Subota, 26.11.2016.

12:51

BG kao pre 70 godina: Vraća se tramvaj na Terazije

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da izmena projekta rekonstrukcije Trga Slavija predviđa i uvođenje šina u Ulicu kralja Milana.

Izvor: B92

BG kao pre 70 godina: Vraæa se tramvaj na Terazije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

....

pre 7 godina

Gospodine Vesicu, ne znam da li ste primetili da imamo sasvim dobar prevoz ovom trasom. Ne znam da li znate da ce vam za to bespotrebno kopanje ulica trebati novac, koji ce opet biti uzet od jadnih gradjana ove zemlje?! I ne znam da li znate, a gradski ste menadzer, sta li ste, da Bolec, Ritopek i naselja podno Avale nemaju vodu leti?????!!!!!! Kaludjerica nema gotovou kanalizacionu mrezu??? Prezivecemo bez "tramvaja broj 1" ali bez vode i uz smrad teško.

cucko

pre 7 godina

Molim odgovor na pitanje da li ce tramvaj vuci konji? Ako hoce, recite nam kada ce biti konkurs za konje, i kolika ce biti plata, kao i kakva strucna sprema je potrebna? Unapred zahvalan, nezaposleni sugradjanin.

X=iks

pre 7 godina

Kod naprednjaka je sve povratak u proslost... Vratice tramvaje gde ih vise nema. Kakva glupa odluka. A da probate da iskopate tunele ispod Terazija, pa nazovete tramvaje metro, mozda?!? (Miki, 26. novembar 2016 14:29)

Pariz, London, Rim, Milano, Torino, Minhen, Bec, Prag, Budimpesta, Bukurest... imaju tramvaje. Svaki od ovih gradova ima metro. Osim Londona (koji ima mnogo razlicitih vrsta gradskog prevoza), svaki od ovih gradova ima gustu tramvajsku mrezu u najstrozem centru. Mnogi Srbi nikako da razumeju da metro i tramvaj nisu alternativna sredstva gradskog prevoza, nego komplementarna. Metro je kicma, ali, vama treba mreza. Uloga metroa je da vas brzo prebaci s jednog kraja grada na drugi, ne da vas razvozi od vrata do vrata (pa ni od kvarta do kvarta). Sta ce vam jedna, ili nekoliko, linija metroa, ako nemate mrezu? Svako od sredstava (metro, tramvaj, trolejbus, autobus...) ima svoju ulogu i svaka je razlicita. Beogradu metro jeste neophodan, ne zbog velicine grada, nego zbog konfiguracije terena. Na zalost, u Beogradu cesto ni oni koji planiraju metro (sudeci po tome kakve linije planiraju) ne shvataju koja je njegova svrha, ni zasto je Beogradu neophodan. Jeste, svrha mu je da bude kicma, ali, ne tako da bukvalno duplira vec postojece pravce, nego da savlada konfiguraciju terena i iskoristi cinjenicu da ona za njega ne predstavlja uslovljavajuci faktor. Znaci - ne duz grebena, nego kroz njega, od brda do brda! A po grebenu - moze i tramvaj.

mrmlj

pre 7 godina

@(Перица, 27. novembar 2016 01:32)
da ne mislis mozda da su porezi u srbiji mali?
porez na zarade je slican kao u npr. svedskoj, a uporedi sta tamo dobijes za svoj novac a sta ovde.
pdv 20% (10% na neke stvari), 65-70% porez na zarade (u odnosu na neto iznos), najskuplje putarine u ovom delu evrope...
nije problem u iznosu koji drzava ima na raspolaganju vec u nacinu na koji se raspolaze tim novcem. dok god je bitnije da se kupuje socijalni mir odrzavanjem zelezare, fap-a, ikarbusa i slicnih propalih firmi u zivotu, da se vlast oduzi svojim clanovima zaposlenjem u drzavnoj sluzbi itd. nego da se domacinski posluje, bice nam tako kako nam je.

Zoran

pre 7 godina

Metro, tramvaj na baterije, šine na Terazijama, pešačke zone ovde, pešačke zone tamo, promenada pored Save, promenada pored Dunava, gondole bez kanala(kanale će da šprave, valjda), trolejbusu na Dorćolu, muzičke fontane, rotkve strugane i u mileram uvaljane pa na tacni poslužene...

Alo majstori! Ova država živi samo, jedino i isključivo zahvaljujući infuziji koja je neprestano uključena od strane MMF-a, tako da ne zamajavajte ove punoglavce ako Boga znate. Pa vi niste, zbog nemaštine i vlastite nesposobnosti, u stanju ni sijalice redovno da menjate na gradskim banderama a pričate o, bukvalno više desetina milijardi ulaganja...

Cokolo

pre 7 godina

Ispod Beograda postoji sistem laguma, u jednom od njih je sniman Kusturičin film Undergorund. To otežava izgradnju metroa, ali zato postoje inženjeri... Metro je najbitnija stvar o kojoj treba razmišljati što se tiče investicija vezanih za Bg.
Vezano za lagume, knjiga Beograd ispod Beograda baca svetlo na ovaj istorijski dragulj u koji se ništa ne ulaže što je potpuno ludilo! To je prava turistička destinacija, i naše kulturno istorijsko nasleđe. Bilo bi pametno uložiti u to, a ne u novogodišnje ukrase koji će ako ovako nastave sledeće godine doći do Pančeva (ništa protiv Pa), i ostale gluposti inspirisane šuntavilom.

Јабучило

pre 7 godina

Трамвај је ризичан. Квар на мрежи (или само на једном возилу) избацује цео систем из строја.

Razum

pre 7 godina

Ako ovo uspe, do nekih delova Beograda jedino će se moći balonom, ili ko pre 200 godina, kada se vreme stizanja merilo "danima jahanja".

Katczinsky

pre 7 godina

Да ли ико ко прича о метроу зна колико метро кошта? Ко ће то да плати?

Од метроа су скупље само две ствари:
1) рат
2) још скупље - изгубљени рат.

Да сте спремни да плаћате 10%
већи порез или мислите да ће Деда Мраз да донесе метро??
(Перица, 27. novembar

Nije problem u parama vec u lopovluku pa zato para i nema. Drugo metro se ne gradi za 1. godinu, vec se planira a gospoda iz grada ne umeju ni to.

