Subota, 29.10.2016.

23:44

"Novosti": Uvode se uniforme za osnovce

Savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović kaže da bi već od naredne školske godine uniforma mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji.

Izvor: Beta

"Novosti": Uvode se uniforme za osnovce IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 7 godina

Glupost. Radim u skoli i mogu vam reci da je jos milion razloga da se prikazu klasne razlike preostalo,sve da ih klonirate medjusobno. Da ne pominjem individualnost koju gusite. Mobilne im ne smemo pipnuti. Skole nemaju recepciju. Telefone i od 500€ imaju, nece im niko to cuvati. A mame i tate imaju zelju posle svakog casa zivestaj da cuju.a da nece i cipele da kupuju po dva para? Neko jedva Boreli, neko Prada. Uniforme nigde nista dobro donele nisu. Da jesu, imali bi ih svi svuda.

zoran

pre 7 godina

Mora se početi od nečeg,uniforme će siti državna firma koja zapošljava invalide,nezposljeni roditelji će uniforme dobijati za decu ostali plaćati,dizajn kopirati od kapitalističkih zemalja a ne od koreje kako navode svi,mobilni na recepciji u školi vredi pokušati radimo to za nasu decu

LondonCalling

pre 7 godina

"Velika Britanija je izmislila nošenje uniformi u školama. Ne vidim da se vrsnjacko nasilje i raslojavanje u njihovim školama rešilo. Njihovo društvo je posledica maltretiranja iz škole."

Apsolutno promasen komentar! Upravo je obrnuto...

profesor

pre 7 godina

Od svih problema koje imamo u skolama dosao je red da se resi problem uniformi. Ministar ukida fizicko, zamenik ministra uvodi zimske i letnje uniforme. Sve sami strucnjaci u svojim oblastima. Sta se ovo zbiva?

Ja

pre 7 godina

Uniforme nece izbrisati socijalne razlike, ali ce podsetiti decu gde se nalaze i zasto se tu nalaze, sto deca cesto zaboravljaju. Takodje ce ih podsetiti da su u ocima skole svi oni jednaki, da svi imaju podjednako pravo da budu tu, kao i podjednaku obavezu. Da su tu da bi obavili odredjeni posao, koji se tice usvajanja odredjenih znanja i vrednosti. Da svoje individualne razlike ispoljavaju nematerijanim sredstvima (znanje, usvojene vrednosti, talenat za pevanje, pisanje itd... ), a ne materijalnim ( ja imam skuplje patike- ja vise vredim ). Sve su to vazne psiholoske poruke i kad se deca na taj nacin usmere, vec u srednjoj je dovoljan samo kodeks oblacenja.

Слободан

pre 7 godina

1. Uniforme
2. Bez novca u školu
3. Zaključavanje dvorišta
(todor, 30. oktobar 2016 06:48)

Шта дете да ради ако буде гладно? Ако је двориште закључано не би могло да изађе и купи храну нити да му је неко донесе ако наручи телефоном. Школа је образовна установа а не затвор ни концентрациони логор у којем у слободно време не постоји слобода кретања. Како дете да плати храну на одмору и како да плати сладолед, сок или кока колу ако не носи са собом паре? Ако ти који пишеш овакве коментаре имаш децу, нека приме моје саучешће.

Marina

pre 7 godina

Evo ja se prijavljujem da me već kazne što moje dete neće nositi njihovu polusintetičku uniformu od jeftinog kineskog materijala punog kadmijuma na kojoj će zaraditi neki njihov stranački kolega kao i uvek, već će nositi prijatnu pamučnu odeću koju sama kupim. Nisam bogata i moja deca ne nose firmiranu odeću, ali mi je dosta njihove tiranije.

smrt individualnosti

pre 7 godina

Uniforme kakve se nose u Britaniji su preskupe za naše građane. Drugo, mislim da nece biti dovoljno 4 uniforme za skolsku godinu jer deca rastu. Zasto bi skole posedovale uniforme ako ce ih nositi đaci? Onda bi i knjige pripadale školama umesto što ih roditelji kupuju. Kad se uniforma pohaba siromašni učenici neće moći da kupuju novu tako da i ovde pada u vodu ta prividna jednakost. Majicu mozete kupiti za 200 dinara a neko nema ni toliko pa nece imati ni za uniformu. Lepo vaspitana i normalna deca nece tući drugu bez obzira da li nose uniformu ili običnu odeću. I šta ste navalili da ih ukalupite? Pustite ih da razviju individualnost

sasa

pre 7 godina

uniforme su primer naseg bauljanja.
krenemo u jednom pravcu , pa ne valja , rusi to , pa krenemo u drugom , pa ne valja vracaj se na prvo.
uniforme nisu trebale ni biti ukidane , da je tad neko napravio dobar plan bilo bi mnogo bolje.

hm

pre 7 godina

Kakve veze ima ovo sa komunizmom, totalitarnoscu i Severnom Korejom. Na zapadu je to uobicajeno. I to je statusni simbol sve dobre skole imaju uniforme. Elita uniformise decu obavezno, sirotinja je kako ko hoce.

boban

pre 7 godina

Ne verujem da je namera ideologa neka druga osim da opet neko zaradi.
A to zato sto bi cena jedne skolske bluze u proizvodnji trebala da bude do 200 RSD. Sto znaci manje od 1000 RSD za komplet.
I trebalo bi to osloboditi svih nameta.
Ali bice toliko po komadu odece i u tom slucaju mi ne pada na pamet da placam bilo sta.
Onda povlacim prvu recenicu uz izvinjenje.

objektivan

pre 7 godina

Šta se podrazumeva pod pojmom "uniforma"?? Pošto se planira da budu dve letnje i dve zimske, to sigurno nisu školske bluze koje smo mi nosili u SFRJ, znači uniforme u skolama nikad nisu postojale kod nas, već samo školske bluze koje su se oblačile preko majce, košulje, džempera.... Nisam siguran da će socijalne razlike među decom biti izbrisane, jer će uvek biti dece koja imaju bolji telefon, skup sat, skup ranac, itd itd.

Sanja

pre 7 godina

Podrzavam ideju, ali neka drzava kupi uniforme..kako ih nije sramota da traze i to od roditelja, a samo izmisljaju sta bi mogli da uvedu..

Petar

pre 7 godina

Upravo je moja zena sracunala u glavi da je puno jeftinije da detetu kupimo ta 4 kompleta uniformi (2 zimska i 2 letnja) ako se ovaj predlog uvede, nego da svako malo kupujemo nesto kad dete dodje iz skole sa pricom: marko ima nove patike, hocu i ja, janko ima novu jaknu, hocu i ja isti i sl.
Tako da podrzavam ovaj predlog, pod uslovom da vizuelni identitet bude na nivo skole, a ne cele drzave.

milutin

pre 7 godina

Podržavam ovaj predlog (2 letnje i dve zimske) pod uslovom da Ministar obezbedi pare da svi dobiju besplatne uniforme. U slućaju da se to odbije jer "nema se para" isti odgovor treba da dobiju od roditelja "da i oni nemaju para"! Savetnica Ministra nema ništa drugo da predloži osim uvođenja "uniforme"? Pa još 4 komada po učeniku! Oni (savetnici, ima ih 3 kom) stvarno nemaju (i neznaju) šta da rade pa smišljaju kako da od napaćenog naroda otmu još para... Ministar neka uvodi u svojoj školi šta hoće jer to plaćaju roditelji koji imaju para u državnim školama su većinom deca ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem...

Ники

pre 7 godina

Ма да, један комад тканине избрисаће све друштвене разлике, насиље и неправде. Осећај солидарности и припадности колективу гради се изнутра а не споља. Гради се кућним васпитањем и здравим односима у друштву. Треба се бавити суштином, што неко написа овде "за одело ћемо лако".

PPeca@SER

pre 7 godina

Obzirom da se svrckam po svetu po sajmovima sa skolskom opremom, znam da uvek ima par standova sa skolskim uniformama. To je normalno u svetu. Deca se ponose svojom uniformom jer zele da prikazu u kojoj su skoli.

Podrzavam.

Marko

pre 7 godina

Naravno vraćamo se ne 20 nego 40 godina unazad, a realne koristi od toga neće biti. Da li će neko odgovarati ako obećani rezultat ce izostati, a pare će biti potrošene na glupe uniforme?

Srcko

pre 7 godina

Velika Britanija je izmislila nošenje uniformi u školama. Ne vidim da se vrsnjacko nasilje i raslojavanje u njihovim školama rešilo. Njihovo društvo je posledica maltretiranja iz škole.
Te stvari se rešavaju i alitetom škola i profesorskog.kadra, a ne uniformama.
Moja generacija je izbacila uniforme.iz škole jer su nenormalne. Deca od četvrtog razreda pa nadalje razvijaju individualnost, to im razvija mozak. A mi ćemo da.od.njih pravimo vojsku. To je nasilje.

Nadzirac

pre 7 godina

Za vreme druga Tita uniforme su bile obavezne ne samo za osnovce, vec i za srednjoskolce. Potpuni zeljeni "efekat" uniformi upravo se ostvaruje u srednjoskolskoj sredini.

Te uniforme su se kupovale u maloprodaji i posto ih je proizvodilo samo nekoliko DRZAVNIH firmi za celu SFRJ, njihova cena je bila bagatelna, jer profit na tim stvarima nije smeo da se ostvaruje. Onima kojima je i to bilo skupo, uniforme su sile krojacice.

Tesko cete danas postici da uvodjenje uniformi ne bude PROFITABILNI biznis, ne samo za privatnike, nego i za drzavu.

Cudi me da gospodi iz ministarstva promice nesto vaznije od djackih uniformi-pogadjate, radi se o nametanju uniformi i skolskom osoblju, ne samo nastavnicima. Masovna je pojava da narocito mladje nastavno osoblje dolazi u skole na svaki nacin neprimereno obuceno.

Sve sto ste naveli za decu, mora vaziti i za skolsko osoblje. Za one kojima i dalje nije jasno o cemu pisem-to bi bilo isto kao kada bi u vojsci uniforme nosili samo vojnici, dok bi oficiri nosili BOSS-ova odela.

Nikita

pre 7 godina

Bravo! Ja sam ih nosila i to je bila potpuno normalna stvar, znao se red. Podrzavam odluku. Ali osim uniforme i nastavnicki kadar takodje mora biti na visini svog zadatka.

Nesha

pre 7 godina

A sad pratite>
1. Ko će dobiti tender za pravljenje uniformi.
2. Kako će se na kraju trošak prebaciti na roditelje
3. Kako se odluka neće poštovati, jer je profesorima oduzet svaki trag autoriteta u Srbiji.
4. Kako će se sve zaboraviti, ali će onaj pod tačkom 1. da lepo podeli lovu sa kim treba iz vlasti.
Srbija tako funkcioniše već godinama, ali od 2012 - galopirajuće.

Ana

pre 7 godina

U nasoj skoli je bilo izjasnjavanje pre dve godine. Jedan roditelj je pitao ko ce snositi troskove i mislim da je u nasoj situaciji to osnovno. Uglavnom: nas dvoje-za uniforme a 24 protiv. Mada svakako deci morate kupiti garderobu za skolu, sto da ne uniforme. Pozdravljam inicijativu.

