Aktuelno

Utorak, 18.10.2016.

12:25

Velika promena - smanjivali motore, sada ih povećavaju

Izvor: B92

Velika promena - smanjivali motore, sada ih poveæavaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

hiavata

pre 7 godina

@ (Dusan, 18. oktobar 2016 14:05)Tacno je da Mazda ima 2,5 turbo benzinca za CX-9, uskoro ce biti prisutan i na CX-5 i Mazdi 6. Ima i turbo (cini mi se bi-turbo) dizel od 2,2 litara, kao i manji od 1,5l, za Mazdu 2 i Mazdu 3. Medjutim, ono sto je razlikuje od ostalih je da nema 0,9, 1,2 i slicne motore sa radnim zapreminama koje su za teske automobile jednostavno premale! Svi oni dobro idu do 100 km/h, i slicno, medjutim, preko toga ili pri vecim opterecenjima, trose i zagadjuju daleko vise. Zato smatram da je Mazda napravila pravi potez sa svojom strategijom "right size" motora, i uz rekordne kompresije i ostala resenja ne odstupa puno potrosnjom u realnoj voznji.
(Nemanja, 18. oktobar 2016 18:45)

Mazda ce vec sledecom generacijom motora preci na turbake, to je neminovno. Razlog je prost, taj 2.0 skyactiv od 165ks ne moze da se poredi sa ekvivalentnim turbakom iste snage u voznji. Dzaba 165ks kad je na ispod 3500r obrtaja kilav. Mazda mlati mrtvog konja i izvlaci poslednje iz atmo motora sa povecanom kompresijom ali tu daljeg napretka vise nema. Visoka kompresija == slabe performanse. Bice interesantno videti kako ce ti motori da se ponasaju kad budu stari 10ak godina i izgube stepen kompresije.

duki

pre 7 godina

Pored Tucsona 1.6 turbo benzin, pogledaj sestrinsku Kiu ili Nissan Qashqai sa 1.6 turbo benzincem. Tu ima da se bira ili awd pogon ili automatski menjac, ne mogu oba zajedno kod Nissana.

DonJuan

pre 7 godina

Hvala dragom bogu da se prestaje sa ovim idiotskim trendom koji nema ama ni jednu jedinu prednost osim jeftinije registracije u Srbiji.

Baxuz

pre 7 godina

Pa mali dizeli izumiru vec nekoliko godina. Pezo-Citroen su ukinuli legendarni 1.4HDI i zamenili ga sa 1.6BlueHDI sa 75ks. Ford je isti motor zamenio sa 1.5l. Mislim da se jos samo Fiat i Opel nude sa 1.3 dizelom.

ko sta voli

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?
(Megalos, 18. oktobar 2016 23:47)

Ja bih odabrao Tucson 1.6 t-gdi. Razlog je taj sto ga i sam vozim, znaci potpuno sam subjektivan :-) . Prednosti nad Qashqai-jem su; Unutra je zapreminom prostora dominantan nad rivalom, prostor za putnike i gepek,veca snaga motora, mana je kod nas slabije ime brenda. Motor je fantastican, sa njim je prava pritajena zver, 1.6 t-gdi je odlican izbor za njega.Ubrzanja i medju ubrzanja su odlicna,pogotovo kada je uparen sa 7 dct menjacem, potrosnja takodje fantasticna u prevodu trosi mnogo(sto je naravno relativna stvar, s'obzirom na tezinu vozila i snagu motora,grad ne moze ispod 10-11 a autoput 8-9 litara). Znaci mana u odnosu na atmosferski 1.6 gdi je povecana potrosnja i kod nas dolazi samo uparen sa AWD u verziji sa turbo benzincem, dok se recimo u Sloveniji moze naruciti i sa pogonom na prednjim tockovima.
Turbo benzinac je dosta skuplji u nabavci, atmosferac po meni slab za tu tezinu vozila, ko posmatra samo ekonomicnost bi trebao razmisliti o baznim dizelasima za Tucsona i Qashqai-ja. Ko zeli dobre performanse, turbo benzinac je logican izbor.U tom slucaju za Quashqai bi trebalo razmotriti 1.6 dig-t motor.

Njemac ti je cudo

pre 7 godina

@Brenki

U kom svetu ti zivis? Koji prosecan evropljanin menja kola na 3 godine i to jos i kupi nova? Brate, prosecan evropljanin prezivljava na reanimaciji, a vozi kola 6-10 godina stara i menja kad mora. Eventualno kupe novi auto ako je na nekoj super ponudi.

A kvalitet automobila opada, iz istih razloga zasto opada i kvalitet frizidera. Ne moze da se dobije i klima i sva moguca elektronika u automobilu, a da bude jeftino. Gde se ukrade - na kvalitetu. Jetinija izrada, a veci broj dodatne opreme dobijes.
Frizider za 200 evra ne moze da traje kao frizider od pre 40 godina, koji je kostao 1500 DM, jos i u to vreme.

Artur Bishop

pre 7 godina

Ja sam vozio svoj 2.0 atmosferski motor 150 km po lokalnoj cesti 60-90km/h i 220 km po autocesti 120-160 km/h. Miks potrošnje je bio 7,5l benzina (mjereno na benzinskoj - do čepa). Može li ikako manje? (Ivan, 18. oktobar 2016 17:51)

Otprilike toliko troši i moj 2.0 turbo benzinac u automobilu D segmenta sa 200+ ks. I da, ne troši ulje kao VW 1.8 i 2.0 T(F)SI. Konkretno, na 130km/h troši 8,1-8,3, što je manje nego npr. Ford Focus 1.6 16V atmo.

Vozač

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?
(Megalos, 18. oktobar 2016 23:47)
Ako ćete da vozite par godina i da menjate, onda sve jedno, ali ako kupujete da ga vozite dok se ne raspadne, onda bez turbine.

henk.mudi

pre 7 godina

CarloNS-Mislim da nisi dobro procitao moj komentar. Takva je trenutna situacija, a razloge sam vrlo precizno naveo. Naravno, ako smatras da sam negde pogresio, napisi, covek se uci celog zivota.

bozon

pre 7 godina

@Megalos
Ne znam kakav je Tucson, ali drugar vozi tog Qashqai-ja vec drugu godinu i odusevljen je (prethodni auto mu je bio Qashqai 1.6 atmosferski benzin). Kaze dosta manje trosi, ne cuje se auto, mnogo bolje povuce (uglavnom sve prednosti turbo motora).

sonja

pre 7 godina

Svud me diraj al' u atmosferca ne moj, ne diraj me tamo gde su raneeeeee...
I ne trazi da budem ko drugi (mali turbo) jer su moje nade pokopane..

Megalos

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?

