Sreda, 21.12.2016.

13:23

"Za mir na Balkanu – 'velike' Srbija, Albanija i Hrvatska"

Ugledni američki časopis Forin afers objavio je analizu političke situacije na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, autora Timotija Lesa.

Izvor: Tanjug

"Za mir na Balkanu – 'velike' Srbija, Albanija i Hrvatska" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

181 Komentari

Sortiraj po:

Coco Bill

pre 7 godina

..ovo nije recept za mir, ovo je recept za opšti rat na Balkanu i nevidjeni haos, ako USA zaista želi mir, u šta sumnjam onda ne bi trebala da se meša u unutrašnje stvari balkanskih država. Recept za mir su nova radna mesta, veće plate i penzije, povećavanje kupovne moći i standarda, dolazak na vlast nekorumpiranih političara koji su plaćeni da rade po diktatu zapada, poštovanje nacionalnih manjina i njihovih prava, uvodjenje vladavine prava i poštovanje zakona, e kad se sve to desi, onda nikome ni u jednoj balkanskoj državi neće padati na pamet da ratuje, jer će mu biti svejedno u kojoj od balkanskih država živi i radi
(tony, 21. decembar 2016 14:25)

Lepo sve rečeno !!! Samo da Vas pitam, ko glasa za "takve" političare ?! Amerikanci ili Mi svi na Balkanu !!! Pa eto i Vi ste napravili podelu, da su političari plaćeni od Zapada ?! Dakle po Vama, ne postoje političari plaćeni od druge strane sa Istoka ?! Drugo, ako nas je neko tako lako "zavadio" znači pre će biti da nešta nevalja u svima nama, a da ovo kako nas drugi "zavađaju" služi sasmo kao opravdanje prema samima sebi, zašto smo svi mi takvi

bez_cenzure

pre 7 godina

Ja ovdje ne vidim ni veliku Srbiju niti veliku Hrvatsku nego samo veliku Albaniju jer jedini bi prema ovom suludom scenariju trebali dobiti sve one teritorije u njihovim vlažnim snovima osim naravno teritorije u Grčkoj. Mir će zavladati kada se u budućnosti razbije albanski san o velikoj državi. Budu li se previše zanijeli pitanje je da li će i od Albanije išta ostati. Naravno prije toga Britanci neka prvo razmontiraju vlastitu domovinu a isto se odnosi i na Amere.

Niki

pre 7 godina

Mi imamo svoje drzave. Za mene je BIH drzava za sebe prirodna zajednica, nekada bila republika, ne vidim problem u postojanju bosanaca kao sto postoje slovenci hrvati srbi i makedonci, a to sta je problem Albanca to je generalno problem zbog koga je ceo ovaj region Balkana 26 godina na mukama. Kada zelje veliko albanaca izgube ovde ce kao i uvek zavladati mir.

Mrnjau

pre 7 godina

Može, al onda da zaratimo!

Uvek sam za dobar rat, a i nemam šta da izgubim. Bukvalno, toliko sam siromašna da bi mi dobro dosao status izbeglice.

A i kako smo krenuli, jedino tako ću stići u EU.

AK

pre 7 godina

Najvecu glupost koju sam dosad cuo,
Pa ajd damo meksikancima deo amerike,
Ili svajcarsku podeliti. Samo se neko pravi pametan na tudji racun.
Cisto prvo pred svojoj kuci, pre nego sto ces pricati kako komsija da cisti svoju!!!!

djozi

pre 7 godina

Znaci sad nas vracaju na pocetak-na Jugoslaviju.koju su razbili pre 30god...potrosili oruzije ,napravili novo,zatrovali nas i sad nam prodaju njihov dzankfood,pokrali nam biznis...i na kraju nam kazu da smo necivilizovani varvari...dokle vise ironija na sve strane...wake up people inace smo ga naje..li i mi i nada deca...

sasa

pre 7 godina

Mislim da su manje teritorije kao i male zivotinje ranjive ali prezivele pad meteora.. Kome vise treba velika teritorija treba to hraniti...

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Najbolje resenje je KOFEDERACIJA zemalja JUgoistocne Evrope tj Srbija, Hrvatska, Albanija, Slovenija, Makedonija, B i H , Crna Gora i Kosovo. tj americki sistem vlasti konfederalnih drzava. Ovo resenje moze opstati ako velike sile imaju iskrenu poltiku prema svim clanicama. Ovo moze doprineti, krju medjusobnih razmirica i ratova u interesu mira i ekonomskog napretka. Dalje ceplenje ne doprinosi miru.!
(dejvid, 21. decembar 2016 21:58) # Link komentara

Konfederaciju su predlagale -hrv i SLO 1989...Srbi nisu pristali. Sad da se vraćamo na to, kad smo u EU i NATO??...jesi ti normalan??? To se ti dogovaraj sa onim što je ostalo od Juge a nije u EU + Albanija i sretno vam bilo.

Što se mene tiče, nema potrebe dirati ove granice i NASJEDATI NA PROBNE BALONE. Taman da sve pripadne mojoj HR - NE HVALA! Dosta nam je i ovo što imamo.

Dragan

pre 7 godina

Ja mislio da smo nesto naucili iz nase gluposti iz devedesetih, kad ono nista...
A sto se tice Makedonije, ja se sa njom bas ne bih mnogo igrao, tako se i Aleksandar Karadjordjevic zaigrao sa Makedonijom pa se zna kako je prosao...

dejvid

pre 7 godina

Najbolje resenje je KOFEDERACIJA zemalja JUgoistocne Evrope tj Srbija, Hrvatska, Albanija, Slovenija, Makedonija, B i H , Crna Gora i Kosovo. tj americki sistem vlasti konfederalnih drzava. Ovo resenje moze opstati ako velike sile imaju iskrenu poltiku prema svim clanicama. Ovo moze doprineti, krju medjusobnih razmirica i ratova u interesu mira i ekonomskog napretka. Dalje ceplenje ne doprinosi miru.!

Kuzma

pre 7 godina

Gde god su velike sile delile, tu mir nikad nije ostao. A kako je region generalno nepismen, nikad sami neće moći da dogovori razumno rešenje.

Izmaj

pre 7 godina

Ovo uopste nije nerealno niti je lose. Samo sto smatram da je Kosmet prevelika cena da bismo uz njega davali i presevsku dolinu. Ali dati Kosmet a zauzvrat dobiti njegov sever, Republiku Srpsku, deo ili celu Crnu Goru je dobro da bolje ne moze biti. Bosna ce ostati razdvojena po etnickim linijama i tamo rata nece biti 1000 godina. Boli to sto ce Albanci dobiti svoju Veliku Albaniju, naravno, ali ovakva situacija je, svako ce se sloziti, bolja nego trenutna i to neuporedivo. A i Kosmet, tako ojacani i moralno pokrenuti i probudjeni, cemo i biti u sposobnosti da vratimo kroz jedan vek. U celoj prici zao mi je Makedonaca, ali oni nisu pravi narod, i mozda bi najbolje bilo da se Makedonija podeli izmedju Albanije, Srbije i Bugarske, gde bi Makedonci pod srpskom vlascu posle nekog vremena postali Srbi (sto i jesu), a ovi pod Bugarima Bugari (sto i, opet, jesu).
(Milos, 21. decembar 2016 13:58)

Ubedljivo najcinicniji komentar! Posebno se grozim poslednjeg dela.
Svako pametan zna da kad bi neko ozbiljno poceo da se bavi sprovodjenjem ovih ideja da bi to bio uvod u nove sukobe. Drzavu ne cini samo teritorija, cine je i gradjani, a mi gradjani ne zelimo da ratujemo.

Danko B.

pre 7 godina

A zasto ne bi mogla Velika Dalmacija? Sredistem u ionako centralno pozicioniranom Splitu, Hajduk bio dobio dodatak imenu "Real", kosarkaski velikani bi ponovo nosili zute dresove i zvali bi se Dalmoplastika. Djaci sirom Velike Dalmacije, od Alpa do Soluna, od Ancone do Bukureste, bi prije nastave pjevali himnu "Nosi mi se bila boja" a rucali bi kruv ispod peke s prsutom i to zalili s dicijom bevandom. Politicare bivse izdajice bi veselom ceremonijom spaljivali u Dioklecijanovoj palaci, a vladar dozivotni bio bi nam alkar koji pogodi 100% u sridu. Narucili bi 560 Kiowa helikoptera i 453 MiG-ova i to sve platili dalmatinskim dukatima. Posto bi nam druge velesile zavidjele na slavi bi na svaku zgradu instalirali S500 sustav i iskopali po jednu Zeljavu u svakom brdascu. Pa nek mi Amer ili Englez veli drugacije...

N4

pre 7 godina

Na veliku sramotu i nesrecu danasnjice ovo je ipak najrealnije resenje. Albancima Kosovo, nama Repub. Srpska. Sve u svemu bi bili na egalu. U suprotnom nama samo odgovara da etnicki ocistimo Albance (sto ne bi voleo a i ne bi mogli i hvala bogu da je nemoguce) jer oni nikada vise nece biti lojalni gradjani Srbije. Ista prica je i sa Srbima i Hrvatima u BiH. Daj da vidimo sta danasnjim ljudima odgovara. Sve nas bolu prosli porazi ali nisu su nam ni prvi ni poslednji. U ostalom treba se podsetiti otkud nama Vojvodina, a sad 100 god. kasnije niko o tome ne prica. Cast mrtvima, zivot zivima.

Divljan

pre 7 godina

I da sve bude tako, nama i njima, opet neće biti dobro. Stalno nam prave zvečke, da se grozimo i mislimo o virtualnim granicama, a životi nam prolaze u glupostima!

Dok je ovaca bit ce i...

pre 7 godina

Procitah sve komentare samo da vodim koliko smo se opametili i na zalost vidim da oni koji zagovaraju da su nas posvadjali tamo neki opet se pale na " mirnu podelu". Evo da bar neko izadje sa planom - recimo Srbin i da zadovolji prohteve Albanaca i tako u krug. Naravno svi znaju sta je " njihovo" i ko se seca 90 - tih bas zbog toga je doslo do rata. Ako bi se otislo i dalje od Tudjmana i Milosevica i Bosna podelila izmedju Srba i Hrvata dali bi to bilo dovoljno za njihovu srecu i zadovoljstvo- sumnjam opet bi bilo onih koji zele vise

Nikola

pre 7 godina

Koliko ja vidim ovde se oduzimaju i dodaju teritorije Srbiji, samo oduzimaju Crnoj Gori i Makedoniji, a samo dodaju Albaniji i Hrvatskoj.
Resenje za cudjenje. Taj sto je pisao tekst on pojma nema o istoriji i mentalitetu ljudi sa ovih prostora.

glupost je unistiva

pre 7 godina

Ako multietnicnost ne funckionise na Balkanu sto bi funkcionisala u Londonu? Znaci brale, primeni ti tvoju pametnu ideju na svoju zemlju. Pa ceo Balkan je samo satro multietnican, sve se moze svesti na dve tri varijante i po pitanju jezika i religije i etnije. Prava raznolikost postoji u zapadnim zemljama.

Otac Makarije

pre 7 godina

@sanse nula


U principu se slazemo.. Samo sto ta tvoja utopijaska, hipoteticka , naucnofantasticna "podela" zemalja Hrvatskoj dodeljuje zemlje kao sto su Hercegovina, Boka, Sid, Zemun koje iz nekog razloga nacionalisticka Hrvatska svojata bez ikakvog istorijskog utemeljenja.

Na stranu zlonamerna analiza ovog analiticara, koja ne sluzi nicemu, osim da budi stare antagonizme, meni su iskreno smesne ove "podele" Bosne koja je mnogo vise istorijska zemlja i od Hrvatske ,Albanije i Makedonije .

boza bio, boza ost'o

pre 7 godina

O tome ja pričam dvadeset godina. Trajni mir je jedino moguć sa manje više etničkim državama, mislim na problematične narode, Srbe, Hrvate, muslimane. Manjine u sklopu etničkih država nisu problem bili ni za vreme ratova, niti će biti ubuduće. Mislim na sve druge skupine u Srbiji i Hrvatskoj, ako ih uopšte i ima.

džaba ginuli

pre 7 godina

Kad vidim koliko je prolivene krvi i koliko mrtvih glava, i kad vidim kako vlada i upravlja "narodna" vlast pomislim da bi narodu bilo puno bolje da se ovaj prostor podijelio između Italije, Austrije i Turske.

Roćko

pre 7 godina

Može ovo ali mora biti velika Bosna koja će uključivati BiH, Sandžak i Boku. Srbi i Hrvati mogu ostati nije problem ali ako ne žele ne moraju. Ma manite se sranja nema vise velikih ovih i oni svi smo mi šaka jada. Ali ako mogu velike Albanija Srbija i Hrvatska zašto ne može i velika BiH ili recimo Bugarska i Madžarska pa da od Srbije ostane Valjevo? Sve su ovo gluposti mir s svama ljudi i pamet u glavu.

lukazg

pre 7 godina

Za mir na Balkanu jednostavan je recept, pustite nas svi na miru bar genereciju, dvije. Ne znam pretka koji nije imao uniformu u nazad 500 godina.

bla

pre 7 godina

Rata ce biti, ali samo ako usijane glave jos jedan put izidju u susret mutivodama kao sto je ovaj engleski spijun, i urade ono sto englezi zele. A ako budemo pametni, okanimo se velikodrzavnih ideja i okrenemo koegzistenciji i mirnom suzivotu, mozem preteci te Engleze u svakom smislu. Do nas je, nemoj da nakon katastrofe opet pricamo 'ma ko nas to zavadi'.
(Medo, 21. decembar 2016 15:44)

Danas je u pošti mladić dreknuo na starijeg gospodina koji je rekao da mu je svejedno da li da mu nešto popune ćirilicom ili latinicom. Kako svejedno, da li je Srbin, da nije ustaša itd. Na sred pošte. I gomila ih je takvih, mladih budala, još veća gomila raste jer ih takvi odgajaju.
Začudilo me samo to što nije poslao paket u kesi na kojoj piše "Пост експрес".

NIKdza

pre 7 godina

Dakle, Srbiji sever Kosova, Rep. Srpska, i kao logicni nastavak zapadna CG od Niksica do Herceg Novog.
(Nindza, 21. decembar 2016 18:44)
Ima logike Nindza. Jako pametno. Jos sa Crnom Gorom nijeste ratovali pa i to treba probati, zar ne? Ja sam evo iz Niksica i imam prijedlog. Prije nego sto se to prekrajanje granica desi, ajde navrati ovdje kod nas da nam to do detalja obralozis oko zapadne Crne Gore. Taj tvoj plan. Mozda i da nam napravis plan kako u Niksic gajimo paprike iz Leskovca? I da igramo Moravac, po niksicki? I da nosimo sajkace? Evo i drugi prijedlog Nindza. Okreni se Nindza Japanu, svojoj postojbini. Jer je Srbija do Tokija. Pusti Crnu Goru. Evo smo malo danuli i mi bez vas i vi bez nas.

Deda deda moj te gleda

pre 7 godina

Nemojte vi mene spajati sa Crnom Gorom.Nikako.Dosta je bilo.
Oni su oni mi smo mi i tu prepravljanja nema.Čist račun,duga ljubav.Neka je sretno njima i nama,ovako je bolje.

MilanBG

pre 7 godina

E zbog ovoga je Jugoslavija bila odgovor.. Civilizacijski odgovor na sve nezasite nacionalizme, glad za teritorijama, na sve plemenske podele i identitete. Odgovor za koji smo bili nespremni i nezreli. Zato imamo razne "dobronamerne" analiticare , savetnike , protuve koji bi da nam pokazu kako da se opet sto bolje izdelimo i pokoljemo..A oni da sto bolje vladaju takvim moralnim, civilizacijskim i ekonomskim nakazama.. Dragi moji Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci, Crnogorci i ostali.. Da li ucimo?

sasa jokic

pre 7 godina

Ramboa@ problem je sto da na Balkanu bilo koga pitas biraj hoces da imas dve hiljade € mesecno, ili da komsija bankrotira, svi bi izabrali drugu opciju.
Evo, i ovaj predlog, koji generalno zadovoljava apetite svih alavih, naisao je na gomilu osuda. Komentari su tipa a zasto to ne radite u USA, GB.....
Kada bi ovaj nepismeni narod shvatio da je to tamo odavno uradjeno, mogli bi da diskutujemo, ovako, rasprava bez argumenata kao i uvek, zato nemamo za hleb a vodimo visoku politiku!

Erdogan

pre 7 godina

Da li ko za obnovu Turske carevine? 450-500 godina života pod Stambolom i Visokom portom u kontinuitetu daje pravo Stambolu da obnovi carstvo.