XXS-iq

pre 7 godina

A da svi nosimo uniforme? To sam vec negde video, ali su od toga odustali i u Koreji-mislim da ovog sada ne zovu veliki nego dragi vodja, a mozda i gospodar. Takve stvari pored svih mana imaju i po neku prednost, recimo Rumuni su najmanje gojazan narod u Evropi

Pol Pot

pre 7 godina

Socijalne, da ne kazem, klasne razlike se ne smanjuju uniformama, vec izgradnjom prosperitetnog drustva zasnovanog na pravu i jakoj ekonomiji u kojoj je najbrojnija srednja klasa!
Uniforme tu nece mnogo pomoci! O tome vam mogu posvedociti svi oni koji su te uniforme vec nosili skoro u svih 4-5 zemalja koje su PROPALE za naseg zivota....

prof S.

pre 7 godina

Pre neki dan ukidaju čas fizičkog a sada uvode uniforme ?! Kakogod sigurno će država kupiti uniforme socijalnim slučajevima kao i udžbenike a sirotinja neka se snalazi. Kazna za nedolazak u uniformi će biti ista kao i za nepohađanje škole - nikakava. Šta je sledeći biser ovvog REFORMSKOG ministra i ekipe?

Jagodinac

pre 7 godina

Uniforme su odlicna stvar, pre sve uvesce pre svega deca vise nece imati groznu naviku da nose trenerke i patike jarkih boja. A plus smanjivanje socijalne razlike u vidu jednakosti.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Боље то него оно као моја генерација која је пре 10 година глумила неке репере, па смо тако у школу ишли са ,,џак,, панталноама које су висиле до пола г*****, а ногавице су се у сваком тренутку вукле поду, па су често биле искрзане, или и блатњаве, прљаве и мокре ако је падала киша.

Dr

pre 7 godina

Kao u Severnoj Koreji. Ostavite decu na miru I ne zamlacujte se glupostima kako bi stvarali utisak da nesto radite. Fokusirajte se na bitno: unapredjenje informatike u skolama.

realnost

pre 7 godina

Radim u školi. Tražila sam od spremačice rolnu ubrusa za ruke, jer deca nemaju čime da obrišu ruke - ako ih i operu vodom koja strašno smrdi i zabranjena je 12 godina za piće i pripremu hrane. Odgovorila mi je da su dobile uputstvo da se rolne poređaju kad bude dolazila sanitarna inspekcija! Znači da i dalje ja moram od kuće da donosim, jer se deca meni obraćaju i kad su slinava i kad treba neki oblog i kad im krvari nos...Kupujem od plate koja mi se i dalje smanjuje! Ministre, a da prvo rešimo ovo? Ili onu sramotu da za isplatu zakonom propisanog povećanja nastavnicima koji su teškom mukom izabrani u zvanja (najbolji u struci) 12 godina ne postoji pravilnik?!Niko još nije odgovarao za razne skandale pri nabavkama i stručnom usavršavanju, a već smišljate novu bezveznu zanimaciju za zamajavanje? Znate li kad će uniforme da vam obrišu socijane razlike?????

Vasko

pre 7 godina

Cesto boravim u Torontu I koliko sam video tamo, deca u osnovnoj skoli isto nose uniforme. Time se smanjuje vizuelno-socijalna razlika medju decom I animozitet jednih prema drugima mada su 99% svi istog socijalnog statusa. I nisam video da nijedno dete poseduje mobilni telefon dok je u skoli. Mislim da im to nije dozvoljeno.

cheafman

pre 7 godina

Po meni je to baš dobra ideja. Tu se ukidaju razlike u oblačenju nema više razlike između bogatih i siromašnih i takve uniforme mogu biti mnogo jeftinije nego za ljude koji nemaju para jer će kupiti njih i mirni su cele godine. Puna podrška za ovaj predlog.
P.S. Mislim da je prvi put da se slažem sa ovom Vladom u bilo čemu.

А. Петров

pre 7 godina

@ (Marko Niš, 29. oktobar 2016 23:43)
Марко, погодио си 99% суштине. Преосталих 1% лежи у идиотизму предлагача увођења униформи.

Pipi duga carapa

pre 7 godina

I tako, lagano, opet ulazimo u totalitarni koncept. Mislili smo da smo se tih gluposti oslobodili jos u 20 veku. Moderno obrazovanje zahteva dijametralno suprotan pristup.

Zoki

pre 7 godina

Ako planiraju po dva para letnje i zimske uniforme, onda to nisu školske kecelje iz moje mladosti nego ono što dete nosi u privatnoj školi. Ni tu se ne mogu u potpunosti rikriti socijalne razlike, čak i kada je obuća deo uniforme. Kaput, šal, sat, ranac od 6 hiljada dolara... Međutim, neke prednosti postoje.

Najgora stvar je kada se nešto proba na celim generacijama, kao što je bilo usmereno obrazovanje. Neka probaju na desetak škola, da vide kako to izgleda i kakva su iskustva. Ako su pozitivna, nakon toga mogu da ih uvode na nivou države.

dzoni

pre 7 godina

Ja sam isao 80tih u osnovnu tj za vreme komunizma i toga nije bilo tad..bar u mom gradu..jedino sto smo imali zajadnicku uzinu..ali tad smo svi manje vise bili jednaki tj na eksurzije i more smo svi isli..cak i 2 roma u mom odeljenju su uvek isli sa nama svuda..zato i ako mi nismo nosili ja bi ovo podrzao jer sad drugacije vreme i danas pojedina deca idu u skolu kao na modnu pistu..vidjao sam devojcice koje cak i sa tangama koje su vidljive idu u skolu i to osnovnu

VV

pre 7 godina

Ne namećite deci ono što ni vi ne bi želeli da vam neko nametne. Neka Vučić nosi tu uniformu da doprinese skrivanju socijalnih razlika, kad već neće da vrati ono što nam je oteo ne bi li produbio socijalne razlike. Licemerje.

kiwi aussie

pre 7 godina

@kim @ dragan Proguglajte malo na primer bilo koju osnovnu(primary) ili srednju(college or secondary)skolu u Australiji ili na Novom Zelandu i videcete da uniforme nisu nikakva asocijacija na Severnu Koreju.Isto patke (od kako kazete x Eura) nisu problem jer je tacno odredjena i vrsta obuce/cipela koje su sastavni deo uniforme.Sto se telefona tice bar u osnovnim skolama su zabranjeni a ako ih bas i deca ponesu po dolasku u skolu ih ostavljaju na recepciji i samo u slucaju "debelog"razloga (napr.bolest pa da pozovu roditelje da dodju ranije po njih u skolu) mogu da ih uzmu...

marko.sky

pre 7 godina

Bojkot! Samo pare hoce da izvuku... Neka poboljsaju sistem obrazovanja, neka pruze toj deci sta mi stariji nismo imali, uniforme im sigurno nisu prekopotrebne...

Nenad

pre 7 godina

Isao sam u osnovnu skolu 70-ih kao dete neobrazovanih i siromasnih roditelja sto se neizbezno odrazavalo na moje odevanje
ali sam i pored toga plave skolske uniforme "bluze" mrzeo podjednako kao ostali djaci. Nikada mi nije padalo na pamet da se stidim zbog toga sto sam siromasan a jos manje da se stidim svojih roditelja ili da sacuvaj Boze, pokusam da ih menjam.

Umesto toga vec u trecem razredu poceo sam da se raspitujem kako da jednog dana pobegnem sa "dna". I roditelji i ucitelj rekli su mi: "Nastavi da vredno ucis da ne bi morao da radis za masinom u fabrici ili radionici ili da ne bi fizikalisao na gradjevini ..."
Poslusao sam ih, zavrsio skolu, upisao srednju skolu pa fakultet, studirao i diplomirao ono sto sam zeleo i sto mi je dalo mogucnost da nadjem toliko dobro placen posao da mi novac odavno nije nikakav problem.

Bogu hvala, izgleda da nece biti problem ni mom sinu kome sam preneo lekciju dobijenu od roditelja i ucitelja i koji je pre dve godine diplomirao i odlicno zaradjuje u jednoj IT firmi.

Veliki broj mojih drugova iz osnovne skole nisu poslusali savet ucitelja i zavrsili su obliznju masinsku skolu,
jer nisu imali bodova ni za sta bolje, zaposlili se u fabrikama,
radili za neku sicu dok iste nisu propale i danas uglavnom fizikalisu ili prodaju na tezgama i satorskim krilima na pijacama ili oko njih.
Ustedjevine nekada imucnih roditelja su se istopile, oni su uglavnom umrli, stanovi prodati da bi se kupili manji i zivelo od ostatka para.

qwerty

pre 7 godina

kakvo je to razmisljanje koje kaze da ce odeca izbrisati socijalne razlike? to sto je neko bogatiji od drugog se nece promeniti time sto ce svi nositi istu odecu.

Mika

pre 7 godina

Ako će uvoditi onakve kecelje kao za vreme Tita onda bolje da ih ne uvode. Video sam da je nekoliko škola od skoro uvelo takve uniforme, a decu koja ih nose ismevaju deca iz drugih škola. Zar je toliko teško platiti da se uradi jedinstven dizajn za celu državu (tj dve muške i dve ženske varijante, ili po dve neutralne (mislim na letnju i zimsku za dečake i devojčice), nego da ih osmišljaju šnajderke kojima nije posao da dizajniraju, već da šiju...

N

pre 7 godina

Evo jos jedne ideje koja nista nece resiti, pogotovo ne vrsnjicko nasilje, ali ce zato neko na polozaju debelo da zaradi. Ne verujete, nove zdravstvene knjizice su nesto resile?

maksa

pre 7 godina

moze ali pod uslovom da javno online ili uzivo na tv gledamo otvaranje ponuda sivenje tih uniformi.a da jedan od uslova na tenderu bude da ne moze da ucestvuje neka firma sa velikm prometom kapitala vec neka sitna riba neki posten namucen preduzetnik iz unutrasnjosti da bude konkurentan..a ono sto bih jos naglasio je da deca u osnovnoj skoli nemaju nikakvu potrebu za mobilnim telefonom te bih to strogo zabranio da se nosi..ako neko roditelje treba da nazove nesto hitno onda ode kod sekretarice skole i posluzi se skolskim telefonom kao u stara dobra vremena

Morpheus

pre 7 godina

Hajde više, uvedite ih. Pa da vidimo to "brisanje socijalnih razlika" na delu. A evo, unapred da vam kažem da to možete da okačite mačoru o rep. Znate zašto? Uniforme to ne rešavaju. A znate zašto? Zato što privid/forma ne može da maskira realnost. Fatamorgana u pustinji ne napaja vodom. I Potemkinova sela su nestala čim je carica Katarina II otputovala. Ali hajde, izgradite ih.

Kokoš

pre 7 godina

Ja više ne mogu da ih pohvatam, čas su protiv socijalizma čas su za socijalne jednakosti, ako ćemo da budemo svi jednaki dajte da nacionalizujemo opet imovinu tajkuna, ili da ne dovodimo decu u zabludu da postoji jednakost

Sergije

pre 7 godina

Potrebno je da roditelji kupe 2 zimske i 2 letnje uniforme!? Pa to ce da bude najbolje za onoga cija firma dobije na tenderu da izradjuje te uniforme. Ljudi nemaju deci obucu da kupe, uzinu da plate, nego polovina dece jede, a druga polovina gleda, a genijalci iz SNS dosli na ideju da roditelji kupe cetiri uniforme!? Trecina skola nema toalete, u onima koje ih imaju nema sapuna, tetkice nemaju deterdzente, koriste po 2-3 godine stare dzogere, ali cetiri kompleta uniformi mora sa se kupi!?

