Utorak, 06.12.2016.

10:49

Do čistijeg vazduha uklanjanjem ležećih policajaca?

Izvor: B92

Do èistijeg vazduha uklanjanjem ležeæih policajaca? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Boris

pre 7 godina

Samo oni koji nisu vozili SUV misle da se kupuju zbog ležećih i brze vožnje.
Preko tih prepreka najbrže idu službeni i stare kante sa jeftinim održavanjem.
Suvovi su generalno spori i služe za uživanje u krstarenju. Ako na nekom terencu ili karavanu piše "sport" to znači da sa njime ideš na sport - golf, ronjenje, surfovanje, penjanje, hajking ... a ne za auto-trke.

hiavata

pre 7 godina

Jel neko od vas primetio da su nam semafori sinhronizovani na 65km/h a ne na 50km/h? Kroz Milutina Milankovica ako vozis ispod 65 nema sanse da zakacis zeleni talas.

svasta

pre 7 godina

Ulica Beranska,Vozdovac.
8 lezecih ,nema ni skole,ni vrtica,a i ljude retko vidjam....
I da hoces ne mozes da brze vozis tom ulicom,kome je pala ideja da stavi 8 lezecih,sta reci.

Miroslav

pre 7 godina

Sta reci, posle svega 34 god. vozackog iskustva u Srbiji (bez ijednog udesa) dodjoh da zivim, radim i vozim u Englesku. Guzva, druga strana, sve cudno i neobicno, ali sam posle par meseci shvatio i logicno. Naravno polozio sam vozacki opet. Disciplina i solidarnost na drumu. Pustaju prvenstvo, niko ne trubi, strpljivo cekaju, pustaju te iz sporedne ulice etc... Iskreno moram priznati da mi je ovde mnogo lakse voziti, iako su mogo vece guzve,jer je reakcija bar 95% ucesnika u saobracaju predvidljiva, sto je u nasem Srbistanu science fiction. Naravno sve se snima, ne bas male kazne stizu postom, a za ove 3 god. koliko sam ovde, policija me nijednom nije zaustavila, za razliku od Srpske hajducke milicije koja ceka u zasedama iza svake krivine. Pozdrav iz UK.

mikica

pre 7 godina

Кружни токови су доказано бољи од класичних раскрсница јер је проток саобраћаја бржи а загађење је мање јер нема тог стојања више колона возила која чекају зелено...

NoName

pre 7 godina

Lezeci policajci su OK, zbog nesavesnih vozaca. Ali, brale, sto umeju nasi da naprave one betonske, treba ti dzip da predjes. Kao da to odokativno rade. Neki normalan, na nekome stradaju amortizeri i bubrezi.

vlajko

pre 7 godina

Zar nije lakse pesacima da propuste automobile nego da bezglavo istrcavaju ispred njih te ovi moraju da koce sto cesto dovodi i do udesa a ne samo do zagadjenja. Secam se kad sam bio mali da su me ucili kad dodjem do pesackog prelaza da se prvo uverim pogledom levo pa desno pa ponovo levo da je put slobodan pa tek onda da ga prelazim a danas istrcavaju na pesacki sa slusalicama uopste ne gledajuci (sto nije po zakonu), i onda eto nesrece. Desilo mi se nedavno da sam morao da se zaustavim na pesackom prelazu jer je vozilo ispred mene zakocilo, i da me je pesak udario sa strane u auto jer jednostavno nije gledao

...

pre 7 godina

Kod nas je interesantno sto je zona 30 pored skola 24h. Nije bitno sto skola radi od 8 ujutru do 7 uvece,i u 10 uvece ce biti ogranicenje 30,posto ipak moraju koji dinar olosi da uzmu.

slabočitamizmeđuredva

pre 7 godina

Moje iskustvo iz vožnje u Norveškoj (da da, znam da smo daleko od njih ali su i oni godinama razvijali sistem saobraćaja, iskorenili korupciju itd.): Imaju puno kružnih tokova i saobraćaj "samo klizi"; svi ležeći policajci su prilagođeni ograničenju brzine pa se pred njima ne treba ukopavati već preko njih prevesti sa 30, 40 ili 50km/h; na ulasku u naseljeni deo grada, sa školama, obdaništima i kućama, stoji znak "zona 30" i svi voze polako; pešak i biciklista su svetinje. Da se ne zavaravamo, i oni su vozili brzo, i pripiti, ali već dugo ne smeju. Sistem obuke vozača, opažanja i kažnjavanja prekršaja im je uterao strah u kosti i oprezna vožnja im je polako prešla u naviku. Ali to je proces koji je trajao. Da smo se na vreme uhvatili u koštac sa tim, i kod nas bi bilo slično, dobro stanje u saobraćaju. Ali, jbg, podmiti pandura, inspektora, sudiju, tehnički pregled; pravi fontane, po sto puta asfaltiraj već urađeno, nameštanje tendera, ugrađivanje. Bože, što li pišem sve ovo, sad se osećam tako naivno! A da, u NO auto neće proći tehnički ako mu nešto zvecka, lupka, ili ako mu curi neka tečnost jer ista zagađuje životnu okolinu! I tehnički pregled je za aute starije od... valjda 5 godina, na 2 godine! Deru, doduše, na osiguranju, putarini, ceni popravki u servisima. Ali im je cilj 0 (nula) poginulih u saobraćaju. Kod nas porast poginulih direktno smanjuje procenat nezaposlenosti. Joj, emigriraću.

Mr. Realno

pre 7 godina

Neko pomenu pešačke prelaze. Eto, umesto na Slaviji da stave podzemne prolaze da se desetine hiljada automobila dnevno ne zaustavlja zbog pešaka na prelazu, gradska vlast pravi muzičku fontanu. Koja nam em ne treba, em se neće od buke čuti. Ali ko nas pa još nešto pita.

