Sreda, 30.11.2016.

12:02

Ružić: Srbija će u EU uz "isključenje teritorije Kosova"

Potpredsednik SPS Branko Ružić izjavio je za austrijski list Prese da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: Tanjug

Ružiæ: Srbija æe u EU uz "iskljuèenje teritorije Kosova" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

diktator

pre 7 godina

Da bismo usli u EU, moramo priznati Kosovo, a da li to onda znaci da treba da odustanemo od EU? Istina je i da i bismo bez tog puta u EU mi ostajemo bez Kosova. Da li vi stvarno mislite da kada bismo odustali od EU, da bi EU samo rekla, ok, evo vam Kosovo nazad, nece to uraditi, cak bi sigurno bili jos agresivniji u stvaranju drzave Kosovo.

sloboda je sloboda da se pogreši

pre 7 godina

"... зашто никад нисмо добили и одржали референдум...?"
Zato što se o normalnim, racionalnim i zdravim odlukama ne odlučuje referendumom, ne rizikuje se: mentalno stanje nacije je takvo da bi se i na pitanje "2+2=?" odgovaralo inatom, zlopamćenjem, osvetnički, mitovima i sumnjivim ukusom.
(Srboljub, 30. novembar 2016 14:33)

Znam, ali ni dete ni narod ne mogu sazreti dok ne osete slobodu, te kroz posledice svojih slobodnih odluka ne shvate šta znači odgovornost za sebe. A bez odgovornosti za sebe, moraćemo zauvek biti pod patronatom drugih i uzdati se u njihovu dobronamernost. Kroz to se jednostavno mora proći, jedino tako će se te bube izbiti iz glave.

Bojan

pre 7 godina

@Srboljub
Svašta. Tvoj komentar je ili čist bezobrazluk (trolovanje) ili primer svesnog iznošenja neistina i namernog previda.
Prvo nijedna zemlja u EU nije imala iste uslove za prijem - uporedi npr. prijem Slovenije, Rumunije i Bugarske, kako međusobno tako i sa zahtevima postvljenim pred nas i ostale u čekaonici (i Kosovu naravno). Slovenija i Rumunija i dan danas nemaju rešene granice, Bugarska nema usklađen ni pravni ni ekonomski sistem sa EU. Nijedna država u EU ne ispunjava sve norme EU (pravne,ekonomske,političke), čak ni Nemačka, tek Italija, Španija.... To su javno objavljene informacije EU na njihovom sajtu i medijima.
Dalje - po tebi je referendum zezancija koje ni čem ne služi. Ispadoše Švajcarci koji o svemu odlučuju na taj način glupi i neobrazovani. Temelj demokratije (po "učenjacima" i "čitankama" sa SVIH univerziteta u svetu) je po tebi idiotizam, a i ne napisa ko određuje koje su to teme pogodne za referendum? Ti? Ko? Na osnovu čega, kojih prerogativa? Tebi kao delu društva referendum može da se ne sviđa ili njegov rezultat da ne odgovara, ali da ga osporavaš kao način odlučivanja - pa recimo da je to primer "manije veličin" iza koje ne stoji nikakva vrednost osim umišljenosti.
Što se mene tiče - ovo je moja zemlja, zajednica koju sam izabrao da živim, ovo su ljudi sa kojim i pored kojih živim. Kako oni odluče, tako treba da bude. Ja ne moram da se slažem sa odlukom većine, ali ću uvek poštovati volju većine.

dejvid

pre 7 godina

Istina je gorka, ali bez buke i zurbr treba reci narodu (koji vec zna) da Srbija sa Kosovom nemoze biti u EU. A o priznanju Kosova, otom, potom! kada u Srbiji dolaze demokratske, hrabre i napredne snage koje priznaju realnost.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

Boze, da li su ovi nasi politicari normalni kad pricaju o Kosovu i pominju neke mitove!??? Ispada da smo mi Srbi samo sanjali da se nasi preci oslobodili Kosovo 1912 iz Turskog ropstva, da boja na Kosovu nikada nije bilo i da verovatno Srbi nikada nisu ni imali drzavu u kojoj je Kosovo bilo njen deo.

