Utorak, 15.11.2016.

18:02

Tramp šokirao mnoge, ali ne i Čomskog: 2010. predvideo sve

Trampova pobeda šokirala je mnoge, ali ne i Noama Čomskog, koji je sličan ishod predvideo još 2010. godine, piše “Raša tudej”.

Izvor: B92

Tramp šokirao mnoge, ali ne i Èomskog: 2010. predvideo sve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Neko iz Banata

pre 7 godina

Kako ovde pojedini komentatori zamenjuju teze u zavisnosti od strane za koju navijaju.Rusi se osecaju ugrozeni od strane NATO clanica potpuno opravdano(Gorbacov je bio opijen zapadom,pa znamo kako je to proslo,tu je i primer Jugoslavije),a niti je moguce celo rusko stanovnistvo drzati u "1984" kao sto to zeli da se predstavi(internet)zato sto je Putin dugo na vlasti(u Americi nemamo jednog coveka, nego porodicne dinastije). Korupcija,pravosudje i sloboda medija je karakteristicna za sve zemlje komunistickog bloka,a tranzicija je daleko sporija i vise izrazena u zemlji sa tolikim bogatstvom i stanovnistvom.Tako da je zakljucak da svaka vlast kvari,a Amerika je svoju sansu da bude neosporni lider sveta propustila kada se posle pada SSSR-a odlucila za pljacku po svetu za interese korporacija(politika ne moze nam niko nista),a ne da celokupnu ljudsku civilizaciju podigne na veci nivo i o tome Comski govori kao glas samoanalize-kritike americkog drustva,a ne da se slize sa trenutnom geopolitickom scenom.Covek je nezavisni intelektualac,to je tesko breme(svi politicari da tvoj kredibilitet i stavove iskoriste za lake politicke poene za " njihovu stvar" ),a nesto sto nama fali.

budimo realni

pre 7 godina

Malo se zamislimo nad ovim faktom: prvi napisan tekst Čomskog, u školskim novinama koje je uređivao, imao je tada oko 11,12g godina, bio je o padu Barselone u Španskom građanskom ratu i opasnosti od fašizma koji se tada nadvio nad Evropom.
Može se neko slagati sa njim ili ne, ali ja mislim da on kad priča najpametnije je ćutati i slušati. A i to ne složiti se sa njegovim argumentima je otprilike kao ono kad se nečiji stavovi ne poklapaju sa činjenicama pa misli tim gore po činjenice.

to live's to fly

pre 7 godina

Razocarenje. Comski je naprecac zaboravio ulogu Klintonovih u izazivanju ratova po svetu.
Onaj ko je zaista 2010. predvideo pojavu Trampa jeste Steve Bannon.

Milena

pre 7 godina

Tako je Putin dosao na vlast. Sve se raspalo a on obecao "da Rusija ponovo bude velika" i pokazao prstom na neprijatelje, mrski zapad. Uz put su po neki i stradali.

dellvechio

pre 7 godina

Chomski predviđa propast Amerike jer su je u to stanje doveli progresivci koji potiču nered i nerad a uništavju red i rad. Tu je Chomski u kontradikciji sam sa sobom ali šta se može niko nije savršen.

Mikiveliki

pre 7 godina

Чомски, како би било да мало "прикочиш ", и за промену не плашиш народ, измишљеним бабарогама.

wiener

pre 7 godina

(dostojevski, 15. novembar 2016 19:41)

chomsky ima odgovor na sva ta pitanja. treba procitati par njegovih knjiga pa ga tek onda maltretirati sitnicama.

stručnjak

pre 7 godina

@the hitch: Hitchens je, kao nedavno Sam Harris, napadao Čomskog kao levičara. Uvek bih izabrao Čomskog naspram njih dvojice koji su osnovu za američke intervencije po svetu nalazili u američkoj moralnoj superiornosti koja se po njima bazira na racionalnom sekularizmu.

Nije to isto

pre 7 godina

"Pomirenje" Amerike i Rusije je isto što i razumevanje i uzajamno divljenje Hitlera i Staljina. S početka tako, a posle...

Misim da ste brzopleto napravili ovo poređenje sa "pomirenjem" kojeg nije bilo, nije se dogodilo, jer su se "mirila" dva izrazito totalitarna režima - fašistički (nacistički) i komunistički. Niti je SAD danas totalitarna država niti se današnja Rusija može porediti sa onom staljinističkom. U vreme kada su Molotov i Ribentrop u Beču 23. avgusta 1939. potpisali Pakt o nenapadanju plan Barborosa već je bio u firerovoj fioci. Istu podvalu nacisti su priredili i Britaniji.

BeKo

pre 7 godina

14 karakteristika fašizma:

1. Снажно и континуирано изражавање национализма

Почев од истицање застава, преко националних симбола на одећи, као израза патриотизма грађана, фашистички режими употребљавају патриотске пароле, слогане, симболе, националистичке песме. Презир према страним утицајима које се граничи са ксенофобијом, присутан је њиховој пропаганди.

