Ponedeljak, 19.12.2016.

13:38

Vučić: Platićemo MiG-ove, na to sam ponosan

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će tokom posete Moskvi razgovarati o kupovini šest borbenih aviona MIG 29. Istakao je da avione plaćamo našim novcem.

Izvor: B92

Vuèiæ: Platiæemo MiG-ove, na to sam ponosan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 7 godina

Može da priča ko šta hoće. Ovaj čovek je jedini nešto preduzeo za ovu zemlju 20 ili 30 godina unazad.
Kupili smo 6 aviona MIG-29, jednog od najboljoh lovaca koji su proizvedeni ikad, vuli ste nezadovoljni. "Kako da branimo nebi sa 6 novih aviona i protiv koga ratujemo, bolje da smo uložili u zdravstvo". Vi kao da ne vidite šta se dešava u svetu. Rat će početi jednog dana a Srbija u hangaru ima 3 lovca. Pa ne ide to tako. Ovih 6 aviona za početak su sasvim dovoljni. Ako mislite da je 6 aviona malo, razmislite da li možemo od jednom da kupimo flotu od 50 aviona. Ne možemo, nismo još do tle stigli ekonomski.
10 aviona je broj koji ima jedna eskadrila neke jače države. 10 aviona za našu teritoriju je ZA SADA (u vreme "mira") sasvim dovoljno. Srbija će verovatno kupovati još aviona i kad dođe do sukoba, mi ćemo imati već jaku flotu. Ovde iznosim svoje lično mišljenje, nekima će se svideti, nekima možda neće, ali činjenica je da šta god Vučić uradio, kupio avione, podigao bolnicu, preveo staricu prejo puta, nekima se neće svideti i svi će tražiti dlaku u jajetu samo da mu zamere i da ga izvređaju. Ljudi, vratite se u realnost.

leptirica

pre 7 godina

jedan sat leta MiG 29 košta oko 35.000 evra
jedan sat leta MiG 21 košta oko 3.500 evra

Hrvati za iste pare složili 12 komada sa novom elektronikom,
lete koliko hoće
za šminku i "čuvanje vazdušnog prostora" čisto dosta

mi ćemo imati 6 komada,skrpanih, sa skupim časovima leta
dakle, samo za pokazivanje
(pilot amater, 20. decembar 2016 08:40)

I ovi mig29 će imati novu elektroniku,ali ostalo stoji. Ako ga koristiš za nadzor zračnog prostora nije bitno dal je mig21 ili mig29,ako je u ratne svrhe Srbija je okružena NATO-m i opet ni ti mig29 ništa ne mijenjaju. S druge strane skuplji sat letenja i skuplje održavanje od mig21 je veliki minus,ali za pokazivanje je valjda bitno imati bolje od susjeda,pa makar narod plaća.

pilot amater

pre 7 godina

jedan sat leta MiG 29 košta oko 35.000 evra
jedan sat leta MiG 21 košta oko 3.500 evra

Hrvati za iste pare složili 12 komada sa novom elektronikom,
lete koliko hoće
za šminku i "čuvanje vazdušnog prostora" čisto dosta

mi ćemo imati 6 komada,skrpanih, sa skupim časovima leta
dakle, samo za pokazivanje

Aleksandar

pre 7 godina

Covek ti pokloni stan, a ti mu kazes da si ponosan sto ces da platis njegovo krecenje.Mozda i jesi ponosan zbog toga ali se to u tom trenutku ne govori jer moze i da se protumaci da si sve platio i da nista nisi dobio na poklon.U najmanju ruku bezobrazluk prema onom ko ti je poklonio stan

Profesor Doktor

pre 7 godina

Mislim da slijedeće treba da kupite par nuklearnih podmornica i barem jedan nosač aviona!
Podmornice možete kupiti od Njemačke, a mi ćemo vam napraviti nosač aviona, čim završimo ovaj Putinov.

sn

pre 7 godina

lepo od vas,ni jedan komentar mi niste pustili,sto samo govori koliko sam u pravu da ste cisti laznjaci i pravi promasaj.Neka vam je na cast a ja se stidim umesto vas....

ten yard penalty

pre 7 godina

A jel mogu nama sad Nemci da ponude da te za jedan evro prodamo njima!?...pa da njima "sredjujesh" drzzavu i ekonomiju,a mi da prodishemo malo i prozzivimo ko ljudi!?!...

hh

pre 7 godina

..kakva "veca sigurnost za gradjane"?..o kakvoj sigurnosti prica Gdin Vucic?..jedina sigurnost i buducnost za gradjane i svu nasu decu je da Srbija pod hitno udje u NATO i EU..svaka druga opcija ili bolesna "rusofilija"koja polako obuzima ovu zemlju,vodi nas u mrak..

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

bolje da si ulozio u zdravstvo, ne mozes da udjes u dom zdravlja od guzvi, ne znam sta ce ti avioni i protiv koga ce da ratujes???
(nesa, 19. decembar 2016 21:51)

Nešo, zar još nisi shvatio našega vladara?? On dobije npr. pitanje šta misli o pozivnom broju za KiM, a odgovor glasi: danas sam sa Sinišom posetio gradilište BG na vodi i naši prijatelji iz Dubaia su prezadovoljni, a MMF je oduševljen našim BDP-om.
Tako i ovo.. Dobijamo MIG-ove za džaba od Rusa, a on priča kako je ponosan jer ćemo ih platiti našim novcem.

Vojvođanin

pre 7 godina

Za običan narod,da prevedem:EU nam daje novac iz pristupnih fondova,razno-razne donacije namenjene usavršavanju ovog,ili onog,za razvoj ovog,ili onog,za unapređenje,zapodsticaje,za investicije,za razvoj ove,ili one grane privrede,ili poljoprivrede ida ne nabrajam,a šampion kupuje (po malo nižoj)"bratskoj" ceni Ruske avione "mig"!Hteo sam da kažem: "da nam je te avione u stvari kupila EU,obzirom na gore navedena bespovratna ulaganja"!

miki

pre 7 godina

@kekec Istina je da Slovenija ne plaća Italiji zaštitu vazdušnog prostora, ali zato ne dobija 60 miliona € od Brisela već te pare odlaze Italiji. Zato je i bitno da mi imamo bar ovih 10 Migova, za obuku pilota i kontrolu vazdušnog prostora, jer u poređenju sa Slovenijom (veličina teritorije i broj preleta) Srbija bi gubila minimum 150 miliona € godišnje. Šta mislite zašto naši kontrolori imaju tolike plate? Zato što zarađuju ogroman novac za državu. Problem je i što piloti koji lete na tim Migovima nemaju preko 800€, ali to je druga tema.

naturalwomen

pre 7 godina

Ogromno hvala braci Rusima na ovom, samo se nadam da ih nikada necemo upotrebiti zarad odbrane svoje drzave, jer se nadam da ce u buducem periodu Srbija ostati faktor vojne i drzavne stabilnosti

Milan23

pre 7 godina

Bugarska kao NATO clanica vec im 124 ratna aviona. Hrvatska je dobila kao POKLON vec ogromnu kolicinu oruzija i helikoptera. Rumunija i Madjraska da ne pricam, a jedino jadna Srbija PLACA ''braskoj'' Rusiji za sve, za davno zastarele avione. Ova bolesna opsednutost sa Rusima, ovim bivsim radikalima vec postaje jako opasna za samu Srbiju. Mi sko okruzeni svim NATO drazavama koji sa 10 minuta mogu da sravne celu Srbiju, gde ti zastarli ruski migovi ne mogu nista pomoci.

ilija

pre 7 godina

Mora da se kaže da je kupljeno i da nije poklon. U suprotnom će neko da krene u pravcu (kao što jesu bili naslovi, "Srbija brani Rusiju") stara SSSR strategija, vezati zemlje za sebe tako što ćeš da im poklanjaš oružje da budu na tvojoj strani. Mi smo kupili, a sada kod Francuza, pošto radar, jer ako uzmemo Ruski, buniće se, prevelika ulaganja u odbranu.

Amerikanac

pre 7 godina

Brate mi smo jedina zemlja koja podrzava Rusiju u regionu i sire, trebalo bi da nam daju i sakom i kapom, a mi dobijamo trecerazredno naoruzanje i to placamo. Ameri i nato imaju gomilu saveznika i brinu o svakome, evo primer Hrvatske koja se nedavno pridruzila nato-u i dobila vise nego solidno oruzje i to kao POKLON, a nas Rusi kupuju za male pare.

Kristina

pre 7 godina

Vucicu, zadji malo u drzavne klinike i bolnice! Ako se lecis po inostranstvu, ne znaci da je u drzavi kojom upravljas sve u redu, cak sta vise! Meni je ovaj ponos sa ovakvim stvarima van svake pameti. Zemlja se brani zdravljem gradjana, pre svega. Bolnice su nam uzasne, a on o Migovima...

leptirica

pre 7 godina

""Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri“, poručio je Vučić. "

Pa ako ja tu još nešto razumijem...

Reci brate..Kupit ćemo i gotovo. Ako je poklon, reci poklonili su, ako je prodaja reci prodali su..
Bitno je da ti Migovi dođu.
(zanimljivo, 19. decembar 2016 14:30)

Hrvatska je dobila 16 helikoptera i 3 simulatora,platila je transport i PDV (koji ide u vlastiti proračun). Helikopteri su 2014 godina, opremljeni su termovizijom koja na 12 km otkriva utopljenika na moru i naoružanjem koje pogađa mete na 8 km. Ovo je idealno za nadzor granice na kopnu i moru. Prošle godine je dobila 220 oklopnjaka MRAP isto par godina starih,isto odličnih za nadzor granice . Ovi mig29 nisu vrh vrhova,ali poslužiti će par godina za nadzor neba. Ne vjerujem da će u budućnosti Srbija i Hrvatska ratovati,pa vojsku treba prilagođavati zadaćama vezanim uz nadzor ,spašavanja i zaštitu granica.