Kad sam ja isao u skolu imali smo jedan plavi mantilic i pravo da ga ne nosimo petkom ili ponedeljkom kad ga majka opere.

Ima li pilota u ovom avionu!?

VladaNS

pre 7 godina

Zašto se lepo ne odredi kako se može obući za školu a kako ne? Ovo jednostavno ne radi, ubijate deci svaki osećaj individualnosti a ne postižete apsolutno ništa osim što će neko napuniti džepove.

aleksandar

pre 7 godina

Ako treba roditelji da ih plate, onda je to necija ideja da se obogati na racun sirotinje! Pa udzbenici za dvoje dece me kostaju kao moja 1,5 plata a ko zna koliko ce da me kosta 4 para uniformi?!

uzas

pre 7 godina

@Ikilledkenny:

Ja sam bio u osnovnoj skoli sedamdesetih i imali smo odvratne plave mantilice, poznatije kao "kecelje". Cak imam i grupnu fotku razreda u tome. Medjutim, kako su godine odmicale stvari su se pocele da menjaju. Najpre su se deca razlikovala po obuci - deca lekara su nosila tadasnje modele najki, deca manje imucnih adidas (slovenacka proizvodnja po nemackoj licenci), radnicka deca domace patike "sport", one plavo-bele. Pa onda rucni satovi, deca gastarbajtera su imala Casio satove sa malim digitroncicima ... A to da nije bilo nasilja, te bajke pricajte deci u jaslama, bilo je tabanja i sa i bez uniformi. I da, toliko smo "obozavali" te kecelje, da smo se dogovorili i bacili ih demonstrativno pred ulazak u skolu posle velikog odmora. Zvali su i nase roditelje tim povodom, ma samo sto jos i Udbu nisu pozvali da prijave "subverzivnu delatnost" od strane dece, hahaha ... Manite se gluposti, resavajte sustinu, a ne formu!

Vladimir

pre 7 godina

Brisanje socijalnih razlika uniformama u zemlji gde vlada totalno odsustvo zakona i prava radnika? Gde se vecina porodica koja radi u realnom sektoru bori da prezivi od prvog do poslednjeg u mesecu. Ali sve ce se to ispraviti jer ce njihova deca nositi uniforme da se prikrije realno jako lose stanje u drustvu.

Ena

pre 7 godina

Bravo!!! Jadni roditelji treba da napune jos necije dzepove! Osnovne skole u Srbiji nemaju osnovne uslove za rad,a nekome je bitnije da deca imaju uniforme,nego da se kvalitetno obrazuju! Strasno!

Nebojša iz Beograda

pre 7 godina

Sve smo sredili. Proživčlavamo sveopšti društveni procvat. Samo nam fali još dva para uniformi. SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA.

Ena

pre 7 godina

Nema ovo nikakve veze sa smanjenjem socijalne razlike,niti sa vrsnjackim nasiljem, vec jednostavno neko iz vlasti treba da profitira.. dokle vise tako!?

Kalča

pre 7 godina

Ima nečeg gadno licemernog kod ovih tranzicionih političara. Kada su pametni ljudi pre petnaestak godina predlagali školske uniforme (da se deca ne bi podvajala), odmah su svi oni graknuli da neće "povratak komunizma". A, sad hoće. Dolazi im polako iz pametnikeg dela tela u glavu da je, čak i za njih, jedini spas u neokomunizmu.

Adam

pre 7 godina

Ne slazem se. Ovo je ko zna koji po redu pokusaj da se ubije individualizam. Ne zelim da moja deca se usrafljuju u buduce montere frizidera ili kablova za autoindustriju. Obrni okreni - cetri dodatne uniforme ce platiti ko? Pa roditelji. Samo sto ce taj trosak vise da boli roditelje dece bez ajfona, nego roditelje dece sa ajfonom.

Skole su i do sada morale da brinu o dreskodu ucenika i njihovom vaspitanju. Ako su institucije generalno zakazale, ne verujem da ce uniforme da donesu potreban nedostatak vaspitanja, ili da ce nastavnicima olaksati posao. Carobni stapic i uniforma koja resava probleme pbrazovanja - ne postojeeee... Zao mi je. I lada se uvedu - ukinuce se brzo i sta smo radili? Nista.

lun

pre 7 godina

ovo nema blage veze sa zivotom, samo se vracamo unazad u komunizam totalitarizam i diktaturu.Socijalne razlike se ne smanjuju tako vec samo prikrivaju providnom zavesom i najverovatnije uzimanjem iz dzepa opet nama najsiromasnijima.Sto napisa jedan mogu sva deca nositi iste uniforme ali patike, rancevi telefoni nece biti isti.Kako ovo moze da bude odlicno, evo glup sam neka mi neko objasni!

charlie

pre 7 godina

Pa četiri uniforme nemaju ni vojska i policija.Ko može sebi da priušti luksuz kupovine tolike opreme od tamo neke kumovske firme koja će pobediti na "tenderu".

Kao u lepim starim vremenima

pre 7 godina

Nisu to uniforme, to su lepa školska odela, nemojte odmah da odvodite na neku strmoglavu stranu, misim...

kakvi experti takva i resenja

pre 7 godina

Tako je, uniforme ce resiti problem nejednakosti. To sto ce neka deca nositi AirMax od 150e a druga kineske patike od 1500, to sto ce neki nositi iPhone od 800e a neki 10 godina staru raspalu Nokiu od 8e, sto ce po neke dolaziti (nezaposleni) roditelji u najnovijoj S klasi a po druge razdrndanim biciklom vrednosti kapica za ventile doticne S klase, to nema veze

kraja

pre 7 godina

...ovo je ukinuto pre dve decenije kao komunisticki atavizam...
...otkrivanjem rupe na saksiji kojim danas pravdaju vracanje uniformi, potvrdjuju isto ono sto su ljudi utvrdili pre vise od pola veka...
...ali ovi danas nemaju iste motive...

...ove danas uopste ne interesuje "socijalno izjednacavanje dece" i "pripadnost skoli"...
...njih interesuje samo "dve letnje i dve zimske uniforme" pomnozeno sa brojem djaka...
...a burazer je vec spremio materijal, masine i radnike...
...srbija neprekidno unistava i vraca iste stvari...
...zato se i vrtimo u beskrajnom krugu...

kiki

pre 7 godina

U redu je sve to. Ali mislim da nije to ni toliko bitno u ovom trenutku, a ni u periodu koji nadolazi. Deca su nam gojazna, nezainteresovana, lenja za fizicku aktivnost, postala su toliko pasivna da ih mrzi da prosetaju i bace smece u kontejner. Deformiteti stopala, kicmenog stuba su preko 90%. Pokreti su im usporeni, srcanost, borbenost i preciznost totalne odsutni. Zevaju u telefon veci deo dana, ne komuniciraju, ne druze se, ne igraju fudbal, basket, ne setaju, ne voze bicikle, ne sankaju se, ne znoje se. Nadam se da ce neko preduzeti nesto u vezi toga. Za odelo cemo lako.

boris

pre 7 godina

Bravo bravo bravo, predlog je sjajan iz mnoogo razloga. Takođe bi zamolio te ljude iz ministarstva ako su se napokon setili da počnu da rade da nađu i način kako da se svakom detetu obezbedi užina ili ručak u školi. Imam školarca i jako je bolno da jedno ndete ruča koje ima novac a drugo gleda, ili neka svi imaju ručak ili niko.

dragan

pre 7 godina

Čuj izbrisaće socijalne razlike uniformama. To što će neki klinci nositi telefone od 500evra i patike od 150 to je ne bitno. Majstori povećajte plate sirotinji pa vam neće biti potrebne kecelje.

Keza

pre 7 godina

"Prema njenim rečima, korist od uvođenja uniformi nije samo brisanje socijalnih razlika, već i smanjenje vršnjačkog nasilja, jer su istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu."

Ako je tako, dajte da svi nosimo uniforme

boris

pre 7 godina

Bravo bravo bravo, predlog je sjajan iz mnoogo razloga. Takođe bi zamolio te ljude iz ministarstva ako su se napokon setili da počnu da rade da nađu i način kako da se svakom detetu obezbedi užina ili ručak u školi. Imam školarca i jako je bolno da jedno ndete ruča koje ima novac a drugo gleda, ili neka svi imaju ručak ili niko.

kiki

pre 7 godina

U redu je sve to. Ali mislim da nije to ni toliko bitno u ovom trenutku, a ni u periodu koji nadolazi. Deca su nam gojazna, nezainteresovana, lenja za fizicku aktivnost, postala su toliko pasivna da ih mrzi da prosetaju i bace smece u kontejner. Deformiteti stopala, kicmenog stuba su preko 90%. Pokreti su im usporeni, srcanost, borbenost i preciznost totalne odsutni. Zevaju u telefon veci deo dana, ne komuniciraju, ne druze se, ne igraju fudbal, basket, ne setaju, ne voze bicikle, ne sankaju se, ne znoje se. Nadam se da ce neko preduzeti nesto u vezi toga. Za odelo cemo lako.

dragan

pre 7 godina

Čuj izbrisaće socijalne razlike uniformama. To što će neki klinci nositi telefone od 500evra i patike od 150 to je ne bitno. Majstori povećajte plate sirotinji pa vam neće biti potrebne kecelje.

Keza

pre 7 godina

"Prema njenim rečima, korist od uvođenja uniformi nije samo brisanje socijalnih razlika, već i smanjenje vršnjačkog nasilja, jer su istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu."

Ako je tako, dajte da svi nosimo uniforme

Ники

pre 7 godina

Ма да, један комад тканине избрисаће све друштвене разлике, насиље и неправде. Осећај солидарности и припадности колективу гради се изнутра а не споља. Гради се кућним васпитањем и здравим односима у друштву. Треба се бавити суштином, што неко написа овде "за одело ћемо лако".

Nesha

pre 7 godina

A sad pratite>
1. Ko će dobiti tender za pravljenje uniformi.
2. Kako će se na kraju trošak prebaciti na roditelje
3. Kako se odluka neće poštovati, jer je profesorima oduzet svaki trag autoriteta u Srbiji.
4. Kako će se sve zaboraviti, ali će onaj pod tačkom 1. da lepo podeli lovu sa kim treba iz vlasti.
Srbija tako funkcioniše već godinama, ali od 2012 - galopirajuće.

realnost

pre 7 godina

Radim u školi. Tražila sam od spremačice rolnu ubrusa za ruke, jer deca nemaju čime da obrišu ruke - ako ih i operu vodom koja strašno smrdi i zabranjena je 12 godina za piće i pripremu hrane. Odgovorila mi je da su dobile uputstvo da se rolne poređaju kad bude dolazila sanitarna inspekcija! Znači da i dalje ja moram od kuće da donosim, jer se deca meni obraćaju i kad su slinava i kad treba neki oblog i kad im krvari nos...Kupujem od plate koja mi se i dalje smanjuje! Ministre, a da prvo rešimo ovo? Ili onu sramotu da za isplatu zakonom propisanog povećanja nastavnicima koji su teškom mukom izabrani u zvanja (najbolji u struci) 12 godina ne postoji pravilnik?!Niko još nije odgovarao za razne skandale pri nabavkama i stručnom usavršavanju, a već smišljate novu bezveznu zanimaciju za zamajavanje? Znate li kad će uniforme da vam obrišu socijane razlike?????

Nikita

pre 7 godina

Bravo! Ja sam ih nosila i to je bila potpuno normalna stvar, znao se red. Podrzavam odluku. Ali osim uniforme i nastavnicki kadar takodje mora biti na visini svog zadatka.

