Petak, 11.11.2016.

03:10

Preminuo Leonard Koen

Kanadski pevač Leonard Koen preminuo je u 82. godini, navodi se na njegovoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, preneli su brojni svetski mediji.

Izvor: B92

Preminuo Leonard Koen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

183 Komentari

Sortiraj po:

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Zamolio sam svog prijatelja B.D. koji se prosle godine penzionisao iz firme Columbia Records (sada Sony Entertainment) da mi isprica neku omiljenu anegdotu iz rada sa Cohenom (BD je, pored ostalih, producirao Dylana, Blue Oyster Cult, Clash, Aerosmith i desetine drugih).

BD mi je poslao sledeci odgovor:

"Sa Lenijem nije bilo nekih posebnih dogadjaja, mada je bilo par "incidenata". Sedimo ja i Bob Ludwig [legendarni zvucni inzenjer] u studiju u Portlandu, Mejn i upravo zavrsavamo masterovanje kompilacije 'Essential Leonard Cohen'. Trake koje je Ludwig pronasao bile su originalne studijske matrice prve generacije za koje nismo ni znali da jos uvek postoje, i zvuk u studiju bio je nadrealan: kristalno cist, intiman, trodimenzionalan, imali smo utisak kao da nam Leonard peva na uvce. Svi smo bili odusevljeni i van sebe -- svi, osim Lenija. "Sta je sad?", pitasmo ga. Posle krace pauze i ceskanja po glavi, odgovori: "Znate, moji ljubitelji od mene ocekuju odredjenu nesavrsenost, izvesni zvucni "mulj" , odgovori Leonard. Ne bejasmo bas srecni, ali naterasmo sebe da na silu dodamo jos jednu "dozu" visokofrekventne ekvalizacije tek da mu udovoljimo. Niko od nas nije bio zadovoljan - osim Lenija. Covek je oduvek tacno znao sta hoce"

"I jos nesto: na moje cudjenje, imao je obicaj da redovno slusa radio sou Rusha Limbaugh-a (zloglasnog ultradesnicarskog radio voditelja). Kad sam ga pitao: "Pobogu, zasto?", odgovorio mi je: "moramo dobro da poznajemo svoje neprijatelje".

Ђорго

pre 7 godina

Отишао је чудесан уметник.
Нема речи, само туга и дивне песме.
И не само за овај дан.

St

pre 7 godina

Cim ima ovoliko komentara jasno je da je kvalitet muzike prosecan. Isto ko i kod Bouvija. Isto ce biti jednog dana i sa Madonom. Kad su umrli Lu Rid i Laks Interior niko se nije javio niti pisao...u treba tako

V.St.

pre 7 godina

Nista se nece promeniti, posle vise od cetiri decenije nece proci taj momenat koji samo on moze da oplemeni svojom muzikom, briljantni covek je otisao, muziku i poeziju nam je ostavio!

zabrinut

pre 7 godina

Pasce Srbija u depresiju, ne zbog situacije u kojoj se nalazimo, nego zbog smrti Koena. Sta li ce tek biti kad ode neka nasa turbo legenda? Koen jeste bio veliki umetnik, ali treba ga pustiti da pociva u miru.

slobinator

pre 7 godina

veliki gubitak za svet umetnosti.ali ovi koji pošto-poto hoće koena da upoređuju sa dilanom I pri tome kažu da dilan nije pesnik I da ne zaslužuje nobela su teške neznalice.osim toga ne znam ni zbog čega ih uopšte upoređuju,a verovatno ne znaju pesme ni jednog ni drugog.ja sam 'dilanovac'od tinejdžerskih dana,a sada mi je 47,nobela je sigurno zaslužio,a zašto ga nije dobio I koen treba pitati one koje dodeljuju nagradu.mnogo je ružno što pljujete po živoj legendi kao što je bob dylan.umesto toga sedite,poslušajte I pročitajte bar 10 njegovih najčuvenijih pesama pa onda tek komentarišite

Nataša

pre 7 godina

"I'm traveling light
It's au revoir
My once so bright, my fallen star
I'm running late, they'll close the bar
I used to play one mean guitar"

Pročitala sam sve komentare i shvatila koliko nas ima. I suze su najzad krenule da teku. Fare thee well, my nightningale. Bio si mi važan.

zbogom pameti

pre 7 godina

znali smo za coveka ko je I sta je...ali taj koncert u Areni nam je pokazao da neko moze da uziva toliko u svemu sta radi...ta energija..ta posvecenost..kao da je prvi koncert na turneji...vise od 3 sata u fullu...posle ovog spektakla na koncerte vise ni ne odlazimo...
e a vrh je sto pesma dance me ...moze da se cuje u supermarketima u kvartu...
danas je umro I jedan delic svih nas...

Ana

pre 7 godina

Divan covek, divna muzika.Ziveo je sa umetnoscu, ziveo je zivot kakav je hteo.Tako je i otisao, kada je shvatio da je kraj.
Hvala za sve divne trenutke koje sam provela slusajucu taj magican glas, taj glas koji me je vracao sebi.

v

pre 7 godina

0
Princ tame, bard turobnosti, ali u danasnjem svetskom crnilu jedan id najsjajnijih svetionika. Ko vlada engleskim dobro, razume zasto je Leonard bio Dostojevski muzike. Bez presedana covek kome se svaki istinski zaljubljenik u poeziju treba oduziti.


Slazem se u potpunosti. Samo zelim da kazem da iako odlicno vladam engleskim jezikom, tek sa godinama sam uspela bolje da ga razumem. Njegovi tekstovi su puni mudtosti i skrivenih poruka, koristi razlicite istorijske i mitske reference, pa vam za razumevanje treba i malo sire obrazovanje. Neretko sam njegove tekstove razumela tek kada bih postala svesna i tih stvari, i zato je Leonard veliki poeta pre svega, jedinsvenog glasa koji ce zauvek ostati sa nama.

Bojan

pre 7 godina

Pre par godina se zaputih na put do Istre gde je moja muza tada bila, htedoh je povesti na njegov koncert. Ne vidoh njega, a ni ona mene.

FamousBlueRaincoat

pre 7 godina

Uvek mi je žao kad umre neko čiju umetnost volim, ali sada sam osetio istinsku tugu. Bio je jedan od najiskrenijih autora i slušajući ga postao mi je prijatelj. Bio je Gospodin i Pravi Umetnik.

Milosav

pre 7 godina

Ode jos jedan ob mojih omiljenih umetnika, polako ali sigurno osipa se to drustvo pravih i nezaboravnih. Cuo sam sinoc da je preminuo, nesvakidasnji poet koji je umeo da iskaze ono sto misli svojim pesmama i stihovima. Preporucujem vam da pogledate ili poslusate jedan on njegovih koncerata, Live in London iz 2009, neponovljiv preformans, prateci band i vokali prosto bozanstveni. Pozdrav iz Toronta.

Well, my friends are gone and my hair is grey
I ache in the places where I used to play
And I'm crazy for love but I'm not coming on
I'm just paying my rent every day in the Tower of Song ...

Vojislav YUL_BGD

pre 7 godina

Pustio sam suzu za velikim covekom.
Nije trebalo. SIguran sma da ni on to ne bi voleo. Njegova poezija je sa nama.
Hvala mu za mnoge divne trenutke.
U Montrealu je jutros 5 stepeni, jesen je sve hladnija, javorovo lisce skoro skroz opalo.... Otisao je pre zime koja dolazi. Kao i uvek - pametno.
...

biti normalan

pre 7 godina

RIP nije rec, vec skracenica, nije ni nasa ni njihova, vec svacija, posto je nasledje iza mudrih Rimljana. Requiescat in pace - pocivao u miru

Maja

pre 7 godina

Jako je tužno što nas najznačajnija imena muzičkog sveta polako napuštaju, ali u isto vreme je i velika čast deliti epohu sa svim tim ljudima i uživati u njihovom radu, kasnije i zaostavštini. Na nama je da ne dozvolimo da se njihova umetnost zaboravi, da je širimo i predočavamo ljudima koji iz nekog razloga za njih nisu čuli, ili prosto nisu obratili pažnju, a pre svega mlađima. Malo je danas umetnika kakvi su Koen, ili Bouvi, što je jako poražavajuće za društvo. Za kime li će nove generacije žaliti?!

Dr

pre 7 godina

RIP nije nasa rec!!! Smuci mi se kad je procitam.Pocivajte u miru, gospodine...
(beograd_moskva, 11. novembar 2016 04:21)

Rip je svetski priznata skracenica za izjavljivanje saucesca. S obzirom sa je strana licnost u pitanju, sasvim je na mestu.

Jel kad odes na razgovor za posao i kad te pitaju koje je vas poznavanje worda i excela ti im kazes to nisu nase reci, necu da radim za vas?

milosh-nish

pre 7 godina

nevermind koja se koristi kao theme song za true detective season 2 je nesto neverovatno,uvek mogu da je cujem u bilo koje doba dana ili noci,ode veliki

Danijela

pre 7 godina

Procitala sam negde anegdotu vezanu za cuveni festival u Glastonberiju gde je jednom prilikom 70-ih godina nastupao legendarni Dzimi Hendriks. Svojom muzikom je toliko raspomamio gledaoce da je na pragu bila prava pobuna; organizatori i policija su se nasli na muci dok se neko nije dosetio da u Londonu nekim povodom gostuje Leonard Koen i da ga po svaku cenu treba dovesti da sedira mlade slusaoce. Probudili su ga u sred noci, ponudili koliko god treba i Leonard Koen je nastupio na Glastonberiju. Uvek mi se svidjala ova pricica, nasmejem se kada pomislim na to

Zoran Stamenkovic

pre 7 godina

Princ tame, bard turobnosti, ali u danasnjem svetskom crnilu jedan id najsjajnijih svetionika. Ko vlada engleskim dobro, razume zasto je Leonard bio Dostojevski muzike. Bez presedana covek kome se svaki istinski zaljubljenik u poeziju treba oduziti.

