Nedelja, 16.10.2016.

19:25

Dodik: BiH je podeljena, da se fino raziđemo...

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je za bosansku televiziju Fejs rekao da je odvajanje Srpske od BiH moguće i da bi to za Bošnjake bilo najbolje.

Izvor: Tanjug

Dodik: BiH je podeljena, da se fino raziðemo... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

nezavisni mislilac

pre 7 godina

@Realno,

Ovo buncanje o katastarkom valsnistvu Srba cak i da je tacno a nije ZNACI JEDNU VELIKU NULU POLITICKI I DRZAVOTVORNO- ovo zasigurno nije jedina "plemenska" fabrikacija. Moze se vrlo jednostavno i brzo dokazati da je lazna, proverom bilo koje zemljopisne knjige izdate prije II Svjetskog rata. Ovim ce biti dokazano da je 51 procenat teritorija Bosne i Hercegovine klasificirano kao sumsko zemljiste, a preostalih 49 posto koristeno za agrikulturu i stocarstvo. Od sumske povrsine, 95 procenata je bilo u vlasnistvu drzave – sto znaci drustveno vlasnistvo svih gradjana – dok je samo 31 procenat zemljista klasificiranog kao agrikulturno bilo u privatnom vlasnistvu Bosnjaka, Hrvata i Srba. Stoga, samo 15 procenata zemljistva Bosne i Hercegovine je bilo u privatnim rukama, sto nikako ne moze opravdati ove "argumente" osim kroz mitologiju i izmisljenu istoriju. A ako je istina da je 33% stanovnistva - Srbi posedovalo 70% zemljista odakle ta teorija ugrozenosti???? koliko ja vidim Bosnjaci koji su "prodali veru za veceru" nisu bas dobro prodali.

Anonimni Srbin

pre 7 godina

Cepaj koliko hoćeš burazeru ali da se pripojiš Srbiji bogami jok. Ne očekuj od matice ništa, imamo mi naših problema, a imamo i jako lep odnos sa našim Bošnjacima zato paljba sa svojom nacionalističkom retorikom kojom verovatno nešto veće skrivaš.

Vel Santic

pre 7 godina

sve ove srednjovjekovne plemensko kolektivističke teme prave i rade dodik i izetbegović a i čović da se slučajno društvo cijele BiH ne bi nikako bavilo stvarnim pitanjima koja u BiH TEK TREBA POČETI RJEŠAVATI a u nedopustivom zakašnjenju oduvijek - a to su pitanja cjelokupne ekonomije, sva društvena i zdravstvena pitanja, pitanja ljudskih prava svih POJEDINACA I DRUGAČIJIH građana BiH npr. ona pitanja kojim se bavi zaštitnik građana i građanki, pitanja zaštite ljudskih prava žena, gej populacije, djece, omladine itd... pitanjima ne samo 21og vijeka već i prošlog vijeka koja su na Zapadu bila počela da se rješavaju antiratnim (i antivijetnamskoratnim i antihladnoratovskim) pokretima 60ih, ispravnim feminističkim pokretima, Stonewallskom pobunom, progresima i ispravkama u medicini gdje je konačno ispravljeno da npr. homoseksualnost i biseksualnost nisu bolesti već prirodni i normalni varijeteti ljudske odrasle konsenzualne seksualne orijentacije ravnopravni heteroseksualnoj... i drugi progresi u medicini itd...itd... samozvanim liderima naroda u BiH nikako ne bi odgovarao bilo kakav progres u BiH po svim tim pitanjima jer znaju da ne samo da ne bi imali više šanse već bi svako s malo mozga u glavi zaboravio na te lidere i njihove nacionalizme i šovinizme.
Podrška komentarima Lo Fat, 16. oktobar 2016 23:45 i sale74, 17. oktobar 2016 00:14 (samo bez rakije jer ne mogu smisliti alkohol a kamoli da ga pijem, radije voćne sokove)

realno

pre 7 godina

Srbi su legalni vlasnici preko 70% katastarskog zemljista u BiH. Za to postoje zvanicne zemljisne knjige sve sa imenom i prezimenom svakog vlasnika, to i Zapad zna , cak i ne spori. To je bio i glavni razlog rata u BiH jer je Muslimanima trebao dodatni zivotni prostor za normalno funkcionisanje njihovog nacionalnog korpusa. To je ujedno i glavni razlog zasto se oni danas protive podjeli BiH jer znaju da bi ostali kratkih rukava ako bi se u tom procesu podjele postovala pravna drzava i privatno vlasnistvo u koje se Zapad toliko kune. To je i razlog zasto prizeljkuju novi rat jer znaju da su iz prethodnog izasli sa vise nego sto im zakonski pripada i da jedino ratom mogu ocuvati teritorije koje su im pripale Daytonskim sporazumom. To je i razlog zasto uvijek spominju procentualnu zastupljenost njihovog nacionalnog korpusa, jer iako ta cinjenica nema nikakvu pravnu valjanost, u eventualnom politickom mesetarenju oko podjele to bi im bio jedini argument (pored argumenta sile)neumitnu realnost koja kaze da su Srbi vecinski (privatni) vlasnici zemljisnog katastra u BiH.

Ja medjutim ne krivim Muslimane za njihov stav jer objektivno njima treba funkcionalan i zaokruzen prostor i potrebno je da se razumije njihov strah od podjele u kojoj bi mogli vise izgubiti nego dobiti. S druge strane Muslimani treba da shvate da su Srbi spremni na dogovor i ustupke, bas kao sto su zarad mira u kuci pristali da u Daytonu daju preko 20% teritorije koja im legalno i zakonski pripada.

C i n i k

pre 7 godina

Realno,to je najbolje. Nakon toga sam siguran da bi Sarajevo napredovalo. RS bi se pretvorila u blato,u rusku,sivu guberniju iz koje bi se narod odselio,pobegao. Ali razdvajanje je dobra opcija za muslimane,u to sam siguran.

sale74

pre 7 godina

"Cepajte" dobru rakiju..."cepajte" dobar roštilj..."cepajte" mali fudbal ljudi...cepajte drva bree...dosta cepanja teritorija i ljudskih života!!! A sada držte palčeve za letelice koje se približavaju Marsu...

Derventa RS

pre 7 godina

Ako svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje, sta je sa narodom Sandžaka ili Vojvodine.
(Edo, 16. oktobar 2016 20:55)

Lol! Ako nisi znao, u Vojvodini Srbi čine preko 70% stanovništva.
''Sandžak'' ne postoji već vijekovima, to je termin na turskom jeziku koji koristi muslimansko stanovništvo koje živi u Srbiji i Crnoj Gori. U Srbiji, muslimansko/bošnjačko stanovništvo živi u 2 okruga - Zlatiborskom i Raškom, i u jednom i u drugom su manjina. Država Srbija ne poznaje i ne priznaje nikakav drugi termin za taj dio zemlje. Bošnjaci u Srbiji su nacionalna manjina, većinsko stanovništvo su u svega 3 opštine na Pešterskoj visoravni - Novi Pazar, Sjenica i Tutin. Više stanovnika ima Bijeljina sa okolinom nego što Bošnjaka ima u cijeloj Srbiji! ;) Samo poređenje međunarodno priznate Republike Srpske sa oko 1 200 000 Srba i oko 100 000 Bošnjaka u Srbiji je presmiješno. :D
Ali sve se može dogovoriti, nezavisna Republika Srpska u zamjenu za nezavisnu Republiku Pešter! :D

Dzoni-69

pre 7 godina

Pa ovako, posto neki komentatori se zale ovde kao eto ne valja im BiH i eto smeta im Bosnjacki nacionalizam. Meni smeta svaki, ali vi izgleda zaboravljate sta ste tim Bosnjacima radili od 1992-1995-te, i kako im dan-danas vrijedjate zrtve, od Srebenice, pa do Prijedora, Tomasice i te jadne djece ubijene u Sarajevu.

Dalje, kad se otvarala dzamija u BL pravili ste s*anja. U SA niti jedna crkva srusena nije bila. I kakvo takvo to Sarajevo je i dalje vise izmjesano nego li vi u tom srpskom talibanskom entitetu. U tu Federaciju vas gro dolazi da radi, i tu problema nemate.

Ali je.i ga - vi bi i dalje da srbujete, da izvrcete istoriju. Svakom je pun ku.ac vaseg srbovanja i niko vam ne vjeruje vise. Niko. Evo u CG ste pokusali danas da pravite s*anja.

A ako hocete iz Bosne - mozete, ali ne sa procentom zemlje koji imate sad i koji ste stekli etnickim ciscenjem. Nije ovo vise 1992-ga. Pamet u glavu.

mlekadzija

pre 7 godina

Razlaz i to miran bi bilo najbolje resenje ali ne moze. Hrvati imaju gde, Srbi takodje a kome ce Muslimani da se okrenu? Daleko Turska Saudijska Arabija jos dalje... tamni vilajet ce da nastavi da tavori nefunkcionalan, nestabilan, nepriznat od druge strane...a bosanski kazan ce da se tiho krcka i dalje.

Darko

pre 7 godina

3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da...
(Derventa RS, 16. oktobar 2016 21:45)

Druže moj, muslimani su 40% Brckog, a Srbi 30%.

Lo Fat

pre 7 godina

Dogovoreno onda, ukidaju se sve drzave, pokrajine, banovine, distrihti. Nema vise naroda I narodnosti, samo Jugosloveni. Ko se Moli kome bogu njegova je stvar. Od sada se bavimo samo ekonomijom, razvojem nauke I tehnologije, stitimo nase, Jugoslovensko trziste. Zdravstvo, skolstvo besplatno, za sve ostalo mora da se radi I zaradi.

Eto, vidite da je lako dogovoriti se, sve se moze kad se hoce.

Bosanac

pre 7 godina

Moze nova Juga ali da,
Jezik bude Jugoslovenski, a ne Srpsko-Hrvatsni niti Hrvatsko-Srpski
Da Bosnjaci budu konstitutivan narod
Da svaki narod ima jednak udio u vlasti
Da se odluke ne mogu donositi preglasavanjem
Ukratko, da svi narodi i narodnosti imaju ista prava i budu ravnopravni u izvrsnoj, zakonodavnoj vlasti, prosveti, nauci, sportu itd itd..

nehumano tip

pre 7 godina

@Edo

Kakve veze imaju % teritorije i stanovništva? Normalno da je tako jer su mimo Banjaluke svi veliki gradovi u federaciji. Da ste pametni vi bi ste se borili za raju, a ne zemlju. A što se tiče Raške, ako je raja protiv da bude u Srbiji, ja bih ih pustio sutra. Šta ja imam od toga da se Tutin crta da je Srbija, ako ljudi to ne žele? Ne kažem da je tako, nego ako je tako.
Evo Hrvati najurili Srbe i osta to pusto, sutra će švabe to da pokupuju budzašto, a i njih i nas sve manje.

Renton

pre 7 godina

1. Ako nisi znao, i Hrvatska je podijeljena na 2 dijela, Dubrovačko-neretvanska županija je Neumom odvojena od ostatka države... A takvih primjera u svijetu imaš koliko hoćeš.

Nije. Hrvatska je svojim teritorijalnim vodama povezana sa Dubrovnikom.

