Nedelja, 09.10.2016.

15:59

10 najbizarnijih tajni dinastije Habzburg

Izvor: listverse.com

10 najbizarnijih tajni dinastije Habzburg IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

137 Komentari

Sortiraj po:

Милош

pre 7 godina

„Kako smo mi nezahvalan narod, da nam nisu pomogli Habsburzi još bi vekovima bili pod Turcima. Ne razumem naš narod i ove zlosutni komentare sa uvredama jedne dinastije koja je pomogla nasim prebezima, gde se školovala naša inteligencija, gde je postignuto sve ono šta se u Srbiji nije moglo zbog turskog zuluma?“

Нисмо ми незахвални него ти не познајеш основну историју српског народа. Династија Хабзбург је одувек смтрала Србе за непријатељски елемент у својој држави. Ми смо за њих били само средство за борбу против Турака. Све повластице које су нам давали су биле из тог разлога: да се не бунимо много и да заратимо кад затреба. Аустрија никада није ишла да ослободи Србију, већ да освоји нове територије од Турака. Њихови војни неуспеси су нас страховито коштали, јер су Турци сав бес искалили на нама. Од 1848. год. постали смо им и средство за борбу против Мађара. Када је постигнут договор са Мађарима одмах су се окренули против нас и укинули Српску Војводину. Антисрпска делатност династије Хабзбург се може најбоље видети на примеру насилног унијаћења. Под њиховим и ватиканским покровитељством Срби православци су постајали Хрвати римокатолици. О овом вековном процесу постоји обиље историјских података и Ватикан то никада није крио, јер је то за њих био велики успех. После смо добили Јасеновац и херцеговачке јаме.

Tromb

pre 7 godina

Sve netacno. Kako da vladaju Nemackom kad Nemacka kao drzava postoji od 1871 godine? Kako da vladaju Slovackom kad Slovacka postoi od 1990 god. Kako da vladaju Hrvatskom koja kao drzava postoji od 1991? Vladali su nekim teritoriama koji su sad delovi ovih novih drzava, ali drzavama nisu mogli vladati jer te drzave nisu ni postojale. Peru postoi od 1821, Mexico takodje.

Melenci

pre 7 godina

Milena,a zasto ne bi i hrvati pisali,i zasto bi njima bilo zabranjeno?Zasto?Neka pisu ljudi,mozda nesto novo i saznamo,a nije lose ni suceljavanje misljenja.

ja

pre 7 godina

@mislilac
Postojala je kao Hrvatska, bila deo monarhije, sa udelom u vlasti, narod joj bio slobodan, dok Srbija u to vreme nije postojala, bila razbijena na sitne pasaluke, niko nije ni znao sta je to Srbija, a narod bio raja, robovi bez ikakvih prava.

Sarajlija

pre 7 godina

@@Baxuz i Milena
Ma nemoj!? A koliko su juzna i centralna Srbija bile pod Turcima? Krusevac, Kragujevac, Kosovo? 500 godina i to je to. Ne mozes ti da racunas kada je ugarski grad Beograd pao pod Osmanlije. Ili da racunas da je Srbija bila slobodna dok je smederevska tvrdjava bila slobodna. Srbija je pod Turcima bila 500 godina, to je to.

?

pre 7 godina

Kad ce nesto o Nemanjicima?
Skoro svaka predaja vlasti kod njih obelezena je ratovima. Skoro svaki vladar iz te dinastije ubio je svog brata, sina ili oca. Stefan Decanski je svog brata prikovao kolcima, odrao ga i njegovu lobanju koristio kao pehar za vino. Oca je pokusao da ubije, pa ga ovaj kao oslepeo. Car Dusan ubio oca zbog vlasti. Istog tog Stefana Decanskog! Kralj Milutin ozenio devojcicu od 10 godina kad je bio vec mator covek. Sa njom dobio dete.
Postoji jos mnogo primera.
Svi pomenuti, osim Dusana, proglaseni su za svece.

T

pre 7 godina

Srbi nisu imali nista protiv Austrije dok su bili pod Turcima, zajedno su se borili protiv Turaka u XVII i XVIII veku, ziveli nekoliko decenija pod Austrijskom vlascu i posle poraza krenuli za Vojvodinu. Radije su hteli da zive pod hriscanskim vladarima nego pod Turcima. Stvar se tek okrenula posle proglasenja nezavisnosti od Turaka i posle pada Obrenovica. Jedan od glavnih razloga je bio sto su i Srbija i Austrougarska hteli da uzmu Bosnu za sebe.

?

pre 7 godina

@Meister Jakob
Jedine prave dinastije na ovim prostorima bile su Nemanjici i Petrovici. Nije dinastija porodica koja vlada nekoliko decenija nego porodica koja vlada vekovima.

?

pre 7 godina

@nesha
Nije tacno. Za zapocinjanje Velikog Rata nije postojao plan niti je bio potreban motiv ili izgovor. Za zapocinjanje rata sa Srbijim postojao je plan, a atentat je bio savrsen povod. Zbog obesti nekoliko klinaca, izginule su desetine miliona ljudi sirom Evrope, pobijeno je pola Srbije, a mi smo dobili... sta? Zajednicku drzavu sa Hrvatima i Slovencima.

zg232

pre 7 godina

Mene zanima sta rade Hrvati na srpskom portalu?
(milena, 10. oktobar 2016 16:06)

Budući da je veliki dio hrvatske povijesti bio i povijest carske dinastije Habsburg te da smo mnogo učili o njima u školi, nadopunjujemo ovaj lijepi i interesantni članak o njima. Nadam se da ćete pisati takve članke.

Baxuz

pre 7 godina

Није 600 година већ 419. Српска деспотовина је пала под Отоманско царство 1459. а ослободила се јарма 1878. у Српско-Турским ратовима
(Светозар Марковић, 10. oktobar 2016 10:40)

Jos i manje. Jer je i posle pada smedereva, bilo otpora kao sto su ratovi Vuka Grgurevica koji je oslobodio sve do krusevca. Tek 1521 kada je zauzet tada Ugarski Beograd moze se reci da su Turci ucvrstili vlast u Srbiji a cvrsta turska vlast je potrajala do 1690 kada Princ Eugen Savojski proteruje turke do Nisa. Od tada srbija nekoliko puta biva Austijska i Turska naizmenicno. Vec 1830 Srbija postaje autonimna knezevina a za vreme kneza Mihaila odlaze i turski garnizoni. Sve u svemu ropsktvo pod turcima u vrh glave 300 godina sto nije malo ali je daleko manje od uobicajenih 500. Tih 500 godina je u stvari period koliko je Kosovo ili Vranje bilo pod turcima.

Topličanin Milan

pre 7 godina

Razgovarao sam sa jednim naucnikom koji mi je potvrdio da su Srbi pre Turaka bili dominanto ridjokosi i svetlo braun puti i da je sa dolaskom Turaka veoma "oplemenjen" genetski kod turskim "tamnoputim" genima. Hteli mi to ili ne, to su fakti da smo genetski blizi Turcima nego onim Slovenima koje Turci nisu uspeli da "poturce" i osvoje. Meni je potpuno jasno zasto Slovenci i Hrvati pa i Crnogorci, nece sa nama.
(Stanoje, 10. oktobar 2016 14:33)
--------
A šta ste Vi, možda neki retardirac ili osoba sa posebnim potrebama kada toliko želite da "budu sa Vama", Slovenci, Hrvati pa i Crnogorci? Da li vam neko od njih nedostaje ili je trebao da Vas ženi pa ste se razočarali? Mislim, ljudi, možete da mrzite sebe, to nije zabranjeno, ali taj osećaj samoprezira ne možete širiti na celu naciju? Možda su u izgradnji Vaše ličnosti učestvovali Turci, isto kao što su neke Turke usavršavali srpskim genima ali, to su pojedinačni slučajevi. Pa čekajte, ako Srbe "bije" glas da su tokom poslednjih sukoba masovno silovali i držali se za šlic, zar nisu bili još gori za vreme Turaka? Ako su bili takjo opaki 1993 zašto bi opraštali Turkinjama 1453 ili 1586? Ja znam mnogo Turaka koji su plavi i ridji, pa se pitam, shodno Vašoj logici, da to nisu "isplivali" srpski geni? Manite se uličarskih štoseva na koje se još primaju samo adoloscenti odnosno oni u "magarećim godinama". Taj "naučnik" je u Vama, što je vidljivo, imao baš sposobnog sagovornika.

Владимир Јанковић Влада

pre 7 godina

Руку на срце, искрено речено, ову су бизарне стране ове династије а сигурно је да имају и добрих страна као и све светске династије углавном, па и наше србске како Немањићи тако и Карађорђевићи и Обреновићи. Мислим да су Хазбурговци као јака католичка династија ипак бранили неке позитивне хришћанске вредности у западној Европи.

Komša

pre 7 godina

@mitja
Još nešto zaboravih.Tačno je da smo bili u neuporedivo boljem položaju u K&K nego pod Turskom ali dok smo im bili potrebni - dok je Turska bila jaka.Slabljenjem Turske Austrougari preventivno zavadjaju Srbe i Hrvate i shvataju da od Srba preti opasnost pa je položaj naših sunarodnika bivao sve lošiji.Dakle,postoje dva različita odnosa K&K prema Srbima.
Imao je Beč ogroman uticaj i na Prag,ali ih Česi nikad nisu voleli (kada je ro sluga voleo gospodara?).
I što se Turske tiče upadamo u zamku jer poredimo to društvo kada je carstvo počelo da se urušava (arbanasi i dahije divljaju usled slabljenja carske kontrole) sa Evropom 18. veka.Valjda je to slika koja je poslednja ostala.
Valjalo bi porediti Tursku imperiju u 14. i 15. veku,kada su se pojavili i Evropu tog vremena.
Koliko god se to nama ne svidjalo oni su imali naprednije društvo- običan seljak ili dete trgovca mogli su doći do visokih poližaja u vojsci i državi.U Evropi se takvo napredovanje moglo tek kod Napoleona videti.
Inače je,u vreme dolaska Turaka narod bio vlasništvo vlastele u pravom smislu te reči- kakav si rodjen,takav si umro.Bez mogućnosti napredovanja na društvenoj lestvici.I to pravilo prve bračne noći - praktikovalo se u Evropi u to vreme i te kako...

Domovoj

pre 7 godina

Molim vas ljudi, svi sto se hvatate teme "mesanja" Turaka sa Srbima, procitajte malo o genetici, saznajte sta su geni, a sta aleli, kako se nasledjuju, pa cete onda doci do inbriding depresije ili "parenja u srodstvu", i videti da za jednu populaciju, pogotovo ako je mala, moze da bude veoma stetno ako nema povremenih upliva gena iz drugih populacija jer ce onda da se radjaju sve slabije i slabije jedinke, upravo su Habzburzi primer toga. Tako da Turski genetski uticaj, i ako ga ima, ne moze da bude problem. Jedini problem je kulturoloski uticaj, tu su Turci napravili problem, zbog njih smo propustili renesansu, usli smo u 20. vek kao kmetovi koji puse od 12te i nalivaju se kafom. Pogledajte Bosnu npr. oni su po nekim istrazivanjima medju najcistijim Slovenima, ali je nad njima izvrsem kulturocid i zato su im svi pokazatelji losi a buducnost siva

Guta

pre 7 godina

Samo za jedan dan ubio 2140 zivotinja (F.Ferdinand).To znachi da je kao i svaki clan carske obitelji rmbachio 12 sati dnevno i da je tog dana (ni jeo ni pio ni pishao ni s.ao) u 12 sati svakih 20 sekundi ubio po jednu zivotinju.Da me se krivo ne shvati vjerujem ja nashim novinama ali da nije neka zabuna ili ja nisam dovoljno patriota.

Rango

pre 7 godina

Putovao je širom Austrougarske i pustošio faunu - u jednom danu ubio je 2.140 životinja.  

Kako ih je ubio? Bombardovao?
(Milutin, 10. oktobar 2016 07:45)
---
Baš! Da bi ubio 2140 u danu trebalo bi da ubije nešto manje od 100 po satu i to da ubija 24 sata na dan. nema šanse. jedino ako komarce nije ubijao

Komša

pre 7 godina

@mitja
Ha,da u pravu si - kasno paljenje imamo.Rušimo Vizantiju,pa se posle kunemo u nju do nestanka maše države,onda dodjemo u situaciju kao Kurdi (podeljeni u dve imperije) pa se nekako iskobeljamo,slobodu debeelo platimo i onda čuvamo Jugoslaviju skoro do istrebljenja.
Obzirom da imamo prefinjen odećaj za istorijski trenutak pretpostavljam da ćemo u EU ući poslednji i da ćemo je braniti do nestanka ...
Slažem se da su Srbi u K&K imali neuporedivo bolje uslove(ipak,razumno je želeri svoju državu.I lrgitimno).I one barake koje pominješ- živa istina.
Sve što vredi u Srbiji gradjeno je kasnije ,pod uticajem Srba prečana,Pešte,Beča,Praga.
Ako pogledamo samo Bugarski šta je uradio - više nego Turci za sve vreme okupacije.
Nismo mogli baš da biramo okupatora,mada smo par puta probali boreći se na strani Ugara.
Najveća greška 1918. Posle sve ide svojim tokom- kad udješ u pogrešan voz, sve su stanice pogrešne.

Istoričar

pre 7 godina

Interesantna činjenica. Tvrdjava Habsburg, odakle Habsburzi potiču je na teritoriji današnje Švajcarske, kanton Argau. Oesterreich, u prevodu "istočni rajh" (Bogatstvo).

Miloš

pre 7 godina

2.140 životinja u jednom danu. Jedan dan ima 60x24 = 1.440 minuta. Ispada da Francminator nije ni jeo ni spavao ni u zahod išao i opet je morao da ubija više od jedne životinje u minutu.
Daj bre malo uključite mozak! Ne dozvolite da vas truju!

zg232

pre 7 godina

(Светозар Марковић, 10. oktobar 2016 10:40)

Dio povijesti Austro-Ugarske i Otomanskog carstva neraskidivo je povezana s poviješću Hrvatske. Svugdje je elita bila bolje educirana i imala slab ili nikakav kontakt s pučanima, osim ako se ne radi o njihovim slugama. Zbog toga su samo seljaci i sluge govorile narodnim jezikom i to ne samo u Hrvatskoj. Slično je bilo i u Srbiji za vrijeme Turaka, jer onaj tko je želio napredovati morao je znati turski jezik. Već sam napisala da je zadnji hrvatski kralj Petar Snačić poginuo 1097. godine (XI stoljeće) u borbi protiv svog nećaka Kolomana Arpadovića. Koloman smatrao da zbog krvne veze sa Snačićem ima pravo i na hrvatsku krunu. Snačić je poginuo zajedno s nekoliko tisuća svojih vojnika (nije zapisan siguran podatak o broju vojnika), protiv 3 puta jače Kolomanove vojske. Hrvati su stalno imali urote, ustanke i bune i protiv Mađara i Austrijanaca, od kojih su najpoznatiji urotnici Nikola Šubić Zrinski i Fran Krsto Frankopan, od 1664-1671, jer su ih dizali vlastelini, a ne kmetovi. Država postoji dok postoji parlament. Prve opise hrvatskog sabora, opisali su Franci iz 821. godine, kada je opisano da je narod birao kneza Vladimira. Koloman 1102. godine obnavlja Sabor. Najstariji Sabor, sa sačuvanim dokumentima, održan je u Zagrebu 19. 04. 1273. Hrvatska ima Sabor koji neprekidno radi od 1273. godine do 30.11.1920. godine, kada ga je ukinuo kralj Aleksandar Karađorđević.

Pravoslavne crkve i manastiri iz vremena AU su najlepše

pre 7 godina

Sećam se kao dete kasnih 60tih godina 20 veka kada je moj deda (za vreme socijalizma) nama govorio da je AustroUgarska i za nas Srbe iz Vojvodine bila boljom državom od SHS,kraljevine, Hortijeve države i Titove Juge. Što sam stariji i vidim šta je za skoro 100 godina ptopalo u Vojvodini, moram priznati da je bio u pravu.

Stanoje

pre 7 godina

Razgovarao sam sa jednim naucnikom koji mi je potvrdio da su Srbi pre Turaka bili dominanto ridjokosi i svetlo braun puti i da je sa dolaskom Turaka veoma "oplemenjen" genetski kod turskim "tamnoputim" genima. Hteli mi to ili ne, to su fakti da smo genetski blizi Turcima nego onim Slovenima koje Turci nisu uspeli da "poturce" i osvoje. Meni je potpuno jasno zasto Slovenci i Hrvati pa i Crnogorci, nece sa nama.

mitja

pre 7 godina

@Komša

Apsolutno se slažem sa tvojim kompletnim komentarom, pa ću da ti objasnim na šta sam konkretno mislio kada sam rekao "kamo sreće da smo bili malo i pod Austroguarima".

Recimo bio si u Ljubljani...Zagrebu? Budimpešti...Pragu. kapiraš?

Uporedi samo npr Suboticu i Niš...Novi Sad i Beograd.

Od turaka nam samo ostali kompleksi i 2 barake.
Cela opatija ima 100x više kuća starijih od 100 godina, nego cela Srbija.

Obrazovanju da ni ne pričam.

U tom smilsu sam rekao to. Cela rečenica i pojam je trebalo da glasi, da je bolje da smo bili pod Austroguarima nego Turcima.

