Ponedeljak, 28.11.2016.

16:54

NASA daje 30.000 dolara onome ko reši ovaj problem

Izvor: radiosarajevo

NASA daje 30.000 dolara onome ko reši ovaj problem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

osveta losih djaka

pre 7 godina

@(autor: Arthur C. Clarke, 29. novembar 2016 18:00)

Impresivna kolicina neistina i gluposti u jednom komentaru, spakovana samo u jedan pasus! Bravo, moze li krace?

autor: Arthur C. Clarke

pre 7 godina

Nudili su oni pre par godina isto tolike (ogromne) novce i da im neko reši problem ubitačne radijacije. Pre dvadesetak godina su nudili isto tih strašnih 30 iljadarki i da im neko reši problem preživljavanja čoveka i njegove konzerve kroz vrelu termosferu. Onu istu po kojoj navodno žive sateliti iz komik stripova iz prve polovine XX veka :P

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2015-04-20/news/61339599_1_deep-space-missions-space-exploration-human-crews

Sve je ovo samo dokaz više da od kuglaša i tumarajućih globusa na dve noge nema većih vernika! Kuglaši, kuglaši, golema je vaša tuga, a nesvest o svetu u kojem živite i ništa o njemu još ne znate vam je još i golemija bruka i sramota.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

Za sve radoznalce, pakosnike, komicare u pokusaju i teoreticare zavere, koji uz to znaju i engleski, ima sve lepo i detaljno opisano u sledecem clanku:

http://history.nasa.gov/SP-368/s6ch2.htm#470

kako je "to" radjeno na Apolo misijama.

Naravno, clanak ce najvise posluziti onima koji se zaista zanimaju za ovu veoma OZBILJNU tematiku.

Hanibal

pre 7 godina

Kakvi komentari, uvek se odusevim, prvo pola prica, a da nije ni procitala, ne radi se o vrsenju nuzdi u raketi, za to imaju resenje, vec u svemirskom odelu, ali to ne sprecava komentare tipa neka otvore prozor i kako su isli na mesec onda, misiju od 8 dana, pa nisu bili u odelima 8 dana, vec u raketi, u odelima su bili par sati. Ovde se prica o mogucnisti da do 6 dana budu u svemirskom odelu, i kako u njemu da vrse nuzde posto su pelene adekvatne za samo 1 dan. Ali nagrada je smesna za ovako realno tezak problem, cilj je ja mislim pecanje za idejama.

Sima

pre 7 godina

Hahaha! NASA i njihove baljezgarije. Njihove misije se odvijaju u velikom bazenu, nema leta na Mars, samo zamajavanje širokih narodnih masa. Zemlja je ravna!

Algorithm

pre 7 godina

Pa oni nemaju rešenje za samo astronautsko odelo koje bi se u vakumu naduvalo kao balon a telo unutra eksplodiralo. Činjenica da nemaju rešenje za obican izmet, letenje u svemir je snežana i sedam patuljaka. I ne samo da nemaju ta dva osnovna rešenja, oni ne umeju da reše zagonetku za izlazak izvan Van Allenovog pojasa radijacije. Oni jos nemaju razvijen pogon koji ne uključuje kiseonik u proces sagorevanja. Nikada i niko nije, niti će kročiti van zemljine atmosfere. Prvo da se pomire sa tim da je zemlja geocentričnog oblika. Ostali nije ni važno jer nije moguće ni za 2000 godina.

sofokle

pre 7 godina

-za muškarce: da jedu samo pasulj tetovac i garantovano neće vršiti nuždu svih šest dana!
-za žene: slati samo trudnice i problema sa menstruacijom neće biti!
-kome u nasi (na koju adresu) da pošaljem žiro račun za tih $30.000?

runi

pre 7 godina

Sest dana, ne sest meseci.
@(ProkopijeElGrande, 28. novembar 2016 21:02)

Misli se na 6 dana u odelu bez prekida, u misijama koje traju po vise meseci/godina. U ranijim misijama koje su bile kratke, astronati nisu morali toliko dugo da nose odelo, odnosno mogli su isprazne pelene, tako da ovaj problem nije postojao.

Patentator

pre 7 godina

Odelo sa 3 komore: komora najbliža koži je zaštitna, druga komora je pod pritiskom i visokom temperaturom kako izmet može da se suši i uništavaju bakterije a mokraća da ispari kroz treću poroznu komoru... Gde da podignem novac?

Zoran

pre 7 godina

"Pronalazači imaju vremena do 20. decembra da predaju predloge i dizajn za sistem koji će sve “sam raditi“ u periodu do šest dana.

U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava ni realna opcija koja može da traje šest dana. "

Ja koliko znam do Meseca isli 3, 4 dana. Kako ste to resili tad?

ХВАЛА ЗА СВЕ ЕЛ ДИЕГО

pre 7 godina

A odakle i procene od 8 dana ili meseci, kad ljudska dusa tamo nikad krocila. Ako je verovati Rusima, bila Lajka i Jurije, al od njih ni pepeo ne ostao. Pa ko pozeli tamo poci nema sto brinuti za svojih s..nja, ionako nicega nema kad se zagaze granice koje covek ne bi smeo prelaziti. Drzite se zemlje Bogomdane i kakvi djavolski kosmoski toalelti, da smo zato stvoreni, tamo bi i bili

Goran

pre 7 godina

Male su to pare u njihovim uslovima za takav problem. Ili se to nudi naucnicima po kolonijama i zemljama u razvoju, a onima sa zapada daleko veca suma?

alienware

pre 7 godina

U Srbiji,cucavci i poljski VC.Gradski otpad ide u reke bez prerade,ali zato znaju da komentarisu i podsmejavu se NASA.I jos veruju da je zemlja ravna.Za plakati.

CATAPA

pre 7 godina

Ljudima nije mesto u svemiru. Ljudi u svemiru proizvode više problema nego što mogu da reše.
Ukoliko kvantna komunikacija obezbedi trenutnu kontrolu i komandu teledirigovanih modula (mehaničkih avatara), samo njih i treba slati u svemir dokle god se radi o istraživačkim misijama, na primer izgradnji baze na Marsu.
Uostalom, dok se to uradi, rešiće se i pitanje bržeg međuplanetarnog transporta. Ukoliko se ne reši, ionako nema svrhe.

