Nedelja, 27.11.2016.

11:47

Mali: Zgrada BIGZ-a postaje velelepni objekat

Zgrada BIGZ-a uskoro će dobiti novog vlasnika, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvor: Tanjug

Mali: Zgrada BIGZ-a postaje velelepni objekat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

vesna

pre 7 godina

Kad god prodjem Gračaničkom i vidim prelepu zgradu Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja srce mi se stegne od tuge. Lepše zgrade (po meni) nema u Beogradu, a TOLIKO je propala, u tako je jadnom stanju da prosto ne znam da li je bezbedno raditi u tom objektu. Apelujem, molim, ako ove komentare čita neko nadležan, da se obezbedi novac i sredi ovaj objekat neprocenjive vrednosti i lepote.

Rts

pre 7 godina

Kada covek nema ukusa, onda mu sve sto vidi bude velelepno. Iskreno se nadam da je to izjavio nakon visednevnog gledanja u maketu zdanja 'Beograd na vodi'.

кап

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!
(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Није посао градске управе да троши паре свих грађана на фасаде зграда у приватном власништву. Заправо, прилично сам сигуран да такво улагање народног новца у приватни капитал није ни законито.
Главни узрок 90% проблема у Србији је мешање корумпираних политичара у привреду и отежавање живота грађанима, то није нешто што се решава пребацивањем грађанских послова на власт. Обавезе иду уз моћ, што је већа обавеза власти да се стара о народу то има већу моћ над народом а самим тим и народ може мање да присиљава власт да испуњава своје обавезе.

Mare

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!
(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Krenuli su da redjuju fasade, radi se trenutno Karadjordjeva,Pop Lukina, uskoro krece Kosancicev venac i Fruskogorska ulica. Fasade nisu sredjivane od kada su te zgrade napravljene, cak se ni za vreme Tita nista nije radilo povodom oronulih fasada. Svuda u svetu stanari placaju renoviranje fasade, samo kod nas to finanasira grad zato sto gradjani nemaju novca.

Bane

pre 7 godina

Nadam se da ce se i za zgradu Poste dok zeleznicke stanice naci resenje. Znam da nakon izgradnje nisu ni malo licile jedna na drugu ali nakon drugog svetskog rata zgrada poste je "rekonstrukcijom "degradirana toliko da predstavlja ruglo kao i stamparija / hala BIGZ-a.

ja

pre 7 godina

Samo molio bih bez pljuvanja po arhitekturi Beograda, ovi koji ne znaju, ili kojima je arhitektura sve sto bljesti i sija.

Fasade treba srediti. 90% fasada je u ocaju, ali zamislite onda POTENCIJAL grada, nekadasnje prestonice velike Kraljevine, zemlje u uzletu, pare od ratne odstete koriscene za gradnju palata po Beogradu. Beograd ima veliko nasledje, i razne palate i zgrade, sigurno je jedan do zanimljivijih gradova u Evropi, po miksu stilova, po arhitekturi iz dvadesetih, i na vrhu, arhitekturi iz tridesetih i cuvenoj BG MODERNI, koja je pazite sad, APSOLUTNO UPECATLJIVA I JEDINSTVENA. Zapravo nigde u Evropi tridesetih nisu gradili takve zgrade sa tavkim stilom i toliko paznje, zasto sto su gradovi bili izgradjeni vec vekovima, doslo moderno vreme i pocelo je zidanje jednostavnih, sirovih zgrada.
U Beogradu to nije bio slucaj, u 90% situacija. Mislim da me razumeju svi oni koji zive u tim zgradama, jedinstvene su kako iznutra tako i spolja.

Enterijer, ulazna vrata, dekoracija, jedinstveno.

Proverite Sofiju a i Zagreb, ako hocete i Solun, i nas Novi Sad, nemaju takve zgrade sa, iz dvadesetih imamo slicne, opet kvalitetnije u Beogradu, ali tridesete su specijalnost Beograda. Proverite, vidite, raspitajte se.

Jedino jos Nis ima nekoliko takvih zgradica(bukvalno manje od 10), zato sto su projektovale arhitekte iz Beograda.

Da li ste znali da je Beograd sa 111,000 stanovnika cim se zavrsio prvi svetski rat, UTROSTRUCIo populaciju za 20 godina, na 360k, 1941.

Dragiša Brašovan

pre 7 godina

Zgrada Bigza već jeste velelepni objekat, veoma vredan primer moderne arhitekture i ne treba mu nikakvo "poboljšanje" već ga treba obnoviti i vratiti u prvobitno stanje. Ako nije pod zaštitom države onda je to sramota...

