Sreda, 07.12.2016.

07:43

PISA: Bez Srbije na listi, Kosovo najgore u Evropi

Srpski petnaestogodišnjaci zbog "kašnjenja ministarstva sa procedurama" nisu obuhvaćeni poslednjim PISA testiranjem učenika, ali se na listi zato nalazi Kosovo.

Izvor: B92

PISA: Bez Srbije na listi, Kosovo najgore u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

audi 5cyl

pre 7 godina

Mislim da sam se za svojih dvadeset godina obrazovanja od osnovne škole do doktorskih studija nagledao dosta svom poslu nedoraslog nastavnog kadra.
Ja bih ovakav test uveo za nastavni kadar pa da se lepo vide razlozi zbog kojih su pojedine zemlje plasirane nisko. Potencijal đaka je u proseku isti, potencijal nastavnog kadra, mogućnosti za njihovo napredovanje i selekcija istog nisu.
Toliko.

Ivan

pre 7 godina

Da odmah kažem da pišem iz Hrvatske, ali mislim da dijelimo puno istih problema. Za vrijeme mog školovanja pa čak i na fakultetu nitko nije trežio razumjevanje gradiva već samo je bilo potrebno naučiti po mogućnosti doslovno traženo gradivo. Pitanja u kojima se treži razumjevanje gradiva nisu se postavljala ili u jako malom postotku u odnosu na ova druga. Gradivo koje ne možete u glavi logički povezati ne ostaje dugo u memoriji pa vam u životu i ne koristi. Drugi je problem što je primjena takvog znanja u praksi potpuno izostala.
Sin od prošle godine studira u SAD-u. Već na polaganju njihove mature recimo iz matematike, vidjelo se da se manje traži znanje silnih formula napamet jer su zadaci svojevrsni problemi i za njihovo rješavanje najvažnije je otkriti ključ po kome se mogu riješiti. Sama operacija rješavanja je relativno jednostavna.
U našem obaveznom (osnovnom i srednješkolskom) obrazovanju svaki učitelj je mali Bog. Bez obzira kako radio i kakvi su mu rezultati rada ne može dobiti otkaz ni veću ni manju plaću od njegovog kolege. Taj sistem obeshrabruje one koji su dobri, a nagrađuje i zaštićuje one loše. I na kraju se samo rijetki trude, a rezultat je vidljiv. Ne valja sistem u kome nama konkurencija koja tjera naprijed. Zamislite kod privatnika situaciju u kojoj on sve plaća isto bez obzira na rezultat. Sutradan nitko ne bi radio ništa.

Ivan

pre 7 godina

I zaboravio sam još jednu bitnu stvar.

Ova lista zemalja govori i o tome koliko se znanje cijeni u pojedinim zemljama. Ako djeca vide da roditeljima nije ništa u životu pomoglo to što su bili dobri učenici i skupili puno znanja onda ni djeca ne vide razlog da uče. Kada shvate da je puno bitnije da znaju Peru ili nekog drugog na položaju nego da imaju 3 fakulteta onda više nema ništa od učenja. A to nema veze sa učiteljima, gradivim ni obrazovanjem. A tu se poredak jasno vidi Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Kosovo. Ubacite Srbiju gdje mislite da treba.
U Japanu i Singapuru možeš biti rođak od koga hoćeš nećeš dobiti posao ako nisi dobar u svom poslu i nemaš kvalifikaciju. Zato idu i naprijed jer je svatko na onom mjestu koje mu pripada po znanju i sposobnostima. Stavite budalu za vozača vlaka i svi odoste u provaliju. Uzalud vam oni pametni u zadnjem vagonu.

Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena

pre 7 godina

@M

Ako zaista mislite da je tvorcima tog akronima nekako izbeglo njegovo dodatno znacenje, onda vas sa sigurnoscu mogu uveriti da cemo "za dve godine biti lideri u regionu", a i sire. Salu na stranu, sticajem okolnosti se bavim stvarima koje imaju dodirnih tacaka sa ovom temom (Big Data, sto bi rekli Ameri) i prilicno sam dobro upoznat sa potencijalnim problemima, sto u vezi dizajna metodologije istrazivanja, pa sve do interpretacije rezultata, narocito kad se laici dohvate tog posla. Ili sto bi Mark Twain mnogo elokventnije rekao: "Cinjenice su neumoljive, ali je statistika mnogo fleksibilnija po tom pitanju."

M

pre 7 godina

@ministarstvo za istraživanje ruda
Nije PISA testiranje dobilo ime po gradu, nego je akronim od celog naziva:Programme for International Student Assessment (PISA), zbog čega se piše kompletno velikim slovima.
A PISA bitno je da učestvujemo jer nam govori ne samo o stanju, nego i o tendenciji, tj. možemo da vidimo da li su se i kakve promene dogodile tokom ciklusa, dobijaju se i informacije o razlikama među školama i još mnogo toga. A pošto PISA klasifikuje znanje u 6 kategorija dobijamo jasne informacije gde "škripi" i šta tačno naša deca znaju i mogu da urade.

dekanter

pre 7 godina

Znaci velika je sramota sto na poslednjem PISA testiranju nismo ucestvovali,a nije sramota sto su nam djaci na 4 prethodna na kojima su ucestvovali, pocevsi od 2003. ostvarivali katastrofalne rezultate.I to tako sto su na svakom sledecem testiranju padali sve nize na rang lestvici.Pa ispade da nam je obrazovanje bilo daleko bolje za vreme Slobodana Milosevica nego za vreme vladavine zutih

Aleksandar

pre 7 godina

@(Kiza, 7. decembar 2016 08:37)

Usput, pored funkcionalne nepismenosti postoji i prava nepismenost. To je ono kad ne samo da ne razumeš napisano već ne znaš ni da čitaš i pišeš, ne poznaješ gramatiku svog jezika, ne poznaješ pravopis...

Recimo 'jer' je uzročni veznik (primer: mešam "jer" i "je l'" JER sam nepismen) pa samim tim ne može da se koristi za postavljanje pitanja. Ono što tebi treba je upitna rečca "li" i neki glagol, recimo "jeste" (primer: JE L' može neko da mi pomogne da se opismenim JER ne umem sam).

Lol

pre 7 godina

@Kiza
Nivo 1 iz čitalačke pismenosti na PISA testu je definisan kao funkcionalno nepismen (tu je najveći broj naše dece, a ima ih i ispod), podrazumeva da uspešno razumeju samo tekst na temu koja im je poznata u kojem je informacija eksplicitno data. Ako im je tekst nepoznat neće ga razumeti i ako im informacija nije jasno i direktno navedena u tekstu neće je prepoznati i neće razumeti tekst.
Praktično možemo da pretpostavimo da za koju godinu ako otvore račun u banci neće moći da razumeju šta im piše u ugovoru i šta su potpisali.

Aleksandar

pre 7 godina

Jer moze neko da mi prakticno objasni sta to u stvari znaci funkionalno nepismeni.
(Kiza, 7. decembar 2016 08:37)

Ume da čita, al' ne razume pročitano.

Baš smo pre par dana imali primer one funkcionalno nepismene učiteljice koja je prepravila tačan odgovor netačnim jer ni sama nije razumela pitanje. I bar trećina komentatora je bilo ubeđeno da je učiteljica u pravu...

Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena

pre 7 godina

Ako vam je potrebna Pisa da bi ukapirali da nam u obrazovanju ili drustvu sto-sta ne stima, onda ste verovatno s nestrpljenjem iscekivali poslednjih godina da nam "za dve godine bude mnogo bolje". Da ne pominjem opravdanost potrebe da se sve, pa i obrazovanje, pretvori u takmicenje cija je vrednost sa stanovista obrazovne politike manje-vise svedena na nacionalisticko hvalisanje ko je "pametniji" od koga. Na kraju, nemala je doza ironije u tome sto medjunarodne obrazovne inicijative (Pisa, Bologna) dobile imena po italijanskim gradovima, s obzirom na stanje italijanskog obrazovanja i inovativnosti i konkuretnosti italijanske ekonomije.

marginalno

pre 7 godina

Nije Ministarstvo zakasnilo nego odredjeni referenti zaduženi za ovaj posao. Molim redakciju da imenom i prezimenom predstave krivce jer je zaista dosta neodgovornosti, javašluka i lenjosti.
Hvala.

Zvezda

pre 7 godina

Ljudi, nije Ministarstvo zakasnilo nego im je lakše da se na to izvuku nego da ispadnu totalni duduci na testiranju. Vidite koji je rezultat bio 2012. godine, trećina testiranih je bila funkcionalno nepismena! Naš sistem se sistematski uništava iz godine u godinu! Ne treba
izmišljati izgovore nego treba raditi na uspostavljanju uspešnog obrazovnog sistema! Problem je što i nema mudrih i obrazovanih na takvim pozicijama, a delimično i što vlasti odgovara zatucana masa kojom može lakše da manipuliše!

Упућени

pre 7 godina

Bravo Slovenci. Sramota za Verbića, kako može tako nešto da se propusti? Stvarno nam je obrazovanje dotakao dno.
(legenda, 7. decembar 2016 08:12)
Не желим да браним Вербића, али човек није крив ѕа ову бруку. Кривац је неко од двојице претходних министара, Томислав Јовановић или Жарко Обрадовић. Нису хтели да плате органиѕацију 2012, па су намерно пропустили да се пријаве за 2015. А при томе су имали прећутну подршку неких стручних удружења која имају примедбе на начин како ПИСА тестира "знање". Кад је Вербић дошао, било је касно, иако је интервенисао да се накнадно укључимо.
Да смо учествовали сигурно не би били најгори, били би негде испод средине. Али би нам тестирање сигурно помогло да се осмисли разумна реформа основне и средње школе. Високо образовање нам је гледано у целини, без обзира на разне деформације, далеко боље.

links

pre 7 godina

https://twitter.com/hashtag/OECDPISA?src=hash
http://www1.oecd.org/newsroom/singapore-tops-latest-oecd-pisa-global-education-survey.htm
Mi smo sitna riba, ali, koliko vidim, Japan, Taiwan, Singapore & Vietnam šišaju Evropu i svet do glave.
Sada razumem zašto MALACCA (Petang Island / George Town City) šalju svako drugo dete da studira u Singapuru ili u Tokiju.

Azija će nas pregaziti kao mrave.

M

pre 7 godina

@so?
Ne znam šta bi to uopšte trebalo da znači po "obimu"?
Ne meri se kvalitet obrazovanja prema obimu gradiva. To nam je i problem što proizvodimo decu koja samo znaju napamet nabubano gradivo a pojma nemaju šta sa njim da urade ni kako da ga primene.
I pri tom fakultetsko obrazovanje ovde nije pitanje, jer je važno šta deca dobiju tokom obaveznog školovanja i šta dobiju pre fakulteta. Kako će to dete posle na fakultetu ako je funkcionalno nepismeno?

onako

pre 7 godina

Kako mislite "bez Srbije na listi"?

Pa tu je naša geografska oblast. Poslednja, ali ipak naša, dakle, ima nas na listi.

Delom. Geografskim.

trikiztorbe

pre 7 godina

PISA testovi ne testiraju količinu naučenog gradiva veće nešto drugo. Potiče se praktična, funkcionalna primjena naučenih sadržaja, ali PISA se ne odnosi samo na sadržaje već i na vještine i stavove.
Postoje i TIMMS testovi koji više testiraju usvojeno gradivo i tu je Hrvatska znatno iznad prosjeka.
Preko tih raznih testova se vodi i neka vrsta politike i iskrivljavanja stvarne slike. Ako nema dobrih rezultata u znanju onda se ide testirati nešto drugo da se ipak pokaže kako smo "uspješni" i kako imamo dobre škole. Čista magla.

perax

pre 7 godina

juce videh ovo, nema nas i bosanaca, ali vidi se da smo svi tu negde - cg, kosovo itd, a to je na dnu.

A nadjite clanak o ravnoj zemlji od juce, procitajte komentare i to vam je to.
http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1206569

mora se biti na liniji, zar ne

pre 7 godina

Testovi koji ne testiraju znanje žele prikriti da su škole postale igraonice bez zadanog cilja u postignuću. A najvažniji dio postaje odgoj za toleranciju, šta prevedeno znači za razgradnju vlastitog identiteta.

gradjanin normalan

pre 7 godina

@so?,
ni ne shvatas da zbog takvih razmisljanja ova drzava je to sto jeste.
Nekolicina ekstra sjajnih studenata i gimnazijalaca koji pobedjuju na raznim takmicenjima nije nikakva kompenzacija niti cak ni uteha za one silne mase polupismenih i neobavestenih. Drustvo nam smrdi - shvacas li.

Inace naslov ovog teksta je tipicno nas. Nije vazno sto smo mi dzibra ali eto komsiji je crkla krava. Uteha nam je sto je Kosovo zadnje. Ej Srbijo koje dno dna si ti tek.

Ursa Minor

pre 7 godina

"Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno."

A test iz svakodnevnog života pokazuje da je oko dve trećine odraslih Srba takođe funkcionalno nepismeno. Što objašnjava mnoge stvari. Na primer, osveštavanje vodovoda...

Šteta što ste sklonili onu temu o ravnoj Zemlji. Neki komentari su vrlo ubedljivo pokazali ne samo zapanjujući i tragičan stepen neznanja i nepoznavanja osnovnoškolske fizike, nego i izuzetnu količinu ljudske gluposti. Daleko iznad proseka!

E, zato imamo to što imamo danas u Srbiji. Ne, NIJE kriv ni NATO, ni osiromašeni uranijum, ni Vatikan, ni masoni, ni iluminati, ni Marsovci. Glavni krivci su tu, mnogo bliže, među nama!

Igor

pre 7 godina

Kome jos trebaju mladi ljudi koji znaju da razmisljaju svojom glavom?

Pa da talasaju i pitaju zasto smo u buli!

To su opasne frekvencije! Zato deco farma i beeeeeeeeee!

srba

pre 7 godina

Ucestvovao sam u organizaciji testiranja 2012.godine. Nikom od nas iz organizacione strukture testiranja nije placen ni dinar za ovaj aranzman. Pokusali su tako da organizuju i testiranje i 2015.godine ali niko vise nije glup. Ne moze vise nista za dzabe. Zato i nije bilo testiranja 2015.

so?

pre 7 godina

Ne znam za ovo, ali znam da su nasi fakulteti, iz oblasti matematike i fizike i hemije i elektrotehnike ubedljivo najbolji u regionu cak i sire. Po planu i obimu gradiva zahtevaju vise nego vecina stranih (posebno americkih) univerziteta.

sve sami ASovi

pre 7 godina

Mislim da smo mi prvi,ne u znanju,prvi u trazenu opravdanje za svoje propuste: "Krivi su oni iz predhodne vlade"! Koji smo mi majstori!?

kraja

pre 7 godina

...za svaku srpsku vlast je najbitnije postojanje prethodne vlasti...!!!
...sve sto ne valja, pripisuje se prethodnicima, sve sto valja, trenutnoj vlasti...
...i tako od 1980-te godine...
...jedino u cemu se sve gubitnicke vlasti slazu je da je tito kriv za sve...
...e ova poslednja recenica je primer za funkcionalnu nepismenost...

erazmo

pre 7 godina

Jer moze neko da mi prakticno objasni sta to u stvari znaci funkionalno nepismeni.

