Četvrtak, 17.11.2016.

19:30

Srbi neracionalno piju antibiotike

Izvor: B92

Srbi neracionalno piju antibiotike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

dzuli

pre 7 godina

@M Nijednog trenutka nisam rekla da odmah čim mi nije dobro popijem antibiotik. Neko kad to eskalira do neprijatnosti koja se vise ne trpi. Konkretno skoro mi se do te mere upalilo grlo da tri dana nisam mogla ništa da progutam. Bukvalno ništa nisam jela,cak i kad progutam pljuvačku bilo je kao da gutam zilete. Probala sam da zakazem,rekli su mi da ima slobodan termin za dve nedelje sto je bilo presmesno!znala sam da mogu da odem i uz malo svađe uspem da dođem do doktora ali kao sto rekoh uz mnogo cekanja i stresa. Ovako sam sama sebi dala terapiju i u roku od 12h ja sam se preporodila! Opet naglašavam da ne posežem za antibioticima čim kinem,ali kad se tegobe toliko pogorsaju, "pukne film" mi film i tad biram lakše put. Eto nadam se da sam pojasnila sta sam mislila....

M

pre 7 godina

@dzuli
Šta tačno za vas znači biranje lakšeg puta?
Lično činjenica iz sličnih razloga nisam bila kod lekara opšte prakse godinama. Opet to ne znači da ću popiti antibiotik svaki put kad mi nije dobro. Zadnju bolest sam dominantno preležala na defrinolu, vitaminima i brufenu. I prošlo je.
Ako je za Vas lakši put da popijete AB svaki put, možda bi Vam prvo koristile redovne vakcine protiv gripa (što se brzo obavlja) ali i da razmotrite činjenicu da ćete na kraju morati biti hospitalizovani uz terapiju od više meseci jer je to jedini tretman kada zakačite otporne bakterije. I ne samo Vi, nego se ugrožava imunitet svih ljudi i dece.

Milan

pre 7 godina

Ne sećam se koliko godina već žena i ja ne koristimo antibiotike. Isključivo kada imamo problema sa gljivicama, bakterijama, virusima itd koristimo ulje divljeg origana koje rešava sve te probleme. Ali kada kažem nekome da košta 1500-2000 dinara, niko neće da kupi jer su im antibiotici jeftiniji. Međutim, ulje nama traje bar šest meseci i pijemo ga nekada preventivno, nekada iz potrebe i zaista uz njega nemamo potrebu za bilo kakvim drugim lekovima ili bilo čime, a ujedno, prirodno je! Na kraju i ispadne jeftinije, ali naš narod gleda samo koliko će to danas da ga košta, da danas uštedi koji dinar, a dugoročno... ma, u fazonu, valjda će biti sve to kako treba. Najčešće ne bude, jer antibiotici slabe organizam i uništavaju vam i nervni sistem svojim delovanjem i stanje vam se samo komplikuje dok ne počnete, kao mi što smo, da tražite i nađete alternativna rešenja.

lol

pre 7 godina

@Goran
jesi li ti cuo da je vadjenje krvi invazivna intervencija koja sto je frekventnija ostavlja prostora za sto fatalnijim ishodom.... tromboflebitis bih istakao na prvom mestu
zamisli da svaka prehlada ide na krvnu analizu...sem toga analoze nisu 100% pokazatelj

Goran

pre 7 godina

Jeste li vi culi za analizu krvi? Uradis krvnu sliku i lepo vidis je li virus ili se zakomplikovalo pa preslo u bakterijsku infekciju...Tako izbegnes antibiotik ako nije potreban.

dzuli

pre 7 godina

@IzPrikrajka- Dragi Gospodine to sto Vam je glavni trn u oku to koliko moj komentar ima kako kazete "lajkova" samo govori o Vasim kompleksima. Verovatno Vas je uvredilo to sto Vas niko i ne primećuje. Pominjete poluobrazovan svet a niste bili sposobni da razumete jednostavnu poruku mog komentara. Nije problem,pojasniću Vam: Ja nisam rekla da zelim da pijem antibiotik na svoju ruku,naprotiv uvek želim strucno lice da mi prepise,poenta je bila u tome da moram proći čitavu agoniju dok ne dođem do istog. Obzirom da je danas vreme novac,nemam taj luksuz
da se razvlacim danima u takvom stanju. Tacno je, biram laksi put. Ali umesto sto me optužujete da navodim stereotipe a pritom značenje istog ne znate(to su dragi Prikrajče činjenice),bolje napadnite sistem,jer tu je problem, pa nećete morati da se bojite da Vas ja ne ugrozim svojim neodgovornim ponašanjem!eto toliko,puno toplih pozdrava i no sikiriki ;)

IzPrikrajka

pre 7 godina

(sarkazam, 18. novembar 2016 16:20)

A ti si neki autoritet za medicinu? Ja to sto sam ispricao sam cuo od doktora, nisam sam izmislio a nije ni taj doktor. No dobro, cepajte vi po svom i posle kukajte na drzavu kako vas nije zastitila od samih sebe.

Ana

pre 7 godina

Možete vi da pričate šta hoćete, ali lekari sebe i svoje leče antibioticima, a ovo su priče za široke narodne mase. Ja nisam nešto preterano osetljiva, možda sam bila bolesna 5-6 puta u životu, ali kad god sam htela da se pravim pametna da ne uzmem antibiotik, patila sam se po dve-tri nedelje. Na kraju kad ne mogu više da izdržim uzmem antibiotik i bude mi bolje do sutradan. Sad uopšte ne filozofiram previše, odmah uzmem antibiotik i stopiram bolest u samom startu, tako da praktično preguram sve na nogama. Inače sam zdravstveni radnik (laborant) i slepo sam verovala u ovu mantru o antibioticima, dok mi nisu lekari u bolinici u kojoj radim rekli da bukvalno nisam normalna što se glupiram sa raznoraznim vitaminima, propolisima i sl.

sarkazam

pre 7 godina

@(iskustvo, 18. novembar 2016 12:10)
Ma nemaš ti pojma prike (prijatelju). Evo ovaj IzPrikrajka (u 12:53) dobacuje kako AB mora da se uzima PREVENTIVNO. Medicina još nije došla dotle što se Srbin iz prikrajka dosetio! Tek će da uvide kako greše, tako da Ti brže bolje tamo prenesi ovu genijalnu umotvorinu, e da bi se proslavio pre svih.

M

pre 7 godina

Ajde sad bez obzira šta je ko radio ranije, budimo odgovorni i iskulirajmo antibiotike.
Za decu kod nas generalno važi parola "ne zezaj se" pa će im davati antibiotik za svaki slučaj, jer realno ne daj bože bes roditelja kojem dete zbog oslabljenog imuniteta virusne infekcije zakači nešto. Vakcinišite decu redovno, to ce dramatično smanjiti potrebu za lekovima.
Uvek sam izbegavala da sw kljukam antibioticima (zadnji put pre 5 godina zbog poodmakle upale oba srednja uha jer je lekaru trebalo 100 godina da ukapira simptome) i jeziva mi je pomisao da će samo zato što je ljudima "lakše" da zveknu AB za sve, banalne bolesti postati užasno opasne, da ne idemo ni dalje od toga.

Joc@

pre 7 godina

@ rebus
Ne postoji bolji način povećavanja imuniteta od kozjeg mleka. Ono je izvor imunoloških materija više nego ijedna druga namirnica. Ali ima jednu VELIKU manu: ne može farmaceutska industrija da ga prodaje, i da na njemu zaradi. Zato se o tome ne uči nigde pa ni na medicinskim studijama.

nacija neodgovornih

pre 7 godina

U Srbiji pre nego odes kod lekara moras sam da znas svoju dijagnozu i lek. Kod advokata problem i resenje itd itd sto zbog neznanja sto zbog nepostenja sto zbog neodgovornosti sveopste.

nacija neodgovornih

pre 7 godina

U Srbiji pre nego odes kod lekara moras sam da znas svoju dijagnozu i lek. Kod advokata problem i resenje itd itd sto zbog neznanja sto zbog nepostenja sto zbog neodgovornosti sveopste.

IzPrikrajka

pre 7 godina

(dzuli, 17. novembar 2016 21:00)
Broj lajkova na tvoje izvrtanje price je samo dokaz koliko smo poluobrazovana nacija. To sto pricas je puko nabrajanje stereotipa o nasem zdravstvu i nista vise. Mozda ce te ova informacija previse opteretiti ali uzimanjem antibiotika na svoju ruku ti ugrozavas i moje zdravlje. Uvek smo najpametniji za sve, zato nam i ide kako ide.

rebus

pre 7 godina

Tokom 4 godine srednje skole sam na svaka 2-3 meseca primala agresivnu antibiotsku terapiju, zbog cestih infekcija izazvanih slabim imunitetom. Slepo slusala lekara. Ovog meseca punim 30, i mogu da kazem da 5 godina nisam uzela nijedan antibiotik. Lek za virozu je odmor, odmor i odmor. Poneki antipiretik i tecnost. Najezim se kad vidim kako roditelji kljukaju decu kapsulama kao da su bombone

IzPrikrajka

pre 7 godina

Ja odvedem bolesno dete kod pedijatra, koji ima 40 god staza, inace jedan od boljih u gradu u kome zivim, i on kaze ovo je virus, i prepise mu antibiotik...wtf? :/(gavrilo, 17. novembar 2016 22:18)

A ti si takodje studirao medicinu pa znas da to ne ide? Evo da ti pomognem - uz virus mozes da zaradis i bakterije kojima je sada posao laksi jer je imunitet vec zaokupljen borbom protiv virusa. Jel sada ok?

iskustvo

pre 7 godina

Lekar sam i zivim u inostranstvu( gde ne radim kao lekar).Par godina sam radio kod nas i bio sam izricito protiv olakog davanja AB. Medjutim, istina je ovakva, dodje meni roditelj sa detetom u drugu smenu i trazi AB, ja kazem ne a on meni pa ni onaj lekar od jutros mi nije dao. Ili, nesto drugacije, na stazu sam bio sa doktorom koji je u to vreme imao 20tak godina iskustva. Svakom ali svakom pacijentu, a najcesce su to bila deca, je davao AB. Zasto? Pa da zastiti sam sebe. Ovde, u inostranstvu, dete ide kod doktora tek kada tri dana ima T, ako je manje od tri dana, nece da ga prime. I to AB daju jako, jako retko. Imaju smernice koje prate i u kojima je jasno napisano kada se sme dati AB. Primer, moje dete je imalo T oko 40,5 C i upalu uha. Nije dobilo AB jer je starije od dve godine i samo je jedno uho i pitanju. Da je mladje od dve ili da su oba uha u pitanju, dobilo bi AB. Dobili smo samo paracetamol i brufen.

