Sreda, 14.12.2016.

00:48

"Intervencija ako bosanski Srbi pređu crvenu liniju"

Separatisti koji nastoje da podele BiH po etničkim linijama mogli bi da ugroze njene napore da se priključi EU, kaže Valentin Incko.

Izvor: Tanjug

"Intervencija ako bosanski Srbi preðu crvenu liniju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

šteta normalnih ljudi koji tamo žive

pre 7 godina

Bosna "funkcioniše" tako da se jedva postignuti dogovor tumači na tri različita načina. To ne može da završi dobro. Svima u Bosni je diskriminacija normalna, čak i onda kada su žrtve. To nedopustivo i neodrživo stanje održava i međunarodna politika. Bosnu drže kao otvorenu ranu kojoj ne pomažu da zaraste već održavaju stanje u kojem bolesnik lebdi između života i smrti. MZ glavni lekar a domaće vođe asistenti sa nedezinfikovanim instrumentima.

tesna koža

pre 7 godina

Bosna je protktorat. do kad će da bude protektorat? Protektorate ne primaju u EU, u protektorate ne dolaze investitori, dolazi samo humanitarna pomoć a i to sve manje. Kad će Bosna da postane normalna država? Kad će da ode taj Inzko? I šta kad ode? Da li će da dođe njegov zamenik ili će da počne novi rat? Može li Bosna da bude normalna država, u kojoj nema diskriminacije, nema dominacije, svi ravnopravni? Možda Inzko da odgovori na ta pitanja?

ilija

pre 7 godina

VP poručuje, ja sam važan, ja sam potreban. Ali BiH će sama trošiti svoj novac kao i onaj iz pristupnih fondova EU, kao što je i red. Ako mu je do poseda, neka ide da pravi tamo na severu evrope gde su takve državice ranije i postojale, ako je već tako visok i važan poslanik. Od BiH može da ide da gleda piramide kada god to poželi, pije kafu, pojede jagnje i bude dobrodošao, pa čak i nešto da preporuči, ali novac BiH da troši to neće da može.

slavko

pre 7 godina

Zašto Dodik nikada nije govorio o tome koje če zemlje priznati nezavisnost Srpske? Rusija, Belorusija, Novorusija, još po koja Rusija i tu je kraj! Možda neče biti novog rata ali izolacija i ekonomski kolaps Srpske je sigurnost!

Politika

pre 7 godina

@Vetar, i rezolucija 1244 garantuje teritorijalnu celovitost Srbije pa to nije sprecilo svet da prizna Kosovo. Daleko od toga da podrzavam otcepljenje Republike Srpske, ali stvarno vise nema razloga pozivati se na neko medjunarodno pravo ili sporazume jer isti se krse godinama unazad. Naravno u zavisnosti ko ih krsi zavisi i kako zapad ili istok to krsenje posmatraju. Bice kako velike sile ili u tom trenutku jaca sila bude zelela. Medjunarodno pravo je odavno rastegljiva forma koja se koristi ili ne koristi po potrebi i gde se sve moze proizvoljno tumaciti. Krim je sada ruski i ne vidim da je svet zapenio da vrati to pod okrilje Ukrajine, prakticno vise se i ne spominje, kao ni dve oblasti u Gruziji, kao sto se ne spominje ni oblast u Moldaviji. Prosto kada sa druge strane imas za protivnika Rusiju onda se pravis lud. Isto kao sto se Rusija poziva na Irak i Libiju ili neke druge oblasti gde je USA orgijala samo kada Rusiji to odgovara inace ih boli levo cose za te teritorije. Sve je goli interes pa i ta Republika Srpska sto znaci da ce do otcepljenja doci kada neko bude zauzeo tu stranu, a ako mislite da je USA protiv onda razmislite kako lepo moze otvaranjem konflikta u BiH da se vrsi dalja destabilizacija Evrope i udaranje packi neposlusnim evropskim drzavama jer ovog puta bi to bilo pitanje cele Evrope, a ne samo BiH.

boki

pre 7 godina

Medije pogotovo El. Medije svasta pisu!
Mi se palimo na Sve sta god da oni pisu!
Samo ne pisu istinu: da Smo neuredjeno drustvo,nesposobni da razmotrimo objektivno nasu proslost,Sve i uvek su drugi Krivi!
Ako uporedimo jednog 30god.muskarca sa prostora balkana i sa Prostora zapad ne evrope kod nas ima vecina 0dana radnog staza a na zapadu ima 10god i vise radnog staza!
Zato kod nas Sve se cita Jel ima vremena a na zapad nema Jel Mora da radi !

vic

pre 7 godina

Svakako smo nadrljali! Milosevic je mrtav,eto koliko vremena,a srpski narod jos ne moze ziveti kao sto nam je govoreno da cemo ziveti kad njega ne bude bilo.. ispadosmo krivi,iako smo najvece zrtve gradjanskih ratova na Balkanu! Najvise je izgubio srpski narod! Etnicki je iseljen iz Hrvatske,delova Bosne i Kosova.. sad su nas sabili u Srbiju,pa ce u Beogradski pasaluk,i na kraju nas nece ni biti.. i pretnje za neke "crvene" linije!? Gde te linije bejahu kad je poceo rat u ovim republikama? I to rat koji su poceli secenionisticki nacinalisti,a nisu bili srbi! Oni koji su protivustavno razbili zemlju! A sad postoje "crvene linije"!? I ispisuju ih oni kojima zakon lezi u topuzu,na zalost..

Trixter

pre 7 godina

@(TnT, 14. decembar 2016 09:39)
Kao entitet postoji i Evropa deset vekova pa opet nije drzava. Bosna je bila neka drzava samo za vreme nekih 100 godina, i to kad je propadalo Srpsko Carstvo, dolaskom Turaka , da ne govorimo da su muslimani kao religija prisutni u BiH tek od 15 veka i to poslednje cetvrtine. To je istina. O granicama da i ne govorim. Smesno je i potezati to pitanje sta je cije istorijski jer bi po tome ostali na ex Yu prostoru samo Srbi, donekle Hrvati - samo donekle , a ostalo bi delile strane drzave. Sustina je da Muslimani u BiH drze deo BiH , a ne celu i tako ce i ostati jer svet i to svi bez izuzetka i Rusija i Zapad su za to da ostanu entiteti sa punim ovlascenjima, s tim da USA kao zeli se osnazi centralna uprava, koja ne moze funkcionisati sve dok nema nacionalnog kljuca u njoj i dok fakticki u centralnoj upravi sede stranci. Tu nema pomaka i tacka. To su sve cinjenice, neosporne.
Tekovine rata , koji je sam po sebi svakako negativan su ipak i pozitivne. Prvi put u istoriji na teritoriji BiH cije su granice samo granice primirija izmedju Turske i Austrije , a nikakve istorijske niti tradicionalno drzavne medje, se dakle znaju linije etnicke podele, narodi zive jedni pored drugih uglavnom, mozda izmesani ali u mnogo manjoj meri nego pre rata samo u velikim gradovima. Time se dobija jasna slika u BiH , a ta slika svakako namece i slozenu strukturu drzave. Svaki narod ciji politicari ignorisu realnost na kraju udari glavom o zid.

Aleksandar

pre 7 godina

Sad valjda svi vide zasto je Dodik podrzao Hofera.Velika sansa bi bila pobeda Le Penove iako su male sanse za to ali ona nebi podrzala unitarnu islamisticku drzaavu u srcu Evrope.I mozda bi konacno onda mogao referendum i mislim da to Mile i ceka.

Ставка

pre 7 godina

Нек врате изворна овлашћења из Дејтона и нико више ништа неће тражити.

propala stvara,načisto

pre 7 godina

Poruka je jasna ali kasna.BiH je veštačka tvorevina i ovakva kakva je rezultat rata u bosni.potrebno je novo krvoproliće da bi se iscrtale stavrne granice koje žele dva naroda u bosni.muslimanima je ovo max koji s dobilii oni samo mogu biti nagubitku.Ali ne shvataju da su samo oruđe na obuzadavanju srpskih interesa u bosni.Međutim Srbi formalno žive u Bosni ,suštinski to već postaje Srbija.To i ovaj g-din i njegovi nalogaodavci znaju i teško mogu to da spreče,takoreći nemoguće.

nije isto

pre 7 godina

@Leo Engleska i Skotska nisu nastale mirovnim ugovorom nakon rata koji je ukljucivao etnicko ciscenje sa svake strane novonastale granice. Priznavanje RS kao nezavisne drzave bi znacilo da sutra neki narod u multietnickoj drzavi moze etnicki pocistit prostor koji smatra svojim i na referendumu traziti svoju drzavu i ocekivati da im se ista prizna. Zamisli takav scenario u Raskoj sa Bosnjacima itd...

Ognjen BL

pre 7 godina

Istina ne prestaje da bude istina, koliko god da se prećutkuje: priča o bosanskim referendumima o nezavisnosti završena je 1995. U Dejtonskom sporazumu jasno stoji da nikakvi referendumi o izdvajanju entiteta iz BiH nisu mogući.
A Dodik i Vučić mogu da obmanjuju javnost, glume male erdogane i potpaljuju neuku i šovinizmom zadojenu sirotinju do mile volje. Jedini cilj tog beščašća je da nastave da nas jašu još koji mesec, godinu, deceniju.

Јабучило

pre 7 godina

Предуслов за отцепљење је одсуство референдума, као у случају Косова*. Када се референдум одржи, као на Криму или у Српској, то је очигледно кршење демократских начела и онда Запад мора да реагује да би заштитио вољу грађана.

banja luka rs

pre 7 godina

Ma kakva nezavisnost. Dodik je izgubio I Brcko I granicu RS I liniju razgranicenja. Ta prica je samo lokalnog karaktera da se zapale mase pred svake izbore.

Vetar

pre 7 godina

Од када то расписивање референдума може да се сматра поводом за војну интервенцију? Да није ово кршење међунардног права и гажење основних људских права? (Јово, 14. decembar 2016 08:34)

Nije. Dejtonski sporazum, na koji su pristale sve tri strane, kategoricki odbacuje mogucnost jednostranog otcepljenja, kao i referenduma za tako nesto. Incko samo sprovodi ono sto su Srbi potpisali u Dejtonu.