Ljuba

pre 7 godina

Kojim našim novcem? Je l' "prevashodni" misli na kredite od MMF-a?
Taj novac je on sam pozajmio, ne deli ga sa narodom, pa neka ga sam i vrati. "Naš" novac odavno ne postoji.

N

pre 7 godina

kekec, a koliko plaćate italijanima godošnje :)?
(politikologapsolvent, 19. decembar 2016 18:16)

Slovenija ne placa italijanima niti jedan cent. Proveri malo brate....nemoj da lupas gluposti.

Sava

pre 7 godina

Ni 6 ni 10 ni 100 migova ne bi nam pomoglo ama baš ništa u sukobu s NATO-om, a u taj sukob nas guraju "susjedi", pametnim provokacijama na koje naša diplomatija ne ume da odgvori, osim da se ridajući zaleti u Moskvu. Ali pošto besplatnog sira ima samo u mišolovci (ruska poslovica) mi političkim i finansijskim zaduživanjem kod Rusa pravimo jedan drugi, gadan račun kod EU i NATO. Vojno-strateški posmatrano, čak ni sama Rusija ne bi mogla da se vojno odbrani sa ovog komada zemlje što se zove Srbija. Naša jedina i najbolja odbrana je pametna politika, ali u zemlji u kojoj je još uvek Josip Broz neprikosnoveni idol, koja se diči 27.mart-om, Principom i Apisom, zalud je pozivati na mudrost...

zapadnjak

pre 7 godina

Sto se aviona tice realna potreba Srbije su MIG 35 izmedju 20 i 30 komada.
(Oficir srpskog porekla jedne zapadne zemlje, 19. decembar 2016 17:05)
MiG35 po planu ulazi u operativnu upotrebu ruske armije tek 2018. Ako i tada udje u upotrebu jer se planira opremanje radarom sa aktivnim skeniranjem koji je jos daleko od konacne varijante. Nijedan ruski avion trenutno nema radar sa aktivnim skeniranjem i Rusija pokusava uzurbano da ga napravi, ali proizvodnja digitalne tehnologije u Rusiji nije razvijena. Recimo, svi americki avion imaju radare sa aktivnim skeniranjem a F35 je opremljen najmodernijom varijantom koja je umrezena u citav sistem osmatranja. F35 moze da igra ulogu AWACSa i hrani ostale borbene sisteme i avione radarskim podacima. Ni sama Rusija nece imati 20, 30 MiG35 kada budu konacno usli u upotrebu. Najmoderniji ruski avion danas je Su35 kojih u ruskoj vojsci ima oko 40.

Jovan

pre 7 godina

Da nije takav spin majstor (da ne upotrebim srpsku res, jer ne bi dozvolili) mozda bi nam Rusi migove i poklonili kao sto je najavljivao. Al prema prijatelju i prijatelski popust, popust iskren ko i prijateljstvo.

Oficir srpskog porekla jedne zapadne zemlje

pre 7 godina

Postovani,kao prvo da se izvinem na pravopisnim greskama,nisam odrastao u Srbiji. Sa aspekta strucnog lica mogu da napisem nesto jer sam oficir po struci,smer PVO. Kao prvo Srbiji su potrebni novi i dobri radari. PVO sistemi kao sto su BUK M1,Pancir S1 i najmodernija verzija S 300,e to nama treba! Sto se aviona tice realna potreba Srbije su MIG 35 izmedju 20 i 30 komada. Uz ovo sto sam nabrojao trebamo imati obavezno sluzenje vojnog roka najmanje 6 meseci i moderna kopnena vojska. Nabrojacu sve u ciframa da bi obicni ljudi shvatili sta nama treba da bismo stvarno bili sigurni. Bez 500 modernih tenkova i najmanje 2000 oklopnih trasportera plus sve sta ide uz to mi nismo sigurni. Srbija treba da ima vojnu snagu u slucaju necega da bude realno u stanju da odbrani svoj narod i svoju drzavu. Ovi gore sto se tice PVO sistema jedno bez drugog ne moze. Jedan sistem S400 npr je lala meta krstarecim raketama poput Tomahawk,treba mu Pancir S 1 koji ce ga stiti,itd... To je jedno kolo sto je jako tesko u ovako kratkom komentaru da normalnim ljudima objasnim.Ovih 6 aviona sto cemo kupiti(dobiti) je jedino dobro u miru da se cuva vazdusni prostor. Sto se nekog rata tice daleko smo mi od sigurne zemlje verujte mi. Treba samo da se molimo da bude mir jer sada kada bi nesto vece ispalo prosli bismo gore nego 1914 verujte mi. Puno pozdrava

Pedja

pre 7 godina

Ne razumem ovu jadnu i bednu cifru.... imati 2 aviona ili 5-6 isti je djavo. Ne mozemo nikoga da napadnemo a ni da se odbranimo ako nas napadnu. Rat se zapocinje tako sto veliki daju zeleno svetlo i pomoc. Sto nas neko nije napao kada smo imali samo taj 1 avion ??? Nismo zanimljivi... da li ce nas neko napasti ako imamo 6 aviona, naravno da da samo ako budemo zanimljivi... ovde nema imam nesto malo oruzija, ili si vojna sila za respekt ili batali tu skupu tehniku i podizi skole bolnice i ekonomju !

Meister Jakob

pre 7 godina

Ovi avioni nam trebaju da se branimo, da ne bi plaćali drugima (to je izuzetno skupo pa bi bilo još manje para nego sada za tu istu bolesnu decu). Ne znam koji su vam motivi i stvarno vas ne razumem. Pogotovo što je ovo u suštini opšte dobro. Inače stoji ti nik super.
(politikologapsolvent, 19. decembar 2016 15:58)

Majstore, više vam se isplati da nekom plaćate da vam čuva nebo, vani npr. sve manje i manje ljudi kupuju stanove nego svi iznajmljuju, jedino bogataši, zubari, doktori i advokati masovno kupuju tzv. Zinshäuser, ulažu u nekretnine, ali to rade s milionima a ne kreditom od €100,000 na 30 godina, u tim slučajevima se više isplati najam.
Sat leta s tim avionom košta $11500 i održavanje još koje milionče godišnje, a koliko čitam ovdje komentare osim šta vam se raspada školstvo i zdravstvo vojnicima nemate čizme s čim kupiti.
I nije mi jasno o kakvoj obrani ti pričaš, prvo od čega se misliš braniti, a drugo čime, ovim avionima?!
Stvarno smiješno!

Mali preduzetnik, prinuđen između ostalog da radi i za državu

pre 7 godina

Čime platiti? Ako moram da biram između hleba i poreza, biram hleb, nemam više od čega da plaćam.Radim za državu u pola cene, jer je to po pravilniku koji je država donela i onda ne mogu da naplatim. Računi ustanove za koju radim blokirani.Za plate poseban račun naravno.

Matrix

pre 7 godina

Budi ti ponosan, kad budeš plaćao iz svog a ne iz džepa naroda...zamisli, on je ponosan ..a jel ponosan što otima narodu plate i penzije???koja podvojena ličnost...mora da je ponosan i što je izdao SRS

lex speciallis

pre 7 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (politikologapsolvent, 19. decembar 2016 15:58)

A kako da se branimo pa sve i da kupimo i celu flotu novih MIG 29 M2, bez strateske podrske PVO ako nemamo bar BUK ili S 400, koji i da mozemo Rusija ne zeli i ne moze da nam ih proda ili "pokloni" stari S 300, ako si citao juce bas na b92. sajtu prvu vest o nabavci ovih aviona. Nista tu ne mozemo, ne daj boze da dodje do sukoba sirih razmera, NATO npr. koristi za svoje lovce kao logistiku Avaks, pa jedan F16,koji nije bolji od 29-tke, sa takvom logistikom je u startu i te kako u prednosti, nad vise migova. Inace, nisam ni sa pro Nato a ni rusofil da se razumemo. I od koga vise i cega da se branimo, aman, dodje li do nekih ozbiljnih sukoga ode sve...Ova nabavka sa aspekta koga sam napisao iz ugla odbrane zvuci kao da zidamo kucu od od krova a ne od temelja. I veruj i ti i tebi slicnima, ja obozavam MIG 29, ali izrazavam i sumnju u to koju cemo verziju dobiti-tj. remontovati. I da zvuci mozda kao populizam, svi se setimo bolesne dece kada su ovakave nabavke u pitanju, u ovom a i u svakom drugom slucaju ja bih uvek rado dao novac kao poreski obveznik za njihovo lecenje nego za avione, a ne za decu da skupljamo pare putem SMS jer to nije sistem i nemamo ga i dalje,to je samo dobra volja gradjana, a valjda je su nam deca najvaznija!

novica

pre 7 godina

Setih se onog dobrog vica iz šezdesetih godina 20.veka, kad Albanija upozorava Ameriku da, ukoliko Amerikanci ne prekinu sa političkim pritiskom, poslaće na njih svoja oba aviona.

Pojmanemam

pre 7 godina

Koga da napadamo i od cega da se branimo!? Pa sve sam NATO oko nas,da necemo mozda njih?
Dajte te pare u obnovu bolnica, skola,ne bacajte ih na nepotrebne polovne avione proizvedene pre 20 god.

Put

pre 7 godina

U slucaju rata ne bi smeli da polete jer bi odmah bili oboreni.U miru nam ne trebaju. Bolje da smo uzeli ruske helikoptere za pomoc pri poplavama, nesrecama i sl. Kao da smo zaboravili sta je bilo prosli put. Svi odmah prizemljeni.

politikologapsolvent

pre 7 godina

@pojmanemam, uvek kad treba da se nabavi nešto za vojsku vi se setite bolnica, bolesne dece, vrtića, škola... A gde ste ostalih dana? Ta deca su bolesna dugo, vrtići fale deset godina unazad itd... Ovi avioni nam trebaju da se branimo, da ne bi plaćali drugima (to je izuzetno skupo pa bi bilo još manje para nego sada za tu istu bolesnu decu). Ne znam koji su vam motivi i stvarno vas ne razumem. Pogotovo što je ovo u suštini opšte dobro. Inače stoji ti nik super.