2. Омаловажавање људских права


 3. Идентификација непријатеља/жртвених јагањаца у циљу мобилизације маса

Заједничка нит која спаја ове режимима је употреба жртвених јагањаца као средство да се скрене пажња грађана са других проблема, да пребаце другима кривицу за неуспех, и да каналишу фрустрацију у контролисаним правцима. Методе немилосрдне пропаганде према жртвама су веома ефикасне.Обично су то комунисти, социјалисти, либерали, Јевреји, етничке и расне мањине, као и традиционални национални непријатељи, припадници других религија, секуларисти, хомосексуалци.

 4. Превласт војске/пасионирани милитаризам

Владајуће елите увек се поистовећују са војском и индустријском инфраструктуром која је подржава. Несразмеран удео националних ресурса се издваја за војску, чак и када су потребе домаће економије акутне.

5. Осиони сексизам

Из просте чињенице да политичком елитом и националном културом доминирају мушкарци, ови режими неминовно посматрају жене као грађане другог реда. Таква друштва су одлучно против абортуса и веома хомофобична.

6. Контролисани медији

Неки режими држе медије под директном контролом и не дозвољавају им да скрену са партијске линије. Други врше суптилнију контролу медија. Методе притиска су разне: контроле дозвола за рад, економски притисак, захтеви за патриотско извештавање или отворене претње.

7. Опсесија националном безбедношћу

Неизбежно, национална безбедност је апарат под директном контролом владајуће елите. То је обично инструмент угњетавања, који ради у тајности и нема никаквих ограничења.

8. Тесна повезаност религије и власти

За разлику од комунистичких режима, фашистички и ауторитарни режими никада нису проглашени „безбожничким“ од стране њихових противника.

9. Заштита моћи корпорација

Иако је живот обичних грађана под строгом контролом, слободно пословање великих корпорација није угрожено. Владајућа елита посматра корпоративну структуру, као начин да обезбеди не само војну производњу (у развијеним државама), већ и додатна средства друштвене контроле.

10. Снага радника је ограничена или елиминисана


11. Омаловажавање и сузбијање интелектуалаца и уметника

Интелектуалци и слобода изражавања су анатемисани од стране ових режима. Интелектуалне и академске слободе се сматрају атаком на националну безбедност и патриотске идеале.

12. Опсесија криминалом и кажњавањем

Већина ових режима има драконски правосудни систем са огромном затворском популацијом. Полиција се обично глорификује и има скоро неограничену моћ, што јој дозвољава огромне злоупотребе.

13. Неспутана корупција

Они који су у пословним круговима или блиски власти користе свој положај да се обогате. Корупција је процес који се развија у оба правца; елита власти добија финансијске поклоне и имовину од економске елите, који заузврат уживају подршку владе и монопол.

14. Намештени избори

Уобичајени методи који се користе у циљу остваривања жељеног изборног резултата укључују контроле изборног система, застрашивање присталица опозицијие, уништавање или крађу гласова.


Koliko karakteristika ima USA,Rusija i Nemačka?
Danas dve pobednice imaju skoro sve karakteristike fašizma u odnosu na pobeđenu Nemačku koja ih gotovo i nema.

Sloboda za Ukrajinu

pre 7 godina

Dok Rusija okupira delove Ukrajine ne moze se nikako relaksirati situacija. USA I EU su imale korektan odnos sa Rusijom na obostranu korist dok Vodja moskovskog rezima nije zavrbovao Janukovica da izda svoju zemlju i u haosu tim povodom oteo deo teritorije suverene Ukrajine. Naravno da je to bila igra za maskiranje nagomilanih unutrasnjih problema po receptu Srbija se brani u Kninu",ali Ukrajincima to nista ne znaci.Tramp mora pokusati mirno da vrati stanje na ono pre okupacije,a onda neka pravi dogovore i prijateljstvo u buducnosti.

zk

pre 7 godina

Ovaj kao da je opisao stanje u Srbiji... Još kad je DSS došao na vlast znao sam da tad kad je i poslednja partija došla na vlast, ako i ona izneveri, nastupiti strašno vreme iz koga se nećemo lako izvući. Na žalost bio sam u pravu, no na sreću više nisam u Srbiji...

dostojevski

pre 7 godina

Nekoliko pitanja za Chomskog
1. Tko je Ameriku i svijet doveo u ovo stanje?
2. Tko je ismislio otvoreno društvo, svijet bez granica, svijet bez nacija, svijet bez obitelji, obitelj bez oca i majke, obitelj sa roditelj1, roditelj2, roditelj3, tko je izmislio globalizaciju?
3. Kako se zovu ljudi koji su to izmislili? Naprednjaci, progresivci, modernisti liberali, humanisti, demokrati, ljevičari?

