Aktuelno

Petak, 07.10.2016.

15:01

B92 Tehnopolis Podcast: Šta je sve stiglo uz Google Assistant

Izvor: B92

B92 Tehnopolis Podcast: Šta je sve stiglo uz Google Assistant IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

hiavata

pre 7 godina

(EU Citizen, 09. oktobar 2016 15:34)

Problem je sto se to verovatno nikad nece desiti. Ima dosta propalih projekata cistog linuxa na mobilnim platformama ali su svi propali jer realno nisu imali podrsku proizvodjaca hardvera. Canonical i ubuntu za mobilne,nokia, pa njen naslednik grupa radnika koji su napustili firmu i nastavili sa radim na operativnom sistemu, ima ih jos i svi su redom popropadali. Jedino je google bio dovoljno jak da natera i isforsira trziste da prihvati taj android. Na zaolost je tako a svedoci smo vremena gde jedna kompanija ce drzati tako velik monopol kao nijedna da sada, i posedovace saznanja i informacije o svakom pojedincu. Strasna buducnost nam se sprema.

Boris Pavlovic

pre 7 godina

da li biste mogli da okacite RSS feed da mozemo da se "pretplatimo" na Vas podcast i da mozemo da ga skinemo i slusamo offline?

EU Citizen

pre 7 godina

@hiavata
Ne čini vam se, imam potpuno isti utisak, ali mislim da je to dobro, Android je po meni već prešao zenit, a njegovo zatvaranje daće verovatno novi impuls razvoju zaista otvorenih mobilnih sistema koji momentalno pomalo stagnira, jer je Android prejaka konkurencija. Ja, iskreno, jedva čekam da pređem na nešto drugo, ustvari da nije po meni idiotske odluke Canonicala da ne pravi ili ne podrži pravljenje nekoga
tipa runtime okruženja u kome bi mogle da se nativno izvršavaju Android aplikacije, već bih to verovatno pre nekog vremena uradio, i čim se pojavi nešto na bazi Linuxa što će to moći ili čim neka treća strana razvije nešto slično što bi glatko i bez problema funkcionisamo za mobilni Ubuntu ili neku drugu sličnu platfirmu, uradiću to odmah, muka mi je od Googla odavno iz mnogih razloga, ali koristim dosta Android aplikacija za koje ne postoje adekvatne zamene u alternativnim platformama, pa mi treba ili nativno okruženje inkorporirano u OS ili bar nekakav "Wine" :))

hiavata

pre 7 godina

Da li mi se cini ili google polako "zatvara" android? Ubacuju funkcionalnosti direkt u android koje samo oni imaju. Nije nemoguce u skorijoj buducnosti da ce proizvodjaci poput samsunga morati da plate za taj isti android. Budimo realni, svi ti proizvodjaci bi bili nula bez androida.

boris

pre 7 godina

Moze uskoro i tema o konkurenciji mobilnih proizvodjaca.Ako izuzmemo apple i samsung koji si iznad ostalih koji brendovi napreduju na trzistu.Huawei se dobrom cenom u odnosu na kvalitet i reklamom probio na trece mesto dok deluje da su htc i lg u padu.Da li se treba ocekivati veci proboj kineskih marki xhiaomi,elephone u Evropi i kod nas?Inace Pixel deluje kao vrhunski telefon ali sa tom cenom bez velikog matketinga nece uraditi mnogo.Stvari koje on nudi nisu toliko bitne korisnicima trenutno,mozda budu za par godina.

Bwana

pre 7 godina

@I da se razumemo, ne brine mene sam Google ili Apple, niti bih imao problem s tim da ove usluge nude na slobodnom, istinski kapitalističkom tržištu, gde bi mali igrači imali neke prednosti, ono što je zaista zabrinjavajuće je evidentna i sve veća sprega socijalističko-birokratskih državnih moloha i informatičkih mega-korporacija koja ozbiljno ugrožava osnovne građanske slobode.
(EU Citizen, 07. oktobar 2016 21:30)

Mislim da grešite i da danas na delu imamo istinsko kapitalističko društvo koje u osnovi ne dozvoljava nikakve šanse malim igračima.
Osim velikih priča o građanskim slobodama, one u praksi nisu ni postojale za sve slojeve društva i brojne manjine čak ni među "starijim demokratskim nacijama" a kamoli za narode koji su imali tu nesreću da te "prosvećene demokrate" njima vladaju.
Najveće građanske slobode nastale su u zapadnom svetu upravo iz straha od komunizma i trajale su tačno do kraja hladnog (ideološkog) rata, od kada postepeno nestaju i otkrivaju pravo lice društva čija je glavna odlika nezajažljiva pohlepa i bezobzirna eksploatacija bez ikakvih fer šansi...

diktator

pre 7 godina

Bravo bravo, nastavite sa ovim, odlicno je slusati vas... Inace cudno je slusati podcast o tehnici na nasem jeziku, obicno sam navikao engleski da slusam sto se ove oblasti tice, ali naviknite me... :)