NP

pre 7 godina

Zivim u Novom Pazaru, na 2 km od centra grada. Do centra imam tacno 10 lezecih policajaca. Ne razumem cemu to.
Zagadili su mi zivot, ne vazduh. ?

T

pre 7 godina

Samo da se shvati o cemu se radi - u Britaniji su postavili mnogo vise lezecih policajaca nego sto ih ima kod nas. Tako da to verovatno ne znaci da ce da ih uklone potpuno, nego da ih svedu na neku normalnu meru. Ja sam na primer za to da se stave one trake od kojih auto vibrira. Npr. jedan lezeci i dva-tri kompleta traka. Turci ih stavljaju i na otvorene puteve. Bolje nego 3 ili 4 lezeca u kompletu.

Veki Pekic

pre 7 godina

lezeci policajci su glupost. Ako imas tvrde amortizere prodjes ga sa 50 km/h, znaci ne rade ono cemu su namenjeni. Takodje, pri nailasku se skoncentrises na l.p. i ne gledas mnogo okolo. Stubovi sa strane slicno, vozis 5kmh i odvalis retrovizor. Ne vidim svrhu. Kamere rade jer te posle kazne.

MM

pre 7 godina

Mislim da su potrebni ležeći policajci, ali u određenoj meri. U Borči, u 2 glavne ulice ima ukupno 9 ležećih polocajaca na 500-600 metara razdaljine, po 2 za redom postavljeni, što je previše. Još su ležeći veliki betonski tako da je i po 1 ležeći dovoljan da se smanji brzina vozila

Čist vazduh, dug život

pre 7 godina

Naravno da treba ukinuti ležeće policajce, jer preko njih zaista usporavaju samo vozači običnih, jeftinijih automobila, dok tzv. SUV-ovci i 4WD-ovci maltene i ne zastaju, jer su namerno kupili vozila sa robusnim vešanjem upravo da ne bi stajali ispred svakog ležećeg policajca. Umesto silnih ležećih treba uvesti poratbilne kamere sa radarom za prekoračnje brzine i uvesti najmanje 6 kaznenih poena za prekoračenje brzine preko 30% ispred škola i u zonama usporenog saobraćaja. I to bez novčane kazne. Pa kad nakupe 18 poena, oduzimati dozvole. Dva puta po 18 poena, trajno oduzimanje vozačke dozvole. Ali kamere da budu visoke razolucije, da mogu da snime i lice vozača. Još jedna stvar. Kamere treba da budu isključene van radnog vremena škole, što bi bilo precizno napisano na dopunskoj tabli ispod samog saobraćanog znaka ograničenja brzine.

Veki Pekic

pre 7 godina

Staviti kamere i pokretne radare. A onda naplata SAMO preko kred. kartica. Da plavi ne mogu da stave u svoj dzep, vrlo jednostavno. Pa polako bi se dovelo u red. A ne . . odes u MUP, pa se "dogovoris" sa nacelnikom oko kazne??! Ozakonili ilegalnost!

poljak

pre 7 godina

Video sam mnogo dobar sistem u italiji. Na putu semafor, nema pesackog ni raskrsnice. Kada prilazite semaforu radar meri brzinu i ako vozite brze od ogranicenja pali vam se crveno svetlo. Kad stanete na semaforu, posle par sek se pali zeleno i mozete da nastavite. Ukoliko prodjete na crveno slika vas kamera i ide vam kazna za crveno svetlo!

Gross

pre 7 godina

Dobro je da su genijalci konacno otkrili Ameriku. Postavite kamere kao u ostatku civilizovanog sveta, uredite saobracaj i sinhronizujte semafore na 50. A ne kao da vozimo po afričkim bespucima.

lauda

pre 7 godina

Uvidjam ja neophodnost lezecih policajaca, ali mi nikako ne ide u glavu da je u svakom gradu, cak i po selima koja pripadaju toj opstini, potpuno razlicit tip LP. Bukvalno je tako, od Vranja do Subotice. A neki su tako konstruisani da, cak i kada potpuno zaustavim vozilo ispred njih, i lagano prvom predjem preko njih, derem patos ukoliko sam imalo opterecen. Zar se nije mogla sprovesti tipizacija za celu drzavu, a ne da svaka lokalna samouprava izmislja toplu vodu? Ili tada nema provizije?

lucchese

pre 7 godina

ma zabranite saobracaj u gradu i eto resenja. Samo gradski prevoz i to punim kapacitetom ako ne moze metro, onda tramvaji i trole. a to sto kod nas pale kola do prodavnice i da bi dosli do kafica je posebna prica.

boris

pre 7 godina

Ovo za pešačke prelaze je ogledalo našeg društva. Koliko njih misli da u kolima moraju imati prednost nad pešacima!!!
Neko bi mogao i lep rad da napravi istražujući zašto u Srbiji ne vole da puštaju pešake na pešačkom!!!
Nećemo mi nigde sa ovakvim mentalitetom, ostaćemo crna rupa na karti civilizacija.

Dikh tu kava

pre 7 godina

Takođe, i hitna mora da usporava preko ležećih. Što nekad može da znači razliku između života i smrti. Generalno, umesto ležećih, kamere. Ali kod nas bi onda to značilo - Nirburgring. Tako da, teško je biti pametan, sa ovakvim narodom. U krajnjoj konsekvenci, ili ćete da žrtvujete bolesnike, ili decu i pešake. Ni jedno ni drugo ne valja. A "i jedno i drugo" očigledno ne može..