Trajno rešenje tog i svih sličnih problema je stvaranje autonomne veštačke inteligencije. Za ljude je prerano, ili čak tačnije reći prekasno.

amiga

pre 7 godina

Pera Detlic,bio je to Demolition man.Imali su 3 skoljke,ako se dobro secam prva je obicna skoljka,na drugu sednes da te opere,a na trecu sednes da te posusi.

Ce Gevara

pre 7 godina

Kako se bese zove onaj film sa Staloneom gde je on pandur zaledjen pa ga odlede u buducnosti. A tamo Sandra Bulok pandurka. A kad treba da ide u toalet on trazi papir i ispadne glup i varvar jer ne zna da koristi skoljku. E ta skoljka to je resenje za Nasu.
(Pera Detlic, 28. novembar 2016 20:56)

Razbijac ... se zove film!

A ne kontam opet poentu .... tri skolje ... fekalije i NASA .... pojasni!

umesto animacije moze i igrokaz

pre 7 godina

Pa neka naprave animaciju koja ce to da resi, obzirom da u zadnje vreme jedino sto iz NASA-e izlazi jesu neke detinjaste kompjuterske animacije o tome sta ce oni da rade za 10-20 godina.

P.S. Evo dacu ja njima 35.000 dolara da ovo rese i da Intellectual Properti tog resenja bude u mom vlasnistvu.

да да

pre 7 godina

И да знам како пре бих ту информацију продао Русима и Кинезима него каубојима. Платили би сигурно више а и мени би било драже !!!

Trovach

pre 7 godina

Ajd' sada malo ozbiljnosti. Izgleda da je malo ko procitao i shvatio tekst. Pretpostavimo da astronaut mora provesti u skafanderu do 6 dana i da za to vreme njegov skafander mora sam od sebe da resi neke neprijatne probleme. Znaci, nece put do Marsa trajati 6 dana, niti ce posada sav visemesecni put provoditi u skafanderima, nego se pretpostavlja da bi bilo takvih situacija kada bi astronauti vise dana morali provesti u skafanderima. Nadam se da sam dovoljno jasno "nacrtao". Navikao sam da to svakodnevno radim.

ProkopijeElGrande

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀
(Veroljub, 28. novembar 2016 17:27)

E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.
(Reginaldo, 28. novembar 2016 19:04)


Sest dana, ne sest meseci.

Sin Bludimir

pre 7 godina

@(Slobec, 28. novembar 2016 17:31)

Ne stvaraju se fekalije samo od hrane vec i od Odbacene krvi tako da bi svakako bilo fekalija, Makar i nista ne jeli.

Posmatrac

pre 7 godina

@Kapetan Kirk
Nema odlaganja :). Lansiranje prvog Amerikanca, Separda, je bilo stalno pomerano zbog vremena, ali on je bio u kapsuli. U jednom trenutku je rekao da vise ne moze da izdrzi i da mora izaci. Fon Braun nije hteo novo odlaganje (barem sat vremena) i odobreno mu je da iskoristi pelenu koju je imao.
U Apolo misijama je urin izbacivan van kapsule, na ISS svemirskoj stanici je aparatura na bazi vakuuma, verovatno nije previse prijatno. Za ostale sonde i letove ne znam detalje.

Cica

pre 7 godina

Znaci 1969 us*ali i sefa i stanicu ! NASA i USA moraju priznati da su lagali svet jer ako covecanstvo ipak jedom uspe da sleti na Mesec necemo se moci radovati posto ce neki i dalje ziveti u uverenju da je covek gore vec bio .

pavle

pre 7 godina

@ " Pritom, dok su u odelu, astronautima je nemoguće da dodirnu svoje telo."


Ruke mu nisu ni potrebne; glasom , određenog koda, npr. vokalima, komanduje uređajima za otstranjivanje nepoželjnog tereta.

samson

pre 7 godina

@Vrsaljko: E da je to moglo tako da se resi, njima bi sigurno to palo na pamet. Ali oni u svemir salju ljude koji mogu da resavaju probleme u trenutku. Ako je to zena, to je zena i mora da se nadje resenje za menstruaciju kako bi se zeni obezbedilo da bez ikakvih skretaca paznje bude maksimalno funkcionalna. Zato su oni razvijena svetska sila. Ne zaposljavaju muskarce koji su losiji od zene samo zato sto zena ima ciklus.

protivotrov

pre 7 godina

kako reče jedan ovdašnji evolucioni biologičar- sve će to evolucija da reši... doduše, na za putovanja na mars jer nema dovoljno vremena da se razmahne ta evolucija, ali zato za neka duža putovanja...

Pera Detlic

pre 7 godina

Kako se bese zove onaj film sa Staloneom gde je on pandur zaledjen pa ga odlede u buducnosti. A tamo Sandra Bulok pandurka. A kad treba da ide u toalet on trazi papir i ispadne glup i varvar jer ne zna da koristi skoljku. E ta skoljka to je resenje za Nasu.

Maratonac

pre 7 godina

Toboze isli na mesec a nemogu da rese sami ovaj problemcic u ovo tehnolosko naprednom dobu nego moraju da pitaju obicnu raju. Za malu nuzdu sto se tice muskaraca i nije neki problem ali sto se tice velike nuzde i zenske male nuzde i menstruacije to ce malo da ide teze ta da.... good luck

Veroljub

pre 7 godina

@E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.
(Reginaldo, 28. novembar 2016 19:04)

Ja tamo procitah da im je problem cak i 6 dana SADA, tako da mogu da zamislim kako je 8 dana puniti skafander 1969, otud valjda ono skakutanje.

dzericak

pre 7 godina

Dezintegracija, dehidracija, djubrenje biljaka koje bi im sluzilo za ishranu, teleport, katapultiranje, gorivo - nuklearna fisija ili jednostavno letilica sa WC-prikolicom. Za detalje ne znam. Moze jedno 300 dolara?

nino

pre 7 godina

To mogu resiti ugradnjom prozora na otvaranje i da vrse nuzdu kroz prozor rakete. Za ciklus nemam resenje jer nisam kompetentan. Neka dame predloze

Veroljub3

pre 7 godina

@Reginaldo
Ovde navodim sta pise na njihovom sajtu kada kliknes link - "Overview" - Background:

"Current space suits are worn for launch and entry activities and in-space activities to protect the crew from any unforeseen circumstances that the space environment can cause. A crew member could find themselves in this suit for up to 10 hours at a time nominally for launch or landing, or up to 6 days if something catastrophic happens while in space.

