Subota, 15.10.2016.

10:48

"Rekao sam Vučiću: Slušaj, ovo je jako dobro, ali..."

Albanski premijer Edi Rama u intervjuu Tanjugu pričao je o tome šta ceni kod Srba, šta mislio o Kusturici, ali i o tome po čemu su on i Vučić slični.

Izvor: Tanjug

"Rekao sam Vuèiæu: Slušaj, ovo je jako dobro, ali..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Hijena

pre 7 godina

Čitava ova situacija, pa i susret Rame i Vučića me je podsetila na jedan događaj iz prošlosti kada je, u jednom "opuštenom razgovoru" Staljin pitao nekog svog gosta iz delegacije da mu "iskreno kaže šta misli o njemu i njegovoj vladavini ; smatra li ga tiraninom" ?
Budući da je atmosfera bila "opuštena i prijateljska", gost je, krajnje iskreno i "prijateljski" Staljinu "sasuo u lice" sve što, zaista misli.
Vidno povređen, Staljin je, ipak, uspeo da sačuva "dostojanstvo i mir" odgovorivši delegatu da mu je "drago što to čuje" - od "prijatelja" - jer, dodao je, "više volim iskrenost od lažne diplomatske učtivosti"
Sutradan je dotični delegat završio u zatvoru.
Prema tome...

Atomsko skloniste

pre 7 godina

U vezi sa Kosovom su vuceni neki potpuno nerazumni potezi. Na primer, nikada mi nece biti jasno zbog cega je Srbija servisirala kosovski dug nakon proglasenja nezavisnosti i cime se moze opravdati "patriotska pljacka". Zoran Djindjic je imao nameru da otvori pitanje Kosova mnogo pre proglasenja nezavisnosti, medjutim nije uspeo. To je ujedno bio i jedini racionalni pokusaj u Srbiji da se to resi. Isto tako, nije jasno zasto se nikada pre nije pokrenulo pitanje nase imovine na Kosovu?

Nesaglasan sa Ramom

pre 7 godina

E "filozofe" Rama, zašto da Srbija prizna Kosovo kao državu? Kako možeš traziti
od Srbije da prizna svoju pokrajinu, koja je silom oduzeta od strane imperijalista,
samo da bi se za koju godinu ujedinila sa Albanijom. To, nadam se, nikada nećeš
dočekati. Ako je Rusija mogla biti strpljiva i čekala 60 godina pripajanjem KRIMA
k Rusiji, to i Srbija može čekati da se KOSOVO vrati Srbiji. A ti Ramo i dalje
sanjaj veliku Albaniju!

Jovan

pre 7 godina

Svaki put kad dođe Rama osećam se postiđeno. Tri dana pre njegovog dolaska, uzeli su Trepču, a Vučić pred njim ima tremu, samo što ne pita šta još treba osim ključeva Trepče. Kod Rame se oseća gospodska superiornost nad Vučićem.

Sremac76

pre 7 godina

Izvini ali nismo mi zatočenici prošlosti,mi samo poštujemo svoju prošlost i svoje pretke...znas jedni od njih su i oni sto su ustali protiv velike monarhije,oni koje su tvoji preci skupljeni u plemena iako je dvadeseti vek kukavicki napadali iz zasede,zao mi je samo sto se odmorni sa Krfa nisu vratili istim putem...

Grayhund

pre 7 godina

Cekam juce u redu u banci, ispred mene dva starija gospodina, kaze jedan, odlican je vucic, Srbija nije imala takvog coveka do sada, ali sabotiraju ga iz njegove stranke. Ovo je razmisljanje vecine stanovnistva tog doba, likovi preziveli iz komunizma I danas nam kroje sudbinu, navikli da imaju eksterni mozak koji razmislja u njihovo ime, jer je njima to prevelik napor... smo jeza u ledja.

nenad 12

pre 7 godina

Kusturica - Bosanac ili Srbin?
I jedno i drugo to jest Srbin iz Bosne.Svakako je Srbin čiji su preci pre par vekova živeli na teritoriji Bosne i pod najezdnom Turaka Osmanlija kako i mnogi drugi iz razno raznih razloga prešli u drugu veru.Kusturica se vratio veri svojih predaka veri Hrišćanskoj Pravoslavnoj i to je njegov izbor ali svejedno i da je ostao Islamske veroispovesti opet bih bio Srbin po nacionalnosti - Srbin iz Bosne.

Tex

pre 7 godina

Nikada nece biti moguće dugorocno ostvariti veze jedne hrišćanske i jedne muslimanske zemlje. Cim se ukaže prilika vera će da iskoci kao problem. Primeticete da su sve zemlje u EU hrišćanske, kao i Amerika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srba, 15. oktobar 2016 13:30)

Pola Albanije su muslimani, pola pravoslavci i katolici, sa time da je mnogo veci broj pravoslavaca.

Srba

pre 7 godina

Nikada nece biti moguće dugorocno ostvariti veze jedne hrišćanske i jedne muslimanske zemlje. Cim se ukaže prilika vera će da iskoci kao problem. Primeticete da su sve zemlje u EU hrišćanske, kao i Amerika.