Ivan Jelić

pre 7 godina

@ja, u velikoj meri se slažem, no mislim da je to prespektiva nas koji na te uređaje gledamo drugačije. Kada kažem mi mislim na ljude koji za početak znaju ko je i šta je Cyanogen(Mod) i koji su u velikoj manjini, što je opet sasvim normalno :) Stock Android ili Google experience kako su ga svojevremeno zvali vidim kao verziju koja ima kakav takav kontinuitet dobrih performansi na duže staze. Naravno, sve to poredim sa onim što se dobija iz kutije drugih proizvođača (probao sam, koristio ili testirao većinu Android flagshipa od HTC Magica pa dalje :)). Izuzetaka svakako ima na svim stranama u svakom smislu. Isto bih mogao da kažem i na @zokin komentar, slažem se da fali sve to što fali, ali mislim da to širem krugu potencijalnih kupaca neće biti previše važno. Sa druge strane, cela AI priča o novoj eri je savršen izgovor za Google da napravi svoj uređaj i postane najdirektniji konkurent svojim Android partnerima, i to nikako ne bi trebalo zavoraviti. Manevri kompanija kao što je Google uvek su kompleksni, dešavaju se na više nivoa, sprovode na sve načine, pa su valjda zato toliko zanimljivi za praćenje, makar nama :) Da ne zavoravim, puno hvala na komentarima i slušanju! Što se Windowsa tiče, mislim da Microsoftov događaj koji nas očekuje daje odličnu priliku da se pozabavimo i njim.

ja

pre 7 godina

@Ivan Jelić-

hvala na odgovoru i analizi.

Mislim da će google taj AI izložiti zajednici kako bi osigurao android na prvoj poziciji medju mobile platformama.

Ako posegnemo malo u prošlost, google now je takodje nedavno poboljšan da može da interaguje sa third party aplikacijama - očekujem da će i novi AI da sledi taj korak. Pre svega jer im je potrebna velika baza korisnika da bi to što bolje funkcionisalo.

Sto se tiče stock Android-a, po mom skromnom mišljenju, on je već godinama vizuelmo nedovoljno atraktivan običnom korisniku. Suviše je nemaštovit i nikako ne mogu da se otmem utisku da su inženjeri a ne dizajneri imali poslednju reč u release-u. Krilatica "koristim uredjaj kako ga je google zamislio" mi nikada nije potpuno "legla" - ne verujem da se google dovoljno ozbiljno, makar do sada bavio end to end iskustvom na stock androidu. Izbacivanje pixel-a negde i potvrdjuje ovu tvrdnju - tek sad su rešili da uzmu korisničko islusyvo u svoje ruke.

Osim cyanogen fork-a u verziji 4.1, nisam imao prilike da ga koristim na duže vreme ali slažem se da je stabilan i brz u radu. Ipak, već godinama nosim HTC flagshipe koji mi takodje nikad nisu pravili probleme a performanse su na odličnom nivou. Sense UI je IMHO miljama ispred stock androida (pa i touchwiz-a) u vizuelnom smislu ali to je suviše subjektivna kategorija da o njoj vredi diskutovati.

Mislim da stock android ima više prednosti na mid i low end uredjajima gde je bitno izvući maksimalne performanse iz hardvera.

U svakom slučaju, pravi potezi google-a, osim krajnje neinspirativnog dizajna samog uredjaja - telefon izgleda u najmanku ruku "već vidjeno" i ne verujem da će podići previše obrva...

steff

pre 7 godina

Odlican podcast kao i pilot epizoda. Voleo bih da u sledecem podcastu razradite temu Windows 10 vs macOS Sierra, dokle su stigli konkurenti, koje su prednosti i mane i ko zapravo tezi ka jednom, a ko ka drugom sistemu. Hint: Prvi put u macOS-u dolazimo do upravo ovde pomenutog pocetka AI.

zoka

pre 7 godina

Uopste ne delim misljenje sa vama da je telefon najbolji zbog toga sto ce imati najnoviji softver. Najnovija verzija softvera ne znaci i da je najbolja verzija za korisnika. Apsolutno nista sto sam video u ovoj pixel verziji softvera mi ni malo nije potrebno, cak smatram pre smetnjom nego potrebom. Opcije koje vise sluze samom googleu u priklupljanju podataka nego samom korisniku, za razliku od nekih trenutnih verzija androida i njegovih podverzija kod drugih uredjaja. Po meni, precenjen uredjaj, imajuci u vidu da nema mnoge vec standardne stvari koje nude drugi uredjaji i koje su kupcima mnogo vise bitne od npr. nekog peronalnog asistenta itd. Ima skoro najvecu cenu od svih flagship uredjaja a ne nudi neke standarde kao sto su: vodootpornost, bezicno punjenje, (istinsku) opticku stabilizaciju, memorijski slot,... sto sve imamo kod nekih drugih proizvodjaca po toj ili znacajno manjoj ceni. A "originalni dizajn" koji je takodje mnogima bitna stavka pri kupovini, ne bih ni da komentarisem.

