Aktuelno

Četvrtak, 17.11.2016.

10:33

Evo šta da radite kada vam smartphone potpuno zablokira

Izvor: Index

Evo šta da radite kada vam smartphone potpuno zablokira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Lincoln

pre 7 godina

Genijalno rešenje za taj problem je pronašla zajednica koja stoji iza HTC HD2 aka Leo modela, koji je na tržište izašao kao Windows Mobile 6.5 model a oni su ubrzo portovali Android na njega. Posto mu je interna memorija mala, momci su se dosetili da na sd kartici naprave particiju istog formata poput interne memorije, npr ext3 i naprave je proizvoljne veličine, dovoljne za sve potrebe. Preporučljivo je bilo da se kartica bude makar klase 10 ili UHS varijante zbog veće brzine upisa/čitanja podataka. Naravno, root je bio obavezan kao exec skripta koja je to omogucavala. Ja sam lično to uradio više puta na više takvih uređaja i uvek je radilo savršeno. Čak i dan danas postoji podrška za taj telefon sa najnovijom verzijom Androida ali kako radi ne znam jer ga više ne posedujem. Sećam se da je sve što je bilo potrebno HTC programčić koji prepoznaje telefon na kompu i program pod imenom Mini Tool Partition Wizard kojim ste mogli da baratate svim particijama na telefonu. Često je celokupan OS bio smešten na toj particiji na sd kartici i radio je bez problema. Ja sam HD2 koristio do verzije 5.1 Lollipop i radilo je dobro ali se ipak najbolje pokazala verzija 4.4.4 KitKat na njemu, uzimajući u obzir da je telefon izašao 2011., sa single core procesorom i 512Mb ram-a. Dokaz koliko optimizacija znači u ovakvim slučajevima.

Milutin

pre 7 godina

Rutujes telefon kao prvo, zatim pobrises nepotrebne fabricke aplikacije, slike prebacis na sd telefona, koristis aplikacije koje ti stvarno trebaju. Tako radim sa svakim android telefonom i ne pamtim kad mi se desilo da blokira.

protheus

pre 7 godina

Android je definitivno najbolji OS ! Za sve vrste korisnika.
E sad , drugo je ekonomija i zasto se radi to sto se radi . Kada bi se pitale kompanije one bi izdavale modele telefona i na dva dana .

nikola

pre 7 godina

BlackBerry Q10. 68 aplikacija (od toga 26 android aplikacija ukljucujuci messeng, vib I inst). Interna memorija zauzeta 86%, memorijska 91%. u Hubu, preko 1.000 mailova. Oko 3.000 slika I video zapisa (prebacene sa starih uredjaja I aktuelnog). Jedan jedini put kada sam odradio factory reset je dan kad sam ga kupio polovnog a starog 6 meseci. Nijedno kocenje, nijedan bug, bez freeza. A uredjaj je napravljen pre 4 godine. Dual core procesor. Toliko.

Mile.1337

pre 7 godina

@Cobra

Prvo je na mestu dok ovim drugim samo tesis sebe.

"Ažuriranja još više usporavaju telefon" - Zato sto je proizvodjac lenj da uradi optimizaciju.

" jer novije android originalne Firmware/verzije ne uspevaju na starijim telefonima." - Nexus uredjaji, HTC Leo , Lumie, iPhone svi oni imaju update godinama(Leo doduse community). Primera radi iPhone 5 ima iOS9, Lumia 535 ima WP 10 sto opet dovodi do toga da nije problem nikakav u hardwerskom delu vec te proizvodjac tretira kao ovcu. Cist primer toga je tvoja situacija sa 4.1 i 4.3.

PS: Ni ja nikad ne bih kupio Samsung, zato sto mi nije fetis da kupim flagship pa koristim Cyanogen i custom romove, ti nikad ne treba da kupis ni WP a kamoli iPhone. Ako vec tolko mrzis nesto ili smatras da je lose bar navedi argumente (po mogucnosti realne i istinite).

lol

pre 7 godina

Cudno,a zovu ga smartphone.Pa kada je toliko pametan,onda neka radi brate.
Ispada da on naguranih aplikacija ne moze da obavlja svoju osnovnu funkciju.
A to je telefoniranje.

Pentrit

pre 7 godina

Kako potpuno zablokira,meni se to nikada nije desilo.Desavalo se na starim androidima da se malo pogubi i par sekundi ne izvrsi operaciji,isto kao sto je IOS7 znao malo da se zbuni i pobeli ekran ali svega nekoliko trenutaka.Ne znam sta ti ljudi rade kad telefon potpuno zablokira??