Bro

pre 7 godina

"Mnoge tekstove pesama koje je on odbacio,drugi bi sa zadovoljstvom to prigrabili. Njemu nije dovoljno da pesma "ima prodju",njegova pesma mora da bude savrsena,da ima dusu,da ti takne i najskrivenija osecanja". To su bile reci mog starijeg kolege,kojima je hteo da mi docara ko je Leonard Koen. Vremenom sam shvatio o cemu je kolega pricao. Pocivaj u miru.

ej

pre 7 godina

"Nevermind"
There’s truth that lives
And truth that dies...
Со еден човек ја слушавме заедно оваа негова песна . Се сеќавам...Легендо, твоите песни го спојуваa неспоивото.Почивај во мир

radanko

pre 7 godina

Ostade iza tebe tvoj "Famous blue raincoat", koji si tako emotivno izveo na ko zna koji bis po redu u Areni prije koju godinu...Pocivaj u miru legendo i "Dance me to the end of love"na nekom drugom,ljepšem i boljem svijetu...

Jeremija

pre 7 godina

"... , nije mi bitno šta ljudi misle o meni kao muzičaru , pesniku , kantautoru - mnogo mi je važnije šta misle o meni kao čoveku ."
RIP
:(

посматрач

pre 7 godina

They sentenced me to twenty years of boredom
For trying to change the system from within
I'm coming now, I'm coming to reward them
First we take Manhattan, then we take Berlin .

Počivajte u miru.

So long, Leonard

pre 7 godina

nesto manje poznato:

You tell me that silence
is nearer to peace than poems
but if for my gift
I brought you silence
(for I know silence)
you would say
"This is not silence
this is another poem"
and you would hand it back to me.

jovica

pre 7 godina

I'm traveling light
It's au revoir
My once so bright, my fallen star
I'm running late, they'll close the bar
I used to play one mean guitar
I guess I'm just somebody who
Has given up on the me and you
I'm not alone, I've met a few
Traveling light like we used to do
Good night, good night, my fallen star
I guess you're right, you always are
I know you're right about the blues
You live some life you'd never choose
I'm just a fool, a dreamer who forgot to dream of the me and you
I'm not alone, I've met a few
Traveling light like we used to do

Danka

pre 7 godina

Čovek čije su pesme zračile toplinom, ljubavlju, osećanjem, dušom. Slušati ga uživo je gotovo kao religijsko iskustvo, i za nas koji nismo tome skloni. Nedostajaće nam njegov glas, lirika njegove pojave...neponovljiv je.

Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic 'til I'm gathered safely in
Lift me like an olive branch and be my homeward dove
Dance me to the end of love....

so long, Leonard

pre 7 godina

Sit se isplakah uz: Forget the perfect offering, there is a crack in everything, that is how the light gets in".
Jedini muzicar koga u kontinuitetu slusam i volim 37 godina. Imao sam veliku srecu da ga slusam u Amsterdamu 2008 i 2012. Nezaboravni koncerti, a ovaj prvi je practicno preslikan na DVD-u iz Londona 2008.
U svoj tuzi koja me skolila ovog jutra pade mi jedna ironicna misao na pamet: Koen, skroman kakav je bio, pobegao da ne bi slucajno dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost". Mir i spokoj tvojoj dusi, majstore!
p.s. poslednji intervju moze da se cuje ovde: http://www.newyorker.com/culture/culture-desk/leonard-cohen-a-final-interview

Nenad zg

pre 7 godina

Muškarci su najviše izgubili njegovim odlaskom.....
Od njega smo mogli naučiti skoro sve što trebamo....
Tek onda glazba...umjetnost....
Najveći !!!!
Uzivo; Beograd,Zagreb,Stozice,Verona,Pula..
.moj frend Srdan iz Beograda i ja.....
imamo što za prepričavati naraštajima što dolaze....

Iz_mo

pre 7 godina

Tužan dan.

And clenching your fist for the ones like us
Who are oppressed by the figures of beauty,
You fixed yourself, you said, "Well never mind,
We are ugly but we have the music."

BN

pre 7 godina

Kolikima je znacio, koliki danas osjecaju tugu prisjecajuci se momenata kada su, najcesce sami, ponekad zamagljenih ociju, uz njegove stihove, muziku, glas prozivljavali ljubav, rastanke, neke nove, jos cesce ugasle ideale. Veliki je bio, razlozan i vrijedan taj zivot.
Pocivajete u miru, gospodine Koen.

nemanja

pre 7 godina

Woke up this moorning,i got my self the gun!Koliko sam samo zagotivio ovog coveka zbog Sopranovih,tj da budem iskreen,nisam znao kolika je velicina,dok nisam poceo da gledam pomenutu seriju! Pocivaj u miru legendo...

nevski

pre 7 godina

pisao sam komentar kada je Dilan dobio nobelovu nagradu...pogresili su ,ovo je pesnik,Dilan je neoliberalni demokrata...ah,da,pa samo takvi i dobijaju nobela.....nema veze kakav si umetnik...
u svakom slucaju,svet je siromasniji za jednog autenticnog umetnika...pocivaj u miru Linarde...pesme su ti odavno besmrtne.

I have tried to be free in my way

pre 7 godina

Sit se isplakah uz: Forget the perfect offering, there is a crack in everything, that is how the light gets in".
Jedini muzicar koga u kontinuitetu slusam i volim 37 godina. Imao sam veliku srecu da ga slusam u Amsterdamu 2008 i 2012. Nezaboravni koncerti, a ovaj prvi je practicno preslikan na DVD-u iz Londona 2008.
U svoj tuzi koja me skolila ovog jutra pade mi jedna ironicna misao na pamet: Koen, skroman kakav je bio, pobegao da ne bi slucajno dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost". Mir i spokoj tvojoj dusi, majstore!

lilibg

pre 7 godina

Kada nas napusti velikan, kao što je bio Koen, uvek pomislim da je prerano otišao nekako sam ga doživljavala kao besmrtnog, što on svakako i jeste. Tužan dan!

Dragana

pre 7 godina

"I did my best, it wasn't much
I couldn't feel, so I tried to touch. I've told the truth, I didn't come to fool you.
And even though it all went wrong
I'll stand before the Lord of Song
With nothing on my tongue but Hallelujah..."
Hvala ti na ovom remek delu, genije umetnosti! Počivaj u miru.

2ga Srbija

pre 7 godina

U sustini od pesnika medju muzicarima ostao samo jos Bob Dylan i Nick Cave...realno onda mozemo da ugasimo svetlo sto se tice muzike koja vlada top listama...

Tesko je gledati gde legende umiru a ne dolaze do izrazaja nove u ovakvom poretku masovne potrosnje i kulture.

v

pre 7 godina

Looked through the paper
Makes you wanna cry
Nobody cares if the people live or die
And the dealer wants you thinking, that it's either black and white
Thank God it's not that simple
In my secret life.

Hvala na svemu, tek ce nas vase pesme voditi kroz zivot. Neka vam je laka zemlja.

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

U vreme kad je gostovao u Areni i kad sam imao zelju da ga vidim uzivo, bio je i neki nebulozni seminar u mojoj skoli na koji sam morao ici. I dok sam u nastavnickoj kancelariji vise sam za sebe komentarisao i trazio nacin da ne budem na seminaru, javi se i glas utehe kolege muzicara: "Sta 'oces, nisam ni ja prosli put bio na Lukasu, pa sta!?" A ostali pocese grohotom da se smeju uz komentare: "Aca bas zna da napravi festu!" Sedam godina je proslo od tad. Danas je malo stvari koje me ovde mogu iznenaditi. Sanjaj lepe note, maestro!

Vladimir

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište

Marko

pre 7 godina

Najveci i najbolji i prvi i jedini! Hvala ti do neba za Arenu i hvala ti sto si me spasio milion puta... Nikada niko nije mogao to tako lako da uradi kao ti...Hvala ti!!

Mladen

pre 7 godina

It was almolst like the blues.

Zao mi je sto se sretosmo kasno.... veliko hvala za sve carobne trenutke. Pocivaj u miru i vecna ti slava gospodine L.

Silver Surfer

pre 7 godina

Njegova velicina rasla je s godinama. Kao umetnik nije se potrosio i nije igrao na staru slavu. Ostavio je pesme koje su jos za njegovog zivota postale vanvremenski hitovi. Postavio je standarde koji ce tesko biti dostignuti. Napustio nas je istinski smeker. Pocivaj u miru.

Doktor

pre 7 godina

Zbogom dragi plemeniti Gospodine...bila je to prava knjizevnost koja se pevala, kao kod starih Grka. Hvala ti za tvoj becki valcer, promenio je neke zivote na bolje. Pocivaj u miru koji si trazio tako dugo, bolno, a na srecu prosvecivanja svih nas malih.

Strikan

pre 7 godina

Kad su me pitali kako je bilo na koncertu 2009. u Areni, rekao sam sledece: Obično ovacije na nogama se dese na kraju koncerta, ako se i dese. Ovde je cela Arena kao po komandi ustala i 5 minuta aplaudirala čim je legenda zakoračila ka sceni... E da, i onaj momenat kad je krenuo Partisan - znamo da nije njegova najveća i najznacajnija pesma - ali njeni izvođenje i reakcija u Areni su bili za pamćenje. I sad se najezim. "Ima nade", glupavo pomislih... Hvala Ti, hvala što si svojim glasom i recima mi stvorio utočište od zadnjih 30 godina i skorog kraja sveta.

Čapa i Grugru

pre 7 godina

Daleko, daleko na sever od Žeželja pada sneg. Nije gust kao u poslednjoj sceni McCabe&Mrs.Miller ali osećaj je isti. Zamračiti sobu, gledati divni film i osluškivati predivne pesme Kohena u njemu. Besmrtni gigant - Kohen i Altman. Kad dodje vreme, neka ga bude još, moći ćemo zahvaljujuči ovom divnom čoveku isto, svako na svom jeziku i svako svom bogu ili samom sebi reći. Spreman sam. Hineni, hineni,..

Mare

pre 7 godina

Oduvek sam ga postovao, ali nisam bio fan. Ove godine sam preslusavao neke njegove albume i slucajno se zakacio za Famous Blue Raincoat. Onda sam obratio paznju na tekst i doziveo otkrovenje. Ta pesma ima tako dobru naraciju i razvoj likova, takav naboj suzdrzanih i komplikovanih emocija, da je pravo umetnicko delo. Sigurno ima boljih u istoriji knjizevnosti, ali za pojmove popularne muzike, ovo je jednostavno neverovatno.