NekoIzMase

pre 7 godina

PA kod nas je odavno u okolini vrtića i škola 30 km/h, da nema ležećih retko ko bi makar u tom momentu smanjio brzinu.
Ležeći policajci su majka, iako postoji jedno rešenje, ukloniš ležeće policajce, i postaviš kamere koji kontrolišu brzinu oko škola i vrtića, i promeniš kazne na 15 dana obaveznog zatvora i oduzimanje vozila, za sve koji prekorače 30 km/h u okolini škola i vrtića.
Predpostavljam da ću dobiti mnogo minusa za ovo napisano, ali svi vi koji jurite u okolini škola ui vrtića pomislite šta da vaša deca, brat, sestra ... prelaze ulicu baš kada je neko odlučio malo da stane na gas, i nedaj bože da se desi pogibija. Šta onda, onda bi i sami tražili još gore kazne.
Bolje sprečiti nego lečiti. A tako bi onda i rešili problem povećanog zagađenja, oni su već izvršili istraživanje, na nama je da to iskoristimo.

Krle

pre 7 godina

Mnogo veci udar na ekologiju ima zaustavljanje ispred pesackog prelaza radi propustanja pesaka. Na dnevnom nivou se u nekom malo vecem gradu bi se mnogo smanjilo zagadjenje kada vozila ne bi morala da se zaustavljaju da propuste pesaka. U nekim evropskim zemljama je vec na snazi pravilo da tramvaj ima prvenstvo u odnosu na pesaka na pesackom jer se na taj nacin stedi ogromna kolicina energije. Kad tad ce morati nesto slicno i za automobile da se napravi.

BG

pre 7 godina

Zato su naši stručnjaci tamo gde treba da naprave kružni tok napravili semafor. Ceo potez Tošinog Bunara pa do Novog Beograda - Bežanje dušu dao za kružne tokove, ali su oni nasadili semafore ko da je prašuma.
Na Slaviji prave ruglo i bacaju pare, ali pešake nisu sklonili sa kružnog toka.
Ni jedan semafor kod mene u kraju nije sinhronizovan i ako je to jedino opcionalno rešenje.

Sad neki ležeći policajac koji reguliše saobraćaj sa razlogom više utiče na zagađenje nego semafori gde im nije mesto.

DOKTOR

pre 7 godina

super, otkako je uklonjen lezeci policajac u nasoj ulici ulica je postala trkaliste, kako motorista tako i ostalih ucesnika u saobracaju
(lezeci policajac, 06. decembar 2016 10:59)
Pa da,ali vam je vazduh cistiji :)

dzigi

pre 7 godina

Zato su najbolji "ležeći" da radarom. Ako radar vidi da voziš brzinom po datom ograničenju, "ležeći" je spušten. Ako voziš brže, podići će se. Skupa varijanta, ali rešava i bezbednost i brži protok i manje zagađenje.

Replay

pre 7 godina

Pa da, ljudi staju i posle nabiju gas. :))) A da ne pricam sto razbismo automobile od njih. I gde treba i gde ne treba su... Samo steta od njih.

Joxy

pre 7 godina

U Malom Mokrom Lugu ne mozes da ubacis u drugu brzinu od silnih lezecih policajaca,ja nisam video naselje sa tolikim broje istih.Ne lazem kad vam kazem da ih ima na svakih 50-100 metara!A o tome sto zivim na 100 m od autoputa i da zbog jednosmernih ulica moram da obidjem vise od pola naselja da bih dosao do istog,tek me muka hvata kad pomislim!

Saobraćaj mora da teče, ne da stoji

pre 7 godina

A tek semafori i malim ulicama, potpuno nepotrebni.Prvo ispuštam azbest iz kočionih pločica kad kočim, onda povećava količinu izduvnih gasova dok ubrzavam.Umesto da ja malo usporim, onaj iz sporedne ulice ubrza, i svi zadovoljni.

Aleks

pre 7 godina

30km/h?
To niko nece postovati osim ako postave policajce fiksno na to mesto.

Njihova ideja je pretvaranje ulica u auto-puteve.
Bolja ideja im je da poboljšaju javni saobracaj (električni autobusi) i zavedu oblasti gde se ne može ići automobilima.

Šta je bilo sa skolskim autobusima, to sam samo video u americi.

lezeci policajac

pre 7 godina

super, otkako je uklonjen lezeci policajac u nasoj ulici ulica je postala trkaliste, kako motorista tako i ostalih ucesnika u saobracaju

NekoIzMase

pre 7 godina

PA kod nas je odavno u okolini vrtića i škola 30 km/h, da nema ležećih retko ko bi makar u tom momentu smanjio brzinu.
Ležeći policajci su majka, iako postoji jedno rešenje, ukloniš ležeće policajce, i postaviš kamere koji kontrolišu brzinu oko škola i vrtića, i promeniš kazne na 15 dana obaveznog zatvora i oduzimanje vozila, za sve koji prekorače 30 km/h u okolini škola i vrtića.
Predpostavljam da ću dobiti mnogo minusa za ovo napisano, ali svi vi koji jurite u okolini škola ui vrtića pomislite šta da vaša deca, brat, sestra ... prelaze ulicu baš kada je neko odlučio malo da stane na gas, i nedaj bože da se desi pogibija. Šta onda, onda bi i sami tražili još gore kazne.
Bolje sprečiti nego lečiti. A tako bi onda i rešili problem povećanog zagađenja, oni su već izvršili istraživanje, na nama je da to iskoristimo.

DOKTOR

pre 7 godina

super, otkako je uklonjen lezeci policajac u nasoj ulici ulica je postala trkaliste, kako motorista tako i ostalih ucesnika u saobracaju
(lezeci policajac, 06. decembar 2016 10:59)
Pa da,ali vam je vazduh cistiji :)

Joxy

pre 7 godina

U Malom Mokrom Lugu ne mozes da ubacis u drugu brzinu od silnih lezecih policajaca,ja nisam video naselje sa tolikim broje istih.Ne lazem kad vam kazem da ih ima na svakih 50-100 metara!A o tome sto zivim na 100 m od autoputa i da zbog jednosmernih ulica moram da obidjem vise od pola naselja da bih dosao do istog,tek me muka hvata kad pomislim!

