Aktuelno

Petak, 14.10.2016.

10:38

Da li se tekstovi pesama mogu smatrati poezijom?

Izvor: BBC

Da li se tekstovi pesama mogu smatrati poezijom? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

ShoneNI

pre 7 godina

Džim Morison (James Douglas Morrison) je bio PESNIK. On je samo izabrao rokenrol kao sredstvo putem kojeg će najlakše da predstavi svetu svoju poeziju. Da, poeziju. Kada pročitamo njegove pesme, jasno je da se radi o poeziji, knjizevnoj umetnosti, ako hocete. Rokenrol je samo vozilo kojim se služio da nam dostavi svoju poeziju.
BTW, rok poezija, generalno, zaslužuje mnogo više priznanja nego što dobija. Možemo dobiti mnogo lepih stvari, emocija, iz rok poezije.
Ne bi trebalo da imamo toliko predrasuda.
Ae, sve najbolje.

EU Citizen

pre 7 godina

Naravno da mogu, ali to ne menja ništa na čimjenici da je Dilan u literarnom smislu druga liga Zapad i da je Nobelova nagrada za književnost jeftini levičarski curkus koji sa književnošću i stvarnom književnom vrednošću nema nikakve veze :))

Јабучило

pre 7 godina

Глупост. Наравно да се текстови песама могу сматрати поезијом. А право питање је: Да ли поезија Боба Дилана заслужује Нобелову награду?

Ko umije, njemu dvije

pre 7 godina

Postoji jedan problem, koji nije samo čisto jezički. U nas je pesma - pesma, i kad se speva i kad se kazuje, i kad se čita, i kad se peva, i kad se sliuša. Dok, na primer u engleskom jeziku nije. "Poem" nije isto što i "song". Čak i u zapadnoj varijanti srpskog jezika, odnosno hrvatskom jeziku (kako god se kome sviđa) kaže se: Stihove Luke Paljetka uglazbio) komponovao) je Zdenko Runjić. Dok se u nas Srba jednostavno nabrajaju tekstopisac, zatim kompozitor. Na kraju, na pitanje da li su stihovi na koje je komponovana muzika umetnost ili nisu ima više odgovora. A odgovori zavise od toga šta ćemo smatrati umetnošću, a šta ne.

djuro

pre 7 godina

@Obožavam Dilana. Ali, dati mu Nobelovu nagradu je zapravo kraj Nobelove nagrade (barem kraj onakve kakvu smo poznavali)
(Tindarej, 14. oktobar 2016 13:01)

to si trebao reći kad je Obami dodeljena nobelova nagrada.. čovjek je i sam bio iznenađen!?

win win

pre 7 godina

Pravda za Micu trofrtaljku, Zabranjeno pusenje i Malog mrava!

Bez sale, nekome su i ovakve stvari promenile zivot, ali to nije razlog da se ovakva dela slave.

CATAPA

pre 7 godina

A sta su pesme nego poezija? U cemu je razlika izmedju pesme i poezije, neka mi neko objasni.
(AnarhoKap, 14. oktobar 2016 15:44)
Poezija kao književni rod se izdvojila iz muzičke umetnosti i sada pripada pisanoj književnosti, obliku umetnosti koji se doživljava isključivo čitanjem. Proces čitanja angažuje mozak čitaoca drugačije nego slušaoca ili gledaoca. Muzika koja može, a i ne mora da ima poetsku podlogu je sasvim drugačija umetnost, baš kao što ni roman i film nisu ista vrsta umetnosti i ne mogu se ustanoviti ravnopravni i objektivni kriterijumi za upoređivanje. Već je zakomplikovano što su poezija i roman (recimo) gurnuti u istu kategoriju književnosti, a ugurati tu još i muziku, film ili pozorište, ili formu koja objedinjuje sve forme (tzv. performans) postaje apsurdno. Onda treba dodeljivati jednu nagradu, za umetnost, a to nije ono što je Alfred Nobel želeo, sigurno.

Crossroads

pre 7 godina

...
I disappear in your name
But you must wait for me
Somewhere across the sea
There's a wreck of a ship
Your hair is like meadow grass on the tide
And the raindrops on my window
And the ice in my drink
Baby all I can think of is Alice
...
(Cuj pitanja?, 14. oktobar 2016 12:30)

I ja mislim da Waits vise zasluzuje Nobela!

paranoid

pre 7 godina

problem je u tome što su dilanovi (i slični) tekstovi uglavnom pisani normalnim jezikom, a ne 'šekspirovski', pa da moraš pet puta da pročitaš da bi uopšte shvatio 'šta je pjesnik htio da kaže'. e, to strahovito vrijeđa čistokrvne pjesnike!

Zhishka

pre 7 godina

@nijenego Mnogi od tih "pjesnika" sto si naveo su uzeli i tekst i melodiju za svoju pjesmu od nekog drugog. Evo upravo danas slusam Usne vrele visnje preradu na radiju. Neka irska pjesma koja govori o prevari i ubistvu zbog prevare, sto je isti slucaj i sa Stulicevok pjesmom. Ne kazem da nisu bili pjesnici, al kad znam da su skoro sve iskopirali, znaci i temu i malo modifikovalimelodiju, onda i nisu toliki, jesu al ne toliki.

JA

pre 7 godina

Naravno da su stihovi pesama poezija. Manje ili više kvalitetna, ali poezija.
Nekome se mogu sviđati, neko će u njima naći isto značenje koje je autor imao na umu, neko će je protumačiti na drugi način... ali sa umetnošću je uvek tako.
Ej, kubizam je umetnost! Pikaso je umetnik. LEGO likovi više liče na ljude nego Pikasovi crteži, ali on je umetnik...
U jednom intervjuu Lemmy je novinarki (našoj Jadranki Janković) rekao nešto o tome. Otprilike ista tema, da li su njegovi stihovi dobri ili nisu, rekao je nešto kao "Da je moje stihove potpisao ... (ne sećam se kojeg je pisca naveo, davno beše), svi bi rekli da je to umetnost, ali pošto je Lemi, ne valja". Tako otprilike i ovaj književnik: Ja sam faca, Dilan nije.
Ne zanm da li je Dilan za Nobela, ali je poezija.

Topličanin Milan

pre 7 godina

Mislim ljudi, budimo ozbiljni? Nije bitan Bob Dyilan, niti je problematično to što je dobio Nobelovu nagradu jer su je dobijali svakakvi politički akrepi. Recimo dodeli se nagrada za mir čoveku koji vodi neprekidne ratove. Nobelova nagrada je ispljuvana američkim upljuvkom do neprepoznavanja. Ona je postala nešto poput "pionirske marame" za one koji su, iz bilo kog razloga, podobni velikom svetskom mešetaru. Ja sam pod književnošću shvatao nešto drugo. U obrazloženju se skoro i ne pominje njegov doprinos književnosti. Šta stoji iza ovakvih odluka sa Bog zna?!

Topličanin Milan

pre 7 godina

Mislim ljudi, budimo ozbiljni? Nije bitan Bob Dyilan, niti je problematično to što je dobio Nobelovu nagradu jer su je dobijali svakakvi politički akrepi. Recimo dodeli se nagrada za mir čoveku koji vodi neprekidne ratove. Nobelova nagrada je ispljuvana američkim upljuvkom do neprepoznavanja. Ona je postala nešto poput "pionirske marame" za one koji su, iz bilo kog razloga, podobni velikom svetskom mešetaru. Ja sam pod književnošću shvatao nešto drugo. U obrazloženju se skoro i ne pominje njegov doprinos književnosti. Šta stoji iza ovakvih odluka sa Bog zna?!

b92 najbolji

pre 7 godina

Ne. Tekstovi pesama u popularnoj muzici kao i u operi(libreta) su banalni i najvecim delom, prosecnog kvaliteta(u najboljem slucaju). To posebno dolazi do izrazaja kada se ovakvi tekstovi porede sa pravom, vrhunskom poezijom i tek tada se najbolje vidi koliko je potonja bolja, dublja, inteligentnija itd. Zapravo, tekstovi u muzici samo kvare muziku. Najbolja muzika je instrumentalna muzika.

Dakle, ko hoce vrhunsku poeziju, nek cita pravu poeziju vrhunskih pesnika a ne da je trazi u tekstovima u muzici. Ko hoce vrhunsku muziku, uglavnom ce je naci u instrumentalnoj muzici.

Beli

pre 7 godina

Vau covece koliko glupo pitanje. Pitanje je da li zasluzuje nobelovu nagradu za tu poeziju ali da neko pita da li su tekstovi pesme poezija... Au... Sokiran sam.

Saldzo

pre 7 godina

Turbo folk nije, Dzastin Biber nije, ali ovo jeste:

Kad ljubav izda sva vrata se zatvore
Prolece kasni, a oci ne govore
jednom se ljubi, a ti razocaras se
prsten od zelja bacas u oblake

Necu te kleti vesela budi mi
nek ti od sunca budu svi putevi
neka ti ljubav moja na snovima bdi
nek ti od ptica budu prozori.

Mirisu aprilske noci
na tvoja nedra neverna
ko li ih sada ljubi
ne bi mu zubi, Svetlana.

Kerber - Kad ljubav izda

Inspirisano pesmom "Mostarske kise" - Pero Zubac

Molim lepo.

Petar

pre 7 godina

Naravno. Preporuka za odlične stihove a slabo poznate širem auditorijumu - stihovi Manic Street Preachers, Alkaline Trio i AFI dva albuma: Art of drowning i Black sails in the sunset

riblja_čorba

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da se Bora Đorđević sa sprdnjom pominje u komentarima, hteli vi to da priznate ili ne, on je najveći tekstopisac kod nas i to nije samo moje mišljenje, mnogi veliki ljudi su to rekli, to što vam se ne sviđa njegova politička angažovanost, ne daje vam pravo da umanjujete njegov umetnički rad, isto važi za Balaševića, sa kojim se ne mogu složiti za dosta stvari, ali uz Boru je ubedljivo najbolji.

