Četvrtak, 17.11.2016.

07:45

Dačić Čitakuovoj: O kakvom kolonijalizmu vi pričate?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku o kolonijalnim tendencijama Beograda prema Prištini.

Izvor: Tanjug

Daèiæ Èitakuovoj: O kakvom kolonijalizmu vi prièate? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

boris

pre 7 godina

@Nikola 17.novembar 2016. 15:17

Odgovor:Da,Srbin, po ocu i po majci; Beogradjanin po rodjenju...

Da zivim na drugom kraju sveta,zeleo bih da znam da je mojoj Srbiji i ljudima u njoj dobro....
Kako sam u Srbiji i to sa svojim najblizima, vrlo sam zainteresovan da nam zivot bude n o r m a l a n i pristojan (kao sto vidite,ne trazim kamione i avione....Sta mislite,da li mnogo trazim?!?!)

uzrok i posledica

pre 7 godina

(Bacvanin, 17. novembar 2016

Pismeno napisano i lepo poredjano, upao sam u iskusenje da prihvatim argumentaciju. Medjutim, cela prica postavlja Milosevica kao uzrok problema i srpskog “kolonijalnog” ponasanja, sto nema veze sa istinom. Mnogo pre Milosevica, calk i pre 1968.godine koju je neko pominjao, se kuvalo na KiM (i sami kazete da su Srbi POSTALI manjina od 80-tih, znaci bio je egzodus). Ali, ja cu se fokusirati na period od 1981. godine. Tada su na KiM izbile velike i dugotrajne demonstracije – zasto? Nije bilo Milosevica, siroka prava prema Ustavu iz 1974., a pri tome su ih sve republike novcano pomagale. Zatim, nakon 1981. krece pritisak na Srbe, cak ni Balasevic nije mogao da se suzdrzi pa je napravio onu svoju “Ne lomite mi bagrenje” (za sve neupucene, to je bila reakcija na situaciju na KiM). Kao neko ko se tih godina bavio studentskim novinarskom video sam, a i licno iskusio, mnogobrojne zabrane “angazovanih” tekstova koji su pokusavali da docaraju stvarnu situaciju na KiM. Medjutim stege su polako popustale tako da se vec od 1985. o tome sve vise pisalo, pa je i tragedija nesretnog Martinovica bila detaljno propracena u medijima. Na takvom talasu se pojavljuje Milosevic. On se pojavljuje kao reakcija na situaciju, njegova izjava da Srbe ne sme niko da bije je bio odgovor na svakodnevna zlostavljanja Srba, kako od albanskih ekstremista, tako i lokalne policije (koja je preuzela cak i mnogo vise ingerencija nego sto joj po Ustavo pripadalo).

Samo sloga.

pre 7 godina

Moze svako imati svoje licno misljenje o Gosp. Dacicu , bilo kako bilo , jedna nepobitna cinjenica jeste da uvek bezprekorno staje u odbranu svoje zemlje , na pravi Patriotski nacin onako kako i dolikuje

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku o kolonijalnim tendencijama Beograda prema Prištini.

I zna li neko "na čemu su sad ostali" Ivica Dačić i Vljora Čitaku ?
Koliko ja ovo razumem sve je proslo tako sto je G-dja Čitaku rekla sta je imala da kaze nasta je Ivica Dačić iskoristio svoje pravo da i on nesto izjavi !
I sta sad ?

Pravdoljub

pre 7 godina

Jeftina demagogija namenjena 60-godišnjem podmlatku SPS-a.
Siroti Dačić. Za glasove birača se takmiči sa Šešeljem i mora da bude veći "patrijota". Uskoro će morati da imitira i Rističevića i Martinovića.

Nikola

pre 7 godina

@boris
Jesi li ti Beogradjanin (primjer), ili Srbin?
I neko je napisao da ima 2,5 miliona Albanaca na Kosovu. Netacno. Oko 1,5. Stanovnistvo im se iseljava, natalitet nije kao sto je bio u proslom vijeku. Nema vise naseljavanja Kosova kao u proslom vijeku. Velika je mogucnost da ce u ovom 21. pasti ispod 1 miliona. Ako Srbi uspiju da podignu svoj broj bar blizu broja prije rata 90ih, bice besmisleno postojanje te paradrzave u tom odnosu stanovnistva, kome se mi trebamo nadati.

odleprshay

pre 7 godina

@Che

Zanimljivo kako se Bosnjaci ne pitaju "a sta da radimo sa 1.5 miliona Srba, `ajde neka se lepo otcepe". Kako to da Bosnaci nikako da ukapiraju kako bi im bilo super. Ili Hrvati, zasto su oni proterali Srbe iz hravtske umesto sto su "prihvatili realnost" i odrekli se teritorije koju smatraju za svoju? I kako bi to 1.5 miliona Albanaca sa Kosova *zadnj zvancini popis na Kosovu)uspelo da nadglasa 7 miliona Srba na izborima u Srbiji i kako bi to Albanci uzeli sve pozicije? Srbima i ostalima bi bilo zabranjeno da glasaju i dozvoljeno samo Albancima? Uglavnom, vecina nema problema da zivi zajedno sa Albancima sve dok Albanci postuju zakone drzave na cijoj teritoriji zive i placaju poreze. Tako da, sta je problem dete?

Che

pre 7 godina

Zamislimo jutro posle... Vratise nam Kosovo formalno i prakticno. Ima li neko ideju sta onda?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mek, 17. novembar 2016 10:24)

Bravo Mek. To je poenta. Uvek ovo pitanje postavljam ljudima koji tvrde da je Kosovo i dalje deo Srbije. Znaci sutra se probudimo i tih 2500000 ili koliko vec, to niko ne zna, Albanaca resi da ponovo zive u Srbiji. Ok, naucna fantastika, ali da vidimo. Dolaze izbori, Albanci uzimaju vecinu u Skupstini, imaju Premijera, Ministra policije, inostranih poslova, vojske, verovatno imaju i Predsednika i eto je cela Srbija postaje Albanska. A sto se Dacica tice...klasicno sakupljanje poena za unutrasnju upotrebu. Nista on bitno nije rekao. Sto pre se vecina ovde pomiri sa tim da je Kosovo nezavisno od Srbije bolje za sve nas.

just sayin

pre 7 godina

U Albaniji se prodaju magneti za frizider, otvaraci za flase, zastave i drugi suveniri sa mapom tzv 'Velike Albanije'...
A onda oni nas optuzuju za nekakve pretenzije...

Aca

pre 7 godina

@Zemun grad SPO: dečko, mlad si pa ne znaš, protesti Albanaca su počeli 1968., a 1981. posle masovnih demostracija Albanaca i zahteva da Kosovo dobije status Republike, a Albanci status konstitutivnog naroda, predsedništvo SFRJ je proglasilo vanredno stanje na KiM, i poslalo vojsku, koja je te proteste ugušila. Tokom 80tih se nastavljaju problemi na KiM, napadi na Srbe, ubistva, mučenja, a tek krajem 80tih na vlast dolazi Milošević, i daje čuvenu izjavu "Niko ne sme da vas bije" (misleći na miliciju na KiM, koja nije bila u nadležnosti R. Srbije, već AP, pod kontrolom i većinski sastavljena od Albanaca).
Nadam se da sam uspeo da razjasnim tvoje teške zablude...Ne osuđujem te, nisi ni mogao da formiraš drugačije mišljenje usled besomučne propagande.

boris

pre 7 godina

@Kalif umesto Kalifa 17.novembar 2016,10:09

Niste u pravu,Vljore Citaku je KOSOVSKA a ne albanska ambasadorka u SAD,dakle jeste Albanka,ali predstavlja Kosovo i zivi na Kosovu,dakle Kosovarka je...

A sto je Dacic rekao da ona predstavlja manjinu u t u dj o j zemlji,.... pa neka on objasni sta je time mislio (vas argument ne stoji....)

Danilo

pre 7 godina

Klasičan autogol. Posao šefa diplomatije je da omekša, ili dobije podršku tamo gde je nema, a ne da traži I dobija aplauze kod kuće I svojih saveznika.

O CEMU PRICAS?

pre 7 godina

"Čudim se zašto migranti koji prolaze preko Balkana ne idu na Kosovo, kad je tako idealna zemlja, nego njihovi građani beže sa Kosova u Zapadnu Evropu. O kakvoj državi vi govorite?"

