Aktuelno

Ponedeljak, 07.11.2016.

08:33

Kada je pravi trenutak da letnje gume zamenimo zimskim?

Izvor: B92

Kada je pravi trenutak da letnje gume zamenimo zimskim? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

kele

pre 7 godina

Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".
(Replay, 08. novembar 2016 10:10)
Godinama sam pratio sve testove vezano za gume. Najzanimljivije je da je ponašanje ljetne gume na apsolutno svim usporednim testovima sa zimskim gumama pokazalo da se one ponašaju bolje na suvoj i mokroj cesti, bez obzira na temperaturu podloge. Dakle, zimska se pokazala očekivano bolje na snijegu i ledu i nigdje više. Isto tako, zimska guma ljeti ima zaustavni put veći za 10-15 metara od ljetne gume pri kočenju sa 100 km/h. Mislite o tome.

kele

pre 7 godina

@richter
U zadnjih par godina vozim zimi isključivo Dunlop. Prvo WS3, a sad WS4. Prezadovoljan u svakom pogledu. Što se tiče trošenja, najgori, ali ubjedljivo, je Goodyear. Imao sam tri generacije (UG6, 7 i 8). Poslije 20.000km se počnu listati i trošiti. Nikad više GY.
I sa Continentalom nećeš pogriješiti.

henk.mudi

pre 7 godina

@richter
Sto se tice Continentala ne mogu ti pomoci, ali znam da su na testovima uvek medju najboljima. Vozio Alpin A4 i Dunlop WS 3D, Dunlop mi deluje bolje po snegu ali se osetno brze trosi.

richter_bl

pre 7 godina

Da li je iki koristio zimske gume marke Continental? Trenutno imam Mischelin Alpine A4 koje su na izdisaju. Inače ne kupujte gume marke Sportiva. Ja sam kupio ljetnje i užasno su bučne iako su dobre za vožnju oo kiši. Htio da prodjem jeftinije. Takođe molio bih ako neko ima iskustva sa Dunlop i Lasa zimskim gumama da komentariše.

Bojan

pre 7 godina

Ukoliko dođe do nezgode a vi imate letnje gume nakon 1.novembra vi se vodite kao tehnički neispravni i ništa od osiguranja tako da je pravo vreme pre 1.novembra....tj j...o nas naš zakon!
(Sremac76, 7. novembar 2016 15:40)

To je tacno samo ako ima snega i leda. Ako je vreme suvo, voznja na letnjim gumama vas ne cini tehnicki neispravnim i nikako niste odgovorni za tudju krivicu.

ovo - ono

pre 7 godina

@ razuma bez

U nasem selu to znaci Matsch und Schnee,u Vasem mozda Mud and Snow,nije bitno,izgleda da Vi to nikako ne mozete povezati sa All Saison gumama?

hiavata

pre 7 godina

Automobil sam uzeo prošle godine na proljeće sa tek stavljenim novim ljetnim gumama. U decembru prošle godine sam kupio zimske Sava Eskimo HP i prezadovoljan sam. Ljetne su mi 18ke, a zimske 17ke. Vjerujte mi da mi je jeftinije bilo kupiti polovne 17ke felge i nove gume, nego da sam samo kupio zimske gume (isto Sava) za 18ke. 
Sad sam miran par sezona sa dva seta novih guma. Gume mijenjam u periodu decembar-mart.
(Dražen, 08. novembar 2016 09:37)

Sava gume u tim dimenzijama su djubre. Presao sam sa letnjim sava intensa uhp oko 10.000km i moram na prolece da ih menjam jer tresu pri 100km/h. Na kraju skuplja dara nego mera, bolje da sam u startu uzeo michelin ili continental, ne bi bacio pare a ne bi ni balansirao gume 4 puta i drndao i izgubio sate i zivce. Cak sam isao i na proveru balansiranosti pod opterecenjem. Guma fabricki nije dobra sto je masina i pokazala, ali gospoda iz Beogume nisu htela da uvaze reklamaciju iako su u garanciji. Vise me tamo u servisu ne vide.

Vlad

pre 7 godina

"Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 8. novembar 2016 10:10)"

Jesi razmisljao možda kako se ponaša ta zimska guma po snegu i ledu, nakon što si je vozio celo leto po usijanom asfaltu?

razuma bez

pre 7 godina

postovani/na vozac/ca - kupi all saison gume sa oznakom m+s* i malo sirim profilom,vozi razumno i srecan ti put
(ovo - ono, 7. novembar 2016 14:41) # Link komentara

Da li znas sta znaci m+s?

jungula bungula

pre 7 godina

imam dva kompleta, na posebnim felnama, menjam redovno, traju mi vec 4 godine. Potpuno se slazem da treba imati zimske i letnje posebno, ali brate mili, kada puknes pare na sva seta guma i dva seta felni, i mislis miran si, i onda posle nekog vremena probusis gumu na kratere u nasim putevima ili izbije bubac, nema nista gore.. a da ne pominjem kad panduri nemaju zimske, nego letnje, celave, sa sklopocijama od automobila, kojima pola ne rade svetla i stopaljke, tuga.. posle mene zaustave i kazu mi da nemam atest za dnevna svetla, pa alo brate ti nemas svetla uopste..

Jamezdin

pre 7 godina

Pre 3 god uzeo sve cetri letnje.Zimske nemam.Kad ima snega na putu ne vozim to je otprilike 10 dana u godini.U svim ostalim uslovima se isto ponasaju i kad je hladno i kad je toplo nisam nesto primetio razliku.Jedino su neupotrebljive kad ima snega i leda na putu zbog toga tada i ne vozim.

Replay

pre 7 godina

Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".

Dražen

pre 7 godina

Automobil sam uzeo prošle godine na proljeće sa tek stavljenim novim ljetnim gumama. U decembru prošle godine sam kupio zimske Sava Eskimo HP i prezadovoljan sam. Ljetne su mi 18ke, a zimske 17ke. Vjerujte mi da mi je jeftinije bilo kupiti polovne 17ke felge i nove gume, nego da sam samo kupio zimske gume (isto Sava) za 18ke.
Sad sam miran par sezona sa dva seta novih guma. Gume mijenjam u periodu decembar-mart.

Savke

pre 7 godina

glupa tema i jos gluplji komentari....nije bezveze od 1.novembra,znaci sneg ili poledica mogu preko noci da vas zadese ,ujutru na posao i sta treba da menjam gume u 6 ,7 ujutru

Paul Kersey

pre 7 godina

Pišete gluposti o razlikama u temperaturi noću i danju. Nikakvu bitnu ulogu ne igra dnevni skok temperature jer temperaturu asfalta sigurno neče podiči za tih par sati sunca. (Srki, 7. novembar 2016 21:51)

A gume su inače na temperaturi asfalta, a ne na temperaturi okolnog vazduha + koliko se zagreju u vožnji, od kočenja, pa i od sunca?