Ivan Jelić

pre 7 godina

Pozdrav svima, hvala na komentarima i slušaju! :) Što se pitanja @ja tiče, mislim da je Pixel najbolji Android flagship pre svega zato što ima najbolju "verziju" operativnog sistema. To je prednost koju će IMHO imati i kada stignu isti ili hardverski bolji telefoni. Uvek je postojala primetna razlika između Nexusa i ostalih ekvivalenata, "stock" Android bolji je od svih verzija drugih proizvođača. Pixel bi, zajedno sa ostalim uređajima koje smo videli trebalo da nas, po Googleu, uvede iz mobile ere u eru AI-ja. Ako je Google u pravu, odluka o kupovini telefona u budućnosti neće biti proizvođač, ovaj ili onaj dizajn ili mogućnost, već pripadnost tom AI baziranom ekosistemu i uslugama. Da bi Pixel dominirao moraće da dominira cela Googleova AI ideja, koja je spoj više uređaja i usluga, ne samo telefona. Koliko god telefon po sebi koliko bio dobar, Google u ovom momentu najverovatnije neće moći da parira recimo Samsungovoj logistici i iskustvu kada je plasiranje uređaja na tržište u pitanju. Ako je Google iskren, onda je ovo igra na duge staze u kojoj je Pixel ovakav kakav je pionirski korak. Ako uspeju, trebaće im mnogo Pixela, malih i velikih, jeftinih i skupih, uz sve ostalo što će uz Googleov AI i usluge činiti celinu. :)

EU Citizen

pre 7 godina

Dobra diskusija o trendovima koja čoveka još više utvrđuje u tome da traži nezavisne i open alternative za servise velikih igrača i ostane što je više moguće izvan ovog sistema, jer se pod firmom komfora i produktivnosti uvaljuje za mene lično, a verujem i za mnoge druge ljude neprihvatljiva mera intruzivnosti i gubitka kontrole nad svojim "cyber-prisustvom" koje postaje sve važnija dimenzija našeg života. Odgovor na ove holističke mega-korporatne strategije i opstanak i razvoj alternativnih oaza i načina poslovanja i "cyber-organizacije" našeg ekonomskog i društvenog života, od Linux-univerzuma, preko kripto-valuta do celog "dark" i kripto-web sveta paralelne internet-ekonomije i internet-zajednice je za mene ključno pitanje sledećih deset do petnaest godima razvoja, pre svega inkorporacija elemenata veštačke inteligencije (verovatno iskopiranih od velikih igrača i subvertiranih) čiji bi zadatak, međutim, bio ne da nas uvlači u mega-korporatne mreže, već, naprotiv, da naše živote i naš novac ostavi izvan njiovog dometa. I da se razumemo, ne brine mene sam Google ili Apple, niti bih imao problem s tim da ove usluge nude na slobodnom, istinski kapitalističkom tržištu, gde bi mali igrači imali neke prednosti, ono što je zaista zabrinjavajuće je evidentna i sve veća sprega socijalističko-birokratskih državnih moloha i informatičkih mega-korporacija koja ozbiljno ugrožava osnovne građanske slobode.

ja

pre 7 godina

Svaka cast za odlicno pripremljen podkast.

Ipak, zanima me vase misljenje da ce pixel dominirati trzistem: sta je po vama to sto google nudi, a da nece nuditi samsung, htc, lg, sto predstavlja "game changer" koji ce nas sve navesti da radije kupujemo pixel-e.

Moja 2-minutna analiza:

- novi pametni asistent ce biti dostupan svuda na androidu, pixel nema prednost

- cena nije konkurentna u odnosu na ono sto drugi nude

- postoje neke pixel-ekskluzivne funkcije koje su najavljene, koje su toliko bitne da sam ih procitao i u medjuvremenu zaboravio o cemu se radi...

srdacan pozdrav.

Marko

pre 7 godina

Dobro je, samo tako nastavite! Google igra opasnu igru, biće mnogo interesantno pratiti njih i konkurenciju, tj rat svetova kako kažete.

Marko

pre 7 godina

Dobro je, samo tako nastavite! Google igra opasnu igru, biće mnogo interesantno pratiti njih i konkurenciju, tj rat svetova kako kažete.

Ivan Jelić

pre 7 godina

Pozdrav svima, hvala na komentarima i slušaju! :) Što se pitanja @ja tiče, mislim da je Pixel najbolji Android flagship pre svega zato što ima najbolju "verziju" operativnog sistema. To je prednost koju će IMHO imati i kada stignu isti ili hardverski bolji telefoni. Uvek je postojala primetna razlika između Nexusa i ostalih ekvivalenata, "stock" Android bolji je od svih verzija drugih proizvođača. Pixel bi, zajedno sa ostalim uređajima koje smo videli trebalo da nas, po Googleu, uvede iz mobile ere u eru AI-ja. Ako je Google u pravu, odluka o kupovini telefona u budućnosti neće biti proizvođač, ovaj ili onaj dizajn ili mogućnost, već pripadnost tom AI baziranom ekosistemu i uslugama. Da bi Pixel dominirao moraće da dominira cela Googleova AI ideja, koja je spoj više uređaja i usluga, ne samo telefona. Koliko god telefon po sebi koliko bio dobar, Google u ovom momentu najverovatnije neće moći da parira recimo Samsungovoj logistici i iskustvu kada je plasiranje uređaja na tržište u pitanju. Ako je Google iskren, onda je ovo igra na duge staze u kojoj je Pixel ovakav kakav je pionirski korak. Ako uspeju, trebaće im mnogo Pixela, malih i velikih, jeftinih i skupih, uz sve ostalo što će uz Googleov AI i usluge činiti celinu. :)

ja

pre 7 godina

Svaka cast za odlicno pripremljen podkast.