Djenka

pre 7 godina

Dilan je bio i drogiran kada je neke pisao, sto nista ne znaci. Neke pesme su poezija, a neke su djubre. Cak su i neke price poezija! Zasto trpati umetnost u kalupe, to rade samo ograniceni umovi. Sta je sledece? EU ce da donese propis da je poezija samo deseterac ili haiku i nista vise?

idiot wind

pre 7 godina

Da dodam kako su laureati bili politicar Churchill i filosofi Bergson i Sartre a njihov doprinos svetskoj knjizevnosti nije upitan.

Zbr

pre 7 godina

sam sam, dok te ljubi drugi neko, ti si, sad za mene samo san. necu da prezivim ovaj dan! Himna! novu nagradu jacu od nobela izmisliti za ovo!

kritičar

pre 7 godina

Onda su Arsen Dedić,te više pjesnika na čije je stihove komponovao muziku Zdenko Runjić ,a otpjevao ih Oliver Dragojević i drugi pop pjevači,davnih dana trebali dobiti Nobelove nagrade za književnost dobiti Nobelovu nagradu za književnosti.

Dr Agutin

pre 7 godina

Jedino pitanje je da li je njegova poezija zaslužila Nobelovu nagradu.
To je jedino pitanje.
On piše poeziju već 50 godina. Naravno da je to poezija. Ali pitanje je samo da li njegova poezija ( ma kakva bila - stvar ukusa ) zaslužuje Nobelovu nagradu za književnost.?
Ja mislim da ne jer ko god pomene Boba Dilana niko neće reći, da veliki pesnik, poeta, čitao sam njegove knjige.
Svi će reći Rok legenda, muzičar i td. Siguran sam da je ovo šamar za mnoge pokojne ali i žive istinske književnike koji pišu ceo život i imaju talenta; ali komercijalno, etnički pa i politički ne odgovaraju ''ukusu i kriterijumu'' žirija koji odlučuje o nagradi.

Sheeple

pre 7 godina

Naravno da mogu, samo sto nekulturnima svakako nece biti poezija. npr nesto od AP
"Lagaoo si obicno ko pas
da ti nisam bitnaa,
nikad nize pao si zbog nas
sad ti treba hitna"
preporucujem svi sa sluhom.

kritičar

pre 7 godina

Onda su Arsen Dedić,te više pjesnika na čije je stihove komponovao muziku Zdenko Runjić ,a otpjevao ih Oliver Dragojević i drugi pop pjevači,davnih dana trebali dobiti Nobelove nagrade za književnost dobiti Nobelovu nagradu za književnosti.

Lukić

pre 7 godina

Zanimljivo da najviše komentariše narod koji i ne čita Poeziju.
Kad bi ih pitao da kažu razliku između Proze i Poezije, šta bi rekli tastatura književnici i Monitor Pesnici? Guglali bi neki odgovor koji ni sami ne razumeju...
21 vek je ukaljao Umetnost u celini. O književnosti ne treba trošiti reči. Jedan Rok/Kantri tekstopisac je u rangu Ive Andrića? Dobili su totalno istu nagradu za totalno istu kategoriju - književnost.
Pitanje nije da li je to Poezija ili ne, pitanje je da li to vredi, da li ti tekstovi imaju dubinu, da li su iskreni, kakvu poruku šalju, da li nam otvaraju oči, da li ima doze filozofije u njima, da li ima te nevidljive poruke i sredine koju su znali da napišu velikani Poezije
( većinom pre 20 veka ).
Ali danas je svako književni kritičar i profesor Poezije, proze, muzike, Umetnosti i kulture. Svi znaju sve i tu nema govora!
Nema tu šta da se raspravlja. Dilan je u jednoj rečenici ocrnio Hrvate i on je Bog u Srbiji.
Poezija, ma naravno da jeste. Da li je zasluženo? Ma naravno da jeste.
I svi znaju napamet sve njegove velike poetske pesme, i njegovu biografiju, i šta je doručkovao jutros...I sad se ti ubeđuj sa zidom.

nijenego

pre 7 godina

Zasto da ne Dilan. Za sve koji ne razumu sta je on pisao a kasnije i otpevao napravicu jedno poredjenje. Nekima se nece svideti ali Balasevic je neko ko bi mogao da objavi tom knjiga poezije samo od onoga sto je otpevao,snimio...nabrojacu samo neke:samo da rata ne bude,znatel pricu o vasi Ladackom,lepa protina kci,neki novi klinci...
On je jedan od primera da i oni sto "samo pevaju"itekako mogu rame uz rame sa najvecima...Recimo pesme: ravnodusan prema placu,pogledaj dom svoj andjela(corba) kad hodas(bajaga)
sta cemo sa Štulicem,sa Tomom Zdravkovicem? zaboravih sad naravno gomilu zbog kojih sam obozavao da slusam i razumem..Milan Mladenovic nije bio dostojan bilo kom srpskom piscu novije generacije,njegovi su tekstovi jaki...
I naravno jedan veliki Dusko Trifunovic,pesnik,ostvaren a pisao je i za Bijelo Dugme..
Nego kad ti zavist proradi,svim tim znas ti ko sam ja piscima..boze moj mi smo jedini kompetentni a ne tu neki drogosi,alkosi sa gitarom.

Cuj pitanja?

pre 7 godina

...
I disappear in your name
But you must wait for me
Somewhere across the sea
There's a wreck of a ship
Your hair is like meadow grass on the tide
And the raindrops on my window
And the ice in my drink
Baby all I can think of is Alice
...

Ps

pre 7 godina

Hvata te strah
osmeh moj ti govori da si mi plen
gladna sam baš, pomoći nemaš
šefici predaj se.
To je tekst pesme - Dunja Ilić Šefica Podzemlja.
Da li je to po vama Poezija?

Ako kažete nije, niste pogrešili, ali kažete jeste, samo je jako očajna Poezija; niste ni tada pogrešili. Stvar je dakle ukusa. Poezija treba da ima nevidljivu sredinu, da je pisana iskreno iz duše, da vas nagoni na razmišljanje, da u vama probudi neke emocije koje niste bili svesni da posedujete i td.
To rade prave Poete. Tu ima i skrivene poruke, i filozofije i romantike, ali sve te prave pesme odlikuje iskrenost i emocija koja ne može da se nađe toliko u ''Poeziji'' tekstopisaca.
Sad da li je Dilan uspeo u tome, stvar je ukusa naravno. Možda nekog njegovi tekstovi dotiču podjenako kao što mene dotiče Poezija Bodlera, Crnjanskog, Miljkovića, i mnogih drugih stranih i domaćih pesnika.
Individualna je stvar, kao i sama umetnost; nema tu jasne definicije ni pravila, sve ja u oku posmatrača.

cestitke papa bobu ali

pre 7 godina

jedan od mojih omiljenih pesnika je martin gore. s tim u vezi niko da objavi da DEPECHE MODE krece na turneju sledeceg proleca!!! i naravno nema beograda na istoj kmeee

Žaki

pre 7 godina

Ako Safetove pesme "Kad sretneš Hanku" i "Oči moje kletvom bih vas kleo" nisu za dva "Nobela" onda ovaj svet klizi u besmisao. Balaševićev opus neću ni da spominjem; tek će, kao i uvek kod nas sa zakašnjenjem od sto godina, neke druge generacije da ga smeste u školske udžbenike gde i pripada. Ako on, koji je čak "ambasador dobre volje" nije za Nobela ne znam onda ko jeste.

No nije stvar u tome ko jeste a ko nije za Nobela već da li pesništvo uopšte podleže mernim instrumentima? To je umetnički izraz baš kao i slikarstvo a tu onda važi ona premisa da se "o ukusima ne raspravlja". No nije ni ukus jedina varijabila koja ne dozvoljava merenje već je tu i problem nivoa umetnosti! Neko voli besmisleni tehno zvuk sa ritmičkim nadražajima gde jedna "stvar" traje satima sa dva tona koji se ponavljaju... i tu važi "o ukusima se ne raspravlja".. ali brate koji je to nivo u odnosu na akademske stvaraoce? Kako to porediti sa Draganom Del Monako ili mnogim sličnima? Tu dolazimo do problema nivoa ili čovekolikosti! U svakom slučaju Nobel se ne može dodeljivati u umetnosti gde nema mogućnosti egzaktnog merenja nekog dela. Ovime se poništava ukus i nivo svih ostalih ljudi na planeti.. naprosto se ignoriše! Za velikog Dilana mogao je neki drugi oblik zahvalnosti, npr. nagrada za životno delo... samo ne Nobel..

Petar

pre 7 godina

Naravno da je poezija,i to što je uradio Dilan,što radi Leon Koen je poezija,i mnogi drugi. Muzika je umetnost i još kad se ukomponuje sa poezijom kako tada nije umetnost. Dilan je prošao zub vremena,ja ga lično nisam previše slušao,ja sam New wawe generacija,ali je čovek ozbiljan umetnik. Po mišljenju tih koji osuđuju ovakvu odluku,niko od srednje generacije svetskih pisaca ne bi mogao da dobije Nobelovu nagradu,pri tome ne mislim na dobitnike iz turske,irana,.....
Jedan Karver,Hornbi,Bucati,Borhes,plejade ruske srednje generacije,evropskih i latino američkih pisaca je neozbiljna,zato što koketira sa životom i vrednostima civilizacije i vremena u kome živimo.
Svaka čast Švedskoj akademiji na hrabroj odluci.

