Ponedeljak, 14.11.2016.

11:08

Srbija ima plan da podstakne rađanje, Vučić na čelu saveta

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović najavila je osnivanje Demografskog saveta.

Izvor: Tanjug

Srbija ima plan da podstakne raðanje, Vuèiæ na èelu saveta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

Zarko Popovic

pre 7 godina

Dajte ljudima po 10000e za svako novorodjeno dete pa da vidite koliko ce nas biti. Svako bi sa tim parama zapoceo neki mali biznis a nijedna majka nebi rodila jedno ili dva deteta nego viae u to sam 100% siguran. Mozemo da pricamo sta hocemo ali sve se vrti oko para i svi. I ceo givot jurimo za njima. Da nebudem pogresno svavacen da onda kazem da imam 24 god a supruga 25god a vec imamo dve cerke a kad bi nas ovakvim finansijama pomogli imalibi sigurno jos dva najmanje jer koliko god da je tesko deca su jedino sto me usreci i pokrece.

Milica

pre 7 godina

Evo konkretnog predloga: Ženama koje su preduzetnice najmanje 3 godine i zapošljavaju više od 3 radnika, priznajte u troškove fireme (da bude neoporezivo) trošak lečenja steriliteta, pokušaje VTO. A za VTO koji uspe, vratite na račun firme, nek bude da država časti! Iovako će te žene morati što pre da se vraćaju na posao i opet kroz plaćanje doprinosa za sebe i svoje zapolsene kao i druge poreze, će to državi vratiti.
Ja sam tri VTO morala o svom trošku jer u trenutku kad sam započinjala već nisam imala pravo na besplatno. A više od 20 god sam privatnik, i imam preko 10 zaposlenih. Sve morala privatno i iz svog džepa a državi se naplaćala i naplaćala poreza i doprinosa.

frankfurt

pre 7 godina

Vi, botovi, koji lupate minuse na iskrene i realne komentare napacenih ljudi, koji nemaju novca za elementarne stvari, hranu za decu, garderobu, njihove ekskuzije, dorucak u skoli...koji su ostali bez posla i ne mogu da plate struju, vodu, telefon..Pogledajte se u ogledalo? Kakvi ste to ljudi?
Prodajete veru za veceru, sram vas bilo

Mrle

pre 7 godina

Prokleti botovi pa vama nista nije sveto. E zbog takvih Srbija umire nije problem ni u novcu za decu uvek mora da bude. Problem je u sistemu u omalovazavanju i kaznjavanju postenih ljudi. Ko normalan zeli da odgaja decu u drzavi u kojoj predsednik ima kupljenu diplomu i nelegalno gradi u kojoj premijerov brat ima 100 LK i radi sta hoce. U kojoj kriminalci ruse grad u pola noci u kojoj policija radi za kriminalce i zali Saleta mutavog. Gde na sudu nema pravde za postenog coveka jer u takvoj zemlji da nam deca odrastaju u takvom nakaradnom sistemu. I treba da nestanemo da postanemo dobri Svajcarci,Amerikanci,Nemci, Rusi,Australijanci itd. Ovde gajiti decu to je cist mazohizam.

Price za malu decu

pre 7 godina

Lepo sto ce Vucic biti na celu ovog tela za podsticanje radjanja.

Posto on istice koliko voli svog brata, razumece da i ja volim svog i svoje sestre. I da me ubija kada ih gledam kako se muce da odgaje decu, da im obezbede uslove za skolovanje i pristojno detinjstvo, a zato sebi ukidaju sve!

Godinama nisu bili na odmoru, odecu kupuju u second hand- u, a o izlascima i ne razmisljaju. Ja pomazem koliko mogu, ali to je toliko malo da je smesno. I svi zajedno zivimo toliko lose, da sam besna kao ris.

Dok gospodja Dejanovic u Chanel kostimu drzi propovedi, Vucic vodi brigu o batinom stanu kupljenom na kredit, mi obicni grcamo u dugovima i trudimo se da deca ne vide koliko smo ocajni.

I sta mislite, koliko ce im vremena trebati da saberu dva i dva i odluce da odu odavde? E, politicari....Sve sto vi znate je da pricate bajke ali vam vise niko ne veruje...

The

pre 7 godina

Znate kada cemo imati vise dece? Kada budemo zadovoljni svojom drzavom. Covek koji odlazi odavde je time sve rekao.

Kada uslovi budu fer i posteni, kada zaposljavanje ne bude stranacko i kada budu raspisivani konkursi za sva radna mesta i sve projekte, bice dece.

Kada se uspostavi sistem u kome ce biti sigurnosti i u kome ce se znati sta te ceka ako se skolujes, ako dobro radis, ako postujes drzavu i zakone, ali i sta te ceka ako to sve ne radis, imace smisla radjati.

Nije ovakva demografska slika samo odraz losih finansija - ovo je nase misljenje da li ovakva Srbija treba da nastavi da postoji ili da nestane.

Ko to do sada nije razumeo, treba da se skloni sa svake odgovorne funkcije. Mi za neznanje nemamo vise vremena.
(Bozije zapovesti, 14. novembar 2016 18:50)

Ovoliki broj minusa na Vas komentar koji je ukazao na srz problema, samo potvrdjuje da ste, nazalost, u pravu.

Dejan

pre 7 godina

Ova vlada je vec ucinila sve da podstakne radjanje dece. Ukinula je ili smanjila subvencije, povecala poreze, smanjila plate, povecala cene svih vitalnih namirnica, komunalija I usvojila restriktivni Zakon o radu.

Bozije zapovesti

pre 7 godina

Znate kada cemo imati vise dece? Kada budemo zadovoljni svojom drzavom. Covek koji odlazi odavde je time sve rekao.

Kada uslovi budu fer i posteni, kada zaposljavanje ne bude stranacko i kada budu raspisivani konkursi za sva radna mesta i sve projekte, bice dece.

Kada se uspostavi sistem u kome ce biti sigurnosti i u kome ce se znati sta te ceka ako se skolujes, ako dobro radis, ako postujes drzavu i zakone, ali i sta te ceka ako to sve ne radis, imace smisla radjati.

Nije ovakva demografska slika samo odraz losih finansija - ovo je nase misljenje da li ovakva Srbija treba da nastavi da postoji ili da nestane.

Ko to do sada nije razumeo, treba da se skloni sa svake odgovorne funkcije. Mi za neznanje nemamo vise vremena.

spale

pre 7 godina

Zuti, napredni, crveni, crni, nacionalisti, evropejci, svi su krali i kradu i dalje, i time stimulisu i obezbedjuju svoju decu, i zarad pojedinaca, nasa srbija propada. jug je mrtav, ali zato po instagramu mozemo da gledamo decu ''postenih'' ciji postupci zastarevaju, koji su vezama sa vlascu u jakim pozicijama. nema srbiji napretka dok se u potpunosti korupcija ne iskoreni.

Saldzo

pre 7 godina

Uzalud vama sve stimulacije. Nase bebe se radjaju I beba ima koliko hocete. Ali se mnoge nase bebe ne radjaju u Srbiji vec u Kanadi, Nemackoj, Svedskoj, Italiji...

Batalite demagogiju i populizam, dajte narodu posao i pristojne plate, uredite drzavu kako mladi ne bi odlazili odavde.

glupander

pre 7 godina

I sad ćete osnovati još jednu organizaciju (savet ili šta već ) preko koje ćete primati još jednu platu. Imate li obraza ?
Vratite to što ste uzeli i nema problema za Srbiju i njenu budućnost (ne mislim na 10%)!

Srba

pre 7 godina

Nema posla.. trudnice i porodilje bez prava... porodilista ocajna... u vrticima nema mesta... nemamo prava na bolovanje kad se dete razboli... svi lekove za decu kupujemo... to je realnost. Mozda je na papiru drugačije, ali mi ne živimo na papiru.

tesko tesko

pre 7 godina

kako da pravim decu kad smo supruga i ja u septembru ostali bez posla, a radili smo u prosveti. dok smo radili jedva smo kraj s krajem krpili, a kamoli sada.

Mazohisti sa svih strana

pre 7 godina

Za pocetak da minimalac bude 350€.

Dalje primetio sam sledece: "Đukić Dejanovićeva je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem."
Kako covek sve ovo stize i uspeva da bude efikasan u svom poslu? Da li je on supermen?

vvv

pre 7 godina

Evo ja imam i stabilan posao i stan i platu, ali zato nemam vremena da nadjem momka ;). A i kad nadjem nekog, ne vole decaci da imaju zenu koja vise od njih zaradjuje, pa brze-bolje odu, :). Moze li pomoc drzave?

majstor bob

pre 7 godina

nek daju kucu na selu i jutro zemlje svakom sa troje i vise gde je bar jedan nezaposlen i nemaju nekretnine. ili olaksaju uzimanje kredita za stan i daju platu majci.

porodilja

pre 7 godina

Kao porodilja sam ostala bez posla.Srecom sam brzo nasla novi posao,ali sam sada u situaciji da mi trljaju na nos kada odsustvujem sa posla zbog bolesti deteta.I ovo sve se desava u drzavnim organima.Toliko o brigi drzave o demografiji,zenama,bebama.Non stop nekakvo psihicko maltretiranje je na delu.

Александар

pre 7 godina

Да би се деца рађала неопходно је да плате буду далеко веће од овдашњег просека, а то је 250 евра. Живимо у земљи где је све постао интерес. Нема искрених пријатељстава (или их је врло мало), љубави. Зашто? Па зато што нема економске сигурности. Поред тога што смо културолошки, емотивно и људски посрнула нација, посрнули смо и од огромне немаштине. Ово пишем као тридесетогодишњак који је радио за џабе, за 10 хиљада, за 20 хиљада, али више не! Одлазим из ове земље, идем путем велике већине мојих вршњака. Имам 2 факултетске дипломе и доста ми је понижавања у овој земљи. Наравно, немам девојку јер која девојка жели да има дечка који ради за 20 хиљада?! Критеријуми у међуљудским односима не постоје. Некада је то било поштовање, искреност. Данас превара, лаж, муљ и шљам само да би успео у животу. На крају крајева, и да имам плату од 40 хиљада, а нека девојка 30 хиљада. Шта да радимо са тим парама, а треба платити стан 150-200 евра, па струју, комуналије... Како у ове калкулације убацити дете? Већина људи (и момака и девојака) у Србији мисли да је боље да буду сами, јефтинији им је живот. Просечан човек лишен је елементарних ствари одласка у биоскоп, позориште, неке вечере са пријатељима. Лишени смо јер се овде као успех представља инвестиција која ће омогућити да неко уместо 0 динара има 20 хиљада.

zeka

pre 7 godina

"Đukić Dejanovićeva je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem."