Binasr

pre 7 godina

A zaboravio je da se priseti i podvuce ono sto neki i danas pamte, zaboravio je svog pokojnog vodju koji je zamah i zalet prema tronu vlasti uhvatio jos od Gazimestana i u tom zanosu zaboravio ili nije hteo da vidi da su oko nas jaci i sposobniji. A nije mu ni zameriti, jer tada je jos kao mali bio povijan u pelene sa logom SPS.

Dragan

pre 7 godina

Možda je bolje da nikada ne uđemo u EU, znajući kakvi smo po prirodi. Ako se to i desi, ponoviće se scenario zemalja iz okruženja koje su ulaskom u EU smatrale da će se svi problemi sami rešiti. Pogledajte gde su sada Rumunija, Bugarska, Hrvatska. Pitajte nekoga koliko bolje žive. Ako izuzmemo činjenicu da mogu da putuju i da idu u Nemačku da šljakaju, što je iskoristilo nekoliko miliona ljudi, u njihovoj domovini je opšta društvena i ekonomska situacija nezavidna, za razliku od Srbije gde svako živi od svog rada :)

nismo svi blesavi

pre 7 godina

svidelo se, ne svidelo, otprilike tako će ići proces. uostalom, to se uveliko sprovodi, loše i štetno je što se narodu serviraju laži.

Srboljub

pre 7 godina

"... шта ми уопште тражимо у тој таквој другоразредној "Европској лиги"..."
ta i takva "drugorazredna" ev. liga ja daleko uređenija i smislenija prema svom prosečnom građaninu od prvorazrednog srbistana u kome trenutno živimo; dalje, uđe li Kosovo pre nas u EU i te kako ćemo poželeti da i mi budemo članovi, jer će to biti verifiikovano zajedništvo i jedini međunarodni pravni "kišobran" koji će nas s nekadašnjom teritorijom povezivati.

"... посебно под условима који нам се стално намећу?"
Sve zemlje-kandidati koje su ušle/ulaze u Uniju imaju iste preduslove, naša "posebnost", tačnije nesreća, je nesređena situacija na jugu; zašto mediji i pojedini politikanti tu specifičnost zovu sintagmom "novi uslovi", zašto se ona forsira... pa, šta je efikasnija dimna zavesa kojom se nesposobnost pomenutih maskira?


"... зашто никад нисмо добили и одржали референдум...?"
Zato što se o normalnim, racionalnim i zdravim odlukama ne odlučuje referendumom, ne rizikuje se: mentalno stanje nacije je takvo da bi se i na pitanje "2+2=?" odgovaralo inatom, zlopamćenjem, osvetnički, mitovima i sumnjivim ukusom.

ispran mozak

pre 7 godina

Gro glasaca SPS-a i SNS-a jos snaznije podrzava otcepljenje Srbije od KiM, u odnosu na pristalice LDP/DS/LSV ili NVO elite.

Znaci, totalno ispiranje mozga (vec) ekstremno obudaljenoj masi.

Diego

pre 7 godina

Наша ситуација делује као цртани филм Душка Дугоушка, када се Елмер мора навикнути да га бију да би добио новац. Кад се коначно навикне, Душко каже "нисам имао срца да му кажем да пара више нема..."

nada22

pre 7 godina

Ako je OVO zaista zvanični stav VLADE Srbije, onda je neminovan referendum, pa da GRAĐANI odluče o "isključenju teritorije" (sa SVIMA i sa SVIM što su nalazi tamo)!

mn

pre 7 godina

'ali da će doći trenutak, i to još pre pristupanja EU, kada će države Unije i Rusija morati da pronađu izlaznu strategiju.' Ovo me je bacilo u nesvest. Što se političara tiče (nemem ništa protiv gospodina Ružića, potpuno sam indiferentna) ali ne moramo ući još narednih 5 vekova. Istorija se ponavlja, ali sigurno, nismo sličajno bili 5 vekova pod Turcima. Istina istorija mi nije jača strana ali ne znam postiji li i jedna zemlja koja je 5 vekova bila pod nečijom vlašću ili kolonija?