M

pre 7 godina

Meni je ovde osnovno pitanje za šta se uopšte dodeljuje Nobelova nagrada. Čini mi se da se u novije vreme gleda i aktuelnost tema, piščev život, aktivizam i sl. Zato nemam ništa protiv ove Nobelove nagrade, iako lično ne bih čitala Dilanovu poeziju bez muzike.

Smuleco

pre 7 godina

Poezija je..poezija. Da li je "ispevana", ili nije, kakve to uopšte ima veze?! Naravno, bitno je da ima visoke umetničke, misaone, i filozofske domete, i poruke.

XL

pre 7 godina

Književna teorija ne poznaje termin "tekstopisac". Naime, svako ko piše neki tekst je tektopisac, a svaki tekstopisac nije pesnik ili pripovedač.Homerova dela napisana su da bi se pevala kao i naša narodna epika - vrhunska književna dela.

jovan

pre 7 godina

U Dilanovom slucaju tekst jedne pesme je pesma. On je pesnik sa sopstvenom muzickiom pratnjom nalik na anticke grcke i rimske pesnike Sapfo, Katul. Ovid, kojima je lira ili citra bila uvek u ruci dok su govorili svoje stihove. Setimo sa renesansnih pesnika i trubadura sa leutom i tamburom. Najposle imamo citavu epsku poeziju uz pratnju gusala. Dakle nemojmo zlonamerno bljuvati vatru poput izvesnih srpskih i crnogorskih pjesnika i izdavaca.

chombe

pre 7 godina

Ljudski um obicno ima zelju da klasifikuje stvari, pojave, umetnicka dela, itd. To je zato da bi se stvorio nekakav red, jer je tako lakse snalaziti se u stvarnosti koja je cesto nedokuciva, a klasifikovanje daje neki osecaj sigurnosti koju opsta dinamicnost svega postojeceg neprekidno ometa. Zato bi odgovor na ovo pitanje, po meni, bilo da neki tekstovi jesu poezija, cak i bez upliva muzike, a neki funkcionisu samo u muzickom kontekstu. Ja nikad nisam bio neki muzicki fan Boba Dilana, svidja mi se par pesama, ali sam imao prilike da procitam neku zbirku njegovih pesama. I prilicno sam se iznenadio njihovom poetskom snagom, filozofskim razmisljanjima itd. To bi se isto moglo reci i za pesme Arsena Dedica i jos dosta autora koji se uglavnom vezuju za muziku, da ne nabrajam. Tako da je odgovor da, neki tekstovi zaista jesu poezija, a njihovi autori se mogu smatrati pesnicima, i to odlicnim, neovisno od muzike koju stvaraju.

Vaše ime

pre 7 godina

Nastankom moderne Poezije od 20 veka, slobodnog stiha, gde je Poezija prešla iz stritkne rime u Poeziju u kojoj je SVE dozvoljeno, i upravo je ta ''sloboda'' postala IZGOVOR ljudima koji nemaju dušu i talenat da sebe smatraju Poetama.
Dakle ako kažete da su i tekstopisci poete, da je tekst pesama Poezija, onda je bilo koji tekst, novinski, blog, komentar, bilo šta; sve je Poezija, samo je stvar ukusa, lošija, malo bolja, i td.
Dakle ja mislim da ne treba tako gledati na Poeziju, koja je najstariji književni pravac.
Ona ipak ima neke smernice i neka ''nepisana pravila''.
To treba poštovati i ako je već toliko zapelo da se sve nagura u tu ''modernu Poeziju'' onda neka se IZMISLE novi književni pravci da se takvi tekstovi razdvoje od Poezije, kao što je slučaj sa Prozom. Proza i Poezija ma koliko slične bile ipak imaju drugačiji naziv jer se zna šta je šta. Tako treba i sa muzičkim tekstovima pa i sa tim slobodnim stihom koji je bez granica i pravila odlutao toliko daleko da je dozvoljeno SVE načičkati u kratke redove i nazvati brže bolje Poezijom!

Dakle problem je samo u toj postmodernoj Poeziji koja nije dovoljno izdefinisana i svako malo ko nema talenta za Poeziju a ume da nakljuka neke filozofske/romantične rečenice sebe proglasi Poetom.
I onda naravno, i Rok muzičar i tekstopisac je u stvari Poeta.

AnalfaBOTa

pre 7 godina

@Pedja - Pesnikinje? Pricas o literature, a koristis germanizaciju jezika, koja je donesena, na silu, kod nas pre nekoliko godina. U nasem jeziku ne postoji "pesnikinje", nego samo "pesnik", bilo to muskarac, ili zena.

I to sto neki citaju dilanove pesme (a ne mozes da koristis "kogod", posto nisi pricao sa svima u vezi sa tim pesmama), ne znaci da su oni kvalifikovani da procene da li je nesto kvallitetno, ili ne.

Majstor Mile

pre 7 godina

Poezija nije samo lepa rima... Dilenovi tekstovi su poruke društvu, svetu, ljudima. One izazivaju emocije , navode na razmišljanje, pokreću i pojedince i društvo... Da li je potrebno nepto više...
A mislim da vam je ilustracija veliki promašaj. Papirići asociraju na nekakve škrabotine, a mnoge od najlepših pesama napisane su za kafanskim stolom . Da ne pominjem Jesenjina!

RADJEVAC

pre 7 godina

Noc je tiha, mesec gleda
sela kraj Morave
svud se cuje sa proplanka
nezna uspavanka

Sta mi radi zlato moje
dok se zvezde roje
znas li reci oj Moravo
spaval' oko plavo

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
otis'o sam, otis'o sam
ja od tebe davno

Kraj Morave mnoge noci
za mene su sjale
devojacke plave oci
nebo su me zvale

Dok se vetric poigrava
kroz tanane grane
glas mi drage porucuje
cekam te Dragane

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
da l' si nocu ili danju
vise nasmejano

Mesec seta zutim zrakom
kroz vrbove grane
mene zivot odvukao
na daleke strane

Al' Draganu stalno cujem
jer zivi u meni
ne mogu se ja oteti
slatkoj uspomeni

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
mozda bi mi lakse bilo
da si zaboravno

...... i sijaset ovakvih i slicnih pesama zasluzuju da budu u Muzickoj Kulturi.

Macan

pre 7 godina

Cemu ovolika kontroverza? Covek je odlican umetnik, uneo je revoluciju u muziku a njegovi tekstovi su uticali na milione ljudi. Ako se pogleda ko je sve dobijao Nobela, ovo je i sasvim zasluzeno

Macan

pre 7 godina

Kao dodatak uz prosli komentar bih naveo bih samo jednu manu, i to povecu. Ostaje zal sto pisci koji su i vise nego zasluzili ovo odlikovanje nisu nagradjeni, tu bih spomenuo Murakamija pre svega.

Smuleco

pre 7 godina

Poezija je..poezija. Da li je "ispevana", ili nije, kakve to uopšte ima veze?! Naravno, bitno je da ima visoke umetničke, misaone, i filozofske domete, i poruke.

jovan

pre 7 godina

U Dilanovom slucaju tekst jedne pesme je pesma. On je pesnik sa sopstvenom muzickiom pratnjom nalik na anticke grcke i rimske pesnike Sapfo, Katul. Ovid, kojima je lira ili citra bila uvek u ruci dok su govorili svoje stihove. Setimo sa renesansnih pesnika i trubadura sa leutom i tamburom. Najposle imamo citavu epsku poeziju uz pratnju gusala. Dakle nemojmo zlonamerno bljuvati vatru poput izvesnih srpskih i crnogorskih pjesnika i izdavaca.

Macan

pre 7 godina

Cemu ovolika kontroverza? Covek je odlican umetnik, uneo je revoluciju u muziku a njegovi tekstovi su uticali na milione ljudi. Ako se pogleda ko je sve dobijao Nobela, ovo je i sasvim zasluzeno

XL

pre 7 godina

Književna teorija ne poznaje termin "tekstopisac". Naime, svako ko piše neki tekst je tektopisac, a svaki tekstopisac nije pesnik ili pripovedač.Homerova dela napisana su da bi se pevala kao i naša narodna epika - vrhunska književna dela.

Majstor Mile

pre 7 godina

Poezija nije samo lepa rima... Dilenovi tekstovi su poruke društvu, svetu, ljudima. One izazivaju emocije , navode na razmišljanje, pokreću i pojedince i društvo... Da li je potrebno nepto više...
A mislim da vam je ilustracija veliki promašaj. Papirići asociraju na nekakve škrabotine, a mnoge od najlepših pesama napisane su za kafanskim stolom . Da ne pominjem Jesenjina!

Petar

pre 7 godina

Naravno da je poezija,i to što je uradio Dilan,što radi Leon Koen je poezija,i mnogi drugi. Muzika je umetnost i još kad se ukomponuje sa poezijom kako tada nije umetnost. Dilan je prošao zub vremena,ja ga lično nisam previše slušao,ja sam New wawe generacija,ali je čovek ozbiljan umetnik. Po mišljenju tih koji osuđuju ovakvu odluku,niko od srednje generacije svetskih pisaca ne bi mogao da dobije Nobelovu nagradu,pri tome ne mislim na dobitnike iz turske,irana,.....
Jedan Karver,Hornbi,Bucati,Borhes,plejade ruske srednje generacije,evropskih i latino američkih pisaca je neozbiljna,zato što koketira sa životom i vrednostima civilizacije i vremena u kome živimo.
Svaka čast Švedskoj akademiji na hrabroj odluci.

nijenego

pre 7 godina

Zasto da ne Dilan. Za sve koji ne razumu sta je on pisao a kasnije i otpevao napravicu jedno poredjenje. Nekima se nece svideti ali Balasevic je neko ko bi mogao da objavi tom knjiga poezije samo od onoga sto je otpevao,snimio...nabrojacu samo neke:samo da rata ne bude,znatel pricu o vasi Ladackom,lepa protina kci,neki novi klinci...
On je jedan od primera da i oni sto "samo pevaju"itekako mogu rame uz rame sa najvecima...Recimo pesme: ravnodusan prema placu,pogledaj dom svoj andjela(corba) kad hodas(bajaga)
sta cemo sa Štulicem,sa Tomom Zdravkovicem? zaboravih sad naravno gomilu zbog kojih sam obozavao da slusam i razumem..Milan Mladenovic nije bio dostojan bilo kom srpskom piscu novije generacije,njegovi su tekstovi jaki...
I naravno jedan veliki Dusko Trifunovic,pesnik,ostvaren a pisao je i za Bijelo Dugme..
Nego kad ti zavist proradi,svim tim znas ti ko sam ja piscima..boze moj mi smo jedini kompetentni a ne tu neki drogosi,alkosi sa gitarom.