Nadzirac

pre 7 godina

Za vreme druga Tita uniforme su bile obavezne ne samo za osnovce, vec i za srednjoskolce. Potpuni zeljeni "efekat" uniformi upravo se ostvaruje u srednjoskolskoj sredini.

Te uniforme su se kupovale u maloprodaji i posto ih je proizvodilo samo nekoliko DRZAVNIH firmi za celu SFRJ, njihova cena je bila bagatelna, jer profit na tim stvarima nije smeo da se ostvaruje. Onima kojima je i to bilo skupo, uniforme su sile krojacice.

Tesko cete danas postici da uvodjenje uniformi ne bude PROFITABILNI biznis, ne samo za privatnike, nego i za drzavu.

Cudi me da gospodi iz ministarstva promice nesto vaznije od djackih uniformi-pogadjate, radi se o nametanju uniformi i skolskom osoblju, ne samo nastavnicima. Masovna je pojava da narocito mladje nastavno osoblje dolazi u skole na svaki nacin neprimereno obuceno.

Sve sto ste naveli za decu, mora vaziti i za skolsko osoblje. Za one kojima i dalje nije jasno o cemu pisem-to bi bilo isto kao kada bi u vojsci uniforme nosili samo vojnici, dok bi oficiri nosili BOSS-ova odela.

PPeca@SER

pre 7 godina

Obzirom da se svrckam po svetu po sajmovima sa skolskom opremom, znam da uvek ima par standova sa skolskim uniformama. To je normalno u svetu. Deca se ponose svojom uniformom jer zele da prikazu u kojoj su skoli.

Podrzavam.

Petar

pre 7 godina

Upravo je moja zena sracunala u glavi da je puno jeftinije da detetu kupimo ta 4 kompleta uniformi (2 zimska i 2 letnja) ako se ovaj predlog uvede, nego da svako malo kupujemo nesto kad dete dodje iz skole sa pricom: marko ima nove patike, hocu i ja, janko ima novu jaknu, hocu i ja isti i sl.
Tako da podrzavam ovaj predlog, pod uslovom da vizuelni identitet bude na nivo skole, a ne cele drzave.

Srcko

pre 7 godina

Velika Britanija je izmislila nošenje uniformi u školama. Ne vidim da se vrsnjacko nasilje i raslojavanje u njihovim školama rešilo. Njihovo društvo je posledica maltretiranja iz škole.
Te stvari se rešavaju i alitetom škola i profesorskog.kadra, a ne uniformama.
Moja generacija je izbacila uniforme.iz škole jer su nenormalne. Deca od četvrtog razreda pa nadalje razvijaju individualnost, to im razvija mozak. A mi ćemo da.od.njih pravimo vojsku. To je nasilje.

Nenad

pre 7 godina

Isao sam u osnovnu skolu 70-ih kao dete neobrazovanih i siromasnih roditelja sto se neizbezno odrazavalo na moje odevanje
ali sam i pored toga plave skolske uniforme "bluze" mrzeo podjednako kao ostali djaci. Nikada mi nije padalo na pamet da se stidim zbog toga sto sam siromasan a jos manje da se stidim svojih roditelja ili da sacuvaj Boze, pokusam da ih menjam.

Umesto toga vec u trecem razredu poceo sam da se raspitujem kako da jednog dana pobegnem sa "dna". I roditelji i ucitelj rekli su mi: "Nastavi da vredno ucis da ne bi morao da radis za masinom u fabrici ili radionici ili da ne bi fizikalisao na gradjevini ..."
Poslusao sam ih, zavrsio skolu, upisao srednju skolu pa fakultet, studirao i diplomirao ono sto sam zeleo i sto mi je dalo mogucnost da nadjem toliko dobro placen posao da mi novac odavno nije nikakav problem.

Bogu hvala, izgleda da nece biti problem ni mom sinu kome sam preneo lekciju dobijenu od roditelja i ucitelja i koji je pre dve godine diplomirao i odlicno zaradjuje u jednoj IT firmi.

Veliki broj mojih drugova iz osnovne skole nisu poslusali savet ucitelja i zavrsili su obliznju masinsku skolu,
jer nisu imali bodova ni za sta bolje, zaposlili se u fabrikama,
radili za neku sicu dok iste nisu propale i danas uglavnom fizikalisu ili prodaju na tezgama i satorskim krilima na pijacama ili oko njih.
Ustedjevine nekada imucnih roditelja su se istopile, oni su uglavnom umrli, stanovi prodati da bi se kupili manji i zivelo od ostatka para.

Dr

pre 7 godina

Kao u Severnoj Koreji. Ostavite decu na miru I ne zamlacujte se glupostima kako bi stvarali utisak da nesto radite. Fokusirajte se na bitno: unapredjenje informatike u skolama.

Pol Pot

pre 7 godina

Socijalne, da ne kazem, klasne razlike se ne smanjuju uniformama, vec izgradnjom prosperitetnog drustva zasnovanog na pravu i jakoj ekonomiji u kojoj je najbrojnija srednja klasa!
Uniforme tu nece mnogo pomoci! O tome vam mogu posvedociti svi oni koji su te uniforme vec nosili skoro u svih 4-5 zemalja koje su PROPALE za naseg zivota....

milutin

pre 7 godina

Podržavam ovaj predlog (2 letnje i dve zimske) pod uslovom da Ministar obezbedi pare da svi dobiju besplatne uniforme. U slućaju da se to odbije jer "nema se para" isti odgovor treba da dobiju od roditelja "da i oni nemaju para"! Savetnica Ministra nema ništa drugo da predloži osim uvođenja "uniforme"? Pa još 4 komada po učeniku! Oni (savetnici, ima ih 3 kom) stvarno nemaju (i neznaju) šta da rade pa smišljaju kako da od napaćenog naroda otmu još para... Ministar neka uvodi u svojoj školi šta hoće jer to plaćaju roditelji koji imaju para u državnim školama su većinom deca ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem...

kraja

pre 7 godina

...ovo je ukinuto pre dve decenije kao komunisticki atavizam...
...otkrivanjem rupe na saksiji kojim danas pravdaju vracanje uniformi, potvrdjuju isto ono sto su ljudi utvrdili pre vise od pola veka...
...ali ovi danas nemaju iste motive...

...ove danas uopste ne interesuje "socijalno izjednacavanje dece" i "pripadnost skoli"...
...njih interesuje samo "dve letnje i dve zimske uniforme" pomnozeno sa brojem djaka...
...a burazer je vec spremio materijal, masine i radnike...
...srbija neprekidno unistava i vraca iste stvari...
...zato se i vrtimo u beskrajnom krugu...

Marko

pre 7 godina

Naravno vraćamo se ne 20 nego 40 godina unazad, a realne koristi od toga neće biti. Da li će neko odgovarati ako obećani rezultat ce izostati, a pare će biti potrošene na glupe uniforme?

Vasko

pre 7 godina

Cesto boravim u Torontu I koliko sam video tamo, deca u osnovnoj skoli isto nose uniforme. Time se smanjuje vizuelno-socijalna razlika medju decom I animozitet jednih prema drugima mada su 99% svi istog socijalnog statusa. I nisam video da nijedno dete poseduje mobilni telefon dok je u skoli. Mislim da im to nije dozvoljeno.

Nebojša iz Beograda

pre 7 godina

Sve smo sredili. Proživčlavamo sveopšti društveni procvat. Samo nam fali još dva para uniformi. SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA.

N

pre 7 godina

Evo jos jedne ideje koja nista nece resiti, pogotovo ne vrsnjicko nasilje, ali ce zato neko na polozaju debelo da zaradi. Ne verujete, nove zdravstvene knjizice su nesto resile?

VV

pre 7 godina

Ne namećite deci ono što ni vi ne bi želeli da vam neko nametne. Neka Vučić nosi tu uniformu da doprinese skrivanju socijalnih razlika, kad već neće da vrati ono što nam je oteo ne bi li produbio socijalne razlike. Licemerje.

prof S.

pre 7 godina

Pre neki dan ukidaju čas fizičkog a sada uvode uniforme ?! Kakogod sigurno će država kupiti uniforme socijalnim slučajevima kao i udžbenike a sirotinja neka se snalazi. Kazna za nedolazak u uniformi će biti ista kao i za nepohađanje škole - nikakava. Šta je sledeći biser ovvog REFORMSKOG ministra i ekipe?

Ana

pre 7 godina

U nasoj skoli je bilo izjasnjavanje pre dve godine. Jedan roditelj je pitao ko ce snositi troskove i mislim da je u nasoj situaciji to osnovno. Uglavnom: nas dvoje-za uniforme a 24 protiv. Mada svakako deci morate kupiti garderobu za skolu, sto da ne uniforme. Pozdravljam inicijativu.

smrt individualnosti

pre 7 godina

Uniforme kakve se nose u Britaniji su preskupe za naše građane. Drugo, mislim da nece biti dovoljno 4 uniforme za skolsku godinu jer deca rastu. Zasto bi skole posedovale uniforme ako ce ih nositi đaci? Onda bi i knjige pripadale školama umesto što ih roditelji kupuju. Kad se uniforma pohaba siromašni učenici neće moći da kupuju novu tako da i ovde pada u vodu ta prividna jednakost. Majicu mozete kupiti za 200 dinara a neko nema ni toliko pa nece imati ni za uniformu. Lepo vaspitana i normalna deca nece tući drugu bez obzira da li nose uniformu ili običnu odeću. I šta ste navalili da ih ukalupite? Pustite ih da razviju individualnost

uzas

pre 7 godina

@Ikilledkenny:

Ja sam bio u osnovnoj skoli sedamdesetih i imali smo odvratne plave mantilice, poznatije kao "kecelje". Cak imam i grupnu fotku razreda u tome. Medjutim, kako su godine odmicale stvari su se pocele da menjaju. Najpre su se deca razlikovala po obuci - deca lekara su nosila tadasnje modele najki, deca manje imucnih adidas (slovenacka proizvodnja po nemackoj licenci), radnicka deca domace patike "sport", one plavo-bele. Pa onda rucni satovi, deca gastarbajtera su imala Casio satove sa malim digitroncicima ... A to da nije bilo nasilja, te bajke pricajte deci u jaslama, bilo je tabanja i sa i bez uniformi. I da, toliko smo "obozavali" te kecelje, da smo se dogovorili i bacili ih demonstrativno pred ulazak u skolu posle velikog odmora. Zvali su i nase roditelje tim povodom, ma samo sto jos i Udbu nisu pozvali da prijave "subverzivnu delatnost" od strane dece, hahaha ... Manite se gluposti, resavajte sustinu, a ne formu!