Andol

pre 7 godina

Ne, ne moze. Ne moze drzava koja nema jasno definisane granice da bude clanica EU, bez ozbira koji deo teritorije voljno "iskljucuje". Jednostavno, Kosovo priznaje 23 zemalja EU i one ne mogu da prihvate prijem neke druge drzave, u ovom slucaju Srbije, ako ta drzava i dalje ima pretenzije prema teritoriji koju su one priznale kao nezavisnu i suverenu drzavu.

U slucaju Kipra je to moglo proci jer nijedna drzava EU ne priznaje Turski deo Kipra tako da, sto se njih tice, Kipar je jedan i nedeljiv. U slucaju Kosova situacija je totalno drugacija, vecina drzava EU priznaje Kosovo u njenim sadasnjim granicama tako da nema ni govora da Srbija pristupi EU dok ne priznaje Kosovo. Ko ovo ne razume, nista ne razume.

whocares

pre 7 godina

@Andol
Pa da, Srbija sa Kosovom zajedno nikako ne moze da pristupi EU, pored toga sto si naveo, i zato sto vec godinama Brisel potpuno posebno pregovara i sa Beogradom i sa Pristinom, sto je i logicno za dve vlade koje funkcionisu potpuno nezavisno. Tako da ta opcija vec dugo ne postoji.

Sad, Srbija moze da pristupi EU bez Kosova, ali morace donekle da prizna da su Srbija i Kosovo odvojeni, kao sto je pocela sa Briselskim sporazumom itd, i da jasno prihvati da ulazi bez Kosova, sto znaci da su sve granice jasno definisane i prihvacene od svih strana.

Sad dokle ce se ici sa tim "priznavanjem" tj dokle ce morati da se ide jos uvek nije bas jasno.Tako da, u praksi moramo da priznamo Kosovo, ako ne na papiru. Ali, da, to izgleda mnogima nije bas jasno.

Balkan Ekspres

pre 7 godina

- A jesi li ti to priznao Kosovo?
- Ne, nisam ... Kosovo je srce Srbije!
- Nisi?
- Jesam ...
- Aha, znaci jesi ...
- Ustvari, na neki nacin jesam ...
- Jesi?!
- A ne, kazem nisam ... e, samo tetki da odnesem lek pa cu ...

Tutumrak

pre 7 godina

Sta to znaci "iskljucenje teritorije Kosova"? Ili ga priznajemo ili ga ne priznajemo, druge nema! Isto k'o sto ne moze da se kaze da je zena "malo trudna", ili je trudna ili nije ...

eufemizmi kroz vreme ...

pre 7 godina

Dobro, ali da li možemo, ako postanemo članica EU, da glasamo za prijem "teritorije Kosovo*" u EU kada dođe red na to?

popeye

pre 7 godina

А, шта ми уопште тражимо у тој таквој другоразредној "Европској лиги", посебно под условима који нам се стално намећу?
И, зашто никад нисмо добили и одржали референдум, кад се већ сви позивате на наводну подршку јавности?

Doktor

pre 7 godina

Polako bez žurbe, možete i 500 godina da razvlačite, gde baš sad sudstvo da se sređuje kad svi imamo putera na glavi, neki bi morali i u zatvor...

Andol

pre 7 godina

Ne, ne moze. Ne moze drzava koja nema jasno definisane granice da bude clanica EU, bez ozbira koji deo teritorije voljno "iskljucuje". Jednostavno, Kosovo priznaje 23 zemalja EU i one ne mogu da prihvate prijem neke druge drzave, u ovom slucaju Srbije, ako ta drzava i dalje ima pretenzije prema teritoriji koju su one priznale kao nezavisnu i suverenu drzavu.

U slucaju Kipra je to moglo proci jer nijedna drzava EU ne priznaje Turski deo Kipra tako da, sto se njih tice, Kipar je jedan i nedeljiv. U slucaju Kosova situacija je totalno drugacija, vecina drzava EU priznaje Kosovo u njenim sadasnjim granicama tako da nema ni govora da Srbija pristupi EU dok ne priznaje Kosovo. Ko ovo ne razume, nista ne razume.

Doktor

pre 7 godina

Polako bez žurbe, možete i 500 godina da razvlačite, gde baš sad sudstvo da se sređuje kad svi imamo putera na glavi, neki bi morali i u zatvor...