Vlaja

pre 7 godina

Zgrada Bigza je tipičan predstavnik Bauhausa. Da se nalazi u Berlinu bila bi čista i uredna u skladu da idejnim projektom i ambijentalnom celinom.Mendelson je ovakve građevine projektovao i podizao i postao poznat i priznat.Nevidim smisao preuređenja.Onda je srušite i zidaj te novo.

bivsi Beogradjanin

pre 7 godina

(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Sredjujes li ti svoju kucu samo zato da bi je pokazivao gostima? Ili zato da bi se u njoj i sam osecao komforno? Mislim, lepo je to sto turisti dolaze i svakako treba voditi racuna i o njima. Ali sta je sa ljudima koji zive i rade u Beogradu? Mislim da je bolje prodati tu zgradu, ako vec neko ima ideju sta ce s njom, nego da kroz to cudo i dalje samo duva promaja! A da se pare od prodaje preusmere u nesto korisnije - gradski prevoz, biciklisticke staze, garaze ... A to sto je BIGZ pukao, nikakvo cudo. Koncept drustvene svojine je ionako bio tezak promasaj, to je oduvek bilo svacije-nicije, niko nikada nije odgovarao za otudjenje te imovine ... Koga je briga vise?

moje

pre 7 godina

Postoji li u ovom gradu neki organ,skupština,veće...bilo ko da se pita o budućnosti sem gradonačelnika.Šta je sa DUP-om?.Da li je moguće da o svim objektima ili ulicama,rušenje,zidanje,rekonstrukcija,bilo šta,odlučuje samo jedan čovek.Plus Vesić.

sale

pre 7 godina

mozda arhitekte vide posebnu vredn
ost u izgledu zgrade, ja i ne bas. U svakom slucaju treba je renovirati popraviti i da ne izgleda kao d nije pipnuta od kad su Nemci otisli... O vrednosti koju ima za muzicare i ostali umetnicki svet i zivot koji se odvija, ne mora da se raspravlja, nadam se da im to niko nece oduzeti.

eeee!

pre 7 godina

...Zgrade i ulice su samo sredstvo a ne primarni cilj, mi treba da se divimo jedni drugima, lepoti duha.
Takav Beograd želim :)
(gavrilo, 27. novembar 2016 13:35)

Utopijo, ime ti je Gavrilo!


Onaj decko Taton je svojm snagom osetio nasu lepotu duha!

Uzgred, posto sam Beograd obisla sa prijateljima iz inostranstva, jedino "uaaauuu" koje im je izletelo je bilo kad im je pogled pao na Djilasov most!

Nemanja

pre 7 godina

Beograd je poznat i priznat u svetu po svom noćnom životu. Njega velikim delom čine i muzičari koji probe imaju u BIGZU jer jedino tamo može da se pravi buka. Tu probe imaju svi od Bajage, alternativaca do narodnjaka i di džejeva pa se nadam da neće morati da se iseljavaju.

Antinarodni element

pre 7 godina

Pre par godina upoznao sam grupu studenata arhitekture iz Svajcarske koja je u Beograd dosla samo da bi posetila zgradu BIGZ-a. Nadam se da ce biti samo renovirana bez preteranog menjanja sadasnjeg izgleda i da ce stvarno sluziti kulturi.

boris

pre 7 godina

@(Kole, 27. novembar 2016 13:04)

Auu Kole, možda nisu videli veću građevinu u Srbiji ali u Nemačkoj u svakom većem selu ima zgrade ili katedrala veća od Bigza i to u vreme i pre prvog svetskog rata.
Inače molim gradonačelnika da sređuje ulice, javnu svojinu, državne ustanove, fasade na njima a ne da vodi brigu o privatnoj imovini kao što je Bigz (vlasnik MPC) ili kao što je Beograd na vodi gde su Arapi. Grada sa tim nema ništa a i ako se renovira to ruglo od zgrade tu nema vaše zasluge kao grada, to privatna lica ulažu svoj novac.

jovica

pre 7 godina

Svaka čast gradonačelniku ruglo su rešili zgrada bigz-a beobanka zeleni venac zgrada mup i ministarstvo vojse sruseno u agresiji očišćen prostor od gazele do brankovg mosta bar očišćen trg slavija se rešava još da srede i okreče bar centar grada imaće moj glas.

asdf

pre 7 godina

@eeee!
A da vi nesto znate o turizmu, shvatili bi da niko ne dolazi u Beograd da vidi "lepe" zgrade- jer ih nema i generalno je ruzan grad. Dolaze zbog jeftinog provoda.
Slazem se da treba se srede fasade, ali je Beograd svejedno mnogo ispod standarda evropske prestonice- i po lepoti, a i po mnogo cemu drugom.