Ali to je večiti Srpski problem...malo bi da budemo sa Turcima pa da im ga zavučemo zajedno sa Austrougarima, pa onda da ispalimo Austrougare i odemo kod braće Rusa. A posle kukamo kako nas ceo svet mrzi. Pa naravno. Ni danas ništa bolji nismo. Oćemo u nato dok vičemo Rusi braćo. Oćemo u EU al nećemo da uvedemo Rusima sankcije. Ništa mi ne učimo kroz istorijeske,katastrofalne greške.

Kamičak

pre 7 godina

Napravio bih ja DNK analizu u Srbiji pa da vidimo ima li tog Turskog u nama ili ne.Pa da rascistimo sa tim.
(Ivsan, 10. oktobar 2016 09:55)

Нема турског у нама, него има словенског у Турцима. Словени су били најбројнији народ на Балкану у доба турских освајања. Са друге стране, Турци су били малобројно, добро организовано племе који су успели да потчине друге народе да ратују за њих. Да би поправили свој генетски код узимали су данак у крви од Русије до Балкана.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

@ IVSAN:
--------
Ne treba vam DNK analiza. Bilo bi skupo i nepotrebno. Oni koji su "mutirali" ka Maloj Aziji, i dalje na jugoistok, prepoznaju se po svojim stavovima. Oni se razlikuju od ostalih "velikosrpskih nacionalista" po tome što su velikoturski ultranacionalisti. Njihovih infantilnih i samoponižavajućih nastupa bi se postidele i osmanlije.

Meister Jakob

pre 7 godina

Jel mozes da uporedis istoruju srba sa ustorijom nekog drufog naroda?
Sam kazes 500 gidina nesto ne postoji i onda se uzdigne ni iz cega,oslobodi se turaka,digne se na najvecu monarhiju u evropi kojoj je i tvoj deda sluzio i nju slomi da joj se cela evropa smeje a pri tom ubijajuci zene i decu u svakoj situaciji...eeee moj hrvat zato mi i jesmo srbi a vi ostali bugari i hrvati.
Ali da se razumemo,zaista postujem neke likove iz vase istorije i ne negiram vase postojanje kroz vekove ali nama srbima nije jasno zasto imate i vekovnu potrebu da drugi vladaju nad vama?
Zasto ste obicni germanski vojnici?
(max, 10. oktobar 2016 09:42)

Iz tvog komentara je vidljivo da si ti jedan prilično neobrazovan i nepismen lik i nemam se namjeru s tobom raspravljati. No ti vjerojatno ovo ne znaš ali ta tvoja "najveća monarhija" nije postojala sve skupa niti 60 godina, 59 godina da budemo precizni!

Veliki brat

pre 7 godina

Atentat na Ferdinanda je samo POVOD za Prvi svetski rat, a stvarni razlozi su već postojali godinama (nezadovoljstvo nemačkih carstava (Austro-Ugarska, Pruska...) kolonijama u odnosu na druge kolonijalne sile, a takođe glavni motiv za rat na Balkanu je bila kontrola železničkih ruta ka Bliskom istoku odakle se u Evropu dovozila nafta železnicom), i to se kod nas uči iz istorije i u osnovnoj i u srednjoj školi.
A što su neki tu istoriju zaboravili nije kriv Gavrilo Princip!


Inače, kad god se pomene taj atentat, setim se besede "Izvinjenje" Matije Bećkovića, u kojoj se kaže da se "Oprosti u ime maloletnog G.P.", aludirajući kroz pesmu koje su veličine bili Murat i Ferdinand i ko bi pomisliti mogao da će oni ispasti gorostasi u odnosu na one koji su došli kasnije, koji su dolazili kod nas kad hoće i kako hoće, kao u svoju kuću...
A sve, naravno, sa dozom ironije.

Ime BG

pre 7 godina

Dva interasantna klipa u vezi monarhije.
https://www.youtube.com/watch?v=oqnExs8W6uE
https://www.youtube.com/watch?v=rEAL212XAOM

Inace, sto se tice ovdasnje istorije, sve bih uzimao sa rezervom.
Pa ovde necemo saznati ko je bio nalogodavac (u informatickoj eri)
za ubistvo premijera zato sto se dokumenti stalno unistavaju.
U civilizovanim zemljama se cuvaju sva dokumenta iako to nekad moze
biti stetno, ali znaju da buduce generacije moraju znati istinu
za njihovo dobro. Mozemo samo da im zavidimo zbog toga.

Gojko

pre 7 godina

Da je bilo istorijske pameti da su se u Evropi odrzala carstva i da nije bilo ratova na evropskom tlu - dakle, ni 1. sv. rata, ni 2. sv. rata - gde bi Evropi bio kraj. Amerika definitino ne bi bila svetski lider nego bi to bila Evropa koja bi bila ujedinjena i formalno carstvo/kraljevstvo (kao Velika Britanija - bez velikih ovlascenja); danas bi Evropa bila ujedinjena i imala 3x vise stanovnika; a SAD bi bile "mladji brat". Nazalost, desilo se da su na tlu Evrope bila 2 krvava svetska rata, a na tlu kontinetalne SAD nije bilo ratova (Havaji nisu kont. deo SAD).

Komša

pre 7 godina

@mitja
Prvo kažeš - "kamo sreće da smo malo bili pod Austrijancima" a onda kažeš da smo zatucani i da nije čudo šro smo kolonija.A pod Austrijancima nismo bili kolonija?
Mi možemo da pismatramo Principov potez kroz žrtve Velikog rata i da kažemo da je pogrešio (mada bi rata sigurno bilo) - ali oslobodjenje Slovena od Austrijskog ropstva je bilo ono čemu su ljudi težili decenijama pre toga.To što mi te žrtve nismo uspeli da kapitalizujemo kao Poljaci,Česi,Slovaci (na kraju će se ispostaviti i Hrvati i Slovenci) na pravi način je naša greška,a najveći krivci su Aleksandar i Pašić (najveći oportunista medju Srbima i sigurno veći krivac od Aleksandra).
Nismo bili dorasli velikom istorijskom trenutku rušenja tamnice naroda.

ho ho

pre 7 godina

Jeste, Turci kao npr Mehmed pasa Sokolovic su se mnogo mesali sa Srbima, zato su i prestali da govore turski. Malo nauci istoriju, raspitaj se kojeg porekla su bile dahije.
(ha ha ha, 10. oktobar 2016 09:39)

Bas si me nasmejao. Raspitaj se malo ko je Mehmed Pasa Sokolovic i odkle je pre nego sto ovako izvaljujes, a jos nekoga kritikujes za nepoznavanje istorije. Makar da si Andrica citao, nesto bi znao

Aki

pre 7 godina

Ivsan ta analiza je već radjena, pa kod nas je zanemarljiv genotip dominantan kod Turaka, tako da ove fašističke teze padaju u vodu.

zg232

pre 7 godina

Ne znam kako su mogli da vladaju Hrvatskom, kada ona tada nije postojala.
(mislilac, 09. oktobar 2016 19:17)

Puni naziv vladara Austro-Ugarske bio je Car svetog Rimskog carstva,
car Austrija, car Meksika, kralj Njemačke, kralj Italije, kralj Španjolske, kralj Sicilije, kralj Napulja, kralj Mađarske, kralj Jeruzalema, kralj Češke, kralj HRVATSKE, SLAVONIJE I DALMACIJE, kralj Galicije i Lodomerije, veliki princ od Transilvanije, nadvojvoda Austrijski, vojvoda od Parme, grof Habsburg.

Komša

pre 7 godina

@Nisam bot
To da je bila u poodmakloj trudnoći je laž - deo Austrougarske ratne propagande.
Ferdinand je morao da pristane na to da mu deca rodjena u braku s njom neće biti pretedendenti na presto.Toliko su voleli nas Slovene da je sama pomisao da neko ko je slovenske krvi zasedne na presto bila jeres.Osim toga,imala je nekoliko operacija usled kojih nije mogla da ima dece.
Ironija je da je Princip ubio možda jedinog čoveka koji nije želeo rat i koji je zbog toga i poslat na streljanje u Sarajevo.
Da je Princip pojeo sendvič i vratio se kući (kako neko reče) rata bi ipak bilo.

Zika

pre 7 godina

@(Nisam bot, 10. oktobar 2016 00:52)
Mozda nisi bot, ali to sto si napisao je obicna izmisljotina, plasirana od becke stampe u julu 1914. Ne postoji izvestaj sa autopsije koji ukazuje na to da je Sofija Hotek bila trudna. Sa druge strane, u vreme atentata, Sofija Hotek je imala 46. godina, sto su u to vreme bile vec poodmakle godine. Takodje, 1908. je imala poslednji od nekoliko pobacaja, nakon kojeg su joj lekari savetovali da vise ne ostaje u drugom stanju, jer trudnocu nece izneti, a moze i da ugrozi svoj zivot. To su dokumentovane cinjenice.

FENIX

pre 7 godina

Pa vi posle podržavajte kraljevinu. Da se poremećeni bogatuni iživljavaju. A,komunizam nazivate apsoultizmom... Zato ovako i prolazimo.

Светозар Марковић

pre 7 godina

postojala je kao dio monarhije za razliku od vas koji ste bili dio osmanskog carstva skoro 600 godina ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zigzag, 10. oktobar 2016 08:44)
Није 600 година већ 419. Српска деспотовина је пала под Отоманско царство 1459. а ослободила се јарма 1878. у Српско-Турским ратовима што је крунисано Берлинским конгресом. Одмах да знате Косовски бој из 1389. је пораз у битци (мада је упитно јер су оба представника погубљена) а не и пад "Државе". Ако узимамо Српске устанке онда је ослобођење дошло још раније (1804. I Српски устанак и 1815. II Српски устанак). За време поробљености на Отоманском двору се као четврти службени језик говорио српски као и у војсци (високо рангирани слој) док се са друге стране у Хрватској (Загорје не СР Хрватска (Далмација, Истра, Славонија ...)) као службени језик сво време користио прво латински па после маџарски а Хрватски само у пучанству. Поред тога Краљевина Хрватска је угашена још у X веку када је круну предала Коломану тј. Угарима (еј предали, без борбе, значи издали народ ццц). Хрватска се обновила тек 1941. као НДХ што довољно говори о Хрватској неовисности. Значи, тадашња Хрватска је већину своје историја била нечији вазал (од X века па до 1991. када је поново постала вазал као и 1941.)

Filadendron

pre 7 godina

Dragan_BL,nisu oni nama ništa pomogli nego su gledali svoje interese. Ti isti Habzburgovci su nakon nestanka turske pretnje,kad im Srbi nisu više bili potrebni kao brana turskoj najezdi,vodili politiku pokatoličavanja Srba na njihovim teritorijama,a potom i stvorili Albaniju da Srbija ne bi imala izlaz na more. Srbija je nezavisna zbog Srba,ne nekih stranih vladarskih dinastija jer su Srbi za razliku od okolnih naroda svoj slobodu sami izborili i niko im je nije istu doneo.

Prvo se informiši pa komentariši.

pre 7 godina

"Gavrilo Princip je osim Franca Ferdinanda ubio i njegovu suprugu u poodmakloj trudnoći tj ubio je i nerođenu bebu".
Ovo jednostavno nije istina. Sofija Hotek u momentu ubistva nije bila trudna.Ta činjenica je bila deo propagande Austrougarske za opravdanje agresije na Srbiju. Tada već u petoj deceniji života u moragantskom braku (brak osoba nejednakog društvenog statusa) sa Francom Ferdinandom nije mogla da prisustvuje zvaničnim državnim i društvenim dešavanjima na koje je išao njen suprug, njihova deca nisu mogla da naslede presto ni privilegije članova carske porodice. Jedino je mogla sa prati supruga kada su u pitanju vojne manifestacije. I tako se sa nadvojvodom obrela u Sarajevu gde je on pratio vojne manevre.
Inače je sam atentat kao i svi slični potpuno pogrešan, a za Srbiju je doneo mnogo nesreće. Nije atentat izazvao sukob iako mu je bio povod ali nije nešto čime se možemo i trebamo hvaliti.

bixi

pre 7 godina

Zanimljivo je da naslednik habzburške krune sada sedi u evropskom parlamentu i kao sluzbenik EU i dalje učestvuje u odlukama koje se ticu cele Evrope pa i nas!

ime

pre 7 godina

(Dragan_BL, 09. oktobar 2016 21:18)

Netačno. Srbija i Beograd su stradali pod AU monarhijom grdje nego pod Turcima. Srazmerno godinama okupacije.
Da ne pričam o zločinima u Mačvi i nasilništvo nad velikom srpskom populacijom u AU monarhiji. Koja je bila obeležena i obavezna da nosi crvene trake na ruci...

Inače, u istoriji najvise sukoba i neprijateljstava je bilo upravo s Mađarima.

Zanimljivo je da su oni Ungari (Avari) azijatsko pleme koje je došlo četvoronoške, tj. jašući, u ove krajeve. Srbi su ih zato prozvali Magari.

Naravno, nije sve tako crno kad su oni u pitanju... Ali gajiti simpatije prema njima, nazivati ih hraniteljima i braniteljima Srbije i Evrope je apsurd i mazohizam. Tipičan za Srbe. (pre neki dan je u komentarima branjen Tito i komunizam!)
Dokaz je što su se u Bosni radije turčili nego primali katolicizam.
Po pravilu.

Pravopis

pre 7 godina

Cek, valjda je svima jasno da Princip ni na sta nije stavio tacku? I da je to sve fino bilo isplanirano i monitorizavo od strane onih koji su zeleli dobar povod za rat?

moždina

pre 7 godina

šteta što se nigde ne pominje činjenica da su upravo ovi zlikovci otvarali prve koncentracione logore u Evropi. Hitler je ipak njihovo čedo. A vidim da ima tu i tamo nekih koji se dive ovoj zlikovačkoj imperiji i njenim "dostignućima".

max

pre 7 godina

@maister jakog?
Jel mozes da uporedis istoruju srba sa ustorijom nekog drufog naroda?
Sam kazes 500 gidina nesto ne postoji i onda se uzdigne ni iz cega,oslobodi se turaka,digne se na najvecu monarhiju u evropi kojoj je i tvoj deda sluzio i nju slomi da joj se cela evropa smeje a pri tom ubijajuci zene i decu u svakoj situaciji...eeee moj hrvat zato mi i jesmo srbi a vi ostali bugari i hrvati.
Ali da se razumemo,zaista postujem neke likove iz vase istorije i ne negiram vase postojanje kroz vekove ali nama srbima nije jasno zasto imate i vekovnu potrebu da drugi vladaju nad vama?
Zasto ste obicni germanski vojnici?

ha ha ha

pre 7 godina

@filip

Jeste, Turci kao npr Mehmed pasa Sokolovic su se mnogo mesali sa Srbima, zato su i prestali da govore turski. Malo nauci istoriju, raspitaj se kojeg porekla su bile dahije.

Djordje NS

pre 7 godina

Na stranu sve ove navedene buzarnosti koje su jednom rečju - bolesne, ipak za većinu današnje evropske kulturološke civilizacije su najzaslužniji upravo oni.
A svi vi što ne vidite dalje od nosa jer ste ogrezli u svojoj mržnji prema svemu što dolazi zapadno od nas samo nastavite da veličate Gavrila Principa, zaluđenog tinejdžera koji je svojim nepromišljenim postupkom doveo do većeg istrebljenja Srba nego što su u tome uspeli Nemci za vreme drugog svetskog rata. Divite li se tako danas nekome ko ima 20 godina toliko da bi ga smatrali herojem?

turgidson

pre 7 godina

Činjenica je da sve što valja danas u Srbiji, Hrvastkoj i Bosni je nastalo u Austro-ugarskoj. Da nije njih bilo, verovatno bismo danas pričali turski i bili još gori (koliko god to zvučalo malo verovatno - moguće je). U redu, radili su to iz interesa, ne iz ljubavi, ali na kraju krajeva - sve u životu je iz koristi.

Možda bi bilo bolje da Gavrilo nije ubio Ferdinanda...

mitja

pre 7 godina

@Dejan

hahaha...razumem ja da su Apis i bagra...ubedili neukog klinca, sa početka prošlog veka, da ako kokne kajzera ima da se sruši celo carstco. Al da neki pajser ostavlja komentare i još dobija 100x više pluseva, posle svega što (valjda???) znate da se desilo u I sv ratu. To mi nije jasno. Ste vi ležali na ušima na časovima istorije. Niste nikada ni jednu knjigu pročitali...radili na svojoj opštoj kulturi i obrazovanju?
Ajde ako je nesrećni Princip mislio da toliko carstvo zavisi od jednog čoveka. Ali tvoj kratak komentar samo pokazuje koliko su ti kratki i obrazovanje i pamet i logika (to važi i za ove koji ti daju pluseve).

Kamo sreće da je Princip taj dan pojeo svoj sendvič i otišao kući...i kamo sreće da smo malo bili i pod Austrougarima.

Klasičan Srpski kompleks...jes da su nas sravnili i pobili 2/3 stanovništva, al što je klempavi i neuki Princip koknuo Kajzera...vredelo je.

Nije ni čudo što vekovima stojimo na nivou srednjeg veka...nije ni čudo što nam je i vlada ovakva...nije ni čudo što smo i dalje kolonija.