Mr. Realno

pre 7 godina

Neko pomenu pešačke prelaze. Eto, umesto na Slaviji da stave podzemne prolaze da se desetine hiljada automobila dnevno ne zaustavlja zbog pešaka na prelazu, gradska vlast pravi muzičku fontanu. Koja nam em ne treba, em se neće od buke čuti. Ali ko nas pa još nešto pita.

dzigi

pre 7 godina

Zato su najbolji "ležeći" da radarom. Ako radar vidi da voziš brzinom po datom ograničenju, "ležeći" je spušten. Ako voziš brže, podići će se. Skupa varijanta, ali rešava i bezbednost i brži protok i manje zagađenje.

lezeci policajac

pre 7 godina

super, otkako je uklonjen lezeci policajac u nasoj ulici ulica je postala trkaliste, kako motorista tako i ostalih ucesnika u saobracaju

BG

pre 7 godina

Zato su naši stručnjaci tamo gde treba da naprave kružni tok napravili semafor. Ceo potez Tošinog Bunara pa do Novog Beograda - Bežanje dušu dao za kružne tokove, ali su oni nasadili semafore ko da je prašuma.
Na Slaviji prave ruglo i bacaju pare, ali pešake nisu sklonili sa kružnog toka.
Ni jedan semafor kod mene u kraju nije sinhronizovan i ako je to jedino opcionalno rešenje.

Sad neki ležeći policajac koji reguliše saobraćaj sa razlogom više utiče na zagađenje nego semafori gde im nije mesto.

poljak

pre 7 godina

Video sam mnogo dobar sistem u italiji. Na putu semafor, nema pesackog ni raskrsnice. Kada prilazite semaforu radar meri brzinu i ako vozite brze od ogranicenja pali vam se crveno svetlo. Kad stanete na semaforu, posle par sek se pali zeleno i mozete da nastavite. Ukoliko prodjete na crveno slika vas kamera i ide vam kazna za crveno svetlo!

NP

pre 7 godina

Zivim u Novom Pazaru, na 2 km od centra grada. Do centra imam tacno 10 lezecih policajaca. Ne razumem cemu to.
Zagadili su mi zivot, ne vazduh. ?

Replay

pre 7 godina

Pa da, ljudi staju i posle nabiju gas. :))) A da ne pricam sto razbismo automobile od njih. I gde treba i gde ne treba su... Samo steta od njih.

Dikh tu kava

pre 7 godina

Takođe, i hitna mora da usporava preko ležećih. Što nekad može da znači razliku između života i smrti. Generalno, umesto ležećih, kamere. Ali kod nas bi onda to značilo - Nirburgring. Tako da, teško je biti pametan, sa ovakvim narodom. U krajnjoj konsekvenci, ili ćete da žrtvujete bolesnike, ili decu i pešake. Ni jedno ni drugo ne valja. A "i jedno i drugo" očigledno ne može..

Krle

pre 7 godina

Mnogo veci udar na ekologiju ima zaustavljanje ispred pesackog prelaza radi propustanja pesaka. Na dnevnom nivou se u nekom malo vecem gradu bi se mnogo smanjilo zagadjenje kada vozila ne bi morala da se zaustavljaju da propuste pesaka. U nekim evropskim zemljama je vec na snazi pravilo da tramvaj ima prvenstvo u odnosu na pesaka na pesackom jer se na taj nacin stedi ogromna kolicina energije. Kad tad ce morati nesto slicno i za automobile da se napravi.

Čist vazduh, dug život

pre 7 godina

Naravno da treba ukinuti ležeće policajce, jer preko njih zaista usporavaju samo vozači običnih, jeftinijih automobila, dok tzv. SUV-ovci i 4WD-ovci maltene i ne zastaju, jer su namerno kupili vozila sa robusnim vešanjem upravo da ne bi stajali ispred svakog ležećeg policajca. Umesto silnih ležećih treba uvesti poratbilne kamere sa radarom za prekoračnje brzine i uvesti najmanje 6 kaznenih poena za prekoračenje brzine preko 30% ispred škola i u zonama usporenog saobraćaja. I to bez novčane kazne. Pa kad nakupe 18 poena, oduzimati dozvole. Dva puta po 18 poena, trajno oduzimanje vozačke dozvole. Ali kamere da budu visoke razolucije, da mogu da snime i lice vozača. Još jedna stvar. Kamere treba da budu isključene van radnog vremena škole, što bi bilo precizno napisano na dopunskoj tabli ispod samog saobraćanog znaka ograničenja brzine.

lauda

pre 7 godina

Uvidjam ja neophodnost lezecih policajaca, ali mi nikako ne ide u glavu da je u svakom gradu, cak i po selima koja pripadaju toj opstini, potpuno razlicit tip LP. Bukvalno je tako, od Vranja do Subotice. A neki su tako konstruisani da, cak i kada potpuno zaustavim vozilo ispred njih, i lagano prvom predjem preko njih, derem patos ukoliko sam imalo opterecen. Zar se nije mogla sprovesti tipizacija za celu drzavu, a ne da svaka lokalna samouprava izmislja toplu vodu? Ili tada nema provizije?

Saobraćaj mora da teče, ne da stoji

pre 7 godina

A tek semafori i malim ulicama, potpuno nepotrebni.Prvo ispuštam azbest iz kočionih pločica kad kočim, onda povećava količinu izduvnih gasova dok ubrzavam.Umesto da ja malo usporim, onaj iz sporedne ulice ubrza, i svi zadovoljni.

Aleks

pre 7 godina

30km/h?
To niko nece postovati osim ako postave policajce fiksno na to mesto.

Njihova ideja je pretvaranje ulica u auto-puteve.
Bolja ideja im je da poboljšaju javni saobracaj (električni autobusi) i zavedu oblasti gde se ne može ići automobilima.

Šta je bilo sa skolskim autobusima, to sam samo video u americi.