I ja se cudim kako migranti koji ovde prolaze jedva cekaju da odu odavde,nece cak ni u prihvatne centre,a cudim se kad je Srbija idealna zemlja zasto toliko njenih gradjana bezi iz nje.

Kalif umesto Kalifa

pre 7 godina

Bez obzira da li je ovo izlaganje neko od prisutnih "cuo" ili ne, cinjenica je da ce dokument i njegov sadrzaj biti negde zavedeni i zapisani i vecno ostati u arhivi pa makar zatrebao i za sto godina. Poenta je da ovakvih izlaganja treba sto vise.

Za komentatore koji pominju "tudju zemlju" iz Dacicevog izlaganja - to je klasican primer spinovanja i vadjenja reci iz konteksta. Lepo je rekao pre toga da je zena Albanka a ne kosovarka i da radi za manjinu "u tudjoj zemlji" a ne u svojoj!!

Advokat svih Srba

pre 7 godina

Jel može neko dotičnoj da objasni da su ti "kolonijalisti":
1.Dali svetu 16% svog stanovništva u prvom svetskom ratu.
2.Imali 2 pokreta otpora u drugom svetskom ratu.
3.Bili carevina.
4.Ostvarili prvu savezničku pobedu u prvom svetskom ratu.
5.Oslobodili prvi grad u porobljenoj nacističkoj Evropi.
6.Imali svoju revoluciju za oslobodjenje (1804-1817)
7.Lišili života jednog Osmanlijskog sultana.
8.Doživeli genocid u NDH.
9.Doživeli etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj.
10.Svoje kosti ostavili na više od 7 svetskih grobalja.

Kum

pre 7 godina

Svaka čast Dačiću, dosta je bilo izuvijanih izjava i ispričanih stavova. Treba govoriti ovako, jasno i glasno! Još jednom, svaka čast.
(Brano, 17. novembar 2016 08:38) # Link komentara

УН су позорница. Говори се тамо где треба да се говори, а то није позорница. Друг Дачић је и '99 грмео јасно и гласно на позорници, уместо да шапуће тамо где треба. И свих ових година, другови за нас играју представе, у којима грме, "јасно и гласно" и пуне своје џепове а за то време они који се заиста брину за добробит својег народа говоре тихо и носе пса са собом. Јасно смо рекли не Косово Република, јасно смо рекли не царина, јасно смо рекли не пасош, јасно смо рекли не таблицама, јасно смо рекли не може Трепча, јасно смо рекли не може позивни број, јасно смо рекли не Олимпијада, јасно смо рекли не ФИФА, УЕФА, још увек јасно говоримо не Газиводе...све то друг Дачић и екипа јасно говоре од '89. Можда да укапирамо једном да они то не говоре њима, него за нас?

Zemun grad SPO

pre 7 godina

(Petar, 17. novembar 2016 09:39)

Istina je. Plan Albanaca jeste bio da odcepe KiM od Srbije. Ali to je pocetkom devedesetih bio samo san, koji je na zalost katastrofalna politika Milosevicevog rezima dovela do jave. Nakon Vukovara,Dubrovnika etnickih ciscenja po BiH, Srebrenice, opsade Sarajeva... medjunarodna javnost se okrenula protiv nas.Ako na to dodamo da je rezim svojom podrskom komunistickim pucistima u Moskvi, gurnuo prst u oko, ne samo Zapadu, vec i ruskim vlastima, onda su Albanci imali idealne uslove za sprovodjenje svog plana.Plan velike Albanije, obuhvata i cepanje Makedonije. Medjutim,od toga nema nista, jer su tamosnje vlasti uspele da integrisu Albance u institucije, zahvaljujuci svojoj spoljnoj politici saveznistva sa Evropom i SAD.Milosevic to nije ni pokusao, jer mu je odgovaralo stanje u kojem je KiM eksplatisao putem kradje glasova i ,,patriotskim" manipulisanjem srpskog naroda. Na Kosovu Srbija jeste ulagala, ali je problem, gde su te pare zavrsile. Ko je tamo bio pre 2000., zna da je to bio ubedljivo nerazvijeni deo bivse Jugoslavije.

Оће то

pre 7 godina

Одличан говор, заиста. Али некако ми је утисак да се увек овако окураже кад су сигурни да су ови који треба да чују скинули слушалице.

Komša

pre 7 godina

@ mrmlj
Netačno.Korene takvog ponašanja Albanaca možemo da pronadjemo još u poslednjim decenijama Turske vladavine na Balkanu.
Za vreme SFRJ imali su sve,pa možda i više od ostalih naroda jer je cela zemlja finansirala njihovu demografsku eksploziju i opet su imali Marksiste i Lenjinoste sa Kosova.
Milošević je posebna priča - on nije uticao na njihov mačin razmišljanja već im je svojim ponašanjem pomogao da lakše dodju do cilja.
Ne postoje unutrašnje stanje u državi,niti spoljni faktori koji bi ih naterali da razmišljaju na taj način.
To su zacrtali i to ostvaruju - to traje više od veka.

Langus

pre 7 godina

@ (mrmlj, 17. novembar 2016 08:37)
Proveri kako je u Sloveniji, vrlo brojna srpska populacija NEMA status manjine, bar je tako bilo ranije. A Albanci su u "tudjoj" zemlji imali i skole i medije i boga pitaj sta jos, na SVOM jeziku!

mario

pre 7 godina

To uopste nije tacno, cela Yuga a ponajvise Srbija je odvajala za razvijanje Kosova. Problem lezi u tome sto upravo oni nikada nisu hteli da se integrisu. Mi koji imamo malo vise godina dobro znamo. Kasnije 90ih Srbija sa Milosevicem na celu se pocela ponasati siledzijski ali to ne menja cinjenicu da Albanci od 70ih pa na dalje nikada realno nisu hteli da se integrisu. Uvek je postajao taj plan o Kosovu republici pa onda i drzavi.
(Petar, 17. novembar 2016 09:39)

To uopće nije istina najviše su izdvajale Slovenija i Hrvatska jer su bile najrazvijenije jer i sama Srbija to jest njezin jug jem bio među nerazvijenima.
I to je bilo pitanje koje su postavile Slovenija i Hrvatska u vezi tog fonda da gdje odlaze te pare naravno iz Beograda nikad nije dobiven odgovor.

Petar

pre 7 godina

niko ne komentarise da je izgovorio "nacionalna manjina u TUDJOJ zemlji". upravo taj stav, da su albanci (odnosi se i na ostale manjine, ali u manjoj meri) koji su ziveli na kosovu vekovima u TUDJOJ zemlji i da srbija nije njihova zemlja je i doveo do problema koje imamo danas. a taj stav su zastupali i albanci ali boga mi i drzava srbija. kada nekoga ko ceo zivot zivi na istom mestu na kom su mu ziveli i roditelji i babe i dede i dalji preci tretiras kao nekoga kome tu nije mesto, naravno da nece samo da sedi, cuti i trpi.
(mrmlj, 17. novembar 2016 08:37)

To uopste nije tacno, cela Yuga a ponajvise Srbija je odvajala za razvijanje Kosova. Problem lezi u tome sto upravo oni nikada nisu hteli da se integrisu. Mi koji imamo malo vise godina dobro znamo. Kasnije 90ih Srbija sa Milosevicem na celu se pocela ponasati siledzijski ali to ne menja cinjenicu da Albanci od 70ih pa na dalje nikada realno nisu hteli da se integrisu. Uvek je postajao taj plan o Kosovu republici pa onda i drzavi.

Marko

pre 7 godina

Odslusao sam celo izlaganje MSP i mogu reci svaka cast, svaka ti je na mestu bila, sad samo da li je to bila prica za nas ili njih vreme ce pokazati

werty

pre 7 godina

Znao sam da će komentatori da se napale. Ovo je seljačka diplomatija kojom se samo još dublje ukopavaš ali nema veze dobro zvuči onoj raji u Srbiji. 27 godina je na vlasti. Izgubio Kosovo svojom katastrofalnom politikom a raja mu tapše, kao Ivice tako se to radi, neka si joj rekao...