Dr Agutin

pre 7 godina

Jedino pitanje je da li je njegova poezija zaslužila Nobelovu nagradu.
To je jedino pitanje.
On piše poeziju već 50 godina. Naravno da je to poezija. Ali pitanje je samo da li njegova poezija ( ma kakva bila - stvar ukusa ) zaslužuje Nobelovu nagradu za književnost.?
Ja mislim da ne jer ko god pomene Boba Dilana niko neće reći, da veliki pesnik, poeta, čitao sam njegove knjige.
Svi će reći Rok legenda, muzičar i td. Siguran sam da je ovo šamar za mnoge pokojne ali i žive istinske književnike koji pišu ceo život i imaju talenta; ali komercijalno, etnički pa i politički ne odgovaraju ''ukusu i kriterijumu'' žirija koji odlučuje o nagradi.

riblja_čorba

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da se Bora Đorđević sa sprdnjom pominje u komentarima, hteli vi to da priznate ili ne, on je najveći tekstopisac kod nas i to nije samo moje mišljenje, mnogi veliki ljudi su to rekli, to što vam se ne sviđa njegova politička angažovanost, ne daje vam pravo da umanjujete njegov umetnički rad, isto važi za Balaševića, sa kojim se ne mogu složiti za dosta stvari, ali uz Boru je ubedljivo najbolji.

Saldzo

pre 7 godina

Turbo folk nije, Dzastin Biber nije, ali ovo jeste:

Kad ljubav izda sva vrata se zatvore
Prolece kasni, a oci ne govore
jednom se ljubi, a ti razocaras se
prsten od zelja bacas u oblake

Necu te kleti vesela budi mi
nek ti od sunca budu svi putevi
neka ti ljubav moja na snovima bdi
nek ti od ptica budu prozori.

Mirisu aprilske noci
na tvoja nedra neverna
ko li ih sada ljubi
ne bi mu zubi, Svetlana.

Kerber - Kad ljubav izda

Inspirisano pesmom "Mostarske kise" - Pero Zubac

Molim lepo.

RADJEVAC

pre 7 godina

Noc je tiha, mesec gleda
sela kraj Morave
svud se cuje sa proplanka
nezna uspavanka

Sta mi radi zlato moje
dok se zvezde roje
znas li reci oj Moravo
spaval' oko plavo

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
otis'o sam, otis'o sam
ja od tebe davno

Kraj Morave mnoge noci
za mene su sjale
devojacke plave oci
nebo su me zvale

Dok se vetric poigrava
kroz tanane grane
glas mi drage porucuje
cekam te Dragane

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
da l' si nocu ili danju
vise nasmejano

Mesec seta zutim zrakom
kroz vrbove grane
mene zivot odvukao
na daleke strane

Al' Draganu stalno cujem
jer zivi u meni
ne mogu se ja oteti
slatkoj uspomeni

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
mozda bi mi lakse bilo
da si zaboravno

...... i sijaset ovakvih i slicnih pesama zasluzuju da budu u Muzickoj Kulturi.

Lukić

pre 7 godina

Zanimljivo da najviše komentariše narod koji i ne čita Poeziju.
Kad bi ih pitao da kažu razliku između Proze i Poezije, šta bi rekli tastatura književnici i Monitor Pesnici? Guglali bi neki odgovor koji ni sami ne razumeju...
21 vek je ukaljao Umetnost u celini. O književnosti ne treba trošiti reči. Jedan Rok/Kantri tekstopisac je u rangu Ive Andrića? Dobili su totalno istu nagradu za totalno istu kategoriju - književnost.
Pitanje nije da li je to Poezija ili ne, pitanje je da li to vredi, da li ti tekstovi imaju dubinu, da li su iskreni, kakvu poruku šalju, da li nam otvaraju oči, da li ima doze filozofije u njima, da li ima te nevidljive poruke i sredine koju su znali da napišu velikani Poezije
( većinom pre 20 veka ).
Ali danas je svako književni kritičar i profesor Poezije, proze, muzike, Umetnosti i kulture. Svi znaju sve i tu nema govora!
Nema tu šta da se raspravlja. Dilan je u jednoj rečenici ocrnio Hrvate i on je Bog u Srbiji.
Poezija, ma naravno da jeste. Da li je zasluženo? Ma naravno da jeste.
I svi znaju napamet sve njegove velike poetske pesme, i njegovu biografiju, i šta je doručkovao jutros...I sad se ti ubeđuj sa zidom.

b92 najbolji

pre 7 godina

Ne. Tekstovi pesama u popularnoj muzici kao i u operi(libreta) su banalni i najvecim delom, prosecnog kvaliteta(u najboljem slucaju). To posebno dolazi do izrazaja kada se ovakvi tekstovi porede sa pravom, vrhunskom poezijom i tek tada se najbolje vidi koliko je potonja bolja, dublja, inteligentnija itd. Zapravo, tekstovi u muzici samo kvare muziku. Najbolja muzika je instrumentalna muzika.

Dakle, ko hoce vrhunsku poeziju, nek cita pravu poeziju vrhunskih pesnika a ne da je trazi u tekstovima u muzici. Ko hoce vrhunsku muziku, uglavnom ce je naci u instrumentalnoj muzici.

Beli

pre 7 godina

Vau covece koliko glupo pitanje. Pitanje je da li zasluzuje nobelovu nagradu za tu poeziju ali da neko pita da li su tekstovi pesme poezija... Au... Sokiran sam.

chombe

pre 7 godina

Ljudski um obicno ima zelju da klasifikuje stvari, pojave, umetnicka dela, itd. To je zato da bi se stvorio nekakav red, jer je tako lakse snalaziti se u stvarnosti koja je cesto nedokuciva, a klasifikovanje daje neki osecaj sigurnosti koju opsta dinamicnost svega postojeceg neprekidno ometa. Zato bi odgovor na ovo pitanje, po meni, bilo da neki tekstovi jesu poezija, cak i bez upliva muzike, a neki funkcionisu samo u muzickom kontekstu. Ja nikad nisam bio neki muzicki fan Boba Dilana, svidja mi se par pesama, ali sam imao prilike da procitam neku zbirku njegovih pesama. I prilicno sam se iznenadio njihovom poetskom snagom, filozofskim razmisljanjima itd. To bi se isto moglo reci i za pesme Arsena Dedica i jos dosta autora koji se uglavnom vezuju za muziku, da ne nabrajam. Tako da je odgovor da, neki tekstovi zaista jesu poezija, a njihovi autori se mogu smatrati pesnicima, i to odlicnim, neovisno od muzike koju stvaraju.

Cuj pitanja?

pre 7 godina

...
I disappear in your name
But you must wait for me
Somewhere across the sea
There's a wreck of a ship
Your hair is like meadow grass on the tide
And the raindrops on my window
And the ice in my drink
Baby all I can think of is Alice
...

Ps

pre 7 godina

Hvata te strah
osmeh moj ti govori da si mi plen
gladna sam baš, pomoći nemaš
šefici predaj se.
To je tekst pesme - Dunja Ilić Šefica Podzemlja.
Da li je to po vama Poezija?

Ako kažete nije, niste pogrešili, ali kažete jeste, samo je jako očajna Poezija; niste ni tada pogrešili. Stvar je dakle ukusa. Poezija treba da ima nevidljivu sredinu, da je pisana iskreno iz duše, da vas nagoni na razmišljanje, da u vama probudi neke emocije koje niste bili svesni da posedujete i td.
To rade prave Poete. Tu ima i skrivene poruke, i filozofije i romantike, ali sve te prave pesme odlikuje iskrenost i emocija koja ne može da se nađe toliko u ''Poeziji'' tekstopisaca.
Sad da li je Dilan uspeo u tome, stvar je ukusa naravno. Možda nekog njegovi tekstovi dotiču podjenako kao što mene dotiče Poezija Bodlera, Crnjanskog, Miljkovića, i mnogih drugih stranih i domaćih pesnika.
Individualna je stvar, kao i sama umetnost; nema tu jasne definicije ni pravila, sve ja u oku posmatrača.

Žaki

pre 7 godina

Ako Safetove pesme "Kad sretneš Hanku" i "Oči moje kletvom bih vas kleo" nisu za dva "Nobela" onda ovaj svet klizi u besmisao. Balaševićev opus neću ni da spominjem; tek će, kao i uvek kod nas sa zakašnjenjem od sto godina, neke druge generacije da ga smeste u školske udžbenike gde i pripada. Ako on, koji je čak "ambasador dobre volje" nije za Nobela ne znam onda ko jeste.