TnT

pre 7 godina

Da li je ovde iko punoletan, jer malo neverovatno da bi neko ko je bio svedok dogadjaja 90-ih mogao da pise da je Evropa rasturila SFRJ. Ne postoji nikakva slicnost izmedju statusa republika I pokrajina u SFRJ I RS sada unutar BiH. Po ustavu SFRJ sve republike, pa cak I pokrajine su imale pravo samoopredeljenja, a po Dejtonu RS to nema. Takodje Kumanovskim sporazumom je ostavljeno pravo Kosovu da samo odluci da li ce da bude samostalno ili da ostane u SRJ.
Na kraju, vecina republika SFRJ je nudila konfederaciju, a tadasnja EEZ pridruzeno clanstvo SFRJ ako se ne rasture I velike kredite za reformu privrede. Medjutim Srbi su to sve odbili I trazili veliku Srbiju, odnosno, mozete vi da se osamostalite, ali mi cemo da vam odredimo granice. Zato je I nastao rat. Tamo gde nije bilo Srba da koce volju vecine tamo nije bilo ni rata.

I pazi sad, Bosna koja kao entitet postoji 10 vekova je vestacka tvorevina a RS je prirodna, a nastala posle krvavog rata (cak I presudjeog genocida u Srebrenici) nakon mirovnog sporazuma u Dejtonu I to kao administrativna oblast bez drzavnih ovlascenja.
Podrska Incku, jedinom koji jos malo razuma tamo ima.

denijama

pre 7 godina

Zaista ne znam od kuda ljudima ideja da uspoređuju otcjepljenje Hrvastke, Slovenije i drugih država SFRJ sa Srpskom? Pa to ni pravno, ni povijesno, ni nikako nije isto. SFRJ je bila federacija republika. Srpska to nikada nije bila (republika). Čak i Kosovo kao AP je teoretski imala veća prava od Srpske (ili bilo koje potencijalne "republike" unutar BiH) - iako je nezavisnot Kosova u najmanju ruku diskutabilna.
Ne kažem da BiH mora opstati, ali usporedbe sa Slovenijom, Hrvatskom, Škotskom...naprosto su sulude i nemaju veze sa realnošću.
Srbija osim toga ima i drugi problem -ona je kao potpisnik Daytona garant BiH i u biti bi u slučaju nekakvog samootcjepljenja Srpske -zakonski morala intervenirati i nema nikakve šanse da u trenutnim okolnostima prizna Srpsku. To je jasno i Vučiću i Dodiku. Ako netko misli da bi jedna Rusija išla u nekakvu intervenciju zbog Dodika i Srpske...na vratima EU..taj tko to misli ima malo problema sa realnošću. Srpska može eventualno dobiti neku nezavisnost, ali ne kao separatni slučaj već kao rezultat raspada cijele BiH, a tada i granice ne bi bile baš ovakve vjerojatno.

skeptik

pre 7 godina

Ljudi uopste ne procitaju tekst a komentarisu ga na osnovu naslova. Secesija RS bi automatski znacio rat u BIH jer bosnjaci to ne bi privatili. To cak ne bi prihvatila ni Srbija jer u Dejtonskom sporazumu jasno pise da je za to potrebna saglasnost sva tri naroda. I naravno da ce medjunarodna zajednica intervenisati da bi sprecila rat.
Ono sto je sporno u ovoj izjavi je to sto je Incko trebao ovo isto da kaze i u slucaju ako bi bilo ugrozena RS od strane unitarista jer svakom je jasno da rusenje BIH ili RS vodi u rat. Valjda nece biti ludih avanturista u BIH.

Era

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.
(genije, 14. decembar 2016 00:57)


Po njihovoj logici je Bosna bila multietnicka drzava koja nije mogla da se podeli sto i jeste tacno. Pre rata se nije mogla povuci linija i reci ko ce gde da zivi. Najbolje resenje za Bosnu je bilo da ostane u sastavu Jugoslavije. Referendum o nezavisnosti je prihvacen je od strane Zapada i time su Srbima pokazali da nikoga ne zanima da oni cine jedan od konstitutivnih naroda. Navodno je Bosna morala da se otcepi da ne bi dosla pod uticaj Milosevica koji je zeleo Jugoslaviju pod kontrolom Srbije. Posle rata je promenjena etnicka struktura i Zapad trazi da se ona vrati prvobitno stanje sto je maltene nemoguce uzeci u obzir da nijedan Srbin ne zeli da zivi u Sarajevu i da nijedan Bosnjak ne zeli da zivi u Banja Luci. Moze se reci da Republiku Srpsku smatraju genocidnom tvorevinom i da joj zbog toga ne daju pravo na nezavinsnost. Za njih je uporedjivanje Srpske i Kosova mesanje baba i zaba zato sto su Albanci kroz sve svasta prosli, a Srbi u Srpskoj bili agresori.

Ja sam prestao da se nerviram zbog politike. Politicka desavanja u Srbiji, bivsoj Jugoslaviji i u celoj Evropi su jedna pozorisna predstava za zatupljenu masu. Bilo koja informacija da se dobije jeste neko spinovanje, provokacija ili cista laz. Mnogi misle da kroz gledanje Dnevnika mogu da sakupe sve informacije i onda sebi da stvore neko misljenje pa da na bazi toga glasaju za nekoga. Tako nesto kao sto je pracenje politike ne postoji. Sve vreme se mlati prazna slama. Tako da nema potrebe da se nervirate oko objavljene izjave. Ovo opste rasulo je najbolje sto se politicarima moglo desiti. Dodik je toliko puta najavio neki referendum da sam stekao utisak da je Republika Srpska vec deset puta proglasila nezavisnost. Kao da nemamo pametnija posla. Nema hleba da se jede, a s druge strane se politicari prepucavju oko gluposti da bi zatupili narod. Rodjen sam u inostranstvu pa znam da su pozorisne predstave na Zapadu mnogo bolje nego one na Balkanu. Vecina stvarno sve veruju sto vidi na televiziji. U Srbiji mnogi znaju sta se desava, ali ne vredi kad se zna za koga ce glasati penzioneri i raznorazni partijski paraziti. Cak i da neko drugi pobedi na izborima nista ne bi nista promenilo zato sto ce novi paraziti doci na vlast kojima godi jedna raspala drzava i koji ce sve raditi kako im zapad diktira zato su Srbija i cela bivsa Jugoslavija jedna kolonija.

Dušan Torbica

pre 7 godina

Demokratski orijentisani političari i jesu izmislili reč "demokratija" da bi se, kad naprave neki nedemokratski akt, pozivali na tu istu kvazi demokratsku vladavinu prava. Demokratiju treba posmatrati kao mač sa dve oštrice, to jest, demokrate koje se pozivaju na demokratiju koju su sami proklamovali, su veći zagovornici upotrebe vojne sile zarad ostvarivanja međunarodnog prava od mnogih autokrata. Probajte da promišljate i na ovakav način...

Observer

pre 7 godina

Nije BiH vestacka tvorevina, jer u sadasnjim granicama postoji duze i od Srbije i od Hrvatske. I za razliku od obe nikad nije imala teritorijalne pretenzije ni prema kome. Republika Srpska je vestacka tvorevina. Jer je vestacki, nasilno, kroz ratni zlocin i genocid osistila teritoriju os nesrba i sad forsira pricu kako se toboz ne moze zajedno a ionako je dovoljno etnicki cista. Pogledajte etnicku kartu pre rata i ovu danas pa cete videti kako je istocna bosna planski ociscena. Samo su Cajnice i Rudo bile vecinske Srpske opstine. I nijedna vise.

SR BiH

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.
(genije, 14. decembar 2016 00:57)

EZ na celu sa Njemackom je SFRJ nudila 6 milijardi dolara za ublazavanje ekonomske krize i odmah pristup u EZ/EU. Kada su ljudi vidjeli da Balkanci zele za oruzije, naravno da se nece mijesati. Niko nije lud da sudjeluje u ratovima koje ne razumiju niti je iko vjerovao da ce doci do raspada i rata. Ja, kao zakleti Jugoslaven nikada nisam vjerovao da ce biti rata - to mi je bila najveca greska u zivotu.

Јово

pre 7 godina

Од када то расписивање референдума може да се сматра поводом за војну интервенцију? Да није ово кршење међунардног права и гажење основних људских права?

dimandi

pre 7 godina

Интеграције у Европи!? Господине Инцко, пратите ли Ви шта се дешава? Велика Британија одлази, Француска се припрема..

Mile

pre 7 godina

Medjunarodnoj zajednica je mnogo puta govorila ineistine i sprovodila nepravdu , tako da im se nista ne moze verovati .Sve sto govore o dezintegraciji to su sami uradili sa SFRJ .

Dejan-Minhen

pre 7 godina

Ko Vas ne zna skupo bih Vas platio! Zar niste pričali kako je nezavisnost nešto dobro? Imali ste mnoge prilike da to sprečite i to ne samo u Jugoslaviji!

slavko

pre 7 godina

Nije to ništa novo. Koridor Brčko zauzima NATO a zapadni deo Srpske se stavlja u izolaciju sa svih strana. Več sama misao na to dovoljno je da ohladi i samog Dodika. On če naravno i dalje pričati o samostalnosti i referendumima ali u sebi jako dobro zna kako je sve to samo igra za gladan neuki narod da ga i dalje podržava.

Leo

pre 7 godina

Hahahaha. Kakva banana od drzave.
U Velikoj Brotaniji je ok da se odrzi referendum o nezavisnosti Skotske i promovise se demokratija i odluka naroda, a u Bosni je to zabranjeno i to je "crvena linija". I to sve kaze neko ko uopste nije izabran na neku funkciju nego imenovan od strane nekoga koji ima oruzje.

Najgore je sto vi u Evropi, "demokrate", cak nemate ni stid za ovo sta radite.
"Tragovi vam smrde necovjestvom"

karma

pre 7 godina

međunarodna zajednica je intervenisala kad je Kosovo htelo secesiju... ali u njihovu korist tako da pričajte te bajke nekom drugom, mi znamo kako radi ta vaša "demokratija" i međunarodni zakoni - isključivo kako se vama hoće...