2. Prema Dejtonskom sporazumu, Republici Srpskoj je obezbijeđen koridor kroz Brčko, koji povezuje zapadni i istočni dio Srpske, tako da R. Srpska NIJE podijeljena na 2 dijela!

Po Daytonu Brčko Distrikta nema. Dodik je uradio potpis da Brčko Distrikt pod vlašću države BiH.

3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da... ;) Čuj Bošnjaci i Hrvati ne bi prihvatili da Brčko uđe u sastav Srpske... :D Jaro moj, u centru Brčkog se nalazi spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, sa sve srpskom trobojkom. :)

Srbi? 65%? Osim ako ne misliš da se dio Hrvata i Bošnjaka izjasnilo Srbima katolicima i muslimanima. U centru se nalaze i spomenici ARBiH i HVO.

Izvoli:

2013 census[edit]
Bosniaks - 35,381 (42.36%)
Serbs - 28,884 (34.58%)
Croats - 17,252 (20.66%)
others - 1,899 (2.28%

Orilo Gorilo

pre 7 godina

Kako podijeliti Bosnu?
Procentualno, 20% Hrvatima, 30% Srbima, 45% Bošnjacima, 5% ostalima?
Kako pospajati teritorije koje većinski naseljavaju Hrvati, Srbi, Bošnjaci, ostali? Nenaseljeni dio zemlje lako se podijeli procentualno, ali kako podijelit naseljeni? Jedino "humanim" preseljenjem stanovništva?
Kako žvjet u državi koja će imati granice koje po nekoliko puta sjeku istu cestu, sti dalekovod, isti vodovod, istu rijeku, isto brdo? Bosnu je nemoguće podijeliti, jer Bosna tim čudesnim rasporedom stanovništva tzv. konstitutivnih naroda, čuva sama sebe. Mislim da Bosna treba ostati cjelovita i njegovati svoje specifičnosti. Bosna se može samo isprazniti ali ne i podijeliti (ispraznit će se ako postane članica EU pa narod bude mogao raditi u EU).

zimzeleni

pre 7 godina

A zamislite kad bi u Srbiji svaki narod, od ALbanaca na Presevu do Madjara u Vojvodini krenuo ovako ko Dodik da se bahati... braco Srbi, pamet u glavu. Jednom smo vec jedva preziveli nacionalizam.

sale123

pre 7 godina

Da se razidjemo , pa da radis u Republici Srpskoj sta god ti je volja, da bude tvoja prcija i vise nego sto je sada! Dok su drugi ratovali za RS ti nisi, a dok su ti isti borci gladovali ti si sve vrijeme pljackao! Upamti jedno, zavrsices u zatvoru kao i Sanader, jer si sirov i bahat !

Bosanac

pre 7 godina

Dobro ti je Senad reko...Nema podjele Bosne bez rata,a ti sad stisni pa se upusti u tu avanturu...Završit ćeš kao Milošević,Karadžić,Mladić i ostali...Svoj narod ćeš izložiti stradanju u svakom pogledu a veliko je pitanje da li bi sačuvali entitet koji vam je trenutno zagarantovan...Nisi ti glup ali su glupi oni koji ti slijepo vjeruju...

sefket ramadani

pre 7 godina

bosnjaci treba da naprave svoju drzavu. ta drzava treba da se prostire od bihaca do novog pazara. napraviti dogovor sa srbima i hrvatima i isctati granice pa da se onda posteno razidjemo.

Foca/Srbinje

pre 7 godina

E ovako..Ja nemam nista protiv BiH u kojoj cu se osjecati mirno i slobodno odnosno prije svega mislim da mogu da prosetam slobodno evo npr. centrom Sarajeva noseci brojanicu ili krst ili da mogu na sav glas reci svoje ime ili moje familije(u vise navrata sam imao neprilika u vezi ovoga nazalost)...i kako ja onda nakon svega recenog mogu da dozivljavam BiH svojom drzavom..drzavom u kojoj u bar 40% se ne mogu osjecati slobodno,,,znam da bi bilo rata ako bi se odovajali i samim tim sam ili za ako je ikako moguce mirno razdvajanje sto je izuzetno tesko ili da nastavimo da zivimo u ovoj sklepanoj drzavi(bolje i to da bude nekakav mir nego opet rijeke krvi)...ZIVI BILI!!!!

danguba

pre 7 godina

Nezavisni od koga, čega? Penzije i plate budžetskim korisnicima ne mogu da se isplate bez novih zaduživanja kod MMF ili kojekavih anonimnih banaka..., ekonomija ne postoji, preživljava se od kredita do kredita..., barem 30% radnika u RS platu dobija iz Federacije, jer su tamo sva moguće firme, predstavništva i distributerske kuće..., dalje, teritorijalno RS nema integritet, podijeljena je na sjevero-zapad i jugo-istok, a između Brčko..., dakle granice je nemoguće čuvati, osim ako pola stnovnika ne zaposli u carini i graničnoj kontroli..., imati u susjedstvu muslimansku džamahiriju, nije nikome u interesu, ponajmanje Srbima..., samostalna muslimanska država bi potencijalno bila stalni izvor nestabilnosti za Balkan i EU...
I na kraju, šta građani RS dobijaju nezavisnošću?

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

a u stvari ajde da se ujedinjujemo u YU opet?
(Lo Fat, 16. oktobar 2016 21:20)

Може, али да:
1-нестану државе,и унутрашње границе, и да се уведу оних 9 бановина као у времену Краљевине Југославије од 1929 до 1941

2-да нестану нације, и да се сви претопимо у Југословене православне, католичке и муслиманске вероисповести.

3-да службени језик буде Српскохрватски

4-да овај пут будемо капиталистичко друштво

5-да будемо чланица ЕУ

6-застава да нам буде као некад, значи плаво-бело-црвена, али без звезде у средини, химна ,,хеј Словени,,.

Derventa RS

pre 7 godina

Rat bi izbio oko Brcko distrikta, bez njega srpska bi bila jedina drzava na svijetu podijeljena na dva dijela tacno po sredini, a bosnjaci i hrvati nikad ne bi prihvatili brcko u RS-u
(brko, 16. oktobar 2016 20:31)

1. Ako nisi znao, i Hrvatska je podijeljena na 2 dijela, Dubrovačko-neretvanska županija je Neumom odvojena od ostatka države... A takvih primjera u svijetu imaš koliko hoćeš.
2. Prema Dejtonskom sporazumu, Republici Srpskoj je obezbijeđen koridor kroz Brčko, koji povezuje zapadni i istočni dio Srpske, tako da R. Srpska NIJE podijeljena na 2 dijela!
3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da... ;) Čuj Bošnjaci i Hrvati ne bi prihvatili da Brčko uđe u sastav Srpske... :D Jaro moj, u centru Brčkog se nalazi spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, sa sve srpskom trobojkom. :)

Stefan

pre 7 godina

Joj u toj Bosni narod ko da je proklet, a na nasu zalost vidim niko ni u Srbiji pametan nije. Necu vise kriti ne razumem ja uopste vise bosanske Srbe nesto se stalno bore za svoju drzavu a svu su decu poslali po Beogradu i Novom Sadu. Niko na Balkanu ne razume 21. vek slobodu kretanja vaznost i nevaznost drzave i slobode pojedinaca. Najlepse mi je bilo u drzavama u kojima me niko nikad ne pita ni sta sam po nacionalnosti, niti koju drzavu vise volim. Al ne moze kako ce i moci te zemlje su imale dugu tradiciju unapredjivanja drustva. A ovde su u tom periodu bili Otomani i to je glavni problem. Jer Otomansko carstvo se zasnivalo na pokoravanju vece kolicine zemlje i onda tlacenjem svih onih koji nisu isti kao oni i zato stalna borba u Bosni oko tla i zato je jedino merilo moci koliko kojih ima.

Renton

pre 7 godina

Jako teško bez rata. JAKO! SRBI NE ZAVARAVAJMO SE!!! S tim da iz ovog rata Srbi mogu izaći samo kao gubitnici. Ono što su Srbi nekad imali u naoružanju danas nemaju ni 10% od toga, a ono što su Bošnjaci (pa i Hrvati - oni su kontrolom NATO) nekad imali danas imaju 20x više (Vojna industrija FBiH je druga najjača poslije vojne industrije Srbije, RS nema vojnu industriju).

Da bi se BiH raspala bosanski Srbi (Srbija se neće smijeti miješati ko zadnji put, a iskreno ja svoje dijete ne bi poslao da ide ginut zbog necega čega već ima na pretek u Srbiji) moraju prvo pobijediti Bošnjake pa onda i USA/EU/NATO.

Jednostavno nije pametno razbijati BiH.

Andy

pre 7 godina

Nema šanse za takvo što! Evi pokušan je državni udar u CG. Da li misliš da ih je Milo sam pohvatao? E nije jer su mu ih pokazali Ameri. Možeš brate da se bahatiš koliko hoćeš ali prije ili kasnije te ideje o odvajanju mirnim ili nemirnim putem biće prošlost. Ajde možeš nas lagati ali nemoj sebe više molim te.

ali baba

pre 7 godina

@Ja volim Bošnjake i Hrvate i oni su naša braća.

Ali, dođe vreme da se braća podele i da svako ima svoj stan, porodicu...

Da se podeli pa da se posećujemo po svadbama...
(Sibirski tigar, 16. oktobar 2016 20:24)

sve je to lepo i ja sam istog misljenja kao i ti, a verovatno i ogromna vecina bosnjaka. ima tu jedan problem, jedan brat hoce da uzme od babove imovine vise nego sto mu pripada, a ovaj drugi i treci se bune. veruj mi da bi se svi razisli lepo kako kazes, ali da srbi, kojih ima oko 30% uzmu 49% bosne nije posteno druze

predrag

pre 7 godina

Kada se govori o samoopredeljenju to vazI za konstutivne narode. Srbi u Bosni to jesu, Bosnjaci u Srbiji to nisu, vec samo manjina. To je ooooogromna razlika.

kinez

pre 7 godina

bih je ne od nule krenula devedesetih, vec iz debelog minusa... sada je tek mozda tu nulu stigla! zamislite sta bi bilo da se odvoje stvarno.... ponovo unazad 20 godina i u taj minus!
ja kao srbin to ne zelim srbima u bih... vec da zajedno nastave da se bore za svoju buducnost i daju sve od sebe!
tesko jeste... podele itd, ali dok svi oni ne shvate da je bosna i hercegovina njihova drzava, a ne srbija, hrvatska itd nece nista napraviti!
p.s. a imaju potencijala vecih od svih bivsih drzava juge! pomalo su svako

Miloš

pre 7 godina

RSrpska je entjtet a to je više od pokrajne kakvo je bilo Kosovo. Da ona pravno postoji kao administrativna uprava sa svim elementima državnosti i to je činjenica. Svojom krvavom borbom se srpski narod izborio da Bosna ne bude unitarna država i da mu se ne nameće volja bilo Bošnjaka bilo
Hrvata. Bilo bi najbolje da se ta volja ne narušava spolja mešanjem zapadnih i islamskih centara moći jer bi onda dejtonska Bosna mogla normalnije funkcionisati kao država. Ovako neće biti kraja željama Bošnjaka da ostvare ono što u ratu nisu uspeli. I nije Dodik usamljen u tome. I drugi srpski političari u RSrpskoj su na tom stanovištu.

