Sreda, 19.10.2016.

13:34

"Osim Brčkog formirati distrikte Srebrenica i Stolac-Neum"

Predlog o "tri distrikta u Bosni i Hercegovini" nakon opštinskih izbora neformalno su pokrenuli akademski i nevladini krugovi iz SAD, prenose mediji u BiH.

Izvor: B92

"Osim Brèkog formirati distrikte Srebrenica i Stolac-Neum" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Trebinjac

pre 7 godina

Da li se ti distrikti mogu večerati ili doručkovati? Ili je to poligon za uhljebljavanje neobrazovanih partijskih poslušnika? Šta sve neće izmisliti samo da bi zamazali narodu oči?! E crna Bosno i crnja Hercegovino!

mlekadzija

pre 7 godina

Neimenovni nevladini i akademki krugovi...ali zato placeni od strane Sarajeva da proturaju ovakve nebuloze. Nista od toga, sve vas srdacno pozdrvlja Mile Ronhil (kakav god da je a namazan je van svake sumnje) ipak je on peniciin za sve iz Federacije i ovakve sto se javljaju sa genijalnim idejama.....

Ghyle

pre 7 godina

Ko vam je rek'o da je Bosna samo vasa, taj vas je prevario. Lepo recite, javno , da su Srbi i Hrvati po vama manjine i da mislite da iako vas ima 48%, Bosna je 101.% vasa. E pa nije...

Visegradska grupa 2

pre 7 godina

Slazem se. Sve one opštine ili mesta u kojima je usled rata promenjen etnicki sastav, a to je pre svega Podrinje od Foce do Zvornika, osim Ruda i Cajnica, treba da imaju poseban status kako bi se omogucio povratak a onemogucilo bahacenje tipa Srebrenica sad. Takodje to su i opstine Drvar, Glamoc, Grahovo, B Petrovac, Kupres, Ilijas u FBiH.. Neum ne spada tu

barbarez

pre 7 godina

koliko smo svi zaostali da čovjek ne povjeruje da se jedan Tesla rodio na ovim prostorima. Pa taj HDZ i SDA vladaju u Federaciji i na državnom nivou u koaliciji a batinjaju se između sebe u Stocu izgleda dole im se ne podudaraju političko-ekonomski programi, pa imamo i batinjanje u Bijeljini između srba,pa u Velikoj Kladuši između bošnjaka,pa u Prozoru između hrvata jednom riječju možeš praviti milion distrikta za nas demokratija nije.

Dejan

pre 7 godina

Samo šteluju onako kako njima odgovara a ne prema postojećem stanju i realnosti . A naravno pre svega samo na štetu Srba. Neka prave distrikte po Federaciji a ne po Republici Srpskoj .

boban zdravkovic jr

pre 7 godina

Ne moze se nikakvim, pa ni najsavrsenijim ustavom urediti nakarada od drzave. Dajte svakom svacije i da se razidjemo kao ljudi, prodje mi zivot u prici o distriktima i entitetima.

Александар

pre 7 godina

A дистриxт Пећ и Ђаковица им не падају на памет? Аx да, нема потребе, одатле су Срби већ протерани.

zainteresovan

pre 7 godina

A Sarajevo!? Gdje ste bili 1996!? Kad ste ocistili Srbe a bogami i Hrvate iz najvaznijeg centra, Sarajeva, razdvojili RS na dva dijela sa Distriktom Brcko, sad ajde da se jos malo igramo distrikta. Nemamo interes, al' uopste.

Dobronamernik

pre 7 godina

Distrikt bi imao smisla kao pojava da je Sarajevo proglašeno distriktom. Ovako se Republika Srpska pita da li želi da "uloži" delove svoje teritorije u nove distrikte, ali plašim se da je odgovor kategorički - ne. Već je problematičan i distrikt Brčko. Neka prave distrikte na teritoriji FBiH, to je OK.

Tit Livije

pre 7 godina

Odlična ideja!
Ali neupotunjena.
Naime imamo na sjeveru Brčko. Na istoku Srebrenicu. Na jugu Stolac i Neum. A zapadni dijelovi?
U duhu reciprociteta i poštovanja svih naroda predlažem distrikt: Petrovac-Drvar-Grahovo-Glamoč koji bi se povezivao sa Banja Lukom. Ekonomski od trenutnog stanja u tim opštinama gore ne može.
A kako ni Hrvati ne bi ostali zakinuti predlažem distrikte: Žepče, Usora, Novi Travnik, Vitez, Jajce-Dobretići itd.

olja

pre 7 godina

Samo da se sto vise razglavi Republika Srpska! Gadovi! Dosta je vise, nema prolaska takvim idejama! I Distrikt Brcko je nakaza koja je formirana bez ikakve stvarne potrebe, samo da teritorija RS ne bi bila kompaktna i da bi u nekom trenutku ocas mogla da bude lako presjecena. Nema vise mogucnosti za prekrajanje granica na stetu jednog naroda.