Znaju sva slova ali ne znaju da ih sastavljaju ili sta?
(Kiza, 07. decembar 2016 08:37)
Funkcionalna nepismenost znaci da dete koje cita odredjeni tekst ne moze da ga razume.

Spearman

pre 7 godina

Interesantno je kako je redosled bivsih jugoslovenskih republika identican redosledu ekonomske situacije u tim zemljama. Ako nesto hitno ne uradimo 99% ljudi u ovoj zemlji ce biti neobrazovano i zasrafljivace srafove u stranim fabrikama za 200 eura mesecno.

Deki

pre 7 godina

Nije stigao Vučić i oko toga da se zauzme, kako je to moglo da se desi? Kad shvatimo da jedan čovek ne može da vodi zemlju, onda se narod neće ložiti na idole (Sloba, Tadić, Vučić...).

dragan

pre 7 godina

@Kiza: Svi su totalno "trendi", opremljeni "u fulu" svim potrebnim i nepotrebnim uređajima, ali zapravo retko ko zna da ih stvarno koristi. Ukucajte u Google "funkcionalna pismenost wiki" i idete pravo na članak o tome šta je funkcionalna (ne)pismenost. Poenta je da deca ne razumeju šta su pročitala - funkcionalno nepismeni. Uzgred, kaže/piše se "Jel može neko da mi objasni...". Inače naslov je stvarno sramotan. Poenta je da Srbija nije rangirana, a pitanje ko je kriv.

mrmlj

pre 7 godina

@(Kiza, 07. decembar 2016 08:37) funkcionalno si nepismen ako ne znas da primenis ono sto si naucio sto najcesce nastaje jer si naucio dan pre nego sto su te pitali i odmah nakon upisane ocene u dnevnik zaboravio sta si naucio, pa tako godinama. da je samo do toga da li znas da citas i pises, nepismenih skoro da ne bi ni bilo.

immobil

pre 7 godina

„A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš? Kakav smo to narod? Jeste li sigurni da Srbija ne bi prošla gore? Već jeste - zato i "kasni" sa administracijom da bi izbegla blamažu.
Uzgred funkcionalno nepismeni čitaju ali ne razumeju pročitano. Mnogo je takvih. Statistika kaže 50%. Moje iskustvo i sa ovih strana je 90%. Tužno, ali dotle su nas doveli Miloševići, Tadići, Vučići i slični

Uporna

pre 7 godina

Uopšte ne bb trebali da bude bude bitno, bar ne nama koje je Kosovo, nego to što je MP kasnilo sa procedurama...ovako se opet akcenat stavlja na sekundarnu stvar, a bitno se gura u drugi plan...i ko će da odgovara? Ili će i ovde biti čuveni botovski odgovor da " su žuti upropastili školstvo u Srbiji, a naš velikomučenik AV se trudi svim silama da mi živimo bolje"

Sve jedno

pre 7 godina

Srbija je poslednja zemlja u kome se pismenost dokazuje poznavanjem svih slova i 4 matematicke operacije, mada ovo drugo je i dalje diskutabilno. Funkcionalno nepismeni znaci da nisu u stanju da od cinjenica koje im se prezentuju naprave neki logican zakljucak ili da nisu u stanju da neki problem analiticki rese. Jedna od stvari koja je posledica funkcionalno nepismenih ljudi je da nisu u stanju da razumeju neke kompleksne pojmove ili da izvod neke slozene zakljucke. Dobar primer je recimo da funkcionalno nepismeni ljudi nisu u stanju da razumeju izvod racuna u banci posto se tu nalaze neke cinjenice koje su bitne za njih.

Deki

pre 7 godina

Nije stigao Vučić i oko toga da se zauzme, kako je to moglo da se desi? Kad shvatimo da jedan čovek ne može da vodi zemlju, onda se narod neće ložiti na idole (Sloba, Tadić, Vučić...).

funkionalna nepismenost

pre 7 godina

- Ne razume uobičajene i svakodnevne izraze i jako bazične rečenice na maternjem jeziku, i ne može zadovoljiti osnovne životne potrebe.
- Ne može predstaviti sebi i postaviti pitanja drugima lične detalje o životu.
- Ne može aktivno sebi i drugima lagano i jasno pričati i pružiti bilo kakvu govornu pomoć.

buduci glasaci!

pre 7 godina

Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno.

Glavno da svako drugo dete koje pitas kako je prosao na kraju skolske godine, ti odgovori - "sve petice"!!!

*_#$

pre 7 godina

Svake godine zakasne sa prijavljivanjem? Reklo bi se da je to vrlo zgodno, onda te ne uknjize da si medju najgorima, ne moras ni da pricas o promeni nastavnih planova, platama u skolstvu, ili vecim izdvajanjima iz budzeta. Samo nastavis da otvaras "naucne parkove", "centre znanja", uposljavas ljude u istima, iako manje dece danas zavrsi osnovnu skolu nego pre 40 godina.

Ivan

pre 7 godina

Ima li neke odgovornosti što naša deca nisu obuvaćena testom? Ili je ministarstvo to namerno uradilo da se prikrije poražavajuća degradacija obrazovnog sistema u zemlji. Ali bravo - verovatno smo bolji od Kosova!

Nikola

pre 7 godina

"Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno."

Covece bozji!? I ko je za ovo kriv? Deca mozda?

x

pre 7 godina

Bukvalno je veća sramota ovo kašnjenje i činjenica da nas nema nego da smo ubedljivo poslednji na listi. U ovoj zemlji definitivno ništa ne može da se uradi kako treba.

x

pre 7 godina

Bukvalno je veća sramota ovo kašnjenje i činjenica da nas nema nego da smo ubedljivo poslednji na listi. U ovoj zemlji definitivno ništa ne može da se uradi kako treba.

buduci glasaci!

pre 7 godina

Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno.

Glavno da svako drugo dete koje pitas kako je prosao na kraju skolske godine, ti odgovori - "sve petice"!!!

Ivan

pre 7 godina

Ima li neke odgovornosti što naša deca nisu obuvaćena testom? Ili je ministarstvo to namerno uradilo da se prikrije poražavajuća degradacija obrazovnog sistema u zemlji. Ali bravo - verovatno smo bolji od Kosova!

so?

pre 7 godina

Ne znam za ovo, ali znam da su nasi fakulteti, iz oblasti matematike i fizike i hemije i elektrotehnike ubedljivo najbolji u regionu cak i sire. Po planu i obimu gradiva zahtevaju vise nego vecina stranih (posebno americkih) univerziteta.

Nikola

pre 7 godina

"Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno."

Covece bozji!? I ko je za ovo kriv? Deca mozda?

erazmo

pre 7 godina

Jer moze neko da mi prakticno objasni sta to u stvari znaci funkionalno nepismeni.

Znaju sva slova ali ne znaju da ih sastavljaju ili sta?
(Kiza, 07. decembar 2016 08:37)
Funkcionalna nepismenost znaci da dete koje cita odredjeni tekst ne moze da ga razume.

Spearman

pre 7 godina

Interesantno je kako je redosled bivsih jugoslovenskih republika identican redosledu ekonomske situacije u tim zemljama. Ako nesto hitno ne uradimo 99% ljudi u ovoj zemlji ce biti neobrazovano i zasrafljivace srafove u stranim fabrikama za 200 eura mesecno.

srba

pre 7 godina

Ucestvovao sam u organizaciji testiranja 2012.godine. Nikom od nas iz organizacione strukture testiranja nije placen ni dinar za ovaj aranzman. Pokusali su tako da organizuju i testiranje i 2015.godine ali niko vise nije glup. Ne moze vise nista za dzabe. Zato i nije bilo testiranja 2015.

Ursa Minor

pre 7 godina

"Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno."