Renton

pre 7 godina

"Mozda zbog toga sto je Kosovo samo pokrajina, a Srpska je ipak nekakva Republika kao i Texas na primer.
(Baki sine obrisi sline, 16. oktobar 2016 20:48)"

Notorna glupost poredit Texas sa Entitetom: Republika Srpska. Republiku Srpsku niko nije priznao kao nezavisnu republiku već kao autonomnu administrativnu jedinicu 3 konstitutivna naroda u sklopu države Bosne i Hercegovine, nasljednice Republike BiH koja bila jedina legalna i legitimna nasljednica SRBiH.

Nama Srbima ovo ne odgovara ali pravno gledano ostatak svijeta ovako gleda. Zastava sa ljiljanima je bila pred UN-om a ne naša trobojka.

Edo

pre 7 godina

Nema odcijepljenja RS bez rata. Ovo je jako opasan riječnik. Mnogi komentarišu sa narod ima pravo na samo opredjeljenje i ima pravo da se odcijepi. Problem sa RS je njena teritorija koja je osvojena u ratu i protjerivanjem stanovništa koji je vijekovima živio tu. Nemoze se 49% teritorije dati narodu kojeg ima 30%. Ako svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje, sta je sa narodom Sandžaka ili Vojvodine. Očigledno kod vas postoji dupli standardi gdje neko ima pravo da se odcijepi a neko ne. Prema tome najbolje je za sve nas da se tenzije smire i da se počnemo baviti temama od kojih ce nam svima biti bolje. A porucio bih i Zapadnim i Istočnim komšijama i susjedima ostavite pobogu već jednom Bosnu na miru.

Baki sine obrisi sline

pre 7 godina

Svako na svoju stranu i gotovo. Cist racun-duga ljubav!
(Nikola P., 16. oktobar 2016 19:34)

A što to ne važi i za kosovo?
@(filip, 16. oktobar 2016 20:33)


Mozda zbog toga sto je Kosovo samo pokrajina, a Srpska je ipak nekakva Republika kao i Texas na primer.

Ima huligana i nad huliganom

pre 7 godina

Može fino da se raziđemo, ali Srbi da dobiju svojih proporcionalnih 30%, ne 49%!
(Huligan, 16. oktobar 2016 19:54)


Po katastarskim knjigama 51% , pre onih 49% po Dejtonskom sporazumu!!?

Sibirski tigar

pre 7 godina

Ja volim Bošnjake i Hrvate i oni su naša braća.

Ali, dođe vreme da se braća podele i da svako ima svoj stan, porodicu...

Da se podeli pa da se posećujemo po svadbama...

Haller

pre 7 godina

Da se "mirno razdijes" jednake su ti sanse kao i ukidanje Srpske. Tako kazu dokumenta. Prosao referendum pa sad valja nesto ponuditi gradjanima. Posto nemas nista,nista im i nudis.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

О томе не одлучујемо ми...Али, ми смо ту увек да подржимо вољу 1.4 милиона грађана из Републике Српске.

strucnjak

pre 7 godina

Pa dokle? Stvarno misliš da se možemo mirno razići? Umjesto da huškate jedne na druge trebate sjesti i razgovarati. A ako ne možete sjesti kao ljudi povucite se iz politike i predajte vlast onima koji znaju šta da rade. Ovako ćete započeti još jedan rat a vi koji ste sada na vlasti ćete pobjeći čim pukne prva puška. I kako misliš da ti Republika Srpska opstane? Srbiji ne trebate, sami ne možete; svoju proizvodnju nemate, sve ste rasprodali. Da li misliš živjeti od kredita MMF? Koliko dugo? Počni razmišljati o ovim stvarima a ne o novim referendumima i otcjepljenjima/ratovima. Jer sam siguran da se mirnim putem nećemo razići.

Sandžak

pre 7 godina

Ja nigdje podjele ne vidim jer kad udjem u Bosni i Hercegovini samo prodjem kroz jednu granicu i prodjem kroz čitavu državu a nidje drugih granica.

Razlaz

pre 7 godina

Da bogdom moze da se nesto mirno resi na Balkanu, ali sumnjam. Svi ovi argumenti sa strane Srba su validni da su kojim slucajem dozvolili Sloveniji, Hrvatskoj ili BiH da to urade posle njihovih referenduma. Naravno da u slucaju referenduma u RS samo Srbi ce glasati za, dali ostali u RS imaju pravo da ostanu u BiH kao sto su to Srbi trazili. Zbog toga je malo verovatno da ce do razlaza doci mirno ako Srbija i Srbi ne ponude nesto Bosnjacima i Hrvatima.

brko

pre 7 godina

Rat bi izbio oko Brcko distrikta, bez njega srpska bi bila jedina drzava na svijetu podijeljena na dva dijela tacno po sredini, a bosnjaci i hrvati nikad ne bi prihvatili brcko u RS-u

sosax

pre 7 godina

Ja sam protiv cepanja BiH. RS i Srbi treba da se bore za svoje, ali nezavisnost je pre loša nego dobra. Iz čisto srpskog ugla, šta ćemo sa Brčkim, šta sa većinski srpskim Glamočem, Drvarom, Petrovcem, Grahovom, srpskim selima iznad Dubrovnika koja su pripala hrvatskom selu-opštini Ravno? Bošnjaci i Srbi su najsličniji i dosta je više ovih secikesa i profitera. Bakir je takođe plitak političar. On i Mile se odlično dopunjuju.

Alen

pre 7 godina

Ja ne mislim da smo mi Bosnjaci ikakav element i ne mislim da bilo sta ovisi o nama, posebno ne sudbina Bosne ALI postoje oni koji stoje iza nas. Tu prije svega mislim na USA. Sve sto Milorad treba da objasni svom narodu je kako misli da zaobidje tu prepreku. Sve ovo pisem bez ikakvog hejta, samo pokusavam da razumijem situaciju. Sta ce on da radi dan poslije referenduma? Kako ce da organizuje zivot svojih gradjana?

Mo

pre 7 godina

I sam sam otisao iz Bih u vrijeme izbijanja rata....i bio sam uvijek protiv podjela, separatizma....međutim podjela Bih je samo nastavak raznih otcjepljenja u SFRJ....Sarajevo svaki dan šalje otrovne poruke za RS, sa sve instalacijom RS kao genocidne tvorevine....( a to su prenijeli svi vazni mediji!???). Pa ako se tako jedan narod izražava i ima stav prema drugom, onda je razlaz jedina ispravna stvar... Referendum je osnova demokratskog društva, zasto ga zabraniti!?? Ako je to mirno izjašnjavanje jednog naroda.... Na Kosovu čak nije ni bilo referenduma pred jednostrano otcjepljenje...
Ali, ponavljam da separatizam nikom nista nije dobrog dao, ali sta bi bilo riješenje za ovaj haos u Bih koji samo političarima služi kao paravan za korupciju i ležerni lopovluk

Miro

pre 7 godina

Pdelimo se ponovo i proglasimo Dodika za dozivotnog vladara RS, a Izetbegovica kalifa bosanskog kalifata. Bravo momci, samo napred dok ima budala.

SRBIN

pre 7 godina

A da se ti malo "razidjes" sa foteljom! Moze? I zamenis jednom apsanom... ;-)
(NBGDEMOKRATA, 16. oktobar 2016 19:37)




Imas li ti nekoga ko je bolji,,pouzdaniji,,posteniji??

Pajo pajo

pre 7 godina

Tako je presednice pakuj kofer i idi na dedinje,, bolje da se razdvojimo da nas neuvedes u krvavi rat her ces onda to sve sa svojom porodicim posmatrati iz Beograda velegrada.

Miro

pre 7 godina

Pdelimo se ponovo i proglasimo Dodika za dozivotnog vladara RS, a Izetbegovica kalifa bosanskog kalifata. Bravo momci, samo napred dok ima budala.

Pajo pajo

pre 7 godina

Tako je presednice pakuj kofer i idi na dedinje,, bolje da se razdvojimo da nas neuvedes u krvavi rat her ces onda to sve sa svojom porodicim posmatrati iz Beograda velegrada.

Mo

pre 7 godina

I sam sam otisao iz Bih u vrijeme izbijanja rata....i bio sam uvijek protiv podjela, separatizma....međutim podjela Bih je samo nastavak raznih otcjepljenja u SFRJ....Sarajevo svaki dan šalje otrovne poruke za RS, sa sve instalacijom RS kao genocidne tvorevine....( a to su prenijeli svi vazni mediji!???). Pa ako se tako jedan narod izražava i ima stav prema drugom, onda je razlaz jedina ispravna stvar... Referendum je osnova demokratskog društva, zasto ga zabraniti!?? Ako je to mirno izjašnjavanje jednog naroda.... Na Kosovu čak nije ni bilo referenduma pred jednostrano otcjepljenje...
Ali, ponavljam da separatizam nikom nista nije dobrog dao, ali sta bi bilo riješenje za ovaj haos u Bih koji samo političarima služi kao paravan za korupciju i ležerni lopovluk

Haller

pre 7 godina

Da se "mirno razdijes" jednake su ti sanse kao i ukidanje Srpske. Tako kazu dokumenta. Prosao referendum pa sad valja nesto ponuditi gradjanima. Posto nemas nista,nista im i nudis.

SRBIN

pre 7 godina

A da se ti malo "razidjes" sa foteljom! Moze? I zamenis jednom apsanom... ;-)
(NBGDEMOKRATA, 16. oktobar 2016 19:37)




Imas li ti nekoga ko je bolji,,pouzdaniji,,posteniji??

Edo

pre 7 godina

Nema odcijepljenja RS bez rata. Ovo je jako opasan riječnik. Mnogi komentarišu sa narod ima pravo na samo opredjeljenje i ima pravo da se odcijepi. Problem sa RS je njena teritorija koja je osvojena u ratu i protjerivanjem stanovništa koji je vijekovima živio tu. Nemoze se 49% teritorije dati narodu kojeg ima 30%. Ako svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje, sta je sa narodom Sandžaka ili Vojvodine. Očigledno kod vas postoji dupli standardi gdje neko ima pravo da se odcijepi a neko ne. Prema tome najbolje je za sve nas da se tenzije smire i da se počnemo baviti temama od kojih ce nam svima biti bolje. A porucio bih i Zapadnim i Istočnim komšijama i susjedima ostavite pobogu već jednom Bosnu na miru.

sosax

pre 7 godina

Ja sam protiv cepanja BiH. RS i Srbi treba da se bore za svoje, ali nezavisnost je pre loša nego dobra. Iz čisto srpskog ugla, šta ćemo sa Brčkim, šta sa većinski srpskim Glamočem, Drvarom, Petrovcem, Grahovom, srpskim selima iznad Dubrovnika koja su pripala hrvatskom selu-opštini Ravno? Bošnjaci i Srbi su najsličniji i dosta je više ovih secikesa i profitera. Bakir je takođe plitak političar. On i Mile se odlično dopunjuju.

Sibirski tigar

pre 7 godina

Ja volim Bošnjake i Hrvate i oni su naša braća.

Ali, dođe vreme da se braća podele i da svako ima svoj stan, porodicu...

