Subota, 07.01.2017.

10:59

Kinezi Trampu: Napravi samo korak i kajaćeš se

Kina je spremna da se osveti ukoliko američki predsednik Donald Tramp uvede kaznene mere protiv kineske robe i pokrene trgovinski rat.

Izvor: B92

Kinezi Trampu: Napravi samo korak i kajaæeš se IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Moskva

pre 7 godina

Sts mislite da. USA,pod izgovorom tehnickih prlblema,obusgavi uvoz robe iz KINE na npr. 3 meseca.Da li mozete da zamislite koji bi se kllaps dogodio u. KINI.

UDBA

pre 7 godina

Sta traze ovi kinezi? 

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili. 

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi. 
prepisivaci
(nothing wrong with me, 07. januar 2017 12:21)

- Sve je to lijepo i bajno da Amerikanci ne duguju 60 ukupnog duga Kinezima i da Kinezi nisu kupili skoro sve te kompanije...
Ne ide vracanje proizvodnje tek tako kao sto Tramp prica. Nece on uspjeti da vrati ni 30 posto od onoga sto namjerava iz prostog razloga jer su vecina tih kompanija ili prodate strancima ili ne zavise iskljucivo od americkog trzista. Drugo radna snaga u Kini, Indoneziji, Filipinima...je neuporedivo isplativija i jeftinija za poslodavca od radne snage u Americi. Trece i te kompanije koje odluce da se vrate taj proces traje barem deceniju tako da... Vidjecemo sta ce biti.

Nova strategija

pre 7 godina

Tramp ce usmeriti Ameriku ka Rusiji a Kina ce biti u drugom Planu, a kao takva Kina ce morati da prihvati sve Uslove koje joj Amerika postavlja.

CATAPA

pre 7 godina

Da bi neko uopšte bio "kupac" mora da plaća stvarnom valutom. Stvarnu valutu stvara proizvodnja, a ne potrošnja.
AMerika važnost svog dolara obezbeđuje vojskom, a ta pretnja Kinu i ne dotiče. Trampovo trampavo pumpanje mišića je za unutrašnju upotrebu, pa se zato kineski komitet komunističke partije i ne potresa previše.

Zapamtite, hladni rat između USA i SSSR se završava raspadom obe, a jedini pobednik u tome je onaj koji nije ni učestvovao u tom lažnom ratu. Amerikanci i Rusi očajno žele da vrate vreme kada su ceo svet mogli da vuku za nos i pljačkaju ponajpre sopstveni narod, a i druge.

Opasno je nerazumevati Kineze. Mada i prilično svejedno.

Zoki

pre 7 godina

Ne postoji ništa što se proizvodi u Kini, a da ne može da se proizvodi u Vijetnamu. Zahvaljujući politici jednog deteta, Kina je u demografskoj krizi, jer njena populacija stari. Sela na zapadu, gde se regrutovala jeftina radna snaga, su prazna. Za održavanje socijalnog mira potreban joj je rast od 6% godišnje. Oni fantomski gradovi koji su izgrađeni nakon 2008. nisu pravljeni da bi se pomogla svetska ekonomija, nego da bi se podstakla domaća potrošnja.

Trgovinski rat Kine i SAD bi napravio štetu na obe strane, ali bi za Kinu bio katastrofalan.

Larry

pre 7 godina

Amerika je najveći kineska mušterija. Kada trgovac izgubi najevećeg kupca, najgore prodje trgovac. Nema tu mnogo mudrovanja. Kina je izvozna ekonomija. Amerika im je najveći trgovinski partner. Kina se navikla na tu ulogu da je zaboravila na osnovne stvari. Ako si trgovac onda treba da držiš najboljeg kupca zadovoljnim. Kina očekuje da i dalje zaradjuje pare izvozom u Ameriku a istovremeno podržava Kima u Severnoj Koreji da napravi nuklearnu raketu kojom oreti SAD. Ili rakete ili trgovina. Neka razmisle.

Zile

pre 7 godina

Trampovim dolaskom na vlast ce poceti neminovni trgovinski rat za koji se Kina sprema jos od poslednje svetske krize 2008.godine. Kinezi su tada doneli stratesku odluku da se oslobode dolara i javno na sva vrata govore o dedolarizaciji svetske ekonomije vec vise od 5 godina. Kada je 2008.godine pocela kriza nisu imali mehanizme da ne potonu zajedno sa zapadom, ali sada je sve spremno. To je jedini razlog zasto smo imali "oporavak" svetske ekonomije, koji je zasnovan na neverovatnom stampanju para (SAD uvecale novcanu masu 5 puta u zadnjih 8 godina) i kineskim pristajanjem da igraju po notama zapada (pravili gradove duhova da bi povecavali svetsku potrosnju).