Domestos

pre 7 godina

Imali smo mi gospodine Incko i integraciju Evrope i dezintegraciju tj.devastiranje Jugoslavije pa šta !
Možda bi mogli nastaviti sa tim modelom u Makedoniji ,BiH i Crnoj Gori.Po istom modelu je rađeno i u Srbiji 1999 zašto bi ostali bili pošteđeni tog procesa!?

Sin lovca na medvede

pre 7 godina

Nekada dezintegracije i stvaranje unitarnih drzavica na zgaristu YU nazvase krescendom demokratije a vidi sad kod Bosne kako promenise plocu. Referendum o odcepljenju BIH od YU, ne samo da nije bio uzrok rata (svi znaju da je to bila agresija Srbije) vec je bio izraz demokratskih prava Muslimana i Hrvata. A zasto bi onda referendum o nezavisnosti RS bio uzrok rata?

Picasso

pre 7 godina

Imali smo državu u kojoj su živela ista tri naroda koja žive i u Bosni danas i ta se država raspala, ne razumem zašto se danas insistira na mini Jugoslaviji kad je dokazano da ne funkcioniše. Lepo svako na svoju stranu i gotovo.

dingoslav zora lajf fejt

pre 7 godina

Ne razumem. Po tom kriterijumu je medjunarodna zajednica trebala da reaguje i kad se Bosna odvojila od SFRJ i da to spreci.

da da

pre 7 godina

Bravo Incko, to nam je najpotrebnije.
A penzija prosjecna, ako je imas je 170 evra.
Lijekovi najskuplji na Balkanu.
Zakon o porijeklu imovine ni na vidiku.
privrednog kriminala na ave strane.
rs placa automobile 22 miliona maraka.
bitno je da se prica o ukidanju i otcepljenju.
radite bolan nesto svi zajedno, da ovaj narod vidi sunca malo.

rontoTo

pre 7 godina

Ne mogu da vjerujem šta priča ovaj covjek, pa ovo su bajke za malu djecu... Ne želeći nikome rat više ikada, pitam se samo... šta ako Srbi ovaj put budu malo pametniji, pa traže i dobiju podršku jedne od velike sila da se raspiše referendum za nezavisnost, kakva bi onda intervencija bila, živo me intersuje?

sinisa

pre 7 godina

Setite se kako su intervenisali kad je Slovenija ,Hrvatska,Kosovo i Crna gora proglasile nezavisnost zasto bi onda sada bilo drugacije.Zar tada nisu bile crvene linije nego plave .Samo Srbi nemaju pravo na ocepljenje svi ostali imaju zato narod treba voleti EU i NATO jer su uvek bili pravedni prema Srbima .

Ray Donovan

pre 7 godina

Zasto ne podelimo čitav svet na ovaj način. Svi bi trebali da imaju pravo da odluce gde im je bolje. Onda se to zacementira, jer bi po nacionalnosti nastale granice, i svako nek gradi svoju buducnost. Svako tera svoju ekonomiju i nema emigracije ni po kojoj osnovi. Ako je stanovnistvo toliko GLUPO da se poubija izmedju sebe, treba ih pustiti. Nema ni zajmova i uplata sa zapada, pa i sa istoka, nema kupovina tudjih drzavljanstava. E, ali onda ti sto danas odlucuju ko sme a ko ne sme da se odvaja, ne bi pravili pare prodavajuci nam oruzje i demokratiju.
Stvarno ljudi, pa da li smo mi na Balkanu toliko blesavi da ne vidimo kako non stop potpiruju vatru i guraju u prvi plan domace politicare od zadatka. Oni u svakom trenutku znaju koji covek (radikal,socijalista,komunista,liberal) treba da odigra svoju ulogu u nasoj istoriji. Danas nas mire sutra ce gledati da nas zavade, i tako u krug. Mi u medjuvremenu brojimo krvna zrnca i brinemo ko se kome bogu moli. Ateista sam, ali postujem pravo svakog coveka da veruje u sta god zeli, ali i dosta vernika treba da gleda na veroispovest kao licnu stvar svake osobe i koja nema razloga da ih pojedinacno ugrozava samo zato sto se razlikuju.
Pa zar da nas oni za koje mislimo da su podli, da nas koriste, ponizavaju itd., pobede na taj nacin sto bismo mi to odradili umesto njih i istrebili se. Onda, kao sto gore rekoh, i treba da nas nema, svih nas sa ovih prostora.

kraja

pre 7 godina

...kad evropa, koja je ucestvovala u razaranju jugoslavije, u odvajanju kosova od srbije, prica kroz inckova usta o ocuvanju bosne i hercegovine...
...a sve to u trenutku kad postoji mogucnost da se i sama evropska zajednica rasturi...
...prosto boli ta briga...

Mladen

pre 7 godina

Referndum je prihvatljiv samo ako ide u korist euro-americkim interesima. Ukoliko Srbi pokušaju da se osamostale i izvoje iz te veštačke tvorevine ima da snose posledice. Možda čak i vojnu okupaciju. Na ovome balkanu samo Srbi nemaju pravo da kroje svoju buducnost. Mozda bi bilo dobro da se Dejton preuredi u veoma labavu konfederaciju 3 federalne jedinice sa minimalnim ovlastenjima.

Horatio Carrillo

pre 7 godina

Bosna je već odavno podeljena po etničkim linijama, to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi. Ne znam šta se ovi više prave naivni.

Banjalučanin

pre 7 godina

Ne znam šta su Bošnjaci zgriješili zapadu pa nisu mogli dobiti svoju nacionalnu državu, jedini od svih ex Yu naroda. Prije ili kasnije će se neko od njih osjetiti dovoljno odgovoran da ih povede u nezavisnost od BiH. I da jednom pobjegnu iz nefunkcionalne zemlje koja je talac domaćih Hrvata i Srba. Nadamo se da Inzko neće tada potezati ovlaštenja i da ćemo se razići kao ljudi.

palmira

pre 7 godina

Inzko ima platu da glava boli. Njemu je u interesu da se ništa ne rešava i da je on tu potreban još godinama. Inzko pravi državu Bosancima koju Bosanci ne žele.
Recimo da Srbi ne mogu raspisati pravno važeći referendum ali šta ako se referendum raspiše na čitavom teritoriju i za podjelu glasaju Hrvati i Srbi, onda je referendum legitiman i obavezujući, čak i ako Bošnjaci bojkotuju takav referendum. Šta na to kaže Inzko? Hoće i tada zvati Nato brigade?

Zemljoradnik

pre 7 godina

"Na jednoj strani imamo integraciju u Evropu i istovremeno dezintegraciju kod kuće", kazao je Incko.
- Tako je krenulo još 90-tih sa jednom malo većom državom. Pa kako sad ljude ubediti, videli da je i to moguće.

djuro

pre 7 godina

cudo niste intervenisali kad su bosanski muslimani organizovali referendum a Srbi na njega nisu ni izasli. A da, intervenisali ste...

Ovo se skroz zaboravilo i ponasa se ko na pocetku 20. veka. Nadam se da su nesto naucili iz istorije.

genije

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.

genije

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.

Leo

pre 7 godina

Hahahaha. Kakva banana od drzave.
U Velikoj Brotaniji je ok da se odrzi referendum o nezavisnosti Skotske i promovise se demokratija i odluka naroda, a u Bosni je to zabranjeno i to je "crvena linija". I to sve kaze neko ko uopste nije izabran na neku funkciju nego imenovan od strane nekoga koji ima oruzje.

Najgore je sto vi u Evropi, "demokrate", cak nemate ni stid za ovo sta radite.
"Tragovi vam smrde necovjestvom"

Јово

pre 7 godina

Од када то расписивање референдума може да се сматра поводом за војну интервенцију? Да није ово кршење међунардног права и гажење основних људских права?

Zemljoradnik

pre 7 godina

"Na jednoj strani imamo integraciju u Evropu i istovremeno dezintegraciju kod kuće", kazao je Incko.
- Tako je krenulo još 90-tih sa jednom malo većom državom. Pa kako sad ljude ubediti, videli da je i to moguće.

Picasso

pre 7 godina

Imali smo državu u kojoj su živela ista tri naroda koja žive i u Bosni danas i ta se država raspala, ne razumem zašto se danas insistira na mini Jugoslaviji kad je dokazano da ne funkcioniše. Lepo svako na svoju stranu i gotovo.

djuro

pre 7 godina

cudo niste intervenisali kad su bosanski muslimani organizovali referendum a Srbi na njega nisu ni izasli. A da, intervenisali ste...

Ovo se skroz zaboravilo i ponasa se ko na pocetku 20. veka. Nadam se da su nesto naucili iz istorije.

karma

pre 7 godina

međunarodna zajednica je intervenisala kad je Kosovo htelo secesiju... ali u njihovu korist tako da pričajte te bajke nekom drugom, mi znamo kako radi ta vaša "demokratija" i međunarodni zakoni - isključivo kako se vama hoće...

Horatio Carrillo

pre 7 godina

Bosna je već odavno podeljena po etničkim linijama, to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi. Ne znam šta se ovi više prave naivni.

Dejan-Minhen

pre 7 godina

Ko Vas ne zna skupo bih Vas platio! Zar niste pričali kako je nezavisnost nešto dobro? Imali ste mnoge prilike da to sprečite i to ne samo u Jugoslaviji!

dimandi

pre 7 godina

Интеграције у Европи!? Господине Инцко, пратите ли Ви шта се дешава? Велика Британија одлази, Француска се припрема..

kraja

pre 7 godina

...kad evropa, koja je ucestvovala u razaranju jugoslavije, u odvajanju kosova od srbije, prica kroz inckova usta o ocuvanju bosne i hercegovine...
...a sve to u trenutku kad postoji mogucnost da se i sama evropska zajednica rasturi...
...prosto boli ta briga...