Ipak, zanima me vase misljenje da ce pixel dominirati trzistem: sta je po vama to sto google nudi, a da nece nuditi samsung, htc, lg, sto predstavlja "game changer" koji ce nas sve navesti da radije kupujemo pixel-e.

Moja 2-minutna analiza:

- novi pametni asistent ce biti dostupan svuda na androidu, pixel nema prednost

- cena nije konkurentna u odnosu na ono sto drugi nude

- postoje neke pixel-ekskluzivne funkcije koje su najavljene, koje su toliko bitne da sam ih procitao i u medjuvremenu zaboravio o cemu se radi...

srdacan pozdrav.

zoka

pre 7 godina

Uopste ne delim misljenje sa vama da je telefon najbolji zbog toga sto ce imati najnoviji softver. Najnovija verzija softvera ne znaci i da je najbolja verzija za korisnika. Apsolutno nista sto sam video u ovoj pixel verziji softvera mi ni malo nije potrebno, cak smatram pre smetnjom nego potrebom. Opcije koje vise sluze samom googleu u priklupljanju podataka nego samom korisniku, za razliku od nekih trenutnih verzija androida i njegovih podverzija kod drugih uredjaja. Po meni, precenjen uredjaj, imajuci u vidu da nema mnoge vec standardne stvari koje nude drugi uredjaji i koje su kupcima mnogo vise bitne od npr. nekog peronalnog asistenta itd. Ima skoro najvecu cenu od svih flagship uredjaja a ne nudi neke standarde kao sto su: vodootpornost, bezicno punjenje, (istinsku) opticku stabilizaciju, memorijski slot,... sto sve imamo kod nekih drugih proizvodjaca po toj ili znacajno manjoj ceni. A "originalni dizajn" koji je takodje mnogima bitna stavka pri kupovini, ne bih ni da komentarisem.

EU Citizen

pre 7 godina

Dobra diskusija o trendovima koja čoveka još više utvrđuje u tome da traži nezavisne i open alternative za servise velikih igrača i ostane što je više moguće izvan ovog sistema, jer se pod firmom komfora i produktivnosti uvaljuje za mene lično, a verujem i za mnoge druge ljude neprihvatljiva mera intruzivnosti i gubitka kontrole nad svojim "cyber-prisustvom" koje postaje sve važnija dimenzija našeg života. Odgovor na ove holističke mega-korporatne strategije i opstanak i razvoj alternativnih oaza i načina poslovanja i "cyber-organizacije" našeg ekonomskog i društvenog života, od Linux-univerzuma, preko kripto-valuta do celog "dark" i kripto-web sveta paralelne internet-ekonomije i internet-zajednice je za mene ključno pitanje sledećih deset do petnaest godima razvoja, pre svega inkorporacija elemenata veštačke inteligencije (verovatno iskopiranih od velikih igrača i subvertiranih) čiji bi zadatak, međutim, bio ne da nas uvlači u mega-korporatne mreže, već, naprotiv, da naše živote i naš novac ostavi izvan njiovog dometa. I da se razumemo, ne brine mene sam Google ili Apple, niti bih imao problem s tim da ove usluge nude na slobodnom, istinski kapitalističkom tržištu, gde bi mali igrači imali neke prednosti, ono što je zaista zabrinjavajuće je evidentna i sve veća sprega socijalističko-birokratskih državnih moloha i informatičkih mega-korporacija koja ozbiljno ugrožava osnovne građanske slobode.

ja

pre 7 godina

@Ivan Jelić-

hvala na odgovoru i analizi.

Mislim da će google taj AI izložiti zajednici kako bi osigurao android na prvoj poziciji medju mobile platformama.

Ako posegnemo malo u prošlost, google now je takodje nedavno poboljšan da može da interaguje sa third party aplikacijama - očekujem da će i novi AI da sledi taj korak. Pre svega jer im je potrebna velika baza korisnika da bi to što bolje funkcionisalo.

Sto se tiče stock Android-a, po mom skromnom mišljenju, on je već godinama vizuelmo nedovoljno atraktivan običnom korisniku. Suviše je nemaštovit i nikako ne mogu da se otmem utisku da su inženjeri a ne dizajneri imali poslednju reč u release-u. Krilatica "koristim uredjaj kako ga je google zamislio" mi nikada nije potpuno "legla" - ne verujem da se google dovoljno ozbiljno, makar do sada bavio end to end iskustvom na stock androidu. Izbacivanje pixel-a negde i potvrdjuje ovu tvrdnju - tek sad su rešili da uzmu korisničko islusyvo u svoje ruke.

Osim cyanogen fork-a u verziji 4.1, nisam imao prilike da ga koristim na duže vreme ali slažem se da je stabilan i brz u radu. Ipak, već godinama nosim HTC flagshipe koji mi takodje nikad nisu pravili probleme a performanse su na odličnom nivou. Sense UI je IMHO miljama ispred stock androida (pa i touchwiz-a) u vizuelnom smislu ali to je suviše subjektivna kategorija da o njoj vredi diskutovati.

