Aktuelno

Petak, 07.10.2016.

22:33

10 intrigantnih činjenica o Vizantijskom carstvu

Izvor: listverse.com

10 intrigantnih èinjenica o Vizantijskom carstvu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

138 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 7 godina

Мало баланса у коментарима би било пожељно. Млетачки дужд који је јуришао на Цариград је ослепљен као младић у том истом Цариграду, пар деценија раније. Крсташе је у Цариград довео бивши византијски цар, који онда није имао пара да их плати, као што је обећао. Иначе је тај поход био анатемисан од стране папе још када су напали Задар. Царство се до задњег дана звало ”римско”, односно ромејско (Imperium Romanum, Βασιλεία τῶν Ῥωμαίων) - једно и једино. Ни византијско, ни источно.
Током највећег дела српске средњевековне историје, ми и Бугари смо ратовали са Византијом и склапали свезе са сваким ко је ратовао против њих. Док нам није дошло у главу... Што се тиче односа последњих српских владара, мислите ли да је Стефан Лазаревић имао потребе да свраћа у Цариград и узима титулу деспота? Мислите ли да је Ђурађ Бранковић имао потребе да финансира обнову цариградских зидина? Знате ли да то ”деспот” уствари значи ”деспот римског (византијског) царства”?
За нас Србе су поучне две ствари из византијске историје. Једна је подела на два навијачка табора која је умало довела до пропасти царства. Тада су то били плави и зелени, ми имамо Партизан и Звезду, Грци ПАОК и Олимпијакос. Ти табори су и онда и данас били више од спорта и навијања. Друга ствар је да је пропаст Византије почела када се одрекла провинција и свела на велеград.

орах

pre 7 godina

@@
дакле, византија пропаде јер су срби хтели да имају своју самосталну државу!?

YIFY

pre 7 godina

Kao i svaka civilizacija, carstvo, kraljevstvo, stagod na Zemlji... Puno intriga, robova, orgija, masakara, ratova, prevara, pobuna i sl...

Ovo ubijenje vladara smo ocigledno mi istocni Evropljani doktorirali, mada ni drugima nije strano, ali kod nas to traje vec 2000 god skoro.

PoluBugarin

pre 7 godina

Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?
(?, 8. oktobar 2016 16:08)

Sve je to bilo samo na papiru njegovo. Prakticno nije imao kontrole nad tim prostranstvima. Tvoje je samo ono sto kontrolises svakog momenta 100%, a Dusan, samo sto se je povukao sa novo-osvojene teritorije, vec je pocelo raskrajenje te iste. Zato mu je carevina toliko "dugo" i trajala. Samo to hocu da kazem i nista drugo.

PoluBugarin

pre 7 godina

@PoluBugarin
Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?
(?, 8. oktobar 2016 16:08)

Izgleda da je osvajao samo teritorije gde nije bilo otpora. Kako inace objasniti da nije bio u stanju Solun da osvoji, a sve oko Soluna bez problema. Pa ljudi, i dan danas, kad krenete od makedonske granice prema Solunu, levo i desno "pustinja", nema gradova, sela, nekih naseobina...A zamislite koliko je lako bilo osvajati te delove u 13 veku. Pa tu nikoga nije bilo. Tu si dosao, video, prosetao se, i proglasio svojim.

PG.081

pre 7 godina

Samo sam cekao komentare kako ce neko da napise "Ovaj ili onaj je bio Srbin."
U doba kad nacije nisu ni postojale, ali dbr...Srbin je.

vlade

pre 7 godina

Vizantija nije bila neprijatelj Srbiji, jer smo u srednjem veku sve pokupili od njih.. počev od vere, običaja, arhitekture, uređenja, vojske.. jeste da smo non stop ratovali, ali u srednjem veku je to bilo normalno.. svakako nam nisu bili veći neprijatelji nego što su nam danas ovi kvazi prijatelji sa zapada..

john mcclane @ Tostao

pre 7 godina

potpuno netacno. Vizantijski orao je zapravo rimski orao i mi svi nosimo rimskog orla, sto jasno pokazuje ciju tradiciju bastinimo i da smo svi deo iste, evropske civilizacije. Inace dve glave rimskog orla su predstavljale Senat i narod Rimski. Zvanicni naziv rimske drzave (republike i carstva (principata i dominat)) je bio Senatus populusque Romanum ili ti SPQR, skracenicu koju dan danas mozete videti sirom italije. Taj orao je nastao jos u VI veku pre nase ere kad su se rimljani oslobodili etrurske dominacije i osnovali republiku. Dakle 1,000 godina pre nego je KOnstantinopolj uopste podignut u IV v.n.e i 500 godina pre nego sto je RIm uopste zauzeo Balkan u I veku p.n.e

bzvz

pre 7 godina

(@, 8. oktobar 2016 16:03)
Govoris iz danasnje perspektive. Tada nije toliko bila bitna ni nacija ni vera bio si odan svom gospodaru, svom nadredjenom ma ko on bio.

Ma ja

pre 7 godina

"Zar? Nisam primetio da insistiraju na istom principu kada pričaju o Svetom Rimskom Carstvu tj. o Nemačkoj...
(asvetorimskocarstvo, 8. oktobar 2016 11:55"

Ponavljam: istoriografi, tj. istoričari (tj. moje kolege (čitaj, ja sam istoričar)) su dali taj naziv da bi se pravila razlika, da se ne bi mešale babe i žabe. Sveto Rimsko Carstvo Nemačkog naroda nema veze s Rimom (govorim o onom Antičkom). To je bio samo pokušaj Nemaca da se povežu s Rimom. A ako baš hoćete i Rusi su Moskvu nazvali Trećim Rimom (Drugi je Konstantinopolj) jer su time hteli da kažu kako su oni nastavljači Rima. Dok s druge strane Vizantija (Tj. Istočno Rimsko carstvo) jeste legitimni nastavljač Rimskog (Antičkog) carstva. Ali pošto se zovu isto (Jer Vizantinci nisu sebe nazivali istočnim Rimljanima već samo Rimljanima), osmišljen je naziv Vizantija. Dakle radi se o olakšavanju razumevanja istorije, a ne prekrajanju. Zamislite da se sve države na svetu zovu istim imenom (nek to za primer bude X). Ako se sve države zovu X, kako ćeš onda znati Kada ti neko kaže "živim u državi X" o kojoj se državi radi. Stoga je u istoriografiji dato ime Vizantija, a ne zbog teorija zavere da kao hoće Zapad da im porekne pravo na nošenju rimskog imena. Kada kao argument spominjete Sveto Rimsko Carstvo Nemačog Naroda, imajte na umu dakle i da Rusi (pravoslavni, nezapadni narod) je isto tako pokušao da preuzme rimsko nasleđe.

Amerikanac

pre 7 godina

Nigde se na zapadu ne pise negativno o Vizantiji, kao sto je neko napisao ispod. Zapadni istoricari daju veliki kredit svemu sto je Vizantija uradila i priznaju da je bila ekonomska i kulturna sila vise od 10 vekova. Priznaju i da je renesansa nastala kada su se Vizantijski intelektualci pomerili u Italiju posle pada Carigrada. Ali sve ovo ne znaci da je Vizantija bila drzava svetaca kao sto pravoslavni fanatici zele da prikazu. Naprotiv to je bila imperija a svaka imperija je puna intriga, zavera, korupcije. Tako da oladite malo, nema nikakve zavere zlog satanizovanog zapada da se ocrni pravoslavlje i Vizantija, vec samo da se pokaze kako je to mocno carstvo imalo i svoju mracnu stranu.

@

pre 7 godina

Koliko strucnjaka i pravoslavnih pravednika, kivnih na Zapadnu Evropu zbog pljacke Carigrada i Vizantije.
A ne pominjete patriote, da su Srbi, ne katolici, ucestvovali u unistenju Vizantije? Car Dusan ju je oslabio na zapadu, uzeo joj teritorije i omogucio Osmanlijama da jacaju na Istoku! Je li Carigradski Patrijarh prokleo Dusana ili zapadnjake? Ko je jurisao sa Osmanlijama na Carigrad 1453? SRPSKI inzenjeri rusili su zidine Carigrada, poslao ih vladar Srbije da pomogne sultanu! A Katolici branili grad i izginuli zajedno sa Vizantincima. To ne znate je li patriote?

?

pre 7 godina

@PoluBugarin
Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?

Komša

pre 7 godina

@Polu Bugarin
To da li je Dušan svakog trenutka mogao da kontroliše 100% svoje teritorije nije argument kojim kartu možemo proglasiti za neistinitu.
Retko koji vladar u to vreme mogao je obezbediti u svakom trenutku svoje vladavine red i mir na kompletnoj svojoj teritoriji.Uvek je bilo pobuna,češće vlastele,pobekad naroda,uvek je bilo previranja- politički život se tada odvijao na taj način.
Da,to je karta Dušanovog carstva i to su teritorije koje je više- manje držao pod kotrolom (manje od deset godina) a onda je carstvo počelo da se urušava.
Ono što je pogrešno (i u čemu se slažemo) je piredjenje Dušanovog carstva (i sredbjevekovnih država uopšte) sa nacionalnim državama kasnijeg perioda.
Dušan je bio Srbin i to je sve šro je u tom carstvu srpsko.To je od početka zamišljeno kao multietička država,kakva je bila i Vizantija.
Sve srednjevekovne elite nisu imale nikakav osećaj za narod već su narodi bili njihov posed,kao i zemlja i srpski vladari se nisu razlikovali od drugih.
A kontrola- pa ni turski sultan nije mogao da kontroliše dahije pa je teritorija Srbije pripadala Turskoj.Nije to argument.

Milan

pre 7 godina

@ Petar
Netačno! Rusija je više od 100 godina želela da oslobodi Carigrad ali je svaki put nailazila na ujedinjenje svih zapadnih država kako bi je sprečile. Za zapad Rusko zauzimanje bosfora je bilo noćna mora. Krimski rat 1853 i berlinski kongres 1878 su akti protiv širenja Rusije na jug.

Fidelio

pre 7 godina

vizantijski prilog istoriji ljudskih gadosti... od Rima do Konstantinopolja prica ista. red orgija, red ubistava u familiji, red podlih i gramzivih planova, red kukavicluka i izdaje.
(bljak, 8. oktobar 2016 00:02)

A sve to isključivo da bi se ovaj ili onaj dočepao vlasti i moći, bez obzira na cenu. Što samo dokazuje koliko su bili ljudski i nama bliski. Jer neke stvari se NIKAD ne menjaju...

PoluBugarin

pre 7 godina

@PoluBugarin
Nije Dušanovo carstvo izlazilo na 1 mego na 3 mora: Jadransko, Jonsko i Egejsko.
Evo ti karta.
[link]
(Srpkinja, 8. oktobar 2016 11:07)

Crtac ove karte spada u istu kategoriju ljudi, kojoj pripadaju i istoricari koji govore neistinu, izvrcu istinu, od neslavnog prave slavno. Da li ti zaista mislis da je Dusan ovo sto je na karti prikazano zaista mogao da kontrolise? Ovo su karte za srpsku decu koja idu u osnovnu skolu, i sluze propagandi i odgajanju dece u duhu velicine i nadmoci srpske nacije. Ne kazem, sve nacije friziraju svoje istorije, ulepsavaju ih, precutkuju ono sto je lose, ali Srbi brate/sestro bas preterase u tome. Na ovoj karti ispada da je skoro cela Grcka pripadala Dusanovom carstvu, i Solun samim tim. Procitaj jos jednom zadnji deo ovog teksta "Solunski Ziloti", pa se zapitaj, zasto bi Ziloti zvali Dusana u pomoc, ne bi li Solun odbranili od aristokrata, ako taj grad ionako vec pripada Dusanu?

Komša

pre 7 godina

@EBT
Na mestu je vaša kritika komentatora @Mayday jer je njegov komentar politički ostrašćen.
Ako pročitamo komentar @nevski videćemo samo delić uticaja Vizantije na Evropu (pa i na nas).
Srbi su skloni idealizaciji prošlosti i nekom nacionalnom romantizmu i sve posmatraju kroz te naočare.
Ono što je istina je da su imperije koje su postojale uticale na našu kulturu - Vizantijska,Austrougarska,Turska.Ni jedna od njih nije naša,ni jedna nam nije bila prijatelj i sve bi morali da ih posmatramo isto - isključivo kao na faktore koji su uticali na našu kulturu i na razvoj našeg društva.
Identifikacija sa bilo kojom od ove tri Imperije je pogrešna i štetna stvar ( mnogo štete nam je donelo posmatranje istorije na takav način).

Tako je to

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Staromodan, 8. oktobar 2016 08:57)

Sigurno nisu propali zbog ovoga sto si naveo. Prosto i jednostavno su ih vremenom vojnicki nadjacali narodi na Balkanu i u Maloj Aziji i to je to. Sada to za boga, pa nijedna vlast kroz istoriju nikada i nije bas postovala hriscanska nacela, evo ga recimo car Dusan koji je ubio sopstvenog oca samo da bi dosao na vlast. Tako stvari funkcionisu od sveta i veka, vlastela i aristrokratija vladaju a sirotinja laje.

verba volant

pre 7 godina

Promašila sam članak, evo komentara na pravom mestu.greškom ode na Hilandar.
Imali smo mi hrišćani sreća, a sa nama i cela Evropa, da se Bajazit i Tamerlan nisu ujedinili ( iz rasno verskih razloga ), već su se potukli medjusobno.
Kakav Konstantinopolj, kakav Beč, pregazili bi zajedno Evropu do severnog mora.

Jadeni

pre 7 godina

bin nicht blind!- u krivu si. Ne postoje uopce dvije povijesti (ili historije,kako ti draze). Katedra za povijest na Heidelbergu, Harvardu, Istanbulu ili Moskvi - gotovo uopce se ne razlikuju kod svojih najboljih predstavnika i suradnja je svakodnevna. Postoje neslaganja, ali ne na razini sveucilista, vec eventualno na osobnim vidjenjima pojedinaca,a takvih neslaganja ima uvijek i na razini jednog sveucilista. Ovo o cemu ti govoris vrijedi jedino za populiste, politiare i ostale koji to prenose na suvremena dogadjanja. I jos nesto - najbolji svjetski istrazitelji povijesti (historicari) rijetko spominju "nase krajeve" ne iz nekih skrivenih namjera, vec naprosto zato sto se radi velikim djelom o rubnim i manje vaznim podrucijima bilo Zapada ( dalmacija i mleci) , bilo Istoka (srbija i bizant).

Varangian

pre 7 godina

@BH dijete, 8. oktobar 2016 00:05
Ne "Istanbul". Nikada "Istanbul". Taj grad se zvao - za mnoge se i danas tako zove, a nadam se da će se ponovo tako zvanično zvati - Κωνσταντινούπολις/Κωνσταντινούπολη. Alternativno, Miklagarðr. Glede Osmanlija - od njih veće zlo, teško da je ikada postojalo. Za cca. šest vekova postojanja Otomanskog Carstva, počinili su više zločina - genocida, kulturocida... - nego antički Rim, španski konkvistadori, Treći Reich, SSSR i kineska "Velika proleterska kulturna revolucija" zajedno.

Mada je većina stvari objavljenih u tekst istinita, ne bih to nazvao najzanimljivijim stvarima o državi čiji je naziv bio Imperium Romanum/Βασιλεία Ῥωμαίων. Zašto ne biste objavili članak koji bi adresirao činjenicu da bez Vizantije ne bi bilo savremene Europe i europske civilizacije? Uostalom, Vizantija je ta koja je bila direktno odgovorna za renaissance.
Kad je već pomenut Četvrti krstaški/križarski rat - bio je to pohod pokrenut pod pokroviteljstvom pape Inoćentija/Innocenta III u cilju oslobađanja Svete Zemlje koju su Ayyubidi osvojili 1187., a koji je bolesno ambiciozni mletački Dužd/Doge Enrico Dandolo praktično aproprirao i iskoristio da, pre svega, preotme vizantijske posede u Dalmaciji (Zadar JESTE bio najbitniji). Ali i da se oslobodi vrhovne Vizantijske vlasti. Često se zaboravlja (konvinijentno) da je Mletačka Republika/Serenìsima Repùblica Vèneta zapravo do 1204. bila vazal/klijent Vizantije.

Tostao

pre 7 godina

I da..glave orla na Vizantinskom grbu simbolizuju, leva Rim a desna Konstantinopolj. Dve prestonice Rimskog/Romejskog carstva.

Ne shvatam zašto su istog orla preuzeli Nemanjići? Takav orao se nalazi još na Habzburgškom grbu, zastavi Albanije, grb takođe prisvojila dinastija Petrovića u Crnoj Gori i, naravno, Rusija.

hiavata

pre 7 godina

Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
(Staromodan, 08. oktobar 2016 08:57)

U par recenica si uspeo da spojis nespojivo. Ucite istoriju i gnev Boga. Sam se diskvalifikovao.

Stiff Upper Lip

pre 7 godina

Dosta komentara iz susjedstva, jer je prepoznata tema da bi se Hr botovi ukljucili u diskusiju....Tek, onako, da primetim....
I, jos jedna interesantna stvar: knjizavnost, umetnost, humane i prirodne nauke, postojale su cetiri veka pre humanizma i renesanse na strani Zapadnog rimskog carstva...

bin nicht blind

pre 7 godina

jadeni@
Upravo si sam sebe demantovao.Gde si studirao,na zapadu,pa zar neznas da ima uvek dve istine,dve istorije najmanje.I ja sam verovao da se kod nas laze i falsifikuje a da zapad objektivno uci.Kada sam dosao na zapad i dosta ucio,shvatio sam da je to ista laz,samo obrnuto!Istina je moguce negde izmedju i ni jednoj ni drugoj strani ne treba verovati na slepo.