Sta raditi

pre 7 godina

"kod smartphoneova je baterija najčešće integrisana, čime ste ostali bez te mogućnosti. Šta, dakle, raditi?"
Kupovati telefone sa zamenljivom baterijom.

Darth Shone

pre 7 godina

"neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misko, 17. novembar 2016 10:51) "
Hmm, problem leži i u jednoj činjenici, interna memorija telefona, ne ram, nego ona na koju se smešta sam Os, ali i aplikacije, slike, muzika, ma sve, je u stvari ista ona memorija koju imamo u usb stikovima. e sad, svaka od tih memorija ima ograničen broj upisa i čitanja, pošto savremeni os za mobilne telefone stalno nešto snima, ili čita iz te iste memorije, onda naravno dolazi do laganog umiranja memorije. Kada broj upisa i čitanja dostigne maksimum, memorija telefona je mrtva i tu čak ni reformat, ako je uopšte moguć ne pomaže. Zato oni i kratko traju. Rešenje je da se na modelima koji imaju sd kard slot, ugradi sd kartica, da se na njoj stavlja sav sadržaj, osim aplikacija jer one zahtevau rutovanje da bi se prebacile na karticu. Time se smanjuje pritisak na unutrašnju memoriju telefona.

Mile.1337

pre 7 godina

@misko

Prost odgovor : Proizvodjac tvog telefona je lose optimizovao Android.

Detaljniji : Posto trpaju android na mnogo telefona i iste proizvode munjevitom brzinom (u proseku svake 2 nedelje izadje nov Samsung telefon[365/Broj uredjaja u godini) desava se to da urade smece optimizaciju. To sam iz prve ruke iskusio sa Note 2. Da pojasnim. Originalan andorid (koji je dosao na telefonu) je radio 50% brze od nekog minornog update-a. I to sve naravno pod uslovom da dobijes update. Drugi problem u celoj toj prici je sto je android kao OS od pocetka lose zamisljen (nije mi jasno zasto). On zapravo nikad ne prazni cache dok ne uradis formatiranje a i sve kada uradis formatiranje (bilo cega ne samo telefona) ti zapravo ne brises te podatke vec ih oznacis slobodnim za prepisivanje. Daleko od toga da iOS ili WP nije zahvacen time ali razlika je u tome sto Apple (WP nisam koristio) ima veoma efikasan program beta testiranja i nikad nisam video neke ozbiljnije probleme posle Beta 4, u istu tu pricu su ukjuceni i developeri pa su samim tim aplikacije isto optimizovane. Moje misljenje je da kada placas telefon ti zapravo placas jos dosta toga pored telefona (podrska,update-a,trajanje...) i zato nikad nisam razumeo ljude koji daju abnormalne cifre za Samsung S serije koji sledeci update dozivi jedino ako ti se naklone bogovi. Ako te zanima ta tematika samo kreni da proveravas sve sto sam rekao i usput ces nauciti jos mnogo sokantnih detalja vezanih za android. Pozdrav

cobra

pre 7 godina

(misko, 17. novembar 2016 10:51)

Samim tim što se mobilni poveže preko interneta i skine automatski nova "Google Play Services" ažuriranja, to drastično uspori telefon.

Naravno da i Marke poput Samsunga, Sony, HTC posle max 2 godine prestaju sa azuriranjima. Prestaju iz 2 razloga:
1. Zele da kupujemo najnovije modele
2. Ažuriranja još više usporavaju telefon, jer novije android originalne Firmware/verzije ne uspevaju na starijim telefonima.

Sećam se kada sam kupio Galaxy s3 sa Android 4.1 čini mi se. Leteo je. Sa 4.3 je bio spor kao puž. Vratio sam onda čisto iz interesa na verziju kada sam ga kupio, i bio je brži nego sa 4.3.

Poslednja solucija je cyanogenmod ili ostali Custom Romovi. Pozdrav

P.s. Nikada ne bih kupio IPhone.

Maksa

pre 7 godina

"...a ne zaboravite ni na redovno ažuriranje operativnog sistema."

Ahahahahahaahh oplakah! Najviše bih uživao u trošenju miliona na lutriji... kad i ga dobio.

Bojan

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
(misko, 17. novembar 2016 10:51)
Nisam expert, ali ako pod "formatiranje" mislis na fabricki reset, on uopste ne formatira memoriju, pretpostavljam da Android jednostavno nije pisan sa namerom da omoguci normalan rad duze od par godina, pogotovo na slabijim uredjajima. Noviji jaci telefoni i novije verzije Androida verovatno ce imati manje izrazen taj problem, ali sustina je da se niko time ne bavi, nije im bitno. Ako drzis telefon duze od tri godine, nisi im bitan kupac.

