din manji nego za novembar (tačnije 7000din). Grejem ceo objekat na pelet, samo što se šporet i bojler pale, žena i ja ne pazimo baš na jeftinu i skupu struju kad ovako malo trošimo.

Pazarac

pre 7 godina

80tih, otac, majka, i nas 5toro dece. U porodici je radio samo cale, i to kao obicni gradjevinski radnik. Sa njegovom platom je izdrzavao celu porodicu. Istovremeno je i napravio kucu. Svi racuni na vreme isplacivani, isli redovno na zimovanje i letovanje. I to sve sa prosecnom platom jugoslovenskog gradjevinca. Zamisli da sada izdravas 5 dece i zenu, i jos napravis kucu, skolujes decu. . .

schau-mau

pre 7 godina

PRAVO PITANJE TREBA DA GLASI...
"kOLIKA JE VAŠA PLATA"?...Od 1976 do 1986 sam živeo sa majkom U STANU u Nišu,samo njena plata ja učenik pa student.Plata prosečna,na more nisam išao svake godine...ALI SU SE SVI RAČUNI REDOVNO plaćali BEZ problema.Nikada nismo imali problem da se plati kredit,hrana,komunalno...sa prosečnom platom.Da li sada neko može (dva člana) sa prosečnom platom da sve lepo isplati da se ne "stiska" ali i da se ne razbacuje?Sa jednom prosečnom platom (profesora srednje) ne može ni stan od roditelja da se servisira.

galileo

pre 7 godina

Dobio sam racun za struju za decembar mesec od oko 4800, obicno sam dobijao od 2300 do 2800, imam fantasticno centralno grejanje, komsija koji zivi stan do mene je letos iskljucio CG i sada se greje na TA pec od 6 kW, dobio je racun od 5800 znaci grejao se za 1000 dinara a meni jos dosao i racun za grejanje od 12000 dinara i ko je sad ovde lud u ovoj cudnoj zemlji, inace nazalost zivim u Nisu.

zorana

pre 7 godina

Danas je 21.januar, Beograd jos bljesti ... novogodisnje sijalice jos uvek sijaju.... Pa neko to mora da plati...Ocigledno mi, gradjani....

tixy

pre 7 godina

Racun mi svaki mesec oko 1500 rsd, u decembru za 10 ak kw manji od proslog decembra. Mislim da je uglavnom ljudski faktor u pitanju. Resenje kao sto je receno sami da prekontrolisete stanje na brojilu svakog meseca ako sumNJate. Nemoguce da ako je citano posle praznika bude racun 3 puta veci.

dama

pre 7 godina

Grejemo se na TA peć, samo noću na jeftinu tarifu uključujemo, novembarski račun 4100 a decembarski 5550, ali je ceo decembar bio uključen na 3, a novembar ne, tako da je ok.

Djordje

pre 7 godina

I meni je povećan racun, mislim da kradu ..čim je minus napolju oni povecaju svima za koju hiljadu bez obzira da li si bio kuci ili na zimovanju 10dana..npr
Sta ce tek biti za racun u januaru..u kom je minus 15 bilo..i jos traje...

bane bg

pre 7 godina

Zivim sam u stanu,grejem jednu sobu sa 2,5kw TA peci,ukljucujem je nocu,bojler,i doslo mi je preko 1100kw,a u novembru 700kw,i posle nas ne kradu! Hoce li neko da stane na put ovom lopovluku???

Markovici Dorcol, 3 zive glave

pre 7 godina

E pa vako, stan 50m2, centralno g, bili smo sve vreme u bgd, jeli smo samo kuci, nismo isli kod roditelja. Uvek smo u zelenoj zoni, odnos skupa/ jeftina 2:1 ili 2:1,5 ali u decembru smo iskocili u plavu zonu za 30kw. Novembarski racun je bio din 2835 a ovaj decembarski je 3392. Pekli smo, dogrevali, pogrevali, pirkali, ma uzaas. Pihvatam povecan racun. Secam se dana kad je bio citac, sve ormare je ostavio otvorene. Rece mi komija ti citaci su tr. "iznajmljni" i ne rade za stalno za EPS

Elektromonter

pre 7 godina

Vise faktora utice na nerealno uvecani racun u vecini situacija je ljudski faktor. Vecina citaca nisu radnici elektrodistribucije nego su treca lica a oni mogu da budu ne obuceni,slabo vide,upisu stanje a da nisu bili na terenu itd. Moze radnik koji unosi stanja u kompjuter da pogresno ukuca stanje tako da moj savet ako sumljate kontrolisite svakog prvog stanje na strujomeru. Za mene struja nije skupa... ako pumpu za vodu na benzin upalim za jedan dan cu potrositi 1500din za benzin a pumpu na struju istog kapaciteta sam palio svaki drugi dan po ceo dan i potrosila je za jedan mesec 1000din struje

Ja

pre 7 godina

Grejem se na TA peć,monofazno brojilo,za novembar 10000,za decembar 20500. Jednosoban stančić. Mnogo je!!!
Naravno 3500 din. u crvenoj zoni...Užas-PDV+nekih 7,5c/o,razne takse....Ma odpadaju uši!

pendula

pre 7 godina

Decembar nije bio hladan mesec i nije bilo minusa kao sto oni kazu. Ja sam u decembru trosio kao i svaki mesec nista vise nije paljeno. cele godine trosim izmedju 450 i 550kw a sad je stiglo da sam potrosio 740kw. Ne znam samo na sta. Sad u januaru sam dogrevao se na struju i kad upored kw sa racuna i sa brojila ispada da sam u januaru potrosio za 20 dana 350kw, duplo nanje iako imam dodatnu potrosnju

Pelet

pre 7 godina

Moj poznanik od pocetka sezone potrosio pet tona peleta ili oko 1000e za grejanje.Izaci ce do kraja sezone na 9 tona.Nema nikakvu izolaciju.A ovde se najvise zale oni sto im skocio racun za 500-1000 din.I on je prosle godine potrosio tri tone.Ohladila vam se voda u cevima,bojler i masine za pranje trose mnogo vise.TA peci su bile ukljucene po ceo dan a ne samo nocu a vecina ima dva komada koje minimalno povuku 6 kw.Nije mi jasno kako vecina misli da ima fiksnu potrosnju sa ta pecima i to nevezano za temperaturu spolja.Kome da se zale moje komsije koje ne mogu da se nakupuju drva i uglja a ovi jos nasli pa dizu cene.A da ne pricam sto vecina nema, ili ima jako slabu izolaciju.

Svetlana

pre 7 godina

Zivim kao podstanar sa malol.detetom u 32 m2 racuni za el.energiju od kad zivimo u ovom stanu povecavaju se iz ne poznatog razloga tako da od marta prvu nas racun bio je 1300 da bi u Novembar do stigao caj 4700 !!! Isti uredjaji,isto kuvam Isto koristim masinu i bojler a pri tom koristimo samo gradsko grejanje koje je sa svim dovoljno. Nije mi jasno niti ce mi biti kako je to moguce i zasto!?!

Peđa

pre 7 godina

Pošto se grejem na struju, ja svoj strujomer redovno kontrolišem, više puta u toku meseca.
Tačno znam koliko trošim , koliko sam potrošio u jednom delu meseca i tačno znam koliki će račun da dođe.

Ne znam šta je problem ostalima da pogledaju brojeve na svom strujomeru ?!

Ljubica

pre 7 godina

Svake godine u novembru, decembru i januaru povećavaju račune planski jer računaju da zbog slava, dočeka nove godine i ostalih praznika u tom periodu narod neće primetiti. Od prosečnih 3500 dinara, decembarski račun mi je 6100, a prošli 5300. Sramno je što država ne preduzima ništa povodom ovoga, jer ovo nije prvi put da se ovo dešava.