Tramp je doveden na vlast da bi povukao okidac, i da bi obican covek koji je najveca zrtva deindustrializacije SAD bio odgovoaran kao glavni Trampov glasac.

Oni koji misle da je moguce vratiti industrisku proizvodnju u SAD ne razumeju koliko je to tesko. Pod jedan, skoro niko pametan u SAD zadnjih 10 godina nije studirao inzenjerstvo. Dovoljno je otici na tehnicki fakultet u SAD i videti da su studenti 40% Indusi, 40% Kinezi i 20% ostatak sveta sa po kojim Amerikancem. A to cak nije ni najveci problem.

Americka roba ne moze da se poredi po kvalitetu sa nemackom ili japanskom, i industrializacija je moguca iskljucivo sa znacanjim padom plata i otvorenim trgovinskim ratom sa celim svetom a ne samo sa Kinom. Da li znate sta amerikanci misle o razlici u kvalitetu americke i nemacke robe? Znaju tacno gde im je mesto.

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

Kao sto sam i ranije pisao USA je unapred izgubila rat sa Kinom jer su gazde vec tamo prenele kapital.
Tramp ima dve mogucnosti ili da uspori americki pad i krah nekim patriotskim potezima ili da ga ubrza trgovinskim ratom sa Kinom.
Vrlo lako Tramp ni kriv ni duzan moze biti okrivljen za americki krah.
Vojna opcija ne dolazi u obzir jer niko ne napada svetsku proizvodnju a Rusija dobija ulogu svetskog policajca i deo kolaca.

mile vladic

pre 7 godina

Mislim da su se Kinezi preračunali kao i uvek u istoriji.
(vlada milić, 7. januar 2017 12:07)

To sto si napisao je liseno smisla i to najvise zato sto kineska istorija traje neuporedivo duze od americke ili zapadnoevropske istorije. Da su Kinezi skloni tome da se preracunaju, zar bi njihova drzavnost, istorija, kultura, jezik i tradicija postojali toliko milenijuma?

Eki

pre 7 godina

"Kada imate državu sa velikim trgovinskim deficitom kojoj se sveti zemlja koja sa njom ima veliki trgovinski suficit, tu pobeđuje država sa trgovinskim deficitom. Zemlja sa suficitom gubi, svaki put", dodaje Everi.


Sve je rekao za one koji barem nesto shvataju.
Sto se tice americkog duga...to je smesno jer ga kina ima 160% gdp-a samo kompanije...a kad se sve zbroji to je 250% gdp-a. Amerika ima vise...ali ima neusporedivo jacu ekonomiju, koja desetljecima rastura.
Drugo, kinezi jedino sto trenutno rade je da kradu od drugih i umjetno ruse vrednost juana, za sto se stalno optuzuje amere. Naravno,to nece ici do vajkada i to Trump govori. Na neposten nacin dolaze do ekonomskog rasta, a amere su baba roge.

Sto se tice americkih i inih kompanija u Kini, vidim da su neki od vas zaspali par godina. Firme se vec sele iz Kine. Apple je to najavio vec 2012.godine.
Kinezima raste standard, pa zele vece place...pa vise nisu tako jeftini.
Lose je kad procitas dva clanka iz ekonomije, pa pomisli da si ekonomist.

nick

pre 7 godina

kini je amerika veoma vazna, 80% robe koju proizvode oni prodaju u americi i EU pa bi gubitak tog trzista i odlazak kompanija za njih bio katastrofa. amerikanci su svesni ovoga i sad ce ih pritiskati da naprave ustupke koje do sad kinezi nisu hteli da naprave ( juzno kin. more, kradja i kopiranje zapadne tehnologije, itd.. ) realna situacija je takva da kini vise treba USA nego sto USA treba kina.