A, pri tom, to je samo jedna od njegovih pesama. Ni u jednu drugu se nisam udubljivao - ko zna koliko jos ovakvih bisera ima u njegovom opusu.

Kapa dole, covece.

Nikola

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište
(Vladimir, 11. novembar 2016 08:03)

Bio sam na koncertu, napravio veliku gresku. Jedan od dosadnijih koncerata medju inace stotinama koncerata na kojima sam bio u zemlji, a pogotovu inostranstvu. Na koncertu Leonardu Koenu sam eto bio da bih bio, da ga vidim, pre nego sto eventualno...Inace, njegova muzika me nije nikada dodirivala. Istu gresku sam napravio sa Bi Bi Kingom. Eej, vozim se u Augzburg da bih bar jednom video Bi Bi King-a?!?? Jedva sam cekao da se zavrsi koncert, da izadjem...Toliko je dosadno bilo.

Dusan Miskovic

pre 7 godina

Svaka cast Bob Dilanu, volim ga i postujem ga. Ali ako je neko trebao da davno dobije Nobelovu nagradu za knjizevnost to je Leonard Koen, koga su mnogi zaboravili za ovu nagradu. Veliki covek i veliki umetnik. Slava mu.

Ultra kratki talasi

pre 7 godina

Ostavio je uticaj na moj zivot, tako da njegov zivot je vrlo znacajan za moj i za jos ko zna za koliki broj ljudskih zivota sirom sveta. I to nicim drugim nego pesmom i muzikom... Volim kako je umeo sa recima, cak i ovo o smrti... Mogu samo da kazem jos- Hvala!

vostani carice

pre 7 godina

And who by fire, and who by water,
and who in the sunshine, and who in the night time...
Poslednji pozdrav za legendu.


Bravo, izborom pesme vidi se da si pravi fan.

Who By Fire je (za one koji ne znaju) prepevan nordijski ep iz IX veka. Pesma govori o smrti i samom casu umiranja .. ko od vode , ko od vode, ko u snu...

Laku noc maestro, moj naklon do poda

Kalimero

pre 7 godina

"I’m traveling light
It’s au revoir
My once so bright
My fallen star"

Putuj bez prtlaga legendo. Pocivaj u miru. Tvoja zvezda svetlece jos dugo dugo...

Lady Stark

pre 7 godina

Napravio odličan album kao "labudovu pesmu", već se pozdravio sa publikom i javnim nastupima, voleo, gubio, opet voleo, grešio, pobeđivao, ostavio pečat kao poeta i muzičar toliko jak da su ga se svi setili kad je Dilan dobio Nobela, ušao u legendu. Imao se rašta i roditi... Ova nam je godina odnela mnoge prave i drage umetnike.

Sta je dobra muzika ne zna svako

pre 7 godina

I za kraj
jedan od njegovih poslednjih mega hitova.

[link]

Neka ti je večna slava.
(Cole, 11. novembar 2016 04:05)

"Nevermind" je za tebe megahit? Eee moj brajko, samo zbog toga sto je neko umro pisati o njemu samo hvalospeve nije nista drugo do pokusaj da se dodvoris ne bi li u moru mejnstrim komentara povodom ovakvih dogadjaja u stilu: Legenda, car, kralj, R.I.P, neka ti je vecna slava, hvala ti za sve, otisao si na bolje mesto...itd. itd., ucario i ti neki plus vise. Leonard Koen je imao par hitova (za mene su i oni dosadni), sve ostalo je beznacajno recitovanje sa malo muzike u pozadini.

Arkadija

pre 7 godina

Zbogom, legendo.

Imala sam sreču da budem na njegovom koncdertu u Areni 2009.g, neponovljivo iskustvo i energija koja se desila između umetnika i publike teško se mogu rečima opisati.

Vladimir

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište

matori grobar

pre 7 godina

Beograd septembar 2009 jedini put sam ga video uživo. Ne mogu da zaboravim tri bisa cela Arena sluša na nogama. imao sam utisak da je poželeo da bi smo stajali na rukama. Doviđenja legendo

megatronman

pre 7 godina

Za čitaoca beograd_moskva: apsolutno se slažem. RIP je pomodna riječ. Leonarda C. sam gledao u Kombak Areni. Došao sam iz Zagreba ga pogledati i sjetiti se Suzane iz mladosti. Leonard Cohen je očito bio veliki poeta i umjetnik. Nažalost se na njegovom zadnjem albumu naslućuje nešto "crno". Glas mu je na snimkama predubok no slušajući CD mislio sam da se radi o namjernoj produkciji njegovog sina producenta. Očito da je L.C. naslućivao svoj fizički kraj. Zbogom.

Dejan

pre 7 godina

Pocivaj u miru legendo.Tvoja dela ostace iza tebe dokle svet postoji jer si istom podario kroz svoja ostvarenja lek za dusu i time sebe svrstao u besmrtnike.
Neka ti je laka zemlja.

knez

pre 7 godina

Javljam se iz Kanade, Leonardove rodne zemlje. Slusam na radiju u autu Haleluja i cudim se kako davno nisam cuo tu pesmu. Sad sam shvatio i zasto je pustaju. Legenda.

Nemanja

pre 7 godina

"I hear that you're building your little house deep in the desert, you're living for nothing now, I hope you're keeping some kind of record..." :/

Cole

pre 7 godina

Kad ode neki umetnik takvog kalibra,
reči su suvišne, mislim da ih ni on
ne bi hteo ali moram da kažem da ga
ne treba žaliti, imao je ispunjen život
i otišao na vreme na neko drugo, bolje
mesto, a nama kakva nam je budućnost,
neka nam je Bog u pomoći. I za kraj
jedan od njegovih poslednjih mega hitova.

https://www.youtube.com/watch?v=N3HbrfV0hJM

Neka ti je večna slava.

Nislija

pre 7 godina

Pocivaj u miru legendo, pamticemo tvoje hitove dok smo zivi, meni su omiljeni bili Dance me to the end of love i Hallelujah, tako mocan glas, a opet umirujuc.

Blek - Chicago

pre 7 godina

Dragi Leonard Koen... Laka mu zemlja...
"Oh, the wind, the wind is blowing,
through the graves the wind is blowing,
freedom soon will come;
then we'll come from the shadows."
The Partsan...

Velikoslovog

pre 7 godina

Hallelujah - moja omiljena pesma svih vremena.
Dance mi to the end of love - ce biti pesma za prvi ples na vencanju.
I'm your man, if it be your will i jos jedno desetak pesama - pesme uz koje sam naucio sta to znaci biti dzentlmen. Otisao je za mene najveci.

Deyan

pre 7 godina

'Ah, the moon's too bright
The chain's too tight
The beast won't go to sleep
I've been running through these promises to you
That I made and I could not keep
Ah but a man never got a woman back'

Laku noć, Maestro

knez

pre 7 godina

Javljam se iz Kanade, Leonardove rodne zemlje. Slusam na radiju u autu Haleluja i cudim se kako davno nisam cuo tu pesmu. Sad sam shvatio i zasto je pustaju. Legenda.

Vladimir

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište

Nislija

pre 7 godina

Pocivaj u miru legendo, pamticemo tvoje hitove dok smo zivi, meni su omiljeni bili Dance me to the end of love i Hallelujah, tako mocan glas, a opet umirujuc.

Velikoslovog

pre 7 godina

Hallelujah - moja omiljena pesma svih vremena.
Dance mi to the end of love - ce biti pesma za prvi ples na vencanju.
I'm your man, if it be your will i jos jedno desetak pesama - pesme uz koje sam naucio sta to znaci biti dzentlmen. Otisao je za mene najveci.

Lady Stark

pre 7 godina

Napravio odličan album kao "labudovu pesmu", već se pozdravio sa publikom i javnim nastupima, voleo, gubio, opet voleo, grešio, pobeđivao, ostavio pečat kao poeta i muzičar toliko jak da su ga se svi setili kad je Dilan dobio Nobela, ušao u legendu. Imao se rašta i roditi... Ova nam je godina odnela mnoge prave i drage umetnike.

Cole

pre 7 godina

Kad ode neki umetnik takvog kalibra,
reči su suvišne, mislim da ih ni on
ne bi hteo ali moram da kažem da ga
ne treba žaliti, imao je ispunjen život
i otišao na vreme na neko drugo, bolje
mesto, a nama kakva nam je budućnost,
neka nam je Bog u pomoći. I za kraj
jedan od njegovih poslednjih mega hitova.

https://www.youtube.com/watch?v=N3HbrfV0hJM

Neka ti je večna slava.

Blek - Chicago

pre 7 godina

Dragi Leonard Koen... Laka mu zemlja...
"Oh, the wind, the wind is blowing,
through the graves the wind is blowing,
freedom soon will come;
then we'll come from the shadows."
The Partsan...

Deyan

pre 7 godina

'Ah, the moon's too bright
The chain's too tight
The beast won't go to sleep
I've been running through these promises to you
That I made and I could not keep
Ah but a man never got a woman back'

Laku noć, Maestro

megatronman

pre 7 godina

Za čitaoca beograd_moskva: apsolutno se slažem. RIP je pomodna riječ. Leonarda C. sam gledao u Kombak Areni. Došao sam iz Zagreba ga pogledati i sjetiti se Suzane iz mladosti. Leonard Cohen je očito bio veliki poeta i umjetnik. Nažalost se na njegovom zadnjem albumu naslućuje nešto "crno". Glas mu je na snimkama predubok no slušajući CD mislio sam da se radi o namjernoj produkciji njegovog sina producenta. Očito da je L.C. naslućivao svoj fizički kraj. Zbogom.

Vojislav YUL_BGD

pre 7 godina

Pustio sam suzu za velikim covekom.
Nije trebalo. SIguran sma da ni on to ne bi voleo. Njegova poezija je sa nama.
Hvala mu za mnoge divne trenutke.
U Montrealu je jutros 5 stepeni, jesen je sve hladnija, javorovo lisce skoro skroz opalo.... Otisao je pre zime koja dolazi. Kao i uvek - pametno.
...