Bože, reaguj, dosta je

pre 7 godina

Moj je račun uvećan za 500 din u odnosu na novembar, a nismo bili u stanu od 28. novembra do 9. januara. Svake godine nam napakuju račun po 2000 veći u decembru, januaru, a u februaru bude oko 1500 veći nego inače. Naša potrošnja zimi je manja nego leti, jer često nismo tu zimi. Kad smo tu, trošimo na sledeće: kuvamo 1 nedeljno laku čorbicu sat vremena max, frižider A+ radi i tv na stendbaju, ne grejemo kuću nikad ničim - imamo cg, imam alergiju na klimu i nismo je uključili nikad, po ceo dan smo na poslu i jedemo tamo, uveče pogledamo nešto na kompu ili izađemo van, parket čistimo džogerom, nemamo usisivač, nemamo decu, mašinu za veš i bojler uključimo samo noću - uprkos tome što nismo tu preko dana do 10 uveče a na posao idemo zajedno u 7h, nama na računu za struju piše da je u višoj tarifi potrošeno 210 kilovata. Kako?! Proveravali smo brojalo - ispravno; proveravali smo da se nije neko nakačio - nije! Račun prošlog septembra 1500 dinara, a bili smo tu ceo mesec, a decembar 4500 - nismo bili nijedan dan u stanu. Beograd, centar. Toliko.

ljiljana

pre 7 godina

Mislim da nešto mućkaju sa naponom ili nam naplate novogodišnju rasvetu.Svake godine nekoliko puta u toku godine mućkaju sa naponom i to decembar-januar i jul-avgust.Tada se vade kao povećana potrošnja zbog vremenskih prilika.

vesna

pre 7 godina

3.719 dinara, grejemo se na inverter, 61 m2, 22 stepena.
(NeshaBg, 21. januar 2017 17:27)

3719 dinara? pa ne da nema šanse da se greješ na struju (osim ako ti inverter nije na ugalj) za te pare nego ni u ludom besu. ja van grejne sezone trošim ispod 500kw i račun mi je oko 3000. samo fiksni troškovi(+pdv) su preko hiljadu dinara, bez i jednog utrošenog kilovata.

ovu laž možeš da prodaješ nekome ko se ne greje na struju. i šta reče, 61m2, 22 stepena? :D

Morpheus

pre 7 godina

Moj račun je sa uobičajene dve otišao na 6 hiljada, radnik Elektrodistribucije je očigledno napamet upisao brojke, možda nije ni dolazio do brojila.

Inverter

pre 7 godina

@Vesna
Ako je stan ekstra izolovan,greju te sa svih strana onda dobar inverter moze da odrzava temperaturu sa 300-400w na sat.Izmnozi sa 24 h pa sa 30 dana i dobijes oko 300 kw mesecno.Ko se ne razume u toplotne pumpe i invertersku tehnologiju dzaba mu je objasnjavati jer deluje neverovatno ali je tako,cista matematika.

makiii

pre 7 godina

Nama je isti racun..al prosle godine je bilo za 10hilj.vece kad su isti problemi bili sa racunima...na zalbu su rekli bio sv.Nikola i Nova god..kad smo rekli da ne slavimo i da za Novu nismo bili tu onda su rekli da nam je pretprosle god u decembru bila tolika potrosnja ...ejjjj...zamisli logiku..kad smo objasniji da pretprosli i prosli decembar nemaju veze..treci odgovor je bio..pa znate zbog praznika je 10dana kasnije citana struja..imaju odgovor za sve..slepci..i lopovi....

kg

pre 7 godina

Najvise kradu na strujomerima u zgradama zato sto nisu tacni i ne prebacuju na nizu tarifu u vreme kada bi trebalo, a niko od nas ne silazi svaki dan do strujomera da proverava da li je niza ili visa tarifa .

Pribilla Attila

pre 7 godina

Multi klimom grejem 105 kvadratnih metara, kuća je dobro izolovana. U decembru dam potrošio 1540 kw/h, 22% više nego u decembru. problem je ako potrošnja pređe u crvenu zonu tada cena struje naglo skače.

KG ED

pre 7 godina

Problem je svake godine to sto se brojila ocitavaju tek posle Bozića tamo oko 12. januara a pise se ocitavanje 01.01.2017. Samim tim br. kilovata je kod nekih i za 40% veci i prebaci ih u crvenu zonu gde je cena kwh veća i u konacnom zbiru je to oko 30-35% veći racun. Radnik na ocitavanju brojila Elekto Šumadije Kragujevac. To je gospodo problem, a mi imamo direktivu da pre 11.01. Ne očitavamo, tako je bar u Kragujevcu.

Probiotik

pre 7 godina

Račun je veći za 40% u odnosu na prošli mesec. Obrnuta logika naše elektroprivrede, da onom ko troši više struje više naplati kilovat.(Antibiotik, 21. januar 2017 17:11)

Tvoja logika je obrnuta. Trenutni tarifni sistem stimuliše štedljivost što je pozitivno u zemlji koja dve trećine el.energije dobija iz neobnovljivih izvora. Pored ekološkog tu je i ekonomski momenat. Veća potrošnja podrazumeva veća ulaganja u distributivnu mrežu što na kraju rezultira većom cenom struje...

burma

pre 7 godina

meni je 1200 din veci racun u odnosu na novembarski, ali se jesam dogrevao, nisam siguran da je za 1200din vise ali ajde, moras da platis pa moras, manje hrane u ustima ako je za utehu, smrsacu

pipoje

pre 7 godina

meni ne i prosli bio sumnjiv..10200..ali je pogresno ocitan..ovaj sam potrosio 0 skupe i 400 jeftine manje a veci bio 200 din..
Skontali su i za 10 min korigovali..tako da sam za 2 mjeseca ukupno okatio 14000..grejem se na TA..

Gordon F.

pre 7 godina

Dragi građani, MORATE DA PLATITE NOVOGODIŠNJE KIĆENJE GRADOVA! KRUŠEVAC JOŠ UVEK SVETLI( možda zbog kineske Nove Godine)a za bolesnu decu opština nema para!

pronalazač

pre 7 godina

Grejem se sa TA pećkom od 4kw 37 kvadrata i kuvamo na indukcioni šporet boiler palim noču i račun mi je bio 5381 dinar za decembar.
Kada budem imao svoju struju proizvedenu iz gravitacije 550 evra ću uštedeti godišnje.

Antibiotik

pre 7 godina

Račun je veći za 40% u odnosu na prošli mesec. Obrnuta logika naše elektroprivrede, da onom ko troši više struje više naplati kilovat.

vlada

pre 7 godina

Novi Sad, priključen na toplovod i centralno grejanje. prosečan račun 2200, decembar 2600. naravno, ništa više nismo "palili" tv sijalice i rernu nego inače..

Biljana

pre 7 godina

Racuni za utrosenu elektricnu energiju su transparentni. Visoki racuni su uglavnom posledica crvene tarife, koja je visestruko skuplja od zelene i plave.

Prijatelj

pre 7 godina

Ja drzim firmu u kojoj mi je prosecan racun za struju 60000... za decembar mi je stiglo 90000... znaci lopovluk samo tako... vec sam angazovao advokata i tuzicu eps... ne mogu oni da imaju zadnju kakvu oni hoce... na strujomeru mi je smesna razlika u odnosu na novembar... za sto se premijer ne pozabavi ovim pitanjem.. ako niko nista ne odreaguje tuzicu eps i naplaticu im sve sa kamatom ...

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Meni je 30% veci nego u novembru a nit palim grejalicu niti slavim Sv. Nikolu.
(Branislav, 21. januar 2017 17:03)
-----------
Isti slučaj, i dalje je ispod 350KWH, u novembru je bio oko 300 ili manje.
Najbitnije da se troši jeftinija tarifa što više.

Pun mesec

pre 7 godina

Lozimo pelet, račun je oko 2500 dinara mesečno. Decembarski 3000. Spremali smo vise hrane za NG ali za dva dana da se potrosi toliko...bezobrazni su

Aca

pre 7 godina

Racuni su veliki zato sto se grejemo na struju plus smo imali povecu potrosnju zbog velike hladnoce i ono najvaznije eps sabira i predhodna dugovanja za elektricnu energiju.

Gordon F.

pre 7 godina

Dragi građani, MORATE DA PLATITE NOVOGODIŠNJE KIĆENJE GRADOVA! KRUŠEVAC JOŠ UVEK SVETLI( možda zbog kineske Nove Godine)a za bolesnu decu opština nema para!