A test iz svakodnevnog života pokazuje da je oko dve trećine odraslih Srba takođe funkcionalno nepismeno. Što objašnjava mnoge stvari. Na primer, osveštavanje vodovoda...

Šteta što ste sklonili onu temu o ravnoj Zemlji. Neki komentari su vrlo ubedljivo pokazali ne samo zapanjujući i tragičan stepen neznanja i nepoznavanja osnovnoškolske fizike, nego i izuzetnu količinu ljudske gluposti. Daleko iznad proseka!

E, zato imamo to što imamo danas u Srbiji. Ne, NIJE kriv ni NATO, ni osiromašeni uranijum, ni Vatikan, ni masoni, ni iluminati, ni Marsovci. Glavni krivci su tu, mnogo bliže, među nama!

*_#$

pre 7 godina

Svake godine zakasne sa prijavljivanjem? Reklo bi se da je to vrlo zgodno, onda te ne uknjize da si medju najgorima, ne moras ni da pricas o promeni nastavnih planova, platama u skolstvu, ili vecim izdvajanjima iz budzeta. Samo nastavis da otvaras "naucne parkove", "centre znanja", uposljavas ljude u istima, iako manje dece danas zavrsi osnovnu skolu nego pre 40 godina.

Sve jedno

pre 7 godina

Srbija je poslednja zemlja u kome se pismenost dokazuje poznavanjem svih slova i 4 matematicke operacije, mada ovo drugo je i dalje diskutabilno. Funkcionalno nepismeni znaci da nisu u stanju da od cinjenica koje im se prezentuju naprave neki logican zakljucak ili da nisu u stanju da neki problem analiticki rese. Jedna od stvari koja je posledica funkcionalno nepismenih ljudi je da nisu u stanju da razumeju neke kompleksne pojmove ili da izvod neke slozene zakljucke. Dobar primer je recimo da funkcionalno nepismeni ljudi nisu u stanju da razumeju izvod racuna u banci posto se tu nalaze neke cinjenice koje su bitne za njih.

immobil

pre 7 godina

„A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš? Kakav smo to narod? Jeste li sigurni da Srbija ne bi prošla gore? Već jeste - zato i "kasni" sa administracijom da bi izbegla blamažu.
Uzgred funkcionalno nepismeni čitaju ali ne razumeju pročitano. Mnogo je takvih. Statistika kaže 50%. Moje iskustvo i sa ovih strana je 90%. Tužno, ali dotle su nas doveli Miloševići, Tadići, Vučići i slični

Igor

pre 7 godina

Kome jos trebaju mladi ljudi koji znaju da razmisljaju svojom glavom?

Pa da talasaju i pitaju zasto smo u buli!

To su opasne frekvencije! Zato deco farma i beeeeeeeeee!

gradjanin normalan

pre 7 godina

@so?,
ni ne shvatas da zbog takvih razmisljanja ova drzava je to sto jeste.
Nekolicina ekstra sjajnih studenata i gimnazijalaca koji pobedjuju na raznim takmicenjima nije nikakva kompenzacija niti cak ni uteha za one silne mase polupismenih i neobavestenih. Drustvo nam smrdi - shvacas li.

Inace naslov ovog teksta je tipicno nas. Nije vazno sto smo mi dzibra ali eto komsiji je crkla krava. Uteha nam je sto je Kosovo zadnje. Ej Srbijo koje dno dna si ti tek.

kraja

pre 7 godina

...za svaku srpsku vlast je najbitnije postojanje prethodne vlasti...!!!
...sve sto ne valja, pripisuje se prethodnicima, sve sto valja, trenutnoj vlasti...
...i tako od 1980-te godine...
...jedino u cemu se sve gubitnicke vlasti slazu je da je tito kriv za sve...
...e ova poslednja recenica je primer za funkcionalnu nepismenost...

sve sami ASovi

pre 7 godina

Mislim da smo mi prvi,ne u znanju,prvi u trazenu opravdanje za svoje propuste: "Krivi su oni iz predhodne vlade"! Koji smo mi majstori!?

Deki

pre 7 godina

Nije stigao Vučić i oko toga da se zauzme, kako je to moglo da se desi? Kad shvatimo da jedan čovek ne može da vodi zemlju, onda se narod neće ložiti na idole (Sloba, Tadić, Vučić...).

Uporna

pre 7 godina

Uopšte ne bb trebali da bude bude bitno, bar ne nama koje je Kosovo, nego to što je MP kasnilo sa procedurama...ovako se opet akcenat stavlja na sekundarnu stvar, a bitno se gura u drugi plan...i ko će da odgovara? Ili će i ovde biti čuveni botovski odgovor da " su žuti upropastili školstvo u Srbiji, a naš velikomučenik AV se trudi svim silama da mi živimo bolje"

funkionalna nepismenost

pre 7 godina

- Ne razume uobičajene i svakodnevne izraze i jako bazične rečenice na maternjem jeziku, i ne može zadovoljiti osnovne životne potrebe.
- Ne može predstaviti sebi i postaviti pitanja drugima lične detalje o životu.
- Ne može aktivno sebi i drugima lagano i jasno pričati i pružiti bilo kakvu govornu pomoć.

dragan

pre 7 godina

@Kiza: Svi su totalno "trendi", opremljeni "u fulu" svim potrebnim i nepotrebnim uređajima, ali zapravo retko ko zna da ih stvarno koristi. Ukucajte u Google "funkcionalna pismenost wiki" i idete pravo na članak o tome šta je funkcionalna (ne)pismenost. Poenta je da deca ne razumeju šta su pročitala - funkcionalno nepismeni. Uzgred, kaže/piše se "Jel može neko da mi objasni...". Inače naslov je stvarno sramotan. Poenta je da Srbija nije rangirana, a pitanje ko je kriv.

mrmlj

pre 7 godina

@(Kiza, 07. decembar 2016 08:37) funkcionalno si nepismen ako ne znas da primenis ono sto si naucio sto najcesce nastaje jer si naucio dan pre nego sto su te pitali i odmah nakon upisane ocene u dnevnik zaboravio sta si naucio, pa tako godinama. da je samo do toga da li znas da citas i pises, nepismenih skoro da ne bi ni bilo.

Deki

pre 7 godina

Nije stigao Vučić i oko toga da se zauzme, kako je to moglo da se desi? Kad shvatimo da jedan čovek ne može da vodi zemlju, onda se narod neće ložiti na idole (Sloba, Tadić, Vučić...).

onako

pre 7 godina

Kako mislite "bez Srbije na listi"?

Pa tu je naša geografska oblast. Poslednja, ali ipak naša, dakle, ima nas na listi.

Delom. Geografskim.

trikiztorbe

pre 7 godina

PISA testovi ne testiraju količinu naučenog gradiva veće nešto drugo. Potiče se praktična, funkcionalna primjena naučenih sadržaja, ali PISA se ne odnosi samo na sadržaje već i na vještine i stavove.
Postoje i TIMMS testovi koji više testiraju usvojeno gradivo i tu je Hrvatska znatno iznad prosjeka.
Preko tih raznih testova se vodi i neka vrsta politike i iskrivljavanja stvarne slike. Ako nema dobrih rezultata u znanju onda se ide testirati nešto drugo da se ipak pokaže kako smo "uspješni" i kako imamo dobre škole. Čista magla.

perax

pre 7 godina

juce videh ovo, nema nas i bosanaca, ali vidi se da smo svi tu negde - cg, kosovo itd, a to je na dnu.