Djordje Stanojevic

pre 7 godina

Veoma interesantna konstatacija : pitanje Kosova prilika da se Srbi oslobode proslosti??? Dakle mi dosli sa Borom i Ramizom 45te na Kosovo i poceli da ugnjetavamo vekovno staniste Albanaca sa Peckom Patrijarsijom .....licemer, siguran sam da se debelo pravi lud

тарми

pre 7 godina

Реко би ко га не зна , фин драг човјек ..фина прича , коректна ..Кад оно иза њега , нашминкана албанска тежња ка неком природном уједињењу :) Јес кад би неко био луд ..Узгред сви други злочинци и агресори , а они бајка о народа ..е па истина је понекад шокантна , али таква је каква је увјек ..Поздрав искреним албанцима ,који не гледају на комшилук само из сопствене перспективе ;)

Vecito u minusu

pre 7 godina

Uzivajte Albanci.Ovo su vasi istorijski "pet minuta".Slozile su vam se karte sa nekim planovima svetskih mocnika.A koliko ce to trajati to ce buducnost pokazati.A mi Srbi?Samo strpljenja braco.Ako su Nemci cekali 45g.na ujedinjenje moramo i mi biti strpljivi.Ne padati na provokacije(dronovi,izjave,poruke),ostati mirni,praviti saveze,cekati priliku.

bankar

pre 7 godina

Moj pradeda je bio heroj prvog svetskog rata, četiri puta bio ranjavan, nekoliko odlikovanja za hrabrost itd. Kad god ga se setim naježim se koliko sam ponosan što imam takvog pretka. Siguran sam da mnogi u Srbiji imaju nekog o kome sa ponosom pričaju jer naša je istorija slavna u svakom pogledu. I sad ja treba da se odreknem toga, jer to odgovara jednom plemenskom narodu koji nikad državu nije imao dok im drugi nisu veštački stvorili? Apsolutno nema šanse!!!

baba 52

pre 7 godina

Kaze Rama da su Vucic i on slicni!Naravno,mnogo brinu o svom narodu,smesno.Brinu za sebe i svoje porodice a za narod...Da li je premijer procitao pismo majke heroja sa Kosara?Lepo je saradjivati sa komsijama ali ne dozvoliti da nas ponizavaju.

Ivan S

pre 7 godina

Da se ne lažemo, narod koji ti je pre 15 godina odrubljivao glave u 20om veku, ne može ti biti prijatelj. Pokušajte da se prošetate Prištinom i videćete na kom su nivou naši prijatelji. Da smo pametni podigli bi žicu kao Izrael prema Palestini i zabranili priliv svakog kapitala iza koga stoje kosovari. Ne zbog širenja mržnje već u želji da sačuvamo državu. Oni vekovima imaju samo jedan cilj a to je da se prošire što dublje ka Beogradu.

Ertz

pre 7 godina

I ja mislim da su slični. Jedan radi na hladnoj okupaciji spolja, a drugi iznutra. Narod ako i ostane na ovim prostorima, osiromašiće porezima lulavo smišljenim. Ovako nešto nije bilo ni za vreme Osmanlija. Kada je interes gradjanina u pitanju pravda je spora, ali nedostižna, a u suprotnom je brza. Kriminal, korupcija, stranačka dominacija u svakoj sferi, laži, obmane, licemerje, pozivi na odgovornost od strane najneodgovornijih samo su deo mulja iz koga nam viri, kome glava, kome nos ili čelo. Što je najgore - nema svetla ni u daljini. Tunel je zatvoren sa obe strane.

ANDJELA

pre 7 godina

Moze Edi Rama da prica sta hoce, aliu ono sto dobro treba da zapamti to je da Srbija nikada nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu, jer je to prirodni deo Srbije, kao i svaki drugi.

ja tupava

pre 7 godina

Daj Bože da je iskren u svemu ovome.
(hijena, 15. oktobar 2016 11:30)
On je namazan i prefarban svim farbama i nijansama.Vidis da ne skida licemerni osmeh sa lica uopste.

Stiff Upper Lip

pre 7 godina

E, moja Srbijo....Bez Srba na vlasti, bez vojske, bez kralja, bez crkve....I, onda nam ovakve spodobe u sred Beograda i Nisa drze predavanja.

NS BOY

pre 7 godina

Srbija nikada nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu, jer je to prirodni deo Srbije, kao i svaki drugi.
Oni separatisti koji su deo nje (deo u kojem zive je nevazan), nikada nece videti Srbiju na kolenima. Nikada nisam bio desnicar, nije u mojoj prirodi. Dijalog i popustanje zarad viseg cilja uvek dolaze u obzir. Ali, postoje odredjeni stavovi preko kojih ne smemo preci.

iz ugla

pre 7 godina

Da je Kosovsko društvo uređeno, da svi građani imaju ista prava, da svi ljudi mogu da se vrate kućama, da svi osete napredak, da svi žive normalnim životom, da se svi poštuju, sve kulture, religije i običaji, da postoji red, da je Kosovo primer svima sa poštenim odnosom prema svakom građaninu, gospodin Rama bio imao poentu.