Da se podeli pa da se posećujemo po svadbama...

brko

pre 7 godina

Rat bi izbio oko Brcko distrikta, bez njega srpska bi bila jedina drzava na svijetu podijeljena na dva dijela tacno po sredini, a bosnjaci i hrvati nikad ne bi prihvatili brcko u RS-u

strucnjak

pre 7 godina

Pa dokle? Stvarno misliš da se možemo mirno razići? Umjesto da huškate jedne na druge trebate sjesti i razgovarati. A ako ne možete sjesti kao ljudi povucite se iz politike i predajte vlast onima koji znaju šta da rade. Ovako ćete započeti još jedan rat a vi koji ste sada na vlasti ćete pobjeći čim pukne prva puška. I kako misliš da ti Republika Srpska opstane? Srbiji ne trebate, sami ne možete; svoju proizvodnju nemate, sve ste rasprodali. Da li misliš živjeti od kredita MMF? Koliko dugo? Počni razmišljati o ovim stvarima a ne o novim referendumima i otcjepljenjima/ratovima. Jer sam siguran da se mirnim putem nećemo razići.

Alen

pre 7 godina

Ja ne mislim da smo mi Bosnjaci ikakav element i ne mislim da bilo sta ovisi o nama, posebno ne sudbina Bosne ALI postoje oni koji stoje iza nas. Tu prije svega mislim na USA. Sve sto Milorad treba da objasni svom narodu je kako misli da zaobidje tu prepreku. Sve ovo pisem bez ikakvog hejta, samo pokusavam da razumijem situaciju. Sta ce on da radi dan poslije referenduma? Kako ce da organizuje zivot svojih gradjana?

Ima huligana i nad huliganom

pre 7 godina

Može fino da se raziđemo, ali Srbi da dobiju svojih proporcionalnih 30%, ne 49%!
(Huligan, 16. oktobar 2016 19:54)


Po katastarskim knjigama 51% , pre onih 49% po Dejtonskom sporazumu!!?

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

О томе не одлучујемо ми...Али, ми смо ту увек да подржимо вољу 1.4 милиона грађана из Републике Српске.

predrag

pre 7 godina

Kada se govori o samoopredeljenju to vazI za konstutivne narode. Srbi u Bosni to jesu, Bosnjaci u Srbiji to nisu, vec samo manjina. To je ooooogromna razlika.

Foca/Srbinje

pre 7 godina

E ovako..Ja nemam nista protiv BiH u kojoj cu se osjecati mirno i slobodno odnosno prije svega mislim da mogu da prosetam slobodno evo npr. centrom Sarajeva noseci brojanicu ili krst ili da mogu na sav glas reci svoje ime ili moje familije(u vise navrata sam imao neprilika u vezi ovoga nazalost)...i kako ja onda nakon svega recenog mogu da dozivljavam BiH svojom drzavom..drzavom u kojoj u bar 40% se ne mogu osjecati slobodno,,,znam da bi bilo rata ako bi se odovajali i samim tim sam ili za ako je ikako moguce mirno razdvajanje sto je izuzetno tesko ili da nastavimo da zivimo u ovoj sklepanoj drzavi(bolje i to da bude nekakav mir nego opet rijeke krvi)...ZIVI BILI!!!!

Baki sine obrisi sline

pre 7 godina

Svako na svoju stranu i gotovo. Cist racun-duga ljubav!
(Nikola P., 16. oktobar 2016 19:34)

A što to ne važi i za kosovo?
@(filip, 16. oktobar 2016 20:33)


Mozda zbog toga sto je Kosovo samo pokrajina, a Srpska je ipak nekakva Republika kao i Texas na primer.

Renton

pre 7 godina

Jako teško bez rata. JAKO! SRBI NE ZAVARAVAJMO SE!!! S tim da iz ovog rata Srbi mogu izaći samo kao gubitnici. Ono što su Srbi nekad imali u naoružanju danas nemaju ni 10% od toga, a ono što su Bošnjaci (pa i Hrvati - oni su kontrolom NATO) nekad imali danas imaju 20x više (Vojna industrija FBiH je druga najjača poslije vojne industrije Srbije, RS nema vojnu industriju).

Da bi se BiH raspala bosanski Srbi (Srbija se neće smijeti miješati ko zadnji put, a iskreno ja svoje dijete ne bi poslao da ide ginut zbog necega čega već ima na pretek u Srbiji) moraju prvo pobijediti Bošnjake pa onda i USA/EU/NATO.

Jednostavno nije pametno razbijati BiH.

Sandžak

pre 7 godina

Ja nigdje podjele ne vidim jer kad udjem u Bosni i Hercegovini samo prodjem kroz jednu granicu i prodjem kroz čitavu državu a nidje drugih granica.

Derventa RS

pre 7 godina

Rat bi izbio oko Brcko distrikta, bez njega srpska bi bila jedina drzava na svijetu podijeljena na dva dijela tacno po sredini, a bosnjaci i hrvati nikad ne bi prihvatili brcko u RS-u
(brko, 16. oktobar 2016 20:31)

1. Ako nisi znao, i Hrvatska je podijeljena na 2 dijela, Dubrovačko-neretvanska županija je Neumom odvojena od ostatka države... A takvih primjera u svijetu imaš koliko hoćeš.
2. Prema Dejtonskom sporazumu, Republici Srpskoj je obezbijeđen koridor kroz Brčko, koji povezuje zapadni i istočni dio Srpske, tako da R. Srpska NIJE podijeljena na 2 dijela!
3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da... ;) Čuj Bošnjaci i Hrvati ne bi prihvatili da Brčko uđe u sastav Srpske... :D Jaro moj, u centru Brčkog se nalazi spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, sa sve srpskom trobojkom. :)

Renton

pre 7 godina

"Mozda zbog toga sto je Kosovo samo pokrajina, a Srpska je ipak nekakva Republika kao i Texas na primer.
(Baki sine obrisi sline, 16. oktobar 2016 20:48)"

Notorna glupost poredit Texas sa Entitetom: Republika Srpska. Republiku Srpsku niko nije priznao kao nezavisnu republiku već kao autonomnu administrativnu jedinicu 3 konstitutivna naroda u sklopu države Bosne i Hercegovine, nasljednice Republike BiH koja bila jedina legalna i legitimna nasljednica SRBiH.

Nama Srbima ovo ne odgovara ali pravno gledano ostatak svijeta ovako gleda. Zastava sa ljiljanima je bila pred UN-om a ne naša trobojka.

ali baba

pre 7 godina

@Ja volim Bošnjake i Hrvate i oni su naša braća.

Ali, dođe vreme da se braća podele i da svako ima svoj stan, porodicu...

Da se podeli pa da se posećujemo po svadbama...
(Sibirski tigar, 16. oktobar 2016 20:24)

sve je to lepo i ja sam istog misljenja kao i ti, a verovatno i ogromna vecina bosnjaka. ima tu jedan problem, jedan brat hoce da uzme od babove imovine vise nego sto mu pripada, a ovaj drugi i treci se bune. veruj mi da bi se svi razisli lepo kako kazes, ali da srbi, kojih ima oko 30% uzmu 49% bosne nije posteno druze

danguba

pre 7 godina

Nezavisni od koga, čega? Penzije i plate budžetskim korisnicima ne mogu da se isplate bez novih zaduživanja kod MMF ili kojekavih anonimnih banaka..., ekonomija ne postoji, preživljava se od kredita do kredita..., barem 30% radnika u RS platu dobija iz Federacije, jer su tamo sva moguće firme, predstavništva i distributerske kuće..., dalje, teritorijalno RS nema integritet, podijeljena je na sjevero-zapad i jugo-istok, a između Brčko..., dakle granice je nemoguće čuvati, osim ako pola stnovnika ne zaposli u carini i graničnoj kontroli..., imati u susjedstvu muslimansku džamahiriju, nije nikome u interesu, ponajmanje Srbima..., samostalna muslimanska država bi potencijalno bila stalni izvor nestabilnosti za Balkan i EU...
I na kraju, šta građani RS dobijaju nezavisnošću?

Dzoni-69

pre 7 godina

Pa ovako, posto neki komentatori se zale ovde kao eto ne valja im BiH i eto smeta im Bosnjacki nacionalizam. Meni smeta svaki, ali vi izgleda zaboravljate sta ste tim Bosnjacima radili od 1992-1995-te, i kako im dan-danas vrijedjate zrtve, od Srebenice, pa do Prijedora, Tomasice i te jadne djece ubijene u Sarajevu.

Dalje, kad se otvarala dzamija u BL pravili ste s*anja. U SA niti jedna crkva srusena nije bila. I kakvo takvo to Sarajevo je i dalje vise izmjesano nego li vi u tom srpskom talibanskom entitetu. U tu Federaciju vas gro dolazi da radi, i tu problema nemate.

Ali je.i ga - vi bi i dalje da srbujete, da izvrcete istoriju. Svakom je pun ku.ac vaseg srbovanja i niko vam ne vjeruje vise. Niko. Evo u CG ste pokusali danas da pravite s*anja.

A ako hocete iz Bosne - mozete, ali ne sa procentom zemlje koji imate sad i koji ste stekli etnickim ciscenjem. Nije ovo vise 1992-ga. Pamet u glavu.

zimzeleni

pre 7 godina

A zamislite kad bi u Srbiji svaki narod, od ALbanaca na Presevu do Madjara u Vojvodini krenuo ovako ko Dodik da se bahati... braco Srbi, pamet u glavu. Jednom smo vec jedva preziveli nacionalizam.

Razlaz

pre 7 godina

Da bogdom moze da se nesto mirno resi na Balkanu, ali sumnjam. Svi ovi argumenti sa strane Srba su validni da su kojim slucajem dozvolili Sloveniji, Hrvatskoj ili BiH da to urade posle njihovih referenduma. Naravno da u slucaju referenduma u RS samo Srbi ce glasati za, dali ostali u RS imaju pravo da ostanu u BiH kao sto su to Srbi trazili. Zbog toga je malo verovatno da ce do razlaza doci mirno ako Srbija i Srbi ne ponude nesto Bosnjacima i Hrvatima.

Andy

pre 7 godina

Nema šanse za takvo što! Evi pokušan je državni udar u CG. Da li misliš da ih je Milo sam pohvatao? E nije jer su mu ih pokazali Ameri. Možeš brate da se bahatiš koliko hoćeš ali prije ili kasnije te ideje o odvajanju mirnim ili nemirnim putem biće prošlost. Ajde možeš nas lagati ali nemoj sebe više molim te.