A nadjite clanak o ravnoj zemlji od juce, procitajte komentare i to vam je to.
http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1206569

mora se biti na liniji, zar ne

pre 7 godina

Testovi koji ne testiraju znanje žele prikriti da su škole postale igraonice bez zadanog cilja u postignuću. A najvažniji dio postaje odgoj za toleranciju, šta prevedeno znači za razgradnju vlastitog identiteta.

links

pre 7 godina

https://twitter.com/hashtag/OECDPISA?src=hash
http://www1.oecd.org/newsroom/singapore-tops-latest-oecd-pisa-global-education-survey.htm
Mi smo sitna riba, ali, koliko vidim, Japan, Taiwan, Singapore & Vietnam šišaju Evropu i svet do glave.
Sada razumem zašto MALACCA (Petang Island / George Town City) šalju svako drugo dete da studira u Singapuru ili u Tokiju.

Azija će nas pregaziti kao mrave.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Kiza, 7. decembar 2016 08:37)

Usput, pored funkcionalne nepismenosti postoji i prava nepismenost. To je ono kad ne samo da ne razumeš napisano već ne znaš ni da čitaš i pišeš, ne poznaješ gramatiku svog jezika, ne poznaješ pravopis...

Recimo 'jer' je uzročni veznik (primer: mešam "jer" i "je l'" JER sam nepismen) pa samim tim ne može da se koristi za postavljanje pitanja. Ono što tebi treba je upitna rečca "li" i neki glagol, recimo "jeste" (primer: JE L' može neko da mi pomogne da se opismenim JER ne umem sam).

Ivan

pre 7 godina

I zaboravio sam još jednu bitnu stvar.

Ova lista zemalja govori i o tome koliko se znanje cijeni u pojedinim zemljama. Ako djeca vide da roditeljima nije ništa u životu pomoglo to što su bili dobri učenici i skupili puno znanja onda ni djeca ne vide razlog da uče. Kada shvate da je puno bitnije da znaju Peru ili nekog drugog na položaju nego da imaju 3 fakulteta onda više nema ništa od učenja. A to nema veze sa učiteljima, gradivim ni obrazovanjem. A tu se poredak jasno vidi Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Kosovo. Ubacite Srbiju gdje mislite da treba.
U Japanu i Singapuru možeš biti rođak od koga hoćeš nećeš dobiti posao ako nisi dobar u svom poslu i nemaš kvalifikaciju. Zato idu i naprijed jer je svatko na onom mjestu koje mu pripada po znanju i sposobnostima. Stavite budalu za vozača vlaka i svi odoste u provaliju. Uzalud vam oni pametni u zadnjem vagonu.

Aleksandar

pre 7 godina

Jer moze neko da mi prakticno objasni sta to u stvari znaci funkionalno nepismeni.
(Kiza, 7. decembar 2016 08:37)

Ume da čita, al' ne razume pročitano.

Baš smo pre par dana imali primer one funkcionalno nepismene učiteljice koja je prepravila tačan odgovor netačnim jer ni sama nije razumela pitanje. I bar trećina komentatora je bilo ubeđeno da je učiteljica u pravu...

Zvezda

pre 7 godina

Ljudi, nije Ministarstvo zakasnilo nego im je lakše da se na to izvuku nego da ispadnu totalni duduci na testiranju. Vidite koji je rezultat bio 2012. godine, trećina testiranih je bila funkcionalno nepismena! Naš sistem se sistematski uništava iz godine u godinu! Ne treba
izmišljati izgovore nego treba raditi na uspostavljanju uspešnog obrazovnog sistema! Problem je što i nema mudrih i obrazovanih na takvim pozicijama, a delimično i što vlasti odgovara zatucana masa kojom može lakše da manipuliše!

Lol

pre 7 godina

@Kiza
Nivo 1 iz čitalačke pismenosti na PISA testu je definisan kao funkcionalno nepismen (tu je najveći broj naše dece, a ima ih i ispod), podrazumeva da uspešno razumeju samo tekst na temu koja im je poznata u kojem je informacija eksplicitno data. Ako im je tekst nepoznat neće ga razumeti i ako im informacija nije jasno i direktno navedena u tekstu neće je prepoznati i neće razumeti tekst.
Praktično možemo da pretpostavimo da za koju godinu ako otvore račun u banci neće moći da razumeju šta im piše u ugovoru i šta su potpisali.

dekanter

pre 7 godina

Znaci velika je sramota sto na poslednjem PISA testiranju nismo ucestvovali,a nije sramota sto su nam djaci na 4 prethodna na kojima su ucestvovali, pocevsi od 2003. ostvarivali katastrofalne rezultate.I to tako sto su na svakom sledecem testiranju padali sve nize na rang lestvici.Pa ispade da nam je obrazovanje bilo daleko bolje za vreme Slobodana Milosevica nego za vreme vladavine zutih

M

pre 7 godina

@ministarstvo za istraživanje ruda
Nije PISA testiranje dobilo ime po gradu, nego je akronim od celog naziva:Programme for International Student Assessment (PISA), zbog čega se piše kompletno velikim slovima.
A PISA bitno je da učestvujemo jer nam govori ne samo o stanju, nego i o tendenciji, tj. možemo da vidimo da li su se i kakve promene dogodile tokom ciklusa, dobijaju se i informacije o razlikama među školama i još mnogo toga. A pošto PISA klasifikuje znanje u 6 kategorija dobijamo jasne informacije gde "škripi" i šta tačno naša deca znaju i mogu da urade.

M

pre 7 godina

@so?
Ne znam šta bi to uopšte trebalo da znači po "obimu"?
Ne meri se kvalitet obrazovanja prema obimu gradiva. To nam je i problem što proizvodimo decu koja samo znaju napamet nabubano gradivo a pojma nemaju šta sa njim da urade ni kako da ga primene.
I pri tom fakultetsko obrazovanje ovde nije pitanje, jer je važno šta deca dobiju tokom obaveznog školovanja i šta dobiju pre fakulteta. Kako će to dete posle na fakultetu ako je funkcionalno nepismeno?

Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena

pre 7 godina

Ako vam je potrebna Pisa da bi ukapirali da nam u obrazovanju ili drustvu sto-sta ne stima, onda ste verovatno s nestrpljenjem iscekivali poslednjih godina da nam "za dve godine bude mnogo bolje". Da ne pominjem opravdanost potrebe da se sve, pa i obrazovanje, pretvori u takmicenje cija je vrednost sa stanovista obrazovne politike manje-vise svedena na nacionalisticko hvalisanje ko je "pametniji" od koga. Na kraju, nemala je doza ironije u tome sto medjunarodne obrazovne inicijative (Pisa, Bologna) dobile imena po italijanskim gradovima, s obzirom na stanje italijanskog obrazovanja i inovativnosti i konkuretnosti italijanske ekonomije.

Упућени

pre 7 godina

Bravo Slovenci. Sramota za Verbića, kako može tako nešto da se propusti? Stvarno nam je obrazovanje dotakao dno.
(legenda, 7. decembar 2016 08:12)
Не желим да браним Вербића, али човек није крив ѕа ову бруку. Кривац је неко од двојице претходних министара, Томислав Јовановић или Жарко Обрадовић. Нису хтели да плате органиѕацију 2012, па су намерно пропустили да се пријаве за 2015. А при томе су имали прећутну подршку неких стручних удружења која имају примедбе на начин како ПИСА тестира "знање". Кад је Вербић дошао, било је касно, иако је интервенисао да се накнадно укључимо.
Да смо учествовали сигурно не би били најгори, били би негде испод средине. Али би нам тестирање сигурно помогло да се осмисли разумна реформа основне и средње школе. Високо образовање нам је гледано у целини, без обзира на разне деформације, далеко боље.

marginalno

pre 7 godina

Nije Ministarstvo zakasnilo nego odredjeni referenti zaduženi za ovaj posao. Molim redakciju da imenom i prezimenom predstave krivce jer je zaista dosta neodgovornosti, javašluka i lenjosti.
Hvala.