Miloš

pre 7 godina

Meni se drugi set felni za zimske gume isplatio zbog promene dimenzija - na Fiatu 500L dobijete letnje R16, ali na njega se u određenim verzijama fabrički ugrađuju i 195/65/R15. Kada su to neke skuplje gume, tipa Michelin, razlika u ceni po gumi između R16 i R15 verzija je barem 3-4.000 dinara, što je otprilike cena felne. Dakle, što se para tiče, potpuno mi je svejedno da li kupujem R16, ili R15 plus felne - a R15 se bolje ponaša na snegu, tako da to ima logike... Svaki sledeći set će biti jeftiniji za tih 4x 3-4.000 dinara.

Srki

pre 7 godina

Pišete gluposti o razlikama u temperaturi noću i danju. Nikakvu bitnu ulogu ne igra dnevni skok temperature jer temperaturu asfalta sigurno neče podiči za tih par sati sunca.

hiavata

pre 7 godina

Рачун а за два сета је потпуно погрешна јер балансирање треба радити при свакој промени без обзира да ли су гуме на фелнама или не јер ипак се вози по србистану. Ми у гтраду не промашимо кратере барем пар пута у сезони а то у преводу значи, боље би нам било проверити и вентуално балансирати. Е сад, да јесте простије имати два сета, јесте !
(да да, 07. novembar 2016 09:03)

Kako se to debalansiraju gume od kratera?

Bojan

pre 7 godina

Tigar Winter 1,odlicna cena i dobar kvalitet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 7. novembar 2016 09:40)

Nemoj biti smesan. Ove godine sam posle vinteri uzeo Hankook gume (koja je u mojoj dimenziji skuplja 1000 dinara od vintere) i razlika je kao nebo i zemlja.

Upravljivost, sigurnost, kocenje po suvom i vlaznom, buka... Po bukvalno svakom kriterijumu je bolja od vintere koja je jedino upotrebljiva po snegu.

Mada, i najgora zimska guma je bolja od letnje zimi, tako da pozdravljam izbor.

bwana

pre 7 godina

Michelin Crossclimate i nema promjene guma. Uzeo sam 4 kom. za 440e u Austriji prije par mjeseci i za sada su odlicne. Perfektne su na svim testovima, najpoznatiji casopisi koriste termine "game changer" i sl. Po karakteristikama su u prosjeku na 95 do 100% od najboljih ljetnjih i 90 do 95% od najboljih zimskih guma.

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Od svega toga, samo mi nije jasno kako se utvrđuje sa li je na asfaltu led ili poledica? Pitam zbog kazni, jer to otvara mnogo prostora policiji da odlučuju samovoljno o tome. Nema mi smisla da to policajac odlučuje odokativno. Da li hidrometeorolški zavod proglasi određene uslove za određeni dan pa se na osnovu toga gleda ili postoje neki zvanični onstrumenti koje policija koristi?

a e to

pre 7 godina

ol sizon gume su sada najbolja kupovina.
za one koji ne voze po planinama iz ovihonih razloga...

ja vozim 4 godine na zimskim bridzston... sara je duboka, al prosle zime sam primetio da je guma postala... plasticnija.
koliko: jedva se iz centra popeh na radino brdo u valjevu.

sledeci put (cim pre) kupujem ol sizon, a to su i preporuke iskusnih (profesionalnih) vozaca iz mog okruzenja.

daj bre oladite

pre 7 godina

"Ako je zimi temperatura visa, lose ce vam kociti zimske gume" a onda ide konstatacija "ali nemojte cekati sneg da stavite zimske gume". inace nezaobilazna konstatacija "leti ne valjaju zimske gume".
Pa dobro ljudi oladite bre vec jednom, te valjaju da se stave 1. novembra, te ne valjaju da se stave 1. novembra ako duva jugo i sija sunce... napravili ste poslednjih 5 godina filozofiju oko tih guma i vrtite svakih 6 meseci iste price! Da citiram Zorana Djondjica:"Budi hrabar, reci: DOSTA"!

Sremac76

pre 7 godina

Ukoliko dođe do nezgode a vi imate letnje gume nakon 1.novembra vi se vodite kao tehnički neispravni i ništa od osiguranja tako da je pravo vreme pre 1.novembra....tj j...o nas naš zakon!

Optimum

pre 7 godina

Najoptimalnije je imati tri automobila, sa tri različita seta guma:

1. Jedan automobil (može i kabriolet) za letnje uslove voženje, sa letnjim, radijalnim, all-season guamama, po mogućstvu jedne od najpoznatijih marki.

2. Jedan zimski automobil, 4WD, sa montiranim klasičnim zimskim, gumama. M+S/MS/Aplpine.

3. Jedan manji automobil za prelazne pariode (proleće i jesen) i za gradsku vožnju, sa montiranim 4-season gumama.

ovo - ono

pre 7 godina

@ Neobavestani vozac/ca

postovani/na vozac/ca - kupi all saison gume sa oznakom m+s* i malo sirim profilom,vozi razumno i srecan ti put

NN_68

pre 7 godina

Imam već nekoliko sezona premijum all-season gume, dakle za sve sezone i nemci ih preporučuju za automobile uglavnom srednje klase, za bezbedno prevoženje od tačke A do tačke B u svim vremenskim uslovima, ako se preko 80% vožnje odvija u gradu, ako godišnje optimalno prelazite oko 10-15000km, za rentakar kompanije i sl.
Vrlo sam zadovoljan ponašanjem u vožnji, dakle bez sportskih ambicija i vožnje od preko 150km/h, ekstremno naglih kočenja nikada nisam ni imao, samo je pitanje da li uzimate letnje-zimske kao što je Michelin ili zimsko-letnje kao što su Good Year ili Nokian. Ja uvek biram zimsko-letnje, jer se bolje ponašaju zimi i vode se kao zimske gume koj bezbedno mogu da se koriste i leti. Letnje-zimske su daleko bolje na suvom i po kiši u letnjim uslovima, dok se zimi ponašaju relativno "korektno" ako je sneg mali i ako putujete recimo u inostranstvo, pa da se osigurate, jer imaju onu oznaku da mogu da se koriste i u zimskim uslovima. Sve u svemu, ako se poštuju saobraćajni propisi, za normalnu vožnju uz ponekad oštrije kočenje, all season su za preporuku, Em ne morate da ih dva puta godišnje menjate uz nimalo jeftine troškove, em vam ne treba dodatni set guma.

Neobaveštani vozač /ca

pre 7 godina

Ne znam da li je bolje voziti "all season" leti , ili zadržati već postojeće zimske gume. Ako je vic samo u većem "trošenju" zimskih guma pri vožnji leti, to onda i nije neki problem ; voziti te postojeće zimske gume 2- godine, onda ih zameniti, takođe, zimskim gumama. Na taj način se, prosto, izbegava maltretiranje pri sezonskoj zameni guma.
Molim znalce ove materije za komentar ( da li je tehnički i bezbedno voziti zimske gume leti?)