Zeljko

pre 7 godina

Postujuci Comskog , ipak se ne slazem sa svim napisanim. Demokratksko - volstrit- proizvodjaci oruzja , oligarhija je potpuno upropastila svet sejuci nekontrolisano haos samo zbog uvecanja prihoda. Sad kad je na vrhuncu njihovog haosa dosao neko drugi , sad pricaju kako ce taj biti i gori.... nece. Ili makar tesko da hoce. Ne mogu se bas praviti paralele izmedju jevreja , lojalnih gradjana nemacke u vreme hitlera i imigranata koji sa sobom nose kriminal , drogu , haos i nasilnu kolonizaciju drzave....nema tu slicnosti. Nije kraj sveta ....dobro je s vremena na vreme protresti tkz demokratski sistem....kroz siti ce propasti samo oni kojima tu nije mesto. Amerika pojedinacno , preciznije njihova vlada i predsednik su najveci ratni zlocinci od 2 sr pa do danas to kaze i sam Comski. Cemu uzbuna. Pogledajmo sta ce Trump uraditi pa onda dajmo sud.

aco

pre 7 godina

@Sloboda za Ukrajinu
Zapad je upravljao zemljama bivseg SSSR i dosli su do ruske granice preko tih drzava preteci im raketama. NATO je ofazivno delovao, a Rusija se brani ispred svog praga, za razliku od SAD koja se brani po Africi i Bliskom istoku.

Cinique

pre 7 godina

"Pomirenje" Amerike i Rusije je isto što i razumevanje i uzajamno divljenje Hitlera i Staljina. S početka tako, a posle...
Istorija se može i razumeti, ali je to neće sprečiti da se ponavlja. Jer istoriju igraju ljudi, a oni se nisu promenili najmanje od starog Rima. Ništa se ne dešava što se u Rimu već nije desilo; ono da "svi putevi vode u Rim" mnogi nisu uopšte razumeli.

Sofronije

pre 7 godina

@Zoran
Jel biti predsednik neki ideal kojem svi treba da teze? Covek je jedan od najvecih mislilaca modernog doba, jel znas nekog velikog filozofa ili naucnika koji je bio predsednik? Mnogi su svojim radovima promenili svet a da nisu bili predsednici, ne gledaj stvari povrsno.

the hitch

pre 7 godina

Svaka cast Comskom. Zelim vam reci da je pokojni intelektualac Christopher Hitchens je jedno prilikom za Comskog rekao da vodi ljene analize tako sto maltene svake akcije amerike vanjske politike kritizira kroz istu prizmu, bilo sta da je. Za Kissingera je,izmejdu ostalog rekao da je kvazi-intelektualac.
Kad pogledas analize Hitchensa vidi se da se radilo o dobrom naostrenom umu.

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Ovaj se toliko razume u politiku a nikako da se kandiduje za predsednika. :)
(Zoran, 15. novembar 2016 18:33)

Idealan predsednički kandidat nije neko ko se razume u politiku i ko sve zna, već ko je najprihvatljiviji u očima naroda da ga "omađija" svojom harizmom i dobije podršku. A savetnici i ostala ekipa oko predsednika su teška mašinerija koja reči sprovode u dela.

Mislim da će se lakše disati

pre 7 godina

Pa dobro, gospodine Čomski, i ta nada koju pominjete nije nevažna, to "pomirenje" sa Rusijom. Zar Hilari nije Putina nazivala fašistom, da ne pominjem i ono poređenje sa kaplarom smešnih brkova? A šta su tek ona i Obama napravili na Bliskom, u Libiji, Ukrajini, ima li nešto gore od trećeg rata? Ko je Amerik doveo u stanje slično onom u nemačkoj posle Prvog svetskog rata? Ovi što su izgubili izbore, bez mnogo filozofiranja o Trampu u budućnosti, imali smo ove u prošloisti: sedam ratova oni si pokrenuli i vodili.

goran

pre 7 godina

Cinjenica je da se elita sirom sveta uneredila od straha, ne od samog Trampa, vec od promena koje su pocele da se desavaju, od nezadovoljstva obicnog naroda. Nesto slicno kao u vreme francuske revolucije, kad je narod uzeo pravdu i zivot u svoje ruke. Otud i ovolika naklapanja raznih elitista. Prestravljeni su!

Mislim da će se lakše disati

pre 7 godina

Pa dobro, gospodine Čomski, i ta nada koju pominjete nije nevažna, to "pomirenje" sa Rusijom. Zar Hilari nije Putina nazivala fašistom, da ne pominjem i ono poređenje sa kaplarom smešnih brkova? A šta su tek ona i Obama napravili na Bliskom, u Libiji, Ukrajini, ima li nešto gore od trećeg rata? Ko je Amerik doveo u stanje slično onom u nemačkoj posle Prvog svetskog rata? Ovi što su izgubili izbore, bez mnogo filozofiranja o Trampu u budućnosti, imali smo ove u prošloisti: sedam ratova oni si pokrenuli i vodili.

Cinique

pre 7 godina

"Pomirenje" Amerike i Rusije je isto što i razumevanje i uzajamno divljenje Hitlera i Staljina. S početka tako, a posle...
Istorija se može i razumeti, ali je to neće sprečiti da se ponavlja. Jer istoriju igraju ljudi, a oni se nisu promenili najmanje od starog Rima. Ništa se ne dešava što se u Rimu već nije desilo; ono da "svi putevi vode u Rim" mnogi nisu uopšte razumeli.

Sofronije

pre 7 godina

@Zoran
Jel biti predsednik neki ideal kojem svi treba da teze? Covek je jedan od najvecih mislilaca modernog doba, jel znas nekog velikog filozofa ili naucnika koji je bio predsednik? Mnogi su svojim radovima promenili svet a da nisu bili predsednici, ne gledaj stvari povrsno.