Gavra

pre 7 godina

Ljudi,bugari usli u Sofiju!Alo bre,Vesicu I svi ostali u gradskoj vlasti(ovoj I svakoj prethodnoj) koji se pravite pametni kao I svi vi koji kazete da Beogradu ne treba metro!Ljudi bre,jel vama jasno da jedna Sofija(bez ikakve namere da ikoga uvredim)ima metro vec 19 godina!Jedino sto ja vidim kao razlog zasto I ova I svaka prethodna gradska vlast nije usla u projekat iygradnje metroa je sto nisu znali kako da izvedu projekat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_Metro

Aja Vasil

pre 7 godina

Možda bi Cinik mogao da nam kaže kada je poslednji put bio u San Francisku, da nije starac Fočo od stotinu ljeta? Koliko sam ja videla, pre godinu dana, San Francisko IMA metro, nekoliko linija, dok je tramvaj, da, turistička atrakcija... hello!!!! s novcem koji su političari u poslednjih 50 godina pokrali od ovog naroda, dosad smo već mogli da imamo ko zna koliko linija metroa... stoga, vama gospodine Ciniku, poruka da se obavestite o ćinjenicama pre nego što počnete da sa sigurnošću Vučićevog glasača trabunjate.

Перица

pre 7 godina

Да ли ико ко прича о метроу зна колико метро кошта? Ко ће то да плати?

Од метроа су скупље само две ствари:
1) рат
2) још скупље - изгубљени рат.

Да сте спремни да плаћате 10% већи порез или мислите да ће Деда Мраз да донесе метро??

T

pre 7 godina

Dakle, pravimo pešačku zonu, a kroz nju onda provlačimo tramvaj, a u međuvremenu tuda ide autobus na struju, jer smo skoro kupljene trolejbuse rešili da skonimo. Da li postoji skuplje i besmislenije rešenje od predloženog?

Nikad,nikad

pre 7 godina

Od moje porodice bi.gVesic dobio ogromnu zahvalnicu da vec jednom bude povezan BKA sa centrom.Samo se mucimo da presedamo od Tasa na autobus 26 da bismo stigli do Terazija i Trga.Takodje bismo molili da se vrati mini bus E4 od Cvetka do Bezanijske kose,koji je bezrazlozno prestao da vozi,iako nas je samo on povezivao sa NBgd,Uscem i najvaznije Bezanijskim grobljem.Taj bus je za nas bio sve,jer vec godinu dana. moramo na tri tj.sest ukupno da posetimo grobove nasih milih .Gos.Vesic obradujte nas sto pre.

mtr

pre 7 godina

Grad je zreo za metro vec posle 500 000 stanovnika ne bi li se zaposleni (i ostali gradjani) prevezli u vršnim casovima ujutru i popodne od mesta rada, skole do kuce; a time se i demotivise motorni saoracaj (citaj automobilski) u centru grada

Pesaci, bajs i metro!

Bg vec postaje gnjilav :)

Oslo

pre 7 godina

Reci da Beogradu ne treba metro je suludo. Oslo ima pet linija (nakon izmena saobracaja). Oslo ima u užem jezgru 600 hiljada (uglavnom to pokriva metro, možda nešto više). Da nema metroa grad bi kolabirao, a pričamo o gradu koji ima tri prstena tojest ne morate u centar pa iz centra dalje i slične nebuloze. Dve linije metroa i to od okretnice 23 i 53 i vrha Ustaničke do Bežanije bi za pocetak rešile 75% danasnjeg saobraćajnog kolapsa. Dalji razvitak mreže bi samo unapredio situaciju i dozvolio da ceo uzi centar pretvoriš u pesacku zonu sa dozvolom ulaska vozila koja imaju specijalnu dozvolu.

Botina

pre 7 godina

Na stranu što mi se dopada ideja o vraćanju tramvaja, da sumiramo situaciju: Vesić je rekao da će se to raditi kada se bude pretvarao taj deo grada u pešačku zonu, a do tada će umesto trolejbusa uvesti elektrobuseve. Znači ovako, umesto da trole voze koliko mogu, grad će da u nekoj budućnosti instalira punjače za elektrobuseve (koji koštaju) i skloni kontaktnu mrežu za trolejbuse, pa će posle da uvodi tramvaj? Meni to deluje da je ostvarivo za najmanje 15-20 godina, jer ko ima vremena da prelazi uopšte sa jednog, na treći vid prevoza u skorijoj budučnost (sa trole na e-bus, pa posle na tramvaj)? Mada uz sve ovo, mislim da je poruka o metrou u veoma jasna.

Cinik

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)

Lozana sa svojih 140.000 stanovnika ima dve linije metroa.

артиљерац

pre 7 godina

@ covek iz struke Колега(претпостављам да сте саобраћајни инжењер)
свака вам част.Нема се шта додати.СНС се играју Београдом,као дечјом
играчком,као да ту не живе људи.Станујем код цркве Светог Марка,сад
је већ колапс у јутарњем и поподеневном шпицу,а ако ово почну ту је
КРАЈ.Срдачан поздрав.

Stanislav

pre 7 godina

"Tramvaj sa kondenzatorima" odnosno na baterije. Pa šta fali onda autobusima na baterije tj. elektroautobusima koji ne traže ni šine a koje bi morale da se menjaju s vremena na vreme i ulice raskopavaju.

Odavno smo shvatili šta radi vlast u BG. Njihov cilj je: Što više bilo kakvih besmislenih i štetnih projekata, to više prilika za krađu i "ugrađivanje".

mickey

pre 7 godina

Na toj istoj trasi postoje trole koje vrse posao, tako da ne vidim razlog zasto biste to radili i bespotrebno bacali novac? Svrha toga bi bila sta?

бт

pre 7 godina

Прославили се са Војводе Степе (коју сад заобилази ко год може) па сад непреДНО и у Краља Милана.

ex San Francisko citizen

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)

San Francisko ima metro.Linije 1A, 2B,1C.Manje gledaj filmova

cele iz fotelje

pre 7 godina

'Ajd' za početak sredite Takovsku, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Palmotićevu, Bulevar Despota Stefana da ne lomimo noge po njima i tako unapredite život pešacima.

stingray

pre 7 godina

da li ste vi normalni pa nemamo mi metro da bi ste potpuno izbacili automobile iz centra grada, zašto onda gradite 1000 parking mesta do kojih neće moći da se dođe autom?

Vz

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)
San Francisko ima metro (BART), a i duplo manje ljudi nego Beograd...ako pricamo samo o gradu. Nije neki ekstremno razvijen metro, ali ga ima.

Аник

pre 7 godina

А тролејбусе да бацимо? Па да, купили смо их 2008 године и то 90 комада, зашто би нам трајали још када их можемо бацити!? Има ли неко паметан у градској власти!?!?!

Trajko

pre 7 godina

Najzad da nekom dođe "iz du... u glavu" da smo za metro sirotinja a tramvaj je pravo rešenje i to na sve strane i uvesti one ruske futuristiki dizajnirane zameniti svuda gde može preskupe autobusepa pa da nas Bog vidi!