Veki Pekic

pre 7 godina

Staviti kamere i pokretne radare. A onda naplata SAMO preko kred. kartica. Da plavi ne mogu da stave u svoj dzep, vrlo jednostavno. Pa polako bi se dovelo u red. A ne . . odes u MUP, pa se "dogovoris" sa nacelnikom oko kazne??! Ozakonili ilegalnost!

MM

pre 7 godina

Mislim da su potrebni ležeći policajci, ali u određenoj meri. U Borči, u 2 glavne ulice ima ukupno 9 ležećih polocajaca na 500-600 metara razdaljine, po 2 za redom postavljeni, što je previše. Još su ležeći veliki betonski tako da je i po 1 ležeći dovoljan da se smanji brzina vozila

Gross

pre 7 godina

Dobro je da su genijalci konacno otkrili Ameriku. Postavite kamere kao u ostatku civilizovanog sveta, uredite saobracaj i sinhronizujte semafore na 50. A ne kao da vozimo po afričkim bespucima.

Veki Pekic

pre 7 godina

lezeci policajci su glupost. Ako imas tvrde amortizere prodjes ga sa 50 km/h, znaci ne rade ono cemu su namenjeni. Takodje, pri nailasku se skoncentrises na l.p. i ne gledas mnogo okolo. Stubovi sa strane slicno, vozis 5kmh i odvalis retrovizor. Ne vidim svrhu. Kamere rade jer te posle kazne.

T

pre 7 godina

Samo da se shvati o cemu se radi - u Britaniji su postavili mnogo vise lezecih policajaca nego sto ih ima kod nas. Tako da to verovatno ne znaci da ce da ih uklone potpuno, nego da ih svedu na neku normalnu meru. Ja sam na primer za to da se stave one trake od kojih auto vibrira. Npr. jedan lezeci i dva-tri kompleta traka. Turci ih stavljaju i na otvorene puteve. Bolje nego 3 ili 4 lezeca u kompletu.

boris

pre 7 godina

Ovo za pešačke prelaze je ogledalo našeg društva. Koliko njih misli da u kolima moraju imati prednost nad pešacima!!!
Neko bi mogao i lep rad da napravi istražujući zašto u Srbiji ne vole da puštaju pešake na pešačkom!!!
Nećemo mi nigde sa ovakvim mentalitetom, ostaćemo crna rupa na karti civilizacija.

lucchese

pre 7 godina

ma zabranite saobracaj u gradu i eto resenja. Samo gradski prevoz i to punim kapacitetom ako ne moze metro, onda tramvaji i trole. a to sto kod nas pale kola do prodavnice i da bi dosli do kafica je posebna prica.

Miroslav

pre 7 godina

Sta reci, posle svega 34 god. vozackog iskustva u Srbiji (bez ijednog udesa) dodjoh da zivim, radim i vozim u Englesku. Guzva, druga strana, sve cudno i neobicno, ali sam posle par meseci shvatio i logicno. Naravno polozio sam vozacki opet. Disciplina i solidarnost na drumu. Pustaju prvenstvo, niko ne trubi, strpljivo cekaju, pustaju te iz sporedne ulice etc... Iskreno moram priznati da mi je ovde mnogo lakse voziti, iako su mogo vece guzve,jer je reakcija bar 95% ucesnika u saobracaju predvidljiva, sto je u nasem Srbistanu science fiction. Naravno sve se snima, ne bas male kazne stizu postom, a za ove 3 god. koliko sam ovde, policija me nijednom nije zaustavila, za razliku od Srpske hajducke milicije koja ceka u zasedama iza svake krivine. Pozdrav iz UK.

slabočitamizmeđuredva

pre 7 godina

Moje iskustvo iz vožnje u Norveškoj (da da, znam da smo daleko od njih ali su i oni godinama razvijali sistem saobraćaja, iskorenili korupciju itd.): Imaju puno kružnih tokova i saobraćaj "samo klizi"; svi ležeći policajci su prilagođeni ograničenju brzine pa se pred njima ne treba ukopavati već preko njih prevesti sa 30, 40 ili 50km/h; na ulasku u naseljeni deo grada, sa školama, obdaništima i kućama, stoji znak "zona 30" i svi voze polako; pešak i biciklista su svetinje. Da se ne zavaravamo, i oni su vozili brzo, i pripiti, ali već dugo ne smeju. Sistem obuke vozača, opažanja i kažnjavanja prekršaja im je uterao strah u kosti i oprezna vožnja im je polako prešla u naviku. Ali to je proces koji je trajao. Da smo se na vreme uhvatili u koštac sa tim, i kod nas bi bilo slično, dobro stanje u saobraćaju. Ali, jbg, podmiti pandura, inspektora, sudiju, tehnički pregled; pravi fontane, po sto puta asfaltiraj već urađeno, nameštanje tendera, ugrađivanje. Bože, što li pišem sve ovo, sad se osećam tako naivno! A da, u NO auto neće proći tehnički ako mu nešto zvecka, lupka, ili ako mu curi neka tečnost jer ista zagađuje životnu okolinu! I tehnički pregled je za aute starije od... valjda 5 godina, na 2 godine! Deru, doduše, na osiguranju, putarini, ceni popravki u servisima. Ali im je cilj 0 (nula) poginulih u saobraćaju. Kod nas porast poginulih direktno smanjuje procenat nezaposlenosti. Joj, emigriraću.