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Ovaj se toliko razume u politiku a nikako da se kandiduje za predsednika. :)
(Zoran, 15. novembar 2016 18:33)

Idealan predsednički kandidat nije neko ko se razume u politiku i ko sve zna, već ko je najprihvatljiviji u očima naroda da ga "omađija" svojom harizmom i dobije podršku. A savetnici i ostala ekipa oko predsednika su teška mašinerija koja reči sprovode u dela.

dostojevski

pre 7 godina

Nekoliko pitanja za Chomskog
1. Tko je Ameriku i svijet doveo u ovo stanje?
2. Tko je ismislio otvoreno društvo, svijet bez granica, svijet bez nacija, svijet bez obitelji, obitelj bez oca i majke, obitelj sa roditelj1, roditelj2, roditelj3, tko je izmislio globalizaciju?
3. Kako se zovu ljudi koji su to izmislili? Naprednjaci, progresivci, modernisti liberali, humanisti, demokrati, ljevičari?

goran

pre 7 godina

Cinjenica je da se elita sirom sveta uneredila od straha, ne od samog Trampa, vec od promena koje su pocele da se desavaju, od nezadovoljstva obicnog naroda. Nesto slicno kao u vreme francuske revolucije, kad je narod uzeo pravdu i zivot u svoje ruke. Otud i ovolika naklapanja raznih elitista. Prestravljeni su!

aco

pre 7 godina

@Sloboda za Ukrajinu
Zapad je upravljao zemljama bivseg SSSR i dosli su do ruske granice preko tih drzava preteci im raketama. NATO je ofazivno delovao, a Rusija se brani ispred svog praga, za razliku od SAD koja se brani po Africi i Bliskom istoku.

zk

pre 7 godina

Ovaj kao da je opisao stanje u Srbiji... Još kad je DSS došao na vlast znao sam da tad kad je i poslednja partija došla na vlast, ako i ona izneveri, nastupiti strašno vreme iz koga se nećemo lako izvući. Na žalost bio sam u pravu, no na sreću više nisam u Srbiji...

BeKo

pre 7 godina

14 karakteristika fašizma:

1. Снажно и континуирано изражавање национализма

Почев од истицање застава, преко националних симбола на одећи, као израза патриотизма грађана, фашистички режими употребљавају патриотске пароле, слогане, симболе, националистичке песме. Презир према страним утицајима које се граничи са ксенофобијом, присутан је њиховој пропаганди.

2. Омаловажавање људских права


 3. Идентификација непријатеља/жртвених јагањаца у циљу мобилизације маса

Заједничка нит која спаја ове режимима је употреба жртвених јагањаца као средство да се скрене пажња грађана са других проблема, да пребаце другима кривицу за неуспех, и да каналишу фрустрацију у контролисаним правцима. Методе немилосрдне пропаганде према жртвама су веома ефикасне.Обично су то комунисти, социјалисти, либерали, Јевреји, етничке и расне мањине, као и традиционални национални непријатељи, припадници других религија, секуларисти, хомосексуалци.

 4. Превласт војске/пасионирани милитаризам

Владајуће елите увек се поистовећују са војском и индустријском инфраструктуром која је подржава. Несразмеран удео националних ресурса се издваја за војску, чак и када су потребе домаће економије акутне.

5. Осиони сексизам

Из просте чињенице да политичком елитом и националном културом доминирају мушкарци, ови режими неминовно посматрају жене као грађане другог реда. Таква друштва су одлучно против абортуса и веома хомофобична.

6. Контролисани медији

Неки режими држе медије под директном контролом и не дозвољавају им да скрену са партијске линије. Други врше суптилнију контролу медија. Методе притиска су разне: контроле дозвола за рад, економски притисак, захтеви за патриотско извештавање или отворене претње.

7. Опсесија националном безбедношћу

Неизбежно, национална безбедност је апарат под директном контролом владајуће елите. То је обично инструмент угњетавања, који ради у тајности и нема никаквих ограничења.

8. Тесна повезаност религије и власти

За разлику од комунистичких режима, фашистички и ауторитарни режими никада нису проглашени „безбожничким“ од стране њихових противника.

9. Заштита моћи корпорација

Иако је живот обичних грађана под строгом контролом, слободно пословање великих корпорација није угрожено. Владајућа елита посматра корпоративну структуру, као начин да обезбеди не само војну производњу (у развијеним државама), већ и додатна средства друштвене контроле.

10. Снага радника је ограничена или елиминисана


11. Омаловажавање и сузбијање интелектуалаца и уметника

Интелектуалци и слобода изражавања су анатемисани од стране ових режима. Интелектуалне и академске слободе се сматрају атаком на националну безбедност и патриотске идеале.

12. Опсесија криминалом и кажњавањем

Већина ових режима има драконски правосудни систем са огромном затворском популацијом. Полиција се обично глорификује и има скоро неограничену моћ, што јој дозвољава огромне злоупотребе.