Zorana pantelic

pre 7 godina

Pa jos bi bolje bilo da vrate kaldrmu, konjske zaprege i Turke.
Da li ima kraja ovom ludilu Vesica i kompanije?
Beogradjani, ako nastavite da spavate probudicete se u 1500. godini sa pesackom zonom do Carigrada. Retro je u modi ali ovi nasi nisu bas shvatili sustinu.

rex

pre 7 godina

znaci ukidaju trole, koje perfektno funkcionisu. sad mene interesuje, zar mi nemamo pametnija posla da potrosimo 100 mil evra...... ja bi istrazio vezu firmi koje bi hipoteticki radile ovo sa politicarima koji ovo ugovaraju

vlajko

pre 7 godina

ако је за грађане, онда метро, а ако је за туризам и туристе, онда исте те првобитне варијанте са коњском вучом. ..не троши се кинта на шине, време за радове, а, и стрпљење људи..

Miki

pre 7 godina

Kod naprednjaka je sve povratak u proslost... Vratice tramvaje gde ih vise nema. Kakva glupa odluka. A da probate da iskopate tunele ispod Terazija, pa nazovete tramvaje metro, mozda?!?

Бб6От

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!

dragan

pre 7 godina

nista gluplje nisam cuo,presipanje iz supljeg u prazno,vec postoje trolejbusi,zasto ne bi taj novac bio ulozen u nove elektroautobuse koji bi zamenili neke linije koje koriste obicne autobuse na dizel.Cilj bi trebao da bude da se svi autobusi zamene elektoautobusima.

arkadija

pre 7 godina

Da li vi ljudi ikada razmislite o nečemu, ili čim vam se rodi misao, odmah je objavite?
Čas će trolejbusi imati novu trasu kroz Francusku ulicu, čas su tu elektrobusevi, čas tramvaji. sačuvaj Bože, Beograd od vas vizionara.

Đole

pre 7 godina

Uopšte ne razumem zašto bi se od Slavije do Kalemegdana ukinulo kretanje drumskih vozila a ostavile dve trake za taksiste?!? To neće taksistima ništa finansijski pomoći - ima hiljadu drugih načina da im se pomogne. Npr. taksisti su bili KAŽNJENI što su ugradili plinske boce i umesto da im se smanji ekološka taksa prethodne gradske i republičke uprave su se pravile lude. Danas ni 5% taksista ne vozi na plin!!! BILO BI MNOGO PAMETNIJE KADA VEĆ PRAVITE PEŠAČKU ZONU DA UMESTO TE DVE TRAKE ZA TAKSISTE NAPRAVITE DVE TRAKE ZA BICIKLISTE - MISLITE MALO NA BEZBEDNOST BICIKLISTA A NE DA IH TAKSISTI GURAJU! Budućnost gradskog prevoza su električni bicikli, pogledajte Kopenhagen, Amsterdan i Berlin!!! Jedan kilometar auto-puta košta tačno koliko i sto kilometara biciklističke staze. Razlika je u nosivosti, u podlozi ispod asfalta.

covek iz struke

pre 7 godina

Aha, znaci pukao metro, pa sada hocete da nas vozate tramvajem i u 22. vek?! Vesicu, ako vec hoces da budes koristan, prosetaj do GSP i raspitaj se malo o problemima sadasnje tramvajske mreze. I propitaj malo ljude zasto polovina sasvim ispravnih tramvaja svakodnevno ostaje u garazi. Kapacitet elektrovucnih podstanica tramvajske kontaktne mreze ne zadovoljava ni trenutne potrebe tramvjaskog saobracaja u Beogradu, a ti bi jos da zidas?! A vidim, izmislio si i tramvaj na baterije, pa moze to, imao sam ja takvu igracku kada sam bio mali, doneo mi teca iz Beca. A pesacka ulica Kralja Milana, to ti je tek vrh! Time ce se sav saobracaj sa Autokomande i Crvenog krsta ka centru prebaciti u vec krcatu Beogradsku i na Bulevar, gde ce se kod Pravnog slivati sa saobracajem od Cvetka i pretvoriti u opsti zastoj svakog radnog dana! Uz to, pesaci ce presedati sa buseva na tramvaje na Slaviji, usput ce pretrcavati Slaviju uzduz i popreko gde semafora nema ... Da li vi ljudi uopste znate sta radite?!

boris

pre 7 godina

Da ste pametni kao što niste uveli bi davno tramvaje na sve te linije i prometne ulice zamenivši buseve trovače građana. Živim u Beogradu 26 godina i u tom periodu ni jednu značajnu promenunu vezanu za poboljšanje gradskog prevoza nisam video, sem novog mosta ostalo NIŠTA. U ovu priču ne verujem, Vi godinama ne možete zakrpiti prelaz tramvajskih šina preko ultra prometne ulice kod veterinarskog fakulteta. Zadnji put su mi se neki prijatelji iz inostranstva začudili jeli to moguće, polomiše se kola, busevi???

covek iz struke

pre 7 godina

Aha, znaci pukao metro, pa sada hocete da nas vozate tramvajem i u 22. vek?! Vesicu, ako vec hoces da budes koristan, prosetaj do GSP i raspitaj se malo o problemima sadasnje tramvajske mreze. I propitaj malo ljude zasto polovina sasvim ispravnih tramvaja svakodnevno ostaje u garazi. Kapacitet elektrovucnih podstanica tramvajske kontaktne mreze ne zadovoljava ni trenutne potrebe tramvjaskog saobracaja u Beogradu, a ti bi jos da zidas?! A vidim, izmislio si i tramvaj na baterije, pa moze to, imao sam ja takvu igracku kada sam bio mali, doneo mi teca iz Beca. A pesacka ulica Kralja Milana, to ti je tek vrh! Time ce se sav saobracaj sa Autokomande i Crvenog krsta ka centru prebaciti u vec krcatu Beogradsku i na Bulevar, gde ce se kod Pravnog slivati sa saobracajem od Cvetka i pretvoriti u opsti zastoj svakog radnog dana! Uz to, pesaci ce presedati sa buseva na tramvaje na Slaviji, usput ce pretrcavati Slaviju uzduz i popreko gde semafora nema ... Da li vi ljudi uopste znate sta radite?!

ex San Francisko citizen

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)

San Francisko ima metro.Linije 1A, 2B,1C.Manje gledaj filmova

arkadija

pre 7 godina

Da li vi ljudi ikada razmislite o nečemu, ili čim vam se rodi misao, odmah je objavite?
Čas će trolejbusi imati novu trasu kroz Francusku ulicu, čas su tu elektrobusevi, čas tramvaji. sačuvaj Bože, Beograd od vas vizionara.

Stanislav

pre 7 godina

"Tramvaj sa kondenzatorima" odnosno na baterije. Pa šta fali onda autobusima na baterije tj. elektroautobusima koji ne traže ni šine a koje bi morale da se menjaju s vremena na vreme i ulice raskopavaju.

Odavno smo shvatili šta radi vlast u BG. Njihov cilj je: Što više bilo kakvih besmislenih i štetnih projekata, to više prilika za krađu i "ugrađivanje".