KORN

pre 7 godina

Ma cim to krene znaci vreme je za nov.100 eura ili 1000 svi oni imaju rok trajanja zato nikada ne treba kupovati polovne telefone jer ih svi upravo i zato prodaju.

Remember

pre 7 godina

@misko ne razumijem se al rekao bih da je zbog toga sto su sve aplikacije, klipovi i uopste programi na telefonu novije verziji, npr kad radimo update na noviju verziju a ti novi programi/ verzije su jaci i veci pa zahtjevaju i bolji telefon.

K.G.

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
(misko, 17. novembar 2016 10:51)


Kad vršite fabričko resetovanje telefona onda se ne briše celokupno smeće koje je telefon nakupio u toku rada. Tu pomaže samo rootovanje telefona i pri flešovanju izvršiti brisanje internal storage tj. memorije telefona. Posle takvog brisanja i instalacije telefon radi kao i onda kad je prvi put upaljen. Više puta sam ovo napravio na raznim modelima telefona i jedino taj način mu vraća brzinu koju mu dopušta brzina procesora i ram memorije.

Nebojša

pre 7 godina

Imao sam problema sa Soniem pod androidom 4.0 ali on je bio slabašan single core 800 mh I samo 500 mb rama već sledeći LG koji je bio jači nije ni jednom smrznuo za dve godine koliko sam ga imao isto važi i za trenutni Huawei koji je najjači do sada moj telefon bez zamerke radi u prva dva meseca naravno nije samo do telefona naučio sam da telefoni ne vole ako im popunite memoriju a isto tako ne vole ni spore memorijske kartice najbolje će raditi sa bržom.

Последњи Мохиканац

pre 7 godina

Овакве и сличне ситуације су карактеристичне за Андроид телефоне. Хаха, шалим се. Већ две године користим Ајфон 4с и нормално је радио неколико месеци након што сам га купио. Међутим, кад сам инсталирао последњи систем на којем је могао да ради, јер стварно имају правовремена ажурирања на све уређаје из њихове марке, у последњих годину дана је супер спор, багује, нарочито тастатура у покушавању приступа интернет страницама. Пуцају апликације, споро се конектује на Wi-Fi, значи оно - дибидус. Али, океј, ваљда тако треба, јер је прошло већ 5 година од када је мобилни први пут пуштен у продају. Суштина овог коментара је у томе да и IOS багује, све чешће се то дешава. Хауг!

joker

pre 7 godina

@misko
Jednostavno stari hardver se zapostavi od developera i to je cinjenica i razlog zasto ne radi kao pre.
Jesi li mu uradio system update u zadnjih 5 godina? Osnovne aplikacije za njegov rad su toliko toliko puta ažurirane za novije sisteme/hardver i to je jedan od razloga zasto je stari telefon spor.
Današnji hardver ima prilično kratak rok, ako je neka jača kompanija tipa sony, oni su do skoro dali ažurirali sistem update za celu Z seriju koja je izašla i pre 4 godine ali su se posteno iscimali da bi nove sisteme ispeglali da rade na starom hardveru.
Teorija zavere mozda... pre ce biti da je ovo prvo.

misko

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.

misko

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.

Bojan

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
(misko, 17. novembar 2016 10:51)
Nisam expert, ali ako pod "formatiranje" mislis na fabricki reset, on uopste ne formatira memoriju, pretpostavljam da Android jednostavno nije pisan sa namerom da omoguci normalan rad duze od par godina, pogotovo na slabijim uredjajima. Noviji jaci telefoni i novije verzije Androida verovatno ce imati manje izrazen taj problem, ali sustina je da se niko time ne bavi, nije im bitno. Ako drzis telefon duze od tri godine, nisi im bitan kupac.

Последњи Мохиканац

pre 7 godina

Овакве и сличне ситуације су карактеристичне за Андроид телефоне. Хаха, шалим се. Већ две године користим Ајфон 4с и нормално је радио неколико месеци након што сам га купио. Међутим, кад сам инсталирао последњи систем на којем је могао да ради, јер стварно имају правовремена ажурирања на све уређаје из њихове марке, у последњих годину дана је супер спор, багује, нарочито тастатура у покушавању приступа интернет страницама. Пуцају апликације, споро се конектује на Wi-Fi, значи оно - дибидус. Али, океј, ваљда тако треба, јер је прошло већ 5 година од када је мобилни први пут пуштен у продају. Суштина овог коментара је у томе да и IOS багује, све чешће се то дешава. Хауг!

K.G.