Dejan

pre 7 godina

Pocivaj u miru legendo.Tvoja dela ostace iza tebe dokle svet postoji jer si istom podario kroz svoja ostvarenja lek za dusu i time sebe svrstao u besmrtnike.
Neka ti je laka zemlja.

Zoran Stamenkovic

pre 7 godina

Princ tame, bard turobnosti, ali u danasnjem svetskom crnilu jedan id najsjajnijih svetionika. Ko vlada engleskim dobro, razume zasto je Leonard bio Dostojevski muzike. Bez presedana covek kome se svaki istinski zaljubljenik u poeziju treba oduziti.

Jeremija

pre 7 godina

"... , nije mi bitno šta ljudi misle o meni kao muzičaru , pesniku , kantautoru - mnogo mi je važnije šta misle o meni kao čoveku ."
RIP
:(

Dr

pre 7 godina

RIP nije nasa rec!!! Smuci mi se kad je procitam.Pocivajte u miru, gospodine...
(beograd_moskva, 11. novembar 2016 04:21)

Rip je svetski priznata skracenica za izjavljivanje saucesca. S obzirom sa je strana licnost u pitanju, sasvim je na mestu.

Jel kad odes na razgovor za posao i kad te pitaju koje je vas poznavanje worda i excela ti im kazes to nisu nase reci, necu da radim za vas?

Nemanja

pre 7 godina

"I hear that you're building your little house deep in the desert, you're living for nothing now, I hope you're keeping some kind of record..." :/

Strikan

pre 7 godina

Kad su me pitali kako je bilo na koncertu 2009. u Areni, rekao sam sledece: Obično ovacije na nogama se dese na kraju koncerta, ako se i dese. Ovde je cela Arena kao po komandi ustala i 5 minuta aplaudirala čim je legenda zakoračila ka sceni... E da, i onaj momenat kad je krenuo Partisan - znamo da nije njegova najveća i najznacajnija pesma - ali njeni izvođenje i reakcija u Areni su bili za pamćenje. I sad se najezim. "Ima nade", glupavo pomislih... Hvala Ti, hvala što si svojim glasom i recima mi stvorio utočište od zadnjih 30 godina i skorog kraja sveta.

Nenad zg

pre 7 godina

Muškarci su najviše izgubili njegovim odlaskom.....
Od njega smo mogli naučiti skoro sve što trebamo....
Tek onda glazba...umjetnost....
Najveći !!!!
Uzivo; Beograd,Zagreb,Stozice,Verona,Pula..
.moj frend Srdan iz Beograda i ja.....
imamo što za prepričavati naraštajima što dolaze....

ej

pre 7 godina

"Nevermind"
There’s truth that lives
And truth that dies...
Со еден човек ја слушавме заедно оваа негова песна . Се сеќавам...Легендо, твоите песни го спојуваa неспоивото.Почивај во мир

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

U vreme kad je gostovao u Areni i kad sam imao zelju da ga vidim uzivo, bio je i neki nebulozni seminar u mojoj skoli na koji sam morao ici. I dok sam u nastavnickoj kancelariji vise sam za sebe komentarisao i trazio nacin da ne budem na seminaru, javi se i glas utehe kolege muzicara: "Sta 'oces, nisam ni ja prosli put bio na Lukasu, pa sta!?" A ostali pocese grohotom da se smeju uz komentare: "Aca bas zna da napravi festu!" Sedam godina je proslo od tad. Danas je malo stvari koje me ovde mogu iznenaditi. Sanjaj lepe note, maestro!

radanko

pre 7 godina

Ostade iza tebe tvoj "Famous blue raincoat", koji si tako emotivno izveo na ko zna koji bis po redu u Areni prije koju godinu...Pocivaj u miru legendo i "Dance me to the end of love"na nekom drugom,ljepšem i boljem svijetu...

Bro

pre 7 godina

"Mnoge tekstove pesama koje je on odbacio,drugi bi sa zadovoljstvom to prigrabili. Njemu nije dovoljno da pesma "ima prodju",njegova pesma mora da bude savrsena,da ima dusu,da ti takne i najskrivenija osecanja". To su bile reci mog starijeg kolege,kojima je hteo da mi docara ko je Leonard Koen. Vremenom sam shvatio o cemu je kolega pricao. Pocivaj u miru.

Nataša

pre 7 godina

"I'm traveling light
It's au revoir
My once so bright, my fallen star
I'm running late, they'll close the bar
I used to play one mean guitar"

Pročitala sam sve komentare i shvatila koliko nas ima. I suze su najzad krenule da teku. Fare thee well, my nightningale. Bio si mi važan.

BN

pre 7 godina

Kolikima je znacio, koliki danas osjecaju tugu prisjecajuci se momenata kada su, najcesce sami, ponekad zamagljenih ociju, uz njegove stihove, muziku, glas prozivljavali ljubav, rastanke, neke nove, jos cesce ugasle ideale. Veliki je bio, razlozan i vrijedan taj zivot.
Pocivajete u miru, gospodine Koen.

milosh-nish

pre 7 godina

nevermind koja se koristi kao theme song za true detective season 2 je nesto neverovatno,uvek mogu da je cujem u bilo koje doba dana ili noci,ode veliki

nevski

pre 7 godina

pisao sam komentar kada je Dilan dobio nobelovu nagradu...pogresili su ,ovo je pesnik,Dilan je neoliberalni demokrata...ah,da,pa samo takvi i dobijaju nobela.....nema veze kakav si umetnik...
u svakom slucaju,svet je siromasniji za jednog autenticnog umetnika...pocivaj u miru Linarde...pesme su ti odavno besmrtne.

Mare

pre 7 godina

Oduvek sam ga postovao, ali nisam bio fan. Ove godine sam preslusavao neke njegove albume i slucajno se zakacio za Famous Blue Raincoat. Onda sam obratio paznju na tekst i doziveo otkrovenje. Ta pesma ima tako dobru naraciju i razvoj likova, takav naboj suzdrzanih i komplikovanih emocija, da je pravo umetnicko delo. Sigurno ima boljih u istoriji knjizevnosti, ali za pojmove popularne muzike, ovo je jednostavno neverovatno.

A, pri tom, to je samo jedna od njegovih pesama. Ni u jednu drugu se nisam udubljivao - ko zna koliko jos ovakvih bisera ima u njegovom opusu.

Kapa dole, covece.

2ga Srbija

pre 7 godina

U sustini od pesnika medju muzicarima ostao samo jos Bob Dylan i Nick Cave...realno onda mozemo da ugasimo svetlo sto se tice muzike koja vlada top listama...

Tesko je gledati gde legende umiru a ne dolaze do izrazaja nove u ovakvom poretku masovne potrosnje i kulture.

jovica

pre 7 godina

I'm traveling light
It's au revoir
My once so bright, my fallen star
I'm running late, they'll close the bar
I used to play one mean guitar
I guess I'm just somebody who
Has given up on the me and you
I'm not alone, I've met a few
Traveling light like we used to do
Good night, good night, my fallen star
I guess you're right, you always are
I know you're right about the blues
You live some life you'd never choose
I'm just a fool, a dreamer who forgot to dream of the me and you
I'm not alone, I've met a few
Traveling light like we used to do

zbogom pameti

pre 7 godina

znali smo za coveka ko je I sta je...ali taj koncert u Areni nam je pokazao da neko moze da uziva toliko u svemu sta radi...ta energija..ta posvecenost..kao da je prvi koncert na turneji...vise od 3 sata u fullu...posle ovog spektakla na koncerte vise ni ne odlazimo...
e a vrh je sto pesma dance me ...moze da se cuje u supermarketima u kvartu...
danas je umro I jedan delic svih nas...

Vladimir

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište

vostani carice

pre 7 godina

And who by fire, and who by water,
and who in the sunshine, and who in the night time...
Poslednji pozdrav za legendu.


Bravo, izborom pesme vidi se da si pravi fan.

Who By Fire je (za one koji ne znaju) prepevan nordijski ep iz IX veka. Pesma govori o smrti i samom casu umiranja .. ko od vode , ko od vode, ko u snu...

Laku noc maestro, moj naklon do poda

so long, Leonard

pre 7 godina

Sit se isplakah uz: Forget the perfect offering, there is a crack in everything, that is how the light gets in".
Jedini muzicar koga u kontinuitetu slusam i volim 37 godina. Imao sam veliku srecu da ga slusam u Amsterdamu 2008 i 2012. Nezaboravni koncerti, a ovaj prvi je practicno preslikan na DVD-u iz Londona 2008.
U svoj tuzi koja me skolila ovog jutra pade mi jedna ironicna misao na pamet: Koen, skroman kakav je bio, pobegao da ne bi slucajno dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost". Mir i spokoj tvojoj dusi, majstore!
p.s. poslednji intervju moze da se cuje ovde: http://www.newyorker.com/culture/culture-desk/leonard-cohen-a-final-interview

FamousBlueRaincoat

pre 7 godina

Uvek mi je žao kad umre neko čiju umetnost volim, ali sada sam osetio istinsku tugu. Bio je jedan od najiskrenijih autora i slušajući ga postao mi je prijatelj. Bio je Gospodin i Pravi Umetnik.

So long, Leonard

pre 7 godina

nesto manje poznato:

You tell me that silence
is nearer to peace than poems
but if for my gift
I brought you silence
(for I know silence)
you would say
"This is not silence
this is another poem"
and you would hand it back to me.

v

pre 7 godina

0
Princ tame, bard turobnosti, ali u danasnjem svetskom crnilu jedan id najsjajnijih svetionika. Ko vlada engleskim dobro, razume zasto je Leonard bio Dostojevski muzike. Bez presedana covek kome se svaki istinski zaljubljenik u poeziju treba oduziti.


Slazem se u potpunosti. Samo zelim da kazem da iako odlicno vladam engleskim jezikom, tek sa godinama sam uspela bolje da ga razumem. Njegovi tekstovi su puni mudtosti i skrivenih poruka, koristi razlicite istorijske i mitske reference, pa vam za razumevanje treba i malo sire obrazovanje. Neretko sam njegove tekstove razumela tek kada bih postala svesna i tih stvari, i zato je Leonard veliki poeta pre svega, jedinsvenog glasa koji ce zauvek ostati sa nama.