Dobronamernik

pre 7 godina

Možeš ti u "državi" u kojoj ljudi ne žele da žive jedni sa drugima da instaliraš još 4 entiteta, 12 kantona, 8 distrikAta, 26 opština, 4 pokrajine, 12 okruga i 5 srezova... ništa se ne dobija. Jedino što može da se dogodi ukoliko se stvar maksimalno zakomplikuje jeste - novi rat.

trn u oku

pre 7 godina

ako je ovo tačno onda će USA time kazniti Dodika zbog bliskosti sa Putinom, a ustupci Bošnjacima da bi se odobrovoljio Erdogan da prekine blisku vezu sa takođe Putinom. Mnoge stvari koje se danas događaju na Balkanu nemaju puno veze sa samim Balkanom, već sa širim geopolitičkim kontekstom.

Iznogud

pre 7 godina

Moze li ovako:

Da se formiraju distrikti svuda gde je SDA sa Bakirom na celu izgubila izbore i samim tim vlast!?

Mislim da bi to bilo odlicno za BiH,a pogotovo,ako bi doticni bio proglasen za dozivotnog Kalifa buduceg Kalifata.

svi zaboravili

pre 7 godina

Svi vec zaboravili koliko je izjava bilo od strane "Bosnjaka", neka idu Srbi ako im se BiH ne dopada, ali bez nepokretnosti.
Nece oni da rasture Bosnu, nego je hoce citavu za sebe.

Mile

pre 7 godina

Može, ali da se formira uz Distrikt Drvar-Glamoč-Grahovo-Petrovac a zatim i distrikt Kiseljak-Kreševo-Busovača i slični.
Interesantno, svaki od ovih ponuđenih ,,distrikta" odgovara samo Bošnjacima - zašto onda nr formirati neki srpski ili hrvatski distrikt?

pa da

pre 7 godina

....i Sarajevo kao distrikt a mogla bi i Tuzla sa sve Mostarom kad malo bolje razmislim.Tako bi dosegli još veći stepen demokratičnosti,izuzetnosti,korektnosti,transparentnosti i multietničnosti a sve zalili sa multikulturalnošću.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Zasto nebi od Sarajeva napravili dishtrikt za sva tri naroda i centar svega, kada vec pretenduju da Sarajevo bude glavni grad BiH pa da vidimo ako to da rezultat u narednih 10 god uzeti za model u protivnom i Brcko ukinuti kao dishrikt.

pustite_komentar

pre 7 godina

Zapravo, "to je rešenje u korist Bosne i Hercegovine, ali, čini se, i Sjedinjenih Američkih Država", navodi i dodaje da bi to bio "realan ispit iskrenosti i dobre volje i za susede Bosne i Hercegovine".

U korist Bosne i Hercegovine ili jednog njenog naroda? Posto koliko ja znam, Bosnjaci nisu Bosna i Hercegovina, a ostali u BiH se ne slazu sa stvaranjem unitarne, centralisticke drzave. A ovo ispit dobre volje za susede BiH se odnosi na Srbiju, koja bi jel te trebala da pritiska Republiku Srpsku da pristane na ukidanje same sebe? Cim Bosnjaci negde izgube na izborima, oni bi odma tim teritorijama da daju poseba status. Pa koga mislite vi da prevarite sa ovakvim glupostima? Ako Bosnjaci nisu pobedili na izborima, odma amdministrativne, teritorijalne i politicke promene, kako bi oni dobili vlast. Nije ovo u interesu BiH, nego u interesu Bosnjaka.

lord

pre 7 godina

nema od tog nista. ovo plasiraju krugovi bliski sda da bi ublazili poraz i zamlacivali narod sa tim glupostima... bas akademske krugove iz amerike briga za bih a uostalom imaju toliko zanimacije oko kljucnih tacaka za opstanak americke imperije koja se sve vise urusava

Dejan

pre 7 godina

Ideja je direktno u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom jer prema njemu 49% BiH pripada Republici Srpskoj a Srebrenica se nalazi u okviru Republike Srpske.
Veci broj distrikta vodi unitariyaciji BiH a to je neprihvatljivo. u BiH se ne moye doneti ni jedna jedina odluka bez saglasnosti sva tri naroda. U suprotnom je najbolje resenje razlaz.

