Četvrtak, 22.12.2016.

08:11

"Nisu ga zatvorili ni rat ni NATO, stečaj jeste"

Nakon pet godina od stečaja, podrum "Navipa" u Crkvencu kod Svilajnca, inače najveći na Balkanu, biće 26. decembra ponuđen na prodaju na licitaciji.

Izvor: Tanjug

"Nisu ga zatvorili ni rat ni NATO, steèaj jeste" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

DEX

pre 7 godina

Ako je u Kraljevini podrum pica bio drzavni projekat, ne razumem zasto sada ne bi drzava preuzela upravljanje ovim i slicnim preduzecima. Navip je zaista imao brend, sljivovicu koju je izvozila i amerikancima. Izuzetno cist destilat.

Guta

pre 7 godina

Pazi, "ne zna razloge za stečaj", smešno.

Nerentabilno poslovanje (davanje više para nego što se zaradi, narodski "pravljenje minusa") je dovoljan razlog.

A ko na rakiji ne ume da zaradi, on je nesposoban i treba da ode u stečaj, kakve crne sankcije i trte-mrte...

Prcreca

pre 7 godina

Politika SNS-a jel koliko se sećam te godine su stupili na vlast a teško je poverovati da preduzeće koje je toliko preživelo i imalo ugovoren izvoz i to ne mali samo poropadne preko noći kada je SNS stupio na vlast. I šta će biti preduzeće će se prodati na nameštenoj licitaciji za dinar jedan i posle će poslovati par godina i likvidiraće a razlog će biti neusplea privatizacija.

miroslav

pre 7 godina

Citam komentare tipa "Zar je moguce da smo-ste sve u Srbiji pokrali i rasturili...." i slicne, i pitam se da li ti koji to pisu zive uopste u Srbiji? U Srbiji svi kradu, najvise politicari. Svaka cast izuzecima, ali gde god se okrenemo vidi se neko rastakanje, mito, korupcija. krademo sadasnjost, krademo i buducnost, proslost smo vec rastocili skroz. Cak se primenjuje i fazon da se drzava zaduzuje sto vise, a to se onda u 90% slucajeva pokrade takodje. Socijalizam je utopija, na zalost. U Socijalizmu radnici nisu krali, ali zato direktori i kojekakvi komesari jesu. Danas ti bivsi direktori i deca od komunistickih komesara kupuju za sitan novac firme koje su oni ili njihovi roditelji i pokrali. Problem je i sto i to kupuju ne da bi radili nesto, vec da bi preprodali nekom dobro. Radnicka klasa vise i ne postoji, ako postoji radi za hranu i racune, cisto da moze sutra da dodje na posao ponovo.

nedzo

pre 7 godina

ovakvi nacini skladistenja su u Kanadi najtrazeniji oni najvise cene proizvod iz ovakvog oblika odrzavanja, zato i ne cudi sto je najveci izvoz decenijama isao tamo (uz ovo oni imaju svoje degustatore i laboratorije najvise o vinu koji ce vam tacno reci koliko godina je i isto bilo u podrumu i kakvim uslovima), za nevjerovat ali istina uz ovo sve ide na zapad nista kod nasih rusa kineza i belorusa...

GetToDaChoppa

pre 7 godina

"Mozda ne znamo da radimo, ali znamo da se bijemo" rece Sloba. Covek je najavio ratove makar ekonomija propala. Vecina ga je podrzala. Zato su neobicna ova iscudjavanja sta bi sa Navipom, Kluzom, Yumcom, Simpom i ostalim gigantima.

boxfly

pre 7 godina

Upravo su ga i zatvorili ratovi i sankcije kao i socijalisticko nasledje a sve posle toga je samo bila agonija koja je suvise dugo trajala

MarkoNS

pre 7 godina

Treba sve rasprodati, zasto dozvoliti da se nesto pokrade do golih zidova i naprave dugovi i ode u stecaj? Da je bilo gazde umesto upravnika ne bi ni bilo propasti!