Meister Jakob

pre 7 godina

A šta ste zapeli za to kanonizovanje, pa vama su svi Nemanjići osim Dušana sveci, a sigurno nisu živjeli svetačkim životima, gledali su samo na sebe i svoje bogatstvo a za kmetove ih je bolila neka stvar!
A ovaj pametnjaković kaže da za vrijeme Habsburgovaca Hrvatska nije postojala, prijatelju imaš internet i guglaj malo, sav materijal ti je dostupan na "našem" jeziku pošto ti je to jedini jezik koji znaš.
Zar dok ste bili 500 godina pod Turcima Srbija nije postojala?!
Mi imamo dvije kraljevske dinastije stare hiljadu godina koje i danas postoje, Zrinski i Frankopan, u poređenju s njima nazivati Karađorđeviće "dinastijom" je urnebesna komedija. Naš prvi kralj Tomislav okrunjen je 910. hrvatski kralj u granicama Dalmacije, bio je iz dinastije Trpimirovića i papa mu je povodom krunibe poslao čestitku.
Guglaj malo, svašta ćeš naučiti pa da onda ne lupetaš takve gluposti!

Viktor

pre 7 godina

@Austrijanci su barem se medjusobno zakivali, a turci su kog god stigli. Haremi, prva bracna noc.. Sad smo svi tamnoputi sa smedjim ocima.
(filip, 9. oktobar 2016 22:40)

I opet se provlaci ta laz o tamnoputosti, koju su toboz doneli Turci. Obidjite malo manastire i pogledajte freske vladara iz perioda pre Turaka i gle svi su uglavnom smedji sa smedjim ocima. Inace sto se tice prve bracne noci, to ne dovodi neminovno do "dece", a i postojale su "narodne" tehnike kontracepcije, a i cuveno vreteno.

Zigzag

pre 7 godina

Ne znam kako su mogli da vladaju Hrvatskom, kada ona tada nije postojala.
(mislilac, 09. oktobar 2016 19:17)postojala je kao dio monarhije za razliku od vas koji ste bili dio osmanskog carstva skoro 600 godina ...

starac Fočo

pre 7 godina

@Nenad
Kada su austrijanxi napuštali Beograd 1739 komplet su razrušili beogradsku tvrđavu. Ovo što danas stoji je delo Turaka. Posle ovog članka mislim da je dobro, ako je baš trebalo, što smo bili pod turcima.

Robi

pre 7 godina

Regulisao je to Princip
(Dejan, 09. oktobar 2016 20:26)

to sto je Princip uradio,nema razlike od teroristickih napada u Nici i Parizu danas. Napad na drzavnika u Bosni koja je bila sastavni deo AU. Posle se desilo sta je moralo...

samo pazljivo

pre 7 godina

Ko tvrdi da je alhemija bizarna jednostavno je neupucen. Dovoljno je ukucati u google dve reci Jung i Alchemy i informisati se. A mozda ta pretraga nekom bude i najvrednija pretraga ikada.

Nisam bot

pre 7 godina

Gavrilo Princip je osim Franca Ferdinanda ubio i njegovu suprugu u poodmakloj trudnoći tj ubio je i nerođenu bebu. Uz svo poštovanje njegovim idejama o oslobođenju južnih Slovena od Austro-Ugarskog imperijalizma, veličati to ubistvo je ne samo bljutavo nego i potpuno bizarno imajući u vidu da se u ovih 100-tinjak godina nismo oslobodili imperijalizma, da su milioni izginuli i da je generalno sve što smo uradili od tada bilo ili uzaludno ili skroz pogrešno.

rece Vuk

pre 7 godina

@CND

Slazem se da treba uzeti u obzir i ovu drugu stranu atentata na F.F., tj. da je tim cinom zaustavljeno besomucno ubijanje zivotinja. U skladu sa tim predlazem da neko od drustava za zastitu zivotinja ponese ime "Mlada basna"

Pedja

pre 7 godina

Koliko samo mrznje u komentarima,boze sacuvaj.Habzburska dinastija je sacuvala Evropu i njen hriscanski identitet od turske najezde boreci se vekovima protiv Turaka u Madjarskum ravnicama i u Sredozemnom moru,a Srbi su u austrougarskoj sacuvali svoju crkvu i kulturu dok su se u njihovim skolama skolovali Tesla,Pupin,Vuk,Milutin Milankovic,Dositej..al nema veze vazno je da se mrzi sve sto ima veze sa zapadom jer nas je tako naucio slobodan milosevic.

Srbin

pre 7 godina

@(Nenad, 9. oktobar 2016 16:38)

Da nije bilo Vizantije ne bi bilo ni Ugarske, da nije bilo Rima ne bi bilo Vizantije, da nije bilo Grcke ne bi bilo ni Rima. Tako da ti,Habsburzi i celokupna "Zapadna" civilizacija budite zahvalni braci Grcima.

Bik koji sedi

pre 7 godina

Regulisao je to Princip (Dejan, 9. oktobar 2016 20:26)

Tim metkom je regulisao gubitak trecine srpske populacije. Pa sad, mislim da je to jako velika cena za toliki gubitak. Ustvari, mislim ni da ne moze da se poredi, ali sta zna komsijska krava, crkla je, a mi smo sretni zbog toga. Tako nekako to zvuci.

mik

pre 7 godina

pise da su vladali i hrvatskom drzavom ...netacno... hrvatska kao drzava postoji tek od pre 20 inu godina a pre toga je bila samo teritorija u austriji i jugoslaviji...

filip

pre 7 godina

Austrijanci su barem se medjusobno zakivali, a turci su kog god stigli. Haremi, prva bracna noc.. Sad smo svi tamnoputi sa smedjim ocima.

Evropljanin

pre 7 godina

Dok su Habrsburzi ostavili iza sebe velicanstveno nasledje u arhitekturi, umetnosti i kulturi koju su podrzavali i placali, puteve, dvorce, istoriju, dotle su moji srpski sugradjani ponosni na jedan metak jer drugo izgleda ni nemaju.

kirijakos

pre 7 godina

Nemam vremena za komentare, ali uživam u tekstovima koje objavljujete u poslednje vreme i hvala redakciji što edukuje čitaoce portala.
Svaka čast ekipi i samo nastavite u ovom maniru.Zato je B92-B92, a ne Informer, Kurir, Blic i slično..
Hvala još jednom.

zg232

pre 7 godina

Imali su još tajni, ali napravili su i mnogo dobrog, kao npr. još se koriste njihove katastarske karte, uveli prezimena, područjima koja su odbijala plaćati porez davali su naziv plemenite općine i onda su svi tzv. "plemenitaši" plaćali poreze, gradili su infrastrukturu, razvijali umjetnost. Najveća zanimljivost je da od svih ovih muškaraca, najpoznatiji vladar im je žena Marija Terezija, majka 16-storo djece, žena koja je prva u Europi uvela obvezno školovanje dječaka, zabranila spaljivanje "vještica", unaprijedila sudstvo... Inače, bila je baka nestretnog Karla I, koji je htio sklopiti mirovni ugovor, a morao je abdicirati 1918. Od njene djece najpoznatiji je car Josip II i francuska kraljica Marija Antoaneta. Inače, ona je naslijedila državu i prijesto nakon smrti svog oca Karla VI, koji je prije rođenja Marije Terezije donio dekret o nasljeđivanju krune i ženskim potomcima. Krunu je naslijedila u 23 godini, a udala se dogovorenim brakom s Franjom Stjepanom Lotarinskim, pa se zbog toga i loza nazvala Lotarijanskom. Kada je postala carica, bila je prva žena u Europi na prijestolju. Od njenih 16-storo djece, pola ih je preživjelo, a oni koji su umerli, većina je umrla od velikig boginja. Iako je dekapitirala dvoje hrvatskih junaka i velikaša, Nikolu Šubića Zrinskog i Frana Krstu Frankopana, njeno doba "Terezijana" bilo je doba reformi, prosvjetiteljstva i umjetnosti, a njeno carstvo je bilo najnaprednija država Europe 18. stoljeća.

Dragan_BL

pre 7 godina

Kako smo mi nezahvalan narod, da nam nisu pomogli Habsburzi još bi vekovima bili pod Turcima. Ne razumem naš narod i ove zlosutni komentare sa uvredama jedne dinastije koja je pomogla nasim prebezima, gde se školovala naša inteligencija, gde je postignuto sve ono šta se u Srbiji nije moglo zbog turskog zuluma? I sad neki jadnici napadaju sve sto je bila civilizacija i postignuće kroz vekove kako bi svoju mržnju prema zapadu iskalili mržnjom prema dinastiji. Obrenovici su bili mudri i držali su se Austrije i to je sve sto smo sagradili u 19. veku. Posle smo imali samo ratove i patnju, da nisu zbačeni Obrenovici danas bi Beograd bio ko Budimpešta a ne obična balkanska kasaba bez ikakvog urbanističkog plana i reda.

dp3

pre 7 godina

'' Tokom sedam godina porodicu je pohodila nesreća, koja je kulminirala ubistvom Franca Ferdinanda. Njegova smrt pokrenula je Prvi svetski rat, koji je na kraju doveo do pada kompletne imperije.''

Ime i prezime Gavrilo Princip je zabranjeno u Srbiji?

Yup

pre 7 godina

To je ta civilizovana i demokratska Evropa. Opljackali pola sveta, vencavali se sa rodjacima, ubijali, izvodili razne bahanalije. A sada nama drze lekcije o postenju, vladivini prava, uredjenju itd. Sramota!

Pedja

pre 7 godina

Porodica koja je odbranila Evropu i njen hriscanski identitet od turske najezde,stalnom borbom u madjarskim ravnicama i u sredozemju.Turci su konacno slomili zube pod zidinama Beca(doduse u drugoj opsadi zahvaljujuvi poljskoj vojsci),a u sredozemlju u stalnim borbama sa flotom koju je opremao Karlo peti(koji je krstasima poklonio Maltu posle pada Rodosa i koju i pored duge opsade Turci nisu osvojili).Ali sto bi nas to interesovalo,dajte sto vise bizarnosti,to je "interesantno".

...

pre 7 godina

Naš Gavrilo je spasio hiljade nevinih...jelena,srna,..i ostale
plemenite divljači.Franc Ferdinand će biti uskoro i kanonizovan,
kako su krenule ova pape.To će jedino moći da spreče "jeleni,
srne....".Stepinac svetac,kako to morbidno zvuči.

nesha

pre 7 godina

Jedna velika ispravka. Ubistvo Ferdinanda nije bilo povid za Veliki rat, već samo izgovor. Odavno je isplanirano da se započne rat, samo je bio potreban motiv. Inače, jako zanimljiv članak. Samo nastavite.

maksim

pre 7 godina

Nije bilo vladara u nijednoj drzavi a da nije bio psihopat. Sve je to obiteljska linija, prilikom pocetka prvog svjetskog rata ista je obitelj bila na celu Njemacke,Britanije i Rusije, tj. bili su rodjaci. Britanci su promijenili prezime iz sachsen- coburg u windsor 1917 da ne zvuce njemacki. Trenutna krajica Elizabeta udala se za danca filipa iz slesvig holstajn obitelji ali je zadrzala umjetno prezime jer djeluje britanski. U Europi su svi plemici braca

Razumihin

pre 7 godina

Jos jedna potvrda o devijantnoj, krvavoj, nasilnoj, ubilackoj ljudskoj prirodi...Covekoliki primat je bice sa nasiljem u osnovi svoje dnk. Najkrvolocniji oblik zivota.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Kakva plejada likova, o kojima mnogi u Srbiji govore u superlativu za razliku od "mitomana" koji su vladali Srbijom?! Pa ovima bi i Kvazimodo zavideo na fizičkoj "lepoti". Zlikovac do zlikovca, ubica do samoubice. Medjutim, ima jedna "pozitivna" stvar do koje čovek može da dodje čitajući ove biografske podatke. Bili su daleko ispred svog vremena. Možemo da ih nazovemo začetnicima i poštovaocima "novih evropskih vrednosti".

nesha

pre 7 godina

Jedna velika ispravka. Ubistvo Ferdinanda nije bilo povid za Veliki rat, već samo izgovor. Odavno je isplanirano da se započne rat, samo je bio potreban motiv. Inače, jako zanimljiv članak. Samo nastavite.

...

pre 7 godina

Naš Gavrilo je spasio hiljade nevinih...jelena,srna,..i ostale
plemenite divljači.Franc Ferdinand će biti uskoro i kanonizovan,
kako su krenule ova pape.To će jedino moći da spreče "jeleni,
srne....".Stepinac svetac,kako to morbidno zvuči.

Yup

pre 7 godina

To je ta civilizovana i demokratska Evropa. Opljackali pola sveta, vencavali se sa rodjacima, ubijali, izvodili razne bahanalije. A sada nama drze lekcije o postenju, vladivini prava, uredjenju itd. Sramota!

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Kakva plejada likova, o kojima mnogi u Srbiji govore u superlativu za razliku od "mitomana" koji su vladali Srbijom?! Pa ovima bi i Kvazimodo zavideo na fizičkoj "lepoti". Zlikovac do zlikovca, ubica do samoubice. Medjutim, ima jedna "pozitivna" stvar do koje čovek može da dodje čitajući ove biografske podatke. Bili su daleko ispred svog vremena. Možemo da ih nazovemo začetnicima i poštovaocima "novih evropskih vrednosti".

Razumihin

pre 7 godina

Jos jedna potvrda o devijantnoj, krvavoj, nasilnoj, ubilackoj ljudskoj prirodi...Covekoliki primat je bice sa nasiljem u osnovi svoje dnk. Najkrvolocniji oblik zivota.

dp3

pre 7 godina

'' Tokom sedam godina porodicu je pohodila nesreća, koja je kulminirala ubistvom Franca Ferdinanda. Njegova smrt pokrenula je Prvi svetski rat, koji je na kraju doveo do pada kompletne imperije.''

Ime i prezime Gavrilo Princip je zabranjeno u Srbiji?

Dragan_BL

pre 7 godina

Kako smo mi nezahvalan narod, da nam nisu pomogli Habsburzi još bi vekovima bili pod Turcima. Ne razumem naš narod i ove zlosutni komentare sa uvredama jedne dinastije koja je pomogla nasim prebezima, gde se školovala naša inteligencija, gde je postignuto sve ono šta se u Srbiji nije moglo zbog turskog zuluma? I sad neki jadnici napadaju sve sto je bila civilizacija i postignuće kroz vekove kako bi svoju mržnju prema zapadu iskalili mržnjom prema dinastiji. Obrenovici su bili mudri i držali su se Austrije i to je sve sto smo sagradili u 19. veku. Posle smo imali samo ratove i patnju, da nisu zbačeni Obrenovici danas bi Beograd bio ko Budimpešta a ne obična balkanska kasaba bez ikakvog urbanističkog plana i reda.

mitja

pre 7 godina

@Dejan

hahaha...razumem ja da su Apis i bagra...ubedili neukog klinca, sa početka prošlog veka, da ako kokne kajzera ima da se sruši celo carstco. Al da neki pajser ostavlja komentare i još dobija 100x više pluseva, posle svega što (valjda???) znate da se desilo u I sv ratu. To mi nije jasno. Ste vi ležali na ušima na časovima istorije. Niste nikada ni jednu knjigu pročitali...radili na svojoj opštoj kulturi i obrazovanju?
Ajde ako je nesrećni Princip mislio da toliko carstvo zavisi od jednog čoveka. Ali tvoj kratak komentar samo pokazuje koliko su ti kratki i obrazovanje i pamet i logika (to važi i za ove koji ti daju pluseve).

Kamo sreće da je Princip taj dan pojeo svoj sendvič i otišao kući...i kamo sreće da smo malo bili i pod Austrougarima.

Klasičan Srpski kompleks...jes da su nas sravnili i pobili 2/3 stanovništva, al što je klempavi i neuki Princip koknuo Kajzera...vredelo je.

Nije ni čudo što vekovima stojimo na nivou srednjeg veka...nije ni čudo što nam je i vlada ovakva...nije ni čudo što smo i dalje kolonija.

Bik koji sedi

pre 7 godina

Regulisao je to Princip (Dejan, 9. oktobar 2016 20:26)

Tim metkom je regulisao gubitak trecine srpske populacije. Pa sad, mislim da je to jako velika cena za toliki gubitak. Ustvari, mislim ni da ne moze da se poredi, ali sta zna komsijska krava, crkla je, a mi smo sretni zbog toga. Tako nekako to zvuci.

Pedja

pre 7 godina

Koliko samo mrznje u komentarima,boze sacuvaj.Habzburska dinastija je sacuvala Evropu i njen hriscanski identitet od turske najezde boreci se vekovima protiv Turaka u Madjarskum ravnicama i u Sredozemnom moru,a Srbi su u austrougarskoj sacuvali svoju crkvu i kulturu dok su se u njihovim skolama skolovali Tesla,Pupin,Vuk,Milutin Milankovic,Dositej..al nema veze vazno je da se mrzi sve sto ima veze sa zapadom jer nas je tako naucio slobodan milosevic.

Evropljanin

pre 7 godina

Dok su Habrsburzi ostavili iza sebe velicanstveno nasledje u arhitekturi, umetnosti i kulturi koju su podrzavali i placali, puteve, dvorce, istoriju, dotle su moji srpski sugradjani ponosni na jedan metak jer drugo izgleda ni nemaju.