Joc@

pre 7 godina

To da mi samoinicijativno sami sebe i svoju decu rokamo s antibioticima, spada u nerazumnosti. I možda se može i shvatiti, jer je čovek umislio da nešto zna i da ne treba nikog da pita. Pa kako mu bude - sam je odgovoran. Ali, da mu LEKARI, stručna lica, neadekvatno, nestručno i neshvatljivo neodgovorno prepisuju antibiotike već kad se malkice nakašlje... Međutim, shvatljivo je o čem' se radi: oni primaju lovu od proizvođača antibiotika. I ... im se za naše zdravlje. Medicina u Srbiji je poslednja u Evropi.

Zoki kaze

pre 7 godina

Bravo dečko, to je to. Baš si lepo objasnio. Pored takvih nije ni čudo gde se nalazimo. U svakoj normalnoj zemlji antibiotik možeš da dobiješ samo uz recept i to onda kad mora. Kada bi se pojavio u apoteci i tražio da kupiš bez recepta čudno bi te gledali. A ti, kad te nešto zaboli slobodno cepaj antibiotike, pa kad ti bude trebalo za život izmisli neku novu teoriju zavere.


To prepadavanje antibioticima je nova fora medicinske mafije. Nemoj da uzmes antibiotik koji kosta 150 dinara nego kupi vitamine, razne Coldrexe, ACC i ko zna koje specije. Potrosi 1500. I ako pijes antibiotik moras da uzmes i probiotik. Glavni problem je sto domace zivotinje krkaju ogromnim kolicinama antibiotika koji preko mesa i gomile preradjenih proizvoda ulaze u nas organizam svakodnevno. Kad pogledate bolje cak i u pahuljicama imate zivotinjskih masti. Prvo drzava da regulise to pa onda neka se brine da li covek par puta godisnje uzima antibiotike.
(Nenad, 17. novembar 2016 23:29)

Dule

pre 7 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gavrilo, 17. novembar 2016 22:18

Kada imaš neko virusno oboljenje dobijaš antibiotike ne za taj virus nego za bakterije koje su tada odlučile da navrnu kada su videle da ti je imuni sistem razbucan, pa ti trebaju oni da bakterije ne bi napravile još veću štetu. Lekar treba da proceni da li ti i treba još i antivirusni lek

Zdravko

pre 7 godina

U Matriksu farmakomafija ne zeli da pravi antibiotike jeftine lekove, nego investira u vakcine, dijetetske suplemente, kozmetiku, lekove za retke bolesti... Iste strucnjake zemunskog i ostalih klanova treba pitati zasto nema novih antibiotika. Osamdesetih je FDA potvrdjivala i 4 antibiotika godisnje, danas jedan za 4 godine. Najveci deo antibiotika se koristi za lecenje ili hranjenje zivotinja. U SAD oko 70%. Tako da je kao i sve u ovoj Stradiji relativno, ispolitizovano, i polulazno.

Mama

pre 7 godina

Isto tako se olako daju dijagnoze VIRUS je I zavrse pricu,bez testova I ostalog.
Kao da svaki proliv apriori.znaci stomacni virus,nikad npr ne salju stolicu na analizu....
Ili cim je temp,grip.....supice I gomila preparata za 2000din

marko

pre 7 godina

Da, zato što odem kod lekara, pogleda mi grlo "Aha, crveno, evo sinacilin"...
Nit da vadi krv da vidi analizom dal su bakterije ili virus, nit da se ozbiljnije pozabavi pacijentom...
Lekari totalno nezainteresovani da pomognu, leče narod samo zato što moraju...

Nevena

pre 7 godina

Pa znate kako,prosle godine mi je dete zavrsilo na infuziji zbog dijarerje koju je izazvao antibiotik Panklav zbog upale usiju. Zanimljiva stvar je da kad sam prijavila dijareju,pedijatar je odmah rekao STOMACNI VIRUS,I na moje insistiranje zamenio ab jer sam znala da je od njega. Elem,analiza stolice,na moju ruku predata, je pokazala KANDIDU sto znaci da je od ab a ne stomacni virus. Kandida uporna,dete zavrsava na infuziji jer jedva stoji na.nogama. Dva dana posle kontrola kod ORL-a, on kaze upala drugog uha,bubna opna pred pucanjem I kaze: Ko je dao detetu ab da pije,cim se to desi,prelazi se na injekcije!
I onda dete,jos pet longacefa inekcije zavrsi se pakao...
A da ne kazem,da su tad,kad su spominjali stomacni virus,posumnjali na mononukleozu zbog vrlo malo povisenih monocita,sto je dodatno.stres bio dok nismo platili I tu analizu.
Ovo sve pisem jer na kraju,mi ispade da bolje znamo na sta da sumnjamo, pogotovo majke za svoju decu. To prisle godine sta sam dozivela s detetom zbog obicne upale uha I ceste dijareje usled Panklava,da to ne prepoznaju,razocarala sam se mnogo

Jocagomboca

pre 7 godina

@MikiSa; bice da je bolnica u pitanju! Lezala sam na infektivnoj u NS 2 meseca,sestre bez rukavica presvlace nepokretne pacijente, i ustim tim golim rukama dele terapiju sto u ruku sto u usta pacijentima! Zivot mi se zgadio! Otrov zamiseve po svim sobama a pod se brise varikinom koja gusi, a inace smrdi do povracanja jer je zima, prozori ne mogu biti bas stalno otvoreni, kante stalno pune prljavih pelena, klostridije na izvoz! Nisam jedan jedini lek uzela( primala intravenozno antibiotike) pa sam bila dpasena! Aki na kraju, zaradila Candidu! Jedva je se resila!

ime

pre 7 godina

@tobiramaduke97

A zašto je uzimao lekove za smirenje umesto analgetika? Naravno da je doza važna, a za početak treba pogoditi i vrstu lekova.

Ja inače nisam uzimao antibiotike ni par puta kad su mi ih prepisali u ovih poslednjih 10-ak godina, sve je prošlo ok. Kod zapaljenja sinusa su nepotrebni, ne služe ničemu.

vlada

pre 7 godina

Treba postaviti jedno veliko pitanje a to je dali je neracionalna upotreba antibiotika jedini mehanizam(nacin) koji dovodi do razvoja rezistencije(otpornosti) bakterije na antibiotik ili je to samo jedan od mnogih mehanizama koji dovode do te pojave ? Upotreba antibiotik za lečenje navodne baterijske infekcije izaziva razvoj rezistencije (otpornosti) bakterije na taj antibiotik ali to nije jedini način na koji bakterija postaje otorna na upotrebljeni antidiotik već može biti i neki drugi uzrok te pojave.......Dakle ko može da daje sebi pravo da bude vrhovni sudija i to da proglasi za glavni uzrok nastanka rezistencije bez da vrednuje i druge mehanizme nastanka rezistencije kao što su npr. razna zračenja koja direktno menjaju bakterijski genom mutacijama itd.Ali ko će o tome da vodi računa,važno je samo da se drami i dimnim zavesama skreće diskurs javnog mnjenja sa bitnih na nebitne teme,a glavna tema našeg zdravstva je i dalje dostupnost zdravstvene nege koju mi i dalje nemožemo da postignemo jer je neko nesposoban da oganizuje zdravstvo !!!

Algorithm

pre 7 godina

Sedeo sam na jednoj klupici i pored na sledecoj dve babe pricaju o lekovima. Brate, dok sam pojeo pljeskavicu, nabrojale su 65 vrste lekova i jos malo nisu spomenule lek za ravna stopala. Jedan sam pokusao da izgovorim i ugrizoh se za jezik. One bakutanerke kad budu umrle, 20 metara oko grobova trava nece da poraste koliko hemikalija u njih ima! Pokretne Fukusime. Verujem da Gajgerov brojac radio u njihovoj blizini...