Tostao

pre 7 godina

Od Japana, preko Kine, Kmerskog carstva, Britanije, Rima, Inka, Maja, Mongola, "civilizovane" Evrope u liku Španaca, Rusa, Germana, Normana, Francuza - čitav taj Srednji vek je najmračniji period u istoriji čovečanstva. Veliko pitanje je koliko je hrišćanstvo dobrih stvari donelo? Nesporno je da je mnogo više zla iznedrilo.

P.S. Pišite nešto o Persiji. Onoj Persiji pre islama.

EBT

pre 7 godina

@Mayday Crkve u Vojvodini nisu bile u vizantijskom stilu, jer je to zabranjivala austrijska, odnosno ugraska vlast. S druge strane, postojece crkve na koje mislis se grade prevashodno u XIX veku, kada se i u Knezevini Srbiji grade crkve u baroknom stilu. Tek kasnije, pocetkom XX veka se javlja "povratak" vizantijskog stila, a to se po ujedinjenju 1918. siri i na Vojvodinu. U svakom slucaju, treba da znas da je nezamislivo da se krajem XX veka BILO GDE gradi nova crkva u barkonom stilu. Toga nema ni u Austriji, Madzarskoj, Nemackoj itd. Na kraju, kakvog je stila npr. Koviljski manastir?
Ne razumem potrebu pojedinih stanovnika Vojvodine da vestacki prave nekakav sopstveni identitet. Zna se sta su Vojvodjani - Srbi precani sa svojim posebnostima, principijelno istim kao i svaki regionalni ogranak nekog naroda. U sebi nosimo i delic Vizantije, i to je ono sto nas razlikuje od nasih komsija.
Bacvanin starosedelac.

nevski

pre 7 godina

@ hriscanin
da malo pojasnimo....
uticaj La Andalusa na zapadnu civilizaciju je veliki,da nije bilo Mavara,od X do XIV veka,zapadna evropa bi bila divljina kao sto je i bila. Medjutim,uticaj Vizantije je isto tako nemerljiv,i,pocinje malo pre samog njenog pada kada je na hiljadu izbeglica bukvalno preplavilo Italiju ,Francusku,postavsi nosioci necega sto se zvalo humanizam i renesansa. Uticaj je visestruk,od naucnog,zakonodavnog pa cak i Vizantijska moda,obelezili su celu epohu humanizma i renesanse...Prva strogo zapadno evropska,katolicko protentstanska afirmacija i emancipacija dolazi tek sa Barokom ,mozda i najlepsim periodom i epohom ljudske civilizacije u kom je uspesno sintetizovano sve dotad steceno i nauceno.

Evo,samo mala dopuna,sa strucne strane,od moje malenkosti...doduse,ovo je moje misljenje,ne pod obavezno i tacno.

Komša

pre 7 godina

@Polubugarin
Ima takvih i Srba i Bugara.Nažalost,nacionalni romantizam i prekrajanje istorije zarad politike posle oslobodjenja od Turaka je učinilo svoje.
Osim perioda Asparuhovog stvaranja Bugarske države posle upada Bugara preko Dobrudže i stapanja sa Srbima (Slovenima) konflikti Srba i Bugara su bili isključivo stvar vlastele a ne naroda.
Što je najzanimljivije,samo stvaranje Bugarske države (opis) demantuje Grke i njihove podmetačine o kasnom dolasku Slovena.
Polovina bar Nemanjića je bila probugarskog raspoloženja a glavni neprijatelj im je bila Vizantija.Sam Dušan,kojeg pominješ je bio blagonaklon prema Bugarima i smatrao ih prirodnim saveznicima (sasvim ispravno).
Vidim da su se neki zgranuli surovošću Vizantije.Neverovatan šok a u stvari realan i dobar tekst - šta bi tek rekli kada bi počeli da čačkamo po Nemanjićima.
Svuda je bilo tako ili slično jer su se peoblemi tako rešavali.

Nadmetanje okupatora

pre 7 godina

Rim je dosta preuzeo iz grcke i drugih kultura koje su okupirali, kao i vizantija. Okrutnost vladara nije u skladu sa hriscanskim vrednostima i olaksala je posao osmanlijama.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Zaboravili ste ono sto je u stvari dovelo do pada: cetvrti krstaski rat i noz u ledja "brace" hriscana koji su tako nastavili i do danasnjih dana
(Blade, 07. oktobar 2016 23:00)

Da da, Konstantinopolj je bio mocan i sjajan, Romejsko carstvo cvrsto kao stena, njegovi vladari i aristokratija uzviseni hriscanskim vrednostima, ali su milostivo zatvarali oci pred opsadama i pljackama. Ne zbog toga sto su vladari bili nesposobni, cinovnici i sudovi korumpirani, je li tako?
Stvarno vam spc iz devedesetih pomutila pamet svojim nakaradnim tumacenjima knjiga - doduse, knjige i nauka su oduvek bile najveci neprijatelj iste.

Hriscanin

pre 7 godina

Neki komentatori precjenjuju uticaj Vizantije na "civilizovanje" zaapdne Evrope.
Jedan od velikih ako ne i najvecih faktora civilizovanja zapada stizao je preko Španije, od mavarsko-arapske vladavine nekoliko vijekova.
Samo jedan primjer, prvi univerzitet u zapadnoj Evropi,u Kordobi onsovan je zahvaljujuci arapskom uticaju ,gde su se sacuvala i anticka djela,prevedena na arapski;
I da, nisam musliman niti iko od mojih predaka je bio musliman,ali ne smijemo zanemariti cinjenicu da je u srednjem vijeku arapske zemlje bile u pogledu kulture i nauke ono sto je danas Amerika(rekao sam kulture i nauke, a ne ljudskih prava)

Srpkinja

pre 7 godina

Srbi imaju naviku tj. sklonost da ponizavajuce govore o Bugarima, o bugarskom narodu kao manje vrednom od Srba, medjutim, iz ovog kratkog, ali jako informativnog teksta o nekim dogadjanjima na dvorovima Vizantije vidi se jasno koliko je Bugarska sa svojim vladarima igrala veliku ulogu u Vizantiji. O Srbiji i srBskim vladarima ni reci. Tek na kraju nesto o Dusanu silnom...Pa on od silne siline i "velicine" svog samoproglasenog carstva nije uspeo da prosiri to carstvo bar do Jadrana (danas bi imali more), a kamoli da ide do Grcke, do Soluna, da pomaze ovim Zilotima da zadrze grad. Mnogo toga je od nasih istoricara naduvanog o srBskoj istoriji.
(PoluBugarin, 8. oktobar 2016 09:23)

@PoluBugarin
Nije Dušanovo carstvo izlazilo na 1 mego na 3 mora: Jadransko, Jonsko i Egejsko.
Evo ti karta.
http://cdn.tf.rs/2015/05/31/Karta-Dusanovog-carstva-kakva-se-moze-videti-u-udzbenicima.-Mnogi-je-smatraju-netacnom-jer-ne-obuhvata-sve-oblasti-pod-carevom-vlascu-670x865.jpg

tony

pre 7 godina

alo bre, srbi! vizantija je vazda bila srpski neprijatelj! vekovima smo se borili protiv njih. jos od vlastimira pa na dalje. par puta smo bili saveznici i ništa više. srbija nije bila vizantija. srbija je bila srbija! neki bugarin je lepo primetio da nas ne pominju nešto u ovom tekstu, pa batko, to je zato što smo bili neprijatelji. mi se pominjemo u mnogo drugačijem kontekstu. a vi što se identifikujete sa vizantijom, knjige u šake pa na učenje. ali, prave knjige a ne falsifikate.

Zhishka

pre 7 godina

Sreca pa ima komentatora koji su uceni, inace bi nam ove vijesti ostavile
Potpuno los osjecaj prema nasoj bliskoj Vizantiji, jacoj os Rimskog carstva duplo!!!Ponosimo se nasom istorijom, nicija nije cista al n" jedne su cistije od drugih. Cinjenica je da je Italija izgradjena od ukradenog novca i materijala, cak su citave skulpture donosili iz Vizantije ije (cuveni konji na crkvi sv Marka u veneciji - alo, to je ko da donese Ajfelov toranj u Albaniju)

asvetorimskocarstvo

pre 7 godina

Naziv Vizantija je dat od istoriografa da bi se pravila razlika između antičkog Rimskog carstva i Istočnog Rimskog carstva. Da ne bi dolazilo do zabune, tj. da se nebi mešalo a ne zato ne može biti naslednik. Vizantija nije naslednik, već nastavak Rimskog carstva s promenjenim glavnim gradom.
(Ma ja, 8. oktobar 2016 09:38)

Zar? Nisam primetio da insistiraju na istom principu kada pričaju o Svetom Rimskom Carstvu tj. o Nemačkoj...

poz

pre 7 godina

Poznanje u Duhu je Caru Konstantinu odredilo put i učvrstilo veru kada mu se Bog obratio znakom na nebu "Ovim pobedjuj".
Tako se i Vizantija na Kosovu poznaje u Duhu.Kroz ikonografiju, liturgiju, sluzbu...

Petar

pre 7 godina

@nikšićko
Taj film, bez dileme, svakako ima korisnik pouka,ali je lajt motiv za njegovo kreiranje bio da se Rusija prikaze naslednicom Vizantijske imperije, a Moskva/Petrograd novim 3. Rimom. Ipak istina je da su Rusi jedini pravoslavni narod koji je postao svetska imperija kao sto je to u svoje vreme bila i Vizantija. Rusi i kad su bili imperija, nisu hteli ni zeleli da oslobode Konstantinopolj koji bi opet mogao zasijati kao centar hriscanstva i pravoslavlja, nego su gradili svoju prestonicu.Takav grad bi im vise smetao, pa je bilo lakse i bolje reci sto je izgubljeno, izgubljeno, jer Konstantinopolj sigurno ne bi mogao biti samo ruski, vec univerzalno hriscanski(pravoslavan). Rusi su i za pan-slavizam, ali tako da drugi slovenski narodi mogu biti samo ruski podanici. Dakle nema iskrenosti kao ni sa zapadom, postoje samo interesi, dominacija i tacka. Da je drugacije ne bi bilo imperija.
Naravoucenije, gledajmo samo interese nase zemlje i naroda i pravilno tumacimo istoriju.

atom

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Staromodan, 8. oktobar 2016 08:57) # Link komentara

Nikako, da si čitao o Vizantiji, znao bi da im je tamo Bog bio na zadnjem mestu, pa patrijaha je postavljao Car, pa je postavljao svoje, sluge za Patrijahe, i ovaj mu posle toga poništi prvi brak, ili drugi. Otac je ubija Sina ili sekao mu uši i nos, da ga ovaj ne bi nasledio, jer je bio zakon da unakaženi čovek nikada ne može biti Car. Sin uzme majku za ženu, pošto ova ubije muža.
I Vizajtiju su uništili Arabljani, koji su je 1000 godina, malo po malo komadali, bilo oko 15 opsada Carigrada od strane Arabljana, svaka je trajala po nekoliko godina

Jadeni

pre 7 godina

Znate li sto je u biti zabrinjavajuce? To sto se neki u tolikoj mjeri identificiraju sa jednim davnim carstvom da ih u biti na osobnoj razini diraju ovakvi clanci. Uopce se ovako postavljati prema povijesti staroj preko 500 godina je apsolutno suludo. Inace, studirao sam na tom "zapadu" i apsolutna je glupost da se o Bizantskom carstvu govori lose ili sa nekim predrasudama. Dapace, vrlo je cjenjeno i izucavano isto kao stara Grcka ili Rim i o svakoj od ovih civilizacija navode se ovakve stvari (koje su se cesto dogadjale i ne smije ih se stavljati van konteksta vremena. Citajte recimo Svetonija - pa to je pravi trash o rimskome dvoru i bizarnostima tamo). Inace istine radi - Samuilo nikako ne moze biti Makedonac , vec iskljucivo Bugarski vladar i ama bas svi izvori ga tako navode. Takodjer, gradovi na dalmatinskoj obali nisu nikada bili pod upravom bizantskog carstva niti su bili "pravoslavni" , vec je granica interesa bila u zaledju ili se placao odredjeni danak u novcu (i nemojte to gledati kroz suvremene rh - sr odnose jer je besmisleno... i takav pogled moze iskljucivo koristiti za ispoljavanje osobnih frustracija pojedinaca sa obje strane, a sa povijescu nema nikakve veze).

zoki falcon

pre 7 godina

@I neki bi Istanbul da vrate potomcima ovih i ovakvih!?
Pa osmanlije ispadose humanisti naspram ovih.
(BH dijete, 8. oktobar 2016 00:05)
Osmanlije su , da bi izbegle borbe oko prestola, uvele jedan vrlo human običaj da se u trenutku stupanja na presto pobiju sva sultanova braća i sve odaliske iz harema koje su bile trudne ! Dodušem posle su se malko civilizovali pa su braću zatvarali u posebne odaje "kafeze" gde bi bili zatočeni do smrti !
A za one koji se isčuđavaju o Samuilu, on je bugarin od glave do pete. E sad što makedonci hoće da, uz Filipa Velikog i Aleksandra , prisvoje i Samuila to je druga stvar ;

Daska

pre 7 godina

(Milan, 8. oktobar 2016 09:31)

Slicno je bilo u krstaskim ratovima - krstasi su krenuli u rat na poziv cara, ovaj im nije pruzio nikakvu potporu jer se dogovorio sa Turcima, skoro pomrli od gladi kod Antiohije.

Евроталибан

pre 7 godina

Isto kao sto sada umesto u EU neki hoce da budemo ruska gubernija
(Renegade, 8. oktobar 2016 09:31)

Боље руска губернија него савезник ИСИС-а.Иначе Русија је наследник Византијског царства.

Rapa Nui

pre 7 godina

Sad oni peru istoriju,ali katolici su uništili Vizantiju.Do
1203. Dalmacija je bila pravoslavna kada su krstaši uništili
Zadar kao regionalni centar.
(рас, 8. oktobar 2016 07:30) #

Te iste godine je mrmot zamotao prvu čokoladu!

obrazuj se o narode serbski

pre 7 godina

Lep tekst, da naucimo o sebi.
Vidite kako pljuvanje zapada i njihove dekadencije sada postaje licemerno..

Inace za panjeve koji ne znaju, Srbija je bila deo Vizantije u svakom smislu, kao sto je Sumadija deo Srbije.

Poro

pre 7 godina

I samo da znate da svaki turcin zna datum pada Konstantinopolisa, te im je veoma jasno da su na Balkanu jos uvek osvajaci.
(Vila sa Dedinja, 08. oktobar 2016 00:46)
Turci nemaju pojma o datumu pada, sta vise, ogromna vecina nema pojma da su 500 godina pokoravali Srbiju. Ljudi zive svoje zivote u 21. Veku. Niko se ne pali na Balkanske osvajace.

Goran

pre 7 godina

Sto se tice 4. Krizarskog rata, ima nekoliko stvari.
20 godina prije toga dogodila se pobuna u Bizantu gdje je izvrsen masakr nad katolicima. Ubijeno je 50.000 katolika. Od tog dogadjaja je zapocelo nepovjerenje katolika prema pravoslavcima.
Sto se tice pljacke Carigrada, svrgnuti car je pozvao krizare da osvoje grad za njega i da ga vrate na vlast. Nakon sto su to ucinili, trazili su da im se plati obecano. Car ih je, po bizantskom obicaju, prevario. Nakon toga su krizari sami sebe naplatili, doduse i vise nego sto je bilo dogovoreno.

Евроталибан

pre 7 godina

Ми Срби тј наши преци су такође криви због пада Византије, уместо да су стали уз државу која нас је прихватила, чији смо део били и која је поделила своју културу са нама, ми смо је черупали као наши западни пријатељи и хорде из Азије, али што је учињено учињено је, нема назад.

PoluBugarin

pre 7 godina

Srbi imaju naviku tj. sklonost da ponizavajuce govore o Bugarima, o bugarskom narodu kao manje vrednom od Srba, medjutim, iz ovog kratkog, ali jako informativnog teksta o nekim dogadjanjima na dvorovima Vizantije vidi se jasno koliko je Bugarska sa svojim vladarima igrala veliku ulogu u Vizantiji. O Srbiji i srBskim vladarima ni reci. Tek na kraju nesto o Dusanu silnom...Pa on od silne siline i "velicine" svog samoproglasenog carstva nije uspeo da prosiri to carstvo bar do Jadrana (danas bi imali more), a kamoli da ide do Grcke, do Soluna, da pomaze ovim Zilotima da zadrze grad. Mnogo toga je od nasih istoricara naduvanog o srBskoj istoriji.

nik

pre 7 godina

Ne bi carstvo trajalo 1000 godina da ga ovako možete predstavljati. Preporučena literatura: Georgije Ostrogorski - Kulturna istorija Vizantije.

atom

pre 7 godina

najintigantrije o vizantiji je da ona nikada nije ni postojala. ta drzava je bila rimsko carstvo na cijem celu se nalazio rimski car do samog kraja 1453 godine
(max, 08. oktobar 2016 00:04)

Jeste bila Rimska republika, koja je imala dva kralja dva patrijaha, ali jednog Cara. A ustoličenje je samo mogao napraviti Patrijarh iz Carigrada i niko drugi, po starim obredima, jedini Vizantiski Car koji se proglasio u Rimu i kojeg je ustolicio Papa bio je Karlo Veliki.
Inace u teksu je zaboravljeno navesti da je na dvoru u Carigradu Incest bio vrlo neretka pojava. Mnogo careva se rodilo putem brata i sestre.