E onda je sve u redu. Jedino nam fali još taj savet i ako je on na čelu nečega (ili bolje reći svega), država je ozbiljna i nema šta da brinemo. Još da dá lični primer kako se iznosi trudnića i rešeno je sve.

civijas

pre 7 godina

Svake godine nas je manje za otprilike 30000 plus iz zemlje ode na zapad bar jos toliko. U zemlji ostaju penzioneri, nesposobni, slabo obrazovani i ima tu jos uvek recimo 30 posto normalnog svera koji gleda svoja posla cuti i radi. Drzava je smesna, sve vlade su tkve. Samo se gleda kako uzwti vise i to je to. Porez na porez pa akcize pa ukinut povrat pdv-a na b3bi opremu. Pa digni porez pa uvedi akcizu pa smanji platu i penziju. Sramota. Ovim tempom oko 2050 godine, bice nas oko 3,5 do 4 miliona i svi cemo biti penzioneri.

Božidar

pre 7 godina

Zvuči humano, pametno i plemenito, ali kao i obično, sami su svoj "projekat" osudili na propast, jer su angažovani oni koji su zaboravili kako se stvaraju deca ili oni koji i ne znaju i digli su ruke od stvaranja potomstva.
Čega god se dohvate, oni to vulgarizuju.
I posebno mi smeta izraz "pravljenje" deteta.
Nije dete držalica za motiku, ili Pinokio.
Dete se valjda rađa ili stvara i to iz ljubavi, a ne iz ekonomskih razloga, ili zato što je naredio kralj trinesti Belekahaaaaa, da bi Jututunci dobili juhahahaaaaaa.
Kažem vam, sve batale unapred i vulgarizuju i primitivizuju, a onda i pored toga pripisuju sebi neke pluseve.

tanja

pre 7 godina

Obezbedite roditeljima posao i finansijsku sigurnost. Majka sam 1 deteta, lekar po struci i ne radim vec 3
godine. Dajte ljudima sansu da rade i zastitite majke na pravi nacin i bice i prosirenja porodice

n

pre 7 godina

Smatram da najveci problem nije to sto ljudi ne osnivaju porodice, vec sto to rade u drugim drzavama,a ne u Srbiji.
Svi pominju to kako je mali natalitet. Jeste,a to je zbog toga jer se ljudi sele iz Srbije i imaju decu negde drugo.

jamdwtpgja

pre 7 godina

Jos tokom trudnoce ti treba hrpa para za sve testove i preglede a tek kad dodje beba a ne znam kako da se svi smestimo u 34 kvadrata, minimum jos 100.000, a svaki mesec pelene, mleko.. a prvo dete knjige, uzina ,garderoba, sport... odakle

jamdwtpgja

pre 7 godina

A moze i majke sa troje dece u penziju pa da primaju prosecnu penziju i da cuvaju decu. Bilo bi vise posla, a manje kriminalaca i napustene dece koja bleje na ladnom betonu

Maša

pre 7 godina

Sigurno zaposlenje ,normalna plata uz malu pomoć države i sve će da krene malo bolje.Ovako kad se nema poslo lična egzistencija je u pitanju ...

Sanja

pre 7 godina

@ jedino efikasno
Kakvi bre porezi na primanja? Koja primanja? Na primanja od po 200-400 evra koje ima 90% stavnovnista Srbije od kojih se jedva preživi a kamoli nešto vise. Ti se šališ je' l tako? Pa ljudi bas nemaju dece jer su plate male, nedovoljne za osnovni život a ti bi još da im uvedes porez

Dusan

pre 7 godina

Najefikasnije bi bilo uvesti dodatni porez na primanja za sve koji nemaju dete ili samo jedno. Za onde koji imaju 3 ili vise uvesti popust na porez.
(jedino efikasno, 14. novembar 2016 13:47)
Platio bi juce taj porez.

Marko Stefanovic

pre 7 godina

Akohoce stvarno da poveca natalitet treba samo da smanji cene za opremu za bebe posto je sve za decu papreno skupo a plate nikakve i onda kako ja da planiram decu kad ja sa zenom jedva prezivim mesec.

Misa svinjar

pre 7 godina

Ukinute porez na hranu za bebe pamperse i deciju opremu ne maltretirajte ljude sa podnosenjem racuna isplacujte direktno porodilje ne preko firmi,da im novac stize na vreme, vrlo komplikovan sistem, uprostite, to je bar lako, ali ocito to nikog ne interesuje.

Samo javni sektor Srbina spasava

pre 7 godina

Resenje postoji, da svi budu zaposleni u javnom sektoru.
Prva smena sa 6-8 sati blejke na poslu, 5 dana u nedelji, slobodni vikendi, i tako neumoreni mladi ce moci da vode divlje ljubav i tako trose snagu.
Znaci, imalo bi se para, vremena i snage za decu i Srbija bi se obnavljala polako, rodila bi se nova nada!

jedino efikasno

pre 7 godina

Najefikasnije bi bilo uvesti dodatni porez na primanja za sve koji nemaju dete ili samo jedno. Za onde koji imaju 3 ili vise uvesti popust na porez.

gaga

pre 7 godina

nekad smo mastali o troje. imamo dvoje i nemamo pojma kako cemo ih odgajiti .. skupljamo godinama za ucesce za stan i nikako da skupimo. nek nam uleti sa 10% ucesca i odmah radjam trece.

Mica

pre 7 godina

Odlična ideja naše vlade. Da bi se povećao natalitet potrebna je puna podrška države i dugogodišnja strategija koja će siguran sam dovesti do rezultata. Kada mladi bračni parovi osete sigurnost i dece će biti.

ko, jel ja?

pre 7 godina

Sa dečijim dodatkom od 2.700 din. po detetu, i situacijom sa vrtićima gde ne mogu da upišem svoje dete već 3 godine (i za strarije dete bila ista priča), suprugom koja radi neprijavljena već par godina, otpuštanjem vaspitačica u vrtićima (navodno višak) vidim da vlada '' naporno'' radi na rešavanju problema bele kuge.

Ivana

pre 7 godina

Nije problem, rodicu dete u Srbiji. Ali prvo, finansijska stabilnost, mogucnost da sa posla mozes da uzmes dane namenjene za cuvanje dece kad god zatreba, da li ce da se otruje u vrticu ili dobije vaske, kad se razboli da ne razmisljas da li ce da umre od preloma ruke, da ne brines sto odrasta u drustvu gde su idoli Soraje, grand zvezde, parade sta god, da ne razmisljas da li ce sutra moci da se zaposli i da od svoje plate obezbedi svoju porodicu... Zakljucak je vise nego ocigledan.

srbexx

pre 7 godina

najbolja populaciona politika je da uhvate sve lopove i vrate delom opljackani novac koji je oduzet drzavi poslednjih 26 godina.
a taj novac usmeri da se zaposle ljudi i van beograda...

Vrabac u ruci

pre 7 godina

Aman bre sklonite vise partijske uhlebe iz drzavnih firmi i dajte podsticaje malim i srednjim preduzecima u vidu smanjenja poreza i naplate istog kada se i oni naplate. Malo popustite namete za rad u malim preduzecima. Od viska koji vam ostane ( verujte mi da bi itekako bilo viska) dajte beskamatne stambene kredite za mlade bracne parove. Pa procvetala bi i zemlja i natalitet!!! Nego necete da izvadite sape iz drzavne kase i samo vadite na racune politickih firmi i uhlebljujete partijske neradnike.

UTFx8

pre 7 godina

Она има план да подстакне рађање деце међу младима тако што ће да их запосли?? А где, у неку страну фабрику за 20000 динара, не знам колко ће то да подстакне рађање...

Tihana

pre 7 godina

Hahaha!!! Eto deco kako se kradu pare! Dokazana muljara i ,, dobar saradnik sa svima'' nalupeta neki projekat, tipa ,,bitno da zvuči plemenito i dobro, al na hiljadu strana'', udene tamo trenutnog vođu kao zvezdu vodilju i ete ti da se opet namlati para i bez portfelja.

Dejan

pre 7 godina

Realno ovo je trebalo mnogo ranije da se odradi..... Dzaba sva politika i sve ostalo ako nas ne bude bilo!!!! Podsticaj, stimulans.... sta god, samo da se poveca natalitet !!!!!

boki

pre 7 godina

Gospodo iz Vlade,gde vam je dugo najavljivani zakon o podrsci porodici sa decom,gde ce se i zenama koje rade na privremenim i povremenim poslovima,davati porodiljska naknada.

Lane

pre 7 godina

Pročitah naslov i odlepih!!!Još nisam siguran da l se smejem od straha, besa il mi sve već smešno,možda sam i puko skroz....Ostatak teksta ne smem ni da otvorim.

narodni poslanik

pre 7 godina

Džabe akademije, saveti, radna tela...
Dajte mladima finansijsku potporu i biće sve ok.
Dete je finansijski trošak i bez novca neće ići.
Svakoj ženi koja rodi treće dete treba dati prosečnu platu bez obzira da li je zaposlena ili ne a svakoj penzionerki prosečnu penziju i eto rezultata za 10 godina će nas biti 15 miliona.

look

pre 7 godina

jednostavno drzava da izdvaja 150 miliona eura godisnje(1,5% budzeta drzave) da svako ko dobije trece dete dobije stan. tih 150 miliona je npr profit koji uhlebi isisavaju iz telekoma. ili otkaz za 20 hiljada uhleba(700 hiljada ih ima) donosi ustedu od oko 15 miliona eura mesecno, taman da se izdvoji za tu namenu. stan da ne dobiju potpuno besplatno vec otplacuju sa 1000 dinara mesecno u narednih 20 godina. za beograd i novi sad staviti najnepovoljnije uslove, dok za manje gradove potpuno besplatno. 150 miliona/50 hiljada stan=3000 stanova, ili vise. ljudi ce se razmnozavati ako im se ponudi resavanje jednog od 2 najvaznija zivotna problema, zaposlenje i stambeno zbrinjavanje.

objektivan

pre 7 godina

šarena laža...ugasili su 1.januara moju firmu,zlataru majdanpek.bili smo bolji 100 puta od sartida,rtb Bor itd itd...2 mala deteta. zavisimo svi od zenine plate u prosveti...sramota..nema gde nisam trazio posao...mrzim ovakvu srbiju.

milica

pre 7 godina

Treba dati podršku svakoj inicijativi da se ženama omoguće što bolji uslovi za rađanje mališana jer su oni najveće bogatstvo svakog društva.