Pipi duga carapa

pre 7 godina

I tako, lagano, opet ulazimo u totalitarni koncept. Mislili smo da smo se tih gluposti oslobodili jos u 20 veku. Moderno obrazovanje zahteva dijametralno suprotan pristup.

kakvi experti takva i resenja

pre 7 godina

Tako je, uniforme ce resiti problem nejednakosti. To sto ce neka deca nositi AirMax od 150e a druga kineske patike od 1500, to sto ce neki nositi iPhone od 800e a neki 10 godina staru raspalu Nokiu od 8e, sto ce po neke dolaziti (nezaposleni) roditelji u najnovijoj S klasi a po druge razdrndanim biciklom vrednosti kapica za ventile doticne S klase, to nema veze

XXS-iq

pre 7 godina

A da svi nosimo uniforme? To sam vec negde video, ali su od toga odustali i u Koreji-mislim da ovog sada ne zovu veliki nego dragi vodja, a mozda i gospodar. Takve stvari pored svih mana imaju i po neku prednost, recimo Rumuni su najmanje gojazan narod u Evropi

Marina

pre 7 godina

Evo ja se prijavljujem da me već kazne što moje dete neće nositi njihovu polusintetičku uniformu od jeftinog kineskog materijala punog kadmijuma na kojoj će zaraditi neki njihov stranački kolega kao i uvek, već će nositi prijatnu pamučnu odeću koju sama kupim. Nisam bogata i moja deca ne nose firmiranu odeću, ali mi je dosta njihove tiranije.

charlie

pre 7 godina

Pa četiri uniforme nemaju ni vojska i policija.Ko može sebi da priušti luksuz kupovine tolike opreme od tamo neke kumovske firme koja će pobediti na "tenderu".

maksa

pre 7 godina

moze ali pod uslovom da javno online ili uzivo na tv gledamo otvaranje ponuda sivenje tih uniformi.a da jedan od uslova na tenderu bude da ne moze da ucestvuje neka firma sa velikm prometom kapitala vec neka sitna riba neki posten namucen preduzetnik iz unutrasnjosti da bude konkurentan..a ono sto bih jos naglasio je da deca u osnovnoj skoli nemaju nikakvu potrebu za mobilnim telefonom te bih to strogo zabranio da se nosi..ako neko roditelje treba da nazove nesto hitno onda ode kod sekretarice skole i posluzi se skolskim telefonom kao u stara dobra vremena

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Боље то него оно као моја генерација која је пре 10 година глумила неке репере, па смо тако у школу ишли са ,,џак,, панталноама које су висиле до пола г*****, а ногавице су се у сваком тренутку вукле поду, па су често биле искрзане, или и блатњаве, прљаве и мокре ако је падала киша.

Adam

pre 7 godina

Ne slazem se. Ovo je ko zna koji po redu pokusaj da se ubije individualizam. Ne zelim da moja deca se usrafljuju u buduce montere frizidera ili kablova za autoindustriju. Obrni okreni - cetri dodatne uniforme ce platiti ko? Pa roditelji. Samo sto ce taj trosak vise da boli roditelje dece bez ajfona, nego roditelje dece sa ajfonom.

Skole su i do sada morale da brinu o dreskodu ucenika i njihovom vaspitanju. Ako su institucije generalno zakazale, ne verujem da ce uniforme da donesu potreban nedostatak vaspitanja, ili da ce nastavnicima olaksati posao. Carobni stapic i uniforma koja resava probleme pbrazovanja - ne postojeeee... Zao mi je. I lada se uvedu - ukinuce se brzo i sta smo radili? Nista.

Morpheus

pre 7 godina

Hajde više, uvedite ih. Pa da vidimo to "brisanje socijalnih razlika" na delu. A evo, unapred da vam kažem da to možete da okačite mačoru o rep. Znate zašto? Uniforme to ne rešavaju. A znate zašto? Zato što privid/forma ne može da maskira realnost. Fatamorgana u pustinji ne napaja vodom. I Potemkinova sela su nestala čim je carica Katarina II otputovala. Ali hajde, izgradite ih.

VladaNS

pre 7 godina

Zašto se lepo ne odredi kako se može obući za školu a kako ne? Ovo jednostavno ne radi, ubijate deci svaki osećaj individualnosti a ne postižete apsolutno ništa osim što će neko napuniti džepove.

dzoni

pre 7 godina

Ja sam isao 80tih u osnovnu tj za vreme komunizma i toga nije bilo tad..bar u mom gradu..jedino sto smo imali zajadnicku uzinu..ali tad smo svi manje vise bili jednaki tj na eksurzije i more smo svi isli..cak i 2 roma u mom odeljenju su uvek isli sa nama svuda..zato i ako mi nismo nosili ja bi ovo podrzao jer sad drugacije vreme i danas pojedina deca idu u skolu kao na modnu pistu..vidjao sam devojcice koje cak i sa tangama koje su vidljive idu u skolu i to osnovnu

aleksandar

pre 7 godina

Ako treba roditelji da ih plate, onda je to necija ideja da se obogati na racun sirotinje! Pa udzbenici za dvoje dece me kostaju kao moja 1,5 plata a ko zna koliko ce da me kosta 4 para uniformi?!

Sergije

pre 7 godina

Potrebno je da roditelji kupe 2 zimske i 2 letnje uniforme!? Pa to ce da bude najbolje za onoga cija firma dobije na tenderu da izradjuje te uniforme. Ljudi nemaju deci obucu da kupe, uzinu da plate, nego polovina dece jede, a druga polovina gleda, a genijalci iz SNS dosli na ideju da roditelji kupe cetiri uniforme!? Trecina skola nema toalete, u onima koje ih imaju nema sapuna, tetkice nemaju deterdzente, koriste po 2-3 godine stare dzogere, ali cetiri kompleta uniformi mora sa se kupi!?

Kad sam ja isao u skolu imali smo jedan plavi mantilic i pravo da ga ne nosimo petkom ili ponedeljkom kad ga majka opere.

Ima li pilota u ovom avionu!?

marko.sky

pre 7 godina

Bojkot! Samo pare hoce da izvuku... Neka poboljsaju sistem obrazovanja, neka pruze toj deci sta mi stariji nismo imali, uniforme im sigurno nisu prekopotrebne...

Vladimir

pre 7 godina

Brisanje socijalnih razlika uniformama u zemlji gde vlada totalno odsustvo zakona i prava radnika? Gde se vecina porodica koja radi u realnom sektoru bori da prezivi od prvog do poslednjeg u mesecu. Ali sve ce se to ispraviti jer ce njihova deca nositi uniforme da se prikrije realno jako lose stanje u drustvu.

kiwi aussie

pre 7 godina

@kim @ dragan Proguglajte malo na primer bilo koju osnovnu(primary) ili srednju(college or secondary)skolu u Australiji ili na Novom Zelandu i videcete da uniforme nisu nikakva asocijacija na Severnu Koreju.Isto patke (od kako kazete x Eura) nisu problem jer je tacno odredjena i vrsta obuce/cipela koje su sastavni deo uniforme.Sto se telefona tice bar u osnovnim skolama su zabranjeni a ako ih bas i deca ponesu po dolasku u skolu ih ostavljaju na recepciji i samo u slucaju "debelog"razloga (napr.bolest pa da pozovu roditelje da dodju ranije po njih u skolu) mogu da ih uzmu...

qwerty

pre 7 godina

kakvo je to razmisljanje koje kaze da ce odeca izbrisati socijalne razlike? to sto je neko bogatiji od drugog se nece promeniti time sto ce svi nositi istu odecu.

Zoki

pre 7 godina

Ako planiraju po dva para letnje i zimske uniforme, onda to nisu školske kecelje iz moje mladosti nego ono što dete nosi u privatnoj školi. Ni tu se ne mogu u potpunosti rikriti socijalne razlike, čak i kada je obuća deo uniforme. Kaput, šal, sat, ranac od 6 hiljada dolara... Međutim, neke prednosti postoje.

Najgora stvar je kada se nešto proba na celim generacijama, kao što je bilo usmereno obrazovanje. Neka probaju na desetak škola, da vide kako to izgleda i kakva su iskustva. Ako su pozitivna, nakon toga mogu da ih uvode na nivou države.

cheafman

pre 7 godina

Po meni je to baš dobra ideja. Tu se ukidaju razlike u oblačenju nema više razlike između bogatih i siromašnih i takve uniforme mogu biti mnogo jeftinije nego za ljude koji nemaju para jer će kupiti njih i mirni su cele godine. Puna podrška za ovaj predlog.
P.S. Mislim da je prvi put da se slažem sa ovom Vladom u bilo čemu.

lun

pre 7 godina

ovo nema blage veze sa zivotom, samo se vracamo unazad u komunizam totalitarizam i diktaturu.Socijalne razlike se ne smanjuju tako vec samo prikrivaju providnom zavesom i najverovatnije uzimanjem iz dzepa opet nama najsiromasnijima.Sto napisa jedan mogu sva deca nositi iste uniforme ali patike, rancevi telefoni nece biti isti.Kako ovo moze da bude odlicno, evo glup sam neka mi neko objasni!

objektivan

pre 7 godina

Šta se podrazumeva pod pojmom "uniforma"?? Pošto se planira da budu dve letnje i dve zimske, to sigurno nisu školske bluze koje smo mi nosili u SFRJ, znači uniforme u skolama nikad nisu postojale kod nas, već samo školske bluze koje su se oblačile preko majce, košulje, džempera.... Nisam siguran da će socijalne razlike među decom biti izbrisane, jer će uvek biti dece koja imaju bolji telefon, skup sat, skup ranac, itd itd.

Ena

pre 7 godina

Nema ovo nikakve veze sa smanjenjem socijalne razlike,niti sa vrsnjackim nasiljem, vec jednostavno neko iz vlasti treba da profitira.. dokle vise tako!?

Kalča

pre 7 godina

Ima nečeg gadno licemernog kod ovih tranzicionih političara. Kada su pametni ljudi pre petnaestak godina predlagali školske uniforme (da se deca ne bi podvajala), odmah su svi oni graknuli da neće "povratak komunizma". A, sad hoće. Dolazi im polako iz pametnikeg dela tela u glavu da je, čak i za njih, jedini spas u neokomunizmu.

Jagodinac

pre 7 godina

Uniforme su odlicna stvar, pre sve uvesce pre svega deca vise nece imati groznu naviku da nose trenerke i patike jarkih boja. A plus smanjivanje socijalne razlike u vidu jednakosti.

hm

pre 7 godina

Kakve veze ima ovo sa komunizmom, totalitarnoscu i Severnom Korejom. Na zapadu je to uobicajeno. I to je statusni simbol sve dobre skole imaju uniforme. Elita uniformise decu obavezno, sirotinja je kako ko hoce.

Ena

pre 7 godina

Bravo!!! Jadni roditelji treba da napune jos necije dzepove! Osnovne skole u Srbiji nemaju osnovne uslove za rad,a nekome je bitnije da deca imaju uniforme,nego da se kvalitetno obrazuju! Strasno!

sasa

pre 7 godina

uniforme su primer naseg bauljanja.
krenemo u jednom pravcu , pa ne valja , rusi to , pa krenemo u drugom , pa ne valja vracaj se na prvo.
uniforme nisu trebale ni biti ukidane , da je tad neko napravio dobar plan bilo bi mnogo bolje.

Kokoš

pre 7 godina

Ja više ne mogu da ih pohvatam, čas su protiv socijalizma čas su za socijalne jednakosti, ako ćemo da budemo svi jednaki dajte da nacionalizujemo opet imovinu tajkuna, ili da ne dovodimo decu u zabludu da postoji jednakost

А. Петров

pre 7 godina

@ (Marko Niš, 29. oktobar 2016 23:43)
Марко, погодио си 99% суштине. Преосталих 1% лежи у идиотизму предлагача увођења униформи.

Sanja

pre 7 godina

Podrzavam ideju, ali neka drzava kupi uniforme..kako ih nije sramota da traze i to od roditelja, a samo izmisljaju sta bi mogli da uvedu..