Pera

pre 7 godina

Imam 8 istih Opelovih alu felni (4 došle na Vektri i 4 našao u oglasima). Na 4 letnje, na 4 zimske i u garaži promenim kad mi odgovara. Eventualno na balansiranje ako treba i rešeno.
A to sa oštećivanjem laka: Čim zimi posle soli ode u plus ispuškaram dobro auto i evo za 6 godina su mi oba seta kao nova. A i da ode lak ili farba za 40 evra se prefarbaju felne i vozi, jeftinije nego kupovina ratkapni

Majstor Zivota

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1196452#k21900899

Po tebi mora da su radili scenario za lika koga glumi Steva Zigon:

https://www.youtube.com/watch?v=ydT6JUCqsik

Jel nosis i antibiotike za auto kada ides na zimovanje? Ako se prehladi?

moje iskustvo re da da da

pre 7 godina

dadoste coveku minuse a lepo je rekao da gume treba balansirati sto je pola cene pa samim tim i period isplate felni se duplo produzava. ja cuvam gume kod jednog od najvecih dilera i prosle i ove godine mi nisu lepo (ili uopste) izbalanisrali gume pa sam morao nazad. Tako da je to potvrdjeno

Tale

pre 7 godina

Neki ljudi imaju hobije, neki se druže, neki prosto uživaju u alkoholu... A mene kada komšija pita šta radim, ja mu odgovaram "okrećem gume da se ne bi deformisale!".

Gorštak

pre 7 godina

Kako postupaju policija i osiguravajuća društva u slučaju udesa ili nezgode u navrdenom periodu ako na vozilu imate letnje gume? Tehnički neispravno vozilo pa ste verovatno krivi ili vam se ne priznaje polisa kasko osiguranja..

Argentto

pre 7 godina

I ja takodje imam 2 seta, zimski na celicnim felnama i letnji set na alu felnama. Pre mesec dana uzeh sava eskimo sve 4 nove (ima boljih naravno ali sam ove dobio bas po povoljnoj ceni) tako da sam miran neko vreme. Inace od uvek praktikujem da imam 2 seta, em je najlakse za zamenu, em sigurnija glava na ramenima, em nije nista skuplje nego da vozis na jednom setu cele godine.. drugo i najbitnije u tim kolima vozim zenu i dete, njihova bezbednost mi neuporedivo vise vredi od cene seta guma.

Honda Driver

pre 7 godina

Imam dva seta na felnama. Zimske montiram krajem Oktobra, a letnje krajem Aprila. Inace, rotiram ih. Zadnje dve ukrstam, montiram ih napred, a prednje dve vratim samo nazad. To je preporuka od Honde, ne izmisljam nesto sam.

IMT-539

pre 7 godina

Živim u BG. Više od decenije uz moje automobile imam po dva seta, felne+gume. I mogu u garaži sam da ih stavim i skinem "kada hoću", tj. kada zaista "dodje" zima (ili "prodje"). Jer, juče je bilo +20, šta će mi juče zimske? Zimi idem i „na planinu“, imam i „čarape za sneg“ ( topla preporuka, stavlja se „za sekund“, a završava 90% što i lanac), lance (uvek nosim dva para, lopate (mali vojnički ašov i plastičnu veću lopatu), „podlogu“ (da kleknem dok stavljam lance), LED lampu „za čelo“ (kada noću stavljate lance), dobre radne rukavice (dva para), kamašne (valjaju i za podlaktice dok stavljate lance), sajlu i „oko za vuču“ na dohvat ruke ( kada naidje neki „bager“ da vas povuče ( mada,tamo gde zimi idem,obično „bageri“ na sebi već imaju one elastične trake za šlepanje,za budale kao ja ).
Generalno, mislim da bi mi, tu gde živim, „posao završavalo“ i da imam samo „celogodišnje gume“, plus te „čarape za sneg“ i lance ( i tu ostalu „planinsku opremu“).
Naravno, ko se kreće krajevima gde je sneg na kolovozu zimi češći ( dosta je takvih krajeva u Srbiji ), taj na kolima tokom celog perioda bez dileme treba da ima DOBRE zimske. Plus lance.
Ja u BG mogu da se „zaje.avam“ i da zimske gume stavim u garaži tek kada padne prvi sneg.
Onaj na Dajića brdu i sl. „treba“ da ih stavi prvog dana jeseni i da ih skine za Prvi maj ...

да да

pre 7 godina

Рачун а за два сета је потпуно погрешна јер балансирање треба радити при свакој промени без обзира да ли су гуме на фелнама или не јер ипак се вози по србистану. Ми у гтраду не промашимо кратере барем пар пута у сезони а то у преводу значи, боље би нам било проверити и вентуално балансирати. Е сад, да јесте простије имати два сета, јесте !

Tale

pre 7 godina

Neki ljudi imaju hobije, neki se druže, neki prosto uživaju u alkoholu... A mene kada komšija pita šta radim, ja mu odgovaram "okrećem gume da se ne bi deformisale!".

Argentto

pre 7 godina

I ja takodje imam 2 seta, zimski na celicnim felnama i letnji set na alu felnama. Pre mesec dana uzeh sava eskimo sve 4 nove (ima boljih naravno ali sam ove dobio bas po povoljnoj ceni) tako da sam miran neko vreme. Inace od uvek praktikujem da imam 2 seta, em je najlakse za zamenu, em sigurnija glava na ramenima, em nije nista skuplje nego da vozis na jednom setu cele godine.. drugo i najbitnije u tim kolima vozim zenu i dete, njihova bezbednost mi neuporedivo vise vredi od cene seta guma.

да да

pre 7 godina

Рачун а за два сета је потпуно погрешна јер балансирање треба радити при свакој промени без обзира да ли су гуме на фелнама или не јер ипак се вози по србистану. Ми у гтраду не промашимо кратере барем пар пута у сезони а то у преводу значи, боље би нам било проверити и вентуално балансирати. Е сад, да јесте простије имати два сета, јесте !

IMT-539

pre 7 godina

Živim u BG. Više od decenije uz moje automobile imam po dva seta, felne+gume. I mogu u garaži sam da ih stavim i skinem "kada hoću", tj. kada zaista "dodje" zima (ili "prodje"). Jer, juče je bilo +20, šta će mi juče zimske? Zimi idem i „na planinu“, imam i „čarape za sneg“ ( topla preporuka, stavlja se „za sekund“, a završava 90% što i lanac), lance (uvek nosim dva para, lopate (mali vojnički ašov i plastičnu veću lopatu), „podlogu“ (da kleknem dok stavljam lance), LED lampu „za čelo“ (kada noću stavljate lance), dobre radne rukavice (dva para), kamašne (valjaju i za podlaktice dok stavljate lance), sajlu i „oko za vuču“ na dohvat ruke ( kada naidje neki „bager“ da vas povuče ( mada,tamo gde zimi idem,obično „bageri“ na sebi već imaju one elastične trake za šlepanje,za budale kao ja ).
Generalno, mislim da bi mi, tu gde živim, „posao završavalo“ i da imam samo „celogodišnje gume“, plus te „čarape za sneg“ i lance ( i tu ostalu „planinsku opremu“).
Naravno, ko se kreće krajevima gde je sneg na kolovozu zimi češći ( dosta je takvih krajeva u Srbiji ), taj na kolima tokom celog perioda bez dileme treba da ima DOBRE zimske. Plus lance.
Ja u BG mogu da se „zaje.avam“ i da zimske gume stavim u garaži tek kada padne prvi sneg.
Onaj na Dajića brdu i sl. „treba“ da ih stavi prvog dana jeseni i da ih skine za Prvi maj ...