The old standby solution consisted of diapers, in case astronauts needed to relieve themselves. However, the diaper is only a very temporary solution, and doesn’t provide a healthy/protective option longer than one day."

Reginaldo

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀
(Veroljub, 28. novembar 2016 17:27)

E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.

marko

pre 7 godina

smesno, daju 30 hiljada za ovako bitnu stvar a bacaju se milijarde na razne gluposti, ovako realno dobar deo istrazivaca se nece ni javiti. ovo mi je cisto marketinski potez da se pokaze da su oni satro otvorena i odgovorna institucija, a u stvarnosti nivo korupcije u nasa-i je veoma veliki i rasipaju se pare na sve strane i vecinom se biraju skuplji projekti u odnosu na daleko povoljnije i to iskljucivo zbog interesa raznih kompanija povezanih sa nasa.

kvalitet ispred korektnosti

pre 7 godina

za sr. nemam ideju ali za rodnu korektnost po svaku cenu i slanje žene, makar sve propalo, imam.

Pošaljite samo muškarce.

Bobi

pre 7 godina

Pa nek' naprave rover sa kupatilom, i kad astronauta "potera", uđe samo u rover i obavi šta treba.
A za duge stvari bi rover bio koristan.

бт

pre 7 godina

НАСА је могла да понуди и више јер само у Србији има на десетине фирми које имају потребу да им људи по цео дан не иду у тоалет па би им лиценцу откупили за добре паре.

Misko Genija

pre 7 godina

Pretvorti cvrstu otpadnu materiju u gasovitu....tu moze da se dobije dodatni raketni pogon.
Iz urina sintetisati tecni azot-takodje dodatno gorivo.
Sve to resiti jednostavnim sistemom plasticnih creva, kao ona za kobasice...Nacrtacu I poslati plan, ako je neko bas zainteresovan.
Na kraju, zene ovaj put ne voditi pa problem sa menzisom resen.

Slobodan

pre 7 godina

Kako dalje od rezervoara sa vodom u tom odelu nisu otisli.Predlazem da te pare daju za ljude koji ih snimaju, posto se oni .....od smeha.

Vlado Banja Luka

pre 7 godina

1) 30 000 dolara je mjesecna plata zaposlenika u NASAi. Bar onih visokorangiranih. I sta? Dace jednu svoju platicu onome ko rijesi nesto za sta armija njih u NASAi ima masna primanja!? 2) ali, eto sanse Blazenom, Falshu, Trovacu, Smulecu, Carlu i drugima da zarade finu paru. Sad ce oni da napisu, samo sto nisu...

Jo

pre 7 godina

Za 30.000 mogu samo ovo za veliku nuzdu da vam resim... Za 80.000 mozemp da razgovaramo za sva tri proizvoda, Putin je vec na on hold, pa ako necete...

Boxer

pre 7 godina

Uf ne znam sta bih radio sa velikom i malom nuzdom.. Ali imam resenje za menstruaciju.. Ne saljite zene.. Za sada je neprakticno, a vremenom ce iskociti neko resenje..

charlie

pre 7 godina

Laički gledano za malu nuždu je zanimljiv kateter koji i sada mnogi po potrebi koriste za vršenje nužde.Pitanje je da li smeju da stoje duže od šest dana bez zamene i ko bi vršio zamenu na mestu gde ne postoje bolnice i ordinacije.

Sendvic

pre 7 godina

Ko ima stvarno dobru ideju neka je patentira (15-20k u USA) i neka im je onda proda za 100 miliona. Pa onda, Space X-u za 100 miliona, pa Kinezima itd.

Trampo

pre 7 godina

A ja mislio oni sve znaju a oni nisu stigli ni do pelena ?! I kako vi mislite putovati na Mars pola godine (sest meseci ) i jos toliko nazad ?
A bio bi vic da odete gore i ostanete samo 15 minuta :(

Veroljub

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀

Marko (šatro verzija)

pre 7 godina

Sad ce neko da se javi u komentarima da je šatro rešio.
(Marko, 28. novembar 2016 17:10)

Ja imam šatro rešenje ali mi neprijatno da im uzimam šatro 30 hiljadarki.

бт

pre 7 godina

НАСА је могла да понуди и више јер само у Србији има на десетине фирми које имају потребу да им људи по цео дан не иду у тоалет па би им лиценцу откупили за добре паре.

Veroljub

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀

Jo

pre 7 godina

Za 30.000 mogu samo ovo za veliku nuzdu da vam resim... Za 80.000 mozemp da razgovaramo za sva tri proizvoda, Putin je vec na on hold, pa ako necete...

Vlado Banja Luka

pre 7 godina

1) 30 000 dolara je mjesecna plata zaposlenika u NASAi. Bar onih visokorangiranih. I sta? Dace jednu svoju platicu onome ko rijesi nesto za sta armija njih u NASAi ima masna primanja!? 2) ali, eto sanse Blazenom, Falshu, Trovacu, Smulecu, Carlu i drugima da zarade finu paru. Sad ce oni da napisu, samo sto nisu...

Marko (šatro verzija)

pre 7 godina

Sad ce neko da se javi u komentarima da je šatro rešio.
(Marko, 28. novembar 2016 17:10)

Ja imam šatro rešenje ali mi neprijatno da im uzimam šatro 30 hiljadarki.

Pera Detlic

pre 7 godina

Kako se bese zove onaj film sa Staloneom gde je on pandur zaledjen pa ga odlede u buducnosti. A tamo Sandra Bulok pandurka. A kad treba da ide u toalet on trazi papir i ispadne glup i varvar jer ne zna da koristi skoljku. E ta skoljka to je resenje za Nasu.

Sendvic

pre 7 godina

Ko ima stvarno dobru ideju neka je patentira (15-20k u USA) i neka im je onda proda za 100 miliona. Pa onda, Space X-u za 100 miliona, pa Kinezima itd.

marko

pre 7 godina

smesno, daju 30 hiljada za ovako bitnu stvar a bacaju se milijarde na razne gluposti, ovako realno dobar deo istrazivaca se nece ni javiti. ovo mi je cisto marketinski potez da se pokaze da su oni satro otvorena i odgovorna institucija, a u stvarnosti nivo korupcije u nasa-i je veoma veliki i rasipaju se pare na sve strane i vecinom se biraju skuplji projekti u odnosu na daleko povoljnije i to iskljucivo zbog interesa raznih kompanija povezanih sa nasa.