Generalisimus

pre 7 godina

Može ali samo pod uslovom da i Sarajevo, odnosno sarajevski kanton, bude četvrti distrikt. Jer to je glavni grad jedne države, kojeg su izgrađivali i podizali svi narodi i narodnosti bivše Jugoslavije i nije fer i nepošteno je da samo jedan narod uživa i živi u njemu. (manite se priča o multietničkom Sarajevu i sl jer je posljednji popis stanovništva sve lijepo pokazao,koliko ima Bošnjaka a koliko svih ostalih u Sarajevu) Pa onda lijepo u svakoj opštini, pošti, domu zdravlja i sličnim ustanovama da vrate 35-40% radnih mijesta Srbima (otprilike nas je toliko procenata prije rata radilo u tim ustanovama) Da vrate stare nazive ulica, jer bi meni bilo ispod časti da živim ili radim u ulicama koje nose nazive po ratnom zločincu Aliji Izetbegoviću, ili ulicama koje svojim nazivima vrijeđaju osjećanja srpskog naroda. Izvolite pa to uradite i neće biti nikakvih problema da i Srebrenica i Stolac budu distrikti.

bobanovski

pre 7 godina

Hrvati nikada neće pristati na ovo, ovo je cilj širenja prema moru(Neum) jer je Stolac odmah iza Mostara.
Neka isti prvo ispitaju tko je birao Komšića 2 puta, tko je uz pomoć visokog predstavnika nametnio platformu 2 puta suprotno odlukama CIK-a i izbacio stranke za koje glasa 95 posto Hrvata i tako blokirao cijelu BiH.
Na kraju tko je i fizički izvršio napade u Stocu.
BiH je jedino moguća kao unija 3 države

Tromb

pre 7 godina

kakva bezobrazna glupost. Ukinuti distrikt Brcko sto pre. Republika Srpska nikada nije ni dala saglasnost da se deo njene teritorije da Distrihtu Brcko. ako treba opet ici na referendum, moze i to.
Ostali distrihti su isto besmisleni. Iz Federacije BiH bi se izuzeli Stolac i Neum i ciji bi onda bili? Srba tamo nema, tj ima u opstini Berkovici koja je u RS. Ove price sa distrihtima nikada proci nece, to niko pametan u BiH ne bi prihvatio. Hajde onda po toj logici da se trazi Distriht Juzna Krajina, na opstinama Drvar, Glamoc, Grahovo, Petrovac. Da se uzme Federaciji i da se napravi distriht, tj bolje receno Okrug jer je domaca rec. USA pokusavaju neku igru u BiH , a sami znaju da to nikada proci nece. Uslozili su BiH toliko da se vise ne moze, a samo zato da bi bilo lakse njima strancima da vuku konce i kontrolisu. Strancima treba konacno reci zbogom. Neka u svojim zemljama prave nove distrihte i okruge. Experimenata u BiH je bilo vec previse. Vreme je da za uproscavanje situacije.

bosna

pre 7 godina

prvo tromb opismeni se prvo pa onda na internet. drugo pola stvari koje si naveo nisu istinite. i trece mozda najvaznije, stanovnici brcko distrikta imaju najvecu prosjecnu platu u cijeloj BiH,, sto ce reci kada se ne prica samo o mitovima i slicnim glupostima, onda se nesto pocne raditi pa i zaradjivati....

pustite_komentar

pre 7 godina

Zapravo, "to je rešenje u korist Bosne i Hercegovine, ali, čini se, i Sjedinjenih Američkih Država", navodi i dodaje da bi to bio "realan ispit iskrenosti i dobre volje i za susede Bosne i Hercegovine".

U korist Bosne i Hercegovine ili jednog njenog naroda? Posto koliko ja znam, Bosnjaci nisu Bosna i Hercegovina, a ostali u BiH se ne slazu sa stvaranjem unitarne, centralisticke drzave. A ovo ispit dobre volje za susede BiH se odnosi na Srbiju, koja bi jel te trebala da pritiska Republiku Srpsku da pristane na ukidanje same sebe? Cim Bosnjaci negde izgube na izborima, oni bi odma tim teritorijama da daju poseba status. Pa koga mislite vi da prevarite sa ovakvim glupostima? Ako Bosnjaci nisu pobedili na izborima, odma amdministrativne, teritorijalne i politicke promene, kako bi oni dobili vlast. Nije ovo u interesu BiH, nego u interesu Bosnjaka.