Honda Driver

pre 7 godina

Imam dva seta na felnama. Zimske montiram krajem Oktobra, a letnje krajem Aprila. Inace, rotiram ih. Zadnje dve ukrstam, montiram ih napred, a prednje dve vratim samo nazad. To je preporuka od Honde, ne izmisljam nesto sam.

Gorštak

pre 7 godina

Kako postupaju policija i osiguravajuća društva u slučaju udesa ili nezgode u navrdenom periodu ako na vozilu imate letnje gume? Tehnički neispravno vozilo pa ste verovatno krivi ili vam se ne priznaje polisa kasko osiguranja..

Pera

pre 7 godina

Imam 8 istih Opelovih alu felni (4 došle na Vektri i 4 našao u oglasima). Na 4 letnje, na 4 zimske i u garaži promenim kad mi odgovara. Eventualno na balansiranje ako treba i rešeno.
A to sa oštećivanjem laka: Čim zimi posle soli ode u plus ispuškaram dobro auto i evo za 6 godina su mi oba seta kao nova. A i da ode lak ili farba za 40 evra se prefarbaju felne i vozi, jeftinije nego kupovina ratkapni

Optimum

pre 7 godina

Najoptimalnije je imati tri automobila, sa tri različita seta guma:

1. Jedan automobil (može i kabriolet) za letnje uslove voženje, sa letnjim, radijalnim, all-season guamama, po mogućstvu jedne od najpoznatijih marki.

2. Jedan zimski automobil, 4WD, sa montiranim klasičnim zimskim, gumama. M+S/MS/Aplpine.

3. Jedan manji automobil za prelazne pariode (proleće i jesen) i za gradsku vožnju, sa montiranim 4-season gumama.

Majstor Zivota

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1196452#k21900899

Po tebi mora da su radili scenario za lika koga glumi Steva Zigon:

https://www.youtube.com/watch?v=ydT6JUCqsik

Jel nosis i antibiotike za auto kada ides na zimovanje? Ako se prehladi?

NN_68

pre 7 godina

Imam već nekoliko sezona premijum all-season gume, dakle za sve sezone i nemci ih preporučuju za automobile uglavnom srednje klase, za bezbedno prevoženje od tačke A do tačke B u svim vremenskim uslovima, ako se preko 80% vožnje odvija u gradu, ako godišnje optimalno prelazite oko 10-15000km, za rentakar kompanije i sl.
Vrlo sam zadovoljan ponašanjem u vožnji, dakle bez sportskih ambicija i vožnje od preko 150km/h, ekstremno naglih kočenja nikada nisam ni imao, samo je pitanje da li uzimate letnje-zimske kao što je Michelin ili zimsko-letnje kao što su Good Year ili Nokian. Ja uvek biram zimsko-letnje, jer se bolje ponašaju zimi i vode se kao zimske gume koj bezbedno mogu da se koriste i leti. Letnje-zimske su daleko bolje na suvom i po kiši u letnjim uslovima, dok se zimi ponašaju relativno "korektno" ako je sneg mali i ako putujete recimo u inostranstvo, pa da se osigurate, jer imaju onu oznaku da mogu da se koriste i u zimskim uslovima. Sve u svemu, ako se poštuju saobraćajni propisi, za normalnu vožnju uz ponekad oštrije kočenje, all season su za preporuku, Em ne morate da ih dva puta godišnje menjate uz nimalo jeftine troškove, em vam ne treba dodatni set guma.

moje iskustvo re da da da

pre 7 godina

dadoste coveku minuse a lepo je rekao da gume treba balansirati sto je pola cene pa samim tim i period isplate felni se duplo produzava. ja cuvam gume kod jednog od najvecih dilera i prosle i ove godine mi nisu lepo (ili uopste) izbalanisrali gume pa sam morao nazad. Tako da je to potvrdjeno

Bojan

pre 7 godina

Tigar Winter 1,odlicna cena i dobar kvalitet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 7. novembar 2016 09:40)

Nemoj biti smesan. Ove godine sam posle vinteri uzeo Hankook gume (koja je u mojoj dimenziji skuplja 1000 dinara od vintere) i razlika je kao nebo i zemlja.

Upravljivost, sigurnost, kocenje po suvom i vlaznom, buka... Po bukvalno svakom kriterijumu je bolja od vintere koja je jedino upotrebljiva po snegu.

Mada, i najgora zimska guma je bolja od letnje zimi, tako da pozdravljam izbor.

daj bre oladite

pre 7 godina

"Ako je zimi temperatura visa, lose ce vam kociti zimske gume" a onda ide konstatacija "ali nemojte cekati sneg da stavite zimske gume". inace nezaobilazna konstatacija "leti ne valjaju zimske gume".
Pa dobro ljudi oladite bre vec jednom, te valjaju da se stave 1. novembra, te ne valjaju da se stave 1. novembra ako duva jugo i sija sunce... napravili ste poslednjih 5 godina filozofiju oko tih guma i vrtite svakih 6 meseci iste price! Da citiram Zorana Djondjica:"Budi hrabar, reci: DOSTA"!

jungula bungula

pre 7 godina

imam dva kompleta, na posebnim felnama, menjam redovno, traju mi vec 4 godine. Potpuno se slazem da treba imati zimske i letnje posebno, ali brate mili, kada puknes pare na sva seta guma i dva seta felni, i mislis miran si, i onda posle nekog vremena probusis gumu na kratere u nasim putevima ili izbije bubac, nema nista gore.. a da ne pominjem kad panduri nemaju zimske, nego letnje, celave, sa sklopocijama od automobila, kojima pola ne rade svetla i stopaljke, tuga.. posle mene zaustave i kazu mi da nemam atest za dnevna svetla, pa alo brate ti nemas svetla uopste..

Srki

pre 7 godina

Pišete gluposti o razlikama u temperaturi noću i danju. Nikakvu bitnu ulogu ne igra dnevni skok temperature jer temperaturu asfalta sigurno neče podiči za tih par sati sunca.

Sremac76

pre 7 godina

Ukoliko dođe do nezgode a vi imate letnje gume nakon 1.novembra vi se vodite kao tehnički neispravni i ništa od osiguranja tako da je pravo vreme pre 1.novembra....tj j...o nas naš zakon!