Trampo

pre 7 godina

A ja mislio oni sve znaju a oni nisu stigli ni do pelena ?! I kako vi mislite putovati na Mars pola godine (sest meseci ) i jos toliko nazad ?
A bio bi vic da odete gore i ostanete samo 15 minuta :(

Sin Bludimir

pre 7 godina

@(Slobec, 28. novembar 2016 17:31)

Ne stvaraju se fekalije samo od hrane vec i od Odbacene krvi tako da bi svakako bilo fekalija, Makar i nista ne jeli.

umesto animacije moze i igrokaz

pre 7 godina

Pa neka naprave animaciju koja ce to da resi, obzirom da u zadnje vreme jedino sto iz NASA-e izlazi jesu neke detinjaste kompjuterske animacije o tome sta ce oni da rade za 10-20 godina.

P.S. Evo dacu ja njima 35.000 dolara da ovo rese i da Intellectual Properti tog resenja bude u mom vlasnistvu.

Cica

pre 7 godina

Znaci 1969 us*ali i sefa i stanicu ! NASA i USA moraju priznati da su lagali svet jer ako covecanstvo ipak jedom uspe da sleti na Mesec necemo se moci radovati posto ce neki i dalje ziveti u uverenju da je covek gore vec bio .

Slobodan

pre 7 godina

Kako dalje od rezervoara sa vodom u tom odelu nisu otisli.Predlazem da te pare daju za ljude koji ih snimaju, posto se oni .....od smeha.

ProkopijeElGrande

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀
(Veroljub, 28. novembar 2016 17:27)

E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.
(Reginaldo, 28. novembar 2016 19:04)


Sest dana, ne sest meseci.

charlie

pre 7 godina

Laički gledano za malu nuždu je zanimljiv kateter koji i sada mnogi po potrebi koriste za vršenje nužde.Pitanje je da li smeju da stoje duže od šest dana bez zamene i ko bi vršio zamenu na mestu gde ne postoje bolnice i ordinacije.

Misko Genija

pre 7 godina

Pretvorti cvrstu otpadnu materiju u gasovitu....tu moze da se dobije dodatni raketni pogon.
Iz urina sintetisati tecni azot-takodje dodatno gorivo.
Sve to resiti jednostavnim sistemom plasticnih creva, kao ona za kobasice...Nacrtacu I poslati plan, ako je neko bas zainteresovan.
Na kraju, zene ovaj put ne voditi pa problem sa menzisom resen.

Reginaldo

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀
(Veroljub, 28. novembar 2016 17:27)

E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.

Bobi

pre 7 godina

Pa nek' naprave rover sa kupatilom, i kad astronauta "potera", uđe samo u rover i obavi šta treba.
A za duge stvari bi rover bio koristan.

kvalitet ispred korektnosti

pre 7 godina

za sr. nemam ideju ali za rodnu korektnost po svaku cenu i slanje žene, makar sve propalo, imam.

Pošaljite samo muškarce.

nino

pre 7 godina

To mogu resiti ugradnjom prozora na otvaranje i da vrse nuzdu kroz prozor rakete. Za ciklus nemam resenje jer nisam kompetentan. Neka dame predloze

Veroljub

pre 7 godina

@E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.
(Reginaldo, 28. novembar 2016 19:04)

Ja tamo procitah da im je problem cak i 6 dana SADA, tako da mogu da zamislim kako je 8 dana puniti skafander 1969, otud valjda ono skakutanje.

Boxer

pre 7 godina

Uf ne znam sta bih radio sa velikom i malom nuzdom.. Ali imam resenje za menstruaciju.. Ne saljite zene.. Za sada je neprakticno, a vremenom ce iskociti neko resenje..

samson

pre 7 godina

@Vrsaljko: E da je to moglo tako da se resi, njima bi sigurno to palo na pamet. Ali oni u svemir salju ljude koji mogu da resavaju probleme u trenutku. Ako je to zena, to je zena i mora da se nadje resenje za menstruaciju kako bi se zeni obezbedilo da bez ikakvih skretaca paznje bude maksimalno funkcionalna. Zato su oni razvijena svetska sila. Ne zaposljavaju muskarce koji su losiji od zene samo zato sto zena ima ciklus.

Posmatrac

pre 7 godina

@Kapetan Kirk
Nema odlaganja :). Lansiranje prvog Amerikanca, Separda, je bilo stalno pomerano zbog vremena, ali on je bio u kapsuli. U jednom trenutku je rekao da vise ne moze da izdrzi i da mora izaci. Fon Braun nije hteo novo odlaganje (barem sat vremena) i odobreno mu je da iskoristi pelenu koju je imao.
U Apolo misijama je urin izbacivan van kapsule, na ISS svemirskoj stanici je aparatura na bazi vakuuma, verovatno nije previse prijatno. Za ostale sonde i letove ne znam detalje.

dzericak

pre 7 godina

Dezintegracija, dehidracija, djubrenje biljaka koje bi im sluzilo za ishranu, teleport, katapultiranje, gorivo - nuklearna fisija ili jednostavno letilica sa WC-prikolicom. Za detalje ne znam. Moze jedno 300 dolara?

Maratonac

pre 7 godina

Toboze isli na mesec a nemogu da rese sami ovaj problemcic u ovo tehnolosko naprednom dobu nego moraju da pitaju obicnu raju. Za malu nuzdu sto se tice muskaraca i nije neki problem ali sto se tice velike nuzde i zenske male nuzde i menstruacije to ce malo da ide teze ta da.... good luck

Veroljub3

pre 7 godina

@Reginaldo
Ovde navodim sta pise na njihovom sajtu kada kliknes link - "Overview" - Background:

"Current space suits are worn for launch and entry activities and in-space activities to protect the crew from any unforeseen circumstances that the space environment can cause. A crew member could find themselves in this suit for up to 10 hours at a time nominally for launch or landing, or up to 6 days if something catastrophic happens while in space.

The old standby solution consisted of diapers, in case astronauts needed to relieve themselves. However, the diaper is only a very temporary solution, and doesn’t provide a healthy/protective option longer than one day."

protivotrov

pre 7 godina

kako reče jedan ovdašnji evolucioni biologičar- sve će to evolucija da reši... doduše, na za putovanja na mars jer nema dovoljno vremena da se razmahne ta evolucija, ali zato za neka duža putovanja...