CarloNS

pre 7 godina

Pa to je ono sto Mazda radi-normalna zapremina, u buducnosti sa turbinom. E to je prava stvar. A ne ovi eko-jet-prc-mrc. Oduvek mi je glupo zvucalo da treba da platim 15 hiljada evra za 1000ccm, ili 25 hiljada za 1400ccm. Ide to ok, trosi kao atmosferac te snage ali zuji kao fen. I jos te ubedjuju da duze traje. ha ha ha. Na srecu proizvodjaca, dosta je ovaca. C segment i manji krosoveri-minimum 1500ccm, d segment i srednji SUV minimum 2000, it's the only way.
(henk.mudi, 18. oktobar 2016 17:48)

Kod nas se izgleda automobili (motori) još uvek kupuju na kilo. Da svi tako razmišljaju još uvek bi vozili atmosferca od 8 litara i 20 konja.

Car

pre 7 godina

Neka VW vrati 1.8 običan i turbo. Nema boljeg i zahvalnijeg. Malo ume da potroši ulje, ali ništa strašno. Ostalo nepoderivo. Koliko bolje ti motori odgovaraju Golfu, Oktaviji i A3, nego 1.2 i 1.4 kosilice.

hiavata

pre 7 godina

Nista bez dobrog starog atmosferca! Niko me ne moze ubijediti da ce npr Vw 1.4 tsi da bude bolji i dugotrajniji od npr nekog 2.0 atmosferca,nebitno kog proizvodjaca! Mazda npr odolijeva dosta dobro tom trendu ugradjivanja mikser motora sa turbinama koji na sto hiljada vec "ispuste dusu"!
(R32, 18. oktobar 2016 12:46)

Sta znaci biti bolji? 1.4 tsi jeste bolji za voznju nema dileme i trosi manje od 2.0 atmosferca. Dugotrajniji verovatno nije a ni laksi i jeftiniji za odrzavanje. nemojte preterivati sa ispustanjem duse na 100.000km. Ne vidim kako nekom ko kupuje nov automobil, planira da ga vozi 10 godina i prelazi 15.000 godisnje moze biti u interesu da mu motor bez ikakvih intervencija prelazi 250-300.000km. Odrzavanje posle je problem vec ovih drugih koji ce da ga naslede, a oni kao kupci koji ce da plate 3000eur pa bas i nisu bitni za trziste.

Nemanja

pre 7 godina

@ (Dusan, 18. oktobar 2016 14:05)

Tacno je da Mazda ima 2,5 turbo benzinca za CX-9, uskoro ce biti prisutan i na CX-5 i Mazdi 6. Ima i turbo (cini mi se bi-turbo) dizel od 2,2 litara, kao i manji od 1,5l, za Mazdu 2 i Mazdu 3. Medjutim, ono sto je razlikuje od ostalih je da nema 0,9, 1,2 i slicne motore sa radnim zapreminama koje su za teske automobile jednostavno premale! Svi oni dobro idu do 100 km/h, i slicno, medjutim, preko toga ili pri vecim opterecenjima, trose i zagadjuju daleko vise. Zato smatram da je Mazda napravila pravi potez sa svojom strategijom "right size" motora, i uz rekordne kompresije i ostala resenja ne odstupa puno potrosnjom u realnoj voznji.

Brenki

pre 7 godina

Srbi nece nikad nauciti, ali nikad. Poenta u celoj komplikaciji oko motora, turbina interkulera i ostalih tehnologija je u tome da radi savrseno za vreme trajanja zakupa vozila. Dakle, 2-5 godina. Nakon toga prosecan evropljanin dobija novi auto od kuće u kojoj je kupio prethodni i nastavlja sa otplatom i vozi, odrzava, sve u skladu sa garancijom. Automobili idu mnogo bolje od "svetih" atmosferaca, manje trose, manje zagadjuju i sve je super. To sto nama stignu kao krsevi iz 3. ruke kod lopova sa placeva i duvaju na sve strane, trose, smrde, kvare se i ostalo je druga prica... Nijedan proizvodjac nije mislio na Srbe i njihove filozofije prilikom projektovanja automobila, vec na glavna trzista na kojima posluje i na kojima postoji zahuktalo potrosacko drustvo koje ce to moci da isplati i koje prima četvorocifrene iznose na ime plate/zarade. Kada kupite auto star 5-6 godina za polovinu ili cak trecinu originalne cene, ne mozete da ocekujete čuda. Taj auto je odavno isplacen, iskoriscen i u potpunosti je opravdao ocekivanja proizvodjača i maticnog trzista. Njegov bivsi vlasnik vec naveliko vozi novi model, a prosecan Srbin se čese po dupetu i glavi i nije mu jasno sto auto pali sve moguce lampice i kvari se... Naravno da ce posle toga da se kune u svoju askonu iz '86 na plinu kako je mrak od auta. Pogledajte koliko se danas kola voze i koliko kilometara se prelazi godisnje, cak i kod nas, a kamoli na zapadu. Hocu da kazem, nekada se 200000 kilometara prelazilo za 10, 15 cak i vise godina, a danas za 2-3, pogotovu ako je u pitanju flotno vozilo...

Еуридамас

pre 7 godina

@Jovan, Колико знам, турбо бензинци и троше мало више уља, то је по мени више предност него мана, тј. ако се изузме финансијска страна. Колико је прешла Октавија?

henk.mudi

pre 7 godina

Pa to je ono sto Mazda radi-normalna zapremina, u buducnosti sa turbinom. E to je prava stvar. A ne ovi eko-jet-prc-mrc. Oduvek mi je glupo zvucalo da treba da platim 15 hiljada evra za 1000ccm, ili 25 hiljada za 1400ccm. Ide to ok, trosi kao atmosferac te snage ali zuji kao fen. I jos te ubedjuju da duze traje. ha ha ha. Na srecu proizvodjaca, dosta je ovaca. C segment i manji krosoveri-minimum 1500ccm, d segment i srednji SUV minimum 2000, it's the only way.

Ivan

pre 7 godina

U teoriji mali turbo benzinac troši manje goriva od većeg atmosferskog motora iste snage. Istina je da to važi samo do punog uključivanja turbine. Ako ga pošteno gazite potrošit će više od iste takove vožnje atmosferskog motora.
I tako su proizvođači, koristeći teoriju potrošnje pri laganoj vožnji, deklarirali malu potrošnju i zagađenje takvih malih turbo motora.
U stvarnosti treba ih više gaziti, pa ni potrošnja nije mala.

Ja sam vozio svoj 2.0 atmosferski motor 150 km po lokalnoj cesti 60-90km/h i 220 km po autocesti 120-160 km/h. Miks potrošnje je bio 7,5l benzina (mjereno na benzinskoj - do čepa). Može li ikako manje?