Bacvanin

pre 7 godina

Problem je da Dacic ne shvata sta se desavalo na Kosovu. Populaciono gledano, Srbi su na Kosovu postali manjina vec od 1980-ih godina, ako ne i ranije. Jos tada je zivelo vise Srba u Cikagu nago na Kosovu.
Problem nastaje kada Sloba dolazi na vlast, i pokusava da trenira strogocu, na nivou stranke, setite se samo Gazimestanskog govora, gde Milosevic otvoreno preti oruzanim sukobima. Od tih godina pa do 99', sto je nekih 10 godina u kontinuitetu, je prakticno vlast Srbije na Kosovu bila kolonijalnog tipa, znaci eksploatacija lokalnih resursa je bila srazmerno znacajno visa nego investicije drzave u drustvo (univerziteti, skolstvo, zdravstvo, infrastruktura).
Ovakav odnos ka albanskoj manjini nije odmah doveo do revolta, ali je povecao animozitet prema samoj Srbiji kod sve sireg sloja drustva, a kad je kolicina animoziteta bila tolika velika da je dotakla i kriminalne elemente, doslo je pobune stanovnistva.
Jedina razlika izmedju Kosova i SAO Krajine je bila u tome da su Albanci znali kako pridobiti saveznike na diplomatskoj sceni, sto Srija nikako nije poslo za rukom, u istom periodu.
Najveca steta za nas Srbe nije gubitak Kosova, jer ni do tada nismo imali neke znacajne koristi od istog, a i od 99' do danas, a to je 17 godina, zivimo bez jurisdikcije nad Kosovom, medjutim puno veci problem je da nikada nismo objektivno seli i razmislili kako smo dosli u situaciju da znacajan deo Zapada vidi u nama "lose momke", zasto nismo nista postigli u pregovorima sa Ahtisarijem.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

Sve dok zvanicna Pristina i Beograd budu davali ponosne izjave namenjene sopstvenom javnom mnjenju, nece biti pomaka u dijalogu, a time ni stvaranja uslova za bolji zivot Srba i Albanaca na Balkanu. Obe politicke strukture imaju moralnu obavezu da se izvinu drugom narodu za desavanja iz bliske proslosti. To je ono na sta medjunarodna zajednica mora insistirati. Albanski lideri su zloupotrebili podrsku Zapada i blagonaklono gledali etnicko ciscenje i zlocine protiv Srba, bez jasne osude i privodjenja pocinilaca pravdi. Sada kroz akte pokusavaju dodatno otezati zivot Srba na severu. Takvo Kosovo, sa nepravdom u svojim temeljima, nema buducnost. Sa druge strane, nasa vlast se nije izvinila kosovskim albancima za policijsku torturu, proterivanja tokom bombardovanja i ubistva civila koji su zakopavani, i po uzoj Srbiji. Rec ,,izvini" danas u izokrenutom nacionalnom sistemu vrednosti moze oduzeti koji procenat vlastima u Pristini i Beogradu. Medjutim, sa druge strane, ovakva ,,patriotska" arena moze dovesti do destabilizacije koja bi skupo kostala oba naroda, a bogami i njihovu vlast.

Dragan

pre 7 godina

Ma da, bla bla bla...a oni ušli u medjunarodne institucije kao punopravni članovi, uzimaju Trepču, dobili pozivni telefonski broj, igraju kao reprezentacija zvanične utakmice...a mi i dalje samo bla bla bla bla bla.

dark moon

pre 7 godina

Nazalost, Dacicu se omaklo:" Vi ste naconalna manjina u t u dj o j zemlji...."

Zato nam se to i dogadja- ni oni, ali ni mi, ne mislimo da je Srbija, SRJ, SFRJ, ..itd i nj i h o v a zemlja....

Ima istine u ostalom sto je rekao....

Nikola

pre 7 godina

"Vi ste od početka imali plan ujedinjenja sa Albanijom, vi niste Kosovarka, vi ste Albanka, ovde je reč o nacionalnoj manjini u tuđoj zemlji koja je jednostrano proglasila nezavisnost"

Ova Daciceva recenica je sustina svega. I to njima, kao i zapadu i svima koji su priznali KosMet treba "nabijati na nos" stalno. Sledecih 500 godina ne dozvoliti da se to zaboravi.

e

pre 7 godina

Ovo što je rekao, rekao je na pravom mestu. Ovde mi sve to znamo ali svet je gluv ili preokupiran svojim problemima i nesluša o drugima. Izuzeci su jedino ako nekom moćnom platite da nešto za vas uradi, e tada se pravila menjaju i posao cveta, a ko bre šiša savet bezbednosti kad je lova u pitanju.

Milan

pre 7 godina

Slažem se sa izjavom jer je to suština problema. Sada dolazimo do one druge istine, vi gospodine Dačiću odnosno vaša stranka koja je tada bila na vlasti niste ništa učinili da to sprečite. Vukli ste naopake poteze i doveli do katastrofe. Da je albanac bio umesto Slobe ni on nebi mogao da smisli bolje poteze njima u korist, toliko.

my way

pre 7 godina

Срби и колонијализам... да није толико одвратно ово фалсификовање историје било би смешно.

Алексије

pre 7 godina

Овај говор је намењен нама - домаћој публици. Да је било оваквог ентузијазма последњих 5-6 година његовог министровања, не би данас било државне границе и граничних прелаза између Србије и косова.

mrmlj

pre 7 godina

niko ne komentarise da je izgovorio "nacionalna manjina u TUDJOJ zemlji". upravo taj stav, da su albanci (odnosi se i na ostale manjine, ali u manjoj meri) koji su ziveli na kosovu vekovima u TUDJOJ zemlji i da srbija nije njihova zemlja je i doveo do problema koje imamo danas. a taj stav su zastupali i albanci ali boga mi i drzava srbija. kada nekoga ko ceo zivot zivi na istom mestu na kom su mu ziveli i roditelji i babe i dede i dalji preci tretiras kao nekoga kome tu nije mesto, naravno da nece samo da sedi, cuti i trpi.

Nikola

pre 7 godina

"Vi ste od početka imali plan ujedinjenja sa Albanijom, vi niste Kosovarka, vi ste Albanka, ovde je reč o nacionalnoj manjini u tuđoj zemlji koja je jednostrano proglasila nezavisnost"

Ova Daciceva recenica je sustina svega. I to njima, kao i zapadu i svima koji su priznali KosMet treba "nabijati na nos" stalno. Sledecih 500 godina ne dozvoliti da se to zaboravi.

my way

pre 7 godina

Срби и колонијализам... да није толико одвратно ово фалсификовање историје било би смешно.

Алексије

pre 7 godina

Овај говор је намењен нама - домаћој публици. Да је било оваквог ентузијазма последњих 5-6 година његовог министровања, не би данас било државне границе и граничних прелаза између Србије и косова.

Petar

pre 7 godina

niko ne komentarise da je izgovorio "nacionalna manjina u TUDJOJ zemlji". upravo taj stav, da su albanci (odnosi se i na ostale manjine, ali u manjoj meri) koji su ziveli na kosovu vekovima u TUDJOJ zemlji i da srbija nije njihova zemlja je i doveo do problema koje imamo danas. a taj stav su zastupali i albanci ali boga mi i drzava srbija. kada nekoga ko ceo zivot zivi na istom mestu na kom su mu ziveli i roditelji i babe i dede i dalji preci tretiras kao nekoga kome tu nije mesto, naravno da nece samo da sedi, cuti i trpi.
(mrmlj, 17. novembar 2016 08:37)

To uopste nije tacno, cela Yuga a ponajvise Srbija je odvajala za razvijanje Kosova. Problem lezi u tome sto upravo oni nikada nisu hteli da se integrisu. Mi koji imamo malo vise godina dobro znamo. Kasnije 90ih Srbija sa Milosevicem na celu se pocela ponasati siledzijski ali to ne menja cinjenicu da Albanci od 70ih pa na dalje nikada realno nisu hteli da se integrisu. Uvek je postajao taj plan o Kosovu republici pa onda i drzavi.

Milan

pre 7 godina

Slažem se sa izjavom jer je to suština problema. Sada dolazimo do one druge istine, vi gospodine Dačiću odnosno vaša stranka koja je tada bila na vlasti niste ništa učinili da to sprečite. Vukli ste naopake poteze i doveli do katastrofe. Da je albanac bio umesto Slobe ni on nebi mogao da smisli bolje poteze njima u korist, toliko.