ilija

pre 7 godina

Kinu će da muči dug, a da li su ekonomske igrarije način da se smanji potencijal Kine, pa sigurno, moraće da popuste Kinezi, SAD su i im donele uspeh, davanje novca Klintonovima (nahvatani su 1996 kako upumpavaju novac u Klintonovu kampanju) se isplatilo. Sada je mnogo zabavnije pitanje da li takav ekonomski ugovor može da postoji i sa Rusijom. Ona je još zanimljivija od Kine. Ako se Nemac nećka da pravi fabrike u Rusiji, ako ne želi resurse koje tamo ima, ako mu fali radna snaga a nje opet ima u Rusiji, možda amerikanac hoće sve to. Jednim potezom razdvojiš Kinu i Rusiju kao potencijal za savezništvo, pokupiš resurse na svoju stranu, a narodu kao vratiš poslove iz Kine pre nego što ih prebaciš tamo gde bi kapitalu i bilo prirodno da raste.

Dddd

pre 7 godina

"Sta traze ovi kinezi?

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili.

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi.
prepisivaci
(nothing wrong with me, 7. januar 2017 12:21)"

Ne bi niko radio, uskoro ce roboti da rade.

XXL

pre 7 godina

Pa kojoj američkoj velikoj firmi za IT tehnologiju je trebalo ODMAH 3000 inženjera IT struke? Jedino im je Kina omogućila toliko radnika što je rekao jedan amer toliko ih ne bi skupili u datom momentu u celoj Americi na kritiku što se sele za Kinu (pisali su naši mediji o tome). Tako da taj "ekonomski rat" nikako neće valjati po obe države, a odraziće se i na ceo svet. Npr. i američke železnice su na nivou srpskih i sami su zaključili da revitalizaciju mogu da im odrade jedino - kinezi (uzgled koji su je i gradili i ranije, a sada imaju i tehnologiju).

Gradjanin

pre 7 godina

Americki debt clock se primakao cifri od 20 triliona dolara.

http://www.usdebtclock.org/

Kinezi, uz Japance, su kupili ogromne delove (vise od 1 triliona $) americkog duga (prethodnih nekoliko meseci deo su prodali).

Americki milijarderi zaradjuju milijarde upotrebljavajuci jeftinu kinesku radnu snagu i ne pada im na pamet da proizvodnju vracaju nazad, za Trumpa ce oni biti veci problem nego Kina (osim ako im Trump ne plati razliku - gubitak koji bi nastao vracanjem proizvodnje, novcem kojeg nema).

Trumpovi savetnici (neki vec otisli) bi trebalo da savetuju sefa kad je u pitanju tezina izgovorene reci.

But

pre 7 godina

Ne mogu da zamislim šta bi se sve desilo ako bi počeo trgovinski rat između Usa i Kine, ali mi mali bi mnogo patili. Neki oblik konfrontacije je neizbežan, pa makar ostalo na verbalnoj konfrontaciji.

nothing wrong with me

pre 7 godina

Sta traze ovi kinezi?

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili.

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi.
prepisivaci

Nikki

pre 7 godina

@nothing wrong with me

U americi i ovako ne radi samo ko ne zeli. Tamo jednom izadjete u setnju nacicete 3 posla i to ne za minimalac. Pricam iz iskustva. Tamo je ekonomija najmanji problem.

nothing wrong with me

pre 7 godina

Sta traze ovi kinezi?

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili.

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi.
prepisivaci

Nikki

pre 7 godina

@nothing wrong with me

U americi i ovako ne radi samo ko ne zeli. Tamo jednom izadjete u setnju nacicete 3 posla i to ne za minimalac. Pricam iz iskustva. Tamo je ekonomija najmanji problem.

mile vladic

pre 7 godina

Mislim da su se Kinezi preračunali kao i uvek u istoriji.
(vlada milić, 7. januar 2017 12:07)

To sto si napisao je liseno smisla i to najvise zato sto kineska istorija traje neuporedivo duze od americke ili zapadnoevropske istorije. Da su Kinezi skloni tome da se preracunaju, zar bi njihova drzavnost, istorija, kultura, jezik i tradicija postojali toliko milenijuma?

Eki

pre 7 godina

"Kada imate državu sa velikim trgovinskim deficitom kojoj se sveti zemlja koja sa njom ima veliki trgovinski suficit, tu pobeđuje država sa trgovinskim deficitom. Zemlja sa suficitom gubi, svaki put", dodaje Everi.