DDD

pre 7 godina

Većinu od ovih nabrojanih podruma i nije pravio Navip, već zadruge pre rata. Navip, tj. država ih je nacionalizovala,i do duše modernizovala, a svaki bi zasebno i danas mogao da radi, da je dozvoljena privatizacija svakog pogona posebno, ali to nije odgovaralo ogromnoj Navipovoj administraciji u Zemunu, jer njih niko ne bi kupio.

baki

pre 7 godina

na osnovu teksta bi covek pomislio da je podrum izvucen na lutriji da ide u stecaj pa je zbog te nesrecne okolnosti propao. U stecaj ides kad ne mozes da izmirujes svoje obaveze. nema veze sa kapacitetima, tradicijom... Stecaj je posledica propadanja firme, ne uzrok.

C i n i k

pre 7 godina

Naravno da ce stecaj da ga zatvori,nemaju para da plate poverioce a ovamo milion boca? Pa prijatelju,gde su pare onda? O cemu trtlja ovaj cuvar podruma? Nego bilo je svacije i nicije, a najvise ih ojadili partijski direktori,prodaju rakiju pola stave u svoj dzep,kad je doslo vreme za isplatu dugovanja,oni odavno presli u drugu fotelju, i sad ko je kriv? Nadjite direktore pa im pogledajte kakvu imovinu imaju...

милић

pre 7 godina

Читајући овај чланак долазим до закључка да се ради о систематском уништењу овог Српског добра.
Значи од 2012 године неко је почео са уништавањем Навип-а.
Зашто држава не стане на пут овој манипулацији.
Или је и она умешана у ово. Не разумем како неко иде у стечај а да поседује толики капацитет и традицију. Ко је распустио раднике и уопште ко је све ово покренуо ко је тај и ко су остали сви они имају име и презиме. Именујте их то би било поштено бар да их се чувамо јер овако они ће да наставе са уништавањем а да ми не знамо ко су?

Ljubisa

pre 7 godina

Da linje moguce da nemamo trunke dostojansta i snage da sacuvamo nase nacionalne gordosti i firme koje su godimama uspesno poslovale i po kojima smo bili poznati u celom svetu?
Treba da budemo svesni da ce buduce generacije potpuno zaboraviti da je postojla neka Jugoslavija ili neka Srbija koje je nesto znacila na ovim prostorima, a mi cutimo trpimo i unistavamo sve ono cime smo se ranije ponosili.
Braco rukovodioci, okrenite se narodu i nedajta da nam se nasa dobra rasturaju i unistavaju za dobrobit zapada i drugih transnacionalnih interesa. Jako mi je zao kada cujem kako se gasi jedna za drugom istorija iskovana nasim dedovima i nasim ocevima. Sta ce ostati iza nas?

Goblin

pre 7 godina

Kakva steta.Za neverovanje da je i Navip unisten.Nisam znala pa sam neki dan trazila njihov konjak i Milioner sampanjac.Ima li nesto braco Srbi sto niste unistili,pa vam je Vucic kriv.
Koliko je takvih kuca,koje su opljackali i direktori i sami radnici.
Robna kuca BG? A sada otvaramo strane soping-molove,markete...Merkur,Simpo...TUGA.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (tanja, 22. decembar 2016 09:32)

Slazem se sa vama. Ali samo jedno dodatno objasnjenje. Robna kuca BG je unistena 90-ih za vreme inflacije. Tada su kupci uzimali robu na cekove i preko noci ti cekovi nisu nista vredeli. Tako je unistavana i RK BG ali i dobavljaci. Dodse i sami radnici nisu bili cvecke pa su cesto muvali, cak i kada im neko da kes oni su ga zadrzavali a pustali su cekove. Sami su unistavali svoju firmu koja je `ranila njih i njihovu porodicu. Tako je bilo u svim firmama.

Koliko su puta magacino goreli pred popis. I onda kad firma propadne krivi "zuti".