Marko

pre 7 godina

Najveci i najbolji i prvi i jedini! Hvala ti do neba za Arenu i hvala ti sto si me spasio milion puta... Nikada niko nije mogao to tako lako da uradi kao ti...Hvala ti!!

Dragana

pre 7 godina

"I did my best, it wasn't much
I couldn't feel, so I tried to touch. I've told the truth, I didn't come to fool you.
And even though it all went wrong
I'll stand before the Lord of Song
With nothing on my tongue but Hallelujah..."
Hvala ti na ovom remek delu, genije umetnosti! Počivaj u miru.

lilibg

pre 7 godina

Kada nas napusti velikan, kao što je bio Koen, uvek pomislim da je prerano otišao nekako sam ga doživljavala kao besmrtnog, što on svakako i jeste. Tužan dan!

посматрач

pre 7 godina

They sentenced me to twenty years of boredom
For trying to change the system from within
I'm coming now, I'm coming to reward them
First we take Manhattan, then we take Berlin .

Počivajte u miru.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Zamolio sam svog prijatelja B.D. koji se prosle godine penzionisao iz firme Columbia Records (sada Sony Entertainment) da mi isprica neku omiljenu anegdotu iz rada sa Cohenom (BD je, pored ostalih, producirao Dylana, Blue Oyster Cult, Clash, Aerosmith i desetine drugih).

BD mi je poslao sledeci odgovor:

"Sa Lenijem nije bilo nekih posebnih dogadjaja, mada je bilo par "incidenata". Sedimo ja i Bob Ludwig [legendarni zvucni inzenjer] u studiju u Portlandu, Mejn i upravo zavrsavamo masterovanje kompilacije 'Essential Leonard Cohen'. Trake koje je Ludwig pronasao bile su originalne studijske matrice prve generacije za koje nismo ni znali da jos uvek postoje, i zvuk u studiju bio je nadrealan: kristalno cist, intiman, trodimenzionalan, imali smo utisak kao da nam Leonard peva na uvce. Svi smo bili odusevljeni i van sebe -- svi, osim Lenija. "Sta je sad?", pitasmo ga. Posle krace pauze i ceskanja po glavi, odgovori: "Znate, moji ljubitelji od mene ocekuju odredjenu nesavrsenost, izvesni zvucni "mulj" , odgovori Leonard. Ne bejasmo bas srecni, ali naterasmo sebe da na silu dodamo jos jednu "dozu" visokofrekventne ekvalizacije tek da mu udovoljimo. Niko od nas nije bio zadovoljan - osim Lenija. Covek je oduvek tacno znao sta hoce"

"I jos nesto: na moje cudjenje, imao je obicaj da redovno slusa radio sou Rusha Limbaugh-a (zloglasnog ultradesnicarskog radio voditelja). Kad sam ga pitao: "Pobogu, zasto?", odgovorio mi je: "moramo dobro da poznajemo svoje neprijatelje".

Doktor

pre 7 godina

Zbogom dragi plemeniti Gospodine...bila je to prava knjizevnost koja se pevala, kao kod starih Grka. Hvala ti za tvoj becki valcer, promenio je neke zivote na bolje. Pocivaj u miru koji si trazio tako dugo, bolno, a na srecu prosvecivanja svih nas malih.

v

pre 7 godina

Looked through the paper
Makes you wanna cry
Nobody cares if the people live or die
And the dealer wants you thinking, that it's either black and white
Thank God it's not that simple
In my secret life.

Hvala na svemu, tek ce nas vase pesme voditi kroz zivot. Neka vam je laka zemlja.

I have tried to be free in my way

pre 7 godina

Sit se isplakah uz: Forget the perfect offering, there is a crack in everything, that is how the light gets in".
Jedini muzicar koga u kontinuitetu slusam i volim 37 godina. Imao sam veliku srecu da ga slusam u Amsterdamu 2008 i 2012. Nezaboravni koncerti, a ovaj prvi je practicno preslikan na DVD-u iz Londona 2008.
U svoj tuzi koja me skolila ovog jutra pade mi jedna ironicna misao na pamet: Koen, skroman kakav je bio, pobegao da ne bi slucajno dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost". Mir i spokoj tvojoj dusi, majstore!

biti normalan

pre 7 godina

RIP nije rec, vec skracenica, nije ni nasa ni njihova, vec svacija, posto je nasledje iza mudrih Rimljana. Requiescat in pace - pocivao u miru

matori grobar

pre 7 godina

Beograd septembar 2009 jedini put sam ga video uživo. Ne mogu da zaboravim tri bisa cela Arena sluša na nogama. imao sam utisak da je poželeo da bi smo stajali na rukama. Doviđenja legendo

Silver Surfer

pre 7 godina

Njegova velicina rasla je s godinama. Kao umetnik nije se potrosio i nije igrao na staru slavu. Ostavio je pesme koje su jos za njegovog zivota postale vanvremenski hitovi. Postavio je standarde koji ce tesko biti dostignuti. Napustio nas je istinski smeker. Pocivaj u miru.

Maja

pre 7 godina

Jako je tužno što nas najznačajnija imena muzičkog sveta polako napuštaju, ali u isto vreme je i velika čast deliti epohu sa svim tim ljudima i uživati u njihovom radu, kasnije i zaostavštini. Na nama je da ne dozvolimo da se njihova umetnost zaboravi, da je širimo i predočavamo ljudima koji iz nekog razloga za njih nisu čuli, ili prosto nisu obratili pažnju, a pre svega mlađima. Malo je danas umetnika kakvi su Koen, ili Bouvi, što je jako poražavajuće za društvo. Za kime li će nove generacije žaliti?!

Danka

pre 7 godina

Čovek čije su pesme zračile toplinom, ljubavlju, osećanjem, dušom. Slušati ga uživo je gotovo kao religijsko iskustvo, i za nas koji nismo tome skloni. Nedostajaće nam njegov glas, lirika njegove pojave...neponovljiv je.

Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic 'til I'm gathered safely in
Lift me like an olive branch and be my homeward dove
Dance me to the end of love....

Iz_mo

pre 7 godina

Tužan dan.

And clenching your fist for the ones like us
Who are oppressed by the figures of beauty,
You fixed yourself, you said, "Well never mind,
We are ugly but we have the music."

Arkadija

pre 7 godina

Zbogom, legendo.

Imala sam sreču da budem na njegovom koncdertu u Areni 2009.g, neponovljivo iskustvo i energija koja se desila između umetnika i publike teško se mogu rečima opisati.

Mladen

pre 7 godina

It was almolst like the blues.

Zao mi je sto se sretosmo kasno.... veliko hvala za sve carobne trenutke. Pocivaj u miru i vecna ti slava gospodine L.

Čapa i Grugru

pre 7 godina

Daleko, daleko na sever od Žeželja pada sneg. Nije gust kao u poslednjoj sceni McCabe&Mrs.Miller ali osećaj je isti. Zamračiti sobu, gledati divni film i osluškivati predivne pesme Kohena u njemu. Besmrtni gigant - Kohen i Altman. Kad dodje vreme, neka ga bude još, moći ćemo zahvaljujuči ovom divnom čoveku isto, svako na svom jeziku i svako svom bogu ili samom sebi reći. Spreman sam. Hineni, hineni,..

Dusan Miskovic

pre 7 godina

Svaka cast Bob Dilanu, volim ga i postujem ga. Ali ako je neko trebao da davno dobije Nobelovu nagradu za knjizevnost to je Leonard Koen, koga su mnogi zaboravili za ovu nagradu. Veliki covek i veliki umetnik. Slava mu.

Ultra kratki talasi

pre 7 godina

Ostavio je uticaj na moj zivot, tako da njegov zivot je vrlo znacajan za moj i za jos ko zna za koliki broj ljudskih zivota sirom sveta. I to nicim drugim nego pesmom i muzikom... Volim kako je umeo sa recima, cak i ovo o smrti... Mogu samo da kazem jos- Hvala!

Kalimero

pre 7 godina

"I’m traveling light
It’s au revoir
My once so bright
My fallen star"

Putuj bez prtlaga legendo. Pocivaj u miru. Tvoja zvezda svetlece jos dugo dugo...

Ana

pre 7 godina

Divan covek, divna muzika.Ziveo je sa umetnoscu, ziveo je zivot kakav je hteo.Tako je i otisao, kada je shvatio da je kraj.
Hvala za sve divne trenutke koje sam provela slusajucu taj magican glas, taj glas koji me je vracao sebi.

Milosav

pre 7 godina

Ode jos jedan ob mojih omiljenih umetnika, polako ali sigurno osipa se to drustvo pravih i nezaboravnih. Cuo sam sinoc da je preminuo, nesvakidasnji poet koji je umeo da iskaze ono sto misli svojim pesmama i stihovima. Preporucujem vam da pogledate ili poslusate jedan on njegovih koncerata, Live in London iz 2009, neponovljiv preformans, prateci band i vokali prosto bozanstveni. Pozdrav iz Toronta.

Well, my friends are gone and my hair is grey
I ache in the places where I used to play
And I'm crazy for love but I'm not coming on
I'm just paying my rent every day in the Tower of Song ...

Danijela

pre 7 godina

Procitala sam negde anegdotu vezanu za cuveni festival u Glastonberiju gde je jednom prilikom 70-ih godina nastupao legendarni Dzimi Hendriks. Svojom muzikom je toliko raspomamio gledaoce da je na pragu bila prava pobuna; organizatori i policija su se nasli na muci dok se neko nije dosetio da u Londonu nekim povodom gostuje Leonard Koen i da ga po svaku cenu treba dovesti da sedira mlade slusaoce. Probudili su ga u sred noci, ponudili koliko god treba i Leonard Koen je nastupio na Glastonberiju. Uvek mi se svidjala ova pricica, nasmejem se kada pomislim na to

Ђорго

pre 7 godina

Отишао је чудесан уметник.
Нема речи, само туга и дивне песме.
И не само за овај дан.

nemanja

pre 7 godina

Woke up this moorning,i got my self the gun!Koliko sam samo zagotivio ovog coveka zbog Sopranovih,tj da budem iskreen,nisam znao kolika je velicina,dok nisam poceo da gledam pomenutu seriju! Pocivaj u miru legendo...