Duboka je Sutjeska, nebo iznad nje...

pre 7 godina

"Vučić je citirao Josipa Broza Tita kazavši da živimo i radimo kao da će biti 100 godina mir, a već sutra moramo biti spremni da zaštitimo svoju zemlju."

I da čuvamo bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga...

Bacvanin

pre 7 godina

Svi ti MiG-ovi u RV-u su do sada bili dva puta placani.
Prvi put smo ih platili kada smo ih kupovali, krajem 80', a posle smo jos skuplje placali troskove renoviranja infrastrukture od "uspesnne odbrane" sa tim istim MiG-ovima 99'

Srbiji trebaju dobre plate a ne MiG-ovi, ode nama omladina u Nemacku, ko ce da se bori za Srbiju ako se ovako nastavi?

Nadzirac

pre 7 godina

"Premijer je istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan".

Kojim "nasim" novcem, jel' od onog' sto si zakinuo penzionerima, pa sa tim parama ne mozes da "pokrijes" ni jedan redovan servis na tim letelicama.

Pre ce biti da nenamenski trosis pare od 10 milijardi evra novog zaduzenja koje si nam natovario za protekle 4 godine.

Koja je svrha da pravis smesno male ustede na platama i penzijama, a u medjuvremenu se enormno zaduzujes sto bolne rezove u primanjima gradjana potpuno obesmisljava?

Bese to nekad srbija

pre 7 godina

Placamo novcem od penzionera i prosvetara. Pa sto ne ulozimo novac u bolnice, skole? Predsednicki izbori su prava sansa da kazemo "DOSTA BRE!"

сава

pre 7 godina

Ако авиони и даље буду наоружавани само старим ИЦ ракетама кратког домета Р-60 које једино тренутно имамо у арсеналу онда мрка капа. У том случају ове 29-ке ефективно не би биле много ефикасније од 21-ца. Надам се да је део уговора и барем нека мања количина ракета Р-73 и Р-27 и да ћемо чути нешто конкретније о томе. Авион без адекватног наоружања не вреди много.

Cika Djura

pre 7 godina

Zato vojska strajkuje, zato prosvetari strajkuju, zato su ukradene penzije, zato nema novca za lecenje dece, zato su nam bolnice srednji vek.A bilo je reci da ce Rusi da na poklone njihov krs. Nema ljubavi vec ineters

aha

pre 7 godina

znaci tu idu ove pare koje ste iznenada trazili za odvodnjavanje,ogromnu razliku u porezu za pausalce i kucna domacinstva...pa i ja bih tako mogao da budem vlast,samo otimaj od naroda.

Sabahudin

pre 7 godina

Pravi se jak i hvali kako avione plaćamo i da su ispod cene. A neće da kaže da su ispod cene jer su polovni i rashodovani. I da nećemo plaćati avione već remont.

LovEU

pre 7 godina

E ako braci treba da damo poslednji € onda mi nije zao sto pola Srb gladuje i sto se takodje pola Srb leci smsom.Bitno je da smo lovu spiskali na avione jer smo sve ostale probleme resili.

Fox

pre 7 godina

Tih 6 migova ce biti remontovano ili modernizovano, u redu, ali niko jasno da kaze sta ce biti sa ovih postojecih 4 tj. 3, je li njihov remont/modernizacija u paketu? Ako se to ne uradi oni ce biti prizemljeni vec 2018.

Dragan

pre 7 godina

Ok,razumem potrebu da se naoruzavamo i modernizujemo...Pa cak i sa polovnim MIG-ovima kojima za 10 godina isticu resursi!Ali ja evo,kao vojnik molim nekoga tamo da ako mu je imalo stalo do vojske da nam nabavi nove i kvalitetne cizme jer smo bosi!A zima je,znate?

Pojmanemam

pre 7 godina

Koga da napadamo i od cega da se branimo!? Pa sve sam NATO oko nas,da necemo mozda njih?
Dajte te pare u obnovu bolnica, skola,ne bacajte ih na nepotrebne polovne avione proizvedene pre 20 god.

buki

pre 7 godina

"Ako hoćemo da sačuvamo svoju Srbiju moramo da budemo čvrsti, snažni i jaki, moramo da štitimo svoju zemlju..."a da bi bili takvi moramo da radimo i pristojno zaradjujemo,da imamo osecaj da je to nasa kuca a ne kuca nekog drugog,da ta ista kuca se brine za nas same i da nas stiti a ne da imam osecaj da sam poput nekog kmeta u toj kuci, koja stiti vlastelu a nikako mene-kmeta, Eto.

Kralj-Kraljeva

pre 7 godina

Slovenija placa Italiji da im kontrolise vazdusni prostor jer je tako jeftinije. Nama moze Hrvatska npr, cisto radi sticanja poverenja jednih u druge.

Sloba

pre 7 godina

Prvi put, ali zaista po prvi put u zivotu, da podrzim i ovoga sa jednom primedbom da bi ipak redosled trebao biti protivazdusna odbrana pa lovci. Podrzavam makar iz razloga da nasi piloti lete na normalnim avionima. Ako zatreba i nabavimo 50 aparata koliko bi po meni bilo optimalno za Srbiju, da ima ko da upravlja njima. Sledece je balisticke rakete dometa 1000km i da nakrivimo sesir.

бт

pre 7 godina

Полицијска заштита неба? Јел' то оно кад дрон са заставом стране земље слободно полети и слети насред стадиона на коме се игра међународна фудбалска утакмица где га уместо полиције хватају играчи? Или су вам фалили ови мигови да га ухватите?

zanimljivo

pre 7 godina

Kaže u članku prije par dana:

"Šest lovaca MiG-29 rusko Ministrstvo odbrane izuzeće iz upotrebe svoje vojske i predati Srbiji. Srbija će, prema izjavama domaćih vlasti i saznanjima u Rusiji, platiti modernizaciju aviona."

U današnjem članku Vučić kaže:

""Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri“, poručio je Vučić. "

Pa ako ja tu još nešto razumijem...

Reci brate..Kupit ćemo i gotovo. Ako je poklon, reci poklonili su, ako je prodaja reci prodali su..
Bitno je da ti Migovi dođu.

MisterNo

pre 7 godina

"Srbija imala u resursu samo jedan MIG 29 i tri MIG 21, koji su 50 puta slabiji od 29-ke"
A kojom metodologijom se doslo do ove cifre - 50 puta bolji? Metodologijom - samo da nesto kazem.

Binasr

pre 7 godina

Lepo je biti ponosan, al mislim da su ponosniji oni koji ovakve sprave prodaju, a to znaci da imaju znanje i jaku privredu koja moze to da iznese na svojim ledjima i naposletku pamet da nadje ovakve i proda im.

MisterNo

pre 7 godina

"Srbija imala u resursu samo jedan MIG 29 i tri MIG 21, koji su 50 puta slabiji od 29-ke"
A kojom metodologijom se doslo do ove cifre - 50 puta bolji? Metodologijom - samo da nesto kazem.

Pojmanemam

pre 7 godina

Koga da napadamo i od cega da se branimo!? Pa sve sam NATO oko nas,da necemo mozda njih?
Dajte te pare u obnovu bolnica, skola,ne bacajte ih na nepotrebne polovne avione proizvedene pre 20 god.

naturalwomen

pre 7 godina

Ogromno hvala braci Rusima na ovom, samo se nadam da ih nikada necemo upotrebiti zarad odbrane svoje drzave, jer se nadam da ce u buducem periodu Srbija ostati faktor vojne i drzavne stabilnosti

miki

pre 7 godina

@kekec Istina je da Slovenija ne plaća Italiji zaštitu vazdušnog prostora, ali zato ne dobija 60 miliona € od Brisela već te pare odlaze Italiji. Zato je i bitno da mi imamo bar ovih 10 Migova, za obuku pilota i kontrolu vazdušnog prostora, jer u poređenju sa Slovenijom (veličina teritorije i broj preleta) Srbija bi gubila minimum 150 miliona € godišnje. Šta mislite zašto naši kontrolori imaju tolike plate? Zato što zarađuju ogroman novac za državu. Problem je i što piloti koji lete na tim Migovima nemaju preko 800€, ali to je druga tema.

Binasr

pre 7 godina

Lepo je biti ponosan, al mislim da su ponosniji oni koji ovakve sprave prodaju, a to znaci da imaju znanje i jaku privredu koja moze to da iznese na svojim ledjima i naposletku pamet da nadje ovakve i proda im.

ilija

pre 7 godina

Mora da se kaže da je kupljeno i da nije poklon. U suprotnom će neko da krene u pravcu (kao što jesu bili naslovi, "Srbija brani Rusiju") stara SSSR strategija, vezati zemlje za sebe tako što ćeš da im poklanjaš oružje da budu na tvojoj strani. Mi smo kupili, a sada kod Francuza, pošto radar, jer ako uzmemo Ruski, buniće se, prevelika ulaganja u odbranu.

Nikola

pre 7 godina

Može da priča ko šta hoće. Ovaj čovek je jedini nešto preduzeo za ovu zemlju 20 ili 30 godina unazad.
Kupili smo 6 aviona MIG-29, jednog od najboljoh lovaca koji su proizvedeni ikad, vuli ste nezadovoljni. "Kako da branimo nebi sa 6 novih aviona i protiv koga ratujemo, bolje da smo uložili u zdravstvo". Vi kao da ne vidite šta se dešava u svetu. Rat će početi jednog dana a Srbija u hangaru ima 3 lovca. Pa ne ide to tako. Ovih 6 aviona za početak su sasvim dovoljni. Ako mislite da je 6 aviona malo, razmislite da li možemo od jednom da kupimo flotu od 50 aviona. Ne možemo, nismo još do tle stigli ekonomski.
10 aviona je broj koji ima jedna eskadrila neke jače države. 10 aviona za našu teritoriju je ZA SADA (u vreme "mira") sasvim dovoljno. Srbija će verovatno kupovati još aviona i kad dođe do sukoba, mi ćemo imati već jaku flotu. Ovde iznosim svoje lično mišljenje, nekima će se svideti, nekima možda neće, ali činjenica je da šta god Vučić uradio, kupio avione, podigao bolnicu, preveo staricu prejo puta, nekima se neće svideti i svi će tražiti dlaku u jajetu samo da mu zamere i da ga izvređaju. Ljudi, vratite se u realnost.