Pera

pre 7 godina

U tekstu se krije i odgovor ko je kriv. Ako je pre sankcija UN izvoz bio 1.000.000 a tek 2012. se ustalio na 100.000 onda je sasvim jasno da je firma propala tokom 90ih i da se koprcala da se povrati do tada. Ako je 10 puta manji izvoz onda je tesko da moze bilo sta da se ocekuje sem stecaja. Samo je nejasno zasto u Srbiji stecaj traje 5 godina. I nejasno je kako je za 40 godina izvezeno 5 miliona boca, ako je pred uvodjenje sankcija 1992. izvoz bio milion boca godisnje. Nasa posla...

bla

pre 7 godina

ne razumem cuvali ga jer su dedovi pravili. Dedovi radili za platu i tu nema sentimenalnosti u biznisu. Socijalizam jos nije izaso iz nas ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vatrogasac, 22. decembar 2016 10:11)

ako ne razumes ne bi trebalo da komentarises!!! bolje je tako.
socijalizam je jedino resenje za nas, nikako nije ovaj finansijski kapitalizam. neko je gradio a drzava ulagala novac od poreskih obveznika a sada treba da ode nekom za bud zasto? i to je model uspesnog kapitalizma? za vreme socijalizma su ocigledno dobro poslovali i zaradjivali.

pera lala

pre 7 godina

Eeej kapacitet 150 vagona!!!!! pa mi ni nemamo sa svim okolnim državama toliko vagona...a kažu j..š Tita i komunjare...šta se tada ljudi zapošljavalo radilo i živelo od tog posla...sad možda možemo da imamo kapaciteta od 150 gajbica...mislim suvih šljiva za "gomboce"...mehh...

Vatrogasac

pre 7 godina

ne razumem cuvali ga jer su dedovi pravili. Dedovi radili za platu i tu nema sentimenalnosti u biznisu. Socijalizam jos nije izaso iz nas ...

Kojadin

pre 7 godina

Znači da je podrum pred zatvaranje poslovao sa 7-8% kapaciteta; nije ni čudo da je otišao u stečaj. Mogao bi neko da priupita bivšeg upravnika kako i zašto se to desilo.

tanja

pre 7 godina

Kakva steta.Za neverovanje da je i Navip unisten.Nisam znala pa sam neki dan trazila njihov konjak i Milioner sampanjac.Ima li nesto braco Srbi sto niste unistili,pa vam je Vucic kriv.
Koliko je takvih kuca,koje su opljackali i direktori i sami radnici.
Robna kuca BG? A sada otvaramo strane soping-molove,markete...Merkur,Simpo...TUGA.

mmm

pre 7 godina

Citiram:
Nisu ga zatvorili ratovi, ni NATO agresija, zatvorio ga je stečaj otvoren 15. maja 2012. godine, u trenutku kada smo imali impresivan program i ugovoren izvoz 80.000 do 100.000 boca srpske šljivovice prepečenice, pakovane u tradicionalnoj srpskoj bukliji, uglavnom na tržište SAD, Kanade i zemalja Evropske unije", rekao je Spasojević Tanjugu.
Zasto onda stecaj??Kada su ono bese bili izbori 2012?
Mogu da pretpostavim da ce opstina posle da ga da dobrom bati na upravljanje, ako me razumete? :)

3OPAH

pre 7 godina

"Uz napomenu da je Podrum "spreman da radi, ima program, kupce robe, tehnologiju"" a ipak se prodaje. Znaci neki burazer ili kum treba da se omasti. Svasta bih rekao ovoj bratiji ali nije za komentare na B92.

3OPAH

pre 7 godina

"Uz napomenu da je Podrum "spreman da radi, ima program, kupce robe, tehnologiju"" a ipak se prodaje. Znaci neki burazer ili kum treba da se omasti. Svasta bih rekao ovoj bratiji ali nije za komentare na B92.

mmm

pre 7 godina

Citiram:
Nisu ga zatvorili ratovi, ni NATO agresija, zatvorio ga je stečaj otvoren 15. maja 2012. godine, u trenutku kada smo imali impresivan program i ugovoren izvoz 80.000 do 100.000 boca srpske šljivovice prepečenice, pakovane u tradicionalnoj srpskoj bukliji, uglavnom na tržište SAD, Kanade i zemalja Evropske unije", rekao je Spasojević Tanjugu.
Zasto onda stecaj??Kada su ono bese bili izbori 2012?
Mogu da pretpostavim da ce opstina posle da ga da dobrom bati na upravljanje, ako me razumete? :)

tanja

pre 7 godina

Kakva steta.Za neverovanje da je i Navip unisten.Nisam znala pa sam neki dan trazila njihov konjak i Milioner sampanjac.Ima li nesto braco Srbi sto niste unistili,pa vam je Vucic kriv.
Koliko je takvih kuca,koje su opljackali i direktori i sami radnici.
Robna kuca BG? A sada otvaramo strane soping-molove,markete...Merkur,Simpo...TUGA.