Petar

pre 7 godina

Ukoliko se pogledaju brojke koliko Srbija godišnje gubi stanovnika negativnim prirodnim priraštajem i emigracijom, za 200 do 300 godina ovog naroda više neće biti. I ne treba praviti famu oko toga. Nestajale su u istoriji mnoge veće kulture i civilizacije. Malo će ostati iza nas za uspomenu na rod koji je ovde nekad živeo.

Pera

pre 7 godina

Mladi, rodno sposobni odlaze u inostranstvo, tamo radjaju i vratiće se ovde da umru, jer je jevtinije. Njihova deca rađaju se i žive u tim zemljama, u Srbiju dolaze kao deca po jednom godišnje, a kada porastu neće ih više interesovati.Ko će da rađa više?Babe od 50-60godina, neće da može. Popravljajte uslove života inače ćete imati hiljade nezaposlenih prosvetnih radnika - neće imati koga da uče.

s

pre 7 godina

Nikome ne pada na pamet da zene nisu masine za radjanje i da vecina zeli i nesto drugo od zivota ? Tako da ce opet biti da radjaju mnogo dece oni neodgovorni roditelji bez posla koji ce praviti nove socijalne slucajeve . Zene koje imaju dobar posao nece ga ostaviti da bi sedele kuci i provele mladost u radjanju.

Mika

pre 7 godina

Vučić bolje da je u savetu za emigracije, baš smišljam plan kako da odem iz zemlje, a on mi svakodnevno olakšava jer imam sve manje i manje volje da ovde ostanem.

Mladen

pre 7 godina

Odlicna vest i krajnje vreme da se konkretne stvari urade,jer danas kad pogledamo ljudi nisu stimulisani da stvaraju porodice,pogotovo kad vidimo poslodavce koji se neodgovorno ponasaju prema majkama...Tako da vlada radi pravu stvar koju celo drustvo mora da podrzi,ako zelimo napred kao narod i drzava!

Rej Luka

pre 7 godina

Jel' to na čelu onaj što je udario po porodiljama i proglasio ih za neradnice?
(Rasa, 14. novembar 2016 11:14)

Zato su i izmislili ovu priču, da ga operu. Naravno da ništa pametno neće uraditi. Sve je jeftina demagogija, kao i obično.

aca

pre 7 godina

dajte vi meni posao, zavrsili smo fax i devojka i ja, dve godine oboje bez posla. mastali smo da imamo petoro dece, ali kako je krenulo necemo skoro ni jedno da napravimo.

jaser

pre 7 godina

Ovoj zemlji je evidentno potrebna populacija novorodjenih beba,to nisu brojevi vec novi ljudi koji ce sutra dan da ovu zemlju nose na svojim plecima.Nadamo se samo da ce da zazive zakoni koji se odnose na trudnice i da ce im se uvesti penzija za rodjeno 3 dete jer bi to u mnogome olaksalo zivot roditeljima.Borba se nastavlja Srbija mora da se probudi lepo je videti vladu koja radi u interesu gradjana.

sram da vas bude, unistili bi i Svajcarsku da vam je neko preda u ruke!

pre 7 godina

Cinicno, sve rade da ljudima ne pada na pamet da prave decu, a onda prospu demagogiju najgore vrste!

Dinosaurus

pre 7 godina

Veći natalitet se može postići samo na sledeći način - tako što će porasti standard, pa će ljudima biti lakše da se odluče da zasnivaju porodice i manje će odlaziti da žive u inostranstvu. Uz to, potrebno je srediti i državu kako bi građanin imao odgovarajući tretman od strane zdravstva, pravosuđa i ostalih državnih institucija. Lepo je ako se ukine PDV na opremu za bebe, dečju hranu i slično, ali to nije dovoljno. Ne može se očekivati povećanje nataliteta ako se požar gasi čašom vode. Sredite državu i obezbedite građanima sigurnost, pa tek onda razmišljajte o porastu nataliteta. Ovako nećete ništa uraditi.

mala_maca

pre 7 godina

Znam! Možete da ukinete povraćaj PDV-a na opremu za bebe! Sigurno će tada žene krenuti da rađaju kao lude. Svaka čast Vučiću i hvala mu što je preduzeo ovako napredan prvi korak!

vlada

pre 7 godina

Ako je ON na celu tog saveta, ona je to besmisleno.
Jer svojom politikom u poslednje 4 godine je uspeo da: ili natera ljude da odu iz ove zemlje ili da ni ne razmisljaju o potomstvu.
Jer sramota je koliko nam dobro ide.
Toliko.

није важно

pre 7 godina

Пребаците седиште Владе Републике Србије у Ниш, институције Председника у Крагујевац, Министарство привреде у Лесковац, још неко министарство или агенцију у Врање, Прокупље, Пирот, Босилеград, Бујановац и тако редом, и не само на југ и исток, него и на север и запад. То ће приметно повећати број запослених ван Београда и олакшати решавање низа инфраструктурних проблема у Београду.

Нема потребе да правите још једно тело које ће да не ради ништа.

Obrni - okreni

pre 7 godina

U siromasnim zemljama narod nema potomstva jer je siromasan i ne zeli da radja novu sirotinju. U bogatim zemljama narod nema potomstva jer mu ono smanjuje bogatstvo i sprecava ga da uziva u tom bogatstvu. Bracni par u Nemackoj sa dve plate zivi sasvim lepo i u blagostanju. Kada dodje dete jedan partner ostaje kod kuce i prihod se prepolovljuje a clanovi domacinstva i zivotni troskovi rastu a zivotni standard ide na dole

gnjidic

pre 7 godina

Dovedite posao i puteve pa će biti i dece. U mom selu je bio odliv mladih ljudi, a kako je stigao internet, gas, kanalizacija i satelitska tv, sada opet ima nešto dece. Samo su putevi puni rupa, to treba srediti.

lool

pre 7 godina

Ne da je krajnje vreme da se uradi nesto po ovom pitanju nego je odavno proslo!Ipak nikad nije kasno da se spasi sta bilo.Neka mala simbolicna pomoc i sigurno zaposljavanje bar jednog partnera mnogo bi popravilo situaciju!A to nije opterecenje za drzavu.Zasta ce nam putevi ako nece imati ko da ide njima?BKB

Bruder Jakob

pre 7 godina

Na čelu Demografskog saveta čovjek koji je izjavio da žene rađaju samo da bi muzle državu i koji je ukinuo ili drastično smanjio raznorazne financijske povlastice koje su bile namijenjene upravo podsticanju rađanja, može li biti veće ironije?!

Bruder Jakob

pre 7 godina

Na čelu Demografskog saveta čovjek koji je izjavio da žene rađaju samo da bi muzle državu i koji je ukinuo ili drastično smanjio raznorazne financijske povlastice koje su bile namijenjene upravo podsticanju rađanja, može li biti veće ironije?!

vlada

pre 7 godina

Ako je ON na celu tog saveta, ona je to besmisleno.
Jer svojom politikom u poslednje 4 godine je uspeo da: ili natera ljude da odu iz ove zemlje ili da ni ne razmisljaju o potomstvu.
Jer sramota je koliko nam dobro ide.
Toliko.

jaser

pre 7 godina

Ovoj zemlji je evidentno potrebna populacija novorodjenih beba,to nisu brojevi vec novi ljudi koji ce sutra dan da ovu zemlju nose na svojim plecima.Nadamo se samo da ce da zazive zakoni koji se odnose na trudnice i da ce im se uvesti penzija za rodjeno 3 dete jer bi to u mnogome olaksalo zivot roditeljima.Borba se nastavlja Srbija mora da se probudi lepo je videti vladu koja radi u interesu gradjana.

Mica

pre 7 godina

Odlična ideja naše vlade. Da bi se povećao natalitet potrebna je puna podrška države i dugogodišnja strategija koja će siguran sam dovesti do rezultata. Kada mladi bračni parovi osete sigurnost i dece će biti.

aca

pre 7 godina

dajte vi meni posao, zavrsili smo fax i devojka i ja, dve godine oboje bez posla. mastali smo da imamo petoro dece, ali kako je krenulo necemo skoro ni jedno da napravimo.

Dejan

pre 7 godina

Realno ovo je trebalo mnogo ranije da se odradi..... Dzaba sva politika i sve ostalo ako nas ne bude bilo!!!! Podsticaj, stimulans.... sta god, samo da se poveca natalitet !!!!!

milica

pre 7 godina

Treba dati podršku svakoj inicijativi da se ženama omoguće što bolji uslovi za rađanje mališana jer su oni najveće bogatstvo svakog društva.

Obrni - okreni

pre 7 godina

U siromasnim zemljama narod nema potomstva jer je siromasan i ne zeli da radja novu sirotinju. U bogatim zemljama narod nema potomstva jer mu ono smanjuje bogatstvo i sprecava ga da uziva u tom bogatstvu. Bracni par u Nemackoj sa dve plate zivi sasvim lepo i u blagostanju. Kada dodje dete jedan partner ostaje kod kuce i prihod se prepolovljuje a clanovi domacinstva i zivotni troskovi rastu a zivotni standard ide na dole

Mladen

pre 7 godina

Odlicna vest i krajnje vreme da se konkretne stvari urade,jer danas kad pogledamo ljudi nisu stimulisani da stvaraju porodice,pogotovo kad vidimo poslodavce koji se neodgovorno ponasaju prema majkama...Tako da vlada radi pravu stvar koju celo drustvo mora da podrzi,ako zelimo napred kao narod i drzava!