Put

pre 7 godina

U slucaju rata ne bi smeli da polete jer bi odmah bili oboreni.U miru nam ne trebaju. Bolje da smo uzeli ruske helikoptere za pomoc pri poplavama, nesrecama i sl. Kao da smo zaboravili sta je bilo prosli put. Svi odmah prizemljeni.

Oficir srpskog porekla jedne zapadne zemlje

pre 7 godina

Postovani,kao prvo da se izvinem na pravopisnim greskama,nisam odrastao u Srbiji. Sa aspekta strucnog lica mogu da napisem nesto jer sam oficir po struci,smer PVO. Kao prvo Srbiji su potrebni novi i dobri radari. PVO sistemi kao sto su BUK M1,Pancir S1 i najmodernija verzija S 300,e to nama treba! Sto se aviona tice realna potreba Srbije su MIG 35 izmedju 20 i 30 komada. Uz ovo sto sam nabrojao trebamo imati obavezno sluzenje vojnog roka najmanje 6 meseci i moderna kopnena vojska. Nabrojacu sve u ciframa da bi obicni ljudi shvatili sta nama treba da bismo stvarno bili sigurni. Bez 500 modernih tenkova i najmanje 2000 oklopnih trasportera plus sve sta ide uz to mi nismo sigurni. Srbija treba da ima vojnu snagu u slucaju necega da bude realno u stanju da odbrani svoj narod i svoju drzavu. Ovi gore sto se tice PVO sistema jedno bez drugog ne moze. Jedan sistem S400 npr je lala meta krstarecim raketama poput Tomahawk,treba mu Pancir S 1 koji ce ga stiti,itd... To je jedno kolo sto je jako tesko u ovako kratkom komentaru da normalnim ljudima objasnim.Ovih 6 aviona sto cemo kupiti(dobiti) je jedino dobro u miru da se cuva vazdusni prostor. Sto se nekog rata tice daleko smo mi od sigurne zemlje verujte mi. Treba samo da se molimo da bude mir jer sada kada bi nesto vece ispalo prosli bismo gore nego 1914 verujte mi. Puno pozdrava

Dragan

pre 7 godina

Ok,razumem potrebu da se naoruzavamo i modernizujemo...Pa cak i sa polovnim MIG-ovima kojima za 10 godina isticu resursi!Ali ja evo,kao vojnik molim nekoga tamo da ako mu je imalo stalo do vojske da nam nabavi nove i kvalitetne cizme jer smo bosi!A zima je,znate?

Sabahudin

pre 7 godina

Pravi se jak i hvali kako avione plaćamo i da su ispod cene. A neće da kaže da su ispod cene jer su polovni i rashodovani. I da nećemo plaćati avione već remont.

Matrix

pre 7 godina

Budi ti ponosan, kad budeš plaćao iz svog a ne iz džepa naroda...zamisli, on je ponosan ..a jel ponosan što otima narodu plate i penzije???koja podvojena ličnost...mora da je ponosan i što je izdao SRS

бт

pre 7 godina

Полицијска заштита неба? Јел' то оно кад дрон са заставом стране земље слободно полети и слети насред стадиона на коме се игра међународна фудбалска утакмица где га уместо полиције хватају играчи? Или су вам фалили ови мигови да га ухватите?

sn

pre 7 godina

lepo od vas,ni jedan komentar mi niste pustili,sto samo govori koliko sam u pravu da ste cisti laznjaci i pravi promasaj.Neka vam je na cast a ja se stidim umesto vas....

Bese to nekad srbija

pre 7 godina

Placamo novcem od penzionera i prosvetara. Pa sto ne ulozimo novac u bolnice, skole? Predsednicki izbori su prava sansa da kazemo "DOSTA BRE!"

Duboka je Sutjeska, nebo iznad nje...

pre 7 godina

"Vučić je citirao Josipa Broza Tita kazavši da živimo i radimo kao da će biti 100 godina mir, a već sutra moramo biti spremni da zaštitimo svoju zemlju."

I da čuvamo bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga...

Bacvanin

pre 7 godina

Svi ti MiG-ovi u RV-u su do sada bili dva puta placani.
Prvi put smo ih platili kada smo ih kupovali, krajem 80', a posle smo jos skuplje placali troskove renoviranja infrastrukture od "uspesnne odbrane" sa tim istim MiG-ovima 99'

Srbiji trebaju dobre plate a ne MiG-ovi, ode nama omladina u Nemacku, ko ce da se bori za Srbiju ako se ovako nastavi?

Milan23

pre 7 godina

Bugarska kao NATO clanica vec im 124 ratna aviona. Hrvatska je dobila kao POKLON vec ogromnu kolicinu oruzija i helikoptera. Rumunija i Madjraska da ne pricam, a jedino jadna Srbija PLACA ''braskoj'' Rusiji za sve, za davno zastarele avione. Ova bolesna opsednutost sa Rusima, ovim bivsim radikalima vec postaje jako opasna za samu Srbiju. Mi sko okruzeni svim NATO drazavama koji sa 10 minuta mogu da sravne celu Srbiju, gde ti zastarli ruski migovi ne mogu nista pomoci.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

bolje da si ulozio u zdravstvo, ne mozes da udjes u dom zdravlja od guzvi, ne znam sta ce ti avioni i protiv koga ce da ratujes???
(nesa, 19. decembar 2016 21:51)

Nešo, zar još nisi shvatio našega vladara?? On dobije npr. pitanje šta misli o pozivnom broju za KiM, a odgovor glasi: danas sam sa Sinišom posetio gradilište BG na vodi i naši prijatelji iz Dubaia su prezadovoljni, a MMF je oduševljen našim BDP-om.
Tako i ovo.. Dobijamo MIG-ove za džaba od Rusa, a on priča kako je ponosan jer ćemo ih platiti našim novcem.

Meister Jakob

pre 7 godina

Ovi avioni nam trebaju da se branimo, da ne bi plaćali drugima (to je izuzetno skupo pa bi bilo još manje para nego sada za tu istu bolesnu decu). Ne znam koji su vam motivi i stvarno vas ne razumem. Pogotovo što je ovo u suštini opšte dobro. Inače stoji ti nik super.
(politikologapsolvent, 19. decembar 2016 15:58)

Majstore, više vam se isplati da nekom plaćate da vam čuva nebo, vani npr. sve manje i manje ljudi kupuju stanove nego svi iznajmljuju, jedino bogataši, zubari, doktori i advokati masovno kupuju tzv. Zinshäuser, ulažu u nekretnine, ali to rade s milionima a ne kreditom od €100,000 na 30 godina, u tim slučajevima se više isplati najam.
Sat leta s tim avionom košta $11500 i održavanje još koje milionče godišnje, a koliko čitam ovdje komentare osim šta vam se raspada školstvo i zdravstvo vojnicima nemate čizme s čim kupiti.
I nije mi jasno o kakvoj obrani ti pričaš, prvo od čega se misliš braniti, a drugo čime, ovim avionima?!
Stvarno smiješno!

Kristina

pre 7 godina

Vucicu, zadji malo u drzavne klinike i bolnice! Ako se lecis po inostranstvu, ne znaci da je u drzavi kojom upravljas sve u redu, cak sta vise! Meni je ovaj ponos sa ovakvim stvarima van svake pameti. Zemlja se brani zdravljem gradjana, pre svega. Bolnice su nam uzasne, a on o Migovima...

novica

pre 7 godina

Setih se onog dobrog vica iz šezdesetih godina 20.veka, kad Albanija upozorava Ameriku da, ukoliko Amerikanci ne prekinu sa političkim pritiskom, poslaće na njih svoja oba aviona.

Nadzirac

pre 7 godina

"Premijer je istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan".

Kojim "nasim" novcem, jel' od onog' sto si zakinuo penzionerima, pa sa tim parama ne mozes da "pokrijes" ni jedan redovan servis na tim letelicama.

Pre ce biti da nenamenski trosis pare od 10 milijardi evra novog zaduzenja koje si nam natovario za protekle 4 godine.

Koja je svrha da pravis smesno male ustede na platama i penzijama, a u medjuvremenu se enormno zaduzujes sto bolne rezove u primanjima gradjana potpuno obesmisljava?

Pojmanemam

pre 7 godina

Koga da napadamo i od cega da se branimo!? Pa sve sam NATO oko nas,da necemo mozda njih?
Dajte te pare u obnovu bolnica, skola,ne bacajte ih na nepotrebne polovne avione proizvedene pre 20 god.

Pedja

pre 7 godina

Ne razumem ovu jadnu i bednu cifru.... imati 2 aviona ili 5-6 isti je djavo. Ne mozemo nikoga da napadnemo a ni da se odbranimo ako nas napadnu. Rat se zapocinje tako sto veliki daju zeleno svetlo i pomoc. Sto nas neko nije napao kada smo imali samo taj 1 avion ??? Nismo zanimljivi... da li ce nas neko napasti ako imamo 6 aviona, naravno da da samo ako budemo zanimljivi... ovde nema imam nesto malo oruzija, ili si vojna sila za respekt ili batali tu skupu tehniku i podizi skole bolnice i ekonomju !

LovEU

pre 7 godina

E ako braci treba da damo poslednji € onda mi nije zao sto pola Srb gladuje i sto se takodje pola Srb leci smsom.Bitno je da smo lovu spiskali na avione jer smo sve ostale probleme resili.