Mislim da stock android ima više prednosti na mid i low end uredjajima gde je bitno izvući maksimalne performanse iz hardvera.

U svakom slučaju, pravi potezi google-a, osim krajnje neinspirativnog dizajna samog uredjaja - telefon izgleda u najmanku ruku "već vidjeno" i ne verujem da će podići previše obrva...

steff

pre 7 godina

Odlican podcast kao i pilot epizoda. Voleo bih da u sledecem podcastu razradite temu Windows 10 vs macOS Sierra, dokle su stigli konkurenti, koje su prednosti i mane i ko zapravo tezi ka jednom, a ko ka drugom sistemu. Hint: Prvi put u macOS-u dolazimo do upravo ovde pomenutog pocetka AI.

Ivan Jelić

pre 7 godina

@ja, u velikoj meri se slažem, no mislim da je to prespektiva nas koji na te uređaje gledamo drugačije. Kada kažem mi mislim na ljude koji za početak znaju ko je i šta je Cyanogen(Mod) i koji su u velikoj manjini, što je opet sasvim normalno :) Stock Android ili Google experience kako su ga svojevremeno zvali vidim kao verziju koja ima kakav takav kontinuitet dobrih performansi na duže staze. Naravno, sve to poredim sa onim što se dobija iz kutije drugih proizvođača (probao sam, koristio ili testirao većinu Android flagshipa od HTC Magica pa dalje :)). Izuzetaka svakako ima na svim stranama u svakom smislu. Isto bih mogao da kažem i na @zokin komentar, slažem se da fali sve to što fali, ali mislim da to širem krugu potencijalnih kupaca neće biti previše važno. Sa druge strane, cela AI priča o novoj eri je savršen izgovor za Google da napravi svoj uređaj i postane najdirektniji konkurent svojim Android partnerima, i to nikako ne bi trebalo zavoraviti. Manevri kompanija kao što je Google uvek su kompleksni, dešavaju se na više nivoa, sprovode na sve načine, pa su valjda zato toliko zanimljivi za praćenje, makar nama :) Da ne zavoravim, puno hvala na komentarima i slušanju! Što se Windowsa tiče, mislim da Microsoftov događaj koji nas očekuje daje odličnu priliku da se pozabavimo i njim.

diktator

pre 7 godina

Bravo bravo, nastavite sa ovim, odlicno je slusati vas... Inace cudno je slusati podcast o tehnici na nasem jeziku, obicno sam navikao engleski da slusam sto se ove oblasti tice, ali naviknite me... :)

boris

pre 7 godina

Moze uskoro i tema o konkurenciji mobilnih proizvodjaca.Ako izuzmemo apple i samsung koji si iznad ostalih koji brendovi napreduju na trzistu.Huawei se dobrom cenom u odnosu na kvalitet i reklamom probio na trece mesto dok deluje da su htc i lg u padu.Da li se treba ocekivati veci proboj kineskih marki xhiaomi,elephone u Evropi i kod nas?Inace Pixel deluje kao vrhunski telefon ali sa tom cenom bez velikog matketinga nece uraditi mnogo.Stvari koje on nudi nisu toliko bitne korisnicima trenutno,mozda budu za par godina.

hiavata

pre 7 godina

Da li mi se cini ili google polako "zatvara" android? Ubacuju funkcionalnosti direkt u android koje samo oni imaju. Nije nemoguce u skorijoj buducnosti da ce proizvodjaci poput samsunga morati da plate za taj isti android. Budimo realni, svi ti proizvodjaci bi bili nula bez androida.

Bwana

pre 7 godina

@I da se razumemo, ne brine mene sam Google ili Apple, niti bih imao problem s tim da ove usluge nude na slobodnom, istinski kapitalističkom tržištu, gde bi mali igrači imali neke prednosti, ono što je zaista zabrinjavajuće je evidentna i sve veća sprega socijalističko-birokratskih državnih moloha i informatičkih mega-korporacija koja ozbiljno ugrožava osnovne građanske slobode.
(EU Citizen, 07. oktobar 2016 21:30)

Mislim da grešite i da danas na delu imamo istinsko kapitalističko društvo koje u osnovi ne dozvoljava nikakve šanse malim igračima.
Osim velikih priča o građanskim slobodama, one u praksi nisu ni postojale za sve slojeve društva i brojne manjine čak ni među "starijim demokratskim nacijama" a kamoli za narode koji su imali tu nesreću da te "prosvećene demokrate" njima vladaju.
Najveće građanske slobode nastale su u zapadnom svetu upravo iz straha od komunizma i trajale su tačno do kraja hladnog (ideološkog) rata, od kada postepeno nestaju i otkrivaju pravo lice društva čija je glavna odlika nezajažljiva pohlepa i bezobzirna eksploatacija bez ikakvih fer šansi...