13. Неспутана корупција

Они који су у пословним круговима или блиски власти користе свој положај да се обогате. Корупција је процес који се развија у оба правца; елита власти добија финансијске поклоне и имовину од економске елите, који заузврат уживају подршку владе и монопол.

14. Намештени избори

Уобичајени методи који се користе у циљу остваривања жељеног изборног резултата укључују контроле изборног система, застрашивање присталица опозицијие, уништавање или крађу гласова.


Koliko karakteristika ima USA,Rusija i Nemačka?
Danas dve pobednice imaju skoro sve karakteristike fašizma u odnosu na pobeđenu Nemačku koja ih gotovo i nema.

Zeljko

pre 7 godina

Postujuci Comskog , ipak se ne slazem sa svim napisanim. Demokratksko - volstrit- proizvodjaci oruzja , oligarhija je potpuno upropastila svet sejuci nekontrolisano haos samo zbog uvecanja prihoda. Sad kad je na vrhuncu njihovog haosa dosao neko drugi , sad pricaju kako ce taj biti i gori.... nece. Ili makar tesko da hoce. Ne mogu se bas praviti paralele izmedju jevreja , lojalnih gradjana nemacke u vreme hitlera i imigranata koji sa sobom nose kriminal , drogu , haos i nasilnu kolonizaciju drzave....nema tu slicnosti. Nije kraj sveta ....dobro je s vremena na vreme protresti tkz demokratski sistem....kroz siti ce propasti samo oni kojima tu nije mesto. Amerika pojedinacno , preciznije njihova vlada i predsednik su najveci ratni zlocinci od 2 sr pa do danas to kaze i sam Comski. Cemu uzbuna. Pogledajmo sta ce Trump uraditi pa onda dajmo sud.

Milena

pre 7 godina

Tako je Putin dosao na vlast. Sve se raspalo a on obecao "da Rusija ponovo bude velika" i pokazao prstom na neprijatelje, mrski zapad. Uz put su po neki i stradali.

stručnjak

pre 7 godina

@the hitch: Hitchens je, kao nedavno Sam Harris, napadao Čomskog kao levičara. Uvek bih izabrao Čomskog naspram njih dvojice koji su osnovu za američke intervencije po svetu nalazili u američkoj moralnoj superiornosti koja se po njima bazira na racionalnom sekularizmu.

Nije to isto

pre 7 godina

"Pomirenje" Amerike i Rusije je isto što i razumevanje i uzajamno divljenje Hitlera i Staljina. S početka tako, a posle...

Misim da ste brzopleto napravili ovo poređenje sa "pomirenjem" kojeg nije bilo, nije se dogodilo, jer su se "mirila" dva izrazito totalitarna režima - fašistički (nacistički) i komunistički. Niti je SAD danas totalitarna država niti se današnja Rusija može porediti sa onom staljinističkom. U vreme kada su Molotov i Ribentrop u Beču 23. avgusta 1939. potpisali Pakt o nenapadanju plan Barborosa već je bio u firerovoj fioci. Istu podvalu nacisti su priredili i Britaniji.

wiener

pre 7 godina

(dostojevski, 15. novembar 2016 19:41)

chomsky ima odgovor na sva ta pitanja. treba procitati par njegovih knjiga pa ga tek onda maltretirati sitnicama.

Sloboda za Ukrajinu

pre 7 godina

Dok Rusija okupira delove Ukrajine ne moze se nikako relaksirati situacija. USA I EU su imale korektan odnos sa Rusijom na obostranu korist dok Vodja moskovskog rezima nije zavrbovao Janukovica da izda svoju zemlju i u haosu tim povodom oteo deo teritorije suverene Ukrajine. Naravno da je to bila igra za maskiranje nagomilanih unutrasnjih problema po receptu Srbija se brani u Kninu",ali Ukrajincima to nista ne znaci.Tramp mora pokusati mirno da vrati stanje na ono pre okupacije,a onda neka pravi dogovore i prijateljstvo u buducnosti.

budimo realni

pre 7 godina

Malo se zamislimo nad ovim faktom: prvi napisan tekst Čomskog, u školskim novinama koje je uređivao, imao je tada oko 11,12g godina, bio je o padu Barselone u Španskom građanskom ratu i opasnosti od fašizma koji se tada nadvio nad Evropom.
Može se neko slagati sa njim ili ne, ali ja mislim da on kad priča najpametnije je ćutati i slušati. A i to ne složiti se sa njegovim argumentima je otprilike kao ono kad se nečiji stavovi ne poklapaju sa činjenicama pa misli tim gore po činjenice.