Amerikanac

pre 7 godina

Brate mi smo jedina zemlja koja podrzava Rusiju u regionu i sire, trebalo bi da nam daju i sakom i kapom, a mi dobijamo trecerazredno naoruzanje i to placamo. Ameri i nato imaju gomilu saveznika i brinu o svakome, evo primer Hrvatske koja se nedavno pridruzila nato-u i dobila vise nego solidno oruzje i to kao POKLON, a nas Rusi kupuju za male pare.

aha

pre 7 godina

znaci tu idu ove pare koje ste iznenada trazili za odvodnjavanje,ogromnu razliku u porezu za pausalce i kucna domacinstva...pa i ja bih tako mogao da budem vlast,samo otimaj od naroda.

Cika Djura

pre 7 godina

Zato vojska strajkuje, zato prosvetari strajkuju, zato su ukradene penzije, zato nema novca za lecenje dece, zato su nam bolnice srednji vek.A bilo je reci da ce Rusi da na poklone njihov krs. Nema ljubavi vec ineters

zapadnjak

pre 7 godina

Sto se aviona tice realna potreba Srbije su MIG 35 izmedju 20 i 30 komada.
(Oficir srpskog porekla jedne zapadne zemlje, 19. decembar 2016 17:05)
MiG35 po planu ulazi u operativnu upotrebu ruske armije tek 2018. Ako i tada udje u upotrebu jer se planira opremanje radarom sa aktivnim skeniranjem koji je jos daleko od konacne varijante. Nijedan ruski avion trenutno nema radar sa aktivnim skeniranjem i Rusija pokusava uzurbano da ga napravi, ali proizvodnja digitalne tehnologije u Rusiji nije razvijena. Recimo, svi americki avion imaju radare sa aktivnim skeniranjem a F35 je opremljen najmodernijom varijantom koja je umrezena u citav sistem osmatranja. F35 moze da igra ulogu AWACSa i hrani ostale borbene sisteme i avione radarskim podacima. Ni sama Rusija nece imati 20, 30 MiG35 kada budu konacno usli u upotrebu. Najmoderniji ruski avion danas je Su35 kojih u ruskoj vojsci ima oko 40.

Sava

pre 7 godina

Ni 6 ni 10 ni 100 migova ne bi nam pomoglo ama baš ništa u sukobu s NATO-om, a u taj sukob nas guraju "susjedi", pametnim provokacijama na koje naša diplomatija ne ume da odgvori, osim da se ridajući zaleti u Moskvu. Ali pošto besplatnog sira ima samo u mišolovci (ruska poslovica) mi političkim i finansijskim zaduživanjem kod Rusa pravimo jedan drugi, gadan račun kod EU i NATO. Vojno-strateški posmatrano, čak ni sama Rusija ne bi mogla da se vojno odbrani sa ovog komada zemlje što se zove Srbija. Naša jedina i najbolja odbrana je pametna politika, ali u zemlji u kojoj je još uvek Josip Broz neprikosnoveni idol, koja se diči 27.mart-om, Principom i Apisom, zalud je pozivati na mudrost...

Ljuba

pre 7 godina

Kojim našim novcem? Je l' "prevashodni" misli na kredite od MMF-a?
Taj novac je on sam pozajmio, ne deli ga sa narodom, pa neka ga sam i vrati. "Naš" novac odavno ne postoji.

Vojvođanin

pre 7 godina

Za običan narod,da prevedem:EU nam daje novac iz pristupnih fondova,razno-razne donacije namenjene usavršavanju ovog,ili onog,za razvoj ovog,ili onog,za unapređenje,zapodsticaje,za investicije,za razvoj ove,ili one grane privrede,ili poljoprivrede ida ne nabrajam,a šampion kupuje (po malo nižoj)"bratskoj" ceni Ruske avione "mig"!Hteo sam da kažem: "da nam je te avione u stvari kupila EU,obzirom na gore navedena bespovratna ulaganja"!

Kralj-Kraljeva

pre 7 godina

Slovenija placa Italiji da im kontrolise vazdusni prostor jer je tako jeftinije. Nama moze Hrvatska npr, cisto radi sticanja poverenja jednih u druge.

Mali preduzetnik, prinuđen između ostalog da radi i za državu

pre 7 godina

Čime platiti? Ako moram da biram između hleba i poreza, biram hleb, nemam više od čega da plaćam.Radim za državu u pola cene, jer je to po pravilniku koji je država donela i onda ne mogu da naplatim. Računi ustanove za koju radim blokirani.Za plate poseban račun naravno.

buki

pre 7 godina

"Ako hoćemo da sačuvamo svoju Srbiju moramo da budemo čvrsti, snažni i jaki, moramo da štitimo svoju zemlju..."a da bi bili takvi moramo da radimo i pristojno zaradjujemo,da imamo osecaj da je to nasa kuca a ne kuca nekog drugog,da ta ista kuca se brine za nas same i da nas stiti a ne da imam osecaj da sam poput nekog kmeta u toj kuci, koja stiti vlastelu a nikako mene-kmeta, Eto.

lex speciallis

pre 7 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (politikologapsolvent, 19. decembar 2016 15:58)

A kako da se branimo pa sve i da kupimo i celu flotu novih MIG 29 M2, bez strateske podrske PVO ako nemamo bar BUK ili S 400, koji i da mozemo Rusija ne zeli i ne moze da nam ih proda ili "pokloni" stari S 300, ako si citao juce bas na b92. sajtu prvu vest o nabavci ovih aviona. Nista tu ne mozemo, ne daj boze da dodje do sukoba sirih razmera, NATO npr. koristi za svoje lovce kao logistiku Avaks, pa jedan F16,koji nije bolji od 29-tke, sa takvom logistikom je u startu i te kako u prednosti, nad vise migova. Inace, nisam ni sa pro Nato a ni rusofil da se razumemo. I od koga vise i cega da se branimo, aman, dodje li do nekih ozbiljnih sukoga ode sve...Ova nabavka sa aspekta koga sam napisao iz ugla odbrane zvuci kao da zidamo kucu od od krova a ne od temelja. I veruj i ti i tebi slicnima, ja obozavam MIG 29, ali izrazavam i sumnju u to koju cemo verziju dobiti-tj. remontovati. I da zvuci mozda kao populizam, svi se setimo bolesne dece kada su ovakave nabavke u pitanju, u ovom a i u svakom drugom slucaju ja bih uvek rado dao novac kao poreski obveznik za njihovo lecenje nego za avione, a ne za decu da skupljamo pare putem SMS jer to nije sistem i nemamo ga i dalje,to je samo dobra volja gradjana, a valjda je su nam deca najvaznija!

Fox

pre 7 godina

Tih 6 migova ce biti remontovano ili modernizovano, u redu, ali niko jasno da kaze sta ce biti sa ovih postojecih 4 tj. 3, je li njihov remont/modernizacija u paketu? Ako se to ne uradi oni ce biti prizemljeni vec 2018.

Jovan

pre 7 godina

Da nije takav spin majstor (da ne upotrebim srpsku res, jer ne bi dozvolili) mozda bi nam Rusi migove i poklonili kao sto je najavljivao. Al prema prijatelju i prijatelski popust, popust iskren ko i prijateljstvo.

leptirica

pre 7 godina

""Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri“, poručio je Vučić. "

Pa ako ja tu još nešto razumijem...

Reci brate..Kupit ćemo i gotovo. Ako je poklon, reci poklonili su, ako je prodaja reci prodali su..
Bitno je da ti Migovi dođu.
(zanimljivo, 19. decembar 2016 14:30)

Hrvatska je dobila 16 helikoptera i 3 simulatora,platila je transport i PDV (koji ide u vlastiti proračun). Helikopteri su 2014 godina, opremljeni su termovizijom koja na 12 km otkriva utopljenika na moru i naoružanjem koje pogađa mete na 8 km. Ovo je idealno za nadzor granice na kopnu i moru. Prošle godine je dobila 220 oklopnjaka MRAP isto par godina starih,isto odličnih za nadzor granice . Ovi mig29 nisu vrh vrhova,ali poslužiti će par godina za nadzor neba. Ne vjerujem da će u budućnosti Srbija i Hrvatska ratovati,pa vojsku treba prilagođavati zadaćama vezanim uz nadzor ,spašavanja i zaštitu granica.

сава

pre 7 godina

Ако авиони и даље буду наоружавани само старим ИЦ ракетама кратког домета Р-60 које једино тренутно имамо у арсеналу онда мрка капа. У том случају ове 29-ке ефективно не би биле много ефикасније од 21-ца. Надам се да је део уговора и барем нека мања количина ракета Р-73 и Р-27 и да ћемо чути нешто конкретније о томе. Авион без адекватног наоружања не вреди много.

zanimljivo

pre 7 godina

Kaže u članku prije par dana:

"Šest lovaca MiG-29 rusko Ministrstvo odbrane izuzeće iz upotrebe svoje vojske i predati Srbiji. Srbija će, prema izjavama domaćih vlasti i saznanjima u Rusiji, platiti modernizaciju aviona."

U današnjem članku Vučić kaže:

""Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri“, poručio je Vučić. "

Pa ako ja tu još nešto razumijem...

Reci brate..Kupit ćemo i gotovo. Ako je poklon, reci poklonili su, ako je prodaja reci prodali su..
Bitno je da ti Migovi dođu.