Hrc

pre 7 godina

Srbiji da pripadne Dalmacija!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Matrix, 21. decembar 2016 17:11)
........

Nidje veze.

Bre

pre 7 godina

Ovde ljudi nemaju para ni za put do susednog sela, potpuno im je svejedno kolika je država. A država samo uzima i ništa ne nudi. Ti stranci stvarno nemaju uvid u realno stanje nego uvek spram sebe kreiraju scenario i podrivaju.

Nindza

pre 7 godina

Pa u pravu je. Uz par amandmana - ne moze Presevo Albaniji (kao sto nece ni Vukovar ili Dalmacija Srbiji). A i takva granica nije prirodna, te stvara komplikacije. Dakle, Srbiji sever Kosova, Rep. Srpska, i kao logicni nastavak zapadna CG od Niksica do Herceg Novog. Sto se tice Albanaca u CG, vecina su u Tuzima i Ulcinju. Situaciju u MK ne poznajem dovoljno.
Hrvati imaju neke pretenzije u Vojvodini - moze u zamenu za Prevlaku.
Madjarskoj opstine na severu Vojvodine gde su ubedljiva vecina, a granica sa Madjarskom svakako nije prirodna, tako da osim puke povrsine zemljista nema nikakvih drugih reperkusija (kao sa Presevom ili malopre pomenutim pretenzijama Hrvatske preko Dunava).
Jedini zaguljeni deo je Sandzak, koji ne bi mogao logicno da se pripoji Bosni.

RamboA

pre 7 godina

Rambo Amadeus vam je dao najbolju teoriju u vezi ove teme. I kako vidim jedino jedan komentar je pravi. Dajte ljudima 2,000 evrica minimum mesecno i bas ce da ih briga u kojoj drzavi zive. Cela je tajna u tome.

šanse nula

pre 7 godina

Hrvati dobiju HB, Boku, Šid, Petrovaradin i Zemun.
Srbija dobije dio sadašnje RS, Sjever Kosova, Vardarsku Makedoniju i Crnu Goru (ali bez albanskog, bez bošnjačkog i bez hrvatskog dijela)
Mađari dobiju sjevernu Vojvodinu.
Bošnjaci dobiju Srebrenicu, Višegrad, Sandžak, dio CG.
Bugari i Rumunji dobiju svoj dio.
Albanci dobiju Kosovo, dio CG, dio Makedonije.

Da li se tko slaže? Vjerojatno nitko. Onda vidite koliko je to realno. Nimalo.

Filip

pre 7 godina

"SAD ponovo mora preuzeti vodeću ulogu i podržati interne fragmentacije..."
A kakav ekskluzivitet i nadležnosti SAD zamišljaju da imaju na Balkanu?

Aramis

pre 7 godina

Albanci uvek traze drzavu u drzavi nema veze sto su manjina ali oni nebih nikada drugima to dali.
Interesantno svi imaju pravo na teritoriju samo ne Srbi, 91 godine onda su Ameri, nemci i britanci rekli Milosevicu "ne mozes da nateras silom ljude da zive zajedno ako ne zele" ali oni to sami rade.
Ali albanci su ubedljivo najveci problem oni ne traze ista prava nego jos vise autonomiju, federalizaciju .

kako da ne

pre 7 godina

zbog ovakvih slicnih pametnih amera i imamo ovakvo stanje u svetu danas.
od palestine, afganistana i iraka itd.
tako da okaci tu svoju logiku macku o rep.

rat do istreblenja

pre 7 godina

To je poticanje rata i ništa drugo. Za prekrajanje granica mora da postoji dogovor. Granice mijenjati na nepravdi, genocidu i etničkom čišćenju je samo poticaj na nove genocide. Kakve planove imaju? Zaratiti Balkance i onda sve potamaniti i uzet teritorij. To je plan.

kaljkuljator

pre 7 godina

Srbija bez KiM + Republika Srpska + Crna Gora = Srbija
Srbija + Saraj-Bosna (Muslimanski entitet) + Vardarska/Slovenska Makedonija (bez onog albanskog dela) = neka labava federacija, pa civilizacijski sukob sa Albancima!

Mala moja

pre 7 godina

(Milos, 21. decembar 2016 13:58) Каква памет. Значи Македонци су све само нису Македонци. Због таквих као ти, који негирају право других, се дешавају овакве глупости. Поделили сте Македонију у Балканским ратовима. Што је нисте узели целу кад су Македонци Срби.

starkovic

pre 7 godina

da danasnji politicari sa teritorija bivse jugoslavije imaju mozga kao sto nemaju na ovu pricu bi polakazali srednji prst, seli dogovorili se i pravili posao i blagostanje za svoje gradjane. sve u svemu od toga nema nista tako da nam se izgleda sprema repriza :(

Mladen

pre 7 godina

Vidim Jugaslaveni se bune odgovara im avnojevska razbijena uza Srbija.
Ovo se znalo jos po nastanku onog promasaja od Dejtona 95-jedini nacin za trajni mir je da svi dobiju svoje zaokruzene nacionalne drzave sto podrazumeva podelu Bosne na 3 dela od kojih ce se 2 pridruziti matici i razgranicenje Albanaca i ostalih naroda na Balkanu. Ali ne, to vam je "nacionalizam" a sto se 25g svim nacionalnim apetitima sem srpskim udovoljava vam ne smeta.

Ababee

pre 7 godina

Najbolje da Austrija lepo aneksira sve ove banana drzavice i da nam lepo svima bude glavi grad Bec, da ucimo nemacki svi i eto ti mira. Sve dok se bude raspravljalo da li je srpski jezik stariji od hrvatskog, da li je BG lepsi od ZG, da li je Tesla srbin ili hrvat...Da li su hrvati nastali od srba ili su srbi nastali od turaka..ovde mira nece bit.

Meister Jakob

pre 7 godina

Koje gluposti, ovaj koji je to pisao kao da igra onu igricu Sim City kad gradiš svoj grad, oni bi samo tako da prekrajaju granice i seljakaju narode, pa nije ovo Monopolly!

Dovla

pre 7 godina

Nije ovaj bas sam u glavi. Ovo mir nije. Ljudi hajde da radimo, da gradimo puteve da idemo na letovanje/zimovanje jedni kod drugih da napravimo neku ekonomsku saradnju kao Skandinavci. Nisu oni mnogo pametniji od nas, ali su shvatili neke stvari. Ali mi ne mozemo da se dogovorimo oko slatkisa, poubijali bi se na fudbalskoj utakmici, a ne oko granice. Batalite te price, jer ovakve gluposti nisu realne. Pozdrav svima sa svih strana

nedzo

pre 7 godina

velika srbija je bila u pokusaju nekoliko puta ona je najveca bila u toku sfrj tada su svi srbi zivjeli u jednoj drzavi ali sprska elita na celu sa "sanu" je vidjela drugo rjesenje, i hrvati su imali svoje mape cak su u toku 2.svjetskog rata i osnovali svoju n.d.h koja je imala temelje zlocina tako je i nestala, albansko velikanje nije imalo velikih pokusaja mada su teritorije naseljene albancima najvise stradale propadanjem osmanskog carstva tako su i njihove teritorije najprirodnije za sastav samo teritorije naseljene albancima, od svih nigdje nisu spomenuti protjerani srbi iz hrvatske ljudi koji su vjekovima tamo zivjeli dali se drzava matica odrekla njih sta sa njima, ljudi vise nema ali zemlja i posjedi su jos njihovi to i nije mala povrsina, a i muslimani i bosna nije mala teritorija u pitanju, izgleda svi odlucuju o balkanu a najmanje sami balkanski narodi a i nama malo hvali za neljudsko resavanje problema, krivi su drugi ali najvise mi.

Rade Piket

pre 7 godina

I ovaj brate lupa kao maksim po diviziji.sve bi on prekroio ali bi opet Srbi ostali kratkih rukava, dok ne ispunimo jiš neku njihovu želju.

Tex

pre 7 godina

Evo još boljeg i bržeg rešenja. SvE nacionalisticke stanke da se zabrane. Ukloni se uticaj spoljnih ambasada, smanji uticaj religije, i ulozi u obrazovanje bar 15%. Svanuce svima na Balkanu.

bagz

pre 7 godina

Mi nikad nismo imali demokratiju, a ni pune stomake. Imamo samo mnogo istorije i svi smo najstariji narodi na Balkanu i oni drugi su bitange koje su ušle na našu teritoriju.

ispran mozak

pre 7 godina

U rat treba ući onda kada su svi opušteni i psihički spremni. U našem regionu već mesecima traju različite tenzije i huškanje na sukobe. Sve to kod ljudi diže nervozu, a dobro je poznato da ne valja nervozan ići u rat. Niko ne voli kada ga neko tera da ratuje, ljudi će radije zaratiti ako se na to odluče dobrovoljno.

Licno, mislim da bi rat u ovom trenutku bio nepotreban trošak. Za novi rat trebalo bi podići kredit od MMF-a, a svi znamo da su zemlje u regionu već prezadužene i da ne bi trebalo da se dodatno zadužuju. Vrlo je malo građana spremno da za potrebe ratovanja izvadi svoju ušteđevinu iz slamarica. Ipak, još dosta moramo da radimo na infrastrukturi da bismo mogli da zaratimo kako treba, jer je kvalitet sadašnje infrastrukture takav kao da smo već u ratu.

Danko B.

pre 7 godina

Znate, kad sam kao mladic dao zakletvu nisam znao gdje sve ima neprijatelja. Sad nakon 30 godina sr*nja mi je jasno o cemu mi je staresina Drago pricao.

Medo

pre 7 godina

Rata ce biti, ali samo ako usijane glave jos jedan put izidju u susret mutivodama kao sto je ovaj engleski spijun, i urade ono sto englezi zele. A ako budemo pametni, okanimo se velikodrzavnih ideja i okrenemo koegzistenciji i mirnom suzivotu, mozem preteci te Engleze u svakom smislu. Do nas je, nemoj da nakon katastrofe opet pricamo 'ma ko nas to zavadi'.

jadeni

pre 7 godina

Ovaj prijedlog, koliko god mislim da je neostvariv, u biti ima neke logike ako se prihvati taj pogled.
Ja ne znam zašto bi Srbi uopće bili protiv toga -ako ćemo realno, Srbi na velikom djelu Kosova nemaju defakto vlast puno ranije od proglašenja nezavisnotsi. Mogu razumjeti povjesne konotacije i neke stvari utkane u nacionalne vrijednosti Srba, ali s ovim omjerom stanovništva, natalitetnom politikom, tj. omjerom rasta stanovništva - Srbija može do Kosova samo na dva načina - jedan je da velikom prisilom drži pod kontrolom 10 puta brojniji narod, a drugi je da taj narod (albanski) raseli s tog područja. Koliko je ovo dvoje realno -neka svatko procjeni sam.
U ovoj priči su najveći "gubitnici" u biti muslimani u Bosni i ne znam tko bi ih prisilio na ovakav scenarij. Također, jedan dobar dio Hrvata (a pretpostavljam i Srba iz Srbije) nije baš sklon tome da se ti krajevi BiH pripoje Hrvatskoj, tj Srbiji. Da bi po pitanju neke stabilnosti to imalo smisla i da bi teoretski to držalo vodu -ima neke istine u tome.

snajper

pre 7 godina

savezna demokratska republika jugoslavija. tako je trebalo odma ljudi moji. po mom misljenju jedini nacin da se zadrzi dugotrajni mir. sve ostalo ce voditi opet ratu, i to jel se nesto radilo ili ne

?

pre 7 godina

@Milos
Zadnji put kad je tako nesto pokusano izbio je rat. A ti patrioto zaboravljas na Vojvodinu, prosli put kad je samo Srbija bila "nedeljiva" ispalo je da je jedino ona deljiva. Pametni uce iz iskustva, budale se loze na tekstove anonimnih "strucnjaka".

Pentrit

pre 7 godina

Ovako,mislim da je za mir u svetu najbolji rat na teritoriji SAD.Kao podela tamosnje teritorije na zapas i istok,sa posebnim republikama Teksas i Kalifornija.Vremenom,Aljaska da trazi nezavisnost,a kasnije se vrati maticnoj Rusiji...sramota sta oni pisu.

pingi

pre 7 godina

prvo sfi u eu posle,...to je to ,,za danas nije to resenje mrznja jos postoi bice rata,,za sarajevo bice granica kod prozora ,sa skopje reka vardar za mitrovicu,ibar,itd itd ,,tesko to bez rata.

ilija

pre 7 godina

Ugledni, a ovo je samo dno. Ovi uticaji postoje, deo su razvojnih strategija i nema potrebe da se pretvaraju u bilo kakve teritorijalna prekrojavanja. Taj koji zamišlja da opet skraja Balkan jer nemože da se bavim svojom kućom taj je lud. Kupi firma iz zemlje A firmu iz zemlje B i naprave autoput i to je odmah potreba da se pomeri granica jer je protok ljudi drugačiji. Da znaju šta je rat i čemu služi, znali bi da se glavni razvojni ciljevi ovih zemalja sada izvršavaju i bez njega. Ali naredna godina će biti definitivno u naslovima biti sastavljena od ratova i istorijskih analogija, kao sada sarejevski antentat, pa onda balkanske granice, pa tu je već podela Sirije, onda izdaja Nemačke...

Block

pre 7 godina

Znači, naseliš se u tudju državu, ona te lepo primi, ti se otcepiš i pripojiš matičnoj državi. Licemeri.
(Sarkazam, 21. decembar 2016 13:40)
Pretpostavljam da si mislio na Vojvodinu? Albanci su autohtono stanovnistvo na Kosovu, kao I Srbi uostalom. Vekovima nismo bili u sukobu, stavise zajedno smo ratovali u Kosovskom boju (nemoj da ucis istoriju iz narodnih pesama, to su mitovi). Uzmite udzbenik iz VI razreda osnovne skole u Srbiji i lepo pise o ucescu Arbanasa u borbi protiv Turaka. Ok, Turci su nas sve porazili, mi se pod Arsenijem II Carnojevicem preselili na sever, gde su nam Madjari ukazali gostoprimstvo i tako je poceo zivot Srba u Vojvodini. Kosovo smo tada prepustili Albancima. Prva prava srpska drzava formirana Berlinskim kongresom 1878. nije imala Vojvodinu, Sandak, Kosovo, jug Srbije (cak mislim ni Nis)... Prvo Balkanskim ratovima a potom i kao jedna od clanica zemalja pobednica u I svetskom ratu smo dobili sve ove teritorije, ali Albance nikada nismo integrisali vec smo ih tretirali kao gradjane drugog reda (u Kraljevini nisu imali ni pravo glasa, a sa Turskom smo potpisali vise sporazuma o raseljavanju).
Dakle iako ne volim ovo sto pise ovaj analiticar, plasim se da je to jedino odrzivo na dugi rok. Nismo mi Amerika, ovde je Balkan i jos uvek 18. vek gde je pitanje krvi i tla bitnije od zivota i zivotnog standarda. Dok se to ne promeni proci ce 200 godina, a pitanje je da li ce nas uopste tada i biti.

Boris

pre 7 godina

Zbog slicne ideje jedan srbin je lezao u zatvoru 12 godina a ovaj nece ni dobiti ni obicni ukor od istih. Daleko im lepa kuca. Pustite Balkan da zivi. Bilo nam je najbolje dok vi niste poceli mesati svoje prste ovde.

Pero

pre 7 godina

(Dejan, 21. decembar 2016 13:49)

Pa jedino se Srbija devedesetih zalagala za promjenjivost republickih granica. Tek kad se to nacelo reciprocitetom pocelo primjenjivat na teritorij Srbije, tek onda se Srbija pocela zalagat za nepromjenjivost republickih granica. Ne moze se na dvije stolice...

Lik

pre 7 godina

Tako to biva kada tamo neki teoretičar preko okeana, koji inače sedi u luksuznoj kancelariji i prima dobru platu, krene da filosofira između doručka i ručka.
Ovaj prostor je osuđen na ratove svakih 50god. i možemo mi da pričamo koliko hoćemo, džaba!

gradjanin normalan

pre 7 godina

Nemojte samo spominjati veliku Srbiju jer ovaj narod je sasav i svaki puta kada smo se lepili na tu ideju izvukli smo deblji kraj. Uredjene drzave na Balkanu sa nikakvim etnickim potenciranjem je jedino resenje. Gospoda strucnjaci treba da znaju da ovde etnicke granice prolaze sredinom bracnog kreveta. Elem, ne spominji nacionalne drzave na Balkanu.

teniser

pre 7 godina

Ovakav Balkan ne treba cackati, treba ga pustiti da polako "ugine" od bele kuge i zatim ga izbrisati iz secanja ko da nikad nije ni postojao, a onda ce doci neki novi ljudi koji ce konacno da ga upotrebe za nesto sto biti u sluzbi napretka civilizacije npr. za dzinovske farme svinja...