No nije stvar u tome ko jeste a ko nije za Nobela već da li pesništvo uopšte podleže mernim instrumentima? To je umetnički izraz baš kao i slikarstvo a tu onda važi ona premisa da se "o ukusima ne raspravlja". No nije ni ukus jedina varijabila koja ne dozvoljava merenje već je tu i problem nivoa umetnosti! Neko voli besmisleni tehno zvuk sa ritmičkim nadražajima gde jedna "stvar" traje satima sa dva tona koji se ponavljaju... i tu važi "o ukusima se ne raspravlja".. ali brate koji je to nivo u odnosu na akademske stvaraoce? Kako to porediti sa Draganom Del Monako ili mnogim sličnima? Tu dolazimo do problema nivoa ili čovekolikosti! U svakom slučaju Nobel se ne može dodeljivati u umetnosti gde nema mogućnosti egzaktnog merenja nekog dela. Ovime se poništava ukus i nivo svih ostalih ljudi na planeti.. naprosto se ignoriše! Za velikog Dilana mogao je neki drugi oblik zahvalnosti, npr. nagrada za životno delo... samo ne Nobel..

cestitke papa bobu ali

pre 7 godina

jedan od mojih omiljenih pesnika je martin gore. s tim u vezi niko da objavi da DEPECHE MODE krece na turneju sledeceg proleca!!! i naravno nema beograda na istoj kmeee

Djenka

pre 7 godina

Dilan je bio i drogiran kada je neke pisao, sto nista ne znaci. Neke pesme su poezija, a neke su djubre. Cak su i neke price poezija! Zasto trpati umetnost u kalupe, to rade samo ograniceni umovi. Sta je sledece? EU ce da donese propis da je poezija samo deseterac ili haiku i nista vise?

Macan

pre 7 godina

Kao dodatak uz prosli komentar bih naveo bih samo jednu manu, i to povecu. Ostaje zal sto pisci koji su i vise nego zasluzili ovo odlikovanje nisu nagradjeni, tu bih spomenuo Murakamija pre svega.

M

pre 7 godina

Meni je ovde osnovno pitanje za šta se uopšte dodeljuje Nobelova nagrada. Čini mi se da se u novije vreme gleda i aktuelnost tema, piščev život, aktivizam i sl. Zato nemam ništa protiv ove Nobelove nagrade, iako lično ne bih čitala Dilanovu poeziju bez muzike.

Sheeple

pre 7 godina

Naravno da mogu, samo sto nekulturnima svakako nece biti poezija. npr nesto od AP
"Lagaoo si obicno ko pas
da ti nisam bitnaa,
nikad nize pao si zbog nas
sad ti treba hitna"
preporucujem svi sa sluhom.

idiot wind

pre 7 godina

Da dodam kako su laureati bili politicar Churchill i filosofi Bergson i Sartre a njihov doprinos svetskoj knjizevnosti nije upitan.

AnalfaBOTa

pre 7 godina

@Pedja - Pesnikinje? Pricas o literature, a koristis germanizaciju jezika, koja je donesena, na silu, kod nas pre nekoliko godina. U nasem jeziku ne postoji "pesnikinje", nego samo "pesnik", bilo to muskarac, ili zena.

I to sto neki citaju dilanove pesme (a ne mozes da koristis "kogod", posto nisi pricao sa svima u vezi sa tim pesmama), ne znaci da su oni kvalifikovani da procene da li je nesto kvallitetno, ili ne.

kritičar

pre 7 godina

Onda su Arsen Dedić,te više pjesnika na čije je stihove komponovao muziku Zdenko Runjić ,a otpjevao ih Oliver Dragojević i drugi pop pjevači,davnih dana trebali dobiti Nobelove nagrade za književnost dobiti Nobelovu nagradu za književnosti.

Јабучило

pre 7 godina

Глупост. Наравно да се текстови песама могу сматрати поезијом. А право питање је: Да ли поезија Боба Дилана заслужује Нобелову награду?

Zbr

pre 7 godina

sam sam, dok te ljubi drugi neko, ti si, sad za mene samo san. necu da prezivim ovaj dan! Himna! novu nagradu jacu od nobela izmisliti za ovo!

Vaše ime

pre 7 godina

Nastankom moderne Poezije od 20 veka, slobodnog stiha, gde je Poezija prešla iz stritkne rime u Poeziju u kojoj je SVE dozvoljeno, i upravo je ta ''sloboda'' postala IZGOVOR ljudima koji nemaju dušu i talenat da sebe smatraju Poetama.
Dakle ako kažete da su i tekstopisci poete, da je tekst pesama Poezija, onda je bilo koji tekst, novinski, blog, komentar, bilo šta; sve je Poezija, samo je stvar ukusa, lošija, malo bolja, i td.
Dakle ja mislim da ne treba tako gledati na Poeziju, koja je najstariji književni pravac.
Ona ipak ima neke smernice i neka ''nepisana pravila''.
To treba poštovati i ako je već toliko zapelo da se sve nagura u tu ''modernu Poeziju'' onda neka se IZMISLE novi književni pravci da se takvi tekstovi razdvoje od Poezije, kao što je slučaj sa Prozom. Proza i Poezija ma koliko slične bile ipak imaju drugačiji naziv jer se zna šta je šta. Tako treba i sa muzičkim tekstovima pa i sa tim slobodnim stihom koji je bez granica i pravila odlutao toliko daleko da je dozvoljeno SVE načičkati u kratke redove i nazvati brže bolje Poezijom!

Dakle problem je samo u toj postmodernoj Poeziji koja nije dovoljno izdefinisana i svako malo ko nema talenta za Poeziju a ume da nakljuka neke filozofske/romantične rečenice sebe proglasi Poetom.
I onda naravno, i Rok muzičar i tekstopisac je u stvari Poeta.

djuro

pre 7 godina

@Obožavam Dilana. Ali, dati mu Nobelovu nagradu je zapravo kraj Nobelove nagrade (barem kraj onakve kakvu smo poznavali)
(Tindarej, 14. oktobar 2016 13:01)

to si trebao reći kad je Obami dodeljena nobelova nagrada.. čovjek je i sam bio iznenađen!?

JA

pre 7 godina

Naravno da su stihovi pesama poezija. Manje ili više kvalitetna, ali poezija.
Nekome se mogu sviđati, neko će u njima naći isto značenje koje je autor imao na umu, neko će je protumačiti na drugi način... ali sa umetnošću je uvek tako.
Ej, kubizam je umetnost! Pikaso je umetnik. LEGO likovi više liče na ljude nego Pikasovi crteži, ali on je umetnik...
U jednom intervjuu Lemmy je novinarki (našoj Jadranki Janković) rekao nešto o tome. Otprilike ista tema, da li su njegovi stihovi dobri ili nisu, rekao je nešto kao "Da je moje stihove potpisao ... (ne sećam se kojeg je pisca naveo, davno beše), svi bi rekli da je to umetnost, ali pošto je Lemi, ne valja". Tako otprilike i ovaj književnik: Ja sam faca, Dilan nije.
Ne zanm da li je Dilan za Nobela, ali je poezija.

kritičar

pre 7 godina

Onda su Arsen Dedić,te više pjesnika na čije je stihove komponovao muziku Zdenko Runjić ,a otpjevao ih Oliver Dragojević i drugi pop pjevači,davnih dana trebali dobiti Nobelove nagrade za književnost dobiti Nobelovu nagradu za književnosti.

CATAPA

pre 7 godina

A sta su pesme nego poezija? U cemu je razlika izmedju pesme i poezije, neka mi neko objasni.
(AnarhoKap, 14. oktobar 2016 15:44)
Poezija kao književni rod se izdvojila iz muzičke umetnosti i sada pripada pisanoj književnosti, obliku umetnosti koji se doživljava isključivo čitanjem. Proces čitanja angažuje mozak čitaoca drugačije nego slušaoca ili gledaoca. Muzika koja može, a i ne mora da ima poetsku podlogu je sasvim drugačija umetnost, baš kao što ni roman i film nisu ista vrsta umetnosti i ne mogu se ustanoviti ravnopravni i objektivni kriterijumi za upoređivanje. Već je zakomplikovano što su poezija i roman (recimo) gurnuti u istu kategoriju književnosti, a ugurati tu još i muziku, film ili pozorište, ili formu koja objedinjuje sve forme (tzv. performans) postaje apsurdno. Onda treba dodeljivati jednu nagradu, za umetnost, a to nije ono što je Alfred Nobel želeo, sigurno.

ShoneNI

pre 7 godina

Džim Morison (James Douglas Morrison) je bio PESNIK. On je samo izabrao rokenrol kao sredstvo putem kojeg će najlakše da predstavi svetu svoju poeziju. Da, poeziju. Kada pročitamo njegove pesme, jasno je da se radi o poeziji, knjizevnoj umetnosti, ako hocete. Rokenrol je samo vozilo kojim se služio da nam dostavi svoju poeziju.
BTW, rok poezija, generalno, zaslužuje mnogo više priznanja nego što dobija. Možemo dobiti mnogo lepih stvari, emocija, iz rok poezije.
Ne bi trebalo da imamo toliko predrasuda.
Ae, sve najbolje.

Petar

pre 7 godina

Naravno. Preporuka za odlične stihove a slabo poznate širem auditorijumu - stihovi Manic Street Preachers, Alkaline Trio i AFI dva albuma: Art of drowning i Black sails in the sunset

Topličanin Milan

pre 7 godina

Mislim ljudi, budimo ozbiljni? Nije bitan Bob Dyilan, niti je problematično to što je dobio Nobelovu nagradu jer su je dobijali svakakvi politički akrepi. Recimo dodeli se nagrada za mir čoveku koji vodi neprekidne ratove. Nobelova nagrada je ispljuvana američkim upljuvkom do neprepoznavanja. Ona je postala nešto poput "pionirske marame" za one koji su, iz bilo kog razloga, podobni velikom svetskom mešetaru. Ja sam pod književnošću shvatao nešto drugo. U obrazloženju se skoro i ne pominje njegov doprinos književnosti. Šta stoji iza ovakvih odluka sa Bog zna?!

win win

pre 7 godina

Pravda za Micu trofrtaljku, Zabranjeno pusenje i Malog mrava!