N

pre 7 godina

kekec, a koliko plaćate italijanima godošnje :)?
(politikologapsolvent, 19. decembar 2016 18:16)

Slovenija ne placa italijanima niti jedan cent. Proveri malo brate....nemoj da lupas gluposti.

politikologapsolvent

pre 7 godina

@pojmanemam, uvek kad treba da se nabavi nešto za vojsku vi se setite bolnica, bolesne dece, vrtića, škola... A gde ste ostalih dana? Ta deca su bolesna dugo, vrtići fale deset godina unazad itd... Ovi avioni nam trebaju da se branimo, da ne bi plaćali drugima (to je izuzetno skupo pa bi bilo još manje para nego sada za tu istu bolesnu decu). Ne znam koji su vam motivi i stvarno vas ne razumem. Pogotovo što je ovo u suštini opšte dobro. Inače stoji ti nik super.

hh

pre 7 godina

..kakva "veca sigurnost za gradjane"?..o kakvoj sigurnosti prica Gdin Vucic?..jedina sigurnost i buducnost za gradjane i svu nasu decu je da Srbija pod hitno udje u NATO i EU..svaka druga opcija ili bolesna "rusofilija"koja polako obuzima ovu zemlju,vodi nas u mrak..

Sloba

pre 7 godina

Prvi put, ali zaista po prvi put u zivotu, da podrzim i ovoga sa jednom primedbom da bi ipak redosled trebao biti protivazdusna odbrana pa lovci. Podrzavam makar iz razloga da nasi piloti lete na normalnim avionima. Ako zatreba i nabavimo 50 aparata koliko bi po meni bilo optimalno za Srbiju, da ima ko da upravlja njima. Sledece je balisticke rakete dometa 1000km i da nakrivimo sesir.

Aleksandar

pre 7 godina

Covek ti pokloni stan, a ti mu kazes da si ponosan sto ces da platis njegovo krecenje.Mozda i jesi ponosan zbog toga ali se to u tom trenutku ne govori jer moze i da se protumaci da si sve platio i da nista nisi dobio na poklon.U najmanju ruku bezobrazluk prema onom ko ti je poklonio stan

Profesor Doktor

pre 7 godina

Mislim da slijedeće treba da kupite par nuklearnih podmornica i barem jedan nosač aviona!
Podmornice možete kupiti od Njemačke, a mi ćemo vam napraviti nosač aviona, čim završimo ovaj Putinov.

ten yard penalty

pre 7 godina

A jel mogu nama sad Nemci da ponude da te za jedan evro prodamo njima!?...pa da njima "sredjujesh" drzzavu i ekonomiju,a mi da prodishemo malo i prozzivimo ko ljudi!?!...

pilot amater

pre 7 godina

jedan sat leta MiG 29 košta oko 35.000 evra
jedan sat leta MiG 21 košta oko 3.500 evra

Hrvati za iste pare složili 12 komada sa novom elektronikom,
lete koliko hoće
za šminku i "čuvanje vazdušnog prostora" čisto dosta

mi ćemo imati 6 komada,skrpanih, sa skupim časovima leta
dakle, samo za pokazivanje

leptirica

pre 7 godina

jedan sat leta MiG 29 košta oko 35.000 evra
jedan sat leta MiG 21 košta oko 3.500 evra

Hrvati za iste pare složili 12 komada sa novom elektronikom,
lete koliko hoće
za šminku i "čuvanje vazdušnog prostora" čisto dosta

mi ćemo imati 6 komada,skrpanih, sa skupim časovima leta
dakle, samo za pokazivanje
(pilot amater, 20. decembar 2016 08:40)

I ovi mig29 će imati novu elektroniku,ali ostalo stoji. Ako ga koristiš za nadzor zračnog prostora nije bitno dal je mig21 ili mig29,ako je u ratne svrhe Srbija je okružena NATO-m i opet ni ti mig29 ništa ne mijenjaju. S druge strane skuplji sat letenja i skuplje održavanje od mig21 je veliki minus,ali za pokazivanje je valjda bitno imati bolje od susjeda,pa makar narod plaća.

MisterNo

pre 7 godina

"Srbija imala u resursu samo jedan MIG 29 i tri MIG 21, koji su 50 puta slabiji od 29-ke"
A kojom metodologijom se doslo do ove cifre - 50 puta bolji? Metodologijom - samo da nesto kazem.

Pojmanemam

pre 7 godina

Koga da napadamo i od cega da se branimo!? Pa sve sam NATO oko nas,da necemo mozda njih?
Dajte te pare u obnovu bolnica, skola,ne bacajte ih na nepotrebne polovne avione proizvedene pre 20 god.

Binasr

pre 7 godina

Lepo je biti ponosan, al mislim da su ponosniji oni koji ovakve sprave prodaju, a to znaci da imaju znanje i jaku privredu koja moze to da iznese na svojim ledjima i naposletku pamet da nadje ovakve i proda im.

buki

pre 7 godina

"Ako hoćemo da sačuvamo svoju Srbiju moramo da budemo čvrsti, snažni i jaki, moramo da štitimo svoju zemlju..."a da bi bili takvi moramo da radimo i pristojno zaradjujemo,da imamo osecaj da je to nasa kuca a ne kuca nekog drugog,da ta ista kuca se brine za nas same i da nas stiti a ne da imam osecaj da sam poput nekog kmeta u toj kuci, koja stiti vlastelu a nikako mene-kmeta, Eto.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

bolje da si ulozio u zdravstvo, ne mozes da udjes u dom zdravlja od guzvi, ne znam sta ce ti avioni i protiv koga ce da ratujes???
(nesa, 19. decembar 2016 21:51)

Nešo, zar još nisi shvatio našega vladara?? On dobije npr. pitanje šta misli o pozivnom broju za KiM, a odgovor glasi: danas sam sa Sinišom posetio gradilište BG na vodi i naši prijatelji iz Dubaia su prezadovoljni, a MMF je oduševljen našim BDP-om.
Tako i ovo.. Dobijamo MIG-ove za džaba od Rusa, a on priča kako je ponosan jer ćemo ih platiti našim novcem.

Vojvođanin

pre 7 godina

Za običan narod,da prevedem:EU nam daje novac iz pristupnih fondova,razno-razne donacije namenjene usavršavanju ovog,ili onog,za razvoj ovog,ili onog,za unapređenje,zapodsticaje,za investicije,za razvoj ove,ili one grane privrede,ili poljoprivrede ida ne nabrajam,a šampion kupuje (po malo nižoj)"bratskoj" ceni Ruske avione "mig"!Hteo sam da kažem: "da nam je te avione u stvari kupila EU,obzirom na gore navedena bespovratna ulaganja"!

Milan23

pre 7 godina

Bugarska kao NATO clanica vec im 124 ratna aviona. Hrvatska je dobila kao POKLON vec ogromnu kolicinu oruzija i helikoptera. Rumunija i Madjraska da ne pricam, a jedino jadna Srbija PLACA ''braskoj'' Rusiji za sve, za davno zastarele avione. Ova bolesna opsednutost sa Rusima, ovim bivsim radikalima vec postaje jako opasna za samu Srbiju. Mi sko okruzeni svim NATO drazavama koji sa 10 minuta mogu da sravne celu Srbiju, gde ti zastarli ruski migovi ne mogu nista pomoci.

Kristina

pre 7 godina

Vucicu, zadji malo u drzavne klinike i bolnice! Ako se lecis po inostranstvu, ne znaci da je u drzavi kojom upravljas sve u redu, cak sta vise! Meni je ovaj ponos sa ovakvim stvarima van svake pameti. Zemlja se brani zdravljem gradjana, pre svega. Bolnice su nam uzasne, a on o Migovima...

politikologapsolvent

pre 7 godina

@pojmanemam, uvek kad treba da se nabavi nešto za vojsku vi se setite bolnica, bolesne dece, vrtića, škola... A gde ste ostalih dana? Ta deca su bolesna dugo, vrtići fale deset godina unazad itd... Ovi avioni nam trebaju da se branimo, da ne bi plaćali drugima (to je izuzetno skupo pa bi bilo još manje para nego sada za tu istu bolesnu decu). Ne znam koji su vam motivi i stvarno vas ne razumem. Pogotovo što je ovo u suštini opšte dobro. Inače stoji ti nik super.

Bacvanin

pre 7 godina

Svi ti MiG-ovi u RV-u su do sada bili dva puta placani.
Prvi put smo ih platili kada smo ih kupovali, krajem 80', a posle smo jos skuplje placali troskove renoviranja infrastrukture od "uspesnne odbrane" sa tim istim MiG-ovima 99'

Srbiji trebaju dobre plate a ne MiG-ovi, ode nama omladina u Nemacku, ko ce da se bori za Srbiju ako se ovako nastavi?

Dragan

pre 7 godina

Ok,razumem potrebu da se naoruzavamo i modernizujemo...Pa cak i sa polovnim MIG-ovima kojima za 10 godina isticu resursi!Ali ja evo,kao vojnik molim nekoga tamo da ako mu je imalo stalo do vojske da nam nabavi nove i kvalitetne cizme jer smo bosi!A zima je,znate?

aha

pre 7 godina

znaci tu idu ove pare koje ste iznenada trazili za odvodnjavanje,ogromnu razliku u porezu za pausalce i kucna domacinstva...pa i ja bih tako mogao da budem vlast,samo otimaj od naroda.

Amerikanac

pre 7 godina

Brate mi smo jedina zemlja koja podrzava Rusiju u regionu i sire, trebalo bi da nam daju i sakom i kapom, a mi dobijamo trecerazredno naoruzanje i to placamo. Ameri i nato imaju gomilu saveznika i brinu o svakome, evo primer Hrvatske koja se nedavno pridruzila nato-u i dobila vise nego solidno oruzje i to kao POKLON, a nas Rusi kupuju za male pare.

LovEU

pre 7 godina

E ako braci treba da damo poslednji € onda mi nije zao sto pola Srb gladuje i sto se takodje pola Srb leci smsom.Bitno je da smo lovu spiskali na avione jer smo sve ostale probleme resili.

novica

pre 7 godina

Setih se onog dobrog vica iz šezdesetih godina 20.veka, kad Albanija upozorava Ameriku da, ukoliko Amerikanci ne prekinu sa političkim pritiskom, poslaće na njih svoja oba aviona.