Hanibal

pre 7 godina

Kakvi komentari, uvek se odusevim, prvo pola prica, a da nije ni procitala, ne radi se o vrsenju nuzdi u raketi, za to imaju resenje, vec u svemirskom odelu, ali to ne sprecava komentare tipa neka otvore prozor i kako su isli na mesec onda, misiju od 8 dana, pa nisu bili u odelima 8 dana, vec u raketi, u odelima su bili par sati. Ovde se prica o mogucnisti da do 6 dana budu u svemirskom odelu, i kako u njemu da vrse nuzde posto su pelene adekvatne za samo 1 dan. Ali nagrada je smesna za ovako realno tezak problem, cilj je ja mislim pecanje za idejama.

pavle

pre 7 godina

@ " Pritom, dok su u odelu, astronautima je nemoguće da dodirnu svoje telo."


Ruke mu nisu ni potrebne; glasom , određenog koda, npr. vokalima, komanduje uređajima za otstranjivanje nepoželjnog tereta.

alienware

pre 7 godina

U Srbiji,cucavci i poljski VC.Gradski otpad ide u reke bez prerade,ali zato znaju da komentarisu i podsmejavu se NASA.I jos veruju da je zemlja ravna.Za plakati.

sofokle

pre 7 godina

-za muškarce: da jedu samo pasulj tetovac i garantovano neće vršiti nuždu svih šest dana!
-za žene: slati samo trudnice i problema sa menstruacijom neće biti!
-kome u nasi (na koju adresu) da pošaljem žiro račun za tih $30.000?

Algorithm

pre 7 godina

Pa oni nemaju rešenje za samo astronautsko odelo koje bi se u vakumu naduvalo kao balon a telo unutra eksplodiralo. Činjenica da nemaju rešenje za obican izmet, letenje u svemir je snežana i sedam patuljaka. I ne samo da nemaju ta dva osnovna rešenja, oni ne umeju da reše zagonetku za izlazak izvan Van Allenovog pojasa radijacije. Oni jos nemaju razvijen pogon koji ne uključuje kiseonik u proces sagorevanja. Nikada i niko nije, niti će kročiti van zemljine atmosfere. Prvo da se pomire sa tim da je zemlja geocentričnog oblika. Ostali nije ni važno jer nije moguće ni za 2000 godina.

Trovach

pre 7 godina

Ajd' sada malo ozbiljnosti. Izgleda da je malo ko procitao i shvatio tekst. Pretpostavimo da astronaut mora provesti u skafanderu do 6 dana i da za to vreme njegov skafander mora sam od sebe da resi neke neprijatne probleme. Znaci, nece put do Marsa trajati 6 dana, niti ce posada sav visemesecni put provoditi u skafanderima, nego se pretpostavlja da bi bilo takvih situacija kada bi astronauti vise dana morali provesti u skafanderima. Nadam se da sam dovoljno jasno "nacrtao". Navikao sam da to svakodnevno radim.

ХВАЛА ЗА СВЕ ЕЛ ДИЕГО

pre 7 godina

A odakle i procene od 8 dana ili meseci, kad ljudska dusa tamo nikad krocila. Ako je verovati Rusima, bila Lajka i Jurije, al od njih ni pepeo ne ostao. Pa ko pozeli tamo poci nema sto brinuti za svojih s..nja, ionako nicega nema kad se zagaze granice koje covek ne bi smeo prelaziti. Drzite se zemlje Bogomdane i kakvi djavolski kosmoski toalelti, da smo zato stvoreni, tamo bi i bili

Sima

pre 7 godina

Hahaha! NASA i njihove baljezgarije. Njihove misije se odvijaju u velikom bazenu, nema leta na Mars, samo zamajavanje širokih narodnih masa. Zemlja je ravna!

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

Za sve radoznalce, pakosnike, komicare u pokusaju i teoreticare zavere, koji uz to znaju i engleski, ima sve lepo i detaljno opisano u sledecem clanku:

http://history.nasa.gov/SP-368/s6ch2.htm#470

kako je "to" radjeno na Apolo misijama.

Naravno, clanak ce najvise posluziti onima koji se zaista zanimaju za ovu veoma OZBILJNU tematiku.

Goran

pre 7 godina

Male su to pare u njihovim uslovima za takav problem. Ili se to nudi naucnicima po kolonijama i zemljama u razvoju, a onima sa zapada daleko veca suma?

да да

pre 7 godina

И да знам како пре бих ту информацију продао Русима и Кинезима него каубојима. Платили би сигурно више а и мени би било драже !!!

Zoran

pre 7 godina

"Pronalazači imaju vremena do 20. decembra da predaju predloge i dizajn za sistem koji će sve “sam raditi“ u periodu do šest dana.

U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava ni realna opcija koja može da traje šest dana. "

Ja koliko znam do Meseca isli 3, 4 dana. Kako ste to resili tad?

Ce Gevara

pre 7 godina

Kako se bese zove onaj film sa Staloneom gde je on pandur zaledjen pa ga odlede u buducnosti. A tamo Sandra Bulok pandurka. A kad treba da ide u toalet on trazi papir i ispadne glup i varvar jer ne zna da koristi skoljku. E ta skoljka to je resenje za Nasu.
(Pera Detlic, 28. novembar 2016 20:56)

Razbijac ... se zove film!

A ne kontam opet poentu .... tri skolje ... fekalije i NASA .... pojasni!

amiga

pre 7 godina

Pera Detlic,bio je to Demolition man.Imali su 3 skoljke,ako se dobro secam prva je obicna skoljka,na drugu sednes da te opere,a na trecu sednes da te posusi.

Patentator

pre 7 godina

Odelo sa 3 komore: komora najbliža koži je zaštitna, druga komora je pod pritiskom i visokom temperaturom kako izmet može da se suši i uništavaju bakterije a mokraća da ispari kroz treću poroznu komoru... Gde da podignem novac?

osveta losih djaka

pre 7 godina

@(autor: Arthur C. Clarke, 29. novembar 2016 18:00)

Impresivna kolicina neistina i gluposti u jednom komentaru, spakovana samo u jedan pasus! Bravo, moze li krace?

runi

pre 7 godina

Sest dana, ne sest meseci.
@(ProkopijeElGrande, 28. novembar 2016 21:02)

Misli se na 6 dana u odelu bez prekida, u misijama koje traju po vise meseci/godina. U ranijim misijama koje su bile kratke, astronati nisu morali toliko dugo da nose odelo, odnosno mogli su isprazne pelene, tako da ovaj problem nije postojao.