pera lala

pre 7 godina

Eeej kapacitet 150 vagona!!!!! pa mi ni nemamo sa svim okolnim državama toliko vagona...a kažu j..š Tita i komunjare...šta se tada ljudi zapošljavalo radilo i živelo od tog posla...sad možda možemo da imamo kapaciteta od 150 gajbica...mislim suvih šljiva za "gomboce"...mehh...

милић

pre 7 godina

Читајући овај чланак долазим до закључка да се ради о систематском уништењу овог Српског добра.
Значи од 2012 године неко је почео са уништавањем Навип-а.
Зашто држава не стане на пут овој манипулацији.
Или је и она умешана у ово. Не разумем како неко иде у стечај а да поседује толики капацитет и традицију. Ко је распустио раднике и уопште ко је све ово покренуо ко је тај и ко су остали сви они имају име и презиме. Именујте их то би било поштено бар да их се чувамо јер овако они ће да наставе са уништавањем а да ми не знамо ко су?

Goblin

pre 7 godina

Kakva steta.Za neverovanje da je i Navip unisten.Nisam znala pa sam neki dan trazila njihov konjak i Milioner sampanjac.Ima li nesto braco Srbi sto niste unistili,pa vam je Vucic kriv.
Koliko je takvih kuca,koje su opljackali i direktori i sami radnici.
Robna kuca BG? A sada otvaramo strane soping-molove,markete...Merkur,Simpo...TUGA.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (tanja, 22. decembar 2016 09:32)

Slazem se sa vama. Ali samo jedno dodatno objasnjenje. Robna kuca BG je unistena 90-ih za vreme inflacije. Tada su kupci uzimali robu na cekove i preko noci ti cekovi nisu nista vredeli. Tako je unistavana i RK BG ali i dobavljaci. Dodse i sami radnici nisu bili cvecke pa su cesto muvali, cak i kada im neko da kes oni su ga zadrzavali a pustali su cekove. Sami su unistavali svoju firmu koja je `ranila njih i njihovu porodicu. Tako je bilo u svim firmama.

Koliko su puta magacino goreli pred popis. I onda kad firma propadne krivi "zuti".

miroslav

pre 7 godina

Citam komentare tipa "Zar je moguce da smo-ste sve u Srbiji pokrali i rasturili...." i slicne, i pitam se da li ti koji to pisu zive uopste u Srbiji? U Srbiji svi kradu, najvise politicari. Svaka cast izuzecima, ali gde god se okrenemo vidi se neko rastakanje, mito, korupcija. krademo sadasnjost, krademo i buducnost, proslost smo vec rastocili skroz. Cak se primenjuje i fazon da se drzava zaduzuje sto vise, a to se onda u 90% slucajeva pokrade takodje. Socijalizam je utopija, na zalost. U Socijalizmu radnici nisu krali, ali zato direktori i kojekakvi komesari jesu. Danas ti bivsi direktori i deca od komunistickih komesara kupuju za sitan novac firme koje su oni ili njihovi roditelji i pokrali. Problem je i sto i to kupuju ne da bi radili nesto, vec da bi preprodali nekom dobro. Radnicka klasa vise i ne postoji, ako postoji radi za hranu i racune, cisto da moze sutra da dodje na posao ponovo.

Pera

pre 7 godina

U tekstu se krije i odgovor ko je kriv. Ako je pre sankcija UN izvoz bio 1.000.000 a tek 2012. se ustalio na 100.000 onda je sasvim jasno da je firma propala tokom 90ih i da se koprcala da se povrati do tada. Ako je 10 puta manji izvoz onda je tesko da moze bilo sta da se ocekuje sem stecaja. Samo je nejasno zasto u Srbiji stecaj traje 5 godina. I nejasno je kako je za 40 godina izvezeno 5 miliona boca, ako je pred uvodjenje sankcija 1992. izvoz bio milion boca godisnje. Nasa posla...

baki

pre 7 godina

na osnovu teksta bi covek pomislio da je podrum izvucen na lutriji da ide u stecaj pa je zbog te nesrecne okolnosti propao. U stecaj ides kad ne mozes da izmirujes svoje obaveze. nema veze sa kapacitetima, tradicijom... Stecaj je posledica propadanja firme, ne uzrok.