Prijatelj

pre 7 godina

Ja drzim firmu u kojoj mi je prosecan racun za struju 60000... za decembar mi je stiglo 90000... znaci lopovluk samo tako... vec sam angazovao advokata i tuzicu eps... ne mogu oni da imaju zadnju kakvu oni hoce... na strujomeru mi je smesna razlika u odnosu na novembar... za sto se premijer ne pozabavi ovim pitanjem.. ako niko nista ne odreaguje tuzicu eps i naplaticu im sve sa kamatom ...

KG ED

pre 7 godina

Problem je svake godine to sto se brojila ocitavaju tek posle Bozića tamo oko 12. januara a pise se ocitavanje 01.01.2017. Samim tim br. kilovata je kod nekih i za 40% veci i prebaci ih u crvenu zonu gde je cena kwh veća i u konacnom zbiru je to oko 30-35% veći racun. Radnik na ocitavanju brojila Elekto Šumadije Kragujevac. To je gospodo problem, a mi imamo direktivu da pre 11.01. Ne očitavamo, tako je bar u Kragujevcu.

Bože, reaguj, dosta je

pre 7 godina

Moj je račun uvećan za 500 din u odnosu na novembar, a nismo bili u stanu od 28. novembra do 9. januara. Svake godine nam napakuju račun po 2000 veći u decembru, januaru, a u februaru bude oko 1500 veći nego inače. Naša potrošnja zimi je manja nego leti, jer često nismo tu zimi. Kad smo tu, trošimo na sledeće: kuvamo 1 nedeljno laku čorbicu sat vremena max, frižider A+ radi i tv na stendbaju, ne grejemo kuću nikad ničim - imamo cg, imam alergiju na klimu i nismo je uključili nikad, po ceo dan smo na poslu i jedemo tamo, uveče pogledamo nešto na kompu ili izađemo van, parket čistimo džogerom, nemamo usisivač, nemamo decu, mašinu za veš i bojler uključimo samo noću - uprkos tome što nismo tu preko dana do 10 uveče a na posao idemo zajedno u 7h, nama na računu za struju piše da je u višoj tarifi potrošeno 210 kilovata. Kako?! Proveravali smo brojalo - ispravno; proveravali smo da se nije neko nakačio - nije! Račun prošlog septembra 1500 dinara, a bili smo tu ceo mesec, a decembar 4500 - nismo bili nijedan dan u stanu. Beograd, centar. Toliko.

zorana

pre 7 godina

Danas je 21.januar, Beograd jos bljesti ... novogodisnje sijalice jos uvek sijaju.... Pa neko to mora da plati...Ocigledno mi, gradjani....

Pun mesec

pre 7 godina

Lozimo pelet, račun je oko 2500 dinara mesečno. Decembarski 3000. Spremali smo vise hrane za NG ali za dva dana da se potrosi toliko...bezobrazni su

makiii

pre 7 godina

Nama je isti racun..al prosle godine je bilo za 10hilj.vece kad su isti problemi bili sa racunima...na zalbu su rekli bio sv.Nikola i Nova god..kad smo rekli da ne slavimo i da za Novu nismo bili tu onda su rekli da nam je pretprosle god u decembru bila tolika potrosnja ...ejjjj...zamisli logiku..kad smo objasniji da pretprosli i prosli decembar nemaju veze..treci odgovor je bio..pa znate zbog praznika je 10dana kasnije citana struja..imaju odgovor za sve..slepci..i lopovi....

ljiljana

pre 7 godina

Mislim da nešto mućkaju sa naponom ili nam naplate novogodišnju rasvetu.Svake godine nekoliko puta u toku godine mućkaju sa naponom i to decembar-januar i jul-avgust.Tada se vade kao povećana potrošnja zbog vremenskih prilika.

vesna

pre 7 godina

3.719 dinara, grejemo se na inverter, 61 m2, 22 stepena.
(NeshaBg, 21. januar 2017 17:27)

3719 dinara? pa ne da nema šanse da se greješ na struju (osim ako ti inverter nije na ugalj) za te pare nego ni u ludom besu. ja van grejne sezone trošim ispod 500kw i račun mi je oko 3000. samo fiksni troškovi(+pdv) su preko hiljadu dinara, bez i jednog utrošenog kilovata.

ovu laž možeš da prodaješ nekome ko se ne greje na struju. i šta reče, 61m2, 22 stepena? :D

vlada

pre 7 godina

Novi Sad, priključen na toplovod i centralno grejanje. prosečan račun 2200, decembar 2600. naravno, ništa više nismo "palili" tv sijalice i rernu nego inače..

Ljubica

pre 7 godina

Svake godine u novembru, decembru i januaru povećavaju račune planski jer računaju da zbog slava, dočeka nove godine i ostalih praznika u tom periodu narod neće primetiti. Od prosečnih 3500 dinara, decembarski račun mi je 6100, a prošli 5300. Sramno je što država ne preduzima ništa povodom ovoga, jer ovo nije prvi put da se ovo dešava.

schau-mau

pre 7 godina

PRAVO PITANJE TREBA DA GLASI...
"kOLIKA JE VAŠA PLATA"?...Od 1976 do 1986 sam živeo sa majkom U STANU u Nišu,samo njena plata ja učenik pa student.Plata prosečna,na more nisam išao svake godine...ALI SU SE SVI RAČUNI REDOVNO plaćali BEZ problema.Nikada nismo imali problem da se plati kredit,hrana,komunalno...sa prosečnom platom.Da li sada neko može (dva člana) sa prosečnom platom da sve lepo isplati da se ne "stiska" ali i da se ne razbacuje?Sa jednom prosečnom platom (profesora srednje) ne može ni stan od roditelja da se servisira.

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Meni je 30% veci nego u novembru a nit palim grejalicu niti slavim Sv. Nikolu.
(Branislav, 21. januar 2017 17:03)
-----------
Isti slučaj, i dalje je ispod 350KWH, u novembru je bio oko 300 ili manje.
Najbitnije da se troši jeftinija tarifa što više.

Antibiotik

pre 7 godina

Račun je veći za 40% u odnosu na prošli mesec. Obrnuta logika naše elektroprivrede, da onom ko troši više struje više naplati kilovat.

galileo

pre 7 godina

Dobio sam racun za struju za decembar mesec od oko 4800, obicno sam dobijao od 2300 do 2800, imam fantasticno centralno grejanje, komsija koji zivi stan do mene je letos iskljucio CG i sada se greje na TA pec od 6 kW, dobio je racun od 5800 znaci grejao se za 1000 dinara a meni jos dosao i racun za grejanje od 12000 dinara i ko je sad ovde lud u ovoj cudnoj zemlji, inace nazalost zivim u Nisu.

Morpheus

pre 7 godina

Moj račun je sa uobičajene dve otišao na 6 hiljada, radnik Elektrodistribucije je očigledno napamet upisao brojke, možda nije ni dolazio do brojila.

pronalazač

pre 7 godina

Grejem se sa TA pećkom od 4kw 37 kvadrata i kuvamo na indukcioni šporet boiler palim noču i račun mi je bio 5381 dinar za decembar.
Kada budem imao svoju struju proizvedenu iz gravitacije 550 evra ću uštedeti godišnje.

bane bg

pre 7 godina

Zivim sam u stanu,grejem jednu sobu sa 2,5kw TA peci,ukljucujem je nocu,bojler,i doslo mi je preko 1100kw,a u novembru 700kw,i posle nas ne kradu! Hoce li neko da stane na put ovom lopovluku???

Ja

pre 7 godina

Grejem se na TA peć,monofazno brojilo,za novembar 10000,za decembar 20500. Jednosoban stančić. Mnogo je!!!
Naravno 3500 din. u crvenoj zoni...Užas-PDV+nekih 7,5c/o,razne takse....Ma odpadaju uši!

kg

pre 7 godina

Najvise kradu na strujomerima u zgradama zato sto nisu tacni i ne prebacuju na nizu tarifu u vreme kada bi trebalo, a niko od nas ne silazi svaki dan do strujomera da proverava da li je niza ili visa tarifa .

