Aktuelno

Sreda, 07.12.2016.

08:25

Na pomolu beskonačna energija? "Fuzioni reaktor zaista radi"

Izvor: Tanjug

Na pomolu beskonaèna energija? "Fuzioni reaktor zaista radi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

eh

pre 7 godina

Srbi bi odmah uništili taj reaktor samo da slučajno Rusija ne propadne ako nikome ne bi trebala nafta
(Proka, 7. decembar 2016 15:49)

Proko, ne americke serije vec knjige u ruke, npr iz hemije iz osnovne skole, pa ces nauciti da se nafta ne koristi samo kao gorivo vec i za dobijanje plastike, asfalta, za dobijanje reagenasa koji se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji itd.

Ole

pre 7 godina

..a sada da napravimo neko oružje od ovog, da bude "komercijalnije"...
(m/m, 07. decembar 2016 12:04) Oruzje vec postoji odavno. Zove se "Termonuklearna" ili popularnije "Hidrogenska bomba". Samo sto je kod bombe proces nuklearne fuzije nekontrolisan, a za reaktor nam treba kontrolisana fuzija.

ced

pre 7 godina

@Ole,

Samo da prokomentarisem termonuklearnu bombu. Nas su ucili kako se u njoj prvo koristi obicna fisiona bomba da se dostignu temperature i pritisci za fuziju koja onda eksplodira i izazove mnogo jacu fuzionu reakciju koja daje one silne megatone. Od ovih objasnjenja se dobije utisak da je fuzija mnogo mocnija i kad nekontrolisano eksplodira oslobadja se ogromna fuziona energija i vidimo one Car Bomba explozije.

A u stvari uopste nije tako. Fisioni element zaista prvi pocne reakciju i stvori pritisak i temperaturu da se zapocne fuzija, medjutim fuzija uopste ne oslobadja tu mega giga energiju. Fuzija deuterijuma i tritijuma je tu da stvori ogroman broj slobodnih neutrona odgovarajuce energije i onda ti neutroni stupe u reakciju sa plutonijumom i jednostavno dozvole mnogokratno vecu kolicinu fisionih (cepajucih) reakcija u jezgrima plutonijuma nego sto bi to mogla kotrolisana lancana fisiona reakcija. usled toga dogadja se ogroman broj fisioni reakcija i plutonijum prakticno sagoreva u potpunosti i oslobadja ogromnu energiju.
takva termonuklearna bomba je u smislu radoaktinih ostataka mnogo "cistija" o obicne fisione bombe u kojoj reakciju deljenja atoma izazivaju samoneutroni lancane fisione reakcije.

N57

pre 7 godina

Pa nismo se bas pomerili puno od parne masine i Tesle, uvek treba nesto sto vrti nesto sto u sebi ima nesto sto proizvodi struju, razlika izmedju nuklearne,parne i ostalih vrsta energije i nema samo je pogonsko gorivo razlicito. Sama proizvodnja el. energije je ista e tu treba nesto uraditi to ce biti revolucija ili razviti tu istu fuziju ali da bude isplativa, za strujomer je lako nego kako doakati onima koji kraduckaju WIFI struju e to je problem

T

pre 7 godina

@bora Kinezi i Nemci nisu radili potpuno istu stvar. Kinezi su postigli odlican rezultat u trajanju reakcije, a Nemci u pritisku (ako je ovo ista vest koju sam ja citao na drugom mestu). A za sve one koji se nadaju u novi hladni ili pravi rat izmedju istoka i zapada: Kinezi su sami svoj uspeh komentarisali kao rezultat koji ce mnogo znaciti za ITER. A ITER je medjunarodni projekat da se napravi odrziv fuzioni reaktor - ucestvuju EU, SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija, J. Koreja. Nauka ne poznaje narode i granice.

Srbenda fakyboy {made for women}

pre 7 godina

E moj nidzo da li sada samo ziv,da cujes ove ludorije.Kada je nas NIDZO skidao struju sa neba,i vozio se na radiatnu energiju,govorio sta ce snaci covecanstvo zbog fosilnih gori a,njega su odma proglasili cudakom.A sada bi svi da imaju to boze nekakve reaktore.Nidzo slava ti.

Bex

pre 7 godina

Rec je verovatno o Wendelstein 7-X stelaratoru. Inace u naucnim krugovima kruze price da je ovaj projekat promasaj. Svabe su ga pravile 19 godina i skrcale vise od milijardu evra. Zauzvrat uspele su samo 0.5s da odrze stanje koje je potrebno za fuziju. Naravno da se njihova naucna javnost pravda kako je cilj bio samo ispitivanje i proucavanje medjutim ambicije su naravno bile mnogo vece. Sa druge strane Kinezi bez problema probili 100s.

drveni šporet

pre 7 godina

Sledeci veliku korak koji treba savladati je konstrukcija elektromagneta koji ce moci da izdrze neprestano bombardovanje neutronima (jer njih ne zaustavlja elektromagnetno polje).
Slican problem postoji sa celicnim posudama fisionih reaktora koje postaju krte zbog zracenja, ali je kod fuzionih reaktora to mnogo komplikovanije zbog vece kolicine neutrona i neuporedivo komplikovanije konstrukcije magneta.
(Dragoljub, 7. decembar 2016 13:28)

Toliko o "Komercijalno isplativa fuzija ne bi zagađivala okolinu radioaktivnim materijama ... ", a ustvari, svaka nuklearna reakcija koja proizvodi neutrone dovodi do stvaranja radioaktivnih izotopa u materiji oko nje.