Miki

pre 7 godina

Kod naprednjaka je sve povratak u proslost... Vratice tramvaje gde ih vise nema. Kakva glupa odluka. A da probate da iskopate tunele ispod Terazija, pa nazovete tramvaje metro, mozda?!?

Zorana pantelic

pre 7 godina

Pa jos bi bolje bilo da vrate kaldrmu, konjske zaprege i Turke.
Da li ima kraja ovom ludilu Vesica i kompanije?
Beogradjani, ako nastavite da spavate probudicete se u 1500. godini sa pesackom zonom do Carigrada. Retro je u modi ali ovi nasi nisu bas shvatili sustinu.

cele iz fotelje

pre 7 godina

'Ajd' za početak sredite Takovsku, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Palmotićevu, Bulevar Despota Stefana da ne lomimo noge po njima i tako unapredite život pešacima.

rex

pre 7 godina

znaci ukidaju trole, koje perfektno funkcionisu. sad mene interesuje, zar mi nemamo pametnija posla da potrosimo 100 mil evra...... ja bi istrazio vezu firmi koje bi hipoteticki radile ovo sa politicarima koji ovo ugovaraju

Аник

pre 7 godina

А тролејбусе да бацимо? Па да, купили смо их 2008 године и то 90 комада, зашто би нам трајали још када их можемо бацити!? Има ли неко паметан у градској власти!?!?!

mickey

pre 7 godina

Na toj istoj trasi postoje trole koje vrse posao, tako da ne vidim razlog zasto biste to radili i bespotrebno bacali novac? Svrha toga bi bila sta?

stingray

pre 7 godina

da li ste vi normalni pa nemamo mi metro da bi ste potpuno izbacili automobile iz centra grada, zašto onda gradite 1000 parking mesta do kojih neće moći da se dođe autom?

бт

pre 7 godina

Прославили се са Војводе Степе (коју сад заобилази ко год може) па сад непреДНО и у Краља Милана.

dragan

pre 7 godina

nista gluplje nisam cuo,presipanje iz supljeg u prazno,vec postoje trolejbusi,zasto ne bi taj novac bio ulozen u nove elektroautobuse koji bi zamenili neke linije koje koriste obicne autobuse na dizel.Cilj bi trebao da bude da se svi autobusi zamene elektoautobusima.

Đole

pre 7 godina

Uopšte ne razumem zašto bi se od Slavije do Kalemegdana ukinulo kretanje drumskih vozila a ostavile dve trake za taksiste?!? To neće taksistima ništa finansijski pomoći - ima hiljadu drugih načina da im se pomogne. Npr. taksisti su bili KAŽNJENI što su ugradili plinske boce i umesto da im se smanji ekološka taksa prethodne gradske i republičke uprave su se pravile lude. Danas ni 5% taksista ne vozi na plin!!! BILO BI MNOGO PAMETNIJE KADA VEĆ PRAVITE PEŠAČKU ZONU DA UMESTO TE DVE TRAKE ZA TAKSISTE NAPRAVITE DVE TRAKE ZA BICIKLISTE - MISLITE MALO NA BEZBEDNOST BICIKLISTA A NE DA IH TAKSISTI GURAJU! Budućnost gradskog prevoza su električni bicikli, pogledajte Kopenhagen, Amsterdan i Berlin!!! Jedan kilometar auto-puta košta tačno koliko i sto kilometara biciklističke staze. Razlika je u nosivosti, u podlozi ispod asfalta.

Vz

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)
San Francisko ima metro (BART), a i duplo manje ljudi nego Beograd...ako pricamo samo o gradu. Nije neki ekstremno razvijen metro, ali ga ima.

boris

pre 7 godina

Da ste pametni kao što niste uveli bi davno tramvaje na sve te linije i prometne ulice zamenivši buseve trovače građana. Živim u Beogradu 26 godina i u tom periodu ni jednu značajnu promenunu vezanu za poboljšanje gradskog prevoza nisam video, sem novog mosta ostalo NIŠTA. U ovu priču ne verujem, Vi godinama ne možete zakrpiti prelaz tramvajskih šina preko ultra prometne ulice kod veterinarskog fakulteta. Zadnji put su mi se neki prijatelji iz inostranstva začudili jeli to moguće, polomiše se kola, busevi???

vlajko

pre 7 godina

ако је за грађане, онда метро, а ако је за туризам и туристе, онда исте те првобитне варијанте са коњском вучом. ..не троши се кинта на шине, време за радове, а, и стрпљење људи..

артиљерац

pre 7 godina

@ covek iz struke Колега(претпостављам да сте саобраћајни инжењер)
свака вам част.Нема се шта додати.СНС се играју Београдом,као дечјом
играчком,као да ту не живе људи.Станујем код цркве Светог Марка,сад
је већ колапс у јутарњем и поподеневном шпицу,а ако ово почну ту је
КРАЈ.Срдачан поздрав.

Cinik

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)

Lozana sa svojih 140.000 stanovnika ima dve linije metroa.

Botina

pre 7 godina

Na stranu što mi se dopada ideja o vraćanju tramvaja, da sumiramo situaciju: Vesić je rekao da će se to raditi kada se bude pretvarao taj deo grada u pešačku zonu, a do tada će umesto trolejbusa uvesti elektrobuseve. Znači ovako, umesto da trole voze koliko mogu, grad će da u nekoj budućnosti instalira punjače za elektrobuseve (koji koštaju) i skloni kontaktnu mrežu za trolejbuse, pa će posle da uvodi tramvaj? Meni to deluje da je ostvarivo za najmanje 15-20 godina, jer ko ima vremena da prelazi uopšte sa jednog, na treći vid prevoza u skorijoj budučnost (sa trole na e-bus, pa posle na tramvaj)? Mada uz sve ovo, mislim da je poruka o metrou u veoma jasna.

Oslo

pre 7 godina

Reci da Beogradu ne treba metro je suludo. Oslo ima pet linija (nakon izmena saobracaja). Oslo ima u užem jezgru 600 hiljada (uglavnom to pokriva metro, možda nešto više). Da nema metroa grad bi kolabirao, a pričamo o gradu koji ima tri prstena tojest ne morate u centar pa iz centra dalje i slične nebuloze. Dve linije metroa i to od okretnice 23 i 53 i vrha Ustaničke do Bežanije bi za pocetak rešile 75% danasnjeg saobraćajnog kolapsa. Dalji razvitak mreže bi samo unapredio situaciju i dozvolio da ceo uzi centar pretvoriš u pesacku zonu sa dozvolom ulaska vozila koja imaju specijalnu dozvolu.

T

pre 7 godina

Dakle, pravimo pešačku zonu, a kroz nju onda provlačimo tramvaj, a u međuvremenu tuda ide autobus na struju, jer smo skoro kupljene trolejbuse rešili da skonimo. Da li postoji skuplje i besmislenije rešenje od predloženog?