Igor

pre 7 godina

VW je resio da unakazi svoju reputaciju. Nova Octavia sa 1.0 motorom? Ako nesto ne promene mogu samo katanac da stave.
I slozio bih se sa vecinom komentara - samo Mazda! Trenutno su po odnosu cena/kvalitet/ekonomicnost ubedljivo najbolji za nase standarde.

jovan

pre 7 godina

@Еуридамас: Meni 1.8 tsi u Oktaviji "lepo" troši ulje, oko 1l na 15000. U servisu kažu da je to normalno i da nema potrebe ništa gledati niti raditi. Malo sam bio razočaran, ali tako je kako je. Drugih problema nema.

1.000.000.000 vozila se kotrlja na planeti

pre 7 godina

Fabrike kola nikako da shvate da ko je imao novca, kupio je kola.Prodaja vam neće rasti više, nikada.Jedino još u Africi ima mesta za kola, ali njih na žalost nema kuče za šta da ujede.Ostatak sveta je pretrpan.

B

pre 7 godina

....dok će sledeća generacija pogonskih agregata General Motorsa, koja će se pojaviti 2019. godine ....

1.) Nemci su na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama najavili da će do 2050. godine zabraniti upotrebu automobila sa konvencionalnim (benzinskim i dizel) motorima
2.) ...da će joj se pridružiti Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo - članice ZEV alijanse
3.) ... pokrenuće i američke savezne države Kalifornija, Konektikat, Merilend, Masačusets, Njujork, Oregon i Vermont
4.) Berlin -- Do 2020. godine na nemačkim ulicama trebalo bi da bude milion električnih automobila.

Zanimljivo...

Dusan

pre 7 godina

Mozda par komentatora nije dobro procitalo vest. Ona nije da će da se vraćaju na atmosferske motore, već da će da odustanu od pretarano malih kubikaža i to pre svega kod dizela (manje kod benzinaca).

I 2.0 benzinac očekuj da bude sa turbinom i imaće zbog toga manju potrošnju od 2.0 atmosf motora, vidi bilo koji BMW.

Mazdu vrlo poštujem i vrlo mi je žao što nisam vozio do sada nijedan od njihovih 2.0 benzinaca, ali na tržištu čujem vrlo oprečne informacije. kada pogledam obrni momenat velikim delom dostupan već na 2.000 obrtaja dobro zvuči. Ali samo čekajte i videćete i ove mazdine motore sa turbinama, jednostavno je tako, u najveći CX-9 guraju turbo 2,5 benzinca.

finac

pre 7 godina

smejurija, kakvi su to prevaranti, sve rezultate lažiraju.. sad će pu pike više ne važi. mazda i još poneki japanski proizvođač vrede.

Banjalučanin

pre 7 godina

Ispod 1.0 benzinac može ići u supermini kategoriju (Up, Mii, Citigo, Panda, 500, C1,...). Ali bilo koji kompakt zaslužuje bar 1.4 benzinski ili 1.6 dizelski motor. Nije mi logično da BMW u motocikl ugradi 1200 ccm motor, a drugi u velike automobile 899.

bi-bi, tu-tu

pre 7 godina

Nema ovo veze sa istinom. Obrtni moment je u pitanju. Prave sve teže automobile a to ne može da ide sa motorčićima za motokultivatore. Odavno automobile prave po nalogu alavih secikesa koji upravljaju koje kakvim bordovima. Inžinjeri su tu samo da izvedu konstrukciju.

Zuruck

pre 7 godina

Da li ovo čitaju naši zakonodavci?
Pa ovo ugrožava donošenje novih propisa za registraciju vozila.
Kako da bude pravedniji od postojećeg kada proizvođači sad povećaju kubikažu?

Еуридамас

pre 7 godina

Каква су вам мишљења о 2.0 ТСИ, тј. о Октавији РС? Колико знам 1.4 ТСИ је имао проблема, али о 1.8 и 2.0 нисам чуо нека лоша искуства, напротив.

japanac

pre 7 godina

Ovo do sada je bilo ravno katastrofi, znajuci koliko su mali motori zagadjivali. Ali, opet, i veci motori vise zagadjuju, pa se mora naci optimum, sto danasnjim testovima je i te kako moguce...

andrijano

pre 7 godina

pričao sam od starta da je smešno da date za osnovni model bmw 1 toliko pare a imate 1.4 motor sa 105 ks...ili audi 1.2....trocilindricni fenovi za kosu kojima turbina daje snagu dok ne izgore sa 200000 km

R32

pre 7 godina

Nista bez dobrog starog atmosferca! Niko me ne moze ubijediti da ce npr Vw 1.4 tsi da bude bolji i dugotrajniji od npr nekog 2.0 atmosferca,nebitno kog proizvodjaca! Mazda npr odolijeva dosta dobro tom trendu ugradjivanja mikser motora sa turbinama koji na sto hiljada vec "ispuste dusu"!

R32

pre 7 godina

Nista bez dobrog starog atmosferca! Niko me ne moze ubijediti da ce npr Vw 1.4 tsi da bude bolji i dugotrajniji od npr nekog 2.0 atmosferca,nebitno kog proizvodjaca! Mazda npr odolijeva dosta dobro tom trendu ugradjivanja mikser motora sa turbinama koji na sto hiljada vec "ispuste dusu"!

Brenki

pre 7 godina

Srbi nece nikad nauciti, ali nikad. Poenta u celoj komplikaciji oko motora, turbina interkulera i ostalih tehnologija je u tome da radi savrseno za vreme trajanja zakupa vozila. Dakle, 2-5 godina. Nakon toga prosecan evropljanin dobija novi auto od kuće u kojoj je kupio prethodni i nastavlja sa otplatom i vozi, odrzava, sve u skladu sa garancijom. Automobili idu mnogo bolje od "svetih" atmosferaca, manje trose, manje zagadjuju i sve je super. To sto nama stignu kao krsevi iz 3. ruke kod lopova sa placeva i duvaju na sve strane, trose, smrde, kvare se i ostalo je druga prica... Nijedan proizvodjac nije mislio na Srbe i njihove filozofije prilikom projektovanja automobila, vec na glavna trzista na kojima posluje i na kojima postoji zahuktalo potrosacko drustvo koje ce to moci da isplati i koje prima četvorocifrene iznose na ime plate/zarade. Kada kupite auto star 5-6 godina za polovinu ili cak trecinu originalne cene, ne mozete da ocekujete čuda. Taj auto je odavno isplacen, iskoriscen i u potpunosti je opravdao ocekivanja proizvodjača i maticnog trzista. Njegov bivsi vlasnik vec naveliko vozi novi model, a prosecan Srbin se čese po dupetu i glavi i nije mu jasno sto auto pali sve moguce lampice i kvari se... Naravno da ce posle toga da se kune u svoju askonu iz '86 na plinu kako je mrak od auta. Pogledajte koliko se danas kola voze i koliko kilometara se prelazi godisnje, cak i kod nas, a kamoli na zapadu. Hocu da kazem, nekada se 200000 kilometara prelazilo za 10, 15 cak i vise godina, a danas za 2-3, pogotovu ako je u pitanju flotno vozilo...

finac

pre 7 godina

smejurija, kakvi su to prevaranti, sve rezultate lažiraju.. sad će pu pike više ne važi. mazda i još poneki japanski proizvođač vrede.