Bojim se da nuklearna fuzija, barem za sada i za dogledno vreme u budućnosti, jednostavno nije upotrebljiva za one svrhe koje joj namenjujemo i na onaj način kako bi mi želeli. Ideje i tehnologija sa kojima raspolažemo nisu dovoljni za to.

Dragoljub

pre 7 godina

Sledeci veliku korak koji treba savladati je konstrukcija elektromagneta koji ce moci da izdrze neprestano bombardovanje neutronima (jer njih ne zaustavlja elektromagnetno polje).
Slican problem postoji sa celicnim posudama fisionih reaktora koje postaju krte zbog zracenja, ali je kod fuzionih reaktora to mnogo komplikovanije zbog vece kolicine neutrona i neuporedivo komplikovanije konstrukcije magneta.

Bajka

pre 7 godina

"fuzioni reaktor, zaista radi, što znači da bi sličan model jednog dana mogao da postane beskonačan izvor čiste energije."

"uspešno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzioni reaktor nije konstruisan za komercijalnu upotrebu"

Tako blizu i prosto ko "slana voda" a daleko ko sunce

n6

pre 7 godina

Većina ideja nuklearne energije kao i atomskog oružja potiče od nacista pre i za vreme II sv.rata. mnogi su prebegli na zapad tacnije USA i svoj život posvetili razvoju nuklearne energije i oružja. Hitler je na svu sreću (uglavnom zbog sabotaže Norveške i teške vode) zakasnio sa svojom bombom, da je ostvario svoj plan sada bi kucali poruke na nemačkom.

Vladimir

pre 7 godina

Ovo su samo traljavi počeci na izgradnji veštačkog sunca. U momentu kada ovakvi pronalasci zaista uznapreduje neki biznis mag će skapiraće da je isplativije postaviti ga u nekoj Lagranžovoj tački a svim Zemljanima naplaćivati za to. Eto ti potom i svetske vlade da uvede akcizu. Možda je ipak bolje da to švabe polupaju i zaborave.

Domaćin

pre 7 godina

Jedina fuzija koju priznajem je fuzija pasulja i suvih rebaraca, a ovu fuziju će dočekati naša deca, u najgorem slučaju naši unuci.

Đokica

pre 7 godina

citat:
"... mora da se osigura da će količina energije stvorena u fuziji premašiti energiju utrošenu na održavanje fuzije, a to do danas nije uspeo da postigne nijedan reaktor."

Izgleda da većina ljudi i ne pročita vest do kraja, ili čitaju površno.

hm

pre 7 godina

Srećom da ovdje ima toliko pametnih koji sve znaju o fuziji, fiziji, crnim rupama, energiji...

Kog vraga radite ovdje, ajde u svijet unovčit to svoje znanje.

cobo

pre 7 godina

To nije beskonacna energija. Beskonacna energija je najjednostavnija,najjeftinija i najcistija energija .Nju naucnici nikada pronaci nece jer tapkaju uvek na mestu ili traze nesto komplikovano .Tu energiju ce pronaci neki amater,obican covek i to slucajno .Bilo kako bilo,da ta energija bude 100% cista drzava ce uvesti dadzbine za zastitu okoline,jer drzava ne moze bez dadzbina,treba hraniti toliki aparat. Zamislite koliko samo zaposlenih ima zato sto su nam uveli JBM :(

Zmaj

pre 7 godina

"Šteta što se u ovakve projekte ne ulaže mnogo više, nego u vojsku i rat, do sad bi imali čistu planetu...
(b, 7. decembar 2016 09:26)"

Sve sto vidis ko sebe je vojna tehnologija i izumi koji su korisceni za vojne potrebe. A reci ti nama, zasto bi neko radio bilo sta zbog "cistije planete"?

A možda je 'pak ravna ploča puna istih!

pre 7 godina

(b, 7. decembar 2016 09:26)

A ko misliš da finansira, prati i drži pod svojom kontrolom nauku, pa i ovakve projekte, civilni sektor?

Planeta Zemlja: planeta prepuna slikara naive...

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

 Sad ostaje pitanje hoće li onaj ko prvi stabilizuje i komercijalizuje ovaj vid neiscrpne energije, globalno monopolizovati energiju poput nafte, i gasa, koje su prirodno dobro?
(Potencijalac, 07. decembar 2016 09:06)
Taj ce, verovatno, proci kao onak Kinez koji je izumeo elek.cigare...a projekat ce da sklone, uspore...sta god... kao sto su i razvoj elektricnih vozila gusili decenijama.

TnT

pre 7 godina

Zavrsio sam ekonomiju I nemam veze sa fizikom, ali ocito da se radi o eksperimentu koji je do komercialne upotrebe daleko svetlosnu godinu. U stilu cim obezbedimo temperaturu koja postoji samo na suncu, mocicemo da pokrenemo naprekidan lancani proces fuzija (morske vode?), koji ce osloboditi energiju dovoljnu da se proces nastavi plus "visak" da se koristi za bilo koju drugu upotrebu.