Pantagruel

pre 7 godina

Дисконтинуитет одговара новоствореним нацијама које у прошлости нису имале никаква државотворна достигнућа и мало чиме из своје прошлости се могу поносити, јер су углавном служиле странцима. Ми Срби таква нација нисмо. Имали смо респективну државу у средњем веку, изгубили је и поново дигли из пепела, сопственом борбом. Нисмо чекали да нам слободу донесу "туђи бајонети", а у неколико наврата смо је чак отимали противно вољи и договорима великих сила. Док су сви око нас на Балкану имали на престолу владаре из германских династија (укључујући Бугаре, Грке и Албанце), ми смо створили чак три владарске куће изнедрене из сопственог народа (Карађорђевиће, Обреновиће и Петровиће у Црној Гори). Према томе, ми имамо утабан пут који су нам зацртавали преци, предајући завет ослобођења и независности са једног на друго поколење. Ништа што експоненти западног колонијализма (а Вучић и Рама то несумњиво јесу) покушају да продају као нову идеологију, код нас се неће примити, јер имамо мудрије и трајније узоре од њих који су нам оставили записане поруке и у камен уклесане путоказе: Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Његоша, Змаја, Бранка Радичевића, Ђуру Јакшића, Милана Ракића, Владислава Петковића Диса, Војислава Илића, Јована Дучића, Слободана Јовановића и многе друге.

Bicu Slobodan

pre 7 godina

"Snažno verujem da je Kosovo poslednja velika prepreka za Srbiju da se konačno i zauvek oslobodi sopstvene prošlosti, jednom za svagda", tvrdi Rama.
Sta je narod bez proslosti? To bi ste vi. Da ovom narodu oduzmete ono sto ga cini. Da nestanemo, to bi ti voleo. Proslost nam ne mozete oduzeti nikakvom silom.

Filadendron

pre 7 godina

Lider jedne zaostale i neprosvećene države koja postoji nešto više od 100 godina i sa kojom smo uvek bili u lošim/neprijateljskim odnosima i u de facto ratu 1999. godine, dolazi u Beograd i kaže nam da priznamo Kosovo. Vučiću se to "ne sviđa",ali se ceri,patetiše i ponavlja mantre o saradnji i ekonomskom napretku. I onda da mi neko kaže da nismo pod okupacijom.

Bojan

pre 7 godina

Ljudi su zarobljeni u istoriji, i istorija je zarobljena u njima. Srbija je prihvatila promenu jer je promena zakon života. Sa druge strane, pozivam se na gore, prvu navedenu rečenicu.

Milan

pre 7 godina

Ja vidim kao jedan veliki problem biti na fudbalskoj utakmici i gledati dron sa veliko-albanskom zastavom i radi dobrosusedskih odnosa, osuditi isti "poduhvat" na najvišem nivou! Mislim, bosanci traže da se svake godine (ili naši političari smatraju da tako treba) premijer pokloni grobovima stradalih u Srebrenici a ovaj neće ni da spomene to u njegovom referatu novinarima... Šta sve čini srbija zarad dobrih odnosa a šta ne čine komšije... Paradoks!

Iandeb

pre 7 godina

Ok, nisam za preterano dzaranje po proslosti, od toga stvarno nema vajde (jedino od cega ima vajde je realna moc), ali je zanimljivo kako je svima okolo stalo da je se oslobodimo, zaboravimo sopstvenu veliku istoriju, dok oni zasnivaju svoju sadasnjost na nekim polumitovima. Nasi mitovi su makar utemeljeni na istorijskim cinjenicama.

Crni Gruja

pre 7 godina

Rama je svoje preduzetnike oslobodio poreza za prvu godinu. Koji je razlog da I mi to ne uradimo? A i autoput preko Tirane do Jadrana bice vrlo dobra stvar za turizam a I za ekonomiju u celini .

Milos Srbija

pre 7 godina

Sve je super ,znam da smo dobri domacini ,ali upravu je Rama ,mi prvo moramo da napravimo ZID pa onda pregovorima da napravimo mostove.

Bicu Slobodan

pre 7 godina

"Snažno verujem da je Kosovo poslednja velika prepreka za Srbiju da se konačno i zauvek oslobodi sopstvene prošlosti, jednom za svagda", tvrdi Rama.
Sta je narod bez proslosti? To bi ste vi. Da ovom narodu oduzmete ono sto ga cini. Da nestanemo, to bi ti voleo. Proslost nam ne mozete oduzeti nikakvom silom.

Iandeb

pre 7 godina

Ok, nisam za preterano dzaranje po proslosti, od toga stvarno nema vajde (jedino od cega ima vajde je realna moc), ali je zanimljivo kako je svima okolo stalo da je se oslobodimo, zaboravimo sopstvenu veliku istoriju, dok oni zasnivaju svoju sadasnjost na nekim polumitovima. Nasi mitovi su makar utemeljeni na istorijskim cinjenicama.

ja tupava

pre 7 godina

Daj Bože da je iskren u svemu ovome.
(hijena, 15. oktobar 2016 11:30)
On je namazan i prefarban svim farbama i nijansama.Vidis da ne skida licemerni osmeh sa lica uopste.

Vecito u minusu

pre 7 godina

Uzivajte Albanci.Ovo su vasi istorijski "pet minuta".Slozile su vam se karte sa nekim planovima svetskih mocnika.A koliko ce to trajati to ce buducnost pokazati.A mi Srbi?Samo strpljenja braco.Ako su Nemci cekali 45g.na ujedinjenje moramo i mi biti strpljivi.Ne padati na provokacije(dronovi,izjave,poruke),ostati mirni,praviti saveze,cekati priliku.