...

pre 7 godina

Kod nas je interesantno sto je zona 30 pored skola 24h. Nije bitno sto skola radi od 8 ujutru do 7 uvece,i u 10 uvece ce biti ogranicenje 30,posto ipak moraju koji dinar olosi da uzmu.

mikica

pre 7 godina

Кружни токови су доказано бољи од класичних раскрсница јер је проток саобраћаја бржи а загађење је мање јер нема тог стојања више колона возила која чекају зелено...

svasta

pre 7 godina

Ulica Beranska,Vozdovac.
8 lezecih ,nema ni skole,ni vrtica,a i ljude retko vidjam....
I da hoces ne mozes da brze vozis tom ulicom,kome je pala ideja da stavi 8 lezecih,sta reci.

vlajko

pre 7 godina

Zar nije lakse pesacima da propuste automobile nego da bezglavo istrcavaju ispred njih te ovi moraju da koce sto cesto dovodi i do udesa a ne samo do zagadjenja. Secam se kad sam bio mali da su me ucili kad dodjem do pesackog prelaza da se prvo uverim pogledom levo pa desno pa ponovo levo da je put slobodan pa tek onda da ga prelazim a danas istrcavaju na pesacki sa slusalicama uopste ne gledajuci (sto nije po zakonu), i onda eto nesrece. Desilo mi se nedavno da sam morao da se zaustavim na pesackom prelazu jer je vozilo ispred mene zakocilo, i da me je pesak udario sa strane u auto jer jednostavno nije gledao

NoName

pre 7 godina

Lezeci policajci su OK, zbog nesavesnih vozaca. Ali, brale, sto umeju nasi da naprave one betonske, treba ti dzip da predjes. Kao da to odokativno rade. Neki normalan, na nekome stradaju amortizeri i bubrezi.

hiavata

pre 7 godina

Jel neko od vas primetio da su nam semafori sinhronizovani na 65km/h a ne na 50km/h? Kroz Milutina Milankovica ako vozis ispod 65 nema sanse da zakacis zeleni talas.

Boris

pre 7 godina

Samo oni koji nisu vozili SUV misle da se kupuju zbog ležećih i brze vožnje.
Preko tih prepreka najbrže idu službeni i stare kante sa jeftinim održavanjem.
Suvovi su generalno spori i služe za uživanje u krstarenju. Ako na nekom terencu ili karavanu piše "sport" to znači da sa njime ideš na sport - golf, ronjenje, surfovanje, penjanje, hajking ... a ne za auto-trke.

Krle

pre 7 godina

Mnogo veci udar na ekologiju ima zaustavljanje ispred pesackog prelaza radi propustanja pesaka. Na dnevnom nivou se u nekom malo vecem gradu bi se mnogo smanjilo zagadjenje kada vozila ne bi morala da se zaustavljaju da propuste pesaka. U nekim evropskim zemljama je vec na snazi pravilo da tramvaj ima prvenstvo u odnosu na pesaka na pesackom jer se na taj nacin stedi ogromna kolicina energije. Kad tad ce morati nesto slicno i za automobile da se napravi.

NekoIzMase

pre 7 godina

PA kod nas je odavno u okolini vrtića i škola 30 km/h, da nema ležećih retko ko bi makar u tom momentu smanjio brzinu.
Ležeći policajci su majka, iako postoji jedno rešenje, ukloniš ležeće policajce, i postaviš kamere koji kontrolišu brzinu oko škola i vrtića, i promeniš kazne na 15 dana obaveznog zatvora i oduzimanje vozila, za sve koji prekorače 30 km/h u okolini škola i vrtića.
Predpostavljam da ću dobiti mnogo minusa za ovo napisano, ali svi vi koji jurite u okolini škola ui vrtića pomislite šta da vaša deca, brat, sestra ... prelaze ulicu baš kada je neko odlučio malo da stane na gas, i nedaj bože da se desi pogibija. Šta onda, onda bi i sami tražili još gore kazne.
Bolje sprečiti nego lečiti. A tako bi onda i rešili problem povećanog zagađenja, oni su već izvršili istraživanje, na nama je da to iskoristimo.

Replay

pre 7 godina

Pa da, ljudi staju i posle nabiju gas. :))) A da ne pricam sto razbismo automobile od njih. I gde treba i gde ne treba su... Samo steta od njih.

lezeci policajac

pre 7 godina

super, otkako je uklonjen lezeci policajac u nasoj ulici ulica je postala trkaliste, kako motorista tako i ostalih ucesnika u saobracaju

Veki Pekic

pre 7 godina

lezeci policajci su glupost. Ako imas tvrde amortizere prodjes ga sa 50 km/h, znaci ne rade ono cemu su namenjeni. Takodje, pri nailasku se skoncentrises na l.p. i ne gledas mnogo okolo. Stubovi sa strane slicno, vozis 5kmh i odvalis retrovizor. Ne vidim svrhu. Kamere rade jer te posle kazne.

boris

pre 7 godina

Ovo za pešačke prelaze je ogledalo našeg društva. Koliko njih misli da u kolima moraju imati prednost nad pešacima!!!
Neko bi mogao i lep rad da napravi istražujući zašto u Srbiji ne vole da puštaju pešake na pešačkom!!!
Nećemo mi nigde sa ovakvim mentalitetom, ostaćemo crna rupa na karti civilizacija.

Joxy

pre 7 godina

U Malom Mokrom Lugu ne mozes da ubacis u drugu brzinu od silnih lezecih policajaca,ja nisam video naselje sa tolikim broje istih.Ne lazem kad vam kazem da ih ima na svakih 50-100 metara!A o tome sto zivim na 100 m od autoputa i da zbog jednosmernih ulica moram da obidjem vise od pola naselja da bih dosao do istog,tek me muka hvata kad pomislim!

dzigi

pre 7 godina

Zato su najbolji "ležeći" da radarom. Ako radar vidi da voziš brzinom po datom ograničenju, "ležeći" je spušten. Ako voziš brže, podići će se. Skupa varijanta, ali rešava i bezbednost i brži protok i manje zagađenje.

Saobraćaj mora da teče, ne da stoji

pre 7 godina

A tek semafori i malim ulicama, potpuno nepotrebni.Prvo ispuštam azbest iz kočionih pločica kad kočim, onda povećava količinu izduvnih gasova dok ubrzavam.Umesto da ja malo usporim, onaj iz sporedne ulice ubrza, i svi zadovoljni.