@ bole nis

pre 7 godina

Car Samuilo se krunisao za cara Bugara. Vasilije II koji ga je porazio u bici na Belasici 1014 je sebi nadenuo ime Bugaroubica. Valjda on bolje zna sa kim je ratovao od danasnjim makedonakih "istoricara falsifikatora" koji svakog koji bio na proputovanju kroz MK proglase makedoncem, poput Marka Kraljevica, celu kucu Mrnjavcevica, Dragaša i Dejanovica...

poz

pre 7 godina

Srbi kao narod su nasledili vizantijska obelezja i kulturu a srpska crkva njenu duhovnost.
Cela Vizantija tu dobija smisao u multietničnosti Srbije.
Mi to moramo pokazati na Kosovu, Srbi i njihova crkva tu će proslaviti Vizantiju i njene careve.

Milan

pre 7 godina

Dodao bih interesantnu priču posle jedne od najvažnijih bitaka u istoriji, kada su turci pobedom nad moćnom romejskom vojskom dobili priliku da nasele malu aziju, mislim 1071. Pobedili su zahvaljujući izdaji kod romeja a turski sultan je rekao zarobljenom caru: neću te ubiti, neću te čak ni mučiti, kazniću te najsurovijom kaznom na svetu : vratiću te tvojima.

Mayday

pre 7 godina

(poz, 08. oktobar 2016 09:13)

U Vojvodini nikada crkve nisu bile u Vizantijskom stilu sve do povampirene SPC iz 90ih kada je krenulo na divlje da se gradi od donacija građana a ni dan danas ih nisu sagradili. I onda neko priča o otimačini.

Ma ja

pre 7 godina

"11. своје царство нису звали византијом. назив је наметнут од стране западних историографа, јер само запад може бити наследник рима, а не и православно ромејско царство. запад, а не турци, су и уништили ромеје. (орах, 8. oktobar 2016 07:49)"

Naziv Vizantija je dat od istoriografa da bi se pravila razlika između antičkog Rimskog carstva i Istočnog Rimskog carstva. Da ne bi dolazilo do zabune, tj. da se nebi mešalo a ne zato ne može biti naslednik. Vizantija nije naslednik, već nastavak Rimskog carstva s promenjenim glavnim gradom.

Milan

pre 7 godina

@ riječanin italian
@ bole.ns
Jugoslovenska istorija je malo prepravljala činjenice ne bi li dala istorijsku osnovu za postojanjevrepublike makedonije. Uhvatili su se samuila jer je prestonica bio Ohrid. Istina je da se u svim istorijskim izvorima Samuilo deklariše kao bugarski car i verovatno bi se mnogo čudio da zna da ga neko smatra makedoncem.

Staromodan

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.

Agapije

pre 7 godina

Jedinstveno carstvo postojalo je prvih 400 godina. Istočno rimsko carstvo opstalo je hiljadu godina duže od zapadnog. Mnogo gore stvari dešavale su se u zapadnom delu carstva koje je trajalo jedva vek ipo. Ustvari proglašenje imperije i monarhije uništilo je demokratsku kontrolu javnih službenika.

Remetnik

pre 7 godina

Pa kako li je ovo carstvo zivelo hiljadu godina kroz mnogo epoha kada su se samo klali I kastrirali? Sramota je pisati ovako o Romejima koji su zaduzili Evropu vise nego bilo koja civlizacija na zapadu ikada.

Alan Ford

pre 7 godina

Nemoguće, Vizantija je vrhunac pravoslavlja i moći kome mi internet komentatori težimo i svi bi smo se vratiti sad u nju odmah kad bi mogli da nam seku noseve i vade oči.

орах

pre 7 godina

11. своје царство нису звали византијом. назив је наметнут од стране западних историографа, јер само запад може бити наследник рима, а не и православно ромејско царство. запад, а не турци, су и уништили ромеје.

рас

pre 7 godina

Vizantijsko carstvo su uništili krstaši 1204.Pljačkali su
60 godina i od tog zlata je podignuta italija,pogotovo
Venecija.Kulturno je vizantija do tada bila daleko ispred
zapada,ali sad su naučnici,knjige,znanje krenuli put katolika.
Sad oni peru istoriju,ali katolici su uništili Vizantiju.Do
1203. Dalmacija je bila pravoslavna kada su krstaši uništili
Zadar kao regionalni centar.

Walter White

pre 7 godina

Najzanimljiviju ste izostavili, poslednji vizantijski car Konstantin Dragas po majcinoj liniji srbin, uzeo je majcino prezime. Majka mu se zvala Jelena, iz loze Nemanjica. Poginuo 1343 prilikom borbe za odbranu Konstantinopolja od osmanlija, na zalost nije uspeo. Njegove kosti su i dalje u zidinama grada.

Riječanin Italijan - nipošto Talijan

pre 7 godina

Što se tiče Samuila... Koliko se ja sjećam iz jugoslavenske osnovne škole, on je bio makedonski car i imao je prijestolnicu u Ohridu. Kako to da ovdje piše da je bio bugarski car? Nisam sarkastičan, već me doista zanima odkud to? Osim toga, svaki stoti u toj povorci je ostavljen sa jednim okom intaktnim tako da su mogli vidjeti kuda ići. Hodali su u koloni držeći se za rame od onoga ispred sebe. Probajte zamisliti taj put, te patnje i koračanja kroz balkanski kamenjar. Stravično.

Born in purple

pre 7 godina

Vrime je za tekst o majci svih mama FENICKOJ REPUBLICI
Upoznajte nas malo bolje o toj drevno misticnoj strukturi koja je tako zaduzila i inspirirala nase zemaljske vođe da je tako zdusno kopiraju i nakon par tisuca godina... Ne govorim ovo bez veze jer svaki cudovisni i neshvatljivi obicaj ili tradicija vuce odgovor na istu tu FENICIJU

ime

pre 7 godina

Najrazvijenije i najnaprednije carstvo ikada.
Čije tekovine (u političkom, ekonomskom, kulturnom...) smislu koriste današnje države.
Inače, pravilno je reći Romejsko carstvo.

ssss

pre 7 godina

I u neko doba dodjose neki sloveni, onako zatucani, nastanise se u vizantijskom komsiluku, uzese hriscanstvo. Pa od tih neukih i nepismenih slovena nastadose Srbi. E onda ti nesrecni Srbi imadose probleeeema do dana danasnjeg, jer su nepismeni, zatucani, a i dodjose iz nekih cudnih predjela i ne uklapahu se na prostorima danasnjeg Balkana. Ne znam ni sto su dolazili. Tuzni i zalosni. Prevaliti toliki put, sa sve zenama trudnim, starcima nemocnim, djecom kratkog koraka, bolesnicima nepokretnim i doci tamo gdje zive vidjeni i umni iliri i otjerati ih. Eeeej, otjerati takve ljude. Ma dosta je. Imo bi' ja pisati o tim Srbima mnogo mnogo, al me strah, naljutice se: hrvati, bosnjaci, albanci i ostaliii.

max

pre 7 godina

najintigantrije o vizantiji je da ona nikada nije ni postojala. ta drzava je bila rimsko carstvo na cijem celu se nalazio rimski car do samog kraja 1453 godine

Joc@

pre 7 godina

Izgleda da uspeva – ocrniti jednu od najkulturnijih drzava u istoriji ljudskog roda. Izborom sve samih bedastoca medju ovih 10. A ko prati pravoslavnu svetootacku literaturu zna da upravo iz Vizantije poticu najlepsi biseri, i da je narod Vizantije postovao i voleo svoje sinove, jer su ga privodili kulturi o kojoj ovi drugi, ni culi nisu.

bljak

pre 7 godina

vizantijski prilog istoriji ljudskih gadosti... od Rima do Konstantinopolja prica ista. red orgija, red ubistava u familiji, red podlih i gramzivih planova, red kukavicluka i izdaje.

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

A srpskih cetiri "c" je zapravo cetiri "beta" slova sa grba (amblema) familije Paleologi . Sto je skracenica od "Kralj Kraljeva vlada kraljevima".

Nasa drzava ima znak jedne veoma vazne familije iz imperije koja je naslednik rimskog trona, Cezare, i naravno carskog dvogravog orla. A kako se znak nasao na nasem modernom grbu to ne znam.

E sad interesantno je da je nasa drzava zapravo ucestvovala u nekoliko ratova i opsada protiv vizantije i tako doprinela i sopstvenoj pripasti.

Poslednji car Vizantije Konstantin Dragash je bio "polu srbin" i viteski je nestao u brbi na zidinama posle poslednje liturgije u crkvi Sveta Sofija.

I samo da znate da svaki turcin zna datum pada Konstantinopolisa, te im je veoma jasno da su na Balkanu jos uvek osvajaci.

LjudskaPriroda

pre 7 godina

Intrigantne cinjenice? Pa ovo je ustvari festival nasilja, bestijalnog mucenja i pokolja. Nije ni danas puno bolje. Nije ni cudo sto vanzemaljci ne zele nikakav kontakt sa covecanstvom..

Black George

pre 7 godina

Ovo kao Igra Prestola! E ovaj Martin opasno pokrao materijale :-) evnusi (varis), ziloti (vrapci) onda ovaj car sto su hteli da ga ubiju kad je bio kod hazara a on dosao sa vojskom bugarskog kana i osvetio se (deneris i dotraci) ... :-)

Bahamut with 50 red eyes

pre 7 godina

Jos neke cak zanimljive cinjenice o Romeji,istocnom Rimu :
1, Zadrzali vrednost zlatnika i cistocu istog punih 500 godina.
2.Kroz Codex iuris civilis i digeste jos u 6 veku uveli vladavinu prava.
3 osnovali jos 425 PRVI SVETSKI UNIVERZITET,za vlasti Teodosija II.Potpuna je laz da su Bolonja,Salamanka i sl najstariji.Mladji su 800 godina !!!
3.Uveli zastitne carine za svoju proizvodnju jos u 7 ili 8 veku!
4.Predali varvarskom Zapadu hriscanstvo kad je bio spreman da ga prihvati.
5.Sacuvali Evropu od Arabljana i brojnih varvara.
6.Zajedno sa Grcima i Rimom postavili temelje evropske civilizacije.
7.Jos mnogo toga shto savremena vazica istoriografija ni pod razno ne sme da prizna!!

Betonjerka

pre 7 godina

Doci ce vreme pa ce nam priredjivati tekstove o 'gadostima srpskih vladara' pod nekim slicnim naslovom, ne bi li se stideli sopstvene istorije.
Uzgred, vizantijska je i nasa istorija, s'obzirom da smo nasledili kulturu.

A vi dragi citaoci, budite nemi, jer tako treba.

Blade

pre 7 godina

Zaboravili ste ono sto je u stvari dovelo do pada: cetvrti krstaski rat i noz u ledja "brace" hriscana koji su tako nastavili i do danasnjih dana

Последњи Мохиканац

pre 7 godina

Ова царица Теодора ме подсећа на типичне представнице данашњих "модерних" девојака које не презају ни од чега да у својим амбициозним плановима покажу "карактер грабљивице", не би ли се богато удале или извукле неку корист у виду спонзорских поклона. Иначе, јако занимљив текст, иако сматрам да није написам само на основу сачуваних писаних доказа, већ је пуно тога и измишљено, преувеличано, онако док се преносило с колена на колено. Хауг!

рас

pre 7 godina

Vizantijsko carstvo su uništili krstaši 1204.Pljačkali su
60 godina i od tog zlata je podignuta italija,pogotovo
Venecija.Kulturno je vizantija do tada bila daleko ispred
zapada,ali sad su naučnici,knjige,znanje krenuli put katolika.
Sad oni peru istoriju,ali katolici su uništili Vizantiju.Do
1203. Dalmacija je bila pravoslavna kada su krstaši uništili
Zadar kao regionalni centar.

Bahamut with 50 red eyes

pre 7 godina

Jos neke cak zanimljive cinjenice o Romeji,istocnom Rimu :
1, Zadrzali vrednost zlatnika i cistocu istog punih 500 godina.
2.Kroz Codex iuris civilis i digeste jos u 6 veku uveli vladavinu prava.
3 osnovali jos 425 PRVI SVETSKI UNIVERZITET,za vlasti Teodosija II.Potpuna je laz da su Bolonja,Salamanka i sl najstariji.Mladji su 800 godina !!!
3.Uveli zastitne carine za svoju proizvodnju jos u 7 ili 8 veku!
4.Predali varvarskom Zapadu hriscanstvo kad je bio spreman da ga prihvati.
5.Sacuvali Evropu od Arabljana i brojnih varvara.
6.Zajedno sa Grcima i Rimom postavili temelje evropske civilizacije.
7.Jos mnogo toga shto savremena vazica istoriografija ni pod razno ne sme da prizna!!

Staromodan

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.

Remetnik

pre 7 godina

Pa kako li je ovo carstvo zivelo hiljadu godina kroz mnogo epoha kada su se samo klali I kastrirali? Sramota je pisati ovako o Romejima koji su zaduzili Evropu vise nego bilo koja civlizacija na zapadu ikada.

Blade

pre 7 godina

Zaboravili ste ono sto je u stvari dovelo do pada: cetvrti krstaski rat i noz u ledja "brace" hriscana koji su tako nastavili i do danasnjih dana

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

A srpskih cetiri "c" je zapravo cetiri "beta" slova sa grba (amblema) familije Paleologi . Sto je skracenica od "Kralj Kraljeva vlada kraljevima".

Nasa drzava ima znak jedne veoma vazne familije iz imperije koja je naslednik rimskog trona, Cezare, i naravno carskog dvogravog orla. A kako se znak nasao na nasem modernom grbu to ne znam.

E sad interesantno je da je nasa drzava zapravo ucestvovala u nekoliko ratova i opsada protiv vizantije i tako doprinela i sopstvenoj pripasti.

Poslednji car Vizantije Konstantin Dragash je bio "polu srbin" i viteski je nestao u brbi na zidinama posle poslednje liturgije u crkvi Sveta Sofija.

I samo da znate da svaki turcin zna datum pada Konstantinopolisa, te im je veoma jasno da su na Balkanu jos uvek osvajaci.

Joc@

pre 7 godina

Izgleda da uspeva – ocrniti jednu od najkulturnijih drzava u istoriji ljudskog roda. Izborom sve samih bedastoca medju ovih 10. A ko prati pravoslavnu svetootacku literaturu zna da upravo iz Vizantije poticu najlepsi biseri, i da je narod Vizantije postovao i voleo svoje sinove, jer su ga privodili kulturi o kojoj ovi drugi, ni culi nisu.

орах

pre 7 godina

11. своје царство нису звали византијом. назив је наметнут од стране западних историографа, јер само запад може бити наследник рима, а не и православно ромејско царство. запад, а не турци, су и уништили ромеје.

Walter White

pre 7 godina

Najzanimljiviju ste izostavili, poslednji vizantijski car Konstantin Dragas po majcinoj liniji srbin, uzeo je majcino prezime. Majka mu se zvala Jelena, iz loze Nemanjica. Poginuo 1343 prilikom borbe za odbranu Konstantinopolja od osmanlija, na zalost nije uspeo. Njegove kosti su i dalje u zidinama grada.

ime

pre 7 godina

Najrazvijenije i najnaprednije carstvo ikada.
Čije tekovine (u političkom, ekonomskom, kulturnom...) smislu koriste današnje države.
Inače, pravilno je reći Romejsko carstvo.

Riječanin Italijan - nipošto Talijan

pre 7 godina

Što se tiče Samuila... Koliko se ja sjećam iz jugoslavenske osnovne škole, on je bio makedonski car i imao je prijestolnicu u Ohridu. Kako to da ovdje piše da je bio bugarski car? Nisam sarkastičan, već me doista zanima odkud to? Osim toga, svaki stoti u toj povorci je ostavljen sa jednim okom intaktnim tako da su mogli vidjeti kuda ići. Hodali su u koloni držeći se za rame od onoga ispred sebe. Probajte zamisliti taj put, te patnje i koračanja kroz balkanski kamenjar. Stravično.

Betonjerka

pre 7 godina

Doci ce vreme pa ce nam priredjivati tekstove o 'gadostima srpskih vladara' pod nekim slicnim naslovom, ne bi li se stideli sopstvene istorije.
Uzgred, vizantijska je i nasa istorija, s'obzirom da smo nasledili kulturu.

A vi dragi citaoci, budite nemi, jer tako treba.

@ bole nis

pre 7 godina

Car Samuilo se krunisao za cara Bugara. Vasilije II koji ga je porazio u bici na Belasici 1014 je sebi nadenuo ime Bugaroubica. Valjda on bolje zna sa kim je ratovao od danasnjim makedonakih "istoricara falsifikatora" koji svakog koji bio na proputovanju kroz MK proglase makedoncem, poput Marka Kraljevica, celu kucu Mrnjavcevica, Dragaša i Dejanovica...