DDD

pre 7 godina

Većinu od ovih nabrojanih podruma i nije pravio Navip, već zadruge pre rata. Navip, tj. država ih je nacionalizovala,i do duše modernizovala, a svaki bi zasebno i danas mogao da radi, da je dozvoljena privatizacija svakog pogona posebno, ali to nije odgovaralo ogromnoj Navipovoj administraciji u Zemunu, jer njih niko ne bi kupio.

bla

pre 7 godina

ne razumem cuvali ga jer su dedovi pravili. Dedovi radili za platu i tu nema sentimenalnosti u biznisu. Socijalizam jos nije izaso iz nas ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vatrogasac, 22. decembar 2016 10:11)

ako ne razumes ne bi trebalo da komentarises!!! bolje je tako.
socijalizam je jedino resenje za nas, nikako nije ovaj finansijski kapitalizam. neko je gradio a drzava ulagala novac od poreskih obveznika a sada treba da ode nekom za bud zasto? i to je model uspesnog kapitalizma? za vreme socijalizma su ocigledno dobro poslovali i zaradjivali.

GetToDaChoppa

pre 7 godina

"Mozda ne znamo da radimo, ali znamo da se bijemo" rece Sloba. Covek je najavio ratove makar ekonomija propala. Vecina ga je podrzala. Zato su neobicna ova iscudjavanja sta bi sa Navipom, Kluzom, Yumcom, Simpom i ostalim gigantima.

C i n i k

pre 7 godina

Naravno da ce stecaj da ga zatvori,nemaju para da plate poverioce a ovamo milion boca? Pa prijatelju,gde su pare onda? O cemu trtlja ovaj cuvar podruma? Nego bilo je svacije i nicije, a najvise ih ojadili partijski direktori,prodaju rakiju pola stave u svoj dzep,kad je doslo vreme za isplatu dugovanja,oni odavno presli u drugu fotelju, i sad ko je kriv? Nadjite direktore pa im pogledajte kakvu imovinu imaju...

Kojadin

pre 7 godina

Znači da je podrum pred zatvaranje poslovao sa 7-8% kapaciteta; nije ni čudo da je otišao u stečaj. Mogao bi neko da priupita bivšeg upravnika kako i zašto se to desilo.

Prcreca

pre 7 godina

Politika SNS-a jel koliko se sećam te godine su stupili na vlast a teško je poverovati da preduzeće koje je toliko preživelo i imalo ugovoren izvoz i to ne mali samo poropadne preko noći kada je SNS stupio na vlast. I šta će biti preduzeće će se prodati na nameštenoj licitaciji za dinar jedan i posle će poslovati par godina i likvidiraće a razlog će biti neusplea privatizacija.

nedzo

pre 7 godina

ovakvi nacini skladistenja su u Kanadi najtrazeniji oni najvise cene proizvod iz ovakvog oblika odrzavanja, zato i ne cudi sto je najveci izvoz decenijama isao tamo (uz ovo oni imaju svoje degustatore i laboratorije najvise o vinu koji ce vam tacno reci koliko godina je i isto bilo u podrumu i kakvim uslovima), za nevjerovat ali istina uz ovo sve ide na zapad nista kod nasih rusa kineza i belorusa...