Ivan

pre 7 godina

Da odmah kažem da pišem iz Hrvatske, ali mislim da dijelimo puno istih problema. Za vrijeme mog školovanja pa čak i na fakultetu nitko nije trežio razumjevanje gradiva već samo je bilo potrebno naučiti po mogućnosti doslovno traženo gradivo. Pitanja u kojima se treži razumjevanje gradiva nisu se postavljala ili u jako malom postotku u odnosu na ova druga. Gradivo koje ne možete u glavi logički povezati ne ostaje dugo u memoriji pa vam u životu i ne koristi. Drugi je problem što je primjena takvog znanja u praksi potpuno izostala.
Sin od prošle godine studira u SAD-u. Već na polaganju njihove mature recimo iz matematike, vidjelo se da se manje traži znanje silnih formula napamet jer su zadaci svojevrsni problemi i za njihovo rješavanje najvažnije je otkriti ključ po kome se mogu riješiti. Sama operacija rješavanja je relativno jednostavna.
U našem obaveznom (osnovnom i srednješkolskom) obrazovanju svaki učitelj je mali Bog. Bez obzira kako radio i kakvi su mu rezultati rada ne može dobiti otkaz ni veću ni manju plaću od njegovog kolege. Taj sistem obeshrabruje one koji su dobri, a nagrađuje i zaštićuje one loše. I na kraju se samo rijetki trude, a rezultat je vidljiv. Ne valja sistem u kome nama konkurencija koja tjera naprijed. Zamislite kod privatnika situaciju u kojoj on sve plaća isto bez obzira na rezultat. Sutradan nitko ne bi radio ništa.

audi 5cyl

pre 7 godina

Mislim da sam se za svojih dvadeset godina obrazovanja od osnovne škole do doktorskih studija nagledao dosta svom poslu nedoraslog nastavnog kadra.
Ja bih ovakav test uveo za nastavni kadar pa da se lepo vide razlozi zbog kojih su pojedine zemlje plasirane nisko. Potencijal đaka je u proseku isti, potencijal nastavnog kadra, mogućnosti za njihovo napredovanje i selekcija istog nisu.
Toliko.

Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena

pre 7 godina

@M

Ako zaista mislite da je tvorcima tog akronima nekako izbeglo njegovo dodatno znacenje, onda vas sa sigurnoscu mogu uveriti da cemo "za dve godine biti lideri u regionu", a i sire. Salu na stranu, sticajem okolnosti se bavim stvarima koje imaju dodirnih tacaka sa ovom temom (Big Data, sto bi rekli Ameri) i prilicno sam dobro upoznat sa potencijalnim problemima, sto u vezi dizajna metodologije istrazivanja, pa sve do interpretacije rezultata, narocito kad se laici dohvate tog posla. Ili sto bi Mark Twain mnogo elokventnije rekao: "Cinjenice su neumoljive, ali je statistika mnogo fleksibilnija po tom pitanju."

x

pre 7 godina

Bukvalno je veća sramota ovo kašnjenje i činjenica da nas nema nego da smo ubedljivo poslednji na listi. U ovoj zemlji definitivno ništa ne može da se uradi kako treba.

buduci glasaci!

pre 7 godina

Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno.

Glavno da svako drugo dete koje pitas kako je prosao na kraju skolske godine, ti odgovori - "sve petice"!!!

Ivan

pre 7 godina

Ima li neke odgovornosti što naša deca nisu obuvaćena testom? Ili je ministarstvo to namerno uradilo da se prikrije poražavajuća degradacija obrazovnog sistema u zemlji. Ali bravo - verovatno smo bolji od Kosova!

Nikola

pre 7 godina

"Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno."

Covece bozji!? I ko je za ovo kriv? Deca mozda?

erazmo

pre 7 godina

Jer moze neko da mi prakticno objasni sta to u stvari znaci funkionalno nepismeni.

Znaju sva slova ali ne znaju da ih sastavljaju ili sta?
(Kiza, 07. decembar 2016 08:37)
Funkcionalna nepismenost znaci da dete koje cita odredjeni tekst ne moze da ga razume.

Ursa Minor

pre 7 godina

"Na onom iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno."

A test iz svakodnevnog života pokazuje da je oko dve trećine odraslih Srba takođe funkcionalno nepismeno. Što objašnjava mnoge stvari. Na primer, osveštavanje vodovoda...

Šteta što ste sklonili onu temu o ravnoj Zemlji. Neki komentari su vrlo ubedljivo pokazali ne samo zapanjujući i tragičan stepen neznanja i nepoznavanja osnovnoškolske fizike, nego i izuzetnu količinu ljudske gluposti. Daleko iznad proseka!

E, zato imamo to što imamo danas u Srbiji. Ne, NIJE kriv ni NATO, ni osiromašeni uranijum, ni Vatikan, ni masoni, ni iluminati, ni Marsovci. Glavni krivci su tu, mnogo bliže, među nama!

srba

pre 7 godina

Ucestvovao sam u organizaciji testiranja 2012.godine. Nikom od nas iz organizacione strukture testiranja nije placen ni dinar za ovaj aranzman. Pokusali su tako da organizuju i testiranje i 2015.godine ali niko vise nije glup. Ne moze vise nista za dzabe. Zato i nije bilo testiranja 2015.

gradjanin normalan

pre 7 godina

@so?,
ni ne shvatas da zbog takvih razmisljanja ova drzava je to sto jeste.
Nekolicina ekstra sjajnih studenata i gimnazijalaca koji pobedjuju na raznim takmicenjima nije nikakva kompenzacija niti cak ni uteha za one silne mase polupismenih i neobavestenih. Drustvo nam smrdi - shvacas li.

Inace naslov ovog teksta je tipicno nas. Nije vazno sto smo mi dzibra ali eto komsiji je crkla krava. Uteha nam je sto je Kosovo zadnje. Ej Srbijo koje dno dna si ti tek.

Spearman

pre 7 godina

Interesantno je kako je redosled bivsih jugoslovenskih republika identican redosledu ekonomske situacije u tim zemljama. Ako nesto hitno ne uradimo 99% ljudi u ovoj zemlji ce biti neobrazovano i zasrafljivace srafove u stranim fabrikama za 200 eura mesecno.

funkionalna nepismenost

pre 7 godina

- Ne razume uobičajene i svakodnevne izraze i jako bazične rečenice na maternjem jeziku, i ne može zadovoljiti osnovne životne potrebe.
- Ne može predstaviti sebi i postaviti pitanja drugima lične detalje o životu.
- Ne može aktivno sebi i drugima lagano i jasno pričati i pružiti bilo kakvu govornu pomoć.

*_#$

pre 7 godina

Svake godine zakasne sa prijavljivanjem? Reklo bi se da je to vrlo zgodno, onda te ne uknjize da si medju najgorima, ne moras ni da pricas o promeni nastavnih planova, platama u skolstvu, ili vecim izdvajanjima iz budzeta. Samo nastavis da otvaras "naucne parkove", "centre znanja", uposljavas ljude u istima, iako manje dece danas zavrsi osnovnu skolu nego pre 40 godina.

dragan

pre 7 godina

@Kiza: Svi su totalno "trendi", opremljeni "u fulu" svim potrebnim i nepotrebnim uređajima, ali zapravo retko ko zna da ih stvarno koristi. Ukucajte u Google "funkcionalna pismenost wiki" i idete pravo na članak o tome šta je funkcionalna (ne)pismenost. Poenta je da deca ne razumeju šta su pročitala - funkcionalno nepismeni. Uzgred, kaže/piše se "Jel može neko da mi objasni...". Inače naslov je stvarno sramotan. Poenta je da Srbija nije rangirana, a pitanje ko je kriv.

immobil

pre 7 godina

„A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš? Kakav smo to narod? Jeste li sigurni da Srbija ne bi prošla gore? Već jeste - zato i "kasni" sa administracijom da bi izbegla blamažu.
Uzgred funkcionalno nepismeni čitaju ali ne razumeju pročitano. Mnogo je takvih. Statistika kaže 50%. Moje iskustvo i sa ovih strana je 90%. Tužno, ali dotle su nas doveli Miloševići, Tadići, Vučići i slični

mrmlj

pre 7 godina

@(Kiza, 07. decembar 2016 08:37) funkcionalno si nepismen ako ne znas da primenis ono sto si naucio sto najcesce nastaje jer si naucio dan pre nego sto su te pitali i odmah nakon upisane ocene u dnevnik zaboravio sta si naucio, pa tako godinama. da je samo do toga da li znas da citas i pises, nepismenih skoro da ne bi ni bilo.