Златиборе, питај Тару :-)

pre 7 godina

Прошле недеље и муж и ја смо имали упалу грла, прво он па ја. Комовица, памучна крпа, намочи се и добро исцеди, вунени шал преко тога. Обоје смо прошли без антибиотика. Да смо отишли код лекара питање је да ли би смо добили антибиотик, некада утврде да је инфекција вирусног порекла, али дају антибиотик превентивно због могућности настанка бактеријске инфекције. И још нешто, једном приликом сам добила рецепт за антибиотик, купила сам га, а апотекарица ми је уредно вратила рецепт, само је уписала им у књигу. То значи да тај антибиотк могу да купим још 100 пута, пошто на рецепту, пази сад, нема датума. А зна се, на рецепту мора да стоји датум и ако се антибиотик не изда у року од 5 дана, рецепт пропада. Очигледно да постоји нека спрега лекара, фармацеута, да би људи куповали антибиотике и беспотребно се кљукали.

miki maus

pre 7 godina

Prestanite da lazete ljude, penicilin je izum nad izumima, umesto jedne kutijice od 200-300 dinara vi danas terate ljude da bace po par hiljada na razne napitke u kesicama i bombone i ne znam ni ja sta jos i ljudi se nikad ne rese viska te bakterije do kraja, cist marketinski trik. Najstrasnije je sto pedijatri muce decu, koja umesto 5,6 dana bolesti lece se po 2,3 nedelje i stalno im se vraca nahlada, roditelji bacaju malo bogatstvo na razna pomagala, sirupe i sta sve ne za to vreme, deca se muce, a lekari u Srbiji imaju naredbu da ne smeju da prepisu antibiotik. Ja sam imao prilike da cujem vise prica po inostrastvu od nasih ljudi, a poznajem ih puno i u Nemackoj i Austriji, pojedine u Danskoj i Norveskoj, da tamo nema pogadjanja, odmah se uzima mokraca, i krv ako je potrebno, momentalno rezultati i cim se pokaze da se radi o bakteriji prepisuju se antibiotici, nema laganja roditelja da je alergija, virus i kad nije i sta sve ne isprobavaju kod nas lekari dok se ne smiluju da prepisu antibiotik. Ja sam odrastao na inekcijama, nije bilo dileme kada se javi zapaljenje grla, danas me uhvati prehlada jednom u tri godine i to blago, toliko o toj otpornosti na antibiotike, izmisljotina farmaceutske industrije.

xD

pre 7 godina

Jao novinski strucnjaci za medicinu i terapiju....pricate kao da je najjednostavnije odrediti da l je bakterijska ili virusna infekcija, pa ne mislite valjda da svakome treba vaditi krv i cekati analizu antibiograma ,dom stignu rezultati vec prekasno...i sve sto se vise laika mesa u struku sve nam je gore...naravno o bakterijskoj superinfekciji niste culi,vas to ne zanima.... medicina je vestina,nije to elektrika pa da su 2 i 2 uvek 4....

MikiSa

pre 7 godina

I tako ja vadio umnjak u Sabackoj bolnici i dobio Klostridiju. I ko je kriv antibiotik, ja ili bolnica???? Jos uvek je lecim. Ili da tuzim bolnicu?

Nenad

pre 7 godina

To prepadavanje antibioticima je nova fora medicinske mafije. Nemoj da uzmes antibiotik koji kosta 150 dinara nego kupi vitamine, razne Coldrexe, ACC i ko zna koje specije. Potrosi 1500. I ako pijes antibiotik moras da uzmes i probiotik. Glavni problem je sto domace zivotinje krkaju ogromnim kolicinama antibiotika koji preko mesa i gomile preradjenih proizvoda ulaze u nas organizam svakodnevno. Kad pogledate bolje cak i u pahuljicama imate zivotinjskih masti. Prvo drzava da regulise to pa onda neka se brine da li covek par puta godisnje uzima antibiotike.

tobiramaduke97

pre 7 godina

Covece ja znam kada je moj deda slomio kuk, bolelo ga je i ono sto su mu dali nije bilo dovoljno, uzeo covek duplu dozu bensedina, bio kao drogiran.... Mislite da mu je pomoglo? Nije. Zato nemojte da pomislite uopste uzecu vise pa ce proci, moze doci do jos vecih problema ako uzmete dozu vecu od propisane! :/

gavrilo

pre 7 godina

Ja odvedem bolesno dete kod pedijatra, koji ima 40 god staza, inace jedan od boljih u gradu u kome zivim, i on kaze ovo je virus, i prepise mu antibiotik...wtf? :/

Mastodon

pre 7 godina

Ne piju srbi nego svinje i goveda. Daju seljaci da im ne pocrkaju. Samo zaborave da antibiotik ostane u mesu i mleku pa to opet zavrsi na necijem stolu.

dzuli

pre 7 godina

Ne uzimajte antibiotik na svoju ruku,nego samo kad lekar prepise. A da biste došli do lekara planirajte unapred da ćete se razboleti pa zakažite na vreme. U suprotnom ćete mrtvi bolesni čekićati 5 sati u čekaonici. I pomolite se bogu da pored toga ne čekate sat vremena da predate knjižicu plus jos sat da vratite karton. Sve u svemu potrošićete ceo dan po redovima u domu zdravlja.e to je naše zdravstvo!a posle kažu kontrolišite se na vreme.nije ni čudo sto nam čitav grad umire godišnje!

KojotStrashni

pre 7 godina

Nismo jedini, ali kod nas je to praksa jer su roditelji bolji doktori od doktora, prva moja zena.
A i apoteke se kao neckaju ali ipak daju na prvom sastanku, msm na prvo pitanje, kao, paa moozee, ali oprezno koristite...
Paa naaaraavnooo, komsinice, pa ja svake nedelje kupim po kutiju i nista mi ne fali!

Djomla

pre 7 godina

Opste je poznato da je za rezistenciju bakterija na antibiotike najvise kriva upotreba antibiotika u poljoprivredi - stocarstvu. Koliko se za godinu dana da antibiotika kravama i pilicima ljudi ne potrose za hiljadu godina.

MasteriX

pre 7 godina

Antibiotici se pripisuju sa takvom lakocom.Lekari se ponasaju kao komercijalisti. Kakvi testovi? To se ne radi. Zines, poslusaju te kako dises i to je to. Pijte palitrex, pa ako ne deluje dobicete drugi...

Mikiveliki

pre 7 godina

Да ли постоји једна област, која је од оних опасних, ружних, глупих...., а да ми нисмо у врху? Такође, да ли има и једне области, од оних супротних, добрих, а да ми нисмо при самом крају. О чему онда пишемо и полемишемо, коме делимо лекције?

Lilitlilit

pre 7 godina

Ne podnosim izraz zdravstveni radnici, nisu to nikakvi radnici nego doktori. Drugo, u apotekama vec nekolilo godina ne mozete da dobijete antibiotike bez recepta. Da li doktori prepisuju antibiotike bez mere i razloga? Najverovatnije da.

libar

pre 7 godina

Malo je reci neracionalno, moja bivsa se kljukala antibioticima radi prevencije. :(
Na desetine kutija godisnje, pa uvek ima neke gljivice, pa sekret, i na kraju sam morao da zbrisem. :(

dzuli

pre 7 godina

Ne uzimajte antibiotik na svoju ruku,nego samo kad lekar prepise. A da biste došli do lekara planirajte unapred da ćete se razboleti pa zakažite na vreme. U suprotnom ćete mrtvi bolesni čekićati 5 sati u čekaonici. I pomolite se bogu da pored toga ne čekate sat vremena da predate knjižicu plus jos sat da vratite karton. Sve u svemu potrošićete ceo dan po redovima u domu zdravlja.e to je naše zdravstvo!a posle kažu kontrolišite se na vreme.nije ni čudo sto nam čitav grad umire godišnje!

gavrilo

pre 7 godina

Ja odvedem bolesno dete kod pedijatra, koji ima 40 god staza, inace jedan od boljih u gradu u kome zivim, i on kaze ovo je virus, i prepise mu antibiotik...wtf? :/

Djomla

pre 7 godina

Opste je poznato da je za rezistenciju bakterija na antibiotike najvise kriva upotreba antibiotika u poljoprivredi - stocarstvu. Koliko se za godinu dana da antibiotika kravama i pilicima ljudi ne potrose za hiljadu godina.

libar

pre 7 godina

Malo je reci neracionalno, moja bivsa se kljukala antibioticima radi prevencije. :(
Na desetine kutija godisnje, pa uvek ima neke gljivice, pa sekret, i na kraju sam morao da zbrisem. :(

Mikiveliki

pre 7 godina

Да ли постоји једна област, која је од оних опасних, ружних, глупих...., а да ми нисмо у врху? Такође, да ли има и једне области, од оних супротних, добрих, а да ми нисмо при самом крају. О чему онда пишемо и полемишемо, коме делимо лекције?

Mastodon

pre 7 godina

Ne piju srbi nego svinje i goveda. Daju seljaci da im ne pocrkaju. Samo zaborave da antibiotik ostane u mesu i mleku pa to opet zavrsi na necijem stolu.

MasteriX

pre 7 godina

Antibiotici se pripisuju sa takvom lakocom.Lekari se ponasaju kao komercijalisti. Kakvi testovi? To se ne radi. Zines, poslusaju te kako dises i to je to. Pijte palitrex, pa ako ne deluje dobicete drugi...

Lilitlilit

pre 7 godina

Ne podnosim izraz zdravstveni radnici, nisu to nikakvi radnici nego doktori. Drugo, u apotekama vec nekolilo godina ne mozete da dobijete antibiotike bez recepta. Da li doktori prepisuju antibiotike bez mere i razloga? Najverovatnije da.

MikiSa

pre 7 godina

I tako ja vadio umnjak u Sabackoj bolnici i dobio Klostridiju. I ko je kriv antibiotik, ja ili bolnica???? Jos uvek je lecim. Ili da tuzim bolnicu?

KojotStrashni

pre 7 godina

Nismo jedini, ali kod nas je to praksa jer su roditelji bolji doktori od doktora, prva moja zena.
A i apoteke se kao neckaju ali ipak daju na prvom sastanku, msm na prvo pitanje, kao, paa moozee, ali oprezno koristite...
Paa naaaraavnooo, komsinice, pa ja svake nedelje kupim po kutiju i nista mi ne fali!