Vatrogasac

pre 7 godina

ne razumem cuvali ga jer su dedovi pravili. Dedovi radili za platu i tu nema sentimenalnosti u biznisu. Socijalizam jos nije izaso iz nas ...

boxfly

pre 7 godina

Upravo su ga i zatvorili ratovi i sankcije kao i socijalisticko nasledje a sve posle toga je samo bila agonija koja je suvise dugo trajala

Ljubisa

pre 7 godina

Da linje moguce da nemamo trunke dostojansta i snage da sacuvamo nase nacionalne gordosti i firme koje su godimama uspesno poslovale i po kojima smo bili poznati u celom svetu?
Treba da budemo svesni da ce buduce generacije potpuno zaboraviti da je postojla neka Jugoslavija ili neka Srbija koje je nesto znacila na ovim prostorima, a mi cutimo trpimo i unistavamo sve ono cime smo se ranije ponosili.
Braco rukovodioci, okrenite se narodu i nedajta da nam se nasa dobra rasturaju i unistavaju za dobrobit zapada i drugih transnacionalnih interesa. Jako mi je zao kada cujem kako se gasi jedna za drugom istorija iskovana nasim dedovima i nasim ocevima. Sta ce ostati iza nas?

MarkoNS

pre 7 godina

Treba sve rasprodati, zasto dozvoliti da se nesto pokrade do golih zidova i naprave dugovi i ode u stecaj? Da je bilo gazde umesto upravnika ne bi ni bilo propasti!

Guta

pre 7 godina

Pazi, "ne zna razloge za stečaj", smešno.

Nerentabilno poslovanje (davanje više para nego što se zaradi, narodski "pravljenje minusa") je dovoljan razlog.

A ko na rakiji ne ume da zaradi, on je nesposoban i treba da ode u stečaj, kakve crne sankcije i trte-mrte...

DEX

pre 7 godina

Ako je u Kraljevini podrum pica bio drzavni projekat, ne razumem zasto sada ne bi drzava preuzela upravljanje ovim i slicnim preduzecima. Navip je zaista imao brend, sljivovicu koju je izvozila i amerikancima. Izuzetno cist destilat.

Vatrogasac

pre 7 godina

ne razumem cuvali ga jer su dedovi pravili. Dedovi radili za platu i tu nema sentimenalnosti u biznisu. Socijalizam jos nije izaso iz nas ...

bla

pre 7 godina

ne razumem cuvali ga jer su dedovi pravili. Dedovi radili za platu i tu nema sentimenalnosti u biznisu. Socijalizam jos nije izaso iz nas ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vatrogasac, 22. decembar 2016 10:11)

ako ne razumes ne bi trebalo da komentarises!!! bolje je tako.
socijalizam je jedino resenje za nas, nikako nije ovaj finansijski kapitalizam. neko je gradio a drzava ulagala novac od poreskih obveznika a sada treba da ode nekom za bud zasto? i to je model uspesnog kapitalizma? za vreme socijalizma su ocigledno dobro poslovali i zaradjivali.

tanja

pre 7 godina

Kakva steta.Za neverovanje da je i Navip unisten.Nisam znala pa sam neki dan trazila njihov konjak i Milioner sampanjac.Ima li nesto braco Srbi sto niste unistili,pa vam je Vucic kriv.
Koliko je takvih kuca,koje su opljackali i direktori i sami radnici.
Robna kuca BG? A sada otvaramo strane soping-molove,markete...Merkur,Simpo...TUGA.

pera lala

pre 7 godina

Eeej kapacitet 150 vagona!!!!! pa mi ni nemamo sa svim okolnim državama toliko vagona...a kažu j..š Tita i komunjare...šta se tada ljudi zapošljavalo radilo i živelo od tog posla...sad možda možemo da imamo kapaciteta od 150 gajbica...mislim suvih šljiva za "gomboce"...mehh...

boxfly

pre 7 godina

Upravo su ga i zatvorili ratovi i sankcije kao i socijalisticko nasledje a sve posle toga je samo bila agonija koja je suvise dugo trajala

Pera

pre 7 godina

U tekstu se krije i odgovor ko je kriv. Ako je pre sankcija UN izvoz bio 1.000.000 a tek 2012. se ustalio na 100.000 onda je sasvim jasno da je firma propala tokom 90ih i da se koprcala da se povrati do tada. Ako je 10 puta manji izvoz onda je tesko da moze bilo sta da se ocekuje sem stecaja. Samo je nejasno zasto u Srbiji stecaj traje 5 godina. I nejasno je kako je za 40 godina izvezeno 5 miliona boca, ako je pred uvodjenje sankcija 1992. izvoz bio milion boca godisnje. Nasa posla...