Б.С.

pre 7 godina

Има још зицера које је могуће релативно лако средити - почевши од измештања тролејбуса са трга испред Студентског парка и претварања у најлепши градски трг, преко сређивања трга испред цркве св. Марка, па до рушења оне ружне нове зграде на углу преко улице од зграде Поште.
Али, прави и озбиљан напредак би био сређивање новобеоградских блокова. Све је пропало - од фасада, преко пешачких стаза и тргова, паркова, травњака, па све до комуналног нереда. Требло би уложити у комплетно реновирање - један блок годишње.

tako ne rade po Austriji

pre 7 godina

Izuzetno lošom rekonstrukcijom starog mlina i neuklapanjem hotela u ambijent, postiglo se da je čitav projekat bio neisplativ i nefunkcionalan za hotelske goste. Lepo je srediti BIGZ ali to neće promeniti stvari, bolje bi bilo da su angažovali arhitektu.

gavrilo

pre 7 godina

@eeee

postoje turisti koji ne putuju da bi razgledali stare zgrade ili nove zgrade već tragaju za iskustvom sa drugim ljudima, drugačijim.
Iskustvo sa drugim ljudima je ono što nas menja, uklanja predrasude i naše osude drugih, otvaraju nam se novi pogledi da razumemo potrebe drugih i ne osudjujemo druge.Tako postajemo bolji ljudi, shvatamo da smo svi deo istog sveta i jednako važni.
Beograd je grad koji ima to da ponudi turistima, iskustvo i to treba razvijati i predstavljati.
Važno je održati duh života u Beogradu a to se postiže promocijom raznih dešavanja gde se okupljaju ljudi, što je i ideja novog Bigza.
Zgrade i ulice su samo sredstvo a ne primarni cilj, mi treba da se divimo jedni drugima, lepoti duha.
Takav Beograd želim :)

Dragan

pre 7 godina

U toj zgradi se već godinama održavaju manifestacije, izložbe, kulturni događaji koje organizuju građani Beograda, i Mali to dobro zna. Umesto da uprava grada podrži svoje umetnike i mlade beogradjane u stvaralaštvu, uprava će podržati stranu kompaniju da pravi profit.

pajs

pre 7 godina

Kakve veze ima Mali sa privatnom investicijom? Izgradnja lokacije "Hiltona" je 10 godina bila opstruisana od strane svih gradskih vlasti i partijskih mešetara. I sad treba neko da im bude zahvalan što su konačno popustili...

uko

pre 7 godina

Inace, zgrada BIGZ-a je spomenik culture - znacajno zdanje moderene. Ali ovi danas vole kao talibani da ruse spomenike, neke iz politickih razlogla kao spomenik D. Tucovicu na Slaviji, a neke za pare kao ovu zgradu.

Kole

pre 7 godina

Inače tokom okupacije Beograda nemački vojnici su se slikali za uspomenu ispred zgrade Bigza jer nikada do tada nisu videli toliku građevinu.

ziggy

pre 7 godina

A sta je sa pitanjem ko je unistio BIGZ? iscepao ga na organizacione jedinice. Opste poznata stvar je da se sa privatizacijom drustvenih preduzeca debelo krsio zakon. Odgovornih se vozaju po gradu u X6 dzipovima nedodirljivi......

eeee!

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!

eeee!

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!

Kole

pre 7 godina

Inače tokom okupacije Beograda nemački vojnici su se slikali za uspomenu ispred zgrade Bigza jer nikada do tada nisu videli toliku građevinu.

pajs

pre 7 godina

Kakve veze ima Mali sa privatnom investicijom? Izgradnja lokacije "Hiltona" je 10 godina bila opstruisana od strane svih gradskih vlasti i partijskih mešetara. I sad treba neko da im bude zahvalan što su konačno popustili...

Dragan

pre 7 godina

U toj zgradi se već godinama održavaju manifestacije, izložbe, kulturni događaji koje organizuju građani Beograda, i Mali to dobro zna. Umesto da uprava grada podrži svoje umetnike i mlade beogradjane u stvaralaštvu, uprava će podržati stranu kompaniju da pravi profit.

asdf

pre 7 godina

@eeee!
A da vi nesto znate o turizmu, shvatili bi da niko ne dolazi u Beograd da vidi "lepe" zgrade- jer ih nema i generalno je ruzan grad. Dolaze zbog jeftinog provoda.
Slazem se da treba se srede fasade, ali je Beograd svejedno mnogo ispod standarda evropske prestonice- i po lepoti, a i po mnogo cemu drugom.

uko

pre 7 godina

Inace, zgrada BIGZ-a je spomenik culture - znacajno zdanje moderene. Ali ovi danas vole kao talibani da ruse spomenike, neke iz politickih razlogla kao spomenik D. Tucovicu na Slaviji, a neke za pare kao ovu zgradu.