Miloš

pre 7 godina

RSrpska je entjtet a to je više od pokrajne kakvo je bilo Kosovo. Da ona pravno postoji kao administrativna uprava sa svim elementima državnosti i to je činjenica. Svojom krvavom borbom se srpski narod izborio da Bosna ne bude unitarna država i da mu se ne nameće volja bilo Bošnjaka bilo
Hrvata. Bilo bi najbolje da se ta volja ne narušava spolja mešanjem zapadnih i islamskih centara moći jer bi onda dejtonska Bosna mogla normalnije funkcionisati kao država. Ovako neće biti kraja željama Bošnjaka da ostvare ono što u ratu nisu uspeli. I nije Dodik usamljen u tome. I drugi srpski političari u RSrpskoj su na tom stanovištu.

sale123

pre 7 godina

Da se razidjemo , pa da radis u Republici Srpskoj sta god ti je volja, da bude tvoja prcija i vise nego sto je sada! Dok su drugi ratovali za RS ti nisi, a dok su ti isti borci gladovali ti si sve vrijeme pljackao! Upamti jedno, zavrsices u zatvoru kao i Sanader, jer si sirov i bahat !

kinez

pre 7 godina

bih je ne od nule krenula devedesetih, vec iz debelog minusa... sada je tek mozda tu nulu stigla! zamislite sta bi bilo da se odvoje stvarno.... ponovo unazad 20 godina i u taj minus!
ja kao srbin to ne zelim srbima u bih... vec da zajedno nastave da se bore za svoju buducnost i daju sve od sebe!
tesko jeste... podele itd, ali dok svi oni ne shvate da je bosna i hercegovina njihova drzava, a ne srbija, hrvatska itd nece nista napraviti!
p.s. a imaju potencijala vecih od svih bivsih drzava juge! pomalo su svako

Bosanac

pre 7 godina

Moze nova Juga ali da,
Jezik bude Jugoslovenski, a ne Srpsko-Hrvatsni niti Hrvatsko-Srpski
Da Bosnjaci budu konstitutivan narod
Da svaki narod ima jednak udio u vlasti
Da se odluke ne mogu donositi preglasavanjem
Ukratko, da svi narodi i narodnosti imaju ista prava i budu ravnopravni u izvrsnoj, zakonodavnoj vlasti, prosveti, nauci, sportu itd itd..

Bosanac

pre 7 godina

Dobro ti je Senad reko...Nema podjele Bosne bez rata,a ti sad stisni pa se upusti u tu avanturu...Završit ćeš kao Milošević,Karadžić,Mladić i ostali...Svoj narod ćeš izložiti stradanju u svakom pogledu a veliko je pitanje da li bi sačuvali entitet koji vam je trenutno zagarantovan...Nisi ti glup ali su glupi oni koji ti slijepo vjeruju...

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

a u stvari ajde da se ujedinjujemo u YU opet?
(Lo Fat, 16. oktobar 2016 21:20)

Може, али да:
1-нестану државе,и унутрашње границе, и да се уведу оних 9 бановина као у времену Краљевине Југославије од 1929 до 1941

2-да нестану нације, и да се сви претопимо у Југословене православне, католичке и муслиманске вероисповести.

3-да службени језик буде Српскохрватски

4-да овај пут будемо капиталистичко друштво

5-да будемо чланица ЕУ

6-застава да нам буде као некад, значи плаво-бело-црвена, али без звезде у средини, химна ,,хеј Словени,,.

Renton

pre 7 godina

1. Ako nisi znao, i Hrvatska je podijeljena na 2 dijela, Dubrovačko-neretvanska županija je Neumom odvojena od ostatka države... A takvih primjera u svijetu imaš koliko hoćeš.

Nije. Hrvatska je svojim teritorijalnim vodama povezana sa Dubrovnikom.

2. Prema Dejtonskom sporazumu, Republici Srpskoj je obezbijeđen koridor kroz Brčko, koji povezuje zapadni i istočni dio Srpske, tako da R. Srpska NIJE podijeljena na 2 dijela!

Po Daytonu Brčko Distrikta nema. Dodik je uradio potpis da Brčko Distrikt pod vlašću države BiH.

3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da... ;) Čuj Bošnjaci i Hrvati ne bi prihvatili da Brčko uđe u sastav Srpske... :D Jaro moj, u centru Brčkog se nalazi spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, sa sve srpskom trobojkom. :)

Srbi? 65%? Osim ako ne misliš da se dio Hrvata i Bošnjaka izjasnilo Srbima katolicima i muslimanima. U centru se nalaze i spomenici ARBiH i HVO.

Izvoli:

2013 census[edit]
Bosniaks - 35,381 (42.36%)
Serbs - 28,884 (34.58%)
Croats - 17,252 (20.66%)
others - 1,899 (2.28%

sefket ramadani

pre 7 godina

bosnjaci treba da naprave svoju drzavu. ta drzava treba da se prostire od bihaca do novog pazara. napraviti dogovor sa srbima i hrvatima i isctati granice pa da se onda posteno razidjemo.

Lo Fat

pre 7 godina

Dogovoreno onda, ukidaju se sve drzave, pokrajine, banovine, distrihti. Nema vise naroda I narodnosti, samo Jugosloveni. Ko se Moli kome bogu njegova je stvar. Od sada se bavimo samo ekonomijom, razvojem nauke I tehnologije, stitimo nase, Jugoslovensko trziste. Zdravstvo, skolstvo besplatno, za sve ostalo mora da se radi I zaradi.

Eto, vidite da je lako dogovoriti se, sve se moze kad se hoce.

Orilo Gorilo

pre 7 godina

Kako podijeliti Bosnu?
Procentualno, 20% Hrvatima, 30% Srbima, 45% Bošnjacima, 5% ostalima?
Kako pospajati teritorije koje većinski naseljavaju Hrvati, Srbi, Bošnjaci, ostali? Nenaseljeni dio zemlje lako se podijeli procentualno, ali kako podijelit naseljeni? Jedino "humanim" preseljenjem stanovništva?
Kako žvjet u državi koja će imati granice koje po nekoliko puta sjeku istu cestu, sti dalekovod, isti vodovod, istu rijeku, isto brdo? Bosnu je nemoguće podijeliti, jer Bosna tim čudesnim rasporedom stanovništva tzv. konstitutivnih naroda, čuva sama sebe. Mislim da Bosna treba ostati cjelovita i njegovati svoje specifičnosti. Bosna se može samo isprazniti ali ne i podijeliti (ispraznit će se ako postane članica EU pa narod bude mogao raditi u EU).

Darko

pre 7 godina

3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da...
(Derventa RS, 16. oktobar 2016 21:45)

Druže moj, muslimani su 40% Brckog, a Srbi 30%.

mlekadzija

pre 7 godina

Razlaz i to miran bi bilo najbolje resenje ali ne moze. Hrvati imaju gde, Srbi takodje a kome ce Muslimani da se okrenu? Daleko Turska Saudijska Arabija jos dalje... tamni vilajet ce da nastavi da tavori nefunkcionalan, nestabilan, nepriznat od druge strane...a bosanski kazan ce da se tiho krcka i dalje.

Stefan

pre 7 godina

Joj u toj Bosni narod ko da je proklet, a na nasu zalost vidim niko ni u Srbiji pametan nije. Necu vise kriti ne razumem ja uopste vise bosanske Srbe nesto se stalno bore za svoju drzavu a svu su decu poslali po Beogradu i Novom Sadu. Niko na Balkanu ne razume 21. vek slobodu kretanja vaznost i nevaznost drzave i slobode pojedinaca. Najlepse mi je bilo u drzavama u kojima me niko nikad ne pita ni sta sam po nacionalnosti, niti koju drzavu vise volim. Al ne moze kako ce i moci te zemlje su imale dugu tradiciju unapredjivanja drustva. A ovde su u tom periodu bili Otomani i to je glavni problem. Jer Otomansko carstvo se zasnivalo na pokoravanju vece kolicine zemlje i onda tlacenjem svih onih koji nisu isti kao oni i zato stalna borba u Bosni oko tla i zato je jedino merilo moci koliko kojih ima.

nehumano tip

pre 7 godina

@Edo

Kakve veze imaju % teritorije i stanovništva? Normalno da je tako jer su mimo Banjaluke svi veliki gradovi u federaciji. Da ste pametni vi bi ste se borili za raju, a ne zemlju. A što se tiče Raške, ako je raja protiv da bude u Srbiji, ja bih ih pustio sutra. Šta ja imam od toga da se Tutin crta da je Srbija, ako ljudi to ne žele? Ne kažem da je tako, nego ako je tako.
Evo Hrvati najurili Srbe i osta to pusto, sutra će švabe to da pokupuju budzašto, a i njih i nas sve manje.

Anonimni Srbin

pre 7 godina

Cepaj koliko hoćeš burazeru ali da se pripojiš Srbiji bogami jok. Ne očekuj od matice ništa, imamo mi naših problema, a imamo i jako lep odnos sa našim Bošnjacima zato paljba sa svojom nacionalističkom retorikom kojom verovatno nešto veće skrivaš.

C i n i k

pre 7 godina

Realno,to je najbolje. Nakon toga sam siguran da bi Sarajevo napredovalo. RS bi se pretvorila u blato,u rusku,sivu guberniju iz koje bi se narod odselio,pobegao. Ali razdvajanje je dobra opcija za muslimane,u to sam siguran.

sale74

pre 7 godina

"Cepajte" dobru rakiju..."cepajte" dobar roštilj..."cepajte" mali fudbal ljudi...cepajte drva bree...dosta cepanja teritorija i ljudskih života!!! A sada držte palčeve za letelice koje se približavaju Marsu...

Derventa RS

pre 7 godina

Ako svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje, sta je sa narodom Sandžaka ili Vojvodine.
(Edo, 16. oktobar 2016 20:55)

Lol! Ako nisi znao, u Vojvodini Srbi čine preko 70% stanovništva.
''Sandžak'' ne postoji već vijekovima, to je termin na turskom jeziku koji koristi muslimansko stanovništvo koje živi u Srbiji i Crnoj Gori. U Srbiji, muslimansko/bošnjačko stanovništvo živi u 2 okruga - Zlatiborskom i Raškom, i u jednom i u drugom su manjina. Država Srbija ne poznaje i ne priznaje nikakav drugi termin za taj dio zemlje. Bošnjaci u Srbiji su nacionalna manjina, većinsko stanovništvo su u svega 3 opštine na Pešterskoj visoravni - Novi Pazar, Sjenica i Tutin. Više stanovnika ima Bijeljina sa okolinom nego što Bošnjaka ima u cijeloj Srbiji! ;) Samo poređenje međunarodno priznate Republike Srpske sa oko 1 200 000 Srba i oko 100 000 Bošnjaka u Srbiji je presmiješno. :D
Ali sve se može dogovoriti, nezavisna Republika Srpska u zamjenu za nezavisnu Republiku Pešter! :D

realno

pre 7 godina

Srbi su legalni vlasnici preko 70% katastarskog zemljista u BiH. Za to postoje zvanicne zemljisne knjige sve sa imenom i prezimenom svakog vlasnika, to i Zapad zna , cak i ne spori. To je bio i glavni razlog rata u BiH jer je Muslimanima trebao dodatni zivotni prostor za normalno funkcionisanje njihovog nacionalnog korpusa. To je ujedno i glavni razlog zasto se oni danas protive podjeli BiH jer znaju da bi ostali kratkih rukava ako bi se u tom procesu podjele postovala pravna drzava i privatno vlasnistvo u koje se Zapad toliko kune. To je i razlog zasto prizeljkuju novi rat jer znaju da su iz prethodnog izasli sa vise nego sto im zakonski pripada i da jedino ratom mogu ocuvati teritorije koje su im pripale Daytonskim sporazumom. To je i razlog zasto uvijek spominju procentualnu zastupljenost njihovog nacionalnog korpusa, jer iako ta cinjenica nema nikakvu pravnu valjanost, u eventualnom politickom mesetarenju oko podjele to bi im bio jedini argument (pored argumenta sile)neumitnu realnost koja kaze da su Srbi vecinski (privatni) vlasnici zemljisnog katastra u BiH.