Mladen

pre 7 godina

Referndum je prihvatljiv samo ako ide u korist euro-americkim interesima. Ukoliko Srbi pokušaju da se osamostale i izvoje iz te veštačke tvorevine ima da snose posledice. Možda čak i vojnu okupaciju. Na ovome balkanu samo Srbi nemaju pravo da kroje svoju buducnost. Mozda bi bilo dobro da se Dejton preuredi u veoma labavu konfederaciju 3 federalne jedinice sa minimalnim ovlastenjima.

palmira

pre 7 godina

Inzko ima platu da glava boli. Njemu je u interesu da se ništa ne rešava i da je on tu potreban još godinama. Inzko pravi državu Bosancima koju Bosanci ne žele.
Recimo da Srbi ne mogu raspisati pravno važeći referendum ali šta ako se referendum raspiše na čitavom teritoriju i za podjelu glasaju Hrvati i Srbi, onda je referendum legitiman i obavezujući, čak i ako Bošnjaci bojkotuju takav referendum. Šta na to kaže Inzko? Hoće i tada zvati Nato brigade?

sinisa

pre 7 godina

Setite se kako su intervenisali kad je Slovenija ,Hrvatska,Kosovo i Crna gora proglasile nezavisnost zasto bi onda sada bilo drugacije.Zar tada nisu bile crvene linije nego plave .Samo Srbi nemaju pravo na ocepljenje svi ostali imaju zato narod treba voleti EU i NATO jer su uvek bili pravedni prema Srbima .

Mile

pre 7 godina

Medjunarodnoj zajednica je mnogo puta govorila ineistine i sprovodila nepravdu , tako da im se nista ne moze verovati .Sve sto govore o dezintegraciji to su sami uradili sa SFRJ .

rontoTo

pre 7 godina

Ne mogu da vjerujem šta priča ovaj covjek, pa ovo su bajke za malu djecu... Ne želeći nikome rat više ikada, pitam se samo... šta ako Srbi ovaj put budu malo pametniji, pa traže i dobiju podršku jedne od velike sila da se raspiše referendum za nezavisnost, kakva bi onda intervencija bila, živo me intersuje?

dingoslav zora lajf fejt

pre 7 godina

Ne razumem. Po tom kriterijumu je medjunarodna zajednica trebala da reaguje i kad se Bosna odvojila od SFRJ i da to spreci.

Domestos

pre 7 godina

Imali smo mi gospodine Incko i integraciju Evrope i dezintegraciju tj.devastiranje Jugoslavije pa šta !
Možda bi mogli nastaviti sa tim modelom u Makedoniji ,BiH i Crnoj Gori.Po istom modelu je rađeno i u Srbiji 1999 zašto bi ostali bili pošteđeni tog procesa!?

Sin lovca na medvede

pre 7 godina

Nekada dezintegracije i stvaranje unitarnih drzavica na zgaristu YU nazvase krescendom demokratije a vidi sad kod Bosne kako promenise plocu. Referendum o odcepljenju BIH od YU, ne samo da nije bio uzrok rata (svi znaju da je to bila agresija Srbije) vec je bio izraz demokratskih prava Muslimana i Hrvata. A zasto bi onda referendum o nezavisnosti RS bio uzrok rata?

da da

pre 7 godina

Bravo Incko, to nam je najpotrebnije.
A penzija prosjecna, ako je imas je 170 evra.
Lijekovi najskuplji na Balkanu.
Zakon o porijeklu imovine ni na vidiku.
privrednog kriminala na ave strane.
rs placa automobile 22 miliona maraka.
bitno je da se prica o ukidanju i otcepljenju.
radite bolan nesto svi zajedno, da ovaj narod vidi sunca malo.

Banjalučanin

pre 7 godina

Ne znam šta su Bošnjaci zgriješili zapadu pa nisu mogli dobiti svoju nacionalnu državu, jedini od svih ex Yu naroda. Prije ili kasnije će se neko od njih osjetiti dovoljno odgovoran da ih povede u nezavisnost od BiH. I da jednom pobjegnu iz nefunkcionalne zemlje koja je talac domaćih Hrvata i Srba. Nadamo se da Inzko neće tada potezati ovlaštenja i da ćemo se razići kao ljudi.

slavko

pre 7 godina

Nije to ništa novo. Koridor Brčko zauzima NATO a zapadni deo Srpske se stavlja u izolaciju sa svih strana. Več sama misao na to dovoljno je da ohladi i samog Dodika. On če naravno i dalje pričati o samostalnosti i referendumima ali u sebi jako dobro zna kako je sve to samo igra za gladan neuki narod da ga i dalje podržava.

vic

pre 7 godina

Svakako smo nadrljali! Milosevic je mrtav,eto koliko vremena,a srpski narod jos ne moze ziveti kao sto nam je govoreno da cemo ziveti kad njega ne bude bilo.. ispadosmo krivi,iako smo najvece zrtve gradjanskih ratova na Balkanu! Najvise je izgubio srpski narod! Etnicki je iseljen iz Hrvatske,delova Bosne i Kosova.. sad su nas sabili u Srbiju,pa ce u Beogradski pasaluk,i na kraju nas nece ni biti.. i pretnje za neke "crvene" linije!? Gde te linije bejahu kad je poceo rat u ovim republikama? I to rat koji su poceli secenionisticki nacinalisti,a nisu bili srbi! Oni koji su protivustavno razbili zemlju! A sad postoje "crvene linije"!? I ispisuju ih oni kojima zakon lezi u topuzu,na zalost..

Ray Donovan

pre 7 godina

Zasto ne podelimo čitav svet na ovaj način. Svi bi trebali da imaju pravo da odluce gde im je bolje. Onda se to zacementira, jer bi po nacionalnosti nastale granice, i svako nek gradi svoju buducnost. Svako tera svoju ekonomiju i nema emigracije ni po kojoj osnovi. Ako je stanovnistvo toliko GLUPO da se poubija izmedju sebe, treba ih pustiti. Nema ni zajmova i uplata sa zapada, pa i sa istoka, nema kupovina tudjih drzavljanstava. E, ali onda ti sto danas odlucuju ko sme a ko ne sme da se odvaja, ne bi pravili pare prodavajuci nam oruzje i demokratiju.
Stvarno ljudi, pa da li smo mi na Balkanu toliko blesavi da ne vidimo kako non stop potpiruju vatru i guraju u prvi plan domace politicare od zadatka. Oni u svakom trenutku znaju koji covek (radikal,socijalista,komunista,liberal) treba da odigra svoju ulogu u nasoj istoriji. Danas nas mire sutra ce gledati da nas zavade, i tako u krug. Mi u medjuvremenu brojimo krvna zrnca i brinemo ko se kome bogu moli. Ateista sam, ali postujem pravo svakog coveka da veruje u sta god zeli, ali i dosta vernika treba da gleda na veroispovest kao licnu stvar svake osobe i koja nema razloga da ih pojedinacno ugrozava samo zato sto se razlikuju.
Pa zar da nas oni za koje mislimo da su podli, da nas koriste, ponizavaju itd., pobede na taj nacin sto bismo mi to odradili umesto njih i istrebili se. Onda, kao sto gore rekoh, i treba da nas nema, svih nas sa ovih prostora.

TnT

pre 7 godina

Da li je ovde iko punoletan, jer malo neverovatno da bi neko ko je bio svedok dogadjaja 90-ih mogao da pise da je Evropa rasturila SFRJ. Ne postoji nikakva slicnost izmedju statusa republika I pokrajina u SFRJ I RS sada unutar BiH. Po ustavu SFRJ sve republike, pa cak I pokrajine su imale pravo samoopredeljenja, a po Dejtonu RS to nema. Takodje Kumanovskim sporazumom je ostavljeno pravo Kosovu da samo odluci da li ce da bude samostalno ili da ostane u SRJ.
Na kraju, vecina republika SFRJ je nudila konfederaciju, a tadasnja EEZ pridruzeno clanstvo SFRJ ako se ne rasture I velike kredite za reformu privrede. Medjutim Srbi su to sve odbili I trazili veliku Srbiju, odnosno, mozete vi da se osamostalite, ali mi cemo da vam odredimo granice. Zato je I nastao rat. Tamo gde nije bilo Srba da koce volju vecine tamo nije bilo ni rata.

I pazi sad, Bosna koja kao entitet postoji 10 vekova je vestacka tvorevina a RS je prirodna, a nastala posle krvavog rata (cak I presudjeog genocida u Srebrenici) nakon mirovnog sporazuma u Dejtonu I to kao administrativna oblast bez drzavnih ovlascenja.
Podrska Incku, jedinom koji jos malo razuma tamo ima.

banja luka rs

pre 7 godina

Ma kakva nezavisnost. Dodik je izgubio I Brcko I granicu RS I liniju razgranicenja. Ta prica je samo lokalnog karaktera da se zapale mase pred svake izbore.

denijama

pre 7 godina

Zaista ne znam od kuda ljudima ideja da uspoređuju otcjepljenje Hrvastke, Slovenije i drugih država SFRJ sa Srpskom? Pa to ni pravno, ni povijesno, ni nikako nije isto. SFRJ je bila federacija republika. Srpska to nikada nije bila (republika). Čak i Kosovo kao AP je teoretski imala veća prava od Srpske (ili bilo koje potencijalne "republike" unutar BiH) - iako je nezavisnot Kosova u najmanju ruku diskutabilna.
Ne kažem da BiH mora opstati, ali usporedbe sa Slovenijom, Hrvatskom, Škotskom...naprosto su sulude i nemaju veze sa realnošću.
Srbija osim toga ima i drugi problem -ona je kao potpisnik Daytona garant BiH i u biti bi u slučaju nekakvog samootcjepljenja Srpske -zakonski morala intervenirati i nema nikakve šanse da u trenutnim okolnostima prizna Srpsku. To je jasno i Vučiću i Dodiku. Ako netko misli da bi jedna Rusija išla u nekakvu intervenciju zbog Dodika i Srpske...na vratima EU..taj tko to misli ima malo problema sa realnošću. Srpska može eventualno dobiti neku nezavisnost, ali ne kao separatni slučaj već kao rezultat raspada cijele BiH, a tada i granice ne bi bile baš ovakve vjerojatno.