Antinarodni element

pre 7 godina

Pre par godina upoznao sam grupu studenata arhitekture iz Svajcarske koja je u Beograd dosla samo da bi posetila zgradu BIGZ-a. Nadam se da ce biti samo renovirana bez preteranog menjanja sadasnjeg izgleda i da ce stvarno sluziti kulturi.

tako ne rade po Austriji

pre 7 godina

Izuzetno lošom rekonstrukcijom starog mlina i neuklapanjem hotela u ambijent, postiglo se da je čitav projekat bio neisplativ i nefunkcionalan za hotelske goste. Lepo je srediti BIGZ ali to neće promeniti stvari, bolje bi bilo da su angažovali arhitektu.

ziggy

pre 7 godina

A sta je sa pitanjem ko je unistio BIGZ? iscepao ga na organizacione jedinice. Opste poznata stvar je da se sa privatizacijom drustvenih preduzeca debelo krsio zakon. Odgovornih se vozaju po gradu u X6 dzipovima nedodirljivi......

boris

pre 7 godina

@(Kole, 27. novembar 2016 13:04)

Auu Kole, možda nisu videli veću građevinu u Srbiji ali u Nemačkoj u svakom većem selu ima zgrade ili katedrala veća od Bigza i to u vreme i pre prvog svetskog rata.
Inače molim gradonačelnika da sređuje ulice, javnu svojinu, državne ustanove, fasade na njima a ne da vodi brigu o privatnoj imovini kao što je Bigz (vlasnik MPC) ili kao što je Beograd na vodi gde su Arapi. Grada sa tim nema ništa a i ako se renovira to ruglo od zgrade tu nema vaše zasluge kao grada, to privatna lica ulažu svoj novac.

Nemanja

pre 7 godina

Beograd je poznat i priznat u svetu po svom noćnom životu. Njega velikim delom čine i muzičari koji probe imaju u BIGZU jer jedino tamo može da se pravi buka. Tu probe imaju svi od Bajage, alternativaca do narodnjaka i di džejeva pa se nadam da neće morati da se iseljavaju.

eeee!

pre 7 godina

...Zgrade i ulice su samo sredstvo a ne primarni cilj, mi treba da se divimo jedni drugima, lepoti duha.
Takav Beograd želim :)
(gavrilo, 27. novembar 2016 13:35)

Utopijo, ime ti je Gavrilo!


Onaj decko Taton je svojm snagom osetio nasu lepotu duha!

Uzgred, posto sam Beograd obisla sa prijateljima iz inostranstva, jedino "uaaauuu" koje im je izletelo je bilo kad im je pogled pao na Djilasov most!

Б.С.

pre 7 godina

Има још зицера које је могуће релативно лако средити - почевши од измештања тролејбуса са трга испред Студентског парка и претварања у најлепши градски трг, преко сређивања трга испред цркве св. Марка, па до рушења оне ружне нове зграде на углу преко улице од зграде Поште.
Али, прави и озбиљан напредак би био сређивање новобеоградских блокова. Све је пропало - од фасада, преко пешачких стаза и тргова, паркова, травњака, па све до комуналног нереда. Требло би уложити у комплетно реновирање - један блок годишње.

Vlaja

pre 7 godina

Zgrada Bigza je tipičan predstavnik Bauhausa. Da se nalazi u Berlinu bila bi čista i uredna u skladu da idejnim projektom i ambijentalnom celinom.Mendelson je ovakve građevine projektovao i podizao i postao poznat i priznat.Nevidim smisao preuređenja.Onda je srušite i zidaj te novo.

Dragiša Brašovan

pre 7 godina

Zgrada Bigza već jeste velelepni objekat, veoma vredan primer moderne arhitekture i ne treba mu nikakvo "poboljšanje" već ga treba obnoviti i vratiti u prvobitno stanje. Ako nije pod zaštitom države onda je to sramota...

ja

pre 7 godina

Samo molio bih bez pljuvanja po arhitekturi Beograda, ovi koji ne znaju, ili kojima je arhitektura sve sto bljesti i sija.

Fasade treba srediti. 90% fasada je u ocaju, ali zamislite onda POTENCIJAL grada, nekadasnje prestonice velike Kraljevine, zemlje u uzletu, pare od ratne odstete koriscene za gradnju palata po Beogradu. Beograd ima veliko nasledje, i razne palate i zgrade, sigurno je jedan do zanimljivijih gradova u Evropi, po miksu stilova, po arhitekturi iz dvadesetih, i na vrhu, arhitekturi iz tridesetih i cuvenoj BG MODERNI, koja je pazite sad, APSOLUTNO UPECATLJIVA I JEDINSTVENA. Zapravo nigde u Evropi tridesetih nisu gradili takve zgrade sa tavkim stilom i toliko paznje, zasto sto su gradovi bili izgradjeni vec vekovima, doslo moderno vreme i pocelo je zidanje jednostavnih, sirovih zgrada.
U Beogradu to nije bio slucaj, u 90% situacija. Mislim da me razumeju svi oni koji zive u tim zgradama, jedinstvene su kako iznutra tako i spolja.