Nenad

pre 7 godina

To prepadavanje antibioticima je nova fora medicinske mafije. Nemoj da uzmes antibiotik koji kosta 150 dinara nego kupi vitamine, razne Coldrexe, ACC i ko zna koje specije. Potrosi 1500. I ako pijes antibiotik moras da uzmes i probiotik. Glavni problem je sto domace zivotinje krkaju ogromnim kolicinama antibiotika koji preko mesa i gomile preradjenih proizvoda ulaze u nas organizam svakodnevno. Kad pogledate bolje cak i u pahuljicama imate zivotinjskih masti. Prvo drzava da regulise to pa onda neka se brine da li covek par puta godisnje uzima antibiotike.

Algorithm

pre 7 godina

Sedeo sam na jednoj klupici i pored na sledecoj dve babe pricaju o lekovima. Brate, dok sam pojeo pljeskavicu, nabrojale su 65 vrste lekova i jos malo nisu spomenule lek za ravna stopala. Jedan sam pokusao da izgovorim i ugrizoh se za jezik. One bakutanerke kad budu umrle, 20 metara oko grobova trava nece da poraste koliko hemikalija u njih ima! Pokretne Fukusime. Verujem da Gajgerov brojac radio u njihovoj blizini...

Nevena

pre 7 godina

Pa znate kako,prosle godine mi je dete zavrsilo na infuziji zbog dijarerje koju je izazvao antibiotik Panklav zbog upale usiju. Zanimljiva stvar je da kad sam prijavila dijareju,pedijatar je odmah rekao STOMACNI VIRUS,I na moje insistiranje zamenio ab jer sam znala da je od njega. Elem,analiza stolice,na moju ruku predata, je pokazala KANDIDU sto znaci da je od ab a ne stomacni virus. Kandida uporna,dete zavrsava na infuziji jer jedva stoji na.nogama. Dva dana posle kontrola kod ORL-a, on kaze upala drugog uha,bubna opna pred pucanjem I kaze: Ko je dao detetu ab da pije,cim se to desi,prelazi se na injekcije!
I onda dete,jos pet longacefa inekcije zavrsi se pakao...
A da ne kazem,da su tad,kad su spominjali stomacni virus,posumnjali na mononukleozu zbog vrlo malo povisenih monocita,sto je dodatno.stres bio dok nismo platili I tu analizu.
Ovo sve pisem jer na kraju,mi ispade da bolje znamo na sta da sumnjamo, pogotovo majke za svoju decu. To prisle godine sta sam dozivela s detetom zbog obicne upale uha I ceste dijareje usled Panklava,da to ne prepoznaju,razocarala sam se mnogo

tobiramaduke97

pre 7 godina

Covece ja znam kada je moj deda slomio kuk, bolelo ga je i ono sto su mu dali nije bilo dovoljno, uzeo covek duplu dozu bensedina, bio kao drogiran.... Mislite da mu je pomoglo? Nije. Zato nemojte da pomislite uopste uzecu vise pa ce proci, moze doci do jos vecih problema ako uzmete dozu vecu od propisane! :/

Joc@

pre 7 godina

To da mi samoinicijativno sami sebe i svoju decu rokamo s antibioticima, spada u nerazumnosti. I možda se može i shvatiti, jer je čovek umislio da nešto zna i da ne treba nikog da pita. Pa kako mu bude - sam je odgovoran. Ali, da mu LEKARI, stručna lica, neadekvatno, nestručno i neshvatljivo neodgovorno prepisuju antibiotike već kad se malkice nakašlje... Međutim, shvatljivo je o čem' se radi: oni primaju lovu od proizvođača antibiotika. I ... im se za naše zdravlje. Medicina u Srbiji je poslednja u Evropi.

marko

pre 7 godina

Da, zato što odem kod lekara, pogleda mi grlo "Aha, crveno, evo sinacilin"...
Nit da vadi krv da vidi analizom dal su bakterije ili virus, nit da se ozbiljnije pozabavi pacijentom...
Lekari totalno nezainteresovani da pomognu, leče narod samo zato što moraju...

Jocagomboca

pre 7 godina

@MikiSa; bice da je bolnica u pitanju! Lezala sam na infektivnoj u NS 2 meseca,sestre bez rukavica presvlace nepokretne pacijente, i ustim tim golim rukama dele terapiju sto u ruku sto u usta pacijentima! Zivot mi se zgadio! Otrov zamiseve po svim sobama a pod se brise varikinom koja gusi, a inace smrdi do povracanja jer je zima, prozori ne mogu biti bas stalno otvoreni, kante stalno pune prljavih pelena, klostridije na izvoz! Nisam jedan jedini lek uzela( primala intravenozno antibiotike) pa sam bila dpasena! Aki na kraju, zaradila Candidu! Jedva je se resila!

Zdravko

pre 7 godina

U Matriksu farmakomafija ne zeli da pravi antibiotike jeftine lekove, nego investira u vakcine, dijetetske suplemente, kozmetiku, lekove za retke bolesti... Iste strucnjake zemunskog i ostalih klanova treba pitati zasto nema novih antibiotika. Osamdesetih je FDA potvrdjivala i 4 antibiotika godisnje, danas jedan za 4 godine. Najveci deo antibiotika se koristi za lecenje ili hranjenje zivotinja. U SAD oko 70%. Tako da je kao i sve u ovoj Stradiji relativno, ispolitizovano, i polulazno.

Zoki kaze

pre 7 godina

Bravo dečko, to je to. Baš si lepo objasnio. Pored takvih nije ni čudo gde se nalazimo. U svakoj normalnoj zemlji antibiotik možeš da dobiješ samo uz recept i to onda kad mora. Kada bi se pojavio u apoteci i tražio da kupiš bez recepta čudno bi te gledali. A ti, kad te nešto zaboli slobodno cepaj antibiotike, pa kad ti bude trebalo za život izmisli neku novu teoriju zavere.


To prepadavanje antibioticima je nova fora medicinske mafije. Nemoj da uzmes antibiotik koji kosta 150 dinara nego kupi vitamine, razne Coldrexe, ACC i ko zna koje specije. Potrosi 1500. I ako pijes antibiotik moras da uzmes i probiotik. Glavni problem je sto domace zivotinje krkaju ogromnim kolicinama antibiotika koji preko mesa i gomile preradjenih proizvoda ulaze u nas organizam svakodnevno. Kad pogledate bolje cak i u pahuljicama imate zivotinjskih masti. Prvo drzava da regulise to pa onda neka se brine da li covek par puta godisnje uzima antibiotike.
(Nenad, 17. novembar 2016 23:29)

IzPrikrajka

pre 7 godina

Ja odvedem bolesno dete kod pedijatra, koji ima 40 god staza, inace jedan od boljih u gradu u kome zivim, i on kaze ovo je virus, i prepise mu antibiotik...wtf? :/(gavrilo, 17. novembar 2016 22:18)

A ti si takodje studirao medicinu pa znas da to ne ide? Evo da ti pomognem - uz virus mozes da zaradis i bakterije kojima je sada posao laksi jer je imunitet vec zaokupljen borbom protiv virusa. Jel sada ok?

Mama

pre 7 godina

Isto tako se olako daju dijagnoze VIRUS je I zavrse pricu,bez testova I ostalog.
Kao da svaki proliv apriori.znaci stomacni virus,nikad npr ne salju stolicu na analizu....
Ili cim je temp,grip.....supice I gomila preparata za 2000din

nacija neodgovornih

pre 7 godina

U Srbiji pre nego odes kod lekara moras sam da znas svoju dijagnozu i lek. Kod advokata problem i resenje itd itd sto zbog neznanja sto zbog nepostenja sto zbog neodgovornosti sveopste.

miki maus

pre 7 godina

Prestanite da lazete ljude, penicilin je izum nad izumima, umesto jedne kutijice od 200-300 dinara vi danas terate ljude da bace po par hiljada na razne napitke u kesicama i bombone i ne znam ni ja sta jos i ljudi se nikad ne rese viska te bakterije do kraja, cist marketinski trik. Najstrasnije je sto pedijatri muce decu, koja umesto 5,6 dana bolesti lece se po 2,3 nedelje i stalno im se vraca nahlada, roditelji bacaju malo bogatstvo na razna pomagala, sirupe i sta sve ne za to vreme, deca se muce, a lekari u Srbiji imaju naredbu da ne smeju da prepisu antibiotik. Ja sam imao prilike da cujem vise prica po inostrastvu od nasih ljudi, a poznajem ih puno i u Nemackoj i Austriji, pojedine u Danskoj i Norveskoj, da tamo nema pogadjanja, odmah se uzima mokraca, i krv ako je potrebno, momentalno rezultati i cim se pokaze da se radi o bakteriji prepisuju se antibiotici, nema laganja roditelja da je alergija, virus i kad nije i sta sve ne isprobavaju kod nas lekari dok se ne smiluju da prepisu antibiotik. Ja sam odrastao na inekcijama, nije bilo dileme kada se javi zapaljenje grla, danas me uhvati prehlada jednom u tri godine i to blago, toliko o toj otpornosti na antibiotike, izmisljotina farmaceutske industrije.