Era

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.
(genije, 14. decembar 2016 00:57)


Po njihovoj logici je Bosna bila multietnicka drzava koja nije mogla da se podeli sto i jeste tacno. Pre rata se nije mogla povuci linija i reci ko ce gde da zivi. Najbolje resenje za Bosnu je bilo da ostane u sastavu Jugoslavije. Referendum o nezavisnosti je prihvacen je od strane Zapada i time su Srbima pokazali da nikoga ne zanima da oni cine jedan od konstitutivnih naroda. Navodno je Bosna morala da se otcepi da ne bi dosla pod uticaj Milosevica koji je zeleo Jugoslaviju pod kontrolom Srbije. Posle rata je promenjena etnicka struktura i Zapad trazi da se ona vrati prvobitno stanje sto je maltene nemoguce uzeci u obzir da nijedan Srbin ne zeli da zivi u Sarajevu i da nijedan Bosnjak ne zeli da zivi u Banja Luci. Moze se reci da Republiku Srpsku smatraju genocidnom tvorevinom i da joj zbog toga ne daju pravo na nezavinsnost. Za njih je uporedjivanje Srpske i Kosova mesanje baba i zaba zato sto su Albanci kroz sve svasta prosli, a Srbi u Srpskoj bili agresori.

Ja sam prestao da se nerviram zbog politike. Politicka desavanja u Srbiji, bivsoj Jugoslaviji i u celoj Evropi su jedna pozorisna predstava za zatupljenu masu. Bilo koja informacija da se dobije jeste neko spinovanje, provokacija ili cista laz. Mnogi misle da kroz gledanje Dnevnika mogu da sakupe sve informacije i onda sebi da stvore neko misljenje pa da na bazi toga glasaju za nekoga. Tako nesto kao sto je pracenje politike ne postoji. Sve vreme se mlati prazna slama. Tako da nema potrebe da se nervirate oko objavljene izjave. Ovo opste rasulo je najbolje sto se politicarima moglo desiti. Dodik je toliko puta najavio neki referendum da sam stekao utisak da je Republika Srpska vec deset puta proglasila nezavisnost. Kao da nemamo pametnija posla. Nema hleba da se jede, a s druge strane se politicari prepucavju oko gluposti da bi zatupili narod. Rodjen sam u inostranstvu pa znam da su pozorisne predstave na Zapadu mnogo bolje nego one na Balkanu. Vecina stvarno sve veruju sto vidi na televiziji. U Srbiji mnogi znaju sta se desava, ali ne vredi kad se zna za koga ce glasati penzioneri i raznorazni partijski paraziti. Cak i da neko drugi pobedi na izborima nista ne bi nista promenilo zato sto ce novi paraziti doci na vlast kojima godi jedna raspala drzava i koji ce sve raditi kako im zapad diktira zato su Srbija i cela bivsa Jugoslavija jedna kolonija.

Vetar

pre 7 godina

Од када то расписивање референдума може да се сматра поводом за војну интервенцију? Да није ово кршење међунардног права и гажење основних људских права? (Јово, 14. decembar 2016 08:34)

Nije. Dejtonski sporazum, na koji su pristale sve tri strane, kategoricki odbacuje mogucnost jednostranog otcepljenja, kao i referenduma za tako nesto. Incko samo sprovodi ono sto su Srbi potpisali u Dejtonu.

Observer

pre 7 godina

Nije BiH vestacka tvorevina, jer u sadasnjim granicama postoji duze i od Srbije i od Hrvatske. I za razliku od obe nikad nije imala teritorijalne pretenzije ni prema kome. Republika Srpska je vestacka tvorevina. Jer je vestacki, nasilno, kroz ratni zlocin i genocid osistila teritoriju os nesrba i sad forsira pricu kako se toboz ne moze zajedno a ionako je dovoljno etnicki cista. Pogledajte etnicku kartu pre rata i ovu danas pa cete videti kako je istocna bosna planski ociscena. Samo su Cajnice i Rudo bile vecinske Srpske opstine. I nijedna vise.

Јабучило

pre 7 godina

Предуслов за отцепљење је одсуство референдума, као у случају Косова*. Када се референдум одржи, као на Криму или у Српској, то је очигледно кршење демократских начела и онда Запад мора да реагује да би заштитио вољу грађана.

Politika

pre 7 godina

@Vetar, i rezolucija 1244 garantuje teritorijalnu celovitost Srbije pa to nije sprecilo svet da prizna Kosovo. Daleko od toga da podrzavam otcepljenje Republike Srpske, ali stvarno vise nema razloga pozivati se na neko medjunarodno pravo ili sporazume jer isti se krse godinama unazad. Naravno u zavisnosti ko ih krsi zavisi i kako zapad ili istok to krsenje posmatraju. Bice kako velike sile ili u tom trenutku jaca sila bude zelela. Medjunarodno pravo je odavno rastegljiva forma koja se koristi ili ne koristi po potrebi i gde se sve moze proizvoljno tumaciti. Krim je sada ruski i ne vidim da je svet zapenio da vrati to pod okrilje Ukrajine, prakticno vise se i ne spominje, kao ni dve oblasti u Gruziji, kao sto se ne spominje ni oblast u Moldaviji. Prosto kada sa druge strane imas za protivnika Rusiju onda se pravis lud. Isto kao sto se Rusija poziva na Irak i Libiju ili neke druge oblasti gde je USA orgijala samo kada Rusiji to odgovara inace ih boli levo cose za te teritorije. Sve je goli interes pa i ta Republika Srpska sto znaci da ce do otcepljenja doci kada neko bude zauzeo tu stranu, a ako mislite da je USA protiv onda razmislite kako lepo moze otvaranjem konflikta u BiH da se vrsi dalja destabilizacija Evrope i udaranje packi neposlusnim evropskim drzavama jer ovog puta bi to bilo pitanje cele Evrope, a ne samo BiH.

Ognjen BL

pre 7 godina

Istina ne prestaje da bude istina, koliko god da se prećutkuje: priča o bosanskim referendumima o nezavisnosti završena je 1995. U Dejtonskom sporazumu jasno stoji da nikakvi referendumi o izdvajanju entiteta iz BiH nisu mogući.
A Dodik i Vučić mogu da obmanjuju javnost, glume male erdogane i potpaljuju neuku i šovinizmom zadojenu sirotinju do mile volje. Jedini cilj tog beščašća je da nastave da nas jašu još koji mesec, godinu, deceniju.

skeptik

pre 7 godina

Ljudi uopste ne procitaju tekst a komentarisu ga na osnovu naslova. Secesija RS bi automatski znacio rat u BIH jer bosnjaci to ne bi privatili. To cak ne bi prihvatila ni Srbija jer u Dejtonskom sporazumu jasno pise da je za to potrebna saglasnost sva tri naroda. I naravno da ce medjunarodna zajednica intervenisati da bi sprecila rat.
Ono sto je sporno u ovoj izjavi je to sto je Incko trebao ovo isto da kaze i u slucaju ako bi bilo ugrozena RS od strane unitarista jer svakom je jasno da rusenje BIH ili RS vodi u rat. Valjda nece biti ludih avanturista u BIH.

tesna koža

pre 7 godina

Bosna je protktorat. do kad će da bude protektorat? Protektorate ne primaju u EU, u protektorate ne dolaze investitori, dolazi samo humanitarna pomoć a i to sve manje. Kad će Bosna da postane normalna država? Kad će da ode taj Inzko? I šta kad ode? Da li će da dođe njegov zamenik ili će da počne novi rat? Može li Bosna da bude normalna država, u kojoj nema diskriminacije, nema dominacije, svi ravnopravni? Možda Inzko da odgovori na ta pitanja?

SR BiH

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.
(genije, 14. decembar 2016 00:57)

EZ na celu sa Njemackom je SFRJ nudila 6 milijardi dolara za ublazavanje ekonomske krize i odmah pristup u EZ/EU. Kada su ljudi vidjeli da Balkanci zele za oruzije, naravno da se nece mijesati. Niko nije lud da sudjeluje u ratovima koje ne razumiju niti je iko vjerovao da ce doci do raspada i rata. Ja, kao zakleti Jugoslaven nikada nisam vjerovao da ce biti rata - to mi je bila najveca greska u zivotu.

Trixter

pre 7 godina

@(TnT, 14. decembar 2016 09:39)
Kao entitet postoji i Evropa deset vekova pa opet nije drzava. Bosna je bila neka drzava samo za vreme nekih 100 godina, i to kad je propadalo Srpsko Carstvo, dolaskom Turaka , da ne govorimo da su muslimani kao religija prisutni u BiH tek od 15 veka i to poslednje cetvrtine. To je istina. O granicama da i ne govorim. Smesno je i potezati to pitanje sta je cije istorijski jer bi po tome ostali na ex Yu prostoru samo Srbi, donekle Hrvati - samo donekle , a ostalo bi delile strane drzave. Sustina je da Muslimani u BiH drze deo BiH , a ne celu i tako ce i ostati jer svet i to svi bez izuzetka i Rusija i Zapad su za to da ostanu entiteti sa punim ovlascenjima, s tim da USA kao zeli se osnazi centralna uprava, koja ne moze funkcionisati sve dok nema nacionalnog kljuca u njoj i dok fakticki u centralnoj upravi sede stranci. Tu nema pomaka i tacka. To su sve cinjenice, neosporne.
Tekovine rata , koji je sam po sebi svakako negativan su ipak i pozitivne. Prvi put u istoriji na teritoriji BiH cije su granice samo granice primirija izmedju Turske i Austrije , a nikakve istorijske niti tradicionalno drzavne medje, se dakle znaju linije etnicke podele, narodi zive jedni pored drugih uglavnom, mozda izmesani ali u mnogo manjoj meri nego pre rata samo u velikim gradovima. Time se dobija jasna slika u BiH , a ta slika svakako namece i slozenu strukturu drzave. Svaki narod ciji politicari ignorisu realnost na kraju udari glavom o zid.

propala stvara,načisto

pre 7 godina

Poruka je jasna ali kasna.BiH je veštačka tvorevina i ovakva kakva je rezultat rata u bosni.potrebno je novo krvoproliće da bi se iscrtale stavrne granice koje žele dva naroda u bosni.muslimanima je ovo max koji s dobilii oni samo mogu biti nagubitku.Ali ne shvataju da su samo oruđe na obuzadavanju srpskih interesa u bosni.Međutim Srbi formalno žive u Bosni ,suštinski to već postaje Srbija.To i ovaj g-din i njegovi nalogaodavci znaju i teško mogu to da spreče,takoreći nemoguće.

Ставка

pre 7 godina

Нек врате изворна овлашћења из Дејтона и нико више ништа неће тражити.