Enterijer, ulazna vrata, dekoracija, jedinstveno.

Proverite Sofiju a i Zagreb, ako hocete i Solun, i nas Novi Sad, nemaju takve zgrade sa, iz dvadesetih imamo slicne, opet kvalitetnije u Beogradu, ali tridesete su specijalnost Beograda. Proverite, vidite, raspitajte se.

Jedino jos Nis ima nekoliko takvih zgradica(bukvalno manje od 10), zato sto su projektovale arhitekte iz Beograda.

Da li ste znali da je Beograd sa 111,000 stanovnika cim se zavrsio prvi svetski rat, UTROSTRUCIo populaciju za 20 godina, na 360k, 1941.

moje

pre 7 godina

Postoji li u ovom gradu neki organ,skupština,veće...bilo ko da se pita o budućnosti sem gradonačelnika.Šta je sa DUP-om?.Da li je moguće da o svim objektima ili ulicama,rušenje,zidanje,rekonstrukcija,bilo šta,odlučuje samo jedan čovek.Plus Vesić.

gavrilo

pre 7 godina

@eeee

postoje turisti koji ne putuju da bi razgledali stare zgrade ili nove zgrade već tragaju za iskustvom sa drugim ljudima, drugačijim.
Iskustvo sa drugim ljudima je ono što nas menja, uklanja predrasude i naše osude drugih, otvaraju nam se novi pogledi da razumemo potrebe drugih i ne osudjujemo druge.Tako postajemo bolji ljudi, shvatamo da smo svi deo istog sveta i jednako važni.
Beograd je grad koji ima to da ponudi turistima, iskustvo i to treba razvijati i predstavljati.
Važno je održati duh života u Beogradu a to se postiže promocijom raznih dešavanja gde se okupljaju ljudi, što je i ideja novog Bigza.
Zgrade i ulice su samo sredstvo a ne primarni cilj, mi treba da se divimo jedni drugima, lepoti duha.
Takav Beograd želim :)

Bane

pre 7 godina

Nadam se da ce se i za zgradu Poste dok zeleznicke stanice naci resenje. Znam da nakon izgradnje nisu ni malo licile jedna na drugu ali nakon drugog svetskog rata zgrada poste je "rekonstrukcijom "degradirana toliko da predstavlja ruglo kao i stamparija / hala BIGZ-a.

bivsi Beogradjanin

pre 7 godina

(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Sredjujes li ti svoju kucu samo zato da bi je pokazivao gostima? Ili zato da bi se u njoj i sam osecao komforno? Mislim, lepo je to sto turisti dolaze i svakako treba voditi racuna i o njima. Ali sta je sa ljudima koji zive i rade u Beogradu? Mislim da je bolje prodati tu zgradu, ako vec neko ima ideju sta ce s njom, nego da kroz to cudo i dalje samo duva promaja! A da se pare od prodaje preusmere u nesto korisnije - gradski prevoz, biciklisticke staze, garaze ... A to sto je BIGZ pukao, nikakvo cudo. Koncept drustvene svojine je ionako bio tezak promasaj, to je oduvek bilo svacije-nicije, niko nikada nije odgovarao za otudjenje te imovine ... Koga je briga vise?

sale

pre 7 godina

mozda arhitekte vide posebnu vredn
ost u izgledu zgrade, ja i ne bas. U svakom slucaju treba je renovirati popraviti i da ne izgleda kao d nije pipnuta od kad su Nemci otisli... O vrednosti koju ima za muzicare i ostali umetnicki svet i zivot koji se odvija, ne mora da se raspravlja, nadam se da im to niko nece oduzeti.

Mare

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!
(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Krenuli su da redjuju fasade, radi se trenutno Karadjordjeva,Pop Lukina, uskoro krece Kosancicev venac i Fruskogorska ulica. Fasade nisu sredjivane od kada su te zgrade napravljene, cak se ni za vreme Tita nista nije radilo povodom oronulih fasada. Svuda u svetu stanari placaju renoviranje fasade, samo kod nas to finanasira grad zato sto gradjani nemaju novca.

jovica

pre 7 godina

Svaka čast gradonačelniku ruglo su rešili zgrada bigz-a beobanka zeleni venac zgrada mup i ministarstvo vojse sruseno u agresiji očišćen prostor od gazele do brankovg mosta bar očišćen trg slavija se rešava još da srede i okreče bar centar grada imaće moj glas.

vesna

pre 7 godina

Kad god prodjem Gračaničkom i vidim prelepu zgradu Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja srce mi se stegne od tuge. Lepše zgrade (po meni) nema u Beogradu, a TOLIKO je propala, u tako je jadnom stanju da prosto ne znam da li je bezbedno raditi u tom objektu. Apelujem, molim, ako ove komentare čita neko nadležan, da se obezbedi novac i sredi ovaj objekat neprocenjive vrednosti i lepote.