Mile

pre 7 godina

Može, ali da se formira uz Distrikt Drvar-Glamoč-Grahovo-Petrovac a zatim i distrikt Kiseljak-Kreševo-Busovača i slični.
Interesantno, svaki od ovih ponuđenih ,,distrikta" odgovara samo Bošnjacima - zašto onda nr formirati neki srpski ili hrvatski distrikt?

Iznogud

pre 7 godina

Moze li ovako:

Da se formiraju distrikti svuda gde je SDA sa Bakirom na celu izgubila izbore i samim tim vlast!?

Mislim da bi to bilo odlicno za BiH,a pogotovo,ako bi doticni bio proglasen za dozivotnog Kalifa buduceg Kalifata.

zainteresovan

pre 7 godina

A Sarajevo!? Gdje ste bili 1996!? Kad ste ocistili Srbe a bogami i Hrvate iz najvaznijeg centra, Sarajeva, razdvojili RS na dva dijela sa Distriktom Brcko, sad ajde da se jos malo igramo distrikta. Nemamo interes, al' uopste.

lord

pre 7 godina

nema od tog nista. ovo plasiraju krugovi bliski sda da bi ublazili poraz i zamlacivali narod sa tim glupostima... bas akademske krugove iz amerike briga za bih a uostalom imaju toliko zanimacije oko kljucnih tacaka za opstanak americke imperije koja se sve vise urusava

svi zaboravili

pre 7 godina

Svi vec zaboravili koliko je izjava bilo od strane "Bosnjaka", neka idu Srbi ako im se BiH ne dopada, ali bez nepokretnosti.
Nece oni da rasture Bosnu, nego je hoce citavu za sebe.

Tromb

pre 7 godina

kakva bezobrazna glupost. Ukinuti distrikt Brcko sto pre. Republika Srpska nikada nije ni dala saglasnost da se deo njene teritorije da Distrihtu Brcko. ako treba opet ici na referendum, moze i to.
Ostali distrihti su isto besmisleni. Iz Federacije BiH bi se izuzeli Stolac i Neum i ciji bi onda bili? Srba tamo nema, tj ima u opstini Berkovici koja je u RS. Ove price sa distrihtima nikada proci nece, to niko pametan u BiH ne bi prihvatio. Hajde onda po toj logici da se trazi Distriht Juzna Krajina, na opstinama Drvar, Glamoc, Grahovo, Petrovac. Da se uzme Federaciji i da se napravi distriht, tj bolje receno Okrug jer je domaca rec. USA pokusavaju neku igru u BiH , a sami znaju da to nikada proci nece. Uslozili su BiH toliko da se vise ne moze, a samo zato da bi bilo lakse njima strancima da vuku konce i kontrolisu. Strancima treba konacno reci zbogom. Neka u svojim zemljama prave nove distrihte i okruge. Experimenata u BiH je bilo vec previse. Vreme je da za uproscavanje situacije.

Generalisimus

pre 7 godina

Može ali samo pod uslovom da i Sarajevo, odnosno sarajevski kanton, bude četvrti distrikt. Jer to je glavni grad jedne države, kojeg su izgrađivali i podizali svi narodi i narodnosti bivše Jugoslavije i nije fer i nepošteno je da samo jedan narod uživa i živi u njemu. (manite se priča o multietničkom Sarajevu i sl jer je posljednji popis stanovništva sve lijepo pokazao,koliko ima Bošnjaka a koliko svih ostalih u Sarajevu) Pa onda lijepo u svakoj opštini, pošti, domu zdravlja i sličnim ustanovama da vrate 35-40% radnih mijesta Srbima (otprilike nas je toliko procenata prije rata radilo u tim ustanovama) Da vrate stare nazive ulica, jer bi meni bilo ispod časti da živim ili radim u ulicama koje nose nazive po ratnom zločincu Aliji Izetbegoviću, ili ulicama koje svojim nazivima vrijeđaju osjećanja srpskog naroda. Izvolite pa to uradite i neće biti nikakvih problema da i Srebrenica i Stolac budu distrikti.

Dejan

pre 7 godina

Ideja je direktno u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom jer prema njemu 49% BiH pripada Republici Srpskoj a Srebrenica se nalazi u okviru Republike Srpske.
Veci broj distrikta vodi unitariyaciji BiH a to je neprihvatljivo. u BiH se ne moye doneti ni jedna jedina odluka bez saglasnosti sva tri naroda. U suprotnom je najbolje resenje razlaz.