EU Citizen

pre 7 godina

@hiavata
Ne čini vam se, imam potpuno isti utisak, ali mislim da je to dobro, Android je po meni već prešao zenit, a njegovo zatvaranje daće verovatno novi impuls razvoju zaista otvorenih mobilnih sistema koji momentalno pomalo stagnira, jer je Android prejaka konkurencija. Ja, iskreno, jedva čekam da pređem na nešto drugo, ustvari da nije po meni idiotske odluke Canonicala da ne pravi ili ne podrži pravljenje nekoga
tipa runtime okruženja u kome bi mogle da se nativno izvršavaju Android aplikacije, već bih to verovatno pre nekog vremena uradio, i čim se pojavi nešto na bazi Linuxa što će to moći ili čim neka treća strana razvije nešto slično što bi glatko i bez problema funkcionisamo za mobilni Ubuntu ili neku drugu sličnu platfirmu, uradiću to odmah, muka mi je od Googla odavno iz mnogih razloga, ali koristim dosta Android aplikacija za koje ne postoje adekvatne zamene u alternativnim platformama, pa mi treba ili nativno okruženje inkorporirano u OS ili bar nekakav "Wine" :))

Boris Pavlovic

pre 7 godina

da li biste mogli da okacite RSS feed da mozemo da se "pretplatimo" na Vas podcast i da mozemo da ga skinemo i slusamo offline?

hiavata

pre 7 godina

(EU Citizen, 09. oktobar 2016 15:34)

Problem je sto se to verovatno nikad nece desiti. Ima dosta propalih projekata cistog linuxa na mobilnim platformama ali su svi propali jer realno nisu imali podrsku proizvodjaca hardvera. Canonical i ubuntu za mobilne,nokia, pa njen naslednik grupa radnika koji su napustili firmu i nastavili sa radim na operativnom sistemu, ima ih jos i svi su redom popropadali. Jedino je google bio dovoljno jak da natera i isforsira trziste da prihvati taj android. Na zaolost je tako a svedoci smo vremena gde jedna kompanija ce drzati tako velik monopol kao nijedna da sada, i posedovace saznanja i informacije o svakom pojedincu. Strasna buducnost nam se sprema.

EU Citizen

pre 7 godina

Dobra diskusija o trendovima koja čoveka još više utvrđuje u tome da traži nezavisne i open alternative za servise velikih igrača i ostane što je više moguće izvan ovog sistema, jer se pod firmom komfora i produktivnosti uvaljuje za mene lično, a verujem i za mnoge druge ljude neprihvatljiva mera intruzivnosti i gubitka kontrole nad svojim "cyber-prisustvom" koje postaje sve važnija dimenzija našeg života. Odgovor na ove holističke mega-korporatne strategije i opstanak i razvoj alternativnih oaza i načina poslovanja i "cyber-organizacije" našeg ekonomskog i društvenog života, od Linux-univerzuma, preko kripto-valuta do celog "dark" i kripto-web sveta paralelne internet-ekonomije i internet-zajednice je za mene ključno pitanje sledećih deset do petnaest godima razvoja, pre svega inkorporacija elemenata veštačke inteligencije (verovatno iskopiranih od velikih igrača i subvertiranih) čiji bi zadatak, međutim, bio ne da nas uvlači u mega-korporatne mreže, već, naprotiv, da naše živote i naš novac ostavi izvan njiovog dometa. I da se razumemo, ne brine mene sam Google ili Apple, niti bih imao problem s tim da ove usluge nude na slobodnom, istinski kapitalističkom tržištu, gde bi mali igrači imali neke prednosti, ono što je zaista zabrinjavajuće je evidentna i sve veća sprega socijalističko-birokratskih državnih moloha i informatičkih mega-korporacija koja ozbiljno ugrožava osnovne građanske slobode.

ja

pre 7 godina

@Ivan Jelić-

hvala na odgovoru i analizi.

Mislim da će google taj AI izložiti zajednici kako bi osigurao android na prvoj poziciji medju mobile platformama.

Ako posegnemo malo u prošlost, google now je takodje nedavno poboljšan da može da interaguje sa third party aplikacijama - očekujem da će i novi AI da sledi taj korak. Pre svega jer im je potrebna velika baza korisnika da bi to što bolje funkcionisalo.

Sto se tiče stock Android-a, po mom skromnom mišljenju, on je već godinama vizuelmo nedovoljno atraktivan običnom korisniku. Suviše je nemaštovit i nikako ne mogu da se otmem utisku da su inženjeri a ne dizajneri imali poslednju reč u release-u. Krilatica "koristim uredjaj kako ga je google zamislio" mi nikada nije potpuno "legla" - ne verujem da se google dovoljno ozbiljno, makar do sada bavio end to end iskustvom na stock androidu. Izbacivanje pixel-a negde i potvrdjuje ovu tvrdnju - tek sad su rešili da uzmu korisničko islusyvo u svoje ruke.

Osim cyanogen fork-a u verziji 4.1, nisam imao prilike da ga koristim na duže vreme ali slažem se da je stabilan i brz u radu. Ipak, već godinama nosim HTC flagshipe koji mi takodje nikad nisu pravili probleme a performanse su na odličnom nivou. Sense UI je IMHO miljama ispred stock androida (pa i touchwiz-a) u vizuelnom smislu ali to je suviše subjektivna kategorija da o njoj vredi diskutovati.

Mislim da stock android ima više prednosti na mid i low end uredjajima gde je bitno izvući maksimalne performanse iz hardvera.