Filadendron

pre 7 godina

Lider jedne zaostale i neprosvećene države koja postoji nešto više od 100 godina i sa kojom smo uvek bili u lošim/neprijateljskim odnosima i u de facto ratu 1999. godine, dolazi u Beograd i kaže nam da priznamo Kosovo. Vučiću se to "ne sviđa",ali se ceri,patetiše i ponavlja mantre o saradnji i ekonomskom napretku. I onda da mi neko kaže da nismo pod okupacijom.

Stiff Upper Lip

pre 7 godina

E, moja Srbijo....Bez Srba na vlasti, bez vojske, bez kralja, bez crkve....I, onda nam ovakve spodobe u sred Beograda i Nisa drze predavanja.

bankar

pre 7 godina

Moj pradeda je bio heroj prvog svetskog rata, četiri puta bio ranjavan, nekoliko odlikovanja za hrabrost itd. Kad god ga se setim naježim se koliko sam ponosan što imam takvog pretka. Siguran sam da mnogi u Srbiji imaju nekog o kome sa ponosom pričaju jer naša je istorija slavna u svakom pogledu. I sad ja treba da se odreknem toga, jer to odgovara jednom plemenskom narodu koji nikad državu nije imao dok im drugi nisu veštački stvorili? Apsolutno nema šanse!!!

Pantagruel

pre 7 godina

Дисконтинуитет одговара новоствореним нацијама које у прошлости нису имале никаква државотворна достигнућа и мало чиме из своје прошлости се могу поносити, јер су углавном служиле странцима. Ми Срби таква нација нисмо. Имали смо респективну државу у средњем веку, изгубили је и поново дигли из пепела, сопственом борбом. Нисмо чекали да нам слободу донесу "туђи бајонети", а у неколико наврата смо је чак отимали противно вољи и договорима великих сила. Док су сви око нас на Балкану имали на престолу владаре из германских династија (укључујући Бугаре, Грке и Албанце), ми смо створили чак три владарске куће изнедрене из сопственог народа (Карађорђевиће, Обреновиће и Петровиће у Црној Гори). Према томе, ми имамо утабан пут који су нам зацртавали преци, предајући завет ослобођења и независности са једног на друго поколење. Ништа што експоненти западног колонијализма (а Вучић и Рама то несумњиво јесу) покушају да продају као нову идеологију, код нас се неће примити, јер имамо мудрије и трајније узоре од њих који су нам оставили записане поруке и у камен уклесане путоказе: Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Његоша, Змаја, Бранка Радичевића, Ђуру Јакшића, Милана Ракића, Владислава Петковића Диса, Војислава Илића, Јована Дучића, Слободана Јовановића и многе друге.

Djordje Stanojevic

pre 7 godina

Veoma interesantna konstatacija : pitanje Kosova prilika da se Srbi oslobode proslosti??? Dakle mi dosli sa Borom i Ramizom 45te na Kosovo i poceli da ugnjetavamo vekovno staniste Albanaca sa Peckom Patrijarsijom .....licemer, siguran sam da se debelo pravi lud

NS BOY

pre 7 godina

Srbija nikada nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu, jer je to prirodni deo Srbije, kao i svaki drugi.
Oni separatisti koji su deo nje (deo u kojem zive je nevazan), nikada nece videti Srbiju na kolenima. Nikada nisam bio desnicar, nije u mojoj prirodi. Dijalog i popustanje zarad viseg cilja uvek dolaze u obzir. Ali, postoje odredjeni stavovi preko kojih ne smemo preci.

Bojan

pre 7 godina

Ljudi su zarobljeni u istoriji, i istorija je zarobljena u njima. Srbija je prihvatila promenu jer je promena zakon života. Sa druge strane, pozivam se na gore, prvu navedenu rečenicu.

ANDJELA

pre 7 godina

Moze Edi Rama da prica sta hoce, aliu ono sto dobro treba da zapamti to je da Srbija nikada nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu, jer je to prirodni deo Srbije, kao i svaki drugi.

Grayhund

pre 7 godina

Cekam juce u redu u banci, ispred mene dva starija gospodina, kaze jedan, odlican je vucic, Srbija nije imala takvog coveka do sada, ali sabotiraju ga iz njegove stranke. Ovo je razmisljanje vecine stanovnistva tog doba, likovi preziveli iz komunizma I danas nam kroje sudbinu, navikli da imaju eksterni mozak koji razmislja u njihovo ime, jer je njima to prevelik napor... smo jeza u ledja.

iz ugla

pre 7 godina

Da je Kosovsko društvo uređeno, da svi građani imaju ista prava, da svi ljudi mogu da se vrate kućama, da svi osete napredak, da svi žive normalnim životom, da se svi poštuju, sve kulture, religije i običaji, da postoji red, da je Kosovo primer svima sa poštenim odnosom prema svakom građaninu, gospodin Rama bio imao poentu.