Viktor

pre 7 godina

@Austrijanci su barem se medjusobno zakivali, a turci su kog god stigli. Haremi, prva bracna noc.. Sad smo svi tamnoputi sa smedjim ocima.
(filip, 9. oktobar 2016 22:40)

I opet se provlaci ta laz o tamnoputosti, koju su toboz doneli Turci. Obidjite malo manastire i pogledajte freske vladara iz perioda pre Turaka i gle svi su uglavnom smedji sa smedjim ocima. Inace sto se tice prve bracne noci, to ne dovodi neminovno do "dece", a i postojale su "narodne" tehnike kontracepcije, a i cuveno vreteno.

maksim

pre 7 godina

Nije bilo vladara u nijednoj drzavi a da nije bio psihopat. Sve je to obiteljska linija, prilikom pocetka prvog svjetskog rata ista je obitelj bila na celu Njemacke,Britanije i Rusije, tj. bili su rodjaci. Britanci su promijenili prezime iz sachsen- coburg u windsor 1917 da ne zvuce njemacki. Trenutna krajica Elizabeta udala se za danca filipa iz slesvig holstajn obitelji ali je zadrzala umjetno prezime jer djeluje britanski. U Europi su svi plemici braca

zg232

pre 7 godina

Imali su još tajni, ali napravili su i mnogo dobrog, kao npr. još se koriste njihove katastarske karte, uveli prezimena, područjima koja su odbijala plaćati porez davali su naziv plemenite općine i onda su svi tzv. "plemenitaši" plaćali poreze, gradili su infrastrukturu, razvijali umjetnost. Najveća zanimljivost je da od svih ovih muškaraca, najpoznatiji vladar im je žena Marija Terezija, majka 16-storo djece, žena koja je prva u Europi uvela obvezno školovanje dječaka, zabranila spaljivanje "vještica", unaprijedila sudstvo... Inače, bila je baka nestretnog Karla I, koji je htio sklopiti mirovni ugovor, a morao je abdicirati 1918. Od njene djece najpoznatiji je car Josip II i francuska kraljica Marija Antoaneta. Inače, ona je naslijedila državu i prijesto nakon smrti svog oca Karla VI, koji je prije rođenja Marije Terezije donio dekret o nasljeđivanju krune i ženskim potomcima. Krunu je naslijedila u 23 godini, a udala se dogovorenim brakom s Franjom Stjepanom Lotarinskim, pa se zbog toga i loza nazvala Lotarijanskom. Kada je postala carica, bila je prva žena u Europi na prijestolju. Od njenih 16-storo djece, pola ih je preživjelo, a oni koji su umerli, većina je umrla od velikig boginja. Iako je dekapitirala dvoje hrvatskih junaka i velikaša, Nikolu Šubića Zrinskog i Frana Krstu Frankopana, njeno doba "Terezijana" bilo je doba reformi, prosvjetiteljstva i umjetnosti, a njeno carstvo je bilo najnaprednija država Europe 18. stoljeća.

Pedja

pre 7 godina

Porodica koja je odbranila Evropu i njen hriscanski identitet od turske najezde,stalnom borbom u madjarskim ravnicama i u sredozemju.Turci su konacno slomili zube pod zidinama Beca(doduse u drugoj opsadi zahvaljujuvi poljskoj vojsci),a u sredozemlju u stalnim borbama sa flotom koju je opremao Karlo peti(koji je krstasima poklonio Maltu posle pada Rodosa i koju i pored duge opsade Turci nisu osvojili).Ali sto bi nas to interesovalo,dajte sto vise bizarnosti,to je "interesantno".

Prvo se informiši pa komentariši.

pre 7 godina

"Gavrilo Princip je osim Franca Ferdinanda ubio i njegovu suprugu u poodmakloj trudnoći tj ubio je i nerođenu bebu".
Ovo jednostavno nije istina. Sofija Hotek u momentu ubistva nije bila trudna.Ta činjenica je bila deo propagande Austrougarske za opravdanje agresije na Srbiju. Tada već u petoj deceniji života u moragantskom braku (brak osoba nejednakog društvenog statusa) sa Francom Ferdinandom nije mogla da prisustvuje zvaničnim državnim i društvenim dešavanjima na koje je išao njen suprug, njihova deca nisu mogla da naslede presto ni privilegije članova carske porodice. Jedino je mogla sa prati supruga kada su u pitanju vojne manifestacije. I tako se sa nadvojvodom obrela u Sarajevu gde je on pratio vojne manevre.
Inače je sam atentat kao i svi slični potpuno pogrešan, a za Srbiju je doneo mnogo nesreće. Nije atentat izazvao sukob iako mu je bio povod ali nije nešto čime se možemo i trebamo hvaliti.

Светозар Марковић

pre 7 godina

postojala je kao dio monarhije za razliku od vas koji ste bili dio osmanskog carstva skoro 600 godina ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zigzag, 10. oktobar 2016 08:44)
Није 600 година већ 419. Српска деспотовина је пала под Отоманско царство 1459. а ослободила се јарма 1878. у Српско-Турским ратовима што је крунисано Берлинским конгресом. Одмах да знате Косовски бој из 1389. је пораз у битци (мада је упитно јер су оба представника погубљена) а не и пад "Државе". Ако узимамо Српске устанке онда је ослобођење дошло још раније (1804. I Српски устанак и 1815. II Српски устанак). За време поробљености на Отоманском двору се као четврти службени језик говорио српски као и у војсци (високо рангирани слој) док се са друге стране у Хрватској (Загорје не СР Хрватска (Далмација, Истра, Славонија ...)) као службени језик сво време користио прво латински па после маџарски а Хрватски само у пучанству. Поред тога Краљевина Хрватска је угашена још у X веку када је круну предала Коломану тј. Угарима (еј предали, без борбе, значи издали народ ццц). Хрватска се обновила тек 1941. као НДХ што довољно говори о Хрватској неовисности. Значи, тадашња Хрватска је већину своје историја била нечији вазал (од X века па до 1991. када је поново постала вазал као и 1941.)

Srbin

pre 7 godina

@(Nenad, 9. oktobar 2016 16:38)

Da nije bilo Vizantije ne bi bilo ni Ugarske, da nije bilo Rima ne bi bilo Vizantije, da nije bilo Grcke ne bi bilo ni Rima. Tako da ti,Habsburzi i celokupna "Zapadna" civilizacija budite zahvalni braci Grcima.

mik

pre 7 godina

pise da su vladali i hrvatskom drzavom ...netacno... hrvatska kao drzava postoji tek od pre 20 inu godina a pre toga je bila samo teritorija u austriji i jugoslaviji...

Filadendron

pre 7 godina

Dragan_BL,nisu oni nama ništa pomogli nego su gledali svoje interese. Ti isti Habzburgovci su nakon nestanka turske pretnje,kad im Srbi nisu više bili potrebni kao brana turskoj najezdi,vodili politiku pokatoličavanja Srba na njihovim teritorijama,a potom i stvorili Albaniju da Srbija ne bi imala izlaz na more. Srbija je nezavisna zbog Srba,ne nekih stranih vladarskih dinastija jer su Srbi za razliku od okolnih naroda svoj slobodu sami izborili i niko im je nije istu doneo.

Nisam bot

pre 7 godina

Gavrilo Princip je osim Franca Ferdinanda ubio i njegovu suprugu u poodmakloj trudnoći tj ubio je i nerođenu bebu. Uz svo poštovanje njegovim idejama o oslobođenju južnih Slovena od Austro-Ugarskog imperijalizma, veličati to ubistvo je ne samo bljutavo nego i potpuno bizarno imajući u vidu da se u ovih 100-tinjak godina nismo oslobodili imperijalizma, da su milioni izginuli i da je generalno sve što smo uradili od tada bilo ili uzaludno ili skroz pogrešno.

kirijakos

pre 7 godina

Nemam vremena za komentare, ali uživam u tekstovima koje objavljujete u poslednje vreme i hvala redakciji što edukuje čitaoce portala.
Svaka čast ekipi i samo nastavite u ovom maniru.Zato je B92-B92, a ne Informer, Kurir, Blic i slično..
Hvala još jednom.

Kamičak

pre 7 godina

Napravio bih ja DNK analizu u Srbiji pa da vidimo ima li tog Turskog u nama ili ne.Pa da rascistimo sa tim.
(Ivsan, 10. oktobar 2016 09:55)

Нема турског у нама, него има словенског у Турцима. Словени су били најбројнији народ на Балкану у доба турских освајања. Са друге стране, Турци су били малобројно, добро организовано племе који су успели да потчине друге народе да ратују за њих. Да би поправили свој генетски код узимали су данак у крви од Русије до Балкана.

ime

pre 7 godina

(Dragan_BL, 09. oktobar 2016 21:18)

Netačno. Srbija i Beograd su stradali pod AU monarhijom grdje nego pod Turcima. Srazmerno godinama okupacije.
Da ne pričam o zločinima u Mačvi i nasilništvo nad velikom srpskom populacijom u AU monarhiji. Koja je bila obeležena i obavezna da nosi crvene trake na ruci...

Inače, u istoriji najvise sukoba i neprijateljstava je bilo upravo s Mađarima.

Zanimljivo je da su oni Ungari (Avari) azijatsko pleme koje je došlo četvoronoške, tj. jašući, u ove krajeve. Srbi su ih zato prozvali Magari.

Naravno, nije sve tako crno kad su oni u pitanju... Ali gajiti simpatije prema njima, nazivati ih hraniteljima i braniteljima Srbije i Evrope je apsurd i mazohizam. Tipičan za Srbe. (pre neki dan je u komentarima branjen Tito i komunizam!)
Dokaz je što su se u Bosni radije turčili nego primali katolicizam.
Po pravilu.

rece Vuk

pre 7 godina

@CND

Slazem se da treba uzeti u obzir i ovu drugu stranu atentata na F.F., tj. da je tim cinom zaustavljeno besomucno ubijanje zivotinja. U skladu sa tim predlazem da neko od drustava za zastitu zivotinja ponese ime "Mlada basna"

turgidson

pre 7 godina

Činjenica je da sve što valja danas u Srbiji, Hrvastkoj i Bosni je nastalo u Austro-ugarskoj. Da nije njih bilo, verovatno bismo danas pričali turski i bili još gori (koliko god to zvučalo malo verovatno - moguće je). U redu, radili su to iz interesa, ne iz ljubavi, ali na kraju krajeva - sve u životu je iz koristi.

Možda bi bilo bolje da Gavrilo nije ubio Ferdinanda...

max

pre 7 godina

@maister jakog?
Jel mozes da uporedis istoruju srba sa ustorijom nekog drufog naroda?
Sam kazes 500 gidina nesto ne postoji i onda se uzdigne ni iz cega,oslobodi se turaka,digne se na najvecu monarhiju u evropi kojoj je i tvoj deda sluzio i nju slomi da joj se cela evropa smeje a pri tom ubijajuci zene i decu u svakoj situaciji...eeee moj hrvat zato mi i jesmo srbi a vi ostali bugari i hrvati.
Ali da se razumemo,zaista postujem neke likove iz vase istorije i ne negiram vase postojanje kroz vekove ali nama srbima nije jasno zasto imate i vekovnu potrebu da drugi vladaju nad vama?
Zasto ste obicni germanski vojnici?

bixi

pre 7 godina

Zanimljivo je da naslednik habzburške krune sada sedi u evropskom parlamentu i kao sluzbenik EU i dalje učestvuje u odlukama koje se ticu cele Evrope pa i nas!

Meister Jakob

pre 7 godina

A šta ste zapeli za to kanonizovanje, pa vama su svi Nemanjići osim Dušana sveci, a sigurno nisu živjeli svetačkim životima, gledali su samo na sebe i svoje bogatstvo a za kmetove ih je bolila neka stvar!
A ovaj pametnjaković kaže da za vrijeme Habsburgovaca Hrvatska nije postojala, prijatelju imaš internet i guglaj malo, sav materijal ti je dostupan na "našem" jeziku pošto ti je to jedini jezik koji znaš.
Zar dok ste bili 500 godina pod Turcima Srbija nije postojala?!
Mi imamo dvije kraljevske dinastije stare hiljadu godina koje i danas postoje, Zrinski i Frankopan, u poređenju s njima nazivati Karađorđeviće "dinastijom" je urnebesna komedija. Naš prvi kralj Tomislav okrunjen je 910. hrvatski kralj u granicama Dalmacije, bio je iz dinastije Trpimirovića i papa mu je povodom krunibe poslao čestitku.
Guglaj malo, svašta ćeš naučiti pa da onda ne lupetaš takve gluposti!

Zika

pre 7 godina

@(Nisam bot, 10. oktobar 2016 00:52)
Mozda nisi bot, ali to sto si napisao je obicna izmisljotina, plasirana od becke stampe u julu 1914. Ne postoji izvestaj sa autopsije koji ukazuje na to da je Sofija Hotek bila trudna. Sa druge strane, u vreme atentata, Sofija Hotek je imala 46. godina, sto su u to vreme bile vec poodmakle godine. Takodje, 1908. je imala poslednji od nekoliko pobacaja, nakon kojeg su joj lekari savetovali da vise ne ostaje u drugom stanju, jer trudnocu nece izneti, a moze i da ugrozi svoj zivot. To su dokumentovane cinjenice.

Djordje NS

pre 7 godina

Na stranu sve ove navedene buzarnosti koje su jednom rečju - bolesne, ipak za većinu današnje evropske kulturološke civilizacije su najzaslužniji upravo oni.
A svi vi što ne vidite dalje od nosa jer ste ogrezli u svojoj mržnji prema svemu što dolazi zapadno od nas samo nastavite da veličate Gavrila Principa, zaluđenog tinejdžera koji je svojim nepromišljenim postupkom doveo do većeg istrebljenja Srba nego što su u tome uspeli Nemci za vreme drugog svetskog rata. Divite li se tako danas nekome ko ima 20 godina toliko da bi ga smatrali herojem?

Komša

pre 7 godina

@Nisam bot
To da je bila u poodmakloj trudnoći je laž - deo Austrougarske ratne propagande.
Ferdinand je morao da pristane na to da mu deca rodjena u braku s njom neće biti pretedendenti na presto.Toliko su voleli nas Slovene da je sama pomisao da neko ko je slovenske krvi zasedne na presto bila jeres.Osim toga,imala je nekoliko operacija usled kojih nije mogla da ima dece.
Ironija je da je Princip ubio možda jedinog čoveka koji nije želeo rat i koji je zbog toga i poslat na streljanje u Sarajevo.
Da je Princip pojeo sendvič i vratio se kući (kako neko reče) rata bi ipak bilo.

moždina

pre 7 godina

šteta što se nigde ne pominje činjenica da su upravo ovi zlikovci otvarali prve koncentracione logore u Evropi. Hitler je ipak njihovo čedo. A vidim da ima tu i tamo nekih koji se dive ovoj zlikovačkoj imperiji i njenim "dostignućima".

mitja

pre 7 godina

@Komša

Apsolutno se slažem sa tvojim kompletnim komentarom, pa ću da ti objasnim na šta sam konkretno mislio kada sam rekao "kamo sreće da smo bili malo i pod Austroguarima".

Recimo bio si u Ljubljani...Zagrebu? Budimpešti...Pragu. kapiraš?

Uporedi samo npr Suboticu i Niš...Novi Sad i Beograd.

Od turaka nam samo ostali kompleksi i 2 barake.
Cela opatija ima 100x više kuća starijih od 100 godina, nego cela Srbija.

Obrazovanju da ni ne pričam.

U tom smilsu sam rekao to. Cela rečenica i pojam je trebalo da glasi, da je bolje da smo bili pod Austroguarima nego Turcima.

Ali to je večiti Srpski problem...malo bi da budemo sa Turcima pa da im ga zavučemo zajedno sa Austrougarima, pa onda da ispalimo Austrougare i odemo kod braće Rusa. A posle kukamo kako nas ceo svet mrzi. Pa naravno. Ni danas ništa bolji nismo. Oćemo u nato dok vičemo Rusi braćo. Oćemo u EU al nećemo da uvedemo Rusima sankcije. Ništa mi ne učimo kroz istorijeske,katastrofalne greške.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

@ IVSAN:
--------
Ne treba vam DNK analiza. Bilo bi skupo i nepotrebno. Oni koji su "mutirali" ka Maloj Aziji, i dalje na jugoistok, prepoznaju se po svojim stavovima. Oni se razlikuju od ostalih "velikosrpskih nacionalista" po tome što su velikoturski ultranacionalisti. Njihovih infantilnih i samoponižavajućih nastupa bi se postidele i osmanlije.

filip

pre 7 godina

Austrijanci su barem se medjusobno zakivali, a turci su kog god stigli. Haremi, prva bracna noc.. Sad smo svi tamnoputi sa smedjim ocima.

Robi

pre 7 godina

Regulisao je to Princip
(Dejan, 09. oktobar 2016 20:26)

to sto je Princip uradio,nema razlike od teroristickih napada u Nici i Parizu danas. Napad na drzavnika u Bosni koja je bila sastavni deo AU. Posle se desilo sta je moralo...