Aleksandar

pre 7 godina

Sad valjda svi vide zasto je Dodik podrzao Hofera.Velika sansa bi bila pobeda Le Penove iako su male sanse za to ali ona nebi podrzala unitarnu islamisticku drzaavu u srcu Evrope.I mozda bi konacno onda mogao referendum i mislim da to Mile i ceka.

slavko

pre 7 godina

Zašto Dodik nikada nije govorio o tome koje če zemlje priznati nezavisnost Srpske? Rusija, Belorusija, Novorusija, još po koja Rusija i tu je kraj! Možda neče biti novog rata ali izolacija i ekonomski kolaps Srpske je sigurnost!

Dušan Torbica

pre 7 godina

Demokratski orijentisani političari i jesu izmislili reč "demokratija" da bi se, kad naprave neki nedemokratski akt, pozivali na tu istu kvazi demokratsku vladavinu prava. Demokratiju treba posmatrati kao mač sa dve oštrice, to jest, demokrate koje se pozivaju na demokratiju koju su sami proklamovali, su veći zagovornici upotrebe vojne sile zarad ostvarivanja međunarodnog prava od mnogih autokrata. Probajte da promišljate i na ovakav način...

nije isto

pre 7 godina

@Leo Engleska i Skotska nisu nastale mirovnim ugovorom nakon rata koji je ukljucivao etnicko ciscenje sa svake strane novonastale granice. Priznavanje RS kao nezavisne drzave bi znacilo da sutra neki narod u multietnickoj drzavi moze etnicki pocistit prostor koji smatra svojim i na referendumu traziti svoju drzavu i ocekivati da im se ista prizna. Zamisli takav scenario u Raskoj sa Bosnjacima itd...

ilija

pre 7 godina

VP poručuje, ja sam važan, ja sam potreban. Ali BiH će sama trošiti svoj novac kao i onaj iz pristupnih fondova EU, kao što je i red. Ako mu je do poseda, neka ide da pravi tamo na severu evrope gde su takve državice ranije i postojale, ako je već tako visok i važan poslanik. Od BiH može da ide da gleda piramide kada god to poželi, pije kafu, pojede jagnje i bude dobrodošao, pa čak i nešto da preporuči, ali novac BiH da troši to neće da može.

šteta normalnih ljudi koji tamo žive

pre 7 godina

Bosna "funkcioniše" tako da se jedva postignuti dogovor tumači na tri različita načina. To ne može da završi dobro. Svima u Bosni je diskriminacija normalna, čak i onda kada su žrtve. To nedopustivo i neodrživo stanje održava i međunarodna politika. Bosnu drže kao otvorenu ranu kojoj ne pomažu da zaraste već održavaju stanje u kojem bolesnik lebdi između života i smrti. MZ glavni lekar a domaće vođe asistenti sa nedezinfikovanim instrumentima.

boki

pre 7 godina

Medije pogotovo El. Medije svasta pisu!
Mi se palimo na Sve sta god da oni pisu!
Samo ne pisu istinu: da Smo neuredjeno drustvo,nesposobni da razmotrimo objektivno nasu proslost,Sve i uvek su drugi Krivi!
Ako uporedimo jednog 30god.muskarca sa prostora balkana i sa Prostora zapad ne evrope kod nas ima vecina 0dana radnog staza a na zapadu ima 10god i vise radnog staza!
Zato kod nas Sve se cita Jel ima vremena a na zapad nema Jel Mora da radi !

slavko

pre 7 godina

Nije to ništa novo. Koridor Brčko zauzima NATO a zapadni deo Srpske se stavlja u izolaciju sa svih strana. Več sama misao na to dovoljno je da ohladi i samog Dodika. On če naravno i dalje pričati o samostalnosti i referendumima ali u sebi jako dobro zna kako je sve to samo igra za gladan neuki narod da ga i dalje podržava.

banja luka rs

pre 7 godina

Ma kakva nezavisnost. Dodik je izgubio I Brcko I granicu RS I liniju razgranicenja. Ta prica je samo lokalnog karaktera da se zapale mase pred svake izbore.

denijama

pre 7 godina

Zaista ne znam od kuda ljudima ideja da uspoređuju otcjepljenje Hrvastke, Slovenije i drugih država SFRJ sa Srpskom? Pa to ni pravno, ni povijesno, ni nikako nije isto. SFRJ je bila federacija republika. Srpska to nikada nije bila (republika). Čak i Kosovo kao AP je teoretski imala veća prava od Srpske (ili bilo koje potencijalne "republike" unutar BiH) - iako je nezavisnot Kosova u najmanju ruku diskutabilna.
Ne kažem da BiH mora opstati, ali usporedbe sa Slovenijom, Hrvatskom, Škotskom...naprosto su sulude i nemaju veze sa realnošću.
Srbija osim toga ima i drugi problem -ona je kao potpisnik Daytona garant BiH i u biti bi u slučaju nekakvog samootcjepljenja Srpske -zakonski morala intervenirati i nema nikakve šanse da u trenutnim okolnostima prizna Srpsku. To je jasno i Vučiću i Dodiku. Ako netko misli da bi jedna Rusija išla u nekakvu intervenciju zbog Dodika i Srpske...na vratima EU..taj tko to misli ima malo problema sa realnošću. Srpska može eventualno dobiti neku nezavisnost, ali ne kao separatni slučaj već kao rezultat raspada cijele BiH, a tada i granice ne bi bile baš ovakve vjerojatno.

TnT

pre 7 godina

Da li je ovde iko punoletan, jer malo neverovatno da bi neko ko je bio svedok dogadjaja 90-ih mogao da pise da je Evropa rasturila SFRJ. Ne postoji nikakva slicnost izmedju statusa republika I pokrajina u SFRJ I RS sada unutar BiH. Po ustavu SFRJ sve republike, pa cak I pokrajine su imale pravo samoopredeljenja, a po Dejtonu RS to nema. Takodje Kumanovskim sporazumom je ostavljeno pravo Kosovu da samo odluci da li ce da bude samostalno ili da ostane u SRJ.
Na kraju, vecina republika SFRJ je nudila konfederaciju, a tadasnja EEZ pridruzeno clanstvo SFRJ ako se ne rasture I velike kredite za reformu privrede. Medjutim Srbi su to sve odbili I trazili veliku Srbiju, odnosno, mozete vi da se osamostalite, ali mi cemo da vam odredimo granice. Zato je I nastao rat. Tamo gde nije bilo Srba da koce volju vecine tamo nije bilo ni rata.

I pazi sad, Bosna koja kao entitet postoji 10 vekova je vestacka tvorevina a RS je prirodna, a nastala posle krvavog rata (cak I presudjeog genocida u Srebrenici) nakon mirovnog sporazuma u Dejtonu I to kao administrativna oblast bez drzavnih ovlascenja.
Podrska Incku, jedinom koji jos malo razuma tamo ima.

Vetar

pre 7 godina

Од када то расписивање референдума може да се сматра поводом за војну интервенцију? Да није ово кршење међунардног права и гажење основних људских права? (Јово, 14. decembar 2016 08:34)

Nije. Dejtonski sporazum, na koji su pristale sve tri strane, kategoricki odbacuje mogucnost jednostranog otcepljenja, kao i referenduma za tako nesto. Incko samo sprovodi ono sto su Srbi potpisali u Dejtonu.

Observer

pre 7 godina

Nije BiH vestacka tvorevina, jer u sadasnjim granicama postoji duze i od Srbije i od Hrvatske. I za razliku od obe nikad nije imala teritorijalne pretenzije ni prema kome. Republika Srpska je vestacka tvorevina. Jer je vestacki, nasilno, kroz ratni zlocin i genocid osistila teritoriju os nesrba i sad forsira pricu kako se toboz ne moze zajedno a ionako je dovoljno etnicki cista. Pogledajte etnicku kartu pre rata i ovu danas pa cete videti kako je istocna bosna planski ociscena. Samo su Cajnice i Rudo bile vecinske Srpske opstine. I nijedna vise.

Banjalučanin

pre 7 godina

Ne znam šta su Bošnjaci zgriješili zapadu pa nisu mogli dobiti svoju nacionalnu državu, jedini od svih ex Yu naroda. Prije ili kasnije će se neko od njih osjetiti dovoljno odgovoran da ih povede u nezavisnost od BiH. I da jednom pobjegnu iz nefunkcionalne zemlje koja je talac domaćih Hrvata i Srba. Nadamo se da Inzko neće tada potezati ovlaštenja i da ćemo se razići kao ljudi.

slavko

pre 7 godina

Zašto Dodik nikada nije govorio o tome koje če zemlje priznati nezavisnost Srpske? Rusija, Belorusija, Novorusija, još po koja Rusija i tu je kraj! Možda neče biti novog rata ali izolacija i ekonomski kolaps Srpske je sigurnost!

nije isto

pre 7 godina

@Leo Engleska i Skotska nisu nastale mirovnim ugovorom nakon rata koji je ukljucivao etnicko ciscenje sa svake strane novonastale granice. Priznavanje RS kao nezavisne drzave bi znacilo da sutra neki narod u multietnickoj drzavi moze etnicki pocistit prostor koji smatra svojim i na referendumu traziti svoju drzavu i ocekivati da im se ista prizna. Zamisli takav scenario u Raskoj sa Bosnjacima itd...

Ognjen BL

pre 7 godina

Istina ne prestaje da bude istina, koliko god da se prećutkuje: priča o bosanskim referendumima o nezavisnosti završena je 1995. U Dejtonskom sporazumu jasno stoji da nikakvi referendumi o izdvajanju entiteta iz BiH nisu mogući.
A Dodik i Vučić mogu da obmanjuju javnost, glume male erdogane i potpaljuju neuku i šovinizmom zadojenu sirotinju do mile volje. Jedini cilj tog beščašća je da nastave da nas jašu još koji mesec, godinu, deceniju.

Picasso

pre 7 godina

Imali smo državu u kojoj su živela ista tri naroda koja žive i u Bosni danas i ta se država raspala, ne razumem zašto se danas insistira na mini Jugoslaviji kad je dokazano da ne funkcioniše. Lepo svako na svoju stranu i gotovo.