Tanja

pre 7 godina

Amerikanci zasto ste razbijali Jugoslaviju? Srbija je bila vas saveznik u dva svetska rata..cak Hitler koji nije mnogo volio Srbe je priznao da su Srbi jedini narod na balkanu koji zna sta je drzava..trebali ste odrzati Jugoslaviju i celu odvesti u Evropsku uniju i Nato savez..onda bi napravili pravi posao..i ne dozvoljavati da se ljudi kolju izmedju sebe. Vi ste sada dosli u situaciju da odrzavanje preko 800 vojnih baza u svetu vise kosta nego sto zaradjujete kroz silne ratove i to je vas problem koji nemozete nikako resiti.

tony

pre 7 godina

...ovo nije recept za mir, ovo je recept za opšti rat na Balkanu i nevidjeni haos, ako USA zaista želi mir, u šta sumnjam onda ne bi trebala da se meša u unutrašnje stvari balkanskih država. Recept za mir su nova radna mesta, veće plate i penzije, povećavanje kupovne moći i standarda, dolazak na vlast nekorumpiranih političara koji su plaćeni da rade po diktatu zapada, poštovanje nacionalnih manjina i njihovih prava, uvodjenje vladavine prava i poštovanje zakona, e kad se sve to desi, onda nikome ni u jednoj balkanskoj državi neće padati na pamet da ratuje, jer će mu biti svejedno u kojoj od balkanskih država živi i radi

Pera

pre 7 godina

To nije nikakvo trajno resenje. Zasto Srbija treba da se odrekne skoro cele teritorije KiM i dela teritorije na jugu ?!!! Ne dolazi u obzir. Neka Amerikanci povuku svoje priznanje takozvanog "kosova", neka podstaknu povratak Srba na KiM, kao i u Hrvatsku a ostali neka se dogovaraju. Da li ce opstati BiH neka odluce njena tri naroda.

Opsajd

pre 7 godina

Samo budala ne vidi da je ovo najobičnije trovanje, po sistemu, „zavadi, pa vladaj“!
Sve te „velike“ države su najobičniji konjušari i sluge zapada!
Zato im i trebaju, ne treba njima moćna Jugoslavija, socijalistička, federativna republika, koja je po vojnoj sili Jugoslovenske narodne armije bila četvrta u Evropi!

Bratstvo i jedinstvo i ravnopravnost svih naroda i narodnosti je ideal kome treba da teže svi Jugoslovenski narodi!
Samo je jedna država blagostanja i ekonomskog napretka, Socijalistička federativna republika Jugoslavija!
Sve ostalo su jadni i nesrećni patrljci koji služe strancima kao monete za potkusurivanje!

Sofronije

pre 7 godina

Ovo "mirno resenje" je idealan uvod u novo krvoprolice. Bas ce svi da sede i gledaju kako im drugi parcaju zemlju, a ovde nema usijanih glava uopste...

Manche Verda

pre 7 godina

Englezi (skupa sa Francuzima) su poslije 1. svjetskog rata od bivseg Otomanskog carstva napravili katastrofu sa svojim prekrajanjem granica i pravljenjem nezavisnih drzava, izmislili su Irak, Siriju, Libiju, Libanon, S.Arabiju, Jemen,...gdje jih nije zanimalo ko s kim zivi, ko se ne voli, nisu gledali na vjeru, narodnost, etnicnu i plemensku pripadnost nego su samo vukli crte i davali nezavisnost. Zato i poslije sto godina imamo gradjanske ratove u Iraku, Siriji, Libanonu, Palestini,..i sad bi opet malo crtali granice.

drazHR

pre 7 godina

Da li će tim rješenjem biti viši standard,veće plaće,bolje zapošljavanje,oživljavanje proizvodnje.Možeš makedonske oranice,hercegovački krš ili zvorničke livade pripojiti i Norveškoj kad će svi ionako biti kao i do sada-sirotinja.

test the next

pre 7 godina

Kada Teksas i Novi Meksiko budu nezavisne države onda ameri mogu da sole pamet Balkanu jer su ove dve države ''de iure'' pod okupacijom SAD.

magarac sa velikim... repom

pre 7 godina

Izložena ideja uopšte nije toliko loša, koliko to (ovde) neki "vide"...
O mogućim rešenjima se mora trezveno razmišljati, a ne sa apriori odbacivanjem zato što je to rekao neko ko vam nije po volji...
Lično mislim da se u opisani scenario, treba uključiti i delimična revizija sporazuma iz Trianona (posle završetka I svetskog rata), kada je tadašnjoj Mađarskoj oduzeto 2/3 teritorije, a sa teritorijom i ogroman broj ljudi iz mađarskog etničkog sastava...
Vojvodina je u to vreme postala deo Srbije, sa blizu 70% stanovništva etničkih Mađara!
Uzimajući u obzir proteklih skoro 100 godina od tada, Mađarskoj bi imalo smisla vratiti teritorije na kojima je i danas u velikoj većini prisutan mađarski narod, što bi možda bilo oko 25-30% teritorija koje su joj oduzete...
U interesu trajnog mira, na širem prostoru Balkana, ovakvo rešenje bi verovatno bilo moguće, ukoliko se svi slože oko TOG zajedničkog interesa i zanemare sitne šibicarske i kratkoročne svoje potrebe...

Perun

pre 7 godina

Dok god ovakve teme zaokupljaju veliku paznju nema napretka,ljudi nikako da shvate da nije bitna velicina teritorije,vec nekompetentnost i neuredjenost u jednom drustvu,pogledajte kako su opustjela sela,prostor se prazni,prirodni prirastaj negativan.Sta nedostaje danasnjoj Srbiji sa ili bez Kosova da bi bila uspijesna drzava,odlican geografski polozaj,odlicni uslovi za razvoj poljoprivrede,sta to ima jedna Madjarska ili Slovacka sto nema Srbija,gdje su Madjarska i Slovacka gdje je Srbija.Nekompetentnost i neorganizovanost koce razvoj,a ne velicina teritorije.

Raca

pre 7 godina

Da je srece sami i odmah bi pristupili sprovodjenju navedenih predloga i ideja.
Potpuno i neizostavno razdvajanje po nacionalnom principu ukljucujuci i razmenu teritorija je jedino odrzivo resenje na duzi rok.

seljadin

pre 7 godina

posle Brexit-a, Trampa u USA, videcemo posle izbora u Nemackoj, Francuskoj kakva ce Evropa biti, a samim tim i polozaj Srba u RS i na Kosovu, Crnoj Gori, bilo bi najbolje da svaka nacija dobije nacionalnu drzavu.
Muslimani da dobiju takodje nezavisnost u Federaciji, kao i RS svoju nezavisnost. Treba da stvari pocnu da se menjaju nabolje.

Miloš

pre 7 godina

A da primijenimo nešto zaista šokantno - priznavanje granica suverenih zemalja, ljudska prava i kažnjavanje ratnih zločinaca? Recimo - svih, uključujući i američke sluge?
E to bi bio pravi šok!!!!

Dejan

pre 7 godina

Ovo je recept za novi rat jer pomenute drzave polazu pravo na iste teritorije. Nestabilnost na prostoru bivse Jugoslavije je nastala onog trenutka kada se odustalo od principa nepromenljivosti republickih granica i kada je Srbija bombardovana i nasilno raskomadana.
Srbja nikada nece odustati od prava na Kosovo i Metohiju.

Mich

pre 7 godina

Ovi amerikanci nas stvarno i prave i smatraju debilima, kao sto su oni, prvo nam otmu Kosovo, pa nam vrate sever Kosova i to nazivaju prosirenjem granica HAHAHA.
Sila boga ne moli tako da bive kako oni kazu ali je presmesno...

Pedja

pre 7 godina

Za mir na balkanu treba istina da se kaze i svi da priznaju svoja dela (Hrvatska prvenstveno) i velike sile da prestanu da se igraju s nama, svaka zemlja ovde pretstavlja neku svetsku silu, granice treba da budu gde je narod i to je to mi smo prepustili Kosovo sami kao sto cemo i veci deo srbije zbog zelje za Beogradom i vecim gradovima. Istorijski gledano od svih tih naroda mi smo izgubili najivse i jos cemo izgubiti.

stevanbg

pre 7 godina

Ma da, svako moze da ponudi resenje za Balkan i eto ga na naslovnoj strani novina. Navedeno resenje mozda i jeste realno ali za nekih 100 godina u ovom momentu je potpuno bez pokrica. Naravno po starom pravilu mi se ovde nista ne pitamo !

PeteSampras

pre 7 godina

 jer multietičnost je lepa ideja, ali neostvariva, navodi autor.

Loliška, a u Americi Poljaci, Jevreji, Rusi, Italijani, Nemci, Meksikanci, Japanci.. Kako tamo može multietničnost? A da, oni su Amerikanci svi..

Sarkazam

pre 7 godina

Znači, naseliš se u tudju državu, ona te lepo primi, ti se otcepiš i pripojiš matičnoj državi. Ajde onda Meksikancima malo parče SAD, ili Kubancima Majami. Licemeri.

kladioničar

pre 7 godina

Podela potpuno nerealna. A ukoliko je neko vec "nacrtao" karte, one se nece nazalost ostvariti bez novih ratnih razaranja koje samo ljudima koji zive na ovim prostorima ne odgovara.

Milos

pre 7 godina

Ovo uopste nije nerealno niti je lose. Samo sto smatram da je Kosmet prevelika cena da bismo uz njega davali i presevsku dolinu. Ali dati Kosmet a zauzvrat dobiti njegov sever, Republiku Srpsku, deo ili celu Crnu Goru je dobro da bolje ne moze biti. Bosna ce ostati razdvojena po etnickim linijama i tamo rata nece biti 1000 godina. Boli to sto ce Albanci dobiti svoju Veliku Albaniju, naravno, ali ovakva situacija je, svako ce se sloziti, bolja nego trenutna i to neuporedivo. A i Kosmet, tako ojacani i moralno pokrenuti i probudjeni, cemo i biti u sposobnosti da vratimo kroz jedan vek. U celoj prici zao mi je Makedonaca, ali oni nisu pravi narod, i mozda bi najbolje bilo da se Makedonija podeli izmedju Albanije, Srbije i Bugarske, gde bi Makedonci pod srpskom vlascu posle nekog vremena postali Srbi (sto i jesu), a ovi pod Bugarima Bugari (sto i, opet, jesu).

Богдан

pre 7 godina

Нигде нисам успео да прочитам, како би се тачно повлачиле нове границе и ко би тачно био ”судија” у том процесу? САД? Русија? САД и Русија? Ја подржавам предлог и сматрам да је прагматизам најбољи приступ проблему граница на Балкану али заиста не видим како овај предлог може да се реализује без нових ратова.

Bb

pre 7 godina

Mnogo je realnija opcija konacno resenje Albanskog pitanja,podela Albanije izmedju Srbije,Makedonije i Grcke,Makedonija naravno ne bi opstala,vec bi se pripojila Srbiji.Ovo nista nije manje realan scenario od prilozenog,ali bi doneo vecu stabilnost.

Sarkazam

pre 7 godina

Znači, naseliš se u tudju državu, ona te lepo primi, ti se otcepiš i pripojiš matičnoj državi. Ajde onda Meksikancima malo parče SAD, ili Kubancima Majami. Licemeri.

Bb

pre 7 godina

Mnogo je realnija opcija konacno resenje Albanskog pitanja,podela Albanije izmedju Srbije,Makedonije i Grcke,Makedonija naravno ne bi opstala,vec bi se pripojila Srbiji.Ovo nista nije manje realan scenario od prilozenog,ali bi doneo vecu stabilnost.

PeteSampras

pre 7 godina

 jer multietičnost je lepa ideja, ali neostvariva, navodi autor.

Loliška, a u Americi Poljaci, Jevreji, Rusi, Italijani, Nemci, Meksikanci, Japanci.. Kako tamo može multietničnost? A da, oni su Amerikanci svi..

Miloš

pre 7 godina

A da primijenimo nešto zaista šokantno - priznavanje granica suverenih zemalja, ljudska prava i kažnjavanje ratnih zločinaca? Recimo - svih, uključujući i američke sluge?
E to bi bio pravi šok!!!!

Mich

pre 7 godina

Ovi amerikanci nas stvarno i prave i smatraju debilima, kao sto su oni, prvo nam otmu Kosovo, pa nam vrate sever Kosova i to nazivaju prosirenjem granica HAHAHA.
Sila boga ne moli tako da bive kako oni kazu ali je presmesno...

Milos

pre 7 godina

Ovo uopste nije nerealno niti je lose. Samo sto smatram da je Kosmet prevelika cena da bismo uz njega davali i presevsku dolinu. Ali dati Kosmet a zauzvrat dobiti njegov sever, Republiku Srpsku, deo ili celu Crnu Goru je dobro da bolje ne moze biti. Bosna ce ostati razdvojena po etnickim linijama i tamo rata nece biti 1000 godina. Boli to sto ce Albanci dobiti svoju Veliku Albaniju, naravno, ali ovakva situacija je, svako ce se sloziti, bolja nego trenutna i to neuporedivo. A i Kosmet, tako ojacani i moralno pokrenuti i probudjeni, cemo i biti u sposobnosti da vratimo kroz jedan vek. U celoj prici zao mi je Makedonaca, ali oni nisu pravi narod, i mozda bi najbolje bilo da se Makedonija podeli izmedju Albanije, Srbije i Bugarske, gde bi Makedonci pod srpskom vlascu posle nekog vremena postali Srbi (sto i jesu), a ovi pod Bugarima Bugari (sto i, opet, jesu).

Ababee

pre 7 godina

Najbolje da Austrija lepo aneksira sve ove banana drzavice i da nam lepo svima bude glavi grad Bec, da ucimo nemacki svi i eto ti mira. Sve dok se bude raspravljalo da li je srpski jezik stariji od hrvatskog, da li je BG lepsi od ZG, da li je Tesla srbin ili hrvat...Da li su hrvati nastali od srba ili su srbi nastali od turaka..ovde mira nece bit.

Dejan

pre 7 godina

Ovo je recept za novi rat jer pomenute drzave polazu pravo na iste teritorije. Nestabilnost na prostoru bivse Jugoslavije je nastala onog trenutka kada se odustalo od principa nepromenljivosti republickih granica i kada je Srbija bombardovana i nasilno raskomadana.
Srbja nikada nece odustati od prava na Kosovo i Metohiju.

Block

pre 7 godina

Znači, naseliš se u tudju državu, ona te lepo primi, ti se otcepiš i pripojiš matičnoj državi. Licemeri.
(Sarkazam, 21. decembar 2016 13:40)
Pretpostavljam da si mislio na Vojvodinu? Albanci su autohtono stanovnistvo na Kosovu, kao I Srbi uostalom. Vekovima nismo bili u sukobu, stavise zajedno smo ratovali u Kosovskom boju (nemoj da ucis istoriju iz narodnih pesama, to su mitovi). Uzmite udzbenik iz VI razreda osnovne skole u Srbiji i lepo pise o ucescu Arbanasa u borbi protiv Turaka. Ok, Turci su nas sve porazili, mi se pod Arsenijem II Carnojevicem preselili na sever, gde su nam Madjari ukazali gostoprimstvo i tako je poceo zivot Srba u Vojvodini. Kosovo smo tada prepustili Albancima. Prva prava srpska drzava formirana Berlinskim kongresom 1878. nije imala Vojvodinu, Sandak, Kosovo, jug Srbije (cak mislim ni Nis)... Prvo Balkanskim ratovima a potom i kao jedna od clanica zemalja pobednica u I svetskom ratu smo dobili sve ove teritorije, ali Albance nikada nismo integrisali vec smo ih tretirali kao gradjane drugog reda (u Kraljevini nisu imali ni pravo glasa, a sa Turskom smo potpisali vise sporazuma o raseljavanju).
Dakle iako ne volim ovo sto pise ovaj analiticar, plasim se da je to jedino odrzivo na dugi rok. Nismo mi Amerika, ovde je Balkan i jos uvek 18. vek gde je pitanje krvi i tla bitnije od zivota i zivotnog standarda. Dok se to ne promeni proci ce 200 godina, a pitanje je da li ce nas uopste tada i biti.