Tit Livije

pre 7 godina

Odlična ideja!
Ali neupotunjena.
Naime imamo na sjeveru Brčko. Na istoku Srebrenicu. Na jugu Stolac i Neum. A zapadni dijelovi?
U duhu reciprociteta i poštovanja svih naroda predlažem distrikt: Petrovac-Drvar-Grahovo-Glamoč koji bi se povezivao sa Banja Lukom. Ekonomski od trenutnog stanja u tim opštinama gore ne može.
A kako ni Hrvati ne bi ostali zakinuti predlažem distrikte: Žepče, Usora, Novi Travnik, Vitez, Jajce-Dobretići itd.

pa da

pre 7 godina

....i Sarajevo kao distrikt a mogla bi i Tuzla sa sve Mostarom kad malo bolje razmislim.Tako bi dosegli još veći stepen demokratičnosti,izuzetnosti,korektnosti,transparentnosti i multietničnosti a sve zalili sa multikulturalnošću.

bobanovski

pre 7 godina

Hrvati nikada neće pristati na ovo, ovo je cilj širenja prema moru(Neum) jer je Stolac odmah iza Mostara.
Neka isti prvo ispitaju tko je birao Komšića 2 puta, tko je uz pomoć visokog predstavnika nametnio platformu 2 puta suprotno odlukama CIK-a i izbacio stranke za koje glasa 95 posto Hrvata i tako blokirao cijelu BiH.
Na kraju tko je i fizički izvršio napade u Stocu.
BiH je jedino moguća kao unija 3 države

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Zasto nebi od Sarajeva napravili dishtrikt za sva tri naroda i centar svega, kada vec pretenduju da Sarajevo bude glavni grad BiH pa da vidimo ako to da rezultat u narednih 10 god uzeti za model u protivnom i Brcko ukinuti kao dishrikt.

Александар

pre 7 godina

A дистриxт Пећ и Ђаковица им не падају на памет? Аx да, нема потребе, одатле су Срби већ протерани.

Dobronamernik

pre 7 godina

Možeš ti u "državi" u kojoj ljudi ne žele da žive jedni sa drugima da instaliraš još 4 entiteta, 12 kantona, 8 distrikAta, 26 opština, 4 pokrajine, 12 okruga i 5 srezova... ništa se ne dobija. Jedino što može da se dogodi ukoliko se stvar maksimalno zakomplikuje jeste - novi rat.

olja

pre 7 godina

Samo da se sto vise razglavi Republika Srpska! Gadovi! Dosta je vise, nema prolaska takvim idejama! I Distrikt Brcko je nakaza koja je formirana bez ikakve stvarne potrebe, samo da teritorija RS ne bi bila kompaktna i da bi u nekom trenutku ocas mogla da bude lako presjecena. Nema vise mogucnosti za prekrajanje granica na stetu jednog naroda.

Ghyle

pre 7 godina

Ko vam je rek'o da je Bosna samo vasa, taj vas je prevario. Lepo recite, javno , da su Srbi i Hrvati po vama manjine i da mislite da iako vas ima 48%, Bosna je 101.% vasa. E pa nije...

Dobronamernik

pre 7 godina

Distrikt bi imao smisla kao pojava da je Sarajevo proglašeno distriktom. Ovako se Republika Srpska pita da li želi da "uloži" delove svoje teritorije u nove distrikte, ali plašim se da je odgovor kategorički - ne. Već je problematičan i distrikt Brčko. Neka prave distrikte na teritoriji FBiH, to je OK.

boban zdravkovic jr

pre 7 godina

Ne moze se nikakvim, pa ni najsavrsenijim ustavom urediti nakarada od drzave. Dajte svakom svacije i da se razidjemo kao ljudi, prodje mi zivot u prici o distriktima i entitetima.

barbarez

pre 7 godina

koliko smo svi zaostali da čovjek ne povjeruje da se jedan Tesla rodio na ovim prostorima. Pa taj HDZ i SDA vladaju u Federaciji i na državnom nivou u koaliciji a batinjaju se između sebe u Stocu izgleda dole im se ne podudaraju političko-ekonomski programi, pa imamo i batinjanje u Bijeljini između srba,pa u Velikoj Kladuši između bošnjaka,pa u Prozoru između hrvata jednom riječju možeš praviti milion distrikta za nas demokratija nije.