Rej Luka

pre 7 godina

Jel' to na čelu onaj što je udario po porodiljama i proglasio ih za neradnice?
(Rasa, 14. novembar 2016 11:14)

Zato su i izmislili ovu priču, da ga operu. Naravno da ništa pametno neće uraditi. Sve je jeftina demagogija, kao i obično.

jedino efikasno

pre 7 godina

Najefikasnije bi bilo uvesti dodatni porez na primanja za sve koji nemaju dete ili samo jedno. Za onde koji imaju 3 ili vise uvesti popust na porez.

sram da vas bude, unistili bi i Svajcarsku da vam je neko preda u ruke!

pre 7 godina

Cinicno, sve rade da ljudima ne pada na pamet da prave decu, a onda prospu demagogiju najgore vrste!

Lane

pre 7 godina

Pročitah naslov i odlepih!!!Još nisam siguran da l se smejem od straha, besa il mi sve već smešno,možda sam i puko skroz....Ostatak teksta ne smem ni da otvorim.

Mika

pre 7 godina

Vučić bolje da je u savetu za emigracije, baš smišljam plan kako da odem iz zemlje, a on mi svakodnevno olakšava jer imam sve manje i manje volje da ovde ostanem.

ko, jel ja?

pre 7 godina

Sa dečijim dodatkom od 2.700 din. po detetu, i situacijom sa vrtićima gde ne mogu da upišem svoje dete već 3 godine (i za strarije dete bila ista priča), suprugom koja radi neprijavljena već par godina, otpuštanjem vaspitačica u vrtićima (navodno višak) vidim da vlada '' naporno'' radi na rešavanju problema bele kuge.

objektivan

pre 7 godina

šarena laža...ugasili su 1.januara moju firmu,zlataru majdanpek.bili smo bolji 100 puta od sartida,rtb Bor itd itd...2 mala deteta. zavisimo svi od zenine plate u prosveti...sramota..nema gde nisam trazio posao...mrzim ovakvu srbiju.

mala_maca

pre 7 godina

Znam! Možete da ukinete povraćaj PDV-a na opremu za bebe! Sigurno će tada žene krenuti da rađaju kao lude. Svaka čast Vučiću i hvala mu što je preduzeo ovako napredan prvi korak!

gnjidic

pre 7 godina

Dovedite posao i puteve pa će biti i dece. U mom selu je bio odliv mladih ljudi, a kako je stigao internet, gas, kanalizacija i satelitska tv, sada opet ima nešto dece. Samo su putevi puni rupa, to treba srediti.

није важно

pre 7 godina

Пребаците седиште Владе Републике Србије у Ниш, институције Председника у Крагујевац, Министарство привреде у Лесковац, још неко министарство или агенцију у Врање, Прокупље, Пирот, Босилеград, Бујановац и тако редом, и не само на југ и исток, него и на север и запад. То ће приметно повећати број запослених ван Београда и олакшати решавање низа инфраструктурних проблема у Београду.

Нема потребе да правите још једно тело које ће да не ради ништа.

Tihana

pre 7 godina

Hahaha!!! Eto deco kako se kradu pare! Dokazana muljara i ,, dobar saradnik sa svima'' nalupeta neki projekat, tipa ,,bitno da zvuči plemenito i dobro, al na hiljadu strana'', udene tamo trenutnog vođu kao zvezdu vodilju i ete ti da se opet namlati para i bez portfelja.

zeka

pre 7 godina

"Đukić Dejanovićeva je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem."

E onda je sve u redu. Jedino nam fali još taj savet i ako je on na čelu nečega (ili bolje reći svega), država je ozbiljna i nema šta da brinemo. Još da dá lični primer kako se iznosi trudnića i rešeno je sve.

Dinosaurus

pre 7 godina

Veći natalitet se može postići samo na sledeći način - tako što će porasti standard, pa će ljudima biti lakše da se odluče da zasnivaju porodice i manje će odlaziti da žive u inostranstvu. Uz to, potrebno je srediti i državu kako bi građanin imao odgovarajući tretman od strane zdravstva, pravosuđa i ostalih državnih institucija. Lepo je ako se ukine PDV na opremu za bebe, dečju hranu i slično, ali to nije dovoljno. Ne može se očekivati povećanje nataliteta ako se požar gasi čašom vode. Sredite državu i obezbedite građanima sigurnost, pa tek onda razmišljajte o porastu nataliteta. Ovako nećete ništa uraditi.

Ivana

pre 7 godina

Nije problem, rodicu dete u Srbiji. Ali prvo, finansijska stabilnost, mogucnost da sa posla mozes da uzmes dane namenjene za cuvanje dece kad god zatreba, da li ce da se otruje u vrticu ili dobije vaske, kad se razboli da ne razmisljas da li ce da umre od preloma ruke, da ne brines sto odrasta u drustvu gde su idoli Soraje, grand zvezde, parade sta god, da ne razmisljas da li ce sutra moci da se zaposli i da od svoje plate obezbedi svoju porodicu... Zakljucak je vise nego ocigledan.

UTFx8

pre 7 godina

Она има план да подстакне рађање деце међу младима тако што ће да их запосли?? А где, у неку страну фабрику за 20000 динара, не знам колко ће то да подстакне рађање...

Vrabac u ruci

pre 7 godina

Aman bre sklonite vise partijske uhlebe iz drzavnih firmi i dajte podsticaje malim i srednjim preduzecima u vidu smanjenja poreza i naplate istog kada se i oni naplate. Malo popustite namete za rad u malim preduzecima. Od viska koji vam ostane ( verujte mi da bi itekako bilo viska) dajte beskamatne stambene kredite za mlade bracne parove. Pa procvetala bi i zemlja i natalitet!!! Nego necete da izvadite sape iz drzavne kase i samo vadite na racune politickih firmi i uhlebljujete partijske neradnike.

Pera

pre 7 godina

Mladi, rodno sposobni odlaze u inostranstvo, tamo radjaju i vratiće se ovde da umru, jer je jevtinije. Njihova deca rađaju se i žive u tim zemljama, u Srbiju dolaze kao deca po jednom godišnje, a kada porastu neće ih više interesovati.Ko će da rađa više?Babe od 50-60godina, neće da može. Popravljajte uslove života inače ćete imati hiljade nezaposlenih prosvetnih radnika - neće imati koga da uče.

Samo javni sektor Srbina spasava

pre 7 godina

Resenje postoji, da svi budu zaposleni u javnom sektoru.
Prva smena sa 6-8 sati blejke na poslu, 5 dana u nedelji, slobodni vikendi, i tako neumoreni mladi ce moci da vode divlje ljubav i tako trose snagu.
Znaci, imalo bi se para, vremena i snage za decu i Srbija bi se obnavljala polako, rodila bi se nova nada!

Petar

pre 7 godina

Ukoliko se pogledaju brojke koliko Srbija godišnje gubi stanovnika negativnim prirodnim priraštajem i emigracijom, za 200 do 300 godina ovog naroda više neće biti. I ne treba praviti famu oko toga. Nestajale su u istoriji mnoge veće kulture i civilizacije. Malo će ostati iza nas za uspomenu na rod koji je ovde nekad živeo.

Александар

pre 7 godina

Да би се деца рађала неопходно је да плате буду далеко веће од овдашњег просека, а то је 250 евра. Живимо у земљи где је све постао интерес. Нема искрених пријатељстава (или их је врло мало), љубави. Зашто? Па зато што нема економске сигурности. Поред тога што смо културолошки, емотивно и људски посрнула нација, посрнули смо и од огромне немаштине. Ово пишем као тридесетогодишњак који је радио за џабе, за 10 хиљада, за 20 хиљада, али више не! Одлазим из ове земље, идем путем велике већине мојих вршњака. Имам 2 факултетске дипломе и доста ми је понижавања у овој земљи. Наравно, немам девојку јер која девојка жели да има дечка који ради за 20 хиљада?! Критеријуми у међуљудским односима не постоје. Некада је то било поштовање, искреност. Данас превара, лаж, муљ и шљам само да би успео у животу. На крају крајева, и да имам плату од 40 хиљада, а нека девојка 30 хиљада. Шта да радимо са тим парама, а треба платити стан 150-200 евра, па струју, комуналије... Како у ове калкулације убацити дете? Већина људи (и момака и девојака) у Србији мисли да је боље да буду сами, јефтинији им је живот. Просечан човек лишен је елементарних ствари одласка у биоскоп, позориште, неке вечере са пријатељима. Лишени смо јер се овде као успех представља инвестиција која ће омогућити да неко уместо 0 динара има 20 хиљада.

Misa svinjar

pre 7 godina

Ukinute porez na hranu za bebe pamperse i deciju opremu ne maltretirajte ljude sa podnosenjem racuna isplacujte direktno porodilje ne preko firmi,da im novac stize na vreme, vrlo komplikovan sistem, uprostite, to je bar lako, ali ocito to nikog ne interesuje.

civijas

pre 7 godina

Svake godine nas je manje za otprilike 30000 plus iz zemlje ode na zapad bar jos toliko. U zemlji ostaju penzioneri, nesposobni, slabo obrazovani i ima tu jos uvek recimo 30 posto normalnog svera koji gleda svoja posla cuti i radi. Drzava je smesna, sve vlade su tkve. Samo se gleda kako uzwti vise i to je to. Porez na porez pa akcize pa ukinut povrat pdv-a na b3bi opremu. Pa digni porez pa uvedi akcizu pa smanji platu i penziju. Sramota. Ovim tempom oko 2050 godine, bice nas oko 3,5 do 4 miliona i svi cemo biti penzioneri.

srbexx

pre 7 godina

najbolja populaciona politika je da uhvate sve lopove i vrate delom opljackani novac koji je oduzet drzavi poslednjih 26 godina.
a taj novac usmeri da se zaposle ljudi i van beograda...

n

pre 7 godina

Smatram da najveci problem nije to sto ljudi ne osnivaju porodice, vec sto to rade u drugim drzavama,a ne u Srbiji.
Svi pominju to kako je mali natalitet. Jeste,a to je zbog toga jer se ljudi sele iz Srbije i imaju decu negde drugo.

Marko Stefanovic

pre 7 godina

Akohoce stvarno da poveca natalitet treba samo da smanji cene za opremu za bebe posto je sve za decu papreno skupo a plate nikakve i onda kako ja da planiram decu kad ja sa zenom jedva prezivim mesec.