Miloš

pre 7 godina

Meni se drugi set felni za zimske gume isplatio zbog promene dimenzija - na Fiatu 500L dobijete letnje R16, ali na njega se u određenim verzijama fabrički ugrađuju i 195/65/R15. Kada su to neke skuplje gume, tipa Michelin, razlika u ceni po gumi između R16 i R15 verzija je barem 3-4.000 dinara, što je otprilike cena felne. Dakle, što se para tiče, potpuno mi je svejedno da li kupujem R16, ili R15 plus felne - a R15 se bolje ponaša na snegu, tako da to ima logike... Svaki sledeći set će biti jeftiniji za tih 4x 3-4.000 dinara.

Neobaveštani vozač /ca

pre 7 godina

Ne znam da li je bolje voziti "all season" leti , ili zadržati već postojeće zimske gume. Ako je vic samo u većem "trošenju" zimskih guma pri vožnji leti, to onda i nije neki problem ; voziti te postojeće zimske gume 2- godine, onda ih zameniti, takođe, zimskim gumama. Na taj način se, prosto, izbegava maltretiranje pri sezonskoj zameni guma.
Molim znalce ove materije za komentar ( da li je tehnički i bezbedno voziti zimske gume leti?)

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Od svega toga, samo mi nije jasno kako se utvrđuje sa li je na asfaltu led ili poledica? Pitam zbog kazni, jer to otvara mnogo prostora policiji da odlučuju samovoljno o tome. Nema mi smisla da to policajac odlučuje odokativno. Da li hidrometeorolški zavod proglasi određene uslove za određeni dan pa se na osnovu toga gleda ili postoje neki zvanični onstrumenti koje policija koristi?

a e to

pre 7 godina

ol sizon gume su sada najbolja kupovina.
za one koji ne voze po planinama iz ovihonih razloga...

ja vozim 4 godine na zimskim bridzston... sara je duboka, al prosle zime sam primetio da je guma postala... plasticnija.
koliko: jedva se iz centra popeh na radino brdo u valjevu.

sledeci put (cim pre) kupujem ol sizon, a to su i preporuke iskusnih (profesionalnih) vozaca iz mog okruzenja.

bwana

pre 7 godina

Michelin Crossclimate i nema promjene guma. Uzeo sam 4 kom. za 440e u Austriji prije par mjeseci i za sada su odlicne. Perfektne su na svim testovima, najpoznatiji casopisi koriste termine "game changer" i sl. Po karakteristikama su u prosjeku na 95 do 100% od najboljih ljetnjih i 90 do 95% od najboljih zimskih guma.

Savke

pre 7 godina

glupa tema i jos gluplji komentari....nije bezveze od 1.novembra,znaci sneg ili poledica mogu preko noci da vas zadese ,ujutru na posao i sta treba da menjam gume u 6 ,7 ujutru

ovo - ono

pre 7 godina

@ Neobavestani vozac/ca

postovani/na vozac/ca - kupi all saison gume sa oznakom m+s* i malo sirim profilom,vozi razumno i srecan ti put

Jamezdin

pre 7 godina

Pre 3 god uzeo sve cetri letnje.Zimske nemam.Kad ima snega na putu ne vozim to je otprilike 10 dana u godini.U svim ostalim uslovima se isto ponasaju i kad je hladno i kad je toplo nisam nesto primetio razliku.Jedino su neupotrebljive kad ima snega i leda na putu zbog toga tada i ne vozim.

Dražen

pre 7 godina

Automobil sam uzeo prošle godine na proljeće sa tek stavljenim novim ljetnim gumama. U decembru prošle godine sam kupio zimske Sava Eskimo HP i prezadovoljan sam. Ljetne su mi 18ke, a zimske 17ke. Vjerujte mi da mi je jeftinije bilo kupiti polovne 17ke felge i nove gume, nego da sam samo kupio zimske gume (isto Sava) za 18ke.
Sad sam miran par sezona sa dva seta novih guma. Gume mijenjam u periodu decembar-mart.

hiavata

pre 7 godina

Рачун а за два сета је потпуно погрешна јер балансирање треба радити при свакој промени без обзира да ли су гуме на фелнама или не јер ипак се вози по србистану. Ми у гтраду не промашимо кратере барем пар пута у сезони а то у преводу значи, боље би нам било проверити и вентуално балансирати. Е сад, да јесте простије имати два сета, јесте !
(да да, 07. novembar 2016 09:03)

Kako se to debalansiraju gume od kratera?

Paul Kersey

pre 7 godina

Pišete gluposti o razlikama u temperaturi noću i danju. Nikakvu bitnu ulogu ne igra dnevni skok temperature jer temperaturu asfalta sigurno neče podiči za tih par sati sunca. (Srki, 7. novembar 2016 21:51)

A gume su inače na temperaturi asfalta, a ne na temperaturi okolnog vazduha + koliko se zagreju u vožnji, od kočenja, pa i od sunca?

Vlad

pre 7 godina

"Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 8. novembar 2016 10:10)"

Jesi razmisljao možda kako se ponaša ta zimska guma po snegu i ledu, nakon što si je vozio celo leto po usijanom asfaltu?

Replay

pre 7 godina

Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".

hiavata

pre 7 godina

Automobil sam uzeo prošle godine na proljeće sa tek stavljenim novim ljetnim gumama. U decembru prošle godine sam kupio zimske Sava Eskimo HP i prezadovoljan sam. Ljetne su mi 18ke, a zimske 17ke. Vjerujte mi da mi je jeftinije bilo kupiti polovne 17ke felge i nove gume, nego da sam samo kupio zimske gume (isto Sava) za 18ke. 
Sad sam miran par sezona sa dva seta novih guma. Gume mijenjam u periodu decembar-mart.
(Dražen, 08. novembar 2016 09:37)

Sava gume u tim dimenzijama su djubre. Presao sam sa letnjim sava intensa uhp oko 10.000km i moram na prolece da ih menjam jer tresu pri 100km/h. Na kraju skuplja dara nego mera, bolje da sam u startu uzeo michelin ili continental, ne bi bacio pare a ne bi ni balansirao gume 4 puta i drndao i izgubio sate i zivce. Cak sam isao i na proveru balansiranosti pod opterecenjem. Guma fabricki nije dobra sto je masina i pokazala, ali gospoda iz Beogume nisu htela da uvaze reklamaciju iako su u garanciji. Vise me tamo u servisu ne vide.

kele

pre 7 godina

Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".
(Replay, 08. novembar 2016 10:10)
Godinama sam pratio sve testove vezano za gume. Najzanimljivije je da je ponašanje ljetne gume na apsolutno svim usporednim testovima sa zimskim gumama pokazalo da se one ponašaju bolje na suvoj i mokroj cesti, bez obzira na temperaturu podloge. Dakle, zimska se pokazala očekivano bolje na snijegu i ledu i nigdje više. Isto tako, zimska guma ljeti ima zaustavni put veći za 10-15 metara od ljetne gume pri kočenju sa 100 km/h. Mislite o tome.

razuma bez

pre 7 godina

postovani/na vozac/ca - kupi all saison gume sa oznakom m+s* i malo sirim profilom,vozi razumno i srecan ti put
(ovo - ono, 7. novembar 2016 14:41) # Link komentara

Da li znas sta znaci m+s?