GetToDaChoppa

pre 7 godina

"Mozda ne znamo da radimo, ali znamo da se bijemo" rece Sloba. Covek je najavio ratove makar ekonomija propala. Vecina ga je podrzala. Zato su neobicna ova iscudjavanja sta bi sa Navipom, Kluzom, Yumcom, Simpom i ostalim gigantima.

baki

pre 7 godina

na osnovu teksta bi covek pomislio da je podrum izvucen na lutriji da ide u stecaj pa je zbog te nesrecne okolnosti propao. U stecaj ides kad ne mozes da izmirujes svoje obaveze. nema veze sa kapacitetima, tradicijom... Stecaj je posledica propadanja firme, ne uzrok.

милић

pre 7 godina

Читајући овај чланак долазим до закључка да се ради о систематском уништењу овог Српског добра.
Значи од 2012 године неко је почео са уништавањем Навип-а.
Зашто држава не стане на пут овој манипулацији.
Или је и она умешана у ово. Не разумем како неко иде у стечај а да поседује толики капацитет и традицију. Ко је распустио раднике и уопште ко је све ово покренуо ко је тај и ко су остали сви они имају име и презиме. Именујте их то би било поштено бар да их се чувамо јер овако они ће да наставе са уништавањем а да ми не знамо ко су?

Goblin

pre 7 godina

Kakva steta.Za neverovanje da je i Navip unisten.Nisam znala pa sam neki dan trazila njihov konjak i Milioner sampanjac.Ima li nesto braco Srbi sto niste unistili,pa vam je Vucic kriv.
Koliko je takvih kuca,koje su opljackali i direktori i sami radnici.
Robna kuca BG? A sada otvaramo strane soping-molove,markete...Merkur,Simpo...TUGA.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (tanja, 22. decembar 2016 09:32)

Slazem se sa vama. Ali samo jedno dodatno objasnjenje. Robna kuca BG je unistena 90-ih za vreme inflacije. Tada su kupci uzimali robu na cekove i preko noci ti cekovi nisu nista vredeli. Tako je unistavana i RK BG ali i dobavljaci. Dodse i sami radnici nisu bili cvecke pa su cesto muvali, cak i kada im neko da kes oni su ga zadrzavali a pustali su cekove. Sami su unistavali svoju firmu koja je `ranila njih i njihovu porodicu. Tako je bilo u svim firmama.

Koliko su puta magacino goreli pred popis. I onda kad firma propadne krivi "zuti".

Kojadin

pre 7 godina

Znači da je podrum pred zatvaranje poslovao sa 7-8% kapaciteta; nije ni čudo da je otišao u stečaj. Mogao bi neko da priupita bivšeg upravnika kako i zašto se to desilo.

MarkoNS

pre 7 godina

Treba sve rasprodati, zasto dozvoliti da se nesto pokrade do golih zidova i naprave dugovi i ode u stecaj? Da je bilo gazde umesto upravnika ne bi ni bilo propasti!

C i n i k

pre 7 godina

Naravno da ce stecaj da ga zatvori,nemaju para da plate poverioce a ovamo milion boca? Pa prijatelju,gde su pare onda? O cemu trtlja ovaj cuvar podruma? Nego bilo je svacije i nicije, a najvise ih ojadili partijski direktori,prodaju rakiju pola stave u svoj dzep,kad je doslo vreme za isplatu dugovanja,oni odavno presli u drugu fotelju, i sad ko je kriv? Nadjite direktore pa im pogledajte kakvu imovinu imaju...

miroslav

pre 7 godina

Citam komentare tipa "Zar je moguce da smo-ste sve u Srbiji pokrali i rasturili...." i slicne, i pitam se da li ti koji to pisu zive uopste u Srbiji? U Srbiji svi kradu, najvise politicari. Svaka cast izuzecima, ali gde god se okrenemo vidi se neko rastakanje, mito, korupcija. krademo sadasnjost, krademo i buducnost, proslost smo vec rastocili skroz. Cak se primenjuje i fazon da se drzava zaduzuje sto vise, a to se onda u 90% slucajeva pokrade takodje. Socijalizam je utopija, na zalost. U Socijalizmu radnici nisu krali, ali zato direktori i kojekakvi komesari jesu. Danas ti bivsi direktori i deca od komunistickih komesara kupuju za sitan novac firme koje su oni ili njihovi roditelji i pokrali. Problem je i sto i to kupuju ne da bi radili nesto, vec da bi preprodali nekom dobro. Radnicka klasa vise i ne postoji, ako postoji radi za hranu i racune, cisto da moze sutra da dodje na posao ponovo.