Слободан

pre 7 godina

1. Uniforme
2. Bez novca u školu
3. Zaključavanje dvorišta
(todor, 30. oktobar 2016 06:48)

Шта дете да ради ако буде гладно? Ако је двориште закључано не би могло да изађе и купи храну нити да му је неко донесе ако наручи телефоном. Школа је образовна установа а не затвор ни концентрациони логор у којем у слободно време не постоји слобода кретања. Како дете да плати храну на одмору и како да плати сладолед, сок или кока колу ако не носи са собом паре? Ако ти који пишеш овакве коментаре имаш децу, нека приме моје саучешће.

Ja

pre 7 godina

Uniforme nece izbrisati socijalne razlike, ali ce podsetiti decu gde se nalaze i zasto se tu nalaze, sto deca cesto zaboravljaju. Takodje ce ih podsetiti da su u ocima skole svi oni jednaki, da svi imaju podjednako pravo da budu tu, kao i podjednaku obavezu. Da su tu da bi obavili odredjeni posao, koji se tice usvajanja odredjenih znanja i vrednosti. Da svoje individualne razlike ispoljavaju nematerijanim sredstvima (znanje, usvojene vrednosti, talenat za pevanje, pisanje itd... ), a ne materijalnim ( ja imam skuplje patike- ja vise vredim ). Sve su to vazne psiholoske poruke i kad se deca na taj nacin usmere, vec u srednjoj je dovoljan samo kodeks oblacenja.

profesor

pre 7 godina

Od svih problema koje imamo u skolama dosao je red da se resi problem uniformi. Ministar ukida fizicko, zamenik ministra uvodi zimske i letnje uniforme. Sve sami strucnjaci u svojim oblastima. Sta se ovo zbiva?

boban

pre 7 godina

Ne verujem da je namera ideologa neka druga osim da opet neko zaradi.
A to zato sto bi cena jedne skolske bluze u proizvodnji trebala da bude do 200 RSD. Sto znaci manje od 1000 RSD za komplet.
I trebalo bi to osloboditi svih nameta.
Ali bice toliko po komadu odece i u tom slucaju mi ne pada na pamet da placam bilo sta.
Onda povlacim prvu recenicu uz izvinjenje.

Mika

pre 7 godina

Ako će uvoditi onakve kecelje kao za vreme Tita onda bolje da ih ne uvode. Video sam da je nekoliko škola od skoro uvelo takve uniforme, a decu koja ih nose ismevaju deca iz drugih škola. Zar je toliko teško platiti da se uradi jedinstven dizajn za celu državu (tj dve muške i dve ženske varijante, ili po dve neutralne (mislim na letnju i zimsku za dečake i devojčice), nego da ih osmišljaju šnajderke kojima nije posao da dizajniraju, već da šiju...

Jelena

pre 7 godina

Glupost. Radim u skoli i mogu vam reci da je jos milion razloga da se prikazu klasne razlike preostalo,sve da ih klonirate medjusobno. Da ne pominjem individualnost koju gusite. Mobilne im ne smemo pipnuti. Skole nemaju recepciju. Telefone i od 500€ imaju, nece im niko to cuvati. A mame i tate imaju zelju posle svakog casa zivestaj da cuju.a da nece i cipele da kupuju po dva para? Neko jedva Boreli, neko Prada. Uniforme nigde nista dobro donele nisu. Da jesu, imali bi ih svi svuda.

Kao u lepim starim vremenima

pre 7 godina

Nisu to uniforme, to su lepa školska odela, nemojte odmah da odvodite na neku strmoglavu stranu, misim...

zoran

pre 7 godina

Mora se početi od nečeg,uniforme će siti državna firma koja zapošljava invalide,nezposljeni roditelji će uniforme dobijati za decu ostali plaćati,dizajn kopirati od kapitalističkih zemalja a ne od koreje kako navode svi,mobilni na recepciji u školi vredi pokušati radimo to za nasu decu

LondonCalling

pre 7 godina

"Velika Britanija je izmislila nošenje uniformi u školama. Ne vidim da se vrsnjacko nasilje i raslojavanje u njihovim školama rešilo. Njihovo društvo je posledica maltretiranja iz škole."

Apsolutno promasen komentar! Upravo je obrnuto...

dragan

pre 7 godina

Čuj izbrisaće socijalne razlike uniformama. To što će neki klinci nositi telefone od 500evra i patike od 150 to je ne bitno. Majstori povećajte plate sirotinji pa vam neće biti potrebne kecelje.

boris

pre 7 godina

Bravo bravo bravo, predlog je sjajan iz mnoogo razloga. Takođe bi zamolio te ljude iz ministarstva ako su se napokon setili da počnu da rade da nađu i način kako da se svakom detetu obezbedi užina ili ručak u školi. Imam školarca i jako je bolno da jedno ndete ruča koje ima novac a drugo gleda, ili neka svi imaju ručak ili niko.

kiki

pre 7 godina

U redu je sve to. Ali mislim da nije to ni toliko bitno u ovom trenutku, a ni u periodu koji nadolazi. Deca su nam gojazna, nezainteresovana, lenja za fizicku aktivnost, postala su toliko pasivna da ih mrzi da prosetaju i bace smece u kontejner. Deformiteti stopala, kicmenog stuba su preko 90%. Pokreti su im usporeni, srcanost, borbenost i preciznost totalne odsutni. Zevaju u telefon veci deo dana, ne komuniciraju, ne druze se, ne igraju fudbal, basket, ne setaju, ne voze bicikle, ne sankaju se, ne znoje se. Nadam se da ce neko preduzeti nesto u vezi toga. Za odelo cemo lako.

Marko

pre 7 godina

Naravno vraćamo se ne 20 nego 40 godina unazad, a realne koristi od toga neće biti. Da li će neko odgovarati ako obećani rezultat ce izostati, a pare će biti potrošene na glupe uniforme?

Keza

pre 7 godina

"Prema njenim rečima, korist od uvođenja uniformi nije samo brisanje socijalnih razlika, već i smanjenje vršnjačkog nasilja, jer su istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu."

Ako je tako, dajte da svi nosimo uniforme

Nikita

pre 7 godina

Bravo! Ja sam ih nosila i to je bila potpuno normalna stvar, znao se red. Podrzavam odluku. Ali osim uniforme i nastavnicki kadar takodje mora biti na visini svog zadatka.

Srcko

pre 7 godina

Velika Britanija je izmislila nošenje uniformi u školama. Ne vidim da se vrsnjacko nasilje i raslojavanje u njihovim školama rešilo. Njihovo društvo je posledica maltretiranja iz škole.
Te stvari se rešavaju i alitetom škola i profesorskog.kadra, a ne uniformama.
Moja generacija je izbacila uniforme.iz škole jer su nenormalne. Deca od četvrtog razreda pa nadalje razvijaju individualnost, to im razvija mozak. A mi ćemo da.od.njih pravimo vojsku. To je nasilje.

Petar

pre 7 godina

Upravo je moja zena sracunala u glavi da je puno jeftinije da detetu kupimo ta 4 kompleta uniformi (2 zimska i 2 letnja) ako se ovaj predlog uvede, nego da svako malo kupujemo nesto kad dete dodje iz skole sa pricom: marko ima nove patike, hocu i ja, janko ima novu jaknu, hocu i ja isti i sl.
Tako da podrzavam ovaj predlog, pod uslovom da vizuelni identitet bude na nivo skole, a ne cele drzave.

Jagodinac

pre 7 godina

Uniforme su odlicna stvar, pre sve uvesce pre svega deca vise nece imati groznu naviku da nose trenerke i patike jarkih boja. A plus smanjivanje socijalne razlike u vidu jednakosti.

cheafman

pre 7 godina

Po meni je to baš dobra ideja. Tu se ukidaju razlike u oblačenju nema više razlike između bogatih i siromašnih i takve uniforme mogu biti mnogo jeftinije nego za ljude koji nemaju para jer će kupiti njih i mirni su cele godine. Puna podrška za ovaj predlog.
P.S. Mislim da je prvi put da se slažem sa ovom Vladom u bilo čemu.

Dr

pre 7 godina

Kao u Severnoj Koreji. Ostavite decu na miru I ne zamlacujte se glupostima kako bi stvarali utisak da nesto radite. Fokusirajte se na bitno: unapredjenje informatike u skolama.

Ana

pre 7 godina

U nasoj skoli je bilo izjasnjavanje pre dve godine. Jedan roditelj je pitao ko ce snositi troskove i mislim da je u nasoj situaciji to osnovno. Uglavnom: nas dvoje-za uniforme a 24 protiv. Mada svakako deci morate kupiti garderobu za skolu, sto da ne uniforme. Pozdravljam inicijativu.

PPeca@SER

pre 7 godina

Obzirom da se svrckam po svetu po sajmovima sa skolskom opremom, znam da uvek ima par standova sa skolskim uniformama. To je normalno u svetu. Deca se ponose svojom uniformom jer zele da prikazu u kojoj su skoli.

Podrzavam.

Pipi duga carapa

pre 7 godina

I tako, lagano, opet ulazimo u totalitarni koncept. Mislili smo da smo se tih gluposti oslobodili jos u 20 veku. Moderno obrazovanje zahteva dijametralno suprotan pristup.

milutin

pre 7 godina

Podržavam ovaj predlog (2 letnje i dve zimske) pod uslovom da Ministar obezbedi pare da svi dobiju besplatne uniforme. U slućaju da se to odbije jer "nema se para" isti odgovor treba da dobiju od roditelja "da i oni nemaju para"! Savetnica Ministra nema ništa drugo da predloži osim uvođenja "uniforme"? Pa još 4 komada po učeniku! Oni (savetnici, ima ih 3 kom) stvarno nemaju (i neznaju) šta da rade pa smišljaju kako da od napaćenog naroda otmu još para... Ministar neka uvodi u svojoj školi šta hoće jer to plaćaju roditelji koji imaju para u državnim školama su većinom deca ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem...

Vasko

pre 7 godina

Cesto boravim u Torontu I koliko sam video tamo, deca u osnovnoj skoli isto nose uniforme. Time se smanjuje vizuelno-socijalna razlika medju decom I animozitet jednih prema drugima mada su 99% svi istog socijalnog statusa. I nisam video da nijedno dete poseduje mobilni telefon dok je u skoli. Mislim da im to nije dozvoljeno.

marko.sky

pre 7 godina

Bojkot! Samo pare hoce da izvuku... Neka poboljsaju sistem obrazovanja, neka pruze toj deci sta mi stariji nismo imali, uniforme im sigurno nisu prekopotrebne...

Marina

pre 7 godina

Evo ja se prijavljujem da me već kazne što moje dete neće nositi njihovu polusintetičku uniformu od jeftinog kineskog materijala punog kadmijuma na kojoj će zaraditi neki njihov stranački kolega kao i uvek, već će nositi prijatnu pamučnu odeću koju sama kupim. Nisam bogata i moja deca ne nose firmiranu odeću, ali mi je dosta njihove tiranije.