CATAPA

pre 7 godina

Ljudima nije mesto u svemiru. Ljudi u svemiru proizvode više problema nego što mogu da reše.
Ukoliko kvantna komunikacija obezbedi trenutnu kontrolu i komandu teledirigovanih modula (mehaničkih avatara), samo njih i treba slati u svemir dokle god se radi o istraživačkim misijama, na primer izgradnji baze na Marsu.
Uostalom, dok se to uradi, rešiće se i pitanje bržeg međuplanetarnog transporta. Ukoliko se ne reši, ionako nema svrhe.

Trajno rešenje tog i svih sličnih problema je stvaranje autonomne veštačke inteligencije. Za ljude je prerano, ili čak tačnije reći prekasno.

autor: Arthur C. Clarke

pre 7 godina

Nudili su oni pre par godina isto tolike (ogromne) novce i da im neko reši problem ubitačne radijacije. Pre dvadesetak godina su nudili isto tih strašnih 30 iljadarki i da im neko reši problem preživljavanja čoveka i njegove konzerve kroz vrelu termosferu. Onu istu po kojoj navodno žive sateliti iz komik stripova iz prve polovine XX veka :P

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2015-04-20/news/61339599_1_deep-space-missions-space-exploration-human-crews

Sve je ovo samo dokaz više da od kuglaša i tumarajućih globusa na dve noge nema većih vernika! Kuglaši, kuglaši, golema je vaša tuga, a nesvest o svetu u kojem živite i ništa o njemu još ne znate vam je još i golemija bruka i sramota.

Trampo

pre 7 godina

A ja mislio oni sve znaju a oni nisu stigli ni do pelena ?! I kako vi mislite putovati na Mars pola godine (sest meseci ) i jos toliko nazad ?
A bio bi vic da odete gore i ostanete samo 15 minuta :(

Cica

pre 7 godina

Znaci 1969 us*ali i sefa i stanicu ! NASA i USA moraju priznati da su lagali svet jer ako covecanstvo ipak jedom uspe da sleti na Mesec necemo se moci radovati posto ce neki i dalje ziveti u uverenju da je covek gore vec bio .

umesto animacije moze i igrokaz

pre 7 godina

Pa neka naprave animaciju koja ce to da resi, obzirom da u zadnje vreme jedino sto iz NASA-e izlazi jesu neke detinjaste kompjuterske animacije o tome sta ce oni da rade za 10-20 godina.

P.S. Evo dacu ja njima 35.000 dolara da ovo rese i da Intellectual Properti tog resenja bude u mom vlasnistvu.

Vlado Banja Luka

pre 7 godina

1) 30 000 dolara je mjesecna plata zaposlenika u NASAi. Bar onih visokorangiranih. I sta? Dace jednu svoju platicu onome ko rijesi nesto za sta armija njih u NASAi ima masna primanja!? 2) ali, eto sanse Blazenom, Falshu, Trovacu, Smulecu, Carlu i drugima da zarade finu paru. Sad ce oni da napisu, samo sto nisu...

Veroljub

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀

Reginaldo

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀
(Veroljub, 28. novembar 2016 17:27)

E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.

Boxer

pre 7 godina

Uf ne znam sta bih radio sa velikom i malom nuzdom.. Ali imam resenje za menstruaciju.. Ne saljite zene.. Za sada je neprakticno, a vremenom ce iskociti neko resenje..

kvalitet ispred korektnosti

pre 7 godina

za sr. nemam ideju ali za rodnu korektnost po svaku cenu i slanje žene, makar sve propalo, imam.

Pošaljite samo muškarce.

Maratonac

pre 7 godina

Toboze isli na mesec a nemogu da rese sami ovaj problemcic u ovo tehnolosko naprednom dobu nego moraju da pitaju obicnu raju. Za malu nuzdu sto se tice muskaraca i nije neki problem ali sto se tice velike nuzde i zenske male nuzde i menstruacije to ce malo da ide teze ta da.... good luck

Slobodan

pre 7 godina

Kako dalje od rezervoara sa vodom u tom odelu nisu otisli.Predlazem da te pare daju za ljude koji ih snimaju, posto se oni .....od smeha.

Sima

pre 7 godina

Hahaha! NASA i njihove baljezgarije. Njihove misije se odvijaju u velikom bazenu, nema leta na Mars, samo zamajavanje širokih narodnih masa. Zemlja je ravna!

Misko Genija

pre 7 godina

Pretvorti cvrstu otpadnu materiju u gasovitu....tu moze da se dobije dodatni raketni pogon.
Iz urina sintetisati tecni azot-takodje dodatno gorivo.
Sve to resiti jednostavnim sistemom plasticnih creva, kao ona za kobasice...Nacrtacu I poslati plan, ako je neko bas zainteresovan.
Na kraju, zene ovaj put ne voditi pa problem sa menzisom resen.

nino

pre 7 godina

To mogu resiti ugradnjom prozora na otvaranje i da vrse nuzdu kroz prozor rakete. Za ciklus nemam resenje jer nisam kompetentan. Neka dame predloze

pavle

pre 7 godina

@ " Pritom, dok su u odelu, astronautima je nemoguće da dodirnu svoje telo."


Ruke mu nisu ni potrebne; glasom , određenog koda, npr. vokalima, komanduje uređajima za otstranjivanje nepoželjnog tereta.