Čist vazduh, dug život

pre 7 godina

Naravno da treba ukinuti ležeće policajce, jer preko njih zaista usporavaju samo vozači običnih, jeftinijih automobila, dok tzv. SUV-ovci i 4WD-ovci maltene i ne zastaju, jer su namerno kupili vozila sa robusnim vešanjem upravo da ne bi stajali ispred svakog ležećeg policajca. Umesto silnih ležećih treba uvesti poratbilne kamere sa radarom za prekoračnje brzine i uvesti najmanje 6 kaznenih poena za prekoračenje brzine preko 30% ispred škola i u zonama usporenog saobraćaja. I to bez novčane kazne. Pa kad nakupe 18 poena, oduzimati dozvole. Dva puta po 18 poena, trajno oduzimanje vozačke dozvole. Ali kamere da budu visoke razolucije, da mogu da snime i lice vozača. Još jedna stvar. Kamere treba da budu isključene van radnog vremena škole, što bi bilo precizno napisano na dopunskoj tabli ispod samog saobraćanog znaka ograničenja brzine.

DOKTOR

pre 7 godina

super, otkako je uklonjen lezeci policajac u nasoj ulici ulica je postala trkaliste, kako motorista tako i ostalih ucesnika u saobracaju
(lezeci policajac, 06. decembar 2016 10:59)
Pa da,ali vam je vazduh cistiji :)

Aleks

pre 7 godina

30km/h?
To niko nece postovati osim ako postave policajce fiksno na to mesto.

Njihova ideja je pretvaranje ulica u auto-puteve.
Bolja ideja im je da poboljšaju javni saobracaj (električni autobusi) i zavedu oblasti gde se ne može ići automobilima.

Šta je bilo sa skolskim autobusima, to sam samo video u americi.

Veki Pekic

pre 7 godina

Staviti kamere i pokretne radare. A onda naplata SAMO preko kred. kartica. Da plavi ne mogu da stave u svoj dzep, vrlo jednostavno. Pa polako bi se dovelo u red. A ne . . odes u MUP, pa se "dogovoris" sa nacelnikom oko kazne??! Ozakonili ilegalnost!

Dikh tu kava

pre 7 godina

Takođe, i hitna mora da usporava preko ležećih. Što nekad može da znači razliku između života i smrti. Generalno, umesto ležećih, kamere. Ali kod nas bi onda to značilo - Nirburgring. Tako da, teško je biti pametan, sa ovakvim narodom. U krajnjoj konsekvenci, ili ćete da žrtvujete bolesnike, ili decu i pešake. Ni jedno ni drugo ne valja. A "i jedno i drugo" očigledno ne može..

lucchese

pre 7 godina

ma zabranite saobracaj u gradu i eto resenja. Samo gradski prevoz i to punim kapacitetom ako ne moze metro, onda tramvaji i trole. a to sto kod nas pale kola do prodavnice i da bi dosli do kafica je posebna prica.

vlajko

pre 7 godina

Zar nije lakse pesacima da propuste automobile nego da bezglavo istrcavaju ispred njih te ovi moraju da koce sto cesto dovodi i do udesa a ne samo do zagadjenja. Secam se kad sam bio mali da su me ucili kad dodjem do pesackog prelaza da se prvo uverim pogledom levo pa desno pa ponovo levo da je put slobodan pa tek onda da ga prelazim a danas istrcavaju na pesacki sa slusalicama uopste ne gledajuci (sto nije po zakonu), i onda eto nesrece. Desilo mi se nedavno da sam morao da se zaustavim na pesackom prelazu jer je vozilo ispred mene zakocilo, i da me je pesak udario sa strane u auto jer jednostavno nije gledao

T

pre 7 godina

Samo da se shvati o cemu se radi - u Britaniji su postavili mnogo vise lezecih policajaca nego sto ih ima kod nas. Tako da to verovatno ne znaci da ce da ih uklone potpuno, nego da ih svedu na neku normalnu meru. Ja sam na primer za to da se stave one trake od kojih auto vibrira. Npr. jedan lezeci i dva-tri kompleta traka. Turci ih stavljaju i na otvorene puteve. Bolje nego 3 ili 4 lezeca u kompletu.

BG

pre 7 godina

Zato su naši stručnjaci tamo gde treba da naprave kružni tok napravili semafor. Ceo potez Tošinog Bunara pa do Novog Beograda - Bežanje dušu dao za kružne tokove, ali su oni nasadili semafore ko da je prašuma.
Na Slaviji prave ruglo i bacaju pare, ali pešake nisu sklonili sa kružnog toka.
Ni jedan semafor kod mene u kraju nije sinhronizovan i ako je to jedino opcionalno rešenje.

Sad neki ležeći policajac koji reguliše saobraćaj sa razlogom više utiče na zagađenje nego semafori gde im nije mesto.

Gross

pre 7 godina

Dobro je da su genijalci konacno otkrili Ameriku. Postavite kamere kao u ostatku civilizovanog sveta, uredite saobracaj i sinhronizujte semafore na 50. A ne kao da vozimo po afričkim bespucima.

NP

pre 7 godina

Zivim u Novom Pazaru, na 2 km od centra grada. Do centra imam tacno 10 lezecih policajaca. Ne razumem cemu to.
Zagadili su mi zivot, ne vazduh. ?

lauda

pre 7 godina

Uvidjam ja neophodnost lezecih policajaca, ali mi nikako ne ide u glavu da je u svakom gradu, cak i po selima koja pripadaju toj opstini, potpuno razlicit tip LP. Bukvalno je tako, od Vranja do Subotice. A neki su tako konstruisani da, cak i kada potpuno zaustavim vozilo ispred njih, i lagano prvom predjem preko njih, derem patos ukoliko sam imalo opterecen. Zar se nije mogla sprovesti tipizacija za celu drzavu, a ne da svaka lokalna samouprava izmislja toplu vodu? Ili tada nema provizije?