Евроталибан

pre 7 godina

Ми Срби тј наши преци су такође криви због пада Византије, уместо да су стали уз државу која нас је прихватила, чији смо део били и која је поделила своју културу са нама, ми смо је черупали као наши западни пријатељи и хорде из Азије, али што је учињено учињено је, нема назад.

zoki falcon

pre 7 godina

@I neki bi Istanbul da vrate potomcima ovih i ovakvih!?
Pa osmanlije ispadose humanisti naspram ovih.
(BH dijete, 8. oktobar 2016 00:05)
Osmanlije su , da bi izbegle borbe oko prestola, uvele jedan vrlo human običaj da se u trenutku stupanja na presto pobiju sva sultanova braća i sve odaliske iz harema koje su bile trudne ! Dodušem posle su se malko civilizovali pa su braću zatvarali u posebne odaje "kafeze" gde bi bili zatočeni do smrti !
A za one koji se isčuđavaju o Samuilu, on je bugarin od glave do pete. E sad što makedonci hoće da, uz Filipa Velikog i Aleksandra , prisvoje i Samuila to je druga stvar ;

Black George

pre 7 godina

Ovo kao Igra Prestola! E ovaj Martin opasno pokrao materijale :-) evnusi (varis), ziloti (vrapci) onda ovaj car sto su hteli da ga ubiju kad je bio kod hazara a on dosao sa vojskom bugarskog kana i osvetio se (deneris i dotraci) ... :-)

Milan

pre 7 godina

Dodao bih interesantnu priču posle jedne od najvažnijih bitaka u istoriji, kada su turci pobedom nad moćnom romejskom vojskom dobili priliku da nasele malu aziju, mislim 1071. Pobedili su zahvaljujući izdaji kod romeja a turski sultan je rekao zarobljenom caru: neću te ubiti, neću te čak ni mučiti, kazniću te najsurovijom kaznom na svetu : vratiću te tvojima.

Milan

pre 7 godina

@ riječanin italian
@ bole.ns
Jugoslovenska istorija je malo prepravljala činjenice ne bi li dala istorijsku osnovu za postojanjevrepublike makedonije. Uhvatili su se samuila jer je prestonica bio Ohrid. Istina je da se u svim istorijskim izvorima Samuilo deklariše kao bugarski car i verovatno bi se mnogo čudio da zna da ga neko smatra makedoncem.

Poro

pre 7 godina

I samo da znate da svaki turcin zna datum pada Konstantinopolisa, te im je veoma jasno da su na Balkanu jos uvek osvajaci.
(Vila sa Dedinja, 08. oktobar 2016 00:46)
Turci nemaju pojma o datumu pada, sta vise, ogromna vecina nema pojma da su 500 godina pokoravali Srbiju. Ljudi zive svoje zivote u 21. Veku. Niko se ne pali na Balkanske osvajace.

Agapije

pre 7 godina

Jedinstveno carstvo postojalo je prvih 400 godina. Istočno rimsko carstvo opstalo je hiljadu godina duže od zapadnog. Mnogo gore stvari dešavale su se u zapadnom delu carstva koje je trajalo jedva vek ipo. Ustvari proglašenje imperije i monarhije uništilo je demokratsku kontrolu javnih službenika.

nik

pre 7 godina

Ne bi carstvo trajalo 1000 godina da ga ovako možete predstavljati. Preporučena literatura: Georgije Ostrogorski - Kulturna istorija Vizantije.

Jadeni

pre 7 godina

Znate li sto je u biti zabrinjavajuce? To sto se neki u tolikoj mjeri identificiraju sa jednim davnim carstvom da ih u biti na osobnoj razini diraju ovakvi clanci. Uopce se ovako postavljati prema povijesti staroj preko 500 godina je apsolutno suludo. Inace, studirao sam na tom "zapadu" i apsolutna je glupost da se o Bizantskom carstvu govori lose ili sa nekim predrasudama. Dapace, vrlo je cjenjeno i izucavano isto kao stara Grcka ili Rim i o svakoj od ovih civilizacija navode se ovakve stvari (koje su se cesto dogadjale i ne smije ih se stavljati van konteksta vremena. Citajte recimo Svetonija - pa to je pravi trash o rimskome dvoru i bizarnostima tamo). Inace istine radi - Samuilo nikako ne moze biti Makedonac , vec iskljucivo Bugarski vladar i ama bas svi izvori ga tako navode. Takodjer, gradovi na dalmatinskoj obali nisu nikada bili pod upravom bizantskog carstva niti su bili "pravoslavni" , vec je granica interesa bila u zaledju ili se placao odredjeni danak u novcu (i nemojte to gledati kroz suvremene rh - sr odnose jer je besmisleno... i takav pogled moze iskljucivo koristiti za ispoljavanje osobnih frustracija pojedinaca sa obje strane, a sa povijescu nema nikakve veze).

Born in purple

pre 7 godina

Vrime je za tekst o majci svih mama FENICKOJ REPUBLICI
Upoznajte nas malo bolje o toj drevno misticnoj strukturi koja je tako zaduzila i inspirirala nase zemaljske vođe da je tako zdusno kopiraju i nakon par tisuca godina... Ne govorim ovo bez veze jer svaki cudovisni i neshvatljivi obicaj ili tradicija vuce odgovor na istu tu FENICIJU

max

pre 7 godina

najintigantrije o vizantiji je da ona nikada nije ni postojala. ta drzava je bila rimsko carstvo na cijem celu se nalazio rimski car do samog kraja 1453 godine

tony

pre 7 godina

alo bre, srbi! vizantija je vazda bila srpski neprijatelj! vekovima smo se borili protiv njih. jos od vlastimira pa na dalje. par puta smo bili saveznici i ništa više. srbija nije bila vizantija. srbija je bila srbija! neki bugarin je lepo primetio da nas ne pominju nešto u ovom tekstu, pa batko, to je zato što smo bili neprijatelji. mi se pominjemo u mnogo drugačijem kontekstu. a vi što se identifikujete sa vizantijom, knjige u šake pa na učenje. ali, prave knjige a ne falsifikate.

Mayday

pre 7 godina

(poz, 08. oktobar 2016 09:13)

U Vojvodini nikada crkve nisu bile u Vizantijskom stilu sve do povampirene SPC iz 90ih kada je krenulo na divlje da se gradi od donacija građana a ni dan danas ih nisu sagradili. I onda neko priča o otimačini.

bljak

pre 7 godina

vizantijski prilog istoriji ljudskih gadosti... od Rima do Konstantinopolja prica ista. red orgija, red ubistava u familiji, red podlih i gramzivih planova, red kukavicluka i izdaje.

Ma ja

pre 7 godina

"11. своје царство нису звали византијом. назив је наметнут од стране западних историографа, јер само запад може бити наследник рима, а не и православно ромејско царство. запад, а не турци, су и уништили ромеје. (орах, 8. oktobar 2016 07:49)"

Naziv Vizantija je dat od istoriografa da bi se pravila razlika između antičkog Rimskog carstva i Istočnog Rimskog carstva. Da ne bi dolazilo do zabune, tj. da se nebi mešalo a ne zato ne može biti naslednik. Vizantija nije naslednik, već nastavak Rimskog carstva s promenjenim glavnim gradom.

Petar

pre 7 godina

@nikšićko
Taj film, bez dileme, svakako ima korisnik pouka,ali je lajt motiv za njegovo kreiranje bio da se Rusija prikaze naslednicom Vizantijske imperije, a Moskva/Petrograd novim 3. Rimom. Ipak istina je da su Rusi jedini pravoslavni narod koji je postao svetska imperija kao sto je to u svoje vreme bila i Vizantija. Rusi i kad su bili imperija, nisu hteli ni zeleli da oslobode Konstantinopolj koji bi opet mogao zasijati kao centar hriscanstva i pravoslavlja, nego su gradili svoju prestonicu.Takav grad bi im vise smetao, pa je bilo lakse i bolje reci sto je izgubljeno, izgubljeno, jer Konstantinopolj sigurno ne bi mogao biti samo ruski, vec univerzalno hriscanski(pravoslavan). Rusi su i za pan-slavizam, ali tako da drugi slovenski narodi mogu biti samo ruski podanici. Dakle nema iskrenosti kao ni sa zapadom, postoje samo interesi, dominacija i tacka. Da je drugacije ne bi bilo imperija.
Naravoucenije, gledajmo samo interese nase zemlje i naroda i pravilno tumacimo istoriju.

obrazuj se o narode serbski

pre 7 godina

Lep tekst, da naucimo o sebi.
Vidite kako pljuvanje zapada i njihove dekadencije sada postaje licemerno..

Inace za panjeve koji ne znaju, Srbija je bila deo Vizantije u svakom smislu, kao sto je Sumadija deo Srbije.

Hriscanin

pre 7 godina

Neki komentatori precjenjuju uticaj Vizantije na "civilizovanje" zaapdne Evrope.
Jedan od velikih ako ne i najvecih faktora civilizovanja zapada stizao je preko Španije, od mavarsko-arapske vladavine nekoliko vijekova.
Samo jedan primjer, prvi univerzitet u zapadnoj Evropi,u Kordobi onsovan je zahvaljujuci arapskom uticaju ,gde su se sacuvala i anticka djela,prevedena na arapski;
I da, nisam musliman niti iko od mojih predaka je bio musliman,ali ne smijemo zanemariti cinjenicu da je u srednjem vijeku arapske zemlje bile u pogledu kulture i nauke ono sto je danas Amerika(rekao sam kulture i nauke, a ne ljudskih prava)

Последњи Мохиканац

pre 7 godina

Ова царица Теодора ме подсећа на типичне представнице данашњих "модерних" девојака које не презају ни од чега да у својим амбициозним плановима покажу "карактер грабљивице", не би ли се богато удале или извукле неку корист у виду спонзорских поклона. Иначе, јако занимљив текст, иако сматрам да није написам само на основу сачуваних писаних доказа, већ је пуно тога и измишљено, преувеличано, онако док се преносило с колена на колено. Хауг!

@

pre 7 godina

Koliko strucnjaka i pravoslavnih pravednika, kivnih na Zapadnu Evropu zbog pljacke Carigrada i Vizantije.
A ne pominjete patriote, da su Srbi, ne katolici, ucestvovali u unistenju Vizantije? Car Dusan ju je oslabio na zapadu, uzeo joj teritorije i omogucio Osmanlijama da jacaju na Istoku! Je li Carigradski Patrijarh prokleo Dusana ili zapadnjake? Ko je jurisao sa Osmanlijama na Carigrad 1453? SRPSKI inzenjeri rusili su zidine Carigrada, poslao ih vladar Srbije da pomogne sultanu! A Katolici branili grad i izginuli zajedno sa Vizantincima. To ne znate je li patriote?

ssss

pre 7 godina

I u neko doba dodjose neki sloveni, onako zatucani, nastanise se u vizantijskom komsiluku, uzese hriscanstvo. Pa od tih neukih i nepismenih slovena nastadose Srbi. E onda ti nesrecni Srbi imadose probleeeema do dana danasnjeg, jer su nepismeni, zatucani, a i dodjose iz nekih cudnih predjela i ne uklapahu se na prostorima danasnjeg Balkana. Ne znam ni sto su dolazili. Tuzni i zalosni. Prevaliti toliki put, sa sve zenama trudnim, starcima nemocnim, djecom kratkog koraka, bolesnicima nepokretnim i doci tamo gdje zive vidjeni i umni iliri i otjerati ih. Eeeej, otjerati takve ljude. Ma dosta je. Imo bi' ja pisati o tim Srbima mnogo mnogo, al me strah, naljutice se: hrvati, bosnjaci, albanci i ostaliii.

Alan Ford

pre 7 godina

Nemoguće, Vizantija je vrhunac pravoslavlja i moći kome mi internet komentatori težimo i svi bi smo se vratiti sad u nju odmah kad bi mogli da nam seku noseve i vade oči.

Varangian

pre 7 godina

@BH dijete, 8. oktobar 2016 00:05
Ne "Istanbul". Nikada "Istanbul". Taj grad se zvao - za mnoge se i danas tako zove, a nadam se da će se ponovo tako zvanično zvati - Κωνσταντινούπολις/Κωνσταντινούπολη. Alternativno, Miklagarðr. Glede Osmanlija - od njih veće zlo, teško da je ikada postojalo. Za cca. šest vekova postojanja Otomanskog Carstva, počinili su više zločina - genocida, kulturocida... - nego antički Rim, španski konkvistadori, Treći Reich, SSSR i kineska "Velika proleterska kulturna revolucija" zajedno.

Mada je većina stvari objavljenih u tekst istinita, ne bih to nazvao najzanimljivijim stvarima o državi čiji je naziv bio Imperium Romanum/Βασιλεία Ῥωμαίων. Zašto ne biste objavili članak koji bi adresirao činjenicu da bez Vizantije ne bi bilo savremene Europe i europske civilizacije? Uostalom, Vizantija je ta koja je bila direktno odgovorna za renaissance.
Kad je već pomenut Četvrti krstaški/križarski rat - bio je to pohod pokrenut pod pokroviteljstvom pape Inoćentija/Innocenta III u cilju oslobađanja Svete Zemlje koju su Ayyubidi osvojili 1187., a koji je bolesno ambiciozni mletački Dužd/Doge Enrico Dandolo praktično aproprirao i iskoristio da, pre svega, preotme vizantijske posede u Dalmaciji (Zadar JESTE bio najbitniji). Ali i da se oslobodi vrhovne Vizantijske vlasti. Često se zaboravlja (konvinijentno) da je Mletačka Republika/Serenìsima Repùblica Vèneta zapravo do 1204. bila vazal/klijent Vizantije.

EBT

pre 7 godina

@Mayday Crkve u Vojvodini nisu bile u vizantijskom stilu, jer je to zabranjivala austrijska, odnosno ugraska vlast. S druge strane, postojece crkve na koje mislis se grade prevashodno u XIX veku, kada se i u Knezevini Srbiji grade crkve u baroknom stilu. Tek kasnije, pocetkom XX veka se javlja "povratak" vizantijskog stila, a to se po ujedinjenju 1918. siri i na Vojvodinu. U svakom slucaju, treba da znas da je nezamislivo da se krajem XX veka BILO GDE gradi nova crkva u barkonom stilu. Toga nema ni u Austriji, Madzarskoj, Nemackoj itd. Na kraju, kakvog je stila npr. Koviljski manastir?
Ne razumem potrebu pojedinih stanovnika Vojvodine da vestacki prave nekakav sopstveni identitet. Zna se sta su Vojvodjani - Srbi precani sa svojim posebnostima, principijelno istim kao i svaki regionalni ogranak nekog naroda. U sebi nosimo i delic Vizantije, i to je ono sto nas razlikuje od nasih komsija.
Bacvanin starosedelac.

PoluBugarin

pre 7 godina

Srbi imaju naviku tj. sklonost da ponizavajuce govore o Bugarima, o bugarskom narodu kao manje vrednom od Srba, medjutim, iz ovog kratkog, ali jako informativnog teksta o nekim dogadjanjima na dvorovima Vizantije vidi se jasno koliko je Bugarska sa svojim vladarima igrala veliku ulogu u Vizantiji. O Srbiji i srBskim vladarima ni reci. Tek na kraju nesto o Dusanu silnom...Pa on od silne siline i "velicine" svog samoproglasenog carstva nije uspeo da prosiri to carstvo bar do Jadrana (danas bi imali more), a kamoli da ide do Grcke, do Soluna, da pomaze ovim Zilotima da zadrze grad. Mnogo toga je od nasih istoricara naduvanog o srBskoj istoriji.

LjudskaPriroda

pre 7 godina

Intrigantne cinjenice? Pa ovo je ustvari festival nasilja, bestijalnog mucenja i pokolja. Nije ni danas puno bolje. Nije ni cudo sto vanzemaljci ne zele nikakav kontakt sa covecanstvom..

poz

pre 7 godina

Srbi kao narod su nasledili vizantijska obelezja i kulturu a srpska crkva njenu duhovnost.
Cela Vizantija tu dobija smisao u multietničnosti Srbije.
Mi to moramo pokazati na Kosovu, Srbi i njihova crkva tu će proslaviti Vizantiju i njene careve.

Tostao

pre 7 godina

Od Japana, preko Kine, Kmerskog carstva, Britanije, Rima, Inka, Maja, Mongola, "civilizovane" Evrope u liku Španaca, Rusa, Germana, Normana, Francuza - čitav taj Srednji vek je najmračniji period u istoriji čovečanstva. Veliko pitanje je koliko je hrišćanstvo dobrih stvari donelo? Nesporno je da je mnogo više zla iznedrilo.

P.S. Pišite nešto o Persiji. Onoj Persiji pre islama.

Rapa Nui

pre 7 godina

Sad oni peru istoriju,ali katolici su uništili Vizantiju.Do
1203. Dalmacija je bila pravoslavna kada su krstaši uništili
Zadar kao regionalni centar.
(рас, 8. oktobar 2016 07:30) #

Te iste godine je mrmot zamotao prvu čokoladu!