VV

pre 7 godina

Ne namećite deci ono što ni vi ne bi želeli da vam neko nametne. Neka Vučić nosi tu uniformu da doprinese skrivanju socijalnih razlika, kad već neće da vrati ono što nam je oteo ne bi li produbio socijalne razlike. Licemerje.

dzoni

pre 7 godina

Ja sam isao 80tih u osnovnu tj za vreme komunizma i toga nije bilo tad..bar u mom gradu..jedino sto smo imali zajadnicku uzinu..ali tad smo svi manje vise bili jednaki tj na eksurzije i more smo svi isli..cak i 2 roma u mom odeljenju su uvek isli sa nama svuda..zato i ako mi nismo nosili ja bi ovo podrzao jer sad drugacije vreme i danas pojedina deca idu u skolu kao na modnu pistu..vidjao sam devojcice koje cak i sa tangama koje su vidljive idu u skolu i to osnovnu

Sanja

pre 7 godina

Podrzavam ideju, ali neka drzava kupi uniforme..kako ih nije sramota da traze i to od roditelja, a samo izmisljaju sta bi mogli da uvedu..

smrt individualnosti

pre 7 godina

Uniforme kakve se nose u Britaniji su preskupe za naše građane. Drugo, mislim da nece biti dovoljno 4 uniforme za skolsku godinu jer deca rastu. Zasto bi skole posedovale uniforme ako ce ih nositi đaci? Onda bi i knjige pripadale školama umesto što ih roditelji kupuju. Kad se uniforma pohaba siromašni učenici neće moći da kupuju novu tako da i ovde pada u vodu ta prividna jednakost. Majicu mozete kupiti za 200 dinara a neko nema ni toliko pa nece imati ni za uniformu. Lepo vaspitana i normalna deca nece tući drugu bez obzira da li nose uniformu ili običnu odeću. I šta ste navalili da ih ukalupite? Pustite ih da razviju individualnost

Nadzirac

pre 7 godina

Za vreme druga Tita uniforme su bile obavezne ne samo za osnovce, vec i za srednjoskolce. Potpuni zeljeni "efekat" uniformi upravo se ostvaruje u srednjoskolskoj sredini.

Te uniforme su se kupovale u maloprodaji i posto ih je proizvodilo samo nekoliko DRZAVNIH firmi za celu SFRJ, njihova cena je bila bagatelna, jer profit na tim stvarima nije smeo da se ostvaruje. Onima kojima je i to bilo skupo, uniforme su sile krojacice.

Tesko cete danas postici da uvodjenje uniformi ne bude PROFITABILNI biznis, ne samo za privatnike, nego i za drzavu.

Cudi me da gospodi iz ministarstva promice nesto vaznije od djackih uniformi-pogadjate, radi se o nametanju uniformi i skolskom osoblju, ne samo nastavnicima. Masovna je pojava da narocito mladje nastavno osoblje dolazi u skole na svaki nacin neprimereno obuceno.

Sve sto ste naveli za decu, mora vaziti i za skolsko osoblje. Za one kojima i dalje nije jasno o cemu pisem-to bi bilo isto kao kada bi u vojsci uniforme nosili samo vojnici, dok bi oficiri nosili BOSS-ova odela.

Ники

pre 7 godina

Ма да, један комад тканине избрисаће све друштвене разлике, насиље и неправде. Осећај солидарности и припадности колективу гради се изнутра а не споља. Гради се кућним васпитањем и здравим односима у друштву. Треба се бавити суштином, што неко написа овде "за одело ћемо лако".

Слободан

pre 7 godina

1. Uniforme
2. Bez novca u školu
3. Zaključavanje dvorišta
(todor, 30. oktobar 2016 06:48)

Шта дете да ради ако буде гладно? Ако је двориште закључано не би могло да изађе и купи храну нити да му је неко донесе ако наручи телефоном. Школа је образовна установа а не затвор ни концентрациони логор у којем у слободно време не постоји слобода кретања. Како дете да плати храну на одмору и како да плати сладолед, сок или кока колу ако не носи са собом паре? Ако ти који пишеш овакве коментаре имаш децу, нека приме моје саучешће.

Kao u lepim starim vremenima

pre 7 godina

Nisu to uniforme, to su lepa školska odela, nemojte odmah da odvodite na neku strmoglavu stranu, misim...

lun

pre 7 godina

ovo nema blage veze sa zivotom, samo se vracamo unazad u komunizam totalitarizam i diktaturu.Socijalne razlike se ne smanjuju tako vec samo prikrivaju providnom zavesom i najverovatnije uzimanjem iz dzepa opet nama najsiromasnijima.Sto napisa jedan mogu sva deca nositi iste uniforme ali patike, rancevi telefoni nece biti isti.Kako ovo moze da bude odlicno, evo glup sam neka mi neko objasni!

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Боље то него оно као моја генерација која је пре 10 година глумила неке репере, па смо тако у школу ишли са ,,џак,, панталноама које су висиле до пола г*****, а ногавице су се у сваком тренутку вукле поду, па су често биле искрзане, или и блатњаве, прљаве и мокре ако је падала киша.

XXS-iq

pre 7 godina

A da svi nosimo uniforme? To sam vec negde video, ali su od toga odustali i u Koreji-mislim da ovog sada ne zovu veliki nego dragi vodja, a mozda i gospodar. Takve stvari pored svih mana imaju i po neku prednost, recimo Rumuni su najmanje gojazan narod u Evropi

hm

pre 7 godina

Kakve veze ima ovo sa komunizmom, totalitarnoscu i Severnom Korejom. Na zapadu je to uobicajeno. I to je statusni simbol sve dobre skole imaju uniforme. Elita uniformise decu obavezno, sirotinja je kako ko hoce.

kiwi aussie

pre 7 godina

@kim @ dragan Proguglajte malo na primer bilo koju osnovnu(primary) ili srednju(college or secondary)skolu u Australiji ili na Novom Zelandu i videcete da uniforme nisu nikakva asocijacija na Severnu Koreju.Isto patke (od kako kazete x Eura) nisu problem jer je tacno odredjena i vrsta obuce/cipela koje su sastavni deo uniforme.Sto se telefona tice bar u osnovnim skolama su zabranjeni a ako ih bas i deca ponesu po dolasku u skolu ih ostavljaju na recepciji i samo u slucaju "debelog"razloga (napr.bolest pa da pozovu roditelje da dodju ranije po njih u skolu) mogu da ih uzmu...

sasa

pre 7 godina

uniforme su primer naseg bauljanja.
krenemo u jednom pravcu , pa ne valja , rusi to , pa krenemo u drugom , pa ne valja vracaj se na prvo.
uniforme nisu trebale ni biti ukidane , da je tad neko napravio dobar plan bilo bi mnogo bolje.

Adam

pre 7 godina

Ne slazem se. Ovo je ko zna koji po redu pokusaj da se ubije individualizam. Ne zelim da moja deca se usrafljuju u buduce montere frizidera ili kablova za autoindustriju. Obrni okreni - cetri dodatne uniforme ce platiti ko? Pa roditelji. Samo sto ce taj trosak vise da boli roditelje dece bez ajfona, nego roditelje dece sa ajfonom.

Skole su i do sada morale da brinu o dreskodu ucenika i njihovom vaspitanju. Ako su institucije generalno zakazale, ne verujem da ce uniforme da donesu potreban nedostatak vaspitanja, ili da ce nastavnicima olaksati posao. Carobni stapic i uniforma koja resava probleme pbrazovanja - ne postojeeee... Zao mi je. I lada se uvedu - ukinuce se brzo i sta smo radili? Nista.

kakvi experti takva i resenja

pre 7 godina

Tako je, uniforme ce resiti problem nejednakosti. To sto ce neka deca nositi AirMax od 150e a druga kineske patike od 1500, to sto ce neki nositi iPhone od 800e a neki 10 godina staru raspalu Nokiu od 8e, sto ce po neke dolaziti (nezaposleni) roditelji u najnovijoj S klasi a po druge razdrndanim biciklom vrednosti kapica za ventile doticne S klase, to nema veze

VladaNS

pre 7 godina

Zašto se lepo ne odredi kako se može obući za školu a kako ne? Ovo jednostavno ne radi, ubijate deci svaki osećaj individualnosti a ne postižete apsolutno ništa osim što će neko napuniti džepove.

Nenad

pre 7 godina

Isao sam u osnovnu skolu 70-ih kao dete neobrazovanih i siromasnih roditelja sto se neizbezno odrazavalo na moje odevanje
ali sam i pored toga plave skolske uniforme "bluze" mrzeo podjednako kao ostali djaci. Nikada mi nije padalo na pamet da se stidim zbog toga sto sam siromasan a jos manje da se stidim svojih roditelja ili da sacuvaj Boze, pokusam da ih menjam.

Umesto toga vec u trecem razredu poceo sam da se raspitujem kako da jednog dana pobegnem sa "dna". I roditelji i ucitelj rekli su mi: "Nastavi da vredno ucis da ne bi morao da radis za masinom u fabrici ili radionici ili da ne bi fizikalisao na gradjevini ..."
Poslusao sam ih, zavrsio skolu, upisao srednju skolu pa fakultet, studirao i diplomirao ono sto sam zeleo i sto mi je dalo mogucnost da nadjem toliko dobro placen posao da mi novac odavno nije nikakav problem.

Bogu hvala, izgleda da nece biti problem ni mom sinu kome sam preneo lekciju dobijenu od roditelja i ucitelja i koji je pre dve godine diplomirao i odlicno zaradjuje u jednoj IT firmi.

Veliki broj mojih drugova iz osnovne skole nisu poslusali savet ucitelja i zavrsili su obliznju masinsku skolu,
jer nisu imali bodova ni za sta bolje, zaposlili se u fabrikama,
radili za neku sicu dok iste nisu propale i danas uglavnom fizikalisu ili prodaju na tezgama i satorskim krilima na pijacama ili oko njih.
Ustedjevine nekada imucnih roditelja su se istopile, oni su uglavnom umrli, stanovi prodati da bi se kupili manji i zivelo od ostatka para.

qwerty

pre 7 godina

kakvo je to razmisljanje koje kaze da ce odeca izbrisati socijalne razlike? to sto je neko bogatiji od drugog se nece promeniti time sto ce svi nositi istu odecu.

realnost

pre 7 godina

Radim u školi. Tražila sam od spremačice rolnu ubrusa za ruke, jer deca nemaju čime da obrišu ruke - ako ih i operu vodom koja strašno smrdi i zabranjena je 12 godina za piće i pripremu hrane. Odgovorila mi je da su dobile uputstvo da se rolne poređaju kad bude dolazila sanitarna inspekcija! Znači da i dalje ja moram od kuće da donosim, jer se deca meni obraćaju i kad su slinava i kad treba neki oblog i kad im krvari nos...Kupujem od plate koja mi se i dalje smanjuje! Ministre, a da prvo rešimo ovo? Ili onu sramotu da za isplatu zakonom propisanog povećanja nastavnicima koji su teškom mukom izabrani u zvanja (najbolji u struci) 12 godina ne postoji pravilnik?!Niko još nije odgovarao za razne skandale pri nabavkama i stručnom usavršavanju, a već smišljate novu bezveznu zanimaciju za zamajavanje? Znate li kad će uniforme da vam obrišu socijane razlike?????

objektivan

pre 7 godina

Šta se podrazumeva pod pojmom "uniforma"?? Pošto se planira da budu dve letnje i dve zimske, to sigurno nisu školske bluze koje smo mi nosili u SFRJ, znači uniforme u skolama nikad nisu postojale kod nas, već samo školske bluze koje su se oblačile preko majce, košulje, džempera.... Nisam siguran da će socijalne razlike među decom biti izbrisane, jer će uvek biti dece koja imaju bolji telefon, skup sat, skup ranac, itd itd.

LondonCalling

pre 7 godina

"Velika Britanija je izmislila nošenje uniformi u školama. Ne vidim da se vrsnjacko nasilje i raslojavanje u njihovim školama rešilo. Njihovo društvo je posledica maltretiranja iz škole."

Apsolutno promasen komentar! Upravo je obrnuto...