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
(misko, 17. novembar 2016 10:51)


Kad vršite fabričko resetovanje telefona onda se ne briše celokupno smeće koje je telefon nakupio u toku rada. Tu pomaže samo rootovanje telefona i pri flešovanju izvršiti brisanje internal storage tj. memorije telefona. Posle takvog brisanja i instalacije telefon radi kao i onda kad je prvi put upaljen. Više puta sam ovo napravio na raznim modelima telefona i jedino taj način mu vraća brzinu koju mu dopušta brzina procesora i ram memorije.

Mile.1337

pre 7 godina

@misko

Prost odgovor : Proizvodjac tvog telefona je lose optimizovao Android.

Detaljniji : Posto trpaju android na mnogo telefona i iste proizvode munjevitom brzinom (u proseku svake 2 nedelje izadje nov Samsung telefon[365/Broj uredjaja u godini) desava se to da urade smece optimizaciju. To sam iz prve ruke iskusio sa Note 2. Da pojasnim. Originalan andorid (koji je dosao na telefonu) je radio 50% brze od nekog minornog update-a. I to sve naravno pod uslovom da dobijes update. Drugi problem u celoj toj prici je sto je android kao OS od pocetka lose zamisljen (nije mi jasno zasto). On zapravo nikad ne prazni cache dok ne uradis formatiranje a i sve kada uradis formatiranje (bilo cega ne samo telefona) ti zapravo ne brises te podatke vec ih oznacis slobodnim za prepisivanje. Daleko od toga da iOS ili WP nije zahvacen time ali razlika je u tome sto Apple (WP nisam koristio) ima veoma efikasan program beta testiranja i nikad nisam video neke ozbiljnije probleme posle Beta 4, u istu tu pricu su ukjuceni i developeri pa su samim tim aplikacije isto optimizovane. Moje misljenje je da kada placas telefon ti zapravo placas jos dosta toga pored telefona (podrska,update-a,trajanje...) i zato nikad nisam razumeo ljude koji daju abnormalne cifre za Samsung S serije koji sledeci update dozivi jedino ako ti se naklone bogovi. Ako te zanima ta tematika samo kreni da proveravas sve sto sam rekao i usput ces nauciti jos mnogo sokantnih detalja vezanih za android. Pozdrav

KORN

pre 7 godina

Ma cim to krene znaci vreme je za nov.100 eura ili 1000 svi oni imaju rok trajanja zato nikada ne treba kupovati polovne telefone jer ih svi upravo i zato prodaju.

cobra

pre 7 godina

(misko, 17. novembar 2016 10:51)

Samim tim što se mobilni poveže preko interneta i skine automatski nova "Google Play Services" ažuriranja, to drastično uspori telefon.

Naravno da i Marke poput Samsunga, Sony, HTC posle max 2 godine prestaju sa azuriranjima. Prestaju iz 2 razloga:
1. Zele da kupujemo najnovije modele
2. Ažuriranja još više usporavaju telefon, jer novije android originalne Firmware/verzije ne uspevaju na starijim telefonima.

Sećam se kada sam kupio Galaxy s3 sa Android 4.1 čini mi se. Leteo je. Sa 4.3 je bio spor kao puž. Vratio sam onda čisto iz interesa na verziju kada sam ga kupio, i bio je brži nego sa 4.3.

Poslednja solucija je cyanogenmod ili ostali Custom Romovi. Pozdrav

P.s. Nikada ne bih kupio IPhone.

Sta raditi

pre 7 godina

"kod smartphoneova je baterija najčešće integrisana, čime ste ostali bez te mogućnosti. Šta, dakle, raditi?"
Kupovati telefone sa zamenljivom baterijom.

Maksa

pre 7 godina

"...a ne zaboravite ni na redovno ažuriranje operativnog sistema."

Ahahahahahaahh oplakah! Najviše bih uživao u trošenju miliona na lutriji... kad i ga dobio.

Darth Shone

pre 7 godina

"neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misko, 17. novembar 2016 10:51) "
Hmm, problem leži i u jednoj činjenici, interna memorija telefona, ne ram, nego ona na koju se smešta sam Os, ali i aplikacije, slike, muzika, ma sve, je u stvari ista ona memorija koju imamo u usb stikovima. e sad, svaka od tih memorija ima ograničen broj upisa i čitanja, pošto savremeni os za mobilne telefone stalno nešto snima, ili čita iz te iste memorije, onda naravno dolazi do laganog umiranja memorije. Kada broj upisa i čitanja dostigne maksimum, memorija telefona je mrtva i tu čak ni reformat, ako je uopšte moguć ne pomaže. Zato oni i kratko traju. Rešenje je da se na modelima koji imaju sd kard slot, ugradi sd kartica, da se na njoj stavlja sav sadržaj, osim aplikacija jer one zahtevau rutovanje da bi se prebacile na karticu. Time se smanjuje pritisak na unutrašnju memoriju telefona.