Евроталибан

pre 7 godina

Isto kao sto sada umesto u EU neki hoce da budemo ruska gubernija
(Renegade, 8. oktobar 2016 09:31)

Боље руска губернија него савезник ИСИС-а.Иначе Русија је наследник Византијског царства.

atom

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Staromodan, 8. oktobar 2016 08:57) # Link komentara

Nikako, da si čitao o Vizantiji, znao bi da im je tamo Bog bio na zadnjem mestu, pa patrijaha je postavljao Car, pa je postavljao svoje, sluge za Patrijahe, i ovaj mu posle toga poništi prvi brak, ili drugi. Otac je ubija Sina ili sekao mu uši i nos, da ga ovaj ne bi nasledio, jer je bio zakon da unakaženi čovek nikada ne može biti Car. Sin uzme majku za ženu, pošto ova ubije muža.
I Vizajtiju su uništili Arabljani, koji su je 1000 godina, malo po malo komadali, bilo oko 15 opsada Carigrada od strane Arabljana, svaka je trajala po nekoliko godina

Srpkinja

pre 7 godina

Srbi imaju naviku tj. sklonost da ponizavajuce govore o Bugarima, o bugarskom narodu kao manje vrednom od Srba, medjutim, iz ovog kratkog, ali jako informativnog teksta o nekim dogadjanjima na dvorovima Vizantije vidi se jasno koliko je Bugarska sa svojim vladarima igrala veliku ulogu u Vizantiji. O Srbiji i srBskim vladarima ni reci. Tek na kraju nesto o Dusanu silnom...Pa on od silne siline i "velicine" svog samoproglasenog carstva nije uspeo da prosiri to carstvo bar do Jadrana (danas bi imali more), a kamoli da ide do Grcke, do Soluna, da pomaze ovim Zilotima da zadrze grad. Mnogo toga je od nasih istoricara naduvanog o srBskoj istoriji.
(PoluBugarin, 8. oktobar 2016 09:23)

@PoluBugarin
Nije Dušanovo carstvo izlazilo na 1 mego na 3 mora: Jadransko, Jonsko i Egejsko.
Evo ti karta.
http://cdn.tf.rs/2015/05/31/Karta-Dusanovog-carstva-kakva-se-moze-videti-u-udzbenicima.-Mnogi-je-smatraju-netacnom-jer-ne-obuhvata-sve-oblasti-pod-carevom-vlascu-670x865.jpg

Amerikanac

pre 7 godina

Nigde se na zapadu ne pise negativno o Vizantiji, kao sto je neko napisao ispod. Zapadni istoricari daju veliki kredit svemu sto je Vizantija uradila i priznaju da je bila ekonomska i kulturna sila vise od 10 vekova. Priznaju i da je renesansa nastala kada su se Vizantijski intelektualci pomerili u Italiju posle pada Carigrada. Ali sve ovo ne znaci da je Vizantija bila drzava svetaca kao sto pravoslavni fanatici zele da prikazu. Naprotiv to je bila imperija a svaka imperija je puna intriga, zavera, korupcije. Tako da oladite malo, nema nikakve zavere zlog satanizovanog zapada da se ocrni pravoslavlje i Vizantija, vec samo da se pokaze kako je to mocno carstvo imalo i svoju mracnu stranu.

nevski

pre 7 godina

@ hriscanin
da malo pojasnimo....
uticaj La Andalusa na zapadnu civilizaciju je veliki,da nije bilo Mavara,od X do XIV veka,zapadna evropa bi bila divljina kao sto je i bila. Medjutim,uticaj Vizantije je isto tako nemerljiv,i,pocinje malo pre samog njenog pada kada je na hiljadu izbeglica bukvalno preplavilo Italiju ,Francusku,postavsi nosioci necega sto se zvalo humanizam i renesansa. Uticaj je visestruk,od naucnog,zakonodavnog pa cak i Vizantijska moda,obelezili su celu epohu humanizma i renesanse...Prva strogo zapadno evropska,katolicko protentstanska afirmacija i emancipacija dolazi tek sa Barokom ,mozda i najlepsim periodom i epohom ljudske civilizacije u kom je uspesno sintetizovano sve dotad steceno i nauceno.

Evo,samo mala dopuna,sa strucne strane,od moje malenkosti...doduse,ovo je moje misljenje,ne pod obavezno i tacno.

Komša

pre 7 godina

@Polu Bugarin
To da li je Dušan svakog trenutka mogao da kontroliše 100% svoje teritorije nije argument kojim kartu možemo proglasiti za neistinitu.
Retko koji vladar u to vreme mogao je obezbediti u svakom trenutku svoje vladavine red i mir na kompletnoj svojoj teritoriji.Uvek je bilo pobuna,češće vlastele,pobekad naroda,uvek je bilo previranja- politički život se tada odvijao na taj način.
Da,to je karta Dušanovog carstva i to su teritorije koje je više- manje držao pod kotrolom (manje od deset godina) a onda je carstvo počelo da se urušava.
Ono što je pogrešno (i u čemu se slažemo) je piredjenje Dušanovog carstva (i sredbjevekovnih država uopšte) sa nacionalnim državama kasnijeg perioda.
Dušan je bio Srbin i to je sve šro je u tom carstvu srpsko.To je od početka zamišljeno kao multietička država,kakva je bila i Vizantija.
Sve srednjevekovne elite nisu imale nikakav osećaj za narod već su narodi bili njihov posed,kao i zemlja i srpski vladari se nisu razlikovali od drugih.
A kontrola- pa ni turski sultan nije mogao da kontroliše dahije pa je teritorija Srbije pripadala Turskoj.Nije to argument.

Zhishka

pre 7 godina

Sreca pa ima komentatora koji su uceni, inace bi nam ove vijesti ostavile
Potpuno los osjecaj prema nasoj bliskoj Vizantiji, jacoj os Rimskog carstva duplo!!!Ponosimo se nasom istorijom, nicija nije cista al n" jedne su cistije od drugih. Cinjenica je da je Italija izgradjena od ukradenog novca i materijala, cak su citave skulpture donosili iz Vizantije ije (cuveni konji na crkvi sv Marka u veneciji - alo, to je ko da donese Ajfelov toranj u Albaniju)

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Zaboravili ste ono sto je u stvari dovelo do pada: cetvrti krstaski rat i noz u ledja "brace" hriscana koji su tako nastavili i do danasnjih dana
(Blade, 07. oktobar 2016 23:00)

Da da, Konstantinopolj je bio mocan i sjajan, Romejsko carstvo cvrsto kao stena, njegovi vladari i aristokratija uzviseni hriscanskim vrednostima, ali su milostivo zatvarali oci pred opsadama i pljackama. Ne zbog toga sto su vladari bili nesposobni, cinovnici i sudovi korumpirani, je li tako?
Stvarno vam spc iz devedesetih pomutila pamet svojim nakaradnim tumacenjima knjiga - doduse, knjige i nauka su oduvek bile najveci neprijatelj iste.

Goran

pre 7 godina

Sto se tice 4. Krizarskog rata, ima nekoliko stvari.
20 godina prije toga dogodila se pobuna u Bizantu gdje je izvrsen masakr nad katolicima. Ubijeno je 50.000 katolika. Od tog dogadjaja je zapocelo nepovjerenje katolika prema pravoslavcima.
Sto se tice pljacke Carigrada, svrgnuti car je pozvao krizare da osvoje grad za njega i da ga vrate na vlast. Nakon sto su to ucinili, trazili su da im se plati obecano. Car ih je, po bizantskom obicaju, prevario. Nakon toga su krizari sami sebe naplatili, doduse i vise nego sto je bilo dogovoreno.

Tako je to

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Staromodan, 8. oktobar 2016 08:57)

Sigurno nisu propali zbog ovoga sto si naveo. Prosto i jednostavno su ih vremenom vojnicki nadjacali narodi na Balkanu i u Maloj Aziji i to je to. Sada to za boga, pa nijedna vlast kroz istoriju nikada i nije bas postovala hriscanska nacela, evo ga recimo car Dusan koji je ubio sopstvenog oca samo da bi dosao na vlast. Tako stvari funkcionisu od sveta i veka, vlastela i aristrokratija vladaju a sirotinja laje.

Komša

pre 7 godina

@Polubugarin
Ima takvih i Srba i Bugara.Nažalost,nacionalni romantizam i prekrajanje istorije zarad politike posle oslobodjenja od Turaka je učinilo svoje.
Osim perioda Asparuhovog stvaranja Bugarske države posle upada Bugara preko Dobrudže i stapanja sa Srbima (Slovenima) konflikti Srba i Bugara su bili isključivo stvar vlastele a ne naroda.
Što je najzanimljivije,samo stvaranje Bugarske države (opis) demantuje Grke i njihove podmetačine o kasnom dolasku Slovena.
Polovina bar Nemanjića je bila probugarskog raspoloženja a glavni neprijatelj im je bila Vizantija.Sam Dušan,kojeg pominješ je bio blagonaklon prema Bugarima i smatrao ih prirodnim saveznicima (sasvim ispravno).
Vidim da su se neki zgranuli surovošću Vizantije.Neverovatan šok a u stvari realan i dobar tekst - šta bi tek rekli kada bi počeli da čačkamo po Nemanjićima.
Svuda je bilo tako ili slično jer su se peoblemi tako rešavali.

?

pre 7 godina

@PoluBugarin
Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?

Daska

pre 7 godina

(Milan, 8. oktobar 2016 09:31)

Slicno je bilo u krstaskim ratovima - krstasi su krenuli u rat na poziv cara, ovaj im nije pruzio nikakvu potporu jer se dogovorio sa Turcima, skoro pomrli od gladi kod Antiohije.

Fidelio

pre 7 godina

vizantijski prilog istoriji ljudskih gadosti... od Rima do Konstantinopolja prica ista. red orgija, red ubistava u familiji, red podlih i gramzivih planova, red kukavicluka i izdaje.
(bljak, 8. oktobar 2016 00:02)

A sve to isključivo da bi se ovaj ili onaj dočepao vlasti i moći, bez obzira na cenu. Što samo dokazuje koliko su bili ljudski i nama bliski. Jer neke stvari se NIKAD ne menjaju...

Milan

pre 7 godina

@ Petar
Netačno! Rusija je više od 100 godina želela da oslobodi Carigrad ali je svaki put nailazila na ujedinjenje svih zapadnih država kako bi je sprečile. Za zapad Rusko zauzimanje bosfora je bilo noćna mora. Krimski rat 1853 i berlinski kongres 1878 su akti protiv širenja Rusije na jug.

Komša

pre 7 godina

@EBT
Na mestu je vaša kritika komentatora @Mayday jer je njegov komentar politički ostrašćen.
Ako pročitamo komentar @nevski videćemo samo delić uticaja Vizantije na Evropu (pa i na nas).
Srbi su skloni idealizaciji prošlosti i nekom nacionalnom romantizmu i sve posmatraju kroz te naočare.
Ono što je istina je da su imperije koje su postojale uticale na našu kulturu - Vizantijska,Austrougarska,Turska.Ni jedna od njih nije naša,ni jedna nam nije bila prijatelj i sve bi morali da ih posmatramo isto - isključivo kao na faktore koji su uticali na našu kulturu i na razvoj našeg društva.
Identifikacija sa bilo kojom od ove tri Imperije je pogrešna i štetna stvar ( mnogo štete nam je donelo posmatranje istorije na takav način).

atom

pre 7 godina

najintigantrije o vizantiji je da ona nikada nije ni postojala. ta drzava je bila rimsko carstvo na cijem celu se nalazio rimski car do samog kraja 1453 godine
(max, 08. oktobar 2016 00:04)

Jeste bila Rimska republika, koja je imala dva kralja dva patrijaha, ali jednog Cara. A ustoličenje je samo mogao napraviti Patrijarh iz Carigrada i niko drugi, po starim obredima, jedini Vizantiski Car koji se proglasio u Rimu i kojeg je ustolicio Papa bio je Karlo Veliki.
Inace u teksu je zaboravljeno navesti da je na dvoru u Carigradu Incest bio vrlo neretka pojava. Mnogo careva se rodilo putem brata i sestre.

verba volant

pre 7 godina

Promašila sam članak, evo komentara na pravom mestu.greškom ode na Hilandar.
Imali smo mi hrišćani sreća, a sa nama i cela Evropa, da se Bajazit i Tamerlan nisu ujedinili ( iz rasno verskih razloga ), već su se potukli medjusobno.
Kakav Konstantinopolj, kakav Beč, pregazili bi zajedno Evropu do severnog mora.

Jadeni

pre 7 godina

bin nicht blind!- u krivu si. Ne postoje uopce dvije povijesti (ili historije,kako ti draze). Katedra za povijest na Heidelbergu, Harvardu, Istanbulu ili Moskvi - gotovo uopce se ne razlikuju kod svojih najboljih predstavnika i suradnja je svakodnevna. Postoje neslaganja, ali ne na razini sveucilista, vec eventualno na osobnim vidjenjima pojedinaca,a takvih neslaganja ima uvijek i na razini jednog sveucilista. Ovo o cemu ti govoris vrijedi jedino za populiste, politiare i ostale koji to prenose na suvremena dogadjanja. I jos nesto - najbolji svjetski istrazitelji povijesti (historicari) rijetko spominju "nase krajeve" ne iz nekih skrivenih namjera, vec naprosto zato sto se radi velikim djelom o rubnim i manje vaznim podrucijima bilo Zapada ( dalmacija i mleci) , bilo Istoka (srbija i bizant).

hiavata

pre 7 godina

Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
(Staromodan, 08. oktobar 2016 08:57)

U par recenica si uspeo da spojis nespojivo. Ucite istoriju i gnev Boga. Sam se diskvalifikovao.

Tostao

pre 7 godina

I da..glave orla na Vizantinskom grbu simbolizuju, leva Rim a desna Konstantinopolj. Dve prestonice Rimskog/Romejskog carstva.

Ne shvatam zašto su istog orla preuzeli Nemanjići? Takav orao se nalazi još na Habzburgškom grbu, zastavi Albanije, grb takođe prisvojila dinastija Petrovića u Crnoj Gori i, naravno, Rusija.

asvetorimskocarstvo

pre 7 godina

Naziv Vizantija je dat od istoriografa da bi se pravila razlika između antičkog Rimskog carstva i Istočnog Rimskog carstva. Da ne bi dolazilo do zabune, tj. da se nebi mešalo a ne zato ne može biti naslednik. Vizantija nije naslednik, već nastavak Rimskog carstva s promenjenim glavnim gradom.
(Ma ja, 8. oktobar 2016 09:38)

Zar? Nisam primetio da insistiraju na istom principu kada pričaju o Svetom Rimskom Carstvu tj. o Nemačkoj...

bin nicht blind

pre 7 godina

jadeni@
Upravo si sam sebe demantovao.Gde si studirao,na zapadu,pa zar neznas da ima uvek dve istine,dve istorije najmanje.I ja sam verovao da se kod nas laze i falsifikuje a da zapad objektivno uci.Kada sam dosao na zapad i dosta ucio,shvatio sam da je to ista laz,samo obrnuto!Istina je moguce negde izmedju i ni jednoj ni drugoj strani ne treba verovati na slepo.

Stiff Upper Lip

pre 7 godina

Dosta komentara iz susjedstva, jer je prepoznata tema da bi se Hr botovi ukljucili u diskusiju....Tek, onako, da primetim....
I, jos jedna interesantna stvar: knjizavnost, umetnost, humane i prirodne nauke, postojale su cetiri veka pre humanizma i renesanse na strani Zapadnog rimskog carstva...

PoluBugarin

pre 7 godina

@PoluBugarin
Nije Dušanovo carstvo izlazilo na 1 mego na 3 mora: Jadransko, Jonsko i Egejsko.
Evo ti karta.
[link]
(Srpkinja, 8. oktobar 2016 11:07)

Crtac ove karte spada u istu kategoriju ljudi, kojoj pripadaju i istoricari koji govore neistinu, izvrcu istinu, od neslavnog prave slavno. Da li ti zaista mislis da je Dusan ovo sto je na karti prikazano zaista mogao da kontrolise? Ovo su karte za srpsku decu koja idu u osnovnu skolu, i sluze propagandi i odgajanju dece u duhu velicine i nadmoci srpske nacije. Ne kazem, sve nacije friziraju svoje istorije, ulepsavaju ih, precutkuju ono sto je lose, ali Srbi brate/sestro bas preterase u tome. Na ovoj karti ispada da je skoro cela Grcka pripadala Dusanovom carstvu, i Solun samim tim. Procitaj jos jednom zadnji deo ovog teksta "Solunski Ziloti", pa se zapitaj, zasto bi Ziloti zvali Dusana u pomoc, ne bi li Solun odbranili od aristokrata, ako taj grad ionako vec pripada Dusanu?

Nadmetanje okupatora

pre 7 godina

Rim je dosta preuzeo iz grcke i drugih kultura koje su okupirali, kao i vizantija. Okrutnost vladara nije u skladu sa hriscanskim vrednostima i olaksala je posao osmanlijama.

Zoki

pre 7 godina

Мало баланса у коментарима би било пожељно. Млетачки дужд који је јуришао на Цариград је ослепљен као младић у том истом Цариграду, пар деценија раније. Крсташе је у Цариград довео бивши византијски цар, који онда није имао пара да их плати, као што је обећао. Иначе је тај поход био анатемисан од стране папе још када су напали Задар. Царство се до задњег дана звало ”римско”, односно ромејско (Imperium Romanum, Βασιλεία τῶν Ῥωμαίων) - једно и једино. Ни византијско, ни источно.
Током највећег дела српске средњевековне историје, ми и Бугари смо ратовали са Византијом и склапали свезе са сваким ко је ратовао против њих. Док нам није дошло у главу... Што се тиче односа последњих српских владара, мислите ли да је Стефан Лазаревић имао потребе да свраћа у Цариград и узима титулу деспота? Мислите ли да је Ђурађ Бранковић имао потребе да финансира обнову цариградских зидина? Знате ли да то ”деспот” уствари значи ”деспот римског (византијског) царства”?
За нас Србе су поучне две ствари из византијске историје. Једна је подела на два навијачка табора која је умало довела до пропасти царства. Тада су то били плави и зелени, ми имамо Партизан и Звезду, Грци ПАОК и Олимпијакос. Ти табори су и онда и данас били више од спорта и навијања. Друга ствар је да је пропаст Византије почела када се одрекла провинција и свела на велеград.

vlade

pre 7 godina

Vizantija nije bila neprijatelj Srbiji, jer smo u srednjem veku sve pokupili od njih.. počev od vere, običaja, arhitekture, uređenja, vojske.. jeste da smo non stop ratovali, ali u srednjem veku je to bilo normalno.. svakako nam nisu bili veći neprijatelji nego što su nam danas ovi kvazi prijatelji sa zapada..