Svetlana

pre 7 godina

Zivim kao podstanar sa malol.detetom u 32 m2 racuni za el.energiju od kad zivimo u ovom stanu povecavaju se iz ne poznatog razloga tako da od marta prvu nas racun bio je 1300 da bi u Novembar do stigao caj 4700 !!! Isti uredjaji,isto kuvam Isto koristim masinu i bojler a pri tom koristimo samo gradsko grejanje koje je sa svim dovoljno. Nije mi jasno niti ce mi biti kako je to moguce i zasto!?!

Peđa

pre 7 godina

Pošto se grejem na struju, ja svoj strujomer redovno kontrolišem, više puta u toku meseca.
Tačno znam koliko trošim , koliko sam potrošio u jednom delu meseca i tačno znam koliki će račun da dođe.

Ne znam šta je problem ostalima da pogledaju brojeve na svom strujomeru ?!

Inverter

pre 7 godina

@Vesna
Ako je stan ekstra izolovan,greju te sa svih strana onda dobar inverter moze da odrzava temperaturu sa 300-400w na sat.Izmnozi sa 24 h pa sa 30 dana i dobijes oko 300 kw mesecno.Ko se ne razume u toplotne pumpe i invertersku tehnologiju dzaba mu je objasnjavati jer deluje neverovatno ali je tako,cista matematika.

Djordje

pre 7 godina

I meni je povećan racun, mislim da kradu ..čim je minus napolju oni povecaju svima za koju hiljadu bez obzira da li si bio kuci ili na zimovanju 10dana..npr
Sta ce tek biti za racun u januaru..u kom je minus 15 bilo..i jos traje...

Pazarac

pre 7 godina

80tih, otac, majka, i nas 5toro dece. U porodici je radio samo cale, i to kao obicni gradjevinski radnik. Sa njegovom platom je izdrzavao celu porodicu. Istovremeno je i napravio kucu. Svi racuni na vreme isplacivani, isli redovno na zimovanje i letovanje. I to sve sa prosecnom platom jugoslovenskog gradjevinca. Zamisli da sada izdravas 5 dece i zenu, i jos napravis kucu, skolujes decu. . .

Pelet

pre 7 godina

Moj poznanik od pocetka sezone potrosio pet tona peleta ili oko 1000e za grejanje.Izaci ce do kraja sezone na 9 tona.Nema nikakvu izolaciju.A ovde se najvise zale oni sto im skocio racun za 500-1000 din.I on je prosle godine potrosio tri tone.Ohladila vam se voda u cevima,bojler i masine za pranje trose mnogo vise.TA peci su bile ukljucene po ceo dan a ne samo nocu a vecina ima dva komada koje minimalno povuku 6 kw.Nije mi jasno kako vecina misli da ima fiksnu potrosnju sa ta pecima i to nevezano za temperaturu spolja.Kome da se zale moje komsije koje ne mogu da se nakupuju drva i uglja a ovi jos nasli pa dizu cene.A da ne pricam sto vecina nema, ili ima jako slabu izolaciju.

pendula

pre 7 godina

Decembar nije bio hladan mesec i nije bilo minusa kao sto oni kazu. Ja sam u decembru trosio kao i svaki mesec nista vise nije paljeno. cele godine trosim izmedju 450 i 550kw a sad je stiglo da sam potrosio 740kw. Ne znam samo na sta. Sad u januaru sam dogrevao se na struju i kad upored kw sa racuna i sa brojila ispada da sam u januaru potrosio za 20 dana 350kw, duplo nanje iako imam dodatnu potrosnju

tixy

pre 7 godina

Racun mi svaki mesec oko 1500 rsd, u decembru za 10 ak kw manji od proslog decembra. Mislim da je uglavnom ljudski faktor u pitanju. Resenje kao sto je receno sami da prekontrolisete stanje na brojilu svakog meseca ako sumNJate. Nemoguce da ako je citano posle praznika bude racun 3 puta veci.

Laloš

pre 7 godina

Stan sa gradskim centralnim grejanjem,Novi Sad, prosečno ranijih meseci računi od 3700-4500 dinara,leti više zbog klime. Sada račun 6500 ne slavimo slavu a za NG baba sve skuvala ispekla i donela. Ovo je ozbiljna pljačka!

Pribilla Attila

pre 7 godina

Multi klimom grejem 105 kvadratnih metara, kuća je dobro izolovana. U decembru dam potrošio 1540 kw/h, 22% više nego u decembru. problem je ako potrošnja pređe u crvenu zonu tada cena struje naglo skače.

dama

pre 7 godina

Grejemo se na TA peć, samo noću na jeftinu tarifu uključujemo, novembarski račun 4100 a decembarski 5550, ali je ceo decembar bio uključen na 3, a novembar ne, tako da je ok.

darius

pre 7 godina

Strujomeri ne mere tačno. 1 kw nije 1 kw.Pogledaljte kad prebacuje na jefino!Godinama se sat pomera. I kod mene došli u proleće zamemenili i od tada trošimo 30% više.Bili smo u zelenioj zoni,a sada nikako.Ne grejemo na struju.
I moj šef iz nemačke samo čudi kako mi ovde ako malo više trošimo extremno više plaćamo?Kaže kod njih zone nemaju i nema veze koliko troše,čak i dobiju popust.

AM?

pre 7 godina

Svaki mesec je racun oko 2000-2500,a sad za decembar je stigao 4500. Da naglasim, NE KORISTIMO nikakvo dogrevanje na struju, samo centralno grejanje???

burma

pre 7 godina

meni je 1200 din veci racun u odnosu na novembarski, ali se jesam dogrevao, nisam siguran da je za 1200din vise ali ajde, moras da platis pa moras, manje hrane u ustima ako je za utehu, smrsacu

Probiotik

pre 7 godina

Račun je veći za 40% u odnosu na prošli mesec. Obrnuta logika naše elektroprivrede, da onom ko troši više struje više naplati kilovat.(Antibiotik, 21. januar 2017 17:11)

Tvoja logika je obrnuta. Trenutni tarifni sistem stimuliše štedljivost što je pozitivno u zemlji koja dve trećine el.energije dobija iz neobnovljivih izvora. Pored ekološkog tu je i ekonomski momenat. Veća potrošnja podrazumeva veća ulaganja u distributivnu mrežu što na kraju rezultira većom cenom struje...

expert

pre 7 godina

za novembar1500kw=7.500din
za decembar 2500kw=20.000din
20. januara popisem struju da vidim o cemu se radi i imam potroseno 100kw skupe i 500kw jeftine po njihovom ocitavanju,evo vi zakljucite jel to normalno da sam za 20 dana potrosio 600 kw a za "32" decembra 2500kw.idioti i to bezobrazni,kad odete na salter da prijavite nesto oni bi se svadjali sa vama do prekosutra,toliko o edb u odzacima.

Botina

pre 7 godina

Ne grejem se na struju a račun mi je znatno veći, iako je cela porodica bila nedelju dana van kuće. Ovo je za mene pljačka, jer ne znam ko može ovo da mi opravda kao normalno...

Jova

pre 7 godina

Imam stan u kome niko ne živi više od jedne godine.Potrošnja je 0(nula,zero,ništica).Račun 780,00 din.??? I to samo kojekakve takse i td.

Deki

pre 7 godina

Pa ja sam dobio 27.000 a niko mi nije očitao već dva meseca
imao sam dug 2-3.000 i 11 i 12 mesec mi nisu očitali
I to rade oko svake nove godine već desetak godina, uglavnom decembar iskoriste za korekcije računa, da bi podelili svoje bonuse i zakrpili rupe koje naprave
Jedan moj kolega dobio novo brojilo, na ulici, a nije im dao da mu skinu staro, na kući.
Ovo novo mu zaračunava 30-40 % veću potrošnju i vrti čak i kad je sve isključeno u kući za razliku od starog koje stoji

Elektromonter

pre 7 godina

Vise faktora utice na nerealno uvecani racun u vecini situacija je ljudski faktor. Vecina citaca nisu radnici elektrodistribucije nego su treca lica a oni mogu da budu ne obuceni,slabo vide,upisu stanje a da nisu bili na terenu itd. Moze radnik koji unosi stanja u kompjuter da pogresno ukuca stanje tako da moj savet ako sumljate kontrolisite svakog prvog stanje na strujomeru. Za mene struja nije skupa... ako pumpu za vodu na benzin upalim za jedan dan cu potrositi 1500din za benzin a pumpu na struju istog kapaciteta sam palio svaki drugi dan po ceo dan i potrosila je za jedan mesec 1000din struje

aleksandar grozni

pre 7 godina

Potrosim kilovata za nekih 450,500,dinara,a dobijem racun 1.300 dinara,pa mi nije jasna racunica o ,,jevtinim,,kilovatima u Srbiji,,.Neko nas pravi budalama?.