Banjalučanin

pre 7 godina

Ispod 1.0 benzinac može ići u supermini kategoriju (Up, Mii, Citigo, Panda, 500, C1,...). Ali bilo koji kompakt zaslužuje bar 1.4 benzinski ili 1.6 dizelski motor. Nije mi logično da BMW u motocikl ugradi 1200 ccm motor, a drugi u velike automobile 899.

andrijano

pre 7 godina

pričao sam od starta da je smešno da date za osnovni model bmw 1 toliko pare a imate 1.4 motor sa 105 ks...ili audi 1.2....trocilindricni fenovi za kosu kojima turbina daje snagu dok ne izgore sa 200000 km

bi-bi, tu-tu

pre 7 godina

Nema ovo veze sa istinom. Obrtni moment je u pitanju. Prave sve teže automobile a to ne može da ide sa motorčićima za motokultivatore. Odavno automobile prave po nalogu alavih secikesa koji upravljaju koje kakvim bordovima. Inžinjeri su tu samo da izvedu konstrukciju.

Igor

pre 7 godina

VW je resio da unakazi svoju reputaciju. Nova Octavia sa 1.0 motorom? Ako nesto ne promene mogu samo katanac da stave.
I slozio bih se sa vecinom komentara - samo Mazda! Trenutno su po odnosu cena/kvalitet/ekonomicnost ubedljivo najbolji za nase standarde.

1.000.000.000 vozila se kotrlja na planeti

pre 7 godina

Fabrike kola nikako da shvate da ko je imao novca, kupio je kola.Prodaja vam neće rasti više, nikada.Jedino još u Africi ima mesta za kola, ali njih na žalost nema kuče za šta da ujede.Ostatak sveta je pretrpan.

Dusan

pre 7 godina

Mozda par komentatora nije dobro procitalo vest. Ona nije da će da se vraćaju na atmosferske motore, već da će da odustanu od pretarano malih kubikaža i to pre svega kod dizela (manje kod benzinaca).

I 2.0 benzinac očekuj da bude sa turbinom i imaće zbog toga manju potrošnju od 2.0 atmosf motora, vidi bilo koji BMW.

Mazdu vrlo poštujem i vrlo mi je žao što nisam vozio do sada nijedan od njihovih 2.0 benzinaca, ali na tržištu čujem vrlo oprečne informacije. kada pogledam obrni momenat velikim delom dostupan već na 2.000 obrtaja dobro zvuči. Ali samo čekajte i videćete i ove mazdine motore sa turbinama, jednostavno je tako, u najveći CX-9 guraju turbo 2,5 benzinca.

Zuruck

pre 7 godina

Da li ovo čitaju naši zakonodavci?
Pa ovo ugrožava donošenje novih propisa za registraciju vozila.
Kako da bude pravedniji od postojećeg kada proizvođači sad povećaju kubikažu?

hiavata

pre 7 godina

Nista bez dobrog starog atmosferca! Niko me ne moze ubijediti da ce npr Vw 1.4 tsi da bude bolji i dugotrajniji od npr nekog 2.0 atmosferca,nebitno kog proizvodjaca! Mazda npr odolijeva dosta dobro tom trendu ugradjivanja mikser motora sa turbinama koji na sto hiljada vec "ispuste dusu"!
(R32, 18. oktobar 2016 12:46)

Sta znaci biti bolji? 1.4 tsi jeste bolji za voznju nema dileme i trosi manje od 2.0 atmosferca. Dugotrajniji verovatno nije a ni laksi i jeftiniji za odrzavanje. nemojte preterivati sa ispustanjem duse na 100.000km. Ne vidim kako nekom ko kupuje nov automobil, planira da ga vozi 10 godina i prelazi 15.000 godisnje moze biti u interesu da mu motor bez ikakvih intervencija prelazi 250-300.000km. Odrzavanje posle je problem vec ovih drugih koji ce da ga naslede, a oni kao kupci koji ce da plate 3000eur pa bas i nisu bitni za trziste.

Nemanja

pre 7 godina

@ (Dusan, 18. oktobar 2016 14:05)

Tacno je da Mazda ima 2,5 turbo benzinca za CX-9, uskoro ce biti prisutan i na CX-5 i Mazdi 6. Ima i turbo (cini mi se bi-turbo) dizel od 2,2 litara, kao i manji od 1,5l, za Mazdu 2 i Mazdu 3. Medjutim, ono sto je razlikuje od ostalih je da nema 0,9, 1,2 i slicne motore sa radnim zapreminama koje su za teske automobile jednostavno premale! Svi oni dobro idu do 100 km/h, i slicno, medjutim, preko toga ili pri vecim opterecenjima, trose i zagadjuju daleko vise. Zato smatram da je Mazda napravila pravi potez sa svojom strategijom "right size" motora, i uz rekordne kompresije i ostala resenja ne odstupa puno potrosnjom u realnoj voznji.

B

pre 7 godina

....dok će sledeća generacija pogonskih agregata General Motorsa, koja će se pojaviti 2019. godine ....

1.) Nemci su na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama najavili da će do 2050. godine zabraniti upotrebu automobila sa konvencionalnim (benzinskim i dizel) motorima
2.) ...da će joj se pridružiti Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo - članice ZEV alijanse
3.) ... pokrenuće i američke savezne države Kalifornija, Konektikat, Merilend, Masačusets, Njujork, Oregon i Vermont
4.) Berlin -- Do 2020. godine na nemačkim ulicama trebalo bi da bude milion električnih automobila.

Zanimljivo...

jovan

pre 7 godina

@Еуридамас: Meni 1.8 tsi u Oktaviji "lepo" troši ulje, oko 1l na 15000. U servisu kažu da je to normalno i da nema potrebe ništa gledati niti raditi. Malo sam bio razočaran, ali tako je kako je. Drugih problema nema.

Ivan

pre 7 godina

U teoriji mali turbo benzinac troši manje goriva od većeg atmosferskog motora iste snage. Istina je da to važi samo do punog uključivanja turbine. Ako ga pošteno gazite potrošit će više od iste takove vožnje atmosferskog motora.
I tako su proizvođači, koristeći teoriju potrošnje pri laganoj vožnji, deklarirali malu potrošnju i zagađenje takvih malih turbo motora.
U stvarnosti treba ih više gaziti, pa ni potrošnja nije mala.