Bojan

pre 7 godina

Ukoliko dođe do nezgode a vi imate letnje gume nakon 1.novembra vi se vodite kao tehnički neispravni i ništa od osiguranja tako da je pravo vreme pre 1.novembra....tj j...o nas naš zakon!
(Sremac76, 7. novembar 2016 15:40)

To je tacno samo ako ima snega i leda. Ako je vreme suvo, voznja na letnjim gumama vas ne cini tehnicki neispravnim i nikako niste odgovorni za tudju krivicu.

richter_bl

pre 7 godina

Da li je iki koristio zimske gume marke Continental? Trenutno imam Mischelin Alpine A4 koje su na izdisaju. Inače ne kupujte gume marke Sportiva. Ja sam kupio ljetnje i užasno su bučne iako su dobre za vožnju oo kiši. Htio da prodjem jeftinije. Takođe molio bih ako neko ima iskustva sa Dunlop i Lasa zimskim gumama da komentariše.

kele

pre 7 godina

@richter
U zadnjih par godina vozim zimi isključivo Dunlop. Prvo WS3, a sad WS4. Prezadovoljan u svakom pogledu. Što se tiče trošenja, najgori, ali ubjedljivo, je Goodyear. Imao sam tri generacije (UG6, 7 i 8). Poslije 20.000km se počnu listati i trošiti. Nikad više GY.
I sa Continentalom nećeš pogriješiti.

ovo - ono

pre 7 godina

@ razuma bez

U nasem selu to znaci Matsch und Schnee,u Vasem mozda Mud and Snow,nije bitno,izgleda da Vi to nikako ne mozete povezati sa All Saison gumama?

henk.mudi

pre 7 godina

@richter
Sto se tice Continentala ne mogu ti pomoci, ali znam da su na testovima uvek medju najboljima. Vozio Alpin A4 i Dunlop WS 3D, Dunlop mi deluje bolje po snegu ali se osetno brze trosi.

IMT-539

pre 7 godina

Živim u BG. Više od decenije uz moje automobile imam po dva seta, felne+gume. I mogu u garaži sam da ih stavim i skinem "kada hoću", tj. kada zaista "dodje" zima (ili "prodje"). Jer, juče je bilo +20, šta će mi juče zimske? Zimi idem i „na planinu“, imam i „čarape za sneg“ ( topla preporuka, stavlja se „za sekund“, a završava 90% što i lanac), lance (uvek nosim dva para, lopate (mali vojnički ašov i plastičnu veću lopatu), „podlogu“ (da kleknem dok stavljam lance), LED lampu „za čelo“ (kada noću stavljate lance), dobre radne rukavice (dva para), kamašne (valjaju i za podlaktice dok stavljate lance), sajlu i „oko za vuču“ na dohvat ruke ( kada naidje neki „bager“ da vas povuče ( mada,tamo gde zimi idem,obično „bageri“ na sebi već imaju one elastične trake za šlepanje,za budale kao ja ).
Generalno, mislim da bi mi, tu gde živim, „posao završavalo“ i da imam samo „celogodišnje gume“, plus te „čarape za sneg“ i lance ( i tu ostalu „planinsku opremu“).
Naravno, ko se kreće krajevima gde je sneg na kolovozu zimi češći ( dosta je takvih krajeva u Srbiji ), taj na kolima tokom celog perioda bez dileme treba da ima DOBRE zimske. Plus lance.
Ja u BG mogu da se „zaje.avam“ i da zimske gume stavim u garaži tek kada padne prvi sneg.
Onaj na Dajića brdu i sl. „treba“ da ih stavi prvog dana jeseni i da ih skine za Prvi maj ...

да да

pre 7 godina

Рачун а за два сета је потпуно погрешна јер балансирање треба радити при свакој промени без обзира да ли су гуме на фелнама или не јер ипак се вози по србистану. Ми у гтраду не промашимо кратере барем пар пута у сезони а то у преводу значи, боље би нам било проверити и вентуално балансирати. Е сад, да јесте простије имати два сета, јесте !

Neobaveštani vozač /ca

pre 7 godina

Ne znam da li je bolje voziti "all season" leti , ili zadržati već postojeće zimske gume. Ako je vic samo u većem "trošenju" zimskih guma pri vožnji leti, to onda i nije neki problem ; voziti te postojeće zimske gume 2- godine, onda ih zameniti, takođe, zimskim gumama. Na taj način se, prosto, izbegava maltretiranje pri sezonskoj zameni guma.
Molim znalce ove materije za komentar ( da li je tehnički i bezbedno voziti zimske gume leti?)

bwana

pre 7 godina

Michelin Crossclimate i nema promjene guma. Uzeo sam 4 kom. za 440e u Austriji prije par mjeseci i za sada su odlicne. Perfektne su na svim testovima, najpoznatiji casopisi koriste termine "game changer" i sl. Po karakteristikama su u prosjeku na 95 do 100% od najboljih ljetnjih i 90 do 95% od najboljih zimskih guma.

hiavata

pre 7 godina

Рачун а за два сета је потпуно погрешна јер балансирање треба радити при свакој промени без обзира да ли су гуме на фелнама или не јер ипак се вози по србистану. Ми у гтраду не промашимо кратере барем пар пута у сезони а то у преводу значи, боље би нам било проверити и вентуално балансирати. Е сад, да јесте простије имати два сета, јесте !
(да да, 07. novembar 2016 09:03)

Kako se to debalansiraju gume od kratera?

Jamezdin

pre 7 godina

Pre 3 god uzeo sve cetri letnje.Zimske nemam.Kad ima snega na putu ne vozim to je otprilike 10 dana u godini.U svim ostalim uslovima se isto ponasaju i kad je hladno i kad je toplo nisam nesto primetio razliku.Jedino su neupotrebljive kad ima snega i leda na putu zbog toga tada i ne vozim.

a e to

pre 7 godina

ol sizon gume su sada najbolja kupovina.
za one koji ne voze po planinama iz ovihonih razloga...

ja vozim 4 godine na zimskim bridzston... sara je duboka, al prosle zime sam primetio da je guma postala... plasticnija.
koliko: jedva se iz centra popeh na radino brdo u valjevu.

sledeci put (cim pre) kupujem ol sizon, a to su i preporuke iskusnih (profesionalnih) vozaca iz mog okruzenja.

Replay

pre 7 godina

Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".