Nebojša

pre 7 godina

Imao sam problema sa Soniem pod androidom 4.0 ali on je bio slabašan single core 800 mh I samo 500 mb rama već sledeći LG koji je bio jači nije ni jednom smrznuo za dve godine koliko sam ga imao isto važi i za trenutni Huawei koji je najjači do sada moj telefon bez zamerke radi u prva dva meseca naravno nije samo do telefona naučio sam da telefoni ne vole ako im popunite memoriju a isto tako ne vole ni spore memorijske kartice najbolje će raditi sa bržom.

Remember

pre 7 godina

@misko ne razumijem se al rekao bih da je zbog toga sto su sve aplikacije, klipovi i uopste programi na telefonu novije verziji, npr kad radimo update na noviju verziju a ti novi programi/ verzije su jaci i veci pa zahtjevaju i bolji telefon.

Pentrit

pre 7 godina

Kako potpuno zablokira,meni se to nikada nije desilo.Desavalo se na starim androidima da se malo pogubi i par sekundi ne izvrsi operaciji,isto kao sto je IOS7 znao malo da se zbuni i pobeli ekran ali svega nekoliko trenutaka.Ne znam sta ti ljudi rade kad telefon potpuno zablokira??

joker

pre 7 godina

@misko
Jednostavno stari hardver se zapostavi od developera i to je cinjenica i razlog zasto ne radi kao pre.
Jesi li mu uradio system update u zadnjih 5 godina? Osnovne aplikacije za njegov rad su toliko toliko puta ažurirane za novije sisteme/hardver i to je jedan od razloga zasto je stari telefon spor.
Današnji hardver ima prilično kratak rok, ako je neka jača kompanija tipa sony, oni su do skoro dali ažurirali sistem update za celu Z seriju koja je izašla i pre 4 godine ali su se posteno iscimali da bi nove sisteme ispeglali da rade na starom hardveru.
Teorija zavere mozda... pre ce biti da je ovo prvo.

Mile.1337

pre 7 godina

@Cobra

Prvo je na mestu dok ovim drugim samo tesis sebe.

"Ažuriranja još više usporavaju telefon" - Zato sto je proizvodjac lenj da uradi optimizaciju.

" jer novije android originalne Firmware/verzije ne uspevaju na starijim telefonima." - Nexus uredjaji, HTC Leo , Lumie, iPhone svi oni imaju update godinama(Leo doduse community). Primera radi iPhone 5 ima iOS9, Lumia 535 ima WP 10 sto opet dovodi do toga da nije problem nikakav u hardwerskom delu vec te proizvodjac tretira kao ovcu. Cist primer toga je tvoja situacija sa 4.1 i 4.3.

PS: Ni ja nikad ne bih kupio Samsung, zato sto mi nije fetis da kupim flagship pa koristim Cyanogen i custom romove, ti nikad ne treba da kupis ni WP a kamoli iPhone. Ako vec tolko mrzis nesto ili smatras da je lose bar navedi argumente (po mogucnosti realne i istinite).

lol

pre 7 godina

Cudno,a zovu ga smartphone.Pa kada je toliko pametan,onda neka radi brate.
Ispada da on naguranih aplikacija ne moze da obavlja svoju osnovnu funkciju.
A to je telefoniranje.

protheus

pre 7 godina

Android je definitivno najbolji OS ! Za sve vrste korisnika.
E sad , drugo je ekonomija i zasto se radi to sto se radi . Kada bi se pitale kompanije one bi izdavale modele telefona i na dva dana .

nikola

pre 7 godina

BlackBerry Q10. 68 aplikacija (od toga 26 android aplikacija ukljucujuci messeng, vib I inst). Interna memorija zauzeta 86%, memorijska 91%. u Hubu, preko 1.000 mailova. Oko 3.000 slika I video zapisa (prebacene sa starih uredjaja I aktuelnog). Jedan jedini put kada sam odradio factory reset je dan kad sam ga kupio polovnog a starog 6 meseci. Nijedno kocenje, nijedan bug, bez freeza. A uredjaj je napravljen pre 4 godine. Dual core procesor. Toliko.

Milutin

pre 7 godina

Rutujes telefon kao prvo, zatim pobrises nepotrebne fabricke aplikacije, slike prebacis na sd telefona, koristis aplikacije koje ti stvarno trebaju. Tako radim sa svakim android telefonom i ne pamtim kad mi se desilo da blokira.