Balkan Ekspres

pre 7 godina

- A jesi li ti to priznao Kosovo?
- Ne, nisam ... Kosovo je srce Srbije!
- Nisi?
- Jesam ...
- Aha, znaci jesi ...
- Ustvari, na neki nacin jesam ...
- Jesi?!
- A ne, kazem nisam ... e, samo tetki da odnesem lek pa cu ...

popeye

pre 7 godina

А, шта ми уопште тражимо у тој таквој другоразредној "Европској лиги", посебно под условима који нам се стално намећу?
И, зашто никад нисмо добили и одржали референдум, кад се већ сви позивате на наводну подршку јавности?

Diego

pre 7 godina

Наша ситуација делује као цртани филм Душка Дугоушка, када се Елмер мора навикнути да га бију да би добио новац. Кад се коначно навикне, Душко каже "нисам имао срца да му кажем да пара више нема..."

Tutumrak

pre 7 godina

Sta to znaci "iskljucenje teritorije Kosova"? Ili ga priznajemo ili ga ne priznajemo, druge nema! Isto k'o sto ne moze da se kaze da je zena "malo trudna", ili je trudna ili nije ...

eufemizmi kroz vreme ...

pre 7 godina

Dobro, ali da li možemo, ako postanemo članica EU, da glasamo za prijem "teritorije Kosovo*" u EU kada dođe red na to?

ispran mozak

pre 7 godina

Gro glasaca SPS-a i SNS-a jos snaznije podrzava otcepljenje Srbije od KiM, u odnosu na pristalice LDP/DS/LSV ili NVO elite.

Znaci, totalno ispiranje mozga (vec) ekstremno obudaljenoj masi.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

Boze, da li su ovi nasi politicari normalni kad pricaju o Kosovu i pominju neke mitove!??? Ispada da smo mi Srbi samo sanjali da se nasi preci oslobodili Kosovo 1912 iz Turskog ropstva, da boja na Kosovu nikada nije bilo i da verovatno Srbi nikada nisu ni imali drzavu u kojoj je Kosovo bilo njen deo.

Srboljub

pre 7 godina

"... шта ми уопште тражимо у тој таквој другоразредној "Европској лиги"..."
ta i takva "drugorazredna" ev. liga ja daleko uređenija i smislenija prema svom prosečnom građaninu od prvorazrednog srbistana u kome trenutno živimo; dalje, uđe li Kosovo pre nas u EU i te kako ćemo poželeti da i mi budemo članovi, jer će to biti verifiikovano zajedništvo i jedini međunarodni pravni "kišobran" koji će nas s nekadašnjom teritorijom povezivati.

"... посебно под условима који нам се стално намећу?"
Sve zemlje-kandidati koje su ušle/ulaze u Uniju imaju iste preduslove, naša "posebnost", tačnije nesreća, je nesređena situacija na jugu; zašto mediji i pojedini politikanti tu specifičnost zovu sintagmom "novi uslovi", zašto se ona forsira... pa, šta je efikasnija dimna zavesa kojom se nesposobnost pomenutih maskira?


"... зашто никад нисмо добили и одржали референдум...?"
Zato što se o normalnim, racionalnim i zdravim odlukama ne odlučuje referendumom, ne rizikuje se: mentalno stanje nacije je takvo da bi se i na pitanje "2+2=?" odgovaralo inatom, zlopamćenjem, osvetnički, mitovima i sumnjivim ukusom.

dejvid

pre 7 godina

Istina je gorka, ali bez buke i zurbr treba reci narodu (koji vec zna) da Srbija sa Kosovom nemoze biti u EU. A o priznanju Kosova, otom, potom! kada u Srbiji dolaze demokratske, hrabre i napredne snage koje priznaju realnost.

Binasr

pre 7 godina

A zaboravio je da se priseti i podvuce ono sto neki i danas pamte, zaboravio je svog pokojnog vodju koji je zamah i zalet prema tronu vlasti uhvatio jos od Gazimestana i u tom zanosu zaboravio ili nije hteo da vidi da su oko nas jaci i sposobniji. A nije mu ni zameriti, jer tada je jos kao mali bio povijan u pelene sa logom SPS.

nada22

pre 7 godina

Ako je OVO zaista zvanični stav VLADE Srbije, onda je neminovan referendum, pa da GRAĐANI odluče o "isključenju teritorije" (sa SVIMA i sa SVIM što su nalazi tamo)!

whocares

pre 7 godina

@Andol
Pa da, Srbija sa Kosovom zajedno nikako ne moze da pristupi EU, pored toga sto si naveo, i zato sto vec godinama Brisel potpuno posebno pregovara i sa Beogradom i sa Pristinom, sto je i logicno za dve vlade koje funkcionisu potpuno nezavisno. Tako da ta opcija vec dugo ne postoji.