Langus

pre 7 godina

@ (mrmlj, 17. novembar 2016 08:37)
Proveri kako je u Sloveniji, vrlo brojna srpska populacija NEMA status manjine, bar je tako bilo ranije. A Albanci su u "tudjoj" zemlji imali i skole i medije i boga pitaj sta jos, na SVOM jeziku!

Dragan

pre 7 godina

Ma da, bla bla bla...a oni ušli u medjunarodne institucije kao punopravni članovi, uzimaju Trepču, dobili pozivni telefonski broj, igraju kao reprezentacija zvanične utakmice...a mi i dalje samo bla bla bla bla bla.

Advokat svih Srba

pre 7 godina

Jel može neko dotičnoj da objasni da su ti "kolonijalisti":
1.Dali svetu 16% svog stanovništva u prvom svetskom ratu.
2.Imali 2 pokreta otpora u drugom svetskom ratu.
3.Bili carevina.
4.Ostvarili prvu savezničku pobedu u prvom svetskom ratu.
5.Oslobodili prvi grad u porobljenoj nacističkoj Evropi.
6.Imali svoju revoluciju za oslobodjenje (1804-1817)
7.Lišili života jednog Osmanlijskog sultana.
8.Doživeli genocid u NDH.
9.Doživeli etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj.
10.Svoje kosti ostavili na više od 7 svetskih grobalja.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

(Petar, 17. novembar 2016 09:39)

Istina je. Plan Albanaca jeste bio da odcepe KiM od Srbije. Ali to je pocetkom devedesetih bio samo san, koji je na zalost katastrofalna politika Milosevicevog rezima dovela do jave. Nakon Vukovara,Dubrovnika etnickih ciscenja po BiH, Srebrenice, opsade Sarajeva... medjunarodna javnost se okrenula protiv nas.Ako na to dodamo da je rezim svojom podrskom komunistickim pucistima u Moskvi, gurnuo prst u oko, ne samo Zapadu, vec i ruskim vlastima, onda su Albanci imali idealne uslove za sprovodjenje svog plana.Plan velike Albanije, obuhvata i cepanje Makedonije. Medjutim,od toga nema nista, jer su tamosnje vlasti uspele da integrisu Albance u institucije, zahvaljujuci svojoj spoljnoj politici saveznistva sa Evropom i SAD.Milosevic to nije ni pokusao, jer mu je odgovaralo stanje u kojem je KiM eksplatisao putem kradje glasova i ,,patriotskim" manipulisanjem srpskog naroda. Na Kosovu Srbija jeste ulagala, ali je problem, gde su te pare zavrsile. Ko je tamo bio pre 2000., zna da je to bio ubedljivo nerazvijeni deo bivse Jugoslavije.

mrmlj

pre 7 godina

niko ne komentarise da je izgovorio "nacionalna manjina u TUDJOJ zemlji". upravo taj stav, da su albanci (odnosi se i na ostale manjine, ali u manjoj meri) koji su ziveli na kosovu vekovima u TUDJOJ zemlji i da srbija nije njihova zemlja je i doveo do problema koje imamo danas. a taj stav su zastupali i albanci ali boga mi i drzava srbija. kada nekoga ko ceo zivot zivi na istom mestu na kom su mu ziveli i roditelji i babe i dede i dalji preci tretiras kao nekoga kome tu nije mesto, naravno da nece samo da sedi, cuti i trpi.

Kum

pre 7 godina

Svaka čast Dačiću, dosta je bilo izuvijanih izjava i ispričanih stavova. Treba govoriti ovako, jasno i glasno! Još jednom, svaka čast.
(Brano, 17. novembar 2016 08:38) # Link komentara

УН су позорница. Говори се тамо где треба да се говори, а то није позорница. Друг Дачић је и '99 грмео јасно и гласно на позорници, уместо да шапуће тамо где треба. И свих ових година, другови за нас играју представе, у којима грме, "јасно и гласно" и пуне своје џепове а за то време они који се заиста брину за добробит својег народа говоре тихо и носе пса са собом. Јасно смо рекли не Косово Република, јасно смо рекли не царина, јасно смо рекли не пасош, јасно смо рекли не таблицама, јасно смо рекли не може Трепча, јасно смо рекли не може позивни број, јасно смо рекли не Олимпијада, јасно смо рекли не ФИФА, УЕФА, још увек јасно говоримо не Газиводе...све то друг Дачић и екипа јасно говоре од '89. Можда да укапирамо једном да они то не говоре њима, него за нас?

Marko

pre 7 godina

Odslusao sam celo izlaganje MSP i mogu reci svaka cast, svaka ti je na mestu bila, sad samo da li je to bila prica za nas ili njih vreme ce pokazati

Aca

pre 7 godina

@Zemun grad SPO: dečko, mlad si pa ne znaš, protesti Albanaca su počeli 1968., a 1981. posle masovnih demostracija Albanaca i zahteva da Kosovo dobije status Republike, a Albanci status konstitutivnog naroda, predsedništvo SFRJ je proglasilo vanredno stanje na KiM, i poslalo vojsku, koja je te proteste ugušila. Tokom 80tih se nastavljaju problemi na KiM, napadi na Srbe, ubistva, mučenja, a tek krajem 80tih na vlast dolazi Milošević, i daje čuvenu izjavu "Niko ne sme da vas bije" (misleći na miliciju na KiM, koja nije bila u nadležnosti R. Srbije, već AP, pod kontrolom i većinski sastavljena od Albanaca).
Nadam se da sam uspeo da razjasnim tvoje teške zablude...Ne osuđujem te, nisi ni mogao da formiraš drugačije mišljenje usled besomučne propagande.

O CEMU PRICAS?

pre 7 godina

"Čudim se zašto migranti koji prolaze preko Balkana ne idu na Kosovo, kad je tako idealna zemlja, nego njihovi građani beže sa Kosova u Zapadnu Evropu. O kakvoj državi vi govorite?"

I ja se cudim kako migranti koji ovde prolaze jedva cekaju da odu odavde,nece cak ni u prihvatne centre,a cudim se kad je Srbija idealna zemlja zasto toliko njenih gradjana bezi iz nje.

Bacvanin

pre 7 godina

Problem je da Dacic ne shvata sta se desavalo na Kosovu. Populaciono gledano, Srbi su na Kosovu postali manjina vec od 1980-ih godina, ako ne i ranije. Jos tada je zivelo vise Srba u Cikagu nago na Kosovu.
Problem nastaje kada Sloba dolazi na vlast, i pokusava da trenira strogocu, na nivou stranke, setite se samo Gazimestanskog govora, gde Milosevic otvoreno preti oruzanim sukobima. Od tih godina pa do 99', sto je nekih 10 godina u kontinuitetu, je prakticno vlast Srbije na Kosovu bila kolonijalnog tipa, znaci eksploatacija lokalnih resursa je bila srazmerno znacajno visa nego investicije drzave u drustvo (univerziteti, skolstvo, zdravstvo, infrastruktura).
Ovakav odnos ka albanskoj manjini nije odmah doveo do revolta, ali je povecao animozitet prema samoj Srbiji kod sve sireg sloja drustva, a kad je kolicina animoziteta bila tolika velika da je dotakla i kriminalne elemente, doslo je pobune stanovnistva.
Jedina razlika izmedju Kosova i SAO Krajine je bila u tome da su Albanci znali kako pridobiti saveznike na diplomatskoj sceni, sto Srija nikako nije poslo za rukom, u istom periodu.
Najveca steta za nas Srbe nije gubitak Kosova, jer ni do tada nismo imali neke znacajne koristi od istog, a i od 99' do danas, a to je 17 godina, zivimo bez jurisdikcije nad Kosovom, medjutim puno veci problem je da nikada nismo objektivno seli i razmislili kako smo dosli u situaciju da znacajan deo Zapada vidi u nama "lose momke", zasto nismo nista postigli u pregovorima sa Ahtisarijem.

werty

pre 7 godina

Znao sam da će komentatori da se napale. Ovo je seljačka diplomatija kojom se samo još dublje ukopavaš ali nema veze dobro zvuči onoj raji u Srbiji. 27 godina je na vlasti. Izgubio Kosovo svojom katastrofalnom politikom a raja mu tapše, kao Ivice tako se to radi, neka si joj rekao...

just sayin

pre 7 godina

U Albaniji se prodaju magneti za frizider, otvaraci za flase, zastave i drugi suveniri sa mapom tzv 'Velike Albanije'...
A onda oni nas optuzuju za nekakve pretenzije...