Bojan

pre 7 godina

Pre par godina se zaputih na put do Istre gde je moja muza tada bila, htedoh je povesti na njegov koncert. Ne vidoh njega, a ni ona mene.

V.St.

pre 7 godina

Nista se nece promeniti, posle vise od cetiri decenije nece proci taj momenat koji samo on moze da oplemeni svojom muzikom, briljantni covek je otisao, muziku i poeziju nam je ostavio!

Nikola

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište
(Vladimir, 11. novembar 2016 08:03)

Bio sam na koncertu, napravio veliku gresku. Jedan od dosadnijih koncerata medju inace stotinama koncerata na kojima sam bio u zemlji, a pogotovu inostranstvu. Na koncertu Leonardu Koenu sam eto bio da bih bio, da ga vidim, pre nego sto eventualno...Inace, njegova muzika me nije nikada dodirivala. Istu gresku sam napravio sa Bi Bi Kingom. Eej, vozim se u Augzburg da bih bar jednom video Bi Bi King-a?!?? Jedva sam cekao da se zavrsi koncert, da izadjem...Toliko je dosadno bilo.

slobinator

pre 7 godina

veliki gubitak za svet umetnosti.ali ovi koji pošto-poto hoće koena da upoređuju sa dilanom I pri tome kažu da dilan nije pesnik I da ne zaslužuje nobela su teške neznalice.osim toga ne znam ni zbog čega ih uopšte upoređuju,a verovatno ne znaju pesme ni jednog ni drugog.ja sam 'dilanovac'od tinejdžerskih dana,a sada mi je 47,nobela je sigurno zaslužio,a zašto ga nije dobio I koen treba pitati one koje dodeljuju nagradu.mnogo je ružno što pljujete po živoj legendi kao što je bob dylan.umesto toga sedite,poslušajte I pročitajte bar 10 njegovih najčuvenijih pesama pa onda tek komentarišite

Sta je dobra muzika ne zna svako

pre 7 godina

I za kraj
jedan od njegovih poslednjih mega hitova.

[link]

Neka ti je večna slava.
(Cole, 11. novembar 2016 04:05)

"Nevermind" je za tebe megahit? Eee moj brajko, samo zbog toga sto je neko umro pisati o njemu samo hvalospeve nije nista drugo do pokusaj da se dodvoris ne bi li u moru mejnstrim komentara povodom ovakvih dogadjaja u stilu: Legenda, car, kralj, R.I.P, neka ti je vecna slava, hvala ti za sve, otisao si na bolje mesto...itd. itd., ucario i ti neki plus vise. Leonard Koen je imao par hitova (za mene su i oni dosadni), sve ostalo je beznacajno recitovanje sa malo muzike u pozadini.

St

pre 7 godina

Cim ima ovoliko komentara jasno je da je kvalitet muzike prosecan. Isto ko i kod Bouvija. Isto ce biti jednog dana i sa Madonom. Kad su umrli Lu Rid i Laks Interior niko se nije javio niti pisao...u treba tako

zabrinut

pre 7 godina

Pasce Srbija u depresiju, ne zbog situacije u kojoj se nalazimo, nego zbog smrti Koena. Sta li ce tek biti kad ode neka nasa turbo legenda? Koen jeste bio veliki umetnik, ali treba ga pustiti da pociva u miru.

Nikola

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište
(Vladimir, 11. novembar 2016 08:03)

Bio sam na koncertu, napravio veliku gresku. Jedan od dosadnijih koncerata medju inace stotinama koncerata na kojima sam bio u zemlji, a pogotovu inostranstvu. Na koncertu Leonardu Koenu sam eto bio da bih bio, da ga vidim, pre nego sto eventualno...Inace, njegova muzika me nije nikada dodirivala. Istu gresku sam napravio sa Bi Bi Kingom. Eej, vozim se u Augzburg da bih bar jednom video Bi Bi King-a?!?? Jedva sam cekao da se zavrsi koncert, da izadjem...Toliko je dosadno bilo.

Sta je dobra muzika ne zna svako

pre 7 godina

I za kraj
jedan od njegovih poslednjih mega hitova.

[link]

Neka ti je večna slava.
(Cole, 11. novembar 2016 04:05)

"Nevermind" je za tebe megahit? Eee moj brajko, samo zbog toga sto je neko umro pisati o njemu samo hvalospeve nije nista drugo do pokusaj da se dodvoris ne bi li u moru mejnstrim komentara povodom ovakvih dogadjaja u stilu: Legenda, car, kralj, R.I.P, neka ti je vecna slava, hvala ti za sve, otisao si na bolje mesto...itd. itd., ucario i ti neki plus vise. Leonard Koen je imao par hitova (za mene su i oni dosadni), sve ostalo je beznacajno recitovanje sa malo muzike u pozadini.

St

pre 7 godina

Cim ima ovoliko komentara jasno je da je kvalitet muzike prosecan. Isto ko i kod Bouvija. Isto ce biti jednog dana i sa Madonom. Kad su umrli Lu Rid i Laks Interior niko se nije javio niti pisao...u treba tako

zabrinut

pre 7 godina

Pasce Srbija u depresiju, ne zbog situacije u kojoj se nalazimo, nego zbog smrti Koena. Sta li ce tek biti kad ode neka nasa turbo legenda? Koen jeste bio veliki umetnik, ali treba ga pustiti da pociva u miru.

knez

pre 7 godina

Javljam se iz Kanade, Leonardove rodne zemlje. Slusam na radiju u autu Haleluja i cudim se kako davno nisam cuo tu pesmu. Sad sam shvatio i zasto je pustaju. Legenda.

Velikoslovog

pre 7 godina

Hallelujah - moja omiljena pesma svih vremena.
Dance mi to the end of love - ce biti pesma za prvi ples na vencanju.
I'm your man, if it be your will i jos jedno desetak pesama - pesme uz koje sam naucio sta to znaci biti dzentlmen. Otisao je za mene najveci.

Dr

pre 7 godina

RIP nije nasa rec!!! Smuci mi se kad je procitam.Pocivajte u miru, gospodine...
(beograd_moskva, 11. novembar 2016 04:21)

Rip je svetski priznata skracenica za izjavljivanje saucesca. S obzirom sa je strana licnost u pitanju, sasvim je na mestu.

Jel kad odes na razgovor za posao i kad te pitaju koje je vas poznavanje worda i excela ti im kazes to nisu nase reci, necu da radim za vas?

Vladimir

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište

Cole

pre 7 godina

Kad ode neki umetnik takvog kalibra,
reči su suvišne, mislim da ih ni on
ne bi hteo ali moram da kažem da ga
ne treba žaliti, imao je ispunjen život
i otišao na vreme na neko drugo, bolje
mesto, a nama kakva nam je budućnost,
neka nam je Bog u pomoći. I za kraj
jedan od njegovih poslednjih mega hitova.

https://www.youtube.com/watch?v=N3HbrfV0hJM

Neka ti je večna slava.

nevski

pre 7 godina

pisao sam komentar kada je Dilan dobio nobelovu nagradu...pogresili su ,ovo je pesnik,Dilan je neoliberalni demokrata...ah,da,pa samo takvi i dobijaju nobela.....nema veze kakav si umetnik...
u svakom slucaju,svet je siromasniji za jednog autenticnog umetnika...pocivaj u miru Linarde...pesme su ti odavno besmrtne.

Blek - Chicago

pre 7 godina

Dragi Leonard Koen... Laka mu zemlja...
"Oh, the wind, the wind is blowing,
through the graves the wind is blowing,
freedom soon will come;
then we'll come from the shadows."
The Partsan...

nemanja

pre 7 godina

Woke up this moorning,i got my self the gun!Koliko sam samo zagotivio ovog coveka zbog Sopranovih,tj da budem iskreen,nisam znao kolika je velicina,dok nisam poceo da gledam pomenutu seriju! Pocivaj u miru legendo...

Deyan

pre 7 godina

'Ah, the moon's too bright
The chain's too tight
The beast won't go to sleep
I've been running through these promises to you
That I made and I could not keep
Ah but a man never got a woman back'

Laku noć, Maestro

Vojislav YUL_BGD

pre 7 godina

Pustio sam suzu za velikim covekom.
Nije trebalo. SIguran sma da ni on to ne bi voleo. Njegova poezija je sa nama.
Hvala mu za mnoge divne trenutke.
U Montrealu je jutros 5 stepeni, jesen je sve hladnija, javorovo lisce skoro skroz opalo.... Otisao je pre zime koja dolazi. Kao i uvek - pametno.
...

slobinator

pre 7 godina

veliki gubitak za svet umetnosti.ali ovi koji pošto-poto hoće koena da upoređuju sa dilanom I pri tome kažu da dilan nije pesnik I da ne zaslužuje nobela su teške neznalice.osim toga ne znam ni zbog čega ih uopšte upoređuju,a verovatno ne znaju pesme ni jednog ni drugog.ja sam 'dilanovac'od tinejdžerskih dana,a sada mi je 47,nobela je sigurno zaslužio,a zašto ga nije dobio I koen treba pitati one koje dodeljuju nagradu.mnogo je ružno što pljujete po živoj legendi kao što je bob dylan.umesto toga sedite,poslušajte I pročitajte bar 10 njegovih najčuvenijih pesama pa onda tek komentarišite

Nislija

pre 7 godina

Pocivaj u miru legendo, pamticemo tvoje hitove dok smo zivi, meni su omiljeni bili Dance me to the end of love i Hallelujah, tako mocan glas, a opet umirujuc.