Sad, Srbija moze da pristupi EU bez Kosova, ali morace donekle da prizna da su Srbija i Kosovo odvojeni, kao sto je pocela sa Briselskim sporazumom itd, i da jasno prihvati da ulazi bez Kosova, sto znaci da su sve granice jasno definisane i prihvacene od svih strana.

Sad dokle ce se ici sa tim "priznavanjem" tj dokle ce morati da se ide jos uvek nije bas jasno.Tako da, u praksi moramo da priznamo Kosovo, ako ne na papiru. Ali, da, to izgleda mnogima nije bas jasno.

nismo svi blesavi

pre 7 godina

svidelo se, ne svidelo, otprilike tako će ići proces. uostalom, to se uveliko sprovodi, loše i štetno je što se narodu serviraju laži.

Dragan

pre 7 godina

Možda je bolje da nikada ne uđemo u EU, znajući kakvi smo po prirodi. Ako se to i desi, ponoviće se scenario zemalja iz okruženja koje su ulaskom u EU smatrale da će se svi problemi sami rešiti. Pogledajte gde su sada Rumunija, Bugarska, Hrvatska. Pitajte nekoga koliko bolje žive. Ako izuzmemo činjenicu da mogu da putuju i da idu u Nemačku da šljakaju, što je iskoristilo nekoliko miliona ljudi, u njihovoj domovini je opšta društvena i ekonomska situacija nezavidna, za razliku od Srbije gde svako živi od svog rada :)

mn

pre 7 godina

'ali da će doći trenutak, i to još pre pristupanja EU, kada će države Unije i Rusija morati da pronađu izlaznu strategiju.' Ovo me je bacilo u nesvest. Što se političara tiče (nemem ništa protiv gospodina Ružića, potpuno sam indiferentna) ali ne moramo ući još narednih 5 vekova. Istorija se ponavlja, ali sigurno, nismo sličajno bili 5 vekova pod Turcima. Istina istorija mi nije jača strana ali ne znam postiji li i jedna zemlja koja je 5 vekova bila pod nečijom vlašću ili kolonija?

Bojan

pre 7 godina

@Srboljub
Svašta. Tvoj komentar je ili čist bezobrazluk (trolovanje) ili primer svesnog iznošenja neistina i namernog previda.
Prvo nijedna zemlja u EU nije imala iste uslove za prijem - uporedi npr. prijem Slovenije, Rumunije i Bugarske, kako međusobno tako i sa zahtevima postvljenim pred nas i ostale u čekaonici (i Kosovu naravno). Slovenija i Rumunija i dan danas nemaju rešene granice, Bugarska nema usklađen ni pravni ni ekonomski sistem sa EU. Nijedna država u EU ne ispunjava sve norme EU (pravne,ekonomske,političke), čak ni Nemačka, tek Italija, Španija.... To su javno objavljene informacije EU na njihovom sajtu i medijima.
Dalje - po tebi je referendum zezancija koje ni čem ne služi. Ispadoše Švajcarci koji o svemu odlučuju na taj način glupi i neobrazovani. Temelj demokratije (po "učenjacima" i "čitankama" sa SVIH univerziteta u svetu) je po tebi idiotizam, a i ne napisa ko određuje koje su to teme pogodne za referendum? Ti? Ko? Na osnovu čega, kojih prerogativa? Tebi kao delu društva referendum može da se ne sviđa ili njegov rezultat da ne odgovara, ali da ga osporavaš kao način odlučivanja - pa recimo da je to primer "manije veličin" iza koje ne stoji nikakva vrednost osim umišljenosti.
Što se mene tiče - ovo je moja zemlja, zajednica koju sam izabrao da živim, ovo su ljudi sa kojim i pored kojih živim. Kako oni odluče, tako treba da bude. Ja ne moram da se slažem sa odlukom većine, ali ću uvek poštovati volju većine.