Zoki

pre 7 godina

Ako planiraju po dva para letnje i zimske uniforme, onda to nisu školske kecelje iz moje mladosti nego ono što dete nosi u privatnoj školi. Ni tu se ne mogu u potpunosti rikriti socijalne razlike, čak i kada je obuća deo uniforme. Kaput, šal, sat, ranac od 6 hiljada dolara... Međutim, neke prednosti postoje.

Najgora stvar je kada se nešto proba na celim generacijama, kao što je bilo usmereno obrazovanje. Neka probaju na desetak škola, da vide kako to izgleda i kakva su iskustva. Ako su pozitivna, nakon toga mogu da ih uvode na nivou države.

А. Петров

pre 7 godina

@ (Marko Niš, 29. oktobar 2016 23:43)
Марко, погодио си 99% суштине. Преосталих 1% лежи у идиотизму предлагача увођења униформи.

Pol Pot

pre 7 godina

Socijalne, da ne kazem, klasne razlike se ne smanjuju uniformama, vec izgradnjom prosperitetnog drustva zasnovanog na pravu i jakoj ekonomiji u kojoj je najbrojnija srednja klasa!
Uniforme tu nece mnogo pomoci! O tome vam mogu posvedociti svi oni koji su te uniforme vec nosili skoro u svih 4-5 zemalja koje su PROPALE za naseg zivota....

Jelena

pre 7 godina

Glupost. Radim u skoli i mogu vam reci da je jos milion razloga da se prikazu klasne razlike preostalo,sve da ih klonirate medjusobno. Da ne pominjem individualnost koju gusite. Mobilne im ne smemo pipnuti. Skole nemaju recepciju. Telefone i od 500€ imaju, nece im niko to cuvati. A mame i tate imaju zelju posle svakog casa zivestaj da cuju.a da nece i cipele da kupuju po dva para? Neko jedva Boreli, neko Prada. Uniforme nigde nista dobro donele nisu. Da jesu, imali bi ih svi svuda.

Nebojša iz Beograda

pre 7 godina

Sve smo sredili. Proživčlavamo sveopšti društveni procvat. Samo nam fali još dva para uniformi. SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA.

uzas

pre 7 godina

@Ikilledkenny:

Ja sam bio u osnovnoj skoli sedamdesetih i imali smo odvratne plave mantilice, poznatije kao "kecelje". Cak imam i grupnu fotku razreda u tome. Medjutim, kako su godine odmicale stvari su se pocele da menjaju. Najpre su se deca razlikovala po obuci - deca lekara su nosila tadasnje modele najki, deca manje imucnih adidas (slovenacka proizvodnja po nemackoj licenci), radnicka deca domace patike "sport", one plavo-bele. Pa onda rucni satovi, deca gastarbajtera su imala Casio satove sa malim digitroncicima ... A to da nije bilo nasilja, te bajke pricajte deci u jaslama, bilo je tabanja i sa i bez uniformi. I da, toliko smo "obozavali" te kecelje, da smo se dogovorili i bacili ih demonstrativno pred ulazak u skolu posle velikog odmora. Zvali su i nase roditelje tim povodom, ma samo sto jos i Udbu nisu pozvali da prijave "subverzivnu delatnost" od strane dece, hahaha ... Manite se gluposti, resavajte sustinu, a ne formu!

maksa

pre 7 godina

moze ali pod uslovom da javno online ili uzivo na tv gledamo otvaranje ponuda sivenje tih uniformi.a da jedan od uslova na tenderu bude da ne moze da ucestvuje neka firma sa velikm prometom kapitala vec neka sitna riba neki posten namucen preduzetnik iz unutrasnjosti da bude konkurentan..a ono sto bih jos naglasio je da deca u osnovnoj skoli nemaju nikakvu potrebu za mobilnim telefonom te bih to strogo zabranio da se nosi..ako neko roditelje treba da nazove nesto hitno onda ode kod sekretarice skole i posluzi se skolskim telefonom kao u stara dobra vremena

Mika

pre 7 godina

Ako će uvoditi onakve kecelje kao za vreme Tita onda bolje da ih ne uvode. Video sam da je nekoliko škola od skoro uvelo takve uniforme, a decu koja ih nose ismevaju deca iz drugih škola. Zar je toliko teško platiti da se uradi jedinstven dizajn za celu državu (tj dve muške i dve ženske varijante, ili po dve neutralne (mislim na letnju i zimsku za dečake i devojčice), nego da ih osmišljaju šnajderke kojima nije posao da dizajniraju, već da šiju...

prof S.

pre 7 godina

Pre neki dan ukidaju čas fizičkog a sada uvode uniforme ?! Kakogod sigurno će država kupiti uniforme socijalnim slučajevima kao i udžbenike a sirotinja neka se snalazi. Kazna za nedolazak u uniformi će biti ista kao i za nepohađanje škole - nikakava. Šta je sledeći biser ovvog REFORMSKOG ministra i ekipe?

charlie

pre 7 godina

Pa četiri uniforme nemaju ni vojska i policija.Ko može sebi da priušti luksuz kupovine tolike opreme od tamo neke kumovske firme koja će pobediti na "tenderu".

Vladimir

pre 7 godina

Brisanje socijalnih razlika uniformama u zemlji gde vlada totalno odsustvo zakona i prava radnika? Gde se vecina porodica koja radi u realnom sektoru bori da prezivi od prvog do poslednjeg u mesecu. Ali sve ce se to ispraviti jer ce njihova deca nositi uniforme da se prikrije realno jako lose stanje u drustvu.

Ena

pre 7 godina

Bravo!!! Jadni roditelji treba da napune jos necije dzepove! Osnovne skole u Srbiji nemaju osnovne uslove za rad,a nekome je bitnije da deca imaju uniforme,nego da se kvalitetno obrazuju! Strasno!

Ena

pre 7 godina

Nema ovo nikakve veze sa smanjenjem socijalne razlike,niti sa vrsnjackim nasiljem, vec jednostavno neko iz vlasti treba da profitira.. dokle vise tako!?

Kalča

pre 7 godina

Ima nečeg gadno licemernog kod ovih tranzicionih političara. Kada su pametni ljudi pre petnaestak godina predlagali školske uniforme (da se deca ne bi podvajala), odmah su svi oni graknuli da neće "povratak komunizma". A, sad hoće. Dolazi im polako iz pametnikeg dela tela u glavu da je, čak i za njih, jedini spas u neokomunizmu.

N

pre 7 godina

Evo jos jedne ideje koja nista nece resiti, pogotovo ne vrsnjicko nasilje, ali ce zato neko na polozaju debelo da zaradi. Ne verujete, nove zdravstvene knjizice su nesto resile?

Sergije

pre 7 godina

Potrebno je da roditelji kupe 2 zimske i 2 letnje uniforme!? Pa to ce da bude najbolje za onoga cija firma dobije na tenderu da izradjuje te uniforme. Ljudi nemaju deci obucu da kupe, uzinu da plate, nego polovina dece jede, a druga polovina gleda, a genijalci iz SNS dosli na ideju da roditelji kupe cetiri uniforme!? Trecina skola nema toalete, u onima koje ih imaju nema sapuna, tetkice nemaju deterdzente, koriste po 2-3 godine stare dzogere, ali cetiri kompleta uniformi mora sa se kupi!?

Kad sam ja isao u skolu imali smo jedan plavi mantilic i pravo da ga ne nosimo petkom ili ponedeljkom kad ga majka opere.

Ima li pilota u ovom avionu!?

Ja

pre 7 godina

Uniforme nece izbrisati socijalne razlike, ali ce podsetiti decu gde se nalaze i zasto se tu nalaze, sto deca cesto zaboravljaju. Takodje ce ih podsetiti da su u ocima skole svi oni jednaki, da svi imaju podjednako pravo da budu tu, kao i podjednaku obavezu. Da su tu da bi obavili odredjeni posao, koji se tice usvajanja odredjenih znanja i vrednosti. Da svoje individualne razlike ispoljavaju nematerijanim sredstvima (znanje, usvojene vrednosti, talenat za pevanje, pisanje itd... ), a ne materijalnim ( ja imam skuplje patike- ja vise vredim ). Sve su to vazne psiholoske poruke i kad se deca na taj nacin usmere, vec u srednjoj je dovoljan samo kodeks oblacenja.

zoran

pre 7 godina

Mora se početi od nečeg,uniforme će siti državna firma koja zapošljava invalide,nezposljeni roditelji će uniforme dobijati za decu ostali plaćati,dizajn kopirati od kapitalističkih zemalja a ne od koreje kako navode svi,mobilni na recepciji u školi vredi pokušati radimo to za nasu decu

kraja

pre 7 godina

...ovo je ukinuto pre dve decenije kao komunisticki atavizam...
...otkrivanjem rupe na saksiji kojim danas pravdaju vracanje uniformi, potvrdjuju isto ono sto su ljudi utvrdili pre vise od pola veka...
...ali ovi danas nemaju iste motive...

...ove danas uopste ne interesuje "socijalno izjednacavanje dece" i "pripadnost skoli"...
...njih interesuje samo "dve letnje i dve zimske uniforme" pomnozeno sa brojem djaka...
...a burazer je vec spremio materijal, masine i radnike...
...srbija neprekidno unistava i vraca iste stvari...
...zato se i vrtimo u beskrajnom krugu...

aleksandar

pre 7 godina

Ako treba roditelji da ih plate, onda je to necija ideja da se obogati na racun sirotinje! Pa udzbenici za dvoje dece me kostaju kao moja 1,5 plata a ko zna koliko ce da me kosta 4 para uniformi?!

Morpheus

pre 7 godina

Hajde više, uvedite ih. Pa da vidimo to "brisanje socijalnih razlika" na delu. A evo, unapred da vam kažem da to možete da okačite mačoru o rep. Znate zašto? Uniforme to ne rešavaju. A znate zašto? Zato što privid/forma ne može da maskira realnost. Fatamorgana u pustinji ne napaja vodom. I Potemkinova sela su nestala čim je carica Katarina II otputovala. Ali hajde, izgradite ih.

Kokoš

pre 7 godina

Ja više ne mogu da ih pohvatam, čas su protiv socijalizma čas su za socijalne jednakosti, ako ćemo da budemo svi jednaki dajte da nacionalizujemo opet imovinu tajkuna, ili da ne dovodimo decu u zabludu da postoji jednakost

Nesha

pre 7 godina

A sad pratite>
1. Ko će dobiti tender za pravljenje uniformi.
2. Kako će se na kraju trošak prebaciti na roditelje
3. Kako se odluka neće poštovati, jer je profesorima oduzet svaki trag autoriteta u Srbiji.
4. Kako će se sve zaboraviti, ali će onaj pod tačkom 1. da lepo podeli lovu sa kim treba iz vlasti.
Srbija tako funkcioniše već godinama, ali od 2012 - galopirajuće.

boban

pre 7 godina

Ne verujem da je namera ideologa neka druga osim da opet neko zaradi.
A to zato sto bi cena jedne skolske bluze u proizvodnji trebala da bude do 200 RSD. Sto znaci manje od 1000 RSD za komplet.
I trebalo bi to osloboditi svih nameta.
Ali bice toliko po komadu odece i u tom slucaju mi ne pada na pamet da placam bilo sta.
Onda povlacim prvu recenicu uz izvinjenje.

profesor

pre 7 godina

Od svih problema koje imamo u skolama dosao je red da se resi problem uniformi. Ministar ukida fizicko, zamenik ministra uvodi zimske i letnje uniforme. Sve sami strucnjaci u svojim oblastima. Sta se ovo zbiva?