Sanja

pre 7 godina

@ jedino efikasno
Kakvi bre porezi na primanja? Koja primanja? Na primanja od po 200-400 evra koje ima 90% stavnovnista Srbije od kojih se jedva preživi a kamoli nešto vise. Ti se šališ je' l tako? Pa ljudi bas nemaju dece jer su plate male, nedovoljne za osnovni život a ti bi još da im uvedes porez

porodilja

pre 7 godina

Kao porodilja sam ostala bez posla.Srecom sam brzo nasla novi posao,ali sam sada u situaciji da mi trljaju na nos kada odsustvujem sa posla zbog bolesti deteta.I ovo sve se desava u drzavnim organima.Toliko o brigi drzave o demografiji,zenama,bebama.Non stop nekakvo psihicko maltretiranje je na delu.

jamdwtpgja

pre 7 godina

Jos tokom trudnoce ti treba hrpa para za sve testove i preglede a tek kad dodje beba a ne znam kako da se svi smestimo u 34 kvadrata, minimum jos 100.000, a svaki mesec pelene, mleko.. a prvo dete knjige, uzina ,garderoba, sport... odakle

tanja

pre 7 godina

Obezbedite roditeljima posao i finansijsku sigurnost. Majka sam 1 deteta, lekar po struci i ne radim vec 3
godine. Dajte ljudima sansu da rade i zastitite majke na pravi nacin i bice i prosirenja porodice

gaga

pre 7 godina

nekad smo mastali o troje. imamo dvoje i nemamo pojma kako cemo ih odgajiti .. skupljamo godinama za ucesce za stan i nikako da skupimo. nek nam uleti sa 10% ucesca i odmah radjam trece.

boki

pre 7 godina

Gospodo iz Vlade,gde vam je dugo najavljivani zakon o podrsci porodici sa decom,gde ce se i zenama koje rade na privremenim i povremenim poslovima,davati porodiljska naknada.

Božidar

pre 7 godina

Zvuči humano, pametno i plemenito, ali kao i obično, sami su svoj "projekat" osudili na propast, jer su angažovani oni koji su zaboravili kako se stvaraju deca ili oni koji i ne znaju i digli su ruke od stvaranja potomstva.
Čega god se dohvate, oni to vulgarizuju.
I posebno mi smeta izraz "pravljenje" deteta.
Nije dete držalica za motiku, ili Pinokio.
Dete se valjda rađa ili stvara i to iz ljubavi, a ne iz ekonomskih razloga, ili zato što je naredio kralj trinesti Belekahaaaaa, da bi Jututunci dobili juhahahaaaaaa.
Kažem vam, sve batale unapred i vulgarizuju i primitivizuju, a onda i pored toga pripisuju sebi neke pluseve.

Saldzo

pre 7 godina

Uzalud vama sve stimulacije. Nase bebe se radjaju I beba ima koliko hocete. Ali se mnoge nase bebe ne radjaju u Srbiji vec u Kanadi, Nemackoj, Svedskoj, Italiji...

Batalite demagogiju i populizam, dajte narodu posao i pristojne plate, uredite drzavu kako mladi ne bi odlazili odavde.

jamdwtpgja

pre 7 godina

A moze i majke sa troje dece u penziju pa da primaju prosecnu penziju i da cuvaju decu. Bilo bi vise posla, a manje kriminalaca i napustene dece koja bleje na ladnom betonu

narodni poslanik

pre 7 godina

Džabe akademije, saveti, radna tela...
Dajte mladima finansijsku potporu i biće sve ok.
Dete je finansijski trošak i bez novca neće ići.
Svakoj ženi koja rodi treće dete treba dati prosečnu platu bez obzira da li je zaposlena ili ne a svakoj penzionerki prosečnu penziju i eto rezultata za 10 godina će nas biti 15 miliona.

s

pre 7 godina

Nikome ne pada na pamet da zene nisu masine za radjanje i da vecina zeli i nesto drugo od zivota ? Tako da ce opet biti da radjaju mnogo dece oni neodgovorni roditelji bez posla koji ce praviti nove socijalne slucajeve . Zene koje imaju dobar posao nece ga ostaviti da bi sedele kuci i provele mladost u radjanju.

Srba

pre 7 godina

Nema posla.. trudnice i porodilje bez prava... porodilista ocajna... u vrticima nema mesta... nemamo prava na bolovanje kad se dete razboli... svi lekove za decu kupujemo... to je realnost. Mozda je na papiru drugačije, ali mi ne živimo na papiru.

look

pre 7 godina

jednostavno drzava da izdvaja 150 miliona eura godisnje(1,5% budzeta drzave) da svako ko dobije trece dete dobije stan. tih 150 miliona je npr profit koji uhlebi isisavaju iz telekoma. ili otkaz za 20 hiljada uhleba(700 hiljada ih ima) donosi ustedu od oko 15 miliona eura mesecno, taman da se izdvoji za tu namenu. stan da ne dobiju potpuno besplatno vec otplacuju sa 1000 dinara mesecno u narednih 20 godina. za beograd i novi sad staviti najnepovoljnije uslove, dok za manje gradove potpuno besplatno. 150 miliona/50 hiljada stan=3000 stanova, ili vise. ljudi ce se razmnozavati ako im se ponudi resavanje jednog od 2 najvaznija zivotna problema, zaposlenje i stambeno zbrinjavanje.

glupander

pre 7 godina

I sad ćete osnovati još jednu organizaciju (savet ili šta već ) preko koje ćete primati još jednu platu. Imate li obraza ?
Vratite to što ste uzeli i nema problema za Srbiju i njenu budućnost (ne mislim na 10%)!

lool

pre 7 godina

Ne da je krajnje vreme da se uradi nesto po ovom pitanju nego je odavno proslo!Ipak nikad nije kasno da se spasi sta bilo.Neka mala simbolicna pomoc i sigurno zaposljavanje bar jednog partnera mnogo bi popravilo situaciju!A to nije opterecenje za drzavu.Zasta ce nam putevi ako nece imati ko da ide njima?BKB

Dusan

pre 7 godina

Najefikasnije bi bilo uvesti dodatni porez na primanja za sve koji nemaju dete ili samo jedno. Za onde koji imaju 3 ili vise uvesti popust na porez.
(jedino efikasno, 14. novembar 2016 13:47)
Platio bi juce taj porez.

Mazohisti sa svih strana

pre 7 godina

Za pocetak da minimalac bude 350€.

Dalje primetio sam sledece: "Đukić Dejanovićeva je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem."
Kako covek sve ovo stize i uspeva da bude efikasan u svom poslu? Da li je on supermen?

Price za malu decu

pre 7 godina

Lepo sto ce Vucic biti na celu ovog tela za podsticanje radjanja.

Posto on istice koliko voli svog brata, razumece da i ja volim svog i svoje sestre. I da me ubija kada ih gledam kako se muce da odgaje decu, da im obezbede uslove za skolovanje i pristojno detinjstvo, a zato sebi ukidaju sve!

Godinama nisu bili na odmoru, odecu kupuju u second hand- u, a o izlascima i ne razmisljaju. Ja pomazem koliko mogu, ali to je toliko malo da je smesno. I svi zajedno zivimo toliko lose, da sam besna kao ris.

Dok gospodja Dejanovic u Chanel kostimu drzi propovedi, Vucic vodi brigu o batinom stanu kupljenom na kredit, mi obicni grcamo u dugovima i trudimo se da deca ne vide koliko smo ocajni.

I sta mislite, koliko ce im vremena trebati da saberu dva i dva i odluce da odu odavde? E, politicari....Sve sto vi znate je da pricate bajke ali vam vise niko ne veruje...

vvv

pre 7 godina

Evo ja imam i stabilan posao i stan i platu, ali zato nemam vremena da nadjem momka ;). A i kad nadjem nekog, ne vole decaci da imaju zenu koja vise od njih zaradjuje, pa brze-bolje odu, :). Moze li pomoc drzave?

tesko tesko

pre 7 godina

kako da pravim decu kad smo supruga i ja u septembru ostali bez posla, a radili smo u prosveti. dok smo radili jedva smo kraj s krajem krpili, a kamoli sada.

Mrle

pre 7 godina

Prokleti botovi pa vama nista nije sveto. E zbog takvih Srbija umire nije problem ni u novcu za decu uvek mora da bude. Problem je u sistemu u omalovazavanju i kaznjavanju postenih ljudi. Ko normalan zeli da odgaja decu u drzavi u kojoj predsednik ima kupljenu diplomu i nelegalno gradi u kojoj premijerov brat ima 100 LK i radi sta hoce. U kojoj kriminalci ruse grad u pola noci u kojoj policija radi za kriminalce i zali Saleta mutavog. Gde na sudu nema pravde za postenog coveka jer u takvoj zemlji da nam deca odrastaju u takvom nakaradnom sistemu. I treba da nestanemo da postanemo dobri Svajcarci,Amerikanci,Nemci, Rusi,Australijanci itd. Ovde gajiti decu to je cist mazohizam.

Dejan

pre 7 godina

Ova vlada je vec ucinila sve da podstakne radjanje dece. Ukinula je ili smanjila subvencije, povecala poreze, smanjila plate, povecala cene svih vitalnih namirnica, komunalija I usvojila restriktivni Zakon o radu.

Maša

pre 7 godina

Sigurno zaposlenje ,normalna plata uz malu pomoć države i sve će da krene malo bolje.Ovako kad se nema poslo lična egzistencija je u pitanju ...

Bozije zapovesti

pre 7 godina

Znate kada cemo imati vise dece? Kada budemo zadovoljni svojom drzavom. Covek koji odlazi odavde je time sve rekao.

Kada uslovi budu fer i posteni, kada zaposljavanje ne bude stranacko i kada budu raspisivani konkursi za sva radna mesta i sve projekte, bice dece.

Kada se uspostavi sistem u kome ce biti sigurnosti i u kome ce se znati sta te ceka ako se skolujes, ako dobro radis, ako postujes drzavu i zakone, ali i sta te ceka ako to sve ne radis, imace smisla radjati.

Nije ovakva demografska slika samo odraz losih finansija - ovo je nase misljenje da li ovakva Srbija treba da nastavi da postoji ili da nestane.

Ko to do sada nije razumeo, treba da se skloni sa svake odgovorne funkcije. Mi za neznanje nemamo vise vremena.

The

pre 7 godina

Znate kada cemo imati vise dece? Kada budemo zadovoljni svojom drzavom. Covek koji odlazi odavde je time sve rekao.