Neko iz Banata

pre 7 godina

Kako ovde pojedini komentatori zamenjuju teze u zavisnosti od strane za koju navijaju.Rusi se osecaju ugrozeni od strane NATO clanica potpuno opravdano(Gorbacov je bio opijen zapadom,pa znamo kako je to proslo,tu je i primer Jugoslavije),a niti je moguce celo rusko stanovnistvo drzati u "1984" kao sto to zeli da se predstavi(internet)zato sto je Putin dugo na vlasti(u Americi nemamo jednog coveka, nego porodicne dinastije). Korupcija,pravosudje i sloboda medija je karakteristicna za sve zemlje komunistickog bloka,a tranzicija je daleko sporija i vise izrazena u zemlji sa tolikim bogatstvom i stanovnistvom.Tako da je zakljucak da svaka vlast kvari,a Amerika je svoju sansu da bude neosporni lider sveta propustila kada se posle pada SSSR-a odlucila za pljacku po svetu za interese korporacija(politika ne moze nam niko nista),a ne da celokupnu ljudsku civilizaciju podigne na veci nivo i o tome Comski govori kao glas samoanalize-kritike americkog drustva,a ne da se slize sa trenutnom geopolitickom scenom.Covek je nezavisni intelektualac,to je tesko breme(svi politicari da tvoj kredibilitet i stavove iskoriste za lake politicke poene za " njihovu stvar" ),a nesto sto nama fali.

dellvechio

pre 7 godina

Chomski predviđa propast Amerike jer su je u to stanje doveli progresivci koji potiču nered i nerad a uništavju red i rad. Tu je Chomski u kontradikciji sam sa sobom ali šta se može niko nije savršen.

to live's to fly

pre 7 godina

Razocarenje. Comski je naprecac zaboravio ulogu Klintonovih u izazivanju ratova po svetu.
Onaj ko je zaista 2010. predvideo pojavu Trampa jeste Steve Bannon.

the hitch

pre 7 godina

Svaka cast Comskom. Zelim vam reci da je pokojni intelektualac Christopher Hitchens je jedno prilikom za Comskog rekao da vodi ljene analize tako sto maltene svake akcije amerike vanjske politike kritizira kroz istu prizmu, bilo sta da je. Za Kissingera je,izmejdu ostalog rekao da je kvazi-intelektualac.
Kad pogledas analize Hitchensa vidi se da se radilo o dobrom naostrenom umu.

Mikiveliki

pre 7 godina

Чомски, како би било да мало "прикочиш ", и за промену не плашиш народ, измишљеним бабарогама.

Sloboda za Ukrajinu

pre 7 godina

Dok Rusija okupira delove Ukrajine ne moze se nikako relaksirati situacija. USA I EU su imale korektan odnos sa Rusijom na obostranu korist dok Vodja moskovskog rezima nije zavrbovao Janukovica da izda svoju zemlju i u haosu tim povodom oteo deo teritorije suverene Ukrajine. Naravno da je to bila igra za maskiranje nagomilanih unutrasnjih problema po receptu Srbija se brani u Kninu",ali Ukrajincima to nista ne znaci.Tramp mora pokusati mirno da vrati stanje na ono pre okupacije,a onda neka pravi dogovore i prijateljstvo u buducnosti.

Mikiveliki

pre 7 godina

Чомски, како би било да мало "прикочиш ", и за промену не плашиш народ, измишљеним бабарогама.

dostojevski

pre 7 godina

Nekoliko pitanja za Chomskog
1. Tko je Ameriku i svijet doveo u ovo stanje?
2. Tko je ismislio otvoreno društvo, svijet bez granica, svijet bez nacija, svijet bez obitelji, obitelj bez oca i majke, obitelj sa roditelj1, roditelj2, roditelj3, tko je izmislio globalizaciju?
3. Kako se zovu ljudi koji su to izmislili? Naprednjaci, progresivci, modernisti liberali, humanisti, demokrati, ljevičari?

Mislim da će se lakše disati

pre 7 godina

Pa dobro, gospodine Čomski, i ta nada koju pominjete nije nevažna, to "pomirenje" sa Rusijom. Zar Hilari nije Putina nazivala fašistom, da ne pominjem i ono poređenje sa kaplarom smešnih brkova? A šta su tek ona i Obama napravili na Bliskom, u Libiji, Ukrajini, ima li nešto gore od trećeg rata? Ko je Amerik doveo u stanje slično onom u nemačkoj posle Prvog svetskog rata? Ovi što su izgubili izbore, bez mnogo filozofiranja o Trampu u budućnosti, imali smo ove u prošloisti: sedam ratova oni si pokrenuli i vodili.

BeKo

pre 7 godina

14 karakteristika fašizma:

1. Снажно и континуирано изражавање национализма

Почев од истицање застава, преко националних симбола на одећи, као израза патриотизма грађана, фашистички режими употребљавају патриотске пароле, слогане, симболе, националистичке песме. Презир према страним утицајима које се граничи са ксенофобијом, присутан је њиховој пропаганди.

2. Омаловажавање људских права


 3. Идентификација непријатеља/жртвених јагањаца у циљу мобилизације маса

Заједничка нит која спаја ове режимима је употреба жртвених јагањаца као средство да се скрене пажња грађана са других проблема, да пребаце другима кривицу за неуспех, и да каналишу фрустрацију у контролисаним правцима. Методе немилосрдне пропаганде према жртвама су веома ефикасне.Обично су то комунисти, социјалисти, либерали, Јевреји, етничке и расне мањине, као и традиционални национални непријатељи, припадници других религија, секуларисти, хомосексуалци.

 4. Превласт војске/пасионирани милитаризам

Владајуће елите увек се поистовећују са војском и индустријском инфраструктуром која је подржава. Несразмеран удео националних ресурса се издваја за војску, чак и када су потребе домаће економије акутне.