Kralj-Kraljeva

pre 7 godina

Slovenija placa Italiji da im kontrolise vazdusni prostor jer je tako jeftinije. Nama moze Hrvatska npr, cisto radi sticanja poverenja jednih u druge.

leptirica

pre 7 godina

jedan sat leta MiG 29 košta oko 35.000 evra
jedan sat leta MiG 21 košta oko 3.500 evra

Hrvati za iste pare složili 12 komada sa novom elektronikom,
lete koliko hoće
za šminku i "čuvanje vazdušnog prostora" čisto dosta

mi ćemo imati 6 komada,skrpanih, sa skupim časovima leta
dakle, samo za pokazivanje
(pilot amater, 20. decembar 2016 08:40)

I ovi mig29 će imati novu elektroniku,ali ostalo stoji. Ako ga koristiš za nadzor zračnog prostora nije bitno dal je mig21 ili mig29,ako je u ratne svrhe Srbija je okružena NATO-m i opet ni ti mig29 ništa ne mijenjaju. S druge strane skuplji sat letenja i skuplje održavanje od mig21 je veliki minus,ali za pokazivanje je valjda bitno imati bolje od susjeda,pa makar narod plaća.

Sava

pre 7 godina

Ni 6 ni 10 ni 100 migova ne bi nam pomoglo ama baš ništa u sukobu s NATO-om, a u taj sukob nas guraju "susjedi", pametnim provokacijama na koje naša diplomatija ne ume da odgvori, osim da se ridajući zaleti u Moskvu. Ali pošto besplatnog sira ima samo u mišolovci (ruska poslovica) mi političkim i finansijskim zaduživanjem kod Rusa pravimo jedan drugi, gadan račun kod EU i NATO. Vojno-strateški posmatrano, čak ni sama Rusija ne bi mogla da se vojno odbrani sa ovog komada zemlje što se zove Srbija. Naša jedina i najbolja odbrana je pametna politika, ali u zemlji u kojoj je još uvek Josip Broz neprikosnoveni idol, koja se diči 27.mart-om, Principom i Apisom, zalud je pozivati na mudrost...

Bese to nekad srbija

pre 7 godina

Placamo novcem od penzionera i prosvetara. Pa sto ne ulozimo novac u bolnice, skole? Predsednicki izbori su prava sansa da kazemo "DOSTA BRE!"

Ljuba

pre 7 godina

Kojim našim novcem? Je l' "prevashodni" misli na kredite od MMF-a?
Taj novac je on sam pozajmio, ne deli ga sa narodom, pa neka ga sam i vrati. "Naš" novac odavno ne postoji.

Sloba

pre 7 godina

Prvi put, ali zaista po prvi put u zivotu, da podrzim i ovoga sa jednom primedbom da bi ipak redosled trebao biti protivazdusna odbrana pa lovci. Podrzavam makar iz razloga da nasi piloti lete na normalnim avionima. Ako zatreba i nabavimo 50 aparata koliko bi po meni bilo optimalno za Srbiju, da ima ko da upravlja njima. Sledece je balisticke rakete dometa 1000km i da nakrivimo sesir.

N

pre 7 godina

kekec, a koliko plaćate italijanima godošnje :)?
(politikologapsolvent, 19. decembar 2016 18:16)

Slovenija ne placa italijanima niti jedan cent. Proveri malo brate....nemoj da lupas gluposti.

Sabahudin

pre 7 godina

Pravi se jak i hvali kako avione plaćamo i da su ispod cene. A neće da kaže da su ispod cene jer su polovni i rashodovani. I da nećemo plaćati avione već remont.

бт

pre 7 godina

Полицијска заштита неба? Јел' то оно кад дрон са заставом стране земље слободно полети и слети насред стадиона на коме се игра међународна фудбалска утакмица где га уместо полиције хватају играчи? Или су вам фалили ови мигови да га ухватите?

Fox

pre 7 godina

Tih 6 migova ce biti remontovano ili modernizovano, u redu, ali niko jasno da kaze sta ce biti sa ovih postojecih 4 tj. 3, je li njihov remont/modernizacija u paketu? Ako se to ne uradi oni ce biti prizemljeni vec 2018.

Cika Djura

pre 7 godina

Zato vojska strajkuje, zato prosvetari strajkuju, zato su ukradene penzije, zato nema novca za lecenje dece, zato su nam bolnice srednji vek.A bilo je reci da ce Rusi da na poklone njihov krs. Nema ljubavi vec ineters

Put

pre 7 godina

U slucaju rata ne bi smeli da polete jer bi odmah bili oboreni.U miru nam ne trebaju. Bolje da smo uzeli ruske helikoptere za pomoc pri poplavama, nesrecama i sl. Kao da smo zaboravili sta je bilo prosli put. Svi odmah prizemljeni.

Pedja

pre 7 godina

Ne razumem ovu jadnu i bednu cifru.... imati 2 aviona ili 5-6 isti je djavo. Ne mozemo nikoga da napadnemo a ni da se odbranimo ako nas napadnu. Rat se zapocinje tako sto veliki daju zeleno svetlo i pomoc. Sto nas neko nije napao kada smo imali samo taj 1 avion ??? Nismo zanimljivi... da li ce nas neko napasti ako imamo 6 aviona, naravno da da samo ako budemo zanimljivi... ovde nema imam nesto malo oruzija, ili si vojna sila za respekt ili batali tu skupu tehniku i podizi skole bolnice i ekonomju !

Matrix

pre 7 godina

Budi ti ponosan, kad budeš plaćao iz svog a ne iz džepa naroda...zamisli, on je ponosan ..a jel ponosan što otima narodu plate i penzije???koja podvojena ličnost...mora da je ponosan i što je izdao SRS

Mali preduzetnik, prinuđen između ostalog da radi i za državu

pre 7 godina

Čime platiti? Ako moram da biram između hleba i poreza, biram hleb, nemam više od čega da plaćam.Radim za državu u pola cene, jer je to po pravilniku koji je država donela i onda ne mogu da naplatim. Računi ustanove za koju radim blokirani.Za plate poseban račun naravno.

Meister Jakob

pre 7 godina

Ovi avioni nam trebaju da se branimo, da ne bi plaćali drugima (to je izuzetno skupo pa bi bilo još manje para nego sada za tu istu bolesnu decu). Ne znam koji su vam motivi i stvarno vas ne razumem. Pogotovo što je ovo u suštini opšte dobro. Inače stoji ti nik super.
(politikologapsolvent, 19. decembar 2016 15:58)

Majstore, više vam se isplati da nekom plaćate da vam čuva nebo, vani npr. sve manje i manje ljudi kupuju stanove nego svi iznajmljuju, jedino bogataši, zubari, doktori i advokati masovno kupuju tzv. Zinshäuser, ulažu u nekretnine, ali to rade s milionima a ne kreditom od €100,000 na 30 godina, u tim slučajevima se više isplati najam.
Sat leta s tim avionom košta $11500 i održavanje još koje milionče godišnje, a koliko čitam ovdje komentare osim šta vam se raspada školstvo i zdravstvo vojnicima nemate čizme s čim kupiti.
I nije mi jasno o kakvoj obrani ti pričaš, prvo od čega se misliš braniti, a drugo čime, ovim avionima?!
Stvarno smiješno!

zanimljivo

pre 7 godina

Kaže u članku prije par dana:

"Šest lovaca MiG-29 rusko Ministrstvo odbrane izuzeće iz upotrebe svoje vojske i predati Srbiji. Srbija će, prema izjavama domaćih vlasti i saznanjima u Rusiji, platiti modernizaciju aviona."

U današnjem članku Vučić kaže:

""Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri“, poručio je Vučić. "

Pa ako ja tu još nešto razumijem...

Reci brate..Kupit ćemo i gotovo. Ako je poklon, reci poklonili su, ako je prodaja reci prodali su..
Bitno je da ti Migovi dođu.

Nadzirac

pre 7 godina

"Premijer je istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan".

Kojim "nasim" novcem, jel' od onog' sto si zakinuo penzionerima, pa sa tim parama ne mozes da "pokrijes" ni jedan redovan servis na tim letelicama.

Pre ce biti da nenamenski trosis pare od 10 milijardi evra novog zaduzenja koje si nam natovario za protekle 4 godine.

Koja je svrha da pravis smesno male ustede na platama i penzijama, a u medjuvremenu se enormno zaduzujes sto bolne rezove u primanjima gradjana potpuno obesmisljava?

сава

pre 7 godina

Ако авиони и даље буду наоружавани само старим ИЦ ракетама кратког домета Р-60 које једино тренутно имамо у арсеналу онда мрка капа. У том случају ове 29-ке ефективно не би биле много ефикасније од 21-ца. Надам се да је део уговора и барем нека мања количина ракета Р-73 и Р-27 и да ћемо чути нешто конкретније о томе. Авион без адекватног наоружања не вреди много.

Pojmanemam

pre 7 godina

Koga da napadamo i od cega da se branimo!? Pa sve sam NATO oko nas,da necemo mozda njih?
Dajte te pare u obnovu bolnica, skola,ne bacajte ih na nepotrebne polovne avione proizvedene pre 20 god.

Duboka je Sutjeska, nebo iznad nje...

pre 7 godina

"Vučić je citirao Josipa Broza Tita kazavši da živimo i radimo kao da će biti 100 godina mir, a već sutra moramo biti spremni da zaštitimo svoju zemlju."