Markovici Dorcol, 3 zive glave

pre 7 godina

E pa vako, stan 50m2, centralno g, bili smo sve vreme u bgd, jeli smo samo kuci, nismo isli kod roditelja. Uvek smo u zelenoj zoni, odnos skupa/ jeftina 2:1 ili 2:1,5 ali u decembru smo iskocili u plavu zonu za 30kw. Novembarski racun je bio din 2835 a ovaj decembarski je 3392. Pekli smo, dogrevali, pogrevali, pirkali, ma uzaas. Pihvatam povecan racun. Secam se dana kad je bio citac, sve ormare je ostavio otvorene. Rece mi komija ti citaci su tr. "iznajmljni" i ne rade za stalno za EPS

Biljana

pre 7 godina

Racuni za utrosenu elektricnu energiju su transparentni. Visoki racuni su uglavnom posledica crvene tarife, koja je visestruko skuplja od zelene i plave.

Glas Razuma

pre 7 godina

Da li vi koji komentarišete ovde uopšte znate da pročitate šta piše na računu za struju? Čini mi se da ne, pošto se samo žalite na ukupan račun a utrošak struje ne pominjete. Dogrevam jednu sobu na struju, i za decembar sam potrošio 694 kilovata (402 u višoj i 292 u nižoj tarifi), što ukupno iznosi 5500 dinara, harač za tv uključen. Ukupan obračunski period je bio 31 dan, stanej se naravno slaže na strujomeru, i kada se sve izračuna račun je apsolutno tačan.

Ako mislite da vas neko krade, jednostavno je: uporedite brojeve na strujomeru i na računu (postoji i online opcija, nadam se da to znate?!?), proverite datum očitavanja, preračunajte sami iznos na osnovu potrošnje a uvažavajući pravila za odnos skupe/jeftine i zona, i voila, za minut se uverite u tačnost računa.

Eps jeste leglo korupcije i nepotizma, popis struje rade "omladinci" političkih partija, to je svima jasno i to treba kritikovati, i ta kritika treba da bude smislena, ovako svi zajedno ispadamo smešni i zaobilazimo i ne raspravljamo o pravim problemima u epsu.

FBI

pre 7 godina

Korisnik sam centralnog grejanja koje je papreno, struja mi je oko 6.000 Novembar mi je stigao 8.500, Decembar 10.500 pritom nista drugacije ne radimo nego u Septembru... Svi aparati su nam A+++, ceo stan u LED-u masine rade 80% nocu pa sram vas bilo kako vas nije sramota!!!

Aca

pre 7 godina

Racuni su veliki zato sto se grejemo na struju plus smo imali povecu potrosnju zbog velike hladnoce i ono najvaznije eps sabira i predhodna dugovanja za elektricnu energiju.

A.

pre 7 godina

Ako je brojilo pročitano 7 dana kasnije (što se dešava u januaru), a 'broj dana' koji se vidi na računu nije, na primer, 37, onda dobijamo račun od koga boli glava, naročito ako se grejemo na struju.
Jer, tada je plava zona, na primer, kao za 30 dana (od 351 kWh do 1600 kWh), a trebalo bi da bude od 431,69 kWh do 1973,31 kWh (kao za 37 dana). Tj., ako 'broj dana' nije 37 nego 30, oko 80 kWh upadne u plavu zonu, a trebalo je da budu u zelenoj, a oko 370 kWh upadne u crvenu zonu, a trebalo je da budu u plavoj zoni.
Ovo možda nije razlog velikih računa, a biće interesantno uporediti decembarski i januarski račun, s obzirom da je januar mnogo hladniji.

pipoje

pre 7 godina

meni ne i prosli bio sumnjiv..10200..ali je pogresno ocitan..ovaj sam potrosio 0 skupe i 400 jeftine manje a veci bio 200 din..
Skontali su i za 10 min korigovali..tako da sam za 2 mjeseca ukupno okatio 14000..grejem se na TA..

todor

pre 7 godina

meni je oko 2.200, sve sijalice štedljive, svi uredjaji viša energetska klasa, mašinama odložen start, umerena štednja, mašina za veš štekće svaki dan
grejanje beoelektrane gradsko(najskuplje u Evropi).

Samac

pre 7 godina

2100 din, nov bojler, centralno grejanje, protočni u kuhinji.Indukciona ploča za kuvanje.Ostalo mali potrošači, (led sijalice ...) 54 m stan.

DEX

pre 7 godina

U firmi se ne grejem na struju. Trosim je za osvetljenje a ne radimo po mraku, i za bojler iskljucivo za pranje ruku. Potrosim 100 kw mesecno a racun 2200 din.?

Marija

pre 7 godina

Kome ja da se obratim posto moj sat i kad mi je sve iskljuceno radi kao lud pocne da zuji koliko brzo okrece.Obracala sam se elekto vojvodini ali oni ne reaguju.Moja mesecna rata je ogromna 7 hiljada dinara kao da imam fabriku .Ako neko zna kome da se obratim neka mi javi hvala.

Alfonso De Palanka

pre 7 godina

Pa ko misli da mu je racun veci nego sto bi trebalo da bude moze slobodno da podnese reklamaciju.Reklamacija bice uvazena ukoliko imate validan dokaz.Dzaba kuknjava.

Jovana

pre 7 godina

Ne grejem se na struju, takodje nemam ni bojler, toplu vodu plaćam odvojeno. Moj racun za struju je oko 1700 dinara, za decembar je bio 2100, bez povecanja potrosnje. Mene su ukrali za 400 dinara, sto jeste malo u odnosu na sugradjane kod kojih je globa veća, ali necu da me bilo ko vara ni za dinar. Meni znaci tih 400 dinara i odakle im pravo da mi ih uzimaju. Ukoliko tamo u EPS-u ne umete da radite posao za koji ste placani, onda oslobodite radna mesta za one koji umeju.

Miloš Jovanović

pre 7 godina

Moj račun za struju za 12/2016 je 28,78% veći od računa za 12/2015 a da pri tome nije bilo nikakve dodatne potrošnje niti novih uređaja u domaćinstvu.

Pera

pre 7 godina

Meni je za 500 din manji nego za novembar (tačnije 7000din). Grejem ceo objekat na pelet, samo što se šporet i bojler pale, žena i ja ne pazimo baš na jeftinu i skupu struju kad ovako malo trošimo.

Markec

pre 7 godina

Meni je uvecan racun za 35% a isto sam trosio kao u novembru! A u info stanu zajednicka el.energija svaki mesec ista iako su odavno postavili sijalice na Led!

Danijela

pre 7 godina

Oktobar,novembar,decembar sve isto ukljucivano,sve je isto radilo. Prvo stigao racun 14000,a sad zadnji 17000 pa da se grejem na ne znam sta ne bi mi stigla tolika struja! Ovo je jadno...

Ljubica

pre 7 godina

Prethodni racun 28.000 din.. sa ukljucivanjem ta peci nocu [ jeftina struja]... poslednji racun 48.888,ista potrosnja, odnosno JADNA STEDNJA !!!
u ovom jadnom zivotu...

radimo samo za racune,, a ionako nista ne mozemo da zaradimo...

Branislav

pre 5 godina

Moj račun za decembar iznosi 35000din,radi jedan norveški radijator,a ostalo grejemo drvima.Nije mi jasno kako je moguć ovaj iznos,a već smo imali problem sa neispravnim brojilom platili smo dug koji nismo trebali.Stizali su nam računi od 19000din do 90000.Ovo je stvarno katastrofa kome čovek više da se žali...Pozdrav..

Aca

pre 7 godina

Racuni su veliki zato sto se grejemo na struju plus smo imali povecu potrosnju zbog velike hladnoce i ono najvaznije eps sabira i predhodna dugovanja za elektricnu energiju.