Dule

pre 7 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gavrilo, 17. novembar 2016 22:18

Kada imaš neko virusno oboljenje dobijaš antibiotike ne za taj virus nego za bakterije koje su tada odlučile da navrnu kada su videle da ti je imuni sistem razbucan, pa ti trebaju oni da bakterije ne bi napravile još veću štetu. Lekar treba da proceni da li ti i treba još i antivirusni lek

nacija neodgovornih

pre 7 godina

U Srbiji pre nego odes kod lekara moras sam da znas svoju dijagnozu i lek. Kod advokata problem i resenje itd itd sto zbog neznanja sto zbog nepostenja sto zbog neodgovornosti sveopste.

vlada

pre 7 godina

Treba postaviti jedno veliko pitanje a to je dali je neracionalna upotreba antibiotika jedini mehanizam(nacin) koji dovodi do razvoja rezistencije(otpornosti) bakterije na antibiotik ili je to samo jedan od mnogih mehanizama koji dovode do te pojave ? Upotreba antibiotik za lečenje navodne baterijske infekcije izaziva razvoj rezistencije (otpornosti) bakterije na taj antibiotik ali to nije jedini način na koji bakterija postaje otorna na upotrebljeni antidiotik već može biti i neki drugi uzrok te pojave.......Dakle ko može da daje sebi pravo da bude vrhovni sudija i to da proglasi za glavni uzrok nastanka rezistencije bez da vrednuje i druge mehanizme nastanka rezistencije kao što su npr. razna zračenja koja direktno menjaju bakterijski genom mutacijama itd.Ali ko će o tome da vodi računa,važno je samo da se drami i dimnim zavesama skreće diskurs javnog mnjenja sa bitnih na nebitne teme,a glavna tema našeg zdravstva je i dalje dostupnost zdravstvene nege koju mi i dalje nemožemo da postignemo jer je neko nesposoban da oganizuje zdravstvo !!!

iskustvo

pre 7 godina

Lekar sam i zivim u inostranstvu( gde ne radim kao lekar).Par godina sam radio kod nas i bio sam izricito protiv olakog davanja AB. Medjutim, istina je ovakva, dodje meni roditelj sa detetom u drugu smenu i trazi AB, ja kazem ne a on meni pa ni onaj lekar od jutros mi nije dao. Ili, nesto drugacije, na stazu sam bio sa doktorom koji je u to vreme imao 20tak godina iskustva. Svakom ali svakom pacijentu, a najcesce su to bila deca, je davao AB. Zasto? Pa da zastiti sam sebe. Ovde, u inostranstvu, dete ide kod doktora tek kada tri dana ima T, ako je manje od tri dana, nece da ga prime. I to AB daju jako, jako retko. Imaju smernice koje prate i u kojima je jasno napisano kada se sme dati AB. Primer, moje dete je imalo T oko 40,5 C i upalu uha. Nije dobilo AB jer je starije od dve godine i samo je jedno uho i pitanju. Da je mladje od dve ili da su oba uha u pitanju, dobilo bi AB. Dobili smo samo paracetamol i brufen.

Златиборе, питај Тару :-)

pre 7 godina

Прошле недеље и муж и ја смо имали упалу грла, прво он па ја. Комовица, памучна крпа, намочи се и добро исцеди, вунени шал преко тога. Обоје смо прошли без антибиотика. Да смо отишли код лекара питање је да ли би смо добили антибиотик, некада утврде да је инфекција вирусног порекла, али дају антибиотик превентивно због могућности настанка бактеријске инфекције. И још нешто, једном приликом сам добила рецепт за антибиотик, купила сам га, а апотекарица ми је уредно вратила рецепт, само је уписала им у књигу. То значи да тај антибиотк могу да купим још 100 пута, пошто на рецепту, пази сад, нема датума. А зна се, на рецепту мора да стоји датум и ако се антибиотик не изда у року од 5 дана, рецепт пропада. Очигледно да постоји нека спрега лекара, фармацеута, да би људи куповали антибиотике и беспотребно се кљукали.

dzuli

pre 7 godina

@IzPrikrajka- Dragi Gospodine to sto Vam je glavni trn u oku to koliko moj komentar ima kako kazete "lajkova" samo govori o Vasim kompleksima. Verovatno Vas je uvredilo to sto Vas niko i ne primećuje. Pominjete poluobrazovan svet a niste bili sposobni da razumete jednostavnu poruku mog komentara. Nije problem,pojasniću Vam: Ja nisam rekla da zelim da pijem antibiotik na svoju ruku,naprotiv uvek želim strucno lice da mi prepise,poenta je bila u tome da moram proći čitavu agoniju dok ne dođem do istog. Obzirom da je danas vreme novac,nemam taj luksuz
da se razvlacim danima u takvom stanju. Tacno je, biram laksi put. Ali umesto sto me optužujete da navodim stereotipe a pritom značenje istog ne znate(to su dragi Prikrajče činjenice),bolje napadnite sistem,jer tu je problem, pa nećete morati da se bojite da Vas ja ne ugrozim svojim neodgovornim ponašanjem!eto toliko,puno toplih pozdrava i no sikiriki ;)

rebus

pre 7 godina

Tokom 4 godine srednje skole sam na svaka 2-3 meseca primala agresivnu antibiotsku terapiju, zbog cestih infekcija izazvanih slabim imunitetom. Slepo slusala lekara. Ovog meseca punim 30, i mogu da kazem da 5 godina nisam uzela nijedan antibiotik. Lek za virozu je odmor, odmor i odmor. Poneki antipiretik i tecnost. Najezim se kad vidim kako roditelji kljukaju decu kapsulama kao da su bombone

M

pre 7 godina

Ajde sad bez obzira šta je ko radio ranije, budimo odgovorni i iskulirajmo antibiotike.
Za decu kod nas generalno važi parola "ne zezaj se" pa će im davati antibiotik za svaki slučaj, jer realno ne daj bože bes roditelja kojem dete zbog oslabljenog imuniteta virusne infekcije zakači nešto. Vakcinišite decu redovno, to ce dramatično smanjiti potrebu za lekovima.
Uvek sam izbegavala da sw kljukam antibioticima (zadnji put pre 5 godina zbog poodmakle upale oba srednja uha jer je lekaru trebalo 100 godina da ukapira simptome) i jeziva mi je pomisao da će samo zato što je ljudima "lakše" da zveknu AB za sve, banalne bolesti postati užasno opasne, da ne idemo ni dalje od toga.

ime

pre 7 godina

@tobiramaduke97

A zašto je uzimao lekove za smirenje umesto analgetika? Naravno da je doza važna, a za početak treba pogoditi i vrstu lekova.

Ja inače nisam uzimao antibiotike ni par puta kad su mi ih prepisali u ovih poslednjih 10-ak godina, sve je prošlo ok. Kod zapaljenja sinusa su nepotrebni, ne služe ničemu.

IzPrikrajka

pre 7 godina

(dzuli, 17. novembar 2016 21:00)
Broj lajkova na tvoje izvrtanje price je samo dokaz koliko smo poluobrazovana nacija. To sto pricas je puko nabrajanje stereotipa o nasem zdravstvu i nista vise. Mozda ce te ova informacija previse opteretiti ali uzimanjem antibiotika na svoju ruku ti ugrozavas i moje zdravlje. Uvek smo najpametniji za sve, zato nam i ide kako ide.

sarkazam

pre 7 godina

@(iskustvo, 18. novembar 2016 12:10)
Ma nemaš ti pojma prike (prijatelju). Evo ovaj IzPrikrajka (u 12:53) dobacuje kako AB mora da se uzima PREVENTIVNO. Medicina još nije došla dotle što se Srbin iz prikrajka dosetio! Tek će da uvide kako greše, tako da Ti brže bolje tamo prenesi ovu genijalnu umotvorinu, e da bi se proslavio pre svih.

dzuli

pre 7 godina

@M Nijednog trenutka nisam rekla da odmah čim mi nije dobro popijem antibiotik. Neko kad to eskalira do neprijatnosti koja se vise ne trpi. Konkretno skoro mi se do te mere upalilo grlo da tri dana nisam mogla ništa da progutam. Bukvalno ništa nisam jela,cak i kad progutam pljuvačku bilo je kao da gutam zilete. Probala sam da zakazem,rekli su mi da ima slobodan termin za dve nedelje sto je bilo presmesno!znala sam da mogu da odem i uz malo svađe uspem da dođem do doktora ali kao sto rekoh uz mnogo cekanja i stresa. Ovako sam sama sebi dala terapiju i u roku od 12h ja sam se preporodila! Opet naglašavam da ne posežem za antibioticima čim kinem,ali kad se tegobe toliko pogorsaju, "pukne film" mi film i tad biram lakše put. Eto nadam se da sam pojasnila sta sam mislila....

xD

pre 7 godina

Jao novinski strucnjaci za medicinu i terapiju....pricate kao da je najjednostavnije odrediti da l je bakterijska ili virusna infekcija, pa ne mislite valjda da svakome treba vaditi krv i cekati analizu antibiograma ,dom stignu rezultati vec prekasno...i sve sto se vise laika mesa u struku sve nam je gore...naravno o bakterijskoj superinfekciji niste culi,vas to ne zanima.... medicina je vestina,nije to elektrika pa da su 2 i 2 uvek 4....

Joc@

pre 7 godina

@ rebus
Ne postoji bolji način povećavanja imuniteta od kozjeg mleka. Ono je izvor imunoloških materija više nego ijedna druga namirnica. Ali ima jednu VELIKU manu: ne može farmaceutska industrija da ga prodaje, i da na njemu zaradi. Zato se o tome ne uči nigde pa ni na medicinskim studijama.