I have tried to be free in my way

pre 7 godina

Sit se isplakah uz: Forget the perfect offering, there is a crack in everything, that is how the light gets in".
Jedini muzicar koga u kontinuitetu slusam i volim 37 godina. Imao sam veliku srecu da ga slusam u Amsterdamu 2008 i 2012. Nezaboravni koncerti, a ovaj prvi je practicno preslikan na DVD-u iz Londona 2008.
U svoj tuzi koja me skolila ovog jutra pade mi jedna ironicna misao na pamet: Koen, skroman kakav je bio, pobegao da ne bi slucajno dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost". Mir i spokoj tvojoj dusi, majstore!

jovica

pre 7 godina

I'm traveling light
It's au revoir
My once so bright, my fallen star
I'm running late, they'll close the bar
I used to play one mean guitar
I guess I'm just somebody who
Has given up on the me and you
I'm not alone, I've met a few
Traveling light like we used to do
Good night, good night, my fallen star
I guess you're right, you always are
I know you're right about the blues
You live some life you'd never choose
I'm just a fool, a dreamer who forgot to dream of the me and you
I'm not alone, I've met a few
Traveling light like we used to do

Jeremija

pre 7 godina

"... , nije mi bitno šta ljudi misle o meni kao muzičaru , pesniku , kantautoru - mnogo mi je važnije šta misle o meni kao čoveku ."
RIP
:(

Zoran Stamenkovic

pre 7 godina

Princ tame, bard turobnosti, ali u danasnjem svetskom crnilu jedan id najsjajnijih svetionika. Ko vlada engleskim dobro, razume zasto je Leonard bio Dostojevski muzike. Bez presedana covek kome se svaki istinski zaljubljenik u poeziju treba oduziti.

zbogom pameti

pre 7 godina

znali smo za coveka ko je I sta je...ali taj koncert u Areni nam je pokazao da neko moze da uziva toliko u svemu sta radi...ta energija..ta posvecenost..kao da je prvi koncert na turneji...vise od 3 sata u fullu...posle ovog spektakla na koncerte vise ni ne odlazimo...
e a vrh je sto pesma dance me ...moze da se cuje u supermarketima u kvartu...
danas je umro I jedan delic svih nas...

megatronman

pre 7 godina

Za čitaoca beograd_moskva: apsolutno se slažem. RIP je pomodna riječ. Leonarda C. sam gledao u Kombak Areni. Došao sam iz Zagreba ga pogledati i sjetiti se Suzane iz mladosti. Leonard Cohen je očito bio veliki poeta i umjetnik. Nažalost se na njegovom zadnjem albumu naslućuje nešto "crno". Glas mu je na snimkama predubok no slušajući CD mislio sam da se radi o namjernoj produkciji njegovog sina producenta. Očito da je L.C. naslućivao svoj fizički kraj. Zbogom.

Strikan

pre 7 godina

Kad su me pitali kako je bilo na koncertu 2009. u Areni, rekao sam sledece: Obično ovacije na nogama se dese na kraju koncerta, ako se i dese. Ovde je cela Arena kao po komandi ustala i 5 minuta aplaudirala čim je legenda zakoračila ka sceni... E da, i onaj momenat kad je krenuo Partisan - znamo da nije njegova najveća i najznacajnija pesma - ali njeni izvođenje i reakcija u Areni su bili za pamćenje. I sad se najezim. "Ima nade", glupavo pomislih... Hvala Ti, hvala što si svojim glasom i recima mi stvorio utočište od zadnjih 30 godina i skorog kraja sveta.

so long, Leonard

pre 7 godina

Sit se isplakah uz: Forget the perfect offering, there is a crack in everything, that is how the light gets in".
Jedini muzicar koga u kontinuitetu slusam i volim 37 godina. Imao sam veliku srecu da ga slusam u Amsterdamu 2008 i 2012. Nezaboravni koncerti, a ovaj prvi je practicno preslikan na DVD-u iz Londona 2008.
U svoj tuzi koja me skolila ovog jutra pade mi jedna ironicna misao na pamet: Koen, skroman kakav je bio, pobegao da ne bi slucajno dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost". Mir i spokoj tvojoj dusi, majstore!
p.s. poslednji intervju moze da se cuje ovde: http://www.newyorker.com/culture/culture-desk/leonard-cohen-a-final-interview

посматрач

pre 7 godina

They sentenced me to twenty years of boredom
For trying to change the system from within
I'm coming now, I'm coming to reward them
First we take Manhattan, then we take Berlin .

Počivajte u miru.

Nenad zg

pre 7 godina

Muškarci su najviše izgubili njegovim odlaskom.....
Od njega smo mogli naučiti skoro sve što trebamo....
Tek onda glazba...umjetnost....
Najveći !!!!
Uzivo; Beograd,Zagreb,Stozice,Verona,Pula..
.moj frend Srdan iz Beograda i ja.....
imamo što za prepričavati naraštajima što dolaze....

Nataša

pre 7 godina

"I'm traveling light
It's au revoir
My once so bright, my fallen star
I'm running late, they'll close the bar
I used to play one mean guitar"

Pročitala sam sve komentare i shvatila koliko nas ima. I suze su najzad krenule da teku. Fare thee well, my nightningale. Bio si mi važan.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Zamolio sam svog prijatelja B.D. koji se prosle godine penzionisao iz firme Columbia Records (sada Sony Entertainment) da mi isprica neku omiljenu anegdotu iz rada sa Cohenom (BD je, pored ostalih, producirao Dylana, Blue Oyster Cult, Clash, Aerosmith i desetine drugih).

BD mi je poslao sledeci odgovor:

"Sa Lenijem nije bilo nekih posebnih dogadjaja, mada je bilo par "incidenata". Sedimo ja i Bob Ludwig [legendarni zvucni inzenjer] u studiju u Portlandu, Mejn i upravo zavrsavamo masterovanje kompilacije 'Essential Leonard Cohen'. Trake koje je Ludwig pronasao bile su originalne studijske matrice prve generacije za koje nismo ni znali da jos uvek postoje, i zvuk u studiju bio je nadrealan: kristalno cist, intiman, trodimenzionalan, imali smo utisak kao da nam Leonard peva na uvce. Svi smo bili odusevljeni i van sebe -- svi, osim Lenija. "Sta je sad?", pitasmo ga. Posle krace pauze i ceskanja po glavi, odgovori: "Znate, moji ljubitelji od mene ocekuju odredjenu nesavrsenost, izvesni zvucni "mulj" , odgovori Leonard. Ne bejasmo bas srecni, ali naterasmo sebe da na silu dodamo jos jednu "dozu" visokofrekventne ekvalizacije tek da mu udovoljimo. Niko od nas nije bio zadovoljan - osim Lenija. Covek je oduvek tacno znao sta hoce"

"I jos nesto: na moje cudjenje, imao je obicaj da redovno slusa radio sou Rusha Limbaugh-a (zloglasnog ultradesnicarskog radio voditelja). Kad sam ga pitao: "Pobogu, zasto?", odgovorio mi je: "moramo dobro da poznajemo svoje neprijatelje".

Nemanja

pre 7 godina

"I hear that you're building your little house deep in the desert, you're living for nothing now, I hope you're keeping some kind of record..." :/

Dejan

pre 7 godina

Pocivaj u miru legendo.Tvoja dela ostace iza tebe dokle svet postoji jer si istom podario kroz svoja ostvarenja lek za dusu i time sebe svrstao u besmrtnike.
Neka ti je laka zemlja.

Lady Stark

pre 7 godina

Napravio odličan album kao "labudovu pesmu", već se pozdravio sa publikom i javnim nastupima, voleo, gubio, opet voleo, grešio, pobeđivao, ostavio pečat kao poeta i muzičar toliko jak da su ga se svi setili kad je Dilan dobio Nobela, ušao u legendu. Imao se rašta i roditi... Ova nam je godina odnela mnoge prave i drage umetnike.

Dusan Miskovic

pre 7 godina

Svaka cast Bob Dilanu, volim ga i postujem ga. Ali ako je neko trebao da davno dobije Nobelovu nagradu za knjizevnost to je Leonard Koen, koga su mnogi zaboravili za ovu nagradu. Veliki covek i veliki umetnik. Slava mu.

Čapa i Grugru

pre 7 godina

Daleko, daleko na sever od Žeželja pada sneg. Nije gust kao u poslednjoj sceni McCabe&Mrs.Miller ali osećaj je isti. Zamračiti sobu, gledati divni film i osluškivati predivne pesme Kohena u njemu. Besmrtni gigant - Kohen i Altman. Kad dodje vreme, neka ga bude još, moći ćemo zahvaljujuči ovom divnom čoveku isto, svako na svom jeziku i svako svom bogu ili samom sebi reći. Spreman sam. Hineni, hineni,..

Vladimir

pre 7 godina

2009. godina.
Beogradska arena.
Koncert LK.
Najbliže što sam bio do Umetnosti.
Vrhunska privilegija slušati ga uživo.
Ko to nije osetio ne zna o čemu se radi.
Preko 4 sata sveprozimajuce magije.
Neponovljiv.
Jedinstven.
Iskren i mračan Pesnik.
Umetnik za Nobela, ako smo već krenuli u tom pravcu.
U svakom slučaju, u Doba agresivne Biberizacije, Svetionik i Utočište

Silver Surfer

pre 7 godina

Njegova velicina rasla je s godinama. Kao umetnik nije se potrosio i nije igrao na staru slavu. Ostavio je pesme koje su jos za njegovog zivota postale vanvremenski hitovi. Postavio je standarde koji ce tesko biti dostignuti. Napustio nas je istinski smeker. Pocivaj u miru.

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

U vreme kad je gostovao u Areni i kad sam imao zelju da ga vidim uzivo, bio je i neki nebulozni seminar u mojoj skoli na koji sam morao ici. I dok sam u nastavnickoj kancelariji vise sam za sebe komentarisao i trazio nacin da ne budem na seminaru, javi se i glas utehe kolege muzicara: "Sta 'oces, nisam ni ja prosli put bio na Lukasu, pa sta!?" A ostali pocese grohotom da se smeju uz komentare: "Aca bas zna da napravi festu!" Sedam godina je proslo od tad. Danas je malo stvari koje me ovde mogu iznenaditi. Sanjaj lepe note, maestro!

ej

pre 7 godina

"Nevermind"
There’s truth that lives
And truth that dies...
Со еден човек ја слушавме заедно оваа негова песна . Се сеќавам...Легендо, твоите песни го спојуваa неспоивото.Почивај во мир

radanko

pre 7 godina

Ostade iza tebe tvoj "Famous blue raincoat", koji si tako emotivno izveo na ko zna koji bis po redu u Areni prije koju godinu...Pocivaj u miru legendo i "Dance me to the end of love"na nekom drugom,ljepšem i boljem svijetu...

milosh-nish

pre 7 godina

nevermind koja se koristi kao theme song za true detective season 2 je nesto neverovatno,uvek mogu da je cujem u bilo koje doba dana ili noci,ode veliki

Danijela

pre 7 godina

Procitala sam negde anegdotu vezanu za cuveni festival u Glastonberiju gde je jednom prilikom 70-ih godina nastupao legendarni Dzimi Hendriks. Svojom muzikom je toliko raspomamio gledaoce da je na pragu bila prava pobuna; organizatori i policija su se nasli na muci dok se neko nije dosetio da u Londonu nekim povodom gostuje Leonard Koen i da ga po svaku cenu treba dovesti da sedira mlade slusaoce. Probudili su ga u sred noci, ponudili koliko god treba i Leonard Koen je nastupio na Glastonberiju. Uvek mi se svidjala ova pricica, nasmejem se kada pomislim na to

Milosav

pre 7 godina

Ode jos jedan ob mojih omiljenih umetnika, polako ali sigurno osipa se to drustvo pravih i nezaboravnih. Cuo sam sinoc da je preminuo, nesvakidasnji poet koji je umeo da iskaze ono sto misli svojim pesmama i stihovima. Preporucujem vam da pogledate ili poslusate jedan on njegovih koncerata, Live in London iz 2009, neponovljiv preformans, prateci band i vokali prosto bozanstveni. Pozdrav iz Toronta.