mario

pre 7 godina

To uopste nije tacno, cela Yuga a ponajvise Srbija je odvajala za razvijanje Kosova. Problem lezi u tome sto upravo oni nikada nisu hteli da se integrisu. Mi koji imamo malo vise godina dobro znamo. Kasnije 90ih Srbija sa Milosevicem na celu se pocela ponasati siledzijski ali to ne menja cinjenicu da Albanci od 70ih pa na dalje nikada realno nisu hteli da se integrisu. Uvek je postajao taj plan o Kosovu republici pa onda i drzavi.
(Petar, 17. novembar 2016 09:39)

To uopće nije istina najviše su izdvajale Slovenija i Hrvatska jer su bile najrazvijenije jer i sama Srbija to jest njezin jug jem bio među nerazvijenima.
I to je bilo pitanje koje su postavile Slovenija i Hrvatska u vezi tog fonda da gdje odlaze te pare naravno iz Beograda nikad nije dobiven odgovor.

e

pre 7 godina

Ovo što je rekao, rekao je na pravom mestu. Ovde mi sve to znamo ali svet je gluv ili preokupiran svojim problemima i nesluša o drugima. Izuzeci su jedino ako nekom moćnom platite da nešto za vas uradi, e tada se pravila menjaju i posao cveta, a ko bre šiša savet bezbednosti kad je lova u pitanju.

Danilo

pre 7 godina

Klasičan autogol. Posao šefa diplomatije je da omekša, ili dobije podršku tamo gde je nema, a ne da traži I dobija aplauze kod kuće I svojih saveznika.

Che

pre 7 godina

Zamislimo jutro posle... Vratise nam Kosovo formalno i prakticno. Ima li neko ideju sta onda?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mek, 17. novembar 2016 10:24)

Bravo Mek. To je poenta. Uvek ovo pitanje postavljam ljudima koji tvrde da je Kosovo i dalje deo Srbije. Znaci sutra se probudimo i tih 2500000 ili koliko vec, to niko ne zna, Albanaca resi da ponovo zive u Srbiji. Ok, naucna fantastika, ali da vidimo. Dolaze izbori, Albanci uzimaju vecinu u Skupstini, imaju Premijera, Ministra policije, inostranih poslova, vojske, verovatno imaju i Predsednika i eto je cela Srbija postaje Albanska. A sto se Dacica tice...klasicno sakupljanje poena za unutrasnju upotrebu. Nista on bitno nije rekao. Sto pre se vecina ovde pomiri sa tim da je Kosovo nezavisno od Srbije bolje za sve nas.

Komša

pre 7 godina

@ mrmlj
Netačno.Korene takvog ponašanja Albanaca možemo da pronadjemo još u poslednjim decenijama Turske vladavine na Balkanu.
Za vreme SFRJ imali su sve,pa možda i više od ostalih naroda jer je cela zemlja finansirala njihovu demografsku eksploziju i opet su imali Marksiste i Lenjinoste sa Kosova.
Milošević je posebna priča - on nije uticao na njihov mačin razmišljanja već im je svojim ponašanjem pomogao da lakše dodju do cilja.
Ne postoje unutrašnje stanje u državi,niti spoljni faktori koji bi ih naterali da razmišljaju na taj način.
To su zacrtali i to ostvaruju - to traje više od veka.

boris

pre 7 godina

@Kalif umesto Kalifa 17.novembar 2016,10:09

Niste u pravu,Vljore Citaku je KOSOVSKA a ne albanska ambasadorka u SAD,dakle jeste Albanka,ali predstavlja Kosovo i zivi na Kosovu,dakle Kosovarka je...

A sto je Dacic rekao da ona predstavlja manjinu u t u dj o j zemlji,.... pa neka on objasni sta je time mislio (vas argument ne stoji....)

Оће то

pre 7 godina

Одличан говор, заиста. Али некако ми је утисак да се увек овако окураже кад су сигурни да су ови који треба да чују скинули слушалице.

Kalif umesto Kalifa

pre 7 godina

Bez obzira da li je ovo izlaganje neko od prisutnih "cuo" ili ne, cinjenica je da ce dokument i njegov sadrzaj biti negde zavedeni i zapisani i vecno ostati u arhivi pa makar zatrebao i za sto godina. Poenta je da ovakvih izlaganja treba sto vise.

Za komentatore koji pominju "tudju zemlju" iz Dacicevog izlaganja - to je klasican primer spinovanja i vadjenja reci iz konteksta. Lepo je rekao pre toga da je zena Albanka a ne kosovarka i da radi za manjinu "u tudjoj zemlji" a ne u svojoj!!

Zemun grad SPO

pre 7 godina

Sve dok zvanicna Pristina i Beograd budu davali ponosne izjave namenjene sopstvenom javnom mnjenju, nece biti pomaka u dijalogu, a time ni stvaranja uslova za bolji zivot Srba i Albanaca na Balkanu. Obe politicke strukture imaju moralnu obavezu da se izvinu drugom narodu za desavanja iz bliske proslosti. To je ono na sta medjunarodna zajednica mora insistirati. Albanski lideri su zloupotrebili podrsku Zapada i blagonaklono gledali etnicko ciscenje i zlocine protiv Srba, bez jasne osude i privodjenja pocinilaca pravdi. Sada kroz akte pokusavaju dodatno otezati zivot Srba na severu. Takvo Kosovo, sa nepravdom u svojim temeljima, nema buducnost. Sa druge strane, nasa vlast se nije izvinila kosovskim albancima za policijsku torturu, proterivanja tokom bombardovanja i ubistva civila koji su zakopavani, i po uzoj Srbiji. Rec ,,izvini" danas u izokrenutom nacionalnom sistemu vrednosti moze oduzeti koji procenat vlastima u Pristini i Beogradu. Medjutim, sa druge strane, ovakva ,,patriotska" arena moze dovesti do destabilizacije koja bi skupo kostala oba naroda, a bogami i njihovu vlast.

dark moon

pre 7 godina

Nazalost, Dacicu se omaklo:" Vi ste naconalna manjina u t u dj o j zemlji...."

Zato nam se to i dogadja- ni oni, ali ni mi, ne mislimo da je Srbija, SRJ, SFRJ, ..itd i nj i h o v a zemlja....

Ima istine u ostalom sto je rekao....

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku o kolonijalnim tendencijama Beograda prema Prištini.

I zna li neko "na čemu su sad ostali" Ivica Dačić i Vljora Čitaku ?
Koliko ja ovo razumem sve je proslo tako sto je G-dja Čitaku rekla sta je imala da kaze nasta je Ivica Dačić iskoristio svoje pravo da i on nesto izjavi !
I sta sad ?

Pravdoljub

pre 7 godina

Jeftina demagogija namenjena 60-godišnjem podmlatku SPS-a.
Siroti Dačić. Za glasove birača se takmiči sa Šešeljem i mora da bude veći "patrijota". Uskoro će morati da imitira i Rističevića i Martinovića.

odleprshay

pre 7 godina

@Che

Zanimljivo kako se Bosnjaci ne pitaju "a sta da radimo sa 1.5 miliona Srba, `ajde neka se lepo otcepe". Kako to da Bosnaci nikako da ukapiraju kako bi im bilo super. Ili Hrvati, zasto su oni proterali Srbe iz hravtske umesto sto su "prihvatili realnost" i odrekli se teritorije koju smatraju za svoju? I kako bi to 1.5 miliona Albanaca sa Kosova *zadnj zvancini popis na Kosovu)uspelo da nadglasa 7 miliona Srba na izborima u Srbiji i kako bi to Albanci uzeli sve pozicije? Srbima i ostalima bi bilo zabranjeno da glasaju i dozvoljeno samo Albancima? Uglavnom, vecina nema problema da zivi zajedno sa Albancima sve dok Albanci postuju zakone drzave na cijoj teritoriji zive i placaju poreze. Tako da, sta je problem dete?