šanse nula

pre 7 godina

Hrvati dobiju HB, Boku, Šid, Petrovaradin i Zemun.
Srbija dobije dio sadašnje RS, Sjever Kosova, Vardarsku Makedoniju i Crnu Goru (ali bez albanskog, bez bošnjačkog i bez hrvatskog dijela)
Mađari dobiju sjevernu Vojvodinu.
Bošnjaci dobiju Srebrenicu, Višegrad, Sandžak, dio CG.
Bugari i Rumunji dobiju svoj dio.
Albanci dobiju Kosovo, dio CG, dio Makedonije.

Da li se tko slaže? Vjerojatno nitko. Onda vidite koliko je to realno. Nimalo.

Tanja

pre 7 godina

Amerikanci zasto ste razbijali Jugoslaviju? Srbija je bila vas saveznik u dva svetska rata..cak Hitler koji nije mnogo volio Srbe je priznao da su Srbi jedini narod na balkanu koji zna sta je drzava..trebali ste odrzati Jugoslaviju i celu odvesti u Evropsku uniju i Nato savez..onda bi napravili pravi posao..i ne dozvoljavati da se ljudi kolju izmedju sebe. Vi ste sada dosli u situaciju da odrzavanje preko 800 vojnih baza u svetu vise kosta nego sto zaradjujete kroz silne ratove i to je vas problem koji nemozete nikako resiti.

Lik

pre 7 godina

Tako to biva kada tamo neki teoretičar preko okeana, koji inače sedi u luksuznoj kancelariji i prima dobru platu, krene da filosofira između doručka i ručka.
Ovaj prostor je osuđen na ratove svakih 50god. i možemo mi da pričamo koliko hoćemo, džaba!

tony

pre 7 godina

...ovo nije recept za mir, ovo je recept za opšti rat na Balkanu i nevidjeni haos, ako USA zaista želi mir, u šta sumnjam onda ne bi trebala da se meša u unutrašnje stvari balkanskih država. Recept za mir su nova radna mesta, veće plate i penzije, povećavanje kupovne moći i standarda, dolazak na vlast nekorumpiranih političara koji su plaćeni da rade po diktatu zapada, poštovanje nacionalnih manjina i njihovih prava, uvodjenje vladavine prava i poštovanje zakona, e kad se sve to desi, onda nikome ni u jednoj balkanskoj državi neće padati na pamet da ratuje, jer će mu biti svejedno u kojoj od balkanskih država živi i radi

NIKdza

pre 7 godina

Dakle, Srbiji sever Kosova, Rep. Srpska, i kao logicni nastavak zapadna CG od Niksica do Herceg Novog.
(Nindza, 21. decembar 2016 18:44)
Ima logike Nindza. Jako pametno. Jos sa Crnom Gorom nijeste ratovali pa i to treba probati, zar ne? Ja sam evo iz Niksica i imam prijedlog. Prije nego sto se to prekrajanje granica desi, ajde navrati ovdje kod nas da nam to do detalja obralozis oko zapadne Crne Gore. Taj tvoj plan. Mozda i da nam napravis plan kako u Niksic gajimo paprike iz Leskovca? I da igramo Moravac, po niksicki? I da nosimo sajkace? Evo i drugi prijedlog Nindza. Okreni se Nindza Japanu, svojoj postojbini. Jer je Srbija do Tokija. Pusti Crnu Goru. Evo smo malo danuli i mi bez vas i vi bez nas.

Boris

pre 7 godina

Zbog slicne ideje jedan srbin je lezao u zatvoru 12 godina a ovaj nece ni dobiti ni obicni ukor od istih. Daleko im lepa kuca. Pustite Balkan da zivi. Bilo nam je najbolje dok vi niste poceli mesati svoje prste ovde.

RamboA

pre 7 godina

Rambo Amadeus vam je dao najbolju teoriju u vezi ove teme. I kako vidim jedino jedan komentar je pravi. Dajte ljudima 2,000 evrica minimum mesecno i bas ce da ih briga u kojoj drzavi zive. Cela je tajna u tome.

ispran mozak

pre 7 godina

U rat treba ući onda kada su svi opušteni i psihički spremni. U našem regionu već mesecima traju različite tenzije i huškanje na sukobe. Sve to kod ljudi diže nervozu, a dobro je poznato da ne valja nervozan ići u rat. Niko ne voli kada ga neko tera da ratuje, ljudi će radije zaratiti ako se na to odluče dobrovoljno.

Licno, mislim da bi rat u ovom trenutku bio nepotreban trošak. Za novi rat trebalo bi podići kredit od MMF-a, a svi znamo da su zemlje u regionu već prezadužene i da ne bi trebalo da se dodatno zadužuju. Vrlo je malo građana spremno da za potrebe ratovanja izvadi svoju ušteđevinu iz slamarica. Ipak, još dosta moramo da radimo na infrastrukturi da bismo mogli da zaratimo kako treba, jer je kvalitet sadašnje infrastrukture takav kao da smo već u ratu.

test the next

pre 7 godina

Kada Teksas i Novi Meksiko budu nezavisne države onda ameri mogu da sole pamet Balkanu jer su ove dve države ''de iure'' pod okupacijom SAD.

Aramis

pre 7 godina

Albanci uvek traze drzavu u drzavi nema veze sto su manjina ali oni nebih nikada drugima to dali.
Interesantno svi imaju pravo na teritoriju samo ne Srbi, 91 godine onda su Ameri, nemci i britanci rekli Milosevicu "ne mozes da nateras silom ljude da zive zajedno ako ne zele" ali oni to sami rade.
Ali albanci su ubedljivo najveci problem oni ne traze ista prava nego jos vise autonomiju, federalizaciju .

Deda deda moj te gleda

pre 7 godina

Nemojte vi mene spajati sa Crnom Gorom.Nikako.Dosta je bilo.
Oni su oni mi smo mi i tu prepravljanja nema.Čist račun,duga ljubav.Neka je sretno njima i nama,ovako je bolje.

Pentrit

pre 7 godina

Ovako,mislim da je za mir u svetu najbolji rat na teritoriji SAD.Kao podela tamosnje teritorije na zapas i istok,sa posebnim republikama Teksas i Kalifornija.Vremenom,Aljaska da trazi nezavisnost,a kasnije se vrati maticnoj Rusiji...sramota sta oni pisu.

Danko B.

pre 7 godina

A zasto ne bi mogla Velika Dalmacija? Sredistem u ionako centralno pozicioniranom Splitu, Hajduk bio dobio dodatak imenu "Real", kosarkaski velikani bi ponovo nosili zute dresove i zvali bi se Dalmoplastika. Djaci sirom Velike Dalmacije, od Alpa do Soluna, od Ancone do Bukureste, bi prije nastave pjevali himnu "Nosi mi se bila boja" a rucali bi kruv ispod peke s prsutom i to zalili s dicijom bevandom. Politicare bivse izdajice bi veselom ceremonijom spaljivali u Dioklecijanovoj palaci, a vladar dozivotni bio bi nam alkar koji pogodi 100% u sridu. Narucili bi 560 Kiowa helikoptera i 453 MiG-ova i to sve platili dalmatinskim dukatima. Posto bi nam druge velesile zavidjele na slavi bi na svaku zgradu instalirali S500 sustav i iskopali po jednu Zeljavu u svakom brdascu. Pa nek mi Amer ili Englez veli drugacije...

Mladen

pre 7 godina

Vidim Jugaslaveni se bune odgovara im avnojevska razbijena uza Srbija.
Ovo se znalo jos po nastanku onog promasaja od Dejtona 95-jedini nacin za trajni mir je da svi dobiju svoje zaokruzene nacionalne drzave sto podrazumeva podelu Bosne na 3 dela od kojih ce se 2 pridruziti matici i razgranicenje Albanaca i ostalih naroda na Balkanu. Ali ne, to vam je "nacionalizam" a sto se 25g svim nacionalnim apetitima sem srpskim udovoljava vam ne smeta.

Pero

pre 7 godina

(Dejan, 21. decembar 2016 13:49)

Pa jedino se Srbija devedesetih zalagala za promjenjivost republickih granica. Tek kad se to nacelo reciprocitetom pocelo primjenjivat na teritorij Srbije, tek onda se Srbija pocela zalagat za nepromjenjivost republickih granica. Ne moze se na dvije stolice...

Pera

pre 7 godina

To nije nikakvo trajno resenje. Zasto Srbija treba da se odrekne skoro cele teritorije KiM i dela teritorije na jugu ?!!! Ne dolazi u obzir. Neka Amerikanci povuku svoje priznanje takozvanog "kosova", neka podstaknu povratak Srba na KiM, kao i u Hrvatsku a ostali neka se dogovaraju. Da li ce opstati BiH neka odluce njena tri naroda.

Medo

pre 7 godina

Rata ce biti, ali samo ako usijane glave jos jedan put izidju u susret mutivodama kao sto je ovaj engleski spijun, i urade ono sto englezi zele. A ako budemo pametni, okanimo se velikodrzavnih ideja i okrenemo koegzistenciji i mirnom suzivotu, mozem preteci te Engleze u svakom smislu. Do nas je, nemoj da nakon katastrofe opet pricamo 'ma ko nas to zavadi'.

gradjanin normalan

pre 7 godina

Nemojte samo spominjati veliku Srbiju jer ovaj narod je sasav i svaki puta kada smo se lepili na tu ideju izvukli smo deblji kraj. Uredjene drzave na Balkanu sa nikakvim etnickim potenciranjem je jedino resenje. Gospoda strucnjaci treba da znaju da ovde etnicke granice prolaze sredinom bracnog kreveta. Elem, ne spominji nacionalne drzave na Balkanu.

rat do istreblenja

pre 7 godina

To je poticanje rata i ništa drugo. Za prekrajanje granica mora da postoji dogovor. Granice mijenjati na nepravdi, genocidu i etničkom čišćenju je samo poticaj na nove genocide. Kakve planove imaju? Zaratiti Balkance i onda sve potamaniti i uzet teritorij. To je plan.

seljadin

pre 7 godina

posle Brexit-a, Trampa u USA, videcemo posle izbora u Nemackoj, Francuskoj kakva ce Evropa biti, a samim tim i polozaj Srba u RS i na Kosovu, Crnoj Gori, bilo bi najbolje da svaka nacija dobije nacionalnu drzavu.
Muslimani da dobiju takodje nezavisnost u Federaciji, kao i RS svoju nezavisnost. Treba da stvari pocnu da se menjaju nabolje.

Tex

pre 7 godina

Evo još boljeg i bržeg rešenja. SvE nacionalisticke stanke da se zabrane. Ukloni se uticaj spoljnih ambasada, smanji uticaj religije, i ulozi u obrazovanje bar 15%. Svanuce svima na Balkanu.

lukazg

pre 7 godina

Za mir na Balkanu jednostavan je recept, pustite nas svi na miru bar genereciju, dvije. Ne znam pretka koji nije imao uniformu u nazad 500 godina.

Sofronije

pre 7 godina

Ovo "mirno resenje" je idealan uvod u novo krvoprolice. Bas ce svi da sede i gledaju kako im drugi parcaju zemlju, a ovde nema usijanih glava uopste...

kako da ne

pre 7 godina

zbog ovakvih slicnih pametnih amera i imamo ovakvo stanje u svetu danas.
od palestine, afganistana i iraka itd.
tako da okaci tu svoju logiku macku o rep.

kladioničar

pre 7 godina

Podela potpuno nerealna. A ukoliko je neko vec "nacrtao" karte, one se nece nazalost ostvariti bez novih ratnih razaranja koje samo ljudima koji zive na ovim prostorima ne odgovara.

Богдан

pre 7 godina

Нигде нисам успео да прочитам, како би се тачно повлачиле нове границе и ко би тачно био ”судија” у том процесу? САД? Русија? САД и Русија? Ја подржавам предлог и сматрам да је прагматизам најбољи приступ проблему граница на Балкану али заиста не видим како овај предлог може да се реализује без нових ратова.

Filip

pre 7 godina

"SAD ponovo mora preuzeti vodeću ulogu i podržati interne fragmentacije..."
A kakav ekskluzivitet i nadležnosti SAD zamišljaju da imaju na Balkanu?

jadeni

pre 7 godina

Ovaj prijedlog, koliko god mislim da je neostvariv, u biti ima neke logike ako se prihvati taj pogled.
Ja ne znam zašto bi Srbi uopće bili protiv toga -ako ćemo realno, Srbi na velikom djelu Kosova nemaju defakto vlast puno ranije od proglašenja nezavisnotsi. Mogu razumjeti povjesne konotacije i neke stvari utkane u nacionalne vrijednosti Srba, ali s ovim omjerom stanovništva, natalitetnom politikom, tj. omjerom rasta stanovništva - Srbija može do Kosova samo na dva načina - jedan je da velikom prisilom drži pod kontrolom 10 puta brojniji narod, a drugi je da taj narod (albanski) raseli s tog područja. Koliko je ovo dvoje realno -neka svatko procjeni sam.
U ovoj priči su najveći "gubitnici" u biti muslimani u Bosni i ne znam tko bi ih prisilio na ovakav scenarij. Također, jedan dobar dio Hrvata (a pretpostavljam i Srba iz Srbije) nije baš sklon tome da se ti krajevi BiH pripoje Hrvatskoj, tj Srbiji. Da bi po pitanju neke stabilnosti to imalo smisla i da bi teoretski to držalo vodu -ima neke istine u tome.

bla

pre 7 godina

Rata ce biti, ali samo ako usijane glave jos jedan put izidju u susret mutivodama kao sto je ovaj engleski spijun, i urade ono sto englezi zele. A ako budemo pametni, okanimo se velikodrzavnih ideja i okrenemo koegzistenciji i mirnom suzivotu, mozem preteci te Engleze u svakom smislu. Do nas je, nemoj da nakon katastrofe opet pricamo 'ma ko nas to zavadi'.
(Medo, 21. decembar 2016 15:44)

Danas je u pošti mladić dreknuo na starijeg gospodina koji je rekao da mu je svejedno da li da mu nešto popune ćirilicom ili latinicom. Kako svejedno, da li je Srbin, da nije ustaša itd. Na sred pošte. I gomila ih je takvih, mladih budala, još veća gomila raste jer ih takvi odgajaju.
Začudilo me samo to što nije poslao paket u kesi na kojoj piše "Пост експрес".

Perun

pre 7 godina

Dok god ovakve teme zaokupljaju veliku paznju nema napretka,ljudi nikako da shvate da nije bitna velicina teritorije,vec nekompetentnost i neuredjenost u jednom drustvu,pogledajte kako su opustjela sela,prostor se prazni,prirodni prirastaj negativan.Sta nedostaje danasnjoj Srbiji sa ili bez Kosova da bi bila uspijesna drzava,odlican geografski polozaj,odlicni uslovi za razvoj poljoprivrede,sta to ima jedna Madjarska ili Slovacka sto nema Srbija,gdje su Madjarska i Slovacka gdje je Srbija.Nekompetentnost i neorganizovanost koce razvoj,a ne velicina teritorije.

Raca

pre 7 godina

Da je srece sami i odmah bi pristupili sprovodjenju navedenih predloga i ideja.
Potpuno i neizostavno razdvajanje po nacionalnom principu ukljucujuci i razmenu teritorija je jedino odrzivo resenje na duzi rok.

MilanBG

pre 7 godina

E zbog ovoga je Jugoslavija bila odgovor.. Civilizacijski odgovor na sve nezasite nacionalizme, glad za teritorijama, na sve plemenske podele i identitete. Odgovor za koji smo bili nespremni i nezreli. Zato imamo razne "dobronamerne" analiticare , savetnike , protuve koji bi da nam pokazu kako da se opet sto bolje izdelimo i pokoljemo..A oni da sto bolje vladaju takvim moralnim, civilizacijskim i ekonomskim nakazama.. Dragi moji Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci, Crnogorci i ostali.. Da li ucimo?

Manche Verda

pre 7 godina

Englezi (skupa sa Francuzima) su poslije 1. svjetskog rata od bivseg Otomanskog carstva napravili katastrofu sa svojim prekrajanjem granica i pravljenjem nezavisnih drzava, izmislili su Irak, Siriju, Libiju, Libanon, S.Arabiju, Jemen,...gdje jih nije zanimalo ko s kim zivi, ko se ne voli, nisu gledali na vjeru, narodnost, etnicnu i plemensku pripadnost nego su samo vukli crte i davali nezavisnost. Zato i poslije sto godina imamo gradjanske ratove u Iraku, Siriji, Libanonu, Palestini,..i sad bi opet malo crtali granice.