Ivan S

pre 7 godina

Da se ne lažemo, narod koji ti je pre 15 godina odrubljivao glave u 20om veku, ne može ti biti prijatelj. Pokušajte da se prošetate Prištinom i videćete na kom su nivou naši prijatelji. Da smo pametni podigli bi žicu kao Izrael prema Palestini i zabranili priliv svakog kapitala iza koga stoje kosovari. Ne zbog širenja mržnje već u želji da sačuvamo državu. Oni vekovima imaju samo jedan cilj a to je da se prošire što dublje ka Beogradu.

Jovan

pre 7 godina

Svaki put kad dođe Rama osećam se postiđeno. Tri dana pre njegovog dolaska, uzeli su Trepču, a Vučić pred njim ima tremu, samo što ne pita šta još treba osim ključeva Trepče. Kod Rame se oseća gospodska superiornost nad Vučićem.

Nesaglasan sa Ramom

pre 7 godina

E "filozofe" Rama, zašto da Srbija prizna Kosovo kao državu? Kako možeš traziti
od Srbije da prizna svoju pokrajinu, koja je silom oduzeta od strane imperijalista,
samo da bi se za koju godinu ujedinila sa Albanijom. To, nadam se, nikada nećeš
dočekati. Ako je Rusija mogla biti strpljiva i čekala 60 godina pripajanjem KRIMA
k Rusiji, to i Srbija može čekati da se KOSOVO vrati Srbiji. A ti Ramo i dalje
sanjaj veliku Albaniju!

nenad 12

pre 7 godina

Kusturica - Bosanac ili Srbin?
I jedno i drugo to jest Srbin iz Bosne.Svakako je Srbin čiji su preci pre par vekova živeli na teritoriji Bosne i pod najezdnom Turaka Osmanlija kako i mnogi drugi iz razno raznih razloga prešli u drugu veru.Kusturica se vratio veri svojih predaka veri Hrišćanskoj Pravoslavnoj i to je njegov izbor ali svejedno i da je ostao Islamske veroispovesti opet bih bio Srbin po nacionalnosti - Srbin iz Bosne.

Crni Gruja

pre 7 godina

Rama je svoje preduzetnike oslobodio poreza za prvu godinu. Koji je razlog da I mi to ne uradimo? A i autoput preko Tirane do Jadrana bice vrlo dobra stvar za turizam a I za ekonomiju u celini .

Sremac76

pre 7 godina

Izvini ali nismo mi zatočenici prošlosti,mi samo poštujemo svoju prošlost i svoje pretke...znas jedni od njih su i oni sto su ustali protiv velike monarhije,oni koje su tvoji preci skupljeni u plemena iako je dvadeseti vek kukavicki napadali iz zasede,zao mi je samo sto se odmorni sa Krfa nisu vratili istim putem...

тарми

pre 7 godina

Реко би ко га не зна , фин драг човјек ..фина прича , коректна ..Кад оно иза њега , нашминкана албанска тежња ка неком природном уједињењу :) Јес кад би неко био луд ..Узгред сви други злочинци и агресори , а они бајка о народа ..е па истина је понекад шокантна , али таква је каква је увјек ..Поздрав искреним албанцима ,који не гледају на комшилук само из сопствене перспективе ;)

Milan

pre 7 godina

Ja vidim kao jedan veliki problem biti na fudbalskoj utakmici i gledati dron sa veliko-albanskom zastavom i radi dobrosusedskih odnosa, osuditi isti "poduhvat" na najvišem nivou! Mislim, bosanci traže da se svake godine (ili naši političari smatraju da tako treba) premijer pokloni grobovima stradalih u Srebrenici a ovaj neće ni da spomene to u njegovom referatu novinarima... Šta sve čini srbija zarad dobrih odnosa a šta ne čine komšije... Paradoks!

baba 52

pre 7 godina

Kaze Rama da su Vucic i on slicni!Naravno,mnogo brinu o svom narodu,smesno.Brinu za sebe i svoje porodice a za narod...Da li je premijer procitao pismo majke heroja sa Kosara?Lepo je saradjivati sa komsijama ali ne dozvoliti da nas ponizavaju.

Atomsko skloniste

pre 7 godina

U vezi sa Kosovom su vuceni neki potpuno nerazumni potezi. Na primer, nikada mi nece biti jasno zbog cega je Srbija servisirala kosovski dug nakon proglasenja nezavisnosti i cime se moze opravdati "patriotska pljacka". Zoran Djindjic je imao nameru da otvori pitanje Kosova mnogo pre proglasenja nezavisnosti, medjutim nije uspeo. To je ujedno bio i jedini racionalni pokusaj u Srbiji da se to resi. Isto tako, nije jasno zasto se nikada pre nije pokrenulo pitanje nase imovine na Kosovu?

Tex

pre 7 godina

Nikada nece biti moguće dugorocno ostvariti veze jedne hrišćanske i jedne muslimanske zemlje. Cim se ukaže prilika vera će da iskoci kao problem. Primeticete da su sve zemlje u EU hrišćanske, kao i Amerika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srba, 15. oktobar 2016 13:30)

Pola Albanije su muslimani, pola pravoslavci i katolici, sa time da je mnogo veci broj pravoslavaca.