Well, my friends are gone and my hair is grey
I ache in the places where I used to play
And I'm crazy for love but I'm not coming on
I'm just paying my rent every day in the Tower of Song ...

Maja

pre 7 godina

Jako je tužno što nas najznačajnija imena muzičkog sveta polako napuštaju, ali u isto vreme je i velika čast deliti epohu sa svim tim ljudima i uživati u njihovom radu, kasnije i zaostavštini. Na nama je da ne dozvolimo da se njihova umetnost zaboravi, da je širimo i predočavamo ljudima koji iz nekog razloga za njih nisu čuli, ili prosto nisu obratili pažnju, a pre svega mlađima. Malo je danas umetnika kakvi su Koen, ili Bouvi, što je jako poražavajuće za društvo. Za kime li će nove generacije žaliti?!

FamousBlueRaincoat

pre 7 godina

Uvek mi je žao kad umre neko čiju umetnost volim, ali sada sam osetio istinsku tugu. Bio je jedan od najiskrenijih autora i slušajući ga postao mi je prijatelj. Bio je Gospodin i Pravi Umetnik.

Bojan

pre 7 godina

Pre par godina se zaputih na put do Istre gde je moja muza tada bila, htedoh je povesti na njegov koncert. Ne vidoh njega, a ni ona mene.

v

pre 7 godina

0
Princ tame, bard turobnosti, ali u danasnjem svetskom crnilu jedan id najsjajnijih svetionika. Ko vlada engleskim dobro, razume zasto je Leonard bio Dostojevski muzike. Bez presedana covek kome se svaki istinski zaljubljenik u poeziju treba oduziti.


Slazem se u potpunosti. Samo zelim da kazem da iako odlicno vladam engleskim jezikom, tek sa godinama sam uspela bolje da ga razumem. Njegovi tekstovi su puni mudtosti i skrivenih poruka, koristi razlicite istorijske i mitske reference, pa vam za razumevanje treba i malo sire obrazovanje. Neretko sam njegove tekstove razumela tek kada bih postala svesna i tih stvari, i zato je Leonard veliki poeta pre svega, jedinsvenog glasa koji ce zauvek ostati sa nama.

Ana

pre 7 godina

Divan covek, divna muzika.Ziveo je sa umetnoscu, ziveo je zivot kakav je hteo.Tako je i otisao, kada je shvatio da je kraj.
Hvala za sve divne trenutke koje sam provela slusajucu taj magican glas, taj glas koji me je vracao sebi.

Ђорго

pre 7 godina

Отишао је чудесан уметник.
Нема речи, само туга и дивне песме.
И не само за овај дан.

matori grobar

pre 7 godina

Beograd septembar 2009 jedini put sam ga video uživo. Ne mogu da zaboravim tri bisa cela Arena sluša na nogama. imao sam utisak da je poželeo da bi smo stajali na rukama. Doviđenja legendo

Arkadija

pre 7 godina

Zbogom, legendo.

Imala sam sreču da budem na njegovom koncdertu u Areni 2009.g, neponovljivo iskustvo i energija koja se desila između umetnika i publike teško se mogu rečima opisati.

Kalimero

pre 7 godina

"I’m traveling light
It’s au revoir
My once so bright
My fallen star"

Putuj bez prtlaga legendo. Pocivaj u miru. Tvoja zvezda svetlece jos dugo dugo...

Ultra kratki talasi

pre 7 godina

Ostavio je uticaj na moj zivot, tako da njegov zivot je vrlo znacajan za moj i za jos ko zna za koliki broj ljudskih zivota sirom sveta. I to nicim drugim nego pesmom i muzikom... Volim kako je umeo sa recima, cak i ovo o smrti... Mogu samo da kazem jos- Hvala!

Mare

pre 7 godina

Oduvek sam ga postovao, ali nisam bio fan. Ove godine sam preslusavao neke njegove albume i slucajno se zakacio za Famous Blue Raincoat. Onda sam obratio paznju na tekst i doziveo otkrovenje. Ta pesma ima tako dobru naraciju i razvoj likova, takav naboj suzdrzanih i komplikovanih emocija, da je pravo umetnicko delo. Sigurno ima boljih u istoriji knjizevnosti, ali za pojmove popularne muzike, ovo je jednostavno neverovatno.

A, pri tom, to je samo jedna od njegovih pesama. Ni u jednu drugu se nisam udubljivao - ko zna koliko jos ovakvih bisera ima u njegovom opusu.

Kapa dole, covece.

vostani carice

pre 7 godina

And who by fire, and who by water,
and who in the sunshine, and who in the night time...
Poslednji pozdrav za legendu.


Bravo, izborom pesme vidi se da si pravi fan.

Who By Fire je (za one koji ne znaju) prepevan nordijski ep iz IX veka. Pesma govori o smrti i samom casu umiranja .. ko od vode , ko od vode, ko u snu...

Laku noc maestro, moj naklon do poda

Doktor

pre 7 godina

Zbogom dragi plemeniti Gospodine...bila je to prava knjizevnost koja se pevala, kao kod starih Grka. Hvala ti za tvoj becki valcer, promenio je neke zivote na bolje. Pocivaj u miru koji si trazio tako dugo, bolno, a na srecu prosvecivanja svih nas malih.

Marko

pre 7 godina

Najveci i najbolji i prvi i jedini! Hvala ti do neba za Arenu i hvala ti sto si me spasio milion puta... Nikada niko nije mogao to tako lako da uradi kao ti...Hvala ti!!

Dragana

pre 7 godina

"I did my best, it wasn't much
I couldn't feel, so I tried to touch. I've told the truth, I didn't come to fool you.
And even though it all went wrong
I'll stand before the Lord of Song
With nothing on my tongue but Hallelujah..."
Hvala ti na ovom remek delu, genije umetnosti! Počivaj u miru.

2ga Srbija

pre 7 godina

U sustini od pesnika medju muzicarima ostao samo jos Bob Dylan i Nick Cave...realno onda mozemo da ugasimo svetlo sto se tice muzike koja vlada top listama...

Tesko je gledati gde legende umiru a ne dolaze do izrazaja nove u ovakvom poretku masovne potrosnje i kulture.

Mladen

pre 7 godina

It was almolst like the blues.

Zao mi je sto se sretosmo kasno.... veliko hvala za sve carobne trenutke. Pocivaj u miru i vecna ti slava gospodine L.

v

pre 7 godina

Looked through the paper
Makes you wanna cry
Nobody cares if the people live or die
And the dealer wants you thinking, that it's either black and white
Thank God it's not that simple
In my secret life.

Hvala na svemu, tek ce nas vase pesme voditi kroz zivot. Neka vam je laka zemlja.

lilibg

pre 7 godina

Kada nas napusti velikan, kao što je bio Koen, uvek pomislim da je prerano otišao nekako sam ga doživljavala kao besmrtnog, što on svakako i jeste. Tužan dan!

Iz_mo

pre 7 godina

Tužan dan.

And clenching your fist for the ones like us
Who are oppressed by the figures of beauty,
You fixed yourself, you said, "Well never mind,
We are ugly but we have the music."

Danka

pre 7 godina

Čovek čije su pesme zračile toplinom, ljubavlju, osećanjem, dušom. Slušati ga uživo je gotovo kao religijsko iskustvo, i za nas koji nismo tome skloni. Nedostajaće nam njegov glas, lirika njegove pojave...neponovljiv je.

Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic 'til I'm gathered safely in
Lift me like an olive branch and be my homeward dove
Dance me to the end of love....

So long, Leonard

pre 7 godina

nesto manje poznato:

You tell me that silence
is nearer to peace than poems
but if for my gift
I brought you silence
(for I know silence)
you would say
"This is not silence
this is another poem"
and you would hand it back to me.

BN

pre 7 godina

Kolikima je znacio, koliki danas osjecaju tugu prisjecajuci se momenata kada su, najcesce sami, ponekad zamagljenih ociju, uz njegove stihove, muziku, glas prozivljavali ljubav, rastanke, neke nove, jos cesce ugasle ideale. Veliki je bio, razlozan i vrijedan taj zivot.
Pocivajete u miru, gospodine Koen.

Bro

pre 7 godina

"Mnoge tekstove pesama koje je on odbacio,drugi bi sa zadovoljstvom to prigrabili. Njemu nije dovoljno da pesma "ima prodju",njegova pesma mora da bude savrsena,da ima dusu,da ti takne i najskrivenija osecanja". To su bile reci mog starijeg kolege,kojima je hteo da mi docara ko je Leonard Koen. Vremenom sam shvatio o cemu je kolega pricao. Pocivaj u miru.

biti normalan

pre 7 godina

RIP nije rec, vec skracenica, nije ni nasa ni njihova, vec svacija, posto je nasledje iza mudrih Rimljana. Requiescat in pace - pocivao u miru

V.St.

pre 7 godina

Nista se nece promeniti, posle vise od cetiri decenije nece proci taj momenat koji samo on moze da oplemeni svojom muzikom, briljantni covek je otisao, muziku i poeziju nam je ostavio!