Aja Vasil

pre 7 godina

Možda bi Cinik mogao da nam kaže kada je poslednji put bio u San Francisku, da nije starac Fočo od stotinu ljeta? Koliko sam ja videla, pre godinu dana, San Francisko IMA metro, nekoliko linija, dok je tramvaj, da, turistička atrakcija... hello!!!! s novcem koji su političari u poslednjih 50 godina pokrali od ovog naroda, dosad smo već mogli da imamo ko zna koliko linija metroa... stoga, vama gospodine Ciniku, poruka da se obavestite o ćinjenicama pre nego što počnete da sa sigurnošću Vučićevog glasača trabunjate.

Gavra

pre 7 godina

Ljudi,bugari usli u Sofiju!Alo bre,Vesicu I svi ostali u gradskoj vlasti(ovoj I svakoj prethodnoj) koji se pravite pametni kao I svi vi koji kazete da Beogradu ne treba metro!Ljudi bre,jel vama jasno da jedna Sofija(bez ikakve namere da ikoga uvredim)ima metro vec 19 godina!Jedino sto ja vidim kao razlog zasto I ova I svaka prethodna gradska vlast nije usla u projekat iygradnje metroa je sto nisu znali kako da izvedu projekat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_Metro

Katczinsky

pre 7 godina

Да ли ико ко прича о метроу зна колико метро кошта? Ко ће то да плати?

Од метроа су скупље само две ствари:
1) рат
2) још скупље - изгубљени рат.

Да сте спремни да плаћате 10%
већи порез или мислите да ће Деда Мраз да донесе метро??
(Перица, 27. novembar

Nije problem u parama vec u lopovluku pa zato para i nema. Drugo metro se ne gradi za 1. godinu, vec se planira a gospoda iz grada ne umeju ni to.

Cokolo

pre 7 godina

Ispod Beograda postoji sistem laguma, u jednom od njih je sniman Kusturičin film Undergorund. To otežava izgradnju metroa, ali zato postoje inženjeri... Metro je najbitnija stvar o kojoj treba razmišljati što se tiče investicija vezanih za Bg.
Vezano za lagume, knjiga Beograd ispod Beograda baca svetlo na ovaj istorijski dragulj u koji se ništa ne ulaže što je potpuno ludilo! To je prava turistička destinacija, i naše kulturno istorijsko nasleđe. Bilo bi pametno uložiti u to, a ne u novogodišnje ukrase koji će ako ovako nastave sledeće godine doći do Pančeva (ništa protiv Pa), i ostale gluposti inspirisane šuntavilom.

mtr

pre 7 godina

Grad je zreo za metro vec posle 500 000 stanovnika ne bi li se zaposleni (i ostali gradjani) prevezli u vršnim casovima ujutru i popodne od mesta rada, skole do kuce; a time se i demotivise motorni saoracaj (citaj automobilski) u centru grada

Pesaci, bajs i metro!

Bg vec postaje gnjilav :)

Бб6От

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!

Razum

pre 7 godina

Ako ovo uspe, do nekih delova Beograda jedino će se moći balonom, ili ko pre 200 godina, kada se vreme stizanja merilo "danima jahanja".

Јабучило

pre 7 godina

Трамвај је ризичан. Квар на мрежи (или само на једном возилу) избацује цео систем из строја.

Trajko

pre 7 godina

Najzad da nekom dođe "iz du... u glavu" da smo za metro sirotinja a tramvaj je pravo rešenje i to na sve strane i uvesti one ruske futuristiki dizajnirane zameniti svuda gde može preskupe autobusepa pa da nas Bog vidi!

Zoran

pre 7 godina

Metro, tramvaj na baterije, šine na Terazijama, pešačke zone ovde, pešačke zone tamo, promenada pored Save, promenada pored Dunava, gondole bez kanala(kanale će da šprave, valjda), trolejbusu na Dorćolu, muzičke fontane, rotkve strugane i u mileram uvaljane pa na tacni poslužene...

Alo majstori! Ova država živi samo, jedino i isključivo zahvaljujući infuziji koja je neprestano uključena od strane MMF-a, tako da ne zamajavajte ove punoglavce ako Boga znate. Pa vi niste, zbog nemaštine i vlastite nesposobnosti, u stanju ni sijalice redovno da menjate na gradskim banderama a pričate o, bukvalno više desetina milijardi ulaganja...

cucko

pre 7 godina

Molim odgovor na pitanje da li ce tramvaj vuci konji? Ako hoce, recite nam kada ce biti konkurs za konje, i kolika ce biti plata, kao i kakva strucna sprema je potrebna? Unapred zahvalan, nezaposleni sugradjanin.

Перица

pre 7 godina

Да ли ико ко прича о метроу зна колико метро кошта? Ко ће то да плати?

Од метроа су скупље само две ствари:
1) рат
2) још скупље - изгубљени рат.

Да сте спремни да плаћате 10% већи порез или мислите да ће Деда Мраз да донесе метро??

X=iks

pre 7 godina

Kod naprednjaka je sve povratak u proslost... Vratice tramvaje gde ih vise nema. Kakva glupa odluka. A da probate da iskopate tunele ispod Terazija, pa nazovete tramvaje metro, mozda?!? (Miki, 26. novembar 2016 14:29)

Pariz, London, Rim, Milano, Torino, Minhen, Bec, Prag, Budimpesta, Bukurest... imaju tramvaje. Svaki od ovih gradova ima metro. Osim Londona (koji ima mnogo razlicitih vrsta gradskog prevoza), svaki od ovih gradova ima gustu tramvajsku mrezu u najstrozem centru. Mnogi Srbi nikako da razumeju da metro i tramvaj nisu alternativna sredstva gradskog prevoza, nego komplementarna. Metro je kicma, ali, vama treba mreza. Uloga metroa je da vas brzo prebaci s jednog kraja grada na drugi, ne da vas razvozi od vrata do vrata (pa ni od kvarta do kvarta). Sta ce vam jedna, ili nekoliko, linija metroa, ako nemate mrezu? Svako od sredstava (metro, tramvaj, trolejbus, autobus...) ima svoju ulogu i svaka je razlicita. Beogradu metro jeste neophodan, ne zbog velicine grada, nego zbog konfiguracije terena. Na zalost, u Beogradu cesto ni oni koji planiraju metro (sudeci po tome kakve linije planiraju) ne shvataju koja je njegova svrha, ni zasto je Beogradu neophodan. Jeste, svrha mu je da bude kicma, ali, ne tako da bukvalno duplira vec postojece pravce, nego da savlada konfiguraciju terena i iskoristi cinjenicu da ona za njega ne predstavlja uslovljavajuci faktor. Znaci - ne duz grebena, nego kroz njega, od brda do brda! A po grebenu - moze i tramvaj.

mrmlj

pre 7 godina

@(Перица, 27. novembar 2016 01:32)
da ne mislis mozda da su porezi u srbiji mali?
porez na zarade je slican kao u npr. svedskoj, a uporedi sta tamo dobijes za svoj novac a sta ovde.
pdv 20% (10% na neke stvari), 65-70% porez na zarade (u odnosu na neto iznos), najskuplje putarine u ovom delu evrope...
nije problem u iznosu koji drzava ima na raspolaganju vec u nacinu na koji se raspolaze tim novcem. dok god je bitnije da se kupuje socijalni mir odrzavanjem zelezare, fap-a, ikarbusa i slicnih propalih firmi u zivotu, da se vlast oduzi svojim clanovima zaposlenjem u drzavnoj sluzbi itd. nego da se domacinski posluje, bice nam tako kako nam je.