Milan

pre 7 godina

Ne sećam se koliko godina već žena i ja ne koristimo antibiotike. Isključivo kada imamo problema sa gljivicama, bakterijama, virusima itd koristimo ulje divljeg origana koje rešava sve te probleme. Ali kada kažem nekome da košta 1500-2000 dinara, niko neće da kupi jer su im antibiotici jeftiniji. Međutim, ulje nama traje bar šest meseci i pijemo ga nekada preventivno, nekada iz potrebe i zaista uz njega nemamo potrebu za bilo kakvim drugim lekovima ili bilo čime, a ujedno, prirodno je! Na kraju i ispadne jeftinije, ali naš narod gleda samo koliko će to danas da ga košta, da danas uštedi koji dinar, a dugoročno... ma, u fazonu, valjda će biti sve to kako treba. Najčešće ne bude, jer antibiotici slabe organizam i uništavaju vam i nervni sistem svojim delovanjem i stanje vam se samo komplikuje dok ne počnete, kao mi što smo, da tražite i nađete alternativna rešenja.

Ana

pre 7 godina

Možete vi da pričate šta hoćete, ali lekari sebe i svoje leče antibioticima, a ovo su priče za široke narodne mase. Ja nisam nešto preterano osetljiva, možda sam bila bolesna 5-6 puta u životu, ali kad god sam htela da se pravim pametna da ne uzmem antibiotik, patila sam se po dve-tri nedelje. Na kraju kad ne mogu više da izdržim uzmem antibiotik i bude mi bolje do sutradan. Sad uopšte ne filozofiram previše, odmah uzmem antibiotik i stopiram bolest u samom startu, tako da praktično preguram sve na nogama. Inače sam zdravstveni radnik (laborant) i slepo sam verovala u ovu mantru o antibioticima, dok mi nisu lekari u bolinici u kojoj radim rekli da bukvalno nisam normalna što se glupiram sa raznoraznim vitaminima, propolisima i sl.

Goran

pre 7 godina

Jeste li vi culi za analizu krvi? Uradis krvnu sliku i lepo vidis je li virus ili se zakomplikovalo pa preslo u bakterijsku infekciju...Tako izbegnes antibiotik ako nije potreban.

M

pre 7 godina

@dzuli
Šta tačno za vas znači biranje lakšeg puta?
Lično činjenica iz sličnih razloga nisam bila kod lekara opšte prakse godinama. Opet to ne znači da ću popiti antibiotik svaki put kad mi nije dobro. Zadnju bolest sam dominantno preležala na defrinolu, vitaminima i brufenu. I prošlo je.
Ako je za Vas lakši put da popijete AB svaki put, možda bi Vam prvo koristile redovne vakcine protiv gripa (što se brzo obavlja) ali i da razmotrite činjenicu da ćete na kraju morati biti hospitalizovani uz terapiju od više meseci jer je to jedini tretman kada zakačite otporne bakterije. I ne samo Vi, nego se ugrožava imunitet svih ljudi i dece.

lol

pre 7 godina

@Goran
jesi li ti cuo da je vadjenje krvi invazivna intervencija koja sto je frekventnija ostavlja prostora za sto fatalnijim ishodom.... tromboflebitis bih istakao na prvom mestu
zamisli da svaka prehlada ide na krvnu analizu...sem toga analoze nisu 100% pokazatelj

IzPrikrajka

pre 7 godina

(sarkazam, 18. novembar 2016 16:20)

A ti si neki autoritet za medicinu? Ja to sto sam ispricao sam cuo od doktora, nisam sam izmislio a nije ni taj doktor. No dobro, cepajte vi po svom i posle kukajte na drzavu kako vas nije zastitila od samih sebe.

Nenad

pre 7 godina

To prepadavanje antibioticima je nova fora medicinske mafije. Nemoj da uzmes antibiotik koji kosta 150 dinara nego kupi vitamine, razne Coldrexe, ACC i ko zna koje specije. Potrosi 1500. I ako pijes antibiotik moras da uzmes i probiotik. Glavni problem je sto domace zivotinje krkaju ogromnim kolicinama antibiotika koji preko mesa i gomile preradjenih proizvoda ulaze u nas organizam svakodnevno. Kad pogledate bolje cak i u pahuljicama imate zivotinjskih masti. Prvo drzava da regulise to pa onda neka se brine da li covek par puta godisnje uzima antibiotike.

Lilitlilit

pre 7 godina

Ne podnosim izraz zdravstveni radnici, nisu to nikakvi radnici nego doktori. Drugo, u apotekama vec nekolilo godina ne mozete da dobijete antibiotike bez recepta. Da li doktori prepisuju antibiotike bez mere i razloga? Najverovatnije da.

libar

pre 7 godina

Malo je reci neracionalno, moja bivsa se kljukala antibioticima radi prevencije. :(
Na desetine kutija godisnje, pa uvek ima neke gljivice, pa sekret, i na kraju sam morao da zbrisem. :(

gavrilo

pre 7 godina

Ja odvedem bolesno dete kod pedijatra, koji ima 40 god staza, inace jedan od boljih u gradu u kome zivim, i on kaze ovo je virus, i prepise mu antibiotik...wtf? :/

miki maus

pre 7 godina

Prestanite da lazete ljude, penicilin je izum nad izumima, umesto jedne kutijice od 200-300 dinara vi danas terate ljude da bace po par hiljada na razne napitke u kesicama i bombone i ne znam ni ja sta jos i ljudi se nikad ne rese viska te bakterije do kraja, cist marketinski trik. Najstrasnije je sto pedijatri muce decu, koja umesto 5,6 dana bolesti lece se po 2,3 nedelje i stalno im se vraca nahlada, roditelji bacaju malo bogatstvo na razna pomagala, sirupe i sta sve ne za to vreme, deca se muce, a lekari u Srbiji imaju naredbu da ne smeju da prepisu antibiotik. Ja sam imao prilike da cujem vise prica po inostrastvu od nasih ljudi, a poznajem ih puno i u Nemackoj i Austriji, pojedine u Danskoj i Norveskoj, da tamo nema pogadjanja, odmah se uzima mokraca, i krv ako je potrebno, momentalno rezultati i cim se pokaze da se radi o bakteriji prepisuju se antibiotici, nema laganja roditelja da je alergija, virus i kad nije i sta sve ne isprobavaju kod nas lekari dok se ne smiluju da prepisu antibiotik. Ja sam odrastao na inekcijama, nije bilo dileme kada se javi zapaljenje grla, danas me uhvati prehlada jednom u tri godine i to blago, toliko o toj otpornosti na antibiotike, izmisljotina farmaceutske industrije.

Ana

pre 7 godina

Možete vi da pričate šta hoćete, ali lekari sebe i svoje leče antibioticima, a ovo su priče za široke narodne mase. Ja nisam nešto preterano osetljiva, možda sam bila bolesna 5-6 puta u životu, ali kad god sam htela da se pravim pametna da ne uzmem antibiotik, patila sam se po dve-tri nedelje. Na kraju kad ne mogu više da izdržim uzmem antibiotik i bude mi bolje do sutradan. Sad uopšte ne filozofiram previše, odmah uzmem antibiotik i stopiram bolest u samom startu, tako da praktično preguram sve na nogama. Inače sam zdravstveni radnik (laborant) i slepo sam verovala u ovu mantru o antibioticima, dok mi nisu lekari u bolinici u kojoj radim rekli da bukvalno nisam normalna što se glupiram sa raznoraznim vitaminima, propolisima i sl.

Mastodon

pre 7 godina

Ne piju srbi nego svinje i goveda. Daju seljaci da im ne pocrkaju. Samo zaborave da antibiotik ostane u mesu i mleku pa to opet zavrsi na necijem stolu.

IzPrikrajka

pre 7 godina

(dzuli, 17. novembar 2016 21:00)
Broj lajkova na tvoje izvrtanje price je samo dokaz koliko smo poluobrazovana nacija. To sto pricas je puko nabrajanje stereotipa o nasem zdravstvu i nista vise. Mozda ce te ova informacija previse opteretiti ali uzimanjem antibiotika na svoju ruku ti ugrozavas i moje zdravlje. Uvek smo najpametniji za sve, zato nam i ide kako ide.

xD

pre 7 godina

Jao novinski strucnjaci za medicinu i terapiju....pricate kao da je najjednostavnije odrediti da l je bakterijska ili virusna infekcija, pa ne mislite valjda da svakome treba vaditi krv i cekati analizu antibiograma ,dom stignu rezultati vec prekasno...i sve sto se vise laika mesa u struku sve nam je gore...naravno o bakterijskoj superinfekciji niste culi,vas to ne zanima.... medicina je vestina,nije to elektrika pa da su 2 i 2 uvek 4....

IzPrikrajka

pre 7 godina

Ja odvedem bolesno dete kod pedijatra, koji ima 40 god staza, inace jedan od boljih u gradu u kome zivim, i on kaze ovo je virus, i prepise mu antibiotik...wtf? :/(gavrilo, 17. novembar 2016 22:18)

A ti si takodje studirao medicinu pa znas da to ne ide? Evo da ti pomognem - uz virus mozes da zaradis i bakterije kojima je sada posao laksi jer je imunitet vec zaokupljen borbom protiv virusa. Jel sada ok?

MasteriX

pre 7 godina

Antibiotici se pripisuju sa takvom lakocom.Lekari se ponasaju kao komercijalisti. Kakvi testovi? To se ne radi. Zines, poslusaju te kako dises i to je to. Pijte palitrex, pa ako ne deluje dobicete drugi...

Joc@

pre 7 godina

To da mi samoinicijativno sami sebe i svoju decu rokamo s antibioticima, spada u nerazumnosti. I možda se može i shvatiti, jer je čovek umislio da nešto zna i da ne treba nikog da pita. Pa kako mu bude - sam je odgovoran. Ali, da mu LEKARI, stručna lica, neadekvatno, nestručno i neshvatljivo neodgovorno prepisuju antibiotike već kad se malkice nakašlje... Međutim, shvatljivo je o čem' se radi: oni primaju lovu od proizvođača antibiotika. I ... im se za naše zdravlje. Medicina u Srbiji je poslednja u Evropi.