Dejan

pre 7 godina

Samo šteluju onako kako njima odgovara a ne prema postojećem stanju i realnosti . A naravno pre svega samo na štetu Srba. Neka prave distrikte po Federaciji a ne po Republici Srpskoj .

mlekadzija

pre 7 godina

Neimenovni nevladini i akademki krugovi...ali zato placeni od strane Sarajeva da proturaju ovakve nebuloze. Nista od toga, sve vas srdacno pozdrvlja Mile Ronhil (kakav god da je a namazan je van svake sumnje) ipak je on peniciin za sve iz Federacije i ovakve sto se javljaju sa genijalnim idejama.....

trn u oku

pre 7 godina

ako je ovo tačno onda će USA time kazniti Dodika zbog bliskosti sa Putinom, a ustupci Bošnjacima da bi se odobrovoljio Erdogan da prekine blisku vezu sa takođe Putinom. Mnoge stvari koje se danas događaju na Balkanu nemaju puno veze sa samim Balkanom, već sa širim geopolitičkim kontekstom.

bosna

pre 7 godina

prvo tromb opismeni se prvo pa onda na internet. drugo pola stvari koje si naveo nisu istinite. i trece mozda najvaznije, stanovnici brcko distrikta imaju najvecu prosjecnu platu u cijeloj BiH,, sto ce reci kada se ne prica samo o mitovima i slicnim glupostima, onda se nesto pocne raditi pa i zaradjivati....

Visegradska grupa 2

pre 7 godina

Slazem se. Sve one opštine ili mesta u kojima je usled rata promenjen etnicki sastav, a to je pre svega Podrinje od Foce do Zvornika, osim Ruda i Cajnica, treba da imaju poseban status kako bi se omogucio povratak a onemogucilo bahacenje tipa Srebrenica sad. Takodje to su i opstine Drvar, Glamoc, Grahovo, B Petrovac, Kupres, Ilijas u FBiH.. Neum ne spada tu

Trebinjac

pre 7 godina

Da li se ti distrikti mogu večerati ili doručkovati? Ili je to poligon za uhljebljavanje neobrazovanih partijskih poslušnika? Šta sve neće izmisliti samo da bi zamazali narodu oči?! E crna Bosno i crnja Hercegovino!

bosna

pre 7 godina

prvo tromb opismeni se prvo pa onda na internet. drugo pola stvari koje si naveo nisu istinite. i trece mozda najvaznije, stanovnici brcko distrikta imaju najvecu prosjecnu platu u cijeloj BiH,, sto ce reci kada se ne prica samo o mitovima i slicnim glupostima, onda se nesto pocne raditi pa i zaradjivati....

trn u oku

pre 7 godina

ako je ovo tačno onda će USA time kazniti Dodika zbog bliskosti sa Putinom, a ustupci Bošnjacima da bi se odobrovoljio Erdogan da prekine blisku vezu sa takođe Putinom. Mnoge stvari koje se danas događaju na Balkanu nemaju puno veze sa samim Balkanom, već sa širim geopolitičkim kontekstom.

Visegradska grupa 2

pre 7 godina

Slazem se. Sve one opštine ili mesta u kojima je usled rata promenjen etnicki sastav, a to je pre svega Podrinje od Foce do Zvornika, osim Ruda i Cajnica, treba da imaju poseban status kako bi se omogucio povratak a onemogucilo bahacenje tipa Srebrenica sad. Takodje to su i opstine Drvar, Glamoc, Grahovo, B Petrovac, Kupres, Ilijas u FBiH.. Neum ne spada tu

Tromb

pre 7 godina

kakva bezobrazna glupost. Ukinuti distrikt Brcko sto pre. Republika Srpska nikada nije ni dala saglasnost da se deo njene teritorije da Distrihtu Brcko. ako treba opet ici na referendum, moze i to.
Ostali distrihti su isto besmisleni. Iz Federacije BiH bi se izuzeli Stolac i Neum i ciji bi onda bili? Srba tamo nema, tj ima u opstini Berkovici koja je u RS. Ove price sa distrihtima nikada proci nece, to niko pametan u BiH ne bi prihvatio. Hajde onda po toj logici da se trazi Distriht Juzna Krajina, na opstinama Drvar, Glamoc, Grahovo, Petrovac. Da se uzme Federaciji i da se napravi distriht, tj bolje receno Okrug jer je domaca rec. USA pokusavaju neku igru u BiH , a sami znaju da to nikada proci nece. Uslozili su BiH toliko da se vise ne moze, a samo zato da bi bilo lakse njima strancima da vuku konce i kontrolisu. Strancima treba konacno reci zbogom. Neka u svojim zemljama prave nove distrihte i okruge. Experimenata u BiH je bilo vec previse. Vreme je da za uproscavanje situacije.