Ertz

pre 7 godina

I ja mislim da su slični. Jedan radi na hladnoj okupaciji spolja, a drugi iznutra. Narod ako i ostane na ovim prostorima, osiromašiće porezima lulavo smišljenim. Ovako nešto nije bilo ni za vreme Osmanlija. Kada je interes gradjanina u pitanju pravda je spora, ali nedostižna, a u suprotnom je brza. Kriminal, korupcija, stranačka dominacija u svakoj sferi, laži, obmane, licemerje, pozivi na odgovornost od strane najneodgovornijih samo su deo mulja iz koga nam viri, kome glava, kome nos ili čelo. Što je najgore - nema svetla ni u daljini. Tunel je zatvoren sa obe strane.

Milos Srbija

pre 7 godina

Sve je super ,znam da smo dobri domacini ,ali upravu je Rama ,mi prvo moramo da napravimo ZID pa onda pregovorima da napravimo mostove.

Srba

pre 7 godina

Nikada nece biti moguće dugorocno ostvariti veze jedne hrišćanske i jedne muslimanske zemlje. Cim se ukaže prilika vera će da iskoci kao problem. Primeticete da su sve zemlje u EU hrišćanske, kao i Amerika.

Hijena

pre 7 godina

Čitava ova situacija, pa i susret Rame i Vučića me je podsetila na jedan događaj iz prošlosti kada je, u jednom "opuštenom razgovoru" Staljin pitao nekog svog gosta iz delegacije da mu "iskreno kaže šta misli o njemu i njegovoj vladavini ; smatra li ga tiraninom" ?
Budući da je atmosfera bila "opuštena i prijateljska", gost je, krajnje iskreno i "prijateljski" Staljinu "sasuo u lice" sve što, zaista misli.
Vidno povređen, Staljin je, ipak, uspeo da sačuva "dostojanstvo i mir" odgovorivši delegatu da mu je "drago što to čuje" - od "prijatelja" - jer, dodao je, "više volim iskrenost od lažne diplomatske učtivosti"
Sutradan je dotični delegat završio u zatvoru.
Prema tome...

Pantagruel

pre 7 godina

Дисконтинуитет одговара новоствореним нацијама које у прошлости нису имале никаква државотворна достигнућа и мало чиме из своје прошлости се могу поносити, јер су углавном служиле странцима. Ми Срби таква нација нисмо. Имали смо респективну државу у средњем веку, изгубили је и поново дигли из пепела, сопственом борбом. Нисмо чекали да нам слободу донесу "туђи бајонети", а у неколико наврата смо је чак отимали противно вољи и договорима великих сила. Док су сви око нас на Балкану имали на престолу владаре из германских династија (укључујући Бугаре, Грке и Албанце), ми смо створили чак три владарске куће изнедрене из сопственог народа (Карађорђевиће, Обреновиће и Петровиће у Црној Гори). Према томе, ми имамо утабан пут који су нам зацртавали преци, предајући завет ослобођења и независности са једног на друго поколење. Ништа што експоненти западног колонијализма (а Вучић и Рама то несумњиво јесу) покушају да продају као нову идеологију, код нас се неће примити, јер имамо мудрије и трајније узоре од њих који су нам оставили записане поруке и у камен уклесане путоказе: Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Његоша, Змаја, Бранка Радичевића, Ђуру Јакшића, Милана Ракића, Владислава Петковића Диса, Војислава Илића, Јована Дучића, Слободана Јовановића и многе друге.

Stiff Upper Lip

pre 7 godina

E, moja Srbijo....Bez Srba na vlasti, bez vojske, bez kralja, bez crkve....I, onda nam ovakve spodobe u sred Beograda i Nisa drze predavanja.

Filadendron

pre 7 godina

Lider jedne zaostale i neprosvećene države koja postoji nešto više od 100 godina i sa kojom smo uvek bili u lošim/neprijateljskim odnosima i u de facto ratu 1999. godine, dolazi u Beograd i kaže nam da priznamo Kosovo. Vučiću se to "ne sviđa",ali se ceri,patetiše i ponavlja mantre o saradnji i ekonomskom napretku. I onda da mi neko kaže da nismo pod okupacijom.

Crni Gruja

pre 7 godina

Rama je svoje preduzetnike oslobodio poreza za prvu godinu. Koji je razlog da I mi to ne uradimo? A i autoput preko Tirane do Jadrana bice vrlo dobra stvar za turizam a I za ekonomiju u celini .

baba 52

pre 7 godina

Kaze Rama da su Vucic i on slicni!Naravno,mnogo brinu o svom narodu,smesno.Brinu za sebe i svoje porodice a za narod...Da li je premijer procitao pismo majke heroja sa Kosara?Lepo je saradjivati sa komsijama ali ne dozvoliti da nas ponizavaju.

Milan

pre 7 godina

Ja vidim kao jedan veliki problem biti na fudbalskoj utakmici i gledati dron sa veliko-albanskom zastavom i radi dobrosusedskih odnosa, osuditi isti "poduhvat" na najvišem nivou! Mislim, bosanci traže da se svake godine (ili naši političari smatraju da tako treba) premijer pokloni grobovima stradalih u Srebrenici a ovaj neće ni da spomene to u njegovom referatu novinarima... Šta sve čini srbija zarad dobrih odnosa a šta ne čine komšije... Paradoks!