Ja sam vozio svoj 2.0 atmosferski motor 150 km po lokalnoj cesti 60-90km/h i 220 km po autocesti 120-160 km/h. Miks potrošnje je bio 7,5l benzina (mjereno na benzinskoj - do čepa). Može li ikako manje?

henk.mudi

pre 7 godina

Pa to je ono sto Mazda radi-normalna zapremina, u buducnosti sa turbinom. E to je prava stvar. A ne ovi eko-jet-prc-mrc. Oduvek mi je glupo zvucalo da treba da platim 15 hiljada evra za 1000ccm, ili 25 hiljada za 1400ccm. Ide to ok, trosi kao atmosferac te snage ali zuji kao fen. I jos te ubedjuju da duze traje. ha ha ha. Na srecu proizvodjaca, dosta je ovaca. C segment i manji krosoveri-minimum 1500ccm, d segment i srednji SUV minimum 2000, it's the only way.

Car

pre 7 godina

Neka VW vrati 1.8 običan i turbo. Nema boljeg i zahvalnijeg. Malo ume da potroši ulje, ali ništa strašno. Ostalo nepoderivo. Koliko bolje ti motori odgovaraju Golfu, Oktaviji i A3, nego 1.2 i 1.4 kosilice.

Vozač

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?
(Megalos, 18. oktobar 2016 23:47)
Ako ćete da vozite par godina i da menjate, onda sve jedno, ali ako kupujete da ga vozite dok se ne raspadne, onda bez turbine.

Njemac ti je cudo

pre 7 godina

@Brenki

U kom svetu ti zivis? Koji prosecan evropljanin menja kola na 3 godine i to jos i kupi nova? Brate, prosecan evropljanin prezivljava na reanimaciji, a vozi kola 6-10 godina stara i menja kad mora. Eventualno kupe novi auto ako je na nekoj super ponudi.

A kvalitet automobila opada, iz istih razloga zasto opada i kvalitet frizidera. Ne moze da se dobije i klima i sva moguca elektronika u automobilu, a da bude jeftino. Gde se ukrade - na kvalitetu. Jetinija izrada, a veci broj dodatne opreme dobijes.
Frizider za 200 evra ne moze da traje kao frizider od pre 40 godina, koji je kostao 1500 DM, jos i u to vreme.

japanac

pre 7 godina

Ovo do sada je bilo ravno katastrofi, znajuci koliko su mali motori zagadjivali. Ali, opet, i veci motori vise zagadjuju, pa se mora naci optimum, sto danasnjim testovima je i te kako moguce...

CarloNS

pre 7 godina

Pa to je ono sto Mazda radi-normalna zapremina, u buducnosti sa turbinom. E to je prava stvar. A ne ovi eko-jet-prc-mrc. Oduvek mi je glupo zvucalo da treba da platim 15 hiljada evra za 1000ccm, ili 25 hiljada za 1400ccm. Ide to ok, trosi kao atmosferac te snage ali zuji kao fen. I jos te ubedjuju da duze traje. ha ha ha. Na srecu proizvodjaca, dosta je ovaca. C segment i manji krosoveri-minimum 1500ccm, d segment i srednji SUV minimum 2000, it's the only way.
(henk.mudi, 18. oktobar 2016 17:48)

Kod nas se izgleda automobili (motori) još uvek kupuju na kilo. Da svi tako razmišljaju još uvek bi vozili atmosferca od 8 litara i 20 konja.

ko sta voli

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?
(Megalos, 18. oktobar 2016 23:47)

Ja bih odabrao Tucson 1.6 t-gdi. Razlog je taj sto ga i sam vozim, znaci potpuno sam subjektivan :-) . Prednosti nad Qashqai-jem su; Unutra je zapreminom prostora dominantan nad rivalom, prostor za putnike i gepek,veca snaga motora, mana je kod nas slabije ime brenda. Motor je fantastican, sa njim je prava pritajena zver, 1.6 t-gdi je odlican izbor za njega.Ubrzanja i medju ubrzanja su odlicna,pogotovo kada je uparen sa 7 dct menjacem, potrosnja takodje fantasticna u prevodu trosi mnogo(sto je naravno relativna stvar, s'obzirom na tezinu vozila i snagu motora,grad ne moze ispod 10-11 a autoput 8-9 litara). Znaci mana u odnosu na atmosferski 1.6 gdi je povecana potrosnja i kod nas dolazi samo uparen sa AWD u verziji sa turbo benzincem, dok se recimo u Sloveniji moze naruciti i sa pogonom na prednjim tockovima.
Turbo benzinac je dosta skuplji u nabavci, atmosferac po meni slab za tu tezinu vozila, ko posmatra samo ekonomicnost bi trebao razmisliti o baznim dizelasima za Tucsona i Qashqai-ja. Ko zeli dobre performanse, turbo benzinac je logican izbor.U tom slucaju za Quashqai bi trebalo razmotriti 1.6 dig-t motor.

Еуридамас

pre 7 godina

Каква су вам мишљења о 2.0 ТСИ, тј. о Октавији РС? Колико знам 1.4 ТСИ је имао проблема, али о 1.8 и 2.0 нисам чуо нека лоша искуства, напротив.

bozon

pre 7 godina

@Megalos
Ne znam kakav je Tucson, ali drugar vozi tog Qashqai-ja vec drugu godinu i odusevljen je (prethodni auto mu je bio Qashqai 1.6 atmosferski benzin). Kaze dosta manje trosi, ne cuje se auto, mnogo bolje povuce (uglavnom sve prednosti turbo motora).

sonja

pre 7 godina

Svud me diraj al' u atmosferca ne moj, ne diraj me tamo gde su raneeeeee...
I ne trazi da budem ko drugi (mali turbo) jer su moje nade pokopane..

henk.mudi

pre 7 godina

CarloNS-Mislim da nisi dobro procitao moj komentar. Takva je trenutna situacija, a razloge sam vrlo precizno naveo. Naravno, ako smatras da sam negde pogresio, napisi, covek se uci celog zivota.

Artur Bishop

pre 7 godina

Ja sam vozio svoj 2.0 atmosferski motor 150 km po lokalnoj cesti 60-90km/h i 220 km po autocesti 120-160 km/h. Miks potrošnje je bio 7,5l benzina (mjereno na benzinskoj - do čepa). Može li ikako manje? (Ivan, 18. oktobar 2016 17:51)

Otprilike toliko troši i moj 2.0 turbo benzinac u automobilu D segmenta sa 200+ ks. I da, ne troši ulje kao VW 1.8 i 2.0 T(F)SI. Konkretno, na 130km/h troši 8,1-8,3, što je manje nego npr. Ford Focus 1.6 16V atmo.

DonJuan

pre 7 godina

Hvala dragom bogu da se prestaje sa ovim idiotskim trendom koji nema ama ni jednu jedinu prednost osim jeftinije registracije u Srbiji.

Еуридамас

pre 7 godina

@Jovan, Колико знам, турбо бензинци и троше мало више уља, то је по мени више предност него мана, тј. ако се изузме финансијска страна. Колико је прешла Октавија?

Megalos

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?