5. Осиони сексизам

Из просте чињенице да политичком елитом и националном културом доминирају мушкарци, ови режими неминовно посматрају жене као грађане другог реда. Таква друштва су одлучно против абортуса и веома хомофобична.

6. Контролисани медији

Неки режими држе медије под директном контролом и не дозвољавају им да скрену са партијске линије. Други врше суптилнију контролу медија. Методе притиска су разне: контроле дозвола за рад, економски притисак, захтеви за патриотско извештавање или отворене претње.

7. Опсесија националном безбедношћу

Неизбежно, национална безбедност је апарат под директном контролом владајуће елите. То је обично инструмент угњетавања, који ради у тајности и нема никаквих ограничења.

8. Тесна повезаност религије и власти

За разлику од комунистичких режима, фашистички и ауторитарни режими никада нису проглашени „безбожничким“ од стране њихових противника.

9. Заштита моћи корпорација

Иако је живот обичних грађана под строгом контролом, слободно пословање великих корпорација није угрожено. Владајућа елита посматра корпоративну структуру, као начин да обезбеди не само војну производњу (у развијеним државама), већ и додатна средства друштвене контроле.

10. Снага радника је ограничена или елиминисана


11. Омаловажавање и сузбијање интелектуалаца и уметника

Интелектуалци и слобода изражавања су анатемисани од стране ових режима. Интелектуалне и академске слободе се сматрају атаком на националну безбедност и патриотске идеале.

12. Опсесија криминалом и кажњавањем

Већина ових режима има драконски правосудни систем са огромном затворском популацијом. Полиција се обично глорификује и има скоро неограничену моћ, што јој дозвољава огромне злоупотребе.

13. Неспутана корупција

Они који су у пословним круговима или блиски власти користе свој положај да се обогате. Корупција је процес који се развија у оба правца; елита власти добија финансијске поклоне и имовину од економске елите, који заузврат уживају подршку владе и монопол.

14. Намештени избори

Уобичајени методи који се користе у циљу остваривања жељеног изборног резултата укључују контроле изборног система, застрашивање присталица опозицијие, уништавање или крађу гласова.


Koliko karakteristika ima USA,Rusija i Nemačka?
Danas dve pobednice imaju skoro sve karakteristike fašizma u odnosu na pobeđenu Nemačku koja ih gotovo i nema.

Milena

pre 7 godina

Tako je Putin dosao na vlast. Sve se raspalo a on obecao "da Rusija ponovo bude velika" i pokazao prstom na neprijatelje, mrski zapad. Uz put su po neki i stradali.

dellvechio

pre 7 godina

Chomski predviđa propast Amerike jer su je u to stanje doveli progresivci koji potiču nered i nerad a uništavju red i rad. Tu je Chomski u kontradikciji sam sa sobom ali šta se može niko nije savršen.

goran

pre 7 godina

Cinjenica je da se elita sirom sveta uneredila od straha, ne od samog Trampa, vec od promena koje su pocele da se desavaju, od nezadovoljstva obicnog naroda. Nesto slicno kao u vreme francuske revolucije, kad je narod uzeo pravdu i zivot u svoje ruke. Otud i ovolika naklapanja raznih elitista. Prestravljeni su!

Cinique

pre 7 godina

"Pomirenje" Amerike i Rusije je isto što i razumevanje i uzajamno divljenje Hitlera i Staljina. S početka tako, a posle...
Istorija se može i razumeti, ali je to neće sprečiti da se ponavlja. Jer istoriju igraju ljudi, a oni se nisu promenili najmanje od starog Rima. Ništa se ne dešava što se u Rimu već nije desilo; ono da "svi putevi vode u Rim" mnogi nisu uopšte razumeli.

the hitch

pre 7 godina

Svaka cast Comskom. Zelim vam reci da je pokojni intelektualac Christopher Hitchens je jedno prilikom za Comskog rekao da vodi ljene analize tako sto maltene svake akcije amerike vanjske politike kritizira kroz istu prizmu, bilo sta da je. Za Kissingera je,izmejdu ostalog rekao da je kvazi-intelektualac.
Kad pogledas analize Hitchensa vidi se da se radilo o dobrom naostrenom umu.

aco

pre 7 godina

@Sloboda za Ukrajinu
Zapad je upravljao zemljama bivseg SSSR i dosli su do ruske granice preko tih drzava preteci im raketama. NATO je ofazivno delovao, a Rusija se brani ispred svog praga, za razliku od SAD koja se brani po Africi i Bliskom istoku.