Algorithm

pre 7 godina

Pa oni nemaju rešenje za samo astronautsko odelo koje bi se u vakumu naduvalo kao balon a telo unutra eksplodiralo. Činjenica da nemaju rešenje za obican izmet, letenje u svemir je snežana i sedam patuljaka. I ne samo da nemaju ta dva osnovna rešenja, oni ne umeju da reše zagonetku za izlazak izvan Van Allenovog pojasa radijacije. Oni jos nemaju razvijen pogon koji ne uključuje kiseonik u proces sagorevanja. Nikada i niko nije, niti će kročiti van zemljine atmosfere. Prvo da se pomire sa tim da je zemlja geocentričnog oblika. Ostali nije ni važno jer nije moguće ni za 2000 godina.

marko

pre 7 godina

smesno, daju 30 hiljada za ovako bitnu stvar a bacaju se milijarde na razne gluposti, ovako realno dobar deo istrazivaca se nece ni javiti. ovo mi je cisto marketinski potez da se pokaze da su oni satro otvorena i odgovorna institucija, a u stvarnosti nivo korupcije u nasa-i je veoma veliki i rasipaju se pare na sve strane i vecinom se biraju skuplji projekti u odnosu na daleko povoljnije i to iskljucivo zbog interesa raznih kompanija povezanih sa nasa.

Jo

pre 7 godina

Za 30.000 mogu samo ovo za veliku nuzdu da vam resim... Za 80.000 mozemp da razgovaramo za sva tri proizvoda, Putin je vec na on hold, pa ako necete...

dzericak

pre 7 godina

Dezintegracija, dehidracija, djubrenje biljaka koje bi im sluzilo za ishranu, teleport, katapultiranje, gorivo - nuklearna fisija ili jednostavno letilica sa WC-prikolicom. Za detalje ne znam. Moze jedno 300 dolara?

samson

pre 7 godina

@Vrsaljko: E da je to moglo tako da se resi, njima bi sigurno to palo na pamet. Ali oni u svemir salju ljude koji mogu da resavaju probleme u trenutku. Ako je to zena, to je zena i mora da se nadje resenje za menstruaciju kako bi se zeni obezbedilo da bez ikakvih skretaca paznje bude maksimalno funkcionalna. Zato su oni razvijena svetska sila. Ne zaposljavaju muskarce koji su losiji od zene samo zato sto zena ima ciklus.

protivotrov

pre 7 godina

kako reče jedan ovdašnji evolucioni biologičar- sve će to evolucija da reši... doduše, na za putovanja na mars jer nema dovoljno vremena da se razmahne ta evolucija, ali zato za neka duža putovanja...

ХВАЛА ЗА СВЕ ЕЛ ДИЕГО

pre 7 godina

A odakle i procene od 8 dana ili meseci, kad ljudska dusa tamo nikad krocila. Ako je verovati Rusima, bila Lajka i Jurije, al od njih ni pepeo ne ostao. Pa ko pozeli tamo poci nema sto brinuti za svojih s..nja, ionako nicega nema kad se zagaze granice koje covek ne bi smeo prelaziti. Drzite se zemlje Bogomdane i kakvi djavolski kosmoski toalelti, da smo zato stvoreni, tamo bi i bili

бт

pre 7 godina

НАСА је могла да понуди и више јер само у Србији има на десетине фирми које имају потребу да им људи по цео дан не иду у тоалет па би им лиценцу откупили за добре паре.

Veroljub

pre 7 godina

@E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.
(Reginaldo, 28. novembar 2016 19:04)

Ja tamo procitah da im je problem cak i 6 dana SADA, tako da mogu da zamislim kako je 8 dana puniti skafander 1969, otud valjda ono skakutanje.

ProkopijeElGrande

pre 7 godina

Cekajte, zar nisu resili taj problem jos kod Apolo misije na Mesec, koja je trajala 8 Dana? Ili su tadasnje pelene bile bolje? Sad mi je jasno ono skakutanje na Mesecu....ono kad su ti pune gace. 😀
(Veroljub, 28. novembar 2016 17:27)

E sad...poredis osam dana i sest meseci. Za osam dana se neci razviti infekcija, a ni otpada nece biti previse. Druga prica je godinu dana.
(Reginaldo, 28. novembar 2016 19:04)


Sest dana, ne sest meseci.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

Za sve radoznalce, pakosnike, komicare u pokusaju i teoreticare zavere, koji uz to znaju i engleski, ima sve lepo i detaljno opisano u sledecem clanku:

http://history.nasa.gov/SP-368/s6ch2.htm#470

kako je "to" radjeno na Apolo misijama.

Naravno, clanak ce najvise posluziti onima koji se zaista zanimaju za ovu veoma OZBILJNU tematiku.

Pera Detlic

pre 7 godina

Kako se bese zove onaj film sa Staloneom gde je on pandur zaledjen pa ga odlede u buducnosti. A tamo Sandra Bulok pandurka. A kad treba da ide u toalet on trazi papir i ispadne glup i varvar jer ne zna da koristi skoljku. E ta skoljka to je resenje za Nasu.

Posmatrac

pre 7 godina

@Kapetan Kirk
Nema odlaganja :). Lansiranje prvog Amerikanca, Separda, je bilo stalno pomerano zbog vremena, ali on je bio u kapsuli. U jednom trenutku je rekao da vise ne moze da izdrzi i da mora izaci. Fon Braun nije hteo novo odlaganje (barem sat vremena) i odobreno mu je da iskoristi pelenu koju je imao.
U Apolo misijama je urin izbacivan van kapsule, na ISS svemirskoj stanici je aparatura na bazi vakuuma, verovatno nije previse prijatno. Za ostale sonde i letove ne znam detalje.

autor: Arthur C. Clarke

pre 7 godina

Nudili su oni pre par godina isto tolike (ogromne) novce i da im neko reši problem ubitačne radijacije. Pre dvadesetak godina su nudili isto tih strašnih 30 iljadarki i da im neko reši problem preživljavanja čoveka i njegove konzerve kroz vrelu termosferu. Onu istu po kojoj navodno žive sateliti iz komik stripova iz prve polovine XX veka :P

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2015-04-20/news/61339599_1_deep-space-missions-space-exploration-human-crews

Sve je ovo samo dokaz više da od kuglaša i tumarajućih globusa na dve noge nema većih vernika! Kuglaši, kuglaši, golema je vaša tuga, a nesvest o svetu u kojem živite i ništa o njemu još ne znate vam je još i golemija bruka i sramota.

Sendvic

pre 7 godina

Ko ima stvarno dobru ideju neka je patentira (15-20k u USA) i neka im je onda proda za 100 miliona. Pa onda, Space X-u za 100 miliona, pa Kinezima itd.

Zoran

pre 7 godina

"Pronalazači imaju vremena do 20. decembra da predaju predloge i dizajn za sistem koji će sve “sam raditi“ u periodu do šest dana.