Nikad,nikad

pre 7 godina

Od moje porodice bi.gVesic dobio ogromnu zahvalnicu da vec jednom bude povezan BKA sa centrom.Samo se mucimo da presedamo od Tasa na autobus 26 da bismo stigli do Terazija i Trga.Takodje bismo molili da se vrati mini bus E4 od Cvetka do Bezanijske kose,koji je bezrazlozno prestao da vozi,iako nas je samo on povezivao sa NBgd,Uscem i najvaznije Bezanijskim grobljem.Taj bus je za nas bio sve,jer vec godinu dana. moramo na tri tj.sest ukupno da posetimo grobove nasih milih .Gos.Vesic obradujte nas sto pre.

....

pre 7 godina

Gospodine Vesicu, ne znam da li ste primetili da imamo sasvim dobar prevoz ovom trasom. Ne znam da li znate da ce vam za to bespotrebno kopanje ulica trebati novac, koji ce opet biti uzet od jadnih gradjana ove zemlje?! I ne znam da li znate, a gradski ste menadzer, sta li ste, da Bolec, Ritopek i naselja podno Avale nemaju vodu leti?????!!!!!! Kaludjerica nema gotovou kanalizacionu mrezu??? Prezivecemo bez "tramvaja broj 1" ali bez vode i uz smrad teško.

Бб6От

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!

Trajko

pre 7 godina

Najzad da nekom dođe "iz du... u glavu" da smo za metro sirotinja a tramvaj je pravo rešenje i to na sve strane i uvesti one ruske futuristiki dizajnirane zameniti svuda gde može preskupe autobusepa pa da nas Bog vidi!

Перица

pre 7 godina

Да ли ико ко прича о метроу зна колико метро кошта? Ко ће то да плати?

Од метроа су скупље само две ствари:
1) рат
2) још скупље - изгубљени рат.

Да сте спремни да плаћате 10% већи порез или мислите да ће Деда Мраз да донесе метро??

Vz

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)
San Francisko ima metro (BART), a i duplo manje ljudi nego Beograd...ako pricamo samo o gradu. Nije neki ekstremno razvijen metro, ali ga ima.

Nikad,nikad

pre 7 godina

Od moje porodice bi.gVesic dobio ogromnu zahvalnicu da vec jednom bude povezan BKA sa centrom.Samo se mucimo da presedamo od Tasa na autobus 26 da bismo stigli do Terazija i Trga.Takodje bismo molili da se vrati mini bus E4 od Cvetka do Bezanijske kose,koji je bezrazlozno prestao da vozi,iako nas je samo on povezivao sa NBgd,Uscem i najvaznije Bezanijskim grobljem.Taj bus je za nas bio sve,jer vec godinu dana. moramo na tri tj.sest ukupno da posetimo grobove nasih milih .Gos.Vesic obradujte nas sto pre.

covek iz struke

pre 7 godina

Aha, znaci pukao metro, pa sada hocete da nas vozate tramvajem i u 22. vek?! Vesicu, ako vec hoces da budes koristan, prosetaj do GSP i raspitaj se malo o problemima sadasnje tramvajske mreze. I propitaj malo ljude zasto polovina sasvim ispravnih tramvaja svakodnevno ostaje u garazi. Kapacitet elektrovucnih podstanica tramvajske kontaktne mreze ne zadovoljava ni trenutne potrebe tramvjaskog saobracaja u Beogradu, a ti bi jos da zidas?! A vidim, izmislio si i tramvaj na baterije, pa moze to, imao sam ja takvu igracku kada sam bio mali, doneo mi teca iz Beca. A pesacka ulica Kralja Milana, to ti je tek vrh! Time ce se sav saobracaj sa Autokomande i Crvenog krsta ka centru prebaciti u vec krcatu Beogradsku i na Bulevar, gde ce se kod Pravnog slivati sa saobracajem od Cvetka i pretvoriti u opsti zastoj svakog radnog dana! Uz to, pesaci ce presedati sa buseva na tramvaje na Slaviji, usput ce pretrcavati Slaviju uzduz i popreko gde semafora nema ... Da li vi ljudi uopste znate sta radite?!

mickey

pre 7 godina

Na toj istoj trasi postoje trole koje vrse posao, tako da ne vidim razlog zasto biste to radili i bespotrebno bacali novac? Svrha toga bi bila sta?

Đole

pre 7 godina

Uopšte ne razumem zašto bi se od Slavije do Kalemegdana ukinulo kretanje drumskih vozila a ostavile dve trake za taksiste?!? To neće taksistima ništa finansijski pomoći - ima hiljadu drugih načina da im se pomogne. Npr. taksisti su bili KAŽNJENI što su ugradili plinske boce i umesto da im se smanji ekološka taksa prethodne gradske i republičke uprave su se pravile lude. Danas ni 5% taksista ne vozi na plin!!! BILO BI MNOGO PAMETNIJE KADA VEĆ PRAVITE PEŠAČKU ZONU DA UMESTO TE DVE TRAKE ZA TAKSISTE NAPRAVITE DVE TRAKE ZA BICIKLISTE - MISLITE MALO NA BEZBEDNOST BICIKLISTA A NE DA IH TAKSISTI GURAJU! Budućnost gradskog prevoza su električni bicikli, pogledajte Kopenhagen, Amsterdan i Berlin!!! Jedan kilometar auto-puta košta tačno koliko i sto kilometara biciklističke staze. Razlika je u nosivosti, u podlozi ispod asfalta.

Cinik

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)

Lozana sa svojih 140.000 stanovnika ima dve linije metroa.

Miki

pre 7 godina

Kod naprednjaka je sve povratak u proslost... Vratice tramvaje gde ih vise nema. Kakva glupa odluka. A da probate da iskopate tunele ispod Terazija, pa nazovete tramvaje metro, mozda?!?