Bez sale, nekome su i ovakve stvari promenile zivot, ali to nije razlog da se ovakva dela slave.

Ko umije, njemu dvije

pre 7 godina

Postoji jedan problem, koji nije samo čisto jezički. U nas je pesma - pesma, i kad se speva i kad se kazuje, i kad se čita, i kad se peva, i kad se sliuša. Dok, na primer u engleskom jeziku nije. "Poem" nije isto što i "song". Čak i u zapadnoj varijanti srpskog jezika, odnosno hrvatskom jeziku (kako god se kome sviđa) kaže se: Stihove Luke Paljetka uglazbio) komponovao) je Zdenko Runjić. Dok se u nas Srba jednostavno nabrajaju tekstopisac, zatim kompozitor. Na kraju, na pitanje da li su stihovi na koje je komponovana muzika umetnost ili nisu ima više odgovora. A odgovori zavise od toga šta ćemo smatrati umetnošću, a šta ne.

Topličanin Milan

pre 7 godina

Mislim ljudi, budimo ozbiljni? Nije bitan Bob Dyilan, niti je problematično to što je dobio Nobelovu nagradu jer su je dobijali svakakvi politički akrepi. Recimo dodeli se nagrada za mir čoveku koji vodi neprekidne ratove. Nobelova nagrada je ispljuvana američkim upljuvkom do neprepoznavanja. Ona je postala nešto poput "pionirske marame" za one koji su, iz bilo kog razloga, podobni velikom svetskom mešetaru. Ja sam pod književnošću shvatao nešto drugo. U obrazloženju se skoro i ne pominje njegov doprinos književnosti. Šta stoji iza ovakvih odluka sa Bog zna?!

paranoid

pre 7 godina

problem je u tome što su dilanovi (i slični) tekstovi uglavnom pisani normalnim jezikom, a ne 'šekspirovski', pa da moraš pet puta da pročitaš da bi uopšte shvatio 'šta je pjesnik htio da kaže'. e, to strahovito vrijeđa čistokrvne pjesnike!

Crossroads

pre 7 godina

...
I disappear in your name
But you must wait for me
Somewhere across the sea
There's a wreck of a ship
Your hair is like meadow grass on the tide
And the raindrops on my window
And the ice in my drink
Baby all I can think of is Alice
...
(Cuj pitanja?, 14. oktobar 2016 12:30)

I ja mislim da Waits vise zasluzuje Nobela!

Zhishka

pre 7 godina

@nijenego Mnogi od tih "pjesnika" sto si naveo su uzeli i tekst i melodiju za svoju pjesmu od nekog drugog. Evo upravo danas slusam Usne vrele visnje preradu na radiju. Neka irska pjesma koja govori o prevari i ubistvu zbog prevare, sto je isti slucaj i sa Stulicevok pjesmom. Ne kazem da nisu bili pjesnici, al kad znam da su skoro sve iskopirali, znaci i temu i malo modifikovalimelodiju, onda i nisu toliki, jesu al ne toliki.

EU Citizen

pre 7 godina

Naravno da mogu, ali to ne menja ništa na čimjenici da je Dilan u literarnom smislu druga liga Zapad i da je Nobelova nagrada za književnost jeftini levičarski curkus koji sa književnošću i stvarnom književnom vrednošću nema nikakve veze :))

b92 najbolji

pre 7 godina

Ne. Tekstovi pesama u popularnoj muzici kao i u operi(libreta) su banalni i najvecim delom, prosecnog kvaliteta(u najboljem slucaju). To posebno dolazi do izrazaja kada se ovakvi tekstovi porede sa pravom, vrhunskom poezijom i tek tada se najbolje vidi koliko je potonja bolja, dublja, inteligentnija itd. Zapravo, tekstovi u muzici samo kvare muziku. Najbolja muzika je instrumentalna muzika.

Dakle, ko hoce vrhunsku poeziju, nek cita pravu poeziju vrhunskih pesnika a ne da je trazi u tekstovima u muzici. Ko hoce vrhunsku muziku, uglavnom ce je naci u instrumentalnoj muzici.

Lukić

pre 7 godina

Zanimljivo da najviše komentariše narod koji i ne čita Poeziju.
Kad bi ih pitao da kažu razliku između Proze i Poezije, šta bi rekli tastatura književnici i Monitor Pesnici? Guglali bi neki odgovor koji ni sami ne razumeju...
21 vek je ukaljao Umetnost u celini. O književnosti ne treba trošiti reči. Jedan Rok/Kantri tekstopisac je u rangu Ive Andrića? Dobili su totalno istu nagradu za totalno istu kategoriju - književnost.
Pitanje nije da li je to Poezija ili ne, pitanje je da li to vredi, da li ti tekstovi imaju dubinu, da li su iskreni, kakvu poruku šalju, da li nam otvaraju oči, da li ima doze filozofije u njima, da li ima te nevidljive poruke i sredine koju su znali da napišu velikani Poezije
( većinom pre 20 veka ).
Ali danas je svako književni kritičar i profesor Poezije, proze, muzike, Umetnosti i kulture. Svi znaju sve i tu nema govora!
Nema tu šta da se raspravlja. Dilan je u jednoj rečenici ocrnio Hrvate i on je Bog u Srbiji.
Poezija, ma naravno da jeste. Da li je zasluženo? Ma naravno da jeste.
I svi znaju napamet sve njegove velike poetske pesme, i njegovu biografiju, i šta je doručkovao jutros...I sad se ti ubeđuj sa zidom.

riblja_čorba

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da se Bora Đorđević sa sprdnjom pominje u komentarima, hteli vi to da priznate ili ne, on je najveći tekstopisac kod nas i to nije samo moje mišljenje, mnogi veliki ljudi su to rekli, to što vam se ne sviđa njegova politička angažovanost, ne daje vam pravo da umanjujete njegov umetnički rad, isto važi za Balaševića, sa kojim se ne mogu složiti za dosta stvari, ali uz Boru je ubedljivo najbolji.

Žaki

pre 7 godina

Ako Safetove pesme "Kad sretneš Hanku" i "Oči moje kletvom bih vas kleo" nisu za dva "Nobela" onda ovaj svet klizi u besmisao. Balaševićev opus neću ni da spominjem; tek će, kao i uvek kod nas sa zakašnjenjem od sto godina, neke druge generacije da ga smeste u školske udžbenike gde i pripada. Ako on, koji je čak "ambasador dobre volje" nije za Nobela ne znam onda ko jeste.

No nije stvar u tome ko jeste a ko nije za Nobela već da li pesništvo uopšte podleže mernim instrumentima? To je umetnički izraz baš kao i slikarstvo a tu onda važi ona premisa da se "o ukusima ne raspravlja". No nije ni ukus jedina varijabila koja ne dozvoljava merenje već je tu i problem nivoa umetnosti! Neko voli besmisleni tehno zvuk sa ritmičkim nadražajima gde jedna "stvar" traje satima sa dva tona koji se ponavljaju... i tu važi "o ukusima se ne raspravlja".. ali brate koji je to nivo u odnosu na akademske stvaraoce? Kako to porediti sa Draganom Del Monako ili mnogim sličnima? Tu dolazimo do problema nivoa ili čovekolikosti! U svakom slučaju Nobel se ne može dodeljivati u umetnosti gde nema mogućnosti egzaktnog merenja nekog dela. Ovime se poništava ukus i nivo svih ostalih ljudi na planeti.. naprosto se ignoriše! Za velikog Dilana mogao je neki drugi oblik zahvalnosti, npr. nagrada za životno delo... samo ne Nobel..

AnalfaBOTa

pre 7 godina

@Pedja - Pesnikinje? Pricas o literature, a koristis germanizaciju jezika, koja je donesena, na silu, kod nas pre nekoliko godina. U nasem jeziku ne postoji "pesnikinje", nego samo "pesnik", bilo to muskarac, ili zena.

I to sto neki citaju dilanove pesme (a ne mozes da koristis "kogod", posto nisi pricao sa svima u vezi sa tim pesmama), ne znaci da su oni kvalifikovani da procene da li je nesto kvallitetno, ili ne.

kritičar

pre 7 godina

Onda su Arsen Dedić,te više pjesnika na čije je stihove komponovao muziku Zdenko Runjić ,a otpjevao ih Oliver Dragojević i drugi pop pjevači,davnih dana trebali dobiti Nobelove nagrade za književnost dobiti Nobelovu nagradu za književnosti.

nijenego

pre 7 godina

Zasto da ne Dilan. Za sve koji ne razumu sta je on pisao a kasnije i otpevao napravicu jedno poredjenje. Nekima se nece svideti ali Balasevic je neko ko bi mogao da objavi tom knjiga poezije samo od onoga sto je otpevao,snimio...nabrojacu samo neke:samo da rata ne bude,znatel pricu o vasi Ladackom,lepa protina kci,neki novi klinci...
On je jedan od primera da i oni sto "samo pevaju"itekako mogu rame uz rame sa najvecima...Recimo pesme: ravnodusan prema placu,pogledaj dom svoj andjela(corba) kad hodas(bajaga)
sta cemo sa Štulicem,sa Tomom Zdravkovicem? zaboravih sad naravno gomilu zbog kojih sam obozavao da slusam i razumem..Milan Mladenovic nije bio dostojan bilo kom srpskom piscu novije generacije,njegovi su tekstovi jaki...
I naravno jedan veliki Dusko Trifunovic,pesnik,ostvaren a pisao je i za Bijelo Dugme..
Nego kad ti zavist proradi,svim tim znas ti ko sam ja piscima..boze moj mi smo jedini kompetentni a ne tu neki drogosi,alkosi sa gitarom.

kritičar

pre 7 godina

Onda su Arsen Dedić,te više pjesnika na čije je stihove komponovao muziku Zdenko Runjić ,a otpjevao ih Oliver Dragojević i drugi pop pjevači,davnih dana trebali dobiti Nobelove nagrade za književnost dobiti Nobelovu nagradu za književnosti.