Baxuz

pre 7 godina

Pa mali dizeli izumiru vec nekoliko godina. Pezo-Citroen su ukinuli legendarni 1.4HDI i zamenili ga sa 1.6BlueHDI sa 75ks. Ford je isti motor zamenio sa 1.5l. Mislim da se jos samo Fiat i Opel nude sa 1.3 dizelom.

duki

pre 7 godina

Pored Tucsona 1.6 turbo benzin, pogledaj sestrinsku Kiu ili Nissan Qashqai sa 1.6 turbo benzincem. Tu ima da se bira ili awd pogon ili automatski menjac, ne mogu oba zajedno kod Nissana.

hiavata

pre 7 godina

@ (Dusan, 18. oktobar 2016 14:05)Tacno je da Mazda ima 2,5 turbo benzinca za CX-9, uskoro ce biti prisutan i na CX-5 i Mazdi 6. Ima i turbo (cini mi se bi-turbo) dizel od 2,2 litara, kao i manji od 1,5l, za Mazdu 2 i Mazdu 3. Medjutim, ono sto je razlikuje od ostalih je da nema 0,9, 1,2 i slicne motore sa radnim zapreminama koje su za teske automobile jednostavno premale! Svi oni dobro idu do 100 km/h, i slicno, medjutim, preko toga ili pri vecim opterecenjima, trose i zagadjuju daleko vise. Zato smatram da je Mazda napravila pravi potez sa svojom strategijom "right size" motora, i uz rekordne kompresije i ostala resenja ne odstupa puno potrosnjom u realnoj voznji.
(Nemanja, 18. oktobar 2016 18:45)

Mazda ce vec sledecom generacijom motora preci na turbake, to je neminovno. Razlog je prost, taj 2.0 skyactiv od 165ks ne moze da se poredi sa ekvivalentnim turbakom iste snage u voznji. Dzaba 165ks kad je na ispod 3500r obrtaja kilav. Mazda mlati mrtvog konja i izvlaci poslednje iz atmo motora sa povecanom kompresijom ali tu daljeg napretka vise nema. Visoka kompresija == slabe performanse. Bice interesantno videti kako ce ti motori da se ponasaju kad budu stari 10ak godina i izgube stepen kompresije.

R32

pre 7 godina

Nista bez dobrog starog atmosferca! Niko me ne moze ubijediti da ce npr Vw 1.4 tsi da bude bolji i dugotrajniji od npr nekog 2.0 atmosferca,nebitno kog proizvodjaca! Mazda npr odolijeva dosta dobro tom trendu ugradjivanja mikser motora sa turbinama koji na sto hiljada vec "ispuste dusu"!

1.000.000.000 vozila se kotrlja na planeti

pre 7 godina

Fabrike kola nikako da shvate da ko je imao novca, kupio je kola.Prodaja vam neće rasti više, nikada.Jedino još u Africi ima mesta za kola, ali njih na žalost nema kuče za šta da ujede.Ostatak sveta je pretrpan.

Еуридамас

pre 7 godina

Каква су вам мишљења о 2.0 ТСИ, тј. о Октавији РС? Колико знам 1.4 ТСИ је имао проблема, али о 1.8 и 2.0 нисам чуо нека лоша искуства, напротив.

hiavata

pre 7 godina

Nista bez dobrog starog atmosferca! Niko me ne moze ubijediti da ce npr Vw 1.4 tsi da bude bolji i dugotrajniji od npr nekog 2.0 atmosferca,nebitno kog proizvodjaca! Mazda npr odolijeva dosta dobro tom trendu ugradjivanja mikser motora sa turbinama koji na sto hiljada vec "ispuste dusu"!
(R32, 18. oktobar 2016 12:46)

Sta znaci biti bolji? 1.4 tsi jeste bolji za voznju nema dileme i trosi manje od 2.0 atmosferca. Dugotrajniji verovatno nije a ni laksi i jeftiniji za odrzavanje. nemojte preterivati sa ispustanjem duse na 100.000km. Ne vidim kako nekom ko kupuje nov automobil, planira da ga vozi 10 godina i prelazi 15.000 godisnje moze biti u interesu da mu motor bez ikakvih intervencija prelazi 250-300.000km. Odrzavanje posle je problem vec ovih drugih koji ce da ga naslede, a oni kao kupci koji ce da plate 3000eur pa bas i nisu bitni za trziste.

Igor

pre 7 godina

VW je resio da unakazi svoju reputaciju. Nova Octavia sa 1.0 motorom? Ako nesto ne promene mogu samo katanac da stave.
I slozio bih se sa vecinom komentara - samo Mazda! Trenutno su po odnosu cena/kvalitet/ekonomicnost ubedljivo najbolji za nase standarde.

CarloNS

pre 7 godina

Pa to je ono sto Mazda radi-normalna zapremina, u buducnosti sa turbinom. E to je prava stvar. A ne ovi eko-jet-prc-mrc. Oduvek mi je glupo zvucalo da treba da platim 15 hiljada evra za 1000ccm, ili 25 hiljada za 1400ccm. Ide to ok, trosi kao atmosferac te snage ali zuji kao fen. I jos te ubedjuju da duze traje. ha ha ha. Na srecu proizvodjaca, dosta je ovaca. C segment i manji krosoveri-minimum 1500ccm, d segment i srednji SUV minimum 2000, it's the only way.
(henk.mudi, 18. oktobar 2016 17:48)

Kod nas se izgleda automobili (motori) još uvek kupuju na kilo. Da svi tako razmišljaju još uvek bi vozili atmosferca od 8 litara i 20 konja.

Car

pre 7 godina

Neka VW vrati 1.8 običan i turbo. Nema boljeg i zahvalnijeg. Malo ume da potroši ulje, ali ništa strašno. Ostalo nepoderivo. Koliko bolje ti motori odgovaraju Golfu, Oktaviji i A3, nego 1.2 i 1.4 kosilice.