Ja medjutim ne krivim Muslimane za njihov stav jer objektivno njima treba funkcionalan i zaokruzen prostor i potrebno je da se razumije njihov strah od podjele u kojoj bi mogli vise izgubiti nego dobiti. S druge strane Muslimani treba da shvate da su Srbi spremni na dogovor i ustupke, bas kao sto su zarad mira u kuci pristali da u Daytonu daju preko 20% teritorije koja im legalno i zakonski pripada.

nezavisni mislilac

pre 7 godina

@Realno,

Ovo buncanje o katastarkom valsnistvu Srba cak i da je tacno a nije ZNACI JEDNU VELIKU NULU POLITICKI I DRZAVOTVORNO- ovo zasigurno nije jedina "plemenska" fabrikacija. Moze se vrlo jednostavno i brzo dokazati da je lazna, proverom bilo koje zemljopisne knjige izdate prije II Svjetskog rata. Ovim ce biti dokazano da je 51 procenat teritorija Bosne i Hercegovine klasificirano kao sumsko zemljiste, a preostalih 49 posto koristeno za agrikulturu i stocarstvo. Od sumske povrsine, 95 procenata je bilo u vlasnistvu drzave – sto znaci drustveno vlasnistvo svih gradjana – dok je samo 31 procenat zemljista klasificiranog kao agrikulturno bilo u privatnom vlasnistvu Bosnjaka, Hrvata i Srba. Stoga, samo 15 procenata zemljistva Bosne i Hercegovine je bilo u privatnim rukama, sto nikako ne moze opravdati ove "argumente" osim kroz mitologiju i izmisljenu istoriju. A ako je istina da je 33% stanovnistva - Srbi posedovalo 70% zemljista odakle ta teorija ugrozenosti???? koliko ja vidim Bosnjaci koji su "prodali veru za veceru" nisu bas dobro prodali.

Vel Santic

pre 7 godina

sve ove srednjovjekovne plemensko kolektivističke teme prave i rade dodik i izetbegović a i čović da se slučajno društvo cijele BiH ne bi nikako bavilo stvarnim pitanjima koja u BiH TEK TREBA POČETI RJEŠAVATI a u nedopustivom zakašnjenju oduvijek - a to su pitanja cjelokupne ekonomije, sva društvena i zdravstvena pitanja, pitanja ljudskih prava svih POJEDINACA I DRUGAČIJIH građana BiH npr. ona pitanja kojim se bavi zaštitnik građana i građanki, pitanja zaštite ljudskih prava žena, gej populacije, djece, omladine itd... pitanjima ne samo 21og vijeka već i prošlog vijeka koja su na Zapadu bila počela da se rješavaju antiratnim (i antivijetnamskoratnim i antihladnoratovskim) pokretima 60ih, ispravnim feminističkim pokretima, Stonewallskom pobunom, progresima i ispravkama u medicini gdje je konačno ispravljeno da npr. homoseksualnost i biseksualnost nisu bolesti već prirodni i normalni varijeteti ljudske odrasle konsenzualne seksualne orijentacije ravnopravni heteroseksualnoj... i drugi progresi u medicini itd...itd... samozvanim liderima naroda u BiH nikako ne bi odgovarao bilo kakav progres u BiH po svim tim pitanjima jer znaju da ne samo da ne bi imali više šanse već bi svako s malo mozga u glavi zaboravio na te lidere i njihove nacionalizme i šovinizme.
Podrška komentarima Lo Fat, 16. oktobar 2016 23:45 i sale74, 17. oktobar 2016 00:14 (samo bez rakije jer ne mogu smisliti alkohol a kamoli da ga pijem, radije voćne sokove)

Pajo pajo

pre 7 godina

Tako je presednice pakuj kofer i idi na dedinje,, bolje da se razdvojimo da nas neuvedes u krvavi rat her ces onda to sve sa svojom porodicim posmatrati iz Beograda velegrada.

Edo

pre 7 godina

Nema odcijepljenja RS bez rata. Ovo je jako opasan riječnik. Mnogi komentarišu sa narod ima pravo na samo opredjeljenje i ima pravo da se odcijepi. Problem sa RS je njena teritorija koja je osvojena u ratu i protjerivanjem stanovništa koji je vijekovima živio tu. Nemoze se 49% teritorije dati narodu kojeg ima 30%. Ako svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje, sta je sa narodom Sandžaka ili Vojvodine. Očigledno kod vas postoji dupli standardi gdje neko ima pravo da se odcijepi a neko ne. Prema tome najbolje je za sve nas da se tenzije smire i da se počnemo baviti temama od kojih ce nam svima biti bolje. A porucio bih i Zapadnim i Istočnim komšijama i susjedima ostavite pobogu već jednom Bosnu na miru.

Haller

pre 7 godina

Da se "mirno razdijes" jednake su ti sanse kao i ukidanje Srpske. Tako kazu dokumenta. Prosao referendum pa sad valja nesto ponuditi gradjanima. Posto nemas nista,nista im i nudis.

SRBIN

pre 7 godina

A da se ti malo "razidjes" sa foteljom! Moze? I zamenis jednom apsanom... ;-)
(NBGDEMOKRATA, 16. oktobar 2016 19:37)




Imas li ti nekoga ko je bolji,,pouzdaniji,,posteniji??

Baki sine obrisi sline

pre 7 godina

Svako na svoju stranu i gotovo. Cist racun-duga ljubav!
(Nikola P., 16. oktobar 2016 19:34)

A što to ne važi i za kosovo?
@(filip, 16. oktobar 2016 20:33)


Mozda zbog toga sto je Kosovo samo pokrajina, a Srpska je ipak nekakva Republika kao i Texas na primer.

Miro

pre 7 godina

Pdelimo se ponovo i proglasimo Dodika za dozivotnog vladara RS, a Izetbegovica kalifa bosanskog kalifata. Bravo momci, samo napred dok ima budala.

Dzoni-69

pre 7 godina

Pa ovako, posto neki komentatori se zale ovde kao eto ne valja im BiH i eto smeta im Bosnjacki nacionalizam. Meni smeta svaki, ali vi izgleda zaboravljate sta ste tim Bosnjacima radili od 1992-1995-te, i kako im dan-danas vrijedjate zrtve, od Srebenice, pa do Prijedora, Tomasice i te jadne djece ubijene u Sarajevu.

Dalje, kad se otvarala dzamija u BL pravili ste s*anja. U SA niti jedna crkva srusena nije bila. I kakvo takvo to Sarajevo je i dalje vise izmjesano nego li vi u tom srpskom talibanskom entitetu. U tu Federaciju vas gro dolazi da radi, i tu problema nemate.

Ali je.i ga - vi bi i dalje da srbujete, da izvrcete istoriju. Svakom je pun ku.ac vaseg srbovanja i niko vam ne vjeruje vise. Niko. Evo u CG ste pokusali danas da pravite s*anja.

A ako hocete iz Bosne - mozete, ali ne sa procentom zemlje koji imate sad i koji ste stekli etnickim ciscenjem. Nije ovo vise 1992-ga. Pamet u glavu.

ali baba

pre 7 godina

@Ja volim Bošnjake i Hrvate i oni su naša braća.

Ali, dođe vreme da se braća podele i da svako ima svoj stan, porodicu...

Da se podeli pa da se posećujemo po svadbama...
(Sibirski tigar, 16. oktobar 2016 20:24)

sve je to lepo i ja sam istog misljenja kao i ti, a verovatno i ogromna vecina bosnjaka. ima tu jedan problem, jedan brat hoce da uzme od babove imovine vise nego sto mu pripada, a ovaj drugi i treci se bune. veruj mi da bi se svi razisli lepo kako kazes, ali da srbi, kojih ima oko 30% uzmu 49% bosne nije posteno druze

Sibirski tigar

pre 7 godina

Ja volim Bošnjake i Hrvate i oni su naša braća.

Ali, dođe vreme da se braća podele i da svako ima svoj stan, porodicu...

Da se podeli pa da se posećujemo po svadbama...

Mo

pre 7 godina

I sam sam otisao iz Bih u vrijeme izbijanja rata....i bio sam uvijek protiv podjela, separatizma....međutim podjela Bih je samo nastavak raznih otcjepljenja u SFRJ....Sarajevo svaki dan šalje otrovne poruke za RS, sa sve instalacijom RS kao genocidne tvorevine....( a to su prenijeli svi vazni mediji!???). Pa ako se tako jedan narod izražava i ima stav prema drugom, onda je razlaz jedina ispravna stvar... Referendum je osnova demokratskog društva, zasto ga zabraniti!?? Ako je to mirno izjašnjavanje jednog naroda.... Na Kosovu čak nije ni bilo referenduma pred jednostrano otcjepljenje...
Ali, ponavljam da separatizam nikom nista nije dobrog dao, ali sta bi bilo riješenje za ovaj haos u Bih koji samo političarima služi kao paravan za korupciju i ležerni lopovluk

strucnjak

pre 7 godina

Pa dokle? Stvarno misliš da se možemo mirno razići? Umjesto da huškate jedne na druge trebate sjesti i razgovarati. A ako ne možete sjesti kao ljudi povucite se iz politike i predajte vlast onima koji znaju šta da rade. Ovako ćete započeti još jedan rat a vi koji ste sada na vlasti ćete pobjeći čim pukne prva puška. I kako misliš da ti Republika Srpska opstane? Srbiji ne trebate, sami ne možete; svoju proizvodnju nemate, sve ste rasprodali. Da li misliš živjeti od kredita MMF? Koliko dugo? Počni razmišljati o ovim stvarima a ne o novim referendumima i otcjepljenjima/ratovima. Jer sam siguran da se mirnim putem nećemo razići.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

a u stvari ajde da se ujedinjujemo u YU opet?
(Lo Fat, 16. oktobar 2016 21:20)

Може, али да:
1-нестану државе,и унутрашње границе, и да се уведу оних 9 бановина као у времену Краљевине Југославије од 1929 до 1941

2-да нестану нације, и да се сви претопимо у Југословене православне, католичке и муслиманске вероисповести.

3-да службени језик буде Српскохрватски

4-да овај пут будемо капиталистичко друштво

5-да будемо чланица ЕУ

6-застава да нам буде као некад, значи плаво-бело-црвена, али без звезде у средини, химна ,,хеј Словени,,.

zimzeleni

pre 7 godina

A zamislite kad bi u Srbiji svaki narod, od ALbanaca na Presevu do Madjara u Vojvodini krenuo ovako ko Dodik da se bahati... braco Srbi, pamet u glavu. Jednom smo vec jedva preziveli nacionalizam.

brko

pre 7 godina

Rat bi izbio oko Brcko distrikta, bez njega srpska bi bila jedina drzava na svijetu podijeljena na dva dijela tacno po sredini, a bosnjaci i hrvati nikad ne bi prihvatili brcko u RS-u

Sandžak

pre 7 godina

Ja nigdje podjele ne vidim jer kad udjem u Bosni i Hercegovini samo prodjem kroz jednu granicu i prodjem kroz čitavu državu a nidje drugih granica.