Topličanin Milan

pre 7 godina

Razgovarao sam sa jednim naucnikom koji mi je potvrdio da su Srbi pre Turaka bili dominanto ridjokosi i svetlo braun puti i da je sa dolaskom Turaka veoma "oplemenjen" genetski kod turskim "tamnoputim" genima. Hteli mi to ili ne, to su fakti da smo genetski blizi Turcima nego onim Slovenima koje Turci nisu uspeli da "poturce" i osvoje. Meni je potpuno jasno zasto Slovenci i Hrvati pa i Crnogorci, nece sa nama.
(Stanoje, 10. oktobar 2016 14:33)
--------
A šta ste Vi, možda neki retardirac ili osoba sa posebnim potrebama kada toliko želite da "budu sa Vama", Slovenci, Hrvati pa i Crnogorci? Da li vam neko od njih nedostaje ili je trebao da Vas ženi pa ste se razočarali? Mislim, ljudi, možete da mrzite sebe, to nije zabranjeno, ali taj osećaj samoprezira ne možete širiti na celu naciju? Možda su u izgradnji Vaše ličnosti učestvovali Turci, isto kao što su neke Turke usavršavali srpskim genima ali, to su pojedinačni slučajevi. Pa čekajte, ako Srbe "bije" glas da su tokom poslednjih sukoba masovno silovali i držali se za šlic, zar nisu bili još gori za vreme Turaka? Ako su bili takjo opaki 1993 zašto bi opraštali Turkinjama 1453 ili 1586? Ja znam mnogo Turaka koji su plavi i ridji, pa se pitam, shodno Vašoj logici, da to nisu "isplivali" srpski geni? Manite se uličarskih štoseva na koje se još primaju samo adoloscenti odnosno oni u "magarećim godinama". Taj "naučnik" je u Vama, što je vidljivo, imao baš sposobnog sagovornika.

Komša

pre 7 godina

@mitja
Prvo kažeš - "kamo sreće da smo malo bili pod Austrijancima" a onda kažeš da smo zatucani i da nije čudo šro smo kolonija.A pod Austrijancima nismo bili kolonija?
Mi možemo da pismatramo Principov potez kroz žrtve Velikog rata i da kažemo da je pogrešio (mada bi rata sigurno bilo) - ali oslobodjenje Slovena od Austrijskog ropstva je bilo ono čemu su ljudi težili decenijama pre toga.To što mi te žrtve nismo uspeli da kapitalizujemo kao Poljaci,Česi,Slovaci (na kraju će se ispostaviti i Hrvati i Slovenci) na pravi način je naša greška,a najveći krivci su Aleksandar i Pašić (najveći oportunista medju Srbima i sigurno veći krivac od Aleksandra).
Nismo bili dorasli velikom istorijskom trenutku rušenja tamnice naroda.

Zigzag

pre 7 godina

Ne znam kako su mogli da vladaju Hrvatskom, kada ona tada nije postojala.
(mislilac, 09. oktobar 2016 19:17)postojala je kao dio monarhije za razliku od vas koji ste bili dio osmanskog carstva skoro 600 godina ...

Ime BG

pre 7 godina

Dva interasantna klipa u vezi monarhije.
https://www.youtube.com/watch?v=oqnExs8W6uE
https://www.youtube.com/watch?v=rEAL212XAOM

Inace, sto se tice ovdasnje istorije, sve bih uzimao sa rezervom.
Pa ovde necemo saznati ko je bio nalogodavac (u informatickoj eri)
za ubistvo premijera zato sto se dokumenti stalno unistavaju.
U civilizovanim zemljama se cuvaju sva dokumenta iako to nekad moze
biti stetno, ali znaju da buduce generacije moraju znati istinu
za njihovo dobro. Mozemo samo da im zavidimo zbog toga.

Veliki brat

pre 7 godina

Atentat na Ferdinanda je samo POVOD za Prvi svetski rat, a stvarni razlozi su već postojali godinama (nezadovoljstvo nemačkih carstava (Austro-Ugarska, Pruska...) kolonijama u odnosu na druge kolonijalne sile, a takođe glavni motiv za rat na Balkanu je bila kontrola železničkih ruta ka Bliskom istoku odakle se u Evropu dovozila nafta železnicom), i to se kod nas uči iz istorije i u osnovnoj i u srednjoj školi.
A što su neki tu istoriju zaboravili nije kriv Gavrilo Princip!


Inače, kad god se pomene taj atentat, setim se besede "Izvinjenje" Matije Bećkovića, u kojoj se kaže da se "Oprosti u ime maloletnog G.P.", aludirajući kroz pesmu koje su veličine bili Murat i Ferdinand i ko bi pomisliti mogao da će oni ispasti gorostasi u odnosu na one koji su došli kasnije, koji su dolazili kod nas kad hoće i kako hoće, kao u svoju kuću...
A sve, naravno, sa dozom ironije.

Aki

pre 7 godina

Ivsan ta analiza je već radjena, pa kod nas je zanemarljiv genotip dominantan kod Turaka, tako da ove fašističke teze padaju u vodu.

Pravopis

pre 7 godina

Cek, valjda je svima jasno da Princip ni na sta nije stavio tacku? I da je to sve fino bilo isplanirano i monitorizavo od strane onih koji su zeleli dobar povod za rat?

Милош

pre 7 godina

„Kako smo mi nezahvalan narod, da nam nisu pomogli Habsburzi još bi vekovima bili pod Turcima. Ne razumem naš narod i ove zlosutni komentare sa uvredama jedne dinastije koja je pomogla nasim prebezima, gde se školovala naša inteligencija, gde je postignuto sve ono šta se u Srbiji nije moglo zbog turskog zuluma?“

Нисмо ми незахвални него ти не познајеш основну историју српског народа. Династија Хабзбург је одувек смтрала Србе за непријатељски елемент у својој држави. Ми смо за њих били само средство за борбу против Турака. Све повластице које су нам давали су биле из тог разлога: да се не бунимо много и да заратимо кад затреба. Аустрија никада није ишла да ослободи Србију, већ да освоји нове територије од Турака. Њихови војни неуспеси су нас страховито коштали, јер су Турци сав бес искалили на нама. Од 1848. год. постали смо им и средство за борбу против Мађара. Када је постигнут договор са Мађарима одмах су се окренули против нас и укинули Српску Војводину. Антисрпска делатност династије Хабзбург се може најбоље видети на примеру насилног унијаћења. Под њиховим и ватиканским покровитељством Срби православци су постајали Хрвати римокатолици. О овом вековном процесу постоји обиље историјских података и Ватикан то никада није крио, јер је то за њих био велики успех. После смо добили Јасеновац и херцеговачке јаме.

zg232

pre 7 godina

Ne znam kako su mogli da vladaju Hrvatskom, kada ona tada nije postojala.
(mislilac, 09. oktobar 2016 19:17)

Puni naziv vladara Austro-Ugarske bio je Car svetog Rimskog carstva,
car Austrija, car Meksika, kralj Njemačke, kralj Italije, kralj Španjolske, kralj Sicilije, kralj Napulja, kralj Mađarske, kralj Jeruzalema, kralj Češke, kralj HRVATSKE, SLAVONIJE I DALMACIJE, kralj Galicije i Lodomerije, veliki princ od Transilvanije, nadvojvoda Austrijski, vojvoda od Parme, grof Habsburg.

Rango

pre 7 godina

Putovao je širom Austrougarske i pustošio faunu - u jednom danu ubio je 2.140 životinja.  

Kako ih je ubio? Bombardovao?
(Milutin, 10. oktobar 2016 07:45)
---
Baš! Da bi ubio 2140 u danu trebalo bi da ubije nešto manje od 100 po satu i to da ubija 24 sata na dan. nema šanse. jedino ako komarce nije ubijao

ha ha ha

pre 7 godina

@filip

Jeste, Turci kao npr Mehmed pasa Sokolovic su se mnogo mesali sa Srbima, zato su i prestali da govore turski. Malo nauci istoriju, raspitaj se kojeg porekla su bile dahije.

FENIX

pre 7 godina

Pa vi posle podržavajte kraljevinu. Da se poremećeni bogatuni iživljavaju. A,komunizam nazivate apsoultizmom... Zato ovako i prolazimo.

Domovoj

pre 7 godina

Molim vas ljudi, svi sto se hvatate teme "mesanja" Turaka sa Srbima, procitajte malo o genetici, saznajte sta su geni, a sta aleli, kako se nasledjuju, pa cete onda doci do inbriding depresije ili "parenja u srodstvu", i videti da za jednu populaciju, pogotovo ako je mala, moze da bude veoma stetno ako nema povremenih upliva gena iz drugih populacija jer ce onda da se radjaju sve slabije i slabije jedinke, upravo su Habzburzi primer toga. Tako da Turski genetski uticaj, i ako ga ima, ne moze da bude problem. Jedini problem je kulturoloski uticaj, tu su Turci napravili problem, zbog njih smo propustili renesansu, usli smo u 20. vek kao kmetovi koji puse od 12te i nalivaju se kafom. Pogledajte Bosnu npr. oni su po nekim istrazivanjima medju najcistijim Slovenima, ali je nad njima izvrsem kulturocid i zato su im svi pokazatelji losi a buducnost siva

Baxuz

pre 7 godina

Није 600 година већ 419. Српска деспотовина је пала под Отоманско царство 1459. а ослободила се јарма 1878. у Српско-Турским ратовима
(Светозар Марковић, 10. oktobar 2016 10:40)

Jos i manje. Jer je i posle pada smedereva, bilo otpora kao sto su ratovi Vuka Grgurevica koji je oslobodio sve do krusevca. Tek 1521 kada je zauzet tada Ugarski Beograd moze se reci da su Turci ucvrstili vlast u Srbiji a cvrsta turska vlast je potrajala do 1690 kada Princ Eugen Savojski proteruje turke do Nisa. Od tada srbija nekoliko puta biva Austijska i Turska naizmenicno. Vec 1830 Srbija postaje autonimna knezevina a za vreme kneza Mihaila odlaze i turski garnizoni. Sve u svemu ropsktvo pod turcima u vrh glave 300 godina sto nije malo ali je daleko manje od uobicajenih 500. Tih 500 godina je u stvari period koliko je Kosovo ili Vranje bilo pod turcima.

Melenci

pre 7 godina

Milena,a zasto ne bi i hrvati pisali,i zasto bi njima bilo zabranjeno?Zasto?Neka pisu ljudi,mozda nesto novo i saznamo,a nije lose ni suceljavanje misljenja.

Tromb

pre 7 godina

Sve netacno. Kako da vladaju Nemackom kad Nemacka kao drzava postoji od 1871 godine? Kako da vladaju Slovackom kad Slovacka postoi od 1990 god. Kako da vladaju Hrvatskom koja kao drzava postoji od 1991? Vladali su nekim teritoriama koji su sad delovi ovih novih drzava, ali drzavama nisu mogli vladati jer te drzave nisu ni postojale. Peru postoi od 1821, Mexico takodje.

Gojko

pre 7 godina

Da je bilo istorijske pameti da su se u Evropi odrzala carstva i da nije bilo ratova na evropskom tlu - dakle, ni 1. sv. rata, ni 2. sv. rata - gde bi Evropi bio kraj. Amerika definitino ne bi bila svetski lider nego bi to bila Evropa koja bi bila ujedinjena i formalno carstvo/kraljevstvo (kao Velika Britanija - bez velikih ovlascenja); danas bi Evropa bila ujedinjena i imala 3x vise stanovnika; a SAD bi bile "mladji brat". Nazalost, desilo se da su na tlu Evrope bila 2 krvava svetska rata, a na tlu kontinetalne SAD nije bilo ratova (Havaji nisu kont. deo SAD).

Pravoslavne crkve i manastiri iz vremena AU su najlepše

pre 7 godina

Sećam se kao dete kasnih 60tih godina 20 veka kada je moj deda (za vreme socijalizma) nama govorio da je AustroUgarska i za nas Srbe iz Vojvodine bila boljom državom od SHS,kraljevine, Hortijeve države i Titove Juge. Što sam stariji i vidim šta je za skoro 100 godina ptopalo u Vojvodini, moram priznati da je bio u pravu.

Miloš

pre 7 godina

2.140 životinja u jednom danu. Jedan dan ima 60x24 = 1.440 minuta. Ispada da Francminator nije ni jeo ni spavao ni u zahod išao i opet je morao da ubija više od jedne životinje u minutu.
Daj bre malo uključite mozak! Ne dozvolite da vas truju!

Komša

pre 7 godina

@mitja
Ha,da u pravu si - kasno paljenje imamo.Rušimo Vizantiju,pa se posle kunemo u nju do nestanka maše države,onda dodjemo u situaciju kao Kurdi (podeljeni u dve imperije) pa se nekako iskobeljamo,slobodu debeelo platimo i onda čuvamo Jugoslaviju skoro do istrebljenja.
Obzirom da imamo prefinjen odećaj za istorijski trenutak pretpostavljam da ćemo u EU ući poslednji i da ćemo je braniti do nestanka ...
Slažem se da su Srbi u K&K imali neuporedivo bolje uslove(ipak,razumno je želeri svoju državu.I lrgitimno).I one barake koje pominješ- živa istina.
Sve što vredi u Srbiji gradjeno je kasnije ,pod uticajem Srba prečana,Pešte,Beča,Praga.
Ako pogledamo samo Bugarski šta je uradio - više nego Turci za sve vreme okupacije.
Nismo mogli baš da biramo okupatora,mada smo par puta probali boreći se na strani Ugara.
Najveća greška 1918. Posle sve ide svojim tokom- kad udješ u pogrešan voz, sve su stanice pogrešne.

Guta

pre 7 godina

Samo za jedan dan ubio 2140 zivotinja (F.Ferdinand).To znachi da je kao i svaki clan carske obitelji rmbachio 12 sati dnevno i da je tog dana (ni jeo ni pio ni pishao ni s.ao) u 12 sati svakih 20 sekundi ubio po jednu zivotinju.Da me se krivo ne shvati vjerujem ja nashim novinama ali da nije neka zabuna ili ja nisam dovoljno patriota.

zg232

pre 7 godina

Mene zanima sta rade Hrvati na srpskom portalu?
(milena, 10. oktobar 2016 16:06)

Budući da je veliki dio hrvatske povijesti bio i povijest carske dinastije Habsburg te da smo mnogo učili o njima u školi, nadopunjujemo ovaj lijepi i interesantni članak o njima. Nadam se da ćete pisati takve članke.

starac Fočo

pre 7 godina

@Nenad
Kada su austrijanxi napuštali Beograd 1739 komplet su razrušili beogradsku tvrđavu. Ovo što danas stoji je delo Turaka. Posle ovog članka mislim da je dobro, ako je baš trebalo, što smo bili pod turcima.

Meister Jakob

pre 7 godina

Jel mozes da uporedis istoruju srba sa ustorijom nekog drufog naroda?
Sam kazes 500 gidina nesto ne postoji i onda se uzdigne ni iz cega,oslobodi se turaka,digne se na najvecu monarhiju u evropi kojoj je i tvoj deda sluzio i nju slomi da joj se cela evropa smeje a pri tom ubijajuci zene i decu u svakoj situaciji...eeee moj hrvat zato mi i jesmo srbi a vi ostali bugari i hrvati.
Ali da se razumemo,zaista postujem neke likove iz vase istorije i ne negiram vase postojanje kroz vekove ali nama srbima nije jasno zasto imate i vekovnu potrebu da drugi vladaju nad vama?
Zasto ste obicni germanski vojnici?
(max, 10. oktobar 2016 09:42)

Iz tvog komentara je vidljivo da si ti jedan prilično neobrazovan i nepismen lik i nemam se namjeru s tobom raspravljati. No ti vjerojatno ovo ne znaš ali ta tvoja "najveća monarhija" nije postojala sve skupa niti 60 godina, 59 godina da budemo precizni!

?

pre 7 godina

Kad ce nesto o Nemanjicima?
Skoro svaka predaja vlasti kod njih obelezena je ratovima. Skoro svaki vladar iz te dinastije ubio je svog brata, sina ili oca. Stefan Decanski je svog brata prikovao kolcima, odrao ga i njegovu lobanju koristio kao pehar za vino. Oca je pokusao da ubije, pa ga ovaj kao oslepeo. Car Dusan ubio oca zbog vlasti. Istog tog Stefana Decanskog! Kralj Milutin ozenio devojcicu od 10 godina kad je bio vec mator covek. Sa njom dobio dete.
Postoji jos mnogo primera.
Svi pomenuti, osim Dusana, proglaseni su za svece.

ho ho

pre 7 godina

Jeste, Turci kao npr Mehmed pasa Sokolovic su se mnogo mesali sa Srbima, zato su i prestali da govore turski. Malo nauci istoriju, raspitaj se kojeg porekla su bile dahije.
(ha ha ha, 10. oktobar 2016 09:39)

Bas si me nasmejao. Raspitaj se malo ko je Mehmed Pasa Sokolovic i odkle je pre nego sto ovako izvaljujes, a jos nekoga kritikujes za nepoznavanje istorije. Makar da si Andrica citao, nesto bi znao

?

pre 7 godina

@Meister Jakob
Jedine prave dinastije na ovim prostorima bile su Nemanjici i Petrovici. Nije dinastija porodica koja vlada nekoliko decenija nego porodica koja vlada vekovima.