Lincoln

pre 7 godina

Genijalno rešenje za taj problem je pronašla zajednica koja stoji iza HTC HD2 aka Leo modela, koji je na tržište izašao kao Windows Mobile 6.5 model a oni su ubrzo portovali Android na njega. Posto mu je interna memorija mala, momci su se dosetili da na sd kartici naprave particiju istog formata poput interne memorije, npr ext3 i naprave je proizvoljne veličine, dovoljne za sve potrebe. Preporučljivo je bilo da se kartica bude makar klase 10 ili UHS varijante zbog veće brzine upisa/čitanja podataka. Naravno, root je bio obavezan kao exec skripta koja je to omogucavala. Ja sam lično to uradio više puta na više takvih uređaja i uvek je radilo savršeno. Čak i dan danas postoji podrška za taj telefon sa najnovijom verzijom Androida ali kako radi ne znam jer ga više ne posedujem. Sećam se da je sve što je bilo potrebno HTC programčić koji prepoznaje telefon na kompu i program pod imenom Mini Tool Partition Wizard kojim ste mogli da baratate svim particijama na telefonu. Često je celokupan OS bio smešten na toj particiji na sd kartici i radio je bez problema. Ja sam HD2 koristio do verzije 5.1 Lollipop i radilo je dobro ali se ipak najbolje pokazala verzija 4.4.4 KitKat na njemu, uzimajući u obzir da je telefon izašao 2011., sa single core procesorom i 512Mb ram-a. Dokaz koliko optimizacija znači u ovakvim slučajevima.

misko

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.

Последњи Мохиканац

pre 7 godina

Овакве и сличне ситуације су карактеристичне за Андроид телефоне. Хаха, шалим се. Већ две године користим Ајфон 4с и нормално је радио неколико месеци након што сам га купио. Међутим, кад сам инсталирао последњи систем на којем је могао да ради, јер стварно имају правовремена ажурирања на све уређаје из њихове марке, у последњих годину дана је супер спор, багује, нарочито тастатура у покушавању приступа интернет страницама. Пуцају апликације, споро се конектује на Wi-Fi, значи оно - дибидус. Али, океј, ваљда тако треба, јер је прошло већ 5 година од када је мобилни први пут пуштен у продају. Суштина овог коментара је у томе да и IOS багује, све чешће се то дешава. Хауг!

Mile.1337

pre 7 godina

@misko

Prost odgovor : Proizvodjac tvog telefona je lose optimizovao Android.

Detaljniji : Posto trpaju android na mnogo telefona i iste proizvode munjevitom brzinom (u proseku svake 2 nedelje izadje nov Samsung telefon[365/Broj uredjaja u godini) desava se to da urade smece optimizaciju. To sam iz prve ruke iskusio sa Note 2. Da pojasnim. Originalan andorid (koji je dosao na telefonu) je radio 50% brze od nekog minornog update-a. I to sve naravno pod uslovom da dobijes update. Drugi problem u celoj toj prici je sto je android kao OS od pocetka lose zamisljen (nije mi jasno zasto). On zapravo nikad ne prazni cache dok ne uradis formatiranje a i sve kada uradis formatiranje (bilo cega ne samo telefona) ti zapravo ne brises te podatke vec ih oznacis slobodnim za prepisivanje. Daleko od toga da iOS ili WP nije zahvacen time ali razlika je u tome sto Apple (WP nisam koristio) ima veoma efikasan program beta testiranja i nikad nisam video neke ozbiljnije probleme posle Beta 4, u istu tu pricu su ukjuceni i developeri pa su samim tim aplikacije isto optimizovane. Moje misljenje je da kada placas telefon ti zapravo placas jos dosta toga pored telefona (podrska,update-a,trajanje...) i zato nikad nisam razumeo ljude koji daju abnormalne cifre za Samsung S serije koji sledeci update dozivi jedino ako ti se naklone bogovi. Ako te zanima ta tematika samo kreni da proveravas sve sto sam rekao i usput ces nauciti jos mnogo sokantnih detalja vezanih za android. Pozdrav

cobra

pre 7 godina

(misko, 17. novembar 2016 10:51)

Samim tim što se mobilni poveže preko interneta i skine automatski nova "Google Play Services" ažuriranja, to drastično uspori telefon.

Naravno da i Marke poput Samsunga, Sony, HTC posle max 2 godine prestaju sa azuriranjima. Prestaju iz 2 razloga:
1. Zele da kupujemo najnovije modele
2. Ažuriranja još više usporavaju telefon, jer novije android originalne Firmware/verzije ne uspevaju na starijim telefonima.

Sećam se kada sam kupio Galaxy s3 sa Android 4.1 čini mi se. Leteo je. Sa 4.3 je bio spor kao puž. Vratio sam onda čisto iz interesa na verziju kada sam ga kupio, i bio je brži nego sa 4.3.