Sve je rekao za one koji barem nesto shvataju.
Sto se tice americkog duga...to je smesno jer ga kina ima 160% gdp-a samo kompanije...a kad se sve zbroji to je 250% gdp-a. Amerika ima vise...ali ima neusporedivo jacu ekonomiju, koja desetljecima rastura.
Drugo, kinezi jedino sto trenutno rade je da kradu od drugih i umjetno ruse vrednost juana, za sto se stalno optuzuje amere. Naravno,to nece ici do vajkada i to Trump govori. Na neposten nacin dolaze do ekonomskog rasta, a amere su baba roge.

Sto se tice americkih i inih kompanija u Kini, vidim da su neki od vas zaspali par godina. Firme se vec sele iz Kine. Apple je to najavio vec 2012.godine.
Kinezima raste standard, pa zele vece place...pa vise nisu tako jeftini.
Lose je kad procitas dva clanka iz ekonomije, pa pomisli da si ekonomist.

But

pre 7 godina

Ne mogu da zamislim šta bi se sve desilo ako bi počeo trgovinski rat između Usa i Kine, ali mi mali bi mnogo patili. Neki oblik konfrontacije je neizbežan, pa makar ostalo na verbalnoj konfrontaciji.

Dddd

pre 7 godina

"Sta traze ovi kinezi?

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili.

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi.
prepisivaci
(nothing wrong with me, 7. januar 2017 12:21)"

Ne bi niko radio, uskoro ce roboti da rade.

nick

pre 7 godina

kini je amerika veoma vazna, 80% robe koju proizvode oni prodaju u americi i EU pa bi gubitak tog trzista i odlazak kompanija za njih bio katastrofa. amerikanci su svesni ovoga i sad ce ih pritiskati da naprave ustupke koje do sad kinezi nisu hteli da naprave ( juzno kin. more, kradja i kopiranje zapadne tehnologije, itd.. ) realna situacija je takva da kini vise treba USA nego sto USA treba kina.

Zile

pre 7 godina

Trampovim dolaskom na vlast ce poceti neminovni trgovinski rat za koji se Kina sprema jos od poslednje svetske krize 2008.godine. Kinezi su tada doneli stratesku odluku da se oslobode dolara i javno na sva vrata govore o dedolarizaciji svetske ekonomije vec vise od 5 godina. Kada je 2008.godine pocela kriza nisu imali mehanizme da ne potonu zajedno sa zapadom, ali sada je sve spremno. To je jedini razlog zasto smo imali "oporavak" svetske ekonomije, koji je zasnovan na neverovatnom stampanju para (SAD uvecale novcanu masu 5 puta u zadnjih 8 godina) i kineskim pristajanjem da igraju po notama zapada (pravili gradove duhova da bi povecavali svetsku potrosnju).

Tramp je doveden na vlast da bi povukao okidac, i da bi obican covek koji je najveca zrtva deindustrializacije SAD bio odgovoaran kao glavni Trampov glasac.

Oni koji misle da je moguce vratiti industrisku proizvodnju u SAD ne razumeju koliko je to tesko. Pod jedan, skoro niko pametan u SAD zadnjih 10 godina nije studirao inzenjerstvo. Dovoljno je otici na tehnicki fakultet u SAD i videti da su studenti 40% Indusi, 40% Kinezi i 20% ostatak sveta sa po kojim Amerikancem. A to cak nije ni najveci problem.

Americka roba ne moze da se poredi po kvalitetu sa nemackom ili japanskom, i industrializacija je moguca iskljucivo sa znacanjim padom plata i otvorenim trgovinskim ratom sa celim svetom a ne samo sa Kinom. Da li znate sta amerikanci misle o razlici u kvalitetu americke i nemacke robe? Znaju tacno gde im je mesto.

Gradjanin

pre 7 godina

Americki debt clock se primakao cifri od 20 triliona dolara.

http://www.usdebtclock.org/

Kinezi, uz Japance, su kupili ogromne delove (vise od 1 triliona $) americkog duga (prethodnih nekoliko meseci deo su prodali).

Americki milijarderi zaradjuju milijarde upotrebljavajuci jeftinu kinesku radnu snagu i ne pada im na pamet da proizvodnju vracaju nazad, za Trumpa ce oni biti veci problem nego Kina (osim ako im Trump ne plati razliku - gubitak koji bi nastao vracanjem proizvodnje, novcem kojeg nema).

Trumpovi savetnici (neki vec otisli) bi trebalo da savetuju sefa kad je u pitanju tezina izgovorene reci.