Biljana

pre 7 godina

Racuni za utrosenu elektricnu energiju su transparentni. Visoki racuni su uglavnom posledica crvene tarife, koja je visestruko skuplja od zelene i plave.

Probiotik

pre 7 godina

Račun je veći za 40% u odnosu na prošli mesec. Obrnuta logika naše elektroprivrede, da onom ko troši više struje više naplati kilovat.(Antibiotik, 21. januar 2017 17:11)

Tvoja logika je obrnuta. Trenutni tarifni sistem stimuliše štedljivost što je pozitivno u zemlji koja dve trećine el.energije dobija iz neobnovljivih izvora. Pored ekološkog tu je i ekonomski momenat. Veća potrošnja podrazumeva veća ulaganja u distributivnu mrežu što na kraju rezultira većom cenom struje...

Alfonso De Palanka

pre 7 godina

Pa ko misli da mu je racun veci nego sto bi trebalo da bude moze slobodno da podnese reklamaciju.Reklamacija bice uvazena ukoliko imate validan dokaz.Dzaba kuknjava.

Pelet

pre 7 godina

Moj poznanik od pocetka sezone potrosio pet tona peleta ili oko 1000e za grejanje.Izaci ce do kraja sezone na 9 tona.Nema nikakvu izolaciju.A ovde se najvise zale oni sto im skocio racun za 500-1000 din.I on je prosle godine potrosio tri tone.Ohladila vam se voda u cevima,bojler i masine za pranje trose mnogo vise.TA peci su bile ukljucene po ceo dan a ne samo nocu a vecina ima dva komada koje minimalno povuku 6 kw.Nije mi jasno kako vecina misli da ima fiksnu potrosnju sa ta pecima i to nevezano za temperaturu spolja.Kome da se zale moje komsije koje ne mogu da se nakupuju drva i uglja a ovi jos nasli pa dizu cene.A da ne pricam sto vecina nema, ili ima jako slabu izolaciju.

Peđa

pre 7 godina

Pošto se grejem na struju, ja svoj strujomer redovno kontrolišem, više puta u toku meseca.
Tačno znam koliko trošim , koliko sam potrošio u jednom delu meseca i tačno znam koliki će račun da dođe.

Ne znam šta je problem ostalima da pogledaju brojeve na svom strujomeru ?!

vesna

pre 7 godina

3.719 dinara, grejemo se na inverter, 61 m2, 22 stepena.
(NeshaBg, 21. januar 2017 17:27)

3719 dinara? pa ne da nema šanse da se greješ na struju (osim ako ti inverter nije na ugalj) za te pare nego ni u ludom besu. ja van grejne sezone trošim ispod 500kw i račun mi je oko 3000. samo fiksni troškovi(+pdv) su preko hiljadu dinara, bez i jednog utrošenog kilovata.

ovu laž možeš da prodaješ nekome ko se ne greje na struju. i šta reče, 61m2, 22 stepena? :D

tixy

pre 7 godina

Racun mi svaki mesec oko 1500 rsd, u decembru za 10 ak kw manji od proslog decembra. Mislim da je uglavnom ljudski faktor u pitanju. Resenje kao sto je receno sami da prekontrolisete stanje na brojilu svakog meseca ako sumNJate. Nemoguce da ako je citano posle praznika bude racun 3 puta veci.

Antibiotik

pre 7 godina

Račun je veći za 40% u odnosu na prošli mesec. Obrnuta logika naše elektroprivrede, da onom ko troši više struje više naplati kilovat.

Prijatelj

pre 7 godina

Ja drzim firmu u kojoj mi je prosecan racun za struju 60000... za decembar mi je stiglo 90000... znaci lopovluk samo tako... vec sam angazovao advokata i tuzicu eps... ne mogu oni da imaju zadnju kakvu oni hoce... na strujomeru mi je smesna razlika u odnosu na novembar... za sto se premijer ne pozabavi ovim pitanjem.. ako niko nista ne odreaguje tuzicu eps i naplaticu im sve sa kamatom ...

ljiljana

pre 7 godina

Mislim da nešto mućkaju sa naponom ili nam naplate novogodišnju rasvetu.Svake godine nekoliko puta u toku godine mućkaju sa naponom i to decembar-januar i jul-avgust.Tada se vade kao povećana potrošnja zbog vremenskih prilika.

pronalazač

pre 7 godina

Grejem se sa TA pećkom od 4kw 37 kvadrata i kuvamo na indukcioni šporet boiler palim noču i račun mi je bio 5381 dinar za decembar.
Kada budem imao svoju struju proizvedenu iz gravitacije 550 evra ću uštedeti godišnje.

pipoje

pre 7 godina

meni ne i prosli bio sumnjiv..10200..ali je pogresno ocitan..ovaj sam potrosio 0 skupe i 400 jeftine manje a veci bio 200 din..
Skontali su i za 10 min korigovali..tako da sam za 2 mjeseca ukupno okatio 14000..grejem se na TA..

burma

pre 7 godina

meni je 1200 din veci racun u odnosu na novembarski, ali se jesam dogrevao, nisam siguran da je za 1200din vise ali ajde, moras da platis pa moras, manje hrane u ustima ako je za utehu, smrsacu

bane bg

pre 7 godina

Zivim sam u stanu,grejem jednu sobu sa 2,5kw TA peci,ukljucujem je nocu,bojler,i doslo mi je preko 1100kw,a u novembru 700kw,i posle nas ne kradu! Hoce li neko da stane na put ovom lopovluku???

Pera

pre 7 godina

Meni je za 500 din manji nego za novembar (tačnije 7000din). Grejem ceo objekat na pelet, samo što se šporet i bojler pale, žena i ja ne pazimo baš na jeftinu i skupu struju kad ovako malo trošimo.

Pun mesec

pre 7 godina

Lozimo pelet, račun je oko 2500 dinara mesečno. Decembarski 3000. Spremali smo vise hrane za NG ali za dva dana da se potrosi toliko...bezobrazni su

pendula

pre 7 godina

Decembar nije bio hladan mesec i nije bilo minusa kao sto oni kazu. Ja sam u decembru trosio kao i svaki mesec nista vise nije paljeno. cele godine trosim izmedju 450 i 550kw a sad je stiglo da sam potrosio 740kw. Ne znam samo na sta. Sad u januaru sam dogrevao se na struju i kad upored kw sa racuna i sa brojila ispada da sam u januaru potrosio za 20 dana 350kw, duplo nanje iako imam dodatnu potrosnju

Gordon F.

pre 7 godina

Dragi građani, MORATE DA PLATITE NOVOGODIŠNJE KIĆENJE GRADOVA! KRUŠEVAC JOŠ UVEK SVETLI( možda zbog kineske Nove Godine)a za bolesnu decu opština nema para!

KG ED

pre 7 godina

Problem je svake godine to sto se brojila ocitavaju tek posle Bozića tamo oko 12. januara a pise se ocitavanje 01.01.2017. Samim tim br. kilovata je kod nekih i za 40% veci i prebaci ih u crvenu zonu gde je cena kwh veća i u konacnom zbiru je to oko 30-35% veći racun. Radnik na ocitavanju brojila Elekto Šumadije Kragujevac. To je gospodo problem, a mi imamo direktivu da pre 11.01. Ne očitavamo, tako je bar u Kragujevcu.

Inverter

pre 7 godina

@Vesna
Ako je stan ekstra izolovan,greju te sa svih strana onda dobar inverter moze da odrzava temperaturu sa 300-400w na sat.Izmnozi sa 24 h pa sa 30 dana i dobijes oko 300 kw mesecno.Ko se ne razume u toplotne pumpe i invertersku tehnologiju dzaba mu je objasnjavati jer deluje neverovatno ali je tako,cista matematika.