sloboda je sloboda da se pogreši

pre 7 godina

"... зашто никад нисмо добили и одржали референдум...?"
Zato što se o normalnim, racionalnim i zdravim odlukama ne odlučuje referendumom, ne rizikuje se: mentalno stanje nacije je takvo da bi se i na pitanje "2+2=?" odgovaralo inatom, zlopamćenjem, osvetnički, mitovima i sumnjivim ukusom.
(Srboljub, 30. novembar 2016 14:33)

Znam, ali ni dete ni narod ne mogu sazreti dok ne osete slobodu, te kroz posledice svojih slobodnih odluka ne shvate šta znači odgovornost za sebe. A bez odgovornosti za sebe, moraćemo zauvek biti pod patronatom drugih i uzdati se u njihovu dobronamernost. Kroz to se jednostavno mora proći, jedino tako će se te bube izbiti iz glave.

diktator

pre 7 godina

Da bismo usli u EU, moramo priznati Kosovo, a da li to onda znaci da treba da odustanemo od EU? Istina je i da i bismo bez tog puta u EU mi ostajemo bez Kosova. Da li vi stvarno mislite da kada bismo odustali od EU, da bi EU samo rekla, ok, evo vam Kosovo nazad, nece to uraditi, cak bi sigurno bili jos agresivniji u stvaranju drzave Kosovo.

popeye

pre 7 godina

А, шта ми уопште тражимо у тој таквој другоразредној "Европској лиги", посебно под условима који нам се стално намећу?
И, зашто никад нисмо добили и одржали референдум, кад се већ сви позивате на наводну подршку јавности?

Dragan

pre 7 godina

Možda je bolje da nikada ne uđemo u EU, znajući kakvi smo po prirodi. Ako se to i desi, ponoviće se scenario zemalja iz okruženja koje su ulaskom u EU smatrale da će se svi problemi sami rešiti. Pogledajte gde su sada Rumunija, Bugarska, Hrvatska. Pitajte nekoga koliko bolje žive. Ako izuzmemo činjenicu da mogu da putuju i da idu u Nemačku da šljakaju, što je iskoristilo nekoliko miliona ljudi, u njihovoj domovini je opšta društvena i ekonomska situacija nezavidna, za razliku od Srbije gde svako živi od svog rada :)

dejvid

pre 7 godina

Istina je gorka, ali bez buke i zurbr treba reci narodu (koji vec zna) da Srbija sa Kosovom nemoze biti u EU. A o priznanju Kosova, otom, potom! kada u Srbiji dolaze demokratske, hrabre i napredne snage koje priznaju realnost.

Srboljub

pre 7 godina

"... шта ми уопште тражимо у тој таквој другоразредној "Европској лиги"..."
ta i takva "drugorazredna" ev. liga ja daleko uređenija i smislenija prema svom prosečnom građaninu od prvorazrednog srbistana u kome trenutno živimo; dalje, uđe li Kosovo pre nas u EU i te kako ćemo poželeti da i mi budemo članovi, jer će to biti verifiikovano zajedništvo i jedini međunarodni pravni "kišobran" koji će nas s nekadašnjom teritorijom povezivati.

"... посебно под условима који нам се стално намећу?"
Sve zemlje-kandidati koje su ušle/ulaze u Uniju imaju iste preduslove, naša "posebnost", tačnije nesreća, je nesređena situacija na jugu; zašto mediji i pojedini politikanti tu specifičnost zovu sintagmom "novi uslovi", zašto se ona forsira... pa, šta je efikasnija dimna zavesa kojom se nesposobnost pomenutih maskira?


"... зашто никад нисмо добили и одржали референдум...?"
Zato što se o normalnim, racionalnim i zdravim odlukama ne odlučuje referendumom, ne rizikuje se: mentalno stanje nacije je takvo da bi se i na pitanje "2+2=?" odgovaralo inatom, zlopamćenjem, osvetnički, mitovima i sumnjivim ukusom.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

Boze, da li su ovi nasi politicari normalni kad pricaju o Kosovu i pominju neke mitove!??? Ispada da smo mi Srbi samo sanjali da se nasi preci oslobodili Kosovo 1912 iz Turskog ropstva, da boja na Kosovu nikada nije bilo i da verovatno Srbi nikada nisu ni imali drzavu u kojoj je Kosovo bilo njen deo.