Djomla

pre 7 godina

Opste je poznato da je za rezistenciju bakterija na antibiotike najvise kriva upotreba antibiotika u poljoprivredi - stocarstvu. Koliko se za godinu dana da antibiotika kravama i pilicima ljudi ne potrose za hiljadu godina.

dzuli

pre 7 godina

Ne uzimajte antibiotik na svoju ruku,nego samo kad lekar prepise. A da biste došli do lekara planirajte unapred da ćete se razboleti pa zakažite na vreme. U suprotnom ćete mrtvi bolesni čekićati 5 sati u čekaonici. I pomolite se bogu da pored toga ne čekate sat vremena da predate knjižicu plus jos sat da vratite karton. Sve u svemu potrošićete ceo dan po redovima u domu zdravlja.e to je naše zdravstvo!a posle kažu kontrolišite se na vreme.nije ni čudo sto nam čitav grad umire godišnje!

Dule

pre 7 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gavrilo, 17. novembar 2016 22:18

Kada imaš neko virusno oboljenje dobijaš antibiotike ne za taj virus nego za bakterije koje su tada odlučile da navrnu kada su videle da ti je imuni sistem razbucan, pa ti trebaju oni da bakterije ne bi napravile još veću štetu. Lekar treba da proceni da li ti i treba još i antivirusni lek

IzPrikrajka

pre 7 godina

(sarkazam, 18. novembar 2016 16:20)

A ti si neki autoritet za medicinu? Ja to sto sam ispricao sam cuo od doktora, nisam sam izmislio a nije ni taj doktor. No dobro, cepajte vi po svom i posle kukajte na drzavu kako vas nije zastitila od samih sebe.

tobiramaduke97

pre 7 godina

Covece ja znam kada je moj deda slomio kuk, bolelo ga je i ono sto su mu dali nije bilo dovoljno, uzeo covek duplu dozu bensedina, bio kao drogiran.... Mislite da mu je pomoglo? Nije. Zato nemojte da pomislite uopste uzecu vise pa ce proci, moze doci do jos vecih problema ako uzmete dozu vecu od propisane! :/

iskustvo

pre 7 godina

Lekar sam i zivim u inostranstvu( gde ne radim kao lekar).Par godina sam radio kod nas i bio sam izricito protiv olakog davanja AB. Medjutim, istina je ovakva, dodje meni roditelj sa detetom u drugu smenu i trazi AB, ja kazem ne a on meni pa ni onaj lekar od jutros mi nije dao. Ili, nesto drugacije, na stazu sam bio sa doktorom koji je u to vreme imao 20tak godina iskustva. Svakom ali svakom pacijentu, a najcesce su to bila deca, je davao AB. Zasto? Pa da zastiti sam sebe. Ovde, u inostranstvu, dete ide kod doktora tek kada tri dana ima T, ako je manje od tri dana, nece da ga prime. I to AB daju jako, jako retko. Imaju smernice koje prate i u kojima je jasno napisano kada se sme dati AB. Primer, moje dete je imalo T oko 40,5 C i upalu uha. Nije dobilo AB jer je starije od dve godine i samo je jedno uho i pitanju. Da je mladje od dve ili da su oba uha u pitanju, dobilo bi AB. Dobili smo samo paracetamol i brufen.

Златиборе, питај Тару :-)

pre 7 godina

Прошле недеље и муж и ја смо имали упалу грла, прво он па ја. Комовица, памучна крпа, намочи се и добро исцеди, вунени шал преко тога. Обоје смо прошли без антибиотика. Да смо отишли код лекара питање је да ли би смо добили антибиотик, некада утврде да је инфекција вирусног порекла, али дају антибиотик превентивно због могућности настанка бактеријске инфекције. И још нешто, једном приликом сам добила рецепт за антибиотик, купила сам га, а апотекарица ми је уредно вратила рецепт, само је уписала им у књигу. То значи да тај антибиотк могу да купим још 100 пута, пошто на рецепту, пази сад, нема датума. А зна се, на рецепту мора да стоји датум и ако се антибиотик не изда у року од 5 дана, рецепт пропада. Очигледно да постоји нека спрега лекара, фармацеута, да би људи куповали антибиотике и беспотребно се кљукали.

KojotStrashni

pre 7 godina

Nismo jedini, ali kod nas je to praksa jer su roditelji bolji doktori od doktora, prva moja zena.
A i apoteke se kao neckaju ali ipak daju na prvom sastanku, msm na prvo pitanje, kao, paa moozee, ali oprezno koristite...
Paa naaaraavnooo, komsinice, pa ja svake nedelje kupim po kutiju i nista mi ne fali!

MikiSa

pre 7 godina

I tako ja vadio umnjak u Sabackoj bolnici i dobio Klostridiju. I ko je kriv antibiotik, ja ili bolnica???? Jos uvek je lecim. Ili da tuzim bolnicu?

Algorithm

pre 7 godina

Sedeo sam na jednoj klupici i pored na sledecoj dve babe pricaju o lekovima. Brate, dok sam pojeo pljeskavicu, nabrojale su 65 vrste lekova i jos malo nisu spomenule lek za ravna stopala. Jedan sam pokusao da izgovorim i ugrizoh se za jezik. One bakutanerke kad budu umrle, 20 metara oko grobova trava nece da poraste koliko hemikalija u njih ima! Pokretne Fukusime. Verujem da Gajgerov brojac radio u njihovoj blizini...

Zoki kaze

pre 7 godina

Bravo dečko, to je to. Baš si lepo objasnio. Pored takvih nije ni čudo gde se nalazimo. U svakoj normalnoj zemlji antibiotik možeš da dobiješ samo uz recept i to onda kad mora. Kada bi se pojavio u apoteci i tražio da kupiš bez recepta čudno bi te gledali. A ti, kad te nešto zaboli slobodno cepaj antibiotike, pa kad ti bude trebalo za život izmisli neku novu teoriju zavere.


To prepadavanje antibioticima je nova fora medicinske mafije. Nemoj da uzmes antibiotik koji kosta 150 dinara nego kupi vitamine, razne Coldrexe, ACC i ko zna koje specije. Potrosi 1500. I ako pijes antibiotik moras da uzmes i probiotik. Glavni problem je sto domace zivotinje krkaju ogromnim kolicinama antibiotika koji preko mesa i gomile preradjenih proizvoda ulaze u nas organizam svakodnevno. Kad pogledate bolje cak i u pahuljicama imate zivotinjskih masti. Prvo drzava da regulise to pa onda neka se brine da li covek par puta godisnje uzima antibiotike.
(Nenad, 17. novembar 2016 23:29)

nacija neodgovornih

pre 7 godina

U Srbiji pre nego odes kod lekara moras sam da znas svoju dijagnozu i lek. Kod advokata problem i resenje itd itd sto zbog neznanja sto zbog nepostenja sto zbog neodgovornosti sveopste.

lol

pre 7 godina

@Goran
jesi li ti cuo da je vadjenje krvi invazivna intervencija koja sto je frekventnija ostavlja prostora za sto fatalnijim ishodom.... tromboflebitis bih istakao na prvom mestu
zamisli da svaka prehlada ide na krvnu analizu...sem toga analoze nisu 100% pokazatelj

vlada

pre 7 godina

Treba postaviti jedno veliko pitanje a to je dali je neracionalna upotreba antibiotika jedini mehanizam(nacin) koji dovodi do razvoja rezistencije(otpornosti) bakterije na antibiotik ili je to samo jedan od mnogih mehanizama koji dovode do te pojave ? Upotreba antibiotik za lečenje navodne baterijske infekcije izaziva razvoj rezistencije (otpornosti) bakterije na taj antibiotik ali to nije jedini način na koji bakterija postaje otorna na upotrebljeni antidiotik već može biti i neki drugi uzrok te pojave.......Dakle ko može da daje sebi pravo da bude vrhovni sudija i to da proglasi za glavni uzrok nastanka rezistencije bez da vrednuje i druge mehanizme nastanka rezistencije kao što su npr. razna zračenja koja direktno menjaju bakterijski genom mutacijama itd.Ali ko će o tome da vodi računa,važno je samo da se drami i dimnim zavesama skreće diskurs javnog mnjenja sa bitnih na nebitne teme,a glavna tema našeg zdravstva je i dalje dostupnost zdravstvene nege koju mi i dalje nemožemo da postignemo jer je neko nesposoban da oganizuje zdravstvo !!!

Zdravko

pre 7 godina

U Matriksu farmakomafija ne zeli da pravi antibiotike jeftine lekove, nego investira u vakcine, dijetetske suplemente, kozmetiku, lekove za retke bolesti... Iste strucnjake zemunskog i ostalih klanova treba pitati zasto nema novih antibiotika. Osamdesetih je FDA potvrdjivala i 4 antibiotika godisnje, danas jedan za 4 godine. Najveci deo antibiotika se koristi za lecenje ili hranjenje zivotinja. U SAD oko 70%. Tako da je kao i sve u ovoj Stradiji relativno, ispolitizovano, i polulazno.