Rts

pre 7 godina

Kada covek nema ukusa, onda mu sve sto vidi bude velelepno. Iskreno se nadam da je to izjavio nakon visednevnog gledanja u maketu zdanja 'Beograd na vodi'.

кап

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!
(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Није посао градске управе да троши паре свих грађана на фасаде зграда у приватном власништву. Заправо, прилично сам сигуран да такво улагање народног новца у приватни капитал није ни законито.
Главни узрок 90% проблема у Србији је мешање корумпираних политичара у привреду и отежавање живота грађанима, то није нешто што се решава пребацивањем грађанских послова на власт. Обавезе иду уз моћ, што је већа обавеза власти да се стара о народу то има већу моћ над народом а самим тим и народ може мање да присиљава власт да испуњава своје обавезе.

jovica

pre 7 godina

Svaka čast gradonačelniku ruglo su rešili zgrada bigz-a beobanka zeleni venac zgrada mup i ministarstvo vojse sruseno u agresiji očišćen prostor od gazele do brankovg mosta bar očišćen trg slavija se rešava još da srede i okreče bar centar grada imaće moj glas.

tako ne rade po Austriji

pre 7 godina

Izuzetno lošom rekonstrukcijom starog mlina i neuklapanjem hotela u ambijent, postiglo se da je čitav projekat bio neisplativ i nefunkcionalan za hotelske goste. Lepo je srediti BIGZ ali to neće promeniti stvari, bolje bi bilo da su angažovali arhitektu.

Mare

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!
(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Krenuli su da redjuju fasade, radi se trenutno Karadjordjeva,Pop Lukina, uskoro krece Kosancicev venac i Fruskogorska ulica. Fasade nisu sredjivane od kada su te zgrade napravljene, cak se ni za vreme Tita nista nije radilo povodom oronulih fasada. Svuda u svetu stanari placaju renoviranje fasade, samo kod nas to finanasira grad zato sto gradjani nemaju novca.

asdf

pre 7 godina

@eeee!
A da vi nesto znate o turizmu, shvatili bi da niko ne dolazi u Beograd da vidi "lepe" zgrade- jer ih nema i generalno je ruzan grad. Dolaze zbog jeftinog provoda.
Slazem se da treba se srede fasade, ali je Beograd svejedno mnogo ispod standarda evropske prestonice- i po lepoti, a i po mnogo cemu drugom.

gavrilo

pre 7 godina

@eeee

postoje turisti koji ne putuju da bi razgledali stare zgrade ili nove zgrade već tragaju za iskustvom sa drugim ljudima, drugačijim.
Iskustvo sa drugim ljudima je ono što nas menja, uklanja predrasude i naše osude drugih, otvaraju nam se novi pogledi da razumemo potrebe drugih i ne osudjujemo druge.Tako postajemo bolji ljudi, shvatamo da smo svi deo istog sveta i jednako važni.
Beograd je grad koji ima to da ponudi turistima, iskustvo i to treba razvijati i predstavljati.
Važno je održati duh života u Beogradu a to se postiže promocijom raznih dešavanja gde se okupljaju ljudi, što je i ideja novog Bigza.
Zgrade i ulice su samo sredstvo a ne primarni cilj, mi treba da se divimo jedni drugima, lepoti duha.
Takav Beograd želim :)

Kole

pre 7 godina

Inače tokom okupacije Beograda nemački vojnici su se slikali za uspomenu ispred zgrade Bigza jer nikada do tada nisu videli toliku građevinu.

eeee!

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!

eeee!

pre 7 godina

...Zgrade i ulice su samo sredstvo a ne primarni cilj, mi treba da se divimo jedni drugima, lepoti duha.
Takav Beograd želim :)
(gavrilo, 27. novembar 2016 13:35)

Utopijo, ime ti je Gavrilo!


Onaj decko Taton je svojm snagom osetio nasu lepotu duha!

Uzgred, posto sam Beograd obisla sa prijateljima iz inostranstva, jedino "uaaauuu" koje im je izletelo je bilo kad im je pogled pao na Djilasov most!

uko

pre 7 godina

Inace, zgrada BIGZ-a je spomenik culture - znacajno zdanje moderene. Ali ovi danas vole kao talibani da ruse spomenike, neke iz politickih razlogla kao spomenik D. Tucovicu na Slaviji, a neke za pare kao ovu zgradu.

bivsi Beogradjanin

pre 7 godina

(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Sredjujes li ti svoju kucu samo zato da bi je pokazivao gostima? Ili zato da bi se u njoj i sam osecao komforno? Mislim, lepo je to sto turisti dolaze i svakako treba voditi racuna i o njima. Ali sta je sa ljudima koji zive i rade u Beogradu? Mislim da je bolje prodati tu zgradu, ako vec neko ima ideju sta ce s njom, nego da kroz to cudo i dalje samo duva promaja! A da se pare od prodaje preusmere u nesto korisnije - gradski prevoz, biciklisticke staze, garaze ... A to sto je BIGZ pukao, nikakvo cudo. Koncept drustvene svojine je ionako bio tezak promasaj, to je oduvek bilo svacije-nicije, niko nikada nije odgovarao za otudjenje te imovine ... Koga je briga vise?

boris

pre 7 godina

@(Kole, 27. novembar 2016 13:04)

Auu Kole, možda nisu videli veću građevinu u Srbiji ali u Nemačkoj u svakom većem selu ima zgrade ili katedrala veća od Bigza i to u vreme i pre prvog svetskog rata.
Inače molim gradonačelnika da sređuje ulice, javnu svojinu, državne ustanove, fasade na njima a ne da vodi brigu o privatnoj imovini kao što je Bigz (vlasnik MPC) ili kao što je Beograd na vodi gde su Arapi. Grada sa tim nema ništa a i ako se renovira to ruglo od zgrade tu nema vaše zasluge kao grada, to privatna lica ulažu svoj novac.

pajs

pre 7 godina

Kakve veze ima Mali sa privatnom investicijom? Izgradnja lokacije "Hiltona" je 10 godina bila opstruisana od strane svih gradskih vlasti i partijskih mešetara. I sad treba neko da im bude zahvalan što su konačno popustili...

Nemanja

pre 7 godina

Beograd je poznat i priznat u svetu po svom noćnom životu. Njega velikim delom čine i muzičari koji probe imaju u BIGZU jer jedino tamo može da se pravi buka. Tu probe imaju svi od Bajage, alternativaca do narodnjaka i di džejeva pa se nadam da neće morati da se iseljavaju.

sale

pre 7 godina

mozda arhitekte vide posebnu vredn
ost u izgledu zgrade, ja i ne bas. U svakom slucaju treba je renovirati popraviti i da ne izgleda kao d nije pipnuta od kad su Nemci otisli... O vrednosti koju ima za muzicare i ostali umetnicki svet i zivot koji se odvija, ne mora da se raspravlja, nadam se da im to niko nece oduzeti.

Dragan

pre 7 godina

U toj zgradi se već godinama održavaju manifestacije, izložbe, kulturni događaji koje organizuju građani Beograda, i Mali to dobro zna. Umesto da uprava grada podrži svoje umetnike i mlade beogradjane u stvaralaštvu, uprava će podržati stranu kompaniju da pravi profit.

moje

pre 7 godina

Postoji li u ovom gradu neki organ,skupština,veće...bilo ko da se pita o budućnosti sem gradonačelnika.Šta je sa DUP-om?.Da li je moguće da o svim objektima ili ulicama,rušenje,zidanje,rekonstrukcija,bilo šta,odlučuje samo jedan čovek.Plus Vesić.

ja

pre 7 godina

Samo molio bih bez pljuvanja po arhitekturi Beograda, ovi koji ne znaju, ili kojima je arhitektura sve sto bljesti i sija.

Fasade treba srediti. 90% fasada je u ocaju, ali zamislite onda POTENCIJAL grada, nekadasnje prestonice velike Kraljevine, zemlje u uzletu, pare od ratne odstete koriscene za gradnju palata po Beogradu. Beograd ima veliko nasledje, i razne palate i zgrade, sigurno je jedan do zanimljivijih gradova u Evropi, po miksu stilova, po arhitekturi iz dvadesetih, i na vrhu, arhitekturi iz tridesetih i cuvenoj BG MODERNI, koja je pazite sad, APSOLUTNO UPECATLJIVA I JEDINSTVENA. Zapravo nigde u Evropi tridesetih nisu gradili takve zgrade sa tavkim stilom i toliko paznje, zasto sto su gradovi bili izgradjeni vec vekovima, doslo moderno vreme i pocelo je zidanje jednostavnih, sirovih zgrada.
U Beogradu to nije bio slucaj, u 90% situacija. Mislim da me razumeju svi oni koji zive u tim zgradama, jedinstvene su kako iznutra tako i spolja.

Enterijer, ulazna vrata, dekoracija, jedinstveno.

Proverite Sofiju a i Zagreb, ako hocete i Solun, i nas Novi Sad, nemaju takve zgrade sa, iz dvadesetih imamo slicne, opet kvalitetnije u Beogradu, ali tridesete su specijalnost Beograda. Proverite, vidite, raspitajte se.

Jedino jos Nis ima nekoliko takvih zgradica(bukvalno manje od 10), zato sto su projektovale arhitekte iz Beograda.

Da li ste znali da je Beograd sa 111,000 stanovnika cim se zavrsio prvi svetski rat, UTROSTRUCIo populaciju za 20 godina, na 360k, 1941.

Vlaja

pre 7 godina

Zgrada Bigza je tipičan predstavnik Bauhausa. Da se nalazi u Berlinu bila bi čista i uredna u skladu da idejnim projektom i ambijentalnom celinom.Mendelson je ovakve građevine projektovao i podizao i postao poznat i priznat.Nevidim smisao preuređenja.Onda je srušite i zidaj te novo.

Antinarodni element

pre 7 godina

Pre par godina upoznao sam grupu studenata arhitekture iz Svajcarske koja je u Beograd dosla samo da bi posetila zgradu BIGZ-a. Nadam se da ce biti samo renovirana bez preteranog menjanja sadasnjeg izgleda i da ce stvarno sluziti kulturi.

Bane

pre 7 godina

Nadam se da ce se i za zgradu Poste dok zeleznicke stanice naci resenje. Znam da nakon izgradnje nisu ni malo licile jedna na drugu ali nakon drugog svetskog rata zgrada poste je "rekonstrukcijom "degradirana toliko da predstavlja ruglo kao i stamparija / hala BIGZ-a.

кап

pre 7 godina

Posle vise godina (90-te) sam posetila Beograd, Mali, fasade ste odrzavali samo u Knez M9ihajlove, prelepe stare zgrade u svim ostalim ulicama su katastrofa, crne od cadji i oronule!

Da nesto znas o turizmu, shvatio bi da turisti dolaze da vide te zgrade, a ne staklene skalamerije koje mogu da nadju u bilo kojem gradu sveta!

Pocni da sredjujes pravi Beograd, a ove gluposti ostavi za buducnost!
(eeee!, 27. novembar 2016 12:28)

Није посао градске управе да троши паре свих грађана на фасаде зграда у приватном власништву. Заправо, прилично сам сигуран да такво улагање народног новца у приватни капитал није ни законито.
Главни узрок 90% проблема у Србији је мешање корумпираних политичара у привреду и отежавање живота грађанима, то није нешто што се решава пребацивањем грађанских послова на власт. Обавезе иду уз моћ, што је већа обавеза власти да се стара о народу то има већу моћ над народом а самим тим и народ може мање да присиљава власт да испуњава своје обавезе.

ziggy

pre 7 godina

A sta je sa pitanjem ko je unistio BIGZ? iscepao ga na organizacione jedinice. Opste poznata stvar je da se sa privatizacijom drustvenih preduzeca debelo krsio zakon. Odgovornih se vozaju po gradu u X6 dzipovima nedodirljivi......

Б.С.

pre 7 godina

Има још зицера које је могуће релативно лако средити - почевши од измештања тролејбуса са трга испред Студентског парка и претварања у најлепши градски трг, преко сређивања трга испред цркве св. Марка, па до рушења оне ружне нове зграде на углу преко улице од зграде Поште.
Али, прави и озбиљан напредак би био сређивање новобеоградских блокова. Све је пропало - од фасада, преко пешачких стаза и тргова, паркова, травњака, па све до комуналног нереда. Требло би уложити у комплетно реновирање - један блок годишње.

Dragiša Brašovan

pre 7 godina

Zgrada Bigza već jeste velelepni objekat, veoma vredan primer moderne arhitekture i ne treba mu nikakvo "poboljšanje" već ga treba obnoviti i vratiti u prvobitno stanje. Ako nije pod zaštitom države onda je to sramota...

Rts

pre 7 godina

Kada covek nema ukusa, onda mu sve sto vidi bude velelepno. Iskreno se nadam da je to izjavio nakon visednevnog gledanja u maketu zdanja 'Beograd na vodi'.

vesna

pre 7 godina

Kad god prodjem Gračaničkom i vidim prelepu zgradu Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja srce mi se stegne od tuge. Lepše zgrade (po meni) nema u Beogradu, a TOLIKO je propala, u tako je jadnom stanju da prosto ne znam da li je bezbedno raditi u tom objektu. Apelujem, molim, ako ove komentare čita neko nadležan, da se obezbedi novac i sredi ovaj objekat neprocenjive vrednosti i lepote.