Komša

pre 7 godina

@mitja
Još nešto zaboravih.Tačno je da smo bili u neuporedivo boljem položaju u K&K nego pod Turskom ali dok smo im bili potrebni - dok je Turska bila jaka.Slabljenjem Turske Austrougari preventivno zavadjaju Srbe i Hrvate i shvataju da od Srba preti opasnost pa je položaj naših sunarodnika bivao sve lošiji.Dakle,postoje dva različita odnosa K&K prema Srbima.
Imao je Beč ogroman uticaj i na Prag,ali ih Česi nikad nisu voleli (kada je ro sluga voleo gospodara?).
I što se Turske tiče upadamo u zamku jer poredimo to društvo kada je carstvo počelo da se urušava (arbanasi i dahije divljaju usled slabljenja carske kontrole) sa Evropom 18. veka.Valjda je to slika koja je poslednja ostala.
Valjalo bi porediti Tursku imperiju u 14. i 15. veku,kada su se pojavili i Evropu tog vremena.
Koliko god se to nama ne svidjalo oni su imali naprednije društvo- običan seljak ili dete trgovca mogli su doći do visokih poližaja u vojsci i državi.U Evropi se takvo napredovanje moglo tek kod Napoleona videti.
Inače je,u vreme dolaska Turaka narod bio vlasništvo vlastele u pravom smislu te reči- kakav si rodjen,takav si umro.Bez mogućnosti napredovanja na društvenoj lestvici.I to pravilo prve bračne noći - praktikovalo se u Evropi u to vreme i te kako...

Istoričar

pre 7 godina

Interesantna činjenica. Tvrdjava Habsburg, odakle Habsburzi potiču je na teritoriji današnje Švajcarske, kanton Argau. Oesterreich, u prevodu "istočni rajh" (Bogatstvo).

samo pazljivo

pre 7 godina

Ko tvrdi da je alhemija bizarna jednostavno je neupucen. Dovoljno je ukucati u google dve reci Jung i Alchemy i informisati se. A mozda ta pretraga nekom bude i najvrednija pretraga ikada.

zg232

pre 7 godina

(Светозар Марковић, 10. oktobar 2016 10:40)

Dio povijesti Austro-Ugarske i Otomanskog carstva neraskidivo je povezana s poviješću Hrvatske. Svugdje je elita bila bolje educirana i imala slab ili nikakav kontakt s pučanima, osim ako se ne radi o njihovim slugama. Zbog toga su samo seljaci i sluge govorile narodnim jezikom i to ne samo u Hrvatskoj. Slično je bilo i u Srbiji za vrijeme Turaka, jer onaj tko je želio napredovati morao je znati turski jezik. Već sam napisala da je zadnji hrvatski kralj Petar Snačić poginuo 1097. godine (XI stoljeće) u borbi protiv svog nećaka Kolomana Arpadovića. Koloman smatrao da zbog krvne veze sa Snačićem ima pravo i na hrvatsku krunu. Snačić je poginuo zajedno s nekoliko tisuća svojih vojnika (nije zapisan siguran podatak o broju vojnika), protiv 3 puta jače Kolomanove vojske. Hrvati su stalno imali urote, ustanke i bune i protiv Mađara i Austrijanaca, od kojih su najpoznatiji urotnici Nikola Šubić Zrinski i Fran Krsto Frankopan, od 1664-1671, jer su ih dizali vlastelini, a ne kmetovi. Država postoji dok postoji parlament. Prve opise hrvatskog sabora, opisali su Franci iz 821. godine, kada je opisano da je narod birao kneza Vladimira. Koloman 1102. godine obnavlja Sabor. Najstariji Sabor, sa sačuvanim dokumentima, održan je u Zagrebu 19. 04. 1273. Hrvatska ima Sabor koji neprekidno radi od 1273. godine do 30.11.1920. godine, kada ga je ukinuo kralj Aleksandar Karađorđević.

ja

pre 7 godina

@mislilac
Postojala je kao Hrvatska, bila deo monarhije, sa udelom u vlasti, narod joj bio slobodan, dok Srbija u to vreme nije postojala, bila razbijena na sitne pasaluke, niko nije ni znao sta je to Srbija, a narod bio raja, robovi bez ikakvih prava.

?

pre 7 godina

@nesha
Nije tacno. Za zapocinjanje Velikog Rata nije postojao plan niti je bio potreban motiv ili izgovor. Za zapocinjanje rata sa Srbijim postojao je plan, a atentat je bio savrsen povod. Zbog obesti nekoliko klinaca, izginule su desetine miliona ljudi sirom Evrope, pobijeno je pola Srbije, a mi smo dobili... sta? Zajednicku drzavu sa Hrvatima i Slovencima.

Stanoje

pre 7 godina

Razgovarao sam sa jednim naucnikom koji mi je potvrdio da su Srbi pre Turaka bili dominanto ridjokosi i svetlo braun puti i da je sa dolaskom Turaka veoma "oplemenjen" genetski kod turskim "tamnoputim" genima. Hteli mi to ili ne, to su fakti da smo genetski blizi Turcima nego onim Slovenima koje Turci nisu uspeli da "poturce" i osvoje. Meni je potpuno jasno zasto Slovenci i Hrvati pa i Crnogorci, nece sa nama.

Владимир Јанковић Влада

pre 7 godina

Руку на срце, искрено речено, ову су бизарне стране ове династије а сигурно је да имају и добрих страна као и све светске династије углавном, па и наше србске како Немањићи тако и Карађорђевићи и Обреновићи. Мислим да су Хазбурговци као јака католичка династија ипак бранили неке позитивне хришћанске вредности у западној Европи.

Sarajlija

pre 7 godina

@@Baxuz i Milena
Ma nemoj!? A koliko su juzna i centralna Srbija bile pod Turcima? Krusevac, Kragujevac, Kosovo? 500 godina i to je to. Ne mozes ti da racunas kada je ugarski grad Beograd pao pod Osmanlije. Ili da racunas da je Srbija bila slobodna dok je smederevska tvrdjava bila slobodna. Srbija je pod Turcima bila 500 godina, to je to.

T

pre 7 godina

Srbi nisu imali nista protiv Austrije dok su bili pod Turcima, zajedno su se borili protiv Turaka u XVII i XVIII veku, ziveli nekoliko decenija pod Austrijskom vlascu i posle poraza krenuli za Vojvodinu. Radije su hteli da zive pod hriscanskim vladarima nego pod Turcima. Stvar se tek okrenula posle proglasenja nezavisnosti od Turaka i posle pada Obrenovica. Jedan od glavnih razloga je bio sto su i Srbija i Austrougarska hteli da uzmu Bosnu za sebe.

Zigzag

pre 7 godina

Ne znam kako su mogli da vladaju Hrvatskom, kada ona tada nije postojala.
(mislilac, 09. oktobar 2016 19:17)postojala je kao dio monarhije za razliku od vas koji ste bili dio osmanskog carstva skoro 600 godina ...

Meister Jakob

pre 7 godina

A šta ste zapeli za to kanonizovanje, pa vama su svi Nemanjići osim Dušana sveci, a sigurno nisu živjeli svetačkim životima, gledali su samo na sebe i svoje bogatstvo a za kmetove ih je bolila neka stvar!
A ovaj pametnjaković kaže da za vrijeme Habsburgovaca Hrvatska nije postojala, prijatelju imaš internet i guglaj malo, sav materijal ti je dostupan na "našem" jeziku pošto ti je to jedini jezik koji znaš.
Zar dok ste bili 500 godina pod Turcima Srbija nije postojala?!
Mi imamo dvije kraljevske dinastije stare hiljadu godina koje i danas postoje, Zrinski i Frankopan, u poređenju s njima nazivati Karađorđeviće "dinastijom" je urnebesna komedija. Naš prvi kralj Tomislav okrunjen je 910. hrvatski kralj u granicama Dalmacije, bio je iz dinastije Trpimirovića i papa mu je povodom krunibe poslao čestitku.
Guglaj malo, svašta ćeš naučiti pa da onda ne lupetaš takve gluposti!

Yup

pre 7 godina

To je ta civilizovana i demokratska Evropa. Opljackali pola sveta, vencavali se sa rodjacima, ubijali, izvodili razne bahanalije. A sada nama drze lekcije o postenju, vladivini prava, uredjenju itd. Sramota!

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Kakva plejada likova, o kojima mnogi u Srbiji govore u superlativu za razliku od "mitomana" koji su vladali Srbijom?! Pa ovima bi i Kvazimodo zavideo na fizičkoj "lepoti". Zlikovac do zlikovca, ubica do samoubice. Medjutim, ima jedna "pozitivna" stvar do koje čovek može da dodje čitajući ove biografske podatke. Bili su daleko ispred svog vremena. Možemo da ih nazovemo začetnicima i poštovaocima "novih evropskih vrednosti".

filip

pre 7 godina

Austrijanci su barem se medjusobno zakivali, a turci su kog god stigli. Haremi, prva bracna noc.. Sad smo svi tamnoputi sa smedjim ocima.

...

pre 7 godina

Naš Gavrilo je spasio hiljade nevinih...jelena,srna,..i ostale
plemenite divljači.Franc Ferdinand će biti uskoro i kanonizovan,
kako su krenule ova pape.To će jedino moći da spreče "jeleni,
srne....".Stepinac svetac,kako to morbidno zvuči.

mitja

pre 7 godina

@Dejan

hahaha...razumem ja da su Apis i bagra...ubedili neukog klinca, sa početka prošlog veka, da ako kokne kajzera ima da se sruši celo carstco. Al da neki pajser ostavlja komentare i još dobija 100x više pluseva, posle svega što (valjda???) znate da se desilo u I sv ratu. To mi nije jasno. Ste vi ležali na ušima na časovima istorije. Niste nikada ni jednu knjigu pročitali...radili na svojoj opštoj kulturi i obrazovanju?
Ajde ako je nesrećni Princip mislio da toliko carstvo zavisi od jednog čoveka. Ali tvoj kratak komentar samo pokazuje koliko su ti kratki i obrazovanje i pamet i logika (to važi i za ove koji ti daju pluseve).

Kamo sreće da je Princip taj dan pojeo svoj sendvič i otišao kući...i kamo sreće da smo malo bili i pod Austrougarima.

Klasičan Srpski kompleks...jes da su nas sravnili i pobili 2/3 stanovništva, al što je klempavi i neuki Princip koknuo Kajzera...vredelo je.

Nije ni čudo što vekovima stojimo na nivou srednjeg veka...nije ni čudo što nam je i vlada ovakva...nije ni čudo što smo i dalje kolonija.

Evropljanin

pre 7 godina

Dok su Habrsburzi ostavili iza sebe velicanstveno nasledje u arhitekturi, umetnosti i kulturi koju su podrzavali i placali, puteve, dvorce, istoriju, dotle su moji srpski sugradjani ponosni na jedan metak jer drugo izgleda ni nemaju.

Robi

pre 7 godina

Regulisao je to Princip
(Dejan, 09. oktobar 2016 20:26)

to sto je Princip uradio,nema razlike od teroristickih napada u Nici i Parizu danas. Napad na drzavnika u Bosni koja je bila sastavni deo AU. Posle se desilo sta je moralo...

dp3

pre 7 godina

'' Tokom sedam godina porodicu je pohodila nesreća, koja je kulminirala ubistvom Franca Ferdinanda. Njegova smrt pokrenula je Prvi svetski rat, koji je na kraju doveo do pada kompletne imperije.''

Ime i prezime Gavrilo Princip je zabranjeno u Srbiji?

Nisam bot

pre 7 godina

Gavrilo Princip je osim Franca Ferdinanda ubio i njegovu suprugu u poodmakloj trudnoći tj ubio je i nerođenu bebu. Uz svo poštovanje njegovim idejama o oslobođenju južnih Slovena od Austro-Ugarskog imperijalizma, veličati to ubistvo je ne samo bljutavo nego i potpuno bizarno imajući u vidu da se u ovih 100-tinjak godina nismo oslobodili imperijalizma, da su milioni izginuli i da je generalno sve što smo uradili od tada bilo ili uzaludno ili skroz pogrešno.

nesha

pre 7 godina

Jedna velika ispravka. Ubistvo Ferdinanda nije bilo povid za Veliki rat, već samo izgovor. Odavno je isplanirano da se započne rat, samo je bio potreban motiv. Inače, jako zanimljiv članak. Samo nastavite.

starac Fočo

pre 7 godina

@Nenad
Kada su austrijanxi napuštali Beograd 1739 komplet su razrušili beogradsku tvrđavu. Ovo što danas stoji je delo Turaka. Posle ovog članka mislim da je dobro, ako je baš trebalo, što smo bili pod turcima.

Meister Jakob

pre 7 godina

Jel mozes da uporedis istoruju srba sa ustorijom nekog drufog naroda?
Sam kazes 500 gidina nesto ne postoji i onda se uzdigne ni iz cega,oslobodi se turaka,digne se na najvecu monarhiju u evropi kojoj je i tvoj deda sluzio i nju slomi da joj se cela evropa smeje a pri tom ubijajuci zene i decu u svakoj situaciji...eeee moj hrvat zato mi i jesmo srbi a vi ostali bugari i hrvati.
Ali da se razumemo,zaista postujem neke likove iz vase istorije i ne negiram vase postojanje kroz vekove ali nama srbima nije jasno zasto imate i vekovnu potrebu da drugi vladaju nad vama?
Zasto ste obicni germanski vojnici?
(max, 10. oktobar 2016 09:42)

Iz tvog komentara je vidljivo da si ti jedan prilično neobrazovan i nepismen lik i nemam se namjeru s tobom raspravljati. No ti vjerojatno ovo ne znaš ali ta tvoja "najveća monarhija" nije postojala sve skupa niti 60 godina, 59 godina da budemo precizni!

Dragan_BL

pre 7 godina

Kako smo mi nezahvalan narod, da nam nisu pomogli Habsburzi još bi vekovima bili pod Turcima. Ne razumem naš narod i ove zlosutni komentare sa uvredama jedne dinastije koja je pomogla nasim prebezima, gde se školovala naša inteligencija, gde je postignuto sve ono šta se u Srbiji nije moglo zbog turskog zuluma? I sad neki jadnici napadaju sve sto je bila civilizacija i postignuće kroz vekove kako bi svoju mržnju prema zapadu iskalili mržnjom prema dinastiji. Obrenovici su bili mudri i držali su se Austrije i to je sve sto smo sagradili u 19. veku. Posle smo imali samo ratove i patnju, da nisu zbačeni Obrenovici danas bi Beograd bio ko Budimpešta a ne obična balkanska kasaba bez ikakvog urbanističkog plana i reda.

Pedja

pre 7 godina

Koliko samo mrznje u komentarima,boze sacuvaj.Habzburska dinastija je sacuvala Evropu i njen hriscanski identitet od turske najezde boreci se vekovima protiv Turaka u Madjarskum ravnicama i u Sredozemnom moru,a Srbi su u austrougarskoj sacuvali svoju crkvu i kulturu dok su se u njihovim skolama skolovali Tesla,Pupin,Vuk,Milutin Milankovic,Dositej..al nema veze vazno je da se mrzi sve sto ima veze sa zapadom jer nas je tako naucio slobodan milosevic.

ime

pre 7 godina

(Dragan_BL, 09. oktobar 2016 21:18)

Netačno. Srbija i Beograd su stradali pod AU monarhijom grdje nego pod Turcima. Srazmerno godinama okupacije.
Da ne pričam o zločinima u Mačvi i nasilništvo nad velikom srpskom populacijom u AU monarhiji. Koja je bila obeležena i obavezna da nosi crvene trake na ruci...

Inače, u istoriji najvise sukoba i neprijateljstava je bilo upravo s Mađarima.

Zanimljivo je da su oni Ungari (Avari) azijatsko pleme koje je došlo četvoronoške, tj. jašući, u ove krajeve. Srbi su ih zato prozvali Magari.

Naravno, nije sve tako crno kad su oni u pitanju... Ali gajiti simpatije prema njima, nazivati ih hraniteljima i braniteljima Srbije i Evrope je apsurd i mazohizam. Tipičan za Srbe. (pre neki dan je u komentarima branjen Tito i komunizam!)
Dokaz je što su se u Bosni radije turčili nego primali katolicizam.
Po pravilu.

Stanoje

pre 7 godina

Razgovarao sam sa jednim naucnikom koji mi je potvrdio da su Srbi pre Turaka bili dominanto ridjokosi i svetlo braun puti i da je sa dolaskom Turaka veoma "oplemenjen" genetski kod turskim "tamnoputim" genima. Hteli mi to ili ne, to su fakti da smo genetski blizi Turcima nego onim Slovenima koje Turci nisu uspeli da "poturce" i osvoje. Meni je potpuno jasno zasto Slovenci i Hrvati pa i Crnogorci, nece sa nama.

Bik koji sedi

pre 7 godina

Regulisao je to Princip (Dejan, 9. oktobar 2016 20:26)

Tim metkom je regulisao gubitak trecine srpske populacije. Pa sad, mislim da je to jako velika cena za toliki gubitak. Ustvari, mislim ni da ne moze da se poredi, ali sta zna komsijska krava, crkla je, a mi smo sretni zbog toga. Tako nekako to zvuci.

Razumihin

pre 7 godina

Jos jedna potvrda o devijantnoj, krvavoj, nasilnoj, ubilackoj ljudskoj prirodi...Covekoliki primat je bice sa nasiljem u osnovi svoje dnk. Najkrvolocniji oblik zivota.

mik

pre 7 godina

pise da su vladali i hrvatskom drzavom ...netacno... hrvatska kao drzava postoji tek od pre 20 inu godina a pre toga je bila samo teritorija u austriji i jugoslaviji...

turgidson

pre 7 godina

Činjenica je da sve što valja danas u Srbiji, Hrvastkoj i Bosni je nastalo u Austro-ugarskoj. Da nije njih bilo, verovatno bismo danas pričali turski i bili još gori (koliko god to zvučalo malo verovatno - moguće je). U redu, radili su to iz interesa, ne iz ljubavi, ali na kraju krajeva - sve u životu je iz koristi.