Ljubisa

pre 7 godina

Da linje moguce da nemamo trunke dostojansta i snage da sacuvamo nase nacionalne gordosti i firme koje su godimama uspesno poslovale i po kojima smo bili poznati u celom svetu?
Treba da budemo svesni da ce buduce generacije potpuno zaboraviti da je postojla neka Jugoslavija ili neka Srbija koje je nesto znacila na ovim prostorima, a mi cutimo trpimo i unistavamo sve ono cime smo se ranije ponosili.
Braco rukovodioci, okrenite se narodu i nedajta da nam se nasa dobra rasturaju i unistavaju za dobrobit zapada i drugih transnacionalnih interesa. Jako mi je zao kada cujem kako se gasi jedna za drugom istorija iskovana nasim dedovima i nasim ocevima. Sta ce ostati iza nas?

mmm

pre 7 godina

Citiram:
Nisu ga zatvorili ratovi, ni NATO agresija, zatvorio ga je stečaj otvoren 15. maja 2012. godine, u trenutku kada smo imali impresivan program i ugovoren izvoz 80.000 do 100.000 boca srpske šljivovice prepečenice, pakovane u tradicionalnoj srpskoj bukliji, uglavnom na tržište SAD, Kanade i zemalja Evropske unije", rekao je Spasojević Tanjugu.
Zasto onda stecaj??Kada su ono bese bili izbori 2012?
Mogu da pretpostavim da ce opstina posle da ga da dobrom bati na upravljanje, ako me razumete? :)

Prcreca

pre 7 godina

Politika SNS-a jel koliko se sećam te godine su stupili na vlast a teško je poverovati da preduzeće koje je toliko preživelo i imalo ugovoren izvoz i to ne mali samo poropadne preko noći kada je SNS stupio na vlast. I šta će biti preduzeće će se prodati na nameštenoj licitaciji za dinar jedan i posle će poslovati par godina i likvidiraće a razlog će biti neusplea privatizacija.

nedzo

pre 7 godina

ovakvi nacini skladistenja su u Kanadi najtrazeniji oni najvise cene proizvod iz ovakvog oblika odrzavanja, zato i ne cudi sto je najveci izvoz decenijama isao tamo (uz ovo oni imaju svoje degustatore i laboratorije najvise o vinu koji ce vam tacno reci koliko godina je i isto bilo u podrumu i kakvim uslovima), za nevjerovat ali istina uz ovo sve ide na zapad nista kod nasih rusa kineza i belorusa...

3OPAH

pre 7 godina

"Uz napomenu da je Podrum "spreman da radi, ima program, kupce robe, tehnologiju"" a ipak se prodaje. Znaci neki burazer ili kum treba da se omasti. Svasta bih rekao ovoj bratiji ali nije za komentare na B92.

DDD

pre 7 godina

Većinu od ovih nabrojanih podruma i nije pravio Navip, već zadruge pre rata. Navip, tj. država ih je nacionalizovala,i do duše modernizovala, a svaki bi zasebno i danas mogao da radi, da je dozvoljena privatizacija svakog pogona posebno, ali to nije odgovaralo ogromnoj Navipovoj administraciji u Zemunu, jer njih niko ne bi kupio.

Guta

pre 7 godina

Pazi, "ne zna razloge za stečaj", smešno.

Nerentabilno poslovanje (davanje više para nego što se zaradi, narodski "pravljenje minusa") je dovoljan razlog.

A ko na rakiji ne ume da zaradi, on je nesposoban i treba da ode u stečaj, kakve crne sankcije i trte-mrte...

DEX

pre 7 godina

Ako je u Kraljevini podrum pica bio drzavni projekat, ne razumem zasto sada ne bi drzava preuzela upravljanje ovim i slicnim preduzecima. Navip je zaista imao brend, sljivovicu koju je izvozila i amerikancima. Izuzetno cist destilat.