Zoki

pre 7 godina

Ne postoji ništa što se proizvodi u Kini, a da ne može da se proizvodi u Vijetnamu. Zahvaljujući politici jednog deteta, Kina je u demografskoj krizi, jer njena populacija stari. Sela na zapadu, gde se regrutovala jeftina radna snaga, su prazna. Za održavanje socijalnog mira potreban joj je rast od 6% godišnje. Oni fantomski gradovi koji su izgrađeni nakon 2008. nisu pravljeni da bi se pomogla svetska ekonomija, nego da bi se podstakla domaća potrošnja.

Trgovinski rat Kine i SAD bi napravio štetu na obe strane, ali bi za Kinu bio katastrofalan.

XXL

pre 7 godina

Pa kojoj američkoj velikoj firmi za IT tehnologiju je trebalo ODMAH 3000 inženjera IT struke? Jedino im je Kina omogućila toliko radnika što je rekao jedan amer toliko ih ne bi skupili u datom momentu u celoj Americi na kritiku što se sele za Kinu (pisali su naši mediji o tome). Tako da taj "ekonomski rat" nikako neće valjati po obe države, a odraziće se i na ceo svet. Npr. i američke železnice su na nivou srpskih i sami su zaključili da revitalizaciju mogu da im odrade jedino - kinezi (uzgled koji su je i gradili i ranije, a sada imaju i tehnologiju).

Larry

pre 7 godina

Amerika je najveći kineska mušterija. Kada trgovac izgubi najevećeg kupca, najgore prodje trgovac. Nema tu mnogo mudrovanja. Kina je izvozna ekonomija. Amerika im je najveći trgovinski partner. Kina se navikla na tu ulogu da je zaboravila na osnovne stvari. Ako si trgovac onda treba da držiš najboljeg kupca zadovoljnim. Kina očekuje da i dalje zaradjuje pare izvozom u Ameriku a istovremeno podržava Kima u Severnoj Koreji da napravi nuklearnu raketu kojom oreti SAD. Ili rakete ili trgovina. Neka razmisle.

ilija

pre 7 godina

Kinu će da muči dug, a da li su ekonomske igrarije način da se smanji potencijal Kine, pa sigurno, moraće da popuste Kinezi, SAD su i im donele uspeh, davanje novca Klintonovima (nahvatani su 1996 kako upumpavaju novac u Klintonovu kampanju) se isplatilo. Sada je mnogo zabavnije pitanje da li takav ekonomski ugovor može da postoji i sa Rusijom. Ona je još zanimljivija od Kine. Ako se Nemac nećka da pravi fabrike u Rusiji, ako ne želi resurse koje tamo ima, ako mu fali radna snaga a nje opet ima u Rusiji, možda amerikanac hoće sve to. Jednim potezom razdvojiš Kinu i Rusiju kao potencijal za savezništvo, pokupiš resurse na svoju stranu, a narodu kao vratiš poslove iz Kine pre nego što ih prebaciš tamo gde bi kapitalu i bilo prirodno da raste.

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

Kao sto sam i ranije pisao USA je unapred izgubila rat sa Kinom jer su gazde vec tamo prenele kapital.
Tramp ima dve mogucnosti ili da uspori americki pad i krah nekim patriotskim potezima ili da ga ubrza trgovinskim ratom sa Kinom.
Vrlo lako Tramp ni kriv ni duzan moze biti okrivljen za americki krah.
Vojna opcija ne dolazi u obzir jer niko ne napada svetsku proizvodnju a Rusija dobija ulogu svetskog policajca i deo kolaca.

CATAPA

pre 7 godina

Da bi neko uopšte bio "kupac" mora da plaća stvarnom valutom. Stvarnu valutu stvara proizvodnja, a ne potrošnja.
AMerika važnost svog dolara obezbeđuje vojskom, a ta pretnja Kinu i ne dotiče. Trampovo trampavo pumpanje mišića je za unutrašnju upotrebu, pa se zato kineski komitet komunističke partije i ne potresa previše.

Zapamtite, hladni rat između USA i SSSR se završava raspadom obe, a jedini pobednik u tome je onaj koji nije ni učestvovao u tom lažnom ratu. Amerikanci i Rusi očajno žele da vrate vreme kada su ceo svet mogli da vuku za nos i pljačkaju ponajpre sopstveni narod, a i druge.