Zorana pantelic

pre 7 godina

Pa jos bi bolje bilo da vrate kaldrmu, konjske zaprege i Turke.
Da li ima kraja ovom ludilu Vesica i kompanije?
Beogradjani, ako nastavite da spavate probudicete se u 1500. godini sa pesackom zonom do Carigrada. Retro je u modi ali ovi nasi nisu bas shvatili sustinu.

Stanislav

pre 7 godina

"Tramvaj sa kondenzatorima" odnosno na baterije. Pa šta fali onda autobusima na baterije tj. elektroautobusima koji ne traže ni šine a koje bi morale da se menjaju s vremena na vreme i ulice raskopavaju.

Odavno smo shvatili šta radi vlast u BG. Njihov cilj je: Što više bilo kakvih besmislenih i štetnih projekata, to više prilika za krađu i "ugrađivanje".

ex San Francisko citizen

pre 7 godina

Jel San Francisco ima metro? Nema! Ima tramvaj. Beograd nema 20 miliona stanovnika neophodnih za metro i novac iz cele srbije svakako se neće trošiti za tu glupost koja ce biti prazna i na kratke relacije. Metro do borče hahaha... Patetično!
(Бб6От, 26. novembar 2016 14:28)

San Francisko ima metro.Linije 1A, 2B,1C.Manje gledaj filmova

rex

pre 7 godina

znaci ukidaju trole, koje perfektno funkcionisu. sad mene interesuje, zar mi nemamo pametnija posla da potrosimo 100 mil evra...... ja bi istrazio vezu firmi koje bi hipoteticki radile ovo sa politicarima koji ovo ugovaraju

boris

pre 7 godina

Da ste pametni kao što niste uveli bi davno tramvaje na sve te linije i prometne ulice zamenivši buseve trovače građana. Živim u Beogradu 26 godina i u tom periodu ni jednu značajnu promenunu vezanu za poboljšanje gradskog prevoza nisam video, sem novog mosta ostalo NIŠTA. U ovu priču ne verujem, Vi godinama ne možete zakrpiti prelaz tramvajskih šina preko ultra prometne ulice kod veterinarskog fakulteta. Zadnji put su mi se neki prijatelji iz inostranstva začudili jeli to moguće, polomiše se kola, busevi???

vlajko

pre 7 godina

ако је за грађане, онда метро, а ако је за туризам и туристе, онда исте те првобитне варијанте са коњском вучом. ..не троши се кинта на шине, време за радове, а, и стрпљење људи..

Аник

pre 7 godina

А тролејбусе да бацимо? Па да, купили смо их 2008 године и то 90 комада, зашто би нам трајали још када их можемо бацити!? Има ли неко паметан у градској власти!?!?!

артиљерац

pre 7 godina

@ covek iz struke Колега(претпостављам да сте саобраћајни инжењер)
свака вам част.Нема се шта додати.СНС се играју Београдом,као дечјом
играчком,као да ту не живе људи.Станујем код цркве Светог Марка,сад
је већ колапс у јутарњем и поподеневном шпицу,а ако ово почну ту је
КРАЈ.Срдачан поздрав.

бт

pre 7 godina

Прославили се са Војводе Степе (коју сад заобилази ко год може) па сад непреДНО и у Краља Милана.

dragan

pre 7 godina

nista gluplje nisam cuo,presipanje iz supljeg u prazno,vec postoje trolejbusi,zasto ne bi taj novac bio ulozen u nove elektroautobuse koji bi zamenili neke linije koje koriste obicne autobuse na dizel.Cilj bi trebao da bude da se svi autobusi zamene elektoautobusima.

stingray

pre 7 godina

da li ste vi normalni pa nemamo mi metro da bi ste potpuno izbacili automobile iz centra grada, zašto onda gradite 1000 parking mesta do kojih neće moći da se dođe autom?

arkadija

pre 7 godina

Da li vi ljudi ikada razmislite o nečemu, ili čim vam se rodi misao, odmah je objavite?
Čas će trolejbusi imati novu trasu kroz Francusku ulicu, čas su tu elektrobusevi, čas tramvaji. sačuvaj Bože, Beograd od vas vizionara.

cele iz fotelje

pre 7 godina

'Ajd' za početak sredite Takovsku, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Palmotićevu, Bulevar Despota Stefana da ne lomimo noge po njima i tako unapredite život pešacima.

Razum

pre 7 godina

Ako ovo uspe, do nekih delova Beograda jedino će se moći balonom, ili ko pre 200 godina, kada se vreme stizanja merilo "danima jahanja".

Botina

pre 7 godina

Na stranu što mi se dopada ideja o vraćanju tramvaja, da sumiramo situaciju: Vesić je rekao da će se to raditi kada se bude pretvarao taj deo grada u pešačku zonu, a do tada će umesto trolejbusa uvesti elektrobuseve. Znači ovako, umesto da trole voze koliko mogu, grad će da u nekoj budućnosti instalira punjače za elektrobuseve (koji koštaju) i skloni kontaktnu mrežu za trolejbuse, pa će posle da uvodi tramvaj? Meni to deluje da je ostvarivo za najmanje 15-20 godina, jer ko ima vremena da prelazi uopšte sa jednog, na treći vid prevoza u skorijoj budučnost (sa trole na e-bus, pa posle na tramvaj)? Mada uz sve ovo, mislim da je poruka o metrou u veoma jasna.

Oslo

pre 7 godina

Reci da Beogradu ne treba metro je suludo. Oslo ima pet linija (nakon izmena saobracaja). Oslo ima u užem jezgru 600 hiljada (uglavnom to pokriva metro, možda nešto više). Da nema metroa grad bi kolabirao, a pričamo o gradu koji ima tri prstena tojest ne morate u centar pa iz centra dalje i slične nebuloze. Dve linije metroa i to od okretnice 23 i 53 i vrha Ustaničke do Bežanije bi za pocetak rešile 75% danasnjeg saobraćajnog kolapsa. Dalji razvitak mreže bi samo unapredio situaciju i dozvolio da ceo uzi centar pretvoriš u pesacku zonu sa dozvolom ulaska vozila koja imaju specijalnu dozvolu.

Aja Vasil

pre 7 godina

Možda bi Cinik mogao da nam kaže kada je poslednji put bio u San Francisku, da nije starac Fočo od stotinu ljeta? Koliko sam ja videla, pre godinu dana, San Francisko IMA metro, nekoliko linija, dok je tramvaj, da, turistička atrakcija... hello!!!! s novcem koji su političari u poslednjih 50 godina pokrali od ovog naroda, dosad smo već mogli da imamo ko zna koliko linija metroa... stoga, vama gospodine Ciniku, poruka da se obavestite o ćinjenicama pre nego što počnete da sa sigurnošću Vučićevog glasača trabunjate.