Ima huligana i nad huliganom

pre 7 godina

Može fino da se raziđemo, ali Srbi da dobiju svojih proporcionalnih 30%, ne 49%!
(Huligan, 16. oktobar 2016 19:54)


Po katastarskim knjigama 51% , pre onih 49% po Dejtonskom sporazumu!!?

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

О томе не одлучујемо ми...Али, ми смо ту увек да подржимо вољу 1.4 милиона грађана из Републике Српске.

Renton

pre 7 godina

Jako teško bez rata. JAKO! SRBI NE ZAVARAVAJMO SE!!! S tim da iz ovog rata Srbi mogu izaći samo kao gubitnici. Ono što su Srbi nekad imali u naoružanju danas nemaju ni 10% od toga, a ono što su Bošnjaci (pa i Hrvati - oni su kontrolom NATO) nekad imali danas imaju 20x više (Vojna industrija FBiH je druga najjača poslije vojne industrije Srbije, RS nema vojnu industriju).

Da bi se BiH raspala bosanski Srbi (Srbija se neće smijeti miješati ko zadnji put, a iskreno ja svoje dijete ne bi poslao da ide ginut zbog necega čega već ima na pretek u Srbiji) moraju prvo pobijediti Bošnjake pa onda i USA/EU/NATO.

Jednostavno nije pametno razbijati BiH.

danguba

pre 7 godina

Nezavisni od koga, čega? Penzije i plate budžetskim korisnicima ne mogu da se isplate bez novih zaduživanja kod MMF ili kojekavih anonimnih banaka..., ekonomija ne postoji, preživljava se od kredita do kredita..., barem 30% radnika u RS platu dobija iz Federacije, jer su tamo sva moguće firme, predstavništva i distributerske kuće..., dalje, teritorijalno RS nema integritet, podijeljena je na sjevero-zapad i jugo-istok, a između Brčko..., dakle granice je nemoguće čuvati, osim ako pola stnovnika ne zaposli u carini i graničnoj kontroli..., imati u susjedstvu muslimansku džamahiriju, nije nikome u interesu, ponajmanje Srbima..., samostalna muslimanska država bi potencijalno bila stalni izvor nestabilnosti za Balkan i EU...
I na kraju, šta građani RS dobijaju nezavisnošću?

sale123

pre 7 godina

Da se razidjemo , pa da radis u Republici Srpskoj sta god ti je volja, da bude tvoja prcija i vise nego sto je sada! Dok su drugi ratovali za RS ti nisi, a dok su ti isti borci gladovali ti si sve vrijeme pljackao! Upamti jedno, zavrsices u zatvoru kao i Sanader, jer si sirov i bahat !

sefket ramadani

pre 7 godina

bosnjaci treba da naprave svoju drzavu. ta drzava treba da se prostire od bihaca do novog pazara. napraviti dogovor sa srbima i hrvatima i isctati granice pa da se onda posteno razidjemo.

Derventa RS

pre 7 godina

Rat bi izbio oko Brcko distrikta, bez njega srpska bi bila jedina drzava na svijetu podijeljena na dva dijela tacno po sredini, a bosnjaci i hrvati nikad ne bi prihvatili brcko u RS-u
(brko, 16. oktobar 2016 20:31)

1. Ako nisi znao, i Hrvatska je podijeljena na 2 dijela, Dubrovačko-neretvanska županija je Neumom odvojena od ostatka države... A takvih primjera u svijetu imaš koliko hoćeš.
2. Prema Dejtonskom sporazumu, Republici Srpskoj je obezbijeđen koridor kroz Brčko, koji povezuje zapadni i istočni dio Srpske, tako da R. Srpska NIJE podijeljena na 2 dijela!
3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da... ;) Čuj Bošnjaci i Hrvati ne bi prihvatili da Brčko uđe u sastav Srpske... :D Jaro moj, u centru Brčkog se nalazi spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, sa sve srpskom trobojkom. :)

Alen

pre 7 godina

Ja ne mislim da smo mi Bosnjaci ikakav element i ne mislim da bilo sta ovisi o nama, posebno ne sudbina Bosne ALI postoje oni koji stoje iza nas. Tu prije svega mislim na USA. Sve sto Milorad treba da objasni svom narodu je kako misli da zaobidje tu prepreku. Sve ovo pisem bez ikakvog hejta, samo pokusavam da razumijem situaciju. Sta ce on da radi dan poslije referenduma? Kako ce da organizuje zivot svojih gradjana?

predrag

pre 7 godina

Kada se govori o samoopredeljenju to vazI za konstutivne narode. Srbi u Bosni to jesu, Bosnjaci u Srbiji to nisu, vec samo manjina. To je ooooogromna razlika.

Miloš

pre 7 godina

RSrpska je entjtet a to je više od pokrajne kakvo je bilo Kosovo. Da ona pravno postoji kao administrativna uprava sa svim elementima državnosti i to je činjenica. Svojom krvavom borbom se srpski narod izborio da Bosna ne bude unitarna država i da mu se ne nameće volja bilo Bošnjaka bilo
Hrvata. Bilo bi najbolje da se ta volja ne narušava spolja mešanjem zapadnih i islamskih centara moći jer bi onda dejtonska Bosna mogla normalnije funkcionisati kao država. Ovako neće biti kraja željama Bošnjaka da ostvare ono što u ratu nisu uspeli. I nije Dodik usamljen u tome. I drugi srpski političari u RSrpskoj su na tom stanovištu.

sosax

pre 7 godina

Ja sam protiv cepanja BiH. RS i Srbi treba da se bore za svoje, ali nezavisnost je pre loša nego dobra. Iz čisto srpskog ugla, šta ćemo sa Brčkim, šta sa većinski srpskim Glamočem, Drvarom, Petrovcem, Grahovom, srpskim selima iznad Dubrovnika koja su pripala hrvatskom selu-opštini Ravno? Bošnjaci i Srbi su najsličniji i dosta je više ovih secikesa i profitera. Bakir je takođe plitak političar. On i Mile se odlično dopunjuju.

Bosanac

pre 7 godina

Moze nova Juga ali da,
Jezik bude Jugoslovenski, a ne Srpsko-Hrvatsni niti Hrvatsko-Srpski
Da Bosnjaci budu konstitutivan narod
Da svaki narod ima jednak udio u vlasti
Da se odluke ne mogu donositi preglasavanjem
Ukratko, da svi narodi i narodnosti imaju ista prava i budu ravnopravni u izvrsnoj, zakonodavnoj vlasti, prosveti, nauci, sportu itd itd..

Renton

pre 7 godina

"Mozda zbog toga sto je Kosovo samo pokrajina, a Srpska je ipak nekakva Republika kao i Texas na primer.
(Baki sine obrisi sline, 16. oktobar 2016 20:48)"

Notorna glupost poredit Texas sa Entitetom: Republika Srpska. Republiku Srpsku niko nije priznao kao nezavisnu republiku već kao autonomnu administrativnu jedinicu 3 konstitutivna naroda u sklopu države Bosne i Hercegovine, nasljednice Republike BiH koja bila jedina legalna i legitimna nasljednica SRBiH.

Nama Srbima ovo ne odgovara ali pravno gledano ostatak svijeta ovako gleda. Zastava sa ljiljanima je bila pred UN-om a ne naša trobojka.

Bosanac

pre 7 godina

Dobro ti je Senad reko...Nema podjele Bosne bez rata,a ti sad stisni pa se upusti u tu avanturu...Završit ćeš kao Milošević,Karadžić,Mladić i ostali...Svoj narod ćeš izložiti stradanju u svakom pogledu a veliko je pitanje da li bi sačuvali entitet koji vam je trenutno zagarantovan...Nisi ti glup ali su glupi oni koji ti slijepo vjeruju...

Stefan

pre 7 godina

Joj u toj Bosni narod ko da je proklet, a na nasu zalost vidim niko ni u Srbiji pametan nije. Necu vise kriti ne razumem ja uopste vise bosanske Srbe nesto se stalno bore za svoju drzavu a svu su decu poslali po Beogradu i Novom Sadu. Niko na Balkanu ne razume 21. vek slobodu kretanja vaznost i nevaznost drzave i slobode pojedinaca. Najlepse mi je bilo u drzavama u kojima me niko nikad ne pita ni sta sam po nacionalnosti, niti koju drzavu vise volim. Al ne moze kako ce i moci te zemlje su imale dugu tradiciju unapredjivanja drustva. A ovde su u tom periodu bili Otomani i to je glavni problem. Jer Otomansko carstvo se zasnivalo na pokoravanju vece kolicine zemlje i onda tlacenjem svih onih koji nisu isti kao oni i zato stalna borba u Bosni oko tla i zato je jedino merilo moci koliko kojih ima.

Andy

pre 7 godina

Nema šanse za takvo što! Evi pokušan je državni udar u CG. Da li misliš da ih je Milo sam pohvatao? E nije jer su mu ih pokazali Ameri. Možeš brate da se bahatiš koliko hoćeš ali prije ili kasnije te ideje o odvajanju mirnim ili nemirnim putem biće prošlost. Ajde možeš nas lagati ali nemoj sebe više molim te.

kinez

pre 7 godina

bih je ne od nule krenula devedesetih, vec iz debelog minusa... sada je tek mozda tu nulu stigla! zamislite sta bi bilo da se odvoje stvarno.... ponovo unazad 20 godina i u taj minus!
ja kao srbin to ne zelim srbima u bih... vec da zajedno nastave da se bore za svoju buducnost i daju sve od sebe!
tesko jeste... podele itd, ali dok svi oni ne shvate da je bosna i hercegovina njihova drzava, a ne srbija, hrvatska itd nece nista napraviti!
p.s. a imaju potencijala vecih od svih bivsih drzava juge! pomalo su svako

Darko

pre 7 godina

3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da...
(Derventa RS, 16. oktobar 2016 21:45)

Druže moj, muslimani su 40% Brckog, a Srbi 30%.

realno

pre 7 godina

Srbi su legalni vlasnici preko 70% katastarskog zemljista u BiH. Za to postoje zvanicne zemljisne knjige sve sa imenom i prezimenom svakog vlasnika, to i Zapad zna , cak i ne spori. To je bio i glavni razlog rata u BiH jer je Muslimanima trebao dodatni zivotni prostor za normalno funkcionisanje njihovog nacionalnog korpusa. To je ujedno i glavni razlog zasto se oni danas protive podjeli BiH jer znaju da bi ostali kratkih rukava ako bi se u tom procesu podjele postovala pravna drzava i privatno vlasnistvo u koje se Zapad toliko kune. To je i razlog zasto prizeljkuju novi rat jer znaju da su iz prethodnog izasli sa vise nego sto im zakonski pripada i da jedino ratom mogu ocuvati teritorije koje su im pripale Daytonskim sporazumom. To je i razlog zasto uvijek spominju procentualnu zastupljenost njihovog nacionalnog korpusa, jer iako ta cinjenica nema nikakvu pravnu valjanost, u eventualnom politickom mesetarenju oko podjele to bi im bio jedini argument (pored argumenta sile)neumitnu realnost koja kaze da su Srbi vecinski (privatni) vlasnici zemljisnog katastra u BiH.