Dovla

pre 7 godina

Nije ovaj bas sam u glavi. Ovo mir nije. Ljudi hajde da radimo, da gradimo puteve da idemo na letovanje/zimovanje jedni kod drugih da napravimo neku ekonomsku saradnju kao Skandinavci. Nisu oni mnogo pametniji od nas, ali su shvatili neke stvari. Ali mi ne mozemo da se dogovorimo oko slatkisa, poubijali bi se na fudbalskoj utakmici, a ne oko granice. Batalite te price, jer ovakve gluposti nisu realne. Pozdrav svima sa svih strana

Nikola

pre 7 godina

Koliko ja vidim ovde se oduzimaju i dodaju teritorije Srbiji, samo oduzimaju Crnoj Gori i Makedoniji, a samo dodaju Albaniji i Hrvatskoj.
Resenje za cudjenje. Taj sto je pisao tekst on pojma nema o istoriji i mentalitetu ljudi sa ovih prostora.

Izmaj

pre 7 godina

Ovo uopste nije nerealno niti je lose. Samo sto smatram da je Kosmet prevelika cena da bismo uz njega davali i presevsku dolinu. Ali dati Kosmet a zauzvrat dobiti njegov sever, Republiku Srpsku, deo ili celu Crnu Goru je dobro da bolje ne moze biti. Bosna ce ostati razdvojena po etnickim linijama i tamo rata nece biti 1000 godina. Boli to sto ce Albanci dobiti svoju Veliku Albaniju, naravno, ali ovakva situacija je, svako ce se sloziti, bolja nego trenutna i to neuporedivo. A i Kosmet, tako ojacani i moralno pokrenuti i probudjeni, cemo i biti u sposobnosti da vratimo kroz jedan vek. U celoj prici zao mi je Makedonaca, ali oni nisu pravi narod, i mozda bi najbolje bilo da se Makedonija podeli izmedju Albanije, Srbije i Bugarske, gde bi Makedonci pod srpskom vlascu posle nekog vremena postali Srbi (sto i jesu), a ovi pod Bugarima Bugari (sto i, opet, jesu).
(Milos, 21. decembar 2016 13:58)

Ubedljivo najcinicniji komentar! Posebno se grozim poslednjeg dela.
Svako pametan zna da kad bi neko ozbiljno poceo da se bavi sprovodjenjem ovih ideja da bi to bio uvod u nove sukobe. Drzavu ne cini samo teritorija, cine je i gradjani, a mi gradjani ne zelimo da ratujemo.

Pedja

pre 7 godina

Za mir na balkanu treba istina da se kaze i svi da priznaju svoja dela (Hrvatska prvenstveno) i velike sile da prestanu da se igraju s nama, svaka zemlja ovde pretstavlja neku svetsku silu, granice treba da budu gde je narod i to je to mi smo prepustili Kosovo sami kao sto cemo i veci deo srbije zbog zelje za Beogradom i vecim gradovima. Istorijski gledano od svih tih naroda mi smo izgubili najivse i jos cemo izgubiti.

Erdogan

pre 7 godina

Da li ko za obnovu Turske carevine? 450-500 godina života pod Stambolom i Visokom portom u kontinuitetu daje pravo Stambolu da obnovi carstvo.

teniser

pre 7 godina

Ovakav Balkan ne treba cackati, treba ga pustiti da polako "ugine" od bele kuge i zatim ga izbrisati iz secanja ko da nikad nije ni postojao, a onda ce doci neki novi ljudi koji ce konacno da ga upotrebe za nesto sto biti u sluzbi napretka civilizacije npr. za dzinovske farme svinja...

Danko B.

pre 7 godina

Znate, kad sam kao mladic dao zakletvu nisam znao gdje sve ima neprijatelja. Sad nakon 30 godina sr*nja mi je jasno o cemu mi je staresina Drago pricao.

Mala moja

pre 7 godina

(Milos, 21. decembar 2016 13:58) Каква памет. Значи Македонци су све само нису Македонци. Због таквих као ти, који негирају право других, се дешавају овакве глупости. Поделили сте Македонију у Балканским ратовима. Што је нисте узели целу кад су Македонци Срби.

drazHR

pre 7 godina

Da li će tim rješenjem biti viši standard,veće plaće,bolje zapošljavanje,oživljavanje proizvodnje.Možeš makedonske oranice,hercegovački krš ili zvorničke livade pripojiti i Norveškoj kad će svi ionako biti kao i do sada-sirotinja.

Bre

pre 7 godina

Ovde ljudi nemaju para ni za put do susednog sela, potpuno im je svejedno kolika je država. A država samo uzima i ništa ne nudi. Ti stranci stvarno nemaju uvid u realno stanje nego uvek spram sebe kreiraju scenario i podrivaju.

?

pre 7 godina

@Milos
Zadnji put kad je tako nesto pokusano izbio je rat. A ti patrioto zaboravljas na Vojvodinu, prosli put kad je samo Srbija bila "nedeljiva" ispalo je da je jedino ona deljiva. Pametni uce iz iskustva, budale se loze na tekstove anonimnih "strucnjaka".

Otac Makarije

pre 7 godina

@sanse nula


U principu se slazemo.. Samo sto ta tvoja utopijaska, hipoteticka , naucnofantasticna "podela" zemalja Hrvatskoj dodeljuje zemlje kao sto su Hercegovina, Boka, Sid, Zemun koje iz nekog razloga nacionalisticka Hrvatska svojata bez ikakvog istorijskog utemeljenja.

Na stranu zlonamerna analiza ovog analiticara, koja ne sluzi nicemu, osim da budi stare antagonizme, meni su iskreno smesne ove "podele" Bosne koja je mnogo vise istorijska zemlja i od Hrvatske ,Albanije i Makedonije .

Roćko

pre 7 godina

Može ovo ali mora biti velika Bosna koja će uključivati BiH, Sandžak i Boku. Srbi i Hrvati mogu ostati nije problem ali ako ne žele ne moraju. Ma manite se sranja nema vise velikih ovih i oni svi smo mi šaka jada. Ali ako mogu velike Albanija Srbija i Hrvatska zašto ne može i velika BiH ili recimo Bugarska i Madžarska pa da od Srbije ostane Valjevo? Sve su ovo gluposti mir s svama ljudi i pamet u glavu.

bagz

pre 7 godina

Mi nikad nismo imali demokratiju, a ni pune stomake. Imamo samo mnogo istorije i svi smo najstariji narodi na Balkanu i oni drugi su bitange koje su ušle na našu teritoriju.

nedzo

pre 7 godina

velika srbija je bila u pokusaju nekoliko puta ona je najveca bila u toku sfrj tada su svi srbi zivjeli u jednoj drzavi ali sprska elita na celu sa "sanu" je vidjela drugo rjesenje, i hrvati su imali svoje mape cak su u toku 2.svjetskog rata i osnovali svoju n.d.h koja je imala temelje zlocina tako je i nestala, albansko velikanje nije imalo velikih pokusaja mada su teritorije naseljene albancima najvise stradale propadanjem osmanskog carstva tako su i njihove teritorije najprirodnije za sastav samo teritorije naseljene albancima, od svih nigdje nisu spomenuti protjerani srbi iz hrvatske ljudi koji su vjekovima tamo zivjeli dali se drzava matica odrekla njih sta sa njima, ljudi vise nema ali zemlja i posjedi su jos njihovi to i nije mala povrsina, a i muslimani i bosna nije mala teritorija u pitanju, izgleda svi odlucuju o balkanu a najmanje sami balkanski narodi a i nama malo hvali za neljudsko resavanje problema, krivi su drugi ali najvise mi.

stevanbg

pre 7 godina

Ma da, svako moze da ponudi resenje za Balkan i eto ga na naslovnoj strani novina. Navedeno resenje mozda i jeste realno ali za nekih 100 godina u ovom momentu je potpuno bez pokrica. Naravno po starom pravilu mi se ovde nista ne pitamo !

Meister Jakob

pre 7 godina

Koje gluposti, ovaj koji je to pisao kao da igra onu igricu Sim City kad gradiš svoj grad, oni bi samo tako da prekrajaju granice i seljakaju narode, pa nije ovo Monopolly!

N4

pre 7 godina

Na veliku sramotu i nesrecu danasnjice ovo je ipak najrealnije resenje. Albancima Kosovo, nama Repub. Srpska. Sve u svemu bi bili na egalu. U suprotnom nama samo odgovara da etnicki ocistimo Albance (sto ne bi voleo a i ne bi mogli i hvala bogu da je nemoguce) jer oni nikada vise nece biti lojalni gradjani Srbije. Ista prica je i sa Srbima i Hrvatima u BiH. Daj da vidimo sta danasnjim ljudima odgovara. Sve nas bolu prosli porazi ali nisu su nam ni prvi ni poslednji. U ostalom treba se podsetiti otkud nama Vojvodina, a sad 100 god. kasnije niko o tome ne prica. Cast mrtvima, zivot zivima.

starkovic

pre 7 godina

da danasnji politicari sa teritorija bivse jugoslavije imaju mozga kao sto nemaju na ovu pricu bi polakazali srednji prst, seli dogovorili se i pravili posao i blagostanje za svoje gradjane. sve u svemu od toga nema nista tako da nam se izgleda sprema repriza :(

sasa jokic

pre 7 godina

Ramboa@ problem je sto da na Balkanu bilo koga pitas biraj hoces da imas dve hiljade € mesecno, ili da komsija bankrotira, svi bi izabrali drugu opciju.
Evo, i ovaj predlog, koji generalno zadovoljava apetite svih alavih, naisao je na gomilu osuda. Komentari su tipa a zasto to ne radite u USA, GB.....
Kada bi ovaj nepismeni narod shvatio da je to tamo odavno uradjeno, mogli bi da diskutujemo, ovako, rasprava bez argumenata kao i uvek, zato nemamo za hleb a vodimo visoku politiku!

džaba ginuli

pre 7 godina

Kad vidim koliko je prolivene krvi i koliko mrtvih glava, i kad vidim kako vlada i upravlja "narodna" vlast pomislim da bi narodu bilo puno bolje da se ovaj prostor podijelio između Italije, Austrije i Turske.

Hrc

pre 7 godina

Srbiji da pripadne Dalmacija!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Matrix, 21. decembar 2016 17:11)
........

Nidje veze.

Dok je ovaca bit ce i...

pre 7 godina

Procitah sve komentare samo da vodim koliko smo se opametili i na zalost vidim da oni koji zagovaraju da su nas posvadjali tamo neki opet se pale na " mirnu podelu". Evo da bar neko izadje sa planom - recimo Srbin i da zadovolji prohteve Albanaca i tako u krug. Naravno svi znaju sta je " njihovo" i ko se seca 90 - tih bas zbog toga je doslo do rata. Ako bi se otislo i dalje od Tudjmana i Milosevica i Bosna podelila izmedju Srba i Hrvata dali bi to bilo dovoljno za njihovu srecu i zadovoljstvo- sumnjam opet bi bilo onih koji zele vise

Opsajd

pre 7 godina

Samo budala ne vidi da je ovo najobičnije trovanje, po sistemu, „zavadi, pa vladaj“!
Sve te „velike“ države su najobičniji konjušari i sluge zapada!
Zato im i trebaju, ne treba njima moćna Jugoslavija, socijalistička, federativna republika, koja je po vojnoj sili Jugoslovenske narodne armije bila četvrta u Evropi!

Bratstvo i jedinstvo i ravnopravnost svih naroda i narodnosti je ideal kome treba da teže svi Jugoslovenski narodi!
Samo je jedna država blagostanja i ekonomskog napretka, Socijalistička federativna republika Jugoslavija!
Sve ostalo su jadni i nesrećni patrljci koji služe strancima kao monete za potkusurivanje!

Mrnjau

pre 7 godina

Može, al onda da zaratimo!

Uvek sam za dobar rat, a i nemam šta da izgubim. Bukvalno, toliko sam siromašna da bi mi dobro dosao status izbeglice.

A i kako smo krenuli, jedino tako ću stići u EU.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Najbolje resenje je KOFEDERACIJA zemalja JUgoistocne Evrope tj Srbija, Hrvatska, Albanija, Slovenija, Makedonija, B i H , Crna Gora i Kosovo. tj americki sistem vlasti konfederalnih drzava. Ovo resenje moze opstati ako velike sile imaju iskrenu poltiku prema svim clanicama. Ovo moze doprineti, krju medjusobnih razmirica i ratova u interesu mira i ekonomskog napretka. Dalje ceplenje ne doprinosi miru.!
(dejvid, 21. decembar 2016 21:58) # Link komentara

Konfederaciju su predlagale -hrv i SLO 1989...Srbi nisu pristali. Sad da se vraćamo na to, kad smo u EU i NATO??...jesi ti normalan??? To se ti dogovaraj sa onim što je ostalo od Juge a nije u EU + Albanija i sretno vam bilo.

Što se mene tiče, nema potrebe dirati ove granice i NASJEDATI NA PROBNE BALONE. Taman da sve pripadne mojoj HR - NE HVALA! Dosta nam je i ovo što imamo.

kaljkuljator

pre 7 godina

Srbija bez KiM + Republika Srpska + Crna Gora = Srbija
Srbija + Saraj-Bosna (Muslimanski entitet) + Vardarska/Slovenska Makedonija (bez onog albanskog dela) = neka labava federacija, pa civilizacijski sukob sa Albancima!

glupost je unistiva

pre 7 godina

Ako multietnicnost ne funckionise na Balkanu sto bi funkcionisala u Londonu? Znaci brale, primeni ti tvoju pametnu ideju na svoju zemlju. Pa ceo Balkan je samo satro multietnican, sve se moze svesti na dve tri varijante i po pitanju jezika i religije i etnije. Prava raznolikost postoji u zapadnim zemljama.

Rade Piket

pre 7 godina

I ovaj brate lupa kao maksim po diviziji.sve bi on prekroio ali bi opet Srbi ostali kratkih rukava, dok ne ispunimo jiš neku njihovu želju.

Kuzma

pre 7 godina

Gde god su velike sile delile, tu mir nikad nije ostao. A kako je region generalno nepismen, nikad sami neće moći da dogovori razumno rešenje.

AK

pre 7 godina

Najvecu glupost koju sam dosad cuo,
Pa ajd damo meksikancima deo amerike,
Ili svajcarsku podeliti. Samo se neko pravi pametan na tudji racun.
Cisto prvo pred svojoj kuci, pre nego sto ces pricati kako komsija da cisti svoju!!!!

Niki

pre 7 godina

Mi imamo svoje drzave. Za mene je BIH drzava za sebe prirodna zajednica, nekada bila republika, ne vidim problem u postojanju bosanaca kao sto postoje slovenci hrvati srbi i makedonci, a to sta je problem Albanca to je generalno problem zbog koga je ceo ovaj region Balkana 26 godina na mukama. Kada zelje veliko albanaca izgube ovde ce kao i uvek zavladati mir.

snajper

pre 7 godina

savezna demokratska republika jugoslavija. tako je trebalo odma ljudi moji. po mom misljenju jedini nacin da se zadrzi dugotrajni mir. sve ostalo ce voditi opet ratu, i to jel se nesto radilo ili ne

djozi

pre 7 godina

Znaci sad nas vracaju na pocetak-na Jugoslaviju.koju su razbili pre 30god...potrosili oruzije ,napravili novo,zatrovali nas i sad nam prodaju njihov dzankfood,pokrali nam biznis...i na kraju nam kazu da smo necivilizovani varvari...dokle vise ironija na sve strane...wake up people inace smo ga naje..li i mi i nada deca...

Dragan

pre 7 godina

Ja mislio da smo nesto naucili iz nase gluposti iz devedesetih, kad ono nista...
A sto se tice Makedonije, ja se sa njom bas ne bih mnogo igrao, tako se i Aleksandar Karadjordjevic zaigrao sa Makedonijom pa se zna kako je prosao...