Ma ja

pre 7 godina

"Zar? Nisam primetio da insistiraju na istom principu kada pričaju o Svetom Rimskom Carstvu tj. o Nemačkoj...
(asvetorimskocarstvo, 8. oktobar 2016 11:55"

Ponavljam: istoriografi, tj. istoričari (tj. moje kolege (čitaj, ja sam istoričar)) su dali taj naziv da bi se pravila razlika, da se ne bi mešale babe i žabe. Sveto Rimsko Carstvo Nemačkog naroda nema veze s Rimom (govorim o onom Antičkom). To je bio samo pokušaj Nemaca da se povežu s Rimom. A ako baš hoćete i Rusi su Moskvu nazvali Trećim Rimom (Drugi je Konstantinopolj) jer su time hteli da kažu kako su oni nastavljači Rima. Dok s druge strane Vizantija (Tj. Istočno Rimsko carstvo) jeste legitimni nastavljač Rimskog (Antičkog) carstva. Ali pošto se zovu isto (Jer Vizantinci nisu sebe nazivali istočnim Rimljanima već samo Rimljanima), osmišljen je naziv Vizantija. Dakle radi se o olakšavanju razumevanja istorije, a ne prekrajanju. Zamislite da se sve države na svetu zovu istim imenom (nek to za primer bude X). Ako se sve države zovu X, kako ćeš onda znati Kada ti neko kaže "živim u državi X" o kojoj se državi radi. Stoga je u istoriografiji dato ime Vizantija, a ne zbog teorija zavere da kao hoće Zapad da im porekne pravo na nošenju rimskog imena. Kada kao argument spominjete Sveto Rimsko Carstvo Nemačog Naroda, imajte na umu dakle i da Rusi (pravoslavni, nezapadni narod) je isto tako pokušao da preuzme rimsko nasleđe.

john mcclane @ Tostao

pre 7 godina

potpuno netacno. Vizantijski orao je zapravo rimski orao i mi svi nosimo rimskog orla, sto jasno pokazuje ciju tradiciju bastinimo i da smo svi deo iste, evropske civilizacije. Inace dve glave rimskog orla su predstavljale Senat i narod Rimski. Zvanicni naziv rimske drzave (republike i carstva (principata i dominat)) je bio Senatus populusque Romanum ili ti SPQR, skracenicu koju dan danas mozete videti sirom italije. Taj orao je nastao jos u VI veku pre nase ere kad su se rimljani oslobodili etrurske dominacije i osnovali republiku. Dakle 1,000 godina pre nego je KOnstantinopolj uopste podignut u IV v.n.e i 500 godina pre nego sto je RIm uopste zauzeo Balkan u I veku p.n.e

poz

pre 7 godina

Poznanje u Duhu je Caru Konstantinu odredilo put i učvrstilo veru kada mu se Bog obratio znakom na nebu "Ovim pobedjuj".
Tako se i Vizantija na Kosovu poznaje u Duhu.Kroz ikonografiju, liturgiju, sluzbu...

PoluBugarin

pre 7 godina

@PoluBugarin
Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?
(?, 8. oktobar 2016 16:08)

Izgleda da je osvajao samo teritorije gde nije bilo otpora. Kako inace objasniti da nije bio u stanju Solun da osvoji, a sve oko Soluna bez problema. Pa ljudi, i dan danas, kad krenete od makedonske granice prema Solunu, levo i desno "pustinja", nema gradova, sela, nekih naseobina...A zamislite koliko je lako bilo osvajati te delove u 13 veku. Pa tu nikoga nije bilo. Tu si dosao, video, prosetao se, i proglasio svojim.

PG.081

pre 7 godina

Samo sam cekao komentare kako ce neko da napise "Ovaj ili onaj je bio Srbin."
U doba kad nacije nisu ni postojale, ali dbr...Srbin je.

bzvz

pre 7 godina

(@, 8. oktobar 2016 16:03)
Govoris iz danasnje perspektive. Tada nije toliko bila bitna ni nacija ni vera bio si odan svom gospodaru, svom nadredjenom ma ko on bio.

YIFY

pre 7 godina

Kao i svaka civilizacija, carstvo, kraljevstvo, stagod na Zemlji... Puno intriga, robova, orgija, masakara, ratova, prevara, pobuna i sl...

Ovo ubijenje vladara smo ocigledno mi istocni Evropljani doktorirali, mada ni drugima nije strano, ali kod nas to traje vec 2000 god skoro.

PoluBugarin

pre 7 godina

Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?
(?, 8. oktobar 2016 16:08)

Sve je to bilo samo na papiru njegovo. Prakticno nije imao kontrole nad tim prostranstvima. Tvoje je samo ono sto kontrolises svakog momenta 100%, a Dusan, samo sto se je povukao sa novo-osvojene teritorije, vec je pocelo raskrajenje te iste. Zato mu je carevina toliko "dugo" i trajala. Samo to hocu da kazem i nista drugo.

орах

pre 7 godina

@@
дакле, византија пропаде јер су срби хтели да имају своју самосталну државу!?

PoluBugarin

pre 7 godina

Srbi imaju naviku tj. sklonost da ponizavajuce govore o Bugarima, o bugarskom narodu kao manje vrednom od Srba, medjutim, iz ovog kratkog, ali jako informativnog teksta o nekim dogadjanjima na dvorovima Vizantije vidi se jasno koliko je Bugarska sa svojim vladarima igrala veliku ulogu u Vizantiji. O Srbiji i srBskim vladarima ni reci. Tek na kraju nesto o Dusanu silnom...Pa on od silne siline i "velicine" svog samoproglasenog carstva nije uspeo da prosiri to carstvo bar do Jadrana (danas bi imali more), a kamoli da ide do Grcke, do Soluna, da pomaze ovim Zilotima da zadrze grad. Mnogo toga je od nasih istoricara naduvanog o srBskoj istoriji.

Staromodan

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.

ssss

pre 7 godina

I u neko doba dodjose neki sloveni, onako zatucani, nastanise se u vizantijskom komsiluku, uzese hriscanstvo. Pa od tih neukih i nepismenih slovena nastadose Srbi. E onda ti nesrecni Srbi imadose probleeeema do dana danasnjeg, jer su nepismeni, zatucani, a i dodjose iz nekih cudnih predjela i ne uklapahu se na prostorima danasnjeg Balkana. Ne znam ni sto su dolazili. Tuzni i zalosni. Prevaliti toliki put, sa sve zenama trudnim, starcima nemocnim, djecom kratkog koraka, bolesnicima nepokretnim i doci tamo gdje zive vidjeni i umni iliri i otjerati ih. Eeeej, otjerati takve ljude. Ma dosta je. Imo bi' ja pisati o tim Srbima mnogo mnogo, al me strah, naljutice se: hrvati, bosnjaci, albanci i ostaliii.

Alan Ford

pre 7 godina

Nemoguće, Vizantija je vrhunac pravoslavlja i moći kome mi internet komentatori težimo i svi bi smo se vratiti sad u nju odmah kad bi mogli da nam seku noseve i vade oči.

Mayday

pre 7 godina

(poz, 08. oktobar 2016 09:13)

U Vojvodini nikada crkve nisu bile u Vizantijskom stilu sve do povampirene SPC iz 90ih kada je krenulo na divlje da se gradi od donacija građana a ni dan danas ih nisu sagradili. I onda neko priča o otimačini.

Goran

pre 7 godina

Sto se tice 4. Krizarskog rata, ima nekoliko stvari.
20 godina prije toga dogodila se pobuna u Bizantu gdje je izvrsen masakr nad katolicima. Ubijeno je 50.000 katolika. Od tog dogadjaja je zapocelo nepovjerenje katolika prema pravoslavcima.
Sto se tice pljacke Carigrada, svrgnuti car je pozvao krizare da osvoje grad za njega i da ga vrate na vlast. Nakon sto su to ucinili, trazili su da im se plati obecano. Car ih je, po bizantskom obicaju, prevario. Nakon toga su krizari sami sebe naplatili, doduse i vise nego sto je bilo dogovoreno.

Евроталибан

pre 7 godina

Isto kao sto sada umesto u EU neki hoce da budemo ruska gubernija
(Renegade, 8. oktobar 2016 09:31)

Боље руска губернија него савезник ИСИС-а.Иначе Русија је наследник Византијског царства.

max

pre 7 godina

najintigantrije o vizantiji je da ona nikada nije ni postojala. ta drzava je bila rimsko carstvo na cijem celu se nalazio rimski car do samog kraja 1453 godine

Rapa Nui

pre 7 godina

Sad oni peru istoriju,ali katolici su uništili Vizantiju.Do
1203. Dalmacija je bila pravoslavna kada su krstaši uništili
Zadar kao regionalni centar.
(рас, 8. oktobar 2016 07:30) #

Te iste godine je mrmot zamotao prvu čokoladu!

рас

pre 7 godina

Vizantijsko carstvo su uništili krstaši 1204.Pljačkali su
60 godina i od tog zlata je podignuta italija,pogotovo
Venecija.Kulturno je vizantija do tada bila daleko ispred
zapada,ali sad su naučnici,knjige,znanje krenuli put katolika.
Sad oni peru istoriju,ali katolici su uništili Vizantiju.Do
1203. Dalmacija je bila pravoslavna kada su krstaši uništili
Zadar kao regionalni centar.

poz

pre 7 godina

Srbi kao narod su nasledili vizantijska obelezja i kulturu a srpska crkva njenu duhovnost.
Cela Vizantija tu dobija smisao u multietničnosti Srbije.
Mi to moramo pokazati na Kosovu, Srbi i njihova crkva tu će proslaviti Vizantiju i njene careve.

Remetnik

pre 7 godina

Pa kako li je ovo carstvo zivelo hiljadu godina kroz mnogo epoha kada su se samo klali I kastrirali? Sramota je pisati ovako o Romejima koji su zaduzili Evropu vise nego bilo koja civlizacija na zapadu ikada.

Joc@

pre 7 godina

Izgleda da uspeva – ocrniti jednu od najkulturnijih drzava u istoriji ljudskog roda. Izborom sve samih bedastoca medju ovih 10. A ko prati pravoslavnu svetootacku literaturu zna da upravo iz Vizantije poticu najlepsi biseri, i da je narod Vizantije postovao i voleo svoje sinove, jer su ga privodili kulturi o kojoj ovi drugi, ni culi nisu.

Betonjerka

pre 7 godina

Doci ce vreme pa ce nam priredjivati tekstove o 'gadostima srpskih vladara' pod nekim slicnim naslovom, ne bi li se stideli sopstvene istorije.
Uzgred, vizantijska je i nasa istorija, s'obzirom da smo nasledili kulturu.

A vi dragi citaoci, budite nemi, jer tako treba.

obrazuj se o narode serbski

pre 7 godina

Lep tekst, da naucimo o sebi.
Vidite kako pljuvanje zapada i njihove dekadencije sada postaje licemerno..

Inace za panjeve koji ne znaju, Srbija je bila deo Vizantije u svakom smislu, kao sto je Sumadija deo Srbije.

PoluBugarin

pre 7 godina

@PoluBugarin
Nije Dušanovo carstvo izlazilo na 1 mego na 3 mora: Jadransko, Jonsko i Egejsko.
Evo ti karta.
[link]
(Srpkinja, 8. oktobar 2016 11:07)

Crtac ove karte spada u istu kategoriju ljudi, kojoj pripadaju i istoricari koji govore neistinu, izvrcu istinu, od neslavnog prave slavno. Da li ti zaista mislis da je Dusan ovo sto je na karti prikazano zaista mogao da kontrolise? Ovo su karte za srpsku decu koja idu u osnovnu skolu, i sluze propagandi i odgajanju dece u duhu velicine i nadmoci srpske nacije. Ne kazem, sve nacije friziraju svoje istorije, ulepsavaju ih, precutkuju ono sto je lose, ali Srbi brate/sestro bas preterase u tome. Na ovoj karti ispada da je skoro cela Grcka pripadala Dusanovom carstvu, i Solun samim tim. Procitaj jos jednom zadnji deo ovog teksta "Solunski Ziloti", pa se zapitaj, zasto bi Ziloti zvali Dusana u pomoc, ne bi li Solun odbranili od aristokrata, ako taj grad ionako vec pripada Dusanu?

atom

pre 7 godina

najintigantrije o vizantiji je da ona nikada nije ni postojala. ta drzava je bila rimsko carstvo na cijem celu se nalazio rimski car do samog kraja 1453 godine
(max, 08. oktobar 2016 00:04)

Jeste bila Rimska republika, koja je imala dva kralja dva patrijaha, ali jednog Cara. A ustoličenje je samo mogao napraviti Patrijarh iz Carigrada i niko drugi, po starim obredima, jedini Vizantiski Car koji se proglasio u Rimu i kojeg je ustolicio Papa bio je Karlo Veliki.
Inace u teksu je zaboravljeno navesti da je na dvoru u Carigradu Incest bio vrlo neretka pojava. Mnogo careva se rodilo putem brata i sestre.

Евроталибан

pre 7 godina

Ми Срби тј наши преци су такође криви због пада Византије, уместо да су стали уз државу која нас је прихватила, чији смо део били и која је поделила своју културу са нама, ми смо је черупали као наши западни пријатељи и хорде из Азије, али што је учињено учињено је, нема назад.

Poro

pre 7 godina

I samo da znate da svaki turcin zna datum pada Konstantinopolisa, te im je veoma jasno da su na Balkanu jos uvek osvajaci.
(Vila sa Dedinja, 08. oktobar 2016 00:46)
Turci nemaju pojma o datumu pada, sta vise, ogromna vecina nema pojma da su 500 godina pokoravali Srbiju. Ljudi zive svoje zivote u 21. Veku. Niko se ne pali na Balkanske osvajace.

Bahamut with 50 red eyes

pre 7 godina

Jos neke cak zanimljive cinjenice o Romeji,istocnom Rimu :
1, Zadrzali vrednost zlatnika i cistocu istog punih 500 godina.
2.Kroz Codex iuris civilis i digeste jos u 6 veku uveli vladavinu prava.
3 osnovali jos 425 PRVI SVETSKI UNIVERZITET,za vlasti Teodosija II.Potpuna je laz da su Bolonja,Salamanka i sl najstariji.Mladji su 800 godina !!!
3.Uveli zastitne carine za svoju proizvodnju jos u 7 ili 8 veku!
4.Predali varvarskom Zapadu hriscanstvo kad je bio spreman da ga prihvati.
5.Sacuvali Evropu od Arabljana i brojnih varvara.
6.Zajedno sa Grcima i Rimom postavili temelje evropske civilizacije.
7.Jos mnogo toga shto savremena vazica istoriografija ni pod razno ne sme da prizna!!

Blade

pre 7 godina

Zaboravili ste ono sto je u stvari dovelo do pada: cetvrti krstaski rat i noz u ledja "brace" hriscana koji su tako nastavili i do danasnjih dana

Zhishka

pre 7 godina

Sreca pa ima komentatora koji su uceni, inace bi nam ove vijesti ostavile
Potpuno los osjecaj prema nasoj bliskoj Vizantiji, jacoj os Rimskog carstva duplo!!!Ponosimo se nasom istorijom, nicija nije cista al n" jedne su cistije od drugih. Cinjenica je da je Italija izgradjena od ukradenog novca i materijala, cak su citave skulpture donosili iz Vizantije ije (cuveni konji na crkvi sv Marka u veneciji - alo, to je ko da donese Ajfelov toranj u Albaniju)

Riječanin Italijan - nipošto Talijan

pre 7 godina

Što se tiče Samuila... Koliko se ja sjećam iz jugoslavenske osnovne škole, on je bio makedonski car i imao je prijestolnicu u Ohridu. Kako to da ovdje piše da je bio bugarski car? Nisam sarkastičan, već me doista zanima odkud to? Osim toga, svaki stoti u toj povorci je ostavljen sa jednim okom intaktnim tako da su mogli vidjeti kuda ići. Hodali su u koloni držeći se za rame od onoga ispred sebe. Probajte zamisliti taj put, te patnje i koračanja kroz balkanski kamenjar. Stravično.

LjudskaPriroda

pre 7 godina

Intrigantne cinjenice? Pa ovo je ustvari festival nasilja, bestijalnog mucenja i pokolja. Nije ni danas puno bolje. Nije ni cudo sto vanzemaljci ne zele nikakav kontakt sa covecanstvom..

Walter White

pre 7 godina

Najzanimljiviju ste izostavili, poslednji vizantijski car Konstantin Dragas po majcinoj liniji srbin, uzeo je majcino prezime. Majka mu se zvala Jelena, iz loze Nemanjica. Poginuo 1343 prilikom borbe za odbranu Konstantinopolja od osmanlija, na zalost nije uspeo. Njegove kosti su i dalje u zidinama grada.

poz

pre 7 godina

Poznanje u Duhu je Caru Konstantinu odredilo put i učvrstilo veru kada mu se Bog obratio znakom na nebu "Ovim pobedjuj".
Tako se i Vizantija na Kosovu poznaje u Duhu.Kroz ikonografiju, liturgiju, sluzbu...