Brenki

pre 7 godina

Srbi nece nikad nauciti, ali nikad. Poenta u celoj komplikaciji oko motora, turbina interkulera i ostalih tehnologija je u tome da radi savrseno za vreme trajanja zakupa vozila. Dakle, 2-5 godina. Nakon toga prosecan evropljanin dobija novi auto od kuće u kojoj je kupio prethodni i nastavlja sa otplatom i vozi, odrzava, sve u skladu sa garancijom. Automobili idu mnogo bolje od "svetih" atmosferaca, manje trose, manje zagadjuju i sve je super. To sto nama stignu kao krsevi iz 3. ruke kod lopova sa placeva i duvaju na sve strane, trose, smrde, kvare se i ostalo je druga prica... Nijedan proizvodjac nije mislio na Srbe i njihove filozofije prilikom projektovanja automobila, vec na glavna trzista na kojima posluje i na kojima postoji zahuktalo potrosacko drustvo koje ce to moci da isplati i koje prima četvorocifrene iznose na ime plate/zarade. Kada kupite auto star 5-6 godina za polovinu ili cak trecinu originalne cene, ne mozete da ocekujete čuda. Taj auto je odavno isplacen, iskoriscen i u potpunosti je opravdao ocekivanja proizvodjača i maticnog trzista. Njegov bivsi vlasnik vec naveliko vozi novi model, a prosecan Srbin se čese po dupetu i glavi i nije mu jasno sto auto pali sve moguce lampice i kvari se... Naravno da ce posle toga da se kune u svoju askonu iz '86 na plinu kako je mrak od auta. Pogledajte koliko se danas kola voze i koliko kilometara se prelazi godisnje, cak i kod nas, a kamoli na zapadu. Hocu da kazem, nekada se 200000 kilometara prelazilo za 10, 15 cak i vise godina, a danas za 2-3, pogotovu ako je u pitanju flotno vozilo...

bi-bi, tu-tu

pre 7 godina

Nema ovo veze sa istinom. Obrtni moment je u pitanju. Prave sve teže automobile a to ne može da ide sa motorčićima za motokultivatore. Odavno automobile prave po nalogu alavih secikesa koji upravljaju koje kakvim bordovima. Inžinjeri su tu samo da izvedu konstrukciju.

andrijano

pre 7 godina

pričao sam od starta da je smešno da date za osnovni model bmw 1 toliko pare a imate 1.4 motor sa 105 ks...ili audi 1.2....trocilindricni fenovi za kosu kojima turbina daje snagu dok ne izgore sa 200000 km

finac

pre 7 godina

smejurija, kakvi su to prevaranti, sve rezultate lažiraju.. sad će pu pike više ne važi. mazda i još poneki japanski proizvođač vrede.

Artur Bishop

pre 7 godina

Ja sam vozio svoj 2.0 atmosferski motor 150 km po lokalnoj cesti 60-90km/h i 220 km po autocesti 120-160 km/h. Miks potrošnje je bio 7,5l benzina (mjereno na benzinskoj - do čepa). Može li ikako manje? (Ivan, 18. oktobar 2016 17:51)

Otprilike toliko troši i moj 2.0 turbo benzinac u automobilu D segmenta sa 200+ ks. I da, ne troši ulje kao VW 1.8 i 2.0 T(F)SI. Konkretno, na 130km/h troši 8,1-8,3, što je manje nego npr. Ford Focus 1.6 16V atmo.

Dusan

pre 7 godina

Mozda par komentatora nije dobro procitalo vest. Ona nije da će da se vraćaju na atmosferske motore, već da će da odustanu od pretarano malih kubikaža i to pre svega kod dizela (manje kod benzinaca).

I 2.0 benzinac očekuj da bude sa turbinom i imaće zbog toga manju potrošnju od 2.0 atmosf motora, vidi bilo koji BMW.

Mazdu vrlo poštujem i vrlo mi je žao što nisam vozio do sada nijedan od njihovih 2.0 benzinaca, ali na tržištu čujem vrlo oprečne informacije. kada pogledam obrni momenat velikim delom dostupan već na 2.000 obrtaja dobro zvuči. Ali samo čekajte i videćete i ove mazdine motore sa turbinama, jednostavno je tako, u najveći CX-9 guraju turbo 2,5 benzinca.

japanac

pre 7 godina

Ovo do sada je bilo ravno katastrofi, znajuci koliko su mali motori zagadjivali. Ali, opet, i veci motori vise zagadjuju, pa se mora naci optimum, sto danasnjim testovima je i te kako moguce...

Vozač

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?
(Megalos, 18. oktobar 2016 23:47)
Ako ćete da vozite par godina i da menjate, onda sve jedno, ali ako kupujete da ga vozite dok se ne raspadne, onda bez turbine.

Njemac ti je cudo

pre 7 godina

@Brenki

U kom svetu ti zivis? Koji prosecan evropljanin menja kola na 3 godine i to jos i kupi nova? Brate, prosecan evropljanin prezivljava na reanimaciji, a vozi kola 6-10 godina stara i menja kad mora. Eventualno kupe novi auto ako je na nekoj super ponudi.

A kvalitet automobila opada, iz istih razloga zasto opada i kvalitet frizidera. Ne moze da se dobije i klima i sva moguca elektronika u automobilu, a da bude jeftino. Gde se ukrade - na kvalitetu. Jetinija izrada, a veci broj dodatne opreme dobijes.
Frizider za 200 evra ne moze da traje kao frizider od pre 40 godina, koji je kostao 1500 DM, jos i u to vreme.

hiavata

pre 7 godina

@ (Dusan, 18. oktobar 2016 14:05)Tacno je da Mazda ima 2,5 turbo benzinca za CX-9, uskoro ce biti prisutan i na CX-5 i Mazdi 6. Ima i turbo (cini mi se bi-turbo) dizel od 2,2 litara, kao i manji od 1,5l, za Mazdu 2 i Mazdu 3. Medjutim, ono sto je razlikuje od ostalih je da nema 0,9, 1,2 i slicne motore sa radnim zapreminama koje su za teske automobile jednostavno premale! Svi oni dobro idu do 100 km/h, i slicno, medjutim, preko toga ili pri vecim opterecenjima, trose i zagadjuju daleko vise. Zato smatram da je Mazda napravila pravi potez sa svojom strategijom "right size" motora, i uz rekordne kompresije i ostala resenja ne odstupa puno potrosnjom u realnoj voznji.
(Nemanja, 18. oktobar 2016 18:45)

Mazda ce vec sledecom generacijom motora preci na turbake, to je neminovno. Razlog je prost, taj 2.0 skyactiv od 165ks ne moze da se poredi sa ekvivalentnim turbakom iste snage u voznji. Dzaba 165ks kad je na ispod 3500r obrtaja kilav. Mazda mlati mrtvog konja i izvlaci poslednje iz atmo motora sa povecanom kompresijom ali tu daljeg napretka vise nema. Visoka kompresija == slabe performanse. Bice interesantno videti kako ce ti motori da se ponasaju kad budu stari 10ak godina i izgube stepen kompresije.

B

pre 7 godina

....dok će sledeća generacija pogonskih agregata General Motorsa, koja će se pojaviti 2019. godine ....

1.) Nemci su na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama najavili da će do 2050. godine zabraniti upotrebu automobila sa konvencionalnim (benzinskim i dizel) motorima
2.) ...da će joj se pridružiti Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo - članice ZEV alijanse
3.) ... pokrenuće i američke savezne države Kalifornija, Konektikat, Merilend, Masačusets, Njujork, Oregon i Vermont
4.) Berlin -- Do 2020. godine na nemačkim ulicama trebalo bi da bude milion električnih automobila.

Zanimljivo...

Еуридамас

pre 7 godina

@Jovan, Колико знам, турбо бензинци и троше мало више уља, то је по мени више предност него мана, тј. ако се изузме финансијска страна. Колико је прешла Октавија?