Poslednja solucija je cyanogenmod ili ostali Custom Romovi. Pozdrav

P.s. Nikada ne bih kupio IPhone.

Milutin

pre 7 godina

Rutujes telefon kao prvo, zatim pobrises nepotrebne fabricke aplikacije, slike prebacis na sd telefona, koristis aplikacije koje ti stvarno trebaju. Tako radim sa svakim android telefonom i ne pamtim kad mi se desilo da blokira.

Sta raditi

pre 7 godina

"kod smartphoneova je baterija najčešće integrisana, čime ste ostali bez te mogućnosti. Šta, dakle, raditi?"
Kupovati telefone sa zamenljivom baterijom.

protheus

pre 7 godina

Android je definitivno najbolji OS ! Za sve vrste korisnika.
E sad , drugo je ekonomija i zasto se radi to sto se radi . Kada bi se pitale kompanije one bi izdavale modele telefona i na dva dana .

Pentrit

pre 7 godina

Kako potpuno zablokira,meni se to nikada nije desilo.Desavalo se na starim androidima da se malo pogubi i par sekundi ne izvrsi operaciji,isto kao sto je IOS7 znao malo da se zbuni i pobeli ekran ali svega nekoliko trenutaka.Ne znam sta ti ljudi rade kad telefon potpuno zablokira??

KORN

pre 7 godina

Ma cim to krene znaci vreme je za nov.100 eura ili 1000 svi oni imaju rok trajanja zato nikada ne treba kupovati polovne telefone jer ih svi upravo i zato prodaju.

Nebojša

pre 7 godina

Imao sam problema sa Soniem pod androidom 4.0 ali on je bio slabašan single core 800 mh I samo 500 mb rama već sledeći LG koji je bio jači nije ni jednom smrznuo za dve godine koliko sam ga imao isto važi i za trenutni Huawei koji je najjači do sada moj telefon bez zamerke radi u prva dva meseca naravno nije samo do telefona naučio sam da telefoni ne vole ako im popunite memoriju a isto tako ne vole ni spore memorijske kartice najbolje će raditi sa bržom.

Maksa

pre 7 godina

"...a ne zaboravite ni na redovno ažuriranje operativnog sistema."

Ahahahahahaahh oplakah! Najviše bih uživao u trošenju miliona na lutriji... kad i ga dobio.

Darth Shone

pre 7 godina

"neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misko, 17. novembar 2016 10:51) "
Hmm, problem leži i u jednoj činjenici, interna memorija telefona, ne ram, nego ona na koju se smešta sam Os, ali i aplikacije, slike, muzika, ma sve, je u stvari ista ona memorija koju imamo u usb stikovima. e sad, svaka od tih memorija ima ograničen broj upisa i čitanja, pošto savremeni os za mobilne telefone stalno nešto snima, ili čita iz te iste memorije, onda naravno dolazi do laganog umiranja memorije. Kada broj upisa i čitanja dostigne maksimum, memorija telefona je mrtva i tu čak ni reformat, ako je uopšte moguć ne pomaže. Zato oni i kratko traju. Rešenje je da se na modelima koji imaju sd kard slot, ugradi sd kartica, da se na njoj stavlja sav sadržaj, osim aplikacija jer one zahtevau rutovanje da bi se prebacile na karticu. Time se smanjuje pritisak na unutrašnju memoriju telefona.

Bojan

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
(misko, 17. novembar 2016 10:51)
Nisam expert, ali ako pod "formatiranje" mislis na fabricki reset, on uopste ne formatira memoriju, pretpostavljam da Android jednostavno nije pisan sa namerom da omoguci normalan rad duze od par godina, pogotovo na slabijim uredjajima. Noviji jaci telefoni i novije verzije Androida verovatno ce imati manje izrazen taj problem, ali sustina je da se niko time ne bavi, nije im bitno. Ako drzis telefon duze od tri godine, nisi im bitan kupac.

Mile.1337

pre 7 godina

@Cobra

Prvo je na mestu dok ovim drugim samo tesis sebe.

"Ažuriranja još više usporavaju telefon" - Zato sto je proizvodjac lenj da uradi optimizaciju.

" jer novije android originalne Firmware/verzije ne uspevaju na starijim telefonima." - Nexus uredjaji, HTC Leo , Lumie, iPhone svi oni imaju update godinama(Leo doduse community). Primera radi iPhone 5 ima iOS9, Lumia 535 ima WP 10 sto opet dovodi do toga da nije problem nikakav u hardwerskom delu vec te proizvodjac tretira kao ovcu. Cist primer toga je tvoja situacija sa 4.1 i 4.3.