Kako god deluje vrlo interesantno. Ko zna ovi fizicari kako su ludi stvarno ce smisliti neki perpetuum mobile I onda ode nafta u zaborav :)

elektricar banderas

pre 7 godina

na pomolu su još mnoge stvari: kvantni kompjuter, baterija koju je nemoguće istrošiti.. čeka nas jedna nova era, kao kad su napravili parnu mašinu..

bora

pre 7 godina

nemci brale !!!
(realno, 7. decembar 2016 09:09)

Realno su Kinezi pre otprilike godinu i po dana postigli rezultate 30x bolje nego sto je to uspeo tim iz Nemacke da ostvari. Ali u duhu prozapadnih demokratskih medijskih sankcija, ta informacija nije dostupna javnosti. Davno su Kinezi zgazili Evropu po pitanju razvoja tehnologije, a uskoro ce i Ameriku da zgaze. A ovi se samo jos hvale kako su bog zna sta, a odavno nisu ni blizu vrha. Toliko o tome. Citajte malo ozbiljnije naucne izvestaje, pa onda komentarisite...

Paki

pre 7 godina

Kao neko ko se malo razume u materiju, mogu da kažem da fuzija jeste moguća ali ima forica. Jedini energetski efikasan način zahteva upotrebu litijuma, čije rezerve su procenjene na 70-100 godina. I to bez upotrebe kao fuziono gorivo. Dok na drugu stranu uranijum i sl. fisioni materijali mogu da se koriste bar narednih 10k godina. Sve ove priče o fuziji su fora da se uzmu pare za projekte.

oklagija

pre 7 godina

Ukoliko i jeste tacno onda ce neko spreciti realizaciju ovog projekta kao sto je bilo i sa neogranicenom besplatnom bezicnom strujom sto je Nikola Tesla "provalio".

Swedenonline

pre 7 godina

Glavni i osnovni nedostatci fuzije za stvoriti je na zemlji su termicki gubitci, oni su upravo neprobojan most i zbog toga je energetski negativna. Skroz drugi uslovi u izolovanom miljeu kao sto je sunce i iz hemijskih i fizickih aspekata. Mada, lepo je sto su se zaigrali, budi mastu. :)

Potencijalac

pre 7 godina

Teslu su pitali gde da nakače strujumer, kad počne da emituje energiju bežično? Sad po principu kodiranja komunikacija i zaštićenih sistema e-bankinga, ovo pitanje je rešeno. Sad ostaje pitanje hoće li onaj ko prvi stabilizuje i komercijalizuje ovaj vid neiscrpne energije, globalno monopolizovati energiju poput nafte, i gasa, koje su prirodno dobro?

ZNA SE KO ŠTA

pre 7 godina

Iako je uspešno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzioni reaktor nije konstruisan za komercijalnu upotrebu...... A zašto bi,za čovečanstvo! Pa jedan probo...

Mogli

pre 7 godina

Koliko sam skontao, fuzija je prilicno nestabilna, tj. ne odrzava se lako i energija koja se ulozi za pokretanje fuzije je veca od one sto se od nje dobije. E zamislite da svet uspe sa takvom besplatnom energijom, to bi u Srbistanu stiglo kad se Andromeda sudari sa Mlecnim putem.

Neko iz mase

pre 7 godina

Malo je ovo poluinformacija. Zapravo su postigli da je energija koja se dobija veca od energije koja se ulaze ali je problem sto tolika energija stvara ogromne kolicine toplote koja zapravo unistava sam reaktor. Tuzno je sto je fuzija vec pedeset godina na deset godina od primene.

Mogli

pre 7 godina

Koliko sam skontao, fuzija je prilicno nestabilna, tj. ne odrzava se lako i energija koja se ulozi za pokretanje fuzije je veca od one sto se od nje dobije. E zamislite da svet uspe sa takvom besplatnom energijom, to bi u Srbistanu stiglo kad se Andromeda sudari sa Mlecnim putem.

Potencijalac

pre 7 godina

Teslu su pitali gde da nakače strujumer, kad počne da emituje energiju bežično? Sad po principu kodiranja komunikacija i zaštićenih sistema e-bankinga, ovo pitanje je rešeno. Sad ostaje pitanje hoće li onaj ko prvi stabilizuje i komercijalizuje ovaj vid neiscrpne energije, globalno monopolizovati energiju poput nafte, i gasa, koje su prirodno dobro?

Neko iz mase

pre 7 godina

Malo je ovo poluinformacija. Zapravo su postigli da je energija koja se dobija veca od energije koja se ulaze ali je problem sto tolika energija stvara ogromne kolicine toplote koja zapravo unistava sam reaktor. Tuzno je sto je fuzija vec pedeset godina na deset godina od primene.

Zmaj

pre 7 godina

"Šteta što se u ovakve projekte ne ulaže mnogo više, nego u vojsku i rat, do sad bi imali čistu planetu...
(b, 7. decembar 2016 09:26)"

Sve sto vidis ko sebe je vojna tehnologija i izumi koji su korisceni za vojne potrebe. A reci ti nama, zasto bi neko radio bilo sta zbog "cistije planete"?

hm

pre 7 godina

Srećom da ovdje ima toliko pametnih koji sve znaju o fuziji, fiziji, crnim rupama, energiji...