Divljan

pre 7 godina

I da sve bude tako, nama i njima, opet neće biti dobro. Stalno nam prave zvečke, da se grozimo i mislimo o virtualnim granicama, a životi nam prolaze u glupostima!

magarac sa velikim... repom

pre 7 godina

Izložena ideja uopšte nije toliko loša, koliko to (ovde) neki "vide"...
O mogućim rešenjima se mora trezveno razmišljati, a ne sa apriori odbacivanjem zato što je to rekao neko ko vam nije po volji...
Lično mislim da se u opisani scenario, treba uključiti i delimična revizija sporazuma iz Trianona (posle završetka I svetskog rata), kada je tadašnjoj Mađarskoj oduzeto 2/3 teritorije, a sa teritorijom i ogroman broj ljudi iz mađarskog etničkog sastava...
Vojvodina je u to vreme postala deo Srbije, sa blizu 70% stanovništva etničkih Mađara!
Uzimajući u obzir proteklih skoro 100 godina od tada, Mađarskoj bi imalo smisla vratiti teritorije na kojima je i danas u velikoj većini prisutan mađarski narod, što bi možda bilo oko 25-30% teritorija koje su joj oduzete...
U interesu trajnog mira, na širem prostoru Balkana, ovakvo rešenje bi verovatno bilo moguće, ukoliko se svi slože oko TOG zajedničkog interesa i zanemare sitne šibicarske i kratkoročne svoje potrebe...

ilija

pre 7 godina

Ugledni, a ovo je samo dno. Ovi uticaji postoje, deo su razvojnih strategija i nema potrebe da se pretvaraju u bilo kakve teritorijalna prekrojavanja. Taj koji zamišlja da opet skraja Balkan jer nemože da se bavim svojom kućom taj je lud. Kupi firma iz zemlje A firmu iz zemlje B i naprave autoput i to je odmah potreba da se pomeri granica jer je protok ljudi drugačiji. Da znaju šta je rat i čemu služi, znali bi da se glavni razvojni ciljevi ovih zemalja sada izvršavaju i bez njega. Ali naredna godina će biti definitivno u naslovima biti sastavljena od ratova i istorijskih analogija, kao sada sarejevski antentat, pa onda balkanske granice, pa tu je već podela Sirije, onda izdaja Nemačke...

bez_cenzure

pre 7 godina

Ja ovdje ne vidim ni veliku Srbiju niti veliku Hrvatsku nego samo veliku Albaniju jer jedini bi prema ovom suludom scenariju trebali dobiti sve one teritorije u njihovim vlažnim snovima osim naravno teritorije u Grčkoj. Mir će zavladati kada se u budućnosti razbije albanski san o velikoj državi. Budu li se previše zanijeli pitanje je da li će i od Albanije išta ostati. Naravno prije toga Britanci neka prvo razmontiraju vlastitu domovinu a isto se odnosi i na Amere.

Coco Bill

pre 7 godina

..ovo nije recept za mir, ovo je recept za opšti rat na Balkanu i nevidjeni haos, ako USA zaista želi mir, u šta sumnjam onda ne bi trebala da se meša u unutrašnje stvari balkanskih država. Recept za mir su nova radna mesta, veće plate i penzije, povećavanje kupovne moći i standarda, dolazak na vlast nekorumpiranih političara koji su plaćeni da rade po diktatu zapada, poštovanje nacionalnih manjina i njihovih prava, uvodjenje vladavine prava i poštovanje zakona, e kad se sve to desi, onda nikome ni u jednoj balkanskoj državi neće padati na pamet da ratuje, jer će mu biti svejedno u kojoj od balkanskih država živi i radi
(tony, 21. decembar 2016 14:25)

Lepo sve rečeno !!! Samo da Vas pitam, ko glasa za "takve" političare ?! Amerikanci ili Mi svi na Balkanu !!! Pa eto i Vi ste napravili podelu, da su političari plaćeni od Zapada ?! Dakle po Vama, ne postoje političari plaćeni od druge strane sa Istoka ?! Drugo, ako nas je neko tako lako "zavadio" znači pre će biti da nešta nevalja u svima nama, a da ovo kako nas drugi "zavađaju" služi sasmo kao opravdanje prema samima sebi, zašto smo svi mi takvi

Nindza

pre 7 godina

Pa u pravu je. Uz par amandmana - ne moze Presevo Albaniji (kao sto nece ni Vukovar ili Dalmacija Srbiji). A i takva granica nije prirodna, te stvara komplikacije. Dakle, Srbiji sever Kosova, Rep. Srpska, i kao logicni nastavak zapadna CG od Niksica do Herceg Novog. Sto se tice Albanaca u CG, vecina su u Tuzima i Ulcinju. Situaciju u MK ne poznajem dovoljno.
Hrvati imaju neke pretenzije u Vojvodini - moze u zamenu za Prevlaku.
Madjarskoj opstine na severu Vojvodine gde su ubedljiva vecina, a granica sa Madjarskom svakako nije prirodna, tako da osim puke povrsine zemljista nema nikakvih drugih reperkusija (kao sa Presevom ili malopre pomenutim pretenzijama Hrvatske preko Dunava).
Jedini zaguljeni deo je Sandzak, koji ne bi mogao logicno da se pripoji Bosni.

boza bio, boza ost'o

pre 7 godina

O tome ja pričam dvadeset godina. Trajni mir je jedino moguć sa manje više etničkim državama, mislim na problematične narode, Srbe, Hrvate, muslimane. Manjine u sklopu etničkih država nisu problem bili ni za vreme ratova, niti će biti ubuduće. Mislim na sve druge skupine u Srbiji i Hrvatskoj, ako ih uopšte i ima.

sasa

pre 7 godina

Mislim da su manje teritorije kao i male zivotinje ranjive ali prezivele pad meteora.. Kome vise treba velika teritorija treba to hraniti...

pingi

pre 7 godina

prvo sfi u eu posle,...to je to ,,za danas nije to resenje mrznja jos postoi bice rata,,za sarajevo bice granica kod prozora ,sa skopje reka vardar za mitrovicu,ibar,itd itd ,,tesko to bez rata.

dejvid

pre 7 godina

Najbolje resenje je KOFEDERACIJA zemalja JUgoistocne Evrope tj Srbija, Hrvatska, Albanija, Slovenija, Makedonija, B i H , Crna Gora i Kosovo. tj americki sistem vlasti konfederalnih drzava. Ovo resenje moze opstati ako velike sile imaju iskrenu poltiku prema svim clanicama. Ovo moze doprineti, krju medjusobnih razmirica i ratova u interesu mira i ekonomskog napretka. Dalje ceplenje ne doprinosi miru.!

Milos

pre 7 godina

Ovo uopste nije nerealno niti je lose. Samo sto smatram da je Kosmet prevelika cena da bismo uz njega davali i presevsku dolinu. Ali dati Kosmet a zauzvrat dobiti njegov sever, Republiku Srpsku, deo ili celu Crnu Goru je dobro da bolje ne moze biti. Bosna ce ostati razdvojena po etnickim linijama i tamo rata nece biti 1000 godina. Boli to sto ce Albanci dobiti svoju Veliku Albaniju, naravno, ali ovakva situacija je, svako ce se sloziti, bolja nego trenutna i to neuporedivo. A i Kosmet, tako ojacani i moralno pokrenuti i probudjeni, cemo i biti u sposobnosti da vratimo kroz jedan vek. U celoj prici zao mi je Makedonaca, ali oni nisu pravi narod, i mozda bi najbolje bilo da se Makedonija podeli izmedju Albanije, Srbije i Bugarske, gde bi Makedonci pod srpskom vlascu posle nekog vremena postali Srbi (sto i jesu), a ovi pod Bugarima Bugari (sto i, opet, jesu).

Bb

pre 7 godina

Mnogo je realnija opcija konacno resenje Albanskog pitanja,podela Albanije izmedju Srbije,Makedonije i Grcke,Makedonija naravno ne bi opstala,vec bi se pripojila Srbiji.Ovo nista nije manje realan scenario od prilozenog,ali bi doneo vecu stabilnost.

Pero

pre 7 godina

(Dejan, 21. decembar 2016 13:49)

Pa jedino se Srbija devedesetih zalagala za promjenjivost republickih granica. Tek kad se to nacelo reciprocitetom pocelo primjenjivat na teritorij Srbije, tek onda se Srbija pocela zalagat za nepromjenjivost republickih granica. Ne moze se na dvije stolice...

Block

pre 7 godina

Znači, naseliš se u tudju državu, ona te lepo primi, ti se otcepiš i pripojiš matičnoj državi. Licemeri.
(Sarkazam, 21. decembar 2016 13:40)
Pretpostavljam da si mislio na Vojvodinu? Albanci su autohtono stanovnistvo na Kosovu, kao I Srbi uostalom. Vekovima nismo bili u sukobu, stavise zajedno smo ratovali u Kosovskom boju (nemoj da ucis istoriju iz narodnih pesama, to su mitovi). Uzmite udzbenik iz VI razreda osnovne skole u Srbiji i lepo pise o ucescu Arbanasa u borbi protiv Turaka. Ok, Turci su nas sve porazili, mi se pod Arsenijem II Carnojevicem preselili na sever, gde su nam Madjari ukazali gostoprimstvo i tako je poceo zivot Srba u Vojvodini. Kosovo smo tada prepustili Albancima. Prva prava srpska drzava formirana Berlinskim kongresom 1878. nije imala Vojvodinu, Sandak, Kosovo, jug Srbije (cak mislim ni Nis)... Prvo Balkanskim ratovima a potom i kao jedna od clanica zemalja pobednica u I svetskom ratu smo dobili sve ove teritorije, ali Albance nikada nismo integrisali vec smo ih tretirali kao gradjane drugog reda (u Kraljevini nisu imali ni pravo glasa, a sa Turskom smo potpisali vise sporazuma o raseljavanju).
Dakle iako ne volim ovo sto pise ovaj analiticar, plasim se da je to jedino odrzivo na dugi rok. Nismo mi Amerika, ovde je Balkan i jos uvek 18. vek gde je pitanje krvi i tla bitnije od zivota i zivotnog standarda. Dok se to ne promeni proci ce 200 godina, a pitanje je da li ce nas uopste tada i biti.

šanse nula

pre 7 godina

Hrvati dobiju HB, Boku, Šid, Petrovaradin i Zemun.
Srbija dobije dio sadašnje RS, Sjever Kosova, Vardarsku Makedoniju i Crnu Goru (ali bez albanskog, bez bošnjačkog i bez hrvatskog dijela)
Mađari dobiju sjevernu Vojvodinu.
Bošnjaci dobiju Srebrenicu, Višegrad, Sandžak, dio CG.
Bugari i Rumunji dobiju svoj dio.
Albanci dobiju Kosovo, dio CG, dio Makedonije.

Da li se tko slaže? Vjerojatno nitko. Onda vidite koliko je to realno. Nimalo.

Roćko

pre 7 godina

Može ovo ali mora biti velika Bosna koja će uključivati BiH, Sandžak i Boku. Srbi i Hrvati mogu ostati nije problem ali ako ne žele ne moraju. Ma manite se sranja nema vise velikih ovih i oni svi smo mi šaka jada. Ali ako mogu velike Albanija Srbija i Hrvatska zašto ne može i velika BiH ili recimo Bugarska i Madžarska pa da od Srbije ostane Valjevo? Sve su ovo gluposti mir s svama ljudi i pamet u glavu.

NIKdza

pre 7 godina

Dakle, Srbiji sever Kosova, Rep. Srpska, i kao logicni nastavak zapadna CG od Niksica do Herceg Novog.
(Nindza, 21. decembar 2016 18:44)
Ima logike Nindza. Jako pametno. Jos sa Crnom Gorom nijeste ratovali pa i to treba probati, zar ne? Ja sam evo iz Niksica i imam prijedlog. Prije nego sto se to prekrajanje granica desi, ajde navrati ovdje kod nas da nam to do detalja obralozis oko zapadne Crne Gore. Taj tvoj plan. Mozda i da nam napravis plan kako u Niksic gajimo paprike iz Leskovca? I da igramo Moravac, po niksicki? I da nosimo sajkace? Evo i drugi prijedlog Nindza. Okreni se Nindza Japanu, svojoj postojbini. Jer je Srbija do Tokija. Pusti Crnu Goru. Evo smo malo danuli i mi bez vas i vi bez nas.

dejvid

pre 7 godina

Najbolje resenje je KOFEDERACIJA zemalja JUgoistocne Evrope tj Srbija, Hrvatska, Albanija, Slovenija, Makedonija, B i H , Crna Gora i Kosovo. tj americki sistem vlasti konfederalnih drzava. Ovo resenje moze opstati ako velike sile imaju iskrenu poltiku prema svim clanicama. Ovo moze doprineti, krju medjusobnih razmirica i ratova u interesu mira i ekonomskog napretka. Dalje ceplenje ne doprinosi miru.!

Sarkazam

pre 7 godina

Znači, naseliš se u tudju državu, ona te lepo primi, ti se otcepiš i pripojiš matičnoj državi. Ajde onda Meksikancima malo parče SAD, ili Kubancima Majami. Licemeri.

Hrc

pre 7 godina

Srbiji da pripadne Dalmacija!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Matrix, 21. decembar 2016 17:11)
........

Nidje veze.

magarac sa velikim... repom

pre 7 godina

Izložena ideja uopšte nije toliko loša, koliko to (ovde) neki "vide"...
O mogućim rešenjima se mora trezveno razmišljati, a ne sa apriori odbacivanjem zato što je to rekao neko ko vam nije po volji...
Lično mislim da se u opisani scenario, treba uključiti i delimična revizija sporazuma iz Trianona (posle završetka I svetskog rata), kada je tadašnjoj Mađarskoj oduzeto 2/3 teritorije, a sa teritorijom i ogroman broj ljudi iz mađarskog etničkog sastava...
Vojvodina je u to vreme postala deo Srbije, sa blizu 70% stanovništva etničkih Mađara!
Uzimajući u obzir proteklih skoro 100 godina od tada, Mađarskoj bi imalo smisla vratiti teritorije na kojima je i danas u velikoj većini prisutan mađarski narod, što bi možda bilo oko 25-30% teritorija koje su joj oduzete...
U interesu trajnog mira, na širem prostoru Balkana, ovakvo rešenje bi verovatno bilo moguće, ukoliko se svi slože oko TOG zajedničkog interesa i zanemare sitne šibicarske i kratkoročne svoje potrebe...

Mala moja

pre 7 godina

(Milos, 21. decembar 2016 13:58) Каква памет. Значи Македонци су све само нису Македонци. Због таквих као ти, који негирају право других, се дешавају овакве глупости. Поделили сте Македонију у Балканским ратовима. Што је нисте узели целу кад су Македонци Срби.

Nindza

pre 7 godina

Pa u pravu je. Uz par amandmana - ne moze Presevo Albaniji (kao sto nece ni Vukovar ili Dalmacija Srbiji). A i takva granica nije prirodna, te stvara komplikacije. Dakle, Srbiji sever Kosova, Rep. Srpska, i kao logicni nastavak zapadna CG od Niksica do Herceg Novog. Sto se tice Albanaca u CG, vecina su u Tuzima i Ulcinju. Situaciju u MK ne poznajem dovoljno.
Hrvati imaju neke pretenzije u Vojvodini - moze u zamenu za Prevlaku.
Madjarskoj opstine na severu Vojvodine gde su ubedljiva vecina, a granica sa Madjarskom svakako nije prirodna, tako da osim puke povrsine zemljista nema nikakvih drugih reperkusija (kao sa Presevom ili malopre pomenutim pretenzijama Hrvatske preko Dunava).
Jedini zaguljeni deo je Sandzak, koji ne bi mogao logicno da se pripoji Bosni.

Pera

pre 7 godina

To nije nikakvo trajno resenje. Zasto Srbija treba da se odrekne skoro cele teritorije KiM i dela teritorije na jugu ?!!! Ne dolazi u obzir. Neka Amerikanci povuku svoje priznanje takozvanog "kosova", neka podstaknu povratak Srba na KiM, kao i u Hrvatsku a ostali neka se dogovaraju. Da li ce opstati BiH neka odluce njena tri naroda.

Tanja

pre 7 godina

Amerikanci zasto ste razbijali Jugoslaviju? Srbija je bila vas saveznik u dva svetska rata..cak Hitler koji nije mnogo volio Srbe je priznao da su Srbi jedini narod na balkanu koji zna sta je drzava..trebali ste odrzati Jugoslaviju i celu odvesti u Evropsku uniju i Nato savez..onda bi napravili pravi posao..i ne dozvoljavati da se ljudi kolju izmedju sebe. Vi ste sada dosli u situaciju da odrzavanje preko 800 vojnih baza u svetu vise kosta nego sto zaradjujete kroz silne ratove i to je vas problem koji nemozete nikako resiti.

Dejan

pre 7 godina

Ovo je recept za novi rat jer pomenute drzave polazu pravo na iste teritorije. Nestabilnost na prostoru bivse Jugoslavije je nastala onog trenutka kada se odustalo od principa nepromenljivosti republickih granica i kada je Srbija bombardovana i nasilno raskomadana.
Srbja nikada nece odustati od prava na Kosovo i Metohiju.

Ababee

pre 7 godina

Najbolje da Austrija lepo aneksira sve ove banana drzavice i da nam lepo svima bude glavi grad Bec, da ucimo nemacki svi i eto ti mira. Sve dok se bude raspravljalo da li je srpski jezik stariji od hrvatskog, da li je BG lepsi od ZG, da li je Tesla srbin ili hrvat...Da li su hrvati nastali od srba ili su srbi nastali od turaka..ovde mira nece bit.