Opasno je nerazumevati Kineze. Mada i prilično svejedno.

Nova strategija

pre 7 godina

Tramp ce usmeriti Ameriku ka Rusiji a Kina ce biti u drugom Planu, a kao takva Kina ce morati da prihvati sve Uslove koje joj Amerika postavlja.

UDBA

pre 7 godina

Sta traze ovi kinezi? 

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili. 

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi. 
prepisivaci
(nothing wrong with me, 07. januar 2017 12:21)

- Sve je to lijepo i bajno da Amerikanci ne duguju 60 ukupnog duga Kinezima i da Kinezi nisu kupili skoro sve te kompanije...
Ne ide vracanje proizvodnje tek tako kao sto Tramp prica. Nece on uspjeti da vrati ni 30 posto od onoga sto namjerava iz prostog razloga jer su vecina tih kompanija ili prodate strancima ili ne zavise iskljucivo od americkog trzista. Drugo radna snaga u Kini, Indoneziji, Filipinima...je neuporedivo isplativija i jeftinija za poslodavca od radne snage u Americi. Trece i te kompanije koje odluce da se vrate taj proces traje barem deceniju tako da... Vidjecemo sta ce biti.

Moskva

pre 7 godina

Sts mislite da. USA,pod izgovorom tehnickih prlblema,obusgavi uvoz robe iz KINE na npr. 3 meseca.Da li mozete da zamislite koji bi se kllaps dogodio u. KINI.

nothing wrong with me

pre 7 godina

Sta traze ovi kinezi?

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili.

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi.
prepisivaci

mile vladic

pre 7 godina

Mislim da su se Kinezi preračunali kao i uvek u istoriji.
(vlada milić, 7. januar 2017 12:07)

To sto si napisao je liseno smisla i to najvise zato sto kineska istorija traje neuporedivo duze od americke ili zapadnoevropske istorije. Da su Kinezi skloni tome da se preracunaju, zar bi njihova drzavnost, istorija, kultura, jezik i tradicija postojali toliko milenijuma?

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

Kao sto sam i ranije pisao USA je unapred izgubila rat sa Kinom jer su gazde vec tamo prenele kapital.
Tramp ima dve mogucnosti ili da uspori americki pad i krah nekim patriotskim potezima ili da ga ubrza trgovinskim ratom sa Kinom.
Vrlo lako Tramp ni kriv ni duzan moze biti okrivljen za americki krah.
Vojna opcija ne dolazi u obzir jer niko ne napada svetsku proizvodnju a Rusija dobija ulogu svetskog policajca i deo kolaca.

CATAPA

pre 7 godina

Da bi neko uopšte bio "kupac" mora da plaća stvarnom valutom. Stvarnu valutu stvara proizvodnja, a ne potrošnja.
AMerika važnost svog dolara obezbeđuje vojskom, a ta pretnja Kinu i ne dotiče. Trampovo trampavo pumpanje mišića je za unutrašnju upotrebu, pa se zato kineski komitet komunističke partije i ne potresa previše.

Zapamtite, hladni rat između USA i SSSR se završava raspadom obe, a jedini pobednik u tome je onaj koji nije ni učestvovao u tom lažnom ratu. Amerikanci i Rusi očajno žele da vrate vreme kada su ceo svet mogli da vuku za nos i pljačkaju ponajpre sopstveni narod, a i druge.

Opasno je nerazumevati Kineze. Mada i prilično svejedno.

Zile

pre 7 godina

Trampovim dolaskom na vlast ce poceti neminovni trgovinski rat za koji se Kina sprema jos od poslednje svetske krize 2008.godine. Kinezi su tada doneli stratesku odluku da se oslobode dolara i javno na sva vrata govore o dedolarizaciji svetske ekonomije vec vise od 5 godina. Kada je 2008.godine pocela kriza nisu imali mehanizme da ne potonu zajedno sa zapadom, ali sada je sve spremno. To je jedini razlog zasto smo imali "oporavak" svetske ekonomije, koji je zasnovan na neverovatnom stampanju para (SAD uvecale novcanu masu 5 puta u zadnjih 8 godina) i kineskim pristajanjem da igraju po notama zapada (pravili gradove duhova da bi povecavali svetsku potrosnju).

Tramp je doveden na vlast da bi povukao okidac, i da bi obican covek koji je najveca zrtva deindustrializacije SAD bio odgovoaran kao glavni Trampov glasac.