Ertz

pre 7 godina

I ja mislim da su slični. Jedan radi na hladnoj okupaciji spolja, a drugi iznutra. Narod ako i ostane na ovim prostorima, osiromašiće porezima lulavo smišljenim. Ovako nešto nije bilo ni za vreme Osmanlija. Kada je interes gradjanina u pitanju pravda je spora, ali nedostižna, a u suprotnom je brza. Kriminal, korupcija, stranačka dominacija u svakoj sferi, laži, obmane, licemerje, pozivi na odgovornost od strane najneodgovornijih samo su deo mulja iz koga nam viri, kome glava, kome nos ili čelo. Što je najgore - nema svetla ni u daljini. Tunel je zatvoren sa obe strane.

Bicu Slobodan

pre 7 godina

"Snažno verujem da je Kosovo poslednja velika prepreka za Srbiju da se konačno i zauvek oslobodi sopstvene prošlosti, jednom za svagda", tvrdi Rama.
Sta je narod bez proslosti? To bi ste vi. Da ovom narodu oduzmete ono sto ga cini. Da nestanemo, to bi ti voleo. Proslost nam ne mozete oduzeti nikakvom silom.

Vecito u minusu

pre 7 godina

Uzivajte Albanci.Ovo su vasi istorijski "pet minuta".Slozile su vam se karte sa nekim planovima svetskih mocnika.A koliko ce to trajati to ce buducnost pokazati.A mi Srbi?Samo strpljenja braco.Ako su Nemci cekali 45g.na ujedinjenje moramo i mi biti strpljivi.Ne padati na provokacije(dronovi,izjave,poruke),ostati mirni,praviti saveze,cekati priliku.

ja tupava

pre 7 godina

Daj Bože da je iskren u svemu ovome.
(hijena, 15. oktobar 2016 11:30)
On je namazan i prefarban svim farbama i nijansama.Vidis da ne skida licemerni osmeh sa lica uopste.

NS BOY

pre 7 godina

Srbija nikada nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu, jer je to prirodni deo Srbije, kao i svaki drugi.
Oni separatisti koji su deo nje (deo u kojem zive je nevazan), nikada nece videti Srbiju na kolenima. Nikada nisam bio desnicar, nije u mojoj prirodi. Dijalog i popustanje zarad viseg cilja uvek dolaze u obzir. Ali, postoje odredjeni stavovi preko kojih ne smemo preci.

Jovan

pre 7 godina

Svaki put kad dođe Rama osećam se postiđeno. Tri dana pre njegovog dolaska, uzeli su Trepču, a Vučić pred njim ima tremu, samo što ne pita šta još treba osim ključeva Trepče. Kod Rame se oseća gospodska superiornost nad Vučićem.

Grayhund

pre 7 godina

Cekam juce u redu u banci, ispred mene dva starija gospodina, kaze jedan, odlican je vucic, Srbija nije imala takvog coveka do sada, ali sabotiraju ga iz njegove stranke. Ovo je razmisljanje vecine stanovnistva tog doba, likovi preziveli iz komunizma I danas nam kroje sudbinu, navikli da imaju eksterni mozak koji razmislja u njihovo ime, jer je njima to prevelik napor... smo jeza u ledja.

Hijena

pre 7 godina

Čitava ova situacija, pa i susret Rame i Vučića me je podsetila na jedan događaj iz prošlosti kada je, u jednom "opuštenom razgovoru" Staljin pitao nekog svog gosta iz delegacije da mu "iskreno kaže šta misli o njemu i njegovoj vladavini ; smatra li ga tiraninom" ?
Budući da je atmosfera bila "opuštena i prijateljska", gost je, krajnje iskreno i "prijateljski" Staljinu "sasuo u lice" sve što, zaista misli.
Vidno povređen, Staljin je, ipak, uspeo da sačuva "dostojanstvo i mir" odgovorivši delegatu da mu je "drago što to čuje" - od "prijatelja" - jer, dodao je, "više volim iskrenost od lažne diplomatske učtivosti"
Sutradan je dotični delegat završio u zatvoru.
Prema tome...

bankar

pre 7 godina

Moj pradeda je bio heroj prvog svetskog rata, četiri puta bio ranjavan, nekoliko odlikovanja za hrabrost itd. Kad god ga se setim naježim se koliko sam ponosan što imam takvog pretka. Siguran sam da mnogi u Srbiji imaju nekog o kome sa ponosom pričaju jer naša je istorija slavna u svakom pogledu. I sad ja treba da se odreknem toga, jer to odgovara jednom plemenskom narodu koji nikad državu nije imao dok im drugi nisu veštački stvorili? Apsolutno nema šanse!!!

Iandeb

pre 7 godina

Ok, nisam za preterano dzaranje po proslosti, od toga stvarno nema vajde (jedino od cega ima vajde je realna moc), ali je zanimljivo kako je svima okolo stalo da je se oslobodimo, zaboravimo sopstvenu veliku istoriju, dok oni zasnivaju svoju sadasnjost na nekim polumitovima. Nasi mitovi su makar utemeljeni na istorijskim cinjenicama.

Srba

pre 7 godina

Nikada nece biti moguće dugorocno ostvariti veze jedne hrišćanske i jedne muslimanske zemlje. Cim se ukaže prilika vera će da iskoci kao problem. Primeticete da su sve zemlje u EU hrišćanske, kao i Amerika.