Niki

pre 7 godina

Mi imamo svoje drzave. Za mene je BIH drzava za sebe prirodna zajednica, nekada bila republika, ne vidim problem u postojanju bosanaca kao sto postoje slovenci hrvati srbi i makedonci, a to sta je problem Albanca to je generalno problem zbog koga je ceo ovaj region Balkana 26 godina na mukama. Kada zelje veliko albanaca izgube ovde ce kao i uvek zavladati mir.

Opsajd

pre 7 godina

Samo budala ne vidi da je ovo najobičnije trovanje, po sistemu, „zavadi, pa vladaj“!
Sve te „velike“ države su najobičniji konjušari i sluge zapada!
Zato im i trebaju, ne treba njima moćna Jugoslavija, socijalistička, federativna republika, koja je po vojnoj sili Jugoslovenske narodne armije bila četvrta u Evropi!

Bratstvo i jedinstvo i ravnopravnost svih naroda i narodnosti je ideal kome treba da teže svi Jugoslovenski narodi!
Samo je jedna država blagostanja i ekonomskog napretka, Socijalistička federativna republika Jugoslavija!
Sve ostalo su jadni i nesrećni patrljci koji služe strancima kao monete za potkusurivanje!

Pedja

pre 7 godina

Za mir na balkanu treba istina da se kaze i svi da priznaju svoja dela (Hrvatska prvenstveno) i velike sile da prestanu da se igraju s nama, svaka zemlja ovde pretstavlja neku svetsku silu, granice treba da budu gde je narod i to je to mi smo prepustili Kosovo sami kao sto cemo i veci deo srbije zbog zelje za Beogradom i vecim gradovima. Istorijski gledano od svih tih naroda mi smo izgubili najivse i jos cemo izgubiti.

nedzo

pre 7 godina

velika srbija je bila u pokusaju nekoliko puta ona je najveca bila u toku sfrj tada su svi srbi zivjeli u jednoj drzavi ali sprska elita na celu sa "sanu" je vidjela drugo rjesenje, i hrvati su imali svoje mape cak su u toku 2.svjetskog rata i osnovali svoju n.d.h koja je imala temelje zlocina tako je i nestala, albansko velikanje nije imalo velikih pokusaja mada su teritorije naseljene albancima najvise stradale propadanjem osmanskog carstva tako su i njihove teritorije najprirodnije za sastav samo teritorije naseljene albancima, od svih nigdje nisu spomenuti protjerani srbi iz hrvatske ljudi koji su vjekovima tamo zivjeli dali se drzava matica odrekla njih sta sa njima, ljudi vise nema ali zemlja i posjedi su jos njihovi to i nije mala povrsina, a i muslimani i bosna nije mala teritorija u pitanju, izgleda svi odlucuju o balkanu a najmanje sami balkanski narodi a i nama malo hvali za neljudsko resavanje problema, krivi su drugi ali najvise mi.

gradjanin normalan

pre 7 godina

Nemojte samo spominjati veliku Srbiju jer ovaj narod je sasav i svaki puta kada smo se lepili na tu ideju izvukli smo deblji kraj. Uredjene drzave na Balkanu sa nikakvim etnickim potenciranjem je jedino resenje. Gospoda strucnjaci treba da znaju da ovde etnicke granice prolaze sredinom bracnog kreveta. Elem, ne spominji nacionalne drzave na Balkanu.

N4

pre 7 godina

Na veliku sramotu i nesrecu danasnjice ovo je ipak najrealnije resenje. Albancima Kosovo, nama Repub. Srpska. Sve u svemu bi bili na egalu. U suprotnom nama samo odgovara da etnicki ocistimo Albance (sto ne bi voleo a i ne bi mogli i hvala bogu da je nemoguce) jer oni nikada vise nece biti lojalni gradjani Srbije. Ista prica je i sa Srbima i Hrvatima u BiH. Daj da vidimo sta danasnjim ljudima odgovara. Sve nas bolu prosli porazi ali nisu su nam ni prvi ni poslednji. U ostalom treba se podsetiti otkud nama Vojvodina, a sad 100 god. kasnije niko o tome ne prica. Cast mrtvima, zivot zivima.

seljadin

pre 7 godina

posle Brexit-a, Trampa u USA, videcemo posle izbora u Nemackoj, Francuskoj kakva ce Evropa biti, a samim tim i polozaj Srba u RS i na Kosovu, Crnoj Gori, bilo bi najbolje da svaka nacija dobije nacionalnu drzavu.
Muslimani da dobiju takodje nezavisnost u Federaciji, kao i RS svoju nezavisnost. Treba da stvari pocnu da se menjaju nabolje.

Mladen

pre 7 godina

Vidim Jugaslaveni se bune odgovara im avnojevska razbijena uza Srbija.
Ovo se znalo jos po nastanku onog promasaja od Dejtona 95-jedini nacin za trajni mir je da svi dobiju svoje zaokruzene nacionalne drzave sto podrazumeva podelu Bosne na 3 dela od kojih ce se 2 pridruziti matici i razgranicenje Albanaca i ostalih naroda na Balkanu. Ali ne, to vam je "nacionalizam" a sto se 25g svim nacionalnim apetitima sem srpskim udovoljava vam ne smeta.

Aramis

pre 7 godina

Albanci uvek traze drzavu u drzavi nema veze sto su manjina ali oni nebih nikada drugima to dali.
Interesantno svi imaju pravo na teritoriju samo ne Srbi, 91 godine onda su Ameri, nemci i britanci rekli Milosevicu "ne mozes da nateras silom ljude da zive zajedno ako ne zele" ali oni to sami rade.
Ali albanci su ubedljivo najveci problem oni ne traze ista prava nego jos vise autonomiju, federalizaciju .

Mich

pre 7 godina

Ovi amerikanci nas stvarno i prave i smatraju debilima, kao sto su oni, prvo nam otmu Kosovo, pa nam vrate sever Kosova i to nazivaju prosirenjem granica HAHAHA.
Sila boga ne moli tako da bive kako oni kazu ali je presmesno...

PeteSampras

pre 7 godina

 jer multietičnost je lepa ideja, ali neostvariva, navodi autor.

Loliška, a u Americi Poljaci, Jevreji, Rusi, Italijani, Nemci, Meksikanci, Japanci.. Kako tamo može multietničnost? A da, oni su Amerikanci svi..

Erdogan

pre 7 godina

Da li ko za obnovu Turske carevine? 450-500 godina života pod Stambolom i Visokom portom u kontinuitetu daje pravo Stambolu da obnovi carstvo.

Otac Makarije

pre 7 godina

@sanse nula


U principu se slazemo.. Samo sto ta tvoja utopijaska, hipoteticka , naucnofantasticna "podela" zemalja Hrvatskoj dodeljuje zemlje kao sto su Hercegovina, Boka, Sid, Zemun koje iz nekog razloga nacionalisticka Hrvatska svojata bez ikakvog istorijskog utemeljenja.

Na stranu zlonamerna analiza ovog analiticara, koja ne sluzi nicemu, osim da budi stare antagonizme, meni su iskreno smesne ove "podele" Bosne koja je mnogo vise istorijska zemlja i od Hrvatske ,Albanije i Makedonije .

kaljkuljator

pre 7 godina

Srbija bez KiM + Republika Srpska + Crna Gora = Srbija
Srbija + Saraj-Bosna (Muslimanski entitet) + Vardarska/Slovenska Makedonija (bez onog albanskog dela) = neka labava federacija, pa civilizacijski sukob sa Albancima!

boza bio, boza ost'o

pre 7 godina

O tome ja pričam dvadeset godina. Trajni mir je jedino moguć sa manje više etničkim državama, mislim na problematične narode, Srbe, Hrvate, muslimane. Manjine u sklopu etničkih država nisu problem bili ni za vreme ratova, niti će biti ubuduće. Mislim na sve druge skupine u Srbiji i Hrvatskoj, ako ih uopšte i ima.

Raca

pre 7 godina

Da je srece sami i odmah bi pristupili sprovodjenju navedenih predloga i ideja.
Potpuno i neizostavno razdvajanje po nacionalnom principu ukljucujuci i razmenu teritorija je jedino odrzivo resenje na duzi rok.

Lik

pre 7 godina

Tako to biva kada tamo neki teoretičar preko okeana, koji inače sedi u luksuznoj kancelariji i prima dobru platu, krene da filosofira između doručka i ručka.
Ovaj prostor je osuđen na ratove svakih 50god. i možemo mi da pričamo koliko hoćemo, džaba!

Izmaj

pre 7 godina

Ovo uopste nije nerealno niti je lose. Samo sto smatram da je Kosmet prevelika cena da bismo uz njega davali i presevsku dolinu. Ali dati Kosmet a zauzvrat dobiti njegov sever, Republiku Srpsku, deo ili celu Crnu Goru je dobro da bolje ne moze biti. Bosna ce ostati razdvojena po etnickim linijama i tamo rata nece biti 1000 godina. Boli to sto ce Albanci dobiti svoju Veliku Albaniju, naravno, ali ovakva situacija je, svako ce se sloziti, bolja nego trenutna i to neuporedivo. A i Kosmet, tako ojacani i moralno pokrenuti i probudjeni, cemo i biti u sposobnosti da vratimo kroz jedan vek. U celoj prici zao mi je Makedonaca, ali oni nisu pravi narod, i mozda bi najbolje bilo da se Makedonija podeli izmedju Albanije, Srbije i Bugarske, gde bi Makedonci pod srpskom vlascu posle nekog vremena postali Srbi (sto i jesu), a ovi pod Bugarima Bugari (sto i, opet, jesu).
(Milos, 21. decembar 2016 13:58)

Ubedljivo najcinicniji komentar! Posebno se grozim poslednjeg dela.
Svako pametan zna da kad bi neko ozbiljno poceo da se bavi sprovodjenjem ovih ideja da bi to bio uvod u nove sukobe. Drzavu ne cini samo teritorija, cine je i gradjani, a mi gradjani ne zelimo da ratujemo.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Najbolje resenje je KOFEDERACIJA zemalja JUgoistocne Evrope tj Srbija, Hrvatska, Albanija, Slovenija, Makedonija, B i H , Crna Gora i Kosovo. tj americki sistem vlasti konfederalnih drzava. Ovo resenje moze opstati ako velike sile imaju iskrenu poltiku prema svim clanicama. Ovo moze doprineti, krju medjusobnih razmirica i ratova u interesu mira i ekonomskog napretka. Dalje ceplenje ne doprinosi miru.!
(dejvid, 21. decembar 2016 21:58) # Link komentara

Konfederaciju su predlagale -hrv i SLO 1989...Srbi nisu pristali. Sad da se vraćamo na to, kad smo u EU i NATO??...jesi ti normalan??? To se ti dogovaraj sa onim što je ostalo od Juge a nije u EU + Albanija i sretno vam bilo.

Što se mene tiče, nema potrebe dirati ove granice i NASJEDATI NA PROBNE BALONE. Taman da sve pripadne mojoj HR - NE HVALA! Dosta nam je i ovo što imamo.

tony

pre 7 godina

...ovo nije recept za mir, ovo je recept za opšti rat na Balkanu i nevidjeni haos, ako USA zaista želi mir, u šta sumnjam onda ne bi trebala da se meša u unutrašnje stvari balkanskih država. Recept za mir su nova radna mesta, veće plate i penzije, povećavanje kupovne moći i standarda, dolazak na vlast nekorumpiranih političara koji su plaćeni da rade po diktatu zapada, poštovanje nacionalnih manjina i njihovih prava, uvodjenje vladavine prava i poštovanje zakona, e kad se sve to desi, onda nikome ni u jednoj balkanskoj državi neće padati na pamet da ratuje, jer će mu biti svejedno u kojoj od balkanskih država živi i radi

Tex

pre 7 godina

Evo još boljeg i bržeg rešenja. SvE nacionalisticke stanke da se zabrane. Ukloni se uticaj spoljnih ambasada, smanji uticaj religije, i ulozi u obrazovanje bar 15%. Svanuce svima na Balkanu.

RamboA

pre 7 godina

Rambo Amadeus vam je dao najbolju teoriju u vezi ove teme. I kako vidim jedino jedan komentar je pravi. Dajte ljudima 2,000 evrica minimum mesecno i bas ce da ih briga u kojoj drzavi zive. Cela je tajna u tome.

test the next

pre 7 godina

Kada Teksas i Novi Meksiko budu nezavisne države onda ameri mogu da sole pamet Balkanu jer su ove dve države ''de iure'' pod okupacijom SAD.

snajper

pre 7 godina

savezna demokratska republika jugoslavija. tako je trebalo odma ljudi moji. po mom misljenju jedini nacin da se zadrzi dugotrajni mir. sve ostalo ce voditi opet ratu, i to jel se nesto radilo ili ne

teniser

pre 7 godina

Ovakav Balkan ne treba cackati, treba ga pustiti da polako "ugine" od bele kuge i zatim ga izbrisati iz secanja ko da nikad nije ni postojao, a onda ce doci neki novi ljudi koji ce konacno da ga upotrebe za nesto sto biti u sluzbi napretka civilizacije npr. za dzinovske farme svinja...

kako da ne

pre 7 godina

zbog ovakvih slicnih pametnih amera i imamo ovakvo stanje u svetu danas.
od palestine, afganistana i iraka itd.
tako da okaci tu svoju logiku macku o rep.

Dovla

pre 7 godina

Nije ovaj bas sam u glavi. Ovo mir nije. Ljudi hajde da radimo, da gradimo puteve da idemo na letovanje/zimovanje jedni kod drugih da napravimo neku ekonomsku saradnju kao Skandinavci. Nisu oni mnogo pametniji od nas, ali su shvatili neke stvari. Ali mi ne mozemo da se dogovorimo oko slatkisa, poubijali bi se na fudbalskoj utakmici, a ne oko granice. Batalite te price, jer ovakve gluposti nisu realne. Pozdrav svima sa svih strana

Nikola

pre 7 godina

Koliko ja vidim ovde se oduzimaju i dodaju teritorije Srbiji, samo oduzimaju Crnoj Gori i Makedoniji, a samo dodaju Albaniji i Hrvatskoj.
Resenje za cudjenje. Taj sto je pisao tekst on pojma nema o istoriji i mentalitetu ljudi sa ovih prostora.

bla

pre 7 godina

Rata ce biti, ali samo ako usijane glave jos jedan put izidju u susret mutivodama kao sto je ovaj engleski spijun, i urade ono sto englezi zele. A ako budemo pametni, okanimo se velikodrzavnih ideja i okrenemo koegzistenciji i mirnom suzivotu, mozem preteci te Engleze u svakom smislu. Do nas je, nemoj da nakon katastrofe opet pricamo 'ma ko nas to zavadi'.
(Medo, 21. decembar 2016 15:44)

Danas je u pošti mladić dreknuo na starijeg gospodina koji je rekao da mu je svejedno da li da mu nešto popune ćirilicom ili latinicom. Kako svejedno, da li je Srbin, da nije ustaša itd. Na sred pošte. I gomila ih je takvih, mladih budala, još veća gomila raste jer ih takvi odgajaju.
Začudilo me samo to što nije poslao paket u kesi na kojoj piše "Пост експрес".

Deda deda moj te gleda

pre 7 godina

Nemojte vi mene spajati sa Crnom Gorom.Nikako.Dosta je bilo.
Oni su oni mi smo mi i tu prepravljanja nema.Čist račun,duga ljubav.Neka je sretno njima i nama,ovako je bolje.

jadeni

pre 7 godina

Ovaj prijedlog, koliko god mislim da je neostvariv, u biti ima neke logike ako se prihvati taj pogled.
Ja ne znam zašto bi Srbi uopće bili protiv toga -ako ćemo realno, Srbi na velikom djelu Kosova nemaju defakto vlast puno ranije od proglašenja nezavisnotsi. Mogu razumjeti povjesne konotacije i neke stvari utkane u nacionalne vrijednosti Srba, ali s ovim omjerom stanovništva, natalitetnom politikom, tj. omjerom rasta stanovništva - Srbija može do Kosova samo na dva načina - jedan je da velikom prisilom drži pod kontrolom 10 puta brojniji narod, a drugi je da taj narod (albanski) raseli s tog područja. Koliko je ovo dvoje realno -neka svatko procjeni sam.
U ovoj priči su najveći "gubitnici" u biti muslimani u Bosni i ne znam tko bi ih prisilio na ovakav scenarij. Također, jedan dobar dio Hrvata (a pretpostavljam i Srba iz Srbije) nije baš sklon tome da se ti krajevi BiH pripoje Hrvatskoj, tj Srbiji. Da bi po pitanju neke stabilnosti to imalo smisla i da bi teoretski to držalo vodu -ima neke istine u tome.