Oni koji misle da je moguce vratiti industrisku proizvodnju u SAD ne razumeju koliko je to tesko. Pod jedan, skoro niko pametan u SAD zadnjih 10 godina nije studirao inzenjerstvo. Dovoljno je otici na tehnicki fakultet u SAD i videti da su studenti 40% Indusi, 40% Kinezi i 20% ostatak sveta sa po kojim Amerikancem. A to cak nije ni najveci problem.

Americka roba ne moze da se poredi po kvalitetu sa nemackom ili japanskom, i industrializacija je moguca iskljucivo sa znacanjim padom plata i otvorenim trgovinskim ratom sa celim svetom a ne samo sa Kinom. Da li znate sta amerikanci misle o razlici u kvalitetu americke i nemacke robe? Znaju tacno gde im je mesto.

Larry

pre 7 godina

Amerika je najveći kineska mušterija. Kada trgovac izgubi najevećeg kupca, najgore prodje trgovac. Nema tu mnogo mudrovanja. Kina je izvozna ekonomija. Amerika im je najveći trgovinski partner. Kina se navikla na tu ulogu da je zaboravila na osnovne stvari. Ako si trgovac onda treba da držiš najboljeg kupca zadovoljnim. Kina očekuje da i dalje zaradjuje pare izvozom u Ameriku a istovremeno podržava Kima u Severnoj Koreji da napravi nuklearnu raketu kojom oreti SAD. Ili rakete ili trgovina. Neka razmisle.

Zoki

pre 7 godina

Ne postoji ništa što se proizvodi u Kini, a da ne može da se proizvodi u Vijetnamu. Zahvaljujući politici jednog deteta, Kina je u demografskoj krizi, jer njena populacija stari. Sela na zapadu, gde se regrutovala jeftina radna snaga, su prazna. Za održavanje socijalnog mira potreban joj je rast od 6% godišnje. Oni fantomski gradovi koji su izgrađeni nakon 2008. nisu pravljeni da bi se pomogla svetska ekonomija, nego da bi se podstakla domaća potrošnja.

Trgovinski rat Kine i SAD bi napravio štetu na obe strane, ali bi za Kinu bio katastrofalan.

Nova strategija

pre 7 godina

Tramp ce usmeriti Ameriku ka Rusiji a Kina ce biti u drugom Planu, a kao takva Kina ce morati da prihvati sve Uslove koje joj Amerika postavlja.

Eki

pre 7 godina

"Kada imate državu sa velikim trgovinskim deficitom kojoj se sveti zemlja koja sa njom ima veliki trgovinski suficit, tu pobeđuje država sa trgovinskim deficitom. Zemlja sa suficitom gubi, svaki put", dodaje Everi.


Sve je rekao za one koji barem nesto shvataju.
Sto se tice americkog duga...to je smesno jer ga kina ima 160% gdp-a samo kompanije...a kad se sve zbroji to je 250% gdp-a. Amerika ima vise...ali ima neusporedivo jacu ekonomiju, koja desetljecima rastura.
Drugo, kinezi jedino sto trenutno rade je da kradu od drugih i umjetno ruse vrednost juana, za sto se stalno optuzuje amere. Naravno,to nece ici do vajkada i to Trump govori. Na neposten nacin dolaze do ekonomskog rasta, a amere su baba roge.

Sto se tice americkih i inih kompanija u Kini, vidim da su neki od vas zaspali par godina. Firme se vec sele iz Kine. Apple je to najavio vec 2012.godine.
Kinezima raste standard, pa zele vece place...pa vise nisu tako jeftini.
Lose je kad procitas dva clanka iz ekonomije, pa pomisli da si ekonomist.

XXL

pre 7 godina

Pa kojoj američkoj velikoj firmi za IT tehnologiju je trebalo ODMAH 3000 inženjera IT struke? Jedino im je Kina omogućila toliko radnika što je rekao jedan amer toliko ih ne bi skupili u datom momentu u celoj Americi na kritiku što se sele za Kinu (pisali su naši mediji o tome). Tako da taj "ekonomski rat" nikako neće valjati po obe države, a odraziće se i na ceo svet. Npr. i američke železnice su na nivou srpskih i sami su zaključili da revitalizaciju mogu da im odrade jedino - kinezi (uzgled koji su je i gradili i ranije, a sada imaju i tehnologiju).