Kada uslovi budu fer i posteni, kada zaposljavanje ne bude stranacko i kada budu raspisivani konkursi za sva radna mesta i sve projekte, bice dece.

Kada se uspostavi sistem u kome ce biti sigurnosti i u kome ce se znati sta te ceka ako se skolujes, ako dobro radis, ako postujes drzavu i zakone, ali i sta te ceka ako to sve ne radis, imace smisla radjati.

Nije ovakva demografska slika samo odraz losih finansija - ovo je nase misljenje da li ovakva Srbija treba da nastavi da postoji ili da nestane.

Ko to do sada nije razumeo, treba da se skloni sa svake odgovorne funkcije. Mi za neznanje nemamo vise vremena.
(Bozije zapovesti, 14. novembar 2016 18:50)

Ovoliki broj minusa na Vas komentar koji je ukazao na srz problema, samo potvrdjuje da ste, nazalost, u pravu.

majstor bob

pre 7 godina

nek daju kucu na selu i jutro zemlje svakom sa troje i vise gde je bar jedan nezaposlen i nemaju nekretnine. ili olaksaju uzimanje kredita za stan i daju platu majci.

spale

pre 7 godina

Zuti, napredni, crveni, crni, nacionalisti, evropejci, svi su krali i kradu i dalje, i time stimulisu i obezbedjuju svoju decu, i zarad pojedinaca, nasa srbija propada. jug je mrtav, ali zato po instagramu mozemo da gledamo decu ''postenih'' ciji postupci zastarevaju, koji su vezama sa vlascu u jakim pozicijama. nema srbiji napretka dok se u potpunosti korupcija ne iskoreni.

frankfurt

pre 7 godina

Vi, botovi, koji lupate minuse na iskrene i realne komentare napacenih ljudi, koji nemaju novca za elementarne stvari, hranu za decu, garderobu, njihove ekskuzije, dorucak u skoli...koji su ostali bez posla i ne mogu da plate struju, vodu, telefon..Pogledajte se u ogledalo? Kakvi ste to ljudi?
Prodajete veru za veceru, sram vas bilo

Milica

pre 7 godina

Evo konkretnog predloga: Ženama koje su preduzetnice najmanje 3 godine i zapošljavaju više od 3 radnika, priznajte u troškove fireme (da bude neoporezivo) trošak lečenja steriliteta, pokušaje VTO. A za VTO koji uspe, vratite na račun firme, nek bude da država časti! Iovako će te žene morati što pre da se vraćaju na posao i opet kroz plaćanje doprinosa za sebe i svoje zapolsene kao i druge poreze, će to državi vratiti.
Ja sam tri VTO morala o svom trošku jer u trenutku kad sam započinjala već nisam imala pravo na besplatno. A više od 20 god sam privatnik, i imam preko 10 zaposlenih. Sve morala privatno i iz svog džepa a državi se naplaćala i naplaćala poreza i doprinosa.

Zarko Popovic

pre 7 godina

Dajte ljudima po 10000e za svako novorodjeno dete pa da vidite koliko ce nas biti. Svako bi sa tim parama zapoceo neki mali biznis a nijedna majka nebi rodila jedno ili dva deteta nego viae u to sam 100% siguran. Mozemo da pricamo sta hocemo ali sve se vrti oko para i svi. I ceo givot jurimo za njima. Da nebudem pogresno svavacen da onda kazem da imam 24 god a supruga 25god a vec imamo dve cerke a kad bi nas ovakvim finansijama pomogli imalibi sigurno jos dva najmanje jer koliko god da je tesko deca su jedino sto me usreci i pokrece.

Bruder Jakob

pre 7 godina

Na čelu Demografskog saveta čovjek koji je izjavio da žene rađaju samo da bi muzle državu i koji je ukinuo ili drastično smanjio raznorazne financijske povlastice koje su bile namijenjene upravo podsticanju rađanja, može li biti veće ironije?!

vlada

pre 7 godina

Ako je ON na celu tog saveta, ona je to besmisleno.
Jer svojom politikom u poslednje 4 godine je uspeo da: ili natera ljude da odu iz ove zemlje ili da ni ne razmisljaju o potomstvu.
Jer sramota je koliko nam dobro ide.
Toliko.

aca

pre 7 godina

dajte vi meni posao, zavrsili smo fax i devojka i ja, dve godine oboje bez posla. mastali smo da imamo petoro dece, ali kako je krenulo necemo skoro ni jedno da napravimo.

sram da vas bude, unistili bi i Svajcarsku da vam je neko preda u ruke!

pre 7 godina

Cinicno, sve rade da ljudima ne pada na pamet da prave decu, a onda prospu demagogiju najgore vrste!

mala_maca

pre 7 godina

Znam! Možete da ukinete povraćaj PDV-a na opremu za bebe! Sigurno će tada žene krenuti da rađaju kao lude. Svaka čast Vučiću i hvala mu što je preduzeo ovako napredan prvi korak!

zeka

pre 7 godina

"Đukić Dejanovićeva je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem."

E onda je sve u redu. Jedino nam fali još taj savet i ako je on na čelu nečega (ili bolje reći svega), država je ozbiljna i nema šta da brinemo. Još da dá lični primer kako se iznosi trudnića i rešeno je sve.

lool

pre 7 godina

Ne da je krajnje vreme da se uradi nesto po ovom pitanju nego je odavno proslo!Ipak nikad nije kasno da se spasi sta bilo.Neka mala simbolicna pomoc i sigurno zaposljavanje bar jednog partnera mnogo bi popravilo situaciju!A to nije opterecenje za drzavu.Zasta ce nam putevi ako nece imati ko da ide njima?BKB

Rej Luka

pre 7 godina

Jel' to na čelu onaj što je udario po porodiljama i proglasio ih za neradnice?
(Rasa, 14. novembar 2016 11:14)

Zato su i izmislili ovu priču, da ga operu. Naravno da ništa pametno neće uraditi. Sve je jeftina demagogija, kao i obično.

Pera

pre 7 godina

Mladi, rodno sposobni odlaze u inostranstvo, tamo radjaju i vratiće se ovde da umru, jer je jevtinije. Njihova deca rađaju se i žive u tim zemljama, u Srbiju dolaze kao deca po jednom godišnje, a kada porastu neće ih više interesovati.Ko će da rađa više?Babe od 50-60godina, neće da može. Popravljajte uslove života inače ćete imati hiljade nezaposlenih prosvetnih radnika - neće imati koga da uče.

civijas

pre 7 godina

Svake godine nas je manje za otprilike 30000 plus iz zemlje ode na zapad bar jos toliko. U zemlji ostaju penzioneri, nesposobni, slabo obrazovani i ima tu jos uvek recimo 30 posto normalnog svera koji gleda svoja posla cuti i radi. Drzava je smesna, sve vlade su tkve. Samo se gleda kako uzwti vise i to je to. Porez na porez pa akcize pa ukinut povrat pdv-a na b3bi opremu. Pa digni porez pa uvedi akcizu pa smanji platu i penziju. Sramota. Ovim tempom oko 2050 godine, bice nas oko 3,5 do 4 miliona i svi cemo biti penzioneri.

tanja

pre 7 godina

Obezbedite roditeljima posao i finansijsku sigurnost. Majka sam 1 deteta, lekar po struci i ne radim vec 3
godine. Dajte ljudima sansu da rade i zastitite majke na pravi nacin i bice i prosirenja porodice

vvv

pre 7 godina

Evo ja imam i stabilan posao i stan i platu, ali zato nemam vremena da nadjem momka ;). A i kad nadjem nekog, ne vole decaci da imaju zenu koja vise od njih zaradjuje, pa brze-bolje odu, :). Moze li pomoc drzave?

gnjidic

pre 7 godina

Dovedite posao i puteve pa će biti i dece. U mom selu je bio odliv mladih ljudi, a kako je stigao internet, gas, kanalizacija i satelitska tv, sada opet ima nešto dece. Samo su putevi puni rupa, to treba srediti.

objektivan

pre 7 godina

šarena laža...ugasili su 1.januara moju firmu,zlataru majdanpek.bili smo bolji 100 puta od sartida,rtb Bor itd itd...2 mala deteta. zavisimo svi od zenine plate u prosveti...sramota..nema gde nisam trazio posao...mrzim ovakvu srbiju.

jamdwtpgja

pre 7 godina

A moze i majke sa troje dece u penziju pa da primaju prosecnu penziju i da cuvaju decu. Bilo bi vise posla, a manje kriminalaca i napustene dece koja bleje na ladnom betonu

Sanja

pre 7 godina

@ jedino efikasno
Kakvi bre porezi na primanja? Koja primanja? Na primanja od po 200-400 evra koje ima 90% stavnovnista Srbije od kojih se jedva preživi a kamoli nešto vise. Ti se šališ je' l tako? Pa ljudi bas nemaju dece jer su plate male, nedovoljne za osnovni život a ti bi još da im uvedes porez

Ivana

pre 7 godina

Nije problem, rodicu dete u Srbiji. Ali prvo, finansijska stabilnost, mogucnost da sa posla mozes da uzmes dane namenjene za cuvanje dece kad god zatreba, da li ce da se otruje u vrticu ili dobije vaske, kad se razboli da ne razmisljas da li ce da umre od preloma ruke, da ne brines sto odrasta u drustvu gde su idoli Soraje, grand zvezde, parade sta god, da ne razmisljas da li ce sutra moci da se zaposli i da od svoje plate obezbedi svoju porodicu... Zakljucak je vise nego ocigledan.

ko, jel ja?

pre 7 godina

Sa dečijim dodatkom od 2.700 din. po detetu, i situacijom sa vrtićima gde ne mogu da upišem svoje dete već 3 godine (i za strarije dete bila ista priča), suprugom koja radi neprijavljena već par godina, otpuštanjem vaspitačica u vrtićima (navodno višak) vidim da vlada '' naporno'' radi na rešavanju problema bele kuge.

Marko Stefanovic

pre 7 godina

Akohoce stvarno da poveca natalitet treba samo da smanji cene za opremu za bebe posto je sve za decu papreno skupo a plate nikakve i onda kako ja da planiram decu kad ja sa zenom jedva prezivim mesec.

Lane

pre 7 godina

Pročitah naslov i odlepih!!!Još nisam siguran da l se smejem od straha, besa il mi sve već smešno,možda sam i puko skroz....Ostatak teksta ne smem ni da otvorim.