Rade Piket

pre 7 godina

I ovaj brate lupa kao maksim po diviziji.sve bi on prekroio ali bi opet Srbi ostali kratkih rukava, dok ne ispunimo jiš neku njihovu želju.

Dragan

pre 7 godina

Ja mislio da smo nesto naucili iz nase gluposti iz devedesetih, kad ono nista...
A sto se tice Makedonije, ja se sa njom bas ne bih mnogo igrao, tako se i Aleksandar Karadjordjevic zaigrao sa Makedonijom pa se zna kako je prosao...

kladioničar

pre 7 godina

Podela potpuno nerealna. A ukoliko je neko vec "nacrtao" karte, one se nece nazalost ostvariti bez novih ratnih razaranja koje samo ljudima koji zive na ovim prostorima ne odgovara.

MilanBG

pre 7 godina

E zbog ovoga je Jugoslavija bila odgovor.. Civilizacijski odgovor na sve nezasite nacionalizme, glad za teritorijama, na sve plemenske podele i identitete. Odgovor za koji smo bili nespremni i nezreli. Zato imamo razne "dobronamerne" analiticare , savetnike , protuve koji bi da nam pokazu kako da se opet sto bolje izdelimo i pokoljemo..A oni da sto bolje vladaju takvim moralnim, civilizacijskim i ekonomskim nakazama.. Dragi moji Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci, Crnogorci i ostali.. Da li ucimo?

pingi

pre 7 godina

prvo sfi u eu posle,...to je to ,,za danas nije to resenje mrznja jos postoi bice rata,,za sarajevo bice granica kod prozora ,sa skopje reka vardar za mitrovicu,ibar,itd itd ,,tesko to bez rata.

ispran mozak

pre 7 godina

U rat treba ući onda kada su svi opušteni i psihički spremni. U našem regionu već mesecima traju različite tenzije i huškanje na sukobe. Sve to kod ljudi diže nervozu, a dobro je poznato da ne valja nervozan ići u rat. Niko ne voli kada ga neko tera da ratuje, ljudi će radije zaratiti ako se na to odluče dobrovoljno.

Licno, mislim da bi rat u ovom trenutku bio nepotreban trošak. Za novi rat trebalo bi podići kredit od MMF-a, a svi znamo da su zemlje u regionu već prezadužene i da ne bi trebalo da se dodatno zadužuju. Vrlo je malo građana spremno da za potrebe ratovanja izvadi svoju ušteđevinu iz slamarica. Ipak, još dosta moramo da radimo na infrastrukturi da bismo mogli da zaratimo kako treba, jer je kvalitet sadašnje infrastrukture takav kao da smo već u ratu.

Богдан

pre 7 godina

Нигде нисам успео да прочитам, како би се тачно повлачиле нове границе и ко би тачно био ”судија” у том процесу? САД? Русија? САД и Русија? Ја подржавам предлог и сматрам да је прагматизам најбољи приступ проблему граница на Балкану али заиста не видим како овај предлог може да се реализује без нових ратова.

rat do istreblenja

pre 7 godina

To je poticanje rata i ništa drugo. Za prekrajanje granica mora da postoji dogovor. Granice mijenjati na nepravdi, genocidu i etničkom čišćenju je samo poticaj na nove genocide. Kakve planove imaju? Zaratiti Balkance i onda sve potamaniti i uzet teritorij. To je plan.

Bre

pre 7 godina

Ovde ljudi nemaju para ni za put do susednog sela, potpuno im je svejedno kolika je država. A država samo uzima i ništa ne nudi. Ti stranci stvarno nemaju uvid u realno stanje nego uvek spram sebe kreiraju scenario i podrivaju.

sasa jokic

pre 7 godina

Ramboa@ problem je sto da na Balkanu bilo koga pitas biraj hoces da imas dve hiljade € mesecno, ili da komsija bankrotira, svi bi izabrali drugu opciju.
Evo, i ovaj predlog, koji generalno zadovoljava apetite svih alavih, naisao je na gomilu osuda. Komentari su tipa a zasto to ne radite u USA, GB.....
Kada bi ovaj nepismeni narod shvatio da je to tamo odavno uradjeno, mogli bi da diskutujemo, ovako, rasprava bez argumenata kao i uvek, zato nemamo za hleb a vodimo visoku politiku!

Miloš

pre 7 godina

A da primijenimo nešto zaista šokantno - priznavanje granica suverenih zemalja, ljudska prava i kažnjavanje ratnih zločinaca? Recimo - svih, uključujući i američke sluge?
E to bi bio pravi šok!!!!

Manche Verda

pre 7 godina

Englezi (skupa sa Francuzima) su poslije 1. svjetskog rata od bivseg Otomanskog carstva napravili katastrofu sa svojim prekrajanjem granica i pravljenjem nezavisnih drzava, izmislili su Irak, Siriju, Libiju, Libanon, S.Arabiju, Jemen,...gdje jih nije zanimalo ko s kim zivi, ko se ne voli, nisu gledali na vjeru, narodnost, etnicnu i plemensku pripadnost nego su samo vukli crte i davali nezavisnost. Zato i poslije sto godina imamo gradjanske ratove u Iraku, Siriji, Libanonu, Palestini,..i sad bi opet malo crtali granice.

Pentrit

pre 7 godina

Ovako,mislim da je za mir u svetu najbolji rat na teritoriji SAD.Kao podela tamosnje teritorije na zapas i istok,sa posebnim republikama Teksas i Kalifornija.Vremenom,Aljaska da trazi nezavisnost,a kasnije se vrati maticnoj Rusiji...sramota sta oni pisu.

?

pre 7 godina

@Milos
Zadnji put kad je tako nesto pokusano izbio je rat. A ti patrioto zaboravljas na Vojvodinu, prosli put kad je samo Srbija bila "nedeljiva" ispalo je da je jedino ona deljiva. Pametni uce iz iskustva, budale se loze na tekstove anonimnih "strucnjaka".

Medo

pre 7 godina

Rata ce biti, ali samo ako usijane glave jos jedan put izidju u susret mutivodama kao sto je ovaj engleski spijun, i urade ono sto englezi zele. A ako budemo pametni, okanimo se velikodrzavnih ideja i okrenemo koegzistenciji i mirnom suzivotu, mozem preteci te Engleze u svakom smislu. Do nas je, nemoj da nakon katastrofe opet pricamo 'ma ko nas to zavadi'.

džaba ginuli

pre 7 godina

Kad vidim koliko je prolivene krvi i koliko mrtvih glava, i kad vidim kako vlada i upravlja "narodna" vlast pomislim da bi narodu bilo puno bolje da se ovaj prostor podijelio između Italije, Austrije i Turske.

Boris

pre 7 godina

Zbog slicne ideje jedan srbin je lezao u zatvoru 12 godina a ovaj nece ni dobiti ni obicni ukor od istih. Daleko im lepa kuca. Pustite Balkan da zivi. Bilo nam je najbolje dok vi niste poceli mesati svoje prste ovde.

Meister Jakob

pre 7 godina

Koje gluposti, ovaj koji je to pisao kao da igra onu igricu Sim City kad gradiš svoj grad, oni bi samo tako da prekrajaju granice i seljakaju narode, pa nije ovo Monopolly!

AK

pre 7 godina

Najvecu glupost koju sam dosad cuo,
Pa ajd damo meksikancima deo amerike,
Ili svajcarsku podeliti. Samo se neko pravi pametan na tudji racun.
Cisto prvo pred svojoj kuci, pre nego sto ces pricati kako komsija da cisti svoju!!!!

starkovic

pre 7 godina

da danasnji politicari sa teritorija bivse jugoslavije imaju mozga kao sto nemaju na ovu pricu bi polakazali srednji prst, seli dogovorili se i pravili posao i blagostanje za svoje gradjane. sve u svemu od toga nema nista tako da nam se izgleda sprema repriza :(

stevanbg

pre 7 godina

Ma da, svako moze da ponudi resenje za Balkan i eto ga na naslovnoj strani novina. Navedeno resenje mozda i jeste realno ali za nekih 100 godina u ovom momentu je potpuno bez pokrica. Naravno po starom pravilu mi se ovde nista ne pitamo !

Perun

pre 7 godina

Dok god ovakve teme zaokupljaju veliku paznju nema napretka,ljudi nikako da shvate da nije bitna velicina teritorije,vec nekompetentnost i neuredjenost u jednom drustvu,pogledajte kako su opustjela sela,prostor se prazni,prirodni prirastaj negativan.Sta nedostaje danasnjoj Srbiji sa ili bez Kosova da bi bila uspijesna drzava,odlican geografski polozaj,odlicni uslovi za razvoj poljoprivrede,sta to ima jedna Madjarska ili Slovacka sto nema Srbija,gdje su Madjarska i Slovacka gdje je Srbija.Nekompetentnost i neorganizovanost koce razvoj,a ne velicina teritorije.

Danko B.

pre 7 godina

A zasto ne bi mogla Velika Dalmacija? Sredistem u ionako centralno pozicioniranom Splitu, Hajduk bio dobio dodatak imenu "Real", kosarkaski velikani bi ponovo nosili zute dresove i zvali bi se Dalmoplastika. Djaci sirom Velike Dalmacije, od Alpa do Soluna, od Ancone do Bukureste, bi prije nastave pjevali himnu "Nosi mi se bila boja" a rucali bi kruv ispod peke s prsutom i to zalili s dicijom bevandom. Politicare bivse izdajice bi veselom ceremonijom spaljivali u Dioklecijanovoj palaci, a vladar dozivotni bio bi nam alkar koji pogodi 100% u sridu. Narucili bi 560 Kiowa helikoptera i 453 MiG-ova i to sve platili dalmatinskim dukatima. Posto bi nam druge velesile zavidjele na slavi bi na svaku zgradu instalirali S500 sustav i iskopali po jednu Zeljavu u svakom brdascu. Pa nek mi Amer ili Englez veli drugacije...

Filip

pre 7 godina

"SAD ponovo mora preuzeti vodeću ulogu i podržati interne fragmentacije..."
A kakav ekskluzivitet i nadležnosti SAD zamišljaju da imaju na Balkanu?

bez_cenzure

pre 7 godina

Ja ovdje ne vidim ni veliku Srbiju niti veliku Hrvatsku nego samo veliku Albaniju jer jedini bi prema ovom suludom scenariju trebali dobiti sve one teritorije u njihovim vlažnim snovima osim naravno teritorije u Grčkoj. Mir će zavladati kada se u budućnosti razbije albanski san o velikoj državi. Budu li se previše zanijeli pitanje je da li će i od Albanije išta ostati. Naravno prije toga Britanci neka prvo razmontiraju vlastitu domovinu a isto se odnosi i na Amere.

Sofronije

pre 7 godina

Ovo "mirno resenje" je idealan uvod u novo krvoprolice. Bas ce svi da sede i gledaju kako im drugi parcaju zemlju, a ovde nema usijanih glava uopste...

drazHR

pre 7 godina

Da li će tim rješenjem biti viši standard,veće plaće,bolje zapošljavanje,oživljavanje proizvodnje.Možeš makedonske oranice,hercegovački krš ili zvorničke livade pripojiti i Norveškoj kad će svi ionako biti kao i do sada-sirotinja.

Mrnjau

pre 7 godina

Može, al onda da zaratimo!

Uvek sam za dobar rat, a i nemam šta da izgubim. Bukvalno, toliko sam siromašna da bi mi dobro dosao status izbeglice.

A i kako smo krenuli, jedino tako ću stići u EU.

bagz

pre 7 godina

Mi nikad nismo imali demokratiju, a ni pune stomake. Imamo samo mnogo istorije i svi smo najstariji narodi na Balkanu i oni drugi su bitange koje su ušle na našu teritoriju.

ilija

pre 7 godina

Ugledni, a ovo je samo dno. Ovi uticaji postoje, deo su razvojnih strategija i nema potrebe da se pretvaraju u bilo kakve teritorijalna prekrojavanja. Taj koji zamišlja da opet skraja Balkan jer nemože da se bavim svojom kućom taj je lud. Kupi firma iz zemlje A firmu iz zemlje B i naprave autoput i to je odmah potreba da se pomeri granica jer je protok ljudi drugačiji. Da znaju šta je rat i čemu služi, znali bi da se glavni razvojni ciljevi ovih zemalja sada izvršavaju i bez njega. Ali naredna godina će biti definitivno u naslovima biti sastavljena od ratova i istorijskih analogija, kao sada sarejevski antentat, pa onda balkanske granice, pa tu je već podela Sirije, onda izdaja Nemačke...

Dok je ovaca bit ce i...

pre 7 godina

Procitah sve komentare samo da vodim koliko smo se opametili i na zalost vidim da oni koji zagovaraju da su nas posvadjali tamo neki opet se pale na " mirnu podelu". Evo da bar neko izadje sa planom - recimo Srbin i da zadovolji prohteve Albanaca i tako u krug. Naravno svi znaju sta je " njihovo" i ko se seca 90 - tih bas zbog toga je doslo do rata. Ako bi se otislo i dalje od Tudjmana i Milosevica i Bosna podelila izmedju Srba i Hrvata dali bi to bilo dovoljno za njihovu srecu i zadovoljstvo- sumnjam opet bi bilo onih koji zele vise

sasa

pre 7 godina

Mislim da su manje teritorije kao i male zivotinje ranjive ali prezivele pad meteora.. Kome vise treba velika teritorija treba to hraniti...

Danko B.

pre 7 godina

Znate, kad sam kao mladic dao zakletvu nisam znao gdje sve ima neprijatelja. Sad nakon 30 godina sr*nja mi je jasno o cemu mi je staresina Drago pricao.

glupost je unistiva

pre 7 godina

Ako multietnicnost ne funckionise na Balkanu sto bi funkcionisala u Londonu? Znaci brale, primeni ti tvoju pametnu ideju na svoju zemlju. Pa ceo Balkan je samo satro multietnican, sve se moze svesti na dve tri varijante i po pitanju jezika i religije i etnije. Prava raznolikost postoji u zapadnim zemljama.

djozi

pre 7 godina

Znaci sad nas vracaju na pocetak-na Jugoslaviju.koju su razbili pre 30god...potrosili oruzije ,napravili novo,zatrovali nas i sad nam prodaju njihov dzankfood,pokrali nam biznis...i na kraju nam kazu da smo necivilizovani varvari...dokle vise ironija na sve strane...wake up people inace smo ga naje..li i mi i nada deca...

lukazg

pre 7 godina

Za mir na Balkanu jednostavan je recept, pustite nas svi na miru bar genereciju, dvije. Ne znam pretka koji nije imao uniformu u nazad 500 godina.

Coco Bill

pre 7 godina

..ovo nije recept za mir, ovo je recept za opšti rat na Balkanu i nevidjeni haos, ako USA zaista želi mir, u šta sumnjam onda ne bi trebala da se meša u unutrašnje stvari balkanskih država. Recept za mir su nova radna mesta, veće plate i penzije, povećavanje kupovne moći i standarda, dolazak na vlast nekorumpiranih političara koji su plaćeni da rade po diktatu zapada, poštovanje nacionalnih manjina i njihovih prava, uvodjenje vladavine prava i poštovanje zakona, e kad se sve to desi, onda nikome ni u jednoj balkanskoj državi neće padati na pamet da ratuje, jer će mu biti svejedno u kojoj od balkanskih država živi i radi
(tony, 21. decembar 2016 14:25)

Lepo sve rečeno !!! Samo da Vas pitam, ko glasa za "takve" političare ?! Amerikanci ili Mi svi na Balkanu !!! Pa eto i Vi ste napravili podelu, da su političari plaćeni od Zapada ?! Dakle po Vama, ne postoje političari plaćeni od druge strane sa Istoka ?! Drugo, ako nas je neko tako lako "zavadio" znači pre će biti da nešta nevalja u svima nama, a da ovo kako nas drugi "zavađaju" služi sasmo kao opravdanje prema samima sebi, zašto smo svi mi takvi

Divljan

pre 7 godina

I da sve bude tako, nama i njima, opet neće biti dobro. Stalno nam prave zvečke, da se grozimo i mislimo o virtualnim granicama, a životi nam prolaze u glupostima!

Kuzma

pre 7 godina

Gde god su velike sile delile, tu mir nikad nije ostao. A kako je region generalno nepismen, nikad sami neće moći da dogovori razumno rešenje.