Možda bi bilo bolje da Gavrilo nije ubio Ferdinanda...

ja

pre 7 godina

@mislilac
Postojala je kao Hrvatska, bila deo monarhije, sa udelom u vlasti, narod joj bio slobodan, dok Srbija u to vreme nije postojala, bila razbijena na sitne pasaluke, niko nije ni znao sta je to Srbija, a narod bio raja, robovi bez ikakvih prava.

samo pazljivo

pre 7 godina

Ko tvrdi da je alhemija bizarna jednostavno je neupucen. Dovoljno je ukucati u google dve reci Jung i Alchemy i informisati se. A mozda ta pretraga nekom bude i najvrednija pretraga ikada.

Sarajlija

pre 7 godina

@@Baxuz i Milena
Ma nemoj!? A koliko su juzna i centralna Srbija bile pod Turcima? Krusevac, Kragujevac, Kosovo? 500 godina i to je to. Ne mozes ti da racunas kada je ugarski grad Beograd pao pod Osmanlije. Ili da racunas da je Srbija bila slobodna dok je smederevska tvrdjava bila slobodna. Srbija je pod Turcima bila 500 godina, to je to.

Djordje NS

pre 7 godina

Na stranu sve ove navedene buzarnosti koje su jednom rečju - bolesne, ipak za većinu današnje evropske kulturološke civilizacije su najzaslužniji upravo oni.
A svi vi što ne vidite dalje od nosa jer ste ogrezli u svojoj mržnji prema svemu što dolazi zapadno od nas samo nastavite da veličate Gavrila Principa, zaluđenog tinejdžera koji je svojim nepromišljenim postupkom doveo do većeg istrebljenja Srba nego što su u tome uspeli Nemci za vreme drugog svetskog rata. Divite li se tako danas nekome ko ima 20 godina toliko da bi ga smatrali herojem?

zg232

pre 7 godina

(Светозар Марковић, 10. oktobar 2016 10:40)

Dio povijesti Austro-Ugarske i Otomanskog carstva neraskidivo je povezana s poviješću Hrvatske. Svugdje je elita bila bolje educirana i imala slab ili nikakav kontakt s pučanima, osim ako se ne radi o njihovim slugama. Zbog toga su samo seljaci i sluge govorile narodnim jezikom i to ne samo u Hrvatskoj. Slično je bilo i u Srbiji za vrijeme Turaka, jer onaj tko je želio napredovati morao je znati turski jezik. Već sam napisala da je zadnji hrvatski kralj Petar Snačić poginuo 1097. godine (XI stoljeće) u borbi protiv svog nećaka Kolomana Arpadovića. Koloman smatrao da zbog krvne veze sa Snačićem ima pravo i na hrvatsku krunu. Snačić je poginuo zajedno s nekoliko tisuća svojih vojnika (nije zapisan siguran podatak o broju vojnika), protiv 3 puta jače Kolomanove vojske. Hrvati su stalno imali urote, ustanke i bune i protiv Mađara i Austrijanaca, od kojih su najpoznatiji urotnici Nikola Šubić Zrinski i Fran Krsto Frankopan, od 1664-1671, jer su ih dizali vlastelini, a ne kmetovi. Država postoji dok postoji parlament. Prve opise hrvatskog sabora, opisali su Franci iz 821. godine, kada je opisano da je narod birao kneza Vladimira. Koloman 1102. godine obnavlja Sabor. Najstariji Sabor, sa sačuvanim dokumentima, održan je u Zagrebu 19. 04. 1273. Hrvatska ima Sabor koji neprekidno radi od 1273. godine do 30.11.1920. godine, kada ga je ukinuo kralj Aleksandar Karađorđević.

Viktor

pre 7 godina

@Austrijanci su barem se medjusobno zakivali, a turci su kog god stigli. Haremi, prva bracna noc.. Sad smo svi tamnoputi sa smedjim ocima.
(filip, 9. oktobar 2016 22:40)

I opet se provlaci ta laz o tamnoputosti, koju su toboz doneli Turci. Obidjite malo manastire i pogledajte freske vladara iz perioda pre Turaka i gle svi su uglavnom smedji sa smedjim ocima. Inace sto se tice prve bracne noci, to ne dovodi neminovno do "dece", a i postojale su "narodne" tehnike kontracepcije, a i cuveno vreteno.

moždina

pre 7 godina

šteta što se nigde ne pominje činjenica da su upravo ovi zlikovci otvarali prve koncentracione logore u Evropi. Hitler je ipak njihovo čedo. A vidim da ima tu i tamo nekih koji se dive ovoj zlikovačkoj imperiji i njenim "dostignućima".

max

pre 7 godina

@maister jakog?
Jel mozes da uporedis istoruju srba sa ustorijom nekog drufog naroda?
Sam kazes 500 gidina nesto ne postoji i onda se uzdigne ni iz cega,oslobodi se turaka,digne se na najvecu monarhiju u evropi kojoj je i tvoj deda sluzio i nju slomi da joj se cela evropa smeje a pri tom ubijajuci zene i decu u svakoj situaciji...eeee moj hrvat zato mi i jesmo srbi a vi ostali bugari i hrvati.
Ali da se razumemo,zaista postujem neke likove iz vase istorije i ne negiram vase postojanje kroz vekove ali nama srbima nije jasno zasto imate i vekovnu potrebu da drugi vladaju nad vama?
Zasto ste obicni germanski vojnici?

zg232

pre 7 godina

Ne znam kako su mogli da vladaju Hrvatskom, kada ona tada nije postojala.
(mislilac, 09. oktobar 2016 19:17)

Puni naziv vladara Austro-Ugarske bio je Car svetog Rimskog carstva,
car Austrija, car Meksika, kralj Njemačke, kralj Italije, kralj Španjolske, kralj Sicilije, kralj Napulja, kralj Mađarske, kralj Jeruzalema, kralj Češke, kralj HRVATSKE, SLAVONIJE I DALMACIJE, kralj Galicije i Lodomerije, veliki princ od Transilvanije, nadvojvoda Austrijski, vojvoda od Parme, grof Habsburg.

ho ho

pre 7 godina

Jeste, Turci kao npr Mehmed pasa Sokolovic su se mnogo mesali sa Srbima, zato su i prestali da govore turski. Malo nauci istoriju, raspitaj se kojeg porekla su bile dahije.
(ha ha ha, 10. oktobar 2016 09:39)

Bas si me nasmejao. Raspitaj se malo ko je Mehmed Pasa Sokolovic i odkle je pre nego sto ovako izvaljujes, a jos nekoga kritikujes za nepoznavanje istorije. Makar da si Andrica citao, nesto bi znao

Pedja

pre 7 godina

Porodica koja je odbranila Evropu i njen hriscanski identitet od turske najezde,stalnom borbom u madjarskim ravnicama i u sredozemju.Turci su konacno slomili zube pod zidinama Beca(doduse u drugoj opsadi zahvaljujuvi poljskoj vojsci),a u sredozemlju u stalnim borbama sa flotom koju je opremao Karlo peti(koji je krstasima poklonio Maltu posle pada Rodosa i koju i pored duge opsade Turci nisu osvojili).Ali sto bi nas to interesovalo,dajte sto vise bizarnosti,to je "interesantno".

Srbin

pre 7 godina

@(Nenad, 9. oktobar 2016 16:38)

Da nije bilo Vizantije ne bi bilo ni Ugarske, da nije bilo Rima ne bi bilo Vizantije, da nije bilo Grcke ne bi bilo ni Rima. Tako da ti,Habsburzi i celokupna "Zapadna" civilizacija budite zahvalni braci Grcima.

FENIX

pre 7 godina

Pa vi posle podržavajte kraljevinu. Da se poremećeni bogatuni iživljavaju. A,komunizam nazivate apsoultizmom... Zato ovako i prolazimo.

mitja

pre 7 godina

@Komša

Apsolutno se slažem sa tvojim kompletnim komentarom, pa ću da ti objasnim na šta sam konkretno mislio kada sam rekao "kamo sreće da smo bili malo i pod Austroguarima".

Recimo bio si u Ljubljani...Zagrebu? Budimpešti...Pragu. kapiraš?

Uporedi samo npr Suboticu i Niš...Novi Sad i Beograd.

Od turaka nam samo ostali kompleksi i 2 barake.
Cela opatija ima 100x više kuća starijih od 100 godina, nego cela Srbija.

Obrazovanju da ni ne pričam.

U tom smilsu sam rekao to. Cela rečenica i pojam je trebalo da glasi, da je bolje da smo bili pod Austroguarima nego Turcima.

Ali to je večiti Srpski problem...malo bi da budemo sa Turcima pa da im ga zavučemo zajedno sa Austrougarima, pa onda da ispalimo Austrougare i odemo kod braće Rusa. A posle kukamo kako nas ceo svet mrzi. Pa naravno. Ni danas ništa bolji nismo. Oćemo u nato dok vičemo Rusi braćo. Oćemo u EU al nećemo da uvedemo Rusima sankcije. Ništa mi ne učimo kroz istorijeske,katastrofalne greške.

Pravoslavne crkve i manastiri iz vremena AU su najlepše

pre 7 godina

Sećam se kao dete kasnih 60tih godina 20 veka kada je moj deda (za vreme socijalizma) nama govorio da je AustroUgarska i za nas Srbe iz Vojvodine bila boljom državom od SHS,kraljevine, Hortijeve države i Titove Juge. Što sam stariji i vidim šta je za skoro 100 godina ptopalo u Vojvodini, moram priznati da je bio u pravu.

Filadendron

pre 7 godina

Dragan_BL,nisu oni nama ništa pomogli nego su gledali svoje interese. Ti isti Habzburgovci su nakon nestanka turske pretnje,kad im Srbi nisu više bili potrebni kao brana turskoj najezdi,vodili politiku pokatoličavanja Srba na njihovim teritorijama,a potom i stvorili Albaniju da Srbija ne bi imala izlaz na more. Srbija je nezavisna zbog Srba,ne nekih stranih vladarskih dinastija jer su Srbi za razliku od okolnih naroda svoj slobodu sami izborili i niko im je nije istu doneo.

Gojko

pre 7 godina

Da je bilo istorijske pameti da su se u Evropi odrzala carstva i da nije bilo ratova na evropskom tlu - dakle, ni 1. sv. rata, ni 2. sv. rata - gde bi Evropi bio kraj. Amerika definitino ne bi bila svetski lider nego bi to bila Evropa koja bi bila ujedinjena i formalno carstvo/kraljevstvo (kao Velika Britanija - bez velikih ovlascenja); danas bi Evropa bila ujedinjena i imala 3x vise stanovnika; a SAD bi bile "mladji brat". Nazalost, desilo se da su na tlu Evrope bila 2 krvava svetska rata, a na tlu kontinetalne SAD nije bilo ratova (Havaji nisu kont. deo SAD).

?

pre 7 godina

@nesha
Nije tacno. Za zapocinjanje Velikog Rata nije postojao plan niti je bio potreban motiv ili izgovor. Za zapocinjanje rata sa Srbijim postojao je plan, a atentat je bio savrsen povod. Zbog obesti nekoliko klinaca, izginule su desetine miliona ljudi sirom Evrope, pobijeno je pola Srbije, a mi smo dobili... sta? Zajednicku drzavu sa Hrvatima i Slovencima.

Tromb

pre 7 godina

Sve netacno. Kako da vladaju Nemackom kad Nemacka kao drzava postoji od 1871 godine? Kako da vladaju Slovackom kad Slovacka postoi od 1990 god. Kako da vladaju Hrvatskom koja kao drzava postoji od 1991? Vladali su nekim teritoriama koji su sad delovi ovih novih drzava, ali drzavama nisu mogli vladati jer te drzave nisu ni postojale. Peru postoi od 1821, Mexico takodje.

ha ha ha

pre 7 godina

@filip

Jeste, Turci kao npr Mehmed pasa Sokolovic su se mnogo mesali sa Srbima, zato su i prestali da govore turski. Malo nauci istoriju, raspitaj se kojeg porekla su bile dahije.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

@ IVSAN:
--------
Ne treba vam DNK analiza. Bilo bi skupo i nepotrebno. Oni koji su "mutirali" ka Maloj Aziji, i dalje na jugoistok, prepoznaju se po svojim stavovima. Oni se razlikuju od ostalih "velikosrpskih nacionalista" po tome što su velikoturski ultranacionalisti. Njihovih infantilnih i samoponižavajućih nastupa bi se postidele i osmanlije.

zg232

pre 7 godina

Imali su još tajni, ali napravili su i mnogo dobrog, kao npr. još se koriste njihove katastarske karte, uveli prezimena, područjima koja su odbijala plaćati porez davali su naziv plemenite općine i onda su svi tzv. "plemenitaši" plaćali poreze, gradili su infrastrukturu, razvijali umjetnost. Najveća zanimljivost je da od svih ovih muškaraca, najpoznatiji vladar im je žena Marija Terezija, majka 16-storo djece, žena koja je prva u Europi uvela obvezno školovanje dječaka, zabranila spaljivanje "vještica", unaprijedila sudstvo... Inače, bila je baka nestretnog Karla I, koji je htio sklopiti mirovni ugovor, a morao je abdicirati 1918. Od njene djece najpoznatiji je car Josip II i francuska kraljica Marija Antoaneta. Inače, ona je naslijedila državu i prijesto nakon smrti svog oca Karla VI, koji je prije rođenja Marije Terezije donio dekret o nasljeđivanju krune i ženskim potomcima. Krunu je naslijedila u 23 godini, a udala se dogovorenim brakom s Franjom Stjepanom Lotarinskim, pa se zbog toga i loza nazvala Lotarijanskom. Kada je postala carica, bila je prva žena u Europi na prijestolju. Od njenih 16-storo djece, pola ih je preživjelo, a oni koji su umerli, većina je umrla od velikig boginja. Iako je dekapitirala dvoje hrvatskih junaka i velikaša, Nikolu Šubića Zrinskog i Frana Krstu Frankopana, njeno doba "Terezijana" bilo je doba reformi, prosvjetiteljstva i umjetnosti, a njeno carstvo je bilo najnaprednija država Europe 18. stoljeća.

Prvo se informiši pa komentariši.

pre 7 godina

"Gavrilo Princip je osim Franca Ferdinanda ubio i njegovu suprugu u poodmakloj trudnoći tj ubio je i nerođenu bebu".
Ovo jednostavno nije istina. Sofija Hotek u momentu ubistva nije bila trudna.Ta činjenica je bila deo propagande Austrougarske za opravdanje agresije na Srbiju. Tada već u petoj deceniji života u moragantskom braku (brak osoba nejednakog društvenog statusa) sa Francom Ferdinandom nije mogla da prisustvuje zvaničnim državnim i društvenim dešavanjima na koje je išao njen suprug, njihova deca nisu mogla da naslede presto ni privilegije članova carske porodice. Jedino je mogla sa prati supruga kada su u pitanju vojne manifestacije. I tako se sa nadvojvodom obrela u Sarajevu gde je on pratio vojne manevre.
Inače je sam atentat kao i svi slični potpuno pogrešan, a za Srbiju je doneo mnogo nesreće. Nije atentat izazvao sukob iako mu je bio povod ali nije nešto čime se možemo i trebamo hvaliti.

Светозар Марковић

pre 7 godina

postojala je kao dio monarhije za razliku od vas koji ste bili dio osmanskog carstva skoro 600 godina ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zigzag, 10. oktobar 2016 08:44)
Није 600 година већ 419. Српска деспотовина је пала под Отоманско царство 1459. а ослободила се јарма 1878. у Српско-Турским ратовима што је крунисано Берлинским конгресом. Одмах да знате Косовски бој из 1389. је пораз у битци (мада је упитно јер су оба представника погубљена) а не и пад "Државе". Ако узимамо Српске устанке онда је ослобођење дошло још раније (1804. I Српски устанак и 1815. II Српски устанак). За време поробљености на Отоманском двору се као четврти службени језик говорио српски као и у војсци (високо рангирани слој) док се са друге стране у Хрватској (Загорје не СР Хрватска (Далмација, Истра, Славонија ...)) као службени језик сво време користио прво латински па после маџарски а Хрватски само у пучанству. Поред тога Краљевина Хрватска је угашена још у X веку када је круну предала Коломану тј. Угарима (еј предали, без борбе, значи издали народ ццц). Хрватска се обновила тек 1941. као НДХ што довољно говори о Хрватској неовисности. Значи, тадашња Хрватска је већину своје историја била нечији вазал (од X века па до 1991. када је поново постала вазал као и 1941.)

Kamičak

pre 7 godina

Napravio bih ja DNK analizu u Srbiji pa da vidimo ima li tog Turskog u nama ili ne.Pa da rascistimo sa tim.
(Ivsan, 10. oktobar 2016 09:55)

Нема турског у нама, него има словенског у Турцима. Словени су били најбројнији народ на Балкану у доба турских освајања. Са друге стране, Турци су били малобројно, добро организовано племе који су успели да потчине друге народе да ратују за њих. Да би поправили свој генетски код узимали су данак у крви од Русије до Балкана.