Kog vraga radite ovdje, ajde u svijet unovčit to svoje znanje.

A možda je 'pak ravna ploča puna istih!

pre 7 godina

(b, 7. decembar 2016 09:26)

A ko misliš da finansira, prati i drži pod svojom kontrolom nauku, pa i ovakve projekte, civilni sektor?

Planeta Zemlja: planeta prepuna slikara naive...

Domaćin

pre 7 godina

Jedina fuzija koju priznajem je fuzija pasulja i suvih rebaraca, a ovu fuziju će dočekati naša deca, u najgorem slučaju naši unuci.

Đokica

pre 7 godina

citat:
"... mora da se osigura da će količina energije stvorena u fuziji premašiti energiju utrošenu na održavanje fuzije, a to do danas nije uspeo da postigne nijedan reaktor."

Izgleda da većina ljudi i ne pročita vest do kraja, ili čitaju površno.

elektricar banderas

pre 7 godina

na pomolu su još mnoge stvari: kvantni kompjuter, baterija koju je nemoguće istrošiti.. čeka nas jedna nova era, kao kad su napravili parnu mašinu..

Paki

pre 7 godina

Kao neko ko se malo razume u materiju, mogu da kažem da fuzija jeste moguća ali ima forica. Jedini energetski efikasan način zahteva upotrebu litijuma, čije rezerve su procenjene na 70-100 godina. I to bez upotrebe kao fuziono gorivo. Dok na drugu stranu uranijum i sl. fisioni materijali mogu da se koriste bar narednih 10k godina. Sve ove priče o fuziji su fora da se uzmu pare za projekte.

ZNA SE KO ŠTA

pre 7 godina

Iako je uspešno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzioni reaktor nije konstruisan za komercijalnu upotrebu...... A zašto bi,za čovečanstvo! Pa jedan probo...

bora

pre 7 godina

nemci brale !!!
(realno, 7. decembar 2016 09:09)

Realno su Kinezi pre otprilike godinu i po dana postigli rezultate 30x bolje nego sto je to uspeo tim iz Nemacke da ostvari. Ali u duhu prozapadnih demokratskih medijskih sankcija, ta informacija nije dostupna javnosti. Davno su Kinezi zgazili Evropu po pitanju razvoja tehnologije, a uskoro ce i Ameriku da zgaze. A ovi se samo jos hvale kako su bog zna sta, a odavno nisu ni blizu vrha. Toliko o tome. Citajte malo ozbiljnije naucne izvestaje, pa onda komentarisite...

Swedenonline

pre 7 godina

Glavni i osnovni nedostatci fuzije za stvoriti je na zemlji su termicki gubitci, oni su upravo neprobojan most i zbog toga je energetski negativna. Skroz drugi uslovi u izolovanom miljeu kao sto je sunce i iz hemijskih i fizickih aspekata. Mada, lepo je sto su se zaigrali, budi mastu. :)

Srbenda fakyboy {made for women}

pre 7 godina

E moj nidzo da li sada samo ziv,da cujes ove ludorije.Kada je nas NIDZO skidao struju sa neba,i vozio se na radiatnu energiju,govorio sta ce snaci covecanstvo zbog fosilnih gori a,njega su odma proglasili cudakom.A sada bi svi da imaju to boze nekakve reaktore.Nidzo slava ti.

cobo

pre 7 godina

To nije beskonacna energija. Beskonacna energija je najjednostavnija,najjeftinija i najcistija energija .Nju naucnici nikada pronaci nece jer tapkaju uvek na mestu ili traze nesto komplikovano .Tu energiju ce pronaci neki amater,obican covek i to slucajno .Bilo kako bilo,da ta energija bude 100% cista drzava ce uvesti dadzbine za zastitu okoline,jer drzava ne moze bez dadzbina,treba hraniti toliki aparat. Zamislite koliko samo zaposlenih ima zato sto su nam uveli JBM :(

Dragoljub

pre 7 godina

Sledeci veliku korak koji treba savladati je konstrukcija elektromagneta koji ce moci da izdrze neprestano bombardovanje neutronima (jer njih ne zaustavlja elektromagnetno polje).
Slican problem postoji sa celicnim posudama fisionih reaktora koje postaju krte zbog zracenja, ali je kod fuzionih reaktora to mnogo komplikovanije zbog vece kolicine neutrona i neuporedivo komplikovanije konstrukcije magneta.

n6

pre 7 godina

Većina ideja nuklearne energije kao i atomskog oružja potiče od nacista pre i za vreme II sv.rata. mnogi su prebegli na zapad tacnije USA i svoj život posvetili razvoju nuklearne energije i oružja. Hitler je na svu sreću (uglavnom zbog sabotaže Norveške i teške vode) zakasnio sa svojom bombom, da je ostvario svoj plan sada bi kucali poruke na nemačkom.

Bajka

pre 7 godina

"fuzioni reaktor, zaista radi, što znači da bi sličan model jednog dana mogao da postane beskonačan izvor čiste energije."