Generalisimus

pre 7 godina

Može ali samo pod uslovom da i Sarajevo, odnosno sarajevski kanton, bude četvrti distrikt. Jer to je glavni grad jedne države, kojeg su izgrađivali i podizali svi narodi i narodnosti bivše Jugoslavije i nije fer i nepošteno je da samo jedan narod uživa i živi u njemu. (manite se priča o multietničkom Sarajevu i sl jer je posljednji popis stanovništva sve lijepo pokazao,koliko ima Bošnjaka a koliko svih ostalih u Sarajevu) Pa onda lijepo u svakoj opštini, pošti, domu zdravlja i sličnim ustanovama da vrate 35-40% radnih mijesta Srbima (otprilike nas je toliko procenata prije rata radilo u tim ustanovama) Da vrate stare nazive ulica, jer bi meni bilo ispod časti da živim ili radim u ulicama koje nose nazive po ratnom zločincu Aliji Izetbegoviću, ili ulicama koje svojim nazivima vrijeđaju osjećanja srpskog naroda. Izvolite pa to uradite i neće biti nikakvih problema da i Srebrenica i Stolac budu distrikti.

bobanovski

pre 7 godina

Hrvati nikada neće pristati na ovo, ovo je cilj širenja prema moru(Neum) jer je Stolac odmah iza Mostara.
Neka isti prvo ispitaju tko je birao Komšića 2 puta, tko je uz pomoć visokog predstavnika nametnio platformu 2 puta suprotno odlukama CIK-a i izbacio stranke za koje glasa 95 posto Hrvata i tako blokirao cijelu BiH.
Na kraju tko je i fizički izvršio napade u Stocu.
BiH je jedino moguća kao unija 3 države

zainteresovan

pre 7 godina

A Sarajevo!? Gdje ste bili 1996!? Kad ste ocistili Srbe a bogami i Hrvate iz najvaznijeg centra, Sarajeva, razdvojili RS na dva dijela sa Distriktom Brcko, sad ajde da se jos malo igramo distrikta. Nemamo interes, al' uopste.

pustite_komentar

pre 7 godina

Zapravo, "to je rešenje u korist Bosne i Hercegovine, ali, čini se, i Sjedinjenih Američkih Država", navodi i dodaje da bi to bio "realan ispit iskrenosti i dobre volje i za susede Bosne i Hercegovine".

U korist Bosne i Hercegovine ili jednog njenog naroda? Posto koliko ja znam, Bosnjaci nisu Bosna i Hercegovina, a ostali u BiH se ne slazu sa stvaranjem unitarne, centralisticke drzave. A ovo ispit dobre volje za susede BiH se odnosi na Srbiju, koja bi jel te trebala da pritiska Republiku Srpsku da pristane na ukidanje same sebe? Cim Bosnjaci negde izgube na izborima, oni bi odma tim teritorijama da daju poseba status. Pa koga mislite vi da prevarite sa ovakvim glupostima? Ako Bosnjaci nisu pobedili na izborima, odma amdministrativne, teritorijalne i politicke promene, kako bi oni dobili vlast. Nije ovo u interesu BiH, nego u interesu Bosnjaka.

Dejan

pre 7 godina

Ideja je direktno u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom jer prema njemu 49% BiH pripada Republici Srpskoj a Srebrenica se nalazi u okviru Republike Srpske.
Veci broj distrikta vodi unitariyaciji BiH a to je neprihvatljivo. u BiH se ne moye doneti ni jedna jedina odluka bez saglasnosti sva tri naroda. U suprotnom je najbolje resenje razlaz.

svi zaboravili

pre 7 godina

Svi vec zaboravili koliko je izjava bilo od strane "Bosnjaka", neka idu Srbi ako im se BiH ne dopada, ali bez nepokretnosti.
Nece oni da rasture Bosnu, nego je hoce citavu za sebe.

Iznogud

pre 7 godina

Moze li ovako:

Da se formiraju distrikti svuda gde je SDA sa Bakirom na celu izgubila izbore i samim tim vlast!?

Mislim da bi to bilo odlicno za BiH,a pogotovo,ako bi doticni bio proglasen za dozivotnog Kalifa buduceg Kalifata.

Mile

pre 7 godina

Može, ali da se formira uz Distrikt Drvar-Glamoč-Grahovo-Petrovac a zatim i distrikt Kiseljak-Kreševo-Busovača i slični.
Interesantno, svaki od ovih ponuđenih ,,distrikta" odgovara samo Bošnjacima - zašto onda nr formirati neki srpski ili hrvatski distrikt?

olja

pre 7 godina

Samo da se sto vise razglavi Republika Srpska! Gadovi! Dosta je vise, nema prolaska takvim idejama! I Distrikt Brcko je nakaza koja je formirana bez ikakve stvarne potrebe, samo da teritorija RS ne bi bila kompaktna i da bi u nekom trenutku ocas mogla da bude lako presjecena. Nema vise mogucnosti za prekrajanje granica na stetu jednog naroda.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Zasto nebi od Sarajeva napravili dishtrikt za sva tri naroda i centar svega, kada vec pretenduju da Sarajevo bude glavni grad BiH pa da vidimo ako to da rezultat u narednih 10 god uzeti za model u protivnom i Brcko ukinuti kao dishrikt.