Banjalučanin

pre 7 godina

Ispod 1.0 benzinac može ići u supermini kategoriju (Up, Mii, Citigo, Panda, 500, C1,...). Ali bilo koji kompakt zaslužuje bar 1.4 benzinski ili 1.6 dizelski motor. Nije mi logično da BMW u motocikl ugradi 1200 ccm motor, a drugi u velike automobile 899.

henk.mudi

pre 7 godina

Pa to je ono sto Mazda radi-normalna zapremina, u buducnosti sa turbinom. E to je prava stvar. A ne ovi eko-jet-prc-mrc. Oduvek mi je glupo zvucalo da treba da platim 15 hiljada evra za 1000ccm, ili 25 hiljada za 1400ccm. Ide to ok, trosi kao atmosferac te snage ali zuji kao fen. I jos te ubedjuju da duze traje. ha ha ha. Na srecu proizvodjaca, dosta je ovaca. C segment i manji krosoveri-minimum 1500ccm, d segment i srednji SUV minimum 2000, it's the only way.

sonja

pre 7 godina

Svud me diraj al' u atmosferca ne moj, ne diraj me tamo gde su raneeeeee...
I ne trazi da budem ko drugi (mali turbo) jer su moje nade pokopane..

Ivan

pre 7 godina

U teoriji mali turbo benzinac troši manje goriva od većeg atmosferskog motora iste snage. Istina je da to važi samo do punog uključivanja turbine. Ako ga pošteno gazite potrošit će više od iste takove vožnje atmosferskog motora.
I tako su proizvođači, koristeći teoriju potrošnje pri laganoj vožnji, deklarirali malu potrošnju i zagađenje takvih malih turbo motora.
U stvarnosti treba ih više gaziti, pa ni potrošnja nije mala.

Ja sam vozio svoj 2.0 atmosferski motor 150 km po lokalnoj cesti 60-90km/h i 220 km po autocesti 120-160 km/h. Miks potrošnje je bio 7,5l benzina (mjereno na benzinskoj - do čepa). Može li ikako manje?

Megalos

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?

jovan

pre 7 godina

@Еуридамас: Meni 1.8 tsi u Oktaviji "lepo" troši ulje, oko 1l na 15000. U servisu kažu da je to normalno i da nema potrebe ništa gledati niti raditi. Malo sam bio razočaran, ali tako je kako je. Drugih problema nema.

Nemanja

pre 7 godina

@ (Dusan, 18. oktobar 2016 14:05)

Tacno je da Mazda ima 2,5 turbo benzinca za CX-9, uskoro ce biti prisutan i na CX-5 i Mazdi 6. Ima i turbo (cini mi se bi-turbo) dizel od 2,2 litara, kao i manji od 1,5l, za Mazdu 2 i Mazdu 3. Medjutim, ono sto je razlikuje od ostalih je da nema 0,9, 1,2 i slicne motore sa radnim zapreminama koje su za teske automobile jednostavno premale! Svi oni dobro idu do 100 km/h, i slicno, medjutim, preko toga ili pri vecim opterecenjima, trose i zagadjuju daleko vise. Zato smatram da je Mazda napravila pravi potez sa svojom strategijom "right size" motora, i uz rekordne kompresije i ostala resenja ne odstupa puno potrosnjom u realnoj voznji.

ko sta voli

pre 7 godina

Moze i mala pomoc, sta bi ste pre odabrali, Hyundai Tucson 1.6 gdi, Tucson 1.6 t- gdi ili Nisan Qasqhai 1.2 t - dgi ( zadnja dva su turbobenzinca ) ?
(Megalos, 18. oktobar 2016 23:47)

Ja bih odabrao Tucson 1.6 t-gdi. Razlog je taj sto ga i sam vozim, znaci potpuno sam subjektivan :-) . Prednosti nad Qashqai-jem su; Unutra je zapreminom prostora dominantan nad rivalom, prostor za putnike i gepek,veca snaga motora, mana je kod nas slabije ime brenda. Motor je fantastican, sa njim je prava pritajena zver, 1.6 t-gdi je odlican izbor za njega.Ubrzanja i medju ubrzanja su odlicna,pogotovo kada je uparen sa 7 dct menjacem, potrosnja takodje fantasticna u prevodu trosi mnogo(sto je naravno relativna stvar, s'obzirom na tezinu vozila i snagu motora,grad ne moze ispod 10-11 a autoput 8-9 litara). Znaci mana u odnosu na atmosferski 1.6 gdi je povecana potrosnja i kod nas dolazi samo uparen sa AWD u verziji sa turbo benzincem, dok se recimo u Sloveniji moze naruciti i sa pogonom na prednjim tockovima.
Turbo benzinac je dosta skuplji u nabavci, atmosferac po meni slab za tu tezinu vozila, ko posmatra samo ekonomicnost bi trebao razmisliti o baznim dizelasima za Tucsona i Qashqai-ja. Ko zeli dobre performanse, turbo benzinac je logican izbor.U tom slucaju za Quashqai bi trebalo razmotriti 1.6 dig-t motor.

duki

pre 7 godina

Pored Tucsona 1.6 turbo benzin, pogledaj sestrinsku Kiu ili Nissan Qashqai sa 1.6 turbo benzincem. Tu ima da se bira ili awd pogon ili automatski menjac, ne mogu oba zajedno kod Nissana.

bozon

pre 7 godina

@Megalos
Ne znam kakav je Tucson, ali drugar vozi tog Qashqai-ja vec drugu godinu i odusevljen je (prethodni auto mu je bio Qashqai 1.6 atmosferski benzin). Kaze dosta manje trosi, ne cuje se auto, mnogo bolje povuce (uglavnom sve prednosti turbo motora).

Zuruck

pre 7 godina

Da li ovo čitaju naši zakonodavci?
Pa ovo ugrožava donošenje novih propisa za registraciju vozila.
Kako da bude pravedniji od postojećeg kada proizvođači sad povećaju kubikažu?

henk.mudi

pre 7 godina

CarloNS-Mislim da nisi dobro procitao moj komentar. Takva je trenutna situacija, a razloge sam vrlo precizno naveo. Naravno, ako smatras da sam negde pogresio, napisi, covek se uci celog zivota.

Baxuz

pre 7 godina

Pa mali dizeli izumiru vec nekoliko godina. Pezo-Citroen su ukinuli legendarni 1.4HDI i zamenili ga sa 1.6BlueHDI sa 75ks. Ford je isti motor zamenio sa 1.5l. Mislim da se jos samo Fiat i Opel nude sa 1.3 dizelom.

DonJuan

pre 7 godina

Hvala dragom bogu da se prestaje sa ovim idiotskim trendom koji nema ama ni jednu jedinu prednost osim jeftinije registracije u Srbiji.