"uspešno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzioni reaktor nije konstruisan za komercijalnu upotrebu"

Tako blizu i prosto ko "slana voda" a daleko ko sunce

oklagija

pre 7 godina

Ukoliko i jeste tacno onda ce neko spreciti realizaciju ovog projekta kao sto je bilo i sa neogranicenom besplatnom bezicnom strujom sto je Nikola Tesla "provalio".

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

 Sad ostaje pitanje hoće li onaj ko prvi stabilizuje i komercijalizuje ovaj vid neiscrpne energije, globalno monopolizovati energiju poput nafte, i gasa, koje su prirodno dobro?
(Potencijalac, 07. decembar 2016 09:06)
Taj ce, verovatno, proci kao onak Kinez koji je izumeo elek.cigare...a projekat ce da sklone, uspore...sta god... kao sto su i razvoj elektricnih vozila gusili decenijama.

T

pre 7 godina

@bora Kinezi i Nemci nisu radili potpuno istu stvar. Kinezi su postigli odlican rezultat u trajanju reakcije, a Nemci u pritisku (ako je ovo ista vest koju sam ja citao na drugom mestu). A za sve one koji se nadaju u novi hladni ili pravi rat izmedju istoka i zapada: Kinezi su sami svoj uspeh komentarisali kao rezultat koji ce mnogo znaciti za ITER. A ITER je medjunarodni projekat da se napravi odrziv fuzioni reaktor - ucestvuju EU, SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija, J. Koreja. Nauka ne poznaje narode i granice.

eh

pre 7 godina

Srbi bi odmah uništili taj reaktor samo da slučajno Rusija ne propadne ako nikome ne bi trebala nafta
(Proka, 7. decembar 2016 15:49)

Proko, ne americke serije vec knjige u ruke, npr iz hemije iz osnovne skole, pa ces nauciti da se nafta ne koristi samo kao gorivo vec i za dobijanje plastike, asfalta, za dobijanje reagenasa koji se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji itd.

Ole

pre 7 godina

..a sada da napravimo neko oružje od ovog, da bude "komercijalnije"...
(m/m, 07. decembar 2016 12:04) Oruzje vec postoji odavno. Zove se "Termonuklearna" ili popularnije "Hidrogenska bomba". Samo sto je kod bombe proces nuklearne fuzije nekontrolisan, a za reaktor nam treba kontrolisana fuzija.

Vladimir

pre 7 godina

Ovo su samo traljavi počeci na izgradnji veštačkog sunca. U momentu kada ovakvi pronalasci zaista uznapreduje neki biznis mag će skapiraće da je isplativije postaviti ga u nekoj Lagranžovoj tački a svim Zemljanima naplaćivati za to. Eto ti potom i svetske vlade da uvede akcizu. Možda je ipak bolje da to švabe polupaju i zaborave.

TnT

pre 7 godina

Zavrsio sam ekonomiju I nemam veze sa fizikom, ali ocito da se radi o eksperimentu koji je do komercialne upotrebe daleko svetlosnu godinu. U stilu cim obezbedimo temperaturu koja postoji samo na suncu, mocicemo da pokrenemo naprekidan lancani proces fuzija (morske vode?), koji ce osloboditi energiju dovoljnu da se proces nastavi plus "visak" da se koristi za bilo koju drugu upotrebu.

Kako god deluje vrlo interesantno. Ko zna ovi fizicari kako su ludi stvarno ce smisliti neki perpetuum mobile I onda ode nafta u zaborav :)

ced

pre 7 godina

@Ole,

Samo da prokomentarisem termonuklearnu bombu. Nas su ucili kako se u njoj prvo koristi obicna fisiona bomba da se dostignu temperature i pritisci za fuziju koja onda eksplodira i izazove mnogo jacu fuzionu reakciju koja daje one silne megatone. Od ovih objasnjenja se dobije utisak da je fuzija mnogo mocnija i kad nekontrolisano eksplodira oslobadja se ogromna fuziona energija i vidimo one Car Bomba explozije.

A u stvari uopste nije tako. Fisioni element zaista prvi pocne reakciju i stvori pritisak i temperaturu da se zapocne fuzija, medjutim fuzija uopste ne oslobadja tu mega giga energiju. Fuzija deuterijuma i tritijuma je tu da stvori ogroman broj slobodnih neutrona odgovarajuce energije i onda ti neutroni stupe u reakciju sa plutonijumom i jednostavno dozvole mnogokratno vecu kolicinu fisionih (cepajucih) reakcija u jezgrima plutonijuma nego sto bi to mogla kotrolisana lancana fisiona reakcija. usled toga dogadja se ogroman broj fisioni reakcija i plutonijum prakticno sagoreva u potpunosti i oslobadja ogromnu energiju.
takva termonuklearna bomba je u smislu radoaktinih ostataka mnogo "cistija" o obicne fisione bombe u kojoj reakciju deljenja atoma izazivaju samoneutroni lancane fisione reakcije.