Јово

pre 7 godina

Од када то расписивање референдума може да се сматра поводом за војну интервенцију? Да није ово кршење међунардног права и гажење основних људских права?

Leo

pre 7 godina

Hahahaha. Kakva banana od drzave.
U Velikoj Brotaniji je ok da se odrzi referendum o nezavisnosti Skotske i promovise se demokratija i odluka naroda, a u Bosni je to zabranjeno i to je "crvena linija". I to sve kaze neko ko uopste nije izabran na neku funkciju nego imenovan od strane nekoga koji ima oruzje.

Najgore je sto vi u Evropi, "demokrate", cak nemate ni stid za ovo sta radite.
"Tragovi vam smrde necovjestvom"

genije

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.

Mladen

pre 7 godina

Referndum je prihvatljiv samo ako ide u korist euro-americkim interesima. Ukoliko Srbi pokušaju da se osamostale i izvoje iz te veštačke tvorevine ima da snose posledice. Možda čak i vojnu okupaciju. Na ovome balkanu samo Srbi nemaju pravo da kroje svoju buducnost. Mozda bi bilo dobro da se Dejton preuredi u veoma labavu konfederaciju 3 federalne jedinice sa minimalnim ovlastenjima.

Sin lovca na medvede

pre 7 godina

Nekada dezintegracije i stvaranje unitarnih drzavica na zgaristu YU nazvase krescendom demokratije a vidi sad kod Bosne kako promenise plocu. Referendum o odcepljenju BIH od YU, ne samo da nije bio uzrok rata (svi znaju da je to bila agresija Srbije) vec je bio izraz demokratskih prava Muslimana i Hrvata. A zasto bi onda referendum o nezavisnosti RS bio uzrok rata?

dimandi

pre 7 godina

Интеграције у Европи!? Господине Инцко, пратите ли Ви шта се дешава? Велика Британија одлази, Француска се припрема..

SR BiH

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.
(genije, 14. decembar 2016 00:57)

EZ na celu sa Njemackom je SFRJ nudila 6 milijardi dolara za ublazavanje ekonomske krize i odmah pristup u EZ/EU. Kada su ljudi vidjeli da Balkanci zele za oruzije, naravno da se nece mijesati. Niko nije lud da sudjeluje u ratovima koje ne razumiju niti je iko vjerovao da ce doci do raspada i rata. Ja, kao zakleti Jugoslaven nikada nisam vjerovao da ce biti rata - to mi je bila najveca greska u zivotu.

dingoslav zora lajf fejt

pre 7 godina

Ne razumem. Po tom kriterijumu je medjunarodna zajednica trebala da reaguje i kad se Bosna odvojila od SFRJ i da to spreci.

Mile

pre 7 godina

Medjunarodnoj zajednica je mnogo puta govorila ineistine i sprovodila nepravdu , tako da im se nista ne moze verovati .Sve sto govore o dezintegraciji to su sami uradili sa SFRJ .

vic

pre 7 godina

Svakako smo nadrljali! Milosevic je mrtav,eto koliko vremena,a srpski narod jos ne moze ziveti kao sto nam je govoreno da cemo ziveti kad njega ne bude bilo.. ispadosmo krivi,iako smo najvece zrtve gradjanskih ratova na Balkanu! Najvise je izgubio srpski narod! Etnicki je iseljen iz Hrvatske,delova Bosne i Kosova.. sad su nas sabili u Srbiju,pa ce u Beogradski pasaluk,i na kraju nas nece ni biti.. i pretnje za neke "crvene" linije!? Gde te linije bejahu kad je poceo rat u ovim republikama? I to rat koji su poceli secenionisticki nacinalisti,a nisu bili srbi! Oni koji su protivustavno razbili zemlju! A sad postoje "crvene linije"!? I ispisuju ih oni kojima zakon lezi u topuzu,na zalost..

djuro

pre 7 godina

cudo niste intervenisali kad su bosanski muslimani organizovali referendum a Srbi na njega nisu ni izasli. A da, intervenisali ste...

Ovo se skroz zaboravilo i ponasa se ko na pocetku 20. veka. Nadam se da su nesto naucili iz istorije.

kraja

pre 7 godina

...kad evropa, koja je ucestvovala u razaranju jugoslavije, u odvajanju kosova od srbije, prica kroz inckova usta o ocuvanju bosne i hercegovine...
...a sve to u trenutku kad postoji mogucnost da se i sama evropska zajednica rasturi...
...prosto boli ta briga...

palmira

pre 7 godina

Inzko ima platu da glava boli. Njemu je u interesu da se ništa ne rešava i da je on tu potreban još godinama. Inzko pravi državu Bosancima koju Bosanci ne žele.
Recimo da Srbi ne mogu raspisati pravno važeći referendum ali šta ako se referendum raspiše na čitavom teritoriju i za podjelu glasaju Hrvati i Srbi, onda je referendum legitiman i obavezujući, čak i ako Bošnjaci bojkotuju takav referendum. Šta na to kaže Inzko? Hoće i tada zvati Nato brigade?

sinisa

pre 7 godina

Setite se kako su intervenisali kad je Slovenija ,Hrvatska,Kosovo i Crna gora proglasile nezavisnost zasto bi onda sada bilo drugacije.Zar tada nisu bile crvene linije nego plave .Samo Srbi nemaju pravo na ocepljenje svi ostali imaju zato narod treba voleti EU i NATO jer su uvek bili pravedni prema Srbima .

Dejan-Minhen

pre 7 godina

Ko Vas ne zna skupo bih Vas platio! Zar niste pričali kako je nezavisnost nešto dobro? Imali ste mnoge prilike da to sprečite i to ne samo u Jugoslaviji!

rontoTo

pre 7 godina

Ne mogu da vjerujem šta priča ovaj covjek, pa ovo su bajke za malu djecu... Ne želeći nikome rat više ikada, pitam se samo... šta ako Srbi ovaj put budu malo pametniji, pa traže i dobiju podršku jedne od velike sila da se raspiše referendum za nezavisnost, kakva bi onda intervencija bila, živo me intersuje?

Zemljoradnik

pre 7 godina

"Na jednoj strani imamo integraciju u Evropu i istovremeno dezintegraciju kod kuće", kazao je Incko.
- Tako je krenulo još 90-tih sa jednom malo većom državom. Pa kako sad ljude ubediti, videli da je i to moguće.

Horatio Carrillo

pre 7 godina

Bosna je već odavno podeljena po etničkim linijama, to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi. Ne znam šta se ovi više prave naivni.

da da

pre 7 godina

Bravo Incko, to nam je najpotrebnije.
A penzija prosjecna, ako je imas je 170 evra.
Lijekovi najskuplji na Balkanu.
Zakon o porijeklu imovine ni na vidiku.
privrednog kriminala na ave strane.
rs placa automobile 22 miliona maraka.
bitno je da se prica o ukidanju i otcepljenju.
radite bolan nesto svi zajedno, da ovaj narod vidi sunca malo.

propala stvara,načisto

pre 7 godina

Poruka je jasna ali kasna.BiH je veštačka tvorevina i ovakva kakva je rezultat rata u bosni.potrebno je novo krvoproliće da bi se iscrtale stavrne granice koje žele dva naroda u bosni.muslimanima je ovo max koji s dobilii oni samo mogu biti nagubitku.Ali ne shvataju da su samo oruđe na obuzadavanju srpskih interesa u bosni.Međutim Srbi formalno žive u Bosni ,suštinski to već postaje Srbija.To i ovaj g-din i njegovi nalogaodavci znaju i teško mogu to da spreče,takoreći nemoguće.

karma

pre 7 godina

međunarodna zajednica je intervenisala kad je Kosovo htelo secesiju... ali u njihovu korist tako da pričajte te bajke nekom drugom, mi znamo kako radi ta vaša "demokratija" i međunarodni zakoni - isključivo kako se vama hoće...

Trixter

pre 7 godina

@(TnT, 14. decembar 2016 09:39)
Kao entitet postoji i Evropa deset vekova pa opet nije drzava. Bosna je bila neka drzava samo za vreme nekih 100 godina, i to kad je propadalo Srpsko Carstvo, dolaskom Turaka , da ne govorimo da su muslimani kao religija prisutni u BiH tek od 15 veka i to poslednje cetvrtine. To je istina. O granicama da i ne govorim. Smesno je i potezati to pitanje sta je cije istorijski jer bi po tome ostali na ex Yu prostoru samo Srbi, donekle Hrvati - samo donekle , a ostalo bi delile strane drzave. Sustina je da Muslimani u BiH drze deo BiH , a ne celu i tako ce i ostati jer svet i to svi bez izuzetka i Rusija i Zapad su za to da ostanu entiteti sa punim ovlascenjima, s tim da USA kao zeli se osnazi centralna uprava, koja ne moze funkcionisati sve dok nema nacionalnog kljuca u njoj i dok fakticki u centralnoj upravi sede stranci. Tu nema pomaka i tacka. To su sve cinjenice, neosporne.
Tekovine rata , koji je sam po sebi svakako negativan su ipak i pozitivne. Prvi put u istoriji na teritoriji BiH cije su granice samo granice primirija izmedju Turske i Austrije , a nikakve istorijske niti tradicionalno drzavne medje, se dakle znaju linije etnicke podele, narodi zive jedni pored drugih uglavnom, mozda izmesani ali u mnogo manjoj meri nego pre rata samo u velikim gradovima. Time se dobija jasna slika u BiH , a ta slika svakako namece i slozenu strukturu drzave. Svaki narod ciji politicari ignorisu realnost na kraju udari glavom o zid.