Samo sloga.

pre 7 godina

Moze svako imati svoje licno misljenje o Gosp. Dacicu , bilo kako bilo , jedna nepobitna cinjenica jeste da uvek bezprekorno staje u odbranu svoje zemlje , na pravi Patriotski nacin onako kako i dolikuje

Nikola

pre 7 godina

@boris
Jesi li ti Beogradjanin (primjer), ili Srbin?
I neko je napisao da ima 2,5 miliona Albanaca na Kosovu. Netacno. Oko 1,5. Stanovnistvo im se iseljava, natalitet nije kao sto je bio u proslom vijeku. Nema vise naseljavanja Kosova kao u proslom vijeku. Velika je mogucnost da ce u ovom 21. pasti ispod 1 miliona. Ako Srbi uspiju da podignu svoj broj bar blizu broja prije rata 90ih, bice besmisleno postojanje te paradrzave u tom odnosu stanovnistva, kome se mi trebamo nadati.

uzrok i posledica

pre 7 godina

(Bacvanin, 17. novembar 2016

Pismeno napisano i lepo poredjano, upao sam u iskusenje da prihvatim argumentaciju. Medjutim, cela prica postavlja Milosevica kao uzrok problema i srpskog “kolonijalnog” ponasanja, sto nema veze sa istinom. Mnogo pre Milosevica, calk i pre 1968.godine koju je neko pominjao, se kuvalo na KiM (i sami kazete da su Srbi POSTALI manjina od 80-tih, znaci bio je egzodus). Ali, ja cu se fokusirati na period od 1981. godine. Tada su na KiM izbile velike i dugotrajne demonstracije – zasto? Nije bilo Milosevica, siroka prava prema Ustavu iz 1974., a pri tome su ih sve republike novcano pomagale. Zatim, nakon 1981. krece pritisak na Srbe, cak ni Balasevic nije mogao da se suzdrzi pa je napravio onu svoju “Ne lomite mi bagrenje” (za sve neupucene, to je bila reakcija na situaciju na KiM). Kao neko ko se tih godina bavio studentskim novinarskom video sam, a i licno iskusio, mnogobrojne zabrane “angazovanih” tekstova koji su pokusavali da docaraju stvarnu situaciju na KiM. Medjutim stege su polako popustale tako da se vec od 1985. o tome sve vise pisalo, pa je i tragedija nesretnog Martinovica bila detaljno propracena u medijima. Na takvom talasu se pojavljuje Milosevic. On se pojavljuje kao reakcija na situaciju, njegova izjava da Srbe ne sme niko da bije je bio odgovor na svakodnevna zlostavljanja Srba, kako od albanskih ekstremista, tako i lokalne policije (koja je preuzela cak i mnogo vise ingerencija nego sto joj po Ustavo pripadalo).

boris

pre 7 godina

@Nikola 17.novembar 2016. 15:17

Odgovor:Da,Srbin, po ocu i po majci; Beogradjanin po rodjenju...

Da zivim na drugom kraju sveta,zeleo bih da znam da je mojoj Srbiji i ljudima u njoj dobro....
Kako sam u Srbiji i to sa svojim najblizima, vrlo sam zainteresovan da nam zivot bude n o r m a l a n i pristojan (kao sto vidite,ne trazim kamione i avione....Sta mislite,da li mnogo trazim?!?!)

mrmlj

pre 7 godina

niko ne komentarise da je izgovorio "nacionalna manjina u TUDJOJ zemlji". upravo taj stav, da su albanci (odnosi se i na ostale manjine, ali u manjoj meri) koji su ziveli na kosovu vekovima u TUDJOJ zemlji i da srbija nije njihova zemlja je i doveo do problema koje imamo danas. a taj stav su zastupali i albanci ali boga mi i drzava srbija. kada nekoga ko ceo zivot zivi na istom mestu na kom su mu ziveli i roditelji i babe i dede i dalji preci tretiras kao nekoga kome tu nije mesto, naravno da nece samo da sedi, cuti i trpi.

mario

pre 7 godina

To uopste nije tacno, cela Yuga a ponajvise Srbija je odvajala za razvijanje Kosova. Problem lezi u tome sto upravo oni nikada nisu hteli da se integrisu. Mi koji imamo malo vise godina dobro znamo. Kasnije 90ih Srbija sa Milosevicem na celu se pocela ponasati siledzijski ali to ne menja cinjenicu da Albanci od 70ih pa na dalje nikada realno nisu hteli da se integrisu. Uvek je postajao taj plan o Kosovu republici pa onda i drzavi.
(Petar, 17. novembar 2016 09:39)

To uopće nije istina najviše su izdvajale Slovenija i Hrvatska jer su bile najrazvijenije jer i sama Srbija to jest njezin jug jem bio među nerazvijenima.
I to je bilo pitanje koje su postavile Slovenija i Hrvatska u vezi tog fonda da gdje odlaze te pare naravno iz Beograda nikad nije dobiven odgovor.

Danilo

pre 7 godina

Klasičan autogol. Posao šefa diplomatije je da omekša, ili dobije podršku tamo gde je nema, a ne da traži I dobija aplauze kod kuće I svojih saveznika.

boris

pre 7 godina

@Kalif umesto Kalifa 17.novembar 2016,10:09

Niste u pravu,Vljore Citaku je KOSOVSKA a ne albanska ambasadorka u SAD,dakle jeste Albanka,ali predstavlja Kosovo i zivi na Kosovu,dakle Kosovarka je...

A sto je Dacic rekao da ona predstavlja manjinu u t u dj o j zemlji,.... pa neka on objasni sta je time mislio (vas argument ne stoji....)

Nikola

pre 7 godina

"Vi ste od početka imali plan ujedinjenja sa Albanijom, vi niste Kosovarka, vi ste Albanka, ovde je reč o nacionalnoj manjini u tuđoj zemlji koja je jednostrano proglasila nezavisnost"

Ova Daciceva recenica je sustina svega. I to njima, kao i zapadu i svima koji su priznali KosMet treba "nabijati na nos" stalno. Sledecih 500 godina ne dozvoliti da se to zaboravi.

Bacvanin

pre 7 godina

Problem je da Dacic ne shvata sta se desavalo na Kosovu. Populaciono gledano, Srbi su na Kosovu postali manjina vec od 1980-ih godina, ako ne i ranije. Jos tada je zivelo vise Srba u Cikagu nago na Kosovu.
Problem nastaje kada Sloba dolazi na vlast, i pokusava da trenira strogocu, na nivou stranke, setite se samo Gazimestanskog govora, gde Milosevic otvoreno preti oruzanim sukobima. Od tih godina pa do 99', sto je nekih 10 godina u kontinuitetu, je prakticno vlast Srbije na Kosovu bila kolonijalnog tipa, znaci eksploatacija lokalnih resursa je bila srazmerno znacajno visa nego investicije drzave u drustvo (univerziteti, skolstvo, zdravstvo, infrastruktura).
Ovakav odnos ka albanskoj manjini nije odmah doveo do revolta, ali je povecao animozitet prema samoj Srbiji kod sve sireg sloja drustva, a kad je kolicina animoziteta bila tolika velika da je dotakla i kriminalne elemente, doslo je pobune stanovnistva.
Jedina razlika izmedju Kosova i SAO Krajine je bila u tome da su Albanci znali kako pridobiti saveznike na diplomatskoj sceni, sto Srija nikako nije poslo za rukom, u istom periodu.
Najveca steta za nas Srbe nije gubitak Kosova, jer ni do tada nismo imali neke znacajne koristi od istog, a i od 99' do danas, a to je 17 godina, zivimo bez jurisdikcije nad Kosovom, medjutim puno veci problem je da nikada nismo objektivno seli i razmislili kako smo dosli u situaciju da znacajan deo Zapada vidi u nama "lose momke", zasto nismo nista postigli u pregovorima sa Ahtisarijem.

Advokat svih Srba

pre 7 godina

Jel može neko dotičnoj da objasni da su ti "kolonijalisti":
1.Dali svetu 16% svog stanovništva u prvom svetskom ratu.
2.Imali 2 pokreta otpora u drugom svetskom ratu.
3.Bili carevina.
4.Ostvarili prvu savezničku pobedu u prvom svetskom ratu.
5.Oslobodili prvi grad u porobljenoj nacističkoj Evropi.
6.Imali svoju revoluciju za oslobodjenje (1804-1817)
7.Lišili života jednog Osmanlijskog sultana.
8.Doživeli genocid u NDH.
9.Doživeli etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj.
10.Svoje kosti ostavili na više od 7 svetskih grobalja.