Bex

pre 7 godina

Rec je verovatno o Wendelstein 7-X stelaratoru. Inace u naucnim krugovima kruze price da je ovaj projekat promasaj. Svabe su ga pravile 19 godina i skrcale vise od milijardu evra. Zauzvrat uspele su samo 0.5s da odrze stanje koje je potrebno za fuziju. Naravno da se njihova naucna javnost pravda kako je cilj bio samo ispitivanje i proucavanje medjutim ambicije su naravno bile mnogo vece. Sa druge strane Kinezi bez problema probili 100s.

drveni šporet

pre 7 godina

Sledeci veliku korak koji treba savladati je konstrukcija elektromagneta koji ce moci da izdrze neprestano bombardovanje neutronima (jer njih ne zaustavlja elektromagnetno polje).
Slican problem postoji sa celicnim posudama fisionih reaktora koje postaju krte zbog zracenja, ali je kod fuzionih reaktora to mnogo komplikovanije zbog vece kolicine neutrona i neuporedivo komplikovanije konstrukcije magneta.
(Dragoljub, 7. decembar 2016 13:28)

Toliko o "Komercijalno isplativa fuzija ne bi zagađivala okolinu radioaktivnim materijama ... ", a ustvari, svaka nuklearna reakcija koja proizvodi neutrone dovodi do stvaranja radioaktivnih izotopa u materiji oko nje.

Bojim se da nuklearna fuzija, barem za sada i za dogledno vreme u budućnosti, jednostavno nije upotrebljiva za one svrhe koje joj namenjujemo i na onaj način kako bi mi želeli. Ideje i tehnologija sa kojima raspolažemo nisu dovoljni za to.

N57

pre 7 godina

Pa nismo se bas pomerili puno od parne masine i Tesle, uvek treba nesto sto vrti nesto sto u sebi ima nesto sto proizvodi struju, razlika izmedju nuklearne,parne i ostalih vrsta energije i nema samo je pogonsko gorivo razlicito. Sama proizvodnja el. energije je ista e tu treba nesto uraditi to ce biti revolucija ili razviti tu istu fuziju ali da bude isplativa, za strujomer je lako nego kako doakati onima koji kraduckaju WIFI struju e to je problem

Paki

pre 7 godina

Kao neko ko se malo razume u materiju, mogu da kažem da fuzija jeste moguća ali ima forica. Jedini energetski efikasan način zahteva upotrebu litijuma, čije rezerve su procenjene na 70-100 godina. I to bez upotrebe kao fuziono gorivo. Dok na drugu stranu uranijum i sl. fisioni materijali mogu da se koriste bar narednih 10k godina. Sve ove priče o fuziji su fora da se uzmu pare za projekte.

oklagija

pre 7 godina

Ukoliko i jeste tacno onda ce neko spreciti realizaciju ovog projekta kao sto je bilo i sa neogranicenom besplatnom bezicnom strujom sto je Nikola Tesla "provalio".

Zmaj

pre 7 godina

"Šteta što se u ovakve projekte ne ulaže mnogo više, nego u vojsku i rat, do sad bi imali čistu planetu...
(b, 7. decembar 2016 09:26)"

Sve sto vidis ko sebe je vojna tehnologija i izumi koji su korisceni za vojne potrebe. A reci ti nama, zasto bi neko radio bilo sta zbog "cistije planete"?

Mogli

pre 7 godina

Koliko sam skontao, fuzija je prilicno nestabilna, tj. ne odrzava se lako i energija koja se ulozi za pokretanje fuzije je veca od one sto se od nje dobije. E zamislite da svet uspe sa takvom besplatnom energijom, to bi u Srbistanu stiglo kad se Andromeda sudari sa Mlecnim putem.

Srbenda fakyboy {made for women}

pre 7 godina

E moj nidzo da li sada samo ziv,da cujes ove ludorije.Kada je nas NIDZO skidao struju sa neba,i vozio se na radiatnu energiju,govorio sta ce snaci covecanstvo zbog fosilnih gori a,njega su odma proglasili cudakom.A sada bi svi da imaju to boze nekakve reaktore.Nidzo slava ti.

cobo

pre 7 godina

To nije beskonacna energija. Beskonacna energija je najjednostavnija,najjeftinija i najcistija energija .Nju naucnici nikada pronaci nece jer tapkaju uvek na mestu ili traze nesto komplikovano .Tu energiju ce pronaci neki amater,obican covek i to slucajno .Bilo kako bilo,da ta energija bude 100% cista drzava ce uvesti dadzbine za zastitu okoline,jer drzava ne moze bez dadzbina,treba hraniti toliki aparat. Zamislite koliko samo zaposlenih ima zato sto su nam uveli JBM :(

bora

pre 7 godina

nemci brale !!!
(realno, 7. decembar 2016 09:09)

Realno su Kinezi pre otprilike godinu i po dana postigli rezultate 30x bolje nego sto je to uspeo tim iz Nemacke da ostvari. Ali u duhu prozapadnih demokratskih medijskih sankcija, ta informacija nije dostupna javnosti. Davno su Kinezi zgazili Evropu po pitanju razvoja tehnologije, a uskoro ce i Ameriku da zgaze. A ovi se samo jos hvale kako su bog zna sta, a odavno nisu ni blizu vrha. Toliko o tome. Citajte malo ozbiljnije naucne izvestaje, pa onda komentarisite...

Potencijalac

pre 7 godina

Teslu su pitali gde da nakače strujumer, kad počne da emituje energiju bežično? Sad po principu kodiranja komunikacija i zaštićenih sistema e-bankinga, ovo pitanje je rešeno. Sad ostaje pitanje hoće li onaj ko prvi stabilizuje i komercijalizuje ovaj vid neiscrpne energije, globalno monopolizovati energiju poput nafte, i gasa, koje su prirodno dobro?