Nikki

pre 7 godina

@nothing wrong with me

U americi i ovako ne radi samo ko ne zeli. Tamo jednom izadjete u setnju nacicete 3 posla i to ne za minimalac. Pricam iz iskustva. Tamo je ekonomija najmanji problem.

ilija

pre 7 godina

Kinu će da muči dug, a da li su ekonomske igrarije način da se smanji potencijal Kine, pa sigurno, moraće da popuste Kinezi, SAD su i im donele uspeh, davanje novca Klintonovima (nahvatani su 1996 kako upumpavaju novac u Klintonovu kampanju) se isplatilo. Sada je mnogo zabavnije pitanje da li takav ekonomski ugovor može da postoji i sa Rusijom. Ona je još zanimljivija od Kine. Ako se Nemac nećka da pravi fabrike u Rusiji, ako ne želi resurse koje tamo ima, ako mu fali radna snaga a nje opet ima u Rusiji, možda amerikanac hoće sve to. Jednim potezom razdvojiš Kinu i Rusiju kao potencijal za savezništvo, pokupiš resurse na svoju stranu, a narodu kao vratiš poslove iz Kine pre nego što ih prebaciš tamo gde bi kapitalu i bilo prirodno da raste.

Dddd

pre 7 godina

"Sta traze ovi kinezi?

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili.

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi.
prepisivaci
(nothing wrong with me, 7. januar 2017 12:21)"

Ne bi niko radio, uskoro ce roboti da rade.

nick

pre 7 godina

kini je amerika veoma vazna, 80% robe koju proizvode oni prodaju u americi i EU pa bi gubitak tog trzista i odlazak kompanija za njih bio katastrofa. amerikanci su svesni ovoga i sad ce ih pritiskati da naprave ustupke koje do sad kinezi nisu hteli da naprave ( juzno kin. more, kradja i kopiranje zapadne tehnologije, itd.. ) realna situacija je takva da kini vise treba USA nego sto USA treba kina.

Gradjanin

pre 7 godina

Americki debt clock se primakao cifri od 20 triliona dolara.

http://www.usdebtclock.org/

Kinezi, uz Japance, su kupili ogromne delove (vise od 1 triliona $) americkog duga (prethodnih nekoliko meseci deo su prodali).

Americki milijarderi zaradjuju milijarde upotrebljavajuci jeftinu kinesku radnu snagu i ne pada im na pamet da proizvodnju vracaju nazad, za Trumpa ce oni biti veci problem nego Kina (osim ako im Trump ne plati razliku - gubitak koji bi nastao vracanjem proizvodnje, novcem kojeg nema).

Trumpovi savetnici (neki vec otisli) bi trebalo da savetuju sefa kad je u pitanju tezina izgovorene reci.

But

pre 7 godina

Ne mogu da zamislim šta bi se sve desilo ako bi počeo trgovinski rat između Usa i Kine, ali mi mali bi mnogo patili. Neki oblik konfrontacije je neizbežan, pa makar ostalo na verbalnoj konfrontaciji.

Moskva

pre 7 godina

Sts mislite da. USA,pod izgovorom tehnickih prlblema,obusgavi uvoz robe iz KINE na npr. 3 meseca.Da li mozete da zamislite koji bi se kllaps dogodio u. KINI.

UDBA

pre 7 godina

Sta traze ovi kinezi? 

Ameri da celokupnu proizvodnju vrate u US kao posle ww2 , bila bi roba skuplja ali bi svi radili. 

A u tom slucaju kinezi bi se vratili manufakturi. 
prepisivaci
(nothing wrong with me, 07. januar 2017 12:21)

- Sve je to lijepo i bajno da Amerikanci ne duguju 60 ukupnog duga Kinezima i da Kinezi nisu kupili skoro sve te kompanije...
Ne ide vracanje proizvodnje tek tako kao sto Tramp prica. Nece on uspjeti da vrati ni 30 posto od onoga sto namjerava iz prostog razloga jer su vecina tih kompanija ili prodate strancima ili ne zavise iskljucivo od americkog trzista. Drugo radna snaga u Kini, Indoneziji, Filipinima...je neuporedivo isplativija i jeftinija za poslodavca od radne snage u Americi. Trece i te kompanije koje odluce da se vrate taj proces traje barem deceniju tako da... Vidjecemo sta ce biti.