није важно

pre 7 godina

Пребаците седиште Владе Републике Србије у Ниш, институције Председника у Крагујевац, Министарство привреде у Лесковац, још неко министарство или агенцију у Врање, Прокупље, Пирот, Босилеград, Бујановац и тако редом, и не само на југ и исток, него и на север и запад. То ће приметно повећати број запослених ван Београда и олакшати решавање низа инфраструктурних проблема у Београду.

Нема потребе да правите још једно тело које ће да не ради ништа.

s

pre 7 godina

Nikome ne pada na pamet da zene nisu masine za radjanje i da vecina zeli i nesto drugo od zivota ? Tako da ce opet biti da radjaju mnogo dece oni neodgovorni roditelji bez posla koji ce praviti nove socijalne slucajeve . Zene koje imaju dobar posao nece ga ostaviti da bi sedele kuci i provele mladost u radjanju.

jamdwtpgja

pre 7 godina

Jos tokom trudnoce ti treba hrpa para za sve testove i preglede a tek kad dodje beba a ne znam kako da se svi smestimo u 34 kvadrata, minimum jos 100.000, a svaki mesec pelene, mleko.. a prvo dete knjige, uzina ,garderoba, sport... odakle

n

pre 7 godina

Smatram da najveci problem nije to sto ljudi ne osnivaju porodice, vec sto to rade u drugim drzavama,a ne u Srbiji.
Svi pominju to kako je mali natalitet. Jeste,a to je zbog toga jer se ljudi sele iz Srbije i imaju decu negde drugo.

Božidar

pre 7 godina

Zvuči humano, pametno i plemenito, ali kao i obično, sami su svoj "projekat" osudili na propast, jer su angažovani oni koji su zaboravili kako se stvaraju deca ili oni koji i ne znaju i digli su ruke od stvaranja potomstva.
Čega god se dohvate, oni to vulgarizuju.
I posebno mi smeta izraz "pravljenje" deteta.
Nije dete držalica za motiku, ili Pinokio.
Dete se valjda rađa ili stvara i to iz ljubavi, a ne iz ekonomskih razloga, ili zato što je naredio kralj trinesti Belekahaaaaa, da bi Jututunci dobili juhahahaaaaaa.
Kažem vam, sve batale unapred i vulgarizuju i primitivizuju, a onda i pored toga pripisuju sebi neke pluseve.

majstor bob

pre 7 godina

nek daju kucu na selu i jutro zemlje svakom sa troje i vise gde je bar jedan nezaposlen i nemaju nekretnine. ili olaksaju uzimanje kredita za stan i daju platu majci.

Александар

pre 7 godina

Да би се деца рађала неопходно је да плате буду далеко веће од овдашњег просека, а то је 250 евра. Живимо у земљи где је све постао интерес. Нема искрених пријатељстава (или их је врло мало), љубави. Зашто? Па зато што нема економске сигурности. Поред тога што смо културолошки, емотивно и људски посрнула нација, посрнули смо и од огромне немаштине. Ово пишем као тридесетогодишњак који је радио за џабе, за 10 хиљада, за 20 хиљада, али више не! Одлазим из ове земље, идем путем велике већине мојих вршњака. Имам 2 факултетске дипломе и доста ми је понижавања у овој земљи. Наравно, немам девојку јер која девојка жели да има дечка који ради за 20 хиљада?! Критеријуми у међуљудским односима не постоје. Некада је то било поштовање, искреност. Данас превара, лаж, муљ и шљам само да би успео у животу. На крају крајева, и да имам плату од 40 хиљада, а нека девојка 30 хиљада. Шта да радимо са тим парама, а треба платити стан 150-200 евра, па струју, комуналије... Како у ове калкулације убацити дете? Већина људи (и момака и девојака) у Србији мисли да је боље да буду сами, јефтинији им је живот. Просечан човек лишен је елементарних ствари одласка у биоскоп, позориште, неке вечере са пријатељима. Лишени смо јер се овде као успех представља инвестиција која ће омогућити да неко уместо 0 динара има 20 хиљада.

Maša

pre 7 godina

Sigurno zaposlenje ,normalna plata uz malu pomoć države i sve će da krene malo bolje.Ovako kad se nema poslo lična egzistencija je u pitanju ...

Dinosaurus

pre 7 godina

Veći natalitet se može postići samo na sledeći način - tako što će porasti standard, pa će ljudima biti lakše da se odluče da zasnivaju porodice i manje će odlaziti da žive u inostranstvu. Uz to, potrebno je srediti i državu kako bi građanin imao odgovarajući tretman od strane zdravstva, pravosuđa i ostalih državnih institucija. Lepo je ako se ukine PDV na opremu za bebe, dečju hranu i slično, ali to nije dovoljno. Ne može se očekivati povećanje nataliteta ako se požar gasi čašom vode. Sredite državu i obezbedite građanima sigurnost, pa tek onda razmišljajte o porastu nataliteta. Ovako nećete ništa uraditi.

UTFx8

pre 7 godina

Она има план да подстакне рађање деце међу младима тако што ће да их запосли?? А где, у неку страну фабрику за 20000 динара, не знам колко ће то да подстакне рађање...

porodilja

pre 7 godina

Kao porodilja sam ostala bez posla.Srecom sam brzo nasla novi posao,ali sam sada u situaciji da mi trljaju na nos kada odsustvujem sa posla zbog bolesti deteta.I ovo sve se desava u drzavnim organima.Toliko o brigi drzave o demografiji,zenama,bebama.Non stop nekakvo psihicko maltretiranje je na delu.

Misa svinjar

pre 7 godina

Ukinute porez na hranu za bebe pamperse i deciju opremu ne maltretirajte ljude sa podnosenjem racuna isplacujte direktno porodilje ne preko firmi,da im novac stize na vreme, vrlo komplikovan sistem, uprostite, to je bar lako, ali ocito to nikog ne interesuje.

Bozije zapovesti

pre 7 godina

Znate kada cemo imati vise dece? Kada budemo zadovoljni svojom drzavom. Covek koji odlazi odavde je time sve rekao.

Kada uslovi budu fer i posteni, kada zaposljavanje ne bude stranacko i kada budu raspisivani konkursi za sva radna mesta i sve projekte, bice dece.

Kada se uspostavi sistem u kome ce biti sigurnosti i u kome ce se znati sta te ceka ako se skolujes, ako dobro radis, ako postujes drzavu i zakone, ali i sta te ceka ako to sve ne radis, imace smisla radjati.

Nije ovakva demografska slika samo odraz losih finansija - ovo je nase misljenje da li ovakva Srbija treba da nastavi da postoji ili da nestane.

Ko to do sada nije razumeo, treba da se skloni sa svake odgovorne funkcije. Mi za neznanje nemamo vise vremena.

gaga

pre 7 godina

nekad smo mastali o troje. imamo dvoje i nemamo pojma kako cemo ih odgajiti .. skupljamo godinama za ucesce za stan i nikako da skupimo. nek nam uleti sa 10% ucesca i odmah radjam trece.

narodni poslanik

pre 7 godina

Džabe akademije, saveti, radna tela...
Dajte mladima finansijsku potporu i biće sve ok.
Dete je finansijski trošak i bez novca neće ići.
Svakoj ženi koja rodi treće dete treba dati prosečnu platu bez obzira da li je zaposlena ili ne a svakoj penzionerki prosečnu penziju i eto rezultata za 10 godina će nas biti 15 miliona.

Samo javni sektor Srbina spasava

pre 7 godina

Resenje postoji, da svi budu zaposleni u javnom sektoru.
Prva smena sa 6-8 sati blejke na poslu, 5 dana u nedelji, slobodni vikendi, i tako neumoreni mladi ce moci da vode divlje ljubav i tako trose snagu.
Znaci, imalo bi se para, vremena i snage za decu i Srbija bi se obnavljala polako, rodila bi se nova nada!

Mika

pre 7 godina

Vučić bolje da je u savetu za emigracije, baš smišljam plan kako da odem iz zemlje, a on mi svakodnevno olakšava jer imam sve manje i manje volje da ovde ostanem.

Vrabac u ruci

pre 7 godina

Aman bre sklonite vise partijske uhlebe iz drzavnih firmi i dajte podsticaje malim i srednjim preduzecima u vidu smanjenja poreza i naplate istog kada se i oni naplate. Malo popustite namete za rad u malim preduzecima. Od viska koji vam ostane ( verujte mi da bi itekako bilo viska) dajte beskamatne stambene kredite za mlade bracne parove. Pa procvetala bi i zemlja i natalitet!!! Nego necete da izvadite sape iz drzavne kase i samo vadite na racune politickih firmi i uhlebljujete partijske neradnike.

Tihana

pre 7 godina

Hahaha!!! Eto deco kako se kradu pare! Dokazana muljara i ,, dobar saradnik sa svima'' nalupeta neki projekat, tipa ,,bitno da zvuči plemenito i dobro, al na hiljadu strana'', udene tamo trenutnog vođu kao zvezdu vodilju i ete ti da se opet namlati para i bez portfelja.

look

pre 7 godina

jednostavno drzava da izdvaja 150 miliona eura godisnje(1,5% budzeta drzave) da svako ko dobije trece dete dobije stan. tih 150 miliona je npr profit koji uhlebi isisavaju iz telekoma. ili otkaz za 20 hiljada uhleba(700 hiljada ih ima) donosi ustedu od oko 15 miliona eura mesecno, taman da se izdvoji za tu namenu. stan da ne dobiju potpuno besplatno vec otplacuju sa 1000 dinara mesecno u narednih 20 godina. za beograd i novi sad staviti najnepovoljnije uslove, dok za manje gradove potpuno besplatno. 150 miliona/50 hiljada stan=3000 stanova, ili vise. ljudi ce se razmnozavati ako im se ponudi resavanje jednog od 2 najvaznija zivotna problema, zaposlenje i stambeno zbrinjavanje.

Dusan

pre 7 godina

Najefikasnije bi bilo uvesti dodatni porez na primanja za sve koji nemaju dete ili samo jedno. Za onde koji imaju 3 ili vise uvesti popust na porez.
(jedino efikasno, 14. novembar 2016 13:47)
Platio bi juce taj porez.

srbexx

pre 7 godina

najbolja populaciona politika je da uhvate sve lopove i vrate delom opljackani novac koji je oduzet drzavi poslednjih 26 godina.
a taj novac usmeri da se zaposle ljudi i van beograda...