Macan

pre 7 godina

Kao dodatak uz prosli komentar bih naveo bih samo jednu manu, i to povecu. Ostaje zal sto pisci koji su i vise nego zasluzili ovo odlikovanje nisu nagradjeni, tu bih spomenuo Murakamija pre svega.

Vaše ime

pre 7 godina

Nastankom moderne Poezije od 20 veka, slobodnog stiha, gde je Poezija prešla iz stritkne rime u Poeziju u kojoj je SVE dozvoljeno, i upravo je ta ''sloboda'' postala IZGOVOR ljudima koji nemaju dušu i talenat da sebe smatraju Poetama.
Dakle ako kažete da su i tekstopisci poete, da je tekst pesama Poezija, onda je bilo koji tekst, novinski, blog, komentar, bilo šta; sve je Poezija, samo je stvar ukusa, lošija, malo bolja, i td.
Dakle ja mislim da ne treba tako gledati na Poeziju, koja je najstariji književni pravac.
Ona ipak ima neke smernice i neka ''nepisana pravila''.
To treba poštovati i ako je već toliko zapelo da se sve nagura u tu ''modernu Poeziju'' onda neka se IZMISLE novi književni pravci da se takvi tekstovi razdvoje od Poezije, kao što je slučaj sa Prozom. Proza i Poezija ma koliko slične bile ipak imaju drugačiji naziv jer se zna šta je šta. Tako treba i sa muzičkim tekstovima pa i sa tim slobodnim stihom koji je bez granica i pravila odlutao toliko daleko da je dozvoljeno SVE načičkati u kratke redove i nazvati brže bolje Poezijom!

Dakle problem je samo u toj postmodernoj Poeziji koja nije dovoljno izdefinisana i svako malo ko nema talenta za Poeziju a ume da nakljuka neke filozofske/romantične rečenice sebe proglasi Poetom.
I onda naravno, i Rok muzičar i tekstopisac je u stvari Poeta.

RADJEVAC

pre 7 godina

Noc je tiha, mesec gleda
sela kraj Morave
svud se cuje sa proplanka
nezna uspavanka

Sta mi radi zlato moje
dok se zvezde roje
znas li reci oj Moravo
spaval' oko plavo

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
otis'o sam, otis'o sam
ja od tebe davno

Kraj Morave mnoge noci
za mene su sjale
devojacke plave oci
nebo su me zvale

Dok se vetric poigrava
kroz tanane grane
glas mi drage porucuje
cekam te Dragane

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
da l' si nocu ili danju
vise nasmejano

Mesec seta zutim zrakom
kroz vrbove grane
mene zivot odvukao
na daleke strane

Al' Draganu stalno cujem
jer zivi u meni
ne mogu se ja oteti
slatkoj uspomeni

Oj Moravo, oj Moravo
moje selo ravno
mozda bi mi lakse bilo
da si zaboravno

...... i sijaset ovakvih i slicnih pesama zasluzuju da budu u Muzickoj Kulturi.

Dr Agutin

pre 7 godina

Jedino pitanje je da li je njegova poezija zaslužila Nobelovu nagradu.
To je jedino pitanje.
On piše poeziju već 50 godina. Naravno da je to poezija. Ali pitanje je samo da li njegova poezija ( ma kakva bila - stvar ukusa ) zaslužuje Nobelovu nagradu za književnost.?
Ja mislim da ne jer ko god pomene Boba Dilana niko neće reći, da veliki pesnik, poeta, čitao sam njegove knjige.
Svi će reći Rok legenda, muzičar i td. Siguran sam da je ovo šamar za mnoge pokojne ali i žive istinske književnike koji pišu ceo život i imaju talenta; ali komercijalno, etnički pa i politički ne odgovaraju ''ukusu i kriterijumu'' žirija koji odlučuje o nagradi.

Petar

pre 7 godina

Naravno da je poezija,i to što je uradio Dilan,što radi Leon Koen je poezija,i mnogi drugi. Muzika je umetnost i još kad se ukomponuje sa poezijom kako tada nije umetnost. Dilan je prošao zub vremena,ja ga lično nisam previše slušao,ja sam New wawe generacija,ali je čovek ozbiljan umetnik. Po mišljenju tih koji osuđuju ovakvu odluku,niko od srednje generacije svetskih pisaca ne bi mogao da dobije Nobelovu nagradu,pri tome ne mislim na dobitnike iz turske,irana,.....
Jedan Karver,Hornbi,Bucati,Borhes,plejade ruske srednje generacije,evropskih i latino američkih pisaca je neozbiljna,zato što koketira sa životom i vrednostima civilizacije i vremena u kome živimo.
Svaka čast Švedskoj akademiji na hrabroj odluci.

M

pre 7 godina

Meni je ovde osnovno pitanje za šta se uopšte dodeljuje Nobelova nagrada. Čini mi se da se u novije vreme gleda i aktuelnost tema, piščev život, aktivizam i sl. Zato nemam ništa protiv ove Nobelove nagrade, iako lično ne bih čitala Dilanovu poeziju bez muzike.

cestitke papa bobu ali

pre 7 godina

jedan od mojih omiljenih pesnika je martin gore. s tim u vezi niko da objavi da DEPECHE MODE krece na turneju sledeceg proleca!!! i naravno nema beograda na istoj kmeee

Saldzo

pre 7 godina

Turbo folk nije, Dzastin Biber nije, ali ovo jeste:

Kad ljubav izda sva vrata se zatvore
Prolece kasni, a oci ne govore
jednom se ljubi, a ti razocaras se
prsten od zelja bacas u oblake

Necu te kleti vesela budi mi
nek ti od sunca budu svi putevi
neka ti ljubav moja na snovima bdi
nek ti od ptica budu prozori.

Mirisu aprilske noci
na tvoja nedra neverna
ko li ih sada ljubi
ne bi mu zubi, Svetlana.

Kerber - Kad ljubav izda

Inspirisano pesmom "Mostarske kise" - Pero Zubac

Molim lepo.

Macan

pre 7 godina

Cemu ovolika kontroverza? Covek je odlican umetnik, uneo je revoluciju u muziku a njegovi tekstovi su uticali na milione ljudi. Ako se pogleda ko je sve dobijao Nobela, ovo je i sasvim zasluzeno

Cuj pitanja?

pre 7 godina

...
I disappear in your name
But you must wait for me
Somewhere across the sea
There's a wreck of a ship
Your hair is like meadow grass on the tide
And the raindrops on my window
And the ice in my drink
Baby all I can think of is Alice
...

Sheeple

pre 7 godina

Naravno da mogu, samo sto nekulturnima svakako nece biti poezija. npr nesto od AP
"Lagaoo si obicno ko pas
da ti nisam bitnaa,
nikad nize pao si zbog nas
sad ti treba hitna"
preporucujem svi sa sluhom.

Majstor Mile

pre 7 godina

Poezija nije samo lepa rima... Dilenovi tekstovi su poruke društvu, svetu, ljudima. One izazivaju emocije , navode na razmišljanje, pokreću i pojedince i društvo... Da li je potrebno nepto više...
A mislim da vam je ilustracija veliki promašaj. Papirići asociraju na nekakve škrabotine, a mnoge od najlepših pesama napisane su za kafanskim stolom . Da ne pominjem Jesenjina!

Zbr

pre 7 godina

sam sam, dok te ljubi drugi neko, ti si, sad za mene samo san. necu da prezivim ovaj dan! Himna! novu nagradu jacu od nobela izmisliti za ovo!

jovan

pre 7 godina

U Dilanovom slucaju tekst jedne pesme je pesma. On je pesnik sa sopstvenom muzickiom pratnjom nalik na anticke grcke i rimske pesnike Sapfo, Katul. Ovid, kojima je lira ili citra bila uvek u ruci dok su govorili svoje stihove. Setimo sa renesansnih pesnika i trubadura sa leutom i tamburom. Najposle imamo citavu epsku poeziju uz pratnju gusala. Dakle nemojmo zlonamerno bljuvati vatru poput izvesnih srpskih i crnogorskih pjesnika i izdavaca.

Smuleco

pre 7 godina

Poezija je..poezija. Da li je "ispevana", ili nije, kakve to uopšte ima veze?! Naravno, bitno je da ima visoke umetničke, misaone, i filozofske domete, i poruke.

paranoid

pre 7 godina

problem je u tome što su dilanovi (i slični) tekstovi uglavnom pisani normalnim jezikom, a ne 'šekspirovski', pa da moraš pet puta da pročitaš da bi uopšte shvatio 'šta je pjesnik htio da kaže'. e, to strahovito vrijeđa čistokrvne pjesnike!

Djenka

pre 7 godina

Dilan je bio i drogiran kada je neke pisao, sto nista ne znaci. Neke pesme su poezija, a neke su djubre. Cak su i neke price poezija! Zasto trpati umetnost u kalupe, to rade samo ograniceni umovi. Sta je sledece? EU ce da donese propis da je poezija samo deseterac ili haiku i nista vise?

Ps

pre 7 godina

Hvata te strah
osmeh moj ti govori da si mi plen
gladna sam baš, pomoći nemaš
šefici predaj se.
To je tekst pesme - Dunja Ilić Šefica Podzemlja.
Da li je to po vama Poezija?