Алексије

pre 7 godina

Овај говор је намењен нама - домаћој публици. Да је било оваквог ентузијазма последњих 5-6 година његовог министровања, не би данас било државне границе и граничних прелаза између Србије и косова.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

(Petar, 17. novembar 2016 09:39)

Istina je. Plan Albanaca jeste bio da odcepe KiM od Srbije. Ali to je pocetkom devedesetih bio samo san, koji je na zalost katastrofalna politika Milosevicevog rezima dovela do jave. Nakon Vukovara,Dubrovnika etnickih ciscenja po BiH, Srebrenice, opsade Sarajeva... medjunarodna javnost se okrenula protiv nas.Ako na to dodamo da je rezim svojom podrskom komunistickim pucistima u Moskvi, gurnuo prst u oko, ne samo Zapadu, vec i ruskim vlastima, onda su Albanci imali idealne uslove za sprovodjenje svog plana.Plan velike Albanije, obuhvata i cepanje Makedonije. Medjutim,od toga nema nista, jer su tamosnje vlasti uspele da integrisu Albance u institucije, zahvaljujuci svojoj spoljnoj politici saveznistva sa Evropom i SAD.Milosevic to nije ni pokusao, jer mu je odgovaralo stanje u kojem je KiM eksplatisao putem kradje glasova i ,,patriotskim" manipulisanjem srpskog naroda. Na Kosovu Srbija jeste ulagala, ali je problem, gde su te pare zavrsile. Ko je tamo bio pre 2000., zna da je to bio ubedljivo nerazvijeni deo bivse Jugoslavije.

my way

pre 7 godina

Срби и колонијализам... да није толико одвратно ово фалсификовање историје било би смешно.

Langus

pre 7 godina

@ (mrmlj, 17. novembar 2016 08:37)
Proveri kako je u Sloveniji, vrlo brojna srpska populacija NEMA status manjine, bar je tako bilo ranije. A Albanci su u "tudjoj" zemlji imali i skole i medije i boga pitaj sta jos, na SVOM jeziku!

Che

pre 7 godina

Zamislimo jutro posle... Vratise nam Kosovo formalno i prakticno. Ima li neko ideju sta onda?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mek, 17. novembar 2016 10:24)

Bravo Mek. To je poenta. Uvek ovo pitanje postavljam ljudima koji tvrde da je Kosovo i dalje deo Srbije. Znaci sutra se probudimo i tih 2500000 ili koliko vec, to niko ne zna, Albanaca resi da ponovo zive u Srbiji. Ok, naucna fantastika, ali da vidimo. Dolaze izbori, Albanci uzimaju vecinu u Skupstini, imaju Premijera, Ministra policije, inostranih poslova, vojske, verovatno imaju i Predsednika i eto je cela Srbija postaje Albanska. A sto se Dacica tice...klasicno sakupljanje poena za unutrasnju upotrebu. Nista on bitno nije rekao. Sto pre se vecina ovde pomiri sa tim da je Kosovo nezavisno od Srbije bolje za sve nas.

O CEMU PRICAS?

pre 7 godina

"Čudim se zašto migranti koji prolaze preko Balkana ne idu na Kosovo, kad je tako idealna zemlja, nego njihovi građani beže sa Kosova u Zapadnu Evropu. O kakvoj državi vi govorite?"

I ja se cudim kako migranti koji ovde prolaze jedva cekaju da odu odavde,nece cak ni u prihvatne centre,a cudim se kad je Srbija idealna zemlja zasto toliko njenih gradjana bezi iz nje.

Petar

pre 7 godina

niko ne komentarise da je izgovorio "nacionalna manjina u TUDJOJ zemlji". upravo taj stav, da su albanci (odnosi se i na ostale manjine, ali u manjoj meri) koji su ziveli na kosovu vekovima u TUDJOJ zemlji i da srbija nije njihova zemlja je i doveo do problema koje imamo danas. a taj stav su zastupali i albanci ali boga mi i drzava srbija. kada nekoga ko ceo zivot zivi na istom mestu na kom su mu ziveli i roditelji i babe i dede i dalji preci tretiras kao nekoga kome tu nije mesto, naravno da nece samo da sedi, cuti i trpi.
(mrmlj, 17. novembar 2016 08:37)

To uopste nije tacno, cela Yuga a ponajvise Srbija je odvajala za razvijanje Kosova. Problem lezi u tome sto upravo oni nikada nisu hteli da se integrisu. Mi koji imamo malo vise godina dobro znamo. Kasnije 90ih Srbija sa Milosevicem na celu se pocela ponasati siledzijski ali to ne menja cinjenicu da Albanci od 70ih pa na dalje nikada realno nisu hteli da se integrisu. Uvek je postajao taj plan o Kosovu republici pa onda i drzavi.

dark moon

pre 7 godina

Nazalost, Dacicu se omaklo:" Vi ste naconalna manjina u t u dj o j zemlji...."

Zato nam se to i dogadja- ni oni, ali ni mi, ne mislimo da je Srbija, SRJ, SFRJ, ..itd i nj i h o v a zemlja....

Ima istine u ostalom sto je rekao....

werty

pre 7 godina

Znao sam da će komentatori da se napale. Ovo je seljačka diplomatija kojom se samo još dublje ukopavaš ali nema veze dobro zvuči onoj raji u Srbiji. 27 godina je na vlasti. Izgubio Kosovo svojom katastrofalnom politikom a raja mu tapše, kao Ivice tako se to radi, neka si joj rekao...

e

pre 7 godina

Ovo što je rekao, rekao je na pravom mestu. Ovde mi sve to znamo ali svet je gluv ili preokupiran svojim problemima i nesluša o drugima. Izuzeci su jedino ako nekom moćnom platite da nešto za vas uradi, e tada se pravila menjaju i posao cveta, a ko bre šiša savet bezbednosti kad je lova u pitanju.

Milan

pre 7 godina

Slažem se sa izjavom jer je to suština problema. Sada dolazimo do one druge istine, vi gospodine Dačiću odnosno vaša stranka koja je tada bila na vlasti niste ništa učinili da to sprečite. Vukli ste naopake poteze i doveli do katastrofe. Da je albanac bio umesto Slobe ni on nebi mogao da smisli bolje poteze njima u korist, toliko.

Dragan

pre 7 godina

Ma da, bla bla bla...a oni ušli u medjunarodne institucije kao punopravni članovi, uzimaju Trepču, dobili pozivni telefonski broj, igraju kao reprezentacija zvanične utakmice...a mi i dalje samo bla bla bla bla bla.

Aca

pre 7 godina

@Zemun grad SPO: dečko, mlad si pa ne znaš, protesti Albanaca su počeli 1968., a 1981. posle masovnih demostracija Albanaca i zahteva da Kosovo dobije status Republike, a Albanci status konstitutivnog naroda, predsedništvo SFRJ je proglasilo vanredno stanje na KiM, i poslalo vojsku, koja je te proteste ugušila. Tokom 80tih se nastavljaju problemi na KiM, napadi na Srbe, ubistva, mučenja, a tek krajem 80tih na vlast dolazi Milošević, i daje čuvenu izjavu "Niko ne sme da vas bije" (misleći na miliciju na KiM, koja nije bila u nadležnosti R. Srbije, već AP, pod kontrolom i većinski sastavljena od Albanaca).
Nadam se da sam uspeo da razjasnim tvoje teške zablude...Ne osuđujem te, nisi ni mogao da formiraš drugačije mišljenje usled besomučne propagande.

just sayin

pre 7 godina

U Albaniji se prodaju magneti za frizider, otvaraci za flase, zastave i drugi suveniri sa mapom tzv 'Velike Albanije'...
A onda oni nas optuzuju za nekakve pretenzije...

Marko

pre 7 godina

Odslusao sam celo izlaganje MSP i mogu reci svaka cast, svaka ti je na mestu bila, sad samo da li je to bila prica za nas ili njih vreme ce pokazati

Kalif umesto Kalifa

pre 7 godina

Bez obzira da li je ovo izlaganje neko od prisutnih "cuo" ili ne, cinjenica je da ce dokument i njegov sadrzaj biti negde zavedeni i zapisani i vecno ostati u arhivi pa makar zatrebao i za sto godina. Poenta je da ovakvih izlaganja treba sto vise.

Za komentatore koji pominju "tudju zemlju" iz Dacicevog izlaganja - to je klasican primer spinovanja i vadjenja reci iz konteksta. Lepo je rekao pre toga da je zena Albanka a ne kosovarka i da radi za manjinu "u tudjoj zemlji" a ne u svojoj!!