U svakom slučaju, pravi potezi google-a, osim krajnje neinspirativnog dizajna samog uredjaja - telefon izgleda u najmanku ruku "već vidjeno" i ne verujem da će podići previše obrva...

Ivan Jelić

pre 7 godina

Pozdrav svima, hvala na komentarima i slušaju! :) Što se pitanja @ja tiče, mislim da je Pixel najbolji Android flagship pre svega zato što ima najbolju "verziju" operativnog sistema. To je prednost koju će IMHO imati i kada stignu isti ili hardverski bolji telefoni. Uvek je postojala primetna razlika između Nexusa i ostalih ekvivalenata, "stock" Android bolji je od svih verzija drugih proizvođača. Pixel bi, zajedno sa ostalim uređajima koje smo videli trebalo da nas, po Googleu, uvede iz mobile ere u eru AI-ja. Ako je Google u pravu, odluka o kupovini telefona u budućnosti neće biti proizvođač, ovaj ili onaj dizajn ili mogućnost, već pripadnost tom AI baziranom ekosistemu i uslugama. Da bi Pixel dominirao moraće da dominira cela Googleova AI ideja, koja je spoj više uređaja i usluga, ne samo telefona. Koliko god telefon po sebi koliko bio dobar, Google u ovom momentu najverovatnije neće moći da parira recimo Samsungovoj logistici i iskustvu kada je plasiranje uređaja na tržište u pitanju. Ako je Google iskren, onda je ovo igra na duge staze u kojoj je Pixel ovakav kakav je pionirski korak. Ako uspeju, trebaće im mnogo Pixela, malih i velikih, jeftinih i skupih, uz sve ostalo što će uz Googleov AI i usluge činiti celinu. :)

zoka

pre 7 godina

Uopste ne delim misljenje sa vama da je telefon najbolji zbog toga sto ce imati najnoviji softver. Najnovija verzija softvera ne znaci i da je najbolja verzija za korisnika. Apsolutno nista sto sam video u ovoj pixel verziji softvera mi ni malo nije potrebno, cak smatram pre smetnjom nego potrebom. Opcije koje vise sluze samom googleu u priklupljanju podataka nego samom korisniku, za razliku od nekih trenutnih verzija androida i njegovih podverzija kod drugih uredjaja. Po meni, precenjen uredjaj, imajuci u vidu da nema mnoge vec standardne stvari koje nude drugi uredjaji i koje su kupcima mnogo vise bitne od npr. nekog peronalnog asistenta itd. Ima skoro najvecu cenu od svih flagship uredjaja a ne nudi neke standarde kao sto su: vodootpornost, bezicno punjenje, (istinsku) opticku stabilizaciju, memorijski slot,... sto sve imamo kod nekih drugih proizvodjaca po toj ili znacajno manjoj ceni. A "originalni dizajn" koji je takodje mnogima bitna stavka pri kupovini, ne bih ni da komentarisem.

boris

pre 7 godina

Moze uskoro i tema o konkurenciji mobilnih proizvodjaca.Ako izuzmemo apple i samsung koji si iznad ostalih koji brendovi napreduju na trzistu.Huawei se dobrom cenom u odnosu na kvalitet i reklamom probio na trece mesto dok deluje da su htc i lg u padu.Da li se treba ocekivati veci proboj kineskih marki xhiaomi,elephone u Evropi i kod nas?Inace Pixel deluje kao vrhunski telefon ali sa tom cenom bez velikog matketinga nece uraditi mnogo.Stvari koje on nudi nisu toliko bitne korisnicima trenutno,mozda budu za par godina.

EU Citizen

pre 7 godina

@hiavata
Ne čini vam se, imam potpuno isti utisak, ali mislim da je to dobro, Android je po meni već prešao zenit, a njegovo zatvaranje daće verovatno novi impuls razvoju zaista otvorenih mobilnih sistema koji momentalno pomalo stagnira, jer je Android prejaka konkurencija. Ja, iskreno, jedva čekam da pređem na nešto drugo, ustvari da nije po meni idiotske odluke Canonicala da ne pravi ili ne podrži pravljenje nekoga
tipa runtime okruženja u kome bi mogle da se nativno izvršavaju Android aplikacije, već bih to verovatno pre nekog vremena uradio, i čim se pojavi nešto na bazi Linuxa što će to moći ili čim neka treća strana razvije nešto slično što bi glatko i bez problema funkcionisamo za mobilni Ubuntu ili neku drugu sličnu platfirmu, uradiću to odmah, muka mi je od Googla odavno iz mnogih razloga, ali koristim dosta Android aplikacija za koje ne postoje adekvatne zamene u alternativnim platformama, pa mi treba ili nativno okruženje inkorporirano u OS ili bar nekakav "Wine" :))

Marko

pre 7 godina

Dobro je, samo tako nastavite! Google igra opasnu igru, biće mnogo interesantno pratiti njih i konkurenciju, tj rat svetova kako kažete.

ja

pre 7 godina

Svaka cast za odlicno pripremljen podkast.

Ipak, zanima me vase misljenje da ce pixel dominirati trzistem: sta je po vama to sto google nudi, a da nece nuditi samsung, htc, lg, sto predstavlja "game changer" koji ce nas sve navesti da radije kupujemo pixel-e.