орах

pre 7 godina

11. своје царство нису звали византијом. назив је наметнут од стране западних историографа, јер само запад може бити наследник рима, а не и православно ромејско царство. запад, а не турци, су и уништили ромеје.

Jadeni

pre 7 godina

Znate li sto je u biti zabrinjavajuce? To sto se neki u tolikoj mjeri identificiraju sa jednim davnim carstvom da ih u biti na osobnoj razini diraju ovakvi clanci. Uopce se ovako postavljati prema povijesti staroj preko 500 godina je apsolutno suludo. Inace, studirao sam na tom "zapadu" i apsolutna je glupost da se o Bizantskom carstvu govori lose ili sa nekim predrasudama. Dapace, vrlo je cjenjeno i izucavano isto kao stara Grcka ili Rim i o svakoj od ovih civilizacija navode se ovakve stvari (koje su se cesto dogadjale i ne smije ih se stavljati van konteksta vremena. Citajte recimo Svetonija - pa to je pravi trash o rimskome dvoru i bizarnostima tamo). Inace istine radi - Samuilo nikako ne moze biti Makedonac , vec iskljucivo Bugarski vladar i ama bas svi izvori ga tako navode. Takodjer, gradovi na dalmatinskoj obali nisu nikada bili pod upravom bizantskog carstva niti su bili "pravoslavni" , vec je granica interesa bila u zaledju ili se placao odredjeni danak u novcu (i nemojte to gledati kroz suvremene rh - sr odnose jer je besmisleno... i takav pogled moze iskljucivo koristiti za ispoljavanje osobnih frustracija pojedinaca sa obje strane, a sa povijescu nema nikakve veze).

@

pre 7 godina

Koliko strucnjaka i pravoslavnih pravednika, kivnih na Zapadnu Evropu zbog pljacke Carigrada i Vizantije.
A ne pominjete patriote, da su Srbi, ne katolici, ucestvovali u unistenju Vizantije? Car Dusan ju je oslabio na zapadu, uzeo joj teritorije i omogucio Osmanlijama da jacaju na Istoku! Je li Carigradski Patrijarh prokleo Dusana ili zapadnjake? Ko je jurisao sa Osmanlijama na Carigrad 1453? SRPSKI inzenjeri rusili su zidine Carigrada, poslao ih vladar Srbije da pomogne sultanu! A Katolici branili grad i izginuli zajedno sa Vizantincima. To ne znate je li patriote?

ime

pre 7 godina

Najrazvijenije i najnaprednije carstvo ikada.
Čije tekovine (u političkom, ekonomskom, kulturnom...) smislu koriste današnje države.
Inače, pravilno je reći Romejsko carstvo.

Hriscanin

pre 7 godina

Neki komentatori precjenjuju uticaj Vizantije na "civilizovanje" zaapdne Evrope.
Jedan od velikih ako ne i najvecih faktora civilizovanja zapada stizao je preko Španije, od mavarsko-arapske vladavine nekoliko vijekova.
Samo jedan primjer, prvi univerzitet u zapadnoj Evropi,u Kordobi onsovan je zahvaljujuci arapskom uticaju ,gde su se sacuvala i anticka djela,prevedena na arapski;
I da, nisam musliman niti iko od mojih predaka je bio musliman,ali ne smijemo zanemariti cinjenicu da je u srednjem vijeku arapske zemlje bile u pogledu kulture i nauke ono sto je danas Amerika(rekao sam kulture i nauke, a ne ljudskih prava)

bljak

pre 7 godina

vizantijski prilog istoriji ljudskih gadosti... od Rima do Konstantinopolja prica ista. red orgija, red ubistava u familiji, red podlih i gramzivih planova, red kukavicluka i izdaje.

Последњи Мохиканац

pre 7 godina

Ова царица Теодора ме подсећа на типичне представнице данашњих "модерних" девојака које не презају ни од чега да у својим амбициозним плановима покажу "карактер грабљивице", не би ли се богато удале или извукле неку корист у виду спонзорских поклона. Иначе, јако занимљив текст, иако сматрам да није написам само на основу сачуваних писаних доказа, већ је пуно тога и измишљено, преувеличано, онако док се преносило с колена на колено. Хауг!

tony

pre 7 godina

alo bre, srbi! vizantija je vazda bila srpski neprijatelj! vekovima smo se borili protiv njih. jos od vlastimira pa na dalje. par puta smo bili saveznici i ništa više. srbija nije bila vizantija. srbija je bila srbija! neki bugarin je lepo primetio da nas ne pominju nešto u ovom tekstu, pa batko, to je zato što smo bili neprijatelji. mi se pominjemo u mnogo drugačijem kontekstu. a vi što se identifikujete sa vizantijom, knjige u šake pa na učenje. ali, prave knjige a ne falsifikate.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Zaboravili ste ono sto je u stvari dovelo do pada: cetvrti krstaski rat i noz u ledja "brace" hriscana koji su tako nastavili i do danasnjih dana
(Blade, 07. oktobar 2016 23:00)

Da da, Konstantinopolj je bio mocan i sjajan, Romejsko carstvo cvrsto kao stena, njegovi vladari i aristokratija uzviseni hriscanskim vrednostima, ali su milostivo zatvarali oci pred opsadama i pljackama. Ne zbog toga sto su vladari bili nesposobni, cinovnici i sudovi korumpirani, je li tako?
Stvarno vam spc iz devedesetih pomutila pamet svojim nakaradnim tumacenjima knjiga - doduse, knjige i nauka su oduvek bile najveci neprijatelj iste.

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

A srpskih cetiri "c" je zapravo cetiri "beta" slova sa grba (amblema) familije Paleologi . Sto je skracenica od "Kralj Kraljeva vlada kraljevima".

Nasa drzava ima znak jedne veoma vazne familije iz imperije koja je naslednik rimskog trona, Cezare, i naravno carskog dvogravog orla. A kako se znak nasao na nasem modernom grbu to ne znam.

E sad interesantno je da je nasa drzava zapravo ucestvovala u nekoliko ratova i opsada protiv vizantije i tako doprinela i sopstvenoj pripasti.

Poslednji car Vizantije Konstantin Dragash je bio "polu srbin" i viteski je nestao u brbi na zidinama posle poslednje liturgije u crkvi Sveta Sofija.

I samo da znate da svaki turcin zna datum pada Konstantinopolisa, te im je veoma jasno da su na Balkanu jos uvek osvajaci.

Agapije

pre 7 godina

Jedinstveno carstvo postojalo je prvih 400 godina. Istočno rimsko carstvo opstalo je hiljadu godina duže od zapadnog. Mnogo gore stvari dešavale su se u zapadnom delu carstva koje je trajalo jedva vek ipo. Ustvari proglašenje imperije i monarhije uništilo je demokratsku kontrolu javnih službenika.

nik

pre 7 godina

Ne bi carstvo trajalo 1000 godina da ga ovako možete predstavljati. Preporučena literatura: Georgije Ostrogorski - Kulturna istorija Vizantije.

Daska

pre 7 godina

(Milan, 8. oktobar 2016 09:31)

Slicno je bilo u krstaskim ratovima - krstasi su krenuli u rat na poziv cara, ovaj im nije pruzio nikakvu potporu jer se dogovorio sa Turcima, skoro pomrli od gladi kod Antiohije.

EBT

pre 7 godina

@Mayday Crkve u Vojvodini nisu bile u vizantijskom stilu, jer je to zabranjivala austrijska, odnosno ugraska vlast. S druge strane, postojece crkve na koje mislis se grade prevashodno u XIX veku, kada se i u Knezevini Srbiji grade crkve u baroknom stilu. Tek kasnije, pocetkom XX veka se javlja "povratak" vizantijskog stila, a to se po ujedinjenju 1918. siri i na Vojvodinu. U svakom slucaju, treba da znas da je nezamislivo da se krajem XX veka BILO GDE gradi nova crkva u barkonom stilu. Toga nema ni u Austriji, Madzarskoj, Nemackoj itd. Na kraju, kakvog je stila npr. Koviljski manastir?
Ne razumem potrebu pojedinih stanovnika Vojvodine da vestacki prave nekakav sopstveni identitet. Zna se sta su Vojvodjani - Srbi precani sa svojim posebnostima, principijelno istim kao i svaki regionalni ogranak nekog naroda. U sebi nosimo i delic Vizantije, i to je ono sto nas razlikuje od nasih komsija.
Bacvanin starosedelac.

PoluBugarin

pre 7 godina

Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?
(?, 8. oktobar 2016 16:08)

Sve je to bilo samo na papiru njegovo. Prakticno nije imao kontrole nad tim prostranstvima. Tvoje je samo ono sto kontrolises svakog momenta 100%, a Dusan, samo sto se je povukao sa novo-osvojene teritorije, vec je pocelo raskrajenje te iste. Zato mu je carevina toliko "dugo" i trajala. Samo to hocu da kazem i nista drugo.

Black George

pre 7 godina

Ovo kao Igra Prestola! E ovaj Martin opasno pokrao materijale :-) evnusi (varis), ziloti (vrapci) onda ovaj car sto su hteli da ga ubiju kad je bio kod hazara a on dosao sa vojskom bugarskog kana i osvetio se (deneris i dotraci) ... :-)

Srpkinja

pre 7 godina

Srbi imaju naviku tj. sklonost da ponizavajuce govore o Bugarima, o bugarskom narodu kao manje vrednom od Srba, medjutim, iz ovog kratkog, ali jako informativnog teksta o nekim dogadjanjima na dvorovima Vizantije vidi se jasno koliko je Bugarska sa svojim vladarima igrala veliku ulogu u Vizantiji. O Srbiji i srBskim vladarima ni reci. Tek na kraju nesto o Dusanu silnom...Pa on od silne siline i "velicine" svog samoproglasenog carstva nije uspeo da prosiri to carstvo bar do Jadrana (danas bi imali more), a kamoli da ide do Grcke, do Soluna, da pomaze ovim Zilotima da zadrze grad. Mnogo toga je od nasih istoricara naduvanog o srBskoj istoriji.
(PoluBugarin, 8. oktobar 2016 09:23)

@PoluBugarin
Nije Dušanovo carstvo izlazilo na 1 mego na 3 mora: Jadransko, Jonsko i Egejsko.
Evo ti karta.
http://cdn.tf.rs/2015/05/31/Karta-Dusanovog-carstva-kakva-se-moze-videti-u-udzbenicima.-Mnogi-je-smatraju-netacnom-jer-ne-obuhvata-sve-oblasti-pod-carevom-vlascu-670x865.jpg

hiavata

pre 7 godina

Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
(Staromodan, 08. oktobar 2016 08:57)

U par recenica si uspeo da spojis nespojivo. Ucite istoriju i gnev Boga. Sam se diskvalifikovao.

Varangian

pre 7 godina

@BH dijete, 8. oktobar 2016 00:05
Ne "Istanbul". Nikada "Istanbul". Taj grad se zvao - za mnoge se i danas tako zove, a nadam se da će se ponovo tako zvanično zvati - Κωνσταντινούπολις/Κωνσταντινούπολη. Alternativno, Miklagarðr. Glede Osmanlija - od njih veće zlo, teško da je ikada postojalo. Za cca. šest vekova postojanja Otomanskog Carstva, počinili su više zločina - genocida, kulturocida... - nego antički Rim, španski konkvistadori, Treći Reich, SSSR i kineska "Velika proleterska kulturna revolucija" zajedno.

Mada je većina stvari objavljenih u tekst istinita, ne bih to nazvao najzanimljivijim stvarima o državi čiji je naziv bio Imperium Romanum/Βασιλεία Ῥωμαίων. Zašto ne biste objavili članak koji bi adresirao činjenicu da bez Vizantije ne bi bilo savremene Europe i europske civilizacije? Uostalom, Vizantija je ta koja je bila direktno odgovorna za renaissance.
Kad je već pomenut Četvrti krstaški/križarski rat - bio je to pohod pokrenut pod pokroviteljstvom pape Inoćentija/Innocenta III u cilju oslobađanja Svete Zemlje koju su Ayyubidi osvojili 1187., a koji je bolesno ambiciozni mletački Dužd/Doge Enrico Dandolo praktično aproprirao i iskoristio da, pre svega, preotme vizantijske posede u Dalmaciji (Zadar JESTE bio najbitniji). Ali i da se oslobodi vrhovne Vizantijske vlasti. Često se zaboravlja (konvinijentno) da je Mletačka Republika/Serenìsima Repùblica Vèneta zapravo do 1204. bila vazal/klijent Vizantije.

Ma ja

pre 7 godina

"11. своје царство нису звали византијом. назив је наметнут од стране западних историографа, јер само запад може бити наследник рима, а не и православно ромејско царство. запад, а не турци, су и уништили ромеје. (орах, 8. oktobar 2016 07:49)"

Naziv Vizantija je dat od istoriografa da bi se pravila razlika između antičkog Rimskog carstva i Istočnog Rimskog carstva. Da ne bi dolazilo do zabune, tj. da se nebi mešalo a ne zato ne može biti naslednik. Vizantija nije naslednik, već nastavak Rimskog carstva s promenjenim glavnim gradom.

bin nicht blind

pre 7 godina

jadeni@
Upravo si sam sebe demantovao.Gde si studirao,na zapadu,pa zar neznas da ima uvek dve istine,dve istorije najmanje.I ja sam verovao da se kod nas laze i falsifikuje a da zapad objektivno uci.Kada sam dosao na zapad i dosta ucio,shvatio sam da je to ista laz,samo obrnuto!Istina je moguce negde izmedju i ni jednoj ni drugoj strani ne treba verovati na slepo.

vlade

pre 7 godina

Vizantija nije bila neprijatelj Srbiji, jer smo u srednjem veku sve pokupili od njih.. počev od vere, običaja, arhitekture, uređenja, vojske.. jeste da smo non stop ratovali, ali u srednjem veku je to bilo normalno.. svakako nam nisu bili veći neprijatelji nego što su nam danas ovi kvazi prijatelji sa zapada..

PoluBugarin

pre 7 godina

@PoluBugarin
Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?
(?, 8. oktobar 2016 16:08)

Izgleda da je osvajao samo teritorije gde nije bilo otpora. Kako inace objasniti da nije bio u stanju Solun da osvoji, a sve oko Soluna bez problema. Pa ljudi, i dan danas, kad krenete od makedonske granice prema Solunu, levo i desno "pustinja", nema gradova, sela, nekih naseobina...A zamislite koliko je lako bilo osvajati te delove u 13 veku. Pa tu nikoga nije bilo. Tu si dosao, video, prosetao se, i proglasio svojim.

@ bole nis

pre 7 godina

Car Samuilo se krunisao za cara Bugara. Vasilije II koji ga je porazio u bici na Belasici 1014 je sebi nadenuo ime Bugaroubica. Valjda on bolje zna sa kim je ratovao od danasnjim makedonakih "istoricara falsifikatora" koji svakog koji bio na proputovanju kroz MK proglase makedoncem, poput Marka Kraljevica, celu kucu Mrnjavcevica, Dragaša i Dejanovica...

atom

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Staromodan, 8. oktobar 2016 08:57) # Link komentara

Nikako, da si čitao o Vizantiji, znao bi da im je tamo Bog bio na zadnjem mestu, pa patrijaha je postavljao Car, pa je postavljao svoje, sluge za Patrijahe, i ovaj mu posle toga poništi prvi brak, ili drugi. Otac je ubija Sina ili sekao mu uši i nos, da ga ovaj ne bi nasledio, jer je bio zakon da unakaženi čovek nikada ne može biti Car. Sin uzme majku za ženu, pošto ova ubije muža.
I Vizajtiju su uništili Arabljani, koji su je 1000 godina, malo po malo komadali, bilo oko 15 opsada Carigrada od strane Arabljana, svaka je trajala po nekoliko godina

Tostao

pre 7 godina

Od Japana, preko Kine, Kmerskog carstva, Britanije, Rima, Inka, Maja, Mongola, "civilizovane" Evrope u liku Španaca, Rusa, Germana, Normana, Francuza - čitav taj Srednji vek je najmračniji period u istoriji čovečanstva. Veliko pitanje je koliko je hrišćanstvo dobrih stvari donelo? Nesporno je da je mnogo više zla iznedrilo.

P.S. Pišite nešto o Persiji. Onoj Persiji pre islama.

Stiff Upper Lip

pre 7 godina

Dosta komentara iz susjedstva, jer je prepoznata tema da bi se Hr botovi ukljucili u diskusiju....Tek, onako, da primetim....
I, jos jedna interesantna stvar: knjizavnost, umetnost, humane i prirodne nauke, postojale su cetiri veka pre humanizma i renesanse na strani Zapadnog rimskog carstva...

Milan

pre 7 godina

@ Petar
Netačno! Rusija je više od 100 godina želela da oslobodi Carigrad ali je svaki put nailazila na ujedinjenje svih zapadnih država kako bi je sprečile. Za zapad Rusko zauzimanje bosfora je bilo noćna mora. Krimski rat 1853 i berlinski kongres 1878 su akti protiv širenja Rusije na jug.

Amerikanac

pre 7 godina

Nigde se na zapadu ne pise negativno o Vizantiji, kao sto je neko napisao ispod. Zapadni istoricari daju veliki kredit svemu sto je Vizantija uradila i priznaju da je bila ekonomska i kulturna sila vise od 10 vekova. Priznaju i da je renesansa nastala kada su se Vizantijski intelektualci pomerili u Italiju posle pada Carigrada. Ali sve ovo ne znaci da je Vizantija bila drzava svetaca kao sto pravoslavni fanatici zele da prikazu. Naprotiv to je bila imperija a svaka imperija je puna intriga, zavera, korupcije. Tako da oladite malo, nema nikakve zavere zlog satanizovanog zapada da se ocrni pravoslavlje i Vizantija, vec samo da se pokaze kako je to mocno carstvo imalo i svoju mracnu stranu.