U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava ni realna opcija koja može da traje šest dana. "

Ja koliko znam do Meseca isli 3, 4 dana. Kako ste to resili tad?

Marko (šatro verzija)

pre 7 godina

Sad ce neko da se javi u komentarima da je šatro rešio.
(Marko, 28. novembar 2016 17:10)

Ja imam šatro rešenje ali mi neprijatno da im uzimam šatro 30 hiljadarki.

Bobi

pre 7 godina

Pa nek' naprave rover sa kupatilom, i kad astronauta "potera", uđe samo u rover i obavi šta treba.
A za duge stvari bi rover bio koristan.

charlie

pre 7 godina

Laički gledano za malu nuždu je zanimljiv kateter koji i sada mnogi po potrebi koriste za vršenje nužde.Pitanje je da li smeju da stoje duže od šest dana bez zamene i ko bi vršio zamenu na mestu gde ne postoje bolnice i ordinacije.

Veroljub3

pre 7 godina

@Reginaldo
Ovde navodim sta pise na njihovom sajtu kada kliknes link - "Overview" - Background:

"Current space suits are worn for launch and entry activities and in-space activities to protect the crew from any unforeseen circumstances that the space environment can cause. A crew member could find themselves in this suit for up to 10 hours at a time nominally for launch or landing, or up to 6 days if something catastrophic happens while in space.

The old standby solution consisted of diapers, in case astronauts needed to relieve themselves. However, the diaper is only a very temporary solution, and doesn’t provide a healthy/protective option longer than one day."

alienware

pre 7 godina

U Srbiji,cucavci i poljski VC.Gradski otpad ide u reke bez prerade,ali zato znaju da komentarisu i podsmejavu se NASA.I jos veruju da je zemlja ravna.Za plakati.

Sin Bludimir

pre 7 godina

@(Slobec, 28. novembar 2016 17:31)

Ne stvaraju se fekalije samo od hrane vec i od Odbacene krvi tako da bi svakako bilo fekalija, Makar i nista ne jeli.

Trovach

pre 7 godina

Ajd' sada malo ozbiljnosti. Izgleda da je malo ko procitao i shvatio tekst. Pretpostavimo da astronaut mora provesti u skafanderu do 6 dana i da za to vreme njegov skafander mora sam od sebe da resi neke neprijatne probleme. Znaci, nece put do Marsa trajati 6 dana, niti ce posada sav visemesecni put provoditi u skafanderima, nego se pretpostavlja da bi bilo takvih situacija kada bi astronauti vise dana morali provesti u skafanderima. Nadam se da sam dovoljno jasno "nacrtao". Navikao sam da to svakodnevno radim.

да да

pre 7 godina

И да знам како пре бих ту информацију продао Русима и Кинезима него каубојима. Платили би сигурно више а и мени би било драже !!!

CATAPA

pre 7 godina

Ljudima nije mesto u svemiru. Ljudi u svemiru proizvode više problema nego što mogu da reše.
Ukoliko kvantna komunikacija obezbedi trenutnu kontrolu i komandu teledirigovanih modula (mehaničkih avatara), samo njih i treba slati u svemir dokle god se radi o istraživačkim misijama, na primer izgradnji baze na Marsu.
Uostalom, dok se to uradi, rešiće se i pitanje bržeg međuplanetarnog transporta. Ukoliko se ne reši, ionako nema svrhe.

Trajno rešenje tog i svih sličnih problema je stvaranje autonomne veštačke inteligencije. Za ljude je prerano, ili čak tačnije reći prekasno.

Hanibal

pre 7 godina

Kakvi komentari, uvek se odusevim, prvo pola prica, a da nije ni procitala, ne radi se o vrsenju nuzdi u raketi, za to imaju resenje, vec u svemirskom odelu, ali to ne sprecava komentare tipa neka otvore prozor i kako su isli na mesec onda, misiju od 8 dana, pa nisu bili u odelima 8 dana, vec u raketi, u odelima su bili par sati. Ovde se prica o mogucnisti da do 6 dana budu u svemirskom odelu, i kako u njemu da vrse nuzde posto su pelene adekvatne za samo 1 dan. Ali nagrada je smesna za ovako realno tezak problem, cilj je ja mislim pecanje za idejama.

sofokle

pre 7 godina

-za muškarce: da jedu samo pasulj tetovac i garantovano neće vršiti nuždu svih šest dana!
-za žene: slati samo trudnice i problema sa menstruacijom neće biti!
-kome u nasi (na koju adresu) da pošaljem žiro račun za tih $30.000?

osveta losih djaka

pre 7 godina

@(autor: Arthur C. Clarke, 29. novembar 2016 18:00)

Impresivna kolicina neistina i gluposti u jednom komentaru, spakovana samo u jedan pasus! Bravo, moze li krace?

runi

pre 7 godina

Sest dana, ne sest meseci.
@(ProkopijeElGrande, 28. novembar 2016 21:02)

Misli se na 6 dana u odelu bez prekida, u misijama koje traju po vise meseci/godina. U ranijim misijama koje su bile kratke, astronati nisu morali toliko dugo da nose odelo, odnosno mogli su isprazne pelene, tako da ovaj problem nije postojao.

Patentator

pre 7 godina

Odelo sa 3 komore: komora najbliža koži je zaštitna, druga komora je pod pritiskom i visokom temperaturom kako izmet može da se suši i uništavaju bakterije a mokraća da ispari kroz treću poroznu komoru... Gde da podignem novac?

Ce Gevara

pre 7 godina

Kako se bese zove onaj film sa Staloneom gde je on pandur zaledjen pa ga odlede u buducnosti. A tamo Sandra Bulok pandurka. A kad treba da ide u toalet on trazi papir i ispadne glup i varvar jer ne zna da koristi skoljku. E ta skoljka to je resenje za Nasu.
(Pera Detlic, 28. novembar 2016 20:56)

Razbijac ... se zove film!

A ne kontam opet poentu .... tri skolje ... fekalije i NASA .... pojasni!

Goran

pre 7 godina

Male su to pare u njihovim uslovima za takav problem. Ili se to nudi naucnicima po kolonijama i zemljama u razvoju, a onima sa zapada daleko veca suma?

amiga

pre 7 godina

Pera Detlic,bio je to Demolition man.Imali su 3 skoljke,ako se dobro secam prva je obicna skoljka,na drugu sednes da te opere,a na trecu sednes da te posusi.