Zemun grad SPO

pre 7 godina

Sve dok zvanicna Pristina i Beograd budu davali ponosne izjave namenjene sopstvenom javnom mnjenju, nece biti pomaka u dijalogu, a time ni stvaranja uslova za bolji zivot Srba i Albanaca na Balkanu. Obe politicke strukture imaju moralnu obavezu da se izvinu drugom narodu za desavanja iz bliske proslosti. To je ono na sta medjunarodna zajednica mora insistirati. Albanski lideri su zloupotrebili podrsku Zapada i blagonaklono gledali etnicko ciscenje i zlocine protiv Srba, bez jasne osude i privodjenja pocinilaca pravdi. Sada kroz akte pokusavaju dodatno otezati zivot Srba na severu. Takvo Kosovo, sa nepravdom u svojim temeljima, nema buducnost. Sa druge strane, nasa vlast se nije izvinila kosovskim albancima za policijsku torturu, proterivanja tokom bombardovanja i ubistva civila koji su zakopavani, i po uzoj Srbiji. Rec ,,izvini" danas u izokrenutom nacionalnom sistemu vrednosti moze oduzeti koji procenat vlastima u Pristini i Beogradu. Medjutim, sa druge strane, ovakva ,,patriotska" arena moze dovesti do destabilizacije koja bi skupo kostala oba naroda, a bogami i njihovu vlast.

Samo sloga.

pre 7 godina

Moze svako imati svoje licno misljenje o Gosp. Dacicu , bilo kako bilo , jedna nepobitna cinjenica jeste da uvek bezprekorno staje u odbranu svoje zemlje , na pravi Patriotski nacin onako kako i dolikuje

Nikola

pre 7 godina

@boris
Jesi li ti Beogradjanin (primjer), ili Srbin?
I neko je napisao da ima 2,5 miliona Albanaca na Kosovu. Netacno. Oko 1,5. Stanovnistvo im se iseljava, natalitet nije kao sto je bio u proslom vijeku. Nema vise naseljavanja Kosova kao u proslom vijeku. Velika je mogucnost da ce u ovom 21. pasti ispod 1 miliona. Ako Srbi uspiju da podignu svoj broj bar blizu broja prije rata 90ih, bice besmisleno postojanje te paradrzave u tom odnosu stanovnistva, kome se mi trebamo nadati.

Komša

pre 7 godina

@ mrmlj
Netačno.Korene takvog ponašanja Albanaca možemo da pronadjemo još u poslednjim decenijama Turske vladavine na Balkanu.
Za vreme SFRJ imali su sve,pa možda i više od ostalih naroda jer je cela zemlja finansirala njihovu demografsku eksploziju i opet su imali Marksiste i Lenjinoste sa Kosova.
Milošević je posebna priča - on nije uticao na njihov mačin razmišljanja već im je svojim ponašanjem pomogao da lakše dodju do cilja.
Ne postoje unutrašnje stanje u državi,niti spoljni faktori koji bi ih naterali da razmišljaju na taj način.
To su zacrtali i to ostvaruju - to traje više od veka.

Оће то

pre 7 godina

Одличан говор, заиста. Али некако ми је утисак да се увек овако окураже кад су сигурни да су ови који треба да чују скинули слушалице.

Kum

pre 7 godina

Svaka čast Dačiću, dosta je bilo izuvijanih izjava i ispričanih stavova. Treba govoriti ovako, jasno i glasno! Još jednom, svaka čast.
(Brano, 17. novembar 2016 08:38) # Link komentara

УН су позорница. Говори се тамо где треба да се говори, а то није позорница. Друг Дачић је и '99 грмео јасно и гласно на позорници, уместо да шапуће тамо где треба. И свих ових година, другови за нас играју представе, у којима грме, "јасно и гласно" и пуне своје џепове а за то време они који се заиста брину за добробит својег народа говоре тихо и носе пса са собом. Јасно смо рекли не Косово Република, јасно смо рекли не царина, јасно смо рекли не пасош, јасно смо рекли не таблицама, јасно смо рекли не може Трепча, јасно смо рекли не може позивни број, јасно смо рекли не Олимпијада, јасно смо рекли не ФИФА, УЕФА, још увек јасно говоримо не Газиводе...све то друг Дачић и екипа јасно говоре од '89. Можда да укапирамо једном да они то не говоре њима, него за нас?

uzrok i posledica

pre 7 godina

(Bacvanin, 17. novembar 2016

Pismeno napisano i lepo poredjano, upao sam u iskusenje da prihvatim argumentaciju. Medjutim, cela prica postavlja Milosevica kao uzrok problema i srpskog “kolonijalnog” ponasanja, sto nema veze sa istinom. Mnogo pre Milosevica, calk i pre 1968.godine koju je neko pominjao, se kuvalo na KiM (i sami kazete da su Srbi POSTALI manjina od 80-tih, znaci bio je egzodus). Ali, ja cu se fokusirati na period od 1981. godine. Tada su na KiM izbile velike i dugotrajne demonstracije – zasto? Nije bilo Milosevica, siroka prava prema Ustavu iz 1974., a pri tome su ih sve republike novcano pomagale. Zatim, nakon 1981. krece pritisak na Srbe, cak ni Balasevic nije mogao da se suzdrzi pa je napravio onu svoju “Ne lomite mi bagrenje” (za sve neupucene, to je bila reakcija na situaciju na KiM). Kao neko ko se tih godina bavio studentskim novinarskom video sam, a i licno iskusio, mnogobrojne zabrane “angazovanih” tekstova koji su pokusavali da docaraju stvarnu situaciju na KiM. Medjutim stege su polako popustale tako da se vec od 1985. o tome sve vise pisalo, pa je i tragedija nesretnog Martinovica bila detaljno propracena u medijima. Na takvom talasu se pojavljuje Milosevic. On se pojavljuje kao reakcija na situaciju, njegova izjava da Srbe ne sme niko da bije je bio odgovor na svakodnevna zlostavljanja Srba, kako od albanskih ekstremista, tako i lokalne policije (koja je preuzela cak i mnogo vise ingerencija nego sto joj po Ustavo pripadalo).

odleprshay

pre 7 godina

@Che

Zanimljivo kako se Bosnjaci ne pitaju "a sta da radimo sa 1.5 miliona Srba, `ajde neka se lepo otcepe". Kako to da Bosnaci nikako da ukapiraju kako bi im bilo super. Ili Hrvati, zasto su oni proterali Srbe iz hravtske umesto sto su "prihvatili realnost" i odrekli se teritorije koju smatraju za svoju? I kako bi to 1.5 miliona Albanaca sa Kosova *zadnj zvancini popis na Kosovu)uspelo da nadglasa 7 miliona Srba na izborima u Srbiji i kako bi to Albanci uzeli sve pozicije? Srbima i ostalima bi bilo zabranjeno da glasaju i dozvoljeno samo Albancima? Uglavnom, vecina nema problema da zivi zajedno sa Albancima sve dok Albanci postuju zakone drzave na cijoj teritoriji zive i placaju poreze. Tako da, sta je problem dete?

Pravdoljub

pre 7 godina

Jeftina demagogija namenjena 60-godišnjem podmlatku SPS-a.
Siroti Dačić. Za glasove birača se takmiči sa Šešeljem i mora da bude veći "patrijota". Uskoro će morati da imitira i Rističevića i Martinovića.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku o kolonijalnim tendencijama Beograda prema Prištini.

I zna li neko "na čemu su sad ostali" Ivica Dačić i Vljora Čitaku ?
Koliko ja ovo razumem sve je proslo tako sto je G-dja Čitaku rekla sta je imala da kaze nasta je Ivica Dačić iskoristio svoje pravo da i on nesto izjavi !
I sta sad ?

boris

pre 7 godina

@Nikola 17.novembar 2016. 15:17

Odgovor:Da,Srbin, po ocu i po majci; Beogradjanin po rodjenju...

Da zivim na drugom kraju sveta,zeleo bih da znam da je mojoj Srbiji i ljudima u njoj dobro....
Kako sam u Srbiji i to sa svojim najblizima, vrlo sam zainteresovan da nam zivot bude n o r m a l a n i pristojan (kao sto vidite,ne trazim kamione i avione....Sta mislite,da li mnogo trazim?!?!)