I da čuvamo bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga...

lex speciallis

pre 7 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (politikologapsolvent, 19. decembar 2016 15:58)

A kako da se branimo pa sve i da kupimo i celu flotu novih MIG 29 M2, bez strateske podrske PVO ako nemamo bar BUK ili S 400, koji i da mozemo Rusija ne zeli i ne moze da nam ih proda ili "pokloni" stari S 300, ako si citao juce bas na b92. sajtu prvu vest o nabavci ovih aviona. Nista tu ne mozemo, ne daj boze da dodje do sukoba sirih razmera, NATO npr. koristi za svoje lovce kao logistiku Avaks, pa jedan F16,koji nije bolji od 29-tke, sa takvom logistikom je u startu i te kako u prednosti, nad vise migova. Inace, nisam ni sa pro Nato a ni rusofil da se razumemo. I od koga vise i cega da se branimo, aman, dodje li do nekih ozbiljnih sukoga ode sve...Ova nabavka sa aspekta koga sam napisao iz ugla odbrane zvuci kao da zidamo kucu od od krova a ne od temelja. I veruj i ti i tebi slicnima, ja obozavam MIG 29, ali izrazavam i sumnju u to koju cemo verziju dobiti-tj. remontovati. I da zvuci mozda kao populizam, svi se setimo bolesne dece kada su ovakave nabavke u pitanju, u ovom a i u svakom drugom slucaju ja bih uvek rado dao novac kao poreski obveznik za njihovo lecenje nego za avione, a ne za decu da skupljamo pare putem SMS jer to nije sistem i nemamo ga i dalje,to je samo dobra volja gradjana, a valjda je su nam deca najvaznija!

Jovan

pre 7 godina

Da nije takav spin majstor (da ne upotrebim srpsku res, jer ne bi dozvolili) mozda bi nam Rusi migove i poklonili kao sto je najavljivao. Al prema prijatelju i prijatelski popust, popust iskren ko i prijateljstvo.

hh

pre 7 godina

..kakva "veca sigurnost za gradjane"?..o kakvoj sigurnosti prica Gdin Vucic?..jedina sigurnost i buducnost za gradjane i svu nasu decu je da Srbija pod hitno udje u NATO i EU..svaka druga opcija ili bolesna "rusofilija"koja polako obuzima ovu zemlju,vodi nas u mrak..

Aleksandar

pre 7 godina

Covek ti pokloni stan, a ti mu kazes da si ponosan sto ces da platis njegovo krecenje.Mozda i jesi ponosan zbog toga ali se to u tom trenutku ne govori jer moze i da se protumaci da si sve platio i da nista nisi dobio na poklon.U najmanju ruku bezobrazluk prema onom ko ti je poklonio stan

Profesor Doktor

pre 7 godina

Mislim da slijedeće treba da kupite par nuklearnih podmornica i barem jedan nosač aviona!
Podmornice možete kupiti od Njemačke, a mi ćemo vam napraviti nosač aviona, čim završimo ovaj Putinov.

ten yard penalty

pre 7 godina

A jel mogu nama sad Nemci da ponude da te za jedan evro prodamo njima!?...pa da njima "sredjujesh" drzzavu i ekonomiju,a mi da prodishemo malo i prozzivimo ko ljudi!?!...

leptirica

pre 7 godina

""Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri“, poručio je Vučić. "

Pa ako ja tu još nešto razumijem...

Reci brate..Kupit ćemo i gotovo. Ako je poklon, reci poklonili su, ako je prodaja reci prodali su..
Bitno je da ti Migovi dođu.
(zanimljivo, 19. decembar 2016 14:30)

Hrvatska je dobila 16 helikoptera i 3 simulatora,platila je transport i PDV (koji ide u vlastiti proračun). Helikopteri su 2014 godina, opremljeni su termovizijom koja na 12 km otkriva utopljenika na moru i naoružanjem koje pogađa mete na 8 km. Ovo je idealno za nadzor granice na kopnu i moru. Prošle godine je dobila 220 oklopnjaka MRAP isto par godina starih,isto odličnih za nadzor granice . Ovi mig29 nisu vrh vrhova,ali poslužiti će par godina za nadzor neba. Ne vjerujem da će u budućnosti Srbija i Hrvatska ratovati,pa vojsku treba prilagođavati zadaćama vezanim uz nadzor ,spašavanja i zaštitu granica.

pilot amater

pre 7 godina

jedan sat leta MiG 29 košta oko 35.000 evra
jedan sat leta MiG 21 košta oko 3.500 evra

Hrvati za iste pare složili 12 komada sa novom elektronikom,
lete koliko hoće
za šminku i "čuvanje vazdušnog prostora" čisto dosta

mi ćemo imati 6 komada,skrpanih, sa skupim časovima leta
dakle, samo za pokazivanje

naturalwomen

pre 7 godina

Ogromno hvala braci Rusima na ovom, samo se nadam da ih nikada necemo upotrebiti zarad odbrane svoje drzave, jer se nadam da ce u buducem periodu Srbija ostati faktor vojne i drzavne stabilnosti

Oficir srpskog porekla jedne zapadne zemlje

pre 7 godina

Postovani,kao prvo da se izvinem na pravopisnim greskama,nisam odrastao u Srbiji. Sa aspekta strucnog lica mogu da napisem nesto jer sam oficir po struci,smer PVO. Kao prvo Srbiji su potrebni novi i dobri radari. PVO sistemi kao sto su BUK M1,Pancir S1 i najmodernija verzija S 300,e to nama treba! Sto se aviona tice realna potreba Srbije su MIG 35 izmedju 20 i 30 komada. Uz ovo sto sam nabrojao trebamo imati obavezno sluzenje vojnog roka najmanje 6 meseci i moderna kopnena vojska. Nabrojacu sve u ciframa da bi obicni ljudi shvatili sta nama treba da bismo stvarno bili sigurni. Bez 500 modernih tenkova i najmanje 2000 oklopnih trasportera plus sve sta ide uz to mi nismo sigurni. Srbija treba da ima vojnu snagu u slucaju necega da bude realno u stanju da odbrani svoj narod i svoju drzavu. Ovi gore sto se tice PVO sistema jedno bez drugog ne moze. Jedan sistem S400 npr je lala meta krstarecim raketama poput Tomahawk,treba mu Pancir S 1 koji ce ga stiti,itd... To je jedno kolo sto je jako tesko u ovako kratkom komentaru da normalnim ljudima objasnim.Ovih 6 aviona sto cemo kupiti(dobiti) je jedino dobro u miru da se cuva vazdusni prostor. Sto se nekog rata tice daleko smo mi od sigurne zemlje verujte mi. Treba samo da se molimo da bude mir jer sada kada bi nesto vece ispalo prosli bismo gore nego 1914 verujte mi. Puno pozdrava

zapadnjak

pre 7 godina

Sto se aviona tice realna potreba Srbije su MIG 35 izmedju 20 i 30 komada.
(Oficir srpskog porekla jedne zapadne zemlje, 19. decembar 2016 17:05)
MiG35 po planu ulazi u operativnu upotrebu ruske armije tek 2018. Ako i tada udje u upotrebu jer se planira opremanje radarom sa aktivnim skeniranjem koji je jos daleko od konacne varijante. Nijedan ruski avion trenutno nema radar sa aktivnim skeniranjem i Rusija pokusava uzurbano da ga napravi, ali proizvodnja digitalne tehnologije u Rusiji nije razvijena. Recimo, svi americki avion imaju radare sa aktivnim skeniranjem a F35 je opremljen najmodernijom varijantom koja je umrezena u citav sistem osmatranja. F35 moze da igra ulogu AWACSa i hrani ostale borbene sisteme i avione radarskim podacima. Ni sama Rusija nece imati 20, 30 MiG35 kada budu konacno usli u upotrebu. Najmoderniji ruski avion danas je Su35 kojih u ruskoj vojsci ima oko 40.

miki

pre 7 godina

@kekec Istina je da Slovenija ne plaća Italiji zaštitu vazdušnog prostora, ali zato ne dobija 60 miliona € od Brisela već te pare odlaze Italiji. Zato je i bitno da mi imamo bar ovih 10 Migova, za obuku pilota i kontrolu vazdušnog prostora, jer u poređenju sa Slovenijom (veličina teritorije i broj preleta) Srbija bi gubila minimum 150 miliona € godišnje. Šta mislite zašto naši kontrolori imaju tolike plate? Zato što zarađuju ogroman novac za državu. Problem je i što piloti koji lete na tim Migovima nemaju preko 800€, ali to je druga tema.

Nikola

pre 7 godina

Može da priča ko šta hoće. Ovaj čovek je jedini nešto preduzeo za ovu zemlju 20 ili 30 godina unazad.
Kupili smo 6 aviona MIG-29, jednog od najboljoh lovaca koji su proizvedeni ikad, vuli ste nezadovoljni. "Kako da branimo nebi sa 6 novih aviona i protiv koga ratujemo, bolje da smo uložili u zdravstvo". Vi kao da ne vidite šta se dešava u svetu. Rat će početi jednog dana a Srbija u hangaru ima 3 lovca. Pa ne ide to tako. Ovih 6 aviona za početak su sasvim dovoljni. Ako mislite da je 6 aviona malo, razmislite da li možemo od jednom da kupimo flotu od 50 aviona. Ne možemo, nismo još do tle stigli ekonomski.
10 aviona je broj koji ima jedna eskadrila neke jače države. 10 aviona za našu teritoriju je ZA SADA (u vreme "mira") sasvim dovoljno. Srbija će verovatno kupovati još aviona i kad dođe do sukoba, mi ćemo imati već jaku flotu. Ovde iznosim svoje lično mišljenje, nekima će se svideti, nekima možda neće, ali činjenica je da šta god Vučić uradio, kupio avione, podigao bolnicu, preveo staricu prejo puta, nekima se neće svideti i svi će tražiti dlaku u jajetu samo da mu zamere i da ga izvređaju. Ljudi, vratite se u realnost.

ilija

pre 7 godina

Mora da se kaže da je kupljeno i da nije poklon. U suprotnom će neko da krene u pravcu (kao što jesu bili naslovi, "Srbija brani Rusiju") stara SSSR strategija, vezati zemlje za sebe tako što ćeš da im poklanjaš oružje da budu na tvojoj strani. Mi smo kupili, a sada kod Francuza, pošto radar, jer ako uzmemo Ruski, buniće se, prevelika ulaganja u odbranu.

sn

pre 7 godina

lepo od vas,ni jedan komentar mi niste pustili,sto samo govori koliko sam u pravu da ste cisti laznjaci i pravi promasaj.Neka vam je na cast a ja se stidim umesto vas....