...

pre 7 godina

Kod nas je interesantno sto je zona 30 pored skola 24h. Nije bitno sto skola radi od 8 ujutru do 7 uvece,i u 10 uvece ce biti ogranicenje 30,posto ipak moraju koji dinar olosi da uzmu.

poljak

pre 7 godina

Video sam mnogo dobar sistem u italiji. Na putu semafor, nema pesackog ni raskrsnice. Kada prilazite semaforu radar meri brzinu i ako vozite brze od ogranicenja pali vam se crveno svetlo. Kad stanete na semaforu, posle par sek se pali zeleno i mozete da nastavite. Ukoliko prodjete na crveno slika vas kamera i ide vam kazna za crveno svetlo!

Mr. Realno

pre 7 godina

Neko pomenu pešačke prelaze. Eto, umesto na Slaviji da stave podzemne prolaze da se desetine hiljada automobila dnevno ne zaustavlja zbog pešaka na prelazu, gradska vlast pravi muzičku fontanu. Koja nam em ne treba, em se neće od buke čuti. Ali ko nas pa još nešto pita.

Miroslav

pre 7 godina

Sta reci, posle svega 34 god. vozackog iskustva u Srbiji (bez ijednog udesa) dodjoh da zivim, radim i vozim u Englesku. Guzva, druga strana, sve cudno i neobicno, ali sam posle par meseci shvatio i logicno. Naravno polozio sam vozacki opet. Disciplina i solidarnost na drumu. Pustaju prvenstvo, niko ne trubi, strpljivo cekaju, pustaju te iz sporedne ulice etc... Iskreno moram priznati da mi je ovde mnogo lakse voziti, iako su mogo vece guzve,jer je reakcija bar 95% ucesnika u saobracaju predvidljiva, sto je u nasem Srbistanu science fiction. Naravno sve se snima, ne bas male kazne stizu postom, a za ove 3 god. koliko sam ovde, policija me nijednom nije zaustavila, za razliku od Srpske hajducke milicije koja ceka u zasedama iza svake krivine. Pozdrav iz UK.

Boris

pre 7 godina

Samo oni koji nisu vozili SUV misle da se kupuju zbog ležećih i brze vožnje.
Preko tih prepreka najbrže idu službeni i stare kante sa jeftinim održavanjem.
Suvovi su generalno spori i služe za uživanje u krstarenju. Ako na nekom terencu ili karavanu piše "sport" to znači da sa njime ideš na sport - golf, ronjenje, surfovanje, penjanje, hajking ... a ne za auto-trke.

MM

pre 7 godina

Mislim da su potrebni ležeći policajci, ali u određenoj meri. U Borči, u 2 glavne ulice ima ukupno 9 ležećih polocajaca na 500-600 metara razdaljine, po 2 za redom postavljeni, što je previše. Još su ležeći veliki betonski tako da je i po 1 ležeći dovoljan da se smanji brzina vozila

NoName

pre 7 godina

Lezeci policajci su OK, zbog nesavesnih vozaca. Ali, brale, sto umeju nasi da naprave one betonske, treba ti dzip da predjes. Kao da to odokativno rade. Neki normalan, na nekome stradaju amortizeri i bubrezi.

svasta

pre 7 godina

Ulica Beranska,Vozdovac.
8 lezecih ,nema ni skole,ni vrtica,a i ljude retko vidjam....
I da hoces ne mozes da brze vozis tom ulicom,kome je pala ideja da stavi 8 lezecih,sta reci.

slabočitamizmeđuredva

pre 7 godina

Moje iskustvo iz vožnje u Norveškoj (da da, znam da smo daleko od njih ali su i oni godinama razvijali sistem saobraćaja, iskorenili korupciju itd.): Imaju puno kružnih tokova i saobraćaj "samo klizi"; svi ležeći policajci su prilagođeni ograničenju brzine pa se pred njima ne treba ukopavati već preko njih prevesti sa 30, 40 ili 50km/h; na ulasku u naseljeni deo grada, sa školama, obdaništima i kućama, stoji znak "zona 30" i svi voze polako; pešak i biciklista su svetinje. Da se ne zavaravamo, i oni su vozili brzo, i pripiti, ali već dugo ne smeju. Sistem obuke vozača, opažanja i kažnjavanja prekršaja im je uterao strah u kosti i oprezna vožnja im je polako prešla u naviku. Ali to je proces koji je trajao. Da smo se na vreme uhvatili u koštac sa tim, i kod nas bi bilo slično, dobro stanje u saobraćaju. Ali, jbg, podmiti pandura, inspektora, sudiju, tehnički pregled; pravi fontane, po sto puta asfaltiraj već urađeno, nameštanje tendera, ugrađivanje. Bože, što li pišem sve ovo, sad se osećam tako naivno! A da, u NO auto neće proći tehnički ako mu nešto zvecka, lupka, ili ako mu curi neka tečnost jer ista zagađuje životnu okolinu! I tehnički pregled je za aute starije od... valjda 5 godina, na 2 godine! Deru, doduše, na osiguranju, putarini, ceni popravki u servisima. Ali im je cilj 0 (nula) poginulih u saobraćaju. Kod nas porast poginulih direktno smanjuje procenat nezaposlenosti. Joj, emigriraću.

mikica

pre 7 godina

Кружни токови су доказано бољи од класичних раскрсница јер је проток саобраћаја бржи а загађење је мање јер нема тог стојања више колона возила која чекају зелено...

hiavata

pre 7 godina

Jel neko od vas primetio da su nam semafori sinhronizovani na 65km/h a ne na 50km/h? Kroz Milutina Milankovica ako vozis ispod 65 nema sanse da zakacis zeleni talas.