Era

pre 7 godina

Zasto EU nije reagovala silom kad se razbijala SFRJ? Znaci ono cepanje su hteli, ovo novo ne zele. U prevodu na Balkanu se desava samo ono sto oni odluce.
(genije, 14. decembar 2016 00:57)


Po njihovoj logici je Bosna bila multietnicka drzava koja nije mogla da se podeli sto i jeste tacno. Pre rata se nije mogla povuci linija i reci ko ce gde da zivi. Najbolje resenje za Bosnu je bilo da ostane u sastavu Jugoslavije. Referendum o nezavisnosti je prihvacen je od strane Zapada i time su Srbima pokazali da nikoga ne zanima da oni cine jedan od konstitutivnih naroda. Navodno je Bosna morala da se otcepi da ne bi dosla pod uticaj Milosevica koji je zeleo Jugoslaviju pod kontrolom Srbije. Posle rata je promenjena etnicka struktura i Zapad trazi da se ona vrati prvobitno stanje sto je maltene nemoguce uzeci u obzir da nijedan Srbin ne zeli da zivi u Sarajevu i da nijedan Bosnjak ne zeli da zivi u Banja Luci. Moze se reci da Republiku Srpsku smatraju genocidnom tvorevinom i da joj zbog toga ne daju pravo na nezavinsnost. Za njih je uporedjivanje Srpske i Kosova mesanje baba i zaba zato sto su Albanci kroz sve svasta prosli, a Srbi u Srpskoj bili agresori.

Ja sam prestao da se nerviram zbog politike. Politicka desavanja u Srbiji, bivsoj Jugoslaviji i u celoj Evropi su jedna pozorisna predstava za zatupljenu masu. Bilo koja informacija da se dobije jeste neko spinovanje, provokacija ili cista laz. Mnogi misle da kroz gledanje Dnevnika mogu da sakupe sve informacije i onda sebi da stvore neko misljenje pa da na bazi toga glasaju za nekoga. Tako nesto kao sto je pracenje politike ne postoji. Sve vreme se mlati prazna slama. Tako da nema potrebe da se nervirate oko objavljene izjave. Ovo opste rasulo je najbolje sto se politicarima moglo desiti. Dodik je toliko puta najavio neki referendum da sam stekao utisak da je Republika Srpska vec deset puta proglasila nezavisnost. Kao da nemamo pametnija posla. Nema hleba da se jede, a s druge strane se politicari prepucavju oko gluposti da bi zatupili narod. Rodjen sam u inostranstvu pa znam da su pozorisne predstave na Zapadu mnogo bolje nego one na Balkanu. Vecina stvarno sve veruju sto vidi na televiziji. U Srbiji mnogi znaju sta se desava, ali ne vredi kad se zna za koga ce glasati penzioneri i raznorazni partijski paraziti. Cak i da neko drugi pobedi na izborima nista ne bi nista promenilo zato sto ce novi paraziti doci na vlast kojima godi jedna raspala drzava i koji ce sve raditi kako im zapad diktira zato su Srbija i cela bivsa Jugoslavija jedna kolonija.

Ray Donovan

pre 7 godina

Zasto ne podelimo čitav svet na ovaj način. Svi bi trebali da imaju pravo da odluce gde im je bolje. Onda se to zacementira, jer bi po nacionalnosti nastale granice, i svako nek gradi svoju buducnost. Svako tera svoju ekonomiju i nema emigracije ni po kojoj osnovi. Ako je stanovnistvo toliko GLUPO da se poubija izmedju sebe, treba ih pustiti. Nema ni zajmova i uplata sa zapada, pa i sa istoka, nema kupovina tudjih drzavljanstava. E, ali onda ti sto danas odlucuju ko sme a ko ne sme da se odvaja, ne bi pravili pare prodavajuci nam oruzje i demokratiju.
Stvarno ljudi, pa da li smo mi na Balkanu toliko blesavi da ne vidimo kako non stop potpiruju vatru i guraju u prvi plan domace politicare od zadatka. Oni u svakom trenutku znaju koji covek (radikal,socijalista,komunista,liberal) treba da odigra svoju ulogu u nasoj istoriji. Danas nas mire sutra ce gledati da nas zavade, i tako u krug. Mi u medjuvremenu brojimo krvna zrnca i brinemo ko se kome bogu moli. Ateista sam, ali postujem pravo svakog coveka da veruje u sta god zeli, ali i dosta vernika treba da gleda na veroispovest kao licnu stvar svake osobe i koja nema razloga da ih pojedinacno ugrozava samo zato sto se razlikuju.
Pa zar da nas oni za koje mislimo da su podli, da nas koriste, ponizavaju itd., pobede na taj nacin sto bismo mi to odradili umesto njih i istrebili se. Onda, kao sto gore rekoh, i treba da nas nema, svih nas sa ovih prostora.

boki

pre 7 godina

Medije pogotovo El. Medije svasta pisu!
Mi se palimo na Sve sta god da oni pisu!
Samo ne pisu istinu: da Smo neuredjeno drustvo,nesposobni da razmotrimo objektivno nasu proslost,Sve i uvek su drugi Krivi!
Ako uporedimo jednog 30god.muskarca sa prostora balkana i sa Prostora zapad ne evrope kod nas ima vecina 0dana radnog staza a na zapadu ima 10god i vise radnog staza!
Zato kod nas Sve se cita Jel ima vremena a na zapad nema Jel Mora da radi !

Domestos

pre 7 godina

Imali smo mi gospodine Incko i integraciju Evrope i dezintegraciju tj.devastiranje Jugoslavije pa šta !
Možda bi mogli nastaviti sa tim modelom u Makedoniji ,BiH i Crnoj Gori.Po istom modelu je rađeno i u Srbiji 1999 zašto bi ostali bili pošteđeni tog procesa!?

skeptik

pre 7 godina

Ljudi uopste ne procitaju tekst a komentarisu ga na osnovu naslova. Secesija RS bi automatski znacio rat u BIH jer bosnjaci to ne bi privatili. To cak ne bi prihvatila ni Srbija jer u Dejtonskom sporazumu jasno pise da je za to potrebna saglasnost sva tri naroda. I naravno da ce medjunarodna zajednica intervenisati da bi sprecila rat.
Ono sto je sporno u ovoj izjavi je to sto je Incko trebao ovo isto da kaze i u slucaju ako bi bilo ugrozena RS od strane unitarista jer svakom je jasno da rusenje BIH ili RS vodi u rat. Valjda nece biti ludih avanturista u BIH.

Aleksandar

pre 7 godina

Sad valjda svi vide zasto je Dodik podrzao Hofera.Velika sansa bi bila pobeda Le Penove iako su male sanse za to ali ona nebi podrzala unitarnu islamisticku drzaavu u srcu Evrope.I mozda bi konacno onda mogao referendum i mislim da to Mile i ceka.

tesna koža

pre 7 godina

Bosna je protktorat. do kad će da bude protektorat? Protektorate ne primaju u EU, u protektorate ne dolaze investitori, dolazi samo humanitarna pomoć a i to sve manje. Kad će Bosna da postane normalna država? Kad će da ode taj Inzko? I šta kad ode? Da li će da dođe njegov zamenik ili će da počne novi rat? Može li Bosna da bude normalna država, u kojoj nema diskriminacije, nema dominacije, svi ravnopravni? Možda Inzko da odgovori na ta pitanja?

Јабучило

pre 7 godina

Предуслов за отцепљење је одсуство референдума, као у случају Косова*. Када се референдум одржи, као на Криму или у Српској, то је очигледно кршење демократских начела и онда Запад мора да реагује да би заштитио вољу грађана.

Politika

pre 7 godina

@Vetar, i rezolucija 1244 garantuje teritorijalnu celovitost Srbije pa to nije sprecilo svet da prizna Kosovo. Daleko od toga da podrzavam otcepljenje Republike Srpske, ali stvarno vise nema razloga pozivati se na neko medjunarodno pravo ili sporazume jer isti se krse godinama unazad. Naravno u zavisnosti ko ih krsi zavisi i kako zapad ili istok to krsenje posmatraju. Bice kako velike sile ili u tom trenutku jaca sila bude zelela. Medjunarodno pravo je odavno rastegljiva forma koja se koristi ili ne koristi po potrebi i gde se sve moze proizvoljno tumaciti. Krim je sada ruski i ne vidim da je svet zapenio da vrati to pod okrilje Ukrajine, prakticno vise se i ne spominje, kao ni dve oblasti u Gruziji, kao sto se ne spominje ni oblast u Moldaviji. Prosto kada sa druge strane imas za protivnika Rusiju onda se pravis lud. Isto kao sto se Rusija poziva na Irak i Libiju ili neke druge oblasti gde je USA orgijala samo kada Rusiji to odgovara inace ih boli levo cose za te teritorije. Sve je goli interes pa i ta Republika Srpska sto znaci da ce do otcepljenja doci kada neko bude zauzeo tu stranu, a ako mislite da je USA protiv onda razmislite kako lepo moze otvaranjem konflikta u BiH da se vrsi dalja destabilizacija Evrope i udaranje packi neposlusnim evropskim drzavama jer ovog puta bi to bilo pitanje cele Evrope, a ne samo BiH.

Ставка

pre 7 godina

Нек врате изворна овлашћења из Дејтона и нико више ништа неће тражити.

ilija

pre 7 godina

VP poručuje, ja sam važan, ja sam potreban. Ali BiH će sama trošiti svoj novac kao i onaj iz pristupnih fondova EU, kao što je i red. Ako mu je do poseda, neka ide da pravi tamo na severu evrope gde su takve državice ranije i postojale, ako je već tako visok i važan poslanik. Od BiH može da ide da gleda piramide kada god to poželi, pije kafu, pojede jagnje i bude dobrodošao, pa čak i nešto da preporuči, ali novac BiH da troši to neće da može.

Dušan Torbica

pre 7 godina

Demokratski orijentisani političari i jesu izmislili reč "demokratija" da bi se, kad naprave neki nedemokratski akt, pozivali na tu istu kvazi demokratsku vladavinu prava. Demokratiju treba posmatrati kao mač sa dve oštrice, to jest, demokrate koje se pozivaju na demokratiju koju su sami proklamovali, su veći zagovornici upotrebe vojne sile zarad ostvarivanja međunarodnog prava od mnogih autokrata. Probajte da promišljate i na ovakav način...

šteta normalnih ljudi koji tamo žive

pre 7 godina

Bosna "funkcioniše" tako da se jedva postignuti dogovor tumači na tri različita načina. To ne može da završi dobro. Svima u Bosni je diskriminacija normalna, čak i onda kada su žrtve. To nedopustivo i neodrživo stanje održava i međunarodna politika. Bosnu drže kao otvorenu ranu kojoj ne pomažu da zaraste već održavaju stanje u kojem bolesnik lebdi između života i smrti. MZ glavni lekar a domaće vođe asistenti sa nedezinfikovanim instrumentima.