Ja medjutim ne krivim Muslimane za njihov stav jer objektivno njima treba funkcionalan i zaokruzen prostor i potrebno je da se razumije njihov strah od podjele u kojoj bi mogli vise izgubiti nego dobiti. S druge strane Muslimani treba da shvate da su Srbi spremni na dogovor i ustupke, bas kao sto su zarad mira u kuci pristali da u Daytonu daju preko 20% teritorije koja im legalno i zakonski pripada.

Razlaz

pre 7 godina

Da bogdom moze da se nesto mirno resi na Balkanu, ali sumnjam. Svi ovi argumenti sa strane Srba su validni da su kojim slucajem dozvolili Sloveniji, Hrvatskoj ili BiH da to urade posle njihovih referenduma. Naravno da u slucaju referenduma u RS samo Srbi ce glasati za, dali ostali u RS imaju pravo da ostanu u BiH kao sto su to Srbi trazili. Zbog toga je malo verovatno da ce do razlaza doci mirno ako Srbija i Srbi ne ponude nesto Bosnjacima i Hrvatima.

Foca/Srbinje

pre 7 godina

E ovako..Ja nemam nista protiv BiH u kojoj cu se osjecati mirno i slobodno odnosno prije svega mislim da mogu da prosetam slobodno evo npr. centrom Sarajeva noseci brojanicu ili krst ili da mogu na sav glas reci svoje ime ili moje familije(u vise navrata sam imao neprilika u vezi ovoga nazalost)...i kako ja onda nakon svega recenog mogu da dozivljavam BiH svojom drzavom..drzavom u kojoj u bar 40% se ne mogu osjecati slobodno,,,znam da bi bilo rata ako bi se odovajali i samim tim sam ili za ako je ikako moguce mirno razdvajanje sto je izuzetno tesko ili da nastavimo da zivimo u ovoj sklepanoj drzavi(bolje i to da bude nekakav mir nego opet rijeke krvi)...ZIVI BILI!!!!

Derventa RS

pre 7 godina

Ako svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje, sta je sa narodom Sandžaka ili Vojvodine.
(Edo, 16. oktobar 2016 20:55)

Lol! Ako nisi znao, u Vojvodini Srbi čine preko 70% stanovništva.
''Sandžak'' ne postoji već vijekovima, to je termin na turskom jeziku koji koristi muslimansko stanovništvo koje živi u Srbiji i Crnoj Gori. U Srbiji, muslimansko/bošnjačko stanovništvo živi u 2 okruga - Zlatiborskom i Raškom, i u jednom i u drugom su manjina. Država Srbija ne poznaje i ne priznaje nikakav drugi termin za taj dio zemlje. Bošnjaci u Srbiji su nacionalna manjina, većinsko stanovništvo su u svega 3 opštine na Pešterskoj visoravni - Novi Pazar, Sjenica i Tutin. Više stanovnika ima Bijeljina sa okolinom nego što Bošnjaka ima u cijeloj Srbiji! ;) Samo poređenje međunarodno priznate Republike Srpske sa oko 1 200 000 Srba i oko 100 000 Bošnjaka u Srbiji je presmiješno. :D
Ali sve se može dogovoriti, nezavisna Republika Srpska u zamjenu za nezavisnu Republiku Pešter! :D

Orilo Gorilo

pre 7 godina

Kako podijeliti Bosnu?
Procentualno, 20% Hrvatima, 30% Srbima, 45% Bošnjacima, 5% ostalima?
Kako pospajati teritorije koje većinski naseljavaju Hrvati, Srbi, Bošnjaci, ostali? Nenaseljeni dio zemlje lako se podijeli procentualno, ali kako podijelit naseljeni? Jedino "humanim" preseljenjem stanovništva?
Kako žvjet u državi koja će imati granice koje po nekoliko puta sjeku istu cestu, sti dalekovod, isti vodovod, istu rijeku, isto brdo? Bosnu je nemoguće podijeliti, jer Bosna tim čudesnim rasporedom stanovništva tzv. konstitutivnih naroda, čuva sama sebe. Mislim da Bosna treba ostati cjelovita i njegovati svoje specifičnosti. Bosna se može samo isprazniti ali ne i podijeliti (ispraznit će se ako postane članica EU pa narod bude mogao raditi u EU).

nehumano tip

pre 7 godina

@Edo

Kakve veze imaju % teritorije i stanovništva? Normalno da je tako jer su mimo Banjaluke svi veliki gradovi u federaciji. Da ste pametni vi bi ste se borili za raju, a ne zemlju. A što se tiče Raške, ako je raja protiv da bude u Srbiji, ja bih ih pustio sutra. Šta ja imam od toga da se Tutin crta da je Srbija, ako ljudi to ne žele? Ne kažem da je tako, nego ako je tako.
Evo Hrvati najurili Srbe i osta to pusto, sutra će švabe to da pokupuju budzašto, a i njih i nas sve manje.

Renton

pre 7 godina

1. Ako nisi znao, i Hrvatska je podijeljena na 2 dijela, Dubrovačko-neretvanska županija je Neumom odvojena od ostatka države... A takvih primjera u svijetu imaš koliko hoćeš.

Nije. Hrvatska je svojim teritorijalnim vodama povezana sa Dubrovnikom.

2. Prema Dejtonskom sporazumu, Republici Srpskoj je obezbijeđen koridor kroz Brčko, koji povezuje zapadni i istočni dio Srpske, tako da R. Srpska NIJE podijeljena na 2 dijela!

Po Daytonu Brčko Distrikta nema. Dodik je uradio potpis da Brčko Distrikt pod vlašću države BiH.

3. U Brčkom, kao i u cijelom distriktu, Srbi čine oko 65% stanovništva, tako da... ;) Čuj Bošnjaci i Hrvati ne bi prihvatili da Brčko uđe u sastav Srpske... :D Jaro moj, u centru Brčkog se nalazi spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, sa sve srpskom trobojkom. :)

Srbi? 65%? Osim ako ne misliš da se dio Hrvata i Bošnjaka izjasnilo Srbima katolicima i muslimanima. U centru se nalaze i spomenici ARBiH i HVO.

Izvoli:

2013 census[edit]
Bosniaks - 35,381 (42.36%)
Serbs - 28,884 (34.58%)
Croats - 17,252 (20.66%)
others - 1,899 (2.28%

Anonimni Srbin

pre 7 godina

Cepaj koliko hoćeš burazeru ali da se pripojiš Srbiji bogami jok. Ne očekuj od matice ništa, imamo mi naših problema, a imamo i jako lep odnos sa našim Bošnjacima zato paljba sa svojom nacionalističkom retorikom kojom verovatno nešto veće skrivaš.

mlekadzija

pre 7 godina

Razlaz i to miran bi bilo najbolje resenje ali ne moze. Hrvati imaju gde, Srbi takodje a kome ce Muslimani da se okrenu? Daleko Turska Saudijska Arabija jos dalje... tamni vilajet ce da nastavi da tavori nefunkcionalan, nestabilan, nepriznat od druge strane...a bosanski kazan ce da se tiho krcka i dalje.

Lo Fat

pre 7 godina

Dogovoreno onda, ukidaju se sve drzave, pokrajine, banovine, distrihti. Nema vise naroda I narodnosti, samo Jugosloveni. Ko se Moli kome bogu njegova je stvar. Od sada se bavimo samo ekonomijom, razvojem nauke I tehnologije, stitimo nase, Jugoslovensko trziste. Zdravstvo, skolstvo besplatno, za sve ostalo mora da se radi I zaradi.

Eto, vidite da je lako dogovoriti se, sve se moze kad se hoce.

sale74

pre 7 godina

"Cepajte" dobru rakiju..."cepajte" dobar roštilj..."cepajte" mali fudbal ljudi...cepajte drva bree...dosta cepanja teritorija i ljudskih života!!! A sada držte palčeve za letelice koje se približavaju Marsu...

C i n i k

pre 7 godina

Realno,to je najbolje. Nakon toga sam siguran da bi Sarajevo napredovalo. RS bi se pretvorila u blato,u rusku,sivu guberniju iz koje bi se narod odselio,pobegao. Ali razdvajanje je dobra opcija za muslimane,u to sam siguran.

Vel Santic

pre 7 godina

sve ove srednjovjekovne plemensko kolektivističke teme prave i rade dodik i izetbegović a i čović da se slučajno društvo cijele BiH ne bi nikako bavilo stvarnim pitanjima koja u BiH TEK TREBA POČETI RJEŠAVATI a u nedopustivom zakašnjenju oduvijek - a to su pitanja cjelokupne ekonomije, sva društvena i zdravstvena pitanja, pitanja ljudskih prava svih POJEDINACA I DRUGAČIJIH građana BiH npr. ona pitanja kojim se bavi zaštitnik građana i građanki, pitanja zaštite ljudskih prava žena, gej populacije, djece, omladine itd... pitanjima ne samo 21og vijeka već i prošlog vijeka koja su na Zapadu bila počela da se rješavaju antiratnim (i antivijetnamskoratnim i antihladnoratovskim) pokretima 60ih, ispravnim feminističkim pokretima, Stonewallskom pobunom, progresima i ispravkama u medicini gdje je konačno ispravljeno da npr. homoseksualnost i biseksualnost nisu bolesti već prirodni i normalni varijeteti ljudske odrasle konsenzualne seksualne orijentacije ravnopravni heteroseksualnoj... i drugi progresi u medicini itd...itd... samozvanim liderima naroda u BiH nikako ne bi odgovarao bilo kakav progres u BiH po svim tim pitanjima jer znaju da ne samo da ne bi imali više šanse već bi svako s malo mozga u glavi zaboravio na te lidere i njihove nacionalizme i šovinizme.
Podrška komentarima Lo Fat, 16. oktobar 2016 23:45 i sale74, 17. oktobar 2016 00:14 (samo bez rakije jer ne mogu smisliti alkohol a kamoli da ga pijem, radije voćne sokove)

nezavisni mislilac

pre 7 godina

@Realno,

Ovo buncanje o katastarkom valsnistvu Srba cak i da je tacno a nije ZNACI JEDNU VELIKU NULU POLITICKI I DRZAVOTVORNO- ovo zasigurno nije jedina "plemenska" fabrikacija. Moze se vrlo jednostavno i brzo dokazati da je lazna, proverom bilo koje zemljopisne knjige izdate prije II Svjetskog rata. Ovim ce biti dokazano da je 51 procenat teritorija Bosne i Hercegovine klasificirano kao sumsko zemljiste, a preostalih 49 posto koristeno za agrikulturu i stocarstvo. Od sumske povrsine, 95 procenata je bilo u vlasnistvu drzave – sto znaci drustveno vlasnistvo svih gradjana – dok je samo 31 procenat zemljista klasificiranog kao agrikulturno bilo u privatnom vlasnistvu Bosnjaka, Hrvata i Srba. Stoga, samo 15 procenata zemljistva Bosne i Hercegovine je bilo u privatnim rukama, sto nikako ne moze opravdati ove "argumente" osim kroz mitologiju i izmisljenu istoriju. A ako je istina da je 33% stanovnistva - Srbi posedovalo 70% zemljista odakle ta teorija ugrozenosti???? koliko ja vidim Bosnjaci koji su "prodali veru za veceru" nisu bas dobro prodali.