NN_68

pre 7 godina

Imam već nekoliko sezona premijum all-season gume, dakle za sve sezone i nemci ih preporučuju za automobile uglavnom srednje klase, za bezbedno prevoženje od tačke A do tačke B u svim vremenskim uslovima, ako se preko 80% vožnje odvija u gradu, ako godišnje optimalno prelazite oko 10-15000km, za rentakar kompanije i sl.
Vrlo sam zadovoljan ponašanjem u vožnji, dakle bez sportskih ambicija i vožnje od preko 150km/h, ekstremno naglih kočenja nikada nisam ni imao, samo je pitanje da li uzimate letnje-zimske kao što je Michelin ili zimsko-letnje kao što su Good Year ili Nokian. Ja uvek biram zimsko-letnje, jer se bolje ponašaju zimi i vode se kao zimske gume koj bezbedno mogu da se koriste i leti. Letnje-zimske su daleko bolje na suvom i po kiši u letnjim uslovima, dok se zimi ponašaju relativno "korektno" ako je sneg mali i ako putujete recimo u inostranstvo, pa da se osigurate, jer imaju onu oznaku da mogu da se koriste i u zimskim uslovima. Sve u svemu, ako se poštuju saobraćajni propisi, za normalnu vožnju uz ponekad oštrije kočenje, all season su za preporuku, Em ne morate da ih dva puta godišnje menjate uz nimalo jeftine troškove, em vam ne treba dodatni set guma.

Sremac76

pre 7 godina

Ukoliko dođe do nezgode a vi imate letnje gume nakon 1.novembra vi se vodite kao tehnički neispravni i ništa od osiguranja tako da je pravo vreme pre 1.novembra....tj j...o nas naš zakon!

Honda Driver

pre 7 godina

Imam dva seta na felnama. Zimske montiram krajem Oktobra, a letnje krajem Aprila. Inace, rotiram ih. Zadnje dve ukrstam, montiram ih napred, a prednje dve vratim samo nazad. To je preporuka od Honde, ne izmisljam nesto sam.

Majstor Zivota

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1196452#k21900899

Po tebi mora da su radili scenario za lika koga glumi Steva Zigon:

https://www.youtube.com/watch?v=ydT6JUCqsik

Jel nosis i antibiotike za auto kada ides na zimovanje? Ako se prehladi?

Optimum

pre 7 godina

Najoptimalnije je imati tri automobila, sa tri različita seta guma:

1. Jedan automobil (može i kabriolet) za letnje uslove voženje, sa letnjim, radijalnim, all-season guamama, po mogućstvu jedne od najpoznatijih marki.

2. Jedan zimski automobil, 4WD, sa montiranim klasičnim zimskim, gumama. M+S/MS/Aplpine.

3. Jedan manji automobil za prelazne pariode (proleće i jesen) i za gradsku vožnju, sa montiranim 4-season gumama.

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Od svega toga, samo mi nije jasno kako se utvrđuje sa li je na asfaltu led ili poledica? Pitam zbog kazni, jer to otvara mnogo prostora policiji da odlučuju samovoljno o tome. Nema mi smisla da to policajac odlučuje odokativno. Da li hidrometeorolški zavod proglasi određene uslove za određeni dan pa se na osnovu toga gleda ili postoje neki zvanični onstrumenti koje policija koristi?

Savke

pre 7 godina

glupa tema i jos gluplji komentari....nije bezveze od 1.novembra,znaci sneg ili poledica mogu preko noci da vas zadese ,ujutru na posao i sta treba da menjam gume u 6 ,7 ujutru

ovo - ono

pre 7 godina

@ Neobavestani vozac/ca

postovani/na vozac/ca - kupi all saison gume sa oznakom m+s* i malo sirim profilom,vozi razumno i srecan ti put

Bojan

pre 7 godina

Tigar Winter 1,odlicna cena i dobar kvalitet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 7. novembar 2016 09:40)

Nemoj biti smesan. Ove godine sam posle vinteri uzeo Hankook gume (koja je u mojoj dimenziji skuplja 1000 dinara od vintere) i razlika je kao nebo i zemlja.

Upravljivost, sigurnost, kocenje po suvom i vlaznom, buka... Po bukvalno svakom kriterijumu je bolja od vintere koja je jedino upotrebljiva po snegu.

Mada, i najgora zimska guma je bolja od letnje zimi, tako da pozdravljam izbor.

Pera

pre 7 godina

Imam 8 istih Opelovih alu felni (4 došle na Vektri i 4 našao u oglasima). Na 4 letnje, na 4 zimske i u garaži promenim kad mi odgovara. Eventualno na balansiranje ako treba i rešeno.
A to sa oštećivanjem laka: Čim zimi posle soli ode u plus ispuškaram dobro auto i evo za 6 godina su mi oba seta kao nova. A i da ode lak ili farba za 40 evra se prefarbaju felne i vozi, jeftinije nego kupovina ratkapni

Srki

pre 7 godina

Pišete gluposti o razlikama u temperaturi noću i danju. Nikakvu bitnu ulogu ne igra dnevni skok temperature jer temperaturu asfalta sigurno neče podiči za tih par sati sunca.

Argentto

pre 7 godina

I ja takodje imam 2 seta, zimski na celicnim felnama i letnji set na alu felnama. Pre mesec dana uzeh sava eskimo sve 4 nove (ima boljih naravno ali sam ove dobio bas po povoljnoj ceni) tako da sam miran neko vreme. Inace od uvek praktikujem da imam 2 seta, em je najlakse za zamenu, em sigurnija glava na ramenima, em nije nista skuplje nego da vozis na jednom setu cele godine.. drugo i najbitnije u tim kolima vozim zenu i dete, njihova bezbednost mi neuporedivo vise vredi od cene seta guma.

razuma bez

pre 7 godina

postovani/na vozac/ca - kupi all saison gume sa oznakom m+s* i malo sirim profilom,vozi razumno i srecan ti put
(ovo - ono, 7. novembar 2016 14:41) # Link komentara

Da li znas sta znaci m+s?

ovo - ono

pre 7 godina

@ razuma bez

U nasem selu to znaci Matsch und Schnee,u Vasem mozda Mud and Snow,nije bitno,izgleda da Vi to nikako ne mozete povezati sa All Saison gumama?

Gorštak

pre 7 godina

Kako postupaju policija i osiguravajuća društva u slučaju udesa ili nezgode u navrdenom periodu ako na vozilu imate letnje gume? Tehnički neispravno vozilo pa ste verovatno krivi ili vam se ne priznaje polisa kasko osiguranja..

daj bre oladite

pre 7 godina

"Ako je zimi temperatura visa, lose ce vam kociti zimske gume" a onda ide konstatacija "ali nemojte cekati sneg da stavite zimske gume". inace nezaobilazna konstatacija "leti ne valjaju zimske gume".
Pa dobro ljudi oladite bre vec jednom, te valjaju da se stave 1. novembra, te ne valjaju da se stave 1. novembra ako duva jugo i sija sunce... napravili ste poslednjih 5 godina filozofiju oko tih guma i vrtite svakih 6 meseci iste price! Da citiram Zorana Djondjica:"Budi hrabar, reci: DOSTA"!