Domaćin

pre 7 godina

Jedina fuzija koju priznajem je fuzija pasulja i suvih rebaraca, a ovu fuziju će dočekati naša deca, u najgorem slučaju naši unuci.

Swedenonline

pre 7 godina

Glavni i osnovni nedostatci fuzije za stvoriti je na zemlji su termicki gubitci, oni su upravo neprobojan most i zbog toga je energetski negativna. Skroz drugi uslovi u izolovanom miljeu kao sto je sunce i iz hemijskih i fizickih aspekata. Mada, lepo je sto su se zaigrali, budi mastu. :)

ZNA SE KO ŠTA

pre 7 godina

Iako je uspešno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzioni reaktor nije konstruisan za komercijalnu upotrebu...... A zašto bi,za čovečanstvo! Pa jedan probo...

Vladimir

pre 7 godina

Ovo su samo traljavi počeci na izgradnji veštačkog sunca. U momentu kada ovakvi pronalasci zaista uznapreduje neki biznis mag će skapiraće da je isplativije postaviti ga u nekoj Lagranžovoj tački a svim Zemljanima naplaćivati za to. Eto ti potom i svetske vlade da uvede akcizu. Možda je ipak bolje da to švabe polupaju i zaborave.

drveni šporet

pre 7 godina

Sledeci veliku korak koji treba savladati je konstrukcija elektromagneta koji ce moci da izdrze neprestano bombardovanje neutronima (jer njih ne zaustavlja elektromagnetno polje).
Slican problem postoji sa celicnim posudama fisionih reaktora koje postaju krte zbog zracenja, ali je kod fuzionih reaktora to mnogo komplikovanije zbog vece kolicine neutrona i neuporedivo komplikovanije konstrukcije magneta.
(Dragoljub, 7. decembar 2016 13:28)

Toliko o "Komercijalno isplativa fuzija ne bi zagađivala okolinu radioaktivnim materijama ... ", a ustvari, svaka nuklearna reakcija koja proizvodi neutrone dovodi do stvaranja radioaktivnih izotopa u materiji oko nje.

Bojim se da nuklearna fuzija, barem za sada i za dogledno vreme u budućnosti, jednostavno nije upotrebljiva za one svrhe koje joj namenjujemo i na onaj način kako bi mi želeli. Ideje i tehnologija sa kojima raspolažemo nisu dovoljni za to.

A možda je 'pak ravna ploča puna istih!

pre 7 godina

(b, 7. decembar 2016 09:26)

A ko misliš da finansira, prati i drži pod svojom kontrolom nauku, pa i ovakve projekte, civilni sektor?

Planeta Zemlja: planeta prepuna slikara naive...

TnT

pre 7 godina

Zavrsio sam ekonomiju I nemam veze sa fizikom, ali ocito da se radi o eksperimentu koji je do komercialne upotrebe daleko svetlosnu godinu. U stilu cim obezbedimo temperaturu koja postoji samo na suncu, mocicemo da pokrenemo naprekidan lancani proces fuzija (morske vode?), koji ce osloboditi energiju dovoljnu da se proces nastavi plus "visak" da se koristi za bilo koju drugu upotrebu.

Kako god deluje vrlo interesantno. Ko zna ovi fizicari kako su ludi stvarno ce smisliti neki perpetuum mobile I onda ode nafta u zaborav :)

n6

pre 7 godina

Većina ideja nuklearne energije kao i atomskog oružja potiče od nacista pre i za vreme II sv.rata. mnogi su prebegli na zapad tacnije USA i svoj život posvetili razvoju nuklearne energije i oružja. Hitler je na svu sreću (uglavnom zbog sabotaže Norveške i teške vode) zakasnio sa svojom bombom, da je ostvario svoj plan sada bi kucali poruke na nemačkom.

hm

pre 7 godina

Srećom da ovdje ima toliko pametnih koji sve znaju o fuziji, fiziji, crnim rupama, energiji...

Kog vraga radite ovdje, ajde u svijet unovčit to svoje znanje.

Pera Magic Mitic

pre 7 godina

 Sad ostaje pitanje hoće li onaj ko prvi stabilizuje i komercijalizuje ovaj vid neiscrpne energije, globalno monopolizovati energiju poput nafte, i gasa, koje su prirodno dobro?
(Potencijalac, 07. decembar 2016 09:06)
Taj ce, verovatno, proci kao onak Kinez koji je izumeo elek.cigare...a projekat ce da sklone, uspore...sta god... kao sto su i razvoj elektricnih vozila gusili decenijama.

N57

pre 7 godina

Pa nismo se bas pomerili puno od parne masine i Tesle, uvek treba nesto sto vrti nesto sto u sebi ima nesto sto proizvodi struju, razlika izmedju nuklearne,parne i ostalih vrsta energije i nema samo je pogonsko gorivo razlicito. Sama proizvodnja el. energije je ista e tu treba nesto uraditi to ce biti revolucija ili razviti tu istu fuziju ali da bude isplativa, za strujomer je lako nego kako doakati onima koji kraduckaju WIFI struju e to je problem

Bajka

pre 7 godina

"fuzioni reaktor, zaista radi, što znači da bi sličan model jednog dana mogao da postane beskonačan izvor čiste energije."