Topličanin Milan

pre 7 godina

Razgovarao sam sa jednim naucnikom koji mi je potvrdio da su Srbi pre Turaka bili dominanto ridjokosi i svetlo braun puti i da je sa dolaskom Turaka veoma "oplemenjen" genetski kod turskim "tamnoputim" genima. Hteli mi to ili ne, to su fakti da smo genetski blizi Turcima nego onim Slovenima koje Turci nisu uspeli da "poturce" i osvoje. Meni je potpuno jasno zasto Slovenci i Hrvati pa i Crnogorci, nece sa nama.
(Stanoje, 10. oktobar 2016 14:33)
--------
A šta ste Vi, možda neki retardirac ili osoba sa posebnim potrebama kada toliko želite da "budu sa Vama", Slovenci, Hrvati pa i Crnogorci? Da li vam neko od njih nedostaje ili je trebao da Vas ženi pa ste se razočarali? Mislim, ljudi, možete da mrzite sebe, to nije zabranjeno, ali taj osećaj samoprezira ne možete širiti na celu naciju? Možda su u izgradnji Vaše ličnosti učestvovali Turci, isto kao što su neke Turke usavršavali srpskim genima ali, to su pojedinačni slučajevi. Pa čekajte, ako Srbe "bije" glas da su tokom poslednjih sukoba masovno silovali i držali se za šlic, zar nisu bili još gori za vreme Turaka? Ako su bili takjo opaki 1993 zašto bi opraštali Turkinjama 1453 ili 1586? Ja znam mnogo Turaka koji su plavi i ridji, pa se pitam, shodno Vašoj logici, da to nisu "isplivali" srpski geni? Manite se uličarskih štoseva na koje se još primaju samo adoloscenti odnosno oni u "magarećim godinama". Taj "naučnik" je u Vama, što je vidljivo, imao baš sposobnog sagovornika.

bixi

pre 7 godina

Zanimljivo je da naslednik habzburške krune sada sedi u evropskom parlamentu i kao sluzbenik EU i dalje učestvuje u odlukama koje se ticu cele Evrope pa i nas!

Милош

pre 7 godina

„Kako smo mi nezahvalan narod, da nam nisu pomogli Habsburzi još bi vekovima bili pod Turcima. Ne razumem naš narod i ove zlosutni komentare sa uvredama jedne dinastije koja je pomogla nasim prebezima, gde se školovala naša inteligencija, gde je postignuto sve ono šta se u Srbiji nije moglo zbog turskog zuluma?“

Нисмо ми незахвални него ти не познајеш основну историју српског народа. Династија Хабзбург је одувек смтрала Србе за непријатељски елемент у својој држави. Ми смо за њих били само средство за борбу против Турака. Све повластице које су нам давали су биле из тог разлога: да се не бунимо много и да заратимо кад затреба. Аустрија никада није ишла да ослободи Србију, већ да освоји нове територије од Турака. Њихови војни неуспеси су нас страховито коштали, јер су Турци сав бес искалили на нама. Од 1848. год. постали смо им и средство за борбу против Мађара. Када је постигнут договор са Мађарима одмах су се окренули против нас и укинули Српску Војводину. Антисрпска делатност династије Хабзбург се може најбоље видети на примеру насилног унијаћења. Под њиховим и ватиканским покровитељством Срби православци су постајали Хрвати римокатолици. О овом вековном процесу постоји обиље историјских података и Ватикан то никада није крио, јер је то за њих био велики успех. После смо добили Јасеновац и херцеговачке јаме.

kirijakos

pre 7 godina

Nemam vremena za komentare, ali uživam u tekstovima koje objavljujete u poslednje vreme i hvala redakciji što edukuje čitaoce portala.
Svaka čast ekipi i samo nastavite u ovom maniru.Zato je B92-B92, a ne Informer, Kurir, Blic i slično..
Hvala još jednom.

Владимир Јанковић Влада

pre 7 godina

Руку на срце, искрено речено, ову су бизарне стране ове династије а сигурно је да имају и добрих страна као и све светске династије углавном, па и наше србске како Немањићи тако и Карађорђевићи и Обреновићи. Мислим да су Хазбурговци као јака католичка династија ипак бранили неке позитивне хришћанске вредности у западној Европи.

T

pre 7 godina

Srbi nisu imali nista protiv Austrije dok su bili pod Turcima, zajedno su se borili protiv Turaka u XVII i XVIII veku, ziveli nekoliko decenija pod Austrijskom vlascu i posle poraza krenuli za Vojvodinu. Radije su hteli da zive pod hriscanskim vladarima nego pod Turcima. Stvar se tek okrenula posle proglasenja nezavisnosti od Turaka i posle pada Obrenovica. Jedan od glavnih razloga je bio sto su i Srbija i Austrougarska hteli da uzmu Bosnu za sebe.

rece Vuk

pre 7 godina

@CND

Slazem se da treba uzeti u obzir i ovu drugu stranu atentata na F.F., tj. da je tim cinom zaustavljeno besomucno ubijanje zivotinja. U skladu sa tim predlazem da neko od drustava za zastitu zivotinja ponese ime "Mlada basna"

Pravopis

pre 7 godina

Cek, valjda je svima jasno da Princip ni na sta nije stavio tacku? I da je to sve fino bilo isplanirano i monitorizavo od strane onih koji su zeleli dobar povod za rat?

Komša

pre 7 godina

@mitja
Prvo kažeš - "kamo sreće da smo malo bili pod Austrijancima" a onda kažeš da smo zatucani i da nije čudo šro smo kolonija.A pod Austrijancima nismo bili kolonija?
Mi možemo da pismatramo Principov potez kroz žrtve Velikog rata i da kažemo da je pogrešio (mada bi rata sigurno bilo) - ali oslobodjenje Slovena od Austrijskog ropstva je bilo ono čemu su ljudi težili decenijama pre toga.To što mi te žrtve nismo uspeli da kapitalizujemo kao Poljaci,Česi,Slovaci (na kraju će se ispostaviti i Hrvati i Slovenci) na pravi način je naša greška,a najveći krivci su Aleksandar i Pašić (najveći oportunista medju Srbima i sigurno veći krivac od Aleksandra).
Nismo bili dorasli velikom istorijskom trenutku rušenja tamnice naroda.

Zika

pre 7 godina

@(Nisam bot, 10. oktobar 2016 00:52)
Mozda nisi bot, ali to sto si napisao je obicna izmisljotina, plasirana od becke stampe u julu 1914. Ne postoji izvestaj sa autopsije koji ukazuje na to da je Sofija Hotek bila trudna. Sa druge strane, u vreme atentata, Sofija Hotek je imala 46. godina, sto su u to vreme bile vec poodmakle godine. Takodje, 1908. je imala poslednji od nekoliko pobacaja, nakon kojeg su joj lekari savetovali da vise ne ostaje u drugom stanju, jer trudnocu nece izneti, a moze i da ugrozi svoj zivot. To su dokumentovane cinjenice.

?

pre 7 godina

@Meister Jakob
Jedine prave dinastije na ovim prostorima bile su Nemanjici i Petrovici. Nije dinastija porodica koja vlada nekoliko decenija nego porodica koja vlada vekovima.

Aki

pre 7 godina

Ivsan ta analiza je već radjena, pa kod nas je zanemarljiv genotip dominantan kod Turaka, tako da ove fašističke teze padaju u vodu.

Miloš

pre 7 godina

2.140 životinja u jednom danu. Jedan dan ima 60x24 = 1.440 minuta. Ispada da Francminator nije ni jeo ni spavao ni u zahod išao i opet je morao da ubija više od jedne životinje u minutu.
Daj bre malo uključite mozak! Ne dozvolite da vas truju!

Veliki brat

pre 7 godina

Atentat na Ferdinanda je samo POVOD za Prvi svetski rat, a stvarni razlozi su već postojali godinama (nezadovoljstvo nemačkih carstava (Austro-Ugarska, Pruska...) kolonijama u odnosu na druge kolonijalne sile, a takođe glavni motiv za rat na Balkanu je bila kontrola železničkih ruta ka Bliskom istoku odakle se u Evropu dovozila nafta železnicom), i to se kod nas uči iz istorije i u osnovnoj i u srednjoj školi.
A što su neki tu istoriju zaboravili nije kriv Gavrilo Princip!


Inače, kad god se pomene taj atentat, setim se besede "Izvinjenje" Matije Bećkovića, u kojoj se kaže da se "Oprosti u ime maloletnog G.P.", aludirajući kroz pesmu koje su veličine bili Murat i Ferdinand i ko bi pomisliti mogao da će oni ispasti gorostasi u odnosu na one koji su došli kasnije, koji su dolazili kod nas kad hoće i kako hoće, kao u svoju kuću...
A sve, naravno, sa dozom ironije.

Baxuz

pre 7 godina

Није 600 година већ 419. Српска деспотовина је пала под Отоманско царство 1459. а ослободила се јарма 1878. у Српско-Турским ратовима
(Светозар Марковић, 10. oktobar 2016 10:40)

Jos i manje. Jer je i posle pada smedereva, bilo otpora kao sto su ratovi Vuka Grgurevica koji je oslobodio sve do krusevca. Tek 1521 kada je zauzet tada Ugarski Beograd moze se reci da su Turci ucvrstili vlast u Srbiji a cvrsta turska vlast je potrajala do 1690 kada Princ Eugen Savojski proteruje turke do Nisa. Od tada srbija nekoliko puta biva Austijska i Turska naizmenicno. Vec 1830 Srbija postaje autonimna knezevina a za vreme kneza Mihaila odlaze i turski garnizoni. Sve u svemu ropsktvo pod turcima u vrh glave 300 godina sto nije malo ali je daleko manje od uobicajenih 500. Tih 500 godina je u stvari period koliko je Kosovo ili Vranje bilo pod turcima.

zg232

pre 7 godina

Mene zanima sta rade Hrvati na srpskom portalu?
(milena, 10. oktobar 2016 16:06)

Budući da je veliki dio hrvatske povijesti bio i povijest carske dinastije Habsburg te da smo mnogo učili o njima u školi, nadopunjujemo ovaj lijepi i interesantni članak o njima. Nadam se da ćete pisati takve članke.

?

pre 7 godina

Kad ce nesto o Nemanjicima?
Skoro svaka predaja vlasti kod njih obelezena je ratovima. Skoro svaki vladar iz te dinastije ubio je svog brata, sina ili oca. Stefan Decanski je svog brata prikovao kolcima, odrao ga i njegovu lobanju koristio kao pehar za vino. Oca je pokusao da ubije, pa ga ovaj kao oslepeo. Car Dusan ubio oca zbog vlasti. Istog tog Stefana Decanskog! Kralj Milutin ozenio devojcicu od 10 godina kad je bio vec mator covek. Sa njom dobio dete.
Postoji jos mnogo primera.
Svi pomenuti, osim Dusana, proglaseni su za svece.

Komša

pre 7 godina

@Nisam bot
To da je bila u poodmakloj trudnoći je laž - deo Austrougarske ratne propagande.
Ferdinand je morao da pristane na to da mu deca rodjena u braku s njom neće biti pretedendenti na presto.Toliko su voleli nas Slovene da je sama pomisao da neko ko je slovenske krvi zasedne na presto bila jeres.Osim toga,imala je nekoliko operacija usled kojih nije mogla da ima dece.
Ironija je da je Princip ubio možda jedinog čoveka koji nije želeo rat i koji je zbog toga i poslat na streljanje u Sarajevo.
Da je Princip pojeo sendvič i vratio se kući (kako neko reče) rata bi ipak bilo.

Ime BG

pre 7 godina

Dva interasantna klipa u vezi monarhije.
https://www.youtube.com/watch?v=oqnExs8W6uE
https://www.youtube.com/watch?v=rEAL212XAOM

Inace, sto se tice ovdasnje istorije, sve bih uzimao sa rezervom.
Pa ovde necemo saznati ko je bio nalogodavac (u informatickoj eri)
za ubistvo premijera zato sto se dokumenti stalno unistavaju.
U civilizovanim zemljama se cuvaju sva dokumenta iako to nekad moze
biti stetno, ali znaju da buduce generacije moraju znati istinu
za njihovo dobro. Mozemo samo da im zavidimo zbog toga.

Guta

pre 7 godina

Samo za jedan dan ubio 2140 zivotinja (F.Ferdinand).To znachi da je kao i svaki clan carske obitelji rmbachio 12 sati dnevno i da je tog dana (ni jeo ni pio ni pishao ni s.ao) u 12 sati svakih 20 sekundi ubio po jednu zivotinju.Da me se krivo ne shvati vjerujem ja nashim novinama ali da nije neka zabuna ili ja nisam dovoljno patriota.

Komša

pre 7 godina

@mitja
Ha,da u pravu si - kasno paljenje imamo.Rušimo Vizantiju,pa se posle kunemo u nju do nestanka maše države,onda dodjemo u situaciju kao Kurdi (podeljeni u dve imperije) pa se nekako iskobeljamo,slobodu debeelo platimo i onda čuvamo Jugoslaviju skoro do istrebljenja.
Obzirom da imamo prefinjen odećaj za istorijski trenutak pretpostavljam da ćemo u EU ući poslednji i da ćemo je braniti do nestanka ...
Slažem se da su Srbi u K&K imali neuporedivo bolje uslove(ipak,razumno je želeri svoju državu.I lrgitimno).I one barake koje pominješ- živa istina.
Sve što vredi u Srbiji gradjeno je kasnije ,pod uticajem Srba prečana,Pešte,Beča,Praga.
Ako pogledamo samo Bugarski šta je uradio - više nego Turci za sve vreme okupacije.
Nismo mogli baš da biramo okupatora,mada smo par puta probali boreći se na strani Ugara.
Najveća greška 1918. Posle sve ide svojim tokom- kad udješ u pogrešan voz, sve su stanice pogrešne.

Komša

pre 7 godina

@mitja
Još nešto zaboravih.Tačno je da smo bili u neuporedivo boljem položaju u K&K nego pod Turskom ali dok smo im bili potrebni - dok je Turska bila jaka.Slabljenjem Turske Austrougari preventivno zavadjaju Srbe i Hrvate i shvataju da od Srba preti opasnost pa je položaj naših sunarodnika bivao sve lošiji.Dakle,postoje dva različita odnosa K&K prema Srbima.
Imao je Beč ogroman uticaj i na Prag,ali ih Česi nikad nisu voleli (kada je ro sluga voleo gospodara?).
I što se Turske tiče upadamo u zamku jer poredimo to društvo kada je carstvo počelo da se urušava (arbanasi i dahije divljaju usled slabljenja carske kontrole) sa Evropom 18. veka.Valjda je to slika koja je poslednja ostala.
Valjalo bi porediti Tursku imperiju u 14. i 15. veku,kada su se pojavili i Evropu tog vremena.
Koliko god se to nama ne svidjalo oni su imali naprednije društvo- običan seljak ili dete trgovca mogli su doći do visokih poližaja u vojsci i državi.U Evropi se takvo napredovanje moglo tek kod Napoleona videti.
Inače je,u vreme dolaska Turaka narod bio vlasništvo vlastele u pravom smislu te reči- kakav si rodjen,takav si umro.Bez mogućnosti napredovanja na društvenoj lestvici.I to pravilo prve bračne noći - praktikovalo se u Evropi u to vreme i te kako...

Domovoj

pre 7 godina

Molim vas ljudi, svi sto se hvatate teme "mesanja" Turaka sa Srbima, procitajte malo o genetici, saznajte sta su geni, a sta aleli, kako se nasledjuju, pa cete onda doci do inbriding depresije ili "parenja u srodstvu", i videti da za jednu populaciju, pogotovo ako je mala, moze da bude veoma stetno ako nema povremenih upliva gena iz drugih populacija jer ce onda da se radjaju sve slabije i slabije jedinke, upravo su Habzburzi primer toga. Tako da Turski genetski uticaj, i ako ga ima, ne moze da bude problem. Jedini problem je kulturoloski uticaj, tu su Turci napravili problem, zbog njih smo propustili renesansu, usli smo u 20. vek kao kmetovi koji puse od 12te i nalivaju se kafom. Pogledajte Bosnu npr. oni su po nekim istrazivanjima medju najcistijim Slovenima, ali je nad njima izvrsem kulturocid i zato su im svi pokazatelji losi a buducnost siva

Melenci

pre 7 godina

Milena,a zasto ne bi i hrvati pisali,i zasto bi njima bilo zabranjeno?Zasto?Neka pisu ljudi,mozda nesto novo i saznamo,a nije lose ni suceljavanje misljenja.

maksim

pre 7 godina

Nije bilo vladara u nijednoj drzavi a da nije bio psihopat. Sve je to obiteljska linija, prilikom pocetka prvog svjetskog rata ista je obitelj bila na celu Njemacke,Britanije i Rusije, tj. bili su rodjaci. Britanci su promijenili prezime iz sachsen- coburg u windsor 1917 da ne zvuce njemacki. Trenutna krajica Elizabeta udala se za danca filipa iz slesvig holstajn obitelji ali je zadrzala umjetno prezime jer djeluje britanski. U Europi su svi plemici braca

Rango

pre 7 godina

Putovao je širom Austrougarske i pustošio faunu - u jednom danu ubio je 2.140 životinja.  

Kako ih je ubio? Bombardovao?
(Milutin, 10. oktobar 2016 07:45)
---
Baš! Da bi ubio 2140 u danu trebalo bi da ubije nešto manje od 100 po satu i to da ubija 24 sata na dan. nema šanse. jedino ako komarce nije ubijao

Istoričar

pre 7 godina

Interesantna činjenica. Tvrdjava Habsburg, odakle Habsburzi potiču je na teritoriji današnje Švajcarske, kanton Argau. Oesterreich, u prevodu "istočni rajh" (Bogatstvo).