lord

pre 7 godina

nema od tog nista. ovo plasiraju krugovi bliski sda da bi ublazili poraz i zamlacivali narod sa tim glupostima... bas akademske krugove iz amerike briga za bih a uostalom imaju toliko zanimacije oko kljucnih tacaka za opstanak americke imperije koja se sve vise urusava

pa da

pre 7 godina

....i Sarajevo kao distrikt a mogla bi i Tuzla sa sve Mostarom kad malo bolje razmislim.Tako bi dosegli još veći stepen demokratičnosti,izuzetnosti,korektnosti,transparentnosti i multietničnosti a sve zalili sa multikulturalnošću.

Dobronamernik

pre 7 godina

Distrikt bi imao smisla kao pojava da je Sarajevo proglašeno distriktom. Ovako se Republika Srpska pita da li želi da "uloži" delove svoje teritorije u nove distrikte, ali plašim se da je odgovor kategorički - ne. Već je problematičan i distrikt Brčko. Neka prave distrikte na teritoriji FBiH, to je OK.

boban zdravkovic jr

pre 7 godina

Ne moze se nikakvim, pa ni najsavrsenijim ustavom urediti nakarada od drzave. Dajte svakom svacije i da se razidjemo kao ljudi, prodje mi zivot u prici o distriktima i entitetima.

Tit Livije

pre 7 godina

Odlična ideja!
Ali neupotunjena.
Naime imamo na sjeveru Brčko. Na istoku Srebrenicu. Na jugu Stolac i Neum. A zapadni dijelovi?
U duhu reciprociteta i poštovanja svih naroda predlažem distrikt: Petrovac-Drvar-Grahovo-Glamoč koji bi se povezivao sa Banja Lukom. Ekonomski od trenutnog stanja u tim opštinama gore ne može.
A kako ni Hrvati ne bi ostali zakinuti predlažem distrikte: Žepče, Usora, Novi Travnik, Vitez, Jajce-Dobretići itd.

Dobronamernik

pre 7 godina

Možeš ti u "državi" u kojoj ljudi ne žele da žive jedni sa drugima da instaliraš još 4 entiteta, 12 kantona, 8 distrikAta, 26 opština, 4 pokrajine, 12 okruga i 5 srezova... ništa se ne dobija. Jedino što može da se dogodi ukoliko se stvar maksimalno zakomplikuje jeste - novi rat.

Александар

pre 7 godina

A дистриxт Пећ и Ђаковица им не падају на памет? Аx да, нема потребе, одатле су Срби већ протерани.

Dejan

pre 7 godina

Samo šteluju onako kako njima odgovara a ne prema postojećem stanju i realnosti . A naravno pre svega samo na štetu Srba. Neka prave distrikte po Federaciji a ne po Republici Srpskoj .

Ghyle

pre 7 godina

Ko vam je rek'o da je Bosna samo vasa, taj vas je prevario. Lepo recite, javno , da su Srbi i Hrvati po vama manjine i da mislite da iako vas ima 48%, Bosna je 101.% vasa. E pa nije...

mlekadzija

pre 7 godina

Neimenovni nevladini i akademki krugovi...ali zato placeni od strane Sarajeva da proturaju ovakve nebuloze. Nista od toga, sve vas srdacno pozdrvlja Mile Ronhil (kakav god da je a namazan je van svake sumnje) ipak je on peniciin za sve iz Federacije i ovakve sto se javljaju sa genijalnim idejama.....

barbarez

pre 7 godina

koliko smo svi zaostali da čovjek ne povjeruje da se jedan Tesla rodio na ovim prostorima. Pa taj HDZ i SDA vladaju u Federaciji i na državnom nivou u koaliciji a batinjaju se između sebe u Stocu izgleda dole im se ne podudaraju političko-ekonomski programi, pa imamo i batinjanje u Bijeljini između srba,pa u Velikoj Kladuši između bošnjaka,pa u Prozoru između hrvata jednom riječju možeš praviti milion distrikta za nas demokratija nije.

Trebinjac

pre 7 godina

Da li se ti distrikti mogu večerati ili doručkovati? Ili je to poligon za uhljebljavanje neobrazovanih partijskih poslušnika? Šta sve neće izmisliti samo da bi zamazali narodu oči?! E crna Bosno i crnja Hercegovino!