Bože, reaguj, dosta je

pre 7 godina

Moj je račun uvećan za 500 din u odnosu na novembar, a nismo bili u stanu od 28. novembra do 9. januara. Svake godine nam napakuju račun po 2000 veći u decembru, januaru, a u februaru bude oko 1500 veći nego inače. Naša potrošnja zimi je manja nego leti, jer često nismo tu zimi. Kad smo tu, trošimo na sledeće: kuvamo 1 nedeljno laku čorbicu sat vremena max, frižider A+ radi i tv na stendbaju, ne grejemo kuću nikad ničim - imamo cg, imam alergiju na klimu i nismo je uključili nikad, po ceo dan smo na poslu i jedemo tamo, uveče pogledamo nešto na kompu ili izađemo van, parket čistimo džogerom, nemamo usisivač, nemamo decu, mašinu za veš i bojler uključimo samo noću - uprkos tome što nismo tu preko dana do 10 uveče a na posao idemo zajedno u 7h, nama na računu za struju piše da je u višoj tarifi potrošeno 210 kilovata. Kako?! Proveravali smo brojalo - ispravno; proveravali smo da se nije neko nakačio - nije! Račun prošlog septembra 1500 dinara, a bili smo tu ceo mesec, a decembar 4500 - nismo bili nijedan dan u stanu. Beograd, centar. Toliko.

Glas Razuma

pre 7 godina

Da li vi koji komentarišete ovde uopšte znate da pročitate šta piše na računu za struju? Čini mi se da ne, pošto se samo žalite na ukupan račun a utrošak struje ne pominjete. Dogrevam jednu sobu na struju, i za decembar sam potrošio 694 kilovata (402 u višoj i 292 u nižoj tarifi), što ukupno iznosi 5500 dinara, harač za tv uključen. Ukupan obračunski period je bio 31 dan, stanej se naravno slaže na strujomeru, i kada se sve izračuna račun je apsolutno tačan.

Ako mislite da vas neko krade, jednostavno je: uporedite brojeve na strujomeru i na računu (postoji i online opcija, nadam se da to znate?!?), proverite datum očitavanja, preračunajte sami iznos na osnovu potrošnje a uvažavajući pravila za odnos skupe/jeftine i zona, i voila, za minut se uverite u tačnost računa.

Eps jeste leglo korupcije i nepotizma, popis struje rade "omladinci" političkih partija, to je svima jasno i to treba kritikovati, i ta kritika treba da bude smislena, ovako svi zajedno ispadamo smešni i zaobilazimo i ne raspravljamo o pravim problemima u epsu.

dama

pre 7 godina

Grejemo se na TA peć, samo noću na jeftinu tarifu uključujemo, novembarski račun 4100 a decembarski 5550, ali je ceo decembar bio uključen na 3, a novembar ne, tako da je ok.

vlada

pre 7 godina

Novi Sad, priključen na toplovod i centralno grejanje. prosečan račun 2200, decembar 2600. naravno, ništa više nismo "palili" tv sijalice i rernu nego inače..

Morpheus

pre 7 godina

Moj račun je sa uobičajene dve otišao na 6 hiljada, radnik Elektrodistribucije je očigledno napamet upisao brojke, možda nije ni dolazio do brojila.

kg

pre 7 godina

Najvise kradu na strujomerima u zgradama zato sto nisu tacni i ne prebacuju na nizu tarifu u vreme kada bi trebalo, a niko od nas ne silazi svaki dan do strujomera da proverava da li je niza ili visa tarifa .

Ljubica

pre 7 godina

Svake godine u novembru, decembru i januaru povećavaju račune planski jer računaju da zbog slava, dočeka nove godine i ostalih praznika u tom periodu narod neće primetiti. Od prosečnih 3500 dinara, decembarski račun mi je 6100, a prošli 5300. Sramno je što država ne preduzima ništa povodom ovoga, jer ovo nije prvi put da se ovo dešava.

Svetlana

pre 7 godina

Zivim kao podstanar sa malol.detetom u 32 m2 racuni za el.energiju od kad zivimo u ovom stanu povecavaju se iz ne poznatog razloga tako da od marta prvu nas racun bio je 1300 da bi u Novembar do stigao caj 4700 !!! Isti uredjaji,isto kuvam Isto koristim masinu i bojler a pri tom koristimo samo gradsko grejanje koje je sa svim dovoljno. Nije mi jasno niti ce mi biti kako je to moguce i zasto!?!

Djordje

pre 7 godina

I meni je povećan racun, mislim da kradu ..čim je minus napolju oni povecaju svima za koju hiljadu bez obzira da li si bio kuci ili na zimovanju 10dana..npr
Sta ce tek biti za racun u januaru..u kom je minus 15 bilo..i jos traje...

Elektromonter

pre 7 godina

Vise faktora utice na nerealno uvecani racun u vecini situacija je ljudski faktor. Vecina citaca nisu radnici elektrodistribucije nego su treca lica a oni mogu da budu ne obuceni,slabo vide,upisu stanje a da nisu bili na terenu itd. Moze radnik koji unosi stanja u kompjuter da pogresno ukuca stanje tako da moj savet ako sumljate kontrolisite svakog prvog stanje na strujomeru. Za mene struja nije skupa... ako pumpu za vodu na benzin upalim za jedan dan cu potrositi 1500din za benzin a pumpu na struju istog kapaciteta sam palio svaki drugi dan po ceo dan i potrosila je za jedan mesec 1000din struje

Ja

pre 7 godina

Grejem se na TA peć,monofazno brojilo,za novembar 10000,za decembar 20500. Jednosoban stančić. Mnogo je!!!
Naravno 3500 din. u crvenoj zoni...Užas-PDV+nekih 7,5c/o,razne takse....Ma odpadaju uši!

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Meni je 30% veci nego u novembru a nit palim grejalicu niti slavim Sv. Nikolu.
(Branislav, 21. januar 2017 17:03)
-----------
Isti slučaj, i dalje je ispod 350KWH, u novembru je bio oko 300 ili manje.
Najbitnije da se troši jeftinija tarifa što više.

schau-mau

pre 7 godina

PRAVO PITANJE TREBA DA GLASI...
"kOLIKA JE VAŠA PLATA"?...Od 1976 do 1986 sam živeo sa majkom U STANU u Nišu,samo njena plata ja učenik pa student.Plata prosečna,na more nisam išao svake godine...ALI SU SE SVI RAČUNI REDOVNO plaćali BEZ problema.Nikada nismo imali problem da se plati kredit,hrana,komunalno...sa prosečnom platom.Da li sada neko može (dva člana) sa prosečnom platom da sve lepo isplati da se ne "stiska" ali i da se ne razbacuje?Sa jednom prosečnom platom (profesora srednje) ne može ni stan od roditelja da se servisira.

galileo

pre 7 godina

Dobio sam racun za struju za decembar mesec od oko 4800, obicno sam dobijao od 2300 do 2800, imam fantasticno centralno grejanje, komsija koji zivi stan do mene je letos iskljucio CG i sada se greje na TA pec od 6 kW, dobio je racun od 5800 znaci grejao se za 1000 dinara a meni jos dosao i racun za grejanje od 12000 dinara i ko je sad ovde lud u ovoj cudnoj zemlji, inace nazalost zivim u Nisu.

expert

pre 7 godina

za novembar1500kw=7.500din
za decembar 2500kw=20.000din
20. januara popisem struju da vidim o cemu se radi i imam potroseno 100kw skupe i 500kw jeftine po njihovom ocitavanju,evo vi zakljucite jel to normalno da sam za 20 dana potrosio 600 kw a za "32" decembra 2500kw.idioti i to bezobrazni,kad odete na salter da prijavite nesto oni bi se svadjali sa vama do prekosutra,toliko o edb u odzacima.

FBI

pre 7 godina

Korisnik sam centralnog grejanja koje je papreno, struja mi je oko 6.000 Novembar mi je stigao 8.500, Decembar 10.500 pritom nista drugacije ne radimo nego u Septembru... Svi aparati su nam A+++, ceo stan u LED-u masine rade 80% nocu pa sram vas bilo kako vas nije sramota!!!

Pribilla Attila

pre 7 godina

Multi klimom grejem 105 kvadratnih metara, kuća je dobro izolovana. U decembru dam potrošio 1540 kw/h, 22% više nego u decembru. problem je ako potrošnja pređe u crvenu zonu tada cena struje naglo skače.

zorana

pre 7 godina

Danas je 21.januar, Beograd jos bljesti ... novogodisnje sijalice jos uvek sijaju.... Pa neko to mora da plati...Ocigledno mi, gradjani....