"uspešno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzioni reaktor nije konstruisan za komercijalnu upotrebu"

Tako blizu i prosto ko "slana voda" a daleko ko sunce

Bex

pre 7 godina

Rec je verovatno o Wendelstein 7-X stelaratoru. Inace u naucnim krugovima kruze price da je ovaj projekat promasaj. Svabe su ga pravile 19 godina i skrcale vise od milijardu evra. Zauzvrat uspele su samo 0.5s da odrze stanje koje je potrebno za fuziju. Naravno da se njihova naucna javnost pravda kako je cilj bio samo ispitivanje i proucavanje medjutim ambicije su naravno bile mnogo vece. Sa druge strane Kinezi bez problema probili 100s.

Neko iz mase

pre 7 godina

Malo je ovo poluinformacija. Zapravo su postigli da je energija koja se dobija veca od energije koja se ulaze ali je problem sto tolika energija stvara ogromne kolicine toplote koja zapravo unistava sam reaktor. Tuzno je sto je fuzija vec pedeset godina na deset godina od primene.

Dragoljub

pre 7 godina

Sledeci veliku korak koji treba savladati je konstrukcija elektromagneta koji ce moci da izdrze neprestano bombardovanje neutronima (jer njih ne zaustavlja elektromagnetno polje).
Slican problem postoji sa celicnim posudama fisionih reaktora koje postaju krte zbog zracenja, ali je kod fuzionih reaktora to mnogo komplikovanije zbog vece kolicine neutrona i neuporedivo komplikovanije konstrukcije magneta.

eh

pre 7 godina

Srbi bi odmah uništili taj reaktor samo da slučajno Rusija ne propadne ako nikome ne bi trebala nafta
(Proka, 7. decembar 2016 15:49)

Proko, ne americke serije vec knjige u ruke, npr iz hemije iz osnovne skole, pa ces nauciti da se nafta ne koristi samo kao gorivo vec i za dobijanje plastike, asfalta, za dobijanje reagenasa koji se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji itd.

elektricar banderas

pre 7 godina

na pomolu su još mnoge stvari: kvantni kompjuter, baterija koju je nemoguće istrošiti.. čeka nas jedna nova era, kao kad su napravili parnu mašinu..

Đokica

pre 7 godina

citat:
"... mora da se osigura da će količina energije stvorena u fuziji premašiti energiju utrošenu na održavanje fuzije, a to do danas nije uspeo da postigne nijedan reaktor."

Izgleda da većina ljudi i ne pročita vest do kraja, ili čitaju površno.

ced

pre 7 godina

@Ole,

Samo da prokomentarisem termonuklearnu bombu. Nas su ucili kako se u njoj prvo koristi obicna fisiona bomba da se dostignu temperature i pritisci za fuziju koja onda eksplodira i izazove mnogo jacu fuzionu reakciju koja daje one silne megatone. Od ovih objasnjenja se dobije utisak da je fuzija mnogo mocnija i kad nekontrolisano eksplodira oslobadja se ogromna fuziona energija i vidimo one Car Bomba explozije.

A u stvari uopste nije tako. Fisioni element zaista prvi pocne reakciju i stvori pritisak i temperaturu da se zapocne fuzija, medjutim fuzija uopste ne oslobadja tu mega giga energiju. Fuzija deuterijuma i tritijuma je tu da stvori ogroman broj slobodnih neutrona odgovarajuce energije i onda ti neutroni stupe u reakciju sa plutonijumom i jednostavno dozvole mnogokratno vecu kolicinu fisionih (cepajucih) reakcija u jezgrima plutonijuma nego sto bi to mogla kotrolisana lancana fisiona reakcija. usled toga dogadja se ogroman broj fisioni reakcija i plutonijum prakticno sagoreva u potpunosti i oslobadja ogromnu energiju.
takva termonuklearna bomba je u smislu radoaktinih ostataka mnogo "cistija" o obicne fisione bombe u kojoj reakciju deljenja atoma izazivaju samoneutroni lancane fisione reakcije.

T

pre 7 godina

@bora Kinezi i Nemci nisu radili potpuno istu stvar. Kinezi su postigli odlican rezultat u trajanju reakcije, a Nemci u pritisku (ako je ovo ista vest koju sam ja citao na drugom mestu). A za sve one koji se nadaju u novi hladni ili pravi rat izmedju istoka i zapada: Kinezi su sami svoj uspeh komentarisali kao rezultat koji ce mnogo znaciti za ITER. A ITER je medjunarodni projekat da se napravi odrziv fuzioni reaktor - ucestvuju EU, SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija, J. Koreja. Nauka ne poznaje narode i granice.

Ole

pre 7 godina

..a sada da napravimo neko oružje od ovog, da bude "komercijalnije"...
(m/m, 07. decembar 2016 12:04) Oruzje vec postoji odavno. Zove se "Termonuklearna" ili popularnije "Hidrogenska bomba". Samo sto je kod bombe proces nuklearne fuzije nekontrolisan, a za reaktor nam treba kontrolisana fuzija.