Zeljko

pre 7 godina

Postujuci Comskog , ipak se ne slazem sa svim napisanim. Demokratksko - volstrit- proizvodjaci oruzja , oligarhija je potpuno upropastila svet sejuci nekontrolisano haos samo zbog uvecanja prihoda. Sad kad je na vrhuncu njihovog haosa dosao neko drugi , sad pricaju kako ce taj biti i gori.... nece. Ili makar tesko da hoce. Ne mogu se bas praviti paralele izmedju jevreja , lojalnih gradjana nemacke u vreme hitlera i imigranata koji sa sobom nose kriminal , drogu , haos i nasilnu kolonizaciju drzave....nema tu slicnosti. Nije kraj sveta ....dobro je s vremena na vreme protresti tkz demokratski sistem....kroz siti ce propasti samo oni kojima tu nije mesto. Amerika pojedinacno , preciznije njihova vlada i predsednik su najveci ratni zlocinci od 2 sr pa do danas to kaze i sam Comski. Cemu uzbuna. Pogledajmo sta ce Trump uraditi pa onda dajmo sud.

wiener

pre 7 godina

(dostojevski, 15. novembar 2016 19:41)

chomsky ima odgovor na sva ta pitanja. treba procitati par njegovih knjiga pa ga tek onda maltretirati sitnicama.

Sofronije

pre 7 godina

@Zoran
Jel biti predsednik neki ideal kojem svi treba da teze? Covek je jedan od najvecih mislilaca modernog doba, jel znas nekog velikog filozofa ili naucnika koji je bio predsednik? Mnogi su svojim radovima promenili svet a da nisu bili predsednici, ne gledaj stvari povrsno.

zk

pre 7 godina

Ovaj kao da je opisao stanje u Srbiji... Još kad je DSS došao na vlast znao sam da tad kad je i poslednja partija došla na vlast, ako i ona izneveri, nastupiti strašno vreme iz koga se nećemo lako izvući. Na žalost bio sam u pravu, no na sreću više nisam u Srbiji...

stručnjak

pre 7 godina

@the hitch: Hitchens je, kao nedavno Sam Harris, napadao Čomskog kao levičara. Uvek bih izabrao Čomskog naspram njih dvojice koji su osnovu za američke intervencije po svetu nalazili u američkoj moralnoj superiornosti koja se po njima bazira na racionalnom sekularizmu.

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Ovaj se toliko razume u politiku a nikako da se kandiduje za predsednika. :)
(Zoran, 15. novembar 2016 18:33)

Idealan predsednički kandidat nije neko ko se razume u politiku i ko sve zna, već ko je najprihvatljiviji u očima naroda da ga "omađija" svojom harizmom i dobije podršku. A savetnici i ostala ekipa oko predsednika su teška mašinerija koja reči sprovode u dela.

Nije to isto

pre 7 godina

"Pomirenje" Amerike i Rusije je isto što i razumevanje i uzajamno divljenje Hitlera i Staljina. S početka tako, a posle...

Misim da ste brzopleto napravili ovo poređenje sa "pomirenjem" kojeg nije bilo, nije se dogodilo, jer su se "mirila" dva izrazito totalitarna režima - fašistički (nacistički) i komunistički. Niti je SAD danas totalitarna država niti se današnja Rusija može porediti sa onom staljinističkom. U vreme kada su Molotov i Ribentrop u Beču 23. avgusta 1939. potpisali Pakt o nenapadanju plan Barborosa već je bio u firerovoj fioci. Istu podvalu nacisti su priredili i Britaniji.

budimo realni

pre 7 godina

Malo se zamislimo nad ovim faktom: prvi napisan tekst Čomskog, u školskim novinama koje je uređivao, imao je tada oko 11,12g godina, bio je o padu Barselone u Španskom građanskom ratu i opasnosti od fašizma koji se tada nadvio nad Evropom.
Može se neko slagati sa njim ili ne, ali ja mislim da on kad priča najpametnije je ćutati i slušati. A i to ne složiti se sa njegovim argumentima je otprilike kao ono kad se nečiji stavovi ne poklapaju sa činjenicama pa misli tim gore po činjenice.

to live's to fly

pre 7 godina

Razocarenje. Comski je naprecac zaboravio ulogu Klintonovih u izazivanju ratova po svetu.
Onaj ko je zaista 2010. predvideo pojavu Trampa jeste Steve Bannon.

Neko iz Banata

pre 7 godina

Kako ovde pojedini komentatori zamenjuju teze u zavisnosti od strane za koju navijaju.Rusi se osecaju ugrozeni od strane NATO clanica potpuno opravdano(Gorbacov je bio opijen zapadom,pa znamo kako je to proslo,tu je i primer Jugoslavije),a niti je moguce celo rusko stanovnistvo drzati u "1984" kao sto to zeli da se predstavi(internet)zato sto je Putin dugo na vlasti(u Americi nemamo jednog coveka, nego porodicne dinastije). Korupcija,pravosudje i sloboda medija je karakteristicna za sve zemlje komunistickog bloka,a tranzicija je daleko sporija i vise izrazena u zemlji sa tolikim bogatstvom i stanovnistvom.Tako da je zakljucak da svaka vlast kvari,a Amerika je svoju sansu da bude neosporni lider sveta propustila kada se posle pada SSSR-a odlucila za pljacku po svetu za interese korporacija(politika ne moze nam niko nista),a ne da celokupnu ljudsku civilizaciju podigne na veci nivo i o tome Comski govori kao glas samoanalize-kritike americkog drustva,a ne da se slize sa trenutnom geopolitickom scenom.Covek je nezavisni intelektualac,to je tesko breme(svi politicari da tvoj kredibilitet i stavove iskoriste za lake politicke poene za " njihovu stvar" ),a nesto sto nama fali.