Dejan

pre 7 godina

Ova vlada je vec ucinila sve da podstakne radjanje dece. Ukinula je ili smanjila subvencije, povecala poreze, smanjila plate, povecala cene svih vitalnih namirnica, komunalija I usvojila restriktivni Zakon o radu.

jedino efikasno

pre 7 godina

Najefikasnije bi bilo uvesti dodatni porez na primanja za sve koji nemaju dete ili samo jedno. Za onde koji imaju 3 ili vise uvesti popust na porez.

tesko tesko

pre 7 godina

kako da pravim decu kad smo supruga i ja u septembru ostali bez posla, a radili smo u prosveti. dok smo radili jedva smo kraj s krajem krpili, a kamoli sada.

Petar

pre 7 godina

Ukoliko se pogledaju brojke koliko Srbija godišnje gubi stanovnika negativnim prirodnim priraštajem i emigracijom, za 200 do 300 godina ovog naroda više neće biti. I ne treba praviti famu oko toga. Nestajale su u istoriji mnoge veće kulture i civilizacije. Malo će ostati iza nas za uspomenu na rod koji je ovde nekad živeo.

boki

pre 7 godina

Gospodo iz Vlade,gde vam je dugo najavljivani zakon o podrsci porodici sa decom,gde ce se i zenama koje rade na privremenim i povremenim poslovima,davati porodiljska naknada.

glupander

pre 7 godina

I sad ćete osnovati još jednu organizaciju (savet ili šta već ) preko koje ćete primati još jednu platu. Imate li obraza ?
Vratite to što ste uzeli i nema problema za Srbiju i njenu budućnost (ne mislim na 10%)!

spale

pre 7 godina

Zuti, napredni, crveni, crni, nacionalisti, evropejci, svi su krali i kradu i dalje, i time stimulisu i obezbedjuju svoju decu, i zarad pojedinaca, nasa srbija propada. jug je mrtav, ali zato po instagramu mozemo da gledamo decu ''postenih'' ciji postupci zastarevaju, koji su vezama sa vlascu u jakim pozicijama. nema srbiji napretka dok se u potpunosti korupcija ne iskoreni.

Mazohisti sa svih strana

pre 7 godina

Za pocetak da minimalac bude 350€.

Dalje primetio sam sledece: "Đukić Dejanovićeva je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem."
Kako covek sve ovo stize i uspeva da bude efikasan u svom poslu? Da li je on supermen?

Srba

pre 7 godina

Nema posla.. trudnice i porodilje bez prava... porodilista ocajna... u vrticima nema mesta... nemamo prava na bolovanje kad se dete razboli... svi lekove za decu kupujemo... to je realnost. Mozda je na papiru drugačije, ali mi ne živimo na papiru.

Saldzo

pre 7 godina

Uzalud vama sve stimulacije. Nase bebe se radjaju I beba ima koliko hocete. Ali se mnoge nase bebe ne radjaju u Srbiji vec u Kanadi, Nemackoj, Svedskoj, Italiji...

Batalite demagogiju i populizam, dajte narodu posao i pristojne plate, uredite drzavu kako mladi ne bi odlazili odavde.

Mrle

pre 7 godina

Prokleti botovi pa vama nista nije sveto. E zbog takvih Srbija umire nije problem ni u novcu za decu uvek mora da bude. Problem je u sistemu u omalovazavanju i kaznjavanju postenih ljudi. Ko normalan zeli da odgaja decu u drzavi u kojoj predsednik ima kupljenu diplomu i nelegalno gradi u kojoj premijerov brat ima 100 LK i radi sta hoce. U kojoj kriminalci ruse grad u pola noci u kojoj policija radi za kriminalce i zali Saleta mutavog. Gde na sudu nema pravde za postenog coveka jer u takvoj zemlji da nam deca odrastaju u takvom nakaradnom sistemu. I treba da nestanemo da postanemo dobri Svajcarci,Amerikanci,Nemci, Rusi,Australijanci itd. Ovde gajiti decu to je cist mazohizam.

The

pre 7 godina

Znate kada cemo imati vise dece? Kada budemo zadovoljni svojom drzavom. Covek koji odlazi odavde je time sve rekao.

Kada uslovi budu fer i posteni, kada zaposljavanje ne bude stranacko i kada budu raspisivani konkursi za sva radna mesta i sve projekte, bice dece.

Kada se uspostavi sistem u kome ce biti sigurnosti i u kome ce se znati sta te ceka ako se skolujes, ako dobro radis, ako postujes drzavu i zakone, ali i sta te ceka ako to sve ne radis, imace smisla radjati.

Nije ovakva demografska slika samo odraz losih finansija - ovo je nase misljenje da li ovakva Srbija treba da nastavi da postoji ili da nestane.

Ko to do sada nije razumeo, treba da se skloni sa svake odgovorne funkcije. Mi za neznanje nemamo vise vremena.
(Bozije zapovesti, 14. novembar 2016 18:50)

Ovoliki broj minusa na Vas komentar koji je ukazao na srz problema, samo potvrdjuje da ste, nazalost, u pravu.

Price za malu decu

pre 7 godina

Lepo sto ce Vucic biti na celu ovog tela za podsticanje radjanja.

Posto on istice koliko voli svog brata, razumece da i ja volim svog i svoje sestre. I da me ubija kada ih gledam kako se muce da odgaje decu, da im obezbede uslove za skolovanje i pristojno detinjstvo, a zato sebi ukidaju sve!

Godinama nisu bili na odmoru, odecu kupuju u second hand- u, a o izlascima i ne razmisljaju. Ja pomazem koliko mogu, ali to je toliko malo da je smesno. I svi zajedno zivimo toliko lose, da sam besna kao ris.

Dok gospodja Dejanovic u Chanel kostimu drzi propovedi, Vucic vodi brigu o batinom stanu kupljenom na kredit, mi obicni grcamo u dugovima i trudimo se da deca ne vide koliko smo ocajni.

I sta mislite, koliko ce im vremena trebati da saberu dva i dva i odluce da odu odavde? E, politicari....Sve sto vi znate je da pricate bajke ali vam vise niko ne veruje...

Mica

pre 7 godina

Odlična ideja naše vlade. Da bi se povećao natalitet potrebna je puna podrška države i dugogodišnja strategija koja će siguran sam dovesti do rezultata. Kada mladi bračni parovi osete sigurnost i dece će biti.

milica

pre 7 godina

Treba dati podršku svakoj inicijativi da se ženama omoguće što bolji uslovi za rađanje mališana jer su oni najveće bogatstvo svakog društva.

Mladen

pre 7 godina

Odlicna vest i krajnje vreme da se konkretne stvari urade,jer danas kad pogledamo ljudi nisu stimulisani da stvaraju porodice,pogotovo kad vidimo poslodavce koji se neodgovorno ponasaju prema majkama...Tako da vlada radi pravu stvar koju celo drustvo mora da podrzi,ako zelimo napred kao narod i drzava!

jaser

pre 7 godina

Ovoj zemlji je evidentno potrebna populacija novorodjenih beba,to nisu brojevi vec novi ljudi koji ce sutra dan da ovu zemlju nose na svojim plecima.Nadamo se samo da ce da zazive zakoni koji se odnose na trudnice i da ce im se uvesti penzija za rodjeno 3 dete jer bi to u mnogome olaksalo zivot roditeljima.Borba se nastavlja Srbija mora da se probudi lepo je videti vladu koja radi u interesu gradjana.

Dejan

pre 7 godina

Realno ovo je trebalo mnogo ranije da se odradi..... Dzaba sva politika i sve ostalo ako nas ne bude bilo!!!! Podsticaj, stimulans.... sta god, samo da se poveca natalitet !!!!!

Obrni - okreni

pre 7 godina

U siromasnim zemljama narod nema potomstva jer je siromasan i ne zeli da radja novu sirotinju. U bogatim zemljama narod nema potomstva jer mu ono smanjuje bogatstvo i sprecava ga da uziva u tom bogatstvu. Bracni par u Nemackoj sa dve plate zivi sasvim lepo i u blagostanju. Kada dodje dete jedan partner ostaje kod kuce i prihod se prepolovljuje a clanovi domacinstva i zivotni troskovi rastu a zivotni standard ide na dole

frankfurt

pre 7 godina

Vi, botovi, koji lupate minuse na iskrene i realne komentare napacenih ljudi, koji nemaju novca za elementarne stvari, hranu za decu, garderobu, njihove ekskuzije, dorucak u skoli...koji su ostali bez posla i ne mogu da plate struju, vodu, telefon..Pogledajte se u ogledalo? Kakvi ste to ljudi?
Prodajete veru za veceru, sram vas bilo

Milica

pre 7 godina

Evo konkretnog predloga: Ženama koje su preduzetnice najmanje 3 godine i zapošljavaju više od 3 radnika, priznajte u troškove fireme (da bude neoporezivo) trošak lečenja steriliteta, pokušaje VTO. A za VTO koji uspe, vratite na račun firme, nek bude da država časti! Iovako će te žene morati što pre da se vraćaju na posao i opet kroz plaćanje doprinosa za sebe i svoje zapolsene kao i druge poreze, će to državi vratiti.
Ja sam tri VTO morala o svom trošku jer u trenutku kad sam započinjala već nisam imala pravo na besplatno. A više od 20 god sam privatnik, i imam preko 10 zaposlenih. Sve morala privatno i iz svog džepa a državi se naplaćala i naplaćala poreza i doprinosa.

Zarko Popovic

pre 7 godina

Dajte ljudima po 10000e za svako novorodjeno dete pa da vidite koliko ce nas biti. Svako bi sa tim parama zapoceo neki mali biznis a nijedna majka nebi rodila jedno ili dva deteta nego viae u to sam 100% siguran. Mozemo da pricamo sta hocemo ali sve se vrti oko para i svi. I ceo givot jurimo za njima. Da nebudem pogresno svavacen da onda kazem da imam 24 god a supruga 25god a vec imamo dve cerke a kad bi nas ovakvim finansijama pomogli imalibi sigurno jos dva najmanje jer koliko god da je tesko deca su jedino sto me usreci i pokrece.