Ako kažete nije, niste pogrešili, ali kažete jeste, samo je jako očajna Poezija; niste ni tada pogrešili. Stvar je dakle ukusa. Poezija treba da ima nevidljivu sredinu, da je pisana iskreno iz duše, da vas nagoni na razmišljanje, da u vama probudi neke emocije koje niste bili svesni da posedujete i td.
To rade prave Poete. Tu ima i skrivene poruke, i filozofije i romantike, ali sve te prave pesme odlikuje iskrenost i emocija koja ne može da se nađe toliko u ''Poeziji'' tekstopisaca.
Sad da li je Dilan uspeo u tome, stvar je ukusa naravno. Možda nekog njegovi tekstovi dotiču podjenako kao što mene dotiče Poezija Bodlera, Crnjanskog, Miljkovića, i mnogih drugih stranih i domaćih pesnika.
Individualna je stvar, kao i sama umetnost; nema tu jasne definicije ni pravila, sve ja u oku posmatrača.

XL

pre 7 godina

Književna teorija ne poznaje termin "tekstopisac". Naime, svako ko piše neki tekst je tektopisac, a svaki tekstopisac nije pesnik ili pripovedač.Homerova dela napisana su da bi se pevala kao i naša narodna epika - vrhunska književna dela.

Petar

pre 7 godina

Naravno. Preporuka za odlične stihove a slabo poznate širem auditorijumu - stihovi Manic Street Preachers, Alkaline Trio i AFI dva albuma: Art of drowning i Black sails in the sunset

EU Citizen

pre 7 godina

Naravno da mogu, ali to ne menja ništa na čimjenici da je Dilan u literarnom smislu druga liga Zapad i da je Nobelova nagrada za književnost jeftini levičarski curkus koji sa književnošću i stvarnom književnom vrednošću nema nikakve veze :))

Beli

pre 7 godina

Vau covece koliko glupo pitanje. Pitanje je da li zasluzuje nobelovu nagradu za tu poeziju ali da neko pita da li su tekstovi pesme poezija... Au... Sokiran sam.

Topličanin Milan

pre 7 godina

Mislim ljudi, budimo ozbiljni? Nije bitan Bob Dyilan, niti je problematično to što je dobio Nobelovu nagradu jer su je dobijali svakakvi politički akrepi. Recimo dodeli se nagrada za mir čoveku koji vodi neprekidne ratove. Nobelova nagrada je ispljuvana američkim upljuvkom do neprepoznavanja. Ona je postala nešto poput "pionirske marame" za one koji su, iz bilo kog razloga, podobni velikom svetskom mešetaru. Ja sam pod književnošću shvatao nešto drugo. U obrazloženju se skoro i ne pominje njegov doprinos književnosti. Šta stoji iza ovakvih odluka sa Bog zna?!

Topličanin Milan

pre 7 godina

Mislim ljudi, budimo ozbiljni? Nije bitan Bob Dyilan, niti je problematično to što je dobio Nobelovu nagradu jer su je dobijali svakakvi politički akrepi. Recimo dodeli se nagrada za mir čoveku koji vodi neprekidne ratove. Nobelova nagrada je ispljuvana američkim upljuvkom do neprepoznavanja. Ona je postala nešto poput "pionirske marame" za one koji su, iz bilo kog razloga, podobni velikom svetskom mešetaru. Ja sam pod književnošću shvatao nešto drugo. U obrazloženju se skoro i ne pominje njegov doprinos književnosti. Šta stoji iza ovakvih odluka sa Bog zna?!

Zhishka

pre 7 godina

@nijenego Mnogi od tih "pjesnika" sto si naveo su uzeli i tekst i melodiju za svoju pjesmu od nekog drugog. Evo upravo danas slusam Usne vrele visnje preradu na radiju. Neka irska pjesma koja govori o prevari i ubistvu zbog prevare, sto je isti slucaj i sa Stulicevok pjesmom. Ne kazem da nisu bili pjesnici, al kad znam da su skoro sve iskopirali, znaci i temu i malo modifikovalimelodiju, onda i nisu toliki, jesu al ne toliki.

win win

pre 7 godina

Pravda za Micu trofrtaljku, Zabranjeno pusenje i Malog mrava!

Bez sale, nekome su i ovakve stvari promenile zivot, ali to nije razlog da se ovakva dela slave.

CATAPA

pre 7 godina

A sta su pesme nego poezija? U cemu je razlika izmedju pesme i poezije, neka mi neko objasni.
(AnarhoKap, 14. oktobar 2016 15:44)
Poezija kao književni rod se izdvojila iz muzičke umetnosti i sada pripada pisanoj književnosti, obliku umetnosti koji se doživljava isključivo čitanjem. Proces čitanja angažuje mozak čitaoca drugačije nego slušaoca ili gledaoca. Muzika koja može, a i ne mora da ima poetsku podlogu je sasvim drugačija umetnost, baš kao što ni roman i film nisu ista vrsta umetnosti i ne mogu se ustanoviti ravnopravni i objektivni kriterijumi za upoređivanje. Već je zakomplikovano što su poezija i roman (recimo) gurnuti u istu kategoriju književnosti, a ugurati tu još i muziku, film ili pozorište, ili formu koja objedinjuje sve forme (tzv. performans) postaje apsurdno. Onda treba dodeljivati jednu nagradu, za umetnost, a to nije ono što je Alfred Nobel želeo, sigurno.

chombe

pre 7 godina

Ljudski um obicno ima zelju da klasifikuje stvari, pojave, umetnicka dela, itd. To je zato da bi se stvorio nekakav red, jer je tako lakse snalaziti se u stvarnosti koja je cesto nedokuciva, a klasifikovanje daje neki osecaj sigurnosti koju opsta dinamicnost svega postojeceg neprekidno ometa. Zato bi odgovor na ovo pitanje, po meni, bilo da neki tekstovi jesu poezija, cak i bez upliva muzike, a neki funkcionisu samo u muzickom kontekstu. Ja nikad nisam bio neki muzicki fan Boba Dilana, svidja mi se par pesama, ali sam imao prilike da procitam neku zbirku njegovih pesama. I prilicno sam se iznenadio njihovom poetskom snagom, filozofskim razmisljanjima itd. To bi se isto moglo reci i za pesme Arsena Dedica i jos dosta autora koji se uglavnom vezuju za muziku, da ne nabrajam. Tako da je odgovor da, neki tekstovi zaista jesu poezija, a njihovi autori se mogu smatrati pesnicima, i to odlicnim, neovisno od muzike koju stvaraju.

Crossroads

pre 7 godina

...
I disappear in your name
But you must wait for me
Somewhere across the sea
There's a wreck of a ship
Your hair is like meadow grass on the tide
And the raindrops on my window
And the ice in my drink
Baby all I can think of is Alice
...
(Cuj pitanja?, 14. oktobar 2016 12:30)

I ja mislim da Waits vise zasluzuje Nobela!

idiot wind

pre 7 godina

Da dodam kako su laureati bili politicar Churchill i filosofi Bergson i Sartre a njihov doprinos svetskoj knjizevnosti nije upitan.

JA

pre 7 godina

Naravno da su stihovi pesama poezija. Manje ili više kvalitetna, ali poezija.
Nekome se mogu sviđati, neko će u njima naći isto značenje koje je autor imao na umu, neko će je protumačiti na drugi način... ali sa umetnošću je uvek tako.
Ej, kubizam je umetnost! Pikaso je umetnik. LEGO likovi više liče na ljude nego Pikasovi crteži, ali on je umetnik...
U jednom intervjuu Lemmy je novinarki (našoj Jadranki Janković) rekao nešto o tome. Otprilike ista tema, da li su njegovi stihovi dobri ili nisu, rekao je nešto kao "Da je moje stihove potpisao ... (ne sećam se kojeg je pisca naveo, davno beše), svi bi rekli da je to umetnost, ali pošto je Lemi, ne valja". Tako otprilike i ovaj književnik: Ja sam faca, Dilan nije.
Ne zanm da li je Dilan za Nobela, ali je poezija.

djuro

pre 7 godina

@Obožavam Dilana. Ali, dati mu Nobelovu nagradu je zapravo kraj Nobelove nagrade (barem kraj onakve kakvu smo poznavali)
(Tindarej, 14. oktobar 2016 13:01)

to si trebao reći kad je Obami dodeljena nobelova nagrada.. čovjek je i sam bio iznenađen!?

Ko umije, njemu dvije

pre 7 godina

Postoji jedan problem, koji nije samo čisto jezički. U nas je pesma - pesma, i kad se speva i kad se kazuje, i kad se čita, i kad se peva, i kad se sliuša. Dok, na primer u engleskom jeziku nije. "Poem" nije isto što i "song". Čak i u zapadnoj varijanti srpskog jezika, odnosno hrvatskom jeziku (kako god se kome sviđa) kaže se: Stihove Luke Paljetka uglazbio) komponovao) je Zdenko Runjić. Dok se u nas Srba jednostavno nabrajaju tekstopisac, zatim kompozitor. Na kraju, na pitanje da li su stihovi na koje je komponovana muzika umetnost ili nisu ima više odgovora. A odgovori zavise od toga šta ćemo smatrati umetnošću, a šta ne.

Јабучило

pre 7 godina

Глупост. Наравно да се текстови песама могу сматрати поезијом. А право питање је: Да ли поезија Боба Дилана заслужује Нобелову награду?

ShoneNI

pre 7 godina

Džim Morison (James Douglas Morrison) je bio PESNIK. On je samo izabrao rokenrol kao sredstvo putem kojeg će najlakše da predstavi svetu svoju poeziju. Da, poeziju. Kada pročitamo njegove pesme, jasno je da se radi o poeziji, knjizevnoj umetnosti, ako hocete. Rokenrol je samo vozilo kojim se služio da nam dostavi svoju poeziju.
BTW, rok poezija, generalno, zaslužuje mnogo više priznanja nego što dobija. Možemo dobiti mnogo lepih stvari, emocija, iz rok poezije.
Ne bi trebalo da imamo toliko predrasuda.
Ae, sve najbolje.