Nesaglasan sa Ramom

pre 7 godina

E "filozofe" Rama, zašto da Srbija prizna Kosovo kao državu? Kako možeš traziti
od Srbije da prizna svoju pokrajinu, koja je silom oduzeta od strane imperijalista,
samo da bi se za koju godinu ujedinila sa Albanijom. To, nadam se, nikada nećeš
dočekati. Ako je Rusija mogla biti strpljiva i čekala 60 godina pripajanjem KRIMA
k Rusiji, to i Srbija može čekati da se KOSOVO vrati Srbiji. A ti Ramo i dalje
sanjaj veliku Albaniju!

ANDJELA

pre 7 godina

Moze Edi Rama da prica sta hoce, aliu ono sto dobro treba da zapamti to je da Srbija nikada nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu, jer je to prirodni deo Srbije, kao i svaki drugi.

Ivan S

pre 7 godina

Da se ne lažemo, narod koji ti je pre 15 godina odrubljivao glave u 20om veku, ne može ti biti prijatelj. Pokušajte da se prošetate Prištinom i videćete na kom su nivou naši prijatelji. Da smo pametni podigli bi žicu kao Izrael prema Palestini i zabranili priliv svakog kapitala iza koga stoje kosovari. Ne zbog širenja mržnje već u želji da sačuvamo državu. Oni vekovima imaju samo jedan cilj a to je da se prošire što dublje ka Beogradu.

Bojan

pre 7 godina

Ljudi su zarobljeni u istoriji, i istorija je zarobljena u njima. Srbija je prihvatila promenu jer je promena zakon života. Sa druge strane, pozivam se na gore, prvu navedenu rečenicu.

Djordje Stanojevic

pre 7 godina

Veoma interesantna konstatacija : pitanje Kosova prilika da se Srbi oslobode proslosti??? Dakle mi dosli sa Borom i Ramizom 45te na Kosovo i poceli da ugnjetavamo vekovno staniste Albanaca sa Peckom Patrijarsijom .....licemer, siguran sam da se debelo pravi lud

Milos Srbija

pre 7 godina

Sve je super ,znam da smo dobri domacini ,ali upravu je Rama ,mi prvo moramo da napravimo ZID pa onda pregovorima da napravimo mostove.

nenad 12

pre 7 godina

Kusturica - Bosanac ili Srbin?
I jedno i drugo to jest Srbin iz Bosne.Svakako je Srbin čiji su preci pre par vekova živeli na teritoriji Bosne i pod najezdnom Turaka Osmanlija kako i mnogi drugi iz razno raznih razloga prešli u drugu veru.Kusturica se vratio veri svojih predaka veri Hrišćanskoj Pravoslavnoj i to je njegov izbor ali svejedno i da je ostao Islamske veroispovesti opet bih bio Srbin po nacionalnosti - Srbin iz Bosne.

Sremac76

pre 7 godina

Izvini ali nismo mi zatočenici prošlosti,mi samo poštujemo svoju prošlost i svoje pretke...znas jedni od njih su i oni sto su ustali protiv velike monarhije,oni koje su tvoji preci skupljeni u plemena iako je dvadeseti vek kukavicki napadali iz zasede,zao mi je samo sto se odmorni sa Krfa nisu vratili istim putem...

тарми

pre 7 godina

Реко би ко га не зна , фин драг човјек ..фина прича , коректна ..Кад оно иза њега , нашминкана албанска тежња ка неком природном уједињењу :) Јес кад би неко био луд ..Узгред сви други злочинци и агресори , а они бајка о народа ..е па истина је понекад шокантна , али таква је каква је увјек ..Поздрав искреним албанцима ,који не гледају на комшилук само из сопствене перспективе ;)

iz ugla

pre 7 godina

Da je Kosovsko društvo uređeno, da svi građani imaju ista prava, da svi ljudi mogu da se vrate kućama, da svi osete napredak, da svi žive normalnim životom, da se svi poštuju, sve kulture, religije i običaji, da postoji red, da je Kosovo primer svima sa poštenim odnosom prema svakom građaninu, gospodin Rama bio imao poentu.

Tex

pre 7 godina

Nikada nece biti moguće dugorocno ostvariti veze jedne hrišćanske i jedne muslimanske zemlje. Cim se ukaže prilika vera će da iskoci kao problem. Primeticete da su sve zemlje u EU hrišćanske, kao i Amerika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srba, 15. oktobar 2016 13:30)

Pola Albanije su muslimani, pola pravoslavci i katolici, sa time da je mnogo veci broj pravoslavaca.

Atomsko skloniste

pre 7 godina

U vezi sa Kosovom su vuceni neki potpuno nerazumni potezi. Na primer, nikada mi nece biti jasno zbog cega je Srbija servisirala kosovski dug nakon proglasenja nezavisnosti i cime se moze opravdati "patriotska pljacka". Zoran Djindjic je imao nameru da otvori pitanje Kosova mnogo pre proglasenja nezavisnosti, medjutim nije uspeo. To je ujedno bio i jedini racionalni pokusaj u Srbiji da se to resi. Isto tako, nije jasno zasto se nikada pre nije pokrenulo pitanje nase imovine na Kosovu?