PS: Ni ja nikad ne bih kupio Samsung, zato sto mi nije fetis da kupim flagship pa koristim Cyanogen i custom romove, ti nikad ne treba da kupis ni WP a kamoli iPhone. Ako vec tolko mrzis nesto ili smatras da je lose bar navedi argumente (po mogucnosti realne i istinite).

joker

pre 7 godina

@misko
Jednostavno stari hardver se zapostavi od developera i to je cinjenica i razlog zasto ne radi kao pre.
Jesi li mu uradio system update u zadnjih 5 godina? Osnovne aplikacije za njegov rad su toliko toliko puta ažurirane za novije sisteme/hardver i to je jedan od razloga zasto je stari telefon spor.
Današnji hardver ima prilično kratak rok, ako je neka jača kompanija tipa sony, oni su do skoro dali ažurirali sistem update za celu Z seriju koja je izašla i pre 4 godine ali su se posteno iscimali da bi nove sisteme ispeglali da rade na starom hardveru.
Teorija zavere mozda... pre ce biti da je ovo prvo.

K.G.

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako mob star 5 godina kad je kupljen bio brz kao munja a danas i posle formatiranja bez i jedne instalirane aplikacije sa google play stora nece da da radi kao pre 5 godina i to je provereno na vise modela.Sto znaci da namerno nam usporavaju telefone da bi kupili nove.Kad bi ovo neko potero bilo bi kao s wolswagen aferom.
(misko, 17. novembar 2016 10:51)


Kad vršite fabričko resetovanje telefona onda se ne briše celokupno smeće koje je telefon nakupio u toku rada. Tu pomaže samo rootovanje telefona i pri flešovanju izvršiti brisanje internal storage tj. memorije telefona. Posle takvog brisanja i instalacije telefon radi kao i onda kad je prvi put upaljen. Više puta sam ovo napravio na raznim modelima telefona i jedino taj način mu vraća brzinu koju mu dopušta brzina procesora i ram memorije.

lol

pre 7 godina

Cudno,a zovu ga smartphone.Pa kada je toliko pametan,onda neka radi brate.
Ispada da on naguranih aplikacija ne moze da obavlja svoju osnovnu funkciju.
A to je telefoniranje.

Remember

pre 7 godina

@misko ne razumijem se al rekao bih da je zbog toga sto su sve aplikacije, klipovi i uopste programi na telefonu novije verziji, npr kad radimo update na noviju verziju a ti novi programi/ verzije su jaci i veci pa zahtjevaju i bolji telefon.

nikola

pre 7 godina

BlackBerry Q10. 68 aplikacija (od toga 26 android aplikacija ukljucujuci messeng, vib I inst). Interna memorija zauzeta 86%, memorijska 91%. u Hubu, preko 1.000 mailova. Oko 3.000 slika I video zapisa (prebacene sa starih uredjaja I aktuelnog). Jedan jedini put kada sam odradio factory reset je dan kad sam ga kupio polovnog a starog 6 meseci. Nijedno kocenje, nijedan bug, bez freeza. A uredjaj je napravljen pre 4 godine. Dual core procesor. Toliko.

Lincoln

pre 7 godina

Genijalno rešenje za taj problem je pronašla zajednica koja stoji iza HTC HD2 aka Leo modela, koji je na tržište izašao kao Windows Mobile 6.5 model a oni su ubrzo portovali Android na njega. Posto mu je interna memorija mala, momci su se dosetili da na sd kartici naprave particiju istog formata poput interne memorije, npr ext3 i naprave je proizvoljne veličine, dovoljne za sve potrebe. Preporučljivo je bilo da se kartica bude makar klase 10 ili UHS varijante zbog veće brzine upisa/čitanja podataka. Naravno, root je bio obavezan kao exec skripta koja je to omogucavala. Ja sam lično to uradio više puta na više takvih uređaja i uvek je radilo savršeno. Čak i dan danas postoji podrška za taj telefon sa najnovijom verzijom Androida ali kako radi ne znam jer ga više ne posedujem. Sećam se da je sve što je bilo potrebno HTC programčić koji prepoznaje telefon na kompu i program pod imenom Mini Tool Partition Wizard kojim ste mogli da baratate svim particijama na telefonu. Često je celokupan OS bio smešten na toj particiji na sd kartici i radio je bez problema. Ja sam HD2 koristio do verzije 5.1 Lollipop i radilo je dobro ali se ipak najbolje pokazala verzija 4.4.4 KitKat na njemu, uzimajući u obzir da je telefon izašao 2011., sa single core procesorom i 512Mb ram-a. Dokaz koliko optimizacija znači u ovakvim slučajevima.