Jovana

pre 7 godina

Ne grejem se na struju, takodje nemam ni bojler, toplu vodu plaćam odvojeno. Moj racun za struju je oko 1700 dinara, za decembar je bio 2100, bez povecanja potrosnje. Mene su ukrali za 400 dinara, sto jeste malo u odnosu na sugradjane kod kojih je globa veća, ali necu da me bilo ko vara ni za dinar. Meni znaci tih 400 dinara i odakle im pravo da mi ih uzimaju. Ukoliko tamo u EPS-u ne umete da radite posao za koji ste placani, onda oslobodite radna mesta za one koji umeju.

makiii

pre 7 godina

Nama je isti racun..al prosle godine je bilo za 10hilj.vece kad su isti problemi bili sa racunima...na zalbu su rekli bio sv.Nikola i Nova god..kad smo rekli da ne slavimo i da za Novu nismo bili tu onda su rekli da nam je pretprosle god u decembru bila tolika potrosnja ...ejjjj...zamisli logiku..kad smo objasniji da pretprosli i prosli decembar nemaju veze..treci odgovor je bio..pa znate zbog praznika je 10dana kasnije citana struja..imaju odgovor za sve..slepci..i lopovi....

Markovici Dorcol, 3 zive glave

pre 7 godina

E pa vako, stan 50m2, centralno g, bili smo sve vreme u bgd, jeli smo samo kuci, nismo isli kod roditelja. Uvek smo u zelenoj zoni, odnos skupa/ jeftina 2:1 ili 2:1,5 ali u decembru smo iskocili u plavu zonu za 30kw. Novembarski racun je bio din 2835 a ovaj decembarski je 3392. Pekli smo, dogrevali, pogrevali, pirkali, ma uzaas. Pihvatam povecan racun. Secam se dana kad je bio citac, sve ormare je ostavio otvorene. Rece mi komija ti citaci su tr. "iznajmljni" i ne rade za stalno za EPS

todor

pre 7 godina

meni je oko 2.200, sve sijalice štedljive, svi uredjaji viša energetska klasa, mašinama odložen start, umerena štednja, mašina za veš štekće svaki dan
grejanje beoelektrane gradsko(najskuplje u Evropi).

Deki

pre 7 godina

Pa ja sam dobio 27.000 a niko mi nije očitao već dva meseca
imao sam dug 2-3.000 i 11 i 12 mesec mi nisu očitali
I to rade oko svake nove godine već desetak godina, uglavnom decembar iskoriste za korekcije računa, da bi podelili svoje bonuse i zakrpili rupe koje naprave
Jedan moj kolega dobio novo brojilo, na ulici, a nije im dao da mu skinu staro, na kući.
Ovo novo mu zaračunava 30-40 % veću potrošnju i vrti čak i kad je sve isključeno u kući za razliku od starog koje stoji

DEX

pre 7 godina

U firmi se ne grejem na struju. Trosim je za osvetljenje a ne radimo po mraku, i za bojler iskljucivo za pranje ruku. Potrosim 100 kw mesecno a racun 2200 din.?

Jova

pre 7 godina

Imam stan u kome niko ne živi više od jedne godine.Potrošnja je 0(nula,zero,ništica).Račun 780,00 din.??? I to samo kojekakve takse i td.

A.

pre 7 godina

Ako je brojilo pročitano 7 dana kasnije (što se dešava u januaru), a 'broj dana' koji se vidi na računu nije, na primer, 37, onda dobijamo račun od koga boli glava, naročito ako se grejemo na struju.
Jer, tada je plava zona, na primer, kao za 30 dana (od 351 kWh do 1600 kWh), a trebalo bi da bude od 431,69 kWh do 1973,31 kWh (kao za 37 dana). Tj., ako 'broj dana' nije 37 nego 30, oko 80 kWh upadne u plavu zonu, a trebalo je da budu u zelenoj, a oko 370 kWh upadne u crvenu zonu, a trebalo je da budu u plavoj zoni.
Ovo možda nije razlog velikih računa, a biće interesantno uporediti decembarski i januarski račun, s obzirom da je januar mnogo hladniji.

Botina

pre 7 godina

Ne grejem se na struju a račun mi je znatno veći, iako je cela porodica bila nedelju dana van kuće. Ovo je za mene pljačka, jer ne znam ko može ovo da mi opravda kao normalno...

Laloš

pre 7 godina

Stan sa gradskim centralnim grejanjem,Novi Sad, prosečno ranijih meseci računi od 3700-4500 dinara,leti više zbog klime. Sada račun 6500 ne slavimo slavu a za NG baba sve skuvala ispekla i donela. Ovo je ozbiljna pljačka!

aleksandar grozni

pre 7 godina

Potrosim kilovata za nekih 450,500,dinara,a dobijem racun 1.300 dinara,pa mi nije jasna racunica o ,,jevtinim,,kilovatima u Srbiji,,.Neko nas pravi budalama?.

Samac

pre 7 godina

2100 din, nov bojler, centralno grejanje, protočni u kuhinji.Indukciona ploča za kuvanje.Ostalo mali potrošači, (led sijalice ...) 54 m stan.

darius

pre 7 godina

Strujomeri ne mere tačno. 1 kw nije 1 kw.Pogledaljte kad prebacuje na jefino!Godinama se sat pomera. I kod mene došli u proleće zamemenili i od tada trošimo 30% više.Bili smo u zelenioj zoni,a sada nikako.Ne grejemo na struju.
I moj šef iz nemačke samo čudi kako mi ovde ako malo više trošimo extremno više plaćamo?Kaže kod njih zone nemaju i nema veze koliko troše,čak i dobiju popust.

AM?

pre 7 godina

Svaki mesec je racun oko 2000-2500,a sad za decembar je stigao 4500. Da naglasim, NE KORISTIMO nikakvo dogrevanje na struju, samo centralno grejanje???

Miloš Jovanović

pre 7 godina

Moj račun za struju za 12/2016 je 28,78% veći od računa za 12/2015 a da pri tome nije bilo nikakve dodatne potrošnje niti novih uređaja u domaćinstvu.

Pazarac

pre 7 godina

80tih, otac, majka, i nas 5toro dece. U porodici je radio samo cale, i to kao obicni gradjevinski radnik. Sa njegovom platom je izdrzavao celu porodicu. Istovremeno je i napravio kucu. Svi racuni na vreme isplacivani, isli redovno na zimovanje i letovanje. I to sve sa prosecnom platom jugoslovenskog gradjevinca. Zamisli da sada izdravas 5 dece i zenu, i jos napravis kucu, skolujes decu. . .

Marija

pre 7 godina

Kome ja da se obratim posto moj sat i kad mi je sve iskljuceno radi kao lud pocne da zuji koliko brzo okrece.Obracala sam se elekto vojvodini ali oni ne reaguju.Moja mesecna rata je ogromna 7 hiljada dinara kao da imam fabriku .Ako neko zna kome da se obratim neka mi javi hvala.

Markec

pre 7 godina

Meni je uvecan racun za 35% a isto sam trosio kao u novembru! A u info stanu zajednicka el.energija svaki mesec ista iako su odavno postavili sijalice na Led!

Danijela

pre 7 godina

Oktobar,novembar,decembar sve isto ukljucivano,sve je isto radilo. Prvo stigao racun 14000,a sad zadnji 17000 pa da se grejem na ne znam sta ne bi mi stigla tolika struja! Ovo je jadno...

Ljubica

pre 7 godina

Prethodni racun 28.000 din.. sa ukljucivanjem ta peci nocu [ jeftina struja]... poslednji racun 48.888,ista potrosnja, odnosno JADNA STEDNJA !!!
u ovom jadnom zivotu...

radimo samo za racune,, a ionako nista ne mozemo da zaradimo...

Branislav

pre 5 godina

Moj račun za decembar iznosi 35000din,radi jedan norveški radijator,a ostalo grejemo drvima.Nije mi jasno kako je moguć ovaj iznos,a već smo imali problem sa neispravnim brojilom platili smo dug koji nismo trebali.Stizali su nam računi od 19000din do 90000.Ovo je stvarno katastrofa kome čovek više da se žali...Pozdrav..