Andol

pre 7 godina

Ne, ne moze. Ne moze drzava koja nema jasno definisane granice da bude clanica EU, bez ozbira koji deo teritorije voljno "iskljucuje". Jednostavno, Kosovo priznaje 23 zemalja EU i one ne mogu da prihvate prijem neke druge drzave, u ovom slucaju Srbije, ako ta drzava i dalje ima pretenzije prema teritoriji koju su one priznale kao nezavisnu i suverenu drzavu.

U slucaju Kipra je to moglo proci jer nijedna drzava EU ne priznaje Turski deo Kipra tako da, sto se njih tice, Kipar je jedan i nedeljiv. U slucaju Kosova situacija je totalno drugacija, vecina drzava EU priznaje Kosovo u njenim sadasnjim granicama tako da nema ni govora da Srbija pristupi EU dok ne priznaje Kosovo. Ko ovo ne razume, nista ne razume.

nada22

pre 7 godina

Ako je OVO zaista zvanični stav VLADE Srbije, onda je neminovan referendum, pa da GRAĐANI odluče o "isključenju teritorije" (sa SVIMA i sa SVIM što su nalazi tamo)!

Bojan

pre 7 godina

@Srboljub
Svašta. Tvoj komentar je ili čist bezobrazluk (trolovanje) ili primer svesnog iznošenja neistina i namernog previda.
Prvo nijedna zemlja u EU nije imala iste uslove za prijem - uporedi npr. prijem Slovenije, Rumunije i Bugarske, kako međusobno tako i sa zahtevima postvljenim pred nas i ostale u čekaonici (i Kosovu naravno). Slovenija i Rumunija i dan danas nemaju rešene granice, Bugarska nema usklađen ni pravni ni ekonomski sistem sa EU. Nijedna država u EU ne ispunjava sve norme EU (pravne,ekonomske,političke), čak ni Nemačka, tek Italija, Španija.... To su javno objavljene informacije EU na njihovom sajtu i medijima.
Dalje - po tebi je referendum zezancija koje ni čem ne služi. Ispadoše Švajcarci koji o svemu odlučuju na taj način glupi i neobrazovani. Temelj demokratije (po "učenjacima" i "čitankama" sa SVIH univerziteta u svetu) je po tebi idiotizam, a i ne napisa ko određuje koje su to teme pogodne za referendum? Ti? Ko? Na osnovu čega, kojih prerogativa? Tebi kao delu društva referendum može da se ne sviđa ili njegov rezultat da ne odgovara, ali da ga osporavaš kao način odlučivanja - pa recimo da je to primer "manije veličin" iza koje ne stoji nikakva vrednost osim umišljenosti.
Što se mene tiče - ovo je moja zemlja, zajednica koju sam izabrao da živim, ovo su ljudi sa kojim i pored kojih živim. Kako oni odluče, tako treba da bude. Ja ne moram da se slažem sa odlukom većine, ali ću uvek poštovati volju većine.

Binasr

pre 7 godina

A zaboravio je da se priseti i podvuce ono sto neki i danas pamte, zaboravio je svog pokojnog vodju koji je zamah i zalet prema tronu vlasti uhvatio jos od Gazimestana i u tom zanosu zaboravio ili nije hteo da vidi da su oko nas jaci i sposobniji. A nije mu ni zameriti, jer tada je jos kao mali bio povijan u pelene sa logom SPS.

eufemizmi kroz vreme ...

pre 7 godina

Dobro, ali da li možemo, ako postanemo članica EU, da glasamo za prijem "teritorije Kosovo*" u EU kada dođe red na to?

Doktor

pre 7 godina

Polako bez žurbe, možete i 500 godina da razvlačite, gde baš sad sudstvo da se sređuje kad svi imamo putera na glavi, neki bi morali i u zatvor...

ispran mozak

pre 7 godina

Gro glasaca SPS-a i SNS-a jos snaznije podrzava otcepljenje Srbije od KiM, u odnosu na pristalice LDP/DS/LSV ili NVO elite.