Uporna

pre 7 godina

Uopšte ne bb trebali da bude bude bitno, bar ne nama koje je Kosovo, nego to što je MP kasnilo sa procedurama...ovako se opet akcenat stavlja na sekundarnu stvar, a bitno se gura u drugi plan...i ko će da odgovara? Ili će i ovde biti čuveni botovski odgovor da " su žuti upropastili školstvo u Srbiji, a naš velikomučenik AV se trudi svim silama da mi živimo bolje"

Sve jedno

pre 7 godina

Srbija je poslednja zemlja u kome se pismenost dokazuje poznavanjem svih slova i 4 matematicke operacije, mada ovo drugo je i dalje diskutabilno. Funkcionalno nepismeni znaci da nisu u stanju da od cinjenica koje im se prezentuju naprave neki logican zakljucak ili da nisu u stanju da neki problem analiticki rese. Jedna od stvari koja je posledica funkcionalno nepismenih ljudi je da nisu u stanju da razumeju neke kompleksne pojmove ili da izvod neke slozene zakljucke. Dobar primer je recimo da funkcionalno nepismeni ljudi nisu u stanju da razumeju izvod racuna u banci posto se tu nalaze neke cinjenice koje su bitne za njih.

kraja

pre 7 godina

...za svaku srpsku vlast je najbitnije postojanje prethodne vlasti...!!!
...sve sto ne valja, pripisuje se prethodnicima, sve sto valja, trenutnoj vlasti...
...i tako od 1980-te godine...
...jedino u cemu se sve gubitnicke vlasti slazu je da je tito kriv za sve...
...e ova poslednja recenica je primer za funkcionalnu nepismenost...

Deki

pre 7 godina

Nije stigao Vučić i oko toga da se zauzme, kako je to moglo da se desi? Kad shvatimo da jedan čovek ne može da vodi zemlju, onda se narod neće ložiti na idole (Sloba, Tadić, Vučić...).

Deki

pre 7 godina

Nije stigao Vučić i oko toga da se zauzme, kako je to moglo da se desi? Kad shvatimo da jedan čovek ne može da vodi zemlju, onda se narod neće ložiti na idole (Sloba, Tadić, Vučić...).

sve sami ASovi

pre 7 godina

Mislim da smo mi prvi,ne u znanju,prvi u trazenu opravdanje za svoje propuste: "Krivi su oni iz predhodne vlade"! Koji smo mi majstori!?

Ivan

pre 7 godina

I zaboravio sam još jednu bitnu stvar.

Ova lista zemalja govori i o tome koliko se znanje cijeni u pojedinim zemljama. Ako djeca vide da roditeljima nije ništa u životu pomoglo to što su bili dobri učenici i skupili puno znanja onda ni djeca ne vide razlog da uče. Kada shvate da je puno bitnije da znaju Peru ili nekog drugog na položaju nego da imaju 3 fakulteta onda više nema ništa od učenja. A to nema veze sa učiteljima, gradivim ni obrazovanjem. A tu se poredak jasno vidi Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Kosovo. Ubacite Srbiju gdje mislite da treba.
U Japanu i Singapuru možeš biti rođak od koga hoćeš nećeš dobiti posao ako nisi dobar u svom poslu i nemaš kvalifikaciju. Zato idu i naprijed jer je svatko na onom mjestu koje mu pripada po znanju i sposobnostima. Stavite budalu za vozača vlaka i svi odoste u provaliju. Uzalud vam oni pametni u zadnjem vagonu.

mora se biti na liniji, zar ne

pre 7 godina

Testovi koji ne testiraju znanje žele prikriti da su škole postale igraonice bez zadanog cilja u postignuću. A najvažniji dio postaje odgoj za toleranciju, šta prevedeno znači za razgradnju vlastitog identiteta.

Igor

pre 7 godina

Kome jos trebaju mladi ljudi koji znaju da razmisljaju svojom glavom?

Pa da talasaju i pitaju zasto smo u buli!

To su opasne frekvencije! Zato deco farma i beeeeeeeeee!

perax

pre 7 godina

juce videh ovo, nema nas i bosanaca, ali vidi se da smo svi tu negde - cg, kosovo itd, a to je na dnu.

A nadjite clanak o ravnoj zemlji od juce, procitajte komentare i to vam je to.
http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1206569

Lol

pre 7 godina

@Kiza
Nivo 1 iz čitalačke pismenosti na PISA testu je definisan kao funkcionalno nepismen (tu je najveći broj naše dece, a ima ih i ispod), podrazumeva da uspešno razumeju samo tekst na temu koja im je poznata u kojem je informacija eksplicitno data. Ako im je tekst nepoznat neće ga razumeti i ako im informacija nije jasno i direktno navedena u tekstu neće je prepoznati i neće razumeti tekst.
Praktično možemo da pretpostavimo da za koju godinu ako otvore račun u banci neće moći da razumeju šta im piše u ugovoru i šta su potpisali.

onako

pre 7 godina

Kako mislite "bez Srbije na listi"?

Pa tu je naša geografska oblast. Poslednja, ali ipak naša, dakle, ima nas na listi.

Delom. Geografskim.

Ivan

pre 7 godina

Da odmah kažem da pišem iz Hrvatske, ali mislim da dijelimo puno istih problema. Za vrijeme mog školovanja pa čak i na fakultetu nitko nije trežio razumjevanje gradiva već samo je bilo potrebno naučiti po mogućnosti doslovno traženo gradivo. Pitanja u kojima se treži razumjevanje gradiva nisu se postavljala ili u jako malom postotku u odnosu na ova druga. Gradivo koje ne možete u glavi logički povezati ne ostaje dugo u memoriji pa vam u životu i ne koristi. Drugi je problem što je primjena takvog znanja u praksi potpuno izostala.
Sin od prošle godine studira u SAD-u. Već na polaganju njihove mature recimo iz matematike, vidjelo se da se manje traži znanje silnih formula napamet jer su zadaci svojevrsni problemi i za njihovo rješavanje najvažnije je otkriti ključ po kome se mogu riješiti. Sama operacija rješavanja je relativno jednostavna.
U našem obaveznom (osnovnom i srednješkolskom) obrazovanju svaki učitelj je mali Bog. Bez obzira kako radio i kakvi su mu rezultati rada ne može dobiti otkaz ni veću ni manju plaću od njegovog kolege. Taj sistem obeshrabruje one koji su dobri, a nagrađuje i zaštićuje one loše. I na kraju se samo rijetki trude, a rezultat je vidljiv. Ne valja sistem u kome nama konkurencija koja tjera naprijed. Zamislite kod privatnika situaciju u kojoj on sve plaća isto bez obzira na rezultat. Sutradan nitko ne bi radio ništa.

Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena

pre 7 godina

@M

Ako zaista mislite da je tvorcima tog akronima nekako izbeglo njegovo dodatno znacenje, onda vas sa sigurnoscu mogu uveriti da cemo "za dve godine biti lideri u regionu", a i sire. Salu na stranu, sticajem okolnosti se bavim stvarima koje imaju dodirnih tacaka sa ovom temom (Big Data, sto bi rekli Ameri) i prilicno sam dobro upoznat sa potencijalnim problemima, sto u vezi dizajna metodologije istrazivanja, pa sve do interpretacije rezultata, narocito kad se laici dohvate tog posla. Ili sto bi Mark Twain mnogo elokventnije rekao: "Cinjenice su neumoljive, ali je statistika mnogo fleksibilnija po tom pitanju."

links

pre 7 godina

https://twitter.com/hashtag/OECDPISA?src=hash
http://www1.oecd.org/newsroom/singapore-tops-latest-oecd-pisa-global-education-survey.htm
Mi smo sitna riba, ali, koliko vidim, Japan, Taiwan, Singapore & Vietnam šišaju Evropu i svet do glave.
Sada razumem zašto MALACCA (Petang Island / George Town City) šalju svako drugo dete da studira u Singapuru ili u Tokiju.

Azija će nas pregaziti kao mrave.

Aleksandar

pre 7 godina

Jer moze neko da mi prakticno objasni sta to u stvari znaci funkionalno nepismeni.
(Kiza, 7. decembar 2016 08:37)

Ume da čita, al' ne razume pročitano.

Baš smo pre par dana imali primer one funkcionalno nepismene učiteljice koja je prepravila tačan odgovor netačnim jer ni sama nije razumela pitanje. I bar trećina komentatora je bilo ubeđeno da je učiteljica u pravu...

audi 5cyl

pre 7 godina

Mislim da sam se za svojih dvadeset godina obrazovanja od osnovne škole do doktorskih studija nagledao dosta svom poslu nedoraslog nastavnog kadra.
Ja bih ovakav test uveo za nastavni kadar pa da se lepo vide razlozi zbog kojih su pojedine zemlje plasirane nisko. Potencijal đaka je u proseku isti, potencijal nastavnog kadra, mogućnosti za njihovo napredovanje i selekcija istog nisu.
Toliko.

Упућени

pre 7 godina

Bravo Slovenci. Sramota za Verbića, kako može tako nešto da se propusti? Stvarno nam je obrazovanje dotakao dno.
(legenda, 7. decembar 2016 08:12)
Не желим да браним Вербића, али човек није крив ѕа ову бруку. Кривац је неко од двојице претходних министара, Томислав Јовановић или Жарко Обрадовић. Нису хтели да плате органиѕацију 2012, па су намерно пропустили да се пријаве за 2015. А при томе су имали прећутну подршку неких стручних удружења која имају примедбе на начин како ПИСА тестира "знање". Кад је Вербић дошао, било је касно, иако је интервенисао да се накнадно укључимо.
Да смо учествовали сигурно не би били најгори, били би негде испод средине. Али би нам тестирање сигурно помогло да се осмисли разумна реформа основне и средње школе. Високо образовање нам је гледано у целини, без обзира на разне деформације, далеко боље.

trikiztorbe

pre 7 godina

PISA testovi ne testiraju količinu naučenog gradiva veće nešto drugo. Potiče se praktična, funkcionalna primjena naučenih sadržaja, ali PISA se ne odnosi samo na sadržaje već i na vještine i stavove.
Postoje i TIMMS testovi koji više testiraju usvojeno gradivo i tu je Hrvatska znatno iznad prosjeka.
Preko tih raznih testova se vodi i neka vrsta politike i iskrivljavanja stvarne slike. Ako nema dobrih rezultata u znanju onda se ide testirati nešto drugo da se ipak pokaže kako smo "uspješni" i kako imamo dobre škole. Čista magla.

Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena

pre 7 godina

Ako vam je potrebna Pisa da bi ukapirali da nam u obrazovanju ili drustvu sto-sta ne stima, onda ste verovatno s nestrpljenjem iscekivali poslednjih godina da nam "za dve godine bude mnogo bolje". Da ne pominjem opravdanost potrebe da se sve, pa i obrazovanje, pretvori u takmicenje cija je vrednost sa stanovista obrazovne politike manje-vise svedena na nacionalisticko hvalisanje ko je "pametniji" od koga. Na kraju, nemala je doza ironije u tome sto medjunarodne obrazovne inicijative (Pisa, Bologna) dobile imena po italijanskim gradovima, s obzirom na stanje italijanskog obrazovanja i inovativnosti i konkuretnosti italijanske ekonomije.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Kiza, 7. decembar 2016 08:37)

Usput, pored funkcionalne nepismenosti postoji i prava nepismenost. To je ono kad ne samo da ne razumeš napisano već ne znaš ni da čitaš i pišeš, ne poznaješ gramatiku svog jezika, ne poznaješ pravopis...

Recimo 'jer' je uzročni veznik (primer: mešam "jer" i "je l'" JER sam nepismen) pa samim tim ne može da se koristi za postavljanje pitanja. Ono što tebi treba je upitna rečca "li" i neki glagol, recimo "jeste" (primer: JE L' može neko da mi pomogne da se opismenim JER ne umem sam).

so?

pre 7 godina

Ne znam za ovo, ali znam da su nasi fakulteti, iz oblasti matematike i fizike i hemije i elektrotehnike ubedljivo najbolji u regionu cak i sire. Po planu i obimu gradiva zahtevaju vise nego vecina stranih (posebno americkih) univerziteta.

dekanter

pre 7 godina

Znaci velika je sramota sto na poslednjem PISA testiranju nismo ucestvovali,a nije sramota sto su nam djaci na 4 prethodna na kojima su ucestvovali, pocevsi od 2003. ostvarivali katastrofalne rezultate.I to tako sto su na svakom sledecem testiranju padali sve nize na rang lestvici.Pa ispade da nam je obrazovanje bilo daleko bolje za vreme Slobodana Milosevica nego za vreme vladavine zutih

M

pre 7 godina

@so?
Ne znam šta bi to uopšte trebalo da znači po "obimu"?
Ne meri se kvalitet obrazovanja prema obimu gradiva. To nam je i problem što proizvodimo decu koja samo znaju napamet nabubano gradivo a pojma nemaju šta sa njim da urade ni kako da ga primene.
I pri tom fakultetsko obrazovanje ovde nije pitanje, jer je važno šta deca dobiju tokom obaveznog školovanja i šta dobiju pre fakulteta. Kako će to dete posle na fakultetu ako je funkcionalno nepismeno?

M

pre 7 godina

@ministarstvo za istraživanje ruda
Nije PISA testiranje dobilo ime po gradu, nego je akronim od celog naziva:Programme for International Student Assessment (PISA), zbog čega se piše kompletno velikim slovima.
A PISA bitno je da učestvujemo jer nam govori ne samo o stanju, nego i o tendenciji, tj. možemo da vidimo da li su se i kakve promene dogodile tokom ciklusa, dobijaju se i informacije o razlikama među školama i još mnogo toga. A pošto PISA klasifikuje znanje u 6 kategorija dobijamo jasne informacije gde "škripi" i šta tačno naša deca znaju i mogu da urade.

marginalno

pre 7 godina

Nije Ministarstvo zakasnilo nego odredjeni referenti zaduženi za ovaj posao. Molim redakciju da imenom i prezimenom predstave krivce jer je zaista dosta neodgovornosti, javašluka i lenjosti.
Hvala.

Zvezda

pre 7 godina

Ljudi, nije Ministarstvo zakasnilo nego im je lakše da se na to izvuku nego da ispadnu totalni duduci na testiranju. Vidite koji je rezultat bio 2012. godine, trećina testiranih je bila funkcionalno nepismena! Naš sistem se sistematski uništava iz godine u godinu! Ne treba
izmišljati izgovore nego treba raditi na uspostavljanju uspešnog obrazovnog sistema! Problem je što i nema mudrih i obrazovanih na takvim pozicijama, a delimično i što vlasti odgovara zatucana masa kojom može lakše da manipuliše!