Moja 2-minutna analiza:

- novi pametni asistent ce biti dostupan svuda na androidu, pixel nema prednost

- cena nije konkurentna u odnosu na ono sto drugi nude

- postoje neke pixel-ekskluzivne funkcije koje su najavljene, koje su toliko bitne da sam ih procitao i u medjuvremenu zaboravio o cemu se radi...

srdacan pozdrav.

steff

pre 7 godina

Odlican podcast kao i pilot epizoda. Voleo bih da u sledecem podcastu razradite temu Windows 10 vs macOS Sierra, dokle su stigli konkurenti, koje su prednosti i mane i ko zapravo tezi ka jednom, a ko ka drugom sistemu. Hint: Prvi put u macOS-u dolazimo do upravo ovde pomenutog pocetka AI.

Ivan Jelić

pre 7 godina

@ja, u velikoj meri se slažem, no mislim da je to prespektiva nas koji na te uređaje gledamo drugačije. Kada kažem mi mislim na ljude koji za početak znaju ko je i šta je Cyanogen(Mod) i koji su u velikoj manjini, što je opet sasvim normalno :) Stock Android ili Google experience kako su ga svojevremeno zvali vidim kao verziju koja ima kakav takav kontinuitet dobrih performansi na duže staze. Naravno, sve to poredim sa onim što se dobija iz kutije drugih proizvođača (probao sam, koristio ili testirao većinu Android flagshipa od HTC Magica pa dalje :)). Izuzetaka svakako ima na svim stranama u svakom smislu. Isto bih mogao da kažem i na @zokin komentar, slažem se da fali sve to što fali, ali mislim da to širem krugu potencijalnih kupaca neće biti previše važno. Sa druge strane, cela AI priča o novoj eri je savršen izgovor za Google da napravi svoj uređaj i postane najdirektniji konkurent svojim Android partnerima, i to nikako ne bi trebalo zavoraviti. Manevri kompanija kao što je Google uvek su kompleksni, dešavaju se na više nivoa, sprovode na sve načine, pa su valjda zato toliko zanimljivi za praćenje, makar nama :) Da ne zavoravim, puno hvala na komentarima i slušanju! Što se Windowsa tiče, mislim da Microsoftov događaj koji nas očekuje daje odličnu priliku da se pozabavimo i njim.

diktator

pre 7 godina

Bravo bravo, nastavite sa ovim, odlicno je slusati vas... Inace cudno je slusati podcast o tehnici na nasem jeziku, obicno sam navikao engleski da slusam sto se ove oblasti tice, ali naviknite me... :)

Bwana

pre 7 godina

@I da se razumemo, ne brine mene sam Google ili Apple, niti bih imao problem s tim da ove usluge nude na slobodnom, istinski kapitalističkom tržištu, gde bi mali igrači imali neke prednosti, ono što je zaista zabrinjavajuće je evidentna i sve veća sprega socijalističko-birokratskih državnih moloha i informatičkih mega-korporacija koja ozbiljno ugrožava osnovne građanske slobode.
(EU Citizen, 07. oktobar 2016 21:30)

Mislim da grešite i da danas na delu imamo istinsko kapitalističko društvo koje u osnovi ne dozvoljava nikakve šanse malim igračima.
Osim velikih priča o građanskim slobodama, one u praksi nisu ni postojale za sve slojeve društva i brojne manjine čak ni među "starijim demokratskim nacijama" a kamoli za narode koji su imali tu nesreću da te "prosvećene demokrate" njima vladaju.
Najveće građanske slobode nastale su u zapadnom svetu upravo iz straha od komunizma i trajale su tačno do kraja hladnog (ideološkog) rata, od kada postepeno nestaju i otkrivaju pravo lice društva čija je glavna odlika nezajažljiva pohlepa i bezobzirna eksploatacija bez ikakvih fer šansi...

hiavata

pre 7 godina

Da li mi se cini ili google polako "zatvara" android? Ubacuju funkcionalnosti direkt u android koje samo oni imaju. Nije nemoguce u skorijoj buducnosti da ce proizvodjaci poput samsunga morati da plate za taj isti android. Budimo realni, svi ti proizvodjaci bi bili nula bez androida.

Boris Pavlovic

pre 7 godina

da li biste mogli da okacite RSS feed da mozemo da se "pretplatimo" na Vas podcast i da mozemo da ga skinemo i slusamo offline?

hiavata

pre 7 godina

(EU Citizen, 09. oktobar 2016 15:34)

Problem je sto se to verovatno nikad nece desiti. Ima dosta propalih projekata cistog linuxa na mobilnim platformama ali su svi propali jer realno nisu imali podrsku proizvodjaca hardvera. Canonical i ubuntu za mobilne,nokia, pa njen naslednik grupa radnika koji su napustili firmu i nastavili sa radim na operativnom sistemu, ima ih jos i svi su redom popropadali. Jedino je google bio dovoljno jak da natera i isforsira trziste da prihvati taj android. Na zaolost je tako a svedoci smo vremena gde jedna kompanija ce drzati tako velik monopol kao nijedna da sada, i posedovace saznanja i informacije o svakom pojedincu. Strasna buducnost nam se sprema.