Petar

pre 7 godina

@nikšićko
Taj film, bez dileme, svakako ima korisnik pouka,ali je lajt motiv za njegovo kreiranje bio da se Rusija prikaze naslednicom Vizantijske imperije, a Moskva/Petrograd novim 3. Rimom. Ipak istina je da su Rusi jedini pravoslavni narod koji je postao svetska imperija kao sto je to u svoje vreme bila i Vizantija. Rusi i kad su bili imperija, nisu hteli ni zeleli da oslobode Konstantinopolj koji bi opet mogao zasijati kao centar hriscanstva i pravoslavlja, nego su gradili svoju prestonicu.Takav grad bi im vise smetao, pa je bilo lakse i bolje reci sto je izgubljeno, izgubljeno, jer Konstantinopolj sigurno ne bi mogao biti samo ruski, vec univerzalno hriscanski(pravoslavan). Rusi su i za pan-slavizam, ali tako da drugi slovenski narodi mogu biti samo ruski podanici. Dakle nema iskrenosti kao ni sa zapadom, postoje samo interesi, dominacija i tacka. Da je drugacije ne bi bilo imperija.
Naravoucenije, gledajmo samo interese nase zemlje i naroda i pravilno tumacimo istoriju.

Born in purple

pre 7 godina

Vrime je za tekst o majci svih mama FENICKOJ REPUBLICI
Upoznajte nas malo bolje o toj drevno misticnoj strukturi koja je tako zaduzila i inspirirala nase zemaljske vođe da je tako zdusno kopiraju i nakon par tisuca godina... Ne govorim ovo bez veze jer svaki cudovisni i neshvatljivi obicaj ili tradicija vuce odgovor na istu tu FENICIJU

zoki falcon

pre 7 godina

@I neki bi Istanbul da vrate potomcima ovih i ovakvih!?
Pa osmanlije ispadose humanisti naspram ovih.
(BH dijete, 8. oktobar 2016 00:05)
Osmanlije su , da bi izbegle borbe oko prestola, uvele jedan vrlo human običaj da se u trenutku stupanja na presto pobiju sva sultanova braća i sve odaliske iz harema koje su bile trudne ! Dodušem posle su se malko civilizovali pa su braću zatvarali u posebne odaje "kafeze" gde bi bili zatočeni do smrti !
A za one koji se isčuđavaju o Samuilu, on je bugarin od glave do pete. E sad što makedonci hoće da, uz Filipa Velikog i Aleksandra , prisvoje i Samuila to je druga stvar ;

asvetorimskocarstvo

pre 7 godina

Naziv Vizantija je dat od istoriografa da bi se pravila razlika između antičkog Rimskog carstva i Istočnog Rimskog carstva. Da ne bi dolazilo do zabune, tj. da se nebi mešalo a ne zato ne može biti naslednik. Vizantija nije naslednik, već nastavak Rimskog carstva s promenjenim glavnim gradom.
(Ma ja, 8. oktobar 2016 09:38)

Zar? Nisam primetio da insistiraju na istom principu kada pričaju o Svetom Rimskom Carstvu tj. o Nemačkoj...

орах

pre 7 godina

@@
дакле, византија пропаде јер су срби хтели да имају своју самосталну државу!?

Milan

pre 7 godina

@ riječanin italian
@ bole.ns
Jugoslovenska istorija je malo prepravljala činjenice ne bi li dala istorijsku osnovu za postojanjevrepublike makedonije. Uhvatili su se samuila jer je prestonica bio Ohrid. Istina je da se u svim istorijskim izvorima Samuilo deklariše kao bugarski car i verovatno bi se mnogo čudio da zna da ga neko smatra makedoncem.

?

pre 7 godina

@PoluBugarin
Zato sto je sve osim samog utvrdjenog grada i pripadalo Dusanu. Okolina je bila srpska teritorija, Solun nije osvojen. I da, skoro cela Grcka je bila pod njegovom kontrolom. Sta je tu cudno i nemoguce? Po kojoj to mapi i po cijoj istoriji to nije bila njegova teritorija?

verba volant

pre 7 godina

Promašila sam članak, evo komentara na pravom mestu.greškom ode na Hilandar.
Imali smo mi hrišćani sreća, a sa nama i cela Evropa, da se Bajazit i Tamerlan nisu ujedinili ( iz rasno verskih razloga ), već su se potukli medjusobno.
Kakav Konstantinopolj, kakav Beč, pregazili bi zajedno Evropu do severnog mora.

Komša

pre 7 godina

@Polubugarin
Ima takvih i Srba i Bugara.Nažalost,nacionalni romantizam i prekrajanje istorije zarad politike posle oslobodjenja od Turaka je učinilo svoje.
Osim perioda Asparuhovog stvaranja Bugarske države posle upada Bugara preko Dobrudže i stapanja sa Srbima (Slovenima) konflikti Srba i Bugara su bili isključivo stvar vlastele a ne naroda.
Što je najzanimljivije,samo stvaranje Bugarske države (opis) demantuje Grke i njihove podmetačine o kasnom dolasku Slovena.
Polovina bar Nemanjića je bila probugarskog raspoloženja a glavni neprijatelj im je bila Vizantija.Sam Dušan,kojeg pominješ je bio blagonaklon prema Bugarima i smatrao ih prirodnim saveznicima (sasvim ispravno).
Vidim da su se neki zgranuli surovošću Vizantije.Neverovatan šok a u stvari realan i dobar tekst - šta bi tek rekli kada bi počeli da čačkamo po Nemanjićima.
Svuda je bilo tako ili slično jer su se peoblemi tako rešavali.

Tako je to

pre 7 godina

11-a cinjenica. Zapadna Evropa je 50 godina iznosila(pljačkala) zlato i dragocenosti danonoćno iz Konstantinopolja i tada je zapadna Evropa ojačala i postala to što jeste danas. Posle je na red došao ostatak sveta. Onda su krali svuda. Kada više nije bilo nigde da se krade onda su nakarikali dogove do guše. Vizantija je bila jedna od najlepših i najboljih Pravoslavnih država ikada. Propala je kada se odrekla Boga i otvorila vrata zapadu. Učite istoriju da bi znali budućnost. Istorija je učiteljica života.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Staromodan, 8. oktobar 2016 08:57)

Sigurno nisu propali zbog ovoga sto si naveo. Prosto i jednostavno su ih vremenom vojnicki nadjacali narodi na Balkanu i u Maloj Aziji i to je to. Sada to za boga, pa nijedna vlast kroz istoriju nikada i nije bas postovala hriscanska nacela, evo ga recimo car Dusan koji je ubio sopstvenog oca samo da bi dosao na vlast. Tako stvari funkcionisu od sveta i veka, vlastela i aristrokratija vladaju a sirotinja laje.

Ma ja

pre 7 godina

"Zar? Nisam primetio da insistiraju na istom principu kada pričaju o Svetom Rimskom Carstvu tj. o Nemačkoj...
(asvetorimskocarstvo, 8. oktobar 2016 11:55"

Ponavljam: istoriografi, tj. istoričari (tj. moje kolege (čitaj, ja sam istoričar)) su dali taj naziv da bi se pravila razlika, da se ne bi mešale babe i žabe. Sveto Rimsko Carstvo Nemačkog naroda nema veze s Rimom (govorim o onom Antičkom). To je bio samo pokušaj Nemaca da se povežu s Rimom. A ako baš hoćete i Rusi su Moskvu nazvali Trećim Rimom (Drugi je Konstantinopolj) jer su time hteli da kažu kako su oni nastavljači Rima. Dok s druge strane Vizantija (Tj. Istočno Rimsko carstvo) jeste legitimni nastavljač Rimskog (Antičkog) carstva. Ali pošto se zovu isto (Jer Vizantinci nisu sebe nazivali istočnim Rimljanima već samo Rimljanima), osmišljen je naziv Vizantija. Dakle radi se o olakšavanju razumevanja istorije, a ne prekrajanju. Zamislite da se sve države na svetu zovu istim imenom (nek to za primer bude X). Ako se sve države zovu X, kako ćeš onda znati Kada ti neko kaže "živim u državi X" o kojoj se državi radi. Stoga je u istoriografiji dato ime Vizantija, a ne zbog teorija zavere da kao hoće Zapad da im porekne pravo na nošenju rimskog imena. Kada kao argument spominjete Sveto Rimsko Carstvo Nemačog Naroda, imajte na umu dakle i da Rusi (pravoslavni, nezapadni narod) je isto tako pokušao da preuzme rimsko nasleđe.

Tostao

pre 7 godina

I da..glave orla na Vizantinskom grbu simbolizuju, leva Rim a desna Konstantinopolj. Dve prestonice Rimskog/Romejskog carstva.

Ne shvatam zašto su istog orla preuzeli Nemanjići? Takav orao se nalazi još na Habzburgškom grbu, zastavi Albanije, grb takođe prisvojila dinastija Petrovića u Crnoj Gori i, naravno, Rusija.

Jadeni

pre 7 godina

bin nicht blind!- u krivu si. Ne postoje uopce dvije povijesti (ili historije,kako ti draze). Katedra za povijest na Heidelbergu, Harvardu, Istanbulu ili Moskvi - gotovo uopce se ne razlikuju kod svojih najboljih predstavnika i suradnja je svakodnevna. Postoje neslaganja, ali ne na razini sveucilista, vec eventualno na osobnim vidjenjima pojedinaca,a takvih neslaganja ima uvijek i na razini jednog sveucilista. Ovo o cemu ti govoris vrijedi jedino za populiste, politiare i ostale koji to prenose na suvremena dogadjanja. I jos nesto - najbolji svjetski istrazitelji povijesti (historicari) rijetko spominju "nase krajeve" ne iz nekih skrivenih namjera, vec naprosto zato sto se radi velikim djelom o rubnim i manje vaznim podrucijima bilo Zapada ( dalmacija i mleci) , bilo Istoka (srbija i bizant).

PG.081

pre 7 godina

Samo sam cekao komentare kako ce neko da napise "Ovaj ili onaj je bio Srbin."
U doba kad nacije nisu ni postojale, ali dbr...Srbin je.

nevski

pre 7 godina

@ hriscanin
da malo pojasnimo....
uticaj La Andalusa na zapadnu civilizaciju je veliki,da nije bilo Mavara,od X do XIV veka,zapadna evropa bi bila divljina kao sto je i bila. Medjutim,uticaj Vizantije je isto tako nemerljiv,i,pocinje malo pre samog njenog pada kada je na hiljadu izbeglica bukvalno preplavilo Italiju ,Francusku,postavsi nosioci necega sto se zvalo humanizam i renesansa. Uticaj je visestruk,od naucnog,zakonodavnog pa cak i Vizantijska moda,obelezili su celu epohu humanizma i renesanse...Prva strogo zapadno evropska,katolicko protentstanska afirmacija i emancipacija dolazi tek sa Barokom ,mozda i najlepsim periodom i epohom ljudske civilizacije u kom je uspesno sintetizovano sve dotad steceno i nauceno.

Evo,samo mala dopuna,sa strucne strane,od moje malenkosti...doduse,ovo je moje misljenje,ne pod obavezno i tacno.

Fidelio

pre 7 godina

vizantijski prilog istoriji ljudskih gadosti... od Rima do Konstantinopolja prica ista. red orgija, red ubistava u familiji, red podlih i gramzivih planova, red kukavicluka i izdaje.
(bljak, 8. oktobar 2016 00:02)

A sve to isključivo da bi se ovaj ili onaj dočepao vlasti i moći, bez obzira na cenu. Što samo dokazuje koliko su bili ljudski i nama bliski. Jer neke stvari se NIKAD ne menjaju...

john mcclane @ Tostao

pre 7 godina

potpuno netacno. Vizantijski orao je zapravo rimski orao i mi svi nosimo rimskog orla, sto jasno pokazuje ciju tradiciju bastinimo i da smo svi deo iste, evropske civilizacije. Inace dve glave rimskog orla su predstavljale Senat i narod Rimski. Zvanicni naziv rimske drzave (republike i carstva (principata i dominat)) je bio Senatus populusque Romanum ili ti SPQR, skracenicu koju dan danas mozete videti sirom italije. Taj orao je nastao jos u VI veku pre nase ere kad su se rimljani oslobodili etrurske dominacije i osnovali republiku. Dakle 1,000 godina pre nego je KOnstantinopolj uopste podignut u IV v.n.e i 500 godina pre nego sto je RIm uopste zauzeo Balkan u I veku p.n.e

Nadmetanje okupatora

pre 7 godina

Rim je dosta preuzeo iz grcke i drugih kultura koje su okupirali, kao i vizantija. Okrutnost vladara nije u skladu sa hriscanskim vrednostima i olaksala je posao osmanlijama.

Komša

pre 7 godina

@EBT
Na mestu je vaša kritika komentatora @Mayday jer je njegov komentar politički ostrašćen.
Ako pročitamo komentar @nevski videćemo samo delić uticaja Vizantije na Evropu (pa i na nas).
Srbi su skloni idealizaciji prošlosti i nekom nacionalnom romantizmu i sve posmatraju kroz te naočare.
Ono što je istina je da su imperije koje su postojale uticale na našu kulturu - Vizantijska,Austrougarska,Turska.Ni jedna od njih nije naša,ni jedna nam nije bila prijatelj i sve bi morali da ih posmatramo isto - isključivo kao na faktore koji su uticali na našu kulturu i na razvoj našeg društva.
Identifikacija sa bilo kojom od ove tri Imperije je pogrešna i štetna stvar ( mnogo štete nam je donelo posmatranje istorije na takav način).

Komša

pre 7 godina

@Polu Bugarin
To da li je Dušan svakog trenutka mogao da kontroliše 100% svoje teritorije nije argument kojim kartu možemo proglasiti za neistinitu.
Retko koji vladar u to vreme mogao je obezbediti u svakom trenutku svoje vladavine red i mir na kompletnoj svojoj teritoriji.Uvek je bilo pobuna,češće vlastele,pobekad naroda,uvek je bilo previranja- politički život se tada odvijao na taj način.
Da,to je karta Dušanovog carstva i to su teritorije koje je više- manje držao pod kotrolom (manje od deset godina) a onda je carstvo počelo da se urušava.
Ono što je pogrešno (i u čemu se slažemo) je piredjenje Dušanovog carstva (i sredbjevekovnih država uopšte) sa nacionalnim državama kasnijeg perioda.
Dušan je bio Srbin i to je sve šro je u tom carstvu srpsko.To je od početka zamišljeno kao multietička država,kakva je bila i Vizantija.
Sve srednjevekovne elite nisu imale nikakav osećaj za narod već su narodi bili njihov posed,kao i zemlja i srpski vladari se nisu razlikovali od drugih.
A kontrola- pa ni turski sultan nije mogao da kontroliše dahije pa je teritorija Srbije pripadala Turskoj.Nije to argument.

YIFY

pre 7 godina

Kao i svaka civilizacija, carstvo, kraljevstvo, stagod na Zemlji... Puno intriga, robova, orgija, masakara, ratova, prevara, pobuna i sl...

Ovo ubijenje vladara smo ocigledno mi istocni Evropljani doktorirali, mada ni drugima nije strano, ali kod nas to traje vec 2000 god skoro.

Milan

pre 7 godina

Dodao bih interesantnu priču posle jedne od najvažnijih bitaka u istoriji, kada su turci pobedom nad moćnom romejskom vojskom dobili priliku da nasele malu aziju, mislim 1071. Pobedili su zahvaljujući izdaji kod romeja a turski sultan je rekao zarobljenom caru: neću te ubiti, neću te čak ni mučiti, kazniću te najsurovijom kaznom na svetu : vratiću te tvojima.

Zoki

pre 7 godina

Мало баланса у коментарима би било пожељно. Млетачки дужд који је јуришао на Цариград је ослепљен као младић у том истом Цариграду, пар деценија раније. Крсташе је у Цариград довео бивши византијски цар, који онда није имао пара да их плати, као што је обећао. Иначе је тај поход био анатемисан од стране папе још када су напали Задар. Царство се до задњег дана звало ”римско”, односно ромејско (Imperium Romanum, Βασιλεία τῶν Ῥωμαίων) - једно и једино. Ни византијско, ни источно.
Током највећег дела српске средњевековне историје, ми и Бугари смо ратовали са Византијом и склапали свезе са сваким ко је ратовао против њих. Док нам није дошло у главу... Што се тиче односа последњих српских владара, мислите ли да је Стефан Лазаревић имао потребе да свраћа у Цариград и узима титулу деспота? Мислите ли да је Ђурађ Бранковић имао потребе да финансира обнову цариградских зидина? Знате ли да то ”деспот” уствари значи ”деспот римског (византијског) царства”?
За нас Србе су поучне две ствари из византијске историје. Једна је подела на два навијачка табора која је умало довела до пропасти царства. Тада су то били плави и зелени, ми имамо Партизан и Звезду, Грци ПАОК и Олимпијакос. Ти табори су и онда и данас били више од спорта и навијања. Друга ствар је да је пропаст Византије почела када се одрекла провинција и свела на велеград.

bzvz

pre 7 godina

(@, 8. oktobar 2016 16:03)
Govoris iz danasnje perspektive. Tada nije toliko bila bitna ni nacija ni vera bio si odan svom gospodaru, svom nadredjenom ma ko on bio.