Mama

pre 7 godina

Isto tako se olako daju dijagnoze VIRUS je I zavrse pricu,bez testova I ostalog.
Kao da svaki proliv apriori.znaci stomacni virus,nikad npr ne salju stolicu na analizu....
Ili cim je temp,grip.....supice I gomila preparata za 2000din

rebus

pre 7 godina

Tokom 4 godine srednje skole sam na svaka 2-3 meseca primala agresivnu antibiotsku terapiju, zbog cestih infekcija izazvanih slabim imunitetom. Slepo slusala lekara. Ovog meseca punim 30, i mogu da kazem da 5 godina nisam uzela nijedan antibiotik. Lek za virozu je odmor, odmor i odmor. Poneki antipiretik i tecnost. Najezim se kad vidim kako roditelji kljukaju decu kapsulama kao da su bombone

Joc@

pre 7 godina

@ rebus
Ne postoji bolji način povećavanja imuniteta od kozjeg mleka. Ono je izvor imunoloških materija više nego ijedna druga namirnica. Ali ima jednu VELIKU manu: ne može farmaceutska industrija da ga prodaje, i da na njemu zaradi. Zato se o tome ne uči nigde pa ni na medicinskim studijama.

M

pre 7 godina

@dzuli
Šta tačno za vas znači biranje lakšeg puta?
Lično činjenica iz sličnih razloga nisam bila kod lekara opšte prakse godinama. Opet to ne znači da ću popiti antibiotik svaki put kad mi nije dobro. Zadnju bolest sam dominantno preležala na defrinolu, vitaminima i brufenu. I prošlo je.
Ako je za Vas lakši put da popijete AB svaki put, možda bi Vam prvo koristile redovne vakcine protiv gripa (što se brzo obavlja) ali i da razmotrite činjenicu da ćete na kraju morati biti hospitalizovani uz terapiju od više meseci jer je to jedini tretman kada zakačite otporne bakterije. I ne samo Vi, nego se ugrožava imunitet svih ljudi i dece.

Mikiveliki

pre 7 godina

Да ли постоји једна област, која је од оних опасних, ружних, глупих...., а да ми нисмо у врху? Такође, да ли има и једне области, од оних супротних, добрих, а да ми нисмо при самом крају. О чему онда пишемо и полемишемо, коме делимо лекције?

marko

pre 7 godina

Da, zato što odem kod lekara, pogleda mi grlo "Aha, crveno, evo sinacilin"...
Nit da vadi krv da vidi analizom dal su bakterije ili virus, nit da se ozbiljnije pozabavi pacijentom...
Lekari totalno nezainteresovani da pomognu, leče narod samo zato što moraju...

Nevena

pre 7 godina

Pa znate kako,prosle godine mi je dete zavrsilo na infuziji zbog dijarerje koju je izazvao antibiotik Panklav zbog upale usiju. Zanimljiva stvar je da kad sam prijavila dijareju,pedijatar je odmah rekao STOMACNI VIRUS,I na moje insistiranje zamenio ab jer sam znala da je od njega. Elem,analiza stolice,na moju ruku predata, je pokazala KANDIDU sto znaci da je od ab a ne stomacni virus. Kandida uporna,dete zavrsava na infuziji jer jedva stoji na.nogama. Dva dana posle kontrola kod ORL-a, on kaze upala drugog uha,bubna opna pred pucanjem I kaze: Ko je dao detetu ab da pije,cim se to desi,prelazi se na injekcije!
I onda dete,jos pet longacefa inekcije zavrsi se pakao...
A da ne kazem,da su tad,kad su spominjali stomacni virus,posumnjali na mononukleozu zbog vrlo malo povisenih monocita,sto je dodatno.stres bio dok nismo platili I tu analizu.
Ovo sve pisem jer na kraju,mi ispade da bolje znamo na sta da sumnjamo, pogotovo majke za svoju decu. To prisle godine sta sam dozivela s detetom zbog obicne upale uha I ceste dijareje usled Panklava,da to ne prepoznaju,razocarala sam se mnogo

nacija neodgovornih

pre 7 godina

U Srbiji pre nego odes kod lekara moras sam da znas svoju dijagnozu i lek. Kod advokata problem i resenje itd itd sto zbog neznanja sto zbog nepostenja sto zbog neodgovornosti sveopste.

sarkazam

pre 7 godina

@(iskustvo, 18. novembar 2016 12:10)
Ma nemaš ti pojma prike (prijatelju). Evo ovaj IzPrikrajka (u 12:53) dobacuje kako AB mora da se uzima PREVENTIVNO. Medicina još nije došla dotle što se Srbin iz prikrajka dosetio! Tek će da uvide kako greše, tako da Ti brže bolje tamo prenesi ovu genijalnu umotvorinu, e da bi se proslavio pre svih.

dzuli

pre 7 godina

@IzPrikrajka- Dragi Gospodine to sto Vam je glavni trn u oku to koliko moj komentar ima kako kazete "lajkova" samo govori o Vasim kompleksima. Verovatno Vas je uvredilo to sto Vas niko i ne primećuje. Pominjete poluobrazovan svet a niste bili sposobni da razumete jednostavnu poruku mog komentara. Nije problem,pojasniću Vam: Ja nisam rekla da zelim da pijem antibiotik na svoju ruku,naprotiv uvek želim strucno lice da mi prepise,poenta je bila u tome da moram proći čitavu agoniju dok ne dođem do istog. Obzirom da je danas vreme novac,nemam taj luksuz
da se razvlacim danima u takvom stanju. Tacno je, biram laksi put. Ali umesto sto me optužujete da navodim stereotipe a pritom značenje istog ne znate(to su dragi Prikrajče činjenice),bolje napadnite sistem,jer tu je problem, pa nećete morati da se bojite da Vas ja ne ugrozim svojim neodgovornim ponašanjem!eto toliko,puno toplih pozdrava i no sikiriki ;)

Goran

pre 7 godina

Jeste li vi culi za analizu krvi? Uradis krvnu sliku i lepo vidis je li virus ili se zakomplikovalo pa preslo u bakterijsku infekciju...Tako izbegnes antibiotik ako nije potreban.

Milan

pre 7 godina

Ne sećam se koliko godina već žena i ja ne koristimo antibiotike. Isključivo kada imamo problema sa gljivicama, bakterijama, virusima itd koristimo ulje divljeg origana koje rešava sve te probleme. Ali kada kažem nekome da košta 1500-2000 dinara, niko neće da kupi jer su im antibiotici jeftiniji. Međutim, ulje nama traje bar šest meseci i pijemo ga nekada preventivno, nekada iz potrebe i zaista uz njega nemamo potrebu za bilo kakvim drugim lekovima ili bilo čime, a ujedno, prirodno je! Na kraju i ispadne jeftinije, ali naš narod gleda samo koliko će to danas da ga košta, da danas uštedi koji dinar, a dugoročno... ma, u fazonu, valjda će biti sve to kako treba. Najčešće ne bude, jer antibiotici slabe organizam i uništavaju vam i nervni sistem svojim delovanjem i stanje vam se samo komplikuje dok ne počnete, kao mi što smo, da tražite i nađete alternativna rešenja.

ime

pre 7 godina

@tobiramaduke97

A zašto je uzimao lekove za smirenje umesto analgetika? Naravno da je doza važna, a za početak treba pogoditi i vrstu lekova.

Ja inače nisam uzimao antibiotike ni par puta kad su mi ih prepisali u ovih poslednjih 10-ak godina, sve je prošlo ok. Kod zapaljenja sinusa su nepotrebni, ne služe ničemu.

Jocagomboca

pre 7 godina

@MikiSa; bice da je bolnica u pitanju! Lezala sam na infektivnoj u NS 2 meseca,sestre bez rukavica presvlace nepokretne pacijente, i ustim tim golim rukama dele terapiju sto u ruku sto u usta pacijentima! Zivot mi se zgadio! Otrov zamiseve po svim sobama a pod se brise varikinom koja gusi, a inace smrdi do povracanja jer je zima, prozori ne mogu biti bas stalno otvoreni, kante stalno pune prljavih pelena, klostridije na izvoz! Nisam jedan jedini lek uzela( primala intravenozno antibiotike) pa sam bila dpasena! Aki na kraju, zaradila Candidu! Jedva je se resila!

M

pre 7 godina

Ajde sad bez obzira šta je ko radio ranije, budimo odgovorni i iskulirajmo antibiotike.
Za decu kod nas generalno važi parola "ne zezaj se" pa će im davati antibiotik za svaki slučaj, jer realno ne daj bože bes roditelja kojem dete zbog oslabljenog imuniteta virusne infekcije zakači nešto. Vakcinišite decu redovno, to ce dramatično smanjiti potrebu za lekovima.
Uvek sam izbegavala da sw kljukam antibioticima (zadnji put pre 5 godina zbog poodmakle upale oba srednja uha jer je lekaru trebalo 100 godina da ukapira simptome) i jeziva mi je pomisao da će samo zato što je ljudima "lakše" da zveknu AB za sve, banalne bolesti postati užasno opasne, da ne idemo ni dalje od toga.

dzuli

pre 7 godina

@M Nijednog trenutka nisam rekla da odmah čim mi nije dobro popijem antibiotik. Neko kad to eskalira do neprijatnosti koja se vise ne trpi. Konkretno skoro mi se do te mere upalilo grlo da tri dana nisam mogla ništa da progutam. Bukvalno ništa nisam jela,cak i kad progutam pljuvačku bilo je kao da gutam zilete. Probala sam da zakazem,rekli su mi da ima slobodan termin za dve nedelje sto je bilo presmesno!znala sam da mogu da odem i uz malo svađe uspem da dođem do doktora ali kao sto rekoh uz mnogo cekanja i stresa. Ovako sam sama sebi dala terapiju i u roku od 12h ja sam se preporodila! Opet naglašavam da ne posežem za antibioticima čim kinem,ali kad se tegobe toliko pogorsaju, "pukne film" mi film i tad biram lakše put. Eto nadam se da sam pojasnila sta sam mislila....