Znaci, totalno ispiranje mozga (vec) ekstremno obudaljenoj masi.

sloboda je sloboda da se pogreši

pre 7 godina

"... зашто никад нисмо добили и одржали референдум...?"
Zato što se o normalnim, racionalnim i zdravim odlukama ne odlučuje referendumom, ne rizikuje se: mentalno stanje nacije je takvo da bi se i na pitanje "2+2=?" odgovaralo inatom, zlopamćenjem, osvetnički, mitovima i sumnjivim ukusom.
(Srboljub, 30. novembar 2016 14:33)

Znam, ali ni dete ni narod ne mogu sazreti dok ne osete slobodu, te kroz posledice svojih slobodnih odluka ne shvate šta znači odgovornost za sebe. A bez odgovornosti za sebe, moraćemo zauvek biti pod patronatom drugih i uzdati se u njihovu dobronamernost. Kroz to se jednostavno mora proći, jedino tako će se te bube izbiti iz glave.

Balkan Ekspres

pre 7 godina

- A jesi li ti to priznao Kosovo?
- Ne, nisam ... Kosovo je srce Srbije!
- Nisi?
- Jesam ...
- Aha, znaci jesi ...
- Ustvari, na neki nacin jesam ...
- Jesi?!
- A ne, kazem nisam ... e, samo tetki da odnesem lek pa cu ...

whocares

pre 7 godina

@Andol
Pa da, Srbija sa Kosovom zajedno nikako ne moze da pristupi EU, pored toga sto si naveo, i zato sto vec godinama Brisel potpuno posebno pregovara i sa Beogradom i sa Pristinom, sto je i logicno za dve vlade koje funkcionisu potpuno nezavisno. Tako da ta opcija vec dugo ne postoji.

Sad, Srbija moze da pristupi EU bez Kosova, ali morace donekle da prizna da su Srbija i Kosovo odvojeni, kao sto je pocela sa Briselskim sporazumom itd, i da jasno prihvati da ulazi bez Kosova, sto znaci da su sve granice jasno definisane i prihvacene od svih strana.

Sad dokle ce se ici sa tim "priznavanjem" tj dokle ce morati da se ide jos uvek nije bas jasno.Tako da, u praksi moramo da priznamo Kosovo, ako ne na papiru. Ali, da, to izgleda mnogima nije bas jasno.

Tutumrak

pre 7 godina

Sta to znaci "iskljucenje teritorije Kosova"? Ili ga priznajemo ili ga ne priznajemo, druge nema! Isto k'o sto ne moze da se kaze da je zena "malo trudna", ili je trudna ili nije ...

Diego

pre 7 godina

Наша ситуација делује као цртани филм Душка Дугоушка, када се Елмер мора навикнути да га бију да би добио новац. Кад се коначно навикне, Душко каже "нисам имао срца да му кажем да пара више нема..."

mn

pre 7 godina

'ali da će doći trenutak, i to još pre pristupanja EU, kada će države Unije i Rusija morati da pronađu izlaznu strategiju.' Ovo me je bacilo u nesvest. Što se političara tiče (nemem ništa protiv gospodina Ružića, potpuno sam indiferentna) ali ne moramo ući još narednih 5 vekova. Istorija se ponavlja, ali sigurno, nismo sličajno bili 5 vekova pod Turcima. Istina istorija mi nije jača strana ali ne znam postiji li i jedna zemlja koja je 5 vekova bila pod nečijom vlašću ili kolonija?

nismo svi blesavi

pre 7 godina

svidelo se, ne svidelo, otprilike tako će ići proces. uostalom, to se uveliko sprovodi, loše i štetno je što se narodu serviraju laži.

diktator

pre 7 godina

Da bismo usli u EU, moramo priznati Kosovo, a da li to onda znaci da treba da odustanemo od EU? Istina je i da i bismo bez tog puta u EU mi ostajemo bez Kosova. Da li vi stvarno mislite da kada bismo odustali od EU, da bi EU samo rekla, ok, evo vam Kosovo nazad, nece to uraditi, cak bi sigurno bili jos agresivniji u stvaranju drzave Kosovo.