Miloš

pre 7 godina

Meni se drugi set felni za zimske gume isplatio zbog promene dimenzija - na Fiatu 500L dobijete letnje R16, ali na njega se u određenim verzijama fabrički ugrađuju i 195/65/R15. Kada su to neke skuplje gume, tipa Michelin, razlika u ceni po gumi između R16 i R15 verzija je barem 3-4.000 dinara, što je otprilike cena felne. Dakle, što se para tiče, potpuno mi je svejedno da li kupujem R16, ili R15 plus felne - a R15 se bolje ponaša na snegu, tako da to ima logike... Svaki sledeći set će biti jeftiniji za tih 4x 3-4.000 dinara.

Tale

pre 7 godina

Neki ljudi imaju hobije, neki se druže, neki prosto uživaju u alkoholu... A mene kada komšija pita šta radim, ja mu odgovaram "okrećem gume da se ne bi deformisale!".

moje iskustvo re da da da

pre 7 godina

dadoste coveku minuse a lepo je rekao da gume treba balansirati sto je pola cene pa samim tim i period isplate felni se duplo produzava. ja cuvam gume kod jednog od najvecih dilera i prosle i ove godine mi nisu lepo (ili uopste) izbalanisrali gume pa sam morao nazad. Tako da je to potvrdjeno

Paul Kersey

pre 7 godina

Pišete gluposti o razlikama u temperaturi noću i danju. Nikakvu bitnu ulogu ne igra dnevni skok temperature jer temperaturu asfalta sigurno neče podiči za tih par sati sunca. (Srki, 7. novembar 2016 21:51)

A gume su inače na temperaturi asfalta, a ne na temperaturi okolnog vazduha + koliko se zagreju u vožnji, od kočenja, pa i od sunca?

Dražen

pre 7 godina

Automobil sam uzeo prošle godine na proljeće sa tek stavljenim novim ljetnim gumama. U decembru prošle godine sam kupio zimske Sava Eskimo HP i prezadovoljan sam. Ljetne su mi 18ke, a zimske 17ke. Vjerujte mi da mi je jeftinije bilo kupiti polovne 17ke felge i nove gume, nego da sam samo kupio zimske gume (isto Sava) za 18ke.
Sad sam miran par sezona sa dva seta novih guma. Gume mijenjam u periodu decembar-mart.

Vlad

pre 7 godina

"Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 8. novembar 2016 10:10)"

Jesi razmisljao možda kako se ponaša ta zimska guma po snegu i ledu, nakon što si je vozio celo leto po usijanom asfaltu?

richter_bl

pre 7 godina

Da li je iki koristio zimske gume marke Continental? Trenutno imam Mischelin Alpine A4 koje su na izdisaju. Inače ne kupujte gume marke Sportiva. Ja sam kupio ljetnje i užasno su bučne iako su dobre za vožnju oo kiši. Htio da prodjem jeftinije. Takođe molio bih ako neko ima iskustva sa Dunlop i Lasa zimskim gumama da komentariše.

kele

pre 7 godina

@richter
U zadnjih par godina vozim zimi isključivo Dunlop. Prvo WS3, a sad WS4. Prezadovoljan u svakom pogledu. Što se tiče trošenja, najgori, ali ubjedljivo, je Goodyear. Imao sam tri generacije (UG6, 7 i 8). Poslije 20.000km se počnu listati i trošiti. Nikad više GY.
I sa Continentalom nećeš pogriješiti.

jungula bungula

pre 7 godina

imam dva kompleta, na posebnim felnama, menjam redovno, traju mi vec 4 godine. Potpuno se slazem da treba imati zimske i letnje posebno, ali brate mili, kada puknes pare na sva seta guma i dva seta felni, i mislis miran si, i onda posle nekog vremena probusis gumu na kratere u nasim putevima ili izbije bubac, nema nista gore.. a da ne pominjem kad panduri nemaju zimske, nego letnje, celave, sa sklopocijama od automobila, kojima pola ne rade svetla i stopaljke, tuga.. posle mene zaustave i kazu mi da nemam atest za dnevna svetla, pa alo brate ti nemas svetla uopste..

hiavata

pre 7 godina

Automobil sam uzeo prošle godine na proljeće sa tek stavljenim novim ljetnim gumama. U decembru prošle godine sam kupio zimske Sava Eskimo HP i prezadovoljan sam. Ljetne su mi 18ke, a zimske 17ke. Vjerujte mi da mi je jeftinije bilo kupiti polovne 17ke felge i nove gume, nego da sam samo kupio zimske gume (isto Sava) za 18ke. 
Sad sam miran par sezona sa dva seta novih guma. Gume mijenjam u periodu decembar-mart.
(Dražen, 08. novembar 2016 09:37)

Sava gume u tim dimenzijama su djubre. Presao sam sa letnjim sava intensa uhp oko 10.000km i moram na prolece da ih menjam jer tresu pri 100km/h. Na kraju skuplja dara nego mera, bolje da sam u startu uzeo michelin ili continental, ne bi bacio pare a ne bi ni balansirao gume 4 puta i drndao i izgubio sate i zivce. Cak sam isao i na proveru balansiranosti pod opterecenjem. Guma fabricki nije dobra sto je masina i pokazala, ali gospoda iz Beogume nisu htela da uvaze reklamaciju iako su u garanciji. Vise me tamo u servisu ne vide.

Bojan

pre 7 godina

Ukoliko dođe do nezgode a vi imate letnje gume nakon 1.novembra vi se vodite kao tehnički neispravni i ništa od osiguranja tako da je pravo vreme pre 1.novembra....tj j...o nas naš zakon!
(Sremac76, 7. novembar 2016 15:40)

To je tacno samo ako ima snega i leda. Ako je vreme suvo, voznja na letnjim gumama vas ne cini tehnicki neispravnim i nikako niste odgovorni za tudju krivicu.

henk.mudi

pre 7 godina

@richter
Sto se tice Continentala ne mogu ti pomoci, ali znam da su na testovima uvek medju najboljima. Vozio Alpin A4 i Dunlop WS 3D, Dunlop mi deluje bolje po snegu ali se osetno brze trosi.

kele

pre 7 godina

Bolje voziti sa zimskim gumama leti nego sa letnjim zimi. Letnja guma je smece sto zahladni krajem oktobra. A najgore je to sto bilo kakva nesreca u saobracaju, 100% ste krivi. Ene im ti izlizane fore "nema snega i leda, suvo je, mogu letnje".
(Replay, 08. novembar 2016 10:10)
Godinama sam pratio sve testove vezano za gume. Najzanimljivije je da je ponašanje ljetne gume na apsolutno svim usporednim testovima sa zimskim gumama pokazalo da se one ponašaju bolje na suvoj i mokroj cesti, bez obzira na temperaturu podloge. Dakle, zimska se pokazala očekivano bolje na snijegu i ledu i nigdje više. Isto tako, zimska guma ljeti ima zaustavni put veći za 10-15 metara od ljetne gume pri kočenju sa 100 km/h. Mislite o tome.