Јабучило

pre 7 godina

Трамвај је ризичан. Квар на мрежи (или само на једном возилу) избацује цео систем из строја.

mtr

pre 7 godina

Grad je zreo za metro vec posle 500 000 stanovnika ne bi li se zaposleni (i ostali gradjani) prevezli u vršnim casovima ujutru i popodne od mesta rada, skole do kuce; a time se i demotivise motorni saoracaj (citaj automobilski) u centru grada

Pesaci, bajs i metro!

Bg vec postaje gnjilav :)

T

pre 7 godina

Dakle, pravimo pešačku zonu, a kroz nju onda provlačimo tramvaj, a u međuvremenu tuda ide autobus na struju, jer smo skoro kupljene trolejbuse rešili da skonimo. Da li postoji skuplje i besmislenije rešenje od predloženog?

Katczinsky

pre 7 godina

Да ли ико ко прича о метроу зна колико метро кошта? Ко ће то да плати?

Од метроа су скупље само две ствари:
1) рат
2) још скупље - изгубљени рат.

Да сте спремни да плаћате 10%
већи порез или мислите да ће Деда Мраз да донесе метро??
(Перица, 27. novembar

Nije problem u parama vec u lopovluku pa zato para i nema. Drugo metro se ne gradi za 1. godinu, vec se planira a gospoda iz grada ne umeju ni to.

Cokolo

pre 7 godina

Ispod Beograda postoji sistem laguma, u jednom od njih je sniman Kusturičin film Undergorund. To otežava izgradnju metroa, ali zato postoje inženjeri... Metro je najbitnija stvar o kojoj treba razmišljati što se tiče investicija vezanih za Bg.
Vezano za lagume, knjiga Beograd ispod Beograda baca svetlo na ovaj istorijski dragulj u koji se ništa ne ulaže što je potpuno ludilo! To je prava turistička destinacija, i naše kulturno istorijsko nasleđe. Bilo bi pametno uložiti u to, a ne u novogodišnje ukrase koji će ako ovako nastave sledeće godine doći do Pančeva (ništa protiv Pa), i ostale gluposti inspirisane šuntavilom.

Zoran

pre 7 godina

Metro, tramvaj na baterije, šine na Terazijama, pešačke zone ovde, pešačke zone tamo, promenada pored Save, promenada pored Dunava, gondole bez kanala(kanale će da šprave, valjda), trolejbusu na Dorćolu, muzičke fontane, rotkve strugane i u mileram uvaljane pa na tacni poslužene...

Alo majstori! Ova država živi samo, jedino i isključivo zahvaljujući infuziji koja je neprestano uključena od strane MMF-a, tako da ne zamajavajte ove punoglavce ako Boga znate. Pa vi niste, zbog nemaštine i vlastite nesposobnosti, u stanju ni sijalice redovno da menjate na gradskim banderama a pričate o, bukvalno više desetina milijardi ulaganja...

Gavra

pre 7 godina

Ljudi,bugari usli u Sofiju!Alo bre,Vesicu I svi ostali u gradskoj vlasti(ovoj I svakoj prethodnoj) koji se pravite pametni kao I svi vi koji kazete da Beogradu ne treba metro!Ljudi bre,jel vama jasno da jedna Sofija(bez ikakve namere da ikoga uvredim)ima metro vec 19 godina!Jedino sto ja vidim kao razlog zasto I ova I svaka prethodna gradska vlast nije usla u projekat iygradnje metroa je sto nisu znali kako da izvedu projekat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_Metro

cucko

pre 7 godina

Molim odgovor na pitanje da li ce tramvaj vuci konji? Ako hoce, recite nam kada ce biti konkurs za konje, i kolika ce biti plata, kao i kakva strucna sprema je potrebna? Unapred zahvalan, nezaposleni sugradjanin.

X=iks

pre 7 godina

Kod naprednjaka je sve povratak u proslost... Vratice tramvaje gde ih vise nema. Kakva glupa odluka. A da probate da iskopate tunele ispod Terazija, pa nazovete tramvaje metro, mozda?!? (Miki, 26. novembar 2016 14:29)

Pariz, London, Rim, Milano, Torino, Minhen, Bec, Prag, Budimpesta, Bukurest... imaju tramvaje. Svaki od ovih gradova ima metro. Osim Londona (koji ima mnogo razlicitih vrsta gradskog prevoza), svaki od ovih gradova ima gustu tramvajsku mrezu u najstrozem centru. Mnogi Srbi nikako da razumeju da metro i tramvaj nisu alternativna sredstva gradskog prevoza, nego komplementarna. Metro je kicma, ali, vama treba mreza. Uloga metroa je da vas brzo prebaci s jednog kraja grada na drugi, ne da vas razvozi od vrata do vrata (pa ni od kvarta do kvarta). Sta ce vam jedna, ili nekoliko, linija metroa, ako nemate mrezu? Svako od sredstava (metro, tramvaj, trolejbus, autobus...) ima svoju ulogu i svaka je razlicita. Beogradu metro jeste neophodan, ne zbog velicine grada, nego zbog konfiguracije terena. Na zalost, u Beogradu cesto ni oni koji planiraju metro (sudeci po tome kakve linije planiraju) ne shvataju koja je njegova svrha, ni zasto je Beogradu neophodan. Jeste, svrha mu je da bude kicma, ali, ne tako da bukvalno duplira vec postojece pravce, nego da savlada konfiguraciju terena i iskoristi cinjenicu da ona za njega ne predstavlja uslovljavajuci faktor. Znaci - ne duz grebena, nego kroz njega, od brda do brda! A po grebenu - moze i tramvaj.

mrmlj

pre 7 godina

@(Перица, 27. novembar 2016 01:32)
da ne mislis mozda da su porezi u srbiji mali?
porez na zarade je slican kao u npr. svedskoj, a uporedi sta tamo dobijes za svoj novac a sta ovde.
pdv 20% (10% na neke stvari), 65-70% porez na zarade (u odnosu na neto iznos), najskuplje putarine u ovom delu evrope...
nije problem u iznosu koji drzava ima na raspolaganju vec u nacinu na koji se raspolaze tim novcem. dok god je bitnije da se kupuje socijalni mir odrzavanjem zelezare, fap-a, ikarbusa i slicnih propalih firmi u zivotu, da se vlast oduzi svojim clanovima zaposlenjem u drzavnoj sluzbi itd. nego da se domacinski posluje, bice nam tako kako nam je.

....

pre 7 godina

Gospodine Vesicu, ne znam da li ste primetili da imamo sasvim dobar prevoz ovom trasom. Ne znam da li znate da ce vam za to bespotrebno kopanje ulica trebati novac, koji ce opet biti uzet od jadnih gradjana ove zemlje?! I ne znam da li znate, a gradski ste menadzer, sta li ste, da Bolec, Ritopek i naselja podno Avale nemaju vodu leti?????!!!!!! Kaludjerica nema gotovou kanalizacionu mrezu??? Prezivecemo